Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj 2006.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj 2006."

Transkript

1 Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj elever från 2 klasser på Stockholms Musikgymnasium, 3 lärare (Mikael, Christin, Anna-Karin) och undertecknad samlades på Arlanda för att anträda den långa resan till Beijing. Syftet med resan var främst ett ge ett antal konserter i Kina men förstås även att kulturellt studera det stora landet. Resan utgjorde elevernas avskedsturné efter 3 år på Musikgymnasiet. Vi möttes vid ankomsten av våra 2 underbara ledsagarinnor under resan; Tracy och Vivian, som var projektledare från vår musikagent Shanghai Municipal Performance Company. De hade ordnat alla lokala arrangemang som hotell, bussar, tågbiljetter, mat mm utöver förstås våra konsertframträdanden.

2 Vistelsen i Beijing blev kort men intensiv. Vi hann med att besöka Himmelska Fridens Torg som enligt uppgift har plats för över en miljon människor samtidigt vilket gör det till ett av världens största torg. Mao lever kvar på torget i form av ett stort porträtt och hans balsamerade kropp finns också att beskåda i en kristallsakrofag i anslutning till torget. Intresset för oss blev enormt stort bland alla semesterlediga kineser från hela landet som var på besök i huvudstaden. Det togs många kort på oss och med oss för att visa upp hemma. När kören sjöng Vintern Rasat på torget slöt sig ringen snabbt kring oss och många kameror knäppte flitigt. Vi besökte även Förbjudna Staden. Palatset tjänade som Kinas regeringssäte under Ming- och Qingdynastierna från år 1422 då det stod klart. Namnet kommer sig av att området under kejsartiden var avstängd för vanligt folk; endast kejsarfamiljen och hovet hade tillträde dit. Den förbjudna staden är världens största bostadskomplex och här har under årens lopp 24 kinesiska kejsare bott tillsammans med sina hov av släktingar, eunucker och konkubiner. Det lär finnas rum och över 1 miljon arbetare sägs ha varit med och byggt det. Det mittersta valvet var förbehållet kejsaren och kejsarinnan på deras bröllopsdag. En teceremoni i en fridfull park hann vi också med denna första dag innan middagen och sedan blev det bums i säng.

3 Kinesiska muren besöktes dagen därpå och resan dit blev ännu längre än vanligt eftersom det var ovanligt mycket besökare; så många att det blev fullt på parkeringen och vi fick gå den sista sträckan. Vi fick höra att det var besökare dagen innan på muren. Att 5 personer kom ifrån gruppen i denna enorma folksamling var klart oroande och de lyckades efter ett tag lokaliseras via ett antal mobilsamtal fram och tillbaka till Sverige. Muren är fascinerande; 600 mil lång; lika lång som sträckan vi just flugit på 8 timmar mellan Helsingfors och Beijing. Den började byggas redan 600 f Kristus och länkades samma ca 200 f Kristus. Mer än slavar arbetade med den under tio års tid. Kinesiska muren Vi fick bråttom tillbaka till vårt uppträdande på J-O Waldners bar W i Beijing. Där var inte mycket besökare men akustiken var bra och kören sjöng jättebra. En ledig dag följde i den stora dagen för vila eller egna utflykter. En del åkte till Sommarpalatset byggt 1750 dit den kejserliga familjen flydde när det blev för hett i Beijing. Många följde med bussen till några av stadens stora marknader bla till sidenmarknaden. Oj vad det shoppades. Det var en chock för många innan de förstod vilka enorma påslag handlarna försökte lägga på. Man får ibland pruta upp till 90 %. Handlarna är för övrigt de enda personer vi träffade på som förstod engelska.

4 Många trevliga måltider hann vi också med innan vi lämnade staden. Maten var förbeställd på restaurangerna och en strid ström av rätter bars in på de alltid runda borden. Nästan alltid fick vi 8 10 rätter vid varje lunch och middag. Det fanns bara pinnar att äta med och till maten serverades Cola eller Sprite. Det var inte alltid helt lätt att plocka majskorn med pinnar men de flesta övade snabbt upp sin fingerfärdighet. Ibland hamnade vi i egna matsalar utan andra gäster. Ibland, vilket var roligare, hamnade vi bland kinesiska gäster som skrek till varandra tvärs över hela restaurangen. Alla luncher och middagar serverades med många rätter. Det blev dags att lämna Beijing med tåg mot Nanjing och vi begav oss till den stora järnvägsstationen där det var kaotiskt. Eleverna var helt slut och vi betalade för att komma in i ett VIP rum där vi ändå inte fick plats allihop. Men till slut bordade vi vårt tåg mot Nanjing och tack och lov var våra agenter med för all information var på kinesiska. Vi hade 2 egna vagnar med 4 personer i varje hytt; lakan och täcken; TV vid varje säng. Tyvärr glömde man bort att sätta på luftkonditioneringen i en av vagnarna så det blev en ganska svettig natt. Vid ankomst till Nanjing fanns 2 nya bussar på plats och nya guider som skulle visa oss denna stad. Nanjing anses som en av Kinas vackraste städer med breda trädkantade avenyer kantade av gamla tvåvåningshus av trä. Staden har tidvis ända sedan 1300-talet varit huvudstad för hela Kina men inte mycket från den perioden finns kvar och under 1400-talet flyttades huvudstaden till Beijing. Nanjing var också fram till 1949 huvudfäste för Kinas Nationalistparti under ledning av bl.a. Chiang Kai-shek.

5 Vi besökte det myllrande gamla Nanjing runt Konfuciustemplet där det vimlar av tehus, butiker och marknader. På eftermiddagen åkte vi sedan till Daxinggong Hall där vi under kvällen skulle ha konsert. Det visade sig vara en stor konserthall med plats för 1200 besökare och ca 900 fanns på plats vid vår konsert. En välkomnande banderoll hängde över hela scenen. Konserten blev för många en av resans höjdpunkter. Publiken betedde sig kanske annorlunda än en svensk publik; det pratades i mobil, det skrattades och det pekades på sångarna. Det var allt annat än tyst i lokalen. Men körens passion för musiken nådde fram till publiken och när Märta stämde upp den kinesiska folkvisan Jasmine sjöng publiken med. Flera äldre damer grät av rörelse och det gjorde vi morsor också. Det blev succé; intervjuer med TV och tidningar. Micke fick skriva autografer till fnittrande unga damer och hela kören kallades fram för ytterligare fotograferingar. En sån upplevelse. Vi kunde inte kommunicera med ord eller gester men musiken nådde fram till publikens hjärtan. Under Luciatåget blixtrade det intensivt i folkhavet. Vår musikagent Tracy var presentatör och kördes till en bröllopsklänningsuthyrare och frisör för att stylas för detta ändamål.

6 Konsert i Nanjing Nästa morgon var det dags att lämna Nanjing för en 3 timmars tågresa till Shanghai. Vi noterade att tågvärdinnans främsta uppgift verkade vara att sälja billiga barnleksaker vilka hon gärna demonstrerade för alla som visade minsta intresse. I Shanghai väntade återigen bussar för att ta oss till hotellet. Det blev inte mycket vila utan vi skulle ganska snart iväg för att repetera i Grand Theater, det enormt stora och världsberömda konserthuset med ett antal scener i olika storlekar. Det här är vår agents hemmascen och de hade själva marknadsfört vår konsert via annonsering och affischer.

7 Utanför agentens kontor Det kom inte lika mycket publik som i Nanjing och publiken här betedde sig helt annorlunda. Vi blev lite oroliga att de inte tyckte om musiken eftersom det inte märktes någon respons under konserten. Inte ens under sången Jasmine. Men efter sista låten reste sig alla som en man och kören fick stående ovationer. Det följde extranummer på extranummer och under Joshua fit the battle of Jeriko hoppade Mikael ner från scenen och drog ut i mittgången med hela kören efter sig. De stod och rockade och publiken gjorde likadant i sina bänkar. Det var ett magiskt ögonblick och sannolikt ett minne för livet för eleverna i denna världsberömda konserthall. Vi fick också höra av agenten att flera personer dykt upp på biljettkontoret nästa dag för att köpa biljetter så ryktet om oss hade spritt sig i Shanghai. 1.5 dagars ledig tid följde efter de intensiva konsertdagarna. Eleverna fick hotelladresser och marknadsadresser med sig på kinesiska och drog iväg ut på stan för mer shopping. En kväll åkte vi alla iväg till en nattklubb på Bunden som är en välkänd gata längst med floden.

8 Utsikten därifrån var fantastisk över skyskraporna på andra sidan floden. Stämningen hög och det dansades och skrattades ändå tills klubben stängde klockan ett. Sedan satt vi vuxna i receptionen och bockade av elevernas hemkomst senast klockan 2. En strid ström av taxibilar ankom strax före klockan 2. Utsikt från klubben En sista konsert skulle hållas på Datong Middle School i Shanghai för ca 300 elever i 17- årsnåldern. Vi möttes av ett varmt välkomnande i entrén på en ljustavla innan vi togs om hand av rektor och personal. Eleverna tågade in 2 och 2 på led och radade upp sig i bänkarna innan deras lärare gav tecken att de kunde sitta ner. Före vår konsert sjöng skolans egen kör 2 sånger för oss. Det blev ett varmt mottagande av vår musik och efteråt minglande vi en stund med skolans kör. Mikael blev återigen omringad av fnissande unga damer innan vi togs på rundtur. Därefter bjöds vi på middag i skolans matsal. Eleverna tillhör Shanghais elit och studerar från 7 på morgonen till midnatt varje dag. De betalar också 2000 kronor per termin plus avgift för uniformer och mat.

9 På Datong High School Skolans egen kör

10 Konsert i Datong High School Det blev också vårt avsked från vår agent och vi överlämnade presenter och tackade dem för allt de gjort för oss. Senare på kvällen hade vi ett litet avskedsmöte i baren där Anna- Karin och Christin framförde en rolig dikt om Kinaresan under stort jubel. Därefter var det utegångsförbud eftersom vi skulle iväg till flygplatsen redan nästa morgon. En härlig resa blev det. Många intryck, intensivt program, en hel del hesa röster och förkylningar. Många var rejält trötta och sov gott på planet hem. Alla kom hem glada, nöjda, fulla av intryck och med vetskapen och insikten att musik bygger broar mellan folks hjärtan. Vid pennan Mariann Klint 19 maj 2006

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen)

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen) Nr 1 2011 Wenestads Byalag kallar till Årsmöte Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola Årg 22 (Foto: John Mogensen) Sedvanliga årsmötesförhandlingar OBS! Information och diskussion om Byalagets eventuella

Läs mer

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina I slutet av 1978 beslöt kommunistpartiet att slå in på en annan väg än den som rått under Maos tid vid makten. Den nya öppenheten mot omvärlden gjorde

Läs mer

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se M RESOR 2015 2015 Det är fantastiskt roligt och vi är otroligt stolta över att så många människor har följt med oss genom åren! Nu ser vi fram emot ett nytt år med en del nya resmål men naturligtvis finns

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Lördag 16 april Efter en oerhört varm (för andra kall) natt på bussen, stannade vi för att äta frukost i Upplands Väsby för

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium.

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium. Idag fick vi sova lite längre, uppstigning 07,30. Vi skulle äta frukost 08,00 och vi hade hört att dem hade nygräddade våfflor på detta hotell. Det var en utsökt frukost med smarriga våfflor och tillhörande

Läs mer

Kerala och Rajasthan oktober 2008

Kerala och Rajasthan oktober 2008 1 Kerala och Rajasthan oktober 2008 Resan gick till Kerala där vi vilade ut en vecka på ett ayurvediskt resort. Vi flög sedan till Delhi och fortsatte till Rajasthan, den färgstarka delstaden i Indien

Läs mer

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien Så har vi passerat mer än halvvägs genom vår resa i Indien. Det har gått fruktansvärt fort men samtidigt känns det så längesen man

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Studieresa till forna Jugoslavien våren 2008

Studieresa till forna Jugoslavien våren 2008 Studieresa till forna Jugoslavien våren 2008 Reserapporter av elever på Europaprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammetets samhällsvetenskapliga inriktning år 2 och 3 på Carlforsska gymnasiet i Västerås

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 I detta dokument har olika minnen och händelser blivit nedtecknade. Flera av Brasilienresenärerna har bidragit med texter, visor, fotografier, teckningar

Läs mer

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten Resedagbok Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014 Machame Route, Whiskey rutten Nu är 6 månaders fysisk och mental förberedelse till ända och det är dags för en ny utmaning. Jag ska ta mig

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Till Rajasthan och Kerala

Till Rajasthan och Kerala Till Rajasthan och Kerala Resan gick till Kerala där vi vilade ut en vecka på ett ayurvediskt resort. Vi flög sedan till Delhi och fortsatte till Rajasthan, den färgstarka delstaten vars namn betyder konungarnas

Läs mer

Resa till Island 2002

Resa till Island 2002 Berit hade bestämt att hon ville fira sin 60 års dag på Island. Hon känner att hennes rötter måste vara där. Hon har ingen släkt där och ingen av hennes förfäder kommer från Island så det måste vara ett

Läs mer

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Ansvarig researrangör: Kinalotsen Text och foto: Curt Carlsson (om inte annat anges) Denna resa bestod av valda delar ur Kinalotsens

Läs mer

10/10 och 11/10 skrev jag ingenting Hade fullt upp med alla nya intryck och mitt dimmiga medvetande lite jetlaggad.

10/10 och 11/10 skrev jag ingenting Hade fullt upp med alla nya intryck och mitt dimmiga medvetande lite jetlaggad. En berättelse om min resa till Beijing och Shanghai 10-18 oktober 2006 Jag är inbjuden av Svenska institutet för att resa med Anders Öhrn (SI) och Ulrica Holmgaard (Elverket) till IETMs konferens. Jag

Läs mer

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Medverkande elever: Josefiné Wahlström, Louise Pettersson, Sofie Sundvall, Johanna Jonsson, Sandra Turesson, Nadia Persson, Sanna Rosenqvist, Mikaela

Läs mer

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Ola Lönnqvist HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Familjen, staden och Sverige under senare delen av 1600-talet Pjäsen avser skildra livet för och hos en borgarfamilj i Söderköping,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/

From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/ From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/ 2 Contents 1 2011 5 1.1 October....................................... 5 1.1.1 Inloggad (2011-10-19 20:18)....................... 5 1.1.2 App förberedelser

Läs mer

En personlig reseskildring från Globala Fältstudier A 2005

En personlig reseskildring från Globala Fältstudier A 2005 Dagbok Globala Fältstudier A 2005 Sid 1 (28) Ulf Borg UB-PRO(U)D-2005 Åsfjärdens utbildningnscenter En personlig reseskildring från Globala Fältstudier A 2005 Fredagen 15 april, 2005 Återigen var det dan

Läs mer

www.nordient.se/namdar

www.nordient.se/namdar Sasan är född 1963 i Teheran och kom till Sverige 1985 som kvotflykting*. Han anlände till Västerås på hösten och möttes där av personal från Hallstahammar flyktingförläggning. Han stannade på flyktingförläggningen

Läs mer

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad,

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, Allt du vill köpa är till salu På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, trängs turisterna. De sicksackar sig med stor möda förbi varandra på väg framåt, försöker ta sig runt dem som har stannat

Läs mer

DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje.

DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje. DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje. Resan var först planerad att vara en tacksägelse vallfärdfärd för att fira fader Ludwik Spalek omi,

Läs mer