Reseberättelse från Dalian i Kina

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse från Dalian i Kina"

Transkript

1 Reseberättelse från Dalian i Kina Olof Brandt Lundqvist, civilingenjörsstudent i elektroteknik Sommaren 2013 läste jag en tre veckor lång sommarkurs i Dalian i nordöstra Kina. Dalian är en storstad med sex miljoner invånare som ligger vid kusten. Staden är i Kina känd bland annat som en semesterort med ett blomstrande handelsliv och som ett centrum för mode. När KTH erbjöd mig att få åka till Kina blev jag glad, eftersom jag tidigare hade studerat kinesiska, men aldrig haft chansen att resa till Kina. Jag kunde välja mellan Shanghai och Dalian i nordöstra Kina och en kompis rekommenderade Dalian för mig. Han menade att det jämfört med Shanghai är en trevlig halvstor stad med inte alltför mycket folk och stress, samt ett mycket skönare sommarklimat. Shanghai kan ha temperaturer runt 40 grader under somrarna. Jag flög till Beijing den 16 juli, och åkte sedan tåg till Dalian. Jag bytte tåg i Shenyang, den största staden i nordöstra Kina. Det var krångligt att få tag i tågbiljetter på Beijings centralstation, men snabbtågen var bekväma och snabba. På tågstationen i Dalian möttes jag av två trevliga studenter från Dalian University of Technology (DLUT). De visade mig till mitt rum på skolans campus. Till skillnad från många städer i Sverige så bor majoriteten av kinesiska studenter på campus, på gångavstånd från föreläsningssalarna. Mitt rum på tolfte våningen var helt okej till standarden och ca 12 kvadratmeter stort, men jättevarmt utan air condition, obekväm säng, och alldeles för dyrt (130 kr per dag, ett pris man kan bo på hotell för i Kina). Att byggnaden vaktades av en portvakt och hade utegångsförbud efter elva var också lite trist. Utsikt från tolfte våningen. Byggnaden rakt nedanför, och de till vänster, är studentbostäder. Men inte tegelhusen till höger.

2 Jag och de fem andra svenska studenterna från KTH hamnade i samma klass. Dessutom var där ca 30 britter, en tysk, en australiensare och en japanska. Vi delades upp i 3 klasser, och varje utländsk student fick en kinesisk student som fadder. Det var redan från början en väldigt bra stämning i min klass. Kurserna i kinesisk kultur var enligt mig väldigt bra. Jag är intresserad av kultur, språk och historia, och vi fick pröva många olika saker. Kaligrafi, kinesiskt måleri, laga dumplings, kinesisk pappersklippning och taichi/taijiquan. Taichi var väldigt roligt, för vi hade en väldigt lustig lärare. Jag tyckte taichi var kul! Hälften av kurserna var lektioner i kinesiska språket. För nybörjare är kinesiska svårt i början, och läraren gick ganska fort framåt. Läraren bombade på med många nya tecken varje lektion, och hon var inte så bra på att förklara. Men eftersom jag redan känner till grunderna i kinesiska så var det ingen fara för mig i alla fall. Undervisningen höll i allmänhet en bra nivå, med trevliga lärare. Ungefär hälften av dem talade bra engelska. Några lärare kunde inte engelska, men då fick våra faddrar tolka åt oss.

3 Trevlig lärare i kinesiskt uttal. Våra faddrar var väldigt trevliga och roliga. De visade oss runt i staden, och vi gick tillsammans och åt på restaurang nästan varje dag. Dalian är känt för sin Sea food, och den smakade faktiskt väldigt bra. Men vi utforskade också många andra typer av restauranger. Kina har många olika kokkonster från olika delar av landet, och det finns ofta restauranger med olika stilar, t.ex. Sichuan, Kanton, Beijing, dumplings, nudlar, muslimskt kök o.s.v. Man blir ofta förvånad eller road när något oväntat bärs in i på fat. Såsom kycklingfötter eller kycklinghjärtan. Kycklinghjärtan är gott! Priserna på mat kan variera mycket, men i allmänhet så är det mycket billigare än i Europa. På skolans campus så åt jag frukost för en krona. I närheten av campus finns en trevlig gata med många matställen, där man äter sig mätt för kronor. Men när vi åkte till innerstan på kvällarna för att äta middag så låg priserna ofta mellan kronor. Fortfarande acceptabelt, men inte som vid campus. Ibland gick vi på barer tillsammans. Det är kul att gå till karaokebarer i Dalian. Det finns också andra barer och klubbar, men inte så många för en stad med 6 miljoner invånare. Staden ligger inte särskilt långt från ryska gränsen, och på en klubb vi besökte så var det väldigt många ryska turister och afrikanska studenter. Ölen kostar vanligtvis mellan 35 och 50 kronor i barer, men på restauranger kostar den runt 10 kronor. Eftersom man inte kan dricka kranvattnet, så får man också räkna med minst 10 kr per dag för att köpa vatten i affärer. Om man vill shoppa så varierar priserna mycket. Man kan hitta många fina grejer billigt i små affärer, men i internationella kedjor så kan priserna vara nästan samma som i Europa. Det är lätt att översätta priserna i Kina, för den kinesiska valutan Yuans växelkurs är ungefär en yuan för en krona.

4 Trevlig och billig restauranggata nära campus. Middag på samma gata.

5 Skolan organiserade två stora utflykter, som var flera dagar långa. En till gränsstaden Dandong, vid den nordkoreanska gränsen, och en resa till Xi'an. Jag reste med till Xi'an och såg terrakottaarmén. Xi'an är över 3000 år gammal och har en rik historia och kultur. Staden har varit huvudstad för mer än tio kinesiska dynastier och på 800-talet var Xi'an världens största stad med en miljon invånare. Kina har bytt huvudstad många gånger, och Beijing blev huvudstad först på 1400-talet. I anslutning till campus finns många idrottsplatser. Många gratis. Fotboll, basket, tennis och pingis. Det finns också biljard och badminton. Det gör det kul att vistas på campus och att umgås med faddrar och andra studenter. Det kan nämligen vara omständligt att resa in till centrala Dalian under rusningstimmarna, eftersom det inte finns någon tunnelbana. De håller på att bygga ett tunnelbanesystem just nu, och det är verkligen väl behövt. Det går några busslinjer från campus in till stan, och sträckan är bara ca en mil, men i rusningen kan det ta nästan en timme. Det gör att man inte alltid har lust att åka till stan, utan istället stannar på campus. Däremot på kvällarna så flyter trafiken på. Då är det väldigt smidigt att åka taxi. Det är billigt. Oftast mellan kr. Vädret i Dalian på sommaren är väldigt varmt. Ofta grader, men det kändes som ännu varmare pga den höga luftfuktigheten. Det är ofta dimma, och när man tittar genom sitt fönster så ser man bara några stenkast framför sig. Dalian är känt för sina stränder. Jämfört med stränder i andra länder så är de inget speciellt, men det kan vara kul att åka dit ändå. Jag tyckte mycket om att bara promenera på kinesiska gator och snubbla över roliga och intressanta saker. Folk som spelar brädspel eller kör underliga fordon, lagar obekant mat eller utför lokala sporter. T.ex. taijiquan, måla tecken på marken med vatten, eller piska hårt mot asfalten med en lång järnkedja. Vi såg också en man som gick runt i en cirkel i en halvtimme och bara tittade ner i marken. Jag och två andra KTH-are vid Xinghai square, nära stranden i Dalian.

6 Jag lyckades få ett visum på 90 dagar istället för 30 dagar, så jag passade på att resa runt i norra/centrala Kina under tio dagar. Det blev en spännande resa. Det är häftigt att resa i Kina. Man märker att det är ett land i förändring. Jag besökte 5 stora städer: Beijing, Shenyang, Dalian, Qingdao och Zhengzhou. Överallt såg jag nya skyskrapor skjuta upp ur marken. Tunnelbanesystem byggs i Dalian, Qingdao och Zhengzhou. Det är fascinerande, men man funderar över hur länge till ekonomin kan fortsätta växa. Utgifterna verkar inte ha någon gräns. Kina är som bekant en diktatur. Det mest uppenbara intrycket för en turist är att internet är censurerat. Många program som är vanliga i Sverige, t.ex. Facebook, Google Drive, osv, är blockerade i Kina. Google går att använda, men vissa fraser går inte att söka på: exempelvis tiananmen, och qigong (kanske pga falun gong) med mera. På skolans campus står också en jättestor staty av Mao Zedong. För den som vill göra en längre resa i Kina, så vill jag rekommendera de kinesiska snabbtågen, gaotie. Man bygger ett nytt järnvägsnät över hela landet, med tåg som går över 300 km/h, och som bara stannar på stora stationer. Tågen är väldigt bekväma, och det kostar ca 300 kr att åka i 3-4 timmar. Det är en väldigt lovande utveckling, tycker jag som blivande elektroingenjör. Billiga snabbtåg kan absolut konkurrera med flygtrafiken, och bidra till en bättre miljö. Dessutom slipper man tidsödslande krångel med incheckningar på flygplatsen. Om man däremot råkar hamna på ett vanligt tåg så kan det tyvärr bli plågsamt. När alla andra tåg var utsålda så hamnade jag på ett överfullt nattåg med iskall air condition, och sittplats i 15 timmar. Jag fick inte en blund på hela natten. Jag vill verkligen rekommendera andra att åka och plugga i Dalian ifall de får chansen. Jag hade en väldigt bra tid där, i ett väldigt fascinerande land med väldigt vänliga människor. Olof Civilingenjörsstudent på programmet elektroteknik, årskurs 2

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP)

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Reseberättelser från Ht 2014 Universidad Regiomontana, Mexico Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Ewha Womans University, Sydkorea University of New Brunswick, Kanada University of the Western

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

EKONOMI: Med språkkurs! LISSABON Europas just nu hetaste stad PORTUGAL

EKONOMI: Med språkkurs! LISSABON Europas just nu hetaste stad PORTUGAL EKONOMI: LISSABON Europas just nu hetaste stad Med språkkurs! PORTUGAL Så du funderar på att studera utomlands, vad roligt! Själv bestämde jag mig tidigt att jag ville åka på ett utbyte. Jag läser till

Läs mer

Reseberättelse TU Delft ht 2011

Reseberättelse TU Delft ht 2011 Reseberättelse TU Delft ht 2011 Jag heter Tove Willart och jag läser sista året på Samhällsbyggnad, Mark och fastighetsjuridik. I höstas pluggade jag på Technisch Universiteit (TU) Delft i Nederländerna.

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Medverkande elever: Josefiné Wahlström, Louise Pettersson, Sofie Sundvall, Johanna Jonsson, Sandra Turesson, Nadia Persson, Sanna Rosenqvist, Mikaela

Läs mer

TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD

TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD Peder Skrivares skola Varberg TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD - Volontärarbete i Nicaragua Lisa Mattsson & Josefin Johansson Omvårdnadsprogrammet åk 3 20 april, 2007 Handledare: Lars-Magnus Nordhall Innehållsförteckning

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Den 8 december besökte politiker från Västra Götalandsregionen Kunskapskällan och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och

Läs mer

Vik här. 0045 7010 5050 SOS International.

Vik här. 0045 7010 5050 SOS International. redaktion Guideredaktör Bjarne Frykholm (bjarne.frykholm@aftonbladet.se) Text Micke Jägerbrand Foto Micke Jägerbrand och AP Utgivare Aftonbladet Nya Medier AB Ansvarig utgivare Kalle Jungkvist Adress Aftonbladet,

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

Svensk körsång i London

Svensk körsång i London Körövning i svenska kyrkan. Det här är ett bra sätt för Londonsvenskar att träffas och umgås. Svensk körsång i London Ulrika Eleonora kyrkokör i London sjunger ibland i hela åtta stämmor och repertoaren

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

En vecka som riksdagsledamot

En vecka som riksdagsledamot Karis-Billnäs gymnasium Nr. 15 Våren 2012 Från Gambia till L.A. Cosplay - en okänd hobby Erica Kaskinen har intervjuat Tove Anttonen, som sysslar med den ännu rätt så okända hobbyn cosplay. Vad cosplay

Läs mer

Framstegstest 1 Kapitel 1 3

Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Adjektiv och adverb Skriv orden under raden i rätt form. 1 Det var så att träffa alla kusiner igen! rolig 2 Tycker du att broccoli är? god 3 Marias söner är. ovanlig

Läs mer

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40 1/40 Syfte med Shopping Under tonåren ökar ungdomars kontakt med företag och handelssituationer. Det är inte alltid lätt att välja och vraka bland olika erbjudanden. Detta material är en hjälp för att

Läs mer

Mitt säkra kort. Förord

Mitt säkra kort. Förord Mitt säkra kort Förord Instruktionerna som du nu kommer att läsa fungerar förutsatt att du följer dem till punkt och pricka. Du kommer att tjäna från 10.000 till över 100.000 kronor per månad beroende

Läs mer

Prag En underbar stad

Prag En underbar stad Prag En underbar stad Under våren 2013 spenderade jag en termin i Prag och jag är verkligen nöjd över mitt val. Jag har aldrig ångrat mitt val av destination och jag har fått många fina minnen under min

Läs mer

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina I slutet av 1978 beslöt kommunistpartiet att slå in på en annan väg än den som rått under Maos tid vid makten. Den nya öppenheten mot omvärlden gjorde

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer