Copyright by The A.A.Grapevine, Inc.; Återges med innehavarens tillstånd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Copyright by The A.A.Grapevine, Inc.; Återges med innehavarens tillstånd"

Transkript

1

2 AA Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från alkoholismen. Det enda villkoret för medlemskap i AA är en önskan att sluta dricka. AA kräver inga inträdes- eller medlemsavgifter. Vi är självförsörjande genom egna frivilliga bidrag. AA har ingen anknytning till någon religion, politisk organisation eller institution, ej heller till annan rörelse av något slag. Vi deltar inte i offentliga debatter och framträder varken som förespråkare för eller motståndare till något annat. Vårt främsta syfte är att hålla oss nyktra och hjälpa andra alkoholister att uppnå nykterhet. Copyright by The A.A.Grapevine, Inc.; Återges med innehavarens tillstånd Originalets titel: Members of the Clergy Ask About Alcoholics Anonymous Copyright 1961, 1979, Revised 1992 Alcoholics Anonymous World Services, Inc. All rights reserved. Reproduced with permission of Alcoholics Anonymous World Services, Inc. Copyright 1961, 1979, Revised 1992 Alcoholics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehålls. Återges med tillstånd av Alcoholics Anonymous World Services, Inc. Copyright till engelska versionen av detta verk ägs av A.A.W.S., New York, NY. Copyright svensk översättning AA i Sverige 2003 Alla rättigheter förbehålles.

3 Oaktat hur allvarlig besattheten av alkohol än är, har vi lyckligtvis funnit att andra viktiga beslut fortfarande kan tagas. Till exempel kan vi välja att erkänna att vi själva är kraftlösa inför alkoholen; att beroende av en högre makt är nödvändig, även om detta helt enkelt innebär beroende på en AA-grupp. Då kan vi välja att försöka leva ett liv i ärlighet och ödmjukhet, med oegennyttig service för våra medmänniskor och för Gud så som vi uppfattar honom. Bill W, en av AA:s grundare, 1966 Anonyma Alkoholisters Tolv Steg Här följer de föreslagna tolv steg genom vilka uppskattningsvis 2 miljoner män och kvinnor i hela världen har uppnått nykterhet i Anonyma Alkoholisters gemenskap. 1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen att vi inte längre kunde hantera våra liv. 2. Vi kom till tro att en kraft större än vår egen kunde återge oss vårt förstånd. 3. Vi beslöt att lägga vår vilja och våra liv i Guds händer, sådan vi uppfattade honom. 4. Vi gjorde en grundlig och oförskräckt moralisk självrannsakan. 5. Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska den exakta innebörden av alla våra fel. 6. Vi var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsfel. 7. Vi bad ödmjukt honom att avlägsna våra brister.

4 8. Vi gjorde upp en lista över alla de personer som vi hade skadat och blev villiga att gottgöra dem alla. 9. Vi gottgjorde personligen dessa människor så långt det var oss möjligt utom då detta kunde skada dem eller andra. 10. Vi fortsatte vår självrannsakan och erkände genast när vi hade fel. 11. Vi sökte genom bön och meditation att fördjupa vår medvetna kontakt med Gud sådan vi uppfattade honom varvid vi endast bad om insikt om hans vilja med oss och styrka att utföra den. 12. När vi, som resultat av dessa steg, själva hade haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.

5 Introduktion Anonyma Alkoholister är icke en religiös sammanslutning. AA står emellertid i djup tacksamhetsskuld till ett stort antal medlemmar i många olika trossamfunds prästerskap, som har visat vår gemenskap stor vänskap alltsedan dess grundande år Kärnan i denna vänskap har utgjorts av förståelse och tolerans förståelse för gemenskapen AA:s möjligheter och begränsningar, tolerans för bristerna i en gemenskap av män och kvinnor vars andliga förhoppningar ibland är större än deras mänskliga förmåga. Det vore orealistiskt att utgå från att alla AA-medlemmar leds av andlig övertygelse. Många är förstås inte formellt medlemmar i någon viss kyrka eller visst samfund. Men otaliga AA-medlemmar inklusive de som saknar ortodox tro berättar att de upplevt den starka förändrande kraft som kommer av att dela med sig, av omsorg om andra, av tillit och kärlek. Som det har sagts tidigare, hoppas AA att i framtiden kunna fortsätta att vara till hjälp för alla medlemmar av olika prästerskapet i sin delade omsorg om alkoholisters tillfrisknande. Avsikten med denna skrift Många präster har lärt känna AA som en icke-religiös partner i sina försök att hjälpa alkoholister att sluta dricka och leva friska och produktiva liv. De är medvetna om att religiösa ledare i de stora religionerna har uttalat sitt stöd för AA:s program; och de är med-

6 vetna om att det i de egna leden finns de som i AA har funnit svaret på sina egna personliga problem med spriten. Avsikten med denna skrift, som tar upp sådana frågor om AA som ofta ställs av medlemmar av prästerskapet, är trefaldig: För det första, att AA uttrycker sin erkänsla till de många i trossamfund verkande personer som har varit, och fortsätter att vara, av så stor hjälp för alkoholister i hela världen. För det andra, att vi hoppas att materialet på följande sidor kan utgöra en användbar introduktion till AA för dem som ännu inte haft anledning lära känna gemenskapen. Och slutligen, genom att ta upp de frågeställningar som oftast tas upp av präster, får vi en sammanfattning av personliga erfarenheter, styrka och förhoppningar hos AA-medlemmar överallt. Vad är AA? Hur fungerar det? Anonyma Alkoholister är en världsomfattande gemenskap av män och kvinnor som hjälper varandra att hålla sig nyktra. Det enda kravet för medlemskap är en önskan att sluta dricka. Medlemmarna delar sin erfarenhet, styrka och sina förhoppningar om tillfrisknande från alkoholism med varandra vid möten och i privata samtal. Det finns inga inträdes- eller medlemsavgifter. Som fastslås i AA:s ingress, Vi är självförsörjande genom våra egna frivilliga bidrag.

