Minnesanteckningar Samverkan &

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Samverkan 101028 & 101115"

Transkript

1 Minnesanteckningar Samverkan & Föreläsare: Ylva Svederberg Berger, Eva Jonsson, Linda Hedberg, Micael Carlsson & Pernilla Börjesson. Länsövergripande samverkansavtal Länsövergripande avtal för samverkan i halland. Ett avtal mellan landstinget och de sex kommunerna, även försäkringskassan och arbetsförmedlingen har skrivit under detta avtal. Ansvarsfördelning och samordnade insatser för personer som behöver stöd från samhället, på grund av psykiska funktionshinder. Det nya avtalet har ersatt det avtal som ingicks i samband med Arbetet påbörjades hösten 2005 och var klart Under 2006 inväntades Miltonutredningen. Avtalet gäller från 1 januari Syftet är tvåfaldigt, dels ska det beskriva ansvarsfördelning i personens återhämtningsprocess mellan landsting och kommun, försäkringskassan och arbetsförmedlingen dels ska det beskriva samverkan dessa aktörer emellan och hur det skall gå till. Det finns en lathund som beskriver hur detta kan genomföras. Om var och en verkligen tar sitt ansvar leder det till bra vård och omsorg för den enskilde. Grunden för ansvarsfördelningen är lagstiftningen, föreskrifter och reglementen centralt utarbetade. Mål återhämtning och delaktighet Personer med psykiska funktionshinder ska få den möjlighet till återhämtning som de behöver och stöd utifrån egna önskemål. Avtalet ger stöd för att den enskilde når dessa mål så att han/hon kan leva och vara delaktiga i samhället. Ny lagstiftning i januari 2010 Nu krävs dessa avtal på större utsträckning. Måste ha överrenskommelse med samarbete, och det har kommit in nya paragrafer i HSL och SOL. Genom dessa paragrafer måste de göra på samma sätt, och samverka mellan dessa. Man ska göra gemensamma inventeringar med målgrupperna. I Halland gjordes detta för tre år sedan och en ny ska göras nästa år (2011). Om man behöver insatser från båda huvudmännen, då har man rätt till denna individuella planen, tidigare har detta inte gjorts, men nu ska det göras. - Gemensam plan - Gemensam inventering - Samordnad individuell plan när någon behöver insatser från både kommunen och landstinget. Individen ska ha bästa möjliga vård och omsorg. Kommunikationen mellan landstinget och kommunen måste fungera då de samverka. Barnens situation ska uppmärksammas, och anhöriga ska ses som en resurs. Men även se till att de får den stöd de behöver. Utgångspunkter individen får den bästa möjliga vård och omsorg efter sina behov. - Att man ser till att individerna får de resurser de behöver. - Kontinuitet för individen, och att vårdkedjan då fungerar mellan kommun och landsting.

2 - Att det är öppenhet och ömsesidigt information dess emellan. - Barnsituationen är viktigt, att verka för att barnet får den hjälp de behöver. - Att se till och att anhöriga är en resurs, att de får hjälp att vara det också. Målgrupp Målgruppen för avtalet är från 18 och äldre, som behöver stöd av samhället för sin livsföring på grund av psykiskt funktionshinder. - Väsentliga svårigheter - Viktiga livsområden - Längre tid (1år) - Konsekvens av psykisk störning Det finns även ett liknande avtal för barn och ungdomar för samverkan. Former för samarbete, information, samråd och beslut Samordning behövs både i planeringen och i insatserna för den enskilde. Båda dessa saker måste finnas samtidigt annars fungerar det inte. Samordning behövs både i planering och i insatser till den enskilde. Den övergripande planeringen Strategisk planering, i varje kommun finnas en samordningsgrupp med chefer som har beslutsmandat. Att ha en god kännedom om målgruppens behov inventering Upprätthålla och utveckla samverkan utifrån behov hos den enskilde Information om förändringar och synpunkter inhämtas. Mellan kommun och landsting. Att ha denna grupp som kan informera om förändringar. Brukar- och närståendeorganisationer rådgivande funktion. För att veta vad som och vart det kan utvecklas. Ledning och uppföljning En samordningsgrupp i varje kommun, chefer m.fl. som ska sitta i denna som kan ta beslut och prata om strategisk planering så att samordning av verksamheter och insatser sker och fungerar. Överraskningar från vad landstinget/kommunerna gör som kan påverka varandra ska bort arbetas genom detta samverkansavtal. Man måste ha en god kännedom om målgruppens behov och därför behövs det göras en inventering för att kunna göra det bästa för individen. Man måste upprätthålla och utveckla samverkan utifrån behoven som finns och det som kan komma att uppkomma. Det måste informeras när förändringar sker, samt om synpunkter inkommer att dessa sprids vidare. Brukar- och närståendeorganisationer ska ingå i detta samverkansavtal, dessa ska rådfrågas och inräknas.

3 Samordnad planering En individ som behöver insatser som är samordnade ex. mellan kommun, psykiatrin, primärvård, försäkringskassa, arbetsförmedling och genom detta skrivs en samordnad plan och man måste genomföra uppföljning på detta. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen är inte med i samverkan i lagen, men man kan bjuda in dem, då de behövs i större utsträckning. Samordningen ska göras i ett så tidigt stadium som möjligt när ex. Då medicinska och sociala insatser initieras, pågår samtidigt, förändras eller ska avslutas. Inom en huvudmans ansvarsområden Mellan flera huvudmän Då ansvar övergår mellan huvudmän Efter sjukhusvistelse Rehabilitering OBS! Försäkringskassan och/eller Arbetsförmedlingen Ett levande dokument, kan behövas göras varje månad om det så behövs. Måste identifiera vem som har ansvar för uppföljningen av denna samordnade planeringen. samordnad planering sätta individen i centrum och se vad den enskilde behöver för insatser. Kanske inte behöver insatser bara från kommun och landsting. Kan finnas flera olika insatser inom kommun eller i landstinget. Även försäkringskassan och arbetsförmedlingen, oftast behövs det insatser från dessa också. Alla insatser ska vara efter den enskildes behov. Den samordnade planeringen ska ske så tidigt som möjligt när man ser att den enskilde behöver detta. Ex. vistelse på sjukhus och ska hem. Kanske ändra sortens boendestöd som man har. Kan också vara att man bor själv men behöver insatser för att klara att bo där. Planen ska inte göras över huvudet på den enskilde utan i samråd med den enskilde. Det ska oackså göras beslut om vem som har ansvar, att den görs och att det görs uppföljningen av den. Så att de kan växa och uppnå sina mål. Kompetens Respektive huvudman skall ha kunskaper om varandras resurser/kompetenser så att man förstår när insatser från annan huvudman kan behövas. Ex när en person börjar försämras kan det vara bra att från kommunen påkalla psykiatrins uppmärksamhet på det. Att landstinget vet vad kommunen har gjort och när den andra samverkansparten ska ta över, så att man kan lämna över då man ska detta. Att dessa båda medverkar i samordningen och planeringen. Kommun och landsting har ansvar för att: bedöma när insatser av samverkanspartner behöver påkallas medverka i samordning och planering av insatser för den enskildes kunskap om psykisk sjukdom och funktionshinder.

4 Insatser till personer med psykiskt funktionshinder Landsting medicinska frågor, Kommunen sociala frågor. Landstingets ansvar för medicinska insatser, i detta ansvar ingår. Utredning diagnostik, behandling, rehabilitering, uppföljning och psykiatrisk omvårdnad. De individer som bor i särskilda boende har samma tillgång till medicinska insatser som andra. Rådgivning och annat personligt stöd enligt LSS, personkrets 3, förändras så att de innefattar alla personkretsar. Att vara tillgänglig för bedömning av psykiatriskt vårdbehov. Att vara tillgänglig med akuta insatser vid tillfällig försämring i syfte att förhindra inläggning Att vara tillgänglig för kommunens personal för konsultation, rådgivning, vägledning och utbildning i arbetet med enskilda personer. Kommunen har ansvar för initiera, planera och samordna sociala insatser. Ska upplysa om kommunens verksamhet och bedriva uppsökande arbete Initiera och påtala behov av stöd från samhället som identifierats för personen i den uppsökande verksamheten. Medverka till att personen får tillgång till rehabilitering Tillhandahålla boende och stöd i hemmet så att personen får möjlighet att bo på ett sätt som är anpassat efter hans/hennes behov. I särskilda boende och dagverksamhet ansvara för omvårdnad och allmänna hälso- och sjukvårdsinsatser upp till och med sjuksköterskenivå. Man har rätt att gå till öppenvården samtidigt som man bor på särskilt boende. Man måste veta vad de andra huvudmännen har för insatser, och då kan veta vart man ska använda sig av för insats. Hjälpmedel En stor utveckling i form av hjälpmedel för denna målgrupp har skett. Man tar fram kognitiva hjälpmedel som kan hjälpa i vardagen, påminnelse, larm m.m. Gemensam hjälpmedelsnämnd i halland, som är gemensam för landsting och kommun. Arbetsterapeuter kan visa dessa nya hjälpmedel, så denna fråga blir allt större då efterfrågan blir större. Externa placeringar Enskild som är för sjuk för att vara på ett särskilt boende, eller om denna behandling inte finns i hemlandstinget eller inom det landstinget som boendet är beläget. Kommunen har utredningsansvaret utifrån ansökan från den enskilde. Huvudprincipen är inte att skicka ut individer till externa placeringar, utan de ska få den vård och stöd de behöver på hemmaplan. Kommunen ska samråda med landstinget om det finns ett hälso- och sjukvårdsbehov. Om detta behövs bekostas det av landstinget. Landstinget har ansvar för hälso- och sjukvården vid den sortens placering. Den behandlande läkaren avgör hur det ansvaret skall tas.

5 Dessa frågor ska vara besvarade helst innan placeringen sker. Kommunen och Landstinget kan köpa insatser från andra län. En ansvarsförbindelse upprättas om vilka delar av vårdkostnader som landstinget ska stå för och vilka kommunen ska stå för. Ibland sker placeringen snabbt och det ska inte vara ett hinder för ett delat ansvarstagande. Närsjukvård eller specialpsykiatri? Psykisk ohälsa och psykisk störning/sjukdom är inte samma sak. Psykisk ohälsa är en naturlig del av livet som vi alla någon gång kommer att drabbas av. Det leder till psykisk obalans och kan yttra sig som oro, stress, sömnproblem m.m. Detta löses oftast med samtal med nära och kära eller sjukvården. Primärvården ska man söka i första hand vid den lätta psykiska ohälsan. Men när det blir avancerat och du blir påverkad i livet på ett annat vis, stora besvär, då ska man kontakta specialist psykiatrin. Mer allvarliga sjukdomar, psykoser, djupa depressioner, självmordstankar m.m. hjälper psykiatrin till att behandla. Det är vanligt att man vänder sig till psykiatrin när man mår psykiskt dåligt. Man märker detta också i samverkan med kommunen. Man vet inte alltid vem man ska vända sig till, man får en bedömning via telefon och denna sjuksköterska hänvisar vidare beroende på symtom. De som jobbar med detta ska veta vart man ska vända sig utifrån vilka symtom man har. Vårdcentralerna har blivit bättre med att ha psykologer och kuratorer idag. Man kan också byta vårdcentral om din inte har det du behöver. Psykiatrin och primärvården samarbetar via telefon, distriktsläkaren skickar remiss, eller löser det via telefon eventuellt om det är medicinering m.m. Alla patienter som söker psykiatrin ska få en personligbedömning antingen via telefon eller via besök. Remisser skickas inte tillbaka idag, utan idag är samverkan och samarbetet bättre. Utformningen av en handläggningsöverenskommelse har gjorts, en folder med alla diagnoser och vilka som har ansvar för dessa. Man tittar på allvarlighetsgrad, ex. att man har gått genom vissa steg innan man går vidare. Ångest är ett vanligt symtom, det upplevs alltid svårt för den som är drabbad men man ser inte kriterierna på samma vis. Man tittar på hur det påverkar och ex. hur ofta, utifrån detta ser man vilken grad det är. Det finns vissa symtom som ska tas hand på psykiatrin, men vissa individer har en bra balans med medicinering och kan genom samtal med distriktsläkaren fortsätta sin vård, utan då om det blir något akut. Samordnad planering SVP (Samordnad vårdplanering). Mest vanligt är att den skrivs när personen skrivs ut från sjukhuset, men kan även göras i öppenvården. Lagstiftningen har styrt upp det mer att där ska man samverka ute i den öppna vården. Samordnad planering SVP (Samordnad vårdplanering). Vid in- och utskrivning från sjukhus. Rutinen styrs av lagar och bestämmelser, finns till för att reglera ansvarsgränser och för att ge det stöd som behövs från de olika huvudmännen.

6 Tidigare fax nu elektroniskt via datorn, Meddic IT-system. Ett system som inte är inkört hos alla än. Det är till för att kunna ha en lätt kommunikationsöverföring i och med samarbete. Rutinerna är de samma, men att få tag på varandra är annorlunda genom detta, det ska bli lättare. Vem som helst kan ta initiativ för att göra den samordnade vårdplaneringen. Sjukhuset sammankallar till detta (de som är berörda), patienten måste ge sitt samtycke, förutom om de är tvångsintagna. Patienten ska vara med, och även närstående om den enskilde vill detta. HSL är en frivillig vård, en vårdplan där den enskilde är delaktig. LPT, LRV, där är det under tvång, där den enskilde inte själv kan bestämma, men man försöker ändå få den enskilde att vara delaktig. Läkaren ansöker om tvångsvård och förvaltningsrätten fattar beslut. Permission - Villkor, ta medicin, drogfri, boendestöd, sysselsättning m.m. detta görs upp innan om den enskilde är intagen med tvångsvård. I planen skrivs vem man ska rapportera till. Läkaren har ansvar för uppföljning, han måste kolla upp innan om tvångsvården ska förlängas eller avskrivas, han gör en bedömning. Läkaren kan inte ta in någon till sjukhuset bara för att de inte tar sin medicin eller inte öppnar, utan det är en del kriterier som ska inräknas. I öppenvården finns inte meddix än så länge. Utan här finns ett dokument, samordnad plan för stödoch rehabiliteringsinsatser, utarbetad från Boston Modellen. Det är viktigt att man dokumenterar det man gör, och det man ska samverka kring. Även viktigt att den enskilde får denna plan, OM han/hon vill detta. 90 % har inte sjukhusvård, 10 % slutenvård (+/-). Vem kallar till samordnad planering? Initiativet ligger lika mycket hos kommunen som hos landstinget. Alla har lika stort ansvar att det görs. Den som upptäcker att den enskilde behöver en samordnad planering tar initiativet till att den görs, och genom mötet bestämma vem som har ansvaret för den samordnade planeringen. Den enskilde ska vara med på planeringen och även ha med någon närstående om den enskilde vill detta. Man diskuterar den enskildes behov, och vilka insatser som behövs. Meddix till öppenvården också förhoppningsvis. Vilken vård man än tillhör till (sluten, öppen) så ska man få göra en samordnad planering. Tvångsvårdplan annorlunda kan finnas villkor, ex. ta medicin, delta i sysselsättning m.m. även notering om vart personalen kan vända sig till om den enskilde inte följer tvångsvårdsplanen. Landstinget och kommunen kan inte bestämma vilka insatser den andra ska ge, men kan föreslå vad man tror kan vara bra för patienten. Sociala insatser som påverkar vardagen. Man ska få en överblick om vad andra verksamheter kan bistå med. Bistånd enligt SOL, boendestöd. Det varierar stort beroende vad man har för behov, - utgår från punktinsatser. Boendestöd och sysselsättning är det största behovet för målgruppen, men finns inte i LSS.

7 Landstinget ska bidra med vissa insatser, men det beror lite på om den enskilde är via HSL eller tvångsvård. De vanligaste insatserna inom psykiatrin är medicin. Olika former av samtalsbehandling. Vilken form av samtalsbehandling som bestäms görs utifrån en bedömning. Man får inte alltid den behandling som man vill ha, utan man får den behandling som passar bäst för den enskilde utifrån att den enskilde måste jobba mycket utifrån sig själv. Stödsamtal, jobbar utifrån omvårdnad, stödja den enskilde att ta sin medicin, träffa kommunen, samtal m.m. Stödsamtal är den vanligaste formen för att stötta de svårt sjuka. Långa väntetider på de olika behandlingsformer, eftersom det finns få resurser. Under tiden får den enskilde något annat. Hur svårigheterna påverkar människan i vardagen, komplex och problem styr hur snabbt man får hjälp. Måste få den enskilde delaktig hela tiden, men det fungerar inte alltid och då kan vårdintyg och tvångsvård bli aktuellt om patientens tillstånd uppfyller kriterierna för detta. Avd 21, är knuten till en särskild öppenvård med samma personal som de hade i tvångsvården. Utbildning för anhöriga och den enskilde tillsammans, har man ingen anhörig kan det vara en boendestödjare. Detta för att de ska få samma utbildning om vad som sägs. De sociala insatserna i en samordnad planering får in ansökningar i kommunen. målgruppen svåra och varaktiga psykisk störning. Ger stöd till neuropsykiatriska. Jobbar utifrån SoL och LSS (personkrets 3). De enskilda kommer från olika bakgrunden, primärvård, psykiatrin m.fl. Tar in alla relevanta informationen kring den enskilde för att se vad den enskilde behöver för insatser. Försöker hitta en helhets lösning innan särskilt boende. Beviljar boendestöd, kontaktpersoner, har informationsroll för sysselsättning, hjälper personen att kontakta om det behövs. Får ta beslut om allt förutom om köpta platser. Har inga tvångsåtgärder, kan samarbeta med landstinget ang. det. Jobbar med motivering. Om man är osäker när det gäller att sammankalla till en planerad samordning kan man kontakta handläggare i kommunen.

8 Fallbeskrivning LASSE del 1 Lasse är en man som precis har blivit vräkt från sin lägenhet. Grannarna har upplevt honom som störande och obehaglig. Han har vid flera tillfällen anklagat grannarna för stöld och att de vill honom illa. Den senaste tiden har han inte heller betalt sina hyror. Fastighetsägaren har försökt etablera kontakt med den psykiatriska öppenvården, men Lasse har vägrat. Lasse har nu ingenstans att bo. Han tar sig till PIVA i Varberg och vill bli inlagd. Känner sig orolig, berättar också att han inte har någonstans att bo. Blir inskriven enligt HSL (hälso- och sjukvårdslagen) och överflyttas till avd 23. Avd 23 sammankallar handläggaren inom den socialpsykiatriska enheten i kommunen och den psykiatriska öppenvården till SVP (samordnad vårdplanering) via IT-stödet Meddix. Personalen anser att Lasse behöver ett boende med personal. De märker att han har psykotiska symtom och påbörjar medicinering med neuroleptika. Lasse samtycker till SVP för han är angelägen om att få en bostad. Handläggaren i kommunen kontaktar socialsekreteraren inom IFO (Individ och familjeomsorgen) som ansvarar för ekonomiskt bistånd och akut bostad och ber att hon är med på SVP. SVP genomförs på avdelningen. Lasse vill inte ha någon gruppbostad då han anser att han klarar sig själv. Det är också svårbedömt vilken effekt medicinen kommer att ha och hur omfattande funktionshinder Lasse har. SVP resulterar i att socialsekreteraren beviljar ekonomiskt bistånd och vandrarhem. Lasse kan också tänka sig att ta emot boendestöd en gång i veckan och träffa sjuksköterska och läkare i öppenvården för samtal och uppföljning av medicineringen. Medicinen vill han ha hand om själv. Lasse skrivs ut till vandrarhemmet. När boendestödjaren eller sjuksköterskan försöker etablera kontakt, lyckas ingen av dem att få tag på Lasse. Föreståndaren på vandrarhemmet ringer psykiatrin och informerar om att Lasse har varit störande och att han har pratat en massa konstigheter. Psykiatrin åker till vandrarhemmet men Lasse är inte där. De informerar föreståndaren om att kontakta polis om han blir hotfull och att de kan kontakta distriktsläkaren på kvällen för en vårdintygsbedömning. Diskussion bikupor bland deltagarna Han blev utskriven lite för tidigt, uppföljning av medicinering? Vandrarhem utan personal kanske inte är ett bra boendealternativ. Det borde finnas något erbjudande om ett korttidsboende, hade varit bra där personal funnits tillgänglig, att han hade slussas ut sakta. Han gör kanske inte som alla andra, att det är miljön runt omkring som inte stämmer överrens med honom. Man medicinerar honom men han får biverkningar, han behöver kanske lite lugn och ro. Lätt att döma utan att veta vad han verkligen behöver, han kanske bara mår dåligt.

9 Vi skulle kunna jobba bättre med att uppsöka en sådan person som uppfattas som störande av grannarna. Man kanske ska se vad det är för problem där. Man kan också ta kontakt med brukar- anhörigorganisation, oftast är det okunskap det handlar om, de kan komma ut och hjälpa och titta. En bit saknas, försörjningsstödet kommer in försent, det borde kommit in tidigare då hyran inte blir betalad. Att sammankalla till möte innan en person blir vräkta. Kunde ha kontaktat socialtjänstens handläggare och gjort ett hembesök. Medicineringen, hur lång tid är det mellan allt? Blev han bra eller dålig först? Kan det vara så att han hade behövt mer stöd och tillsyn innan han släpps ut. Han vårdades utifrån HSL, hans mål var att få en bostad. Man försöker motivera kvar personen, men om man har ett alternativ att flytta till så gör han det. Kanske dumt att skicka ut honom innan man vet vilket funktionshinder han har och han kanske skulle ha blivit kvar längre tills utredningen är klar. Han kanske slutade medicinera när han fick bostad då han kände det var skönt att ha någon stans att bo och trodde då att det var bättre. Viktigt att jobba med delaktighet, personen verkar ha levt ensam och vill göra det, inser inte att han behöver mer hjälp. Kanske hade varit bra att han hade en kontakt i öppenvården tidigare när han kom in. Att han får en stöttning från början. Vi försöker jobba med detta, men man hinner inte bygga upp en relation från början då det går för snabbt. Saknar lite bakgrund, vad är det för fel på killen? Har han missbruksproblem? Sjukdom? Man vet inget om personen som man får in på det här sättet, allt är beroende på informationen man får. Men oftast får man arbeta utifrån blindo. Man v et inte resultatet innan man prövat. Om det är ett missbruk vill väl inte psykiatrin hjälpa utan de slussar ut de till Socialtjänsten. Samordnad planering ska inte ha någon betydelse om man har missbruk, psykisk sjukdom, ska det inte spela roll. Utan den samordnade planeringen ska ske i alla fall. Viktigt att det blir tydligt om VAD man FÅR på de olika plan. Öppenvård och dylikt. När man ser att patienten behöver vård dygnet runt så skrivs man inte ut snabbt utan då ska man få den vård man behöver. Och sedan komma ut till öppenvården och de får fortsätta att hålla koll på vad personen behöver. Glappet mellan utskrivningen och öppenvården får inte bli för stort utan vårdkedjan måste sitta ihop. Man får känslan om att det är kortsiktigt.

10 Villkora de ekonomiska biståndet? Lite tvång i frivilligheten. det är en fråga om ålder, upp till 25 år. Får bara göra det för yngre personer (ekonomiskt bistånd). Bo på vandrarhem kanske inte är så käkt. Ge honom mer struktur. Det är klockrent exempel. Finns inga föreståndare. I kungsbacka har föreståndare på deras vandrarhem och några lägenheter. Fungerar det med boendestöd på vandrarhem. Ja det gör det. Få undanstagsfall med boendestöd i vandrarhem och samtal. Ibland får de komma till husvagn på en camping. Funcity på vintern. Inte optimalt att sätta någon på vandrarhem, det dumma med att sätta dem i gruppbostad är att det blir ett steg för mycket. Att man vänjer sig vid de personerna, när det endast är tillfälligt. Jourlägenheter borde finnas i varje kommun. Om han varit sjuk tidigare i livet. Fastighetsägaren har ju ringt, att man kanske skulle ha tryckt in insatser innan han blir vräkt. Folk är sena att söka hjälp. Fastighetsägaren har skyldighet att rapportera om det är någon som ska vräkas. Att få besök av psykosteam för att göra ett besök. Fallbeskrivning LASSE del 2 Lasse skrivs återigen in på avd 23, nu på vårdintyg enligt LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) som distriktsläkaren har utfärdat. Lasse är nu klart försämrad, säger att han inte har tagit någon medicin. Injektionsbehandling påbörjas och ny kallelse till SVP skickas. Efter ett tag mår Lasse bättre. Vårdintyget skrivs av och han vårdas nu enligt HSL. SVP genomförs på avdelningen. Lasse blir beviljad en jourlägenhet genom socialsekreteraren på IFO. Han beviljas boendestöd två gånger i veckan av handläggaren. Syftet är att stödja i vardagsrutiner och att etablera kontakt med aktivitetshuset. Kontakt med sjuksköterskan i öppenvården en gång i veckan för injektionsbehandling och samtal samt läkarkontakt. De första månaderna fungerar bra. Lasse har förutom kontakt med boendestödet även påbörjat aktiviteter på aktivitetshuset en gång i veckan. Han tar emot injektionen men besväras av biverkningar. Vill sänka dosen vid samtalet med läkaren. Hon rekommenderar att fortsätta ytterligare en tid. Efter en tid blir Lasse mer och mer påstridig om att sänka dosen. Så småningom går läkaren honom till mötes och sänker dosen något. Efter en tid märker boendestödjaren att Lasse har försämrats. Han öppnar inte alltid, har även slutat gå till aktivitetshuset. Besöken till öppenvården fungerar som vanligt. Både sjuksköterskan och läkaren försöker motivera till att öka dosen men Lasse vägrar. Efter en tid uteblir han av och till från besöken på öppenvården. Han vägrar att fortsätta med injektionen. Vid ett läkarbesök är han så försämrad att läkaren skriver vårdintyg.

11 Diskussion bikupa med deltagarna Att man flyttar ett problem från ett annat ställe och det blir inte rätt det heller. Att man kanske kunde ha försökt ha kvar honom på sitt ställe. Att insatserna i hans hemmiljö att det skulle varit bättre. Ger honom diagnosen autism, hans miljö är väldigt viktigt. Hans säng hans hem. Han förstår inte varför han ska ta kontakt, när han hade sitt hem, sin miljö. Ex. problem med ungdomar och deras dator, de sitter där med sin dator i sin miljö. Medicin är ju inte den enda lösningen. Saknar att man inte har utrett honom, vad är hans problem. Vad är det som påverkar hans liv? Man har inte fått någon riktig kontakt med honom, man har precis börjat lära känna honom. Man kanske ska ta in honom och ställa in medicinen, att han får något för biverkningarna. Billigare än behandling. Viktigt med utbildning, vad är det jag lider av och kan jag bli hjälpt för detta? Utbildning tillsammans med öppenvårdens boendestödjare. Helt plötsligt erbjuder man honom jourlägenhet, det borde dem ha gjort från första början. Man utsatte honom för en risk. Det finns diskussioner inom SOL hur man ska lösa bostadssituationen. Det finns fler infallsvinklar, vad han vill och vad har vi att erbjuda. Man börjar med en samordnad planering sen fortsätter man inte med det. Att man inte träffas gemensamt när man börjar se att det börjar gå åt skogen för personen. Det går ju inte att göra en samordnad planering om man inte träffas och gör detta gemensamt. Dåliga på att ha uppföljning. Hans önskan är att få en bostad, då har man chansen att lära känna honom innan han får en bostad. Man får hoppas att jourlägenheten inte var ledig i första delen så att om den var det att den var hans från direkten. Man har inga samarbeten med hyresvärdar att låta dessa personer gå före i en bostadskö. Vandrarhem har blivit allt vanligare. Man får inte veta vad han tycker om saker och ting, man får bara höra vad de andra runt omkring tycker. Kanske lättare att ställa en diagnos om han får komma till tals. Han sökte ju dit själv för att han ville ha någonstans att bo. Inte ovanligt att folk söker sig till PIVA när man inte någon stans att bo. Det behöver förbättras med samordningen, mellan landsting och kommun, och dessa med den enskilde.

12 Vad tycker ni om den här planeringen? felet var att läkaren sänkte medicineringen. Tätare besök i veckan, för att kunna motivera. Dilemmat när den enskilde vill sänka medicinen gör man det lite, sen vill de sänka mer och då sänker man lite. Så tillslut blir det för lite och för svag medicin. Det brister i samverkan. Det kanske inte är medicinen som gör att han mår dåligt, det kanske är någon annanstans i vårdkedjan som det brister. Följt upp den samordnade planeringen? Ja Precis. Jobbar på sina egna kammare när man väl kommit hem. Fråga Lasse om det är okej att de pratar med varandra, om han mår sämre vad de ska göra då. Att det ligger i läkarens ansvar att kolla upp bakgrunden och hur det ligger med just denna person. boendestödjare eller rehabpersonal får inte alltid reda på att medicineringen sänks. Läkaren borde veta vart han ligger i sin rehabilitering. Ansvaret ligger lika mycket på ansvariga läkare som rehab. Fallbeskrivning LASSE del 3 Lasse kommer återigen in på avd 23 och vårdas enligt LPT. Injektionsbehandlingen startar upp på nytt och Lasse förbättras. Med tanke på att Lasse vårdas för tredje gången under relativt kort tid och att behandlingen är svår att säkerställa i öppenvård, beslutar sig läkaren om att ansöka om ÖPT (öppen psykiatrisk tvångsvård). Avdelningen skickar återigen en kallelse till kommunen och öppenvården via Meddix. SVP genomförs på nytt. Föregående SVP planering diskuteras igen och man beslutar om att Lasse ska fortsätta att bo i jourlägenheten, då det inte finns någon egen lägenhet att erbjuda. Men till skillnad från föregående planering ställs det olika villkor som Lasse måste följa för att kunna skrivas ut och få sin behandling i öppenvården. Villkoren är att ta emot boendestödet två gånger i veckan och delta i aktivitet en gång i veckan på aktivitetshuset. Han måste också ta emot sin injektion och få samtalsbehandling av sjuksköterskan. Lasse förbättras ytterligare och allt fungerar enligt planen. När det är dags för läkaren att besluta om förlängning alternativt att avskriva tvångsvården, tar läkaren kontakt med öppenvården. Han får besked om att allt fungerar som det ska. Han beslutar då att inte ansöka om fortsatt ÖPT då det inte finns skäl för detta. Lasse får fortsatt vård och behandling enligt HSL och kommunens insatser fortsätter som tidigare. Så småningom blir Lasse erbjuden en egen lägenhet. Handläggaren anser att en uppföljning av Lasses insatser behöver göras. Hon sammankallar berörda parter för utvärdering och ny planering. Resultatet blir att minska boendestödet till en gång i veckan. Lasse trivs bra på aktivitetshuset och aktiviteterna utökas till två gånger i veckan. Han ska träffa öppenvården som tidigare. Man kommer överens om att träffas för uppföljning av planen om ett halvår igen.

13 Diskussion bikupa mellan deltagarna Viktigt att det blir struktur och ramar för honom. Saknar att han inte får en diagnos, och inte en riktig utredning. Det kan ta lång tid innan de får en utredning, det är öppenvårdens ansvar att göra det. Väntetiden är lång. Det garanterar ju inte att han ska må bra i sin nya lägenhet då det blir en ny miljö och att han får mindre tid med boendestödjarna. Det kan leda till mer stress också. Det är lång tid att det är sex månader till nästa uppföljning, kanske att det finns någon form av beredskap som kan sammankallar om något händer. Så man hinner upptäcka tecknen innan så att det blir ett misslyckande. Det är viktigt att han får en egen lägenhet för att må bättre. Viktigt att ge information till närmiljön, ex. att man pratar i trappuppgången, eller sjunger på nätterna. Att man ska gå genom smällarna för att komma fram till ett resultat. Inte ovanligt att det blir så här. Kan bero på att man får mer kontakt eller att den enskilde får insikt. Planerat uppföljningen direkt kanske man inte hade hamnat där. hur mycket kommer fram på ett möte med läkaren? Kanske skulle ligga på en annan nivå där man får veta mer om honom. Dem är snabbare de mötena, sedan mer grundläggande med ex. boendestödjare. Känns som om det fattas någon som har rollen som tar tag i det. Personligt ombud. Att någon håller i planen och uppföljningen. Att det kanske finns två stycken för de olika delarna. Det är bra om båda parter ska vara med. Case manager. Handläggare, har ni den rollen? Driver, styr och samordnar insatser. Ja det gör dem, ibland finns det andra med som tar det ansvaret. Har en sammanhållande roll så att det hålls sammans. Hur fungerar det i kommunerna, vilka vägar och kontakter har ni? Kontakt med handläggarna, det är dem som beviljar. Bra om handläggare och boendestödjare är med från början. Ser dem vad som är beviljat och vad som rör personen. Ibland får man ett uppdrag och man är inte med från början och då vet man inte hur det ligger till.

14 Det svåra är att man inte vet vad den enskilde kommer att få för insatser, därför kan det vara svårt att vara med en boendestödjare vid det första mötet. Senare har man med socialsekreterare m.fl. Personliga ombud är dem med? Ja oftast. Det är den enskilde själv som väljer vem de vill ha med, närstående, personligt ombud m.fl. I Falkenberg kan man som boendestödjare initiera till att det händer. För det vidare så att det händer. I Falkenberg är det en viss brist på handläggare därför kanske de göra på ett annat vis. Men i samråd med handläggare. Men att de faktiskt tar den kontakten och initiera till mötet. Vilka tar du kontakt med? Man kontaktar ex. arbetsförmedlingen, försäkringskassan. Där klienten kontaktar ett forum, hjälper boendestödjare till med. Kontaktar och kallar till det nätverk som finns till behov kring den enskilde. Nätverksteam, skillnad på nätverksmöte och samordna planering. Mötesformen är inte så stor skillnad men hur det kommer till kan vara annorlunda på hur man sammankallar. Det fyller säkert samma syfte, men man kanske dokumenterar på olika vis. Kanske det som vi behöver bli tydligare på hur vi skriver, dokumenterar och planerna. Finns det några nya boende på gång i kommunerna? i Kungsbacka har det blivit tillskott. Har lagt ut på entreprenad också, i ett helt nytt format. Inget direkt nytt i Varberg. Vi har nog rätt många platser om man jämför med andra kommuner. I Falkenberg fanns det fler förr, och hoppas att det ska bli så igen. Krasst sett är det billigare att ha folk externt. Visat sig att de flesta inte vill bo i gruppboende utan vill ha en egen lägenhet med stöd. Flera tillfälliga lösningar! (OBS! I diskussionsavsnitten står föreläsarnas kommentarer med kursiv stil.)

15 Hur fungerar samverkan hos er? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Kungsbacka kan inte skryta med att det fungerar så bra hitintills. Har sammankallat till många möten, men har varit personalbrist. Internt har de jobbat upp ett bra samarbete. Samarbetet med arbetsförmedlingen har det blivit bättre, en som jobbar som samordnare som har skapat ett bra nätverk. Inte varit så bra men förhoppningar om att det ska bli bättre. Meddix har inte använts så mycket, får inte så mycket information. Varberg vårdplaneringarna fungerar inte så bra (de samordnade planeringarna). Vare sig på sjukhuset eller VPM. Är på G med en grupp som man kan ta upp dessa frågor. Vi måste bygga upp ett bättre samarbete mellan slutenvården och öppenvården. Falkenberg fungerar relativt bra ibland. i vissa fall på individnivå som fungerar riktigt bra. Men i andra inte alls, så det är både ock. Inom rättspsykiatriska vården fungerar det betydligt mycket bättre. Har egna öppenvård i södra och norra halland, så samarbetet fungerar jättebra. Antecknat av Ida Fridvall, 28/ i Varberg och 15/ i Halmstad

Överenskommelse om samverkan

Överenskommelse om samverkan Överenskommelse om samverkan Ansvarsfördelning och samordning av insatser till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning behöver vård och stödinsatser från samhället INNEHÅLL Syfte 3 Mål 3

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal BILAGA 1 Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal Psykiatri för vuxna Syfte Huvudavtalet mellan Region Skåne och Hässleholms kommun avseende psykiatri reglerar hur samverkan ska ske mellan parterna.

Läs mer

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren Demens mitt i livet Svenska Demensdagarna 2016 Karin Lindgren Diagnosen var på sätt och vis en lättnad; äntligen gick det att förstå det obegripliga och nu trodde vi att vi äntligen skulle få hjälp.men

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus Gäller fr o m: 2006-12-01 Ersätter: 2005-09-01 Blanketterna reviderade juni 2007

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Samverkande verksamheters ansvarsområden

Samverkande verksamheters ansvarsområden Bilaga till överenskommelse 8 Samverkande verksamheters ansvarsområden Hälso- och sjukvård Primärvården För primärvården åvilar medicinskt ansvar enligt primärvårdens basåtagande. Den familjeläkare som

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX Gäller fr.o.m. 2010-04-12 Ersätter tidigare dokument ÖVERENSKOMMELSE

Läs mer

Anhörigstöd i Mjölby kommun

Anhörigstöd i Mjölby kommun Anhörigstöd i Mjölby kommun Det kan både skänka glädje och trygghet att hjälpa en anhörig men det kan även skapa oro, trötthet. För att orka kan man behöva stöd. Vilket stöd som behövs är olika från person

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Regelverk/lagstiftning och organisation

Regelverk/lagstiftning och organisation Regelverk/lagstiftning och organisation minnesanteckningar Föreläsare: Gunilla Köhler, Marie Strömberg & Anders Gustavsson! Inledning Denna föreläsning handlar inte om juridiska frågor utan om lagar om

Läs mer

Vem stöder mig med psykisk funktionsnedsättning i mitt dagliga liv och vem gör vad?

Vem stöder mig med psykisk funktionsnedsättning i mitt dagliga liv och vem gör vad? SOCIALPSYKIATRISKT KUNSKAPSCENTRUM I VÄSTERBOTTEN Vem stöder mig med psykisk funktionsnedsättning i mitt dagliga liv och vem gör vad? Somatisk sjukdom och psykisk ohälsa- helhetssyn för god och jämlik

Läs mer

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna Bakgrund Då den enskilde behöver insatser från både socialtjänst och hälsooch sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en så kallad samordnad

Läs mer

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist)

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist) Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar Linda Almqvist (jurist) - Jag har en plan!..eller? Begreppsdiagram planer inom vård och omsorg mål för att uppnå

Läs mer

för äldre i Karlskrona

för äldre i Karlskrona Anhörigstöd för äldre i Karlskrona Design och layout Marie-Louise Bescher Denna broschyr är framtagen av äldreförvaltningen 2010-09-14. Tryckeri: Karlskrona kommun, Psilander Grafiska Denna broschyr ger

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

SIP Samordnad individuell plan

SIP Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan 2015-04-21 karin.lindstrom@skl.se, viveca.axelsson@sollentuna.se Varför behövs SIP? Varför tror ni att det behövs en lagstiftning om samordning av insatser mellan socialtjänst

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013 Sollentuna 2014-01-20 Martin Åberg Henrik Karlsson Katarina Piuva Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013 Bearbetning efter Socialstyrelsens inventeringsformulär

Läs mer

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening.

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Inventering (Husesyn) rörande situationen för de allvarligt psykiskt sjuka/funktionshindrade och deras anhöriga i respektive kommun.

Läs mer

Interpellationssvar. Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18

Interpellationssvar. Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18 Interpellationssvar Nr 99 Svar på interpellation av Per Carlsson (s) till Karl-Gustav Drotz (kd) om de äldres situation i Borås Stad Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18 1 (3) Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Jonsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2014-05-09 Gäller

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Sollentuna 2014-01-20 Martin Åberg Henrik Karlsson Katarina Piuva Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Bearbetning efter Socialstyrelsens inventeringsformulär

Läs mer

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER P ROSTITUTIONSENHETEN KLIENTUNDERSÖKNING på Prostitutionsenheten september november 2005 1 Förord Prostitutions- och Spiralenheten är i sin

Läs mer

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år Fallbeskrivningar Mikael 19 år Ruben 12 år Therese 18 år Tom 10 år Mikael 19 år Fallbeskrivning Mikael har haft svårigheter med relationer sedan han började i skolan. Föräldrarna beskriver honom som en

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 6.3 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 150201 Ersätter version 6.2 160201 Inledning Formuläret består

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7 Samverkan kommun och landsting Förstudie KPMG AB Offentlig sektor Antal sidor: 7 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 2.

Läs mer

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Under 2015 hjälpte Personligt ombud 95 klienter det är en ökning jämfört med 2014 då Personligt ombud hjälpte 92 klienter. Dominerande ljuspunkter

Läs mer

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM)

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Beskrivning av projektet Projektet syftar till att individer med komplexa behov (behov av stöd från flera enheter/myndigheter) ska få en snabb handläggningsprocess

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom, skada eller död blir situationen för barnen

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra En del av landstinget kallas för barn- och ungdomshabiliteringen. Vi som arbetar här ger

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Birgit Ahlberg Familjerådgivningen, Karolina Frick Fältsekreterare, Eleonora Karlsson Kurator LSS,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering

Rutin för samordnad vårdplanering 1(12) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2005-12-19 Gäller från och med: 20150301 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Apotekare på vårdcentral

Apotekare på vårdcentral Apotekare på vårdcentral - ett nytt koncept för bättre läkemedelsanvändning Judit Dénes, Kerstin Jigmo, Susanne Koppel April 2003 Innehåll Apotekare på vårdcentral - en framtidsvision.3 Annas mediciner

Läs mer

Samverkansavtal. avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland.

Samverkansavtal. avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland. Samverkansavtal avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland. 1 Parter Detta avtal är tecknat mellan landstinget i Östergötland, närsjukvården i östra

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

Gäller from 2014-11-01

Gäller from 2014-11-01 - - Gäller from 2014-11-01 1 Innehåll 1. Förutsättningar... 3 2. Bakgrund och syfte... 3 3. Målgrupp... 4 4. Mål... 5 5. Gemensamma utgångspunkter... 5 5.1. Utgångspunkter för samverkan... 5 6. Regionala

Läs mer

Tvångsvårdens syfte (2 )

Tvångsvårdens syfte (2 ) Tvångsvårdens syfte (2 ) 0 Tvångsvården ska syfta till att sätta patienten i stånd att frivilligt medverka till nödvändig vård och ta emot det stöd som han eller hon behöver. Sluten eller öppen psykiatrisk

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Granskning av omsorg om psykiskt funktionshindrade

Granskning av omsorg om psykiskt funktionshindrade Granskning av omsorg om psykiskt funktionshindrade Finspångs kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna 1 oktober 2007 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:70

Regeringens proposition 2007/08:70 Regeringens proposition 2007/08:70 Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården Prop. 2007/08:70 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 februari 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller RIKTLINJE 1(6) 2014-10-13 SN2014/25 nr 2014.2054 Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för tandvårdsstöd

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02

Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02 Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02 Eftermiddagens workshop utmynnande i några prioriterade områden/frågor från varje grupp. Här följer en sammanställning av gruppdiskussionerna utifrån de två frågeställningarna.

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

Övertagande av patient från annan enhet

Övertagande av patient från annan enhet Övertagande av patient från annan enhet Formulär för manuell registrering Version 2016 Formulär C Ifyllande enhet: Gäller from Revideras senast 160101 Ersätter version 6.3 (2015) 170101 Inledning Formuläret

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV?

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? bilaga 2 Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? Den här enkäten genomförs som ett led i Genombrottsprojekt, Sveriges Kommuner och Landsting och vänder sig till personalen inom den psykiatriska slutenvården

Läs mer

Regional rutin för egenvårdsbedömning

Regional rutin för egenvårdsbedömning Regional rutin för egenvårdsbedömning Rutin för utförare av hälso- och sjukvård i. De regionala rutinerna har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Rutinerna är fastställda av hälso-

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) 2012-11-15 Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Ytterligare problembeskrivningar och förslag från NSPH med anledning av Psykiatrilagsutredningens

Läs mer