Avdelning Västernorrland 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelning Västernorrland 2015"

Transkript

1 Årsrapport Avdelning Västernorrland (13)

2 Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport 2015 avdelning Västernorrland Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker och förbättringsområden Övrigt Sammanfattning Ordförande har ordet Då kan vi lägga 2015 till handlingarna. Ännu ett år då det hänt mycket, i både länet, landet och övriga världen. Vi har ofta fått samtal från medlemmar som vittnar om att arbetsbelastningen är hög, vårdplatser stängda och svårt att rekrytera och behålla personal/kollegor. Fler arbetsgivare har inte en ekonomi i balans och diskussioner om ständiga besparingar och nedskärningar gör inte vardagen behagligare. Övertagandet av hemsjukvården på distriktssköterskenivå börjar sätta sig, även om det fortfarande finns förbättringsutrymme. Vi har under året fått möjlighet att träffa medlemmar vid många olika tillfällen. Våra vår-föreläsningar med middag drog många deltagare. Vi pratade bland annat om arbetstider, personcentrerad vård och semester. Medlemsmöte med guldkant är en annan uppskattad aktivitet där årets tema var Hälsosam Vårdmiljö. Många arbetsplatsnära frågor kommer då upp och man hinner diskutera med sina arbetskamrater. Vi har haft löneöverläggningar hos alla arbetsgivare och utfallen har varierat. Vi gratulerar särskilt Ånge kommun, som säkert givit ett av Sveriges bästa lönepåslag i år till sina anställda i våra yrkesgrupper. 2 (13)

3 Under året har vi haft diskussioner med arbetsgivaren om att det behövs en annan reglering av nattarbetstid. Dagens förhållanden i vården stämmer inte överens med skrivningar från 70-talets bestämmelser. För att alltid kunna garantera patientsäkerheten, behövs vila och återhämtning efter nattpassen och vi har hos landstinget och fler kommuner drivit att vi vill att 10 arbetade timmar natt ska räknas som 14 arbetade timmar. Samtliga arbetsgivare har avvisat vårt yrkande och hänvisat till centrala parter. Kramfors, Sollefteå och Ånge kommuner har redan bättre lokala nattarbetstidsavtal. Strax före jul kom Vårdförbundet och SKL överens om en avsiktsförklaring i samband med förhandlingarna om vårt löneavtal HÖK 11 skulle sägas upp eller inte. Parterna har kommit överens om ett kollektivavtal som ger oss förutsättningar att tillsammans med SKL arbeta fram en arbetstidsreglering för vården som ger vila och återhämtning i samband med arbetstid förlagd på natten. Möjligheterna att få en central reglering av arbetstiderna var avgörande när Vårdförbundet beslöt att förlänga avtalet ytterligare tre år. Målet med den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om är att det inom två år ska finnas en central arbetstidsbestämmelse som ger tid för vila och återhämtning vid nattarbete. En kontrollstation har inrättats på vägen. Redan om ett år ska en principöverenskommelse ha tagits fram. Den ska till exempel innehålla principer för om det krävs att man arbetar ett visst antal nätter för att få tidskompensation, och om det ska finnas ett tak för hur mycket kompensation man kan få. En central överenskommelse är grunden och sen kan man alltid göra ännu bättre lokala anpassningar. Begreppet Personcentrerad vård börjar bli mer känt och vi har tagit alla tillfällen i akt att berätta för både medlemmar, arbetsgivare och politiker vad konceptet innebär och varför det skulle vara en vinst både för anställda, patienter och ekonomi att införa detta på bred front. Vi är särskilt glada att SKL nu gått ut och sagt att landsting och kommuner ska införa detta etiska förhållningssätt. I somras deltog vi för första gången i Pride-tåget. Strålande sol och många positiva människor utgjorde en bra start för att uppmärksamma allas lika värde i samhället. Under vecka 47, Vårdförbundsveckan, arrangerade vi tre biokvällar runt om i länet. Även då passade vi på att berätta om vad som är på gång i Vårdförbundet samt slog ett slag för Personcentrerad vård och vår nattarbetstidsstrategi. Vi har också hunnit med att ha en extrakongress i förbundet i våras och antog då vår nya idé om en hälsosam vårdmiljö. Där summerar vi de faktorer som vi ser som vinnande att arbeta vidare med; hälsosam vårdmiljö, ledarskap, hälsa och helhet, hälsosamma arbetstider och lärande genom yrkeslivet. Ett både viktigt och roligt uppdrag är att få träffa våra blivande kollegor vid besök på universiteten. Klassbesök, afterwork, avslutningsmiddagar och stipendieutdelning har stått på agendan. 3 (13)

4 Styrelsen känner sig utifrån rådande förutsättningar nöjda med årets arbete och ser fram emot nästa års medlemskontakter. Maria Bäckman Ordförande Vårdförbundet avd Västernorrland 2. Måluppföljning Medlemmar: Yrkesverksamma Studerande Pensionerade Övriga Summa medlemmar Yrkesverksamma: Landstinget Kommuner Statliga Privata Det har inte hänt några stora förändringar med medlemsantalet under 2015 jämfört med Antalet yrkesverksamma har minskat något och vi märker tydligt av Ledarnas värvningskampanjer. Det har också varit många pensionsavgångar under året och antal pensionärsmedlemmar har ökat. Antalet studenter har ökat något och det är viktigt att våra blivande kollegor tidigt kommer med i förbundet för att få en bra start i sin yrkeskarriär. Flera kommuner har utökat antal tjänster och det märker vi i ökat antal medlemmar där. Hälsa och helhet För att få spridning av vad Vårdförbundet vill uppnå, har vi regelbundna träffar för alla förtroendevalda, så alla ska känna sig säkra i att bära vårt budskap och kunna påverka och arbeta för förbättring och utveckling på arbetsplatserna. En inriktning som vi bestämt att arbeta för är att det införs Personcentrerad vård överallt. Under hela året har vi tagit alla tillfällen i akt att berätta för alla i vår närhet vad konceptet innebär och varför det är bra både för oss som arbetar och dem vi är till för. Flera i styrelsen har också varit i Göteborg på GPCC (centret på Göteborgs universitet) och lärt sig mer om detta förhållningssätt. Den aktivitet under året som genererat flest antal deltagare är utan tvekan Medlemsmöte med guldkant. Vi har nått 800 medlemmar i år under temat Hälsosam vårdmiljö. Vad behöver medlemmarna på just min arbetsplats arbeta med för att utveckla vården och vilka krav behöver uppnås för att man ska trivas och stanna kvar? Då arbetsplatserna skiljer sig åt kan det variera allt ifrån 4 (13)

5 schemaläggning, bemanning, lön, arbetsmiljö, kompetensutveckling eller forskning. Vi har bjudit in politiker och tjänstemän att Gå en dag i mina skor. Personen har då fått följa en medlem på dennes arbetsplats, för att få en bra insyn i vad våra professioner gör. Att ständigt arbeta för att vården är säker är mycket viktigt. Vi uppmanar medlemmar att skriva avvikelser om något gick fel och att även kräva uppföljning/återkoppling på APT. Tyvärr är tendensen att antalet avvikelser minskar, då många medlemmar upplever att de inte leder till förändring. En styrelseledamot deltar i förbundets nationella grupp Säker vård och får där viktiga inspel att ta med hem och sprida. Vid senaste träffen diskuterades bl a att patienter ska få tillgång sin egen journal via nätet och hur det kommer att påverka oss som dokumenterar. Reflekterande samtal är också en framgångsfaktor. På kort tid ser man tydligt vilka problem/brister som alltid återkommer och här har man ett bra underlag att arbeta vidare med i arbetsgruppen. På vissa arbetsplatser kallas detta Daglig styrning. Vi uppmanar de förtroendevalda att Reflekterande samtal införs på alla arbetsplatser. En lunchföreläsning har innehållit information om vad man arbetar med på NFC (Nationellt forensiskt centrum) samt vikten av kvalitetssäkrade processer, där inget får gå fel. Hållbart yrkesliv Styrelsen har under våren haft förmånen att få vara med och ta fram ett nytt idédokument om en hälsosam vårdmiljö. Dokumentet antog vi vid en nationell extrakongress i maj. Här har vi slagit fast att vi behöver en bra arbetsmiljö som innefattar bra arbetstider/scheman, rätt värdering, kompetensutveckling och bra villkor, för att vi ska kunna göra ett gott och patientsäkert arbete. Samverkan är också ett steg som är viktigt, där vi har möjlighet att berätta för chefer och tjänstemän vad vi i Vårdförbundet tycker behövs för att vi ska trivas och göra ett bra arbete. De förtroendevalda sitter med i många olika typer av samverkansforum och för fram vår politik. Vi samverkar med andra fackförbund i de frågor vi har samsyn, för att få större tyngd. Möten med arbetsgivare och politiker sker kontinuerligt. När vi träffar dem tar vi diskussionerna om vad som behövs för att få medlemmarna att dels ta en anställning och dels hur vi kan få dem att stanna kvar på arbetsplatsen. Vi anser att AST (Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor) är den väg man bör gå för att locka hit/behålla sjuksköterskor, då bristen på specialistutbildade sjuksköterskor börjar bli alarmerande. Vi är snart det enda länet i Sverige som inte har AST på kartan. I samband med alla löneuppstarter fick alla 5 (13)

6 arbetsgivare detaljerad information om AST. På kommunerna la vi särskilt fokus på specialistutbildning i geriatrik. Vi talar oss varma för Personcentrerad vård, då det finns forskning som visar att man kan spara mycket pengar på att gå över till personcentrerad vård, för att inte tala om att alla som arbetar personcentrerat vittnar om en meningsfullare arbetsdag och patienten en vård som är anpassad till just dennes behov och förmågor. Medlemsmöten med regionalt skyddsombud (RSO) har varit lite haltande på grund av flera byten på detta ansvarsområde i styrelsen. Vi har genomfört några möten på arbetsplatser och de förtroendevalda inom privata sektorn har varit inbjudna till våra träffar för förtroendevalda. Då antalet privata aktörer i länet ökar behövs en kraftansträngning inom RSO nästa år. Vi pratar mycket om arbetstider, både med politiken och med arbetsgivarna. Det måste till bättre scheman för att medlemmar ska hålla ett helt yrkesliv. Vårdförbundet har drivit frågan om nattarbetstid hela året, där 10 timmar natt ska värderas som 14 arbetade timmar. Vi vet genom forskning att det är skadligt för hälsan att arbeta natt och vill därför ha mer återhämtningstid för dem som arbetar ständig natt eller tre-skift. I juni gick Vårdförbundet ut med en förhandlingsframställan till alla kommuner, landsting och regioner i Sverige om att teckna lokala avtal om nattarbetstid, då SKL (Sveriges kommuner och landsting) hänvisade ärendet till lokal nivå och inte ville teckna ett centralt avtal med oss. Svaret i vårt landsting och i de kommuner, som idag inte har bra nattarbetstidsavtal, blev nej precis som på de flesta ställen i Sverige, så nu ligger frågan åter på SKL:s bord. Vi yrkade också hos alla kommuner och på landstinget om att ob ska beräknas procentuellt på lönen, men även där sa alla nej. Strax före jul kom Vårdförbundet och SKL överens om en avsiktsförklaring i samband med förhandlingarna om vårt löneavtal HÖK skulle sägas upp eller inte. Parterna har kommit överens om ett kollektivavtal som ger oss förutsättningar att tillsammans med SKL arbeta fram en arbetstidsreglering för vården som ger vila och återhämtning i samband med arbetstid förlagd på natten. Möjligheterna att få en central reglering av arbetstiderna var avgörande när Vårdförbundet beslöt att förlänga avtalet, HÖK 11, ytterligare tre år. Målet med den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om är att det inom två år ska finnas en central arbetstidsbestämmelse som ger tid för vila och återhämtning vid nattarbete. En kontrollstation har inrättats på vägen. Redan om ett år ska en principöverenskommelse ha tagits fram. Den ska till exempel innehålla principer för om det krävs att man arbetar ett visst antal nätter för att få tidskompensation, och om det ska finnas ett tak för hur mycket kompensation man kan få. En central överenskommelse är grunden och sen kan man alltid göra lokala anpassningar. 6 (13)

7 Rätt värderad kunskap Under våren/sommaren genomfördes löneöversyner hos alla arbetsgivare. Vi har lagt vikt vid att säkerställa att vi och arbetsgivarna har haft samsyn i vad våra löneavtal säger och vad som då ska uppfyllas av båda parter. I landstinget och i en av kommunerna krävdes det ett antal omtag innan processen kunde avslutas. Vi nådde inte helt fram och avstämningsprotokollens formuleringar får följas noga inför 2016:s löneuppstarter. Vi vill särskilt uppmärksamma Ånge kommun, som nog gjorde en av Sveriges bästa löneöversyner i år! Där gjorde arbetsgivaren en paus i överläggningen med oss och gjorde en ny beräkning på hur mycket man behövde öka lönerna med för att få kompetenta anställda att stanna kvar i sina anställningar. Vi diskuterar också med politiker och tjänstemän att kvinnors livslön ligger långt under männens och då vi är ett kvinnodominerat förbund, ser vi med stor oro på detta. Genom våra yrkesdagar vill vi att medlemmarna själva ska vända sig till allmänheten och berätta vad professionerna gör och vad arbetsdagarna innehåller och visa på hur vi är med och utvecklar vården och gör den säker. Vi vill visa vilka viktiga yrken vi har. Vi bjuder in till medlemsmöten, där medlemmarna själva håller föreläsningar om sina yrken, utveckling och vardag. Vi uppmärksammar dessa dagar på bred front. Medlemmarna har också möjlighet att nominera en kollega som de tycker gjort ett gott arbete eller som på annat sätt är ett föredöme för professionen. Detta uppmärksammas både med tårta och diplom. En styrelseledamot har varit delaktig i framtagandet av ett introduktionsprogram på landstinget, för nya sjuksköterskor. Detta är ett steg på vägen, då vi har många samtal med nya kollegor som inte upplever att de får det stöd och introduktion de behöver för att känna sig trygga i sitt nya yrke. Vi för också diskussioner med arbetsgivarna att man som ny behöver en mentor att vända sig till. Alla arbetsgivare behöver införa eller utveckla introduktion och handledning till nya kollegor. Medlemsutveckling Enskilda medlemsärenden försöker vi handlägga snarast. Det är viktigt att alla medlemmar ska uppleva att de får snabb och rätt hjälp, då de behöver vårt stöd. Vi lyssnar, fångar upp och stöttar och vid behov hjälper vi till att få kontakt med annan kompetens. Många av ärendena är knutna till den tunga vårdmiljön som råder och bristen på personal. Vi ser även en ökning bland ärendena som har att göra med utbildningskontrakt mellan arbetsgivare och medlem, där medlemmen av något skäl är tvingad till att bryta en kontraktsanställning. Vi fortsätter med våra Välkomstsamtal där vi kontaktar nya medlemmar och berättar vilka vi är och vad vi kan bidra med och hur vi arbetar i Vårdförbundet. 7 (13)

8 Vi är övertygade om att det är lättare att ta kontakt med oss om vi skapar en första relation till nya medlemmar. Även de medlemmar som av olika anledningar vill lämna Vårdförbundet tar vi kontakt med och diskuterar vad som föranlett ett utträde och vad vi kunde gjort bättre. På förtroendeträffarna går vi igenom att de ska prata med alla nya kollegor och studenter på arbetsplatsen och höra om de är medlem. Vi försöker synas så mycket som möjligt på hemsidan, Facebook och har sedan oktober även ett eget Instagram-konto. Vi upplever att fler och fler gillar oss på sociala medier och vi försöker att lägga ut det som är aktuellt och på gång. På alla möten vi har med medlemmar och förtroendevalda uppmanar vi att besöka oss på Facebook, hemsidan och Instagram för att ta del av vårt arbete och vad vi gör i speciella frågor som är på agendan. Så fort vi får 50 nya Gillare lottar vi ut fina profilprodukter. Vi lägger tid och resurser på att tidigt få kontakt med våra blivande kollegor på universiteten. Det är viktigt att visa att Vårdförbundet är en förening som de hör hemma i och känner att de har nytta av. Under utbildningen gör vi regelbundna klassbesök, skickar ut information, har kvällsaktiviteter, har avslutningsmiddagar, ny i yrket-träffar samt delar ut stipendium för bästa C-uppsats. Under Vårdförbundsveckan slog vi ett extra slag för medlemsrekrytering. Många arbetsplatser besöktes och vi uppmanade alla medlemmar vi träffade att fråga sina kollegor och studenter om de var medlemmar och värvade man en ny yrkesverksam fick man en biobiljett. Under året har vi haft ett antal träffar för chefer på olika orter i länet. Då kommer det chefer från olika arbetsgivare och det blir alltid bra diskussioner när de får höra hur andra har det och även få råd av varandra. Två utbildningsdagar har vi också hunnit med. Erika Falkenström pratade om Vårdchefens etisk dilemma. Kristina Malm Jansson informerade om Personcentrerad vård och Carita Fallström om nya lagar och förordningar som införts eller var på gång. Vi har också passat på att göra reklam för Vårdförbundets nya app för chefer samt delat ut pennor, block och nyckelband i den nya chefsfärgen! Under våren anordnade vi grundutbildning för nya förtroendevalda tillsammans med Jämtland. Vi har under året varit med om att ta fram ett nytt nationellt 8 (13)

9 koncept för grundutbildning, som ska sjösättas i mars Under hösten körde vi en modifierad grundutbildning för de nya förtroendevalda och kommer att erbjuda dem att gå det nya konceptet i mars, allt för att de ska få en så bra start som möjligt i sitt viktiga uppdrag. Under hela året har vi också haft lokala introduktionsdagar på de lokala expeditionerna, för att de förtroendevalda snabbt ska få en inblick i vilka vi är och vart vi finns. Verksamhetsstöd För att kunna göra ett gott arbete för medlemmar i Vårdförbundet krävs att vi har en bra fungerande lokal verksamhet. Vi behöver ha tillräckligt många timmar, både av anställda och förtroendevalda för att räcka till. I dagens samhälle med en ansträngd ekonomi i offentliga verksamheter ser vi att antalet medlemsärenden ökar. Vi ser att en ombudsman på plats är ett måste för att kunna stötta medlemmar som hamnat i svåra situationer i sitt yrke. Vi har en ovärderlig resurs i vår administratör som kan verksamheten på sina fem fingrar och som ser till att vardagen fungerar smidigt och lätt. Tyvärr har den nya organisationsförändringen inneburit att vi inte har lika nära till viktiga funktioner som vi har varit bortskämda och vana vid. I januari hade styrelsen en mycket uppskattad mediautbildning som Cecilia Sandahl och Alma Kastlander höll i. Inför extrakongressen hölls både fysiska möten och telefonmöten för att förbereda oss. Det har varit studiecirklar för styrelsen med material från kansliet samt diskussionsdagar. Valberedningen har haft egna möten och turats om att närvara på styrelsemötena. De hade även ett utbildningstillfälle tillsammans med Stefan Lundberg från nationella kansliet. Avdelning Västernorrland har haft styrelsemöten varje månad utom under juli. Några har varit på länk och vi ser att rena beslutsärenden kan hanteras utan problem på detta vis. AU har haft som mål att träffas varannan vecka. Avdelningsstyrelsen har genomfört fyra politiska diskussionsdagar under året. Vid dessa dagar har vi tagit upp det som varit aktuellt och på agendan utifrån Vårdförbundets politik. Vi hade besök av ordförande Sineva Ribeiro och kanslichef Anders Printz vid en av diskussionsdagarna, där de hade en gemensam dragning för styrelsen och anställda. Vi har haft två planeringsdagar på våren då vi utvärderade hur långt vi kommit med våra verksamhetsmål och hur vi skulle arbeta framåt enligt planen. Vid höstens två planeringsdagar blickade vi framåt och arbetade med verksamhetsplaneringen för Avdelning Västernorrlands årsmöte hölls den 13 oktober i Örnsköldsvik efter ett beslut på förra årsmötet att årsmöten skulle alternera på försök mellan tre orter i 9 (13)

10 Västernorrland. Ann Johansson, vice ordförande i förbundet, gästade oss och höll i mötet och i diskussionerna som kom upp. Hon berättade om den verksamhet som Förbundsstyrelsen bedrivit sedan Kongressen 2014 och fick igång en bra diskussion runt Hälsosamma arbetstider. Vi visade ett bildspel med bilder från olika träffar och aktiviteter under året. Enligt nya stadgan ska årsmötet blicka framåt och medlemmarna ska vara delaktiga i verksamhetsplaneringen för kommande verksamhetsår. Aktiviteter och mål ska vara likriktade för hela landet. Årsmötesdeltagarna diskuterade hur vi ska arbeta med medlemsrekrytering. Styrelsen fick inspel, tips och önskemål från deltagarna på mötet hur de strategiska målen som förbundet satt ska kunna uppnås och hur vi ska arbeta för att nå dit. Vi fick också en föreläsning från Expo, en antirasistisk rörelse, där vi fick en historisk tillbakablick på hur bl a Sverigedemokraterna vuxit fram i Sverige. Valberedningen hade förberett fyllnadsval till vice ordförande, tre styrelseledamöter och tre kongressombud. 3. Effekt Vi har fått positiv respons både från medlemmar, chefer och politiker rörande personcentrerad vård och arbetar vidare för att det ska införas på bred front. Politiker och tjänstemän börjar också förstå att AST är en framkomlig väg om man vill ha rätt kompetens i vården och kunna utföra den avancerade vård som befolkningen behöver och efterfrågar. I en av våra kommuner blev det också mycket tydligt att ledningen verkligen tog distriktssköterskornas missnöjesmarkering av för låga löner på allvar och återkom med ett lönepåslag som var fantastiskt! Att få tjänstemän och politiker att Gå en dag är också ett bra sätt att göra våra yrken kända och gör förhoppningsvis att det är lättare att fatta rätt beslut rörande hur vården ska organiseras. Genom att ringa upp medlemmar som vill lämna förbundet förhindrar vi ibland utträden, då vi kan diskutera vad missnöjet ligger i och reda ut ev. missförstånd. 10 (13)

11 4. Goda exempel Medlemsmöte med guldkant; årets tema var Hälsosam vårdmiljö. Den här aktiviteten samlar flest antal deltagare varje år. Att som förtroendevald tillsammans med en styrelseledamot få samla sina kollegor och diskutera viktiga saker rörande arbetsplatsen och dess utveckling samtidigt som man äter god mat är verkligen Kollegial mötesplats i ett nötskal! En annan mycket uppskattad aktivitet är våra biokvällar på tre orter i länet under Vårdförbundsveckan. Här får vi i styrelsen ett bra tillfälle att berätta om vad Vårdförbundet vill och arbetar med och vi får en stor spridning av vårt budskap, då många medlemmar deltar. Även vårföreläsningarna var en bra aktivitet för att nå ut till många medlemmar och där fick många höra om bl. a personcentrerad vård och semesterplanering. Att möta upp nya studenter på universiteten redan första veckan och presentera Vårdförbundet och ge dem ett ansikte på oss har också visat sig vara lyckat. De vet då vem de kan kontakta t ex för råd inför anställning eller löneanspråk. 5. Risker och förbättringsområden För att kunna stötta medlemmar på bästa sätt krävs både tid, pengar och personella resurser. Vår lokala organisation bygger till största del på facklig tid bekostad av landstinget och ideellt engagerade förtroendevalda. Vi får allt fler medlemmar på kommunerna och på privata sidan, men där känner vi av begränsningen av att ha lite eller ingen facklig tid att disponera. 11 (13)

12 Vi är mitt uppe i en mycket orolig tid för medlemmarna. Ett exempel är landstingssparet som måste till för att landstinget ska kunna klara ekonomin, vilket har skapat mycken oro hos medlemmarna, speciellt då det talades om stora förändringar i början av processen. Diskussionerna har pågått sedan tidig höst och i dagarna meddelade tjänstemännen att det nog kommer att dröja till nästa sommar innan alla beslut är tagna. Även inom flera kommuner pågår förändringar till följ av dålig ekonomi Vårdförbundets ingång är att den vård du behöver ofta ska finnas nära dig och den vård du sällan behöver kan finnas längre bort, bara du kommer till en vårdinrättning som gör mycket av just det ingreppet/behandlingen du behöver och på så sätt håller hög kvalitet. Vi vill inte ha en situation där medlemmar ställs emot varandra, som nu t ex sker i sociala medier. Vi har tillsammans med andra fackförbund tittat över vilka punkter vi kan ha samsyn i beträffande vården i Västernorrland. Landstinget har många stängda vårdplatser på grund av att det inte finns tillräcklig bemanning av våra yrkesgrupper och rekryteringen är minst sagt bekymmersam. För att arbetsgivare ska kunna rekrytera och behålla personal måste det finnas morötter i form av t ex bra scheman, bättre arbetsmiljö och högre löner. Vi lockar inga nya arbetskamrater med arbete varannan helg och ibland Sveriges sämsta löner, utan det måste till en förändring, och även om den kostar till att börja med så vinner arbetsgivaren i längden på om de anställda trivs, stannar kvar och känner att de orkar arbeta patientsäkert och har tid för återhämtning mellan arbetspassen. Arbetsgivaren löser inga problem med att ta in stafettpersonal för dyra pengar för att kortsiktigt lösa bemanningen, kunna operera och hålla vårdplatser öppna. Det krävs en långsiktig rekryteringsstrategi om detta ska lösas och det måste till ett nytänk. Det är våra yrkesgruppers marknad nu och då passar det bra att citera Florence Nightingale; Det är alltid billigare att betala arbetskraften dess fulla värde, underbetald arbetskraft blir alltid dyrare. Lika sant 2015 som 1869! Med antalet stängda vårdplatser följer överbeläggningsproblematik, vilket sliter hårt på medlemmarna och deras egen hälsa och i slutändan riskerar vi patientsäkerheten. Vi får många signaler från medlemmarna att läget är pressat och att man inte känner att man räcker till. Den etiska stressen ökar också. Återigen, vi behöver vara fler med rätt kompetens för att få vården att fungera. Inom kommunerna ser det lite olika ut. Vissa har haft lättare att rekrytera och behålla personal och även här ser vi skillnader i arbetsmiljö och lön. Många tjänster är dagtid med glesare helgtjänstgöring och det lockar en del. I vårt län har det också blivit fler privata utförare, främst på primärvårdssidan. 12 (13)

13 6. Övrigt Då Vårdförbundet ingår i Fair union väljer vi då det är möjligt att handla Fairtradekaffe, te, bananer, choklad och kakao. Zoegakaffe och After eight köps aldrig. Vår resepolicys följs också så långt det är möjligt och praktiskt fungerande. Kollektivtrafik och samåkning prioriteras. Vi är också noga med att kontrollera att våra leverantörer har kollektivavtal. Maria Bäckman, Ordförande avdelning Västernorrland 13 (13)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland Verksamhetsberättelse 2010 Avdelning Västernorrland Ordförande har ordet Ännu ett år har passerat. Tiden bara rusar iväg. Vi i Västernorrland känner fortfarande av det bistra ekonomiska läget. Att budget

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Vårdförbundet Avdelning Skåne Senast ändrad 2010-02-09 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 bil1.doc piarn 1 (56) Ordförande har ordet 2009 har varit ett år där den ekonomiska krisen i

Läs mer

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning.

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Föredragningslista Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Förslag till beslut 1. Årsmötet återupptas 2. Prövning att mötet kallats i behörig - att mötet

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE DET HÄR ÄR VÅRDFÖRBUNDET

VÅRDFÖRBUNDETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE DET HÄR ÄR VÅRDFÖRBUNDET 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE DET HÄR ÄR VÅRDFÖRBUNDET Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tar tillvara medlemmarnas fackliga intressen och utvecklar de fyra professioner som vi organiserar: legitimerade

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 Presentation av Anna Åsbergh ord. ledamot Anna arbetar på Lärarförbundets expedition på onsdagar. Övriga dagar jobbar hon som gymnasielärare på Bessemerskolans

Läs mer

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte.

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte. Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund för dig som är utbildad som, eller studerar till, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska. Vårdförbundet ska

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Visions hjärtefrågor 3. Ekonomiska förutsättningar 4. Vision Stockholms stads gemensamma fokusfråga 5. Vision Stockholms stads organisation och uppdrag 6. Verksamhetshjulet

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Det var en blåsig träff för stormen Helga drog in och gjorde så att flera deltagare inte kom hem på fredagseftermiddagens utan fick stanna

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET?

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? En undersökning av anestesi- och intensivvårdssjuksköterskors arbetsvillkor Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Metod och urval...

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Rapport från medlemmarna i Studentpanelen: Håkan Bäckman Ida Eriksson Miriam Isaksson Mettavainio Piaa Kinnunen Jenny Lindgren Gabriel

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för

Läs mer

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015 151002 Katja Cederholm Studentens utvärdering i samband med avslutande av VFU placering Planering och genomförande av din VFU Lärandemål bedömning Patientfokuserad handledning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik 2015-04-27 Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik Sammanfattning Regeringens mål är att Sverige ska

Läs mer

Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg

Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg Ett attraktivt yrke i utveckling 2016-05-31 Lärarförbundet ska arbeta för: Göra/Förbättra

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:62 1 (4) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:8 av Lena-Maj Anding m fl (mp) om äldre personal inom landstinget Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammantrades datum 2015-12-08 Blad 16 Ksau 213 Dnr 42/2014-101 Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar I en motion inkommen till

Läs mer

1989 års förhandlingar

1989 års förhandlingar den offentliga och den privata sektorn var 5 procent. En nollställning var nödvändig. Yrkande om lönehöjning med 3,4 procent från den 1 janauri 1988 inlämnades redan i början av december 1987 till SAV.

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Vision Göteborg Västerklubben 2014 Västerklubben bildades den 28 maj 1998. Klubben organiserar medlemmar i stadsdelsförvaltningarna Askim-Frölunda-Högsbo

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial*

Upplaga 3 Upplaga 1. Vision utbildningar. Valutskott. *Förslag på utbildningsmaterial* Upplaga 3 Upplaga 1 Vision utbildningar Valutskott *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions framtidsidé)

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Inledning Under året har styrelsen utvecklat styrelsemötena och verksamhetsplanen har fått en central roll på dagordningen. Detta har gjort i att

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 Socialnämnden 5 (5) Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 11. Åtgärder för att få kvittera ut medel till budget för 2015 Bilaga delas ut på sammanträdet Förslag till beslut

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Arbetsmiljöbarometern

Arbetsmiljöbarometern Arbetstid är mer än pengar Arbetsmiljöbarometern November 2010 Arbetsmiljöbarometern Arbetstid är mer än pengar. November 2010. 3 Innehållsförteckning Förord..................................................................................................................

Läs mer

Styrelsens egenskaper och kompetens

Styrelsens egenskaper och kompetens Internt PM Dokumentet skapat Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2012-03-08 2013-08-21 Förbundsvalberedningen 1.2 Stefan Lundberg Styrelsens egenskaper och kompetens 1 (11) Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

AKTIVITETSKALENDER VK 10

AKTIVITETSKALENDER VK 10 AKTIVITETSKALENDER VK 10 2016 Verkställande utskottet Välkomna till aktivitetsåret 2016 för VK10. Vi vill med detta informera om vad som är på gång i kretsen för våra medlemmar och förtroendevalda i form

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

ekonomichef i kommunen

ekonomichef i kommunen Med viktigt uppdrag ekonomichef i kommunen T-111958 SSR: Stina Andersson Temo AB: David Ahlin, Arne Modig Datum: 2005-10 - 14 Sida 2 Undersökningen Temo har på uppdrag av Akademikerförbundet SSR genomfört

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Handlingskraft på plats

Handlingskraft på plats Om Jusek Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar medlemmarnas utbildning, karriär, trygghet och villkor. Med cirka 80 000

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer