Att uppnå det omöjliga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att uppnå det omöjliga"

Transkript

1 1 Att uppnå det omöjliga Ta kontroll över landströmmen med Phoenix Multi/ Multiplus från Victron Energy Ibland kan funktionerna hos nya produkter vara så unika att fördelarna kan vara svåra att förstå eller rent av förnekas. Phoenix MultiPlus är en sådan produkt. Syftet med denna broschyr är att steg för steg klargöra de många funktionerna hos Phoenix Multi/ MultiPlus. Tänk dig en situation då ström från land eller ett elverk antingen inte är tillgänglig eller begränsad. Ta i åtanke an båt, husbil, lastbil, servicebil, avlägsen kommunikationsutrustning eller ett hus utan fast elförsörjning. Allt för ofta är elförsörjningen i marinor eller campingplatser otillräcklig. Alltför ofta utgör små elverk en huvudvärk på grund av driftfel och/ eller underhållsbehov. Phoenix Multi/ MultiPlus kan lösa alla dessa problem. 1) Phoenix Multi/ MultiPlus blockdiagram De viktigaste delarna och funktionerna: 1.1 Den dubbelriktade omvandlaren Phoenix Multi/ MultiPlus bygger på en dubbelriktad omvandlare som kan fungera antingen som en batteriladdare eller som en inverter. Omvandlaren i Phoenix Multi/ MultiPlus gör mer än en konventionell dubbelriktad omvandlare: den kan parallellköras med nätet, vare sig en landanslutning eller ett elverk. Den kan därigenom tillföra extra effekt till nätet (med energi från ett batteri) och använda ett eventuellt kraftöverskott till att återladda batteriet. I de flesta fall kommer Phoenix Multi/ MultiPlus att minska störningar i elverkets spänning (detta kan vara viktigt för vissa känsliga laster som t.ex. induktions spisar).

2 2 1.2 En flerfunktionsomkopplare Denna omkopplare kan programmeras att t.ex. starta ett elverk vid behov av kraft eller laddning till batterier. 1.3 En RS 485 port Alla parametrar hos Phoenix Multi/ MultiPlus är programmerbara. De viktigaste funktionerna kan ställas in via en knapptryckningskod, men det är mycket bekvämare att använda MK.1 RS485 till RS232 omvandlaren,ve Configure programvaran (nedladdningsbar från Victrons hemsida )och en bärbar dator. Exempel på programmerbara parametrar: - Inverter likströmsmatning frånslagsspänning - Laddningskurva - Maximal laddström - Parallell och/ eller 3-fas drift - Programmering av flerfunktionsomkopplaren 1.4 Koppling för parallell och/ eller 3-fas drift Upp till 6st Multi;s kan parallellkopplas för att öka effekten till 15 kw. I 3-fas drift kan upp till 18 st Multi;s användas för att åstadkomma en 45 kw inverter/ laddare! 1.5 Nätintag med 16 A automatsäkring och säkerhetsrelä Den maximala ingångsströmmen för Phoenix Multi/ MultiPlus är 16 A. Säkerhetsreläet tillser t.ex. att ingen spänning ligger kvar på landintaget då denna kopplas ur. 1.6 MultiControl fjärrpanel (16 eller30a) Ratten på denna panel är viktig: med hjälp av den ställs den maximala strömmen som medges på ingången in, till maximalt 16 eller 32 A. 1.7 Nät utgång För anslutning av nätspänningsutrustning 1.8 Nackdelar med en konventionell kombinerad inverter/ laddare En konventionell Combi kommer att fungera som en inverter när ingen nätspänning finns tillgänglig och som en batteriladdare när nätspänning finns: och det är allt. När nätet är tillgängligt kommer ingångsströmmen vara strömmen till laddaren PLUS strömmen till de anslutna förbrukarna. En kraftfull batteriladdare drar mycket ström: en 24V, 70A laddare drar t.ex. nära 10A från nätet. Om man ansluter till ett 16A landuttag återstår då endast 6 A för övriga förbrukare. Resultatet är att en kraftfull Combi kommer att lösa ut en 16A säkring så fort som någon hushållsutrustning används (en kraftfull batteriladdare kommer att ge samma resultat). 1.9 PowerControl hur Phoenix Multi/ MultiPlus löser problemen beskrivna i avsnitt 1.8 Phoenix Multi/MultiPlus mäter nätingångsströmmen och ger prioritet till den anslutna nätutrustningen. Power Control funktionen försäkrar att endast den överblivna strömmen används av batteriladdaren. Detta kommer att förklaras med flera exempel i det följande.

3 PowerAssist, denna funktion, som är unik för MultiPlus, för powercontrol till ytterligare en dimension och medger att MultiPlus att tillföra kapacitet till nätströmskällan. Det är här vi uppnått det omöjliga: den dubbelriktade omvandlaren i MultiPlus kan parllellköras med nätet och tillföra ström (som tas från batteriet) närhelst behovet överstiger vad som finns tillgängligt. Större kraftbehov än vad nätströmmen medger? MultiPlus tillför skillnaden med energi från batteriet. Har belastningen minskat? MultiPlus kommer att använda överskottet för att återladda batteriet. 2. Hur det fungerar i praktiken. I det följande finns flera exempel för att klargöra fördelarna med PowerControl (tillgängligt på både Multi och MultiPlus) och PowerAssist (endast MultiPlus). För det första exemplet antar vi att nätströmmen är begränsad till endast 4 A För att få allt att fungera sätter vi strömbegränsningen till 4A med hjälp av MultiControl panelen. Exempel 2.1 I detta exempel är alla förbrukare på nätet av. Med 4A begränsning på multicontrol panelen kommer konvertern inte dra mer än detta, vilket begränsar laddningen till ca 60A. Exempel 2.2 Nu startar vi några mindre förbrukare och belastningen ökar till 2A. Endast 4-2=2A återstår för laddningen som reduceras till ca 30A. Landströmmen begränsas automatiskt till 4A och eventuell säkring kommer inte att lösas ut!

4 4 Exempel 2.3 Kaffebryggaren slås på och strömförbrukningen ökar till 4A. Inget återstår för batteriladdningen som går ned till noll. Och igen: Landsäkringen kommer inte att utlösas! Exempel 2.4 Och nu händer det omöjliga: varmvattenberedaren slås på och strömmen stiger till 10A. Det är nu PowerAssist endast MultiPlus) behövs. Den dubbelriktade omvandlaren går i drift som inverter och adderar 6A till de 4A som är tillgängliga från matningen, totalt 6+4=10A, utan att matningen överlastas! Så fort belastningen minskas till mindre än 4A, används strömöverskottet till återladdning av batteriet. Exempel 2.5 I detta exempel förutsätts en matning på 16A. På Multicontrol panelen kan nu strömgränsen sättas till 16A. Logiken kvarstår: med 16A tillgängligt och 10A belastning, 16-10=6A tillgängligt, vilket resulterar i en laddning på 90A.

5 3. Större kraftbehov: Parallellkoppling Med en tvättmaskin ombord (och/eller en diskmaskin, elspis, elugn och luftkonditionering) kommer strömbehovet att öka till betydligt mer än 16A. 5 Vad kan då göras? En lösning är förstås en kraftigare matning, men större uttag än 16A är inte alltid så lätta att finna, och utomlands är kajplatser för stora yachter(med stora uttag) mycket dyra! Varför inte parallellkoppla några Multi;s som i de följande exemplen? Exempel 3.1 I detta exempel är 3st Multi 24/3000/70 parallellkopplade. Matningen är begränsad till 16A, och därför sätts strömgränsen på Multicontrol panelen till 16A. När kraftbehovet är lågt (t.ex under natten) kommer batterierna att laddas. Med ett behov på 6A för övriga förbrukare, kommer 16-6=10A att återstå för laddning. Därigenom kommer batterierna att laddas med maximalt 70A. Detta är mycket mindre än den maximala laddströmmen på 3*70=210A som 3st Multi;s klarar av, men det skulle omedelbart utlösa landsäkringen! Exempel 3.2 Att slå på tvättmaskinen (strömförbrukning 13A) kommer, under en kort period, att öka förbrukningen till 6+13=19A. PowerAssist behövs nu för att leverera de saknade 3A. Detta är möjligt genom att installera 1 MultiPlus (som master) och 2 Multi;s (som slavar). Den kompletta installationen kommer då ha PowerAssist funktionen. Och återigen: lasten är 19A men matningen endast 16A!

6 6 Exempel 3.3 Kraftbehovet ökar dramatiskt direkt mab börjar använda mer hushållsutrustning. Strömförbrukningen går upp till 40A eller mer. Nu kommer Multi;s att leverera det extra behovet på 40-16=24 till förbrukarna och batterierna laddas ur med en ström på ca 230A. Det kan vara svårt att förstå, men den totala urladdningen,mätt i amperetimmar (Ah) kommer ändå vara begränsad. Detta därför att en spis eller tvättmaskin bara drar mycket ström under en begränsad period. I praktiken har det visat sig att en landströmsanslutning på 16A i genomsnitt mer än tillräcklig för stora yachter och lyxiga husbilar. Det är endast då den kontinuerliga strömförbrukningen ökar, som en kraftigare försörjning behövs. Se gärna vår bok El ombord för detaljerad beräkning av batterikapacitet. 4. Ett likströmselverk ombord När ingen matning är tillgänglig ( ingen landanslutning, för att båten seglar) kommer Multi;s att fungera som invertrar och likströmselverket att ladda batteriet. Exempel 4.1 Maximalt kraftbehov 7 kw, medelbelastning 700 W. Om stort kraftbehov endast uppstår under korta perioder, kan en WhisperGen eller ett litet Fisher Panda likströmselverk med lätthet leverera den genomsnittliga förbrukningen. Se vår bok El ombord för fler exempel.

7 7 Exempel 4.2 Maximalt behov 7 kw, medelbelastning 2 kw Långvarigt bruk av luftkonditionering ökar förbrukningen till mer än vad en WhisperGen kan ge. Ett kraftfullt likströmselverk behövs för att hålla gångtid och oljud inom rimliga gränser. Multifunktionsomkopplaren i en Multi kan användas för att automatiskt starta ett elverk om stort kraftbehov uppstår. Därtill kan vår BMV-501 battery monitor användas för att starta ett elverk då batterierna urladdats till en förinställt procenttal. Kompletta kopplingsschemor, finns på Victrons websida En anmärkning om 3-fasmotorer för drift av pumpar, dykkompressorer eller luftkonditionering: Trefasmotorer upp till 3 kw kan anslutas via en 3-fasmotordrivkrets med 1-fas matning. Motordrivkretsen omvandlar 1-fas till 3-fas och kommer också att begränsa startströmmen. Exempel 4.3: En alternativ lösning med inverter och batteriladdare. Den maximala växelströmsförbrukningen kan kontrolleras då endast batteriladdare är anslutna. Alla förbrukare ansluts då via inverter och batterierna används åter som buffert under perioder med hög förbrukning. Om laddare som medger inspänningsvariationer på 90- till 265V används kan båten anslutas till land varhelst i världen.

8 8 5. Hur det fungerar med ett elverk PowerAssist kan även användas för att öka uteffekten med ett elverk. Utöver reduktion i storlek och vikt har det följande fördelar: - I de flesta fall minskar den harmoniska distorsionen (detta kan vara av vikt för känsliga laster som t.ex. induktionsspisar). - Eftersom ett mindre elverk kan väljas, kommer dess last i förhållande till dess max. effekt att öka. Detta leder till bättre verkningsgrad och längre livslängd. Exempel 5.1 Max. effektbehov 2.5 kw Mycket kan uppnås med ett enkelt och kompakt system. Så länge som antingen en landanslutning är tillgänglig eller ett elverk i drift kan systemet leverera upp till 26 A växelström vilket motsvarar 6 kw (landanslutningen eller elverket svarar för 16 A till vilket Phoenix MultiPlus tillför 10 A). Batterierna återladdas så snart lasten understiger 16A. Viktiga delar i systemet: a) Powerman 230/16-0, en automatisk 16A omkopplare b) BatteryMonitor BMV 501 BMV-501 övervakar batteriets laddningsstatus. BMV-501 kan programmeras att starta ett elverk då batterierna nått en viss urladdning Tillsammans med startsignalen från en Multi kan elverket startas både vid hög förbrukning eller då batterierna laddats ur till ett förinställt värde.

9 9 Exempel 5.2a och 5.2b: Max effektbehov 5 kw Ett mycket robustare system blir resultatet då 2 Multi;s installeras. Dessa 2 (av vilka en ska vara en MultiPlus för att erhålla PowerAssist funktion) kan leverera tillräckligt med effekt även när åtskilliga förbrukare är i drift samtidigt. När elverket är i drift kan systemet leverera upp till 16+ 2*10 = 36A. Desssutom kommer 2 Multi;s att kunna använda all tillgänglig kraft från elverket för att återladda batterierna och härigenom reducera dess drifttid till ett minimum. Observera att ett mindre 3000v/min elverk har en begränsad livslängd och i allmänhet ej är konstruerat för att kunna lämna max. effekt under längre tid (reducera utströmmen till ca 70% med MultiControl panelen!). En 1500v/min modell är ett bättre val om längre drifttider förväntas.

10 Exempel 5.3: Max.effektbehov 7 kw, medelförbrukning 2 kw ( lång drift av luftkonditionering). Nu är det dags att installera ett större elverk, om inte en lång driftperiod utan elverk krävs. I detta exempel används omkopplaren PowerMan 230/40-2. Denna kan hantera upp till 40 A AC. Elverkets strömgräns sätts internt i produkten (rödmärkt i diagrammet ovan) och är ej beroende av gränsen som ställts in via (grönmärkt). PowerMan kontrollpanel liknar, men är ej identisk med Multi Control panelen. Upp till 3 Multi;s kan anslutas direkt via Power manager. 10

11 Exempel 5.4: Max effektbehov 12 kw och genomsnittsförbrukning 4 kw,(långvarig drift av luftkonditionering). Genom att använda 2 landanslutningar på vardera 16 A är upp till 32 A (7 kw) tillgängligt. Lösningen är att ansluta systemet till den ena och en 100 A laddare till det andra. Omkopplaren är en PowerMan 230/80-2, användbar för upp till 80 A inström. Upp till 6 st Phoenix Multi;s kan anslutas till denna. 11

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL HUVUDEGENSKAPER... s.3 Teknik för effektmaximering... s.3 Tre olika laddningsmetoder... s.3 MPPT effektmaximering... s.3 Utjämningsladdning... s.3 Underhållsladdning...

Läs mer

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Lämplig för blyackumulatorer med elektrolyt i form av vätska eller gel Vi gratulerar till att du valt den här produkten, som har konstruerats

Läs mer

MODERNUM SMART batteriladdare. som omdefinierar begreppet smart laddning

MODERNUM SMART batteriladdare. som omdefinierar begreppet smart laddning MODERNUM SMART batteriladdare som omdefinierar begreppet smart laddning Innehåll Smart laddning - enklare för dig 3 Smart 20, 12V 2A 4 Smart 50, 12V 5A 5 Smart 100, 12V 10A 6 tillbehör 12V-laddare 7 Smart

Läs mer

Systembroschyr. All the power you need, whenever and wherever you want.

Systembroschyr. All the power you need, whenever and wherever you want. Systembroschyr All the power you need, whenever and wherever you want. Det tillgängliga produktsortimentet från Victron Energy omfattar: Inverters med ren sinusvåg Kombinerad inverter/laddare Batteriladdare

Läs mer

Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning

Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning Inledning SBC-8168 är en switchad batteriladdare med mikrodatorstyrning. Laddningen sker på effektivast möjliga sätt i fyra steg (batterianalys, bulkladdning, pulsladdning

Läs mer

EMN2 växelriktare 2 10 kva

EMN2 växelriktare 2 10 kva EMN2 växelriktare 2 10 kva Ih IP 21 230V AC VÄXELRIKTARE Växelriktarserien ger växelriktad spänning efter nätbortfall, 230V - 50Hz, sinus. Hög verkningsgrad ger låg värmeutveckling och därmed en längre

Läs mer

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B schwedisch 12.09 2009 AUDI AG AUDI AG arbetar ständigt med vidareutveckling av alla typer

Läs mer

SOLEL till Båten ger frihet på sjön

SOLEL till Båten ger frihet på sjön SOLEL till Båten ger frihet på sjön Båtar används i dag allt mer som fritidsbostäder under helger och semesterperioder. Navigationsutrustning, övrig elektronik, TV, belysning och kylskåp i båten behöver

Läs mer

Installations och användarmanual för BM24TS + AS150/300 Batteriövervakning

Installations och användarmanual för BM24TS + AS150/300 Batteriövervakning Installations och användarmanual för BM24TS + AS150/300 Batteriövervakning Dokument: BM24TS_UM_sv Version: 2014-10-20 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

GPS- och Elmöte 27 maj 2008

GPS- och Elmöte 27 maj 2008 GPS- och Elmöte 27 maj 2008 Teoretiska grunder och definitioner Storhet Beteckning Enhet Beteckning Ström I ampere A Spänning U volt V Resistans R motstånd Ω Effekt P kraft W, kw Energi E utfört arbete

Läs mer

Manual Likriktare SM3000

Manual Likriktare SM3000 Manual Likriktare SM3000 Postadress/Postal address Swansons Telemekanik AB Hålstensvägen 4 SE-446 37 Älvängen Telefon nr/telephone no +46(0)303-746 320 Hemsida/Webb www.swtm.se Telefax nr/telefax no +46(0)303-748

Läs mer

Battery management BATTERY MANAGEMENT

Battery management BATTERY MANAGEMENT BATTERY MANAGEMENT Battery management BATTERY MANAGEMENT 1 Innehållsförteckning Vad man bör veta om batterier... 2 Vad är ett batteri?... 2 Batteriets funktion... 2 Urladdning... 2 Laddning... 2 Batterityper...

Läs mer

Den traditionella spisen

Den traditionella spisen MK och MKM Den traditionella spisen Serien tillåter kombination av olika typer av kokplattor. Mycket robust spis Stor och flexibel kapacitet tack vare stor, slät kokyta Lång livslängd Stativ helt i rostfritt

Läs mer

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare SW Exergon art: 27-6600 15A (WT-1215-TB) 27-6700 25A (WT-1225-TB) 27-6800 45A (WT-1245-TB) Användarmanual Läs noggrannt denna manual innan installation och

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

Förnybar energi. Komma igång med LEGO Energimätare

Förnybar energi. Komma igång med LEGO Energimätare Förnybar energi Komma igång med LEGO Energimätare registradas de LEGO Group. 2010 LEGO Group. 1 Innehållsförteckning 1. Energimätare översikt... 3 2. Ansluta energilagret... 3 3. Ladda och ladda ut energimätaren...

Läs mer

E-Nummer katalog. Energy. Anytime. Anywhere

E-Nummer katalog. Energy. Anytime. Anywhere E-Nummer katalog Inverter/laddare för stationära och mobila applikationer. Energy. Anytime. Anywhere www. inkom.se info @inkom.se 2 Inverter/Växelriktare. Victron Phoenix för 12VDC till 230VAC Effekt 180VA

Läs mer

Manual Nödljusaggregat MAPOWER

Manual Nödljusaggregat MAPOWER Manual Nödljusaggregat MAPOWER Sida Innehållsförteckning 1 Säkerhet, Presentation, 2 Funktionsbeskrivning 3 Driftsättning 4 Kopplingsexempel 4/5 Tekniska data / Interna säkringar 5 Batterimontage 6 Felsökning

Läs mer

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER)

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 Viktigt att notera...2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning...2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Gummitätning till tillbehörskontakten...4

Läs mer

CENTRALBATTERISYSTEM FZLV. Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01

CENTRALBATTERISYSTEM FZLV. Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01 CENTRALBATTERISYSTEM FZLV Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01 Att visa vart man ska det är vår filosofi och affärsidé. Accenta AB marknadsför och säljer ett brett sortiment av hän visningsarmaturer,

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning för Tracer 1206RN Tracer 1210RN V 1.57 Vitsand 406, 685 94 Torsby, +46 (0) 560 284 717 fragor@solexperten.se, www.solexperten.se Innehåll Allmänna säkerhetsföreskrifter... 4 Översikt... 4 Beskrivning av

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

Gör Gör om. rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Du blir imponerad.

Gör Gör om. rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Du blir imponerad. Gör om. Gör rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Borra och skruvdra lättare och smidigare än någonsin. Mer information på www.bosch-do-it.se

Läs mer

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3.

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3. Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3 Pannväljare typ ER-p3. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (stort rack). Det består av display, inställningsrattar,

Läs mer

NÖDBELYSNINGSCENTRAL. Monterings- och servicemanual TKT65XXB

NÖDBELYSNINGSCENTRAL. Monterings- och servicemanual TKT65XXB VOT6506 SVE NÖDBELYSNINGSCENTRAL Monterings- och servicemanual TKT65XXB FÖRVARA PÅ SÄKER PLATS FÖR SENARE ANVÄNDNING 2 TKT65XXB PRODUKTBESKRIVNING REV.3; 24.2.2009 PHO Innehållsförteckning Sida 1. Produktegenskaper

Läs mer

Phoenix MultiPlus. Multi-funktionell inverter / batteriladdare med intelligent manövrering av land- och elverkskraft

Phoenix MultiPlus. Multi-funktionell inverter / batteriladdare med intelligent manövrering av land- och elverkskraft Phoenix MultiPlus Multi-funktionell inverter / batteriladdare med intelligent manövrering av land- och elverkskraft Phoenix MultiPlus Multi-funktion med intelligent manövrering av land- och generatorkraft

Läs mer

MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex

MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex Användarvänliga kvalitetsprodukter för professionella storkök Driftsäkerhet, ergonomi, hygien Index InFlex 4-5 KE 800 6-7 KE 700 8-9 MK och MKM 10-11 KSF 12-13 Tekniska

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR ELEKTROTEKNIK Inlämningstid Kl: 1 MSKINKONSTRUKTION KTH TENTMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVR Elektroteknik MF1017 013 10 31 Kl: 14:00 17:00 Du får, som hjälpmedel, använda räknedosa, kursens lärobok

Läs mer

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah se 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden.

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Gaspanna ecocompact Stående enhet med kondenserande gaspanna ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Nya tider... varma idéer till framtidssäkrad Idéer för intelligent bostadskomfort Vaillant har

Läs mer

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal LAN 63 Masterpanel LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 innehåller som standard möjligheten att programmeras för drift eller larm. Litet format; endast 129 x 70 x 27 mm (inbyggnadsdjup 20 mm). 12 larmingångar.

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

MULTI XS 7000 Batteriladdare

MULTI XS 7000 Batteriladdare MULTI XS 7000 Batteriladdare För blysyra batterier 14 225Ah Bruksanvisning och guide till professionell laddning av start- och djupcyklingsbatterier. Modell 1007 SE INTRODUKTION Vi gratulerar till köpet

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

TORKEL 840 /860. g GE Energy Services Programma Products. Batteriurladdare TORKEL 840/860

TORKEL 840 /860. g GE Energy Services Programma Products. Batteriurladdare TORKEL 840/860 TORKEL 840 /860 Batteriurladdare Batterierna i kraftverk och transformatorstationer ska förse anläggningarna med reservkraft vid nätavbrott. Tyvärr kan batteriernas kapacitet minska innan de nått den beräknade

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0 Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (10) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091120-026 D10-0015787 3.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning 2015-06-17

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

6 ACS-Systemet (Advanced Control System)

6 ACS-Systemet (Advanced Control System) 6 ACS-Systemet (Advanced Control System) 6.1 Manöverboxens utförande 1) Display för batteriladdning 2) Display för körprogram 3) Hastighet upp 4) Varningsblinkers 5) Vänster blinkers 6) Joystick 7) Statusdisplay

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm VDO Viewline Temp, nivå, tryck TU00-0752-5507102SW 2012-05 1-6 1 Säkerhets information Produkten är utvecklad, tillverkad och kontrollerad enligt de grundläggande

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands.

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Här är min lista över de favoriter jag använt under mina inköp till upprustningen av vår Najad. Eftersom jag surfar mycket på Internet, så är det där

Läs mer

P Om 2 av de 3 storheterna P, U eller I är kända kan den tredje räknas ut enligt följande formler (se bilden):

P Om 2 av de 3 storheterna P, U eller I är kända kan den tredje räknas ut enligt följande formler (se bilden): Allmänt om strömförbrukning Allmänt om strömförbrukning VIKTIGT! För att inte batterierna ska ta skada måste generatorns laddningskapacitet vara anpassad till strömförbrukningen. Batterier, generator och

Läs mer

STARTKLAR MED CALIX. Batteriladdarsortiment. www.calix.se

STARTKLAR MED CALIX. Batteriladdarsortiment. www.calix.se STARTKLAR MED CALIX Batteriladdarsortiment www.calix.se 1 INNEHÅLL Varför behövs batteriladdare?... 3 Personbil... 4 Buss och lastbil... 5 Jordbruksmaskiner... 6 Entreprenadmaskiner... 7 Industri... 8

Läs mer

BATTERIKURS. Kursprogram

BATTERIKURS. Kursprogram Kursprogram BATTERIKURS Företagspresentation Nordic Battery och Addtech Batterityper Batterier i Båtar Trojan Fullriver MK batterier Batteriladdning Batteritestning och felsökning Batteriets livslängd

Läs mer

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BRUKSANVISNING Vänligen läs alla instruktioner innan installationen ÖVERBLICK 00701/00708 med kamera (480x640 pixlar) och 00707

Läs mer

Maskin typ beteckningar och namn på RUF Brikettpressar

Maskin typ beteckningar och namn på RUF Brikettpressar RUF Brikett Pressar är indelade I 8 olika serier. RUF Brikett Systems for trä och organiskt material > Serie 1 RUF Brikett Systems för metall > Serie 2 och 3 RUF Brikett Systems för slipmull slam -stoft

Läs mer

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning!

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! 80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! Sedan februari 2009 är det lagligt att använda fast belysning på vildsvinsåtlar i Sverige. Därför har vi utvecklat en egen solcellsdriven

Läs mer

För att bevara instrumentet i detta skick och för säker användning måste du som användare alltid följa instruktionerna i denna bruksanvisning!

För att bevara instrumentet i detta skick och för säker användning måste du som användare alltid följa instruktionerna i denna bruksanvisning! Universalladdare P400-LCD 100% återvunnet papper, klorfri blekning Denna bruksanvisning har publicerats av Voltcraft, 92240 Hirschau/ Tyskland. Tel 0180/586 582 723 8 Copyright 2006 av Voltcraft Ingen

Läs mer

Smidigt kodlås. Tekniska data. Easy Digital Door Lock. Easy Digital Door Lock. www.yale.se. www.yale.se

Smidigt kodlås. Tekniska data. Easy Digital Door Lock. Easy Digital Door Lock. www.yale.se. www.yale.se Smidigt kodlås Med Yale Easy får du ett lättanvänt kodlås för tillfällig låsning av din dörr eller smidigt skydd av cykel och gräsklippare i ditt förråd. Tänd upp displayen med handen, slå koden och vrid

Läs mer

TORKEL 820 Batteriurladdare

TORKEL 820 Batteriurladdare TORKEL 820 Batteriurladdare A Megger Group Company TORKEL 820 TELECOM TORKEL 820 Telecom Batteriurladdare Telekommunikations- och radioutrustning skall försörjas av batterier under ett nätspänningsavbrott.

Läs mer

ZAFIR 45 Batteriladdare

ZAFIR 45 Batteriladdare ZAFIR 45 Batteriladdare För bly-syra batterier 1.2 90Ah Bruksanvisning och guide till professionell laddning av start- och djupcyklingsbatterier. SE INTRODUKTION Vi gratulerar till köpet av din nya professionella

Läs mer

CTEK MXTS 70 MXTS 70 12V/70A 24V/35A PROGRAM. Ca/Ca- fulladdat. (Ah och info) START PAUSE MODE. Ah & info SET. Amp AGM POWER- AGM GEL NORMAL-

CTEK MXTS 70 MXTS 70 12V/70A 24V/35A PROGRAM. Ca/Ca- fulladdat. (Ah och info) START PAUSE MODE. Ah & info SET. Amp AGM POWER- AGM GEL NORMAL- CTEK MXTS 70 MXTS 70 24V/35A POWERLAMPA MODE-knapp FELINDIKERINGSLAMPA TEMPERATURSENSORLAMPA StaRT-/PauSEknapp NORMAL- PROGRAM START PAUSE NORMAL Ca/Ca AGM GEL MODE AGM POWER Amp LÅGSTRÖMSLAMPA supplyprogram

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

FÖR UPPVÄRMNING OCH MATLAGNING VID NÄTBORTFALL M M

FÖR UPPVÄRMNING OCH MATLAGNING VID NÄTBORTFALL M M Utskrift av denna folder kan medföra stor åtgång av skrivarens färgpatroner. För att minska förbrukningen ber vi er välja bort sidan ett (1) och två (2) och påbörja utskriftsintervallet från sidan tre

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah

ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah SE 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden.

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Rörsystem. Biobränslesystem 1 (10)

Tekniska krav och anvisningar. Rörsystem. Biobränslesystem 1 (10) Tekniska krav och anvisningar Rörsystem Biobränslesystem Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Kontor, Äldreboende Dokumentet gäller

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖRPACKNINGENS INNEHÅLL: MONTERINGSMÅTT: ---------- METER för solcellssystem med dubbla batterier

BRUKSANVISNING FÖRPACKNINGENS INNEHÅLL: MONTERINGSMÅTT: ---------- METER för solcellssystem med dubbla batterier BRUKSANVISNING ---------- METER för solcellssystem med dubbla batterier ---------- För husvagnar, husbilar och båtar ---------- Modell EPIP20-DB FÖRPACKNINGENS INNEHÅLL: Kontrollpanel för infälld eller

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

Laborationsrapport. Lab nr 8. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Skåpbyggnad. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den.

Laborationsrapport. Lab nr 8. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Skåpbyggnad. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den. Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet Lab nr 8 Laborationens namn Namn Skåpbyggnad Kommentarer Version 1.8 Utförd den Godkänd den Sign 1 Inledning I denna laboration skall du lära

Läs mer

Certified Series. SSF 1014 - typ A - grade 3 - miljöklass 1 SSF1014 - type A - grade 3 - environmental class 1

Certified Series. SSF 1014 - typ A - grade 3 - miljöklass 1 SSF1014 - type A - grade 3 - environmental class 1 Manual / Handhavande Certified Series SSFTEQXMAA SSF 1014 typ A grade 3 miljöklass 1 SSF1014 type A grade 3 environmental class 1 S ANVÄNDNINGSOMRÅDEN / BEGRÄNSNINGAR För alla brandlarmssystem där krav

Läs mer

www.bannerbatteries.com ENERGY BULL BÄRBAR KRAFT FÖR HOBBY OCH FRITID NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz!

www.bannerbatteries.com ENERGY BULL BÄRBAR KRAFT FÖR HOBBY OCH FRITID NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz! www.bannerbatteries.com ENERGY BULL BÄRBAR KRAFT FÖR HOBBY OCH FRITID NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz! ENERGY BULL_GRÄNSLÖS KRAFTFULL FOLJESLAGARE " MED STOR UTHALLIGHET. SÄKERHETEN

Läs mer

EPIP 20 med extern LCD-panel Art.no: 20-1070 & 20-1080

EPIP 20 med extern LCD-panel Art.no: 20-1070 & 20-1080 EPIP 20 med extern LCD-panel Art.no: 20-1070 & 20-1080 Regulator typ: EPIP20-D LCD-panel typ: MT-2 EGENSKAPER Extern LCD-panel med digital visning av alla systemparametrar & systemsymboler. Intelligent

Läs mer

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning Tekniska fakta Terminaladapter för anslutning av analog teleutrustning (två linjer) till en nätterminal för EURO-ISDN-abonnemang. Möjlighet till nummerstyrning till de analoga linjerna. Stöder följande

Läs mer

Så här installerar och använder du NRS PA250, PA450, PA2250, SWA1000.

Så här installerar och använder du NRS PA250, PA450, PA2250, SWA1000. Så här installerar och använder du NRS PA250, PA450, PA2250, SWA1000. Välkommen! Tack för att du köpt en NRS förstärkare. Vi är övertygad om att du kommer att mycket glädje av denna produkt i många år

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE 1. Introduktion Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Produktbeskrivning 2.1 Ramnummer 3. Fäste av batteri 3.1 Batteri -/felindikator 4. Användning av styreenhet 4.1 Montering

Läs mer

BRUKSANVISNING. Tryck flera gånger på MODE-knappen till önskad kombination av program för laddning och laddningsalternativ.

BRUKSANVISNING. Tryck flera gånger på MODE-knappen till önskad kombination av program för laddning och laddningsalternativ. BRUKSANVISNING GRATULERAR till köpet av din nya professionella laddare med switchteknik och batterikontrollinstrument. Laddaren ingår i en serie professionella laddare från CTEK SWEDEN AB och representerar

Läs mer

Befibra din tillvaro Bredbandstjänster via fiber

Befibra din tillvaro Bredbandstjänster via fiber Befibra din tillvaro Bredbandstjänster via fiber 1 Tips! Behåll den här fliken öppen! PAKETLÖSNINGAR TELEFONI INTERNET TV Våra tjänsteleverantörer hittar du på nästa sida! DATATJÄNSTER TJÄNSTELEVERANTÖRER

Läs mer

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets Maxcertifikat Istället för aktier En produkt från Handelsbanken Capital Markets Handelsbankens maxcertifikat Maxcertifikat ger dig möjlighet till god avkastning, till lägre risk än aktier. Handelsbankens

Läs mer

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T 8 Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T Handhavandeinstruktion Deponeringsboxen har ett elektroniskt kodlås med tidsfördröjning. Låset drivs av ett 9 volts batteri. Låset har två programmerbara

Läs mer

Nu kommer solen 2014-03-31

Nu kommer solen 2014-03-31 Nu kommer solen 2014-03-31 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen har börjat och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan.

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan. STOLVÅG VEH-200-EC VEH-200-EC är krön / verifierbar och kalibrerad 200 kg / 100 g. (Samma våg kan levereras icke krön / verifierbar för andra kapaciteter) Anm Från senare delen av 2004 levereras vågen

Läs mer

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier INTRODUKTION Tack för

Läs mer

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING ARITERM Solstyrning RC-SolEx ARITERM Solstyrning RC-SolEx Innehållsförteckning Viktiga funktioner...2 Produktinformation...3 Tekniska data...4 Huvudmeny...5 Meny temperaturer...6

Läs mer

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION Batteridrivna Verktyg PowerNow Litium-jon Batteripaket, Gräsklippare, Motorsåg, Batteridriven Lövblås, Grästrimmer, Stångsåg, Häcksax, Portabel Strålkastare, Snabbladdare, Batteriladdare OregonCordless.com

Läs mer

Utdrag ur manual DUCT. Drift & Skötselinstruktion

Utdrag ur manual DUCT. Drift & Skötselinstruktion Utdrag ur manual DUCT Drift & Skötselinstruktion Sida 14 av 20 13. Drift & Skötselinstruktion 13.1 Rengöringsintervall UV rören ska rengöras med jämna mellanrum för att funktionen på DUCT anläggningen

Läs mer

PRODUCERA DIN EGEN EL

PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

IKD 11750.0 GE (703043)

IKD 11750.0 GE (703043) BEDIENUNGANWEIUNG mit Montageanweisungen Instrucciones de Uso y de Montaje Instructions for use and installation Instructions d utilisation e avis de montage Instruηυes de uso com indicaηυes para montagem

Läs mer

SVM F4. Integrationsverk. Installationsanvisning

SVM F4. Integrationsverk. Installationsanvisning SVM F4 Integrationsverk Installationsanvisning Inkopplingsanvisning F4 För fullständig inkopplingsanvisning, se manual för F4. Leverans Integreringsverket levereras i transportläge. Detta innebär att endast

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

TV 2400. Trådlösa hörlurar med förstärkare. Bruksanvisning

TV 2400. Trådlösa hörlurar med förstärkare. Bruksanvisning TV 2400 Trådlösa hörlurar med förstärkare Bruksanvisning Översikt Denna broschyr visar en översikt över din TV 2400. ÜBERSICHT TV 2400 1 1 2 3 4 5 7 6 8 1 7 2 3 4 5 6 8 9 10 ÖVERSIKT Mottagare 1 Öronproppar

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB Tillverkare: AntiCorr AB Box 10, 576 21 Sävsjö Tel: 0382-613 80 Fax: 0382-670 42 www.anticorr.se Olika typer AntiCorr levererar många olika typer av batteriväxlare. Beroende

Läs mer

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar MiljöBästa Motorbåt Svenska Båtunionen, tillsammans med SWEBOAT och Sjöfartsinspektionen tar inför mässan Allt För Sjön 2009 fram önskemål/kriterier

Läs mer

multimaskin TEST Alla behöver en

multimaskin TEST Alla behöver en TEST Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail till redaktionen@gds.se Alla behöver en multimaskin Multimaskinen, som

Läs mer

TAC Forta P M750 G-40-30 1999.12. Ventilställdon

TAC Forta P M750 G-40-30 1999.12. Ventilställdon TAC P 750 Ventilställdon -40-30 1999.12 750 är ett elektromekaniskt ställdon för styrning av 2- och 3-vägs kägelventiler i: tappvarmvattensystem värmesystem luftbehandlingssystem 750 styrs valfritt av

Läs mer

GARDENA Batteridriven pump 1500/1

GARDENA Batteridriven pump 1500/1 GARDENA Batteridriven pump 1500/1 Välkommen till GARDENA trädgård... Läs omsorgsfullt igenom bruksanvisningen och följ dess anvisningar. Gör dig med hjälp av bruksanvisningen väl förtrogen med pumpen och

Läs mer

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd

Läs mer

-AireRx SPPC- -AireRx SPC-

-AireRx SPPC- -AireRx SPC- Brukar- och förskrivarmanual -AireRx SPPC- -AireRx SPC- AireRx SPPC och SPC är tillverkade och avsedda för att användas i alla på marknaden förekommande rullstolar. Denna manual skall användas för den

Läs mer

MEDICINSK TEKNIK. Injectomat MC Agilia Snabbguide

MEDICINSK TEKNIK. Injectomat MC Agilia Snabbguide MEDICINSK TEKNIK Injectomat MC Agilia Snabbguide 1 Beskrivning 1 2 3 4 5 6 7 10 11 9 8 1- Låsklaff för spruta 2- Spår för sprutvingar 3- Drivblock 4- Drivblocksskydd 5- Handtag 6- Monteringsskruv 7- Infraröd

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET

INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET Kod TC.7.002303:1.0 Datum: 2011-05-16 INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET http://www.wittur.se E-post: info@wittur.se W:\Wittur Sweden AB\6. Teknik\Tekniska dokument\intern produktpärm Wittur\20 Fång HR och

Läs mer

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual -

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual - Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel - Manual - SJÖSALA ELCYKEL SJÖSALA ELCYKEL Lycka till med din nya elcykel. Läs noggrant igenom den här bruksanvisningen. Den innehåller information om underhåll och hur

Läs mer