HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N"

Transkript

1 HANDLA RÄTTVIST I VÄSTMANLAND U T G I V E N AV F Ö R B U N D E T A G E N D A 21 I V Ä S T M A N L A N D S L Ä N

2 D Din handling spelar roll et är inte längre så långt mellan Västmanland och Valle Alto Mayo i Peru. Varje dag använder vi eller köper varor som producerats i en annan del av världen. Handeln och utbytet med andra länder och kulturer är något som berikar. På mitt köksbord ligger en duk vars bomull är odlad i Indien och ur kaffekoppen doftar det gott från kaffet som odlats någonstans på sluttningarna i Peru. Men den globala handeln är inte okomplicerad. Det är lättare att se att korna som ger mjölk till latten har det bra än att veta att arbetarna på kaffeplantagen jobbar under goda förhållanden. Lyckligtvis finns det hjälp och en schystare handel är på frammarsch. I varenda mataffär finns det produkter som är certifierade av Rättvisemärkt. Bland de vanliga fabrikaten på kaffehyllan hittar du minst ett rättvist alternativ. Att handla lite schystare är inte längre så svårt och inte heller dyrt. Med den här guiden vill jag uppmana dig att faktiskt använda din makt som konsument och bidra till att fattiga människor kan få det bättre. Det är dags att handla nu. Ditt val vid butikshyllan spelar stor roll för kaffeodlarens familj i Valle Alto Mayo. Sara Wallentin, förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21

3 F Vi driver på utvecklingen örbundet Agenda 21 är en ideell förening som arbetar för att Västmanland ska bli bäst på hållbar utveckling; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Vi är ett unikt nätverk med drygt 90 företag, myndigheter och organisationer som medlemmar. Dessutom har vi en egen tidning, Gröna Draken, som sedan 1994 har getts ut till alla hushåll i Västmanland. Förutom att ge ut Gröna Draken ordnar vi seminarier, utflykter, studiebesök, kampanjer och andra aktiviteter. Vi ser vår roll som en nätverksbyggare, kunskapsbank och pådrivare för hållbar utveckling. En hållbar utveckling förutsätter också att vår påverkan på omvärlden är hållbar. Därför arbetar vi med rättvis handel. Vi vill att västmanlänningarna ska handla schystare varor, allt från kaffe och bananer till lokalproducerat naturbeteskött. Vi vill också att organisationer och företag ska tänka på arbetsförhållanden och miljöeffekter vid sin upphandling. Med hjälp av medel från Konsumentverket driver vi under 2009 ett projekt om rättvis handel, där den här guiden är en del. Utbildning av kommunernas politiker, studiecirkel och informationsmaterial på flera språk är andra delar. Hemsidan Besök vår hemsida så får du veta mer om vårt arbete med rättvis handel och vår övriga verksamhet. Tidningen Gröna Draken ges ut av Förbundet Agenda 21 till alla hushåll i Västmanlands län och Heby kommun. Tidningen kommer ut med fyra nummer per år.

4 Rättvis handel ger ett bättre liv S ri Lanka är ett fattigt land som har drabbats hårt av konflikten mellan tamiler och singaleser. Befolkningens möjligheter att försörja sig är små och många arbetar under oschysta arbetsvillkor. Genom att vi i Sverige köper varor som är ekologiska och schyst producerade bidrar vi till ett bättre liv för människor i utvecklingsländer. Det skriver Linn Eriksson i en rapport från en resa till Sri Lanka sommaren När jag i en vecka bor hemma hos en lankesisk familj i djungelbyn Wanniamunakole, ser jag hur rättvis handel där har förbättrat människornas liv. I byn bor det 48 familjer som helt försörjer sig på att odla senap, sesam, chili och peppar, men även frukter och ris. Idag odlas kryddorna enligt WFTO:s tio principer om rättvis handel, som bland annat innebär bra arbetsvillkor, schyst betalt och tillträde till marknaden. Tidigare såldes kryddorna enbart på den lokala marknaden. Genom organisationen har odlarna fått tillgång till en större marknad, bland annat i Europa. Det är viktigt för människorna i byn att utöka sin export, det genererar högre inkomster vilket gör det lättare att planera framtiden och ger större marginaler att kunna hantera oväntade utgifter. Idag är kryddorna även helt ekologiska, tidigare användes kemikalier som subventionerades av staten. Med hjälp av exportinkomsterna har en samlingslokal och en förskola kunnat byggas i byn. Förskolan är mycket uppskattad bland småbarnsföräldrar, eftersom alla barn tidigare har behövt gå två kilometer till närmsta grannby för att gå i förskola.

5 Genom utbildning har byn kunnat övergå helt till att odla ekologiskt. Den gula växten lockar till sig skadedjur som annars hade angripit kryddorna. På så vis möjliggörs ekologisk odling. vi de människor som är helt beroende av sina exportinkomster för att kunna leva ett bättre liv. Genom ett sparsystem har en del av familjerna haft råd att installera solenergi i hemmen. I Sri Lanka blir det kolsvart vid sjutiden på kvällen, så tillgången till elektricitet innebär mycket för en familj. Även hygienen i byn har förbättrats avsevärt efter att många har byggt stendass. Tidigare var det vanligt med sjukdomar, eftersom det var svårt att sköta hygienen. I djungelbyn är det cirka 35 grader varmt och på eftermiddagen, när värmen är som mest påträngande, går många till en vattentank för att svalka sig. Då tvättar man både sig själv och sina kläder. De vattentankar och brunnar som har byggts med hjälp av exportinkomsterna är viktiga för människornas dagliga behov av vatten, men även för bevattning av odlingarna. I Sverige kan vi köpa rättvist producerade kryddor från Wanniamunakole i olika Världsbutiker. På så vis stödjer Debatten om att rättvis handel är dyrt är så befängd. För mig handlar det om mänskliga rättigheter och varje människas rätt till ett värdigt liv, om barns rätt till utbildning och en trygg framtid. Kanske måste du och jag omprioritera vad vi lägger våra pengar på. Men vi i Sverige har råd att köpa både rättvist handlade varor och ekologiska produkter. Om inte vi skulle ha råd, vem har det då? Handla kryddor Rättvisemärkt peppar och andra kryddor kan köpas i många olika livsmedelsbutiker. Santa Maria har fem olika produkter. Hos Hemköp och Willys hittar du Awares svartpeppar från Sri Lanka. I Världsbutiker hittar du också ett stort utbud med rättvist handlade kryddor.

6 Hitta rätt bland märken och uttryck Fattigdomen i världen ska halveras till år Vi vill att barn ska få leka och gå i skolan. Vi vill att människor ska få rimlig lön för sitt arbete och ha en säker arbetsmiljö. Vi vill dessutom inte utarma jordens resurser och förstöra miljön. Ett sätt att förändra är genom en mer rättvis handel. Tyvärr syns det inte på produkten eller på priset hur produktionen har gått till. Det finns ingen varningsmärkning. Istället är det genom att köpa kontrollerade produkter som vi som konsumenter vet varifrån varan kommer och att sociala rättigheter och/eller ekologisk odling främjas. Det finns flera olika märken och begrepp som gör det enklare att handla rättvist. Här berättar vi om några. Rättvisemärkt Vissa varor har en märkning så att vi lätt kan se vilka varor som bidrar till en förbättring. Rättvisemärkt är en sådan oberoende produktmärkning. När du köper en Rättvisemärkt produkt bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Märkningen hittas mestadels på produkter med låg förädlingsgrad såsom bananer, kaffe, bomull, socker och te. Fairtrade är det internationella namnet för Rättvisemärkt. Läs mer:

7 Rättvist handlat För hantverk, smycken och kläder kan du gå till en Världsbutik som är medlem i World Fair Trade Organization (WFTO, tidigare IFAT). Deras varor är rättvist handlade, men de har ingen märkning på själva varan. Det finns flera grossister som är medlemmar i WFTO, som även säljer till vanliga butiker. Du hittar också rättvist handlade varor i butiker på Internet. Läs mer: Etisk handel och CSR Etisk handel arbetar för att förbättra arbetsvillkor för producenter, men utgår inte från kriterier såsom Rättvisemärkt gör. Istället används uppförandekoder och globala ramavtal. Företag brukar dock utgå från ILO:s kärnkonventioner som till exempel handlar om lika lön för kvinnor och män, rätt till facklig organisering och förbud av tvångs- och obligatoriskt arbete. De företag som arbetar med etisk handel brukar kalla sitt arbete med etiska/sociala och miljömässiga frågor för CSR, Corporate Social Responsibility, det vill säga socialt ansvarstagande. Läs mer: Miljömärkt Ekologiska livsmedel och bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, genmodifierade organismer (GMO) eller konstgödsel. Vid ekologisk odling behöver heller inte lantbrukaren handskas med otrevliga kemikalier och slipper därför andas in ångor och få spill på händerna. Vanligaste märkningen för ekologiskt producerade livsmedel är KRAV-märkningen, men även EU:s märkning för ekologisk odling kan ofta hittas i butikerna. Rainforest Alliance certifierar bland annat kaffe-, banan- och kakaoodlingar för bönder och större plantager i Syd. Rainforest Alliance kräver respekt för ILO:s arbetsrättsliga konventioner och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Utz Certified är en organisation som godkänner kaffeodlingar som tar ansvar för miljö, sociala aspekter och matsäkerhet. När kaffet är godkänt av Utz Certified finns det också full spårbarhet tillbaka till odlingarna. Både Rainforest Alliance och Utz Certified tar alltså hänsyn till både miljö och sociala aspekter, men går inte lika långt som vid ekologisk odling eller Rättvisemärkt. Läs mer:

8 Din GUIDE för att handla RÄTTVIST I V Ä S T M A N L A N D Allt fler konsumenter väljer i ökad utsträckning Rättvisemärkt när vi handlar. Idag finns det ett utbud av 550 certifierade artiklar på den svenska marknaden och de flesta av dessa finns också att få tag på här i Västmanland. Enligt Föreningen Rättvisemärkt svarade 78 procent att de känner till Rättvisemärkt i en undersökning i december Av dessa uppgav 62 procent att de hade köpt en Rättvisemärkt produkt under det senaste halvåret. Hur har du själv handlat? Tre enkla frågor! Att handla schyst är enklare än du tror. Börja med att ställa dig tre frågor. Behöver jag verkligen den här produkten? Kan jag låna den istället eller köpa begagnat? Kan jag handla lokalproducerat och ekologiskt för att minska på onödiga transporter och annan miljöpåverkan? Finns det alternativ som är rättvist producerade? Ställ åtminstone frågan till butiken, för att väcka ett intresse hos handlaren att nästa gång leta efter schystare producerade varor. LIVSMEDELSBUTIKEN Coop, ICA, Lidl, Hemköp, Willys I så gott som varenda livsmedelsbutik finns numera Rättvisemärkt-certifierade produkter. Kaffe, te, kakao och bananer är vanligast, men ofta hittar du också choklad, socker, kryddor och juice. Hos Coop och Lidl kan du också hitta tygkassar av Rättvisemärkt bomull. Olika handlare har kommit olika långt. Det hänger ihop med vad vi som konsumenter köper och frågar efter. Genom att bara byta ut någon enstaka vara i din veckohandling, visar du faktiskt din handlare att efterfrågan finns. Be också din handlare att ta hem fler varor på prov. Och kanske viktigast av allt få handlaren att synliggöra varorna i butiken genom erbjudanden och kampanjer. KAFFE PÅ JOBBET OCH CAFÉER Många caféer väljer idag att servera ett rättvist handlat kaffe, utan en bitter eftersmak av barnarbete och farlig arbetsmiljö. Samma sak gäller på många arbetsplatser i länet (läs mer om Rättvisemärkt kaffe på jobbet på sista uppslaget). Att efterfråga schyst kaffe är en enkel men betydelsefull handling. På Burger Kings restauranger serveras Rättvisemärkt kaffe. Pressbyrån, McDonalds och Wayne s Coffee serverar Rainforest Alliance-certifierat kaffe, som också tar viss hänsyn till miljö och sociala aspekter. Ett annat exempel är IKEA, vars kaffe är godkänt av UTZ Certified och spårbart tillbaka till odlingarna. KYRKKAFFET Västerås stift (Svenska kyrkan) har tagit ställning för en schystare kaffeproduktion och de flesta församlingar serverar bara Rättvisemärkt kaffe på kyrkkaffet, öppna förskolor och andra aktiviteter. Nästa steg är att församlingarna blir Kyrka för Rättvisemärkt, vilket är en diplomering till församlingar som engagerar sig för etisk konsumtion.

9 HANDLA LOKALT Att handla lokalproducerade varor, i de fall det är möjligt, är också klokt. Det finns ingen mening med att gå över ån efter vatten. Lokalproducerade varor kan många gånger ha ett mervärde för bland annat den biologiska mångfalden. Ett exempel är honung. Ett annat är att välja svenska äpplen framför bananer om hösten. På flera håll i länet finns gårdsbutiker, saluhallar och marknader som minskar avståndet mellan producent och konsument. Idag är det lätt att hitta schystare produkter både i din vanliga mataffär och i butiker på Internet. SYSTEMBOLAGET För den som vill njuta av ett glas vin med renare samvete, så finns det Rättvisemärkt vin från Chile, Argentina och Sydafrika i Systembolagets ordinarie sortiment. Vissa av de Rättvisemärkt-certifierade vinerna finns också för hotell och restauranger. Fråga alltså efter Rättvisemärkt vin även vid ditt nästa restaurangbesök. VÄRLDSBUTIKER Världsbutikerna verkar för ökad medvetenhet och en rättvisare handel. Detta görs genom försäljning av varor enligt de internationella kriterierna för rättvis handel samt informationsspridning och opinionsbildning. På Kapellgatan 8 i Arboga finns det en Världsbutik som heter Amos och har en egen hemsida, HANDLA RÄTTVIST PÅ NÄTET Hos olika butiker på Internet ökar utbudet av rättvist producerade varor. Genom en enkel sökning på Internet hittas snabbt flera butiker både i och utanför länet. Några exempel är: Mat Hos Coop kan du handla via Internet och sedan hämta varorna på Coop Extra i Västerås. Till organisationer och företag kan varorna bli utkörda. De Rättvisemärkt-certifierade varorna är markerade i beställningslistorna. Inredning, leksaker och hemartiklar Kläder och smycken

10 För Shohreh Ghisvand, som driver The Body Shop i Västerås, är det viktigt att arbeta med förbättrade villkor i producentländerna. Så hittar du The Body Shop Varuhuset Punkt, Västerås tel Skönhet med schystare baksida H The Body Shops träaccessoarer tillverkas av Teddy Exports i Sydindien, den första Community Trade-leverantören. Många ingredienser i The Body Shops produkter odlas och produceras av människor som får skäligt betalt och rimliga villkor. os The Body Shop hittar du parfym, tvålar samt duschlotion och smink. The Body Shop var en av de allra första i kosmetikaindustrin att ta ställning mot djurförsök. Samtidigt försöker The Body Shop skydda planeten och de människor som är beroende av den, bland annat genom att använda återvunnet material i flaskor och påsar. Ungefär 90 procent av alla våra kunder är medvetna om våra värderingar och väljer därför att handla här, berättar Shohreh Ghisvand, som driver butiken i Punkt-gallerian i Västerås centrum. Företaget arbetar även för social rättvisa och mänskliga rättigheter och var de första i branschen att arbeta med rättvis handel via sitt Community Trade-program, som startade i Indien Programmet omfattar idag cirka människor i 23 olika länder, bland annat Indien, Italien, Ghana, Guatemala, Bangladesh och Brasilien. Principen är att det ska vara rättvist betalt för arbete som utförs under schysta arbetsförhållanden, men även långsiktiga handelsavtal som garanterar en regelbunden inkomst. Programmet har bidragit till många positiva förändringar för de människor som deltar i verksamheten och för samhället de lever i. Shohreh Ghisvand berättar att The Body Shop arbetar med flera projekt som stärker kvinnor och gör det möjligt för dem att försörja sig och sin familj. Och det är något som hon personligen tycker är viktigt. För Shohreh känns det också bra att företaget tar ansvar för hur ingredienserna till deras produkter tillverkas. Alla vill ju tjäna pengar, säger hon. Men jag vill inte göra det på bekostnad av fattiga människor. TEXT OCH FOTO: ANNA MALMSTRÖM

11 Global Living i Västerås är en butik och ett konditori med betoning på rättvist producerade varor. Daniel Estigarribia arbetar på Global Living och tycker det är underbart att känna doften av nybakat bröd varje dag. Inspirerande och välkomnande I Västerås centrum ligger Global Living Interiör och Konditori. Butiken består av en inspirerande mix av inredningsprylar, rättvist producerade varor, återvunnet material, ekologiskt och närproducerat fikabröd och matiga pajer. I det egna bageriet bakas allt bröd, med ekologiska råvaror. Här finns också leksaker i härliga färger och roliga mönster. Caféet är välkomnande med Rättvisemärkt kaffe och goda kakor. Den som är intresserad av inredning hittar många saker att inspireras av, här finns allt möjligt för hemmet. Särskilt vackra är dricksglasen i återvunnet glas, tillverkade enligt principer om rättvis handel. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON Så hittar du Global Living Smedjegatan 15, Västerås Tel

12 Vanja Evertsson driver butiken Fröken Flora och Ekobönan tillsammans med Susan Johansson. Fröken Flora och Ekobönan säljer blommor, kläder och många andra ekologiska och rättvist producerade varor. Så hittar du Fröken Flora och Ekobönan Sätra Brunn (Björnströms badhus) Tel mer_frokenflora Fröken Flora och Ekobönan I den mysiga butiken, belägen i det vackra Sätra Brunn, hittar du allt från blommor och ekologisk skönhetsvård till rättvist producerat godis och leksaker. Här finns även närproducerad senap, olja från Mälardalen liksom vaser i återvunnet glas. Skönhetsprodukterna från Rapsodine, som inte har testats på djur, är svensktillverkade och innehåller ekologisk rapsolja. På sommaren tar butiken in ekologisk glass från Danmark. Butiken i Sätra Brunn delas mellan Vanja Evertsson som äger Fröken Flora och Susan Johansson, innehavare av Ekobönan. Vi försöker ta in så mycket närproducerat, ekologiskt och rättvist handlat som det går. Men man börjar ju någonstans och vi blandar även med andra varor, berättar floristen Vanja. Några av blommorna är ekologiska och rosorna Rättvisemärkt-certifierade. Barnkläder från ORIA (se artikel på nästa sida) ingår också i sortimentet. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON

13 Kläder av ekologisk bomull O ria designar och syr upp kläder till både barn och vuxna, men även profilkläder efter önskemål. Kläderna är tillverkade i mjuka tyger av ekologisk Rättvisemärkt bomull. De innehåller inga skadliga kemikalier, vilket är bra för både människa och natur. Kläderna tillverkas av ett företag i Indien. Att använda kläder av ekologisk bomull borde vara en självklarhet. Dels av hänsyn till de människor som arbetar med kemikalier för att framställa tyg av bomull, dels för vår miljö. Men även för att vi själva inte vill ha kemikalier mot vår egen eller våra barns hud. Kläder av ekologisk och Rättvisemärkt bomull är bra för både människor och miljön. Orias kläder finns bland annat att köpa hos Världsbutikerna samt Fröken Flora och Ekobönan. TEXT OCH FOTO: LINN ERIKSSON Oria startades av Sandhya Randberg. Företaget säljer kläder av ekologisk och Rättvisemärkt bomull, som tillverkas av ett företag i Indien. Bomull en av världens mest besprutade grödor Bomull tillhör en av världens mest besprutade grödor. Bekämpningsmedlen skadar både miljön och tusentals människor varje år. När bomullen behandlas för att bli till tyg används en mängd olika kemikalier som kan ge allvarliga sjukdomar för dem som arbetar med bomullen. Många textilfabriker saknar dessutom nödvändiga reningsverk, vilket innebär att kemikalier ofta hamnar i jordbruksmark och i grundvattnet. Ytterligare ett problem är att när kläderna väl hamnat i Sverige och tvättas, läcker kemikalier ut och skadar djur- och växtlivet. Så hittar du Oria

14 Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Fairtrade City Kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion kan få ett Fairtrade City-diplom. Utmärkelsen innebär att den diplomerade kommunen lever upp till kriterier om etisk upphandling, driver ett aktivt informationsarbete och utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser. Fairtrade City leds av en styrgrupp som aktivt sprider information om etisk konsumtion. På olika håll i Västmanlands län finns initiativ till Fairtrade City. Fairtrade City i Västmanland K onceptet Fairtrade City startade i Storbritannien och sedan dess har flera länder följt efter. Idag finns det drygt 20 Fairtrade Cities i Sverige och flera kommuner hoppas på en diplomering. I Västmanlands har frågan väckts i Västerås, Sala och Norberg. Västerås stad på gång I Västerås arbetar staden för att nå en diplomering inom kort. Kommunalrådet Andreas Porswald anser att det är viktigt att Andreas Porswald, Västerås kommunen, tillsammans med både företag och föreningsliv, arbetar för att öka möjligheten för fler socialt och etiskt producerade produkter i butiker och på arbetsplatser. Min förhoppning är att Västerås ska bli första Fairtrade City i länet, säger han. Diplomeringen kan ses som ett internationellt verktyg för arbete med etisk upphandling. Men främst handlar det om ett lokalt informationsarbete kring etisk konsumtion. Genom Fairtrade City främjas utbudet av varor som producerats rättvist. Att som kommun arbeta med Fairtrade City visar att man värnar om både de mänskliga rättigheterna och miljön. Pratima Åslund, Norberg Ta ett eget initiativ Du som vill arbeta med Fairtrade City kan kontakta din kommun och föreslå att kommunen ska arbeta för en Fairtrade City-diplomering. Det visar att engagemanget och viljan finns bland medborgarna. En som har tagit ett sådant initiativ är Pratima Åslund i Norberg. Hon är själv politiskt aktiv och skrev en motion till kommunfullmäktige, där hon uppmanade till arbete för en Fairtrade City-diplomering. Eftersom kommunen handlar med skattepengar bör kommunen handla efter etiska kriterier när så är möjligt, skrev Pratima Åslund i motionen. Kommunfullmäktige svarade med att fatta beslut om att köpa Fairtrade-varor när deras leverantörer kan erbjuda sådana, som ett första steg i arbetet för att bli en Fairtrade City. I avvaktan på att motionen ska följas upp i slutet av 2009, fortsätter Pratima Åslund att jobba för ett ökat utbud av Rättvisemärkt i kommunen, inte minst när hon själv handlar. Jag försöker handla så mycket som möjligt av sådana produkter, säger hon. Störst utbud har Coop Konsum i Norberg. TEXT: LINN ERIKSSON

15 Rättvisemärkt kaffe på jobbet S edan Förbundet Agenda 21:s tidning Gröna Draken utmanade alla arbetsplatser i Västmanland att dricka Rättvisemärkt kaffe på jobbet har allt fler kommit till. I mars 2005 var det sex arbetsplatser i länet där personalen drack Rättvisemärkt kaffe. Idag är det över hundra. Till en början redovisades alla arbetsplatser som rapporterades in i tidningen, men nu är listan så lång så att den istället finns på Förbundet Agenda 21:s hemsida (www.fa21.se). De senast anmälda är Mälark AB, Förskolan Hagatrollet i Västerås och Handelsanställdas förbund i Västerås. Centrala Röntgen vid Centrallasarettet och IF Metall Bergslagen i Fagersta dricker också Rättvisemärkt kaffe och te. Hur är det på din arbetsplats? Hur rättvisa är ni på din arbetsplats? Dricker ni Rättvisemärkt kaffe och te på din arbetsplats? Hör i så fall av dig till Förbundet Agenda 21:s kansli, tel eller så kommer ni med på vår lista. LEYLA ATAK Vänortsförening satsar på mikrolån När Sala 1989 skulle välja en vänort kom det in många olika förslag. Till slut valdes Pao i Tchad, Afrika. Sedan samarbetet startades har olika utvecklingsprojekt bedrivits såsom skolbyggen, kyrkbygge, brunnsgrävning och hälsovårdsprojekt. Nu när flera av de grundläggande behoven är tillgodosedda vill vänortsföreningen satsa på kvinnorna. En tanke är att hjälpa kvinnor att starta produktion av någon rättvist handlad vara. Vänortföreningen Sala-Pao vill stödja kvinnorna genom mikrofinans, ett litet lån som hjälper människor med små marginaler. Mikrolån har visat sig vara lyckade projekt för att stötta kvinnor. TEXT: LINN ERIKSSON Gunnel Söderström från Vänortsföreningen Sala-Pao, tillsammans med några kvinnor i Tchad.

16 Det är inte längre så långt......mellan Västmanland och Valle Alto Mayo i Peru. Varje dag använder vi eller köper varor som producerats i en annan del av världen. Att handla schyst innebär att du väljer varor som är såväl ekologiskt som rättvist producerade. Med hjälp av fakta och inspiration vill vi att du ska få upp ögonen för att din egen handling spelar roll. Ditt val vid butikshyllan spelar stor roll för kaffeodlarens familj i Valle Alto Mayo. Hör gärna av dig! Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län , Här kan du läsa mer om rättvis handel PRODUKTION: JOURNALISTGRUPPEN MEDIA 21 TEXTER: LINN ERIKSSON OCH FÖRBUNDET AGENDA 21 BILDER: LINN ERIKSSON, KIM LILL, JOHAN MALMSTRÖM, RÄTTVISEMÄRKT, SAVEGA TRYCK: ARKPRESSEN, JUNI 2009

Lycka till och stort tack för ditt engagemang! / Personalen på Fairtrade Sverige

Lycka till och stort tack för ditt engagemang! / Personalen på Fairtrade Sverige Den här ambassadörshandboken är ett verktyg för dig som vill informera eller lära dig mer om rättvis handel generellt och Fairtrade specifikt. Innehållet är framtaget utifrån de frågor och insiktsfulla

Läs mer

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion närings i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion 7Kommande planer Svenskt Näringslivs ranking Härryda kommun sträcker

Läs mer

Eko/Fairtrade-guide Malmö

Eko/Fairtrade-guide Malmö Eko/Fairtrade-guide Malmö Valet är ditt! Det har kallats världens minsta miljörörelse, att flytta handen i butikshyllan och välja det miljömärkta eller det rättvisemärkta alternativet. Det alternativ

Läs mer

Mable Matetsu, Volta River Estates, Ghana. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. Föreningen för Fairtrade

Mable Matetsu, Volta River Estates, Ghana. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. Föreningen för Fairtrade Mable Matetsu, Volta River Estates, Ghana. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningen för Fairtrade Verksamhetsberättelse 2013 Fairtrade Sverige 2014 Foto: Linus Hallgren: s. 9, bild nederst s. 16, 17. Nathalie

Läs mer

Målgrupp: intresserade av IM och rättvis handel, de som funderar på om de vill bli IM Fair Trade-ambassadörer eller butiksvolontärer

Målgrupp: intresserade av IM och rättvis handel, de som funderar på om de vill bli IM Fair Trade-ambassadörer eller butiksvolontärer 1 Innehåll Om studiecirkeln... 3 Träff 1: Inledning, introduktion till IM och omvärldsanalys... 5 Manus: Introduktion till IM... 7 Manus: Omvärldsanalys ur ett handelsperspektiv... 10 Träff 2: Rättvis

Läs mer

Fairtrade City. Guide

Fairtrade City. Guide Fairtrade City Guide 1 Innehållsförteckning Information 3 Om Fairtrade City 4 Ett internationellt koncept 4 Initiativ och drivkraft 5 Fairtrade 6 Varför Fairtrade City? 6 Kommunicera Fairtrade City 9 Diplomering

Läs mer

Fairtrade City. Handbok för styrgrupper. Utgåva 2013

Fairtrade City. Handbok för styrgrupper. Utgåva 2013 Fairtrade City Handbok för styrgrupper 1 Utgåva 2013 2 Innehållsförteckning Inledning 5 Kriterium 1 Kommunens ansvar för Fairtrade City 7 Så här gjorde vi! 8 Vanliga frågor och svar 10 Kriterium 2 Styrgrupp

Läs mer

Eko/Fairtrade-guide Malmö

Eko/Fairtrade-guide Malmö Eko/Fairtrade-guide Malmö S bron 4 Saxgatan Östra Varvs Grimsbygatan Krang Frihamnsallén Isbergs gata Västra Varvsg gatan Sundspro me na 16 den Stora Varvsgatan Skepps Utställningsg Jörgen Kocksgatan Carlsgatan

Läs mer

SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN.

SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN. SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. Anna Billing, ICA Malmborgs Tuna, Lund STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN. 1 INLEDNING På trettio år har

Läs mer

MAKTEN ÖVER MATEN -En guide för påverkan

MAKTEN ÖVER MATEN -En guide för påverkan MAKTEN ÖVER MATEN -En guide för påverkan Tillsammans kan vi påverka personal och beslutsfattare att köpa in mer klimatsmart, etisk och hälsosam mat Författare Katyan Barraza Merino Redaktörer Josefine

Läs mer

Hotet mot din kaffekopp

Hotet mot din kaffekopp Innehåll Förord av författarna 4 Förord av We Effect 5 Sammanfattning 6 Inledning: Ditt kaffe är hotat 9 Problem för världens kaffeodlare 10 Problem #1: Kaffemarknadens nyckfullhet 10 Problem #2: Klimatförändringar

Läs mer

VIS!!! HANDEL. Och företags sociala ansvar

VIS!!! HANDEL. Och företags sociala ansvar GUIDE T RÄ - VIS!!! T HANDEL Och företags sociala ansvar Hej! Det finns inga gratisluncher Idag kan nästan alla i Sverige unna sig något lite extra då och då. Nya skor, lite fredagsmys eller en platt-tv.

Läs mer

Arbetsvillkor i leverantörsleden i - 10-10 år år efter debattens uppkomst

Arbetsvillkor i leverantörsleden i - 10-10 år år efter debattens uppkomst Arbetsvillkor i leverantörsleden i - 10-10 år år efter debattens uppkomst 1 2 Arbetsvillkor i leverantörsleden - 10 år efter debattens uppkomst 3 Blir det bättre? är en rapport som ges ut av Rena Kläder

Läs mer

Fairtrade-rapporten 2011

Fairtrade-rapporten 2011 Fairtrade-rapporten 2011 Gemensamma krafter mot barnarbete Innehållsförteckning Förord... 3 Framsteg i arbetet mot barnarbete... 4 Vad är barnarbete?... 5 Barnarbetets orsaker och konsekvenser... 7 Utbildning...

Läs mer

RABASH WWW.RABASH.SE SUSTOPIA WWW.SUSTOPIA.SE SVERIGES EKOKOMMUNER WWW.SEKOM.SE VISION WWW.VISION.SE BLANDAT BOSTADSBOLAGET WWW.BOSTADSBOLAGET.

RABASH WWW.RABASH.SE SUSTOPIA WWW.SUSTOPIA.SE SVERIGES EKOKOMMUNER WWW.SEKOM.SE VISION WWW.VISION.SE BLANDAT BOSTADSBOLAGET WWW.BOSTADSBOLAGET. vännerna Caminovännerna är företag och organisationer som delar Caminos mål och värderingar. Vill du också synas här? Kontakta caroline@caminomagasin.se INREDNING & DESIGN KOSTERS TRÄDGÅRDAR WWW.KOSTERSTRADGARDAR.SE

Läs mer

Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM

Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM Fairtrade-rapporten 2013 Innehållsförteckning Förord... 3 Efter milleniemålen... 6 Millenniemålen... 6 Lång vägs färd mot nya utvecklingsmål... 7 Fair

Läs mer

Det ansvarsfulla företaget 2014

Det ansvarsfulla företaget 2014 Det ansvarsfulla företaget 2014 Svensk Handels årliga undersökning om CSR- och hållbarhetsfrågor bland medlemsföretag och konsumenter. svenskhandel.se Rapporten är framtagen av Carin Blom HUI RESEARCH

Läs mer

1 START Du kommer att få lära mer om Fairtrade utifrån sex olika områden.

1 START Du kommer att få lära mer om Fairtrade utifrån sex olika områden. 1 START Du kommer att få lära mer om Fairtrade utifrån sex olika områden. Det här är Fairtrade - lila 2 1: DET HÄR ÄR FAIRTRADE Detta är del 1 som berättar om vad Fairtrade är och hur Fairtrade startade.

Läs mer

Valerio Chinchay Niño, sockerodlare i Peru. Fattigdomsbekämpning genom empowerment

Valerio Chinchay Niño, sockerodlare i Peru. Fattigdomsbekämpning genom empowerment Valerio Chinchay Niño, sockerodlare i Peru. Fattigdomsbekämpning genom empowerment Fairtrade-rapporten 2012 Innehållsförteckning Förord... 3 Fattigdomsbekämpning genom empowerment... 4 Framsteg och utmaningar

Läs mer

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY GUIDE TILL FAIRTRADE CITY Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvilkor för odlare och anställda

Läs mer

Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen. Lättläst

Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen. Lättläst Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lättläst Det här materialet är producerat av Arena Skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete med ett antal fackförbund. Syftet är att

Läs mer

Bo Setterlind 1976. Ur diktsamlingen Det ringer på dörren

Bo Setterlind 1976. Ur diktsamlingen Det ringer på dörren Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om kaffe: hur det blev den mest populära drycken i Sverige, hur vi konsumerar,

Läs mer

rapport nr. 3 I samarbete med Världsbutikerna för Rättvis Handel. leksaker.

rapport nr. 3 I samarbete med Världsbutikerna för Rättvis Handel. leksaker. rapport nr. 3 I samarbete med Världsbutikerna för Rättvis Handel. leksaker. innehåll: leksaker -------------------------- 3 dagens situation----------------- 4 krav ------------------------------- 6 rättvis

Läs mer

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips!

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! AktivitetsguidEN Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! INNEHÅLL Aktiviteter...3 1. Gör skillnad på nätet...4 2. Påverka media...8 3. Sprid budskapet...12 4. Anordna produktevent...16

Läs mer

Etisk märkning ett steg på väg mot en hållbar utveckling? Exempel från Lunds kommun

Etisk märkning ett steg på väg mot en hållbar utveckling? Exempel från Lunds kommun Mälardalens högskola Maria Wahlberg Temauppgift Institutionen för Samhällsteknik WG0230 Box 883 2004-05-10 721 23 Västerås Etisk märkning ett steg på väg mot en hållbar utveckling? Exempel från Lunds kommun

Läs mer

1993 Första spadtaget (Film)

1993 Första spadtaget (Film) 1993 Första spadtaget (Film) 14 års arbete för ett hållbart samhälle. Så började det... Det var 1994, tretton år sen nu, som vi började med hållbarhetsarbetet på Scandic. Kalle, du var med oss redan då.

Läs mer

Urban MQs hållbarhetsredovisning 2009/2010

Urban MQs hållbarhetsredovisning 2009/2010 Urban Passport MQs hållbarhetsredovisning Syftet med denna årliga hållbarhetsredovisning är att ge MQs olika intressenter en transparent be- skrivning avseende MQs arbete med hållbarhetsfrågor. et är att

Läs mer

Ett kaffe som märks. nr 23. Vilka effekter har certifieringar för kaffeodlare i Guatemala och Brasilien? nr 8. SwedWatch rapport. Fakta utan gränser

Ett kaffe som märks. nr 23. Vilka effekter har certifieringar för kaffeodlare i Guatemala och Brasilien? nr 8. SwedWatch rapport. Fakta utan gränser SwedWatch rapport nr 23 Fakta utan gränser nr 8 oktober 2008 Ett kaffe som märks Vilka effekter har certifieringar för kaffeodlare i Guatemala och Brasilien? SwedWatch är en religiöst och partipolitiskt

Läs mer

Framtidens mat i Örebro. Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! I ÖREBRO KOMMUN

Framtidens mat i Örebro. Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! I ÖREBRO KOMMUN E T T M AG A S I N F R Å N Ö R E B R O KO M M U N I ÖREBRO KOMMUN VI BESÖKER TVÅ AV VÅRA GRÖNA OCH EKOLOGISKA SKOLOR Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! Framtidens mat i Örebro MÖT FORSKAREN BAKOM

Läs mer

Certifiering av kaffe

Certifiering av kaffe Certifiering av kaffe Val av certifiering för Classic Kaffe, Arvid Nordquist HAB Sebastian Dufva Barreca & Adrian Kargaryani LIA Projekt, Logistikhögskolan. 18 Mars 2011. 1 Förord Vi har utfört vårt Lia-projekt

Läs mer