E-strategi för kommunala tjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-strategi för kommunala tjänster"

Transkript

1 E-strategi för kommunala tjänster

2 Din vardag blir enklare Den här broschyren handlar om vilken service Järfälla kommun erbjuder via internet idag och hur de elektroniska tjänsterna kan komma att se ut i framtiden. Målet med att erbjuda kommunal service elektroniskt är att förenkla vardagen för dig som bor och verkar i Järfälla. Genom internet och andra elektroniska medier ska kommunen erbjuda en modern och kundanpassad service, stärka dina möjligheter till insyn och deltagande samt öka effektiviteten i förvaltningen. Det är andemeningen i den e-strategi som kommunfullmäktige antog våren En viktig del i strategin är att kommunen ska uppfattas som en enhet med gemensam ingång till all tillgänglig service, antingen via kommunens webbplats eller via den kundtjänst som nu börjar byggas. Den stora fördelen med e-tjänster är att du kan utföra ärenden vid tidpunkter och platser som passar dig bäst. En annan fördel är det som på kommunens webbplats kallas Mina sidor. På kan du numera logga in på en personlig sida med en e-legitimation och få en samlad bild av alla de ärenden du uträttar med e-tjänster hos kommunen. Med fler e-tjänster blir också kommunens resursanvändning effektivare, vilket ger högre kvalitet på den kommunala förvaltningens arbete. Kommunens medarbetare får ökat utrymme för kärnverksamheterna och mer tid för direkt kommunikation med medborgarna.

3 med e-tjänster

4 Nya e-tjänster leder till förändringar och förbättringar Du slipper sitta i telefonkö och väljer själv när du vill ta kontakt med kommunen. Du bestämmer själv varifrån du ska ta kontakt. Du loggar in på Mina sidor med säker e-id. Du tar själv reda på hur långt ditt ärende har kommit i handläggningsprocessen. Du söker i första hand information om kommunal service via webbplatsen. Du hämtar själv blanketter, fyller i och sänder över dem digitalt direkt till handläggarna.

5 En webbplats i ständig förändring Med e-strategin som stöd vill kommunen utveckla en webbplats som förenklar din vardag, som ökar din insyn i den kommunala verksamheten och som stimulerar dig och andra till deltagande. Områden som ständigt utvecklas och förbättras på webbplatsen är användbarhet, aktualitet och interaktivitet. Det senaste exemplet är webb-tv. Hösten 2008 startade försök med webbsändningar av kommunfullmäktiges sammanträden på webbplatsen och varje enskilt ärende kan du även se i efterhand. Med webb-tv ökar din insyn i den politiska processen. Några tänkbara framtida användningsområden för webb-tv kan vara informationsfilmer, webbrådslag, föreläsningar och möjlighet för tittare att skicka in frågor och synpunkter direkt till politikerna under sammanträden. Redan idag kan du uträtta många ärenden på kommunens webbplats På finner du information om det mesta av den kommunala verksamheten. Om du inte hittar det du söker kan du alltid vända dig till den elektroniska Medborgarassistenten Baggen som ger dig svar på mer än frågor. Det finns även ett antal e-tjänster som underlättar din kontakt med kommunen. Bland annat erbjuder biblioteken en väl utbyggd e-service. Under 2008 har de första e-tjänsterna med elektronisk identifiering (e-id) lanserats på Med en e-legitimation kan du nu via webbplatsen n Identifiera dig. n Sända in ansökan om plats eller säga upp plats i barnomsorgen. n Meddela inkomständring för barnomsorgsavgift och göra schemaändringar. n Välja skola. n Ansöka om äldre- och handikappomsorg samt lämna inkomstuppgifter för avgift. n Ansöka om serveringstillstånd. n Göra en anmälan eller säga upp plats till Kulturskolan. n Ansöka om bygglov. n Göra en felanmälan om sophantering, vägunderhåll, vatten, parker och avlopp. Fler e-tjänster kommer att inrättas inom de närmaste åren. Det finns ett hundratal kommunala tjänster som kan göras tillgängliga elektroniskt.

6 mål för e-strategin 1. Nytta för medborgare och företag vision Järfälla kommun ska genom e-tjänster göra vardagen enklare för medborgare och företag. Järfälla kommun ska genom interaktiva e-tjänster förbättra servicen till medborgare och företag, stärka medborgarnas insyn och deltagande samt öka effektiviteten i förvaltningen. År 2012 ska Järfälla kommun erbjuda merparten av möjliga tjänster elektroniskt och ha en kommungemensam kundtjänst. Kommunen har som mål att göra e-tjänster av alla kommunala tjänster som lämpar sig för det. Varje kommunal tjänst ska analyseras utifrån ett kostnads- och nyttoperspektiv för att avgöra om tjänsten ska utvecklas till en e-tjänst. E-tjänsterna ska hålla hög kvalitet, präglas av tillgänglighet och vara fullt utvecklade vilket även inkluderar e-id om tjänsten kräver säker identifiering. Kommunens medborgare och företag ska se kommunen som en enhet med en dörr in till all tillgänglig service. De ska också kunna följa sitt ärendes väg genom förvaltningsprocessen. Skapandet av en kommungemensam webbportal och en kommungemensam kundtjänst säkerställer att alla kommunens medborgare och företag får bästa möjliga service och största möjliga nytta av kommunens utbud. Kundtjänsten utgör en första linje som hanterar de flesta inkommande frågor och ärenden till kommunen och söker lösa så mycket som möjligt utan att behöva slussa vidare till förvaltningarna.

7 Intern effektivitet Insyn och deltagande År 2012 ska Järfälla kommuns service till brukare och medborgare vara högkvalitativ och samtidigt kännetecknas av öppenhet, god tillgänglighet och hög effektivitet. Kommunens verksamhet inom alla områden - skola, kultur-fritid, vård och omsorg, miljö- och samhällsbyggnad ska kännetecknas av att modern teknik tas tillvara för att höja kvalitet och effektivitet i de tjänster som erbjuds. Kommunen ska inom förvaltningarna arbeta för en systemmiljö som präglas av transparens, samverkan och informationsutbyte. De system som hanterar mängdärenden ska kunna utbyta information och även hämta information från övergripande system. Genom den nya gemensamma internportalen kommer medarbetare och externa utförare kunna nå samtliga verksamhetssystem dygnet runt, oavsett fysisk placering. Kommunens medborgare och företag kommer att kunna utföra sina ärenden i en extern portal, uppbyggd på samma sätt som den interna portalen, direkt in i verksamhetssystemen. Ärendehanteringen och intern administration kommer i samband med detta kunna effektiviseras och bli mer transparent. Kommunen ska aktivt söka samarbete med andra kommuner för att kostnadseffektivt utveckla e-servicen. År 2012 ska Järfälla kommun kännetecknas av en högre grad av insyn och deltagande samt möjlighet till påverkan via elektroniska mötesplatser. Kommunen vill utöka medborgarnas och företagens insyn i kommunens arbete och de demokratiska processerna. Samtidigt ska också möjligheterna förbättras för den som vill göra sin stämma hörd och påverka, dock utan att åsidosätta den representativa demokratin. En mer lätttillgänglig interaktiv och öppen kanal kan skapas genom att utöka kommunens kommunikation via en ännu mer informativ och tillgänglig webbplats och på sikt även andra elektroniska kanaler, till exempel mobiltelefoner och annan ny teknik. Medborgare och företag får då lättare att komma med synpunkter och förslag. Även genom utsändning av kommunfullmäktiges möten via webbplatsen kan möjligheterna till insyn och påverkan öka.

8 möjligheter Du kommer att kunna använda e-tjänster på en rad områden. Här följer några exempel för hur dessa tjänster kan se ut för människor i olika livssituationer. En del av e-tjänsterna finns på plats redan i dag, andra hör mera framtiden till.

9 Barnfamiljen Bertilsson gunilla och peter bertilsson kan enkelt kommunicera med förskolan, som deras dotter Tuva går i, via e-post, sms och mms. Gunilla och Peter sköter kontakten med förskolan på kvällarna via sin hemdator och tycker att det är skönt att inte behöva ringa på dagtid, när de båda jobbar. De behöver inte heller skicka lappar med Tuva, utan kan istället använda e-tjänsterna på kommunens webbplats för att godkänna hennes deltagande i olika aktiviteter. Gunilla och Peter har också en son, Axel, som går i högstadiet. Via webben håller de kontakt med hans lärare om betyg och närvaro. Axel hämtar ofta själv scheman och pratar med sin lärare via mobil eller Internet. När han är sjuk kan han ladda ner hemuppgifter och delta i laborationer via webbplatsen eller ladda ner en lektion i efterhand via podd-tv. Axels klass kommunicerar och diskuterar också skolämnen på bloggar och på wikis (webbsidor som kan redigeras av flera användare). Gunilla och Peter anmäler Tuva till simskola och Axel till skateboardkurs via webben.

10 Anhöriga Anna anna är god man för sin pappa som är 92 år. Han klarar sig inte längre själv då han är lite förvirrad och ganska skröplig i kroppen. Med hjälp av en webbkamera som installerats hemma hos pappan kan Anna följa de vårdinsatser som han får. Hon kan också delta i hans vårdplaneringskonferens med hjälp av webbkameror. Via webben har Anna ansökt om en plats på särskilt boende för sin far. När hon loggar in på webbplatsen kan hon se var ärendet befinner sig i ärendegången och vilka personer hon kan kontakta med sina frågor. Senior-Sara Sara, som är 86 år gammal och vårdas hemma för flera olika sjukdomar, konsulterar ofta hemtjänsten via webben. På webben får Sara veta vilken personal som kommer vid nästa besök och hon kan dessutom hålla kontakten med vårdpersonalen via sms och e-post när det är något hon undrar över eller behöver berätta. 10

11 Sportiga Sofia och kulturella Kurt sofia prenumerar på sms-information från kommunen för att få senaste nytt om nypreparerade skidspår och pisterna i Brukets skidbacke. På somrarna får hon sms med aktuell badtemperatur. Hon loggar då och då in på kommunens webbplats där hon får en presentation av kommunens anläggningar. Där kan hon se vägbeskrivning och annan information om kommunens sportanläggningar. Sofia är med i Järfälla IF och håller koll på deras aktiviteter genom en webbkalender som uppdateras ofta. Hon bestämmer sig, tillsammans med goda vänner, för att starta en innebandyklubb och söker föreningsbidrag på kommunens webbplats. Kurt, som är kulturintresserad, går en gång i veckan in på kommunens webbkalender. Där publiceras all information om föreläsningar, teaterföreställningar, konserter och andra kulturevenemang i Järfälla. Han får också sms från webbkalendern när det gäller teaterföreställningar, eftersom han är särskilt intresserad av teater. Då kan han i god tid beställa biljetter till evenemang. Kurt är också med i en amatörteatergrupp och de har sökt föreningsstöd via webben. Då och då, när Kurt inte hinner gå till biblioteket, lånar han hem talböcker via kommunens webbplats. Genom webben får han också tillgång till faktadatabaser, läsarreflektioner och boktips. Om Kurt missar ett intressant föredrag på biblioteket laddar han ner det i sin portabla mediaspelare och lyssnar på det efteråt. 11

12 Hassan Husbyggare hassan har via kommunens e-tjänst ansökt om bygglov för utbyggnad av sin villa och via webbplatsen kan han också följa var ärendet befinner sig i beslutsprocessen. Genom webbplatsen hanterar han dessutom alla ärenden som rör sophämtning, vatten och avlopp. Hassan har hört rykten om ett vägbygge genom naturområdet intill villan och kollar på kommunens webbplats om det är något som planeras där. Han läser detaljplanen för området för att ta reda på om det är några större förändringar på gång. Samtidigt tar han del av kommunens planer för miljön. Fia Företagare fia äger en nystartad restaurang och har ansökt om serveringstillstånd via kommunens webbplats. Genom kommunens kundtjänst fick hon också tipset om att hon på webbplatsen kunde se vilka andra restauranger som planerar att etablera sig i Järfälla. Det kollade hon upp genast. Då såg hon att en annan företagare också planerade att öppna en restaurang i samma kvarter, vilket hon tyckte var bra, eftersom de tillsammans skulle locka fler matgäster till området. Fia fick snabbt sitt serveringstillstånd och lämnade in en bygganmälan för att kunna göra vissa viktiga ombyggnader i restauranglokalen. 12

13 Kommunfullmäktiges sammanträden sänds från hösten 2008 på försök direkt i webb-tv. Fler möjligheter att delta och påverka i e-strategin betonas att alla som bor och verkar i kommunen lättare ska kunna ta del av kommunens olika verksamheter, beslutsprocesser och beslut om gemensamma frågor. Genom utbyggda e-tjänster och utvecklade webbsamråd ska medborgarnas kompetens och kunskaper tas tillvara. Det blir enklare att lämna kreativa förslag som ger de folkvalda signaler om hur till exempel kommunens resurser bör fördelas eller omfördelas. 13

14 E-säkerhet i Järfälla I Järfällas e-strategi prioriteras din säkerhet och personliga integritet i kommunens e-miljö. Till vardags använder du ditt körkort eller ID-kort då du ska legitimera dig. På kommunens webbplats använder du i stället en e-legitimation. Den visar att du är just du i din kontakt med kommunen och du kan skriva under handlingar elektroniskt på Internet. En e- legitimation ges ut av banken eller av Telia, och är lika personlig som ett körkort eller vanligt ID-kort. En viktig del i strategin är att skapa system som ser till att information inte hamnar fel eller förvanskas. Detta oavsett om det gäller pappershandlingar, vanliga brev, e-post, video, sms eller data- och ljudfiler. Offentlighetsprincipen gäller och alla medborgare kan använda sin rätt att ta del av allmänna handlingar. I e-strategin betonas dock att den enskilda individens integritet ska respekteras så att inte känsliga och hemliga uppgifter om privata förhållanden röjs. Sekretesslagen, liksom Personuppgiftslagen, gäller självklart även i e-miljön i Järfälla kommun. 14

15 En enda kundtjänst I dagsläget måste du ha kontakt med en särskild förvaltning för att uträtta ärenden hos kommunen. Det kan i vissa fall innebära svårigheter för dig att få tag i rätt person. Nu kommer vi att bygga en kundtjänst som är gemensam för de flesta kommunala verksamheterna. Den nya kundtjänsten ska inte bara snabbt kunna besvara dina frågor utan också hjälpa dig att uträtta många av dina ärenden. Utgiven av Järfälla kommun Illustrationer Eva Thimgren Foto: Mikael Nasberg Grafisk form: Press Art ( Tryck: Wikströms, Uppsala

16 Allt fler kommunala tjänster blir under de närmaste åren tillgängliga genom olika elektroniska lösningar. Alla invånare och verksamma i kommunen kan dra nytta av dessa på olika sätt. Det blir också lättare att följa de kommunala beslutsprocesserna och lämna förslag till politikerna. I denna skrift sammanfattas kommunens e-strategi. Visionen är att göra vardagen enklare för både medborgare och företag i Järfälla. Järfälla kommun Besöksadreass: Vasaplatsen 11. Postadress: Järfälla. Telefon: jarfalla.kommun@jarfalla.se

E-strategi för Nykvarns kommun E-STRATEGI. Antagen av kommunstyrelsen den 2 juni 2009

E-strategi för Nykvarns kommun E-STRATEGI. Antagen av kommunstyrelsen den 2 juni 2009 E-strategi för Nykvarns kommun Antagen av kommunstyrelsen den 2 juni 2009 Ändringar införda till och med KS, 174/2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Nuläge e-tjänster i Nykvarns kommun... 2 E-strategi

Läs mer

barnomsorg En webbservice för dig som har eller vill söka en plats för ditt barn i Ronnebys barnomsorg! www.ronneby.se/barnomsorg

barnomsorg En webbservice för dig som har eller vill söka en plats för ditt barn i Ronnebys barnomsorg! www.ronneby.se/barnomsorg barnomsorg En webbservice för dig som har eller vill söka en plats för ditt barn i Ronnebys barnomsorg! www.ronneby.se/barnomsorg www.ronneby.se/barnomsorg E-service barnomsorg har ersatt blanketter för

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17 HEJ sid 5 Vad gör vi? sid 6 Vad krävs av dig? sid 7 SÅ FUNKAR DET sid 9 Välj väg sid 10-12 Kassakort sid 13 Utbetalning sid 13 Vår e-tjänst Mina sidor (www.sekosakassa.se) sid 15 E-legitimation/BankID/Mobilt

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 4. Vad tycker panelen om E-tjänster

PiteåPanelen. Rapport 4. Vad tycker panelen om E-tjänster PiteåPanelen Rapport 4 Vad tycker panelen om E-tjänster Augusti 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomiavdelningen vid Kommunledningskontoret 1.0 Inledning För att förenkla för medborgarna, utvecklar Piteå Kommun

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det Guide... ett bättre sätt att leva Innehåll E-tjänster via webben! 3 E-legitimation 3 Ansökan via webben 4 Inloggning 5 Översikt 6 Ändra kontaktuppgifter

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID

Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID 2015-03-31 Information för användare av e-tjänstekort och HSA-ID Du som arbetar i Järfälla kommun och arbetar med känsliga uppgifter och behöver säker identifiering och inloggning. System som innehåller

Läs mer

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande Stjälvbetjäningstjänster Attityder och användande Målgrupp: Statligt anställda Metod: Telefonintervjuer Period: 8 23 februari 2013 Antal intervjuer: 1 000 INLEDNING SPV gör kontinuerligt undersökningar

Läs mer

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Du som vårdnadshavare på Solhemsskolan kan logga in i Stockholms Skolwebb och få information om ditt barns skolgång. Stockholm Skolwebb är en e-tjänst som

Läs mer

Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun. e-kampanjen

Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun. e-kampanjen Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun e-kampanjen Fredrik Eriksson, IT-strateg, fredrik.c.eriksson@linkoping.se, 013-26 33 53 Catarina Thuning, Kommunikationsdirektör, catarina.thuning@linkoping.se,

Läs mer

Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg

Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg Enköpings kommun Alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden. Foto: skolkontorets arkiv

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Bengt Svenson. Svenska Kommunförbundet /Landstingsförbundet. 08-452 74 30 bengt.svenson@svekom.se www.lf.svekom.se/it

Bengt Svenson. Svenska Kommunförbundet /Landstingsförbundet. 08-452 74 30 bengt.svenson@svekom.se www.lf.svekom.se/it Bengt Svenson Svenska Kommunförbundet /Landstingsförbundet 08-452 74 30 bengt.svenson@svekom.se www.lf.svekom.se/it Inför 24-timmarskommunen Strategi och samverkan Bengt Svenson KommITS 2002-10-02 Vår

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Verksamhetsutveckling med stöd av IT. KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun

Verksamhetsutveckling med stöd av IT. KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun Verksamhetsutveckling med stöd av IT KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun 1 Ett seminarium om IT-utveckling behöver verksamhet! Verksamhetsutveckling behöver IT! 2 Ett

Läs mer

Från och med den 30 mars kan du anmäla dina importsändningar på internet!

Från och med den 30 mars kan du anmäla dina importsändningar på internet! Från och med den 30 mars kan du anmäla dina importsändningar på internet! Jordbruksverket inför en e-tjänst för att anmäla sändningar med växter och växtprodukter på internet. Vad kommer vi att informera

Läs mer

Företagsärenden för ombud

Företagsärenden för ombud Företagsärenden för ombud Bli mer effektiv med Företagsärenden för ombud Den här tjänsten är utvecklad för dig som hjälper andra att registrera företag och som skickar in många aktiebolagsärenden till

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN E-strategi för Strömstads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2007-06-20, 131 e-strategi för Strömstads Kommun 2007-2012 2007-05-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTEN

Läs mer

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey Vatten och tillväxt Dreamhack Hockey Kunden uppdragsgivaren Engagemang som privatperson Dagis, skola, äldrevård, vatten & avlopp, vårdcentral, avfall, fastighet etc. Engagemang som företagare Tillstånd

Läs mer

eid Support Version 0.1 2011-02-08

eid Support Version 0.1 2011-02-08 eid Support Version 0.1 2011-02-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERSIONSHANTERING... 3 2 INLEDNING... 3 3 VAD ÄR EN E-LEGITIMATION?... 3 4 OLIKA TYPER AV E-LEGITIMATION?... 3 4.1 BANKID... 3 4.2 NORDEA... 4

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster

Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster 24-TIMMARSUPPDRAGET Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster Håkan Jönsson hakan.jonsson@o.lst.se Verva 28 sept 24-TIMMARSUPPDRAGET 24-timmarsuppdraget är en del av ett antal regeringsuppdrag För alla länsstyrelser

Läs mer

Samhällsbyggnad, Miljö och Hälsa

Samhällsbyggnad, Miljö och Hälsa Samhällsbyggnad, Miljö och Hälsa BLANKETT FÖR OLÄGENHETSANMÄLAN Personuppgifter Namn Boendeform Villa Hyresrätt Bostadsrätt Adress Ort mobil Ev. lägenhetsnr. Om annan boendeform, specificera nedan Personuppgifter

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen i Hässleholms kommun 2004-09-29, 119 Dnr 2004.467 009. Viktiga värderingar och principer. Kommunen har flera kontaktvägar:

Antagen av kommunstyrelsen i Hässleholms kommun 2004-09-29, 119 Dnr 2004.467 009. Viktiga värderingar och principer. Kommunen har flera kontaktvägar: Kommunal författningssamling G 19 Servicepolicy Antagen av kommunstyrelsen i Hässleholms kommun 2004-09-29, 119 Dnr 2004.467 009 Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan

Läs mer

Fritids. Vanliga frågor om

Fritids. Vanliga frågor om Vanliga frågor om Fritids På Fritids kan barn från Förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritidshemmets uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras

Läs mer

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-erik.nystrom@skl.se SKL:s verktyg för självvärdering inom digitalisering Självvärderingsverktyg eblomlådan Hur används eblomlådan? Självvärdering och

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster Handling Datum 1 (13) Handbok för s e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 Innehållsförteckning Inledning... 2 Definition... 2 Mål... 2 Intern kommunikation... 3 Extern kommunikation... 3 Förhållningssätt...

Läs mer

Kommits vårkonferens 2009

Kommits vårkonferens 2009 Kommits vårkonferens 2009 Erfarenheter från Vinnova projektet E-samhället och företagen Örjan Scheller IT-strateg Oxelösunds kommun 1 Kommits vårkonferens 2009 E-samhället o företagen Orust Upplands Väsby

Läs mer

Utbildning. T9k Webb

Utbildning. T9k Webb Utbildning T9k Webb Innehåll Tolk 9000/ T9k Förutsättningar för inloggning T9k vy för vy Tolk 9000/ T9k Bakgrund Nytt system för att hantera tolkbeställningar Säkerhet och informationshantering Systemets

Läs mer

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17 HEJ sid 5 Vad gör vi? sid 6 Vad krävs av dig? sid 7 SÅ FUNKAR DET sid 9 Välj väg sid 10-12 Kassakort sid 13 Utbetalning sid 13 Vår e-tjänst Mina sidor (www.sekosakassa.se) sid 15 E-legitimation/BankID/Mobilt

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

E-strategi för Botkyrka kommun

E-strategi för Botkyrka kommun 1 [10] E-strategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [10] Botkyrka kommun behöver en e-strategi Synen på informationsteknik förändras snabbt. Vi har gått från ADB till IT och nu går vi vidare med e.

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

IMORGON! Ska deklarationen in imorgon?

IMORGON! Ska deklarationen in imorgon? IMORGON! Ska deklarationen in imorgon? Köp medges ej, kontakta din bank om problemet kvarstår. Kan vara bra ur säkerhetsaspekt 1. Pinkod 2. Svarskod 3. Kontrollkod 4. Ny svarskod 5. OK Failed. Your session

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare Häng med till Hjärntorget! Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare https://hjarntorget.goteborg.se Göteborgs Stad Majorna-Linné Hemsida: www.goteborg.se/majornalinne Telefon:

Läs mer

Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten

Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten Ur behovsanalys Mina sidor: De gemensamma behoven kan till stor del mötas med gemensamma tjänstemoduler enhetligare möten Hypoteser om vilken lösning det finns behov av Stor andel gemensamma generella

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Ansök om ersättning. - så gör du. lararnasakassa.nu

Ansök om ersättning. - så gör du. lararnasakassa.nu Ansök om ersättning - så gör du lararnasakassa.nu Så här söker du ersättning från oss Du har anmält dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande. För att vi ska kunna utreda ditt ärende behöver vi få in

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Morapanelens synpunkter på mora.se Kommunledningskontoret februari 2010

Morapanelens synpunkter på mora.se Kommunledningskontoret februari 2010 Morapanelens synpunkter på mora.se Kommunledningskontoret februari 2010 Sammanfattning Mora kommuns webbplats skall vara uppdaterad och anpassad till besökarnas behov och förväntningar. Vi gör under våren

Läs mer

Ansök om ersättning. - så gör du. lararnasakassa.nu

Ansök om ersättning. - så gör du. lararnasakassa.nu Ansök om ersättning - så gör du lararnasakassa.nu Så här söker du ersättning från oss Du har anmält dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande. För att vi ska kunna utreda ditt ärende behöver vi få in

Läs mer

E-tjänster som förenklar livet

E-tjänster som förenklar livet E-tjänster som förenklar livet Olika typer av e-tjänster Interna e-tjänster Statliga och kommunala e-tjänster Kommersiella e-tjänster E-tjänster för privatpersoner resp. organisationer Vinster för användaren

Läs mer

Allt du behöver veta Föräldrar i

Allt du behöver veta Föräldrar i Föräldrapaketet Förskola, Fritid & Skola Allt du behöver veta Föräldrar i SkolportalN Förskola, Fritid & Skola Nacka Kommun Innehållsförteckning Vad är SkolportalN?... 3 Skolportalens videoguider ett bibliotek

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Nära Enkelt Öppet Marie Larsson Det här är Skellefteå Sveriges till ytan största kustkommun 72 000 invånare - hälften i stan Nya tider Nya utmaningar Nya arbetssätt

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Förstudie kommunens nya hemsida

Förstudie kommunens nya hemsida Kommunen nya hemsida planeras till sommaren 2012 Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta: Henrik Sjönnebring Webbansvarig Informationsavdelningen henrik.sjonnebring@danderyd.se Tel: 08-568 910 21 Syftet

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun 2015-02-06 Servicegarantier För Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och

Läs mer

Verksamhetsutveckling med IT som stöd

Verksamhetsutveckling med IT som stöd Verksamhetsutveckling med IT som stöd kortversion av KARLSTADS KOMMUNs it-policy 1 WWW Kommunfullmäktige har tagit beslut om Karlstads kommuns it-policy Verksamhetsutveckling med it som stöd. Den ska vara

Läs mer

Vill du bli god man?

Vill du bli god man? Vill du bli god man? Är du vår nästa god man eller förvaltare? Överförmyndarmyndigheten i Järfälla och Upplands-Bro har alltid behov av gode män för personer som har svårt att klara sin vardagsekonomi

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad (drömsk musik) Kjell: Jakten på den

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

Lättläst om att betala tillbaka. lån tagna efter den 30 juni 2001

Lättläst om att betala tillbaka. lån tagna efter den 30 juni 2001 Lättläst om att betala tillbaka lån tagna efter den 30 juni 2001 2015 1 2 Välkommen till CSN Här kan du läsa om hur du betalar tillbaka det lån som kallas annuitetslån. Det är pengar som du lånat när du

Läs mer

E-tjänst grundskola. - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling

E-tjänst grundskola. - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling E-tjänst grundskola - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling Vad är en e-tjänst? E-tjänster erbjuds via internet eller mobiltelefon och är tillgängliga dygnet runt.

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun Styrdokument, policy Handläggare Tf kommunikationschef 2017-12-27 Helena Westin 08-590 970 90 Dnr helena.westin@upplandsvasby.se KS/2015:319 Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun 2018-2020 Nivå:

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

HANDLEDNING FÖR E-SERVICE BARNOMSORG

HANDLEDNING FÖR E-SERVICE BARNOMSORG HANDLEDNING FÖR E-SERVICE BARNOMSORG Jag vill ansöka om plats i förskolan Du behöver inte vara inloggad för att ansöka om plats till barnomsorgen. Du kan också ta del av vilket utbud Falköpings kommun

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 Riktlinje Sociala medier Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 2016 2019 sidan 1 av 6 Sociala medier definition Sociala medier avser aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat

Läs mer

Riktlinjer för service och tillgänglighet

Riktlinjer för service och tillgänglighet Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret 2015-09-15 KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 KSKF/2015:451 Riktlinjer för service och tillgänglighet Inledning Eskilstuna kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 1 NORDANSTIGS KOMMUN Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 Del A. Hur är du med Nordanstigs kommun som en plats att bo och leva på Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter

Läs mer

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster Avdelningen för industriell marknadsföring, e-handel och logistik Åsa Wallström Anne Engström BAKGRUND Huvudsakligt fokus har varit på: informationsteknologi

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

Effektkarta Helsingborg.se

Effektkarta Helsingborg.se Effektkarta Helsingborg.se Om detta dokument Detta dokument beskriver övergripande syfte, effektmål och målgrupper (personas), information och innehåll på helsingborg.se. Det är ett styrdokument som ska

Läs mer

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Övergripande om kundtjänst Solna Stads kundtjänst ska från 15 januari 2015 vara den huvudsakliga kontaktvägen in till Solna Stad. Kontakt ska kunna tas

Läs mer

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler.

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler. Digitala Kumla 2025 Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Digitala Kumla

Läs mer

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17

HEJ sid 5. SÅ FUNKAR DET sid 9. SÅ HÄR NÅR DU OSS sid 17 HEJ sid 5 Vad gör vi? sid 6 Vad krävs av dig? sid 7 SÅ FUNKAR DET sid 9 Välj väg sid 10-12 Kassakort sid 13 Utbetalning sid 13 Vår e-tjänst Mina sidor (www.sekosakassa.se) sid 15 E-legitimation/BankID/Mobilt

Läs mer

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun 2019-2022 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för digitalt medborgarförslag Riktlinjer 2019-04-29 Kommunfullmäktige

Läs mer

Välkommen till Alfa-kassan

Välkommen till Alfa-kassan Välkommen till Alfa-kassan Alfa-kassan är fristående från fackförbund och intresseorganisationer och välkomnar alla oberoende av yrkesgrupp. Alfa-kassan i korthet Vi välkomnar alla som någon gång har arbetat

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Mina meddelanden för företag. En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden för företag. En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden för företag En tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner Med tjänsten Mina meddelanden och en digital brevlåda kan ditt företag ta emot post digitalt från myndigheter

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning?

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning? Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år FK 4089-B_Fa I vissa fall kan du få tillfällig föräldrapenning för ett barn som fyllt tolv år. Det gäller om barnet har en sjukdom

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Ställföreträdande kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Christina Karlberg 2014-01-28 1 (5) Sociala medier 2 (5) Sociala medier

Läs mer

Så här gör du SAM-ansökan

Så här gör du SAM-ansökan Den här informationen hittar du också i broschyren Nyheter och översikt 2014 på sidorna 17 25 Så här gör du SAM-ansökan Du gör din SAM-ansökan i SAM Internet. SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets

Läs mer

Kontaktcenter En betraktelse sett ut ett medborgarperspektiv på utvecklingen av kommunal e-förvaltning

Kontaktcenter En betraktelse sett ut ett medborgarperspektiv på utvecklingen av kommunal e-förvaltning Kontaktcenter En betraktelse sett ut ett medborgarperspektiv på utvecklingen av kommunal e-förvaltning Iréne Bernhard Adjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap Högskolan Väst, Trollhättan irene.bernhard@hv.se

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Stockholm Skolwebb. Information kring säkerhet och e-legitimation för Stockholm Skolwebb. skolwebb.stockholm.se

Stockholm Skolwebb. Information kring säkerhet och e-legitimation för Stockholm Skolwebb. skolwebb.stockholm.se S Stockholm Skolwebb Information kring säkerhet och e-legitimation för Stockholm Skolwebb Innehållsförteckning Säkerhet i Stockholm Skolwebb... 3 Roller i Stockholm Skolwebb... 3 Hur definieras rollerna

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta:

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta: Innehållsförteckning Inledning 2 Vem är medborgare? 2 Hur får jag mitt konto? 2 Hur loggar jag in? 2 Jag vill byta mitt lösenord 3 Jag har glömt mina inloggningsuppgifter 3 Jag vill logga ut 4 Översikt

Läs mer

E-tjänst grundskola. - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling

E-tjänst grundskola. - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling E-tjänst grundskola - ger dig möjlighet till större inblick i ditt barns skolgång och utveckling Vad är en e-tjänst? E-tjänster erbjuds via internet eller mobiltelefon och är tillgängliga dygnet runt.

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

Särvux. Kurskatalog 2011/12

Särvux. Kurskatalog 2011/12 Särvux Kurskatalog 2011/12 2 Innehåll Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan Svenska 14 Bild 15 Arbete/boende 16 Dator 17 Fritid 18 Mitt Malmö 19 Natur 20 Pengar 21 Grundläggande särvux motsvarande

Läs mer

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se E-legitimationer Jonas Wiman LKDATA Linköpings Kommun jonas.wiman@linkoping.se 1 Många funktioner i samhället bygger på möjligheten att identifiera personer För att: Ingå avtal Köpa saker, beställningar

Läs mer

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013 Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting E-tjänster i kommunerna Sveriges kommuner och landstings (SKL) enkät 2011

Läs mer

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR SALA.SE 2014-2016 1 (3) 2014-02-12 RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje för sala.se och övriga publika internetkanaler Internet rymmer idag ett stort

Läs mer

Anhörigstöd för dig som stödjer och vårdar en anhörig

Anhörigstöd för dig som stödjer och vårdar en anhörig Anhörigstöd för dig som stödjer och vårdar en anhörig Foto Jesper Molin Jag vet inte vad jag skulle ha tagit mig till utan anhörigstödet. Kvinna, 65 + som vårdar sin make Som anhörig har man ofta inte

Läs mer