51 Ghazal och kärleken uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "51 Ghazal och kärleken uttal"

Transkript

1 51 Ghazal och kärleken uttal Min `pappa och Aghbal var `gamla `vänner och han kom ibland till `flyktinglägret i Irak där vi `bodde. Aghbal var en mycket känd och `uppskattad politisk `ledare. Jag tyckte han var `jättesnygg och jag berättade för mina kompisar att jag var intresserad av honom. Sen fick jag `höra att han hade `frågat efter mig några `gånger. En dag kom Aghbal när jag var `ensam `hemma och då blev jag hemskt generad och sprang och hämtade `mamma. Min `pappa tyckte att `åldersskillnaden `mellan oss var för stor, men jag ville ha Aghbal, jag `visste att han respekterade `kvinnor och tyckte att de skulle ha `samma `rättigheter som männen. Så då `gifte vi oss där i `flyktinglägret, `bröllopet `varade i en `vecka och det kom över hundra `gäster. Aghbal och jag var `klädda i traditionella kurdiska `dräkter. Tyvärr har jag inga `bilder från `bröllopet, de försvann under flykten, men jag har min dräkt kvar. Efter `bröllopet var jag hemma hos familjen i tre `dagar och tog farväl och fick presenter, det är en tradition hos oss. Vi var i Bagdad en `vecka

2 på ett slags `bröllopsresa och `roade oss. Sen åkte vi till Kurdistan i `norra Irak och `bodde i ett `område där Pesh Merga, alltså den kurdiska `befrielserörelsen, hade en bas. `Varje kväll var det `möte med `tio-`tjugo Pesh `Merga-medlemmar hemma hos oss och jag serverade te och bröd. Jag blev gravid ganska snart och Aghbal skulle ge sig upp i bergen och `kriga. Då `skrev han till min `pappa som kom och `hämtade mig, för att jag inte skulle behöva vara `ensam där i `lägenheten. Jag var så hemskt blyg på den där tiden att jag inte berättade för mina föräldrar att jag var gravid. Inte ens när `magen var `jättestor `erkände jag det. Det syns ju `tydligt! sa de och `skrattade åt mig. De var förstås `jätteglada över att få `barnbarn. Än idag brukar de `skoja om att jag `nekade till att jag var med barn. När Biston `föddes var jag `ensam i en stad i Kurdistan som hette Kalar. Aghbal låg på `sjukhus i Bagdad och `vårdades för en `skottskada. Han fick inte se sin son förrän efter en `månad. Det där året när Biston var `liten och jag väntade Baziyan var hemskt.

3 Jag `visste att det var `hårda `strider mellan kurder och iransk militär och jag hade ingen kontakt med Aghbal. Hela tiden `längtade jag efter honom och var `livrädd för att han skulle vara `skadad eller död.

4 51 Ghazal och kärleken frågor Varför kom Aghbal till flyktinglägret? Hur kände han Ghazals far? Vad tyckte Ghazal om honom? Berättade hon det? då blev jag hemskt generad... Varför? Vad tyckte hennes far om att hon ville gifta sig med Aghbal? Var gifte de sig?... det är en tradition hos oss. Vad? Åkte de på bröllopsresa? Var bodde de de första tiden? Varför? Då skrev han till min pappa Varför? Det syns ju tydligt! Vad? Varför skrattade Ghazals föräldrar åt henne? Var var hon när Biston föddes? Var var Aghbal? Det där året när Biston var liten och jag väntade Baziyan var hemskt. Varför?

5 52 Gunilla om tio år uttal Om `tio år har jag slutat `arbeta och är pensionär och `ledig hela `dagarna. Då har jag nog vant mig vid att vara `friare men `samtidigt ha lite sämre ekonomi. Det som jag ser fram emot är att kunna `sova `länge på `morgnarna och gå på bio eller museum mitt på dan eller äta lunch med nån god vän och att träffa mina barn och `barnbarn inte bara under `helger eller semester. `Förhoppningsvis har jag då ett `sommarställe vid en sjö, som jag `längtat efter hela mitt liv. Om `tio år tänker jag också gå igenom och redigera mina `dagböcker. Jag har skrivit `dagbok `varje dag sen `nittonhundrasextisju. Jag kan gå tillbaka till `vilken dag som helst och se var jag var, vad jag `gjorde, vilka jag `träffade och hur jag `kände mig. Det är nästan lite `skrämmande.

6 52 Gunilla om tio år frågor Varför är Gunilla då ledig hela dagarna? Vilka fördelar innebär det? Vilka nackdelar? Vad ser hon fram emot? Vad hoppas hon på? Hur länge har hon skrivit dagbok? Vad ska hon göra med dem när hon blir pensionär? Det är nästan lite skrämmande. Vad?

7 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten uttal Debatt i `riksdagen den `fjortonde september tjugohundrafem med `anledning av att `Utlänningsnämnden läggs ned den `trettiförsta mars tjugohundrasex och `ersätts av `migrationsdomstolar. `Utdrag ur Gustav Fridolins `inlägg i debatten: När vi nu `äntligen står här vid `riksmötets `andra dag, när vi nu `äntligen står här och bevisar att `riksdagen genom att ha `möten i `sommaren minsann inte ska fördröja behandlingen, när vi kan lägga ner `utlänningsnämnden och få en `rättssäker `asylprövning, så måste jag `säga att jag känner av rätt `stora kontraster. Jag `gjorde det redan igår när vi kom hit för det `högtidliga `riksdagsöppnandet. Jag känner av kontrasterna därför att vi som sitter här `inne vi kan vara så `otroligt `trygga, inte `bara för att vi är `riksdagsledamöter med allt vad det `innebär, inte `bara för att vi har ett hem att komma hem till och en säng att `sova i, utan för att vi helt enkelt bor i det här landet och har fått `stämpeln legal i vår `panna. Genom att vi är `svenska `medborgare får vi gå till `sjukhuset när vi är `sjuka, när vi är `unga får vi gå till `skolan och lära oss saker,

8 när vi blir `gamla så kan vi `lita på att det finns en `äldrevård. Och visst kan man kritisera `delar av det här, och visst måste saker och ting bli bättre, men det finns där, det finns nånting vi kan `lita på, nånting som gör att vi och `alla i det här landet kan vara `trygga. Förlåt, fru `talman, sa jag `alla? Nej, det är inte så, inte `alla i det här landet. Det finns `människor som lever här, `oavsett om man vill se dem, `oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den `tryggheten. Barn som `inte får gå i `skolan, barn som `inte kan gå till `sjukhuset om de ramlar och slår sig, barn som `inte kan få kompisar, barn som blir `rädda när det ringer på dörren, `människor som tvingas `leva `gömda för att vi har haft ett `asylsystem som har `brustit, och det är till `stora delar om dom `människorna den här debatten `handlar. [...]

9 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten frågor Vad är bakgrunden till riksdagsdebatten den 14 september 2005? Vad ska Utlänningsnämnden ersättas av? När?... jag känner av rätt stora kontraster. Mellan vilka finns de stora skillnaderna? Och visst kan man kritisera delar av det här. Av vad? Det finns människor som lever här, oavsett om man vill se dem, oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den tryggheten. Vilka är det? Varför har de tvingats leva gömda, enligt Gustav?

10 54 Flykten uttal `Nittonhundranittifyra hade jag varit aktiv i det Kurdiska Demokratiska Partiets militanta gren, Pesh Merga, i `femton år. Jag hade `deltagit i `många `strider och blivit `allvarligt `sårad fem `gånger, varav två `livshotande. Jag hade visserligen opererats för `skadorna men `hade, och har `fortfarande, en `kula i `bröstkorgen och `andra `sviter vilket `innebar att jag inte längre orkade `delta i den `väpnade kampen. Livet som `gerillasoldat var mycket `påfrestande, man måste `röra sig snabbt uppe i bergen och `alltid med tung `packning. Jag bestämde mig för att fly och hämtade Ghazal och barnen som då bodde i Kandil i turkiska Kurdistan. Tillsammans begav vi oss till Ankara där närmaste efenkontor låg. För att finansiera flykten fick vi pengar av vänner och släktingar och Ghazal sålde sina guldsmycken. I Ankara sökte vi upp efens flyktingkommissariat och efter fyra veckor fick vi papper på att vi stod under efens beskydd och inte fick utvisas till Iran. Vi var mycket rädda där i Ankara, för vi visste att iranska terrorister var efter mig. De hade samma år `mördat tre av mina kamrater, så `läget var verkligen `farligt. Vi bytte `bostad flera `gånger

11 och en `vecka `gömde vi oss i en `källare. Det var som en `mardröm. Iranska staten hade `erbjudit Turkiet en miljon dollar för att få mig `utlämnad och en gång när jag bara var hundra meter utanför `efenkontoret blev jag `tillfångatagen och förd till turkiska `säkerhetspolisens lokaler. Mirakulöst lyckades jag `muta en vakt och fly därifrån. Vid ett `annat `tillfälle när jag satt i en taxi blev vi `beskjutna, och `taxichauffören var `nära att bli `träffad. `Flyktingkommissariatet `insåg att de måste få ut mig ur Turkiet och när de fick `klarsignal att Sverige skulle ta emot oss `satte de oss på ett plan, och via Istambul och Köpenhamn kom vi till Nybro, en kommun i Småland. Även i Sverige var vi `hotade av den iranska `säkerhetstjänsten, så vi `bodde under `hemlig adress. `Ändå kände vi oss mycket `lugnare i det `nya landet som vi då inte visste nånting om!

12 54 Flykten frågor Vad är Pesh Merga? Hur länge hade Aghbal varit aktiv där? När och varför bestämde han sig för att sluta? Livet som gerillasoldat var mycket påfrestande Varför? Var var Ghazal och barnen 1994? Varför begav de sig till Ankara? Hur finansierade de flykten? Vad gjorde FN:s flyktingkommissariat för dem? Vi bytte bostad flera gånger... Varför? blev jag tillfångatagen och förd till turkiska säkerhetspolisens lokaler Vad var bakgrunden? Hur lyckades han komma därifrån? Flyktingkommissariatet insåg att de måste få ut mig ur Turkiet Vad fick dem att inse det? Hur kom Aghbal och familjen till Sverige? Vilken kommun tog emot dem? Varför levde de under hemlig adress? Hur kände de sig i Nybro?

13 55 Luz om sitt arbete uttal Ditt `arbete på Forum Syd, vad går det ut på? Vad är målet? Det är att `samarbeta med individer, organisationer och institutioner i `u-länder för att `stärka dem genom att dela med oss av våra `erfarenheter i Sverige och Europa. `Förutsättningen är att de i `u-länderna `efterfrågar den här kompetensen och de här erfarenheterna. Det som intresserar mig mest är hur vi tillsammans kan `stärka `demokratiseringsproce ssen, så att individen får `möjlighet att `påverka sitt liv och sin sociala roll. Det är `drivkraften. Vilka är de `största hindren? I `många av `u-länderna har de mer eller mindre demokratiska val, men det har kanske tryckts på dem `utifrån av `givarländer, så `ofta är det ingen stabil demokrati, `makthavarna är inte så intresserade av att makten decentraliseras så att de `enskilda `människorna kan `påverka och att till exempel politikerna får stå till svars för det de gör och `lovar. Ett `annat problem är korruptionen som `genomsyrar `många av de här länderna och som gör det `jättesvårt att nå resultat. En `tredje `fråga som är `kopplad till den `första

14 är att `rättssystemen är `svaga, så `människor har ofta ingen `tillit till `statliga institutioner. Jag kan `tänka mig att du som `arbetar i `u-länder ser mycket `elände. Är du `ändå optimist? Det där går lite i `vågor. När regeringen i ett land säger att de vill `samarbeta med oss men i realiteten `motarbetar våra organisationer, då är det `jättetrist, eller när man ser interna konflikter där barn och `kvinnor drabbas värst, då kan man känna en `maktlöshet. Men ibland har vi `framgång, till exempel kommer jag ihåg en `kvinnogrupp i Indien där vi `samarbetade med en organisation som gav `kvinnorna `mikrolån, det vill säga lite pengar att `starta en `egen `rörelse. De födde upp `grisar och `sålde och det gav dem status i byn, så att de blev `inbjudna för `första gången `någonsin att inte bara `närvara i `bykommittén utan också att vara med och fatta beslut. De berättade att de nu fått `lära sig om demokratiska `rättigheter, till exempel att om det finns ett visst antal barn i en by så måste kommunen bygga en `skola, så då `krävde de det.

15 En `annan gång, när de `hörde att en av `kvinnorna `misshandlats av sin man gick de till den där mannen och skällde ut honom. Ja, det är `såna saker som gör att det är `roligt att `jobba. Vi försöker förändra och `påverka och ibland så `lyckas det.

16 55 Luz om sitt arbete frågor Vad går Luz arbete på Forum Syd ut på? för att stärka dem.. Hur? Vad intresserar Luz mest? Vad är hennes drivkraft? Vilka är de största hindren för en demokratisk utveckling i u-länderna? Vad säger hon om korruptionen? Och rättssystemen? Det där går lite i vågor. Vad? Ibland känner hon maktlöshet. Ge exempel. Ja, det är såna saker som gör att det är roligt att jobba. Vad berättar hon om?

17 56 Morgans arbete uttal Morgan är `vede för Umeå `Industriteknik, ett `företag som tillverkar maskiner eller `delar till maskiner. Deras `kunder är `företag som har `serieproduktion av `pumpar, `kranar, `frontlastare och `liknande och som kräver `utrustning för sina maskiner. En av Morgans `kunder är Volvo `lastvagnar i Umeå. Morgan `startade Umeå `Industriteknik för ett par år sen tillsammans med två `tidigare `arbetskamrater. I deras verkstad är nu `tio personer `sysselsatta med att bygga prototyper som Morgan `ritat. Det är också han som är `arbetsledare och sköter ekonomin, det vill säga fakturering, order och kontering. Däremot `anlitas en person `utifrån för `löner och viss `bokföring. Umeå `Industriteknik går mycket bra. De har en `omsättning på sju komma två miljoner om året. Männen i verkstan tjänar tjugoen tusen kronor i `månaden och Morgan, som också är `styrelseordförande, tar ut tjugofem tusen. Den goda `lönsamheten innebär bonus för `alla som `arbetar där. Morgan `tillbringar den `mesta tiden vid sin `dator och han tycker att det är `spännande att hitta tekniska `lösningar på `kundernas förfrågningar. Han har ett `självständigt `arbete

18 som han trivs bra med. En `nackdel är dock att han `alltid är `tillgänglig för besökare och `arbetare som har `frågor. Han blir alltså ofta `avbruten och skulle vilja ha mer `ostörd tid för själva `konstruktionsarbetet.

19 56 Morgans arbete frågor Vad är Umeå Industriteknik? Vilka är deras kunder? Vem startade företaget och när? Hur många sysselsätter företaget? Vad gör de? Vilka uppgifter har Morgan förutom att rita prototyper? Sköter han löner och bokföring också? Är företaget lönsamt? Hur mycket tjänar männen i verkstaden? Hur mycket tar Morgan ut? Var tillbringar Morgan den mesta tiden? Vad är det som gör att han trivs med arbetet? Vad skulle han vilja ändra på?

20 57 En interpellation i riksdagen uttal Det tragiska är inte de `onda `människornas `gärningar utan de `goda `människornas `tystnad, lär Martin Luther King ha `uttryckt. När man ser tillbaka på hur nazistiska och `högerextrema `rörelser `samlats i Sverige under `senare år känns dom orden `högaktuella. `Senast samlades `sexti nazister för en patetisk `motdemonstration till det tåg för `kärlek och `mångfald, `Prideparaden, som bland andra statsrådet Orback och `undertecknad `deltog i. Men ibland är de fler. På `nationaldagen marscherade tusen nazister genom `huvudstaden. Man kan tycka att manifestationer av det här slaget skulle `kräva av alla Sveriges demokrater att man `manar till `samling, `värdiga manifestationer och ett `understrykande av `alla `människors `lika `värde och `rättigheter. I debatten om att göra `nationaldagen den sjätte juni till helgdag `lovades från `alla politiska partier att ordna manifestationer och `samlingar för att `möta de rasister som vill `shang-haja landets dag. Men `icke. Den sjätte juni då tusen `högerextremister gick genom `Stockholm var de `enda `riksdagspartierna som ordnade `motdemonstrationer

21 `Vänsterpartiet och `Miljöpartiet, samma partier som var emot att göra `nationaldagen till helgdag. Det `faktum att det vi bevittnat är de `största `högerextrema `samlingarna sen andra `världskriget skrämmer `särskilt `mycket om man betänker att det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot `högerextremismen som den som `misslyckades gentemot nazismen på `trettitalet. Man försöker `tiga ihjäl `samlingarna. Den strategin ger nazisterna just den `arbetsro och `handlingsfrihet de `önskar, det ger dem `känslan av att ha `vunnit striden om demokratin och `övertygelsen om att `ingen kraft är dem `övermäktig. `Syftet med `högerextremisternas `marscher att låta ljudet av `stöveltramp återigen `höras i Europa. Att `skrämmas och visa på `styrka. `Bara om vi `visar att vi `inte låter oss `skrämmas, `tystas eller provoceras kan vi bekämpa nazismen och `värna demokratin. Efter mordet på syndikalisten Björn `Söderberg `trängdes alla `partiledare, hela `Fackförenings-Sverige och representanter för `näringsliv och regering under de `svartröda `fanorna för att `visa att man inte tolererar

22 att `högerextremismen gör sig `gällande genom hot, hat och våld i vårt land. Det `innebar att den `dåvarande `högerextrema offensiven kom av sig, `rörelsen föll samman och `splittrades. När den nu `återvänt i `tilltagande `styrka, när `medborgare med `utländsk `bakgrund tvingas `lämna en svensk kommun en dag om året, när `stöveltramp hörs igen, måste vi återigen `samlas under `samma krav. Vi måste `visa var `samhället drar en gräns och på demokratins `överlägsenhet, då, men bara då, har vi `möjlighet att återigen `fälla `högerextremisterna och rasismen. Mot `bakgrund av `detta vill jag `fråga statsrådet Orback hur han ämnar agera för att `möta den `växande nazismen och `högerextremismen med en bred och `värdig `samling för demokratins ideal och humanismens principer.

23 57 En interpellation i riksdagen frågor Det tragiska är inte de onda människornas gärningar utan de goda människornas tystnad Vad menade Martin Luther King? Varför citerar Gustav honom som en inledning till sin interpellation? Till vem är interpellationen riktad? Varför? Vad för slags reaktioner hade Gustav hoppats på efter nazisternas marsch i Stockholm den 6 juni? Vilka anordnade motdemonstrationer? det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot högerextremismen som den som misslyckades gentemot nazismen på 30-talet. Vilken strategi? Varför är det en dålig strategi, enligt Gustav? Vad menar han är syftet med högerextremisternas marscher? Hur kan vi enligt honom bekämpa nazismen och värna demokratin? Vem var Björn Söderberg? Hur reagerade de politiska partierna på mordet? Vilken effekt fick det? Vad har hänt sedan dess med den högerextrema offensiven? Vad har det inneburit för de utländska medborgarna i en viss svensk kommun? Vad frågar (interpellerar) Gustav Fridolin statsrådet Jens Orbach?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Intervju: Heidi Olsson Marianne Samuelsson Språkrör 1992-1999, riksdagsledamot och gruppledare. Miljöpartiet har redan från början haft kvotering som princip,

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T. N R 2 Arkeologen och bartendern blev personliga assistenter Fackets ombudsman: Personlig assistentyrket måste tas på allvar! Foto:

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Högskolepepp Utgiven av: Latifeh Tryck: Trydells tryckeri, Laholm 2007 Grafisk form: Sweden Graphics ISBN: 978-91-976569-1-7

Högskolepepp Utgiven av: Latifeh Tryck: Trydells tryckeri, Laholm 2007 Grafisk form: Sweden Graphics ISBN: 978-91-976569-1-7 Högskolepepp Utgiven av: Latifeh Tryck: Trydells tryckeri, Laholm 2007 Grafisk form: Sweden Graphics ISBN: 978-91-976569-1-7 förord Som ung kille hade jag inga som helst planer på att läsa vidare efter

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

2 Innan ni flyttar ihop

2 Innan ni flyttar ihop 2 Innan ni flyttar ihop NINNI, 31: Usch, idag är det barnhelgsfredag. Fy för att sitta på jobbet och få ångest över att behöva åka hem. Två förstörda helgkvällar och dagar med två ungar som tar plats och

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET »Någon måste ta första steget. Men kampen har alltid ett pris.«2003 Integrationsverket

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal

21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal 21 Åsa och Morgan för tio år sen uttal Då `bodde vi i `Solna. Min bror Ulf `jobbade ett år i Norge och vi fick `hyra hans `lägenhet. Morgan arbetade som konstruktör på ett `företag i `Bromma och jag gick

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Jag bryter inte när jag tänker

Jag bryter inte när jag tänker Jag bryter inte när jag tänker Internationella yrkesmänniskor berättar om sin väg till arbete i Sverige Renée Danielson Vedad Begovic Jag bryter inte när jag tänker Internationella yrkesmänniskor berättar

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris?

Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris? Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris? En rapport om det ibland påtvingade och oönskade annorlundaskapet som ett heltidsensamföräldraskap kan innebära.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

reportage FÅNGAD AV EN SEKT

reportage FÅNGAD AV EN SEKT reportage FÅNGAD AV EN SEKT VI KÄNNER INTE IGEN VÅR DOTTER LÄNGRE För tre år sedan blev deras dotter Sofi inlurad i mormonkyrkan. Varje dag sedan dess har varit en kamp för att få tillbaka henne, berättar

Läs mer

Barns upplevelser av instabil samhällsvård

Barns upplevelser av instabil samhällsvård Barns upplevelser av instabil samhällsvård En studie baserad på intervjuer med 12 barn i åldern 8-18 år. Om barns upplevelser av instabil samhällsvård och deras relationer till föräldrar, vårdgivare och

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

FLYKTEN SLUTAR HÄR. Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. UNICEF Sverige 1

FLYKTEN SLUTAR HÄR. Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. UNICEF Sverige 1 FLYKTEN SLUTAR HÄR Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU UNICEF Sverige 1 Om UNICEF UNICEF, FN:s barnfond, arbetar runt om i världen för att förverkliga FN:s konvention

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan?

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan? ONSDAG 4 JULI 2012 NR 28 ÅRGÅNG 13 POSTTIDNING A Returadress: Sesam Fraktflygargatan 18 128 30 Skarpnäck Foto: MorgueFile TRÄNA SVENSKA: Ta det långa benet före? Sidan 11 Nästa år ska alla människor i

Läs mer