HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N"

Transkript

1 HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N

2 D Din handling spelar roll et är inte längre så långt mellan Västmanland och Valle Alto Mayo i Peru. Varje dag använder vi eller köper varor som producerats i en annan del av världen. Handeln och utbytet med andra länder och kulturer är något som berikar. På mitt köksbord ligger en duk vars bomull är odlad i Indien och ur kaffekoppen doftar det gott från kaffet som odlats någonstans på sluttningarna i Peru. Men den globala handeln är inte okomplicerad. Det är lättare att se att korna som ger mjölk till latten har det bra än att veta att arbetarna på kaffeplantagen jobbar under goda förhållanden. Lyckligtvis finns det hjälp och en schystare handel är på frammarsch. I varenda mataffär finns det produkter som är certifierade av Rättvisemärkt. Bland de vanliga fabrikaten på kaffehyllan hittar du minst ett rättvist alternativ. Att handla lite schystare är inte längre så svårt och inte heller dyrt. Med den här guiden vill jag uppmana dig att faktiskt använda din makt som konsument och bidra till att fattiga människor kan få det bättre. Det är dags att handla nu. Ditt val vid butikshyllan spelar stor roll för kaffeodlarens familj i Valle Alto Mayo. Sara Wallentin, förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21

3 F Vi driver på utvecklingen örbundet Agenda 21 är en ideell förening som arbetar för att Västmanland ska bli bäst på hållbar utveckling; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Vi är ett unikt nätverk med drygt 90 företag, myndigheter och organisationer som medlemmar. Dessutom har vi en egen tidning, Gröna Draken, som sedan 1994 har getts ut till alla hushåll i Västmanland. Förutom att ge ut Gröna Draken ordnar vi seminarier, utflykter, studiebesök, kampanjer och andra aktiviteter. Vi ser vår roll som en nätverksbyggare, kunskapsbank och pådrivare för hållbar utveckling. En hållbar utveckling förutsätter också att vår påverkan på omvärlden är hållbar. Därför arbetar vi med rättvis handel. Vi vill att västmanlänningarna ska handla schystare varor, allt från kaffe och bananer till lokalproducerat naturbeteskött. Vi vill också att organisationer och företag ska tänka på arbetsförhållanden och miljöeffekter vid sin upphandling. Med hjälp av medel från Konsumentverket driver vi under 2009 ett projekt om rättvis handel, där den här guiden är en del. Utbildning av kommunernas politiker, studiecirkel och informationsmaterial på flera språk är andra delar. Hemsidan Besök vår hemsida så får du veta mer om vårt arbete med rättvis handel och vår övriga verksamhet. Tidningen Gröna Draken ges ut av Förbundet Agenda 21 till alla hushåll i Västmanlands län och Heby kommun. Tidningen kommer ut med fyra nummer per år.

4 Rättvis handel ger ett bättre liv S ri Lanka är ett fattigt land som har drabbats hårt av konflikten mellan tamiler och singaleser. Befolkningens möjligheter att försörja sig är små och många arbetar under oschysta arbetsvillkor. Genom att vi i Sverige köper varor som är ekologiska och schyst producerade bidrar vi till ett bättre liv för människor i utvecklingsländer. Det skriver Linn Eriksson i en rapport från en resa till Sri Lanka sommaren När jag i en vecka bor hemma hos en lankesisk familj i djungelbyn Wanniamunakole, ser jag hur rättvis handel där har förbättrat människornas liv. I byn bor det 48 familjer som helt försörjer sig på att odla senap, sesam, chili och peppar, men även frukter och ris. Idag odlas kryddorna enligt WFTO:s tio principer om rättvis handel, som bland annat innebär bra arbetsvillkor, schyst betalt och tillträde till marknaden. Tidigare såldes kryddorna enbart på den lokala marknaden. Genom organisationen har odlarna fått tillgång till en större marknad, bland annat i Europa. Det är viktigt för människorna i byn att utöka sin export, det genererar högre inkomster vilket gör det lättare att planera framtiden och ger större marginaler att kunna hantera oväntade utgifter. Idag är kryddorna även helt ekologiska, tidigare användes kemikalier som subventionerades av staten. Med hjälp av exportinkomsterna har en samlingslokal och en förskola kunnat byggas i byn. Förskolan är mycket uppskattad bland småbarnsföräldrar, eftersom alla barn tidigare har behövt gå två kilometer till närmsta grannby för att gå i förskola.

5 Genom utbildning har byn kunnat övergå helt till att odla ekologiskt. Den gula växten lockar till sig skadedjur som annars hade angripit kryddorna. På så vis möjliggörs ekologisk odling. vi de människor som är helt beroende av sina exportinkomster för att kunna leva ett bättre liv. Genom ett sparsystem har en del av familjerna haft råd att installera solenergi i hemmen. I Sri Lanka blir det kolsvart vid sjutiden på kvällen, så tillgången till elektricitet innebär mycket för en familj. Även hygienen i byn har förbättrats avsevärt efter att många har byggt stendass. Tidigare var det vanligt med sjukdomar, eftersom det var svårt att sköta hygienen. I djungelbyn är det cirka 35 grader varmt och på eftermiddagen, när värmen är som mest påträngande, går många till en vattentank för att svalka sig. Då tvättar man både sig själv och sina kläder. De vattentankar och brunnar som har byggts med hjälp av exportinkomsterna är viktiga för människornas dagliga behov av vatten, men även för bevattning av odlingarna. I Sverige kan vi köpa rättvist producerade kryddor från Wanniamunakole i olika Världsbutiker. På så vis stödjer Debatten om att rättvis handel är dyrt är så befängd. För mig handlar det om mänskliga rättigheter och varje människas rätt till ett värdigt liv, om barns rätt till utbildning och en trygg framtid. Kanske måste du och jag omprioritera vad vi lägger våra pengar på. Men vi i Sverige har råd att köpa både rättvist handlade varor och ekologiska produkter. Om inte vi skulle ha råd, vem har det då? Handla kryddor Rättvisemärkt peppar och andra kryddor kan köpas i många olika livsmedelsbutiker. Santa Maria har fem olika produkter. Hos Hemköp och Willys hittar du Awares svartpeppar från Sri Lanka. I Världsbutiker hittar du också ett stort utbud med rättvist handlade kryddor.

6 Hitta rätt bland märken och uttryck Fattigdomen i världen ska halveras till år Vi vill att barn ska få leka och gå i skolan. Vi vill att människor ska få rimlig lön för sitt arbete och ha en säker arbetsmiljö. Vi vill dessutom inte utarma jordens resurser och förstöra miljön. Ett sätt att förändra är genom en mer rättvis handel. Tyvärr syns det inte på produkten eller på priset hur produktionen har gått till. Det finns ingen varningsmärkning. Istället är det genom att köpa kontrollerade produkter som vi som konsumenter vet varifrån varan kommer och att sociala rättigheter och/eller ekologisk odling främjas. Det finns flera olika märken och begrepp som gör det enklare att handla rättvist. Här berättar vi om några. Rättvisemärkt Vissa varor har en märkning så att vi lätt kan se vilka varor som bidrar till en förbättring. Rättvisemärkt är en sådan oberoende produktmärkning. När du köper en Rättvisemärkt produkt bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Märkningen hittas mestadels på produkter med låg förädlingsgrad såsom bananer, kaffe, bomull, socker och te. Fairtrade är det internationella namnet för Rättvisemärkt. Läs mer:

7 Rättvist handlat För hantverk, smycken och kläder kan du gå till en Världsbutik som är medlem i World Fair Trade Organization (WFTO, tidigare IFAT). Deras varor är rättvist handlade, men de har ingen märkning på själva varan. Det finns flera grossister som är medlemmar i WFTO, som även säljer till vanliga butiker. Du hittar också rättvist handlade varor i butiker på Internet. Läs mer: Etisk handel och CSR Etisk handel arbetar för att förbättra arbetsvillkor för producenter, men utgår inte från kriterier såsom Rättvisemärkt gör. Istället används uppförandekoder och globala ramavtal. Företag brukar dock utgå från ILO:s kärnkonventioner som till exempel handlar om lika lön för kvinnor och män, rätt till facklig organisering och förbud av tvångs- och obligatoriskt arbete. De företag som arbetar med etisk handel brukar kalla sitt arbete med etiska/sociala och miljömässiga frågor för CSR, Corporate Social Responsibility, det vill säga socialt ansvarstagande. Läs mer: Miljömärkt Ekologiska livsmedel och bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, genmodifierade organismer (GMO) eller konstgödsel. Vid ekologisk odling behöver heller inte lantbrukaren handskas med otrevliga kemikalier och slipper därför andas in ångor och få spill på händerna. Vanligaste märkningen för ekologiskt producerade livsmedel är KRAV-märkningen, men även EU:s märkning för ekologisk odling kan ofta hittas i butikerna. Rainforest Alliance certifierar bland annat kaffe-, banan- och kakaoodlingar för bönder och större plantager i Syd. Rainforest Alliance kräver respekt för ILO:s arbetsrättsliga konventioner och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Utz Certified är en organisation som godkänner kaffeodlingar som tar ansvar för miljö, sociala aspekter och matsäkerhet. När kaffet är godkänt av Utz Certified finns det också full spårbarhet tillbaka till odlingarna. Både Rainforest Alliance och Utz Certified tar alltså hänsyn till både miljö och sociala aspekter, men går inte lika långt som vid ekologisk odling eller Rättvisemärkt. Läs mer:

8 Din GUIDE för att handla RÄTTVIST I V Ä S T M A N L A N D Allt fler konsumenter väljer i ökad utsträckning Rättvisemärkt när vi handlar. Idag finns det ett utbud av 550 certifierade artiklar på den svenska marknaden och de flesta av dessa finns också att få tag på här i Västmanland. Enligt Föreningen Rättvisemärkt svarade 78 procent att de känner till Rättvisemärkt i en undersökning i december Av dessa uppgav 62 procent att de hade köpt en Rättvisemärkt produkt under det senaste halvåret. Hur har du själv handlat? Tre enkla frågor! Att handla schyst är enklare än du tror. Börja med att ställa dig tre frågor. Behöver jag verkligen den här produkten? Kan jag låna den istället eller köpa begagnat? Kan jag handla lokalproducerat och ekologiskt för att minska på onödiga transporter och annan miljöpåverkan? Finns det alternativ som är rättvist producerade? Ställ åtminstone frågan till butiken, för att väcka ett intresse hos handlaren att nästa gång leta efter schystare producerade varor. LIVSMEDELSBUTIKEN Coop, ICA, Lidl, Hemköp, Willys I så gott som varenda livsmedelsbutik finns numera Rättvisemärkt-certifierade produkter. Kaffe, te, kakao och bananer är vanligast, men ofta hittar du också choklad, socker, kryddor och juice. Hos Coop och Lidl kan du också hitta tygkassar av Rättvisemärkt bomull. Olika handlare har kommit olika långt. Det hänger ihop med vad vi som konsumenter köper och frågar efter. Genom att bara byta ut någon enstaka vara i din veckohandling, visar du faktiskt din handlare att efterfrågan finns. Be också din handlare att ta hem fler varor på prov. Och kanske viktigast av allt få handlaren att synliggöra varorna i butiken genom erbjudanden och kampanjer. KAFFE PÅ JOBBET OCH CAFÉER Många caféer väljer idag att servera ett rättvist handlat kaffe, utan en bitter eftersmak av barnarbete och farlig arbetsmiljö. Samma sak gäller på många arbetsplatser i länet (läs mer om Rättvisemärkt kaffe på jobbet på sista uppslaget). Att efterfråga schyst kaffe är en enkel men betydelsefull handling. På Burger Kings restauranger serveras Rättvisemärkt kaffe. Pressbyrån, McDonalds och Wayne s Coffee serverar Rainforest Alliance-certifierat kaffe, som också tar viss hänsyn till miljö och sociala aspekter. Ett annat exempel är IKEA, vars kaffe är godkänt av UTZ Certified och spårbart tillbaka till odlingarna. KYRKKAFFET Västerås stift (Svenska kyrkan) har tagit ställning för en schystare kaffeproduktion och de flesta församlingar serverar bara Rättvisemärkt kaffe på kyrkkaffet, öppna förskolor och andra aktiviteter. Nästa steg är att församlingarna blir Kyrka för Rättvisemärkt, vilket är en diplomering till församlingar som engagerar sig för etisk konsumtion.

9 HANDLA LOKALT Att handla lokalproducerade varor, i de fall det är möjligt, är också klokt. Det finns ingen mening med att gå över ån efter vatten. Lokalproducerade varor kan många gånger ha ett mervärde för bland annat den biologiska mångfalden. Ett exempel är honung. Ett annat är att välja svenska äpplen framför bananer om hösten. På flera håll i länet finns gårdsbutiker, saluhallar och marknader som minskar avståndet mellan producent och konsument. Idag är det lätt att hitta schystare produkter både i din vanliga mataffär och i butiker på Internet. SYSTEMBOLAGET För den som vill njuta av ett glas vin med renare samvete, så finns det Rättvisemärkt vin från Chile, Argentina och Sydafrika i Systembolagets ordinarie sortiment. Vissa av de Rättvisemärkt-certifierade vinerna finns också för hotell och restauranger. Fråga alltså efter Rättvisemärkt vin även vid ditt nästa restaurangbesök. VÄRLDSBUTIKER Världsbutikerna verkar för ökad medvetenhet och en rättvisare handel. Detta görs genom försäljning av varor enligt de internationella kriterierna för rättvis handel samt informationsspridning och opinionsbildning. På Kapellgatan 8 i Arboga finns det en Världsbutik som heter Amos och har en egen hemsida, HANDLA RÄTTVIST PÅ NÄTET Hos olika butiker på Internet ökar utbudet av rättvist producerade varor. Genom en enkel sökning på Internet hittas snabbt flera butiker både i och utanför länet. Några exempel är: Mat Hos Coop kan du handla via Internet och sedan hämta varorna på Coop Extra i Västerås. Till organisationer och företag kan varorna bli utkörda. De Rättvisemärkt-certifierade varorna är markerade i beställningslistorna. Inredning, leksaker och hemartiklar Kläder och smycken

10 För Shohreh Ghisvand, som driver The Body Shop i Västerås, är det viktigt att arbeta med förbättrade villkor i producentländerna. Så hittar du The Body Shop Varuhuset Punkt, Västerås tel Skönhet med schystare baksida H The Body Shops träaccessoarer tillverkas av Teddy Exports i Sydindien, den första Community Trade-leverantören. Många ingredienser i The Body Shops produkter odlas och produceras av människor som får skäligt betalt och rimliga villkor. os The Body Shop hittar du parfym, tvålar samt duschlotion och smink. The Body Shop var en av de allra första i kosmetikaindustrin att ta ställning mot djurförsök. Samtidigt försöker The Body Shop skydda planeten och de människor som är beroende av den, bland annat genom att använda återvunnet material i flaskor och påsar. Ungefär 90 procent av alla våra kunder är medvetna om våra värderingar och väljer därför att handla här, berättar Shohreh Ghisvand, som driver butiken i Punkt-gallerian i Västerås centrum. Företaget arbetar även för social rättvisa och mänskliga rättigheter och var de första i branschen att arbeta med rättvis handel via sitt Community Trade-program, som startade i Indien Programmet omfattar idag cirka människor i 23 olika länder, bland annat Indien, Italien, Ghana, Guatemala, Bangladesh och Brasilien. Principen är att det ska vara rättvist betalt för arbete som utförs under schysta arbetsförhållanden, men även långsiktiga handelsavtal som garanterar en regelbunden inkomst. Programmet har bidragit till många positiva förändringar för de människor som deltar i verksamheten och för samhället de lever i. Shohreh Ghisvand berättar att The Body Shop arbetar med flera projekt som stärker kvinnor och gör det möjligt för dem att försörja sig och sin familj. Och det är något som hon personligen tycker är viktigt. För Shohreh känns det också bra att företaget tar ansvar för hur ingredienserna till deras produkter tillverkas. Alla vill ju tjäna pengar, säger hon. Men jag vill inte göra det på bekostnad av fattiga människor. TEXT OCH FOTO: ANNA MALMSTRÖM

11 Global Living i Västerås är en butik och ett konditori med betoning på rättvist producerade varor. Daniel Estigarribia arbetar på Global Living och tycker det är underbart att känna doften av nybakat bröd varje dag. Inspirerande och välkomnande I Västerås centrum ligger Global Living Interiör och Konditori. Butiken består av en inspirerande mix av inredningsprylar, rättvist producerade varor, återvunnet material, ekologiskt och närproducerat fikabröd och matiga pajer. I det egna bageriet bakas allt bröd, med ekologiska råvaror. Här finns också leksaker i härliga färger och roliga mönster. Caféet är välkomnande med Rättvisemärkt kaffe och goda kakor. Den som är intresserad av inredning hittar många saker att inspireras av, här finns allt möjligt för hemmet. Särskilt vackra är dricksglasen i återvunnet glas, tillverkade enligt principer om rättvis handel. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON Så hittar du Global Living Smedjegatan 15, Västerås Tel

12 Vanja Evertsson driver butiken Fröken Flora och Ekobönan tillsammans med Susan Johansson. Fröken Flora och Ekobönan säljer blommor, kläder och många andra ekologiska och rättvist producerade varor. Så hittar du Fröken Flora och Ekobönan Sätra Brunn (Björnströms badhus) Tel mer_frokenflora Fröken Flora och Ekobönan I den mysiga butiken, belägen i det vackra Sätra Brunn, hittar du allt från blommor och ekologisk skönhetsvård till rättvist producerat godis och leksaker. Här finns även närproducerad senap, olja från Mälardalen liksom vaser i återvunnet glas. Skönhetsprodukterna från Rapsodine, som inte har testats på djur, är svensktillverkade och innehåller ekologisk rapsolja. På sommaren tar butiken in ekologisk glass från Danmark. Butiken i Sätra Brunn delas mellan Vanja Evertsson som äger Fröken Flora och Susan Johansson, innehavare av Ekobönan. Vi försöker ta in så mycket närproducerat, ekologiskt och rättvist handlat som det går. Men man börjar ju någonstans och vi blandar även med andra varor, berättar floristen Vanja. Några av blommorna är ekologiska och rosorna Rättvisemärkt-certifierade. Barnkläder från ORIA (se artikel på nästa sida) ingår också i sortimentet. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON

13 Kläder av ekologisk bomull O ria designar och syr upp kläder till både barn och vuxna, men även profilkläder efter önskemål. Kläderna är tillverkade i mjuka tyger av ekologisk Rättvisemärkt bomull. De innehåller inga skadliga kemikalier, vilket är bra för både människa och natur. Kläderna tillverkas av ett företag i Indien. Att använda kläder av ekologisk bomull borde vara en självklarhet. Dels av hänsyn till de människor som arbetar med kemikalier för att framställa tyg av bomull, dels för vår miljö. Men även för att vi själva inte vill ha kemikalier mot vår egen eller våra barns hud. Kläder av ekologisk och Rättvisemärkt bomull är bra för både människor och miljön. Orias kläder finns bland annat att köpa hos Världsbutikerna samt Fröken Flora och Ekobönan. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON Oria startades av Sandhya Randberg. Företaget säljer kläder av ekologisk och Rättvisemärkt bomull, som tillverkas av ett företag i Indien. Bomull en av världens mest besprutade grödor Bomull tillhör en av världens mest besprutade grödor. Bekämpningsmedlen skadar både miljön och tusentals människor varje år. När bomullen behandlas för att bli till tyg används en mängd olika kemikalier som kan ge allvarliga sjukdomar för dem som arbetar med bomullen. Många textilfabriker saknar dessutom nödvändiga reningsverk, vilket innebär att kemikalier ofta hamnar i jordbruksmark och i grundvattnet. Ytterligare ett problem är att när kläderna väl hamnat i Sverige och tvättas, läcker kemikalier ut och skadar djur- och växtlivet. Så hittar du Oria

14 Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Fairtrade City Kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion kan få ett Fairtrade City-diplom. Utmärkelsen innebär att den diplomerade kommunen lever upp till kriterier om etisk upphandling, driver ett aktivt informationsarbete och utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser. Fairtrade City leds av en styrgrupp som aktivt sprider information om etisk konsumtion. På olika håll i Västmanlands län finns initiativ till Fairtrade City. Fairtrade City i Västmanland K onceptet Fairtrade City startade i Storbritannien och sedan dess har flera länder följt efter. Idag finns det drygt 20 Fairtrade Cities i Sverige och flera kommuner hoppas på en diplomering. I Västmanlands har frågan väckts i Västerås, Sala och Norberg. Västerås stad på gång I Västerås arbetar staden för att nå en diplomering inom kort. Kommunalrådet Andreas Porswald anser att det är viktigt att Andreas Porswald, Västerås kommunen, tillsammans med både företag och föreningsliv, arbetar för att öka möjligheten för fler socialt och etiskt producerade produkter i butiker och på arbetsplatser. Min förhoppning är att Västerås ska bli första Fairtrade City i länet, säger han. Diplomeringen kan ses som ett internationellt verktyg för arbete med etisk upphandling. Men främst handlar det om ett lokalt informationsarbete kring etisk konsumtion. Genom Fairtrade City främjas utbudet av varor som producerats rättvist. Att som kommun arbeta med Fairtrade City visar att man värnar om både de mänskliga rättigheterna och miljön. Pratima Åslund, Norberg Ta ett eget initiativ Du som vill arbeta med Fairtrade City kan kontakta din kommun och föreslå att kommunen ska arbeta för en Fairtrade City-diplomering. Det visar att engagemanget och viljan finns bland medborgarna. En som har tagit ett sådant initiativ är Pratima Åslund i Norberg. Hon är själv politiskt aktiv och skrev en motion till kommunfullmäktige, där hon uppmanade till arbete för en Fairtrade City-diplomering. Eftersom kommunen handlar med skattepengar bör kommunen handla efter etiska kriterier när så är möjligt, skrev Pratima Åslund i motionen. Kommunfullmäktige svarade med att fatta beslut om att köpa Fairtrade-varor när deras leverantörer kan erbjuda sådana, som ett första steg i arbetet för att bli en Fairtrade City. I avvaktan på att motionen ska följas upp i slutet av 2009, fortsätter Pratima Åslund att jobba för ett ökat utbud av Rättvisemärkt i kommunen, inte minst när hon själv handlar. Jag försöker handla så mycket som möjligt av sådana produkter, säger hon. Störst utbud har Coop Konsum i Norberg. TEXT: LINN ERIKSSON

15 Rättvisemärkt kaffe på jobbet S edan Förbundet Agenda 21:s tidning Gröna Draken utmanade alla arbetsplatser i Västmanland att dricka Rättvisemärkt kaffe på jobbet har allt fler kommit till. I mars 2005 var det sex arbetsplatser i länet där personalen drack Rättvisemärkt kaffe. Idag är det över hundra. Till en början redovisades alla arbetsplatser som rapporterades in i tidningen, men nu är listan så lång så att den istället finns på Förbundet Agenda 21:s hemsida (www.fa21.se). De senast anmälda är Mälark AB, Förskolan Hagatrollet i Västerås och Handelsanställdas förbund i Västerås. Centrala Röntgen vid Centrallasarettet och IF Metall Bergslagen i Fagersta dricker också Rättvisemärkt kaffe och te. Hur är det på din arbetsplats? Hur rättvisa är ni på din arbetsplats? Dricker ni Rättvisemärkt kaffe och te på din arbetsplats? Hör i så fall av dig till Förbundet Agenda 21:s kansli, tel eller så kommer ni med på vår lista. LEYLA ATAK Vänortsförening satsar på mikrolån När Sala 1989 skulle välja en vänort kom det in många olika förslag. Till slut valdes Pao i Tchad, Afrika. Sedan samarbetet startades har olika utvecklingsprojekt bedrivits såsom skolbyggen, kyrkbygge, brunnsgrävning och hälsovårdsprojekt. Nu när flera av de grundläggande behoven är tillgodosedda vill vänortsföreningen satsa på kvinnorna. En tanke är att hjälpa kvinnor att starta produktion av någon rättvist handlad vara. Vänortföreningen Sala-Pao vill stödja kvinnorna genom mikrofinans, ett litet lån som hjälper människor med små marginaler. Mikrolån har visat sig vara lyckade projekt för att stötta kvinnor. TEXT: LINN ERIKSSON Gunnel Söderström från Vänortsföreningen Sala-Pao, tillsammans med några kvinnor i Tchad.

16 Det är inte längre så långt......mellan Västmanland och Valle Alto Mayo i Peru. Varje dag använder vi eller köper varor som producerats i en annan del av världen. Att handla schyst innebär att du väljer varor som är såväl ekologiskt som rättvist producerade. Med hjälp av fakta och inspiration vill vi att du ska få upp ögonen för att din egen handling spelar roll. Ditt val vid butikshyllan spelar stor roll för kaffeodlarens familj i Valle Alto Mayo. Hör gärna av dig! Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län , Här kan du läsa mer om rättvis handel PRODUKTION: JOURNALISTGRUPPEN MEDIA 21 TEXTER: LINN ERIKSSON OCH FÖRBUNDET AGENDA 21 BILDER: LINN ERIKSSON, KIM LILL, JOHAN MALMSTRÖM, RÄTTVISEMÄRKT, SAVEGA TRYCK: ARKPRESSEN, JUNI 2009

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade Skellefteå kommunfullmäktige (KF) en motion från Folkpartiet, skriven 2002, angående rättvis handel. En uppförandekod i kommunens

Läs mer

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Att göra skillnad En oberoende produktmärkning ? Internationella Fairtrade-kriterier Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång Datum KS-2013/1343 Johan Elfström 2014-08-27 Kommunstyrelsen Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna Rättvis handel Solidaritetshandling för människor, miljö och framtid Globalt schysta villkor socialt, ekonomiskt och ekologiskt Mänskliga

Läs mer

Fair Trade Grund del 1

Fair Trade Grund del 1 Fair Trade Grund del 1 Presentera er Hur kom du i kontakt med rörelsen? Vad är det som gör att du vill engagera dig? Från vilken butik kommer du? Vilka är dina förväntningar på kursen Syfte med kursen

Läs mer

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning.

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning. Studiehandledning Sepember 2008 Rättvis handel Rättigheter Handel Information Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se Förord Rättvis handel Har du någon

Läs mer

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City Kommunledningskontoret Gertrud Elisabet Bohlin Diarienummer K8.2012.0136 2012-08-17 15 Kommunstyrelsen Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Nya Kommunpartiet Eslöv har

Läs mer

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006 Etikguiden Att göra etiska köp Detta häfte följer med som bilaga i Råd & Rön nr 10/06. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Carina Lundgren Text: Emma

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Fairtrade region Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Förnyelseansökan inkom till Fairtrade Sverige: 22 februari 2017 Kontaktuppgifter: Styrgruppens kontaktperson: Elin Dalman Sammanfattande

Läs mer

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköpings Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum.

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi samlade ihop olika konventionella varor som brukar

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad Foto: Éric St-Pierre När jag säljer mer Fairtrade-kakao får jag råd med sjukvård och utbildning till mina barn och kan försörja min familj

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

fairtrade av susanne lundström

fairtrade av susanne lundström fairtrade av susanne lundström 8 9 Vem har sagt att rättvisa produkter måste se tråkiga och fula ut? Och får man verkligen ställa krav på kvaliteten? Det har hänt mycket de senaste åren inom rättvis handel.

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 FAIRTRADE - ETT REDKAP FÖR

Läs mer

Värdsbutiken Världen. Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika.

Värdsbutiken Världen. Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Värdsbutiken Världen Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Unika varor till ett rättvist pris Unika varor till ett rättvist pris Här i världsbutiken

Läs mer

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Sammanträdesdatum 1(5) KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109 Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO)

RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO) RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO) Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Läs mer

Fairtrade City Frågor & Svar

Fairtrade City Frågor & Svar Fairtrade City Frågor & Svar Vad är Fairtrade City? Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp

Läs mer

fairtrades ambassadörsutbildning

fairtrades ambassadörsutbildning fairtrades ambassadörsutbildning Det går inte att visa bilden. Lektioner indelade efter tematiserade sektioner översikt slutförd resurser kursintyg betygsätt Handel och Mänskliga rättigheter 800 miljoner

Läs mer

Riktlinjer för Leverantörslistan Organisationen Fair Trade Återförsäljarna

Riktlinjer för Leverantörslistan Organisationen Fair Trade Återförsäljarna Riktlinjer för Leverantörslistan Organisationen Fair Trade Återförsäljarna Innehåll Introduktion... 3 Varor från WFTO-producenter/importörer... 3 10 principer för Fair Trade enligt WFTO... 3 Fairtrade-märkta

Läs mer

Ecom. Riktigt gott kaffe med gott samvete. www.jobmeal.se

Ecom. Riktigt gott kaffe med gott samvete. www.jobmeal.se Ecom Riktigt gott kaffe med gott samvete www.jobmeal.se Nu är det bråttom Den snabba avverkningen av regnskogen är en av vår tids största globala miljökatastrofer. Motsvarande halva Sveriges skogsbestånd

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge

Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge Pressmeddelande, 2010-10-25 Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge Onsdag den 27 oktober kommer mer än en kvarts miljon människor att

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Din kopp vårt ansvar

Din kopp vårt ansvar Din kopp vårt ansvar Nestlé tillhandahåller specialiserade agronomer som hjälper kaffebönderna att utveckla en effektivare kaffeodling. Partnerskap sedan 25 år Nestlé är världens största köpare av kaffe

Läs mer

Idé om miljöanpassat café i Vänersborgs kommun. Sofia Breedh Siri Boekhout

Idé om miljöanpassat café i Vänersborgs kommun. Sofia Breedh Siri Boekhout Idé om miljöanpassat café i Vänersborgs kommun Sofia Breedh Siri Boekhout Innehållsförteckning Miljöanpassat café: -Vilken målgrupp? -Intresse -Vad blir speciellt med caféet? -Ger arbetsmöjligheter KRAV:

Läs mer

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande KS 6 8 AUG 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2012-06-12 Diarienummer KSN-2011-0400 Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande Förslag

Läs mer

Fair Trade Grund del 2

Fair Trade Grund del 2 Fair Trade Grund del 2 Del 2: Producenterna i centrum Fattigdom, handel och utveckling Gör rörelsen Fair Trade någon skillnad? Producenterna och deras varor Handel med producenter i syd För en mer hållbar

Läs mer

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY GUIDE TILL FAIRTRADE CITY Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvilkor för odlare och anställda

Läs mer

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum:

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum: Fairtrade City Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer:1523526 Datum: 2011-11-15 1 Om undersökningen Under perioden 31 januari till 13 november

Läs mer

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR RATTVIS HANDEL I SKOLAN DEN SOCIALA OCH ETISKA ASPEKTEN AV LARANDE FOR HALLBAR UTVECKLING Malmö är Sveriges första Fairtrade City. Genom att handla

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2016

Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2016 Foto: Lena Granefelt Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2016 Den 20 oktober kan du återigen vara med i årets stora Fairtrade-fika! Målet är att samla fler deltagare än någonsin tidigare som på en

Läs mer

Make Trade Fair. guide för inköpare

Make Trade Fair. guide för inköpare Make Trade Fair guide för inköpare Om du inte vill fjättra dina egna barn vid maskiner varför göra det med andras? Sweatshops och Fair Trade vad är det? Nästan allt vi konsumerar produceras i utvecklingsländer

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Talarmanus för kort presentation om Fairtrade

Talarmanus för kort presentation om Fairtrade Talarmanus för kort presentation om Fairtrade Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en kort och grundläggande presentation om Fairtrade, där publiken inte behöver ha någon förkunskap

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

Ekomat i Malmö stad så funkar det

Ekomat i Malmö stad så funkar det Ekomat i Malmö stad så funkar det Det handlar om omsorg! Därför ska vi köpa ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar om omsorg om barnen, eftersom ekologiskt och rättvisemärkt bland mycket annat innebär

Läs mer

Ekonomiskt stöd till organisationer

Ekonomiskt stöd till organisationer Ekonomiskt stöd till organisationer Beviljade stöd 2014 Stöd till organisationer på konsumentområdet 2014 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo

Läs mer

Fairtrade City. Guide

Fairtrade City. Guide Fairtrade City Guide 1 Innehållsförteckning Information 3 Om Fairtrade City 4 Ett internationellt koncept 4 Initiativ och drivkraft 5 Fairtrade 6 Varför Fairtrade City? 6 Kommunicera Fairtrade City 9 Diplomering

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

Medlem i Föreningen för Fairtrade

Medlem i Föreningen för Fairtrade Medlem i Föreningen för Fairtrade Ett enkelt sätt att göra skillnad! Alla svenska organisationer är välkomna att bli en del av arbetet för en schysstare världshandel, en handel som skapar möjligheter för

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Fairtrade City-diplomering

Fairtrade City-diplomering Bilaga 1 Fairtrade City-diplomering Ansökningsformulär från november 2015 Skicka underlagen till catja.kaloudis@fairtrade.se Ansökningsformulär för Fairtrade City-diplomering Fairtrade City-diplomering

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad GÖR SKILLNAD! Om föräldrar får bättre betalt för sitt arbete kan barn gå i skolan istället för att arbeta. På bilden syns elever på en förskola

Läs mer

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl.

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. 2013-05-05 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/504-469 Kommunstyrelsen Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT För dig som bryr dig om schysst produktion Axfood bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Anders Strålman, vd Axfood AB Vår

Läs mer

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Kommunledningskontoret Josef Chaib Utredning om Eslöv som Fairtrade City I denna utredning presenteras villkoren och förutsättningarna för Eslövs kommun att

Läs mer

Guide för Fairtrade city

Guide för Fairtrade city Guide för Fairtrade city Föreningen för Rättvisemärkt Pustegränd 1-3, 118 20 Stockholm Telefon: 08-505 756 95 Hemsida: www.rattvisemarkt.se Kontaktperson: Emma Enebog E post: emma.enebog@rattvisemarkt.se

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT nr 73 74 Sid 2 Livsmedelspolitik HEM Innehåll Dagordningspunkt 73... 3 Motion nr 113 Angående Livs tar ansvar för svensk livsmedelsproduktion...

Läs mer

Certifiering som Fairtrade City

Certifiering som Fairtrade City ~ SÖDERTÄLJE Tjänsteskrivelse..KOMMU NSTYRElSENS KONTOR 2002-12-03 U Roger Svanborg SÖDERT,ÄLJE!

Läs mer

Gröna hälsningar Nanny Ålander, Gröna studenter Umeå

Gröna hälsningar Nanny Ålander, Gröna studenter Umeå Ekoguiden till Umeå Välkommen till ett grönare Umeå! Varje gång vi handlar kan vi bidra till en bättre miljö, bättre hälsa och mer medmänsklighet. Alla har vi ett val, varje gång vi går och handlar. Visst

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:25 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:30 av Sonia Lunnergård m fl (kd) om rättvisemärkt kaffe och te Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Motionärerna

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

OPAKETERAT. Fyll Väg Betala Spara. Vad finns de?

OPAKETERAT. Fyll Väg Betala Spara. Vad finns de? OPAKETERAT Vi blir allt bättre på att återvinna de förpackningar som vi släpar hem från affären. Men finns det inte ett enklare sätt, bättre både för dig och miljön? Tänk om du kunde ta hem både mat och

Läs mer

Enkelt. Smart. Prisvärt.

Enkelt. Smart. Prisvärt. Enkelt. Smart. Prisvärt. Rätt råvara. Rätt maskin. Rätt service. Hur många koppar serverar du per dag? MERRILD 94 grader Kaffe- och tekonceptet 94 grader ger dig en helhetslösning för din kaffeoch teservering.

Läs mer

Chokladens sötma stannar ofta i Nord. men Fairtrade förändrar den bittra verkligheten för kakaoodlare i Syd

Chokladens sötma stannar ofta i Nord. men Fairtrade förändrar den bittra verkligheten för kakaoodlare i Syd Chokladens sötma stannar ofta i Nord men Fairtrade förändrar den bittra verkligheten för kakaoodlare i Syd A. PROBLEM INOM KAKAOINDUSTRIN Västafrika har sedan mitten av 1900-talet varit produktionscentrum

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Annika Hentila med dottern Ellie ägarombud Coop Konsum Brickebacken. Ägarombud. medlemmarnas röst

Annika Hentila med dottern Ellie ägarombud Coop Konsum Brickebacken. Ägarombud. medlemmarnas röst Annika Hentila med dottern Ellie ägarombud Coop Konsum Brickebacken Ägarombud medlemmarnas röst Den första kooperativa butiken öppnade i Gävle redan 1898 Det hela började redan i slutet av 1800-talet.

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade City

Talarmanus för presentation om Fairtrade City Talarmanus för presentation om Fairtrade City Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City, där publiken inte behöver ha någon förkunskap om

Läs mer

Riktlinjer för Leverantörslistan 2015 Organisationen Fair Trade Återförsäljarna

Riktlinjer för Leverantörslistan 2015 Organisationen Fair Trade Återförsäljarna Riktlinjer för Leverantörslistan 2015 Organisationen Fair Trade Återförsäljarna Innehåll Introduktion... 3 Varor från WFTO-producenter/importörer... 3 10 principer för Fair Trade enligt WFTO... 3 Fairtrade-märkta

Läs mer

Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?

Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat

Läs mer

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010 Beviljade stöd 2010 Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer på konsumentområdet.

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 230 Motion om att utreda förutsättningarna för att ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Ge kommunstyrelsen

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

Vision är en Fair Union

Vision är en Fair Union Vision är en Fair Union Vision är en Fair Union Vision vill ha ett schyst arbetsliv. För oss slutar arbetet för schysta villkor inte vid vår egen arbetsplats eller ens vid vårt lands gränser. Det är därför

Läs mer

Rättvisemärkt vecka 15-16. Bodil Jönsson Lindgren Marknadschef Coop Konsum och Coop Nära

Rättvisemärkt vecka 15-16. Bodil Jönsson Lindgren Marknadschef Coop Konsum och Coop Nära Rättvisemärkt vecka 15-16 Bodil Jönsson Lindgren Marknadschef Coop Konsum och Coop Nära Trender tillstånd på marknaden Mat & hälsa/ ekologi/ miljö/ etik fortsatt viktigt Miljö- och klimatfrågorna på allas

Läs mer

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer.

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Garant = Sant! Ekologiskt På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Idag har vi cirka 90 ekologiska, smaktestade och noga utvalda produkter

Läs mer

Globescan Konsumentundersökning 2011

Globescan Konsumentundersökning 2011 Globescan Konsumentundersökning 7 000 respondenter i länder På uppdrag av Fairtrade International Maj Syfte och metod Syftet med undersökningen är att undersöka konsumentattityder och -beteenden i relation

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Julia Lööf Ekström Inledning I och med det nya EU-direktivet om offentlig upphandling (publicerat mars 2014) vill Fairtrade Sverige

Läs mer

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010 Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se AGENDA Exempel på Miljöstyrningsrådets nya livsmedelskriterier Den offentliga

Läs mer

Ekonomiskt stöd till organisationer

Ekonomiskt stöd till organisationer Ekonomiskt stöd till organisationer Beviljade stöd 2015 Stöd till organisationer på konsumentområdet 2015 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA

ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA ÅRSREDOVISNING 2011 & FÖRRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA HAPARANDA STAD FEBRUARI 2012 2 ÅRSREDOVISNING 2011 OCH FÖRNYELSEANSÖKAN 2012 FAIRTRADE CITY HAPARANDA Sofia Larsson, projektledare

Läs mer