Välkommen till oss 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till oss 2010"

Transkript

1 Ammarnäsfjällen Välkommen till oss 2010 Den lilla fjällbyn i Lappland Här hittar du den storslagna naturen, de sagolika vidderna, tystnaden och det vilda vattnet Ammarnäsdagarna Hembygdsgårdens Dag Fjällmarschen Hjuldagen Pärfestivalen m.m.

2 Hotell Restaurang, bar, träningslokal, bastu, Naturum, simbassäng, konferenssal och grupprum Pris: 395:- Vandrarhem Ni får ett eget rum med toalett. Pris: Från 150:- Tel Fax: E-post: - Hemsida Fiske i fjällsjön Bertejaure. Guidad tur, båt och koja. Konst av Marita i Skulpturum köp hembränt från ugn. Logi - koja och hus för dina strövtåg i Vindelfjällen Konst och Logi i Lappland Vindelåforsens Stugby, , Fem nybyggare Berättarkväll i KärlekensTröskloge.

3 Välkommen Välkommen till Vivekas fjällstugor i Ammarnäs, en orörd och genuin by vid foten av fjället, som ligger naturskönt intill norra Europas största skyddade Naturpark vilken erbjuder rika naturupplevelser. Här startar också Kungsleden sin färd norrut och den orörda Vindelälven lockar många besökare både sommar och vinter. För att få mer information kontakta gärna Viveka Sundelin på mobilnummer RID I FJÄLLEN! Följ med Fjällhästen i Ammarnäs på fjällturer med islandshäst genom Vindelfjällen och Lapplands fjällvärld. Långa och korta ridturer för såväl erfarna som oerfarna ryttare FJÄLLHÄSTEN Tel. +46 (0) Fjällhästens ridturer är ekoturismcertifierade enligt Naturens Bästa Ammarnäs IF Fjällmarchen Löpartävling efter Kungsleden Lördag 31 Juli 2010 Hjuldagen Lördag 14 augusti 2010 HEMBYGDSGÅRDEN AMMARNÄS - SOMMAREN 2010 ÖPPET VARJE MÅN OCH TOR KL: VECKA ( 5/7-19/8) SERVERING AV VÅFFLOR & KAFFE, UTSTÄLLNING M.M ARRANGEMANG UNDER SOMMAREN 16-18/7 AMMARNÄSDAGARNA Servering, underhållning. Lotterier, auktion och Superstars. 1/8 HEMBYGDSGÅRDENS DAG Servering av fisksallad,underhållning m.m. 8/8 Tusen Trädgårdars dag Kaffeservering och öppet på Hembygdsgården kl: /8 PÄRFESTIVALEN Servering av helstekt ren, nykokt mandelpotatis från Potatisbacken. Musikunderhållning,lotterier,m.m Välkomna!

4 Ammarnäs meny

5

6 Vandra i Ammarnäsområdet

7

8

9

10 Nybörjarkurs i flugfiske för ungdomar mellan år Välkommen till AMMARNÄSFJÄLLENS ISLANDSHÄSTAR Fjällridning från 3 timmar upp till veckoturer. Ridläger & Ridlektioner för barn. Tunnbad & vedeldad bastu *with a view* Plats: Ammarnäs Fiskecentrum Tid: 9 juli kl juli kl Kostnad 600:- inkl: Boende, Mat, Kursledare, Fiskeutrustning Bokning: Amfvo Peter Schmitt på telefon för bokning & info: för bokning & info: Helena Ifrig helenaifrig@ridiammarnas.com Arrangör: Ammarnäs fiskevårdsområde & Ammarnäs fiskecentrum

11 Sevärdheter i Ammarnäs Potatisbacken Vår rikskända potatisodling, belägen på den branta sydsluttningen av en moränkulle från istiden är ett av Sveriges mest originella potatisland. Potatisbacken uppodlades första gången i mitten av 1800-talet av Ammarnäs första nybyggare Nils Johansson som upptäckte att potatisen inte frös lika lätt på denna plats. Detta beror på det extrema söderläget, på att kall nattfrost inte kan klättra upp för backen, men också på att moränkullen lagrar värmen i jorden långt in på hösten. Ammarnäsborna hjälps åt att hålla backen i hävd och de som odlar sin potatis här idag, väljer oftast ortens mandelpotatis, en delikatess. Vid plöjning av backen på våren används ett traktordrivet spel som placeras på toppen av kullen. Under resten av odlingssäsongen arbetar man för hand. Promenera gärna vägen upp till toppen som går längs kullens baksida. Därifrån har du en otroligt fin utsikt över nästan hela byn. Kyrkan År 1858 invigdes det första lappkapellet i Ammarnäs som sedan ersattes av den nuvarande kyrkan. Den började byggas 1910 och stod färdig Kyrkan invigdes den 7 juli av biskop Olof Bergqvist. Den ligger vackert belägen mitt i byn och med skogskyrkogården med de säregna naturstenarna, alldeles bredvid. Byggnaden är timrad och klädd med tjärade spån, med synliga strävor och takryttare samt en vacker spira. Kyrkan är ritad av arkitekten Torben Grut som också har ritat Stockholms Stadion. Foto Krister Börjesson

12 Kyrkstaden / Lappstan För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes ett område intill kyrkan för kyrkstaden. Denna är en av Västerbottens bäst bevarade. Kyrkstugorna är framför allt fönsterlösa stolpbodar men där finns också en kåta bevarad. Samerna var ålagda att besöka Ammarnäs kyrka under tre kyrkhelger varje år. Samegården Här har Ammarnäs Sameförening en utställning av samiska bruks- föremål och fotografier. Föreningen har viss försäljning av lokal slöjd och du kan få berättelsen om det samiska livet idag och igår. Sommarkafé och berättarkvällar arrangeras. Sameföreningen ar- rangerar också årligen Lapphelgen i början av juni. Platsen sköts idag om av Ammarnäs Sameförening som i Samegården har en utställning av samiska bruksföremål och fotografier. Föreningen har viss försäljning av lokal slöjd och du kan få berättelsen om det samiska livet idag och i går. Sommarkafé och berättar-kvällar arrangeras. Sameföreningen arrangerar också årligen Lapphelgen i början av juni. Fågeltornet Strax innan man kommer in i själva byn, på höger sida, står skylten. Ta in där och följ sedan vägen. Det går inte att köra bil ända fram till fågeltornet. Det är gångväg de sista 50 m. Från tornet ser man ut över Gautsträsk och Söravan. Har man möjlighet att ta med sig en tubkikare förhöjer det natur- ligtvis värdet på turen. Foto Krister Börjesson Biergenis rengärde (13,8 km) Bilväg eller promenad 4 km från Höbäcksparkeringen. Här har Grans sameby ett renslakteri som man använder i mitten av september då renslakten äger rum. Vill man upp på kalfjället är det enkelt att ta sig upp längs leden. Väl uppe på Björkfjället är utsikten över Vindelådalen fantastisk. Man ser även över Ammarfjället samt Guvertfjäll. Kungsleden passerar här uppe, norrut mot Adolfström och söderut mot Rävfallsstugan, för att sedan gå ner till Ammarnäs. Chansen att få se fågel varierar förstås med årstiden. Säkrast är det på vårkanten och en bit in på försommaren. Även utan fåglar är det ett trevligt litet utflyktsmål. Passa på att skriva i tornets gästbok. Naturum Naturum är början till ett givande besök i Vindelfjällen och Am- marnäs. Utställningen presenterar natur, kultur, sevärdheter och smultron- ställen. Besökarna kan känna lukten av urskogen, lyssna till fiskarna, upptäcka djur och fåglar som finns i Vindelfjällens naturreservat. Personalen kan tipsa om vandringsleder, övernattning och intressanta besöksmål. Det går att köpa kartor, vykort böcker m m. Utställningen är översatt till engelska.

13 Hembygdsgården Hembygdsgården uppfördes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, frisering, polisstation, telestation, läkarmottagning och möteslokal i olika sammanhang. Den ligger vackert belägen på det s k Hemnäset där Vindelälven och Tjulån möts. Hembygdsgården sköts av Ammarnäs Hembygdsförening och är bygdens museum och en uppskattad mötesplats för byns lokalbefolkning. Trollskogen Trollskogen bjuder på en kort vandring genom en gammal orörd skog som mest påminner om en målning av John Bauer. Följ Georgsvägen från Norra Ammarnäs i riktning mot Bertejaure. Efter några kilometer går vägen nära stranden på sjön Gautsträsk - då är du nära. Trollen har lämnat några gamla skyltar i diket så du hittar vägen in. Stigen är meter lång och kommer snart ut på Georgsvägen igen. (Trollen ville inte vara med på bild.) Fin utsikt. Under sommaren kan man köpa kaffe och nygräddade våfflor och Hembygds-föreningens medlemmar guidar och berättar i utställningen av gamla bruksföremål och fotografier. Varje år i juli firar man här Ammarnäs hembygdsdagar med auktion, femkamp samt musikunderhållning. En festlig tillställning dit alla är välkomna. Hembygdsföreningen arrangerar också Pärfestivalen och Hembygdsgårdens dag. Kvarnen Foto Krister Börjesson Slöjdare I Ammarnäs finns en mycket skicklig sameslöjdare, Margareta Grahn. Hon räknas till de absolut skickligaste sameslöjdarna och är känd över hela världen. Hon slöjdar i björkrot, tenntråd, glaspärlor, textil och skinn. Alstren finns på många utställningar i världen bl.a. i Europa, Ryssland, Japan, USA och Indien. Fortfarande på Georgsvägen, men bortom Trollskogen, passerar du en bro över Bissanbäcken. Här kan du rasta invid vattnet och ta en titt i den restaurerade kvarnen som används årligen vid Kvarndagen. Byggnaden sköts av Intresseföreningen och är en rekonstruktion av den kvarn som byggdes i förra seklets början för att mala byns säd. Uppströms kvarnen finns lämningar av ett sågverk från samma tid. I FN-skrapan och EU-parlamentet i Strasbourg finns det permanenta utställningar. Hon är också representerad på flera museer i Sverige, däribland Ájtte, svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk. Om ni gör ett besök i hennes verkstad visar hon gärna sina alster och berättar samtidigt hur de är gjorda och om varje mönsters betydelse och historia. Följ Nolsivägen som går upp strax nedanför Ammarnäsgården, tredje korsningen till vänster. Om den röda skylten Sameslöjd är uppe, då är det öppet. Verkstaden är i ett litet rött hus till vänster när ni kommer upp för backen. Det blir ett minnesvärt besök. Platsen är idag en utmärkt rastplats för trötta ben.

14 Foto Krister Börjesson Örnbo Öster om Norra Ammarnäs mitt i skogen på en avsats i den branta sluttningen ovanför Gautsträsk, med vidsträckt utsikt över landskapet, ligger en gammal boplats som heter Örnbo. Jonas Andersson bodde i Örnbo till sin död Efter det förföll stället långsamt, men 1972 utverkades i sista stund medel för restaurering och husen räddades. Kvar finns boningshuset och flera andra byggnader bl a ladugården och några uthus. Hit tar du dig enklast genom att gå eller åka mot Norra Ammarnäs och ta höger efter bron över Vindelälven. Följ bilvägen till dess slut. Börja vandringen efter leden Georgsvägen som går längs sjön och följ den ända fram till Vattenfallet i Bissanbäcken. Där tar du av mot Örnbo. Detta är en lagom dagstur. Sevärdheter är producerat i samarbete med Vindelälvens Turistbyrå Stationsgatan Sorsele Telefon: Fax: turist@vindelalven.se - Foto Milla Wieslander Juobmoevare (6 km) Juobmoevare är den artrikaste av alla gamla kulturmarker i Ammarnäsområdet. Följ vägen mot Tjulträsk så ser du skylten. Här låg den första nybyggarbosättningen i Tjulträskdalen. Samen Nils Sjulsson slog sig ner här då han hade svårt att klara sig enbart av renskötsel. Idag är den gamla slåttermarken på de branta sluttningarna ner mot Tjulån en prunkande blomsteräng med midsommarblomster, toltor, stormhatt, smörbollar, brudborste m.m Särskilt artrika är ängarna närmast ån. Ammarnäs Turistinformation hittar du också i naturum Box Ammarnäs - Telefon: info@ammarnas.com - Vill man veta mer om olika sevärdheter m.m kan man vända sig till naturum i Ammarnäs Telefon:

15 Välkommen till Grundströms stugby Grundströms Stugby Tel: , E-post: Ammarnäs Snöskoteruthyrning Telefon och fax: , E-post: En möjlighet för Dig att uppleva Tjulträskdalen från sjön Guidning av djur, natur och kultur. Du kan välja ett antal varianter på sträckor och rundturer. Välkommen till Utställning om Vindelfjällen. Guidningar och aktiviteter. I samma lokal som turistbyrån. Fri entré Tel , Tidningen Ammarnäsfjällen produceras av den ideella föreningen ABFF. Redaktionen består av Marita Norin, Krister Börjesson och Urban Berglund. Ammarnäs Båt-Taxi , ABFF förvaltar Pärbacksfonden tillsammans med Hembygdsföreningen. Stöd odling i Potatisbacken genom att sätta in ett bidrag på plusgiro och skriv pärbacksfonden på talongen. Du kan också själv bli odlare av en bit kontakta odlingssekreteraren på

16 Efter dagens olika aktiviteter är ni välkommen att avnjuta måltider från Vildmarkskockens meny. Boende, fiskekort, försäljning av fiskeprylar, exklusiva fisketurer. Telefon: Hemsida: Ammarnäs Livs Kom i håg att ni kan maila in era inköpslistor till oss, vi gör i ordning varorna och ni kommer och hämtar dom! Telefon: Fax: E-post: ammarnaslivs@telia.com Våra ordinarie öppettider: Måndag-Fredag: Hemsida: Lördag: Söndag:

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

AMMARNÄS. Fjällen - sommar 2008. Lapphelgen Kvarndagen Ammarnäsdagarna Fjällmarschen Hembygdsdagarna Pärfestival