7 Kärnan i AA:s program är De Tolv Stegen för Tillfrisknande, en samling principer baserade på självupplevda erfarenheter bland AA:s tidigaste medlemmar. Tillämpade som föreslagna levnadsregler, innehåller de tolv stegen flera element som återfinns i lärorna hos många olika trosbekännelser. Dessa steg har hjälpt AA-medlemmar över hela världen att leva nyktra och meningsfulla liv. Hur skapades AA? Anonyma Alkoholister hade sin upprinnelse i Akron, Ohio, USA, år 1935, när två själverkända alkoholister Bill W och Doktor Bob fann att de, genom att stödja varandra, kunde åstadkomma vad ingen av dem hade kunnat göra ensam: hålla sig nyktra. Snart upptäckte de att deras nykterhet ytterligare stärktes när de erbjöd att dela den med andra, och inom några månader uppstod en liten grupp nyktra alkoholister som träffades regelbundet i Akron. Antalet medlemmar växte stadigt, så småningom var de hundra stycken. År 1939, i och med utgivningen av boken Anonyma Alkoholister, som också blev sammanslutningens namn, och tack vare hjälp från många icke-alkoholistiska vänner, var AA etablerat i Nordamerika och några andra länder. För att kunna besvara det växande antalet förfrågningar, och för att kunna bistå de nya grupper som bildades nästan varje dag, inrättades det första AA-kontoret för service till hela världen idag benämnt General Service Office i New York City.

8 Medlemsantalet idag uppskattas till drygt 2 miljoner medlemmar i cirka grupper i sammanlagt 180 länder. (1 januari 2011.) Hur går ett AA-möte till? AA-möten arrangeras på självstyrande basis av grupper i städer och samhällen över hela världen. Det förekommer många varianter, men i grunden kan de fördelas i två slag: Slutna möten, för enbart alkoholister, och öppna möten i vilka vem som helst kan deltaga. Slutna möten ger deltagarna möjlighet att mera i detalj dela sina erfarenheter och att tillämpa principerna i AA-programmet för att leva nyktra en dag i taget. Även om många öppna möten är diskussioner, så tenderar de flesta att vara mer strukturerade. För det mesta innefattar de framträdande av en eller flera talare som delar med sig av sina erfarenheter som aktiva alkoholister och berättar om sitt nuvarande liv som tillfrisknande i AA. Vissa öppna möten till vilka till exempel professionella i vården, media och andra inbjuds arrangeras med det specifika syftet att informera allmänheten om AA. Icke-alkoholister som för första gången deltar i ett AA-möte förvånas ofta av den humor med vilken medlemmar berättar om sina erfarenheter som alkoholister. Ingen delning är lik den andra en kan ha en uttalat agnostisk ton medan andra kan genomsyras av djup religiös tro. Det är viktigt att AA-medlemmar

9 talar endast för sig själva och inte för AA som helhet. Vad de alla har gemensamt är emellertid är en önskan att stärka sin egen nykterhet genom att dela med sig av den med andra. Flertalet medlemmar har funnit att regelbundet deltagande i möten är av stor vikt för att upprätthålla nykterheten. Nykomlingar uppmanas att deltaga i möten så ofta som möjligt. Många medlemmar berättar att deras krets av AAvänner vidgats avsevärt genom deltagande i kaffeoch pratstunder före och efter mötena. Var hålls AA-möten? AA-grupper hyr möteslokaler i bland annat kyrkofastigheter, andra av trossamfund ägda fastigheter och offentligt ägda lokaler. Även om många AA-möten avhålls i lokaler som ägs och underhålls av religiösa samfund, innebär detta på intet sätt att det finns ett samgående eller tillhörighet med vissa specifika rörelser. Det är snarare så att detta förhållande till stor del beror på att AA, alltsedan sin början, med stor öppenhjärtighet accepterats av olika samfunds präster och ledarskap. Alltsedan rörelsens tillkomst har dessa olika samfund upplåtit möteslokaler till rimliga kostnader. Är präster välkomna på AA-möten? Medlemmar i prästerskapet är alltid mycket välkomna att besöka öppna talar- eller diskussionsmöten och

10 också offentliga möten. Information om tider och platser för sådana möten kan erhållas genom att ringa AA:s servicekontor, telefonjour där sådan finns, eller gå in på webben, Varför är anonymiteten i AA viktig? När AA understryker alla medlemmars lika värde och enigheten i AA är den gemensamma sammanhållande länken för tillfrisknande från alkoholism utgör anonymiteten gemenskapens andliga grund. På det personliga planet ger anonymiteten skydd för alla medlemmar från att identifieras som alkoholister utanför möteslokalerna, en säkerhet som ofta är speciellt viktig för nykomlingar. I sina personliga relationer med icke-alkoholister och de som de tror kan ha ett alkoholproblem står det AA-medlemmar fritt att säga att de är tillfrisknande (eller nyktra) alkoholister. I många fall kan sådan öppenhet innebära att budskapet förs vidare. När det gäller nivån press, radio, TV, film och internet understryker anonymiteten jämlikheten för alla medlemmar i gemenskapen. Detta sker genom att sätta påminnelsebromsen på dem som annars skulle kunna utnyttja sin AA-tillhörighet för att bli kända, för att skaffa sig makt eller personliga förmåner. Som det sägs i tradition 12: Anonymiteten är den andliga grundvalen i alla våra traditioner, som alltid påminner oss att sätta principer före personer.

11 Är religiös tro en del i AA:s program? AA frågar inte efter tro eller avsaknad av tro hos den som söker hjälp i gemenskapen. AA:s program för tillfrisknande är dock till del baserat på vissa andliga värden. Det står envar medlem fritt att tolka dessa värden som han eller hon vill, eller inte fundera alls på dem. De flesta medlemmarna har, innan de sökte sig till AA, redan erkänt att de inte kan hantera sitt drickande alkoholen har tagit kontrollen i deras liv. AA-erfarenheterna indikerar att alkoholisten, för att bli nykter och förbli nykter, behöver acceptera existensen av en andlig makt, eller kraft som är större än hans egen, och bli villig att lita till denna. En del väljer AA-gruppen som sin högre makt, en del vänder sig till Gud som de uppfattar honom; och andra litar till helt andra koncept. Väldigt många alkoholister har, när de först kommer till AA, bestämda reservationer ifråga om att acceptera varje form av en högre makt, en kraft större än sin egen. Erfarenheten visar dock att, om de bibehåller ett öppet sinnelag i denna fråga och fortsätter gå på AA-möten, så kommer de så småningom att finna ett svar på detta uttryckligt personliga dilemma. Förekommer böner på AA-möten? Det finns två hänvisningar till bön i de tolv stegen, i den form de skrevs av grundarna av AA. Det sjunde steget lyder: Vi bad ödmjukt Honom

12 att avlägsna våra brister. Och det elfte steget lyder: Vi sökte genom bön och meditation att fördjupa vår medvetna kontakt med Gud sådan vi uppfattade honom varvid vi endast bad om insikt om hans vilja med oss och styrka att utföra den. En del AA-möten avslutas med Fader Vår, medan, bland annat i Sverige, många grupper använder Sinnesrobönen: Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra mod att förändra de ting jag kan och förstånd att inse skillnaden Under gemenskapens första år fanns ingen AA-litteratur och de unga grupperna litade mycket på bibeln och läste ur denna för inspiration och ledning. Mötena avslutades i allmänhet med Fader Vår för att, som en av grundarna, Bill W, senare berättade, inte göra talarna generade när de skulle försöka att själva formulera en avslutningsbön. Sponsrar AA andliga retreater? Nej, AA sponsrar och arrangerar inte sådana kurser. Hur är AA organiserat? Vem leder verksamheten? AA har ingen central auktoritet. Det finns enbart en minimal organisatorisk struktur och en handfull traditioner i stället för stadgar. Enligt traditionerna kan två eller fler alkoholister

13 som regelbundet träffas för att hålla sig nyktra kalla sig en AA-grupp, under förutsättning att de, som grupp, är självförsörjande och inte har några yttre anknytningar. Det väsentliga arbetet i AA utförs av alkoholister som själva tillfrisknar i gemenskapen. Lokala grupper brukar själva utse kommittéer för att upprätthålla mötesverksamheten och servicen. Yttersta ansvaret för AA:s internationella service har av grupperna överlåtits till General Service Conference (servicekonferensen), som utgörs av områdesdelegater från USA och Canada och som träffas en gång om året. För att upprätthålla den dagliga verksamheten finns Board of Trustees (förtroenderåd) bestående av 14 AA-medlemmar och 7 vänner till AA (ickealkoholister) som alla tjänar på rotationsbasis. Hur finansieras AA:s serviceverksamhet? AA är helt självförsörjande. Under inga omständigheter accepteras bidrag utifrån. Det finns inga inträdes- eller årsavgifter i AA. Den individuella gruppens omkostnader (hyra, förfriskningar, litteratur, m.m.) bestrids genom de frivilliga bidragen från gruppens medlemmar, vanligtvis insamlade vid mötena ( hattpengar ). De flesta av grupperna bidrar till gemensamma krets- och regionaktiviteter t ex genom att föra budskapet vidare till sjukhus, kliniker, behandlingshem och fångvårdsanstalter och till arbetet vid ser-

14 vicekontoret i Stockholm och General Service Office i New York. GSO erbjuder stöd till AA-grupper i hela världen. Vad är AA:s Tolv Traditioner? De tolv traditionerna är för AA som helhet vad de tolv stegen är för varje medlems tillfrisknande. Traditionerna utgör föreslagna principer för att tillförsäkra de tusentals grupperna i AA överlevnad och tillväxt. Grundade på gruppernas egna erfarenheter under AA-gemenskapens första kritiska år, rör de skötseln av gruppens interna angelägenheter, samarbete mellan grupper och deras relationer till samhället i stort. De flesta av traditionerna speglar gemenskapens andliga inriktning. Traditionerna är inte formellt bindande för AAgrupperna. Men det övervägande antalet grupper i hela världen väljer att sköta sina angelägenheter enligt de principer som traditionerna innehåller. Varför skulle prästerskapet befatta sig med AA? Präster och motsvarande i olika samfund är ofta de som först får kontakt med en hjälpsökande sjuk alkoholist och ofta de första inför vilka han eller hon erkänner sin sjukdom. I själva verket är det många alkoholister som vänder sig till prästerskapet för andlig vägledning, både innan de går med i AA och senare. En del alkoholister vill inte sluta dricka, eller så tror de att de kan klara av det på egen hand. I sådana fall

15 kan kanske den andlige rådgivaren informera alkoholisten att det finns hjälp närhelst den sjuke är beredd att ta emot den. Finns det präster i AA? Ja, alkoholism har inga gränser. Ett antal medlemmar av prästerskap, representerande olika trosinriktningar, har funnit nykterhet i AA-gemenskapen. Vad kan medlemmar i prästerskapet berätta för alkoholisterna om AA? Präster som i sitt arbete haft nära kontakter med AA understryker följande punkter när det gäller rådgivning till alkoholister: 1. Förklara att AA kan hjälpa endast om vederbörande vill sluta dricka. 2. Uppmana alkoholister att ha ett öppet sinne om AA-programmet till en början inte verkar meningsfullt. 3. Understryk att AA:s enda syfte är att hjälpa alkoholister att uppnå nykterhet. 4. Påminn alkoholisten om att medlemmarna i AA representerar ett brett tvärsnitt av hela samhället. Nykomlingar träffar medlemmar från alla klasser och sysselsättningar. Oberoende av hur olika deras bakgrund är så delar de i gemenskapen sina erfarenheter av att tillfriskna från alkoholism genom AA:s program. 5. Försäkra alkoholister att deras anonymitet kom-

16 mer att respekteras. 6. Förklara att, enligt den bästa medicinska expertisen, är alkoholism en progressiv sjukdom som kan uppehållas (men aldrig botas) endast om alkoholisten slutar dricka. I AA finner alkoholisten tusentals män och kvinnor som, genom sina delade erfarenheter i tillfrisknandet, kan hjälpa den lidande till ett nyktert och meningsfullt liv. Hur kan präster och AA samarbeta effektivt? För de medlemmar i prästerskapet som aktivt arbetar med rådgivning till alkoholister kan det vara av hjälp att personligen känna en aktiv AA-medlem i området. När en gång kontakt etablerats kommer AA-medlemmen att ställa upp för nybörjaren (under förutsättning att han eller hon vill ha hjälp), ta med den nye på AA-möte och berätta om sitt eget tillfrisknande. Det finns flera saker som en präst kan göra för att skaffa sig kunskaper om AA-programmet: 1. Besöka några öppna AA-möten. 2. Lära känna AA-litteraturen som till exempel böckerna Anonyma Alkoholister, Tolv steg och tolv traditioner och AA blir myndigt, småskrifterna Leva nykter och Kom till tro; och några av de broschyrer som finns upptagna längst bak i denna skrift. 3. Lär känna AA-programmets andliga dimension, dock utan anknytning till någon viss religion. 4. Be AA om hjälp när situationen så kräver.

17 5. Ställa lokaler för AA-möten till förfogande (mot skälig hyra). Hur kan präster kontakta AA? På många större orter finner man AA i telefonkatalogen. Litteratur om AA-programmet, liksom anvisningar för att få kontakt med en lokal grupp kan erhållas genom att ta kontakt med AA:s servicekontor, Box 4201, Stockholm. Telefon: , e- mail: service@aa.se Huvudkontorets adress är General Service Office of AA, Box 459, Grand Central Station, New York, NY 10163, USA. Vad gör AA inte? Idag när ett stort antal människor med andra problem än alkoholism, ofta av misstag hänvisas till AA, riktar sig Bill W:s, en av grundarna, budskap till 20-årskonventet år 1955 direkt till hjärtpunkten i problemet. Vår gemenskap, sade han bland annat, skall klokt hålla fast vid sitt enda syfte: att föra budskapet vidare till de alkoholister som fortfarande lider. Låt oss avstå från det övermodiga antagandet att, eftersom Gud har gjort det möjligt för oss att vara framgångsrika inom ett område, att vi därför skulle kunna vara kanalen för allas räddning. Mycket har här skrivits om vad AA gör för att fullfölja sitt enda syfte. Följande är exempel på vad AA inte gör:

18 1 Rekryterar medlemmar. 2 För medlemsförteckningar eller någon form av journaler över medlemmar. 3 Deltar i sponsrad forskning. 4 Utställer medicinska eller psykologiska diagnoser eller prognoser. 5 Erbjuder sjukhusvård, läkemedel, eller medicinsk eller psykiatrisk vård. 6 Erbjuder husrum, mat, kläder, arbete, pengar eller andra sociala tjänster. 7 Erbjuder familje- eller yrkesrådgivning. 8 Ingår i någon social serviceorganisation (även om många medlemmar och servicekontor samarbetar med dem.) 9 Arrangerar andaktsstunder. 10 Deltar i någon debatt om alkohol eller annan fråga. 11 Accepterar betalning för tjänster eller bidrag från källor utanför AA. 12 Utställer referensbrev till juridiska instanser, advokater, domare, skolor, företag, socialkontor eller någon annan organisation eller institution. Hur är det med problem andra än alkohol? Medan AA välkomnar var och en som har en önskan att sluta dricka, finns det många AA-medlemmar som har andra problem än alkohol. Det som håller oss samman är vår målmedvetenhet att, i en kontinuerlig utveckling, tillfriskna från sjukdomen alkoho-

19 lism och att föra budskapet vidare till andra alkoholister. Därav följer att, medan vi välkomnar tillfällen att dela med oss av våra principer och metoder med andra grupper för självhjälp, så är det bara de som kan erbjuda varandra den viktigaste beståndsdelen för framgång: sin gemensamma erfarenhet. Hur kan AA bäst samarbeta med dig? I AA strävar vi ständigt efter att stärka och vidareutveckla vårt samarbete med i trossamfund verkande personer, och vi välkomnar dina kommentarer och förslag. Du hjälper oss att arbeta mera effektivt med dig för att uppnå det mål vi har gemensamt: att hjälpa den alkoholist som fortfarande lider.

20 Anonyma Alkoholisters tolv traditioner 1. Vår gemensamma välfärd bör komma i första hand, personligt tillfrisknande beror på sammanhållningen inom AA. 2. För vår grupp finns bara en högsta auktoritet en älskande Gud, såsom han kommer till uttryck i vårt gemensamma gruppsamvete. Våra ledare är blott våra betrodda tjänare de styr inte. 3. Det enda villkoret för medlemskap i AA är en önskan att sluta dricka. 4. Varje grupp bör vara självstyrande - utom i angelägenheter som berör andra grupper eller AA som helhet. 5. Varje grupp har endast ett huvudsyfte att föra budskapet vidare till de alkoholister som fortfarande lider. 6. En AA-grupp bör aldrig gå i borgen för, finansiera eller låna sitt namn till närbesläktade sammanslutningar eller utomstående företag, annars kommer problem med pengar, egendom och prestige att skilja oss från vårt ursprungliga syfte. 7. Varje AA-grupp bör vara helt självförsörjande och vägra ta emot ekonomiskt stöd utifrån. 8. Anonyma Alkoholister bör alltid förbli icke-professionella men våra servicecentra kan anställa personal för speciella uppgifter. 9. AA som sådant bör aldrig organiseras, men vi kan tillsätta styrelser eller kommittéer för service dessa är direkt ansvariga inför dem de tjänar.

21 10. Anonyma Alkoholister tar aldrig ställning för eller emot i yttre angelägenheter, alltså bör AA:s namn aldrig dras in i offentliga tvister. 11. Vår kontakt med allmänheten är baserad på rörelsens egen kraft snarare än på direkt propaganda. Vi bör alltid iakttaga personlig anonymitet i förhållande till press, radio och film. 12. Anonymitet är den andliga grundvalen för våra traditioner och påminner oss ständigt om att sätta princip före person.

22 AA-publikationer Litteratur som översatts till svenska, se nedan, kan beställas från AA:s Servicekontor. Servicekontoret tillhandahåller även viss amerikansk litteratur. Böcker: Anonyma Alkoholister Stora Boken Leva Nykter AA:s Tolv Steg & Tolv Traditioner Dagliga Reflexioner Som Bill ser det Kom till tro AA blir Myndigt AA:s Historia i Sverige Dr Bob och de andra föregångarna För det vidare Broschyrer: AA-gruppen...där allting börjar 44 Frågor Detta är AA Är AA något för dig? En nykomling frågar Fadderskap (Sponsorship) Varför anonyma alkoholister är anonyma AA för kvinnan Finns det en alkoholist i ditt liv? En medlems syn på AA AA i samhället AA i vården Att överbrygga klyftan

23 AA i ett nötskal Bara för idag Och nu? Frågor till ungdomar En snabbguide till AA AA och den homosexuella alkoholisten Fakta om AA Bättre än att sitta i en cell AA-medlemmen - Medicinering och andra droger AA som en resurs för den medicinska professionen AA-Traditionen. Hur den växte fram Tolv koncept för service En gemenskap som fungerar

24 Jag är ansvarig... Närhelst, varhelst någon ber om hjälp, vill jag att AA skall finnas till hands, och för det är jag ansvarig. AA Servicekontor Box 4201, Stockholm. Tel: Webbplats:

Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister

Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister Anonyma Alkoholister i Sverige AA, Anonyma alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka

Läs mer

En nykomling frågar. Anonyma Alkoholister i Sverige

En nykomling frågar. Anonyma Alkoholister i Sverige En nykomling frågar Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa

Läs mer

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige AA i ett nötskal Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt

Läs mer

En nykomling frågar. Anonyma Alkoholister i Sverige

En nykomling frågar. Anonyma Alkoholister i Sverige En nykomling frågar Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa

Läs mer

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige AA i ett nötskal Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt

Läs mer

Välkomna varje deltagare när de kommer in på linjen. * Är osäker om talaren finns på mötet? Vänta med frågan tills presentationsrundan är genomförd.

Välkomna varje deltagare när de kommer in på linjen. * Är osäker om talaren finns på mötet? Vänta med frågan tills presentationsrundan är genomförd. Mars 2018 Anvisning för mötesledaren: Du som mötesledare bör vara abstinent för dagen. Mötesledare ringer in ca 5 minuter före mötets start. Telefonnummer 08 120 494 77, kod 3030# Välkomna varje deltagare

Läs mer

Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister

Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister Präster ställer frågor om Anonyma Alkoholister Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrka och hopp med varandra för att lösa

Läs mer

Förslag till välkomsthälsning för Al-Anon

Förslag till välkomsthälsning för Al-Anon Förslag till välkomsthälsning för Al-Anon Vi hälsar dig välkommen till vår Al-Anon Familjegrupp,, och hoppas att du i denna gemenskap ska finna den hjälp och vänskap vi haft förmånen att åtnjuta. Vi som

Läs mer

Förslag till välkomsthälsning för Alateen

Förslag till välkomsthälsning för Alateen Förslag till välkomsthälsning för Alateen Vi hälsar dig välkommen till vår Alateen Familjegrupp,, och hoppas att du i denna gemenskap ska finna den hjälp och vänskap vi haft förmånen att åtnjuta. Vi som

Läs mer

Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte. Det är dags att börja mötet.

Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte. Det är dags att börja mötet. Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte Det är dags att börja mötet. Vi vill påminna om att detta är ett SLUTET möte, och därmed ENDAST öppet för de som vill bli fria från sitt sex- och

Läs mer

Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar , Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar , Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Anonyma Sexmissbrukare och mötet From Shame to Grace. Det börjar klockan 18 och slutar

Läs mer

SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE

SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE Denna servicehandbok är en omarbetad version baserad på utgåvan från 2013. Det ursprungliga materialet har reviderats något men principerna om service har bibehållits. Innehållet

Läs mer

Från AA Grapevine Servicematerial från General Service Office

Från AA Grapevine Servicematerial från General Service Office Från AA Grapevine Servicematerial från General Service Office Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och

Läs mer

Vad är Anonyma Narkomaners program?

Vad är Anonyma Narkomaners program? Vem är en beroende? De flesta av oss behöver inte fundera särskilt länge på den frågan. VI VET! Hela vårt liv och tänkande kretsade kring droger i en eller annan form hur vi skulle få tag på och använda

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar , Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar , Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Mötesordning Telefonmöte Lördag OA (Version )

Mötesordning Telefonmöte Lördag OA (Version ) MÖTESORDNING ANDLIGT TELEFONMÖTE, OA - ANONYMA ÖVERÄTARE LÖRDAG KL 09:00-10:00, TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# (Enligt praktiskt möte: Den som leder mötet bör ha minst tre dagars abstinens). 1. Välkommen

Läs mer

Att förstå anonymiteten

Att förstå anonymiteten Att förstå anonymiteten Anonymitet är den andliga grundvalen för alla våra Traditioner och påminner oss ständigt om att sätta principer före personligheter Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister

Läs mer

Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version

Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version 2019-03-29 TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# Tisdagar 09:00 09:45 Praktiskt möte första tisdagen i varje månad! Mötesordning för detta finns efter den ordinarie

Läs mer

Är AA något för dig?

Är AA något för dig? Är AA något för dig? Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka

Läs mer

Anonyma Alkoholister i Sverige

Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem

Läs mer

DE 12 TRADITIONERNA. 1. Vår gemensamma välfärd bör komma i första hand; personligt tillfrisknande är beroende av FAA:s enighet.

DE 12 TRADITIONERNA. 1. Vår gemensamma välfärd bör komma i första hand; personligt tillfrisknande är beroende av FAA:s enighet. DE 12 TRADITIONERNA 1. Vår gemensamma välfärd bör komma i första hand; personligt tillfrisknande är beroende av FAA:s enighet. De 12 Stegen erbjuder ett nytt sätt att leva som möjliggör för matmissbrukaren

Läs mer

Detta är AA. en introduktion till AA:s program för tillfrisknande. Anonyma Alkoholister i Sverige

Detta är AA. en introduktion till AA:s program för tillfrisknande. Anonyma Alkoholister i Sverige Detta är AA en introduktion till AA:s program för tillfrisknande Anonyma Alkoholister i Sverige AA - Anonyma Alkoholister - är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar

Läs mer

Copyright The AA Grapevine, Inc. Återges med innehavarens tillstånd.

Copyright The AA Grapevine, Inc. Återges med innehavarens tillstånd. AA Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna

Läs mer

Kapitel 2 De Tre Legaten Första legatet Tillfrisknande AA:s Tolv Steg

Kapitel 2 De Tre Legaten Första legatet Tillfrisknande AA:s Tolv Steg Kapitel 2 De Tre Legaten Första legatet Tillfrisknande AA:s Tolv Steg 1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen att vi inte längre kunde hantera våra liv. 2. Vi kom till tro att en kraft större

Läs mer

Copyright Svensk översättning och bearbetning AA i Sverige, Stockholm 2009.

Copyright Svensk översättning och bearbetning AA i Sverige, Stockholm 2009. Originalets titel: A.A. Fact File Detta är av AA General Service Conference godkänd litteratur. 1956 Alcoholics Anonymous World Services Inc. (AAWS) All rights reserved. Översatt från engelska med tillstånd

Läs mer

2016 -års version SW_NARS_Jul2017.indd 1 SW_NARS_Jul2017.indd 1 05-Jul-17 10:33:56 05-Jul-17 10:33:56

2016 -års version SW_NARS_Jul2017.indd 1 SW_NARS_Jul2017.indd 1 05-Jul-17 10:33:56 05-Jul-17 10:33:56 2016-års version En resurs i samhället Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna World Service Office PO Box 9999 Van Nuys, CA 91409 USA Tel. (818) 773-9999

Läs mer

Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) (Version )

Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) (Version ) Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) MÖTESORDNING ANDLIGT LUNCHMÖTE OA - ANONYMA ÖVERÄTARE MÅNDAG KL 12:00-12:30, TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# Läs gärna i lugnt tempo för att få ett avslappnat

Läs mer

FÖRSLAG TILL MÖTESORDNING

FÖRSLAG TILL MÖTESORDNING FÖRSLAG TILL MÖTESORDNING Vi har insett att när vi använder denna mötesordning konsekvent, håller vi mötets fokus på tillfrisknandet i OA, stärker vårt program och uppmuntrar till enighet. Det ger också

Läs mer

AA i vården. Anonyma Alkoholister i Sverige

AA i vården. Anonyma Alkoholister i Sverige AA i vården Anonyma Alkoholister i Sverige AA, Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

AA i vården. Anonyma Alkoholister i Sverige

AA i vården. Anonyma Alkoholister i Sverige AA i vården Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrka och hopp med varandra för att lösa sitt gemensamma problem och hjälpa

Läs mer

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten ACoA:s Mötesordning för telefonmöten Kursiv stil = instruktion till mötesledaren. Ska inte läsas högt. Fet stil ska läsas högt. Ring inte tidigare än 5 minuter innan mötet startar, för då kan tekniska

Läs mer

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten INSTRUKTIONER, LÄS INNAN MÖTET: Obs. Inga EGNA ändringar får göras i mötesordningen. Fet stil ska läsas högt. Kursiv stil

Läs mer

Kapitel 8 Styrelsen för AA i Sverige

Kapitel 8 Styrelsen för AA i Sverige Kapitel 8 Styrelsen för AA i Sverige Arbetsbeskrivning Till grund för denna arbetsbeskrivning ligger föreningens stadgar, antagna vid AA:s Servicekonferens år 2002 med ändringar 2005. Styrelsen ansvarar

Läs mer

Tolv Trinn og Tolv Tradisjoner ettertrykket for tilpasning etter tillatelse fra AA World Services, Inc.

Tolv Trinn og Tolv Tradisjoner ettertrykket for tilpasning etter tillatelse fra AA World Services, Inc. 2012-års version Tolv Trinn og Tolv Tradisjoner ettertrykket for tilpasning etter tillatelse fra AA World Services, Inc. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna

Läs mer

Vad är välfärd i AA? AA:s Handlingsplan. Vilka är de andliga principerna och fundamenten i AA?

Vad är välfärd i AA? AA:s Handlingsplan. Vilka är de andliga principerna och fundamenten i AA? GRUPPSAMVETET Ett inspirationsmaterial med utgångspunkt från första och andra traditionen. Godkänt av AA i Sveriges Servicekonferens 2009. Sidan 3 uppdaterad 2012 Vad är välfärd i AA? Ordet välfärd förknippas

Läs mer

Definition och syfte. Hemmagrupp. Gruppen

Definition och syfte. Hemmagrupp. Gruppen Gruppen Ny reviderad utgåva Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1994 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Definition och

Läs mer

Kapitel 3 Service i grupp, krets och region Struktur för AA Sverige

Kapitel 3 Service i grupp, krets och region Struktur för AA Sverige Kapitel 3 Service i grupp, krets och region Struktur för AA Sverige En upp- och nervänd organisation 21 Gruppen Den långa versionen av tradition 3 säger följande: Vårt medlemskap bör omfatta alla som lider

Läs mer

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans.

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans. Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

ACoA:s Tolv Traditioner med fördjupningstexter. Andra upplagan

ACoA:s Tolv Traditioner med fördjupningstexter. Andra upplagan ACoA:s Tolv Traditioner med fördjupningstexter Andra upplagan Traditionshistorik Vid riksmötet i Gävle våren 1995 föreslogs det att de olika ACoA-grupperna runt om i Sverige skulle skriva fördjupningstexter

Läs mer

Resurser för dig som är anhörig

Resurser för dig som är anhörig Resurser för dig som är anhörig Aleforsstiftelsen Aleforsstiftelsens behandlingshem Första Långgatan 21 Aleforshemmet 413 27 Göteborg 441 39 Alingsås Tel: 031-14 20 92 Tel: 0322-66 56 80 E-post: info@aleforsstiftelsen.com

Läs mer

Finns det en alkoholist i ditt liv?

Finns det en alkoholist i ditt liv? Finns det en alkoholist i ditt liv? 1 AA - Anonyma Alkoholister - är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt

Läs mer

En gemenskap som fungerar

En gemenskap som fungerar En gemenskap som fungerar En liten informations- och bakgrundsskrift om AA, Anonyma Alkoholister Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina

Läs mer

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens 30 minuters möten Uppdaterad 2016-05-09

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens 30 minuters möten Uppdaterad 2016-05-09 INSTRUKTIONER, LÄS INNAN MÖTET: Obs. Inga EGNA ändringar får göras i mötesordningen. Fet stil ska läsas högt. Kursiv stil = instruktion till mötesledaren, ska inte läsas högt. Du som håller i mötet bör

Läs mer

Anonyma Nikotinister en introduktion

Anonyma Nikotinister en introduktion Denna litteratur är uttryckt yttrande översättaren av Nikotin Anonyma Världen Servives godkänd litteratur och är för närvarande inte konferens godkänd. Översättaren är medlem av nikotin. Vi stödjer och

Läs mer

Självförsörjning. Där pengar och andlighet möts. Anonyma Alkoholister i Sverige

Självförsörjning. Där pengar och andlighet möts. Anonyma Alkoholister i Sverige Självförsörjning Där pengar och andlighet möts Anonyma Alkoholister i Sverige AA - Anonyma Alkoholister - är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka

Läs mer

MÖTESORDNING OA:s MORGONMÖTE varje dag kl. 07:00 07:15

MÖTESORDNING OA:s MORGONMÖTE varje dag kl. 07:00 07:15 MÖTESORDNING OA:s MORGONMÖTE varje dag kl. 07:00 07:15 Telefon: TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# Uppdaterad 2018-11-03 www.gmail.com, oa.femtonminuter@gmail.com lösen: abstinentidag Mejladressen ovan kan

Läs mer

Principerna om osjälviskt givande och självförsörjning

Principerna om osjälviskt givande och självförsörjning Självförsörjning: princip och tillämpning Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 2004 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet!

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet! Det Fria Sällskapet Länkarna Tillbaka till livet! Länkarna bildades av och för alkoholister år 1945 Förutsättningen för medlemskap är att vederbörande har en egen önskan om ett drogfritt liv. Från begynnelsen

Läs mer

Mötesordning. - Är det någon som är här på sitt allra första möte? (Läs då introduktionstexten) - Finns det några meddelanden?

Mötesordning. - Är det någon som är här på sitt allra första möte? (Läs då introduktionstexten) - Finns det några meddelanden? Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 2004 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Mo tesmanual OA:s kva llsmo ten 21.00

Mo tesmanual OA:s kva llsmo ten 21.00 Mo tesmanual OA:s kva llsmo ten 21.00 Dessa möten är på 15 minuter och börjar kl. 21.00. Mötesledare ringer in kl. 20.55 på telefonnummer 08 120 494 77, Kod 3030# Delningarna brukar avslutas 12 14 minuter

Läs mer

AA-GRUPPEN... där allting börjar

AA-GRUPPEN... där allting börjar AA-GRUPPEN... där allting börjar Hur en grupp fungerar Hur man sätter igång 1 Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrka och hopp med varandra för att lösa

Läs mer

Kapitel 1 Kort historiebeskrivning AA Sverige

Kapitel 1 Kort historiebeskrivning AA Sverige Kapitel 1 Kort historiebeskrivning AA Sverige Nedanstående text är utdrag ur boken AA:s historia i Sverige från begynnelsen fram till 2012 (utgåva 2013). Den första AA-gruppen i Sverige, som med säkerhet

Läs mer

Kallelse till ACA:s. Servicekonferens. 17 maj 2014 Grönegatan 11a, Malmö. Välkomna!

Kallelse till ACA:s. Servicekonferens. 17 maj 2014 Grönegatan 11a, Malmö. Välkomna! Kallelse till ACA:s Servicekonferens 17 maj 2014 Grönegatan 11a, Malmö Välkomna! Förslag till dagordning 1. Mötet öppnas 2. De tolv traditionerna läses. 3. Presentationsrunda och upprättande av röstlängd.

Läs mer

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans.

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans. Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

Anonyma Alkoholister i Sverige

Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem

Läs mer

Här kommer kallelsen till Servicekonferensen i maj!

Här kommer kallelsen till Servicekonferensen i maj! Hej! Här kommer kallelsen till Servicekonferensen i maj! Diskutera motionen och de övriga frågorna i er grupp. Utse en representant för att föra fram er grupps tankar och beslut på Servicekonferensen.

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

AA-GRUPPEN... där allting börjar. Hur en grupp fungerar Hur man sätter igång

AA-GRUPPEN... där allting börjar. Hur en grupp fungerar Hur man sätter igång AA-GRUPPEN... där allting börjar Hur en grupp fungerar Hur man sätter igång 1 AA, Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka

Läs mer

3 NÄR gör jag Steg Fem? När vi har beslutat vem som skall lyssna till vår historia, slösar vi inte bort någon tid.

3 NÄR gör jag Steg Fem? När vi har beslutat vem som skall lyssna till vår historia, slösar vi inte bort någon tid. Svar på 2:a Studie Uppgiften STEG FEM 1 Vilken är den bästa anledningen för att göra Steg Fem? Det bästa skälet först: Om vi hoppar över detta livsviktiga steg, kanske vi inte kommer till rätta med vårt

Läs mer

Frågor och svar om sponsorskap

Frågor och svar om sponsorskap Frågor och svar om sponsorskap Anonyma Alkoholister i Sverige AA Anonyma Alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för

Läs mer

SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE

SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE SERVICEHANDBOK FÖR AA SVERIGE Denna servicehandbok är en omarbetad version baserad på utgåvan från 2013. Det ursprungliga materialet har reviderats något men principerna om service har bibehållits. Innehållet

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

RIKTLINJER FÖR AA SVERIGE

RIKTLINJER FÖR AA SVERIGE RIKTLINJER FÖR AA SVERIGE De riktlinjer som här presenteras är Förtroenderådet ansvarigt för, inte Servicekonferensen. Riktlinjerna ska användas av AA-medlemmar som är invalda i service. 91 AA Sverige

Läs mer

Med vänliga hälsningar, Servicegruppen 5 september 2015

Med vänliga hälsningar, Servicegruppen 5 september 2015 Hej! Här kommer kallelsen till Servicekonferensen (SK) 14 november 2015. Servicekonferensen kommer att hållas i anslutning till att Vuxna barn i Stockholm organiserar Riksmötet. Inbjudan till Riksmötet

Läs mer

Välkommen JESU KRISTI KYRKA AV SISTA DAGARS HELIGA

Välkommen JESU KRISTI KYRKA AV SISTA DAGARS HELIGA Välkommen JESU KRISTI KYRKA AV SISTA DAGARS HELIGA Välkommen I den här broschyren vill vi berätta för dig om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga - om våra grundläggande trosuppfattningar, hur vi utövar

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Nykomling. ACA WSO Literature Distribution Center +1(562) 595-7831 help@acawso.com. 2015 ACA WSO, Inc. All rights reserved.

Nykomling. ACA WSO Literature Distribution Center +1(562) 595-7831 help@acawso.com. 2015 ACA WSO, Inc. All rights reserved. Nykomling Adult Children of Alcoholics / Dysfunctional Families World Service Organization, Inc. www.adultchildren.org information@acawso.com +1(310) 534-1815 ACA WSO Literature Distribution Center +1(562)

Läs mer

Stora Boken Studie Guide. En studie av grundtexten av boken. Anonyma Alkoholister. Detta är en översättning av: ---------------------------------

Stora Boken Studie Guide. En studie av grundtexten av boken. Anonyma Alkoholister. Detta är en översättning av: --------------------------------- Stora Boken Studie Guide En studie av grundtexten av boken Anonyma Alkoholister Detta är en översättning av: --------------------------------- THE PRIMARY PURPOSE GROUP Dallas, Texas, USA BIG BOOK STUDY

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Aktuell konferensurkund (USA och Kanada)

Aktuell konferensurkund (USA och Kanada) Appendix C Aktuell konferensurkund (USA och Kanada) 1. Syfte: Anonyma Alkoholisters General Service Conference vakar över Anonyma Alkoholisters världsservice och tolv traditioner. Konferensen ska enbart

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

"Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni.

Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni. "Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni. Theresa B Moyers och Steve Martino Översättning Paul Harris och Carina Bång Att använda

Läs mer

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Missbruka inte livet Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Du är inte ensam Det går att få bukt med ett beroende av alkohol och narkotika. Men det är många som drar sig för att söka hjälp.

Läs mer

Generell manual för 60 minuters live-möten FAA Anonyma matmissbrukare

Generell manual för 60 minuters live-möten FAA Anonyma matmissbrukare INSTRUKTIONER TILL MÖTESLEDAREN ATT LÄSA FÖRE MÖTET LÄS GÄRNA GENOM HELA MANUALEN INNAN DU BÖRJAR MÖTET Inga egna ändringar får göras i mötesmanualen. Fet svart text ska läsas högt. Kursiv grön text är

Läs mer

,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#

,!$-.&%'2## #####+!0*6!&#-33# ,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#!""#$%"!&'%(# )*&#%&+!"!#$!,#,!$-.&%"'#-/0# $123.('4%#&1""'40!"!&# '#"&-33%$)52,!2# '22!07(( )89:9;#

Läs mer

En inledande guide till Anonyma Narkomaner

En inledande guide till Anonyma Narkomaner En inledande guide till Anonyma Narkomaner Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Tolv steg och tolv traditioner återgivna för adaptering med tillstånd av AA World Services,

Läs mer

Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper. utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet

Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper. utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper utifrån Olle Carlssons bok

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Finns det en alkoholist i ditt liv?

Finns det en alkoholist i ditt liv? Finns det en alkoholist i ditt liv? Anonyma Alkoholister i Sverige AA - Anonyma Alkoholister - är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

EN VANDRING GENOM SPRIT OCH DROGER [1] En vandring genom sprit och droger. Billstam, Karl., Holmqvist, Stefan. Örebro universitet.

EN VANDRING GENOM SPRIT OCH DROGER [1] En vandring genom sprit och droger. Billstam, Karl., Holmqvist, Stefan. Örebro universitet. EN VANDRING GENOM SPRIT OCH DROGER [1] En vandring genom sprit och droger Billstam, Karl., Holmqvist, Stefan. Örebro universitet Sammanfattning I denna uppsatts görs ett försök att finna vilka faktorer

Läs mer

Kortmanual för Skype-gruppens 60 minuters möten FAA Anonyma matmissbrukare

Kortmanual för Skype-gruppens 60 minuters möten FAA Anonyma matmissbrukare INSTRUKTIONER TILL MÖTESLEDAREN ATT LÄSA FÖRE MÖTET Fet svart text ska läsas högt. Kursiv grön text är instruktioner till mötesledaren och ska inte läsas högt. Observera! Första veckan i månaden är mötet

Läs mer

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta.

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta. Fråga 2 Hur ser religioner ut? Det är inte så lätt att förstå vad religion är. Begreppet flyter ut för mig ju mer jag försöker fixera det. Därför vill jag att du hjälper mig förstå vad religion är genom

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures.

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures. En relevant kyrka? 11 APRIL 2012 Consultants for Strategic Futures. FÖRORD Är kyrkan relevant och i så fall på vilket sätt? Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället

Läs mer

Låt oss göra det på samma sätt som våra Grundare gjorde det!

Låt oss göra det på samma sätt som våra Grundare gjorde det! Låt oss göra det på samma sätt som våra Grundare gjorde det! Några timmar senare tog jag farväl av Dr. Bob. Jag visste, att han skulle gå igenom en mycket komplicerad operation. Han log sitt underbara

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

ACA Sverige Centralkommittémöte hösten 2013 kl 12:00-17:00

ACA Sverige Centralkommittémöte hösten 2013 kl 12:00-17:00 1. Mötet öppnas av CK-ansvarig. Öppning av mötet kl 12.00 ACA Sverige Centralkommittémöte hösten 2013 kl 12:00-17:00 Förslag till dagordning 2. De tolv traditionerna läses. - Traditionerna är de som gör

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn)

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Namn: Adress: Postnummer: Land: Hemtelefon: Mobil: E-postadress: Man/Kvinna: Födelsedatum: Sysselsättning/Tidigare sysselsättning:

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer