Användbar information för EU-medborgare som reser till Kina under de 29:e olympiska spelen i Peking 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användbar information för EU-medborgare som reser till Kina under de 29:e olympiska spelen i Peking 2008"

Transkript

1 Användbar information för EU-medborgare som reser till Kina under de 29:e olympiska spelen i Peking 2008

2 Före avresan Visum Försäkra dig om att begära rätt visum från Kinas ambassad eller konsulat i ditt land. Tänk på att utgångna viseringar kan resultera i dryga böter och i vissa fall frihetsberövande. Hör efter med Kinas ambassad vilka krav som gäller för din visering. Försäkra dig om att du har rätt visum. Om dina resplaner i Kina inbegriper en tur- och returresa till t.ex. Hongkong eller Macau kommer du att behöva en dubbel visering eller en visering för flera inresor för återresan till fastlandet. Av praktiska skäl avråder vi från gruppviseringar, av det enkla skälet att du med en individuell visering kan undvika eventuella komplikationer som t.ex. kan uppstå om någon i gruppen behöver avvika under resans gång. Hälsa/medicin Kontrollera vilka vaccinationer du behöver minst sex veckor före avresan. Observera att vaccinationskraven varierar beroende på vilka delar av Kina du besöker. Fundera på om du behöver vidta särskilda försiktighetsåtgärder när det gäller hälsan. Luftkvalitén kan under sommarmånaderna vara dålig och personer med andningssvårigheter bör alltså vara särskilt uppmärksamma. Vissa internationella sjukhus har egna apotek med importerad medicin. Däremot finns inte all västerländsk medicin i Kina och medicinen kommer i de flesta fall vara mycket dyr. Du bör ta med tillräckligt med medicin för att täcka dina behov. Försäkra dig om att ha läkarens recept tillgängligt om du har med dig receptbelagd medicin. Du kan endast föra in egen medicin till Kina om du har med dig ett recept eller intyg utfärdat av en legitimerad läkare. Reseförsäkring En heltäckande internationell reseförsäkring rekommenderas starkt. Det är viktigt att du är medveten om vad din försäkring täcker och vilka undantag och villkor som gäller. Boende Försäkra dig om att du har en bekräftelse på dina hotellreservationer. Du bör inte resa in i Kina utan hotellreservation eller tillförlitliga uppgifter om var du ska bo under vistelsen. Var försiktig med Internetbokningar och/eller boendearrangemang med personer som du inte redan känner till. Kom ihåg att de flesta hotell i OS-städerna är fullbokade flera månader i förväg.

3 OS-biljetter Du måste köpa dina biljetter före avresan. Biljetter kommer inte att finnas tillgängliga vid arenorna. Köp endast biljett av auktoriserade återförsäljare för att försäkra dig om att biljetten är äkta. Auktoriserade återförsäljare i ditt land hittar du på följande webbplats: Redan på plats Dina värdesaker Du måste ha ditt pass med dig hela tiden eftersom polisen har rätt att utföra slumpmässiga kontroller. Ta kopior på alla dina dokument (pass, försäkring, biljetter, resplan, kontaktinformation m.m.) och förvara dem åtskilda från originalen. Tillgång till vård Medicinsk vård och läkemedel måste vanligtvis betalas omgående (med kontanter eller kreditkort). Om du blir sjuk kan du vända dig till något av nedanstående sjukhus där det finns personal som talar fler språk än kinesiska. Mobiltelefoner Med ett kinesiskt kontantkort, i en olåst GSM-telefon med trippelband, får du ett lokalt nummer att använda under din resa. SIM-kort ( sim ka ) finns att köpa vid ankomsten på flygplatsen och hos mobiltelefonåterförsäljare i större städer. Internet Tillgång till Internet finns på de flesta hotell och Internetkaféer i stan. De flesta Internetkaféer är tydligt utmärkta med en skylt på utsidan 网 吧. Valuta/kreditkort/kontanter Grundenheten i den kinesiska valutan är yuan, som delas in i tio jiao, som i sin tur delas i tio fen. Banksedlar utfärdas i 100, 50, 20, 10, 5, 2 och 1 yuan. Mynt finns i valörerna 1 yuan, 5, 2 och 1 jiao och 5, 2 och 1 fen. I talad standardkinesiska används ordet kuai för yuan och mao för jiao. Acceptera inte trasiga sedlar eftersom affärer och restauranger inte tar emot dem. Med ett internationellt kredit- eller betalkort kan du göra uttag från bankautomater (ATM) märkta med en Maestro- eller VISA-symbol. Det finns en gräns (vanligtvis RMB, ca 250 EUR) per uttag, men du kan

4 göra flera uttag efter varandra. Kreditkort accepteras ofta men det kan variera och är bäst att kontrollera innan man handlar. Skriv ned numret på ditt bankkonto, kredit-/betalkort, telefonnumret till din bank och telefonnumret till den tjänst som spärrar dina kort om du skulle förlora dem eller bli bestulen. Att ta sig runt Taxibilar ( chu zu che 出 租 车 ELLER da di 打 的 ) är lätta att känna igen, finns i mängder och är generellt sett säkra och billiga. Bär alltid med dig hotellets visitkort med hotellets namn och adress på kinesiska. Då vet taxichauffören vart han eller hon ska köra dig. Vid flygplatser, hotell, tågstationer och sevärdheter bör du alltid invänta taxibil vid taxikön. Alla taxibilar har taxameter var uppmärksam om någon försöker förhandla om priset före avresan. De flesta taxibilar och privata bilar kommer inte att få tillträde till OSområdena. Det är därför lämpligt att använda offentliga transportmedel som är både tillgängliga och billiga. Skaffa dig en taxibok de finns hos de flesta bokhandlare. Med en sådan kan du enkelt visa taxichauffören vart du vill åka och om han eller hon inte kan läsa finns pinyin -versionen på samma sida. Den relativt moderna tunnelbanan ( di tie 地 铁 ) är mycket billig, säker och ett miljövänligt sätt att ta sig runt i stan. Köp en biljett i en biljettkiosk innan du stiger på. Det är endast möjligt att hyra en bil att köra själv med ett giltigt kinesiskt körkort. Lagar och seder Försäkra dig om att du känner till och respekterar lokala lagar och seder. Du bör vara medveten om att det t.ex. är förbjudet att delta i alla slags demonstrationer eller dela ut politiska flygblad och broschyrer utan myndigheternas medgivande. Detta kan leda till frihetsberövande. Att vara onykter på offentlig plats är generellt sett inte accepterat och kan anses vara en förseelse. Innehav och konsumtion av illegala droger är förbjudet. Straffen för narkotikabrott i Kina är hårda och kan inkludera dödsstraff. Få kineser talar främmande språk och kunskap i engelska är sällsynt. Vänligen följ anslagna instruktioner beträffande registrering vid polismyndighet som finns uppsatta vid ankomsten till Kina. Receptionen på hotellet alternativt din värd kan ge dig vägledning för rätt tillvägagångssätt beträffande registrering vid polisen.

5 Mat och dryck Maten är varierad och generellt sett god och billig. Om serveringspersonalen inte talar engelska bör du välja en restaurang som har en meny med fotografier. Om du har några allergier eller dietrestriktioner bör du be någon att översätta dem till kinesiska tecken och visa upp dem för serveringspersonalen. Betala med fördel restaurangen och andra räkningar i kassan. Som överallt annars bör du hålla uppsikt över din dryck när du är i en bar eller på restaurang för att förhindra att någon manipulerar den. Vatten på flaska finns tillgängligt på många ställen. Kranvatten bör kokas om det ska drickas. Dricks Det är inte vanligt att ge dricks i Kina. Om du är på en organiserad gruppresa kan researrangören föreslå lämplig dricks som uppskattning till dina guider och chaufförer. Shoppa och pruta Det finns mycket att fynda i Kina och att shoppa är en nationell fritidssysselsättning. Kända märkeskläder, cigaretter, kosmetika, dvdskivor m.m. som säljs på gatan till mycket billiga priser är emellertid oftast piratkopior. Förfalskning är olagligt och produkter av det slaget kan beslagtas när du återvänder hem. Dessutom kan de nationella tullmyndigheterna kräva dig på böter. Var beredd att pruta på marknader, i stånd och små affärer. En del försäljningsargument kan tyckas avskräckande men visa tålamod och betala endast det du anser vara rimligt. Det är inte vanligt att pruta i varuhus men du kan alltid fråga efter rabatt. Antikviteter som inte har kinesiska myndigheters röda förseglingsstämpel får inte föras ut ur landet.

6 Om oturen är framme förlust av pass 1) Anmäl förlusten av pass till närmaste polisstation (Public Security Bureau gongan paichusuo 公 安 派 出 所 ). De utfärdar en polisrapport och ett intyg (confirmation of loss report 护 照 报 失 证 明 ). 2) Kontakta din ambassad eller ditt konsulat för att ansöka om ett provisoriskt pass för hemresan. Du behöver följande för ansökan: - Identitetshandling eller motsvarande som intygar din identitet. - Passfoton. - Polisrapport. - Pengar till ansökningsavgift. 3) En ny utresevisering måste utfärdas. Så snart du har fått ditt nya provisoriska pass måste du vända dig till Exit and Entry Administration Office på Public Security Bureau med de handlingar som krävs. Notera att hanteringen för att utfärda en ny utresevisering kan ta upp till fem arbetsdagar. vid nödfall Det allmänna larmnumret om man befinner sig i en nödsituation, olyckshändelse eller liknande är 110. Engelsktalande service kommer att vara tillgänglig. För att säga Var snäll och hämta polisen! : Qing Nin zhao jingcha! Da yao yao ling! 请 您 找 警 察! 打 110! vid trafikolyckor Om du blir inblandad i en trafikolycka, även om den är obetydlig, bör du stanna omedelbart, vara kvar vid fordonet och invänta polisen. Ring det allmänna larmnumret för nödsituationer 110 eller 122 och tryck 1 för service på engelska. Du bör samarbeta fullt ut med polisen. Om du blir uppmanad att skriva under något dokument bör du göra det men klart anteckna på samma sida att du inte förstår vad det är du skriver under.

7 vid akut behov av vård Vid akut behov av vård eller medicinsk hjälp ring 120. Service är dock endast tillgänglig på kinesiska. Det kan därför vara till större hjälp att ringa något av de större internationella sjukhusen. För att säga Vänligen ring till doktorn! : Qing Nin zhao yisheng! Da yao er ling! 请 您 找 医 生! 打 120! vid förlust eller stöld av pengar Om du förlorar eller blir bestulen på pengar bör du kontakta din familj eller dina vänner så att de snabbt kan föra över pengar till dig via Western Union. Den som deponerar pengar till dig får ett referensnummer, och du kan hämta ut pengarna genom att visa upp ditt pass och uppge referensnumret.

8 Användbara telefonnummer och webbplatser: Polisen eller PSB (Public Security Bureau) Allmänt larmnummer 110 Internationella sjukhus Beijing United Family Hospital 和 睦 家 医 院 Jiangtai Lu Tfn: +86 (0) ; Akut: +86 (0) SOS International SOS 北 京 国 际 SOS 救 援 中 心 Suite 105, Wing 1, Kunsha Building, No. 16 Xinyuanli Tfn: +86 (0) ; Akut: +86 (0) Anzhen Hospital (Cardiology) 安 贞 医 院 Andingmenwai, Anzhenli Tfn: +86 (0) / Beijing Intech Eye Hospital (Ophthalmology) 北 京 英 智 眼 科 医 院 No 12 South Panjiayuan Road Tfn: +86 (0) Elite Dental Clinic 精 致 口 腔 No 5 Changchunqiao Lu, Room 206, Bldg. 2 New Garden Tfn: +86 (0) Utrese- och inreseadministrationen vid Pekings Public Security Bureau (PSB): 2 Andingmen Avenue (East), Dongcheng District, Beijing (Southeast of BeiXiaoJie Bridge, 2nd Ring Road) 东 城 区 安 定 门 东 大 街 2 号 ( 二 环 路 北 小 街 桥 东 南 侧 ) Information tfn: ( ) Kundtjänst tfn: ( ) eller Webbplatser: - BOCOG: cn - Beijing PSB: - Western Union: Din ambassad och dina konsulat: Sommarolympiaden 2008 kommer att äga rum i Peking, Qinhuangdao, Shanghai, Shenyang, Tianjin, Hongkong och Qingdao. Det finns alltid en ambassad eller ett konsulat för något EU-land som kan ge dig hjälp om du behöver det. Kontaktinformation, telefonnummer och webbplatser till din ambassad och dina konsulat finns i förteckningen i bilagan. För att säga Vänligen kontakta min ambassad! : Qing nin lianxi woguo de dashiguan. 请 您 联 系 我 国 的 大 使 馆!

9 Friskrivning: Syftet med den här broschyren är att förse EU-medborgare som reser till Kina för sommarolympiaden 2008 med användbar information. Den har framställts gemensamt av EU:s medlemsstater och Europeiska kommissionen. All omsorg har tagits för att informationen ska vara så komplett och aktuell som möjligt men varken EU:s medlemsstater eller Europeiska kommissionen kan hållas ansvariga, inte heller juridiskt ansvariga, för dess exakthet, tillförlitlighet eller fullständighet.

10 BILAGA ADRESSER: SVERIGES AMBASSAD 3 Dongzhimenwai Dajie 北 京 市 朝 阳 区 三 里 屯 东 直 门 外 大 街 3 号 Sanlitun, Chaoyang District 邮 编 : PEKING , F.R. Kina Epost: ambassaden.peking@foreign.ministry.se Hemsida: Telefon: +86 (0) Telefax:+86 (0) SVERIGES GENERALKONSULAT I SHANGHAI (Provinser:Shanghai, Anhui, Jiangsu and Zhejiang) Add: Central Plaza, 上 海 市 淮 海 中 路 381 号, No. 381 Huaihai Road (middle), Shanghai 中 环 广 场 室 邮 编 : Epost:generalkonsulat.shanghai@foreign.ministry.se Hemsida: Telefon: +86 (0) Telefax: +86 (0) SVERIGES GENERALKONSULAT I KANTON/GUANGZHOU (Provinser: Fujian, Guangdong, Guangxi och Hainan) Add.: 1002B-03, Citic Plaza, 广 州 市 天 河 北 路 233 号 Tianhe Bei Rd. 233, 中 信 广 场 1002 B 邮 编 : Guangzhou, generalkonsulat.kanton@foreign.ministry.se Hemsida: Telefon: +86 (0) Telefax: +86 (0) SVERIGES GENERALKONSULAT I HONGKONG Särskild administrativ region Hongkong och Macau Room 804,8th Floor, Hong Kong Club Building 3A Chater Road, Central, Hong Kong 香 港 俱 乐 部 大 厦 8 楼 香 港 中 环 渣 打 路 3A Epost: generalkonsulat.hongkong@foreign.ministry.se Hemsida: Telefon: Telefax:

Viktiga adresser & telefonnummer

Viktiga adresser & telefonnummer Uppdaterad 2005-03-14 Viktiga adresser & telefonnummer i Peking Sveriges ambassad Sveriges ambassad Embassy of Sweden 瑞 典 驻 华 大 使 馆 3 Dongzhimenwai Dajie 100600 北 京 市 朝 阳 区 三 里 屯 Sanlitun, 东 直 门 外 大 街

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Identitetskort för folkbokförda i Sverige Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag som anges på kortet.

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Minneslista för den som åker ut i världen

Minneslista för den som åker ut i världen Minneslista för den som åker ut i världen Det behövs mod och ihärdighet för att åka utomlands. Vardagen utomlands fungerar smidigare om man planerar sin vistelse omsorgsfullt i förväg. Minneslistan ger

Läs mer

Minneslista för den som åker ut i världen

Minneslista för den som åker ut i världen Minneslista för den som åker ut i världen Det behövs mod och ihärdighet för att åka utomlands. Vardagen utomlands fungerar smidigare om man planerar sin vistelse omsorgsfullt i förväg. Minneslistan ger

Läs mer

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Israel Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Israel Huvudstad Invånarantal Språk Jerusalem 8,2 milj. Ivrit och arabiska Religion Valuta Yta Mosaiska och islam Shekel Nedanför kan du

Läs mer

SKV 720 utgåva 5. Identitetskort för folkbokförda i Sverige

SKV 720 utgåva 5. Identitetskort för folkbokförda i Sverige SKV 720 utgåva 5 Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Formulär för avbokning

Formulär för avbokning Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

Rättigheter. Dina rättigheter:

Rättigheter. Dina rättigheter: Rättigheter Den här broschyren innehåller viktig information om dina rättigheter när du befinner dig på en polisstation. Med rättigheter avser vi viktiga friheter och rättigheter som alla människor ska

Läs mer

Bra att veta frågor?

Bra att veta frågor? Inför avresa Bra att veta frågor? Sofie Halldén Internationell koordinator Utbildningssamordnare Läkarprogrammet Termin 10 Sofie.hallden@gu.se Tel: 786 3081 Resehandlingar att förbereda Letter ofinvitation?

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni Kom igång med Phonera Mobiltelefoni Välkommen som mobilkund hos Phonera! I detta häfte har vi sammanställt information som hjälper dig att komma igång och som ger dig svar på vanliga frågor om mobiltelefoni

Läs mer

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Internationella avdelningen KARIN FRYDENLUND Internationell chef E-post: Karin.Frydenlund@med.lu.se Telefon: 046-222 31 80 TERESA SVARVELL

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL?

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? KÄNNER DU IGEN DIG? ÄR DU OROLIG ATT DU...... inte får gifta dig med vem du vill?... inte får vara kär i någon av samma kön?... inte kan skilja dig om du redan är gift?

Läs mer

WHOIS policy för.eu-domännamn

WHOIS policy för.eu-domännamn WHOIS policy för.eu-domännamn 1/7 DEFINITIONER Termer som definieras i allmänna villkor och/eller i tvistlösningsreglerna för domänen.eu skrivs i kursiv stil i detta dokument. AVSNITT 1. INTEGRITETSPOLICY

Läs mer

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal KursSKinaLakare12 1(6) Hjärnan beteende kultur och hälsa 27 augusti - 5 september Kursgivare:

Läs mer

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Estland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Estland Huvudstad Invånarantal Språk Tallinn 1,3 miljoner Estniska Religion Valuta Yta Olika former av kristendom Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

1 BULGARIEN INSTRUKTION

1 BULGARIEN INSTRUKTION 1 BULGARIEN INSTRUKTION ANSÖKAN Instruktionen skall vara till hjälp för sammanställningen av din adoptionsansökan till Bulgarien. För att undvika såväl onödigt arbete som ökade kostnader är det viktigt

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Skadeanmälan för personligt ansvar

Skadeanmälan för personligt ansvar Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

(NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS

(NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS Project Agreement number: 2009-4136/001-001 Project Acronym: SLTOOL Project Title: SMART LANGUAGES (NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS Deliverable No 2 Deliverable Title: Languages: List of thematic

Läs mer

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Amerikanska Jungfruöarna Huvudstad Invånarantal Språk Charlotte Amalie Protestantism 104.000 Engelska Religion Valuta

Läs mer

Certifikat. Härmed intygas att ledningssystemet hos: Envac AB

Certifikat. Härmed intygas att ledningssystemet hos: Envac AB Certifikat Härmed intygas att ledningssystemet hos: Envac AB Fleminggatan 7, 3tr 112 26 Stockholm Sverige har utvärderats och godkänts av LRQA i enlighet med följande David Derrick Utfärdat av: LRQA Sverige

Läs mer

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydkorea Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydkorea Huvudstad Invånarantal Språk Seoul 49 miljoner koreanska Religion Valuta Yta Buddhism, kristendom won 100 210 km² Här kan du

Läs mer

SKADEANMÄLAN DanskeBank

SKADEANMÄLAN DanskeBank Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 40 Fax +46 8 506 920 95 (Ifylles av Chartis) SKADEANMÄLAN DanskeBank Försäkrad danskebank

Läs mer

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Portugal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Portugal Huvudstad Invånarantal Språk Lissabon 11 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolska kyrkan Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Förenade Arabemiraten Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Förenade Arabemiraten Huvudstad Invånarantal Språk Abu Dhabi 9 milj. Arabiska Religion Valuta Areal Sunni-islam Dirham 83.600

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Formulär för sjukvårdskostnader och rese avbrott

Formulär för sjukvårdskostnader och rese avbrott Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier

Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier Att tänka på inför dina utlandsstudier högskolan i halmstad Internationella avdelningen www.hh.se 1 2 HAR DU TÄNKT PÅ...? Många studenter har en rad frågor inför sina

Läs mer

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd 1(6) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd Vid första ansökningstillfället fyller alltid läkaren i läkarintyget på sidan fyra. Läkarintyg

Läs mer

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Costa Rica Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Costa Rica Huvudstad Invånare Språk San José 4,8 miljoner Spansk Religion Valuta Yta Katolicism Costarikansk colón Nedanför kan du få

Läs mer

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE KONUNGARIKET SVERIGES REGERING (Sverige) och REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN

Läs mer

Dina rättigheter som tågresenär inom EU

Dina rättigheter som tågresenär inom EU Tågresenär inom EU Dina rättigheter som tågresenär inom EU I Europa reser miljoner människor med tåg varje dag. Ibland uppstår problem på grund av inställda resor, försenade avgångar och krångliga biljettköp.

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

RESEFÖRSÄKRING KOMPLEMENT HELTÄCKANDE. Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen. Heltäckande reseförsäkring. Giltig från 2014-04-01

RESEFÖRSÄKRING KOMPLEMENT HELTÄCKANDE. Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen. Heltäckande reseförsäkring. Giltig från 2014-04-01 I samarbete med KOMPLEMENT Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen HELTÄCKANDE Heltäckande reseförsäkring RESEFÖRSÄKRING Sikkerhed Säkerhet ud över over alla alle gränser grænser Giltig från 2014-04-01

Läs mer

FINANSIELLT STÖD TILL MULTIPELDISTRIKTETS LEDARUTVECKLINGSPROGRAM 2015-2016 FAKTABLAD

FINANSIELLT STÖD TILL MULTIPELDISTRIKTETS LEDARUTVECKLINGSPROGRAM 2015-2016 FAKTABLAD FINANSIELLT STÖD TILL MULTIPELDISTRIKTETS LEDARUTVECKLINGSPROGRAM 2015-2016 FAKTABLAD VAD INNEBÄR FINANSIELLT STÖD TILL MULTIPELDISTRIKTETS LEDARUTVECKLINGSPROGRAM? Detta program erbjuder begränsade finansiella

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING FÖR enkeltperson/familie DIG UPP TILL 35 ÅR Til rejser Kompletterande i hele verden eller for heltäckande personer under försäkring 70 år Flexibel Fra 2 med dage valbara til 18 måneder moment UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

Läs mer

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar utan kopieringsspärr - Nycklar som fritt kan kopieras eller tillverkas utan krav på legitimation, rekvisition eller några som helst säkerhetsrutiner.

Läs mer

Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder

Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder VIKTIG INFORMATION Vänligen fyll i samtliga uppgifter i denna ansökan. CMC Markets UK Plc Filial Stockholm ( CmC markets ) måste

Läs mer

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mexiko Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mexiko Huvudstad Invånarantal Språk Mexico City 121,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Peso 1.964.375 km2 Nedanför kan du

Läs mer

Kompletterande egendomsförsäkring URA

Kompletterande egendomsförsäkring URA Kompletterande egendomsförsäkring URA Försäkringsvillkor 2015-07-01 Dnr 899-10188-14 [Titel 3] Sid 2 (8) Innehåll 1 OMFATTNING OCH SJÄLVRISK... 3 1.1 När och var gäller försäkringen?... 3 1.2 Vem gäller

Läs mer

Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Snowtrip och kund. Snowtrip är ett varumärke som ägs av Danski ApS (nämns som Snowtrip)

Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Snowtrip och kund. Snowtrip är ett varumärke som ägs av Danski ApS (nämns som Snowtrip) Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Snowtrip och kund. Snowtrip är ett varumärke som ägs av Danski ApS (nämns som Snowtrip) BOKNING & ANMÄLNINGSAVGIFT Depositionen är 750 kr per person

Läs mer

San Agustin Los Caracoles

San Agustin Los Caracoles San Agustin Los Caracoles Boendeinformation för SCA Personalstiftelsernas gäster Välkommen till San Agustin och Los Caracoles! I denna information finns bland annat tips och rekommendationer för boendet

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD ATT TÄNKA PÅ INNAN DU ANVÄNDER KORTET Ditt kort är en värdehandling Förvara aldrig kort och kod tillsammans. Hantera kortet så att det inte kommer i orätta händer och

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

Ansökningsformulär för försening av resan och missad avgång

Ansökningsformulär för försening av resan och missad avgång Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment RESEFÖRSÄKRING Grupprabatt 15% Barnrabatt 50% 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar

Läs mer

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk.

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk. Odd Roar Øgård Fra: MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: oddroar@mesterteknikk.no Emne: Din bokning hos MrJet Ditt bokningsnummer: AZD4QP5 Hej OddRoar, Tack för din bokning!

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkiet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkiet Huvudstad Invånare Språk Ankara 81 milj. Turkiska Religion Valuta Areal Islam Här kan du läsa spännande fakta om Turkiet Turkisk

Läs mer

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Jordanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Jordanien Huvudstad Invånarantal Språk Amman 8,1 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Nedanför kan du få praktiska

Läs mer

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Indonesien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Indonesien Huvudstad Invånarantal Språk Jakarta 256 miljoner Indonesiska och en rad minoritetsspråk Religion Valuta Yta Sunni-islam

Läs mer

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Chile Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Chile Huvudstad Invånarantal Språk Santiago 17,5 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Chilenska peso 756.102 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU

Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU Swedish Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU Du har rätt att behålla den här rättighetsinformationen under hela den tid du är frihetsberövad Om du frihetsberövas av polisen

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan 112011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan Dossiernummer Signatur Använd denna blankett om du vill ansöka om uppehållstillstånd

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

ONLY WOMAN 2016. Plats: Art Gallery Quirinus http://www.galleryquirinus.com/ Datum: 9 januari 22 januari. Vernissage: 9 januari kl. 11-15.

ONLY WOMAN 2016. Plats: Art Gallery Quirinus http://www.galleryquirinus.com/ Datum: 9 januari 22 januari. Vernissage: 9 januari kl. 11-15. ONLY WOMAN 2016 en utställning av kvinnor för kvinnor där 20% av intäkterna för sålda konstverk går oavkortat till Kvinnojouren i Köping, Sverige Regler och registreringsblankett för individuellt deltagande

Läs mer

20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004

20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004 20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004 Avgång: Söndagen 11.07.04 Järvenpää (Träskända), Hotell Rivoli kl. 7,00 Ankomst till S:t Petersburg kl 17.30 (lokal tid

Läs mer

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING FÖR ENKELTpERSON/fAMILIE DIG UPP TILL 35 ÅR Til rejser Kompletterande i hele verden eller for heltäckande personer under försäkring 70 år flexibel Fra 2 med dage valbara til 18 måneder moment UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Bruksanvisning. CobraConnex 2210. RECOVERY abonnemang

Bruksanvisning. CobraConnex 2210. RECOVERY abonnemang Bruksanvisning CobraConnex 2210 RECOVERY abonnemang Index Förord...Sidan 2 Innan systemet kan fungera...sidan 3 1. Instruktion i korthet...sidan 4 2. Vad gör man om...sidan 5 2.1 Du har upptäckt att fordonet

Läs mer

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Australien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Australien Huvudstad Invånarantal Språk Canberra 22,8 miljoner. Engelska Religion Valuta Yta Protestanter och katoliker Australisk dollar

Läs mer

TRAFIK- OCH TERMINALREGLER

TRAFIK- OCH TERMINALREGLER KONTAKT: ID-services 031-650 700 Port 4/G4s 031-731 28 66 Passerkortsansökan 031-731 22 68 SOS 112 E-mail roroid@alvsborgroro.com Älvsborg RORO AB, Box 2156, 403 13 Göteborg info@alvsborgroro.com, www.alvsborgroro.com

Läs mer

Traditionell medicin och odontologi

Traditionell medicin och odontologi Traditionell medicin och odontologi Kursresa till Mongoliet 20-29 augusti 2012 Privat tilläggsresa: Vandring med kameler i Gobi 17-22 augusti 2012 Resplan Resan kan kombineras med FDI-kongressen i Hongkong

Läs mer

För bra för att vara sant? skydda dig mot bedrägeri

För bra för att vara sant? skydda dig mot bedrägeri För bra för att vara sant? skydda dig mot bedrägeri Är det för bra för att vara sant - är det troligtvis det! Förvara bankkortet som en värdehandling, aldrig kort och kod tillsammans. Var vaksam vid bankomaten

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken

Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken Skadeanmälan för kunder i Handelsbanken Avbeställningsskydd 1 Försäkringstagare (kortinnehavare) Kortnummer Personnummer Namn Telefonnummer privat Telefonnummer arbete/mobil Bostadsadress Ortsadress (postnr

Läs mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer Premiumkort för dig som vill ha lite mer Sparbanken Syds Premiumkort är ett exklusivt MasterCard som ger mervärden utöver det vanliga. Kortet är en del av vårt erbjudande för dig som är kund inom Förmögenhetsförvaltning

Läs mer

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN LATHUND FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN ARBETSPLATS IKEA BUSINESS A better life at work Välkommen! För att det ska vara enkelt för dig att handla hos oss på IKEA har vi gjort en manual, en Lathund,

Läs mer

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Peru Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Peru Huvudstad Invånarantal Språk Lima 30,4 milj. Quechua och spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Sol Läs mer om hygien, transport

Läs mer

Ansökan om uppehållskort

Ansökan om uppehållskort 144011 Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållskort Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som inte är medborgare i en EU/EES stat men är familjemedlem till en EU/EESmedborgare. Är

Läs mer

RPI, Registrering, produktinfo och instruktion SmartDNA ver.1

RPI, Registrering, produktinfo och instruktion SmartDNA ver.1 Det är mycket enkelt att registrera sin SmartDNA förpackning. Du gör det via internet genom att gå in på www.safesolution.se och du kan också enkelt ändra, om du skulle byta mobilnummer eller adress. Tidigare

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING

SENIORRESEFÖRSÄKRING FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2014-03-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet! Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet! Köp och sälj säkert på internet! Köper eller säljer du

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Obs! Handläggningstiden är ca 3 veckor. Skicka ansökan till: Stenungsunds kommun Kansliet 444 82 Stenungsund 2015-01-05 Så här ansöker du om

Läs mer

Förbättring av kvaliteten på information om EU-brottslingar

Förbättring av kvaliteten på information om EU-brottslingar Förbättring av kvaliteten på information om EU-brottslingar ANVÄNDARVÄGLEDNING FÖR REFERENSVERKTYG ERIC (Europeisk förfrågan om mottagande av information) är ett referensverktyg som utformats för att bistå

Läs mer

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 Denna order har utfärdats av en behörig rättslig myndighet. Jag begär att nedan nämnda person skall gripas och överlämnas för lagföring eller för verkställighet av ett fängelsestraff

Läs mer

Ytterligare service ett axplock

Ytterligare service ett axplock Porsche Assistance Ytterligare service ett axplock - Ersättning för reskostnader för att följa med vid hämtning utomlands av minderåriga. - Ersättning för kostnader av - seende resa och inkvartering vid

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan 114011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan Dossiernummer Signatur Använd denna blankett om du vill ansöka om uppehållstillstånd

Läs mer