Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översiktlig miljöteknisk markundersökning"

Transkript

1 F.d. Lövsjö Inter i Mantorp Översiktlig miljöteknisk markundersökning Datum: Diarienr: Uppdragsnr: Uppdragsansvarig: Karin Axelström Handläggare: Karin Axelström, Lennart Larsson Granskare: Ola Wik Uppdragsgivare Länsstyrelsen i Östergötland Statens geotekniska institut LINKÖPING Telefon: Telefax:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund Uppdrag och syfte Fastighetsuppgifter och områdesbeskrivning Utförda undersökningar Misstänkta föroreningar Strategi MIP-sonden Fältundersökningar Laboratorieanalyser Jord Grundvatten Riktvärden Resultat Geologi Fältanalyser Laboratorieanalyser Utvärdering Föroreningsbild Riskbedömning Åtgärdsbehov Rekommendationer Bilagor Bilaga 1 Situationsplan Bilaga 2 Klassificering av fältprover Bilaga 3 MIP-sonderingar Bilaga 4 XRF-mätningar Bilaga 5 Analysprotokoll 2 (15)

3 Länsstyrelsen i Östergötland Mantorp Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid f.d. Lövsjö Inter 1 SAMMANFATTNING På uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötland har Statens geotekniska institut genomfört en översiktlig miljöteknisk markundersökning på fastighet Uljeberg 8:5 i Mantorp. Misstänkta föroreningar har främst varit trikloretylen och metaller som härrört från den tidigare ytbehandlingsindustri som funnits på fastigheten. Undersökningen har genomförts dels genom direktmätningar i fält då en sond pressats ner i marken (MIPsondering) samt genom laboratorieanalys och fältmätning av upptagna jordprover. Något grundvatten kunde inte provtas. Totalt 10 punkter undersöktes genom MIPsondering, 13 jordkärnor togs upp för fältmätningar varav 7 prover skickades för laboratorieanalys. Resultaten visar att metallhalterna i jorden är låga. MIP-sondens resultat indikerar att låga halter klorerade lösningsmedel finns i marken. I laboratorieanalyserade prover påträffades klorerade lösningsmedel i låga halter under riktvärde. För att säkerställa att inte någon källa med höga halter finns under den byggnaden där trikloretylen hanterats, rekommenderar SGI att mätning av porluft görs under byggnaden. SGI föreslår vidare att ytterligare ett försök görs för att provta grundvatten för analys. 2 BAKGRUND I ett led att utreda och åtgärda markföroreningar som kan finnas på gamla industrifastigheter inom länet har Länsstyrelsen i Östergötland låtit undersöka en fastighet. Den aktuella fastigheten är Uljeberg 8:5 i Mantorp, Mjölby kommun, där ytbehandlingsverksamhet tidigare har bedrivits. Verksamheten, tillverkning av spislock och kristallarmaturer, flyttade till denna lokalisering omkring Processerna var ytbehandling i form av bl a lackeringen, förnickling, förgyllning, förkromning, betning samt avfettning med trikloretylen. Eventuellt förekom även förkoppring och förzinkning. Större delen av ytbehandlingen lades ner på slutet av 70-talet, då endast avfettning och lackeringen blev kvar. En anledning till nedläggningen var att det kom krav på rening av avloppsvattnet som hela tiden släppts orenat till spillvattennätet. På grund av utsläpp av betbad har ledningar och utrustning i närbelägen pumpstation skadats. Hanteringen av kemikalier har varit bristfällig. Trikloretylen har gått ut med avloppsvattnet. Avloppsnätet har inte omfattats av undersökningen. 3 (15)

4 Bergborrade brunnar Fd Lövsjö Inter Figur 1 Översiktskarta som redovisar läget för den aktuella fastigheten och dess närmaste omgivning. Lackeringen och triavfettningen fortsatte fram till omkring På slutet fanns 2 3 tri-maskiner och på utsidan av huset fanns under en tid en 1200 liters tri-tank som fylldes på direkt från tankbil. All ytbehandling, lackering och avfettning bedrevs i den norra delen av byggnaden (se Figur 1). Resterande lokaler användes för packning och lager. Efter att företaget gick i konkurs fanns verksamhet som tillverkade kristallarmatur (endast montering). Numera används lokalerna som lager och affär. 3 UPPDRAG OCH SYFTE På uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötlands län har Statens geotekniska institut tillsammans med underkonsult, Ejlskov A/S, utfört en översiktlig miljöteknisk undersökning. Syftet med undersökningen har varit att - avgöra om någon typ av förorening förekommer i mark eller grundvatten som har koppling till tidigare verksamhet - bestämma eventuella halter - översiktligt avgränsa eventuell förorening - göra en översiktlig riskbedömning 4 (15)

5 - utfärda rekommendationer för eventuella fortsatta åtgärder/utredningar. 4 FASTIGHETSUPPGIFTER OCH OMRÅDESBESKRIVNING Fastigheten ligger i Mjölby kommun, norr om Mantorp. I den närmaste omgivningen finns en motorbana, ett mindre skogsområde samt åkermark. En motorväg (E 4:n) passerar ca 100 m söder om fastigheten. Bostadsbebyggelse med dricksvattenbrunn finns inom 500 m från platsen. Objektet ligger på en isälvsavlagring som enligt SGU (1997) är bestående av sand eller grovsilt och området är klassat som ett område med stor grundvattentillgång (i storleksordningen 5-25 l/s). Resultaten av undersökningen visar dock att detta inte gäller för den del av isälvsavlagringen som aktuell fastighet är belägen på (se vidare kapitel Resultat). Berg i dagen är synligt strax öster om fastigheten, vilket indikerar att jordlagernas djup är begränsat. 5 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR Fältundersökningarna utfördes av Ejlskov A/S. 5.1 Misstänkta föroreningar På fastigheten har ytbehandling förkommit. Där hanterades kemikalier som kan misstänkas ha förorenat fastigheten är metaller, cyanid och trikloretylen. Därtill kan olika typer av petroleumprodukter antas finnas på fastigheten. Potentiella föroreningskällor är ytbehandlingsområdet samt den spillvattenledning som löper från fastigheten till den närbelägna pumpstationen. Föroreningarnas olika egenskaper gör att de uppträder på delvis skilda sätt när de kommer ut i naturen, vilket påverkat undersökningsstrategin. Kloralifater Trikloretylen misstänks vara cancerframkallande och hör till gruppen föroreningar med densiteter som är högre än vatten samt icke fullt blandbara med vatten; DNAPL (Dense Non-Aqueous Phase Liquids). Detta gör att spridningsmönstret blir komplicerat. Då spillet sker vid markytan kommer en del att avdunsta, eftersom trikloretylen är en lättflyktig förorening. Vätska (dvs fri fas) kan tränga ner i både den omättade och mättade markzonen och om tätare lager/lerlinser finns på vägen, samlas upp på dessa. Den fria fasen kan även tränga in i samt penetrera tätare jordlager och fortstätta sin vertikala vandring, genom grundvattenzonen, där då viss utlakning sker, ända ned till berget och vidare i bergsprickor. Bergets lutning och sprickor, som kan vara riktade åt annat håll än grundvattenriktningen, avgör åt vilket fortsatt spridning av fri fas sker. De delar av den fria fasen som löser sig i grundvattnet transporteras med detta. Generellt är fastläggningen i jordmatrisen relativt låg och lösligheten i grundvatten relativt låg. Nedbrytning av trikloretylen kan ske antingen abiotiskt eller mikrobiellt. Biologisk nedbrytning anses vara den viktigaste typen av nedbrytning. Normalt kan mikrobiell nedbrytning av högklorerade alifater, dit trikloretylen hör, enbart förekomma under anaeroba förhållanden. Detta innebär, i de fall som mikrobiell nedbrytning sker, 5 (15)

6 att högklorerade omvandlas till lågklorerade alifater. Mikrobiell nedbrytning av de senare sker däremot betydligt snabbare vid ett redox-skifte till aeroba förhållanden för fortsatt nedbrytning. Beroende på vilken typ av klorerade alifater man kan hitta vid sidan av trikloretylen samt i vilka proportioner dessa uppträder, kan indikationer erhållas om nedbrytning pågår och vilken typ av nedbrytning som sker. Krom är en essentiell tungmetall, som är giftig i högre koncentrationer. Krom kan förekomma i två olika oxidationstal, Cr (III) och Cr (VI). Dessa har olika kemiska egenskaper och toxicitet. Cr (III) är den mera stabila formen under vanliga förhållanden. Cr(VI) är mycket toxiskt och fungerar som ett kraftigt oxidationsmedel och förekommer under starkt oxiderande förhållanden. Mobiliteten av krom är beroende av redoxförhållandena. Under oxiderande förhållanden uppträder krom som mobilt Cr(VI) och under reducerande förhållanden ofta som utfällt Cr(OH) 3. Även nickel är en essentiell tungmetall. En vanlig orsak till problem med hantering av nickel är den kontaktallergi som metallen kan ge upphov till. Sorption är en viktig process som är avgörande för nicklets fördelning mellan jord och grundvatten. ph-värdet är den faktor som tydligast avgör K d -värde. Cyanid har använts inom ytbehandlingsbranschen dels för basisk avfettning och dels i galvaniseringsbad. Cyanid bildar lätt föreningar med olika egenskaper. De mest toxiska föreningarna av inbegrips i begreppet lättillgänglig cyanid. Genom att analysera totala mängden cyanid täcks även lättillgängligt in. Petroleumprodukter, bland annat BTEX, aromater, alifater, PAH. Beträffande BTEX anses bensen vara den mest vattenlösliga och även den mest toxiska komponenten. BTEX, tyngre aromater och alifater är en heterogen grupp, generella drag är att de har låg vattenlöslighet och lägre densitet än vatten. Det senare gäller i allt mindre grad ju tyngre aromaterna och alifaterna är. Toxiciteten är varierande. 5.2 Strategi Potentiella föroreningar på fastigheten har olika egenskaper som leder till olika spridningsmönster i marken. Detta har lett till att delvis två olika undersökningsstrategier har kombinerats. En strategi har varit att söka efter föroreningar i övre jordlagren, främst då metaller och oljeföroreningar som i stor utsträckning fastläggs i jorden. Eftersom metaller också kan härröra från utsläpp av metallösningar från markförlagda ledningar, exempelvis ledningsnätet, har dessa föroreningar även sökts på ett större djup. Klorerade lösningsmedel har sökts längs hela lagerföljden eftersom dessa lätt penetrerar jorden. Den övergripande strategin har varit att i fält söka mesta möjliga information om föroreningen med hjälp av fältinstrument, och att använda sig av den informationen för att justera provtagningen omfattning samt hur man ska välja ut laboratorieprover för analys. Fältinstrument som använts har varit särskilt väl lämpade för att mäta förekomsten av klorerade lösningsmedel. 6 (15)

7 5.3 MIP-sonden MIP-sonden (membran interface probe) trycks ner av en Geoprobe- rigg, samtidig som olika parametrar loggas kontinuerligt. Följande parametrar har loggats kontinuerligt: Konduktivitet Neddrivningshastighet Temperatur Sonden neddrivs 0,3-0,5 m åt gången. Lättflyktiga ämnen vandrar in genom membranen på sonden och transporteras vidare upp till markytan med hjälp av en inert bärargas till en fält-gc. De uppmätta utslag på PID, FID och DELCD-detektoren (mev) loggas härvid för var 1,5 cm. De olika detektorerna kan primärt se följande föroreningsgrupper: PID; Aromater FID; Lättflyktiga kolväten, oljeföroreningar, PAH:er DELCD; Klorerade alifater De olika detektorerna fungerar i korthet på följande sätt: PID Photo Ionization Detector PID-detektorn kan detektera en mängd olika kolväten men är känsligast för molekyler med dubbelbindningar. Genom att belysa gas med sådana föreningar med en ultraviolett lampa joniseras dessa dubbelbindningar och fria elektroner fångas upp av elektroder, vilket resulterar i en ström direkt proportion till gaskoncentrationen. Beroende på lampans styrka kan olika kemiska föreningar joniseras. I detta fallet har en lampa på 10,6 ev använts. FID Flame Ionization Detector Ämnen förbränns i en vätgas/luft-flamma så att joner bildas, vilket resulterar i en mätbar elektrisk ström i detektorn. Det är framför allt C-H-bindningar som joniseras, vilket gör FID känslig för organiska föreningar. Responsen är proportionell mot antalet kolatomer. Detektorns fördelar är den höga känsligheten och det stora linjära området. DELCD Dry Electric Conductivity Detector DELCD-detektor kopplas vanligtvis efter FID-detektorn. Orsaken är att DELCD arbetar med vissa restprodukter som kan bildas vid förbränningen av halogenbaserade kolväten (främst klor- och brombaserade) i FID-detektorn. För klorerade kolväten är denna restprodukt ClO 2. Därtill, med dessa två detektorer kopplade i serie, undviks kolvätekontaminering av DELCD-detektorn, eftersom FID-detektorn förbränner kolvätena. Detta är värdefullt, t ex då föroreningsmix består av både vanliga kolväten (t ex diesel) och klorerade dito (t ex klorerade alifater, PCB etc). DELCD arbetar vid ca 1000 C. Det genereras ett moln av fri elektroner i instrumentet med hjälp av betastrålning. När ämnen med elektronegativa atomer når cellen, bildas det negativa joner. Genom detta minskas mängden av fri elektroner, vilket mäts av instrumentet. 7 (15)

8 5.4 Fältundersökningar Fältarbetet utfördes av Ejlskov A/S och inleddes med att pejlningsrör sattes på fem olika platser för mätning av grundvattennivåer. Med hjälp av en MIP-sond (membrane interface probe) undersöktes förekomsten av organiska föroreningar i marken. För att verifiera resultaten från MIP-sonden togs jordprover ut som meterlånga jordkärnor med Geoprobe system. Vilka nivåer som skulle provtas bestämdes utifrån resultaten från MIP-sonden samt utifrån allmänna kunskap om vissa föroreningars uppträdande som inte kan detekteras med MIP, exempelvis metaller. Jordkärnorna har dokumenterats med avseende på jordart samt eventuell lukt och synintryck. Detta, tillsammans med XRF-mätningar, har gjort i laboratorium av SGI. Med XRF har metallhalter mätts på tre punkter på jordprov som överförts från akrylrör till plastpåse. Prover för laboratorieanalys har valts ut beroende på föroreningsintryck. Akrylrören öppnades med två längsgående snitt och samlingsprov plockades ut som sedan skickats till laboratorium för analys. Dubbelt så många jordkärnor/jordprover togs jämfört med vad som planerades analyseras på laboratorium. I punkt GP1 gjordes försök att ta ut grundvattenprov. Detta gjordes med Geoprobes SP15 provtagningssystem (se principskiss nedan). SP15-proben fördes till önskat provtagningsdjup och utlöstes. Filtret blottlades och med hjälp av pump försökte grundvatten uttas. Grundvatten kunde dock inte provtas på grund av låg tillrinning, se vidare under kapitel Resultat. Mätpunkterna inmättes med en GPS, med 0,1 m noggrannhet. 8 (15)

9 5.5 Laboratorieanalyser Jord Totalt sju jordprov för laboratorieanalys har tagits i anslutning till ytbehandlingsverksamheten, på norra delen av fastigheten. Inga jordprover har tagits under byggnaden. Analysomfånget är utformat med hänsyn till den information som erhållits av Länsstyrelsen och erfarenheter beträffande undersökning av industriområden. Analysnoggrannheten på analyserna är valda med hänsyn till riktvärden för mindre känslig markområde med grundvattenskydd, MKM GV. Följande analyser har utfört på proverna: - Metaller (As, Ba, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Li, Mn, Mo, Ni, P, Pb, Sr, V, Zn) - inkl Cr VI - Klorerade alifater (diklormetan, 1,1-dikloretan, 1,2-dikloretan, trans-1,2-dikloreten, cis-1,2-dikloreten, 1,2-diklorpropan, triklormetan, tetraklormetan, 1,1,1-trikloretan, 1,1,2-trikloretan, trikloreten, tetrakloreten och vinylklorid). - Totalt tillgängligt cyanid BTEX, fraktionerade alifater och aromater samt PAH (EPA-PAH 16 st) Grundvatten Eftersom inget grundvatten kunde provtas kunde följaktligen inget grundvatten analyseras. 5.6 Riktvärden Laboratorieanalyserna har jämförts med befintliga riktvärden för förorenade områden, MKM GV samt det remissförslag som Naturvårdsverket tagit fram ( ). I de fall som svenska riktvärden inte finns har holländska och danska riktvärden använts för jämförelse enligt tabell 1a och 1b nedan. Tabell 1a. Riktvärden för förorenat grundvatten. Ämne Enhet Svenskt riktvärde Holländskt riktvärde trans-1,2-dikloreten µg/l - A/0,01 B/20 1 cis-1,2-dikloreten µg/l - A/0,01 B/20 1 triklormetan µg/l - A/6 B/400 1 Avser summa trans + cis 9 (15)

10 Tabell 1b. Riktvärden för förorenad jord, mg/kgts Ämne Naturvårdsverket Naturvårdsverket Danmark Holland 1997 alt MKM GV MKM GV Miljöministeriet VROM Trans-1, A: <0,2 3 dikloreten Cis-1,2- dikloreten B: > A: <0,2 3 B: >1 3 1,2-0,02-0,7 4 dikloretan Trikloreten 30 1,5 5 A: <0,1 B: >60 Vinylklorid 0,4 PAH övriga Krom total Krom VI Nickel Koppar Cyanid total Resultat Sonderings- och provtagningspunkter framgår av bilaga Geologi Den undersökta platsen ligger på toppen på en svagt välvd kulle som sluttar sakta mot söder och något brantare mot norr. Enligt SGUs jordartskarta utgörs området av en isälvsavlagring. De upptagna jordproverna visar på finkorniga sediment i huvudsak silt med inslag av lera (se bilaga 2). Några av jordkärnorna uppvisade inslag av sten. Från ca 3-5 m under markytan konstateras de upptagna jordkärnorna vara mer eller mindre fuktiga. Vid punkt GP 4 påträffades fukt redan vid 3 m djup. De undersökta jordkärnorna som dokumenterades uppvisade då en fuktig eller blöt zon mellan jordprov och akrylrör, inne i jordkärnorna var det dock relativt torrt. Detta gör tolkningen om grundvattenytan läge osäker. De pejlingsrör som installerades för att klargöra grundvattnets strömningsriktning inom området kunde inte användas till detta på grund av avsaknad av grundvatten. Vid försök att provta grundvatten i punkt GP 1 var tillrinningen så låg 1 Motsvara ungefär KM 2 A och B enligt: VROM A: Ingen påverkan, B: Kraftig påverkan 3 Avser summan cis- och trans- isomerer 4 beroende på djup och jordart 10 (15)

11 att det inte var möjligt att ta ut något prov. Resultaten av MIP-sonderingarna tyder på att djupet till berg i det undersökta området är ca mellan 3,5 och 11 m Fältanalyser MIP MIP-sonderingar gjordes i 10 punkter. Vid en punkt, GP1, uppvisade detektorerna ett avvikande mönster. Av den anledning gjordes ytterligare en sondering, GP1c invid den första. Denna indikerar att DELCDns utslag i GP1 delvis var felaktigt. Av de MIP-sonderingar som utförts har utslag noterats av DELCDn, som mäter halogenererade ämnen, i ett flertal punkter. Högst utslag återfanns i GP1c och GP 4b (Se bilaga 3) på 3 resp 2,5-5,7 m djup. I GP1 och GP1c gav även PID och FID utslag. Även i GP7, den punkt strax NO om GP1, gav utslag av PID-detektorn utslag. Vid punkt 8, 9 och 10 gav FID-detektorn utslag i den övre delen av lagerföljden. XRF XRF-mätningarna visade inga tecken på att metallhalter över riktvärdet förekommer i området (se bilaga 4) Laboratorieanalyser Analysprotokoll för samtliga analyserade jordprover finns bilagda i bilaga 5. Samliga analyserade jordprover uppvisade någon typ av förorening, alla dock i låga halter under de svenska riktvärden som finns. I tabell 2 framgår de analyserade halterna av klorerade alifater. Tabell 2. Klorerade alifater i jordprov från Lövsjö. Fet stil innebär att halt över detektionsgräns påträffats. Parameter Enhet GP1 2-3 GP1 3-4 GP4 3-3,8 GP6 2-2,5 GP8 0,8-1,4 GP8 5-6 GP TS_105 C % 87,5 87,6 79,6 88,3 80,4 84,8 81,9 diklormetan mg/kg TS <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 1,1-dikloretan mg/kg TS <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 < ,2-dikloretan mg/kg TS <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 trans-1,2- mg/kg TS < ,026 0,016 0,017 0,087 0,012 <0.010 dikloreten cis-1,2-dikloreten mg/kg TS 0,1 0,74 <0.020 < ,79 <0.020 < ,2-diklorpropan mg/kg TS <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 triklormetan mg/kg TS <0.030 <0.030 <0.030 <0.030 <0.030 <0.030 <0.030 tetraklormetan mg/kg TS <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 < ,1,1-trikloretan mg/kg TS <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 < ,1,2-trikloretan mg/kg TS <0.040 <0.040 <0.040 <0.040 <0.040 <0.040 <0.040 Trikloreten mg/kg TS 0,43 0,11 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 tetrakloreten mg/kg TS <0.020 <0.020 <0.020 <0.020 <0.020 <0.020 <0.020 vinylklorid mg/kg TS <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 Cr6+ mg/kg TS <0.060 <0.060 <0.060 <0.060 <0.060 <0.060 <0.060 Grå markering halt över holländska A-värdet, men under B-värdet. 11 (15)

12 Trikloreten har påträffats i två av de laboratorieanalyserade proverna, som båda härrör från punkt GP 1. Halterna är dock under svenska riktvärdena, även det remissförslag från I punkterna GP 1 och GP 8 uppmättes trans- och cis-1,2-dikloreten i nivåer som närmar sig holländska B-värdet. Något svenskt riktvärde finns inte. Föroreningarna tycks åtminstone i GP 1 ej uppträda i markytan, utan några meter längre ned. PAH övriga påträffades i punkt GP 10, på 1-2 meter djup i låga halter, väl under riktvärdet (tabell 3). Tabell 3. Petroleumkolväten och PAH i jordprov från Lövsjö. Fet stil innebär att halt över detektionsgräns påträffats. Parameter Enhet GP1 2-3 GP1 3-4 GP4 3-3,8 GP6 2-2,5 GP8 0,8-1,4 GP8 5-6 GP TS_105 C % 87,5 87,6 79,6 88,3 80,4 84,8 81,9 alifater >C5-C8 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 alifater >C8-C10 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 alifater >C10-C12 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 alifater >C12-C16 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 alifater >C5-C16 mg/kg TS <20 <20 <20 <20 <20 <20 <20 alifater >C16-C35 mg/kg TS <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 aromater >C8-C10 mg/kg TS <1.0 <1.0 <1.0 <1.0 <1.0 <1.0 <1.0 aromater >C10-C35 mg/kg TS <2.0 <2.0 <2.0 <2.0 <2.0 <2.0 <2.0 Bensen mg/kg TS <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 <0.010 Toluen mg/kg TS <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 Etylbensen mg/kg TS <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 summa xylener mg/kg TS <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 <0.050 summa TEX mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 Naftalen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 acenaftylen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 Acenaften mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 Fluoren mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 Fenantren mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 < ,16 Antracen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 Fluoranten mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 < ,13 Pyren mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 < ,098 ^bens(a)antracen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^krysen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^bens(b)fluoranten mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^bens(k)fluoranten mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^bens(a)pyren mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^dibens(ah)antracen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 benso(ghi)perylen mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 ^indeno(123cd)pyren mg/kg TS <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 <0.080 summa 16 EPA-PAH mg/kg TS <0.70 <0.70 <0.70 <0.70 <0.70 <0.70 0,39 ^PAH cancerogena mg/kg TS <0.30 <0.30 <0.30 <0.30 <0.30 <0.30 <0.30 PAH övriga mg/kg TS <0.40 <0.40 <0.40 <0.40 <0.40 <0.40 0,39 Metallhalterna i de laboratorieanalyserade proverna var samtliga under riktvärdena. Cyanid fanns ej över detektionsgränsen i något av proverna. 12 (15)

13 5.8 Beräkningar av grundvattenhalter Eftersom inga grundvattenprover kunde tas ut har en beräkning av potentiella grundvattenhalter gjorts för de prover som utifrån fältnoteringar antagits ligga under grundvattenytan. Två prover har varit aktuella: GP4 3-3,8 och GP Vid beräkningarna har följande antagande gjorts: All förlust vid 105 C härrör från vattenavgång. Samma Kd-värde som för trikloretylen har använts; 3,3 l/kg (Naturvårdverket 11997). Detta ger för GP4 3-3,8, där 0,016 mg/kg TS trans- 1,2- dikloreten uppmättes, en beräknad halt i grundvattnet på ca 4 µg/l. För GP8 5-6, där 0,012 mg/kg TS trans- 1,2- dikloreten uppmättes, visade beräkningarna en grundvattenhalt på ca 3 µg/l. Dessa värden kan jämföras mot holländska riktvärden tabell 1b. Som framgår av detta ligger båda de beräknade halterna över det holländska A-värdet, men under B-värdet som indikerar kraftig förorening. Betydande osäkerhet finns dock i beräkningen bland annat beroende på att något ämnesspecifik Kd-värde för trans- 1,2- dikloreten inte använts samt att jordproverna förutsatts ligga under grundvattenytan. 6 UTVÄRDERING 6.1 Föroreningsbild Samtliga analyserade jordprover visar på spår av vissa organiska föroreningar, dock i relativt låga halter, under de riktvärden som finns. Spår av förorening i form av klorerade alifater finns såväl längs spillvattenledningen som i anslutning till byggnadens norra del. MIP-sonderingarna tyder på att föroreningarna i huvudsak föreligger någon meter under markytan. I några av punkterna (2, 4, 6, 7) stiger utslagen mot djupet, vilket indikerar att föroreningshalterna är högre närmare berget. Analyserat jordprov i punkt GP4 taget nära berget indikerar dock att halterna är under riktvärden för förorenad jord. Föroreningssituationen i grundvattnet har inte direkt kunnat undersökas. Däremot har en teoretisk halt i grundvattnet beräknats för de två prover som kan antas ligga under grundvattnet. Dessa beräkningar tyder att grundvattnet är påverkat, dock under de halter som anses vara gränsen för kraftigt påverkat enligt det holländska riktvärdet. Beräkningarna inrymmer dock betydande osäkerhet. Berggrunden utgörs enligt SGU (1997) av yngre granit, som generellt har något högre hydraulisk konduktivitet än exempelvis gnejsiga graniter. Om berget är förorenat är inte klarlagt. 6.2 Riskbedömning Något förorenat område av betydelse har inte påträffats inom fastigheten. De föroreningar som påträffats i jorden inom fastigheten utgörs av låga halter under de riktvärden som nyttjats för att riskklassificera objektet. Föroreningarna tycks uppträda från någon meter under markytan och ner till berget som ligger på ca 3 10 meter djup. Något 13 (15)

14 grundvatten kunde inte provtas vid undersökningen, som utfördes under period med låga grundvattennivåer. Grundvattennivåer har därför inte inmätts och grundvattnets strömningsriktning har inte kunnat verifierats. Däremot tyder markförhållande och vegetation på att grundvattenytan ligger ytligare i området strax norr om punkt GP 4 och att grundvattnet från fastigheten är riktad mot detta område. Detta har dock inte kunnat bekräftats. Det kan inte uteslutas att förorenat grundvatten kan uppträda högre upp i jordlagren under perioder med högre grundvattennivåer. Vilka halter som detta kan leda till är beroende på hur utspätt det markvatten blir som finns i den fukt som konstaterats i de djupare delarna av lagerföljden. Beräknade halter i grundvattnet indikerar att halterna av trans-1,2-dikloreten understiger den halt som i Holland betecknas som kraftigt förorenad. Grundvatten i berget är inte undersökt och det är därför inte möjligt att avgöra i vilken grad som detta kan vara förorenat. Graden av utbyte av grundvatten mellan bergoch jordakviferen styrs av faktorer som bergets sprickighet, jordart närmast berget osv. Dessa faktorer har inte undersökts. Det faktumet att enbart låga halter påträffats i marklagren visar att risken för negativ påverkan på miljön på plats är liten. Risken för negativ påverkan på miljön i ytvattenrecipienter får också betecknas som liten då inga egentliga utströmningsområden konstaterats i områdets närhet. Med utgångspunkt från den undersökning som gjorts tycks sannolikheten för att människa och miljö ska exponeras som liten. Det är dock oklart om förorening kan finnas närmare markytan under den byggnad där trikloretylen har hanterats. Undersökningar visar att förorening finns i marken utanför byggnaden, dock inte i alarmerande halter. Om detta är de maximala halter som förekommer på området eller om en källa finns under byggnaden, är inte klarlagt. Därför kan det inte uteslutas att exponering i form av inträngande ångor kan förekomma inne i byggnaden. 7 ÅTGÄRDSBEHOV De föroreningshalter som uppmätts är samtliga under de riktvärden som refererats till och föranleder inga åtgärder i sig. Vissa osäkerheter kvarstår dock. Eftersom inga grundvattennivåer i jordlagren kunde fastställas inom området har de hydrogeologiska förhållandena inte kunnat kartläggas. Detta innebär att det är grundvattnets strömningsriktning inom området, i den mån det finns grundvatten i jord, är okänd. Det kan inte uteslutas att grundvatten kan påträffas i svackor i berggrunden och vid tillfälle då högre grundvattenstånd råder. Huruvida ett sådant grundvatten kan vara förorenat är oklart. Det är känt att en triapparat har stått inne i byggnadens norra del. Om det finns föroreningar under byggnaden har inte undersökts, däremot har det konstaterats spår av föroreningar utanför denna. Halterna är låga. Det kan dock inte helt uteslutas att en föroreningskälla finns under byggnaden och härrör från triappraten. 14 (15)

15

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 För Länsstyrelsen Kronoberg Upprättad: 2010-06-30 Uppdrag: 610-001 Structor Miljö Göteborg AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN Södra Kronholmskajen Version 2 Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 Södra Kronholmskajen PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Jernhusen AB Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Sundsvall 2012-06-26 Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Datum 2012-06-26 Uppdragsnummer

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

Enhet mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts

Enhet mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts Journalnr A001181-11 8468075-1797483 Provtagare/referens Djup Linda Sohlman 0,6-1,2 m Provets märkning 145594_50, BP 23_34 11-02-08 Analysrapport klar 11-02-23 Sida 1 (2) Bensen Toluen Etylbensen M/P/O-Xylen

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna. Sweco Environment AB

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna. Sweco Environment AB RAPPORT VALLENTUNA KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna Uppdragsnummer 1155937000 2013-05-20 Sweco Environment AB

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-09-30 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Magnus Runesson Uppdragsnr:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL Miljöteknisk markundersökning på del av tidigare I12, Eksjö kommun Uppdragsgivare: Eksjö kommun Projektnummer: 8114076 Sida 1 (24) Registrerad 2014-11-14 14:46 NIRAS AB Utfärdad

Läs mer

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden Sida 1 (4) T1838942 17X7D1LTZML Ankomstdatum 2018-11-28 Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad 2018-12-12 Håkan Johansson Solnavägen 4 113 65 Stockholm Projekt Bestnr M1800149 Analys av vatten Er beteckning

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 2015-06-26 Handläggare: Mattias Karlsson Beställare: Miljö- och samhällsbyggnads- Förvaltningen, Linköpings kommun Uppdragsledare: Ebba Wadstein

Läs mer

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (17) Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Granskare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Mats Dorell, Structor

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m)

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m) Sammanställning av platsspecifika riktvärden jord, Mölnlycke fabriker Fördjupad riskbedömning och platsspecifika riktvärden. ÅF Infratsructure AB. Uppdragsnr: 712855 Bilaga 2.1 Delområde 1/parkmark KM

Läs mer

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge.

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. NORRKÖPINGS KOMMUN Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. UPPDRAGSNUMMER 1181099100 2016-04-25 SWECO ENVIRONMENT AB MILJÖ NYKÖPING/NORRKÖPING

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Uppdragsnr: 183246 1 (9) BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Syfte I syfte att undersöka om det direktvisande fältinstrumentet XRF på ett snabbt

Läs mer

Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan,

Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan, MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGS- RAPPORT GEOTEKNIK(MUR/GEO) Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan, Linköping 2015-06-30 Upprättad av: Tommy Olausson

Läs mer

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 3 OMRÅDESBESKRIVNING... 3 3.1 Allmänt... 3 3.2 Geologi... 4 3.3 Hydrogeologi... 5 3.4 Ytvatten/brunnar... 5 4 HISTORIK...

Läs mer

Rapport Sida 1 (3) T1103145 GD5M332WO WSP Projekt Mats Waern Bestnr 10 148 602 Registrerad 2011-03-17 Box 503 Utfärdad 2011-03-18 391 25 Kalmar Analys av fast prov Er beteckning W1109 0,0-0,65 Labnummer

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Grap 13241. Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Stockholms Yllefabrik, Stockholms Stad.

Grap 13241. Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Stockholms Yllefabrik, Stockholms Stad. Grap 13241 Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Stockholms Yllefabrik, Stockholms Stad. Geosigma AB December 2013 Grapnummer 13241 Uppdragsnummer 603312 Version 1.1 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING

Läs mer

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Beställare: Kungsbacka Kommun 434

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14. Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14. Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14 Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan Uppdragsnr: 10169023 Daterad: 2012-09-14 Reviderad: Handläggare:

Läs mer

MIFO fas 2, Ånge Bangård

MIFO fas 2, Ånge Bangård Ånge kommun MIFO fas 2, Ånge Bangård Östersund 2011-12-09 MIFO fas 2, Ånge Bangård Datum 2011-12-09 Uppdragsnummer 61811146630 Utgåva/Status Version 1 Kristina Tajani Patrik von Heijne Christian Maurice

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Rapport Nr 11141404 Sida 1 (2) Provets märkning : 1-1, 0-0.05 SS-EN 12880 Torrsubstans 23.0 % +/-10% SS-EN ISO 11885-1 Arsenik, As 4.3 mg/kg TS +/-20-30% SS-EN ISO 11885-1 Bly, Pb 21 mg/kg TS +/-20-25%

Läs mer

Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20

Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20 Provtagning av mark och grundvatten Gunnesbogård, Lund 2014-10-20 Upprättad av: Safaa Gad Olausson och Maria Fransson Granskad av: Linda Johnsson Godkänd av: Maria Fransson Uppdragsnr: 10201528 Daterad:

Läs mer

Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund

Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund Underlag för tillståndsansökan av underhållsmuddring Toxicon Rapport 001-15 LANDSKRONA JANUARI 2015 Sedimentundersökning i Borstahusens hamn Fredrik

Läs mer

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Sida 1 (21) Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Uppdragsledare och författare: Revidering 2017-10-18 Helena Westin, Structor Nyköping AB Carina

Läs mer

Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning

Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning Uppdragsnummer: 6005-094 Antal sidor: 7 Antal bilagor: 5 Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄSTERÅS 2015-11-10 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Jan Andersson, uppdragsledare

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm LAHOLMSHEM AB SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm LAHOLMSHEM AB SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ repo001.docx 2012-03-2914 LAHOLMSHEM AB Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm UPPDRAGSNUMMER 1210290000 2015-02-24 SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ ANNA OLOFSSON

Läs mer

Kv Rodga. PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden. Norrköpings kommun, mark och exploatering

Kv Rodga. PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden. Norrköpings kommun, mark och exploatering PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden Norrköpings kommun, mark och exploatering Uppsala 2011-10-07 PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl.

Läs mer

Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002. Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002. Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002 Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län Sammanfattning Metallhalterna i Aspens ytsediment är låga

Läs mer

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 Söderkaj, Halmstad HSB Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 2 (10) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 BAKGRUND / HISTORIK 4 3 GENOMFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 4 3.1

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser

RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser NGV KTV Ref PG 2 PG 3 PG 4 PG 5 PG 6 PG 7 PG 8 PG 9 PG 10 PG 11 PG 12 PG 13 PG 14 PG 15 PG 16 PG 17 PG 18

Läs mer

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning Antal sidor: 21 Antal bilagor: 3 Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning ESKILSTUNA 2015-04-16 Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

MEMO FÖRORENINGSSITUATION

MEMO FÖRORENINGSSITUATION Åre Kommun Gudrun Larsson 83005 JÄRPEN 2018-02-23 MEMO FÖRORENINGSSITUATION Sigma Civil har fått i uppdrag av Åre kommun att utreda om det finns några restföroreningar i området öster om mejeribyggnaden

Läs mer

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Yttrande över WSP Environmental rapport Gåshaga brygga, Lidingö stad. Fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning inklusive kompletterande miljöteknisk markundersökning

Läs mer

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Grap 15220 ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: David Engdahl Uppdragsnr: 604044 Grap nr: 15220 Version:

Läs mer

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 2008-12-12 Reviderad 2009-02-17 Allren AB Miljöteknik Viktor Levin Charlotte

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

Sanering MILO Förskola

Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Sundbybergs Stad Sanering MILO Förskola Stockholm 2015-09-15 Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Datum 2015-09-15

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid f.d. Lindquist Verkstäder

Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid f.d. Lindquist Verkstäder Motala Översiktlig miljöteknisk markundersökning vid f.d. Lindquist Verkstäder Datum: 2006-03-24 Diarienr: 2-0510-0655 Uppdragsnr: 12617 Uppdragsansvarig: Karin Axelström Handläggare: Karin Axelström,

Läs mer

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Vår referens Karlstad, Annika Niklasson Rapport Datum 2013-05-07 Uppdragsnr 10007135 Namnteckning

Läs mer

REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2

REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2 REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2 Bengtsfors kommun 2003-08-22 Författad av Martin Lindfred, GF Konsult AB 1 Åsa Granath, GF Konsult AB 1 1 Miljökontroll EKA-Projektet 2003-08-22

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT(MUR för markmiljö) E18 Ekebykorset Karlskoga kommun, Örebro län

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT(MUR för markmiljö) E18 Ekebykorset Karlskoga kommun, Örebro län MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGS(MUR för markmiljö) E18 Ekebykorset Karlskoga kommun, Örebro län Vägplan, 2017-11-06 GRANSKNINGSHANDLING nummer: 152644 SGSHANDLINGObjektnumme52 6 Innehåll 1 Objekt... 3 1.1 Blivande

Läs mer

RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN

RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN PM 1(5) 2008-03-25 577-3916-07 1700-3100 Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen

Läs mer

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se FEBRUARI 2018 BORÅS STAD

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Diseröd 1:1 m fl. Diseröd centrum, Kungälvs kommun Datum: 2014-05-28 Projektnummer: 141050 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Granskad av: Mattias Andersson Sandström

Läs mer

Bilaga 1. Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter

Bilaga 1. Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter Bilaga 1 Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter Bilaga 1 Bilaga 1 - Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter I detta dokument har tabeller och kartor från upprättade provtagningsplaner för Kemaktas

Läs mer

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Tekniska kontoret, Danderyds Kommun Elevverket Djursholm Fastställd handling 2013-11-06 Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Uppdragsnummer: 7178507-3000 Rapport Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Konstruktören 1, Skänninge

Miljöteknisk markundersökning Konstruktören 1, Skänninge DGE Mark och Miljö RAPPORT Miljöteknisk markundersökning Konstruktören 1, Skänninge Mjölby kommun, Mjölby 2015-06-18 Uppdragsnr: 411993 Dokumentnr: 589115 Rapport upprättad av Uppdragsledare Rebecka Olsén

Läs mer

Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger

Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger Underlag för muddringsarbeten i hamnar Toxicon Rapport 020-16 LANDSKRONA APRIL 2016 Sediment- och

Läs mer

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun BILAGA RA8:3 Brunnar - dagvatten, mm Y10 Y9 DNB301 DNB293 BILAGA RA8:4 DNB562 DNB561 DNB560 0 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 m WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Klippans kommun Kompletterande

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Ort/Datum Hifabs uppdrag ref. Göteborg 2014-06-25 333467 Uppdragsledare Helena Holgerson Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Resultatrapport Hifabs uppdragsnummer: 333344 Upprättad:

Läs mer

KOMPLETTERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KABELN 5, SUNDBYBERGS STAD

KOMPLETTERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KABELN 5, SUNDBYBERGS STAD KOMPLETTERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, KABELN 5, SUNDBYBERGS STAD RAPPORT 19 DECEMBER 2013 Uppdrag: 242572, Detaljplan, Kv Kabeln och Eken, Sundbyberg Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning,

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Resultat-PM och diskussionsunderlag vid möte 2009-04-17 Fysiska undersökningar visar att: Klorerade etener förekommer i låga halter i

Läs mer

PM ÖVERSIKTLIGT MILJÖTEKNISK MARKUTREDNING

PM ÖVERSIKTLIGT MILJÖTEKNISK MARKUTREDNING PM ÖVERSIKTLIGT MILJÖTEKNISK MARKUTREDNING WIKOWIA VSO NORRKÖPING AB Kvarteret Skeppet 13, Norrköping UPPDRAGSNUMMER 2180772 PROJEKTERINGSUNDERLAG NORRKÖPING 2013-05-24 SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING

Läs mer

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2014-03-11 603361 Handläggare Ert datum Er beteckning Kristoffer Gokall-Norman PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen,

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

Klorerade lösningsmedel en svår utmaning. vanligt förekommande klorerade lösningsmedel

Klorerade lösningsmedel en svår utmaning. vanligt förekommande klorerade lösningsmedel Klorerade lösningsmedel en svår utmaning David Engdahl, Envipro Miljöteknik, HIFAB AB vanligt förekommande klorerade lösningsmedel CCl 2 =CHCl Trikloreten, trikloretylen (TCE) avfettningsmedel, lösningsmedel.

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-08-14 Uppdrag: 1217-186 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping.

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping. Sida 1 (12) SGI Projekt Maria Carling Bestnr 14352-Träimp Registrerad 2010-10-01 Utfärdad 2010-10-13 581 93 Linköping Analys av fast prov 202 0-0,3m O10340244 TS_105 C* 5.7 % 1 W CL Ba* 37.4 mg/kg TS 1

Läs mer

3. Checklista för upphandling av översiktlig markundersökning med förenklad riskbedömning samt option på geoteknik

3. Checklista för upphandling av översiktlig markundersökning med förenklad riskbedömning samt option på geoteknik Malmö stad 2011-03-24 Rev. 2012-09-21 3. Checklista för upphandling av översiktlig markundersökning med förenklad riskbedömning samt ptin på geteknik Syfte/innehåll översiktlig markundersökning: Avgöra

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

MILJÖPROVTAGNING KV. FREDEN STÖRRE 11

MILJÖPROVTAGNING KV. FREDEN STÖRRE 11 PM MILJÖPROVTAGNING KV. FREDEN STÖRRE 11 2014-12-17 REV A 2015-01-16 Uppdrag: 258737, Kv. Freden Större 11 Titel på rapport: Miljöprovtagning kv. Freden Större 11 Status: Slutversion Datum: 2014-12-17

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

GEOTEKNISK OCH MILJÖGEOTEKNISK UNDERSÖKNING KV LAXEN 1, LULEÅ

GEOTEKNISK OCH MILJÖGEOTEKNISK UNDERSÖKNING KV LAXEN 1, LULEÅ MUR (Markteknisk undersökningsrapport) GEOTEKNISK OCH MILJÖGEOTEKNISK UNDERSÖKNING KV LAXEN 1, LULEÅ VÄLJ DATUM2015-11-03 Uppdrag: 265034, Kv Laxen 1 Titel på rapport: MUR Laxen 1 Status: Datum: 2015-11-03

Läs mer

ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning

ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning ÖPESTORP 3:4, GEMLA, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-03-13 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Hanna Hällstrand Godkänd av: Jerry Forsberg Uppdragsnr:

Läs mer

RAPPORT. PM - Kontrollprovtagning av grundvatten vid före detta Sunne Kemiska Tvätt och Kostympress. Datum

RAPPORT. PM - Kontrollprovtagning av grundvatten vid före detta Sunne Kemiska Tvätt och Kostympress. Datum RAPPORT Handläggare Olof Johansson Ström Tel +46 010 505 31 44 Mobil +46 0703 87 11 60 Fax +46 010 505 30 09 olof.johansson.strom@afconsult.com Datum 2016-01-18 Uppdragsnr 712321 PM - Kontrollprovtagning

Läs mer

Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål MILJÖGEOTEKNISKA FÖRHÅLLANDEN

Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål MILJÖGEOTEKNISKA FÖRHÅLLANDEN Faveo Projektledning AB Skönsbergsvägen 3 856 41 SUNDSVALL +46 60 701 04 00 www.faveoprojektledning.se ORG. NR 556612-8186 Timrå kommun Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

KV BILLDAL 21:1, 22:8 OCH 28:3 BILLDAL, GÖTEBORGS KOMMUN. Exploatering av nytt bostadsområde

KV BILLDAL 21:1, 22:8 OCH 28:3 BILLDAL, GÖTEBORGS KOMMUN. Exploatering av nytt bostadsområde MILJÖRAPPORT Skanska Sverige AB Teknik Geoteknik och Infra KV BILLDAL 21:1, 22:8 OCH 28:3 BILLDAL, GÖTEBORGS KOMMUN Exploatering av nytt bostadsområde Miljörapport Översiktlig miljögeoteknisk undersökning

Läs mer

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1.

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1. Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten MIFO Objekt: 3.

Läs mer

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport Uppdragsnummer: 6877-001 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 3 Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport ESKILSTUNA 2017-09-01 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Larsson, uppdragsledare Upprättad av Moa Stangefelt

Läs mer

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik.

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik. PM TILL Peter Claesson, Skanska Teknik DATUM 2016-03-15 KOPIA Karin Tilgmann, Skanska Teknik FRÅN Kristoffer Lindö UPPDRAGSNUMMER 1546232 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING PLATZER GÅRDA Inledning Golder

Läs mer

PROVTAGNING AV VATTEN OCH SEDIMENT FÖR ORGANISKA

PROVTAGNING AV VATTEN OCH SEDIMENT FÖR ORGANISKA PROVTAGNING AV VATTEN OCH SEDIMENT FÖR ORGANISKA OCH ICKE-ORGANISKA MILJÖGIFTER VID SOLLENTUNA KOMMUNS OFFICIELLA STRANDBAD Stockholm 2017-12-07 Slutlig Version SEKA MILJÖTEKNIK AB tfn: 08-23 53 00 Okvistavägen

Läs mer