Harry Potter del 1 Läsförståelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Harry Potter del 1 Läsförståelse"

Transkript

1 Harry Potter del 1 Läsförståelse

2 Harry James Potter "Pojken som överlevde", född 31 juli 1980, är en litterär figur skapad av författaren J.K. Rowling. Han är huvudperson i böckerna och filmerna om Harry Potter. Böckerna täcker sju år av den föräldralöse pojkens liv som på sin elfte födelsedag får veta att han är en trollkarl. Han lär sig utöva trolldom på Hogwarts skola för häxkonster. Harry upptäcker att han redan är vida känd i trollkarlsvärlden, och att hans öde är sammanbundet med Lord Voldemorts, den fruktade och världskända trollkarlen som tog livet av hans föräldrar. Han kallas "pojken som överlevde" för han är den ende som har överlevt en Avada Kedavraförbannelse. När han kastar patronusbesvärjelsen "Expecto Patronum" och framkallar en Patronus, vilket han lär sig av Remus Lupin under sitt tredje år på skolan ( ), ser den ut som en kronhjort, vilket också är det som hans far var som animagus. Han är ledare för Dumbledores Armé (DA), som han, Ronald Weasley (Ron) och Hermione Granger grundade under sitt femte år på Hogwarts, Detta i protest för att Trolldomsministeriet förbjudit elever att praktiskt använda trollformler på lektionerna i Försvar mot Svartkonster, trots att Voldemort fortfarande lurar ute i världen. Det var också för att ge ungdomar som är för unga att vara med i Fenixorden möjlighet vara med i kampen mot Voldemort och hans Dödsätare. När fyller Harry Potter år? Skriv det på två olika sätt. I hur många år kan vi som läsare följa Harry Potters liv? Vem lär Harry att framkalla en Patronus? Vad heter den armé som Harry Potter är ledare för? Hur gammal var han när han skapade denna arme? Varför finns denna armé?

3 Harry Potters släkt Harry kallas för en "halvblodstrollkarl" även fast båda föräldrarna var magiker, för att Lily Evans var mugglarfödd. Harrys pappa, James Potter, var född "renblodstrollkarl". Han var det enda barnet till något gamla föräldrar. Harry är på avstånd släkt med andra renblodiga familjer på sin fars sida. Detta efter Sirius Blacks påstående att alla gamla trollkarlsfamiljer är släkt. Harrys föräldrar blev mördade av Lord Voldemort en allhelgona-afton i Godrics Hollow. Harry blev arvtagare till en liten förmögenhet i trollkarlspengar som förvaras på Gringotts trollkarlsbank i Diagongränden. Han ärver också huset Grimmaldiplan nummer 12 efter att hans gudfar Sirius Black dog. Han ärvde också familjen Blacks husalf, Krake. Harry är mycket avlägset släkt med Lord Voldemort, och därmed släkt med Salazar Slytherin. Ignotus Peverell, en av de tre bröderna som det kan läsas om i sjunde boken, sägs vara Harrys förfader. Ignotus Peverell var den av de tre bröderna som fick en osynlighetsmantel (enligt sagan fick han den av Döden, men han har antagligen gjort den själv). Voldemorts släkt härstammar också från en av bröderna Peverell, något läsare får veta i Harry Potter och Halvblodsprinsen, vilket är beviset på att Voldemort och Harry är släkt. Varför kallas Harry Potter för halvblodstrollkarl? Vad ärvde Harry efter sina föräldrar? Vad ärvde Harry efter Sirius Black? Hur känner Sirius och Harry varandra? Vad heter den trollkarl som fick en mantel av döden? Hur är Harry släkt med Voldemort?

4 Hermione Jean Granger Är född 19 september Hennes föräldrar är mugglare och jobbar som tandläkare. Hermione är en av Harry Potters närmsta vänner på trollkarlsskolan Hogwarts. Hon har en gulröd katt som kallas Krumben, och som hon köpte i Diagongränden i tredje boken(harry Potter och fången från Azkaban) Hermione är en mycket flitig elev i Harrys elevhem. Hon har yvigt brunt hår, bruna ögon och i de första tre böckerna lite för stora tänder. I Harry Potter och den flammande bägaren passar hon på att krympa framtänderna en aning, efter en duell. Hon träffar Harry och Ron första gången på Hogwartsexpressen i Harry Potter och De vises sten, när hon letar efter Nevilles padda, Trevor. Hon blir sedan vän med dem efter att de tillsammans slagit ner ett stort troll. I den fjärde boken (Harry Potter och den flammande bägaren) har hon en romans med Viktor Krum, vilket irriterar Ron och leder till ett bråk mellan dem. Hon hjälper Harry med alla uppgifter i trekampsturneringen och hjälper honom och Ron med läxorna, om än irriterat och lite motvilligt. Hon bråkar ofta med Ron, men de är ändå mycket bra vänner, så pass att det länge spekulerats om ifall de också har en hemlig romans. Vad heter Hemiones katt? Beskrivs Harrys och Hermiones första möte: Hur blir de vänner? Tror du att Hermione och Ron är kära i varandra? Motivera!

5 Ronald "Ron" Bilius Weasley Är en av Harry Potters bästa vänner i böckerna. Rons familj är, till skillnad från Harrys och Hermione Grangers, renblodiga trollkarlar, men är ändå intresserade av mugglarna och deras kultur. Rons far Arthur jobbar till exempel med mugglarrelaterade saker på Trolldomsministeriet. Därför anses Ron och hans familj vara blodsförrädare av vissa renblodiga trollkarlar. Ron har en stor, fattig familj och alla är rödhåriga och fräkniga. Familjen består av Mrs. Molly Weasley, Mr. Arthur Weasley, Bill, Charlie, Percy, tvillingarna Fred och George, Ron och Ginny Weasley. Rons och Harrys vänskap börjar med att Ron sätter sig i samma kupé som Harry på Hogwartsexpressen i första boken. De blir sedan insorterade i samma elevhem, Gryffindor. Ron har en råtta vid namn Scabbers som husdjur, men i den tredje boken visar det sig att råttan i själva verket är animagusen Peter Pettigrew. I slutet av boken får Ron ett nytt husdjur, en liten uggla som han kallar för Piggelin (Piggy). Ugglan får han av Sirius Black. Vilka ingår i Rons familj? Vad jobbar Rons pappa med? Vad heter Rons råtta? Vem är det egentligen? Vem är Piggy?

6 Vänner? I Harry Potter och den flammande bägaren blir Harry och Ron för första gången ovänner. Det beror på att Ron blir avundsjuk på att Harry får vara med och tävla i Turneringen i Magisk Trekamp. De återförenas efter första turneringsuppgiften, när Ron inser att Harry kan dö i trekampen. Ron är med och kämpar på Trolldomsministeriet tillsammans med Harry, Hermione, Ginny, Neville och Luna i femte boken (Harry Potter och Fenixorden). Tyvärr kan han inte hjälpa Harry att lamslå Dödsätarna eftersom han råkat ut för en förhäxning, vars symtom blir att han inte kan sluta skratta. Under sjätte året på Hogwarts blir Ron förälskad i Lavender Brown, en annan Gryffindorare i deras årskurs. Detta ogillas djupt av deras kamrat Hermione Granger som genast blir osams med Ron Varför blir Ron och Harry ovänner i Harry Potter och den flammande bägaren? Varför kan inte ron hjälpa Harry att lamslå dödsätarna i Harry Potter och Fenixorden? Varför blir Ron osams med Hermione?

7 Ginevra Ginny Molly Weasley Hon är yngsta barnet till Molly och Arthur Weasley, och syster till Ron. Hon omnämns i alla böcker i serien, dock väldigt lite i den första. Ginny har alltid varit förtjust i Harry. När Harry bor hemma hos familjen Weasley under sitt första Hogwarts-sommarlov yttrar hon inte ett enda ord i hans närvaro förutom när hon försvarar Harry mot Draco Malfoy i en affär i Diagongränden. I den femte boken vågar hon vara mer öppen. Under sitt första år på Hogwarts placeras hon i elevhemmet Gryffindor. I Harry Potter och Hemligheternas kammare spelar hon en viktig roll då hon får tag i en dagbok som tillhört Lord Voldemort. Hon dör nästan, men räddas av Harry. Det antyds i de första böckerna att Ginny är förtjust i Harry, men de blir inte ett par förrän i Harry Potter och Halvblodsprinsen. Harry bryter dock förhållandet på grund av faran för Ginny. Vem är Ginny? I vilket elevhem går Ginny? Vad heter boken då Harry räddar Ginnys liv? Varför gör Harry slut med Ginny?

8 Ginny och Kärlek Innan Ginny blev tillsammans med Harry var hon ihop med Michael Corner och Dean Thomas. I femte boken antyder Hermione Granger att Ginny träffade Michael på julbalen i fjärde boken och blev ihop med honom i slutet av året. I femte boken gjorde Ginny slut med honom eftersom han inte gillade att Gryffindor vann quidditchmatchen. Michael blev istället ihop med Cho Chang, Harry Potters tidigare flickvän. På Hogwartsexpressen tillbaka till perrong 9¾ i Harry Potter och fenixorden berättar hon för Ron att hon är ihop med Dean. Men hon gör slut med Dean i Harry Potter och Halvblodsprinsen och blir sedan ihop med Harry. Hon kysser honom två gånger i filmen om Harry Potter och Dödsrelikerna och en gång i Harry Potter och Halvblodsprinsen. Ginny har också alltid kommit bra överens med Hermione. Vad heter Ginnys första pojkvän? Varför gör hon slut med honom? Vem blir Ginny tillsammans med när hon har gjort slut med Michael?

9 Draco Malfoy Går i samma årskurs som Harry Potter men tillhör Slytherins elevhem, och som vanligtvis betraktas som Harrys fiende. Draco Malfoy är son till Lucius Malfoy som är en tidigare Dödsätare - som bara ångrat sina handlingar officiellt - och som har "rent blod" och Narcissa Malfoy - (syster till Bellatrix Lestrange) och väldigt mån om Draco, vilket visar sig ha stor betydelse i den sista, avgörande striden. Draco är sonson till Abraxas Malfoy, vilket han inte är sen att skryta om. Den unge Malfoy har tagit efter sina föräldrar, och behandlar till exempel Hermione Granger illa för att hon har mugglare som föräldrar. Han är självsäker och nedlåtande och säger ofta elaka kommentarer till dem han inte gillar. Draco är medlem i Slytherins quidditchlag där han spelar sökare. Han blev medlem i den andra boken, Harry Potter och Hemligheternas kammare, efter att hans pappa sponsrat laget med nya kvastar. Draco är Harry Potters ärkefiende och kommer gärna på elaka knep för att sätta dit honom. Hans trollstav är av hagtorn och enhörningshår, tio tum lång och tämligen elastisk. Han har två vänner som heter Crabbe och Goyle. Crabbe dör i Harry Potter och dödsrelikerna när Crabbe gör så det börjar brinna i vidbehov rummet, Draco blev räddad av Harry Potter. Vad heter Dracos Föräldrar? Varför är Draco elak mot Hermione? Vad är Dracos stav gjord av?

10 Mer om Draco Första gången Draco dyker upp i serien är när Harry Potter ska köpa en klädnad i madam Malkins butik i London i första boken Harry Potter och de vises sten. Draco vet inte vem Harry är, och vill bli vän med honom, men Harry upptäcker omedelbart vilken sorts person Draco är, och vill inte ha med honom att göra. I boken Harry Potter och Halvblodsprinsen har Draco blivit Dödsätare och har fått i uppgift av Voldemort att döda Albus Dumbledore för honom. Draco bemästrar då även ocklumenering, som han lärt sig av sin moster Bellatrix. Det visar sig dock att Draco inte klarar av att döda Dumbledore, han tvekar in i det sista. Hans mor har dock förutsett detta, så hon har fått Severus Snape, lärare på Hogwarts samt Dödsätare, att lova att genomföra uppdraget om Draco misslyckas. Snape dödar Dumbledore, varpå han och Draco flyr från skolan tillsammans. Varför vill Draco bli vän med Harry först? Vem genomför Dracos uppdrag att döda Dumbledore? Skriv en egen faktatext om Harry Potterkaraktärerna.

Magiska föremål i Harry Potter del 1

Magiska föremål i Harry Potter del 1 Harry Potter Del 2 Läsförståelse Magiska föremål i Harry Potter del 1 Mörkrets märke Mörkrets märke var Lord Voldemorts symbol, som även används av Dödsätarna. Märket visar en dödskalle med en orm som

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

A. Schelin & M. Bergman. Och de lyckliga sluten

A. Schelin & M. Bergman. Och de lyckliga sluten A. Schelin & M. Bergman Och de lyckliga sluten Register Register s.1 Ginnys och Harrys bröllop s.2 Kapitel 1 s.3 Kapitel 2 s.6 Kapitel 3 s.10 Albus kommer till Hogwarts s.16 Harry Potter och yrkeslivet

Läs mer

Frågor och svar Läraren

Frågor och svar Läraren Frågor och svar Läraren side 1 TIPS! Låt eleverna skriva sina svar och göra uppgifterna på lösblad. Dessa samlar de sedan i en plastmapp. När boken är färdigläst och alla frågorna och uppgifterna är lösta

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra

Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra Verktygsapan och semestersabotören (Hcf, Bilderbok) Författare och illustratör: Chris Monroe

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius Hon som fick veta Marina Kronkvist Sofie Bilius Till Ukko, Armas och Akim Jag är ett år gammal och jag vet. Jag vet att min mamma och min pappa reser sin väg snart. De dör. Vad gör jag nu? De skall dö.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Introduktion av huvudpersonen, sida 1 2. Kapitel 2 Dagen med barnen, sida 2 3. Mysteriet, sida 3 4. Kapitel 4 Besvikelsen, sida 4 5. Misstänkt fel, sida 5 6. Arresteringen,

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Harry Potter och hans vänner

Harry Potter och hans vänner ÖREBRO UNIVERSITET Grundlärarprogrammet, inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 Svenska språket Svenska, Självständigt arbete inriktning 4-6, A-nivå, 15 högskolepoäng VT 2018 Harry Potter och

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Lärarhandledning. .. och fangen fran azkaban. Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K. Rowling

Lärarhandledning. .. och fangen fran azkaban. Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K. Rowling Lärarhandledning Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K. Rowling Rekommenderas för mellanstadiet En handledning av Malin Wedsberg Omslagsillustration av Olly Moss Pottermore Publishing Ltd 2016. Text

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning.

Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning. Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning. Lektionen innehåller tre övningar två frågesportskryss om barn och

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor till Thérèse Raquin

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor till Thérèse Raquin en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Brottslig kärlek - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor till Thérèse Raquin Det här är serie lektioner som utgår från Brottslig

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Geparden Kvicke Prick ett spännande val

Geparden Kvicke Prick ett spännande val Geparden Kvicke Prick ett spännande val Hejsan! Jag är Geparden Kvicke Prick. Jag är sju år gammal och går i förskola, tillsammans med Iggy Igelkott och ekorrtvillingarna Ila och Kila. Men jag är mycket

Läs mer

Du och jag och hela världen

Du och jag och hela världen Text (Rosa): Måns Gahrton Text (Ville): Johan Unenge Du och jag och hela världen Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge rosa 3 inl.indd 1 06-06-30 08.01.49

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Kejsarn av Portugallien

Kejsarn av Portugallien en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Kejsarn av Portugallien - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor, skriv ett författarporträtt Det här är en serie lektioner

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Emil får skolkatalogen och han tycker att han ser hemsk ut på fotot. Han hör att många kommenterar honom på fotot. Han blir ledsen och springer

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Myter bland magiker och mugglare

Myter bland magiker och mugglare Malmö Högskola Vt 2003 IMER C-uppsats Kommunikativ svenska 41-60 Annika Sandström Myter bland magiker och mugglare - en studie av Harry Potter-böckerna ur C. G. Jungs perspektiv Handledare: Torbjörn Forslid

Läs mer

Imana. Chelsea Nijimbere

Imana. Chelsea Nijimbere Imana Chelsea Nijimbere Kapitel 1 Imana Imana Stockholm Vinter -99 Hon hörde en stark röst vibrera hela rummet! -Faina, escuchar por favor, ropade spanskaläraren Marcela. -Perdón, sa Faina svagt. springer

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

En för alla, alla för en

En för alla, alla för en Uppsats 15hp SSV70L (Svenska 91-120 hp) Svenska IV, moment 3. Vårterminen 2008 En för alla, alla för en En analys av vänskapen mellan Harry Potter, Ronald Weasley och Hermione Granger Handledare Christina

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag Eget-kort 1 studerar vid musikinstitut får äta godis bara på godisdagen är scout till familjen hör pappa, mamma och en hund är allergisk för många djur sjunger i kör bor med sin mamma och bror tränar med

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Uppsats på grundnivå. Independent degree project first cycle. Litteraturvetenskap B 7,5 hp

Uppsats på grundnivå. Independent degree project first cycle. Litteraturvetenskap B 7,5 hp Uppsats på grundnivå Independent degree project first cycle Litteraturvetenskap B 7,5 hp Berättelsen i berättelsen: berättarteknikens effekter i Svindlande Höjder och Frankenstein Osman Deniz Yücel Litteraturvetenskap

Läs mer

Kaninen som rymde Lärarmaterial

Kaninen som rymde Lärarmaterial sidan 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Mia och Shirin vill gärna ha var sitt husdjur men får inte det för sina föräldrar. Varje lördag går de till djuraffären. Där gosar de med kaninerna,

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

De splittrade själarna

De splittrade själarna De splittrade själarna En studie av symboliska uttryck i Harry Potter och Halvblodsprinsen Sofia Arvidsson 2010 Examensarbete, Grundnivå (yrkesexamen), 15 hp Religionsvetenskap Religionsvetenskap C Lärarprogrammet

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare En man som heter Ove - Textfrågor, skriv- och diskussionsuppgifter Ämne: Svenska Årskurs: 7-9, gymnasiet, Vux och SFI Lektionstyp: reflektion och diskussion, fördjupning Lektionsåtgång: 2-6 Den här lektionen

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Harry Potter och dödsrelikerna PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Harry Potter och dödsrelikerna PDF ladda ner Harry Potter och dödsrelikerna PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: J. K. Rowling. Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Lärarhandledning. Harry Potter och Hemligheternas kammare av J.K. Rowling. Rekommenderas för mellanstadiet En handledning av Malin Wedsberg

Lärarhandledning. Harry Potter och Hemligheternas kammare av J.K. Rowling. Rekommenderas för mellanstadiet En handledning av Malin Wedsberg Lärarhandledning Harry Potter och Hemligheternas kammare av J.K. Rowling Rekommenderas för mellanstadiet En handledning av Malin Wedsberg Omslagsillustration av Olly Moss Pottermore Publishing Ltd 2016.

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Filmfestveckan. För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011

Filmfestveckan. För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011 Filmfestveckan För barn och ungdom på Palladium och Saga 11-14 oktober 2011 Välkommen till filmfestveckan för barn och unga! Tro det eller ej men nu har vi faktiskt arrangerat skolbiovisningar på Palladium

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

Harry Potter och fången från Azkaban en komparativ studie

Harry Potter och fången från Azkaban en komparativ studie ÖREBRO UNIVERSITET Grundlärarprogrammet, inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 Svenska språket Svenska, Självständigt arbete, avancerad nivå, inriktning f-3, 15 högskolepoäng

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

UR-val på lätt svenska

UR-val på lätt svenska AV-nummer: 100351tv 1 6 programlängd: 14 min Om serien är en serie program som riktar sig till särskolan och är en samling längre och kortare reportage både från tidigare UR program och nyproducerade inslag.

Läs mer

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms.

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms. Releaser Kvartal 3 2016 Releasedatum: Hyrtitlar Njutafilms Q3 2016: 1 augusti Pojken och världen (Biovisad) 8 augusti Två nätter till morgon (Biovisad) 15 augusti Det helt nya testamentet (Biovisad) 12

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 39 Fredag 9 december 2011. Föräldralösa barn får stanna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 39 Fredag 9 december 2011. Föräldralösa barn får stanna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 39 Fredag 9 december 2011 NORRBOTTEN Föräldralösa barn får stanna Syskonen Hiyab och Deymond får stanna i Sverige. - Barnen är så glada, säger advokaten Marcus Sandström. Hiyab är

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten bio recension:legenden om ugglornas rike Rebecca och Matilda har Varit på bio och sett legenden om ugglornas rike. De har då gjort en recension

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

När Jim går i polisskolan

När Jim går i polisskolan kapitel 1 När Jim går i polisskolan Hej jag heter Jim. Jag vill bli en polis. Jag är 18 år.jag måste gå på poliskola för att bli polis. Jag bor i Stockholm på ett hotell vid T centralen. Hotellet är fint.

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander ISBN 91-47-07120-6, www.liber.se Kapitel 1 Ett nytt läsår 1. Hur beskrivs fröken Eva? 2. I vilken årskurs går den som berättar? 3. Hur blev Tobbe

Läs mer

För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver.

För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver. Nämnarens kryptoskola 8. Sifferkrypto lärarsida För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver. Siffror från 0 till 5 ovanför och 5 till 9 till vänster om rektangeln anger

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Att läsa särskilt bra - med hjälp av lässtrategier och digitala lärverktyg i gymnasiesärskolan

Att läsa särskilt bra - med hjälp av lässtrategier och digitala lärverktyg i gymnasiesärskolan Att läsa särskilt bra - med hjälp av lässtrategier och digitala lärverktyg i gymnasiesärskolan Anna-Kari Eklund, Annelie Selberg, Britt Hansson vid LTU tack vare utbildningssatsning från NCS. Skoldatateket

Läs mer

Läsförståelse. Mimmi, valpen och rånet. Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Under läsningen

Läsförståelse. Mimmi, valpen och rånet. Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Under läsningen SIDAN 1 Läsförståelse Under läsningen Kapitel 1 1. Hur många veckor har Mimmi kvar på sitt lov? 2. Varför tappar Mimmi Bonitas koppel? 3. Vem är det som är jag i boken? 4. Har du någon gång sett en polisbil

Läs mer