Internationell mobilitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internationell mobilitet"

Transkript

1 Internationell mobilitet Minnesanteckningar utbyteskoordinatorsmöte Datum: Tid: 9:00 11:00 Närvarande: Lisa Weingartner BIG, Per Cronholm BIG, Charlotte Boegård KEMI, Jenny-Leontine Olsson Statistiska institutionen, Besime Uyanik SBS, Zebine Bojler SBS, Anna Cederin IPD, Suk-Hi Cho ISD, Veronika Wallinder NEK, Anna Carin Haag, Maria Sandqvist, Britt Arvidsson SVEFLER, Maria Damberg Naturgeografi, Sandra Fagerlund Juridikum, Emilie Olsson Juridikum, Maria Lowe Fri, Kerstin Olander MND, Elisabeth Jansson IMS, Malin Håkansson BUV, Helena Engler Eng. Inst., Thomas Borén Kulturgeografi, Iris Claesson Kulturgeografi, Renata Ingbrant SlaBaFiNeTy, Caroline Rohde-Nielsen Engelska. Elisabet Idermark (EI), SACF Elisabet Idermark (EI) arbetar på samverkansavdelningen, som är en sammanslagning av flera mindre grupper. Arbetar med internationell samordning (inte utbyte av studenter utan internationella Projekt), till exempel internationella besök. EI påpekar behov av en samlad bild på hur SU välkomnar besök (som ska gälla både på Central och på institutionsnivå). SACF Projektet: Swedish Academic Collaboration Forum. Ett stort projekt född från idé av Lunds Universitet som sammanför sex svenska lärosäten (Linköping, Lund, SU, Chalmers, KTH, Uppsala). Det är ett Konsortium av svenska universitet som vender sig till 4 asiatiska läder (China, Indonesia, Singapore and Republic of Korea) och Brasilien. Alla är emerging economies. Projektet syftar till att utveckla och stärka forskningssamarbeten mellan länderna, Utmaningen är att hitta gemensamma forskningsämne. Första träffen (launch) ägde rum i Stockholm, då SU var värd. Första mötet ägde rum i Korea i April Lars Danielson dåvarande ambassadör i Korea var med. SU och KTH höll sen i programmet i Singapore Nov 2015, och arbetade med alla universiteten i Singapore. Nästa etapp i våren 2016 Meningen med SACF projektet är att få hit forskare. Utmaningen är att välja vilka. Det är inte lätt att hitta forskare som passa till ämnet och som har tid att åka

2 Singapore Sweden excellence seminar Dag 1 Professor KTH. Företrädare från Singapore. Dag 2 Parallella program: Ageing societies and innovative ideas. Kontakt med NUS. 500 anmälda. Teo Kanter (SU forskare) var med att prata. National Education Insitution. Nobel Prize Series var också väldigt populära SU hade informationsbord utanför, med de andra 6 universitet. Det är svårt att rekrytera studenter från Singapore. Men bra för att informera om utbytesmöjligheter eftersom Sverige är en väldigt populär destination för dem. I Brasilien kommer det att vara mer fokus på forskningen. SACFs Budget är 10 millioner. Stint har lagt in 4 millioner. Och varje universitet en million var. Tina Larsson: FAS försäkring TL jobbar med internationella studenter som inte är exchange studenter. 1. FAS Försäkring: försäkring för studenter som betalar studieavgift. Det är väldigt uppskattat. Skadeanmälan SU: kontroller att studenten fortfarande är en betalande student (i Ladok). FAS innehåller olycksfallsskydd, skydd för sjukdom, tandvård, hemtransport, ansvarsskydd och rättsskydd. Försäkringen gäller dygnet runt i Schengenområdet. Försäkringen tecknas som en samlingsförsäkring för respektive högskola och gäller samtliga utländska avgiftsbetalande studenter vid universitetet. Blankett för skadeanmälan finns för nerladdning på Kammarkollegiets hemsida När en skadeanmälan fylls i av studenten, ska även universitetet bestyrka skadeanmälan innan den skickas till Kammarkollegiet.

3 Ersättning för utlägg betalas ut i efterhand av Kammarkollegiet. Alternativt: Om studenten har svårt att betala faktura kan hon/han skicka med en obetald faktura om det inte är alltför nära förfallodag. Postit/märkning på första bladet ska isf tydligt indikera detta. Kontakter: 2. Försäkring för utresande utbytesstudent: Student UT vid utbytesstudier. Kontaktperson på Studentavdelningen: Tina Larsson tina.larsson@su.se Telefon: Kontaktperson på Kammarkollegiet: Caroline Kinell caroline.kinell@kammarkollegiet.se Telefon: Åsa Housing Office Åsa arbetar på Housing Office och rekommenderar att mejla till gruppmejladressen om man har frågor angående Housing.

4 Housing Office har nu en ny hemsida med information och prioriteringsfördelningen. Utbyteskoordinatorerna kan mejla namn på Studenter som kom ht15 och som inte fått bostad. Fråga från utbyteskoordinatorerna: hur blev fördelningen mellan de två alternativa metoden för etablering av inresande studenter i Ladok? Svar: 90% använde den nya systemet. Institutionen får gärna prioritera bostad till en student som inte är utbytesstudent men man skall i så fall inte glömma att specificera det så att Mascha och Åsa vet det. Åsa Wedlund upprepar rutiner angående listan för Ladok etableringen och Housing: Samma mall ska skickas till både housingoffice@su.se och regform@su.se (mallen finns här: och här: Deadline att skicka in mallen är 17 oktober/ 17 maj. Jag rekommenderar att ni skickar in mallen till housingoffice@su.se och regform@su.se samtidigt och så sent som möjligt (men innan deadline) så att ni slipper skicka in uppdaterad information i onödan. Kom ihåg att informera både housingoffice@su.se och regform@su.se om ni får avhopp eller sent antagna studenter. Bara nya/inresande utbytesstudenter ska etableras i Ladok för att de ska få ett P-nummer så att ni kan registrera dem på kurser. Utbytesstudenter som är redan här ska inte vara med på inresandelistan, eftersom de redan är etablerade i Ladok och för att fördelningen av bostäder ska bli korrekt. Förlängda studenter/studenter som är här 2 terminer: skriv in informationen för dessa studenter under fliken förlängda studenter på mallen. OBS: Utbyteskoordinator är ansvarig för att informationen på mallen är korrekt och komplett. Om det är fel på informationen eller saknas information så kommer det ej att accepteras utan mallen skickas tillbaka till koordinator för korrigering. Det är viktig att hålla deadline. Annars blir studenter etablerade sent i Ladok/kommer inte med i bostadsfördelningen. För housings del: Klarar utbyteskoordinator inte av att skicka in mallen i tid och med korrekt information så kanske vi måste ta beslut om att boka in rum efter studenterna blivit etablerade i Ladok, I så fall skulle studenterna få bostadsbesked 2-3 veckor innan terminstart.

5 Bostadsinformation VT16 Kom ihåg att all information om bostad gällande rutiner och ansvar samt den nya mallen finns på denna hemsida: Inför vt16 fick alla inresande utbytesstudenter som ansökt om bostad innan deadline bostad. Studenter som missat deadline och studenter som kom ht15 men inte fick bostad och som meddelat Housing Office att de vill ha bostad för vt16 står nu på väntlista för bostad för vt16. Arrival day för vt16 är måndag 18 januari och nycklar kommer att delas ut i Södra Huset, plan 3, entré E mellan 07:00-20:00. Last minute housing lottery kommer att hållas mellan januari och information om hur man deltar kommer att finnas på vår hemsida f.r.o.m. 11 januari: Hänvisa alla utbytesstudenter som har frågor om bostad till: housingoffice@su.se Helena Björck Erasmus Utbyteskoordinatorerna skall se till att institutionens avtal är tillgängliga för kolleger/ framtida kolleger. Man bör se också till att avtalen kommer till Central nivå. I början av november kom kommissionen och SU fick mycket bakläxa. Dokumenten måste inte sparas på papper, men de måste vara tillgänglig för alla. Även om studenten åker ut för att samla data för arbete ska det finnas någon form av överenskommelse och planering finnas. Om Erasmus Grundreglerna Learning Agreement måste upprättas senast innan början av utbytesperioden: av studenten, SU institutionen, värdlärosetet. Angående inresande Erasmus praktikanter: det finns inte än rutiner, institutionen bestämmer. Erasmus praktikanter registreras inte i Ladok, ska behandlas som anställda inte som studenter. Angående utresande studenter: Påminn gärna alla studenter om att man måste söka stipendiet aktivt online. Force Majeure: det är UHR som beslutar när det uppstår. Information om arbetet efter parisdåden HB skickade ut infomejl lördag 14/11 (dagen efter dåden) till alla studenter som var i Paris och därefter till de som var i Frankrike. Mejlet rörde främst info om stipendiet och kurser. Ronald hade kontakt med franska studenterna vid SU. I sådana situationer är det viktigt att pointera att studenter inte behöver stanna kvar, de kan välja att avbryta. Bara en har bestämt att avsluta utbytet. Tack för gott samarbete.

6 Bryssel: ingen har hört av oroliga studenter i Bryssel regionen. International credit mobility. Gäller utomeuropisk mobilitet. Börjar smått att komma igång. Utresande: utlysningen vt16. Lärarmobilitet: utlysningen någon gång under våren. Nästa utlysningsomgång blir det samma länder som förra året: Singapore, Rysssland, Usa. Många nya rutiner har startas. Innan vi bjuder in fler vill vi därför ha fungerande rutiner. OLS: Anmälan skall komma från Institutioner inte från studenterna, i år har vi fått för få OLS licenser och det har inte varit så enkelt att få fler. Revisionen från UHR. Stora revisionen kommer att ske i slutet av april. Det gäller att vara beredda. Förhoppningsvis får vi information några veckor i förväg. Erasmus Medel Det är möjligt att söka medel till välkommande inresande studenter. Krav: Mer en hälften skall vara Erasmus studenter. Ronald Nordqvist welcome day / week vårterminens orientation day: studenter från SU, KTH och SH kommer att välkomna internationella studenter i Arlanda och Skavsta men inga bussa kommer att avgå från Skavsta. Förändring från i höstas: den här terminen öppnar inte Housing Office under helgen för nyckelutlämningen. Studenterna kommer att få info om att de måste bo på hotell. Bussarna kommer därför att ta studenterna till Cityterminalen och inte till Campus.

7 Aktiviteterna under orientation day är anordnade i samarbete men studentkåren. Biblioteket kommer också att ha introduktions föreläsning. Långsiktigt mål: Aktiviteter för både lokala och internationella studenter, så de får möjlighet att träffas och umgås. All information finns på Education>admitted students på Su:s webbsida. Utvärdering för höstens orientation week. 71% av svarande deltagare var exchange students 72% hittar information de behöver på su.se/english

8 62% följer SU på Facebook; 25% följer SU på Instagram 81,5 % fick information om Orientation week via från SU 47% mötte student ambassadörerna på flygplatsen, 37,6% åkte SU bussen från Arlanda Från och med i år bara ett tillfälle för stadshusmottagningen. En till skillnad: forskare kommer att ha en egen mottagning. Farewell Fika: i Ekosalen 14 januari kl. 15:00-16:15. studentkåren kommer att vara med. Sker i januari för att det är tenta period före jul. Event: den 26 november Vill du studera i Australien? Lyckat event. Tanken är att göra en serie, Ronald välkomnar gärna förslag på länder (eller kombinationer av länder).

Studenter kan matchas genom språkmatchning och aktivitetsmatchning bland annat. Informera kåren om intresset finns.

Studenter kan matchas genom språkmatchning och aktivitetsmatchning bland annat. Informera kåren om intresset finns. Internationell mobilitet Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2015-09-24 Tid: kl. 09:00-10:30 Närvarande: Malin Håkansson BUV, Jenny Ehn, Psykologiska institutionen, Anna Cederin IPD, Aline

Läs mer

Internationella studenter och deras villkor. Helena Gradin Studentcentrum/International Office

Internationella studenter och deras villkor. Helena Gradin Studentcentrum/International Office Internationella studenter och deras villkor Helena Gradin Studentcentrum/International Office Vilka är de internationella studenterna? Utbytesstudenter (från partneruniversitet) Studenter från EU (EU-medborgare)

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016 2016-02-22 /International Office Dagens agenda 1. Studentavdelningen, Studenthälsan Eliza Cedervall, Företagssköterska Vad kan vi

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015 Dagens agenda 1. Studentkåren Alina Semiletova, International Coordinator 2. Gruppen för internationell mobilitet Arrival days HT15/Stadshusmottagning

Läs mer

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen 1 (6) 2015-06-01 INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER HÖSTTERMINEN 2015 Hej! Nu börjar det närma sig. Hösterminen vid vår institution börjar måndagen den 31 augusti. Som du kanske redan vet så ordnar

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Måndagen den 14 december 2015 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Program CSN + registrering Försäkring Learning agreement & stipendium Visum Hemkomst Ambassadörskap Christina Grossmann, chef Internationella avdelningen LTH Goda råd - Sara Gunnarsson, f.d. utbytesstudent

Läs mer

Maria Högemark och Marta Parzonka, Gruppen för internationell mobilitet Erasmus+ lägesrapport

Maria Högemark och Marta Parzonka, Gruppen för internationell mobilitet Erasmus+ lägesrapport Gruppen för Internationell mobilitet Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2016-09-27 Tid: kl. 14:30-15:30 Närvarande: Britt Arvidsson, Claudia Wittmer, Maria Sandqvist, Victoria Rosander, Anna

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Måndagen den 16 maj 2016 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera utbyte

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer 21 maj 2018 2018-05-29 International Office Dagens agenda 1. Presentationsrunda 2. Ny medarbetare 3. Diverse Erasmuspåminnelser/information 4. Besked

Läs mer

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte 090922 kl.14-16, A207. 1. Lägesinformation Sektionen för internationellt student- och lärarutbyte

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte 090922 kl.14-16, A207. 1. Lägesinformation Sektionen för internationellt student- och lärarutbyte 1 (6) 2009-09-22 Minnesanteckningar från koordinatorsmöte 090922 kl.14-16, A207 Närvarande: Ingela Karlsson (Engelska), Ingrid Westin (Engelska), Sonia Norlén (ISPLA), Maria Högemark (UHS), Angélica Montero-Yáñez

Läs mer

avdelningen MIA-träff 2012-05-04

avdelningen MIA-träff 2012-05-04 Nytt från Internationella avdelningen MIA-träff 2012-05-04 Avgiftsstudenter och LADOK mm Villkorligt antagna Två skäl: ej betalat avgift, ej grundläggande behörighet. Studenter som inte dokumenterat att

Läs mer

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 9, november 2015 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Även i november när vi börjar få lite mörkare och mer molniga dagar så kommer solen fram ibland och

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016 1. Sektionen för internationell mobilitet Maria Högemark & Marta Parzonka Erasmus+ Nyheter Dagens agenda Åsa Landes Registreringen

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 Handläggningsordning för internationella avtal Ärendet Högskolan Dalarna har ett stort antal internationella avtal som reglerar student- och

Läs mer

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2014-03-13 Tid: kl. 09.00 11.00 Plats: Ekosalen, Studenthuset

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2014-03-13 Tid: kl. 09.00 11.00 Plats: Ekosalen, Studenthuset 24 mars 2014 1 ( 4 ) Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2014-03-13 Tid: kl. 09.00 11.00 Plats: Ekosalen, Studenthuset Närvarande: Christer Norström (Socialantropologi), Helena Palmblad (Nationalekonomi),

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1503 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2014/15 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15 I korta drag

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen 2015-09-08 -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER

FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER Bilaga 1 till beslut C 2013-0655 FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER FÖR AVGIFTSSKYLDIGA STUDENTER VERSION 2014-02-06 Diarienr C 2013-0655. Föreskrifter om betalning av studieavgifter. Detta beslut

Läs mer

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson, Joakim Skoog Närvarande:

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitet i Linköping. Vilket universitet, land och stad åkte du

Läs mer

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS

Välkomna till koordinatorsmöte. Tema ERASMUS Välkomna till koordinatorsmöte Tema ERASMUS Välkomnande och inledning 09.05 Erasmusprogrammet Programmets olika delar Förutsättningar för att delta i Erasmus Koordinering av programmet på Stockholms universitet

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Helena Björck Internationell handläggare helena.bjorck@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens agenda

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

ERASMUS utbytesrapport

ERASMUS utbytesrapport ERASMUS utbytesrapport Stuttgart, hösten 2012 Johan Dahl Utbildningsprogrammet för automations- och systemteknik Utbytesrapport fra n Stuttgart Val av utbytesplats Valet av studieort var inte lätt. Jag

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01 STUDENT IN Statens försäkring för utländska studenter i Sverige Försäkringsvillkor 2006-07-01 Alla studenter i Sverige omfattas i dag av den personskadeförsäkring (den generella studentförsäkringen) som

Läs mer

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 Den 26 februari 2007 landade jag med fjärilar i magen på Sydneys internationella flygplats i Australien. Det var en riktigt trist sommardag med

Läs mer

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 I februari 2011 åkte jag som utbytesstudent från sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping, till Universidad del Desarrollo i Santiago

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland

Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland Av Caroline Andin Jag sitter på en tom tågstation i en förort till Dublin, en gammal man med hund slår sig ner på bänken bredvid. Han berättar att

Läs mer

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 1 Urank 22 mars 2011 Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska institutet fortsätter att toppa Uranks lista över landets utbildningsinstitutioner.

Läs mer

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Workshop F KVALITETSDRIVET 2016 Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Vilka är vi? Helene Elvstrand Programansvarig för Förskollärarprogrammet

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 1 september 2015

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 1 september 2015 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 1 september 2015 Plats: Skype Tid: Tisdag 1 september, kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Emelie Eriksson, Sara Rösare, Frej Persson,

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Uppdaterad 2014-05-19 Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Innehåll Inledning 3 Översikt för etablering och avslut av internationella samarbetsavtal 4 Bilateralt universitetsövergripande

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Internationellt kandidatprogram i kemi

Internationellt kandidatprogram i kemi 2015-11-17 Dnr SU Carl-Johan Högberg Utbildningskoordinator Kemiska övningslaboratoriet Internationellt kandidatprogram i kemi Bakgrund kemi har under de senaste åren haft ca 30 registrerade studenter

Läs mer

Bilaga D. Fullmäktiges tredje höstmöte 2012. Innehåller rapporter från:

Bilaga D. Fullmäktiges tredje höstmöte 2012. Innehåller rapporter från: Fullmäktiges tredje höstmöte 2012 Bilaga D Innehåller rapporter från: 1. Sexmästare 2. Skattmästare 3. Beeking 4. Vitae 5. SKHILS 6. Vice Kårordförande 7. Arbetsmarknadsordförande 8. Kårordförande Rapport

Läs mer

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte

Minnesanteckningar från koordinatorsmöte 1 (5) 2012-03-26 Maria Högemark Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2012-03-20 Tid: kl. 13.00 ca 16.00 Plats: A207 Deltagare: Sandra Fagerlund & Sofia elfstrand (Juridicum), Rache Weiner (FEK,)

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Maria Högemark Internationell handläggare Maria.hogemark@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer!

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! 2016-02-11 Plats: Studenthuset, rum 365 Tid: kl. 09.30 10.30 Dagens agenda Internationalisering på Stockholms universitet Viktig information

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola 2 Malmö Borgarskola Malmö Borgarskola är en mötesplats i en stimulerande studiemiljö för ungdomar från hela Skåne. Vi har

Läs mer

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Lundens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som utvärderas och revideras

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

Våren är här och vi har kickat igång rejält!

Våren är här och vi har kickat igång rejält! Våren är här och vi har kickat igång rejält! I DETTA NYHETSBREV: Rädda Barnen Lund söker praktikant för HT2014 s. 2 Hallå där... Lovisa Harfeldt s. 3 Hänt i Mars s. 4 Händer i April s. 6 Kalendarie för

Läs mer

LiU-TurRetur, 26/4 och 10/5 2016

LiU-TurRetur, 26/4 och 10/5 2016 LiU-TurRetur, 26/4 och 10/5 2016 Informationspass för nominerade LiTH-studenter Åsa Karlsson, rum Origo-2203 Annika Holm, rum Origo-2202 och Täppan-6124 (oftast onsdagar) outgoing@lith.liu.se Agenda CSN,

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland universitets- och högskolelärare

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland universitets- och högskolelärare INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET Undersökning bland universitets- och högskolelärare Projektnummer 1517352 Stockholm 2008-06-16 Ingemar Boklund UNDERSÖKNING BLAND UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLELÄRARE 1. Uppdraget

Läs mer

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Det var en blåsig träff för stormen Helga drog in och gjorde så att flera deltagare inte kom hem på fredagseftermiddagens utan fick stanna

Läs mer

Kontaktbesök sjuksköterskeprogrammet Coimbra, Portugal 120619-120621 Anne Lundwall Lena Hagman

Kontaktbesök sjuksköterskeprogrammet Coimbra, Portugal 120619-120621 Anne Lundwall Lena Hagman Kontaktbesök sjuksköterskeprogrammet Coimbra, Portugal 120619-120621 Anne Lundwall Lena Hagman Coimbra är en universitetsstad med ca 140 000 invånare, belägen ca 20 mil norr om huvudstaden Lissabon. Staden

Läs mer

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Information till Forum för internationalisering 2014-10-01 Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Förutbildningar Inledning Detta avsnitt är ett resultat av Migrationsverkets översyn av

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 Fastställd av högskolestyrelsen 2015-11-30 Dnr: 1.2.3-2015/2936 1 (17) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 2 (17) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017...

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

Protokoll. 2011/10/11 Läkarsektionen Protokoll

Protokoll. 2011/10/11 Läkarsektionen Protokoll Datum: Tisdag den 11 oktober 2011 Tid: kl. 17.00-19.00 Plats: Medicinska Föreningens kårhus, kårexpeditionen Närvarande: Hritul Karim Matti Eladhari Matilda Liljedahl Amin El-Sabini Malin Ljunggren Martin

Läs mer

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer!

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! 2014-09-04 Plats: Studenthuset, rum 365 Tid: kl. 10.00 12.00 Dagens agenda Presentation av Internationell mobilitet Webben Studenthälsan (Eliza

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Utbytesrapport. Umeå universitet hösten 2005

Utbytesrapport. Umeå universitet hösten 2005 Utbytesrapport Umeå universitet hösten 2005 Att tänka på före avfärden I mitten av juni fick jag mitt välkomstbrev. Det innehöll ett letter of acceptance, kartor över Umeå och universitetsområdet, en student

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

LiU-TurRetur, 1 december 2015

LiU-TurRetur, 1 december 2015 LiU-TurRetur, 1 december 2015 Informationspass för nominerade LiTH-studenter Åsa Karlsson, rum Origo-2203 Annika Holm, rum Origo-2202 och Täppan-6124 (oftast onsdagar) outgoing@lith.liu.se Agenda Vilka

Läs mer

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet Karolina Sahlin, International Office, Göteborgs universitet SYV temadag 11 mars 2009 Internationell organisation på GU Varför utbytesstudier? Möjligheter, mobilitetsprogram Statistik och nationella trender

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

CMAST Internationell Inriktning

CMAST Internationell Inriktning CMAST Internationell Inriktning Information 2013-10-07 Uppdaterad 2013-10-11 Programledning CMAST Martin Edin Grimheden, programansvarig Rebecca Ljungqvist, utbildningshandläggare Tuija Venermo, studievägledare

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig upp till 35 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer!

Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! Välkomna till introduktionspass för nya utbyteskoordinatorer! 2015-02-04 Plats: Studenthuset, rum 365 Tid: kl. 09.30 11.30 Dagens agenda Presentation av Internationell mobilitet Webben Studenthälsan (Eliza

Läs mer

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28 Ärende 18. Revidering av riktlinjer för stipendier vid Stockholms nniversitet (dnr SU 301-0239-10). Föredragande: Jenny Gardbrant. Ledningskansliet.

Läs mer

JULMARKNAD i Jakriborg

JULMARKNAD i Jakriborg JULMARKNAD i Jakriborg Äntligen är planeringen igång inför den traditionella och populära julmarknaden i Jakriborg den medeltida Hansastaden, som ligger i Hjärup utanför Lund. Marknaden har under sina

Läs mer

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Seniorreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig över 70 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Välkommen till vårens kurser!

Välkommen till vårens kurser! Välkommen till vårens kurser! Anmälan Vi reserverar platser till alla våra tidigare elever, men genom anmälan bekräftar man att man vill ha platsen. Vi ber alla att respektera sista anmälningsdag som är

Läs mer

Kära medarbetare! Varmt välkomna tillbaka till ett nytt arbetsår! Alldeles särskilt välkommen vill jag hälsa universitetsstyrelsens nya ordförande, justitierådet Kerstin Calissendorff, som vi är mycket

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga

Läs mer

För dig upp till 35 år. Ungdomsreseförsäkring

För dig upp till 35 år. Ungdomsreseförsäkring För dig upp till 35 år Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Ungdomsreseförsäkring får

Läs mer

Åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter Förslag med fokus på vägledning och internationella och interkulturella lärandemål Förslag utarbetade inom EU-projektet The Academic Value of Mobility Åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda Jag har lärt mig oerhört mycket både om arbetsterapi och mig själv under mitt utbyte. När jag kom hem så kände jag att om jag klarar detta så kan jag nog klara av precis vad som helst. Johanna, Belgien

Läs mer

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Rektor BESLUT 2014-06-17 Dnr HS 2014/433 Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Härmed fastställs Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter. Riktlinjerna

Läs mer

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion. läsåret 2016/2017

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion. läsåret 2016/2017 Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion läsåret /2017 Grundläggande krav för diplomering o Organisation O1. Mål Åtgärd Tidplan Ansvarig Uppföljning/resultat Två (minst en) utsedda miljöansvariga

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING 1 SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH Bidrag för utbyte mellan industri och akademi 2 Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap,

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer