51 Ghazal och kärleken uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "51 Ghazal och kärleken uttal"

Transkript

1 51 Ghazal och kärleken uttal Min `pappa och Aghbal var `gamla `vänner och han kom ibland till `flyktinglägret i Irak där vi `bodde. Aghbal var en mycket känd och `uppskattad politisk `ledare. Jag tyckte han var `jättesnygg och jag berättade för mina kompisar att jag var intresserad av honom. Sen fick jag `höra att han hade `frågat efter mig några `gånger. En dag kom Aghbal när jag var `ensam `hemma och då blev jag hemskt generad och sprang och hämtade `mamma. Min `pappa tyckte att `åldersskillnaden `mellan oss var för stor, men jag ville ha Aghbal, jag `visste att han respekterade `kvinnor och tyckte att de skulle ha `samma `rättigheter som männen. Så då `gifte vi oss där i `flyktinglägret, `bröllopet `varade i en `vecka och det kom över hundra `gäster. Aghbal och jag var `klädda i traditionella kurdiska `dräkter. Tyvärr har jag inga `bilder från `bröllopet, de försvann under flykten, men jag har min dräkt kvar. Efter `bröllopet var jag hemma hos familjen i tre `dagar och tog farväl och fick presenter, det är en tradition hos oss. Vi var i Bagdad en `vecka

2 på ett slags `bröllopsresa och `roade oss. Sen åkte vi till Kurdistan i `norra Irak och `bodde i ett `område där Pesh Merga, alltså den kurdiska `befrielserörelsen, hade en bas. `Varje kväll var det `möte med `tio-`tjugo Pesh `Merga-medlemmar hemma hos oss och jag serverade te och bröd. Jag blev gravid ganska snart och Aghbal skulle ge sig upp i bergen och `kriga. Då `skrev han till min `pappa som kom och `hämtade mig, för att jag inte skulle behöva vara `ensam där i `lägenheten. Jag var så hemskt blyg på den där tiden att jag inte berättade för mina föräldrar att jag var gravid. Inte ens när `magen var `jättestor `erkände jag det. Det syns ju `tydligt! sa de och `skrattade åt mig. De var förstås `jätteglada över att få `barnbarn. Än idag brukar de `skoja om att jag `nekade till att jag var med barn. När Biston `föddes var jag `ensam i en stad i Kurdistan som hette Kalar. Aghbal låg på `sjukhus i Bagdad och `vårdades för en `skottskada. Han fick inte se sin son förrän efter en `månad. Det där året när Biston var `liten och jag väntade Baziyan var hemskt.

3 Jag `visste att det var `hårda `strider mellan kurder och iransk militär och jag hade ingen kontakt med Aghbal. Hela tiden `längtade jag efter honom och var `livrädd för att han skulle vara `skadad eller död.

4 51 Ghazal och kärleken frågor Varför kom Aghbal till flyktinglägret? Hur kände han Ghazals far? Vad tyckte Ghazal om honom? Berättade hon det? då blev jag hemskt generad... Varför? Vad tyckte hennes far om att hon ville gifta sig med Aghbal? Var gifte de sig?... det är en tradition hos oss. Vad? Åkte de på bröllopsresa? Var bodde de de första tiden? Varför? Då skrev han till min pappa Varför? Det syns ju tydligt! Vad? Varför skrattade Ghazals föräldrar åt henne? Var var hon när Biston föddes? Var var Aghbal? Det där året när Biston var liten och jag väntade Baziyan var hemskt. Varför?

5 52 Gunilla om tio år uttal Om `tio år har jag slutat `arbeta och är pensionär och `ledig hela `dagarna. Då har jag nog vant mig vid att vara `friare men `samtidigt ha lite sämre ekonomi. Det som jag ser fram emot är att kunna `sova `länge på `morgnarna och gå på bio eller museum mitt på dan eller äta lunch med nån god vän och att träffa mina barn och `barnbarn inte bara under `helger eller semester. `Förhoppningsvis har jag då ett `sommarställe vid en sjö, som jag `längtat efter hela mitt liv. Om `tio år tänker jag också gå igenom och redigera mina `dagböcker. Jag har skrivit `dagbok `varje dag sen `nittonhundrasextisju. Jag kan gå tillbaka till `vilken dag som helst och se var jag var, vad jag `gjorde, vilka jag `träffade och hur jag `kände mig. Det är nästan lite `skrämmande.

6 52 Gunilla om tio år frågor Varför är Gunilla då ledig hela dagarna? Vilka fördelar innebär det? Vilka nackdelar? Vad ser hon fram emot? Vad hoppas hon på? Hur länge har hon skrivit dagbok? Vad ska hon göra med dem när hon blir pensionär? Det är nästan lite skrämmande. Vad?

7 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten uttal Debatt i `riksdagen den `fjortonde september tjugohundrafem med `anledning av att `Utlänningsnämnden läggs ned den `trettiförsta mars tjugohundrasex och `ersätts av `migrationsdomstolar. `Utdrag ur Gustav Fridolins `inlägg i debatten: När vi nu `äntligen står här vid `riksmötets `andra dag, när vi nu `äntligen står här och bevisar att `riksdagen genom att ha `möten i `sommaren minsann inte ska fördröja behandlingen, när vi kan lägga ner `utlänningsnämnden och få en `rättssäker `asylprövning, så måste jag `säga att jag känner av rätt `stora kontraster. Jag `gjorde det redan igår när vi kom hit för det `högtidliga `riksdagsöppnandet. Jag känner av kontrasterna därför att vi som sitter här `inne vi kan vara så `otroligt `trygga, inte `bara för att vi är `riksdagsledamöter med allt vad det `innebär, inte `bara för att vi har ett hem att komma hem till och en säng att `sova i, utan för att vi helt enkelt bor i det här landet och har fått `stämpeln legal i vår `panna. Genom att vi är `svenska `medborgare får vi gå till `sjukhuset när vi är `sjuka, när vi är `unga får vi gå till `skolan och lära oss saker,

8 när vi blir `gamla så kan vi `lita på att det finns en `äldrevård. Och visst kan man kritisera `delar av det här, och visst måste saker och ting bli bättre, men det finns där, det finns nånting vi kan `lita på, nånting som gör att vi och `alla i det här landet kan vara `trygga. Förlåt, fru `talman, sa jag `alla? Nej, det är inte så, inte `alla i det här landet. Det finns `människor som lever här, `oavsett om man vill se dem, `oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den `tryggheten. Barn som `inte får gå i `skolan, barn som `inte kan gå till `sjukhuset om de ramlar och slår sig, barn som `inte kan få kompisar, barn som blir `rädda när det ringer på dörren, `människor som tvingas `leva `gömda för att vi har haft ett `asylsystem som har `brustit, och det är till `stora delar om dom `människorna den här debatten `handlar. [...]

9 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten frågor Vad är bakgrunden till riksdagsdebatten den 14 september 2005? Vad ska Utlänningsnämnden ersättas av? När?... jag känner av rätt stora kontraster. Mellan vilka finns de stora skillnaderna? Och visst kan man kritisera delar av det här. Av vad? Det finns människor som lever här, oavsett om man vill se dem, oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den tryggheten. Vilka är det? Varför har de tvingats leva gömda, enligt Gustav?

10 54 Flykten uttal `Nittonhundranittifyra hade jag varit aktiv i det Kurdiska Demokratiska Partiets militanta gren, Pesh Merga, i `femton år. Jag hade `deltagit i `många `strider och blivit `allvarligt `sårad fem `gånger, varav två `livshotande. Jag hade visserligen opererats för `skadorna men `hade, och har `fortfarande, en `kula i `bröstkorgen och `andra `sviter vilket `innebar att jag inte längre orkade `delta i den `väpnade kampen. Livet som `gerillasoldat var mycket `påfrestande, man måste `röra sig snabbt uppe i bergen och `alltid med tung `packning. Jag bestämde mig för att fly och hämtade Ghazal och barnen som då bodde i Kandil i turkiska Kurdistan. Tillsammans begav vi oss till Ankara där närmaste efenkontor låg. För att finansiera flykten fick vi pengar av vänner och släktingar och Ghazal sålde sina guldsmycken. I Ankara sökte vi upp efens flyktingkommissariat och efter fyra veckor fick vi papper på att vi stod under efens beskydd och inte fick utvisas till Iran. Vi var mycket rädda där i Ankara, för vi visste att iranska terrorister var efter mig. De hade samma år `mördat tre av mina kamrater, så `läget var verkligen `farligt. Vi bytte `bostad flera `gånger

11 och en `vecka `gömde vi oss i en `källare. Det var som en `mardröm. Iranska staten hade `erbjudit Turkiet en miljon dollar för att få mig `utlämnad och en gång när jag bara var hundra meter utanför `efenkontoret blev jag `tillfångatagen och förd till turkiska `säkerhetspolisens lokaler. Mirakulöst lyckades jag `muta en vakt och fly därifrån. Vid ett `annat `tillfälle när jag satt i en taxi blev vi `beskjutna, och `taxichauffören var `nära att bli `träffad. `Flyktingkommissariatet `insåg att de måste få ut mig ur Turkiet och när de fick `klarsignal att Sverige skulle ta emot oss `satte de oss på ett plan, och via Istambul och Köpenhamn kom vi till Nybro, en kommun i Småland. Även i Sverige var vi `hotade av den iranska `säkerhetstjänsten, så vi `bodde under `hemlig adress. `Ändå kände vi oss mycket `lugnare i det `nya landet som vi då inte visste nånting om!

12 54 Flykten frågor Vad är Pesh Merga? Hur länge hade Aghbal varit aktiv där? När och varför bestämde han sig för att sluta? Livet som gerillasoldat var mycket påfrestande Varför? Var var Ghazal och barnen 1994? Varför begav de sig till Ankara? Hur finansierade de flykten? Vad gjorde FN:s flyktingkommissariat för dem? Vi bytte bostad flera gånger... Varför? blev jag tillfångatagen och förd till turkiska säkerhetspolisens lokaler Vad var bakgrunden? Hur lyckades han komma därifrån? Flyktingkommissariatet insåg att de måste få ut mig ur Turkiet Vad fick dem att inse det? Hur kom Aghbal och familjen till Sverige? Vilken kommun tog emot dem? Varför levde de under hemlig adress? Hur kände de sig i Nybro?

13 55 Luz om sitt arbete uttal Ditt `arbete på Forum Syd, vad går det ut på? Vad är målet? Det är att `samarbeta med individer, organisationer och institutioner i `u-länder för att `stärka dem genom att dela med oss av våra `erfarenheter i Sverige och Europa. `Förutsättningen är att de i `u-länderna `efterfrågar den här kompetensen och de här erfarenheterna. Det som intresserar mig mest är hur vi tillsammans kan `stärka `demokratiseringsproce ssen, så att individen får `möjlighet att `påverka sitt liv och sin sociala roll. Det är `drivkraften. Vilka är de `största hindren? I `många av `u-länderna har de mer eller mindre demokratiska val, men det har kanske tryckts på dem `utifrån av `givarländer, så `ofta är det ingen stabil demokrati, `makthavarna är inte så intresserade av att makten decentraliseras så att de `enskilda `människorna kan `påverka och att till exempel politikerna får stå till svars för det de gör och `lovar. Ett `annat problem är korruptionen som `genomsyrar `många av de här länderna och som gör det `jättesvårt att nå resultat. En `tredje `fråga som är `kopplad till den `första

14 är att `rättssystemen är `svaga, så `människor har ofta ingen `tillit till `statliga institutioner. Jag kan `tänka mig att du som `arbetar i `u-länder ser mycket `elände. Är du `ändå optimist? Det där går lite i `vågor. När regeringen i ett land säger att de vill `samarbeta med oss men i realiteten `motarbetar våra organisationer, då är det `jättetrist, eller när man ser interna konflikter där barn och `kvinnor drabbas värst, då kan man känna en `maktlöshet. Men ibland har vi `framgång, till exempel kommer jag ihåg en `kvinnogrupp i Indien där vi `samarbetade med en organisation som gav `kvinnorna `mikrolån, det vill säga lite pengar att `starta en `egen `rörelse. De födde upp `grisar och `sålde och det gav dem status i byn, så att de blev `inbjudna för `första gången `någonsin att inte bara `närvara i `bykommittén utan också att vara med och fatta beslut. De berättade att de nu fått `lära sig om demokratiska `rättigheter, till exempel att om det finns ett visst antal barn i en by så måste kommunen bygga en `skola, så då `krävde de det.

15 En `annan gång, när de `hörde att en av `kvinnorna `misshandlats av sin man gick de till den där mannen och skällde ut honom. Ja, det är `såna saker som gör att det är `roligt att `jobba. Vi försöker förändra och `påverka och ibland så `lyckas det.

16 55 Luz om sitt arbete frågor Vad går Luz arbete på Forum Syd ut på? för att stärka dem.. Hur? Vad intresserar Luz mest? Vad är hennes drivkraft? Vilka är de största hindren för en demokratisk utveckling i u-länderna? Vad säger hon om korruptionen? Och rättssystemen? Det där går lite i vågor. Vad? Ibland känner hon maktlöshet. Ge exempel. Ja, det är såna saker som gör att det är roligt att jobba. Vad berättar hon om?

17 56 Morgans arbete uttal Morgan är `vede för Umeå `Industriteknik, ett `företag som tillverkar maskiner eller `delar till maskiner. Deras `kunder är `företag som har `serieproduktion av `pumpar, `kranar, `frontlastare och `liknande och som kräver `utrustning för sina maskiner. En av Morgans `kunder är Volvo `lastvagnar i Umeå. Morgan `startade Umeå `Industriteknik för ett par år sen tillsammans med två `tidigare `arbetskamrater. I deras verkstad är nu `tio personer `sysselsatta med att bygga prototyper som Morgan `ritat. Det är också han som är `arbetsledare och sköter ekonomin, det vill säga fakturering, order och kontering. Däremot `anlitas en person `utifrån för `löner och viss `bokföring. Umeå `Industriteknik går mycket bra. De har en `omsättning på sju komma två miljoner om året. Männen i verkstan tjänar tjugoen tusen kronor i `månaden och Morgan, som också är `styrelseordförande, tar ut tjugofem tusen. Den goda `lönsamheten innebär bonus för `alla som `arbetar där. Morgan `tillbringar den `mesta tiden vid sin `dator och han tycker att det är `spännande att hitta tekniska `lösningar på `kundernas förfrågningar. Han har ett `självständigt `arbete

18 som han trivs bra med. En `nackdel är dock att han `alltid är `tillgänglig för besökare och `arbetare som har `frågor. Han blir alltså ofta `avbruten och skulle vilja ha mer `ostörd tid för själva `konstruktionsarbetet.

19 56 Morgans arbete frågor Vad är Umeå Industriteknik? Vilka är deras kunder? Vem startade företaget och när? Hur många sysselsätter företaget? Vad gör de? Vilka uppgifter har Morgan förutom att rita prototyper? Sköter han löner och bokföring också? Är företaget lönsamt? Hur mycket tjänar männen i verkstaden? Hur mycket tar Morgan ut? Var tillbringar Morgan den mesta tiden? Vad är det som gör att han trivs med arbetet? Vad skulle han vilja ändra på?

20 57 En interpellation i riksdagen uttal Det tragiska är inte de `onda `människornas `gärningar utan de `goda `människornas `tystnad, lär Martin Luther King ha `uttryckt. När man ser tillbaka på hur nazistiska och `högerextrema `rörelser `samlats i Sverige under `senare år känns dom orden `högaktuella. `Senast samlades `sexti nazister för en patetisk `motdemonstration till det tåg för `kärlek och `mångfald, `Prideparaden, som bland andra statsrådet Orback och `undertecknad `deltog i. Men ibland är de fler. På `nationaldagen marscherade tusen nazister genom `huvudstaden. Man kan tycka att manifestationer av det här slaget skulle `kräva av alla Sveriges demokrater att man `manar till `samling, `värdiga manifestationer och ett `understrykande av `alla `människors `lika `värde och `rättigheter. I debatten om att göra `nationaldagen den sjätte juni till helgdag `lovades från `alla politiska partier att ordna manifestationer och `samlingar för att `möta de rasister som vill `shang-haja landets dag. Men `icke. Den sjätte juni då tusen `högerextremister gick genom `Stockholm var de `enda `riksdagspartierna som ordnade `motdemonstrationer

21 `Vänsterpartiet och `Miljöpartiet, samma partier som var emot att göra `nationaldagen till helgdag. Det `faktum att det vi bevittnat är de `största `högerextrema `samlingarna sen andra `världskriget skrämmer `särskilt `mycket om man betänker att det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot `högerextremismen som den som `misslyckades gentemot nazismen på `trettitalet. Man försöker `tiga ihjäl `samlingarna. Den strategin ger nazisterna just den `arbetsro och `handlingsfrihet de `önskar, det ger dem `känslan av att ha `vunnit striden om demokratin och `övertygelsen om att `ingen kraft är dem `övermäktig. `Syftet med `högerextremisternas `marscher att låta ljudet av `stöveltramp återigen `höras i Europa. Att `skrämmas och visa på `styrka. `Bara om vi `visar att vi `inte låter oss `skrämmas, `tystas eller provoceras kan vi bekämpa nazismen och `värna demokratin. Efter mordet på syndikalisten Björn `Söderberg `trängdes alla `partiledare, hela `Fackförenings-Sverige och representanter för `näringsliv och regering under de `svartröda `fanorna för att `visa att man inte tolererar

22 att `högerextremismen gör sig `gällande genom hot, hat och våld i vårt land. Det `innebar att den `dåvarande `högerextrema offensiven kom av sig, `rörelsen föll samman och `splittrades. När den nu `återvänt i `tilltagande `styrka, när `medborgare med `utländsk `bakgrund tvingas `lämna en svensk kommun en dag om året, när `stöveltramp hörs igen, måste vi återigen `samlas under `samma krav. Vi måste `visa var `samhället drar en gräns och på demokratins `överlägsenhet, då, men bara då, har vi `möjlighet att återigen `fälla `högerextremisterna och rasismen. Mot `bakgrund av `detta vill jag `fråga statsrådet Orback hur han ämnar agera för att `möta den `växande nazismen och `högerextremismen med en bred och `värdig `samling för demokratins ideal och humanismens principer.

23 57 En interpellation i riksdagen frågor Det tragiska är inte de onda människornas gärningar utan de goda människornas tystnad Vad menade Martin Luther King? Varför citerar Gustav honom som en inledning till sin interpellation? Till vem är interpellationen riktad? Varför? Vad för slags reaktioner hade Gustav hoppats på efter nazisternas marsch i Stockholm den 6 juni? Vilka anordnade motdemonstrationer? det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot högerextremismen som den som misslyckades gentemot nazismen på 30-talet. Vilken strategi? Varför är det en dålig strategi, enligt Gustav? Vad menar han är syftet med högerextremisternas marscher? Hur kan vi enligt honom bekämpa nazismen och värna demokratin? Vem var Björn Söderberg? Hur reagerade de politiska partierna på mordet? Vilken effekt fick det? Vad har hänt sedan dess med den högerextrema offensiven? Vad har det inneburit för de utländska medborgarna i en viss svensk kommun? Vad frågar (interpellerar) Gustav Fridolin statsrådet Jens Orbach?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Aktivism och feministiska frizoner på nätet

Aktivism och feministiska frizoner på nätet Aktivism och feministiska frizoner på nätet Alla fattar inte riktigt varför jag gör det här, säger Joanna som är en av de fem nätaktivister jag pratat med. Hon och många andra lägger varje dag flera timmar

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 Organisationerna, symbolerna och musiken Föredraget behandlar nazismens symboler och vad de står för. Vi går även igenom de rasistiska organisationerna och hur

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

31 Gustav om tio år uttal

31 Gustav om tio år uttal 31 Gustav om tio år uttal Hur vill du att ditt liv ska se ut om `tio år? Jag skulle nog helst vilja `leva ett `vanligt `familjeliv, ha hus och barn och ett jobb som jag känner mig trygg i men som absolut

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNEHÅLL 8 14 18 20 22 26 29 Hur vi har gjort rapporten Livet före och efter det förändrade beslutet Så påverkar beslutet vardagsliv och fritid

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

tema familjen och företaget

tema familjen och företaget 32 EMMISLÖV. Även Lantbrukarfamiljer spricker. För Johan Lindgren, mjölkbonde på Nymölla gård i norra Skåne, blev det ett hårt slag när hans före detta sambo tog deras son med sig och flyttade till Norrland.

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

58 Luz berättar om sin uppväxt uttal

58 Luz berättar om sin uppväxt uttal 58 Luz berättar om sin uppväxt uttal Jag är född nittonhundrasjuttiett i Ecuador och `bodde med min `mamma och min `fyra år äldre bror och `mormor i bergen utanför Quito, `huvudstaden. När jag var två

Läs mer

Gör ett annat Europa möjligt!

Gör ett annat Europa möjligt! Gör ett annat Europa möjligt! Åsa Westlund Socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet Foto: Peter Berggren/Imagine De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Curt Berggren/Imagine Bättre

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014 HUNGERPROJEKTET Jula Resultat 2014 Inledning Varmt tack till Jula AB - ledningen och medarbetarna - som under det som under det gångna året har investerat i en framtid fri från hunger och fattigdom i Bangladesh.

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor.

Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor. Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor. Jag skriver även lite stöd meningar som ni får ta hjälp

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Intervju med Anders Bergman

Intervju med Anders Bergman Sida 1 av 5 Intervju med Anders Bergman 1. Inom vilka samhällsområden upplever du att det förekommer störst problem med främlingsfientlighet? Ett område där det förekommer stora problem med diskriminering

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 36 Fredag 18 november 2011. Föräldralösa barn till Italien

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 36 Fredag 18 november 2011. Föräldralösa barn till Italien LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 36 Fredag 18 november 2011 NORRBOTTEN Föräldralösa barn till Italien Förra veckan berättade media om att syskonen Hiyab och Daymond ska skickas till Italien. Hiyab är tre år och Daymond

Läs mer

"50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ i Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Household-ID 1 2 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens förnamn: "50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär för

Läs mer

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Mäns våld mot kvinnor är et omfattande samhälls- och fo Ytterst är det en fråga om jä kvinnors mänskliga rättighet Cirka 27 300 fall av misshandelsbrott

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT.

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI 3 Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. 4 SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI Innehåll 1. Förord...5 2. Inledning...6 3. Bakgrund...7

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Landet Demokratien. Om arbetsbladet

Landet Demokratien. Om arbetsbladet Om arbetsbladet I den här övningen får eleverna i grupper fundera, argumentera och ta ställning i demokratifrågor. Ämnets aktualitet och förankring i skolans styrdokument gör att övningen kan användas

Läs mer

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Motion nr 17 Angående terrorismen hotar Sverige Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Angående: Terrorismen måste tas på allvar och bekämpas Med dagens säkerhetspolitiska läge måste Sverige agera mot den storskaliga

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

-B a han disk ska nog allt gå bra...

-B a han disk ska nog allt gå bra... Man behöver inte alltid köpa diamanter till en prinsessa, tuggummin går också bra - Fredrika 7 år När man gift sig reser man bort en vecka för att beställa en bebis - Hugo 7 år Pappor köper en ring som

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

barnhemmet i muang mai onsdag 5 april- onsdag 12 april

barnhemmet i muang mai onsdag 5 april- onsdag 12 april barnhemmet i muang mai onsdag 5 april- onsdag 12 april Vi måste erkänna att vi var lite oroliga över vårt första brev efter fem veckor i Sverige. Skulle det finnas något att skriva om när i stort sett

Läs mer

RASISMFRÅGELEK FOTO: EEVA ANUNDI/ PROJEKTET MOT RASISM!

RASISMFRÅGELEK FOTO: EEVA ANUNDI/ PROJEKTET MOT RASISM! RASISMFRÅGELEK FOTO: EEVA ANUNDI/ PROJEKTET MOT RASISM! 1. FRÅGA Vad innebär rasism? A C D Nedvärdering av människovärdet Storhetsvansinne Eremitnatur Stor egenkärlek 1. SVAR A Nedvärdering av människovärdet

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer