ETTÅRSUTBYTE. Försäkringsinformation Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETTÅRSUTBYTE. Försäkringsinformation 2016-2017. www.rotarystudent.se. Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte"

Transkript

1 ETTÅRSUTBYTE Försäkringsinformation Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DITT FÖRSÄKRINGSSKYDD 1.1 Allmänt 1.2 Vad täcker försäkringsskyddet? 2. HUR GÖR MAN? 2.1 Läkekostnader Enstaka läkarbesök Mer omfattande behandling/långvarig behandling Akut sjukdom och olycksfall 2.2 Försenat och förlorat bagage 2.3 Fylla i skadeanmälan 3. UTBYTE INOM EUROPA (EU/EES och Schweiz) 3.1 Läkekostnader 3.2 Övriga kostnader 4. UTBYTE I AUSTRALIEN 4.1 Läkekostnader 4.2 Övriga kostnader 5. UTBYTE I TAIWAN 6. INFORMATION TILL DITT ROTARYDISTRIKT I häftet Bilaga A. Bilaga B. Bilaga C. Statement of Insurance Insurance information for Long Term Exchange Checklista Separat. Broschyr Student Insurance for Rotary på Till dig som åker till Australien Broschyr Overseas Student Health Cover på

3 1. DITT FÖRSÄKRINGSSKYDD 1.1 Allmänt Att ha en bra försäkring för sitt dagliga liv är viktigt, och när man reser utomlands behöver man se över det extra noggrant. För att du ska ha ett försäkringsskydd under ditt utbytesår genom Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte, har vi ordnat det åt dig, och det ingår i programavgiften. Från Rotary International ställs vissa krav på vad en försäkring för ungdomsutbyten ska innehålla, och det har vi också ordnat åt dig. Ditt försäkringsskydd är heltäckande, och du behöver inte teckna någon generell tilläggsförsäkring i värdlandet. Inför ditt utbytesår är det viktigt att du och dina föräldrar läser igenom denna försäkringsinformation, så att ni vet vad försäkringsskyddet innebär, och hur du ska göra om det händer något under ditt utbyte. Försäkringen har vi tecknat hos försäkringsbolaget ERV Försäkrings AB (f.d. Europeiska Försäkrings AB) med huvudkontor i Stockholm. De har servicekontor runt om i världen, s.k. Euro-Center dit man vänder sig i första hand när det händer något. ERV i Stockholm har en dygnet-runt-service dit man alltid kan vända sig, ERV 24-hours Emergency Assistance. 1.2 Vad täcker försäkringsskyddet? Heltäckande information om försäkringen finns i broschyren Student Travel Insurance for Rotary, gällande version Broschyren finns på vår hemsida under Ettårsutbyte Informationshäfte. Du är försäkrad från och med avresedatum till och med hemkomstdatum.

4 Det du är försäkrad för är bl.a. a) läkekostnader b) bagage c) ansvars- och rättsskydd liksom överfallsskydd och kristerapi. Ersättning utbetalas för sådana kostnader som varit nödvändiga och skäliga. Ersättning vid sjukdom utbetalas för sådana kostnader som avser vård och behandling inom 60 dagar från första sjukdagen och vid olycksfall inom tre år från olycksfallet. a) Läkekostnader betyder att du kan få ersättning för läkarbesök, medicin och sjukhusvistelse. Begränsningar: Ersättning utgår inte vid olycksfall som drabbar dig under deltagande i drakflygning, fallskärmshoppning, eller annan riskfylld sysselsättning t.ex. rafting och bungyjump, på förhand utlyst idrottstävling etc. Om du är osäker på vad som klassas som annan riskfylld sysselsättning, kontakta ERV i Sverige, eller något Euro-Center utomlands. Undantag: Du får ingen ersättning för vård-, behandlings, rese- eller andra kostnader som beror på sjukdom eller olycksfall som visat symptom innan försäkringen började gälla. Försäkringen gäller inte för reglering av tandställning. Flygning: Vid olycksfall under flygning får du bara ersättning om du varit passagerare på nationalitetsbetecknat luftfartyg i linje- eller chartertrafik. b) Bagage innebär att du kan få ersättning för försenat, skadat och förkommet bagage under din resa till och från värdlandet, samt under vistelsen i utlandet. c) Ansvars- och rättsskydd innebär att ersättning för ansvar och rättsskydd kan utgå till dig i din egenskap av resenär. Ansvarsskydd gäller när någon kräver att du ska betala skadestånd för en person- eller sakskada som du förorsakat under försäkringsperioden. Rättsskyddet gäller vid tvist som inträffar under ditt deltagande i utbytesåret, och täcker ombuds- och rättegångskostnader i samband med denna.

5 Observera att oavsett försäkringens villkor, finns det rotarybegränsningar, och det är inte tillåtet för deltagare i Rotarys utbyten att framföra bil, motorbåt, eller annat motordrivet fordon. Aktiviteter som t.ex. bergsklättring är betraktade som s.k. riskfyllda aktiviteter, och täcks inte av ERVs försäkring. Skulle du få en förfrågan om att delta i sådan aktivitet under ditt utbyte kontakta något av ERVs Euro- Center för att kontrollera om den aktuella aktiviteten täcks av ERVs försäkring. Tänk på att det är väldigt dyrbart att bli skadad av sådant som inte täcks av någon försäkring, så tänk dig noga för. Tilläggsförsäkringar finns vanligen inte. Beviset på att du har en försäkring tecknad för just dig hos ERV är ett Travel Insurance Card. På det finns angivet försäkringsnumret för den försäkring du omfattas av, och som du alltid måste uppge för att du ska kunna utnyttja försäkringen. Ditt Travel Insurance Card ska du alltid bära med dig. Lämna en kopia av det hos dina föräldrar, och ta med en egen kopia också. Om du åker på utbyte inom Europa, ska du även ha med dig EU-kortet. Om du åker till Australien kompletteras försäkringen med en försäkring hos Ahm och du ska då även ha ett kort som heter Membership Card. Det får du på plats i Australien. Se nedan. Ersättningsbeloppen framgår av ERVs försäkringsbroschyr. En kopia av informationen på engelska (Enclosure B) kan du ge till din värdrotaryklubb utomlands. Upplysningar om ERVs försäkring, före, under och efter utbytet, kan du få hos deras kundtjänst i Stockholm på , eller e-post: info@erv.se och på deras hemsida på se Värdfamiljer och värdrotaryklubbar i utlandet kan vända sig till Euro- Centren listade på bilaga B. OBS! Om du skulle råka ut för en allvarligare skada, ska den alltid omedelbart rapporteras till ett Euro-Center/ ERV 24-hours Emergency Assistance, , även om du är på utbyte i Europa eller i Australien.

6 2. HUR GÖR MAN? Informationen gäller generellt alla utbytesländer. Under p 3 och 4 finns det mer noggrant förklarat hur försäkringarna för utbyte med EU-länderna och Australien är utformade. 2.1 Läkekostnader Det är viktigt att du alltid kontaktar ERVs kontor i Stockholm, eller ett Euro- Center, precis före eller efter ett läkar- eller sjukhusbesök, så att du får rätt ersättning. För Europa tar du först kontakt med Försäkringskassan i ditt utbytesland och för Australien kontaktar du först Ahm. OBS! Om du skulle råka ut för en allvarligare skada, måste den alltid omedelbart rapporteras till närmaste Euro-Center eller Europeiskas kontor i Stockholm. ERV 24-hours Emergency Assistance: ERVs dygnet-runt- service under utbytet/resan: tfn: , e-post: help@euro-center.cz Bra att veta är att under kontorstid besvaras samtalen i Stockholm, och efter kontorstid kopplas samtalen till larmcentralen i Prag, Tjeckien. Det finns svensktalande personal där. Se bilaga B! Enstaka läkarbesök Du kan INTE låta din värdfamilj lägga ut pengarna. Vid enstaka läkarbesök och vid inköp av medicin får du betala kontant (alt. med kreditkort om det accepteras) och försäkra dig om att behålla alla kvitton. Utan kvitton ingen ersättning. Det är därför viktigt att du alltid under din vistelse på något sätt snabbt kan få fram kontanter för sådana utlägg. Det är ditt ansvar att se till att du har tillräckligt med extrapengar för läkar- och tandläkarbesök. Kontakta sedan ERV för återbetalning. För de europeiska länderna måste du först kontakta Försäkringskassan i det land du är, och för Australien, Ahm, och sedan eventuellt ERV. Är du i USA, måste du kontakta Euro-Centret i New York innan du kontaktar läkare/tandläkare Mer omfattande behandling/långvarig behandling Du kan INTE låta din värdfamilj lägga ut pengarna, eller garantera betalningen. Inför en mer omfattande behandling t.ex. en planerad operation, eller långvarig behandling som kommer att pågå mer än 60 dagar måste ERV alltid kontaktas innan någon som helst behandling utförs. Är du på utbyte i Europa måste du först kontakta Försäkringskassan i det land du är. Är du på utbyte i Australien måste du först kontakta Ahm.

7 2.1.3 Akut sjukdom och olycksfall Du kan INTE låta din värdfamilj lägga ut pengarna, eller garantera betalningen. Om du vid akut sjukdom eller olycksfall måste uppsöka sjukhus måste du visa upp ditt Travel Insurance Card för att bevisa att sjukhuset får betalt för den behandling de kommer att ge dig. Är du på utbyte i Europa måste du visa upp kortet från Försäkringskassan, och är du på utbyte i Australien visar du upp intyg/kvitto från Ahm. För ytterligare garanti för kostnad som försäkringskassan/ahm ev. inte täcker, kan sjukhuset ringa närmaste Euro-Center eller ERVs 24-hours Emergency Assistance dygnet runt. Alla allvarligare skador/olycksfall måste omedelbart rapporteras till närmaste Euro-Center eller ERVs kontor i Stockholm. Beträffande efterbehandling, måste du själv, eller om du inte själv har möjlighet, din värdfamilj, kontakta försäkringskassan i det land du befinner dig/ahm i Australien och även ERV. 2.2 Försenat och förlorat bagage För försenat och förlorat bagage vid utresan från Sverige ska du reklamera förseningen/förlusten direkt till transportören, d.v.s. flygbolag, järnvägsbolag, etc. Om du flyger är förutsättningen för att ersättning ska utbetalas, att en anmälan om förkommet bagage görs på den flygplats där bagaget skulle ha hämtats ut. Om ditt bagage inte har kommit till den flygplats där du skulle ha hämtat ut det, måste du genast göra en skriftlig anmälan om förlusten, en s.k. PIRrapport. Det finns oftast en särskild disk för detta på ankomstflygplatsen, som du ska gå till. Om du inte hittar den får du fråga dig fram. Spara alla papper/kvitton etc. du får. Om du har varit tvungen att göra inköp måste beloppet omvandlas till svenska kronor för utbetalning. Den växlingskurs som används är den som gällde den dagen bagaget skulle ha anlänt. Vid hemresan till Sverige utbetalas ersättning endast för skadat och förlorat bagage, inte för försenat bagage. 2.3 Fylla i skadeanmälan Är du på utbyte inom Europa (EU/EES och Schweiz) kontrollerar du först med Försäkringskassan i landet du är, om du får ersättning där. Är du på utbyte i Australien kontrollerar du först med Ahm om du får ersättning

8 där. Om du inte kan får ersättning från försäkringskassa/ahm skickar du in dina anspråk på ersättning till ERV. Du som är på utbyte i övriga världsdelar (inte Europa eller Australien) kan bara få ersättning från ERV Försäkring. För att få ersättning för gjorda utlägg för läkarbesök, förlorat bagage etc. måste du fylla i en skadeanmälan. Observera att originalkvitton ska bifogas anmälan. Har du annan dokumentation rörande skadehändelsen ska denna också bifogas i original, t.ex. läkarintyg, polisanmälan, kvitto på förlorad/förstörd egendom, transportkostnader m.m. Skadeanmälan finns att hämta på Anmäl skada Välj Reseförsäkring. Sedan skriver du försäkringsnumret som står på ditt försäkringskort. Skadeanmälan skickas till närmaste Euro-Center, eller till Europeiskas kontor i Stockholm. Du kan även göra anmälan direkt på hemsidan. Glöm inte att bifoga PIR-rapporten, och eventuella originalkvitton. Behåll en egen kopia av skadeanmälan med bilagor!

9 3. UTBYTE INOM EUROPA (EU/EES och Schweiz) Försäkringsskyddet under utbytesåret är samma för alla utbytesstudenter, men om du är på utbyte inom Europa (EU/EES och Schweiz), är skillnaden att delar av sjukvårdskostnaderna betalas av den svenska försäkringskassan via försäkringskassan i det land du är i. Kontakta den svenska Försäkringskassan innan du åker och ta reda på rutinerna för det land du ska åka till på utbyte. Nedan följer en översiktlig information. 3.1 Läkekostnader Om man studerar inom EU har man rätt till nödvändiga sjukvårdsförmåner i landet man studerar i. Sverige betalar för vården. För att kunna utnyttja vården i det land man studerar måste man emellertid ha det ERV sjukförsäkringskortet, EU-kortet. Det beställer du via Försäkringskassans hemsida, Välj Studerande Om du studerar utomlands Beställ EU-kort inför utlandsresa. Beställ det i god tid före avresan. Normal handläggningsstid är 7-10 dagar. Gör några vidimerade kopior och ta med. Ge en kopia till värdklubbens kontaktperson, och en till värdfamiljen. Begär från Försäkringskassan separat information om just det land du ska till. Med EU-kortet kan du få ersättning för nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES och Schweiz. På engelska heter kortet The European Health Insurance Card (EHIC). Visa upp kortet tillsammans med din ID-handling för läkare och vårdpersonal. EUkortet ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med nödvändig vård avses sjukhusvård, läkarvård, tandvård, läkemedel m.m. som ges inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i ett land och som anses nödvändig utifrån sjukdomens art och vistelsetidens längd. Det är i allmänhet vårdgivaren som bedömer vad som anses som nödvändig vård. Du betalar de patientavgifter som landets egna invånare betalar. I till exempel Frankrike och Belgien måste du först betala hela vårdkostnaden själv och sedan begära ersättning hos landets motsvarighet till Försäkringskassan.

10 EU-kortet täcker inte all vård. EU-kortet ger dig inte rätt till privat vård. Det ger dig heller inte rätt till planerad vård, det vill säga om själva syftet med resan är att söka vård. Kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. (Det gäller dock inte inom Norden, där det finns ett speciellt avtal som täcker extra utgifter för hemresor.) För att få ersättning för sådana kostnader måste du ha en privat reseförsäkring, vilket Rotary har ordnat åt dig, och som ingår i programavgiften. Viktigt att komma ihåg är att du alltid ska bära med EU-kortet liksom Travel Insurance Card från ERV. Du ska alltid anmäla allvarligare sjukdom och olycksfall till ERV, och fall där det är tveksamt om du får ersättning från landets Försäkringskassa. 3.2 Övriga kostnader För övriga kostnader d.v.s. a) läkekostnader, som eventuellt inte täcks av landets försäkringskassa b) bagage c) ansvars- och rättsskydd liksom överfallsskydd och kristerapi kontaktar du ERV och gör en skadeanmälan. Se ovan.

11 4. UTBYTE I AUSTRALIEN Försäkringsskyddet under utbytesåret är samma för alla utbytesstudenter, men om du är på utbyte i Australien är skillnaden att sjukvårdskostnaderna betalas av försäkringen OSHC tecknad genom Ahm Private i Australien. Läs mer i broschyren Overseas Student Health Cover som finns på hemsidan Nedan följer en översiktlig information. 4.1 Läkekostnader Alla studenter (vissa undantag) i Australien måste köpa en sjukförsäkring som heter OSHC och det gör man via ett försäkringsbolag som heter Ahm. Vi har ordnat detta åt dig och det ingår i din programavgift. När du kommer till Australien får du ett Membership Card som du alltid ska ha till hands. OSHC täcker eventuella sjukvårds- och medicinkostnader du får under ditt utbytesår. OSHC ska alltså köpas innan du anländer till Australien, och avgiften ingår i din programavgift. Rotarys Ungdomsutbyte i Stockholm ordnar denna försäkring åt dig. Du och din familj ska INTE betala något separat för denna försäkring. Du kommer senare, i Sverige eller efter ankomst till Australien, att få mer information om OSHC från ditt distrikt i Australien. Observera att om du får ett formulär i Australien, eller ni får ett brev hem direkt från distriktet i Australien, där det står något om att Payment of OSHC eller Ahm eller liknande ska betalas, så avser det den försäkring som du redan har betalat i din programavgift. Du ska inte betala detta. Membership Card Beviset på att försäkringen OSHC är tecknad för dig är ett s.k. Membership Card som du får när du kommer till Australien. Detta Membership Card ska du alltid bära med dig. Ge en kopia av kortet till klubbens kontaktperson. Det finns olika sätt att betala, beroende på hur stor summan är. Vid enstaka läkarbesök och vid inköp av medicin får du räkna med att betala kontant (alt. med kreditkort om det accepteras). Försäkra dig om att du får kvitto, och kontakta sedan Ahm. Utan kvitton ingen ersättning. Du kan INTE låta din värdfamilj lägga ut pengarna.

12 Det är därför viktigt att du alltid under din vistelse på något sätt snabbt kan få fram kontanter för sådana utlägg. Det är ditt ansvar att se till att du har tillräckligt med extrapengar för läkar- och tandläkarbesök. Inför en mer omfattande behandling t.ex. en planerad operation, eller långvarig behandling som kommer att pågå mer än 60 dagar måste både Ahm och ERV alltid kontaktas innan någon som helst behandling utförs. Vid akut sjukdom och olycksfall där du måste åka akut till sjukhus, måste du visa upp ditt Membership Card och Travel Insurance Card för att bevisa att sjukhuset får betalt för den behandling de kommer att ge dig. För ytterligare garanti för kostnad som Ahm ev. inte täcker, kan sjukhuset ringa närmaste Euro-Center eller ERV 24-hours Emergency Assistance dygnet runt. Läs noggrant informationen i broschyren Overseas Student Health Cover. Du ska alltid anmäla allvarligare sjukdom och olycksfall till ERV, och fall där det är tveksamt om du får ersättning från landets Ahm. Du kan behöva åka hem till Sverige. Det är OSHC som ersätter dina sjukvårdskostnader i Australien, ej ERV. Vid tveksamhet kontakta både Ahm och ERV 4.2 Övriga kostnader För övriga kostnader d.v.s. a) läkekostnader, som eventuellt inte täcks av landets försäkringskassa b) bagage c) ansvars- och rättsskydd liksom överfallsskydd och kristerapi kontaktar du ERV och gör en skadeanmälan. Se ovan.

13 5. UTBYTE I TAIWAN Försäkringsskyddet under utbytesåret är samma för alla utbytesstudenter, men om du är på utbyte i Taiwan finns lagkrav för en obligatorisk sjukvårdsförsäkring för utlänningar som bor i landet under längre tid. Din ERV-försäkring ger ett heltäckande försäkringsskydd för din vistelse i Taiwan och den lagstadgade sjukvårdsförsäkringen endast ett komplement. Den Taiwanesiska försäkringen tecknas genom din värdklubb i Taiwan. I vissa fall har värdklubben betalat premien och i andra fall har studenten lagt ut för premien. Om du är tvungen att betala premien får du tillbaka den via RU-kontoret.

14 6. INFORMATION TILL DITT ROTARYDISTRIKT Om du ska på utbyte utanför Europa, inte Australien, och, före din avresa, får en förfrågan från det utländska rotarydistriktet, om bevis på din försäkring, gör du enligt följande. Beställ ett försäkringscertifikat via RU-kontoret. Om så krävs, fyll i Statement of Insurance, bilaga A. Behåll en egen kopia. Skicka ovanstående till den person i utlandet som efterfrågat informationen. Om du ska på utbyte inom Europa (EU/EES och Schweiz) och, före din avresa, får en förfrågan från det utländska rotarydistriktet, om bevis på din försäkring, bifogar du dessutom en kopia på ditt EU-kort och informationsbladet Information to Health care Providers in the European Union. Om du ska på utbyte i Australien tänk på att OSHC ingår i programavgiften. Du ska inte betala något ytterligare för den. Tänk på att alltid bära med dig ditt/dina försäkringskort under utbytet och även till och från värdlandet!

15 Bilaga A Endast om du, före din avresa, får en förfrågan från ditt mottagande rotarydistrikt, eller värdklubb om bevis på din försäkring för ditt utbytesår, behöver du fylla i detta formulär. Statement of Insurance We hereby state that we find the insurance at ERV Försäkrings AB satisfactory for our daughter/son (Name) during her/his participation in the Rotary Short Term Exchange Program. The insurance is valid during the exchange year including travel to and from the host country. Date Place Father s name (Print) Father s name (Signature) Mother s name (Print) Mother s name (Signature)

16 Enclosure B 1 Swedish Rotary Youth Exchange INSURANCE INFORMATION FOR LONG TERM EXCHANGE To whom it may concern, General Information Swedish Youth Exchange in general is regulated by the National Board for Consumer Policies (Konsumentverket) under the Swedish government. For organizations that want to participate in youth exchanges it is mandatory to meet the demands stated by the government. One of these demands refers to the question of the participant s insurance. The Student Travel Insurance for Rotary issued by ERV Försäkrings AB is reviewed and validated by Rotary International 2-Oct For the Swedish Rotary Youth Exchange Foundation this implies that we: a. have to see to it that all our students have satisfactory insurance protection, b. must provide our students with insurance and c. must inform parents/guardians, participants and host families of the terms of the insurance before the start of the program. According to the authorities, "satisfactory insurance protection implies the following: I. third-party insurance covering personal injury and property damage, II. cost of care insurance with no upper limit (no deductible) for the amount for medical care and treatment including dental care and III. cost of travel expenses, with no upper limit for the amount for travel expenses in connection with medical care, return home, transportation home of deceased as well as travel expenses for a relative to a seriously ill patient or deceased. The insurance also covers luggage, legal expenses and personal injury from attack as well as other risks.

17 Enclosure B 2 These insurance terms are recognized by the Swedish authorities. The Swedish Rotary Youth Exchange Foundation guarantees that all outbound students are fully insured according to the terms stated above from the start of the program. ERV Travel Insurance for Students All students participating in the Swedish Rotary Youth Exchange Program are therefore insured in accordance with the above and in accordance to Rotary Code of Policies, Travel Insurance for Rotary Youth Exchange Students. Each student is provided with a Travel Insurance Card, as proof of the coverage. This card must be carried at all times by the exchange student. Rotary International (RI) guidelines state the minimum coverage for insurance. The ERV Travel Insurance for Students very well meets these requirements. For USA only Underwriter The policy is issued by the ERV Försäkringsaktiebolaget (pub.) (ERV Travel Insurance) Box 7829, SE Stockholm Sweden, acting as an agent for great Lakes Reinsurance UK PLC, Upper Ground Floor, 1 Minster Court, Mincing Lane, London EC3R 7YH, Great Britain, registered in England No ERV Travel Insurance was formed in 1920, and is a member of the IAE (International Association of European Travel Insurers). ERV Travel Insurance today has a network with agents, partners and service centers that covers most major destinations throughout the world both for private and business travelers. Reimbursement 1. The student pays the doctor s visit her/himself. The host family must not pay. The student then immediately fills out a claim form and sends it along with the receipt/s to the nearest Euro-Center. If the receipt doesn t amount to more than SEK 2 000, she/he can call the Euro-Center, and the money will be transferred immediately. For the USA, the Euro-Center needs to be contacted before any treatment, or doctor s visit. 2. In case of more extensive treatment/long duration, planned surgery etc. the student contacts the nearest Euro-Center before any the treatment takes place, to discuss it with one of their representatives. Conditions for payment are always discussed at the same time. The host family must not pay any costs. 3. The exchange students have to carry the above mentioned Travel Insurance Card at all times. In case of acute illness or accident, the Travel Insurance Card is to be shown at the hospital. The card is a guarantee that ERV Travel Insurance will pay for the treatment.

18 Enclosure B 3 If, for any reason, the hospital needs to have the payment responsibility confirmed, they can call the nearest Euro-Center. The Euro-Center can immediately confirm that Rotary Sweden has a valid insurance policy for their exchange students. In such case, the hospital will bill the insurance company directly. The student, nor anybody else, but ERV, should have to pay anything to the hospital, or guarantee the costs. Even if the hospital doesn t contact the Euro-Center, the Euro-Center needs to be informed that the student has become ill/has had an accident, so that the office in Sweden in its turn can be informed. Inquiries If you have any questions regarding the insurance with ERV Travel Insurance, please don t hesitate to contact either the Euro-Center or the Youth Exchange office in Sweden. Rotary Youth Exchange office: Tel: Fax: info@rotarystudent.se ERV Travel Insurance, head office Stockholm Tel: info@erv.se Internet: ERV 24-hours Emergency Assistance During office hours the calls are answered in Sweden. Non-office hours the calls are transferred to Euro Alarm Prague, Czech republic. There is English speaking staff at both locations. Euro Alarm Stockholm/Prague Tel

19 Bilaga C CHECKLISTA INFÖR OCH VID AVRESAN 1. Har du kopierat ditt Travel Insurance Card till dina föräldrar? JA NEJ 2. Har du tagit med bilaga C till din värdrotaryklubb? JA NEJ 3. Om du ska till ett land i Europa, har du beställt EU-kortet från Försäkringskassan i Sverige? JA NEJ 4. Har du kopierat ditt EU-kort till dina föräldrar? JA NEJ 5. Har du packat ner ditt Travel Insurance Card och EU-kortet från försäkringskassan i ditt handbagage? JA NEJ

20 Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte Varuvägen 9, STOCKHOLM-ÅLVSJÖ Tel: vxl - Fax:

Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance

Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance Försäkringsbrev/Insurance policy Försäkringsnummer 4805522 Försäkringstagare Vem försäkringen gäller för När och var försäkringen gäller Stockholms stad

Läs mer

Reseskydd med resebevis

Reseskydd med resebevis Reseskydd med resebevis Varsågod! Här är ditt resebevis. Kom ihåg att fylla i ditt försäkringsnummer (Policy number). Ta med resebeviset och Doctor s Certificate, se baksidan, på din resa. Visa kortet

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden The Swedish Swimming Federation have the honour and pleasure of inviting the best swimmers of your federation to participate

Läs mer

Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken

Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken Reseförsäkring 1 Försäkringstagare (kortinnehavare) Kortnummer Personnummer Namn Telefonnummer privat Telefonnummer arbete/mobil Bostadsadress Ortsadress (postnr

Läs mer

Athena Upptaktsseminarium

Athena Upptaktsseminarium 2013-09-04 Athena Upptaktsseminarium Karin Cedergren Karin.cedergren@uhr.se Ansökningar våren 2013 Beviljade Avslag kvalitet Avslag ogiltig Ansökningar per världsdel 7 6 5 4 3 2 Inkomna ansökningar Beviljade

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Leva utomlands. Giltig från 2015-06-15

Säkerhet över alla gränser. Leva utomlands. Giltig från 2015-06-15 Säkerhet över alla gränser Leva utomlands Giltig från 2015-06-15 1 2 Säkerhet över alla gränser När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

APPLICATION GUIDE <Nordic & Baltic Sweden>

APPLICATION GUIDE <Nordic & Baltic Sweden> IATA TRAVEL AGENT APPLICATION GUIDE CHECK LIST IATA TRAVEL AGENT CHECK LIST Head Office Instructions and special requirements in order to become an IATA Accredited Agent: Application

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Måndagen den 14 december 2015 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera

Läs mer

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk.

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk. Odd Roar Øgård Fra: MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: oddroar@mesterteknikk.no Emne: Din bokning hos MrJet Ditt bokningsnummer: AZD4QP5 Hej OddRoar, Tack för din bokning!

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal Sista ansökningsdag: 2011-05-18 Ansökan skickas till: Birgitta Rorsman/Kjell Malmgren Studentavdelningen Box 100 405 30 Göteborg Eller

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2014-12-18 BESLUT Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company FI Dnr 14-3484 Porkkalankatu 1 00180 Helsinki FINLAND Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

19 23 MAj 2012 18 th AUA, Atlanta

19 23 MAj 2012 18 th AUA, Atlanta 19 23 MAj 2012 18 th AUA, Atlanta Till verksamhetsansvarig Vi har nöjet att erbjuda er enhet plats i vår kongressresa till AUA 2012, den 19 23 maj 2012. Urologi är ett av de områden Astellas bedriver forskning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2016-01-13 B E S L U T UBS O Connor Limited FI Dnr 15-11440 21 Lombard Street EC3V 9AH London Storbritannien Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2016-06-27 B E S L U T Oxford Asset Management FI Dnr 16-4013 OxAM House 6 George Street Oxford, OX1 2BW England Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Seniorreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig över 70 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-05-11 BESLUT Altairis Offshore Levered FI Dnr 15-2100 94 Solaris Avenue, Camana Bay, Grand Cayman Cayman Islands KY1-1108 Cayman Islands Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Case Id: cefd9047-1317-460d-8e8f-77477d5269e3

Case Id: cefd9047-1317-460d-8e8f-77477d5269e3 Case Id: cefd9047-1317-460d-8e8f-77477d5269e3 Enkät om ett europeiskt yrkeskort för sjuksköterskor, läkare, farmaceuter, sjukgymnaster, ingenjörer, bergsguider och fastighetsmäklare (för yrkesförbund,

Läs mer

Application for exemption - Ansökan om dispens

Application for exemption - Ansökan om dispens Ankomststämpel BYNs kansli Application for exemption - Ansökan om dispens Important information For the application to be handled are required: 1. The operator of a machine or crane is predestinated to

Läs mer

Checklista Säljföretag (svenska e-handelsföretag)

Checklista Säljföretag (svenska e-handelsföretag) Checklista Säljföretag (svenska e-handelsföretag) 1. Viktig information Innan vi kan ansluta webbplatsen måste följande villkor uppfyllas: Alla transaktioner genomförs med CVV2/CVC2 (säkerhetskod) 3D Secure

Läs mer

Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance

Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance Tjänstereseförsäkring/Corporate Travel Insurance Försäkringsbrev/Insurance policy Försäkringsnummer Policy number Försäkringstagare Policyholder Vem försäkringen gäller för For whom the insurance applies

Läs mer

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag Swedish Medical Products Agency s Patient- and Consumer Advisory Board Brita Sjöström May 29, 2018 Patientrådet@mpa.se https://lakemedelsverket.se/patient-konsument-rad The vision of the Swedish Medical

Läs mer

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument BESLUT Gravity4 Inc. FI Dnr 15-7614 Att. Gurbaksh Chahal One Market Street Steuart Tower 27th Floor San Francisco CA 94105 415-795-7902 USA Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 (7) Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 INLEDNING... 2 1.1 DEFINITIONER... 2 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 2.1 BESLUT OM RESA... 3 2.2 BETALKORT... 3 2.3 ÅRS/HALVÅRSKORT... 3 2.4 BONUS...

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-04-16 BESLUT Carlson Inc. FI Dnr 14-146 att. William A. Van Brunt 701 Carlson Parkway 55305 Minnetonka, Minnesota USA Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Måndagen den 16 maj 2016 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera utbyte

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig upp till 35 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V HANDELSVILLKOR ALLMÄN INFORMATION Bakom denna hemsida ("Hemsidan") står BroBizz A/S, CVR-nr 31854822, Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V, e-post: info@brobizz.dk, telefon +45 33 44 34 00. Om du har problem

Läs mer

Förändrade förväntningar

Förändrade förväntningar Förändrade förväntningar Deloitte Ca 200 000 medarbetare 150 länder 700 kontor Omsättning cirka 31,3 Mdr USD Spetskompetens av världsklass och djup lokal expertis för att hjälpa klienter med de insikter

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

FÖRSÄKRAD:LIONS CLUB INTERNATIONAL MD 101 FÖRSÄKRINGS NR. 29SE000185

FÖRSÄKRAD:LIONS CLUB INTERNATIONAL MD 101 FÖRSÄKRINGS NR. 29SE000185 11.09.2015 ANSVAR FÖRSÄKRAD:LIONS CLUB INTERNATIONAL MD 101 FÖRSÄKRINGS NR. 29SE000185 MÄKLARE: DSP INSURANCE SERVICES ANSVARSFÖRSÄKRING Försäkrings nr: 29SE000185 Försäkringstagare: Lions Club International

Läs mer

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Användarhandledning inloggning Logga in Gå till denna webbsida för att logga in: http://csportal.u4a.se/

Läs mer

IKSU-kort Ordinarie avtal

IKSU-kort Ordinarie avtal IKSU-kort Ordinarie avtal Läs våra villkor för medlemskap och IKSU-kort Medlemsavgiften i föreningen IKSU tillkommer; 50:-/ kalenderår En engångsavgift på 50:- för det fysiska magnetkortet tillkommer BETALNINGSFORM

Läs mer

Support for Artist Residencies

Support for Artist Residencies 1. Basic information 1.1. Name of the Artist-in-Residence centre 0/100 1.2. Name of the Residency Programme (if any) 0/100 1.3. Give a short description in English of the activities that the support is

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

Family appendix for applicants Appendix D

Family appendix for applicants Appendix D amily appendix for applicants Appendix D 1 Your personal particulars Date of birth 2 Personal particulars of your children IGR 201031 Å 100517 3 Personal particulars of your parents Your father's surname,

Läs mer

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE N.B. The English text is an in-house translation. William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse (organisationsnummer 802426-5756) (Registration Number 802426-5756) lämnar härmed följande hereby submits

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella 2015-04-15 BESLUT Franklin Templeton Investments Corp. FI Dnr 15-1668 5000 Yonge Street Suite 900 Toronto, Ontario M2N 0A7 Kanada Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Uttagning för D21E och H21E

Uttagning för D21E och H21E Uttagning för D21E och H21E Anmälan till seniorelitklasserna vid O-Ringen i Kolmården 2019 är öppen fram till och med fredag 19 juli klockan 12.00. 80 deltagare per klass tas ut. En rangordningslista med

Läs mer

För dig upp till 35 år. Ungdomsreseförsäkring

För dig upp till 35 år. Ungdomsreseförsäkring För dig upp till 35 år Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Ungdomsreseförsäkring får

Läs mer

Om du bor eller arbetar utomlands

Om du bor eller arbetar utomlands Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Certifikat. Detta certifikat intygar att. Moelven Årjäng Såg AB

Certifikat. Detta certifikat intygar att. Moelven Årjäng Såg AB Certifikat Detta certifikat intygar att Moelven Årjäng Såg AB Adress: Kyrkerudsvägen 3, 672 23 Årjäng, Sverige Ingår som del i certifikatet för Moelven Skog AB har granskats av Intertek och är i överensstämmelse

Läs mer

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF Detta dokument är en enkel sammanfattning i syfte att ge en första orientering av investeringsvillkoren. Fullständiga villkor erhålles genom att registera sin e- postadress på ansökningssidan för FastForward

Läs mer

Att rekrytera internationella experter - så här fungerar expertskatten

Att rekrytera internationella experter - så här fungerar expertskatten Att rekrytera internationella experter - så här fungerar expertskatten Johan Sander, partner Deloitte. jsander@deloitte.se 0733 97 12 34 Life Science Management Day, 14 mars 2013 Expertskatt historik De

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Dokumentnamn Order and safety regulations for Hässleholms Kretsloppscenter. Godkänd/ansvarig Gunilla Holmberg. Kretsloppscenter

Dokumentnamn Order and safety regulations for Hässleholms Kretsloppscenter. Godkänd/ansvarig Gunilla Holmberg. Kretsloppscenter 1(5) The speed through the entire area is 30 km/h, unless otherwise indicated. Beware of crossing vehicles! Traffic signs, guardrails and exclusions shall be observed and followed. Smoking is prohibited

Läs mer

DNSSEC Våra erfarenheter

DNSSEC Våra erfarenheter DNSSEC Våra erfarenheter Torbjörn Carlsson Chef.SE Registry tobbe@iis.se Tillväxt 0 2000 172 000! Kunskap byggd på Kunskap byggd på erfarenhet erfarenhet Projektstart, 1999 Signering av.se-zonen, september

Läs mer

Your No. 1 Workout. MANUAL pro

Your No. 1 Workout. MANUAL pro Your No. 1 Workout MANUAL pro Innehåll/Contents Svenska Viktigt om säkerhet Specifikationer & delar Rekommenderade övningar 3 5 6-7 2 English Safety instructions Specifications & parts Recommended exercises

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Handläggande organ SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 Fastställd Utgåva Sida Registering 1992-11-16 1 1 (1+8) SMS reg 27.1128 SIS

Läs mer

Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12

Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12 Demonstration driver English Svenska Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12 Beijer Electronics AB reserves the right to change information in this manual without prior notice. All examples in this

Läs mer

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card KORTMEDLEM Skadeanmälan Namn: Adress: Postnummer och ort: Telefon dagtid: e-mail: Kortnummer: För utbetalning av ersättning: Bankgiro, bankkontonummer

Läs mer

KPMG Stockholm, 2 juni 2016

KPMG Stockholm, 2 juni 2016 KPMG Stockholm, 2 juni 2016 Inställningen till skatt förändras fundamentalt ses inte längre bara som en kostnad som behöver hanteras Förväntningarna på transparens kring skatt ökar Skatt framförallt rättviseaspekter

Läs mer

Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet

Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet Nr 17 Överenskommelse med Thailand om radioamatörverksamhet Bangkok den 18 januari och 19 april 2002 Regeringen beslutade den 29 november 2001 att ingå överenskommelsen i form av skriftväxling. Överenskommelsen

Läs mer

SKADEANMÄLAN DanskeBank

SKADEANMÄLAN DanskeBank Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 40 Fax +46 8 506 920 95 (Ifylles av Chartis) SKADEANMÄLAN DanskeBank Försäkrad danskebank

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Joakim Nilsson Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 708 56 94 09 E-mail: joakim.nilsson@sbgport.com

Läs mer

Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm

Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm Driving in the USA Driving is the lifeblood of the United States. It fosters commerce, recreation and

Läs mer

The Swedish National Patient Overview (NPO)

The Swedish National Patient Overview (NPO) The Swedish National Patient Overview (NPO) Background and status 2009 Tieto Corporation Christer Bergh Manager of Healthcare Sweden Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Agenda Background

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

Konsumentkalender År 2016

Konsumentkalender År 2016 Konsumentkalender År 2016 Konsumentkalendern skall vara som inspiration för våra konsumentombud i Örebrodistriktet Årsrelaterat dokument för aktiva konsumenter med möjligheter till konsumentmakt. Utgivare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ansvar för oljeskador till sjöss; utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:540 Utkom från trycket den 28 juni 2013 Regeringen föreskriver följande. Upprättande, förvaltning

Läs mer

Användarhandbok. MHL to HDMI Adapter IM750

Användarhandbok. MHL to HDMI Adapter IM750 Användarhandbok MHL to HDMI Adapter IM750 Innehåll Inledning...3 MHL to HDMI Adapter-översikt...3 Komma igång...4 Smart Connect...4 Uppgradera Smart Connect...4 Använda MHL to HDMI Adapter...5 Ansluta

Läs mer

Swedish framework for qualification www.seqf.se

Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish engineering companies Qualification project leader Proposal - a model to include the qualifications outside of the public education system to the

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Service och bemötande Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Vad är service? Åsikter? Service är något vi upplever i vårt möte med butikssäljaren, med kundserviceavdelningen, med företagets

Läs mer

Adress 15. August 2014

Adress 15. August 2014 , Zollerstr. 1, 78567 Fridingen, Germany Adress 15. August 2014 Brådskande Säkerhetsmeddelande Urgent Safety Notice Bästa kund, Dear valued customer, med anledning av en incident på marknaden fick vi kännedom

Läs mer

NVF Fordon och Transporter, augusti 2010 Elmia konferenscenter i Jönköping, Sverige.

NVF Fordon och Transporter, augusti 2010 Elmia konferenscenter i Jönköping, Sverige. Program NVF Fordon och Transporter, 23-25 augusti 2010 Elmia konferenscenter i Jönköping, Sverige. Tredje arbetsmötet 2010 i NVF Fordon och Transporter genomförs på Elmia i Jönköping, Sverige. Ankomst

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Studera utomlands

Säkerhet över alla gränser. Studera utomlands Säkerhet över alla gränser Studera utomlands 1 Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett minne för livet låt det inte bli ett men

Läs mer

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families Health café Resources Meeting places Live library Storytellers Self help groups Heart s house Volunteers Health coaches Learning café Recovery Health café project Focus on support to people with chronic

Läs mer

Komponenter Removed Serviceable

Komponenter Removed Serviceable Komponenter Removed Serviceable Presentatör Jonas Gränge, Flygteknisk Inspektör Sjö- och luftfartsavdelningen Fartygs- och luftfartygsenheten Sektionen för Underhållsorganisationer 1 145.A.50(d): När en

Läs mer

VAD GÄLLER NÄR DU BOKAR HOS GUNNARSGÅRDEN I SÄLEN?

VAD GÄLLER NÄR DU BOKAR HOS GUNNARSGÅRDEN I SÄLEN? VAD GÄLLER NÄR DU BOKAR HOS GUNNARSGÅRDEN I SÄLEN? Gunnarsgården i Sälen s Allmänna bokningsvillkor Dessa allmänna villkor gäller mellan Gunnarsgården i Sälen och den som själv eller genom annan träffar

Läs mer

Product Oversight and Governance (POG) Personal Insurance Trygg-Hansa Försäkring filial

Product Oversight and Governance (POG) Personal Insurance Trygg-Hansa Försäkring filial Product Oversight and Governance (POG) Personal Insurance Trygg-Hansa Försäkring filial Här följer information till externa distributörer om Trygg-Hansa Försäkring filials produktgodkännandeprocess och

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

Föredrag för Nätverk Uppdrag Hälsa 25 oktober 2007. Anders Anell anders.anell@fek.lu.se

Föredrag för Nätverk Uppdrag Hälsa 25 oktober 2007. Anders Anell anders.anell@fek.lu.se Föredrag för Nätverk Uppdrag Hälsa 25 oktober 2007 Anders Anell anders.anell@fek.lu.se Läkarbesöken i Sverige fördelas inte efter behov Fig. 5: Horizontal inequity (HI) indices for the annual mean number

Läs mer

1. OM ROTARY OCH STIFTELSEN ROTARYS UNGDOMSUTBYTE

1. OM ROTARY OCH STIFTELSEN ROTARYS UNGDOMSUTBYTE 1. OM ROTARY OCH STIFTELSEN ROTARYS UNGDOMSUTBYTE 1.1 Vad är Rotary International? Rotary International, som vi förenklar genom att bara säga Rotary grundades den 23 februari 1905 i Chicago av Paul Harris,

Läs mer

EUFOU Nätverksmöte i Halmstad 3-4 oktober 2018

EUFOU Nätverksmöte i Halmstad 3-4 oktober 2018 EUFOU Nätverksmöte i Halmstad 3-4 oktober 2018 Ekonomi WS1 Revisionsfrågor/erfarenheter Revision inom H2020 CFS Vid projektets slut med egen revisor Om direkta + unit costs => 325000 Mall Annex 5 till

Läs mer

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås Schenker Privpak AB Interface documentation for web service packageservices.asmx 2012-09-01 Version: 1.0.0 Doc. no.: I04304b Sida 2 av 7 Revision history Datum Version Sign. Kommentar 2012-09-01 1.0.0

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel 2014-04-03 Monica Sihlén, projektledare livsmedel och måltidstjänster, monica@msr.se Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan som ger stöd att ställa

Läs mer

Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016

Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016 Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016 Ett samarbete med Lunds Universitet på kursen internationell beskattning Charlotta Hansen GES Emmy Håkansson GES Christian Schwartz GES Fanny

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

Signatursida följer/signature page follows

Signatursida följer/signature page follows Styrelsens i Flexenclosure AB (publ) redogörelse enligt 13 kap. 6 och 14 kap. 8 aktiebolagslagen över förslaget till beslut om ökning av aktiekapitalet genom emission av aktier och emission av teckningsoptioner

Läs mer

Särskilda och allmänna resevillkor

Särskilda och allmänna resevillkor Särskilda och allmänna resevillkor För dig som reser med Travel By Excellence Teknisk arrangör RESOR MED ASIATISK OMSORG Index Sid. 0. Allmänna resevillkor....2 1. Avtalet...2 2. Betalning av priset för

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun prop 2010/11:49

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun prop 2010/11:49 Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun prop 2010/11:49 Ansvarsfördelning Ändringar från den 1 maj 2011: Socialtjänstlagen (2001:453), SOL Lagen (1993:387) om stöd och service till

Läs mer

Bussen tar dig överallt där det finns en väg

Bussen tar dig överallt där det finns en väg Boka bra buss Bussen tar dig överallt där det finns en väg Den här foldern är en checklista för dig som ska arrangera en resa med buss. För att resan ska bli en trygg och trevlig upplevelse är det bra

Läs mer

Vässa kraven och förbättra samarbetet med hjälp av Behaviour Driven Development Anna Fallqvist Eriksson

Vässa kraven och förbättra samarbetet med hjälp av Behaviour Driven Development Anna Fallqvist Eriksson Vässa kraven och förbättra samarbetet med hjälp av Behaviour Driven Development Anna Fallqvist Eriksson Kravhantering På Riktigt, 16 maj 2018 Anna Fallqvist Eriksson Agilista, Go See Talents linkedin.com/in/anfaer/

Läs mer