SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE På plats före under och efter

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE 2013. På plats före under och efter"

Transkript

1 SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE 2013 På plats före under och efter

2 INNEHÅLL 1 VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET 10 GENERALSEKRETERAREN OCH ORDFÖRANDEN HAR ORDET 12 MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS 14 Mellanöstern 17 Afrika 23 Asien & Stillahavsregionen 26 Katastrof & beredskap 30 Sverige 38 FÖRTROENDET VÅRT VIKTIGASTE KAPITAL 42 SÅ ANVÄNDER VI PENGARNA 44 ÅRSREDOVISNING 46 Förvaltningsberättelse 54 Resultaträkning 55 Balansräkning 56 Kassaflödesanalys 57 Nyckeltal Redovisnings- och värderingsprinciper 61 Noter 70 Revisionsberättelse 71 SVENSKA RÖDA KORSETS STYRNING 76 Styrelsens rapport om intern kontroll 78 Styrelse 79 Ledningsgrupp 81 RÖDA KORSET PÅ NÄTET 31 På Röda Korsets cykelskola i Malmö trampar deltagarna sig rakt in i det svenska samhället. 21 Rent vatten och fungerande sanitet är en prioritet bland ett femtiotal byar som Svenska Röda Korset samarbetar med i Uganda. RÖDA KORSET PÅ PLATS FÖRE, UNDER OCH EFTER Vi är unika Röda Korset har ett unikt uppdrag i den internationella humanitära rätten (krigets lagar) att hjälpa människor som drabbas av krig och konflikt. Tack vare vår roll förändrar vi situationen för de mest utsatta i världen på ett sätt som ingen annan organisation kan. Vi är redo I dag finns vi i 189 länder. När andra aktörer behöver tid för att bygga upp strukturer finns vi redan på plats tack vare våra systerföreningar. Vår lokala kunskap och våra upparbetade kontakter gör hjälp insatserna effektivare. Vi är medmänniskor Det som förenar rödakorsare världen över är viljan att omsätta medmänsklighet i praktisk handling. Vi ger hopp Att hjälpa människor i kris och katastrof handlar inte bara om att förse drabbade med mat, rent vatten och tak över huvudet. Det handlar också om att ingjuta hopp om framtiden. Frivilliga från Röda Halvmånen i Syrien delar ut hjälpsändningar till behövande i staden Homs, Syrien.

3 SVENSKA RÖDA KORSET VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET 287 milj kr INSAMLAT 2013 Så mycket samlade Svenska Röda Korset in under Av dessa har 69,7 miljoner kronor inkommit från landets lokala rödakorskretsar. FILIPPINERNA I samband med att tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna i början av november 2013 samlade Svenska Röda Korset in närmare 57 miljoner kronor samt skickade fyra vatten- och sanitetsexperter tillsammans med en 90 kubikmeter stor sanitetsutrustning för att förse upp till människor med latriner och handtvätt. 26 KATASTROFER Internationella rödakorsrörelsen lanserade under året 26 vädjanden om katastrofhjälp. Svenska Röda Korset svarade på hela 19 stycken utöver de långsiktiga ländersamarbeten vi har. BRA START FÖR RÖDA KORSETS E-SHOP Sätt hjälpen i rörelse löd uppmaningen när vi till julen 2013 lanserade vår nya e-shop. I shoppen finns möjligheter att köpa virtuella gåvor att ge bort till den som redan har allt. Intresset överträffade alla förväntningar. Butiksexpansion är att vänta inom kort. Sedan WyWallet infördes har antalet gåvor vi får via sms minskat med 92 %. MITT I BYN I dag har Svenska Röda Korset 281 mötesplatser runtom i Sverige. Det är fler än antalet McDonald s-restauranger i landet. Våra mötesplatser är navet i det lokala arbetet. De flesta mötesplatser har secondhandförsäljning för att inbringa pengar till insatser såväl nationellt 281 som i andra delar av världen. MÖTESPLATSER har Röda Korset runtom i Sverige, de flesta med secondhandförsäljning. När Dagens Nyheter listade årets tio största nätsnackisar under 2013 fanns Svenska Röda Korsets tweet här ovan från den 28 februari 2013 på fjärde plats. Meddelandet retweetades hela gånger och ledde till enorm medial uppmärksamhet och direkta diskussioner med WyWallet som senare också förenklade sina rutiner. Röda Korset påverkar! TEXTIL I RETUR Svenska Röda Korset satsade under 2013 på att återbruka textiler vi inte lyckas sälja i våra secondhandbutiker genom ett samarbete med stiftelsen KICI i Nederländerna. RÖDA KORSET utvidgar miljömedveten klädåtervinning DEN ALLVARLIGA SITUATIONEN I SYRIEN BESTOD UNDER 2013 Svenska Röda Korset skickade i slutet av året 19,2 miljoner kronor till mat, filtar och speciellt framtagna akutpaket för kvinnor i Syrien. LAGLIGA VÄGAR IN I EUROPA EU har gjort det svårt för människor på flykt att ta sig in i Europa. Ofta utlämnas man till människosmugglare och går en osäker framtid till mötes. Svenska Röda Korset påtalade vid upprepade tillfällen under året att Sverige måste driva på EU hårdare för att skapa lagliga och säkra vägar in i Europa. I DE SMÅ KATASTROFERNA Vad underbart att ni dyker upp i de små katastrofhärdarna också, t ex akutmottagningen på sjukhuset i Malmö. Betyder så mycket med en vänlig fråga om hur man mår, om man vill ha en ostmacka och en kopp kaffe eller en extra filt! Tack från Tina via Facebook i januari 2013.

4 SYRIEN Det som sker långt borta Över nio miljoner människor i Syrien är i akut behov av nödhjälp. Frivilliga och anställda på plats riskerar dagligen sina liv för att hjälpen ska nå fram. Vi ger hopp och räddar liv. Röda Korset är en av få organisationer som kan arbeta i Syrien i dag och i stort sett all internationell hjälp distribueras av vår systerförening Syriska Röda Halvmånen.

5 SVENSKA RÖDA KORSET 2013

6 4 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 SVERIGE kommer ibland väldigt nära I Södra Möckleby på Öland samarbetar Röda Korset och sockenföreningen lokalt för att öka infl yttningen till orten som håller på att avfolkas. Tillsammans med ortsbefolkningen skapar nu familjer som fl ytt undan krigets fasor i Syrien sig en ny framtid i Sverige.

7 SVENSKA RÖDA KORSET

8 6 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 FILIPPINERNA Varje ka tastrof är personlig... I början av november 2013 drog tyfonen Haiyan in över Filippinerna. Sexton miljoner människor drabbades och fyra miljoner blev hemlösa. Som alltid vid en katastrof är det viktigaste att hjälpa akut skadade och sedan förse människor med mat, rent vatten och tillfälliga bostäder.

9 SVENSKA RÖDA KORSET

10 SVERIGE och medmänskligheten är världsomspännande Sällan visar sig medmänsklighet så stark som vid en katastrof. I samband med katastrofen i Filippinerna samlade frivilliga rödakorsare i Sverige in pengar till hjälparbetet på plats. Tack vare allmänhetens givmildhet och gåvor från företag kunde Röda Korset bidra med närmare 57 miljoner kronor till insatserna i Filippinerna.

11

12 10 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 Medmänsklighet är bästa motkraften S har en vision som kan sammanfattas i en enda mening: Ingen ska lämnas ensam i en katastrof. För att detta ska lyckas krävs både mod, uthållighet och framförhållning. Det handlar också om att vara på plats från början och sätta medmänskligheten i främsta rummet. I höstas slog tyfonen Haiyan till mot Filippinerna. Omkring människor omkom och fyra miljoner människor blev hemlösa. När en katastrof väl slår till är våra kollegor i det drabbade landet så gott som alltid först på plats för att rädda människor ur rasmassor eller på annat sätt hjälpa till med de inledande räddnings insatserna. Tack vare sina erfarenheter från tidigare katastrofer kan våra kollegor på plats snabbt avgöra vilka som är de mest akuta behoven. Det gör att vi i Sverige, och i andra delar av världen, kan samordna hjälpen och arbeta så effektivt som möjligt i en extremt kaotisk situation. Vi vet att det är ett vinnande koncept. Tillsammans med systerföreningar i sammanlagt 189 länder bildar vi ett världsomspännande nätverk av engagerade medmänniskor som dagligen sätter hjälpen i rörelse. Som alltid vid en katastrof är det viktigaste i akutskedet att rädda människoliv och nå de drabbade med sjukvård, mat och rent vatten. Samtidigt måste vi redan från katastrofens första dag planera långsiktigt kring hur vi bäst hjälper människor som förlorat sin familj och sitt hem. Så här arbetar vi varje dag, år efter år. Röda Korset hade redan före katastrofen räddat liv genom att evakuera personer från de områden där tyfonen beräknades dra fram. Ett vattenreningsverk som Svenska Röda Korset skänkt till Filippinerna vid en tidigare katastrof kom nu väl till pass en andra gång. Detta tack vare att vi tänkt långsiktigt och låtit utrustningen vara kvar på plats och dessutom utbildat de lokala rödakorskollegorna i hur utrustningen fungerar. Det är hela filosofin kring Röda Korsets arbete: att tänka på långsiktighet och hållbarhet och se till att kunskap stannar kvar genom vår systerförening på plats. I Sverige drog vi igång en insamling direkt och allmänheten visade än en gång Generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i Bangladesh, februari Det är hela filosofin kring Röda Korsets arbete: att tänka på långsiktighet och hållbarhet och se till att kunskap stannar kvar genom vår systerförening på plats. att den sätter stor tilltro till Röda Korsets hjälpinsatser. Redan från start fick vi med oss landets största kvälls tidningar i insamlingsarbetet och på kort tid deltog vi även i en tv-insamling till förmån för hjälpinsatserna i Filippinerna. Tack vare generösa gåvor från både privatpersoner, företag och lokala rödakorskretsar gav insamlingen hela 57 miljoner kronor till Röda Korsets katastrofarbete. Självklart fortsatte under året också våra insatser med oförminskad styrka

13 SVENSKA RÖDA KORSET Ordförande Eva von Oelreich i Niger, januari i Syrien. Vi har funnits på plats i landet sedan oroligheterna bröt ut för tre år sedan och det är smärtsamt att se medmänniskor fara så illa. Det gäller såväl de som är på flykt inom Syrien som de som flytt till intilliggande länder och det fåtal som lyckats ta sig till Europa. Röda Korset finns på plats i och utanför Syrien och gör allt som står i vår makt för att nå människor som drabbas av konflikten. Vi möter även drabbade syrier här hemma i Sverige. Röda Korset har bland annat aktiviteter på asyl boenden för att skapa en meningsfull fritid för människor som kommer hit på flykt undan konflikter eller söker asyl av andra skäl. Frivilliga rödakorsare erbjuder även möjligheter att träna svenska och i dag finns också nästan 200 frivilliggrupper som hjälper till med läxhjälp för både barn och vuxna. Kriser finns även på närmare håll än Filippinerna och Syrien. Röda Korset presenterade i höstas en rapport om de humanitära konsekvenserna av den ekonomiska krisen i Europa som pekade på att den leder till social utslagning och att allt fler lever i fattigdom. Vi vet att detta inte sällan skapar en grogrund för social oro, osäkerhet och ibland extrema åsikter och har det senaste året sett flera exempel på vad just social oro kan leda till runtom i landet. Svenska Röda Korset är Sveriges största humanitära organisation och gör ingen åtskillnad på människor. Hos oss ska man vara trygg och inte vara rädd för rasism och diskriminering. Alla som står upp för våra värderingar om ett medmänskligt samhälle är välkomna med sina olikheter och sitt engagemang. Så länge det finns medmänsklighet finns det motkrafter som tillsammans arbetar för att lindra effekter av kriser och katastrofer, skydda liv och hälsa samt säkerställa respekt för människan. Medmänsklighet minskar avstånd och förhindrar i det långa loppet både lidande och utanförskap. Vill du också ha en öppen och inkluderande värld där ingen ska lämnas ensam i en katastrof? Då är du varmt välkommen. Eva von Oelreich, ordförande Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare

14 Med världen som arbetsplats S R K arbetar varje år i en rad olika katastrofer runtom i världen. Vid sidan av vårt arbete här hemma i Sverige har vi valt att fokusera och fördjupa ett mer långsiktigt samarbete med systerföreningar i 13 andra länder. Målet i alla insatser är att stärka motståndskraften och återhämtningsförmågan hos människor på plats så att de står bättre rustade inför framtiden. I många av våra samarbetsländer råder extremt komplexa, våldsamma och tuffa förhållanden. Det är just därför vi fi nns på plats. 5 Partnerländer Katastrofinsatser Nationella insatser RÖDAKORS- OCH RÖDAHALVMÅNERÖRELSEN Internationella rödakorskommittén (ICRC) bildades redan 1863 och arbetar i krig och konflikt. ICRC, med säte i Schweiz, arbetar utifrån ett unikt mandat som bottnar i Genèvekonventionerna och är ofta den enda organisation som tillåts verka i konfliktdrabbade områden. Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen Vid en katastrof men även för att stötta var andra i den dagliga verksamheten samordnar alla världens nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar sina insatser genom Internationella rödakorsoch rödahalvmånefederationen (IFRC). Federationen bildades 1919 och har sitt säte i Schweiz. Svenska Röda Korset I dag finns nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar i 189 länder världen över. Varje lands nationella förening arbetar utifrån sitt lands förutsättningar men stödjer också sina systerföreningar vid behov, exempelvis vid en katastrof. Svenska Röda Korset grundades redan 1865 och är i dag Sveriges största humanitära frivilligorganisation.

15 Partnerländer MELLANÖSTERN 1 AFGHANISTAN 14 Med fokus på kvinnor och barn 2 IRAK 14 Strategier för framtiden 11 3 PALESTINA 16 Ökad kunskap om behövande barn AFRIKA 4 SYDSUDAN 17 Civilbefolkningen måste skyddas 5 LIBERIA 18 Barn lär för livet SUDAN 18 Stora utmaningar i hårt drabbat land DR KONGO 19 Lokala Röda Korset stärks för framtiden 8 SOMALIA 19 Kliniker har vårdat patienter 9 UGANDA 20 Kunskap är bästa medicinen VI FINNS LOKALT I SVERIGE VI FINNS LOKALT I VÄRLDEN 10 ETIOPIEN 22 Familjer får försörjning tack vare kor ASIEN & STILLAHAVSREGIONEN 11 NORDKOREA 23 Barn och äldre drabbas hårdast 12 BANGLADESH 24 Kunskap räddar liv 13 MYANMAR frivilliga är engagerade Svenska Röda Korsets nätverk i Sverige består av 985 lokala rödakorskretsar. Sammanlagt engagerar sig omkring frivilliga rödakorsare i olika insatser över hela landet. SID 30 Lokala rödakors- och rödahalvmåneföreningar breder ut sig över hela världen och är en avgörande faktor för att snabbt kunna bistå drabbade vid en katastrof. SID 26

16 14 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 Mellanöstern I Afghanistan når vi människor i isolerade delar av landet barn har under det senaste året vaccinerats tack vare frivilligas och mobila hälsoteams insatser. 1 AFGHANISTAN Med fokus på kvinnor och barn AFGHANISTAN IDAG: Ett av världens fattigaste länder som årligen drabbas av olika naturkatastrofer. UPPDRAG: Stödja mobila hälsoteam som tar sig till isolerade delar av landet. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: barn har vaccinerats. Afghanistan är ett land som befunnit sig i krig i närmare 30 år. Den nuvarande konflikten styr människors vardag, begränsar kraftigt rörlighet och förmåga att tillgodose grundläggande behov. Svenska Röda Korset har samarbetat med Röda Halvmånen i landet i över 20 år. Afghanistan är ett av jordens fattigaste länder. Även om landets sjukvård och utbildningssystem utvecklats mycket under de senaste tio åren återstår mycket arbete. Uppskattningsvis dör ett av drygt sex barn före det fyllt fem år, tre av fem barn är kroniskt undernärda och mödradödligheten är en av de högsta i världen. Flera delar av landet drabbas också årligen av naturkatastrofer, som jordbävningar, torka, översvämningar och extrem kyla. I denna kontext jobbar den Afghanska Röda Halvmånen som den enda landstäckande humanitära organisationen. Tack vare sin neutralitet och opartiskhet kan Röda Halvmånen nå ut till utsatta människor även i de mest konfliktdrabbade delarna av landet. Svenska Röda Korset stödjer Röda Halvmånens nätverk av frivilliga och i dag finns över frivilliga i landet. De arbetar bland annat med första hjälpen, vaccinering och med att öka tillgänglighet till vård för framförallt kvinnor och barn. Svenska Röda Korset stödjer även mobila hälsoteam som reser ut till avlägsna delar av landet som annars inte skulle få tillgång till sjuk- och hälsovård. Under det senaste året har frivilliga och mobila hälsoteam tillsammans sett till att barn vaccinerats. Volontärerna har också en viktig roll om en katastrof skulle drabba lokalsamhället och har under 2013 agerat i flera katastrofinsatser. Under det gångna året har Röda Korset utsatts för två attentat i Afghanistan, båda med dödlig utgång. Insatserna i landet har fortsatt trots detta men har självklart påverkats av incidenterna. I slutänden är det de mest utsatta människorna som blir lidande och därför fortsätter också det viktiga arbetet med att upplysa alla parter i konflikten om den internationella humanitära rätten (krigets lagar). På grund av den försämrade säkerhetssituationen, men även ett par mindre naturkatastrofer, har insatser inte kunnat genomföras i önskad utsträckning. Under året har hälsoprogrammet nått en miljon människor, vilket är cirka två tredjedelar av de människor som skulle ha nåtts enligt plan. Under våren 2013 genomfördes även en filminspelning i Afghanistan för att dokumentera hälsoprogrammet och därigenom sprida information lokalt i Sverige om det viktiga arbete som genomförs på plats. Nystart i samarbetet med Iraks Röda Halvmåne 2 IRAK Strategier för framtiden IRAK IDAG: Under året har interna konflikter i olika delar av landet eskalerat. UPPDRAG: Att stärka rödakors- och rödahalvmånerörelsens närvaro och insatser i landet med fokus på Iraks Röda Halvmåne. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: Svensk delegat finns på plats för att bistå Iraks Röda Halvmåne att ta fram strategi inför framtiden. Svenska Röda Korset har samarbetat med Iraks Röda Halvmåne sedan nittiotalet. På grund av förändringar i båda föreningarna och en vilja att fördjupa relationen gjordes under 2013 ett omtag i samarbetet. Tillsammans med Norska och Tyska Röda Korset finansierade Svenska Röda Korset under året därför en delegat på plats i Bagdad för att stödja Iraks Röda Halvmåne i att ta fram en långsiktig strategi för sitt arbete. Svenska Röda Korset gav i slutet av året också ett större ekonomiskt stöd till Internationella rödakorskommitténs insatser i Irak.

17 SVENSKA RÖDA KORSET Hjälparbete mot alla odds: Vi är rädda, men behövs Foto: Malin Korkeasalo, Anna-Carin Hedén ANNA-CARIN HEDÉN Svenska Röda Korset Artikeln är hämtad ur Henry 3/2013 För Amina Baqaee från Afghanistans Röda Halvmåne tillhör det vardagen att sätta livet på spel för att hjälpa människor i avlägsna byar med det mest basala: hälsooch sjukvård, mediciner och rent vatten. I ett land märkt av krig är skyddssymbolerna på bilarna och en ständig dialog med parterna i konflikten hennes och kollegornas främsta livförsäkring. Utanför bilfönstret rusar en grön dal och höga, soliga berg förbi. Vore det inte för kriget borde här kunna vimla av turister. I de blommande träden glittrar trassliga remsor utdragna från kassettband. De är en hälsning från talibanerna, som påminner om den tid då de hade makten i Afghanistan. I slutet av 1990-talet gick de från hus till hus och slog sönder tv-apparater, slet ut kassettband och annat som ansågs som världsliga nöjen. Drivor av kassettbandsremsor spreds ut längs vägarna för att skrämma befolkningen. I dag syns remsorna mer sporadiskt, men de finns kvar. Precis som talibanerna själva. Vi är rädda när vi är ute i byarna och arbetar. Vi gör det för att vi behövs, men vi är alltid rädda. Det säger Amina Baqaee som är projektledare för Röda Halvmånens hälsoprojekt i byarna utanför Mazār-e Sharif i norra Afghanistan. Hennes och kollegornas fältresor på landsbygden är möjliga tack vare ständiga kontakter med de olika väpnade grupperna, såväl talibaner som den inhemska militären och internationella trupper. Dialogen bygger på ett ömsesidigt förtroende och inte minst det unika skydd som krigets lagar ger rödakorsrörelsen. Det händer vid sådana kontakter att Röda Korset tydligt avråds från att färdas på en viss väg vid en viss tid, och inte sällan inträffar en attack just där och då. Men trots försöken till dialog går det aldrig att lita helt på säkerheten. Attentat har skett mot fordon, trots att de är tydligt märkta med skyddssymbolerna, det röda korset och den röda halvmånen. EN JEEP KÖR in i den lilla byn Baba Siddiq i Khulm i norra Afghanistan. Det är det mobila hälsoteamet från Röda Halvmånen som kommer på ett av sina besök. I jeepen färdas en läkare, en sjuksköterska, en farmaceut och deras chaufför. De är alla väl medvetna om att det bor aktiva talibaner i byarna intill. Även om dessa har uttryckt att de är positiva till Röda Halvmånens arbete så finns hotbilden där. Risken för vägbomber, kidnappningar och beskjutning lurar ständigt. Ändå fortsätter de som arbetar för Röda Korset och Röda Halvmånen i Afghanistan att sätta sina liv på spel för att hjälpa. I de här byarna finns ingen annan sjukvård än det mobila teamet som kommer någon gång i månaden. Det är två mil till närmaste sjukhus, och här i byn finns inga bilar. Vi som bor här är också rädda för att ge oss ut på vägarna på grund av våldet, förklarar Abdul Majeed Deh Hassan som är byäldste i Baba Siddiq. Efter att Röda Halvmånen börjat hjälpa oss med att bygga brunnar och latriner, och de mobila teamen började komma så har antalet barn som dör i sjukdomar minskat och det har blivit mycket bättre här i byn. Läs resten av artikeln i Henry 3/2013, sidorna

18 16 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 Mellanöstern Mones bollar fram sin motorik ELIN ANDERSSON Folkrättsutbildare, Röda Korset Artikeln är hämtad ur Henry 1/2013 En ballong kan verka banal. Men den är snäll. Du kan studsa den mot benet utan att det gör ont. För 18-årige Mones Shalaldeh i Palestina har ballonger också bidragit till att han nu lärt sig gå på toa och äta själv. Nawal Shalaldeh skötte om sin son Mones Shalaldeh efter bästa förmåga i 14 år innan hon började efterfråga hjälp. Mones föddes med en funktionsnedsättning och myndigheterna har inte haft möjlighet att ge stöd och hjälp. Men Nawal kom i kontakt med Röda Halvmånen i Palestina som driver ett projekt för att hjälpa funktionshindrade barn. För Mones betyder det att han två gånger i veckan får besök av en specialutbildad socialarbetare från Röda Halvmånen. För att träna motorik och koncentration värmer de upp med en ballong innan andra övningar tar vid. Hemma i vardagsrummet brukar de kasta ringar mot en plastfigur för att träna signalerna från hjärnan till handen. Nu vet han vad han ska göra när han behöver gå på toa. Och nu kan han äta själv, berättar Nisreen Jaradat, socialarbetare i Palestinas Röda Halvmåne, som hjälpt familjen det senaste året. Hon hjälper tio barn per halvår. Efter sex månader görs en utvärdering om stödet ska ändras, tas bort eller fortsätta. För Mones Shalaldeh har ballongleken med Nisreen Jaradat stärkt motoriken. Foto: Elin Andersson Palestinas Röda Halvmåne stärks inför framtiden 3 PALESTINA Ökad kunskap om behövande barn PALESTINA IDAG: 50 års ockupation har fått stora humanitära kon sekvenser. UPPDRAG: Att stärka den nationella rödahalvmåneföreningen samt insatser för barn med funktionsnedsättningar. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: Så gott som vart femte barn som besöktes inom projektet hade integrerats bättre i sin familj och i samhället. En stor utmaning i Palestina är den snart femtio år långa ockupationen och dess humanitära konsekvenser för civilbefolkningen som lever på ett stadigt krympande landutrymme. Svenska Röda Korset stödjer sin systerförening Palestinas Röda Halvmåne för att på olika sätt stärka föreningens arbete i landet. Utöver detta bistod Svenska Röda Korset även i arbetet med att upptäcka lokala hälsoproblem och sprida kunskap om hälsofrågor. Svenska Röda Korset stödjer också insatser med att förbättra livskvaliteten för barn och ungdomar med funktionshinder och deras familjer. Röda Halvmånen vill ge utsatta barn och deras föräldrar och syskon, kunskap och hjälpmedel för att hela familjen ska kunna skapa sig ett värdigt liv. Barnen är ofta marginaliserade och deras familjer saknar många gånger kunskap, stöd och resurser för att förverkliga barnens möjligheter och rättigheter. Förutom hembesök, vilket görs hos barn och ungdomar med störst behov, har målgruppen möjligheten att komma till Röda Halvmånens center som finns runt om på Västbanken och i Gaza för att delta i specialiserade utbildningsprogram. Under första halvåret 2013 genomfördes mer än hembesök till 213 barn och ungdomar samtidigt som många fler deltog i Röda Halvmånens aktiviteter vid de olika centren. Personalens utvärderingar visar att efter sex månader var cirka 18 procent av de som besöktes bättre integrerade i sina familjer och i samhället tack vare programmet. Under 2013 ökade samarbetet med olika institutioner i Palestina för att bättre nå ut till allmänheten för att öka kunskapen om funktionshindrades rättigheter.

19 SVENSKA RÖDA KORSET Afrika Röda Korset i Sydsudan utvecklas snabbt trots utmaningar 4 SYDSUDAN Civilbefolkningen måste skyddas SYDSUDAN IDAG: Ett av världens yngsta länder som har enorma behov efter långt inbördeskrig. UPPDRAG: Att bygga upp strukturer för frivilligengagemang. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: Röda Korset i Sydsudan har stärkts genom en delegat på plats som arbetat med planering, uppföljning och utvärdering. Sydsudan har som nation bara funnits sedan juli Behoven i landet är enorma efter ett långt och brutalt inbördeskrig. Freden i landet är bräcklig och i december 2013 bröt en intern konflikt ut som snabbt spred sig till flera delar av landet. Rödakorsföreningen i Sydsudan är världens yngsta och står inför många utmaningar. Röda Korset i landet utvecklas snabbt, men behöver fortfarande mycket stöd för att bygga upp sin struktur och sin verksamhet. Svenska Röda Korset stödjer bland annat arbetet med att bygga upp föreningens volontärstruktur i landet, så att fler volontärer ska vara beredda på att hjälpa till vid en katastrof. Vi har också en delegat på plats som arbetar med att stärka föreningens kapacitet inom planering, uppföljning, utvärdering och rapportering. Svenska Röda Korset stöttar även systerföreningens kapacitet i att sprida kunskap om rödakorsrörelsen, krigets lagar och vikten av att respektera skyddsemblemen för att minska konsekvenserna av konflikter för civilbefolkningen. Arbetet bygger på ett koncept som utvecklats av frivilliga rödakorsare i Sverige och går ut på att utbilda utbildare som i sin tur sprider kunskapen vidare i landet. Röda Korset spelar en viktig roll i att förhindra och minska det lidande som alltid följer med en konflikt. Ytterst handlar det om att bidra till att skydda civilbefolkningen mot övergrepp och att se till att människors rättigheter respekteras. CHRISTER ÖSTMARK Barnsjuksköterska, Röda Korset Artikeln är hämtad ur Henry 1/2013 Foto: Abraham Chol En hjälparbetares dagbok på Barnkliniken, Malakal Teaching Hospital, Sydsudan, december 2012 Den här dagen började som de flesta andra. Strax före klockan nio gick läkaren och jag till kliniken och gjorde en så kallad triage. Vi gick igenom alla barnen för att se vilka som var sjukast och behövde tas om hand omedelbart. Läkaren undersökte barnen och skrev ordinationer. När vi var klara började själva ronden då jag följde upp ordinationerna tillsammans med sjuksköterskorna. Vår första uppgift idag blev ett alldeles för tidigt fött tvillingbarn. De två barnen föddes i hemmet vilket är det vanligaste. Sorgligt nog dog den ena tvillingen alldeles efter förlossningen. Den andra tvillingen som kom hit till sjukhuset vägde uppskattningsvis ett kilo och var alldeles för svag för att själv kunna amma. Medan jag skyndade iväg till kvinnokliniken för att få fatt på en bröstpump så dog barnet. Ett för tidigt fött barn har väldigt små chanser att överleva här i Sydsudan. Det kommer många barn hit till kliniken och en del kommer alldeles för sent. Dödsfallen är alldeles för många och de flesta av dem som dör, gör det inom 24 timmar. I dag behandlade jag också en liten flicka som fått lunginflammation. Hon kom in hit till sjukhuset i går och fick stanna kvar för att få vård. Här i Sydsudan är lunginflammation en allvarlig sjukdom, och den näst vanligaste efter malaria. Flickan får nu antibiotika intravenöst två gånger om dagen (se foto) och kommer att få stanna ett par dagar för fortsatt intravenös behandling. Men hon kommer att klara sig och inom kort få åka hem från sjukhuset tillsammans med sin mamma.

20 18 SVENSKA RÖDA KORSET 2013 Afrika Liberia: Före detta barnsoldater med sikte på framtiden Marthaline är en av de utexaminerade studenter som fått ett bättre liv. Hon tillverkar tvål som hon säljer och tjänar pengar på. Vi förbättrar hälsan i Sudan 6 SUDAN Stora utmaningar i hårt drabbat land SUDAN IDAG: Hundratusentals lever utan rent vatten, mat och sjukvård. UPPDRAG: Att stödja arbetet med att rekrytera och engagera frivilliga samt katastrofförebyggande insatser. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: Fortsatt stöd vad gäller frivilligutveckling och katastrofförberedande insatser. Svenska Röda Korset har stöttat Sudans Röda Halvmåne i mer än tjugo år. Även om det långa inbördeskriget mellan nord och syd i stort sett är över återstår stora utmaningar för Sudan. 5 LIBERIA Barn lär för livet LIBERIA IDAG: Många barn och unga lider svårt på grund av ett långt och blodigt inbördeskrig. UPPDRAG: Att rehabilitera före detta barnsoldater. EXEMPEL PÅ RESULTAT 2013: 300 deltagare, både pojkar och flickor, lärde sig läsa, skriva och räkna samt yrkeskunskaper för att kunna försörja sig. Liberia lider ännu av sviterna av ett långt, utdraget och blodigt inbördeskrig. Barn och ungdomar under 30 år utgör hälften av befolkningen och många bär på djupa spår av kriget. Röda Korset i Liberia driver två utbildningscenter för krigstraumatiserade barn och ungdomar. På centren får barnen utöver att lära sig läsa och skriva en yrkesutbildning samt lära sig mer om barns rättigheter. Dessutom får de psykosocialt stöd genom samtal, både enskilt och i grupp. I projektet ingår också att förändra attityder i barnens familjer och hembyar för en ökad förståelse för deras situation och för att underlätta för barnen att återvända hem. Flickor som ofta diskrimineras, utsätts för våld eller på annat sätt utnyttjas får ofta dra ett tungt lass då det gäller omvårdnad av sina nära och kära. Erfarenheten visar att flickor som har fått möjligheten att gå i skolan löper mindre risk att dö i barnsäng och är bättre rustade att skydda sig själv och sina barn från hiv, trafficking och sexuellt utnyttjande. Det är dessutom större sannolikhet att de deltar aktivt i samhällets utveckling. Röda Korset rekryterade förra året 300 deltagare (pojkar och flickor) som följer olika yrkesutbildningar samt lär sig att läsa, skriva och räkna. 200 av dessa följer kursen dagligen medan 100 har svårigheter att komma till rehabiliteringscentret regelbundet. Frivilliga rödakorsare besöker barnens familjer och talar om vikten av att inte överge sina studier. Hundratusentals människor i Sudan lever utan tillgång till rent dricksvatten, mat, sjukvård, utbildning eller tak över huvudet. Särskilt oroande är den höga mödra- och barndödligheten liksom den utbredda undernäringen, inte minst bland barn. Smittsamma sjukdomar som till exempel malaria, tuberkulos och hepatit är vid sidan av hiv och aids en del av vardagen för många människor och utöver det drabbas landet återkommande av naturkatastrofer såsom översvämningar och torka. Ingen annan organisation i Sudan har ett sådant utbrett nätverk av frivilliga som Röda Halvmånen. Föreningen är erkänd för sina folkhälsoinsatser och fyller en viktig funktion med att täcka de hål som finns inom sjukvårdssystemet. Röda Halvmånen i Sudan har byggt upp en gedigen kunskap och kapacitet inom hälsoområdet. Målet är att lokalsamhällena ska bli mer motståndskraftiga mot olika former av katastrofer. Därför fokuserar Svenska Röda Korset sitt stöd till sin systerförening inom just frivilligutveckling och katastrofförberedande insatser.

Svenska Röda Korset arbetar såväl nationellt som internationellt inom tre områden: Konflikt och katastrof Migration Hälsa och social delaktighet

Svenska Röda Korset arbetar såväl nationellt som internationellt inom tre områden: Konflikt och katastrof Migration Hälsa och social delaktighet Effektrapport från Svenska Röda Korset för 2013 Namn: Svenska Röda Korset Organisationsnummer: 802002-8711 Juridisk form: Allmännyttig ideell organisation (Annons från Svenska Röda Korset, 2012) Vad vill

Läs mer

Vatten- och sanitet i Nordkorea (14410)

Vatten- och sanitet i Nordkorea (14410) Ri Man Son, 80 år, har fått rinnande vatten med hjälp av Röda Korset. Tidigare fick hon och hennes familj på 6 personer hämta vatten med hink, i snitt 24 gånger om dagen. Foto: Nina Paulsen/Röda Korset

Läs mer

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Humanitet utan. gränser

Humanitet utan. gränser Humanitet utan gränser SVENSKA RÖDA KORSET 2014 Innehåll Humanitet utan gränser 8 Vi är på plats 10 Mångfald en styrka 14 Vi är världens främsta katastroforganisation 16 Vi arbetar för en hållbar framtid

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder 2014 Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder Tack för ditt stöd som Katastroffadder! Tyfoner, översvämningar, jordbävningar och andra naturkatastrofer drabbar varje

Läs mer

Idag ska vi/jag presentera vikten av flickor och kvinnors rättigheter och hur det gynnar en hållbar utveckling för en bättre värld!

Idag ska vi/jag presentera vikten av flickor och kvinnors rättigheter och hur det gynnar en hållbar utveckling för en bättre värld! Idag ska vi/jag presentera vikten av flickor och kvinnors rättigheter och hur det gynnar en hållbar utveckling för en bättre värld! Jag/vi kommer även presentera de globala målen för hållbar utveckling

Läs mer

fattigdom en rättighetsfråga

fattigdom en rättighetsfråga fattigdom en rättighetsfråga amnesty.se/nuvetdu Var 8:e kvinna riskerar att dö Visste du att risken att dö i samband med graviditet och förlossning är större i Sierra Leone än i nästan alla andra länder

Läs mer

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403)

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) Stöd till föräldralösa barn i Malawi, vars föräldrar drabbats av hiv och aids. Foto: Malin Barnö/Röda Korset Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) 2 Bakgrund Projektet

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=r36ohuf3u6a

https://www.youtube.com/watch?v=r36ohuf3u6a VÅGA BRY DIG https://www.youtube.com/watch?v=r36ohuf3u6a RÖDA KORSET I VÄRLDEN BLAND VÄRLDENS KÄNDASTE SYMBOLER internationellt skyddsemblem symbol för humanitär hjälp RÖDA KORSET I VÄRLDEN RÖDA KORSETS

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien.

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien. Smyrna Second Hand Nedan finns en redovisning av utbetalda gåvomedel under 2016 från Smyrna Second Hand (SSH). Överskottet från försäljningen under 2016 uppgick till 1,607,831 SEK. Av dessa medel har 1,103

Läs mer

Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417)

Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417) Hälsoupplysning i Myanmar. Foto: Michael Coyet/Röda Korset Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417) 2 Svenska Röda Korsets partnerskap med Myanmars Röda Kors SRK var Myanmars Röda Kors (officiellt namn)

Läs mer

Effektrapport 2014 Svenska Röda Korset. Vad vill er organisation uppnå?

Effektrapport 2014 Svenska Röda Korset. Vad vill er organisation uppnå? Effektrapport 2014 Svenska Röda Korset (Siffror i parentes avser 2013) Namn: Svenska Röda Korset Organisationsnummer: 802002-8711 Juridisk form: Allmännyttig ideell organisation (Annons från Svenska Röda

Läs mer

Ingen ska lämnas ensam i en katastrof

Ingen ska lämnas ensam i en katastrof Ingen ska lämnas ensam i en katastrof Svenska Röda Korsets årsberättelse 2012 Omslagsbilden: Filippinerna, Mindanao. Compostela Town. Pojken på bilden är en av sex miljoner människor som drabbades till

Läs mer

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER

VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER VI PLACERAR DINA PENGAR I BÄTTRE HÄLSA I ANDRA LÄNDER FN har som mål att halvera fattigdomen i världen till år 2015. Det innebär att hundratals miljoner människor får ett rikare liv. BÄTTRE HÄLSA GÖR VÄRLDEN

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY Just nu kan ingen undgå att höra det rop som kommer från de många människor som tvingas fly i världen. Vi på Diakonia är övertygade om att människor kan tvingas lämna hem,

Läs mer

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Nioåriga Alladin samlar tomhylsor vid frontlinjen som han sedan säljer på metallmarknaden. Foto: Niclas Hammarström.

Läs mer

2009 ett år du kan vara stolt över!

2009 ett år du kan vara stolt över! 2009 ett år du kan vara stolt över! Årsrapport 2009 Utan dig räddas inte barnen. Med din hjälp har vi åstadkommit många bestående förbättringar för barn. Rädda Barnen är en del av Save the Children, världens

Läs mer

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 Sverige har en lång historia och erfarenhet av humanitärt bistånd både vad gäller policy och finansiering. Det humanitära biståndet skiljer sig från utvecklingssamarbetet

Läs mer

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30 Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30 Sedan månadsskiftet juli/ augusti har Pakistan drabbats av en översvämningskatastrof. Situationen har kontinuerligt förvärrats.

Läs mer

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Guide: Syrien Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Konflikten i Syrien kan härledas till april 2011 då storskaliga protester bröt ut mot landets ledning och president Bashar

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv Indien Khajuri Kalan Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barnen i Khajuri Kalan SOS Barnbyar har arbetat i Khajuri Kalan sedan 2004. I barnbyn bor 88 barn med särskilda

Läs mer

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 PRESS INFO En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 För varje köpt LED-lampa i IKEA varuhusen världen över under februari och mars 2015, skänker IKEA Foundation 1 euro till UNHCR. Pengarna bidrar till

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Ingen ska lämnas ensam i en katastrof

Ingen ska lämnas ensam i en katastrof Ingen ska lämnas ensam i en katastrof Svenska Röda Korsets årsberättelse 2012 Omslagsbilden: Filippinerna, Mindanao. Compostela Town. Pojken på bilden är en av sex miljoner människor som drabbades till

Läs mer

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum!

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! 1 UNICEF/Nepal/2012 tillsammans skapar vi en bättre värld Från och med nu genomförs Operation Dagsverke i samarbete med UNICEF. Tillsammans

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning.

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. Frågor & Svar Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. INNEHÅLL Varför sprider Plan en film om flickors rätt till utbildning? Är det Plan som står bakom Girl Rising? Hur jobbar Plan med

Läs mer

Strategisk inriktning 2016 2019

Strategisk inriktning 2016 2019 Strategisk inriktning 2016 2019 1 Vilka vi är...6 2 Trender och utmaningar...8 3 VAD vi gör 2016 2019...14 4 HUR vi arbetar 2016 2019...20 5 Hållbar utveckling...26 Handlingskraft och samverkan i ett Röda

Läs mer

EFFEKTRAPPORT. Nordisk Hjälp 2016

EFFEKTRAPPORT. Nordisk Hjälp 2016 EFFEKTRAPPORT Nordisk Hjälp 2016 Vad vi vill uppnå: Nordisk Hjälp verkar i Mellanöstern för att hjälpa och stödja fader- /moderlösa barn, flyktingar och fattiga människor. Målet är att förbättra situtionen

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

Klimatrollspel. Pressmeddelanden

Klimatrollspel. Pressmeddelanden Pressmeddelanden Under pågående förhandlingar kan delegationerna utsättas för särskilda utmaningar genom att de via ett pressmeddelande får ta del av ett krisscenario som till exempel en svår livsmedelskris.

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år.

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år. HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat våra

Läs mer

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt Promemoria 2016-08-31 Utrikesdepartementet Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt De humanitära behoven i världen är enorma. Regeringen föreslår i höständringsbudgeten för 2016, som bygger på en

Läs mer

Effektrapport War Child Insamlingsstiftelse. Vad vill er organisation uppnå? I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?

Effektrapport War Child Insamlingsstiftelse. Vad vill er organisation uppnå? I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation? Effektrapport War Child 802479-5828 Insamlingsstiftelse Vad vill er organisation uppnå? Alla barn, världen över, ska ha rätt att växa upp i fred. Med möjlighet och stöd att utvecklas till den person de

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

NYA ZEELANDS RÖDA KORS / RODNEY DEKKER ETT EMBLEM SOM SKYDDAR

NYA ZEELANDS RÖDA KORS / RODNEY DEKKER ETT EMBLEM SOM SKYDDAR NYA ZEELANDS RÖDA KORS / RODNEY DEKKER ETT EMBLEM SOM SKYDDAR SKJUT INTE! I skyddande bruk används det röda korset på vit botten utan någon förklarande text. Man får inte angripa byggnader eller fordon

Läs mer

ALLTID PÅ PLATS HUMANITET I VARDAGEN

ALLTID PÅ PLATS HUMANITET I VARDAGEN ALLTID PÅ PLATS HUMANITET I VARDAGEN Verksamhetsberättelse 2016 INNEHÅLL Röda Korsets volontärer ger ovärderligt stöd Vi finns på plats 8 Partners för framtiden 10 Medmänskligt hjälparbete i vardagen Vi

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut foto: Pernilla Norström Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och en trygg förälder. Utbildning ger barn möjligheten att utvecklas och ta kontroll

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Givande och självklart Men oj, så slitsamt ibland De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp. Ofta är det helt självklart att hjälpa

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har investerat i en framtid fri från

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel Ett litet steg Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter Innehåller handledning och spel Ett litet steg Design: Carl Heath Palmecentret Palmecentrets verksamhet inspireras avoch återspeglar Olof

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Vi hjälper andra att fungera och agera

Vi hjälper andra att fungera och agera Vi hjälper andra att fungera och agera MSB:s operativa uppdrag Vi möjliggör och stödjer 1 MSB:s vision När det händer Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

SOS BARNBYAR UKRAINA

SOS BARNBYAR UKRAINA SOS BARNBYAR UKRAINA OM UKRAINA Ukraina är den största och mest befolkade nya republiken efter Sovjetunionens fall 1991, med 45 miljoner invånare. Officiellt lever en stor del av invånarna under fattigdomsstrecket

Läs mer

HJÄLP! KATASTROFFONDEN INFORMERAR

HJÄLP! KATASTROFFONDEN INFORMERAR HJÄLP! KATASTROFFONDEN INFORMERAR 22014 HUMANITÄRT BISTÅND SIGNALERAR MEDMÄNSKLIGHET På ett par månader har tidningsrubriker och nyhetsteman förändrats på ett oroväckande sätt. Krig har man alltid kunnat

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28 Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28 Den 12 januari skakades Haiti av en naturkatastrof av ofattbara proportioner. Det är fortfarande svårt att uppskatta hur

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Hungerdagskampanjen. Du kan hjälpa till! Foto: Joonas Brandt

Hungerdagskampanjen. Du kan hjälpa till! Foto: Joonas Brandt Hungerdagskampanjen Du kan hjälpa till! Foto: Joonas Brandt Hungerdagen i ett nötskal Hungerdagen är Finlands Röda Kors viktigaste årliga kampanj för att samla in medel. Vi samlar in pengar till katastroffonden

Läs mer

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF

Barn och aids. Farmor Esnaro Kunika tar hand om tio av sina barnbarn efter att de förlorat sina föräldrar på grund av aids. Giacomo Pirozzi/UNICEF Barn och aids Varje år smittas hundratusentals barn av hiv och ännu fler förlorar sina föräldrar i aids På många håll i världen ses inte hiv och aids enbart som en hälsofråga, utan som ett hot mot hela

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Ditt arv kan rädda liv i generationer.

Ditt arv kan rädda liv i generationer. Länge leve livet. Ditt arv kan rädda liv i generationer. Foto: Anna Kern, Johnér En vacker givartradition. Varje år tar vi emot gåvor från människor som skrivit in Röda Korset i sina testamenten. Det är

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

Föreningen Förintelsens Överlevanden

Föreningen Förintelsens Överlevanden Samarbetspartners Föreningen Förintelsens Överlevanden Förintelsen (Shoah) förblir ett av de mest monstruösa brotten i människans moderna historia. Det ankommer på vår generation att hedra minnet av de

Läs mer

Relationer i centrum för ett lyckat lärande. Helena Colliander

Relationer i centrum för ett lyckat lärande. Helena Colliander Relationer i centrum för ett lyckat lärande Helena Colliander Sudan Sudan Ett konfliktfyllt land Inbördeskrig i över 20 år landet delas (juli 2011) Många stamkonflikter i gränstrakterna mellan Sudan och

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Vi skapar en bättre värld för alla barn

Vi skapar en bättre värld för alla barn Vi skapar en bättre värld för alla barn Det går att förändra världen När UNICEF bildades 1946 var tanken att göra en kortvarig insats för att hjälpa krigsdrabbade barn efter andra världskriget. Men det

Läs mer

FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER

FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER ÅRETS 2016 FÖRSKOLA CLOWNER UTAN GRÄNSER påminner barn i utsatta miljöer om att de är vanliga barn och att det finns andra utanför som ser dem. Att möta barn i lust, lek och glädje är Clowner utan gränsers

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB ett samarbete mellan Rotary och FFBB Jordbruks- och sanitetsprojekt för ökad växtproduktion och förbättrade sanitära förhållanden i Lifidzi, Angoniadistriktet, Teteprovinsen i norra Mocambique. Lifidzi

Läs mer

Uppsala Rödakorsblad

Uppsala Rödakorsblad Några ord från styrelsen I detta nummer: * Några ord från styrelsen * Kretsens verksamheter under året som gått * Julfirande i kretsen * Kommande utbildningar och möten Många människor väntade på oss då

Läs mer

Foto: Eleanor Farmer. Oxfam Sveriges effektrapportering. Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse

Foto: Eleanor Farmer. Oxfam Sveriges effektrapportering. Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse Foto: Eleanor Farmer Oxfam Sveriges effektrapportering Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse Foto: Simon Rawles Innehållsförteckning Oxfams Mål och syfte 3 Oxfams

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

VÅRA BARNRÄTTSFRÅGOR I SVERIGE

VÅRA BARNRÄTTSFRÅGOR I SVERIGE VÅRA BARNRÄTTSFRÅGOR I SVERIGE UNICEFs uppdrag i Sverige Förutom fältkontor med långsiktiga utvecklingsprogram och katastrofberedskap i 156 länder och territorier, finns UNICEF även representerat i höginkomstländer,

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

TEMARAPPORT FLICKAFADDER

TEMARAPPORT FLICKAFADDER TEMARAPPORT FLICKAFADDER Tack för att du är Flickafadder och bidrar till Plan Internationals insatser för flickors rättigheter! Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen.

Läs mer

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014 HUNGERPROJEKTET Näring och Hälsa RAPPORT 2014 Inledning Näring och hälsa är ett av de områden som prioriteras högt på den kommande universella hållbarhetsagendan. Tillgång till rent vatten, sanitet och

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 EN INSATS FÖR LIVET Verksamhetsberättelse 2015 INNEHÅLL Årets svensk är rödakorsare 1 Vi finns på plats längs hela flyktvägen 2 Partners för framtiden 12 150 år i humanitetens tjänst 14 Tillsammans står

Läs mer

Omvandlingen av. Kannankudi

Omvandlingen av. Kannankudi Omvandlingen av Kannankudi STOLTASTE SPONSORERNA Nu är vi igång! Vi är så glada och stolta att kunna hjälpa de fattigaste av de fattiga, inte bara genom att donera pengar utan faktiskt få människor i en

Läs mer

JAKT PÅ MILJONTALS MINOR

JAKT PÅ MILJONTALS MINOR ETC JAKT PÅ MILJONTALS MINOR ETC Den nytillverkade vita Nissan-jeepen, som är en donation från Japan, kör fram på den dammiga vägen och sanden lägger sig som en dimma över framrutan. Här i Banteay Meancheyprovinsen,

Läs mer

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter Plan arbetar över hela världen för att förbättra situationen för barn som lever i fattigdom

Läs mer