MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN"

Transkript

1 1 MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN Alliansens bostadsförsörjningsprogram för Sigtuna kommun

2 2 Innehåll. 1. Inriktning för bebyggelse, struktur och gestaltning. 2. Att bygga för ett transporteffektivt, hållbart och tryggt samhälle. 3. Boende för äldre. 4. Bostäder inom handikappomsorgen och socialpsykiatrin 5. Pågående och framtida projekt i Sigtuna kommun I appendix 1. Beskrivning av byggprojekt

3 3 1 INRIKTNING FÖR BEBYGGELSE, STRUKTUR OCH GESTALTNING I ett kommunalt bostadsförsörjningsprogram pekar kommunen ut områden som kan bli aktuella för bostadsbebyggande. Kommunen ska i dessa områden ha en planberedskap för kommande projekt. Dessa områden ska överensstämma med kommunens gällande översiktsplan. Från Alliansens sida har vi under lång tid fört fram att kommunen måste utarbeta en ny översiktsplan. Vi anser inte att det räcker med aktualisering av den nuvarande planen som beslutades Det har hänt mycket på dessa år, kommunen har växt men det har också kommit fram många nya forskningsrön om hur byggnationer kan klimatanpassas. De framtagna dokumenten Ortsanalyserna för tätorterna Sigtuna och Märsta innehåller underlag för planering av kommunens framtida bostadsbyggande liksom den Trafikstrategi som är under framtagande, kommer att göra. I och med att kommunen vuxit har trafikmängden ökat markant utan att detta på nämnvärt sätt återspeglats i kommunens planer. Kommunens bostadsbyggande ska grundas på en helhetssyn. Viktiga faktorer är bl.a. befolkningsutveckling, näringslivets förändringar och kravet på ett hållbart samhälle tillsammans med god infrastruktur och kollektivtrafik. Varje kommundel ska få utvecklas utifrån sina starka sidor, sin kulturella identitet och utifrån sina förutsättningar. Kommunens framtida utveckling måste följa strategier från en övergripande vision, vidare till kommunikation och service till ett planerat bostadsbyggande. Sigtuna kommun ska återta initiativet till var och hur vi ska bygga. Förutsättningar ska vidare finnas för infrastruktur och service. När byggnationerna ska ske är sedan upp till resp. byggbolag att besluta om i takt med efterfrågan. Dock bör krävas att områden inte lämnas ofullständiga under längre tid. Kommunen är i stort behov av en ny översiktsplan men utvecklingen kan inte stanna upp. Planering och igångsättande bör dock i möjligaste mån anpassas så att en ny helhetsvision inte blockeras. Alliansens bostadsförsörjningsprogram måste därför ses mot bakgrund av ovanstående osäkerhetsfaktorer. De frågor kommunen måste ställa sig är Var får vi bygga? - möjliga områden att exploatera? Var vill vi bygga? - strategi för vårt samhälles utveckling Hur vill vi bygga? - vilken typ av bostäder. När vill vi bygga?

4 4 Var får vi bygga? Vi har klart för oss var vi får bygga utifrån de ofta stora restriktioner som influensområdet för Arlandas flygplats, kulturhistoriska restriktioner, Försvarsmakten och Mälarens stränder utgör. Var vill vi bygga? Denna fråga är avgörande för hur vi vill leva i vår kommun i framtiden. Ska vi som idag bygga när det dyker upp ett område och där byggbolag uppvaktar för att få bygga, eller ska kommunen, som Alliansen vill, klargöra var vi vill bygga och inriktningen av byggnationen och därefter bjuda in olika byggbolag att komma med förslag. Vi måste för varje nytt område klargöra miljöaspekter i form av t ex buller, utsläpp och platsens karaktär. Vi måste också framför allt se på kommunens infrastruktur. Hur kommer trafikförsörjningen att bli till och från nya bebyggelser? Det räcker inte att titta på in- och utfarter till nya områden utan vi måste även se på konsekvenserna längre fram för gator och vägar, vid trafikkorsningar, rondeller, trafikljus, antal körfält mm. VA-frågorna är viktiga delar inom infrastrukturområdet. Andra frågor som måste beaktas är närheten till barnomsorg, skolor, servicecentra samt hur kollektivtrafiken ska anpassas. Det är även väsentligt att inte se en detaljplan isolerad utan i ljuset av en större sammanhållen helhet kan beaktas. Vi ser det viktigt att varje del av kommunen får växa och utvecklas efter sina förutsättningar, sin karaktär och i sin egen takt. Detta gäller såväl Rosersberg, Valsta, Märsta, Sigtuna Stad och inte minst vår landsbygd. Vi anser därför att specialistkompetens i form av en stadsarkitekt ska finnas så att utvecklingen kan harmonisera med just det områdets miljö, kultur och särart. Kommunen ska erbjuda attraktiva möjligheter till att bo och bosätta sig. Kvalitetsbegreppet ska vara vägledande såväl vad gäller själva byggandet som vad gäller närhet till barnomsorg, skolor och service. Nya byggnationer ska ske så att en bra kollektivtrafik kan erbjudas. Vi ska vidare eftersträva att inte ta nya områden i anspråk på åkermark då dessa kommer vara en nödvändig resurs i vår framtida livsmedelsförsörjning. Hur vill vi bygga? Alliansen kommer att låta följande förutsättningar vara vägledande för det fortsatta bostadsbyggandet i Sigtuna kommun. Antalet nya bostäder ska anpassas till befolkningsutvecklingen, vilket förutsätter en genomsnittlig planberedskap på cirka 300 bostäder per år. För all ny bebyggelse ska konsekvensbeskrivningar tas fram som belyser byggandets påverkan på klimat, infrastruktur, natur- och kulturmiljöer samt invånarnas socioekonomiska villkor.

5 5 Bebyggelseutveckling ska ske utifrån ett ställningstagande kring trafikens påverkan på miljön och i första hand genom en komplettering av tätorten Märsta och stadsdelen Valsta samt utefter stråket Märsta Valsta Steningehöjden Til. Förutsättningen för utvecklingen är att kommunen har en god planberedskap för nödvändiga infrastrukturåtgärder (vägar, gator, VA, IT mm) då nya bostadsområden planeras och byggs. Äldreboenden som omfattar senior- trygghets- och särskilda boende, ska anpassas efter den efterfrågan som finns och prognostiseras. Affärs- och serviceverksamheter som inte är störande kan med fördel integreras med bostäder. Ny bebyggelse ska harmoniera med omgivningen. Bebyggelse ska planeras med tanke på att skapa ett gott socialt liv med hög trygghetsfaktor och om att förebygga brott. Särskilda åtgärder för ungdomars inträde på bostadsmarknaden ska prioriteras. Ny- och ombyggnation bör bidra till ekologiskt hållbart boende. Detta förutsätter bland annat att ekologiska och miljövänliga material samt metoder används vid byggnation. Vid byggande på landsbygden ska visas stor hänsyn till kultur- och naturmiljöer. Vid ny- och ombyggnation ska hänsyn tas till en energianvändning som minskar energiförbrukningens påverkan på miljön totalt i kommunen. Vid nybyggnation av hyresrätter bör möjligheten till en utformning som möjliggör s.k. ägarlägenheter eftersträvas. Genom att, där så anses lämpligt, använda sig av arkitekttävlingar kan vi få både nyskapande och spännande byggnationer. När vill vi bygga? Bostadsbyggande ska ske när det finns eller förväntas efterfrågan. Nya områden ska inte påbörjas förrän närliggande projekt är slutförda. Krav ska därför ställas på byggbolagen att färdigställa sina åtaganden inom hela de områden som planerna omfattar. Vi ser med stor oro på det faktum att majoriteten gjort finansieringen av kommunens drift beroende av exploateringsintäkter. Detta leder till en uppenbar risk att andra faktorer blir styrande för kommunens framtida bostadsbyggande. 2. ATT BYGGA FÖR ETT TRANSPORTEFFEKTIVT; HÅLLBART OCH TRYGGT SAMHÄLLE. Kommunen är huvudaktör för samhällsbyggandet Kommunernas uppgift i samhällsplaneringen har skiftat de senaste tjugo åren från att uppföra mer eller mindre storskaliga samhällsuppbyggande projekt ledda av staten till att förvalta det samhälle som byggts upp. Statens ansvar och roll som pådrivare av samhällsutvecklingen minskar och utvecklingen får mer en lokal innebörd. Det innebär att kommunerna, som står närmast invånarna, övertar rollen som samhällets huvudaktör när det gäller samhällsutvecklingen. När det gäller samhällsplaneringen och framtida byggnationer innebär detta att den kommunala utvecklingsplaneringen får en ökad betydelse.

6 6 Samtidigt går utvecklingen mot att den nationella statens roll minskar och i den ökande globaliseringen ökar konkurrensen mellan länder, regioner, kommuner och städer. I storstadsregionerna är konkurrensen mellan kommunerna idag en verklighet. Konkurrensen möjliggör ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning, förbättrad infrastruktur, status av attraktiv inflyttningsregion mm. Men konkurrensen kan också betyda stagnation, tillbakagång och marginalisering om inte prioriteringarna är de rätta. Det är därför viktigt att vi också samplanerar byggande och infrastruktur genom ett aktivt deltagande i den regionala planeringen, ex vis RUFS. Senare tidens forskning visar också att den kulturella sektorn har fått en ökad betydelse för människors val av boende och arbete. Samtidigt har trafikens påverkan på miljön under senare tid hamnat i fokus och detta innebär nya förutsättningar för hur den byggda miljön kan expandera. Fördelning mellan hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter bör slutligt bestämmas när man går in i detaljplaneringen av respektive utbyggnadsområde. Efterfrågan av de olika boendeformerna styrs av gällande konjunktur- och marknadsläge. Det är dock viktigt att möjliggöra boendealternativ för olika hushållstyper. En bostadsväxling inom orten/kommunen är eftersträvansvärd. Exempelvis bör möjligheter till billiga lägenheter sökas på de olika orterna i kommunen. Bygg för en transporteffektiv kommun Som huvudaktör för den framtida samhällsutvecklingen har kommunerna ett stort ansvar inför kommande generationer. Att bidra till en gynnsammare utveckling när det gäller de koldioxidutsläpp som trafiken orsakar, måste prioriteras högre. Vad kan då kommunerna göra för att stödja en sådan utveckling? I Svenska Naturskyddsföreningens diskussionsunderlag Den glesa staden framkommer tydligt att städernas utseende vittnar om en samverkan mellan markanvändning och transportbehov. I diskussionsunderlaget framkommer också att Vägverket och Worldwatch institute båda har konstaterat att transporteffektiv samhällsplanering och minskat transportberoende är nödvändiga komponenter för att, i kombination med bättre bränslen och effektivare fordon, långsiktigt kunna minska utsläppen till hållbara nivåer. Bostadsförsörjningen ska med rätta därför tydligare integreras med kommunens övergripande samhällsplanering och med miljöpolitiken, trafikplaneringen och näringslivets utveckling. På det sätt som Sigtuna kommun de senaste fyra åren hanterat sin planberedskap för bostadsförsörjningen kan konstateras att det fortfarande är 1930 talets ideal som styr kommunens utformning. Det handlar om modernisternas eller funkisrörelsens krav på ren och funktionell form, en stad byggd på ordning och förnuft. Denna stad med åtskillnad mellan var människor bor, arbetar, handlar, konsumerar kultur och offentlig service bidrar i sig till att öka beroendet av bilen. De hållbara transportsätten får svårt att konkurrera och fungera i en gles bebyggelse. Miljön blir lidande med ökade utsläpp, barriäreffekter och omfattande exploatering av natur och jordbruksmark. I Sigtuna kommun kan det enkelt identifieras att kommunen inte byggt för att minska transportbehoven utan i vissa fall precis tvärtom. Den nya stadsdelen Steningehöjden är ett sådant område där människor kommer att bli beroende av bilen. Den kraftiga utbyggnaden av Sigtuna stad är också ett exempel på att vi bygger för ett ökat beroende av bilen. I Sigtuna stad finns inte en lokal arbetsmarknad som själv kan försörja sina invånare. Dessutom är kollektivtrafiken inte anpassad för pendling till

7 7 andra kommuner eller ens till kommunens största arbetsplats Arlanda. Utvecklingen för detaljhandeln är i det närmaste obefintlig. Ett sätt att minska behovet av transporter är att försöka bygga bort zoneringen mellan boende, handel, arbete och fritid och integrera fler funktioner i redan befintliga områden. En integration av fler funktioner i bostadsområden underlättar också vardagen för funktionshindrade, äldre, barn och de som inte är bilburna och minskar också behovet av offentliga tjänster och service. I första hand handlar det om en förtätning och utveckling av Märsta tätort och stadsdelen Valsta samt utefter bandet via Steningehöjden mot Til. En förtätning innebär dock att man måste vara aktsam om de gröna kilar som finns inspränga i dessa områden. De är viktiga som lekytor för de yngre och rekreationsplatser för vuxna, särskilt våra pensionärer. Inom Sigtuna stad är det av största vikt att få en utveckling inom detaljhandel, kollektivtrafiken och att parkeringssituationen kan lösas. Allt kan inte integreras av olika orsaker i t ex industriområden eller på Arlandaområdet. Till sådana områden bör kollektivtrafikssystemet utvecklas, vilket skulle bidra till att arbetspendlingens belastning på miljön minskar. Trafikplaneringsfrågan och miljöpolitiken måste aktualiseras och moderniseras på flera områden. Främja utvecklingen inom det ekonomiska, sociala och tekniska området Kommunen kan också strategiskt arbeta för att främja utvecklingen inom det ekonomiska, sociala respektive det tekniska området. Här har näringslivets utveckling en stor inverkan. Kommunen kan på ett strategiskt sätt arbeta för att förbättra villkoren för näringslivet och öka kommunernas konkurrenskraft för nya etableringar. Att dessutom planera för ett näringsliv som har framtiden för sig känns viktigt. Att det inom kommunen finns möjlighet för nya företag att etablera sig, som behärskar och drar fördelar av ny teknik, kan möjliggöra också en utveckling inom det sociala området. Ny teknik innebär en efterfrågan på utbildning och det innebär fler arbeten både inom utbildnings- och tjänstesektorn, samt i de nya teknikföretagen. Med väl utbildade invånare, som drar nytta av ny teknik så att de enklare kan få jobb och de ekonomiska villkoren förbättras för kommuninvånarna. Nya teknik- och tjänsteföretag är dessutom inte så beroende av stora industribyggnader för sin utveckling. Här kommer integrationstanken återigen väl till pass, vilket också kan stötta den sociala utvecklingen inom kommunen. Fler integrerade arbetsplatser bidrar i sig till att människor kan utveckla sitt kontaktnät och ha en social förankring i sin miljö. Att det sociala kapitalet utvecklas innebär att kommunen kan utvecklas i ett vidare sammanhang. Att människor känner självtillit och har en bild av en positiv social miljö minskar i allt väsentligt negativt och kriminellt beteende. Det kan därför också bidra till att fler barn- och ungdomar växer upp med en trygg och positiv bild av sin omgivning som är stöttande för deras utveckling. Infrastruktur och hållbarhet Kommunen ska också strategiskt arbeta för att nödvändig infrastruktur integreras i bebyggelsen då nya bostadsområden tillkommer. Då jungfruliga markområden tas i anspråk för bebyggelse är förändringen bestående sekler framöver. Infrastrukturen och bebyggelseutvecklingen har också en relativt långsam och trög omloppstid jämfört med övrig utveckling, eftersom dess kostnader är så stora. Det är därför nödvändigt att integrera sådan infrastruktur i nya bostadsområden som framstår som långsiktigt hållbara. I ljuset av risken för framtida global klimatkris och därmed sammanhängande livsmedelsbrist bör största möjliga försiktighet tillämpas när det gäller byggande på åkermark.

8 8 3. BOENDE FÖR ÄLDRE Befolkningsutveckling bland de äldre Sigtuna kommuns befolkning växer och det gäller även andelen invånare över 65 år. År 2008 utgör den gruppen 14,0 procent av befolkningen och prognosen fram till år 2012 är att andelen ökat till 16,1 procent, för att sedan falla något. Allmänt är också att trenden att åldersgruppen över 65 år har allt bättre hälsa och kan bo kvar allt längre i sin ordinarie bostad. Andelen inom åldersgruppen 80 år och äldre ligger däremot stabilt och ökar endast från 2,9 procent till 3,1 procent fram till 2012, och en ökning kommer först efter Kommunen har haft förebyggande hembesök i åldersgruppen 80+ som inte har kontakt med socialförvaltningen. Där framkommer en bild av aktiva och engagerade äldre som upplever sin livssituation som positiv. Kvarboende - möjlighet att bo kvar i sitt hem En grundläggande trygghet för den enskilde är att bostaden ska kunna fungera även om man får någon typ av funktionshinder eller då man blir äldre och får balans- och/eller rörelsesvårigheter eller liknande. Bostadsbeståndet i Sigtuna kommun är relativt modernt och har överlag en god tillgänglighet. Det finns dock en stor andel av de äldre bostäderna i flerbostadshus som är byggda i tre våningsplan och inte har hiss. De är byggda innan det fanns krav på hiss för trevåningsbebyggelse. Där är naturligtvis tillgängligheten sämre. Enkla anpassningar för att förbättra tillgängligheten inom den egna bostaden kan göras efter ansökan hos kommunen. Som exempel kan nämnas åtgärder som att ta bort trösklar, bredda en dörr och göra duschplatsen mer tillgänglig. En klar och tydlig trend under senare tid är att behov och efterfrågan på kvarboende ökar, då det blivit fler som ser som möjlighet att bo kvar hemma även om det krävs relativt omfattande ombyggnadsåtgärder för att kunna klara det. Kommunens kostnader för bostadsanpassningsbidrag visar därför en kraftig ökning, men å andra sidan är det stora kostnadsbesparingar som görs så länge det går att skjuta upp en flytt till särkilt vård- och omsorgsboende. Samtidigt sker en spännande utveckling vad avser teknik som hjälpmedel för att tryggare kunna bo kvar hemma. Teknik som i vardagen underlättar kommunikation med såväl hemtjänstpersonal som anhöriga. Sigtuna kommun ligger långt fram i den tekniska utvecklingen. Nyproduktion och tillgänglighet Antalet nyproducerade bostäder inom Sigtuna kommun har ökat under 2000-talet. År 2000 var ett bottenår men från och med 2001 har antalet färdigställda lägenheter legat på en nivå mellan År 2008 uppvisar ett trendbrott med en mycket hög bostadsproduktion då det färdigställdes 564 lägenheter varav 73 procent utgjordes av lägenheter i flerbostadshus. Antalet planerade lägenheter ligger under planeringsperioden inom ett intervall om cirka lägenheter per år. För närvarande finns en mycket stor planberedskap i kommunen, det vill säga det finns flera färdiga detaljplaner med byggrätter där byggherren förbereder byggstart. Flera av dessa nya bostadsområden har också under 2009 blivit påbörjade. Det innebär för den enskilde att det finns ett relativt stort utbud av nya, moderna och tillgängliga lägenheter för det fall att den nuvarande bostaden inte fungerar tillräckligt väl. Samtliga nyproducerade lägenheter har en mycket god tillgänglighet då lagstiftningen ställer krav på att bostäderna ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseeller orienteringsförmåga.

9 9 Detsamma gäller för tomtmarken och utemiljön. Det innebär att man ska kunna bo kvar i sin lägenhet även om man exempelvis skulle bli rullstolsburen. Det finns några få undantag då lägenheter inom nyproduktionen inte har fullgod tillgänglighet. Flerbostadshus i två våningsplan har inte lagkrav på installation av hiss och det bedöms som regel inte heller vara ekonomiskt rimligt att göra det. Andra våningsplanet i ett sådant hus har därmed inte fullgod tillgänglighet. Seniorboende Inom Märsta och Sigtuna stad finns redan idag några exempel på bostadshus där inriktningen är så kallat seniorboende. En seniorbostad är i grunden en helt vanlig lägenhet i ett flerbostadshus. Det skulle också kunna vara ett boende i mindre radhus, men det är mindre vanligt. Upplåtelseformen kan vara hyresrätt eller bostadsrätt. Det som bland annat kännetecknar boendet är att de som bor där i regel är ett par eller ensamstående, inga barnfamiljer, och där någon i hushållet är över 55 år. I praktiken är de som flyttar in äldre än så. Oftast ingår i konceptet en del gemensamma utrymmen för samvaro, motion och liknande, utifrån utgångspunkten att de som bor i huset tillbringar mycket tid hemma och vill ha förutsättningar till aktiv social samvaro på hemmaplan. Vanligt förekommande är att något övernattningsrum finns för besökare. Bostaden är ofta mer utrustad med till exempel säkerhetsutrustning som säkerhetsdörrar än vanliga lägenheter. Ett läge nära kommunikationer och service är ofta viktigt. Det finns en efterfrågan på att bo i seniorboende och därför är kommunens målsättning att öka utbudet av bostäder i seniorboendeform. Under 2009 har ett nytt bostadsprojekt i Valsta färdigställts där en trappuppgång med åtta stycken lägenheter har upplåtits som seniorboende med hyresrätt. I Sigtuna stad finns två projekt för seniorboende under planeringsperioden Det är dels Rådmansängen och dels vid Ragvaldsbo. På Rådmansängen, platsen för nuvarande Sigtuna IP, finns nu en detaljplan framtagen som bland annat medför att 23 lägenheter i flerbostadshus i tre våningsplan med hiss planeras byggas. Planerad byggstart är 2011 och upplåtelseform blir hyresrätt. Vid Ragvaldsbo avses cirka 50 lägenheter uppföras som seniorbostäder i flerbostadshus varav 3/4 avses upplåtas med bostadsrätt och 1/4 med hyresrätt. Vid dessa bostadshus planeras ett särskilt boende att byggas samt ett Seniorernas hus, en byggnad som ska kunna nyttjas av boende i seniorbostäderna, det särskilda boendet och intresseorganisationer exempelvis pensionärsorganisationer. Trygghetsboende Under senare år har en typ av boende blivit vanligare som benämns trygghetsboende, och som syftar till att uppfylla behoven hos den grupp äldre som inte är i behov av särskilt boende, men som för sin trygghets skull vill flytta till ett slags gemenskapsboende. Den äldre har då inte det omfattande vård- och omsorgsbehov som gäller för plats i särskilt boende, utan anses klara av att bo i sin egen bostad rent funktionellt. Trygghetsboendet ska ses som ett något förstärkt seniorboende. Man har sin egen bostad med eget hyreskontrakt och med egna möbler. Trygghetsboendet har ofta ett mer avancerat larm eller andra tekniska stödfunktioner som underlättar i det dagliga livet och bidrar till ökad trygghet. Det kan också finnas möjlighet att till exempel äta gemensamt, ta promenader och ha samvaro med andra. I Trygghetsboendet får man hjälp av hemtjänst och nattpatrull utifrån de behov och biståndsbeslut man har på samma sätt som i annat ordinärt boende. Trygghetsboende kan vara ett alternativ för den som har hemtjänstsinsatser och börjat fundera på att flytta för att få närmare till andra eller har behov av anpassad lägenhet.

10 10 Idag är det svårt att känna till vilken efterfrågan det faktiskt finns för ett boende i trygghetsboende. I äldreboendedelegationens slutbetänkande Bo bra hela livet lyfts trygghetsboende upp som en mellanboendeform som är angelägen att utveckla och att det skulle krävas lagstiftning för att åstadkomma detta. Sigtuna kommun menade i sitt yttrande över slutbetänkandet att det inte erfordras lagstiftning för att tillföra detta boendealternativ. Detta avspeglas tydligt i Sigtuna kommuns framtidsplaner då trygghetsbostäder ingår som ett nytt boendealternativ. Under planeringsperioden är ambitionen att kunna utveckla trygghetsboende i det befintliga höghuset på Arhem i Märsta (20 lägenheter), samt på Klockargården (18 lägenheter) och Lönngränd (20 lägenheter) i Sigtuna stad. Detta förutsätter en omflyttning av de som nu bor där och att nya platser inom vård- och omsorgsboende kan erbjudas. Dessa nya platser inom vård- och omsorgsboende eller så kallade särskilda boenden planeras i tillräcklig omfattning. Särskilt boende När man av olika skäl inte längre kan bo kvar i eget boende erbjuder kommunen plats inom "särskilda boendeformer". Särskilt biståndsbeslut behövs för detta. Detta är en boende- och vårdform där det ges service, omvårdnad och tillsyn. Personal finns tillgänglig dygnet runt. Särskilt boende är ett boende med vanligt hyreskontrakt. Det består vanligtvis av ett rum med pentry (trinett) samt toalett och dusch. Hyresgästen betalar bruksvärdeshyra precis som för en vanlig lägenhet. Utöver hyra betalas för den mat och omsorg som erhålles. Man får själv möblera sin lägenhet i det särskilda boendet, med undantag av sängen. På ett särskilt boende finns gemensamma samvaroutrymmen. Idag finns en rad olika särskilda boenden inom Sigtuna kommun, men det finns behov av ytterligare platser på grund av en växande befolkning där andelen äldre ökar. Äldre- och omsorgsnämndens planering av de särskilda boendeformerna de kommande åren framgår av nedanstående tabell och figur. En minskning av antalet platser kan urskiljas för 2010 och 2011, men då det under en längre tid har funnits ett antal vakanser, 6-10 platser, för särskilt boende bedömer kommunen att det finns god beredskap för att täcka kommande behov. Antal platser i särskilt boende (inkl. kortvårdsplatser) Sigtuna stad Hemskogen Ragvaldsbo Tallskogen Klockargården Summa Märsta Ärlinghem Arhem Summa Valsta Steninge Mjölner Ymerplan Summa Rosersberg Totalt

11 11 Vi har markerat att vi i Rosersberg vill bygga ett mindre särskilt boende. Vi anser att man inte ska tvingas flytta in till kommunens centralort när man inte kan klara sig själv utan det ska finnas möjlighet att bo kvar i Rosersberg. I Sigtuna stad finns Hemskogen med sina 56 platser. Klockargårdens inriktning förändras från särskilt boende till trygghetsboende. Verksamheten i Tallskogen upphör Det nya tillskottet i Sigtuna stad blir i Ragvaldsbo med 42 lägenheter där det pågår en planläggning som avser möjliggöra nya platser i särskilt boende. En första etapp om 21 lägenheter beräknas stå klar 2012 och resten kring I Märsta finns Ärlinghem med sina 70 platser. Arhem kommer att bli föremål för ombyggnad vilken påbörjas redan 2010 och stå klart Efter ombyggnaden finns 36 platser i särskilt boende på Arhem. Det kommer att finnas en möjlighet att addera ytterligare ett 30-tal platser då behov uppstår. I Valsta byggs för närvarande ett nytt särskilt boende på Ymerplan som ska innehålla 72 platser. Verksamheten öppnar upp i mars Bland annat flyttar boende från Arhem och Mjölner hit. Det särskilda boendet på Mjölner upphör under BOSTÄDER INOM HANDIKAPPOMSORGEN OCH SOCIALPSYKIATRIN. Allmänt Inom Sigtuna kommuns handikappomsorg är samtliga gruppbostäder och servicebostäder fullvärdiga lägenheter. Det vill säga de är utrustade med de grundläggande funktionerna som kök och badrum utöver sov- och vistelserum. Handikappomsorgen Under planeringsperioden finns inget behov av nya gruppbostäder för handikappomsorgen. De behov som kan uppstå beräknas kunna lösas genom omflyttning och ändrad inriktning i befintliga gruppbostäder. Framtida behov är framförallt mindre lägenheter med rimlig hyresnivå i det ordinära bostadsbeståndet där den boende erbjuds individuellt utformat kvalificerat boendestöd. Bedömningen är att det finns behov av 1-3 lägenheter med sådant boendestöd per år. I tabellen nedan visas handikappomsorgens bostäder fördelat på kommundel, flertalet av dessa bostäder finns i Märsta. Märsta Sigtuna Solbrinken 5 Garnsviken 5 Vänorten 5 Trollberga 5 Arenberga 6 Brännbo 5 Odenbacken 6 Pilsbo 5 Dalen 6 Norrbacka 5 Sätuna 6 Södergatan 6 Valsta 5 Vikingavägen 5 Totalt 55 20

12 Socialpsykiatrin Socialpsykiatrins två gruppbostäder, Tilgärdet i Sigtuna stad och Stockholmsvägen i Märsta med tio bostäder vardera, motsvarar i stort sett behoven av regelrätta gruppbostäder. Ett eventuellt kommande behov kan lösas med ett antal mindre lägenheter som kan grupperas som serviceboende. Beräknat behov är 3-5 lägenheter per år där den boende kan erbjudas ett individuellt utformat kvalificerat boendestöd. 12

13 13 5. PÅGÅENDE OCH PLANERADE PROJEKT I SIGTUNA KOMMUN Bland projekten finns flera nya, ännu icke detaljplanelagda eller beslutade områden. De ska ses som möjliga utvecklingsområden, men bör inte initieras förrän en ny ÖP är fastlagd. Projekt i Märsta Märsta Port Steningehöjden Lyckostigen Arhem Övre Ekilla HSB Stationsgatan Valsta Centrum F.d. brandstationen Valsta backe Förtätning Summa Projekt i Sigtuna Björkbacka Ragvaldsbo gård Stora Brännbo/Tivolivägen Eneby Ansgarsliden Rådmansängen Pilsbo Glimmervägen Norra infarten Summa Projekt på landsbygden Granby Bärmö Lövstaholm Kompletterande bebyggelse Summa Projekt i Rosersberg Västra Rosersberg 250 Summa 0 250

14 14 Appendix 1 Beskrivning av byggprojekt 1. Märsta Märsta Port Genom att bygga bostäder i området mellan Kunskapens hus och Tingvalla kan stadsdelarna Valsta och Centrala Märsta knytas närmare varandra. Området ska inte enbart ses som ett bostadsområde utan ska innehålla servicelokaler av olika slag. Vad gäller trafikförsörjningen och områdets karaktär kommer vi att utveckla våra synpunkter i samband med samrådet som nu pågår. Steningehöjden Väster om Valsta har byggnationen av den nya kommundelen Steningehöjden påbörjats och inflyttning har likaledes påbörjats. Fortsatt byggnation sker i takt med efterfrågan. Lyckostigen Området planeras för ca 16 nya lägenheter. Efterfrågan styr upplåtelseform. Arhem I samband med moderniseringen av Arhems vård- och omsorgsboende finns nya förutsättningar för kompletterande bebyggelse. Dagens befintliga punkthus kommer att bli kvar som trygghetsboende. Det planeras för tre nya punkthus för uppemot 90 nya bostäder. En alternativ utformning av planerade bostadshus bör dock övervägas, eftersom bebyggelse med punkthus inte passar i alla sammanhang. En variation bör eftersträvas. Övre Ekilla Ett nytt bostadsområde i anslutning till norra Ekilla planeras för ca 85 bostäder. HSB Stationsgatan Före detta Konsumbutiken norr om Stationsgatan ska rivas och ersättas med ett bostadshus med ca 56 lägenheter. Byggnaden planeras som ett punkthus med ca 15 våningar. Valsta Centrum Valsta centrum måste få ett lyft. Byggandet av ett antal nya lägenheter tillsammans med annan verksamhet kommer att höja attraktiviteten av området. Ca 50 lägenheter planeras. F.d. Brandstationstomten Vid Stationsgatan där brandstationen tidigare låg ska flerbostadshus uppföras. Valsta Backe I Valsta backe i närheten av projektet Märsta Port planeras ett antal punkthus med ca 100 bostäder. Samma synpunkter på karaktär gäller som för Märsta Port. Marknaden avgör upplåtelseform.

15 15 Förtätning I centrala Märsta och stadsdelen Valsta kan en förtätning med ca 10 lägenheter per år vara möjlig. 2. Sigtuna Mot bakgrund av den stora inflyttningen i Sigtuna stad de senaste 10 åren bör ingen större expansion planeras innan den nya översiktsplanen tagits fram. I huvudsak ska man inom det centrala området av Sigtuna stad undvika ytterligare bebyggelse. Detta med hänsyn till att området har ett kulturhistoriskt värde av riksintresse. För att redan planerad utveckling av bostadsbebyggelsen ska få tillgång till näraliggande servicefunktioner borde ett serviceområde vid Pilsbo byggas. Björkbacka Byggnation pågår och inflyttning sker successivt. Ragvaldsbo gård. Utöver det särskilda boendet som planeras byggas vid Ragvaldsbo avses också tillkomma ca 55 lägenheter i flerbostadshus. Inriktningen kommer att vara mot seniorboende. Det ska också finnas en planberedskap för 8 fristående självbyggartomter vid östra kanten. Stora Brännbo/Tivolivägen I anslutning till konferensanläggningen Stora Brännbo pågår byggnation av ett antal villatomter. Eneby På sikt bör en planberedskap finnas för att öppna upp ett område vid Eneby för företrädesvis självbyggeri. Det förutsätter naturligtvis att detta område kommer att finnas med i en ny översiktsplan. Markförhållanden måste undersökas i ett tidigt skede. I ett första skede kan ca 50 tomter tas i anspråk men området kan senare utvecklas ytterligare. Ansgarsliden I anslutning till f.d. Svenska kyrkans kursgård vid Manfred Björkqvists allé pågår planering för 14 bostäder. Sörgården byggs om och Mellangården rivs och återuppförs på samma plats. Byggstart beräknas till Rådmansängen På platsen för nuvarande Sigtuna IP pågår planering för totalt 51 bostäder. Såväl flerbostadshus som småhus. Inom området ska även en skolidrottsplats inrymmas. Pilsbo Sigtuna TK flyttar inom kort sin verksamhet och detta öppnar för byggnation. Ca 5 bostäder samt en förskola bör kunna byggas på detta område. Til Istället för att bygga en ny förskola på Munkholmen/Til bör denna byggas i Pilsbo. Då kan ca 5 bostäder byggas på den tomt som var avsedd för förskolan.

16 16 Norra infarten I den framtida planeringen bör man pröva en utbyggnad av området norr om staden för att tillgodose behovet av bostäder inom staden. Bebyggelsen avser skogsområdet norr om Pilsborondellen och förutsätter att området kommer att finnas med i den nya översiktsplanen. Ca 60 bostäder i en första etapp. 3. Rosersberg Totalt medger Västra Rosersberg en utbyggnad av ca lägenheter med varierande hustyper och upplåtelseformer i ett långsiktigt utbyggnadsperspektiv. Området kommer att byggas ut i etapper baserat på den kommande översiktsplanen. Det första steget i kommande planprocess är väsentlig för att få bindande besked från Länsstyrelsen angående synen på Västra Rosersberg och flygbullersituationen. 4. Landsbygden I Alliansens förslag finns en utbyggnad på landsbygden med där det bör framhållas att utbyggnaden ska ske varsamt med hänsyn till de kultur- och naturmiljöfrågor av riksintresse som finns. Alliansen har inte med någon bebyggelse i Herresta av denna anledning All föreslagen ny bebyggelse ska föregås av en miljöutredning som värderar dessa faktorer. Inte alltför stora områden ska tillkomma. Granby I anslutning till befintlig bebyggelse i Granby, den västra delen av Sigtunahalvön, byggs nu successivt cirka 50 småhus. Lövstaholm I anslutning till befintlig bebyggelse i Charlottenberg planeras ca 5 bostadshus som ska samverka och fungera tillsammans med ett nytt ridhus och omgivande hästanknutna verksamheter. Bärmö Vi vill peka på ett framtida område som kan öppnas upp i västra delen av kommunen. En förutsättning är att området kommer att finnas med i den nya översiktsplanen.

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018 Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018 2014 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 BEBYGGELSEINRIKTNING... 3 1.2 VÄGLEDANDE RIKTLINJER... 4 2 ATT BYGGA

Läs mer

Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram 2012-2016 Sigtuna kommun

Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram 2012-2016 Sigtuna kommun Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram 2012-2016 Sigtuna kommun In n eh åll 1 INRIKTNING FÖR BEBYGGELSE, STRUKTUR OCH GESTALTNING... 3 1.1 Var får vi bygga?... 4 1.2 Var vill vi bygga?... 4 1.3 Hur

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017 Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017 2013 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 BEBYGGELSEINRIKTNING... 3 1.2 VÄGLEDANDE RIKTLINJER... 4 2 ATT BYGGA

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014 Bostadspolitisk Strategi för Uppsala kommun 2010-2014 1 Förord Behovet av bostad skiftar genom livet, från ungdoms- till senioråldern. Ett tillräckligt stort och varierat utbud av bostäder minskar trångboddhet,

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

Äldreboligutredningen

Äldreboligutredningen Äldreboligutredningen 9. 10. september 2008 Anita Modin Varför behövs en utredning om äldreboenden En vanlig fråga Vågar jag bli gammal? En myt att alla vill bo hemma till livets sista dag Behovet att

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Strategiskt program för boendeplanering

Strategiskt program för boendeplanering Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 164 1 Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Socialnämndens verksamhet Strandgårdens äldreboende 2013-09-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Tidigare

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Sammanfattning och slutsatser I årets bostadsmarknadsenkät (BME) anger Region Gotland bostadsmarknaden som helhet är i balans men att det råder det brist på bostäder i tätorten Visby. Bostadsmarknaden

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

!!" #$ %" &'( $ %'(,-#. $ /(#0 ( 1$!(. 23 #4$ (-4!!(0 -# 23 (,,( 566+566 $ %". #-'0 '/0 '0!. $ 5656 ) # * + )+

!! #$ % &'( $ %'(,-#. $ /(#0 ( 1$!(. 23 #4$ (-4!!(0 -# 23 (,,( 566+566 $ %. #-'0 '/0 '0!. $ 5656 ) # * + )+ !!" #$ %" &'( ) # * + )+ Lars Isaksson tidigare verkställande direktör för Arbetarbostadsfonden och nu Socialdemokraternas ordförandekandidat till styrelsen för kommunala Ekeröbostäder AB 2007-2010 En

Läs mer

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Ett stadsutvecklingsarbete i samverkan mellan SDN och SDN 2 (9) Innehåll Vision Angered Angered i ett

Läs mer

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Flygbild över kv. Broccolin, Årsta Centrum och Årsta skolan Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Inledning Fastighetsbolaget Årsta 85:1 har av plan- och byggnadsnämnden fått positivt

Läs mer

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Ett diskussionsmaterial om boende och samhällsplanering. Erik Tellsén Delar av materialet har inspirerats av eller hämtat från programkommissionen, den

Läs mer

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Samhällsutvecklingsenheten ISSN 1103-8209, meddelande 2006:18 Text: Dan Janerus Omslagsbild: Dan Janerus Tryckt av Länsstyrelsen

Läs mer

3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige

3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige 3. KOMMUNEN IDAG 3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige Alvesta kommun ligger i gamla Värendsriket i Småland och är till stora delar gammal bondebygd med kulturhistoriska rötter långt tillbaka

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Kommunstyrelsen 2008-04-14 74 187 Plan- och tillväxtutskottet 2008-03-25 30 53 Dnr 08.204-21 aprilks19 Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Ärendebeskrivning

Läs mer

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB Vår referens: Stockholm Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se Näringsdepartementet 100 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning för Trelleborgs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjning för Trelleborgs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjning för Trelleborgs kommun Foto:Trelleborgshem Antagna av kommunfullmäktige 2015-06-22 Sammanställt av Mats Åstrand efter samtal med Socialförvaltningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

A NSV AR B ÄR FR UK T

A NSV AR B ÄR FR UK T A NSV AR B ÄR FR UK T FÖR FR AMTIDEN Moderatern as bostadsförsörjn in gsprogram för Sigtu n a k om m u n 2011-2015 In n eh åll. 1. Inriktning för bebyggelse, struktur och gestaltning. 2. Att bygga för

Läs mer

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby INLEDNING 1 Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby Genomförd i juni 2015 Örebro kommun, Sam 405/2015 2 SAMMANSTÄLLNING AV MEDBORGARDIALOG

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 Uppdrag om att viss utrednings- och samordningsverksamhet ska avse bostadsbyggandet i Stockholms län (S2012/4203/PBB) Regeringens

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan.

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan. 5. Boende Sammanfattning Karlskoga och Degerfors ska erbjuda attraktiva boenden, i varierade lägen, med olika upplåtelseformer och för livets olika skeden. Centrumnära boende och boende med anknytning

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I HELSINGBORG?

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I HELSINGBORG? VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I HELSINGBORG? En rapport från Fastighetsägarna Syd om hinder och möjligheter i samband med produktion av hyresbostäder 9 oktober 2009 Sammanfattning Fastighetsägarna

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I MALMÖ?

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I MALMÖ? VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I MALMÖ? En rapport från Fastighetsägarna Syd om hinder och möjligheter i samband med produktion av hyresbostäder 5 oktober 29 Sammanfattning Fastighetsägarna Syd har

Läs mer

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun kortsiktig planering perioden 2012-2014 långsiktig planering perioden 2015-2020 Fastställd av socialnämnden 2011 11 23 2(12) Innehåll Sida Bakgrund

Läs mer

- samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med förbättrad kommunal och kommersiell service samt fler bostäder

- samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med förbättrad kommunal och kommersiell service samt fler bostäder 1 (5) 2010-07-02 Anders Johansson (S) Kommunalråd 08-591 260 01 073-663 87 85 anders.johansson@sigtuna.se Nya Märsta Centrum - samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med

Läs mer

Kumla växer 2016. Aktuella byggprojekt och planer

Kumla växer 2016. Aktuella byggprojekt och planer Kumla växer 2016 Aktuella byggprojekt och planer Kumla växer_2016.indd 1 2015-12-18 15:10:57 Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan)

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-05-20 Antagandehandling Dnr: 10BMN7 Handläggare: Thobias Nilsson Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) Detaljplan för bostäder och skola m.m. Gävle

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (8) MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 83. Markanvisning Med markanvisning avses en överenskommelse mellan

Läs mer

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Johanna Hellsten Samhällsplanerare Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Anders Hallmén Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 6 Diariekod: 007 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Bostadsantagande 2013-2022 Förslag till beslut Kommunledningskontoret

Läs mer

5 Demografi och boende

5 Demografi och boende 5 Demografi och boende För att få en större förståelse kring vilka behov Södra Guldheden har i dagsläget och vilka behov området kommer att möta i framtiden, är det av stor vikt att veta hur den nuvarande

Läs mer

Bostadspolitiskt program för Heby kommun

Bostadspolitiskt program för Heby kommun 1 (18) Datum Reviderad 110125, enligt Kf 216/2010 Bostadspolitiskt program för Heby kommun HEBY100 v 1.0 2005-11-28 Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Plusgiro Org.nr Heby kommun Tingsgatan 11

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr KS 2011/493 dpl 01 Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 Förslag till beslut I planeringstalen för befolkningsutvecklingen åren 2011-2025

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

1. INLEDNING... 4. 1:1 Mål för bostadsförsörjningen i Ulricehamns kommun... 4 2. KOMMUNENS UTVECKLING OCH OMVÄRLD... 5. 2:2 Flyttmönster...

1. INLEDNING... 4. 1:1 Mål för bostadsförsörjningen i Ulricehamns kommun... 4 2. KOMMUNENS UTVECKLING OCH OMVÄRLD... 5. 2:2 Flyttmönster... Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 2009-2011 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 4 1:1 Mål för bostadsförsörjningen i Ulricehamns kommun... 4 2. KOMMUNENS UTVECKLING OCH OMVÄRLD... 5 2:1 Befolkningsutveckling

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende!

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende! Till SPF Seniorernas representanter i de kommuner som utsetts till remissinstanser för utredningen Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Mål för bostadsbyggande 2014-2020

Mål för bostadsbyggande 2014-2020 Mål för bostadsbyggande 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige 2014-05-06, 60 2 Mål för bostadsbyggande 2014-2020 Innehåll Mål för bostadsbyggande 2014-2020 Förord...5 Beslutade mål och inriktningar...6

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB)

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) 1(7) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig här över betänkandet Bostäder

Läs mer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer 2 Inledning bakgrund och syfte Hur samhället ska utformas för att

Läs mer

FLÖDEN I FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Bilaga nr 1

FLÖDEN I FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Bilaga nr 1 FLÖDEN I FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Bilaga nr 1 PROGNOSUNDERLAG STRUKTURFAKTORER Arbetsmarknaden Arbetsmarknaden påverkar omfattningen av verksamheten, barn med arbetslösa föräldrar får behålla plasten 15 tim/vecka

Läs mer

KAP 6 BOSTÄDER OCH BOENDE

KAP 6 BOSTÄDER OCH BOENDE foto: Bosse Björk KAP 6 BOSTÄDER OCH BOENDE Boendemiljöerna i Hallsbergs kommun är varierande och följer i stort den sammansättning som finns i kommuner och orter av liknande storlek runt om i Sverige.

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ 2014-05-16 Förslag till utbyggnadsordning för Centrum-Torsvik Lidingö 1. Bakgrund Lidingö stad planerar en utbyggnad av Centrum-Torsvik med utbyggnad

Läs mer

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I VÄXJÖ?

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I VÄXJÖ? VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRESBOSTÄDER I VÄXJÖ? En rapport från Fastighetsägarna Syd om hinder och möjligheter i samband med produktion av hyresbostäder 23 februari 2010 Sammanfattning Fastighetsägarna Syd

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden. 01278 2011-11-18 DNR E2010-513- Annika Norberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 271 26 annika.norberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut Dnr Sida 1 (11) 2015-09-03 Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Emma Nilsson 08-508 264 68 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg till

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Förutsättningar och omvärldsbevakning

Förutsättningar och omvärldsbevakning Förutsättningar och omvärldsbevakning 2.1 KOMMUNFULLMÄKTIGES ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING Mål för god ekonomisk hushållning i Ale kommun ska medverka till att varje generation tar ansvar

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013. Västmanland. Boverket och länsstyrelsen februari 2013

Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013. Västmanland. Boverket och länsstyrelsen februari 2013 Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013 Västmanland Boverket och länsstyrelsen februari 2013 Resultat - kopia.xlsx Blankett 1 Tabell 1a) Bostadsmarknadsläget i kommunerna

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer