51 Ghazal och kärleken uttal

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "51 Ghazal och kärleken uttal"

Transkript

1 51 Ghazal och kärleken uttal Min `pappa och Aghbal var `gamla `vänner och han kom ibland till `flyktinglägret i Irak där vi `bodde. Aghbal var en mycket känd och `uppskattad politisk `ledare. Jag tyckte han var `jättesnygg och jag berättade för mina kompisar att jag var intresserad av honom. Sen fick jag `höra att han hade `frågat efter mig några `gånger. En dag kom Aghbal när jag var `ensam `hemma och då blev jag hemskt generad och sprang och hämtade `mamma. Min `pappa tyckte att `åldersskillnaden `mellan oss var för stor, men jag ville ha Aghbal, jag `visste att han respekterade `kvinnor och tyckte att de skulle ha `samma `rättigheter som männen. Så då `gifte vi oss där i `flyktinglägret, `bröllopet `varade i en `vecka och det kom över hundra `gäster. Aghbal och jag var `klädda i traditionella kurdiska `dräkter. Tyvärr har jag inga `bilder från `bröllopet, de försvann under flykten, men jag har min dräkt kvar. Efter `bröllopet var jag hemma hos familjen i tre `dagar och tog farväl och fick presenter, det är en tradition hos oss. Vi var i Bagdad en `vecka

2 på ett slags `bröllopsresa och `roade oss. Sen åkte vi till Kurdistan i `norra Irak och `bodde i ett `område där Pesh Merga, alltså den kurdiska `befrielserörelsen, hade en bas. `Varje kväll var det `möte med `tio-`tjugo Pesh `Merga-medlemmar hemma hos oss och jag serverade te och bröd. Jag blev gravid ganska snart och Aghbal skulle ge sig upp i bergen och `kriga. Då `skrev han till min `pappa som kom och `hämtade mig, för att jag inte skulle behöva vara `ensam där i `lägenheten. Jag var så hemskt blyg på den där tiden att jag inte berättade för mina föräldrar att jag var gravid. Inte ens när `magen var `jättestor `erkände jag det. Det syns ju `tydligt! sa de och `skrattade åt mig. De var förstås `jätteglada över att få `barnbarn. Än idag brukar de `skoja om att jag `nekade till att jag var med barn. När Biston `föddes var jag `ensam i en stad i Kurdistan som hette Kalar. Aghbal låg på `sjukhus i Bagdad och `vårdades för en `skottskada. Han fick inte se sin son förrän efter en `månad. Det där året när Biston var `liten och jag väntade Baziyan var hemskt.

3 Jag `visste att det var `hårda `strider mellan kurder och iransk militär och jag hade ingen kontakt med Aghbal. Hela tiden `längtade jag efter honom och var `livrädd för att han skulle vara `skadad eller död.

4 51 Ghazal och kärleken frågor Varför kom Aghbal till flyktinglägret? Hur kände han Ghazals far? Vad tyckte Ghazal om honom? Berättade hon det? då blev jag hemskt generad... Varför? Vad tyckte hennes far om att hon ville gifta sig med Aghbal? Var gifte de sig?... det är en tradition hos oss. Vad? Åkte de på bröllopsresa? Var bodde de de första tiden? Varför? Då skrev han till min pappa Varför? Det syns ju tydligt! Vad? Varför skrattade Ghazals föräldrar åt henne? Var var hon när Biston föddes? Var var Aghbal? Det där året när Biston var liten och jag väntade Baziyan var hemskt. Varför?

5 52 Gunilla om tio år uttal Om `tio år har jag slutat `arbeta och är pensionär och `ledig hela `dagarna. Då har jag nog vant mig vid att vara `friare men `samtidigt ha lite sämre ekonomi. Det som jag ser fram emot är att kunna `sova `länge på `morgnarna och gå på bio eller museum mitt på dan eller äta lunch med nån god vän och att träffa mina barn och `barnbarn inte bara under `helger eller semester. `Förhoppningsvis har jag då ett `sommarställe vid en sjö, som jag `längtat efter hela mitt liv. Om `tio år tänker jag också gå igenom och redigera mina `dagböcker. Jag har skrivit `dagbok `varje dag sen `nittonhundrasextisju. Jag kan gå tillbaka till `vilken dag som helst och se var jag var, vad jag `gjorde, vilka jag `träffade och hur jag `kände mig. Det är nästan lite `skrämmande.

6 52 Gunilla om tio år frågor Varför är Gunilla då ledig hela dagarna? Vilka fördelar innebär det? Vilka nackdelar? Vad ser hon fram emot? Vad hoppas hon på? Hur länge har hon skrivit dagbok? Vad ska hon göra med dem när hon blir pensionär? Det är nästan lite skrämmande. Vad?

7 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten uttal Debatt i `riksdagen den `fjortonde september tjugohundrafem med `anledning av att `Utlänningsnämnden läggs ned den `trettiförsta mars tjugohundrasex och `ersätts av `migrationsdomstolar. `Utdrag ur Gustav Fridolins `inlägg i debatten: När vi nu `äntligen står här vid `riksmötets `andra dag, när vi nu `äntligen står här och bevisar att `riksdagen genom att ha `möten i `sommaren minsann inte ska fördröja behandlingen, när vi kan lägga ner `utlänningsnämnden och få en `rättssäker `asylprövning, så måste jag `säga att jag känner av rätt `stora kontraster. Jag `gjorde det redan igår när vi kom hit för det `högtidliga `riksdagsöppnandet. Jag känner av kontrasterna därför att vi som sitter här `inne vi kan vara så `otroligt `trygga, inte `bara för att vi är `riksdagsledamöter med allt vad det `innebär, inte `bara för att vi har ett hem att komma hem till och en säng att `sova i, utan för att vi helt enkelt bor i det här landet och har fått `stämpeln legal i vår `panna. Genom att vi är `svenska `medborgare får vi gå till `sjukhuset när vi är `sjuka, när vi är `unga får vi gå till `skolan och lära oss saker,

8 när vi blir `gamla så kan vi `lita på att det finns en `äldrevård. Och visst kan man kritisera `delar av det här, och visst måste saker och ting bli bättre, men det finns där, det finns nånting vi kan `lita på, nånting som gör att vi och `alla i det här landet kan vara `trygga. Förlåt, fru `talman, sa jag `alla? Nej, det är inte så, inte `alla i det här landet. Det finns `människor som lever här, `oavsett om man vill se dem, `oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den `tryggheten. Barn som `inte får gå i `skolan, barn som `inte kan gå till `sjukhuset om de ramlar och slår sig, barn som `inte kan få kompisar, barn som blir `rädda när det ringer på dörren, `människor som tvingas `leva `gömda för att vi har haft ett `asylsystem som har `brustit, och det är till `stora delar om dom `människorna den här debatten `handlar. [...]

9 53 Ett inlägg i riksdagsdebatten frågor Vad är bakgrunden till riksdagsdebatten den 14 september 2005? Vad ska Utlänningsnämnden ersättas av? När?... jag känner av rätt stora kontraster. Mellan vilka finns de stora skillnaderna? Och visst kan man kritisera delar av det här. Av vad? Det finns människor som lever här, oavsett om man vill se dem, oavsett om man vill kännas vid dem, som lever här och inte har den tryggheten. Vilka är det? Varför har de tvingats leva gömda, enligt Gustav?

10 54 Flykten uttal `Nittonhundranittifyra hade jag varit aktiv i det Kurdiska Demokratiska Partiets militanta gren, Pesh Merga, i `femton år. Jag hade `deltagit i `många `strider och blivit `allvarligt `sårad fem `gånger, varav två `livshotande. Jag hade visserligen opererats för `skadorna men `hade, och har `fortfarande, en `kula i `bröstkorgen och `andra `sviter vilket `innebar att jag inte längre orkade `delta i den `väpnade kampen. Livet som `gerillasoldat var mycket `påfrestande, man måste `röra sig snabbt uppe i bergen och `alltid med tung `packning. Jag bestämde mig för att fly och hämtade Ghazal och barnen som då bodde i Kandil i turkiska Kurdistan. Tillsammans begav vi oss till Ankara där närmaste efenkontor låg. För att finansiera flykten fick vi pengar av vänner och släktingar och Ghazal sålde sina guldsmycken. I Ankara sökte vi upp efens flyktingkommissariat och efter fyra veckor fick vi papper på att vi stod under efens beskydd och inte fick utvisas till Iran. Vi var mycket rädda där i Ankara, för vi visste att iranska terrorister var efter mig. De hade samma år `mördat tre av mina kamrater, så `läget var verkligen `farligt. Vi bytte `bostad flera `gånger

11 och en `vecka `gömde vi oss i en `källare. Det var som en `mardröm. Iranska staten hade `erbjudit Turkiet en miljon dollar för att få mig `utlämnad och en gång när jag bara var hundra meter utanför `efenkontoret blev jag `tillfångatagen och förd till turkiska `säkerhetspolisens lokaler. Mirakulöst lyckades jag `muta en vakt och fly därifrån. Vid ett `annat `tillfälle när jag satt i en taxi blev vi `beskjutna, och `taxichauffören var `nära att bli `träffad. `Flyktingkommissariatet `insåg att de måste få ut mig ur Turkiet och när de fick `klarsignal att Sverige skulle ta emot oss `satte de oss på ett plan, och via Istambul och Köpenhamn kom vi till Nybro, en kommun i Småland. Även i Sverige var vi `hotade av den iranska `säkerhetstjänsten, så vi `bodde under `hemlig adress. `Ändå kände vi oss mycket `lugnare i det `nya landet som vi då inte visste nånting om!

12 54 Flykten frågor Vad är Pesh Merga? Hur länge hade Aghbal varit aktiv där? När och varför bestämde han sig för att sluta? Livet som gerillasoldat var mycket påfrestande Varför? Var var Ghazal och barnen 1994? Varför begav de sig till Ankara? Hur finansierade de flykten? Vad gjorde FN:s flyktingkommissariat för dem? Vi bytte bostad flera gånger... Varför? blev jag tillfångatagen och förd till turkiska säkerhetspolisens lokaler Vad var bakgrunden? Hur lyckades han komma därifrån? Flyktingkommissariatet insåg att de måste få ut mig ur Turkiet Vad fick dem att inse det? Hur kom Aghbal och familjen till Sverige? Vilken kommun tog emot dem? Varför levde de under hemlig adress? Hur kände de sig i Nybro?

13 55 Luz om sitt arbete uttal Ditt `arbete på Forum Syd, vad går det ut på? Vad är målet? Det är att `samarbeta med individer, organisationer och institutioner i `u-länder för att `stärka dem genom att dela med oss av våra `erfarenheter i Sverige och Europa. `Förutsättningen är att de i `u-länderna `efterfrågar den här kompetensen och de här erfarenheterna. Det som intresserar mig mest är hur vi tillsammans kan `stärka `demokratiseringsproce ssen, så att individen får `möjlighet att `påverka sitt liv och sin sociala roll. Det är `drivkraften. Vilka är de `största hindren? I `många av `u-länderna har de mer eller mindre demokratiska val, men det har kanske tryckts på dem `utifrån av `givarländer, så `ofta är det ingen stabil demokrati, `makthavarna är inte så intresserade av att makten decentraliseras så att de `enskilda `människorna kan `påverka och att till exempel politikerna får stå till svars för det de gör och `lovar. Ett `annat problem är korruptionen som `genomsyrar `många av de här länderna och som gör det `jättesvårt att nå resultat. En `tredje `fråga som är `kopplad till den `första

14 är att `rättssystemen är `svaga, så `människor har ofta ingen `tillit till `statliga institutioner. Jag kan `tänka mig att du som `arbetar i `u-länder ser mycket `elände. Är du `ändå optimist? Det där går lite i `vågor. När regeringen i ett land säger att de vill `samarbeta med oss men i realiteten `motarbetar våra organisationer, då är det `jättetrist, eller när man ser interna konflikter där barn och `kvinnor drabbas värst, då kan man känna en `maktlöshet. Men ibland har vi `framgång, till exempel kommer jag ihåg en `kvinnogrupp i Indien där vi `samarbetade med en organisation som gav `kvinnorna `mikrolån, det vill säga lite pengar att `starta en `egen `rörelse. De födde upp `grisar och `sålde och det gav dem status i byn, så att de blev `inbjudna för `första gången `någonsin att inte bara `närvara i `bykommittén utan också att vara med och fatta beslut. De berättade att de nu fått `lära sig om demokratiska `rättigheter, till exempel att om det finns ett visst antal barn i en by så måste kommunen bygga en `skola, så då `krävde de det.

15 En `annan gång, när de `hörde att en av `kvinnorna `misshandlats av sin man gick de till den där mannen och skällde ut honom. Ja, det är `såna saker som gör att det är `roligt att `jobba. Vi försöker förändra och `påverka och ibland så `lyckas det.

16 55 Luz om sitt arbete frågor Vad går Luz arbete på Forum Syd ut på? för att stärka dem.. Hur? Vad intresserar Luz mest? Vad är hennes drivkraft? Vilka är de största hindren för en demokratisk utveckling i u-länderna? Vad säger hon om korruptionen? Och rättssystemen? Det där går lite i vågor. Vad? Ibland känner hon maktlöshet. Ge exempel. Ja, det är såna saker som gör att det är roligt att jobba. Vad berättar hon om?

17 56 Morgans arbete uttal Morgan är `vede för Umeå `Industriteknik, ett `företag som tillverkar maskiner eller `delar till maskiner. Deras `kunder är `företag som har `serieproduktion av `pumpar, `kranar, `frontlastare och `liknande och som kräver `utrustning för sina maskiner. En av Morgans `kunder är Volvo `lastvagnar i Umeå. Morgan `startade Umeå `Industriteknik för ett par år sen tillsammans med två `tidigare `arbetskamrater. I deras verkstad är nu `tio personer `sysselsatta med att bygga prototyper som Morgan `ritat. Det är också han som är `arbetsledare och sköter ekonomin, det vill säga fakturering, order och kontering. Däremot `anlitas en person `utifrån för `löner och viss `bokföring. Umeå `Industriteknik går mycket bra. De har en `omsättning på sju komma två miljoner om året. Männen i verkstan tjänar tjugoen tusen kronor i `månaden och Morgan, som också är `styrelseordförande, tar ut tjugofem tusen. Den goda `lönsamheten innebär bonus för `alla som `arbetar där. Morgan `tillbringar den `mesta tiden vid sin `dator och han tycker att det är `spännande att hitta tekniska `lösningar på `kundernas förfrågningar. Han har ett `självständigt `arbete

18 som han trivs bra med. En `nackdel är dock att han `alltid är `tillgänglig för besökare och `arbetare som har `frågor. Han blir alltså ofta `avbruten och skulle vilja ha mer `ostörd tid för själva `konstruktionsarbetet.

19 56 Morgans arbete frågor Vad är Umeå Industriteknik? Vilka är deras kunder? Vem startade företaget och när? Hur många sysselsätter företaget? Vad gör de? Vilka uppgifter har Morgan förutom att rita prototyper? Sköter han löner och bokföring också? Är företaget lönsamt? Hur mycket tjänar männen i verkstaden? Hur mycket tar Morgan ut? Var tillbringar Morgan den mesta tiden? Vad är det som gör att han trivs med arbetet? Vad skulle han vilja ändra på?

20 57 En interpellation i riksdagen uttal Det tragiska är inte de `onda `människornas `gärningar utan de `goda `människornas `tystnad, lär Martin Luther King ha `uttryckt. När man ser tillbaka på hur nazistiska och `högerextrema `rörelser `samlats i Sverige under `senare år känns dom orden `högaktuella. `Senast samlades `sexti nazister för en patetisk `motdemonstration till det tåg för `kärlek och `mångfald, `Prideparaden, som bland andra statsrådet Orback och `undertecknad `deltog i. Men ibland är de fler. På `nationaldagen marscherade tusen nazister genom `huvudstaden. Man kan tycka att manifestationer av det här slaget skulle `kräva av alla Sveriges demokrater att man `manar till `samling, `värdiga manifestationer och ett `understrykande av `alla `människors `lika `värde och `rättigheter. I debatten om att göra `nationaldagen den sjätte juni till helgdag `lovades från `alla politiska partier att ordna manifestationer och `samlingar för att `möta de rasister som vill `shang-haja landets dag. Men `icke. Den sjätte juni då tusen `högerextremister gick genom `Stockholm var de `enda `riksdagspartierna som ordnade `motdemonstrationer

21 `Vänsterpartiet och `Miljöpartiet, samma partier som var emot att göra `nationaldagen till helgdag. Det `faktum att det vi bevittnat är de `största `högerextrema `samlingarna sen andra `världskriget skrämmer `särskilt `mycket om man betänker att det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot `högerextremismen som den som `misslyckades gentemot nazismen på `trettitalet. Man försöker `tiga ihjäl `samlingarna. Den strategin ger nazisterna just den `arbetsro och `handlingsfrihet de `önskar, det ger dem `känslan av att ha `vunnit striden om demokratin och `övertygelsen om att `ingen kraft är dem `övermäktig. `Syftet med `högerextremisternas `marscher att låta ljudet av `stöveltramp återigen `höras i Europa. Att `skrämmas och visa på `styrka. `Bara om vi `visar att vi `inte låter oss `skrämmas, `tystas eller provoceras kan vi bekämpa nazismen och `värna demokratin. Efter mordet på syndikalisten Björn `Söderberg `trängdes alla `partiledare, hela `Fackförenings-Sverige och representanter för `näringsliv och regering under de `svartröda `fanorna för att `visa att man inte tolererar

22 att `högerextremismen gör sig `gällande genom hot, hat och våld i vårt land. Det `innebar att den `dåvarande `högerextrema offensiven kom av sig, `rörelsen föll samman och `splittrades. När den nu `återvänt i `tilltagande `styrka, när `medborgare med `utländsk `bakgrund tvingas `lämna en svensk kommun en dag om året, när `stöveltramp hörs igen, måste vi återigen `samlas under `samma krav. Vi måste `visa var `samhället drar en gräns och på demokratins `överlägsenhet, då, men bara då, har vi `möjlighet att återigen `fälla `högerextremisterna och rasismen. Mot `bakgrund av `detta vill jag `fråga statsrådet Orback hur han ämnar agera för att `möta den `växande nazismen och `högerextremismen med en bred och `värdig `samling för demokratins ideal och humanismens principer.

23 57 En interpellation i riksdagen frågor Det tragiska är inte de onda människornas gärningar utan de goda människornas tystnad Vad menade Martin Luther King? Varför citerar Gustav honom som en inledning till sin interpellation? Till vem är interpellationen riktad? Varför? Vad för slags reaktioner hade Gustav hoppats på efter nazisternas marsch i Stockholm den 6 juni? Vilka anordnade motdemonstrationer? det etablerade Sverige verkar ha valt samma strategi gentemot högerextremismen som den som misslyckades gentemot nazismen på 30-talet. Vilken strategi? Varför är det en dålig strategi, enligt Gustav? Vad menar han är syftet med högerextremisternas marscher? Hur kan vi enligt honom bekämpa nazismen och värna demokratin? Vem var Björn Söderberg? Hur reagerade de politiska partierna på mordet? Vilken effekt fick det? Vad har hänt sedan dess med den högerextrema offensiven? Vad har det inneburit för de utländska medborgarna i en viss svensk kommun? Vad frågar (interpellerar) Gustav Fridolin statsrådet Jens Orbach?

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

11 Olivias lördag uttal

11 Olivias lördag uttal 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Aktivism och feministiska frizoner på nätet

Aktivism och feministiska frizoner på nätet Aktivism och feministiska frizoner på nätet Alla fattar inte riktigt varför jag gör det här, säger Joanna som är en av de fem nätaktivister jag pratat med. Hon och många andra lägger varje dag flera timmar

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra världskriget? Han hette Alan Turing. Den 12 juni, 1912

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte Veckobrev v47-49 Flykten Diktamensmeningar De var mycket kära och de planerade att gifta sig i september. Efter bion sa de hej då till varandra. Erika pekade på ett hus bakom soldaterna. Hon försökte gå

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 av Lena Gramstrup Olofgörs Roller: gud: Andreas Rothlin Svensson gudinna gift med Shiva: Cecilia Frode barn till Parvati: Leonard Thinsz Janson KARTTIKEYA - bror till Ganesha:

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Jag har helt tappat förtroendet och är så trött på hur de har behandlat mig i detta. Det säger Therese Johansson när hon hör vad SJ kommit

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Namnuppgifter. Barndomen

Namnuppgifter. Barndomen Tilltalsnamn (eventuell smeknamn) Namnuppgifter Tidigare efternamn Barndomen Min födelseplats och boendeplatser under uppväxten Här kan det stå om platser jag bott på och vad det har betytt för mig och

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

En serie om demokratibegreppet

En serie om demokratibegreppet AV-nummer: 101659tv 1 5 Programlängd: 5 x 10 min. En serie om demokratibegreppet Inledning Om serien Vem bestämmer? Vem bestämmer? är en fiktiv dokusåpa som på ett humoristiskt sätt vrider och vänder på

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

frispel/kära syster! Kära syster! Jesper Fundberg

frispel/kära syster! Kära syster! Jesper Fundberg Kära syster! Jesper Fundberg Tiden går så fort och jag har tänkt skriva till dig så många gånger, men annat tycks alltid komma emellan. Detta annat. Jobb, barn, resor, hem, familj... Eller så är det själva

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

En dag såg jag och Anna ett brev under den mystiska dörren. Jag tog upp brevet och läste det. Så här stod det:

En dag såg jag och Anna ett brev under den mystiska dörren. Jag tog upp brevet och läste det. Så här stod det: En helt vanlig dag Hej! Jag heter Emma. Jag är 10 år. Jag går på Heliås skola. Min bästa kompis heter Anna. Jag har långt brunt hår och 10 fräknar. Min bästa kompis Anna har rött hår och svarta slingor

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY Just nu kan ingen undgå att höra det rop som kommer från de många människor som tvingas fly i världen. Vi på Diakonia är övertygade om att människor kan tvingas lämna hem,

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Intervju med Kenneth, 63 år. Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer