PM 18 november Haninge kommuns modell för arbete med sociala aspekter av hållbarhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM 18 november 2014. Haninge kommuns modell för arbete med sociala aspekter av hållbarhet."

Transkript

1 PM 18 november 2014 Sociala aspekter av hållbarhet i Brandbergen Under sommaren och hösten 2014 har den ordinarie arbetsgruppen för Brandbergens utvecklingsprogram bjudit in representanter från Socialförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen, Äldreförvaltningen och Kommunstyrelseförvaltningen för att i en utökad arbetsgrupp särskilt diskutera sociala aspekter av hållbarhet i Brandbergen. Detta PM är sammanställt av den ordinarie arbetsgruppen utifrån de samtal som förts i den utökade arbetsgruppen. Resultatet fungerar som ett underlagsmaterial vid framskrivning av Brandbergens utvecklingsprogram. Sociala aspekter av hållbarhet handlar om de mänskliga behov som krävs för att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle. Att uppnå hållbarhet i ett socialt perspektiv kan ses som en process. Ett socialt hållbart samhälle förutsätter en strävan efter att skapa likvärdiga livsvillkor. Alla medborgare har lika stort värde. Haninge kommun verkar för en långsiktig social hållbar utveckling genom att säkra goda levnadsvillkor för invånarna. För att uppnå det krävs det att vi uppfyller grundläggande behov som arbete, goda boendemiljöer, utbildning, trygghet, hälsa, rättvisa, delaktighet med mera. Haninge kommuns modell för arbete med sociala aspekter av hållbarhet.

2 2 (8) Statistik om Brandbergen Åldersfördelning i Brandbergen Jämfört med Haninge kommun har Brandbergens flerbostadshus en större andel unga vuxna, i åldern 22 till 35 år. Småhusområdet har istället en mindre andel i den åldersgruppen, men en mycket större andel av befolkningen i åldern år. Inflyttning och utflyttning efter ålder Brandbergen har en stor både inflyttning och utflyttning av unga vuxna i åldern år, och av små barn. Det är ett ganska vanligt mönster, åringar är den grupp som flyttar allra mest i Sverige. Många familjer flyttar dessutom i samband med att de får barn, eller i samband med att familjen växer, vilket förklarar att det är många flyttningar bland små barn. Sysselsättning Sysselsättningsgraden är ett mått på andelen av befolkningen i åldern år som arbetar (de som inte arbetar kan t.ex. vara arbetslösa, studenter, förtidspensionärer eller ha vårdnadsbidrag). Sysselsättningsgraden är lägre för kvinnor än för män i alla kommundelar. Lägst är sysselsättningsgraden i Jordbro, följt av Brandbergen. I

3 3 (8) Brandbergens småhusområde är sysselsättningsgraden högre än för kommunen som helhet, men lägre i flerbostadshusområdet. Arbetslöshet Andelen öppet arbetslösa i Brandbergen har legat något högre än arbetslösheten för hela Haninge under hela 2000-talet, men skillnaderna är inte så stora. Ohälsa Antalet ohälsodagar redovisar antalet dagar som ersatts med sjukförsäkringen, delat på total befolkning i åldern år. Ohälsotalet är högre för kvinnor än för män i alla kommundelar. Bland kvinnor är ohälsotalet högst i Västerhaninge NV, och för män är det högst i Brandbergen. Om en jämför de olika delarna av Brandbergen syns det att antalet ohälsodagar är högst i flerbostadshusområdet, och lågt i småhusområdet.

4 4 (8) Bostadsbestånd I Haninge är 42 procent av bostäderna småhus, 26 procent är hyresrätter i flerbostadshus och 32 procent är bostadsrätter i flerbostadshus. Bostäderna är dock inte jämnt fördelade över kommunen. I Jordbro är två tredjedelar av alla bostäder hyresätter, medan de helt saknas i Tungelsta S. I Brandbergen finns något fler hyresrätter än bostadsrätter. Mötesplatser och lokaler Att det finns ett rikt utbud av mötesplatser är en viktig social aspekt av hållbarhet. Just nu pågår upprustningen av Brandbergsparken som när den är klar kommer att inbjuda till fler möten genom exempelvis utegym, grillplatser och lekpark.

5 5 (8) Brandbergens centrum utgör i sin helhet en stor mötesplats i Brandbergen. Nyligen öppnade en biograf och centrumägarna Savana har även för avsikt att bygga om centrumbyggnaden och tillföra nya bostäder. Det ökade boendeunderlaget ses som positivt och bidrar till att skapa förutsättningar för att förbättra möjligheterna att mötas i centrum. Utöver det har den utökade arbetsgruppen gett förslag på att det borde finnas fler lokaler i Brandbergen som kan bokas av föreningar. Idag finns få möjligheter att boka lokaler och de som finns är för dyra för de små föreningarna. Arbetsgruppen har även diskuterat möjligeten att skapa en öppen mötesplats med café/restaurang och med verksamheter som musik och dans. Trygghetsupplevelsen Trygghet är en subjektiv upplevelse som skiljer sig från person till person. Det betyder att människor kan uppleva otrygghet även om den faktiska säkerheten är god. Trygghetsupplevelsen i ett område påverkar helhetsintrycket. Under medborgardialogen i Brandbergen och i samtal med den utökade arbetsgruppen har upplevelsen av otrygghet i Brandbergen varit en återkommande fråga trots att polisen meddelar att Brandbergen inte utmärker sig i kommunen gällande brottslighet. Under Brandbergsdialogen oktober 2014 genomförde Brandbergsberedningen en trygghetsvandring ledd av Stiftelsen Tryggare Sverige. På vandringen deltog tjänstemän och politiker från kommunen samt fastighetsägarna och polis. Vandringen visade att det finns behov att förbättre belysningen på vissa platser och att rensa sly utmed gångvägarna. Vandringen visade också att det finns utrymme för en förbättrad kontakt mellan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och polisen för att effektivisera informationsspridningen och därmed åtgärder i fastigheterna. För äldre personer går trygghet och tillgänglighet hand i hand. En otillgänglig gångväg med otillräcklig belysning eller knölig markbeläggning kan uppfatta otrygg. Önskemål om fler bra bänkar har lyfts och även önskemål om att kommunen ska se över tillgängligheten, det vill säga exempelvis markbeläggningen och tillgången på ledstänger och vilplan. Att se över tryggheten utmed gång- och cykelstråken i Brandbergen kan ses som en kortsiktig utvecklingsåtgärd. Möjligheten att öka antalet vuxna som är ute i Brandbergen föreslås även genom att någon form att trygghetsvärdar eller föräldravandringar genomförs i området. Samarbeten I Brandbergen finns sociala nätverk men de kan bli fler och bättre genom tydligare samarbeten och nätverk. Arbetsgruppen ser exempelvis en efterfrågan bland ungdomar att få hjälp för att komma i arbete genom ett mobilt navigatorcenter i Brandbergen. Barn och unga skulle även kunna erbjudas sommarjobb och sommarkollo genom ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägarna, lokala företag och samfunden.

6 6 (8) Brandbergsskolan Rykten om nedläggning lever kvar eftersom det inte finns några löften om att skolan kommer finnas kvar. Det gör det svårt att attrahera såväl elever som ny personal. När någon anställs så slutar en annan och varje år sjunker elevantalet. Brandbergsskolan är otroligt viktig för den sociala hållbarheten i Brandbergen. Den bidrar med såväl utbildning, arbete, delaktighet en hållbar boendemiljö och invånarna känner trygghet. Det finns önskemål om en politisk enighet och ett löfte om att skolan kommer att få finnas kvar. Även Savana AB, fastighetsägaren för Brandbergens centrum, har uttryckt sitt intresse i att skolan får finnas kvar då den ligger i anslutning till centrumbyggnaden. Brandbergens centrum Detaljplanearbete för Brandbergen centrum pågår och centrumområdet står inför en omvandling med utökad centrumbyggnad, nya bostäder och en omgestaltning av busstorget. Centrumbyggnaden är uppdelad av två fastighetsägare där den östra delen med skola, idrottshall, bibliotek och fritidsgård ägs av Tornberget och den västra delen med centrumverksamhet, biograf, vårdcentral och dagverksamhet för äldre ägs av en privat fastighetsägare. Busstorget och parkeringen mot Brandbergsleden ligger inom den privata fastigheten. Byggnaden är från år 1971 och har sedan dess tjänat som serviceinrätning. För Brandbergen är det av största vikt att den service som centrumet och de kommunala verksamheterna tillhandahåller finns kvar och det är positivt att en rad olika verksamheter, såväl offentliga som kommersiella, finns samlade. Dock har verksamheternas behov förändrats sedan Brandbergen byggdes och en översyn av lokalbehov behöver göras. Brist på små lägenheter Dialoger och samtal internt på kommunen visar att det råder brist på små lägenheter i Brandbergen. Idag är endast 4 procent av lägenheterna i Brandbergen mindre än 50 kvm. Såväl ungdomar som äldre har behov av små och tillgängliga lägenheter, gärna nära goda kommunikationer och service. Vid planering av förtätning med ytterligare bostäder bör därför ett- och tvårumslägenheter prioriteras i Brandbergen. Brandbergsparken Efter dialogen med Nyfiken park under 2013 pågår nu arbetet med att genomföra de förslag som togs med i rapporten. Möjligheten att utveckla parken med fler funktioner som utegym och grillplatser har tagits upp som viktigt för trivseln och möjligheten till nya mötesplatser i Brandbergen.

7 7 (8) Möjligheter att odla Idag finns några få möjligheter för boende i Brandbergen att odla. Att tillföra fler kolonilotter eller testa odling på tak vore en positiv social och ekologisk utvecklingsmöjlighet i Brandbergen. Idag tillvaratas inte all den värme som husen i Brandbergen ger ifrån sig. Med stora platta tak på bostadshusen och parkeringsgaragen utgör Brandbergen en möjlig plats för ett pilotprojekt för stadsodling. Stärk kopplingen till naturen Brandbergen ligger granne med en av Haninges största naturupplevelser; Tyresta nationalpark. Kopplingen till naturen upplevs dock otydligt och därmed bristfällig. Det borde vara naturligt och enkelt för boende att hitta ut i ströv- och naturområden. Denna närhet till naturen skulle kunna stärkas genom tydligare skyltning redan vid busstorget, i centrum och vidare ut i området och vid entréerna till naturen. Ambassadörer för Brandbergen Brandbergen behöver goda ambassadörer. Det vill säga människor som bor eller arbetar i området och bidrar till att sprida alla de bra saker som görs i området. Vilka dessa är kan variera från år till år. Ett förslag från den utökade arbetsgruppen är att Akelius och bostadsrättsföreningarna inför husvärdar med uppdrag att välkomna nya boenden. Insamling av el-avfall Äldreförvaltningen informerade om att de har fått höra att det inte längre finns någon insamling av elavfall i Brandbergen. Insamling av avfall sköts av respektive fastighetsägare och bostadsrättsförening och det stämmer att alla inte erbjuder möjligheten att lämna elavfall i källsorteringsrummen. För att Brandbergens ska utvecklas hållbart är det viktigt att boende har möjlighet att sortera sitt avfall. Äldreförvaltningen har sökt pengar från klimatmiljonen för att möjliggöra för en mobil insamling av el-avfall i Brandbergen. Ansökningarna tas upp i miljönämnden under sen höst 2014.

8 8 (8)

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum Webbadress: www.lokalnytt.se/lokal/269062 Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum Butik, 114 m 2, Stockholm, City Denna fräscha butikslokal om 114 kvm är belägen precis bredvid välbesökta ICA Kvantum

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum. Brandbergen Centrum, Brandbergen

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum. Brandbergen Centrum, Brandbergen Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum 114 kvm Butik Brandbergen Centrum, Brandbergen Jungfruns Gata 419 Brandbergen Centrum Fräsch butikslokal med bra läge intill ICA och rulltrappan till busstorget

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum. Brandbergen Centrum, Brandbergen

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum. Brandbergen Centrum, Brandbergen Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum 120 kvm Butik Brandbergen Centrum, Brandbergen Jungfruns Gata 419 Brandbergen Centrum Väldisponerad butikslokal med gott om skyltfönster vid södra entrén i Brandbergen

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER STADSLEDNINGSKONTORET STABEN SID 1 (5) 2010-01-18 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER Kollektivtrafik Under medborgardialogerna har frågan vad är bra med

Läs mer

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum

Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum Webbadress: www.lokalnytt.se/lokal/269060 Jungfruns Gata 419 - Brandbergen Centrum Butik, 121 m 2, Stockholm, City Denna praktiska lokal har stora skyltfönster mot både butikstorget och den norra passagen

Läs mer

Thomas Ahlskog Fil. mag. urbana studier. Trygghetsmätning Haninge kommun

Thomas Ahlskog Fil. mag. urbana studier. Trygghetsmätning Haninge kommun Trygghetsmätning Haninge kommun Thomas Ahlskog Fil. mag. urbana studier Trygghetsmätning Haninge kommun 2014-11-19 Uppdrag Trygghetsmätning Haninge kommun Kartlägga och analysera tryggheten i Haninge kommun

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen- Denna rapport visar en jämförelse mellan 2015 och 2014 Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Vad ska det nya kulturhuset innehålla?

Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Intresserade samlades under två dialogtillfällen för att diskutera vad det nya kulturhuset skall fyllas med Dialog kring det nya Kulturhuset Vid två tillfällen bjöd

Läs mer

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Kommunstyrelsen 2008-04-14 74 187 Plan- och tillväxtutskottet 2008-03-25 30 53 Dnr 08.204-21 aprilks19 Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Ärendebeskrivning

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd Budgetmål 2015 Förslag till beslut Södermöre kommundelsförvaltning

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan

Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Sammanställning. Fördjupad översiktsplan Furuhäll. Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30

Sammanställning. Fördjupad översiktsplan Furuhäll. Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30 Sammanställning Fördjupad översiktsplan Furuhäll Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30 Mötets upplägg: Totalt deltog 56 fastighetsägare, dessa representerade 38 av fastigheterna i området (av totalt

Läs mer

1 januari 20 oktober 2015 Inbrott i bostad Lokalpolisområde Norrmalm Stockholm 460 (359) Lidingö 127(110) Siffra inom parentes = fullbordade inbrott

1 januari 20 oktober 2015 Inbrott i bostad Lokalpolisområde Norrmalm Stockholm 460 (359) Lidingö 127(110) Siffra inom parentes = fullbordade inbrott Boendesamverkan Flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag och stadsdelsförvaltningar / kommun i samverkan mot olika former av brott i Lokalpolisområde Norrmalm. 1 1 januari 20 oktober 2015

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Lusten att gå till skolan 2013

Lusten att gå till skolan 2013 Bilaga till Dnr: BoF.2013.0473 1 (7) 2013-04-22 Barn och Familj Pia Persson Lusten att gå till skolan 2013 I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning för att få fram hur eleverna upplever

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Befolkningsprognos 2014 Lunds kommun

Befolkningsprognos 2014 Lunds kommun Kommunkontoret Strategiska utvecklingsavdelningen Befolkningsprognos 214 214-5-22 1(14) Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos 214 Lunds kommun Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande insatser från Ung i Väsby 2016

Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande insatser från Ung i Väsby 2016 Tjänsteutlåtande Projektledare 2016-02-29 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: sofia.gullberg@upplandsvasby.se KS/2015:365 10101 Kommunstyrelsens allmänna utskott Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande

Läs mer

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden Dnr: ÄN 2015/18.3 1 Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 17 december 2015, Tallhöjden Närvarande: Annett Haaf (S) Suzanne Kickan Enman (KD) Ulla-Britt Öhman (C) Ove Andersson

Läs mer

Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun

Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun Unga och trafik Januari maj 2016 A-traktorföreningen Malung Lena Ronnerstedt-Eriksson Kommunpolis Eva Malmqvist Folkhälsosamordnare Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Innehållsförteckning Inledning... 2 Tillvägagångssätt... 5 Resultat... 7 Problem och brister på Kirunavägen

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 4680_Rapport_Pension_A4_150113.indd 1 2015-01-13 10:29 Sammanfattning av Pensionen - en kvinnofälla Av Annakarin Wall, Kommunal

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 ~pmmunstyrelsens handling nr 63/2012 Polismyndigheten i söderman~ands vän _ Katrineholms kommun ~ Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 Avtalande parter Polismyndigheten Södermanland och Katrineholms

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.se Dnr 04-140-562:7 samt

Läs mer

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 10 februari 2016, kommunhuset

Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 10 februari 2016, kommunhuset Dnr: ÄN 2016/3.1 1 Minnesanteckningar från Pensionärsrådets sammanträde onsdagen den 10 februari 2016, kommunhuset Närvarande: Annett Haaf (S) Ulla-Britt Öhman (C) Pia Lublin (L) Gunnel Trelje (S) Kjell

Läs mer

Protokoll bomöte 2014-11-05

Protokoll bomöte 2014-11-05 Protokoll bomöte 2014-11-05 1. Mötets öppnande Ordförande välkomnade alla grannar till höstens bomöte och förklarade mötet öppnat. 2. Hänt sedan förra bomötet. Ordförande berättade om aktiviteter och vad

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Ånge kommun BRÅ:s FÖRSLAG Planeringsenheten/lep 2004-09-20 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Principprogram för det brottsförebyggande arbetet samt

Läs mer

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning Inventering av registrerade föreningar Fritidsförvaltning Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 211-4-5 1.3 Thomas Sterner (Gustaf Johansson/David Nilsson) Fritidsförvaltningen Föreningsavdelningen

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Statistik om Västerås. Flyttningar Västerås 2015. Invandring och utvandring

Statistik om Västerås. Flyttningar Västerås 2015. Invandring och utvandring Statistik om Västerås Flyttningar Västerås 215 Att befolkningen i Västerås ökar och gjort så med i genomsnitt 1 3 personer per år under de senaste 1 åren beror dels på en naturlig folkökning med fler födda

Läs mer

Överenskommelse. mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund. Åtgärdplan 2009

Överenskommelse. mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund. Åtgärdplan 2009 Överenskommelse mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund Åtgärdplan 2009 Åtgärdsplan 2009 Lunds BRÅ Lunds Brottsförebyggande Råd, LBRÅ, ska arbeta för att skapa en tryggare kommun att bo, leva och arbeta

Läs mer

Brukarundersökning inom boende LSS

Brukarundersökning inom boende LSS SAMMANSTÄLLNING Brukarundersökning inom boende LSS Resultat av 2015 år undersökning Carolina Klockmo KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Kommunförbundet; FoU Västernorrland Järnvägsgatan 2 871 45 Härnösand

Läs mer

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde 5 januari 2011 Personal och verksamhetsutveckling Karin Laurin Länsstyrelsen i Stockholm Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde Samråd Ett viktigt inslag i regeringens strategi

Läs mer

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna Västerås stad omsätter drygt 8 miljarder kronor per år. Av detta är 6,6 miljarder kronor skattemedel. Pengarna

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Äldreboende. Information till dig som snart ska flytta in

Äldreboende. Information till dig som snart ska flytta in Äldreboende Information till dig som snart ska flytta in Skellefteå kommuns äldreboende är till för dig som behöver socialt stöd, omsorg och vård och av olika skäl inte längre kan bo kvar hemma. Att flytta

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentansvarig Diarienummer Senast

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

LÅT DE GRÖNA KVARTEREN OMSLUTA OSS

LÅT DE GRÖNA KVARTEREN OMSLUTA OSS LÅT DE GRÖNA KVARTEREN OMSLUTA OSS 2013-02-19 Av: Omvärld Urbanodlarnas köksträdgårdsglädje hänger ihop med det stora intresset för matlagning och att vi vill veta vad maten innehåller. Jag hoppas att

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-12-13 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-50827526 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET Foto: Linn Ahlex Foto: www.smalandsbilder.se KOMMUNENS KVALITET I KORTHET KRONOBERG 2014 MARKARYDS KOMMUN 2 Kommunens Kvalitet i Korthet... Om KKiK Sedan 2007 genomför Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

Lerum Enkätundersökning 2010

Lerum Enkätundersökning 2010 Lerum Enkätundersökning 2010 Lerums centrumförenings enkätundersökning våren 2010. En sammanfattning till näringsidkare i Lerum. Lerums kommun är en kommun som ligger i anslutning till Göteborg och hit

Läs mer

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Bakgrund Åtvidabergs kommun tilldelades statligt bidrag för att anställa en drogsamordnare. Samordnaren påbörjade sitt arbete den 15

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

Från trygghetsundersökning till Medborgardialog i form av medborgarmöten The Capital of Scandinavia

Från trygghetsundersökning till Medborgardialog i form av medborgarmöten The Capital of Scandinavia Från trygghetsundersökning till Medborgardialog i form av medborgarmöten The Capital of Scandinavia 201 01 27 Sveriges kommuner och Landsting Brottsförebyggande rådets tre ben Självrapporterade mätningar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013

Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013 Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad ledning och administration Annette Johansson, 016-710 73 00 Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013 Inledning I oktober 2011 bildades Trygga Torshälla,

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008 Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet BRITTA ODEVALL-MÄKI 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007-2008. Avseende Barn- och

Läs mer

Trygghetsvandring Brandbergen, Haninge Dokumentation 2014-10-29

Trygghetsvandring Brandbergen, Haninge Dokumentation 2014-10-29 Trygghetsvandring Brandbergen, Haninge Dokumentation 2014-10-29 Den 29 oktober 2014 genomfördes en trygghetsvandring i Brandbergen, Haninge kommun. Trygghetsvandringen leddes av Stiftelsen Tryggare Sverige

Läs mer

2. Pilotkommun för serviceutveckling vad är gjort & vad ska göras?

2. Pilotkommun för serviceutveckling vad är gjort & vad ska göras? 2014-12-19 Dialogmöte Älghult 2014 11 12 1. Välkomna Presentation av deltagare: Magda Gyllenfjell, projektledare Ingela Olsson, kultur och fritidskonsulent Annie Öhman, planerare/utvecklare Peter Skog

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED VÅREN 2014 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara Borås Stads prioritering gällande säkerhet och trygghet

Läs mer

Rapport till Boverket

Rapport till Boverket Rapport till Boverket Inventering av den fysiska tillgängligheten i flerbostadshusbeståndet i Sandviken - Wikman-konsult - www.wikman-konsult.se Förord I Sverige blir vi allt fler äldre. Snart är mer än

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10

Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10 Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10 Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars inte tänker

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS

TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS HÖSTEN 2013 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara s prioritering gällande säkerhet och trygghet för

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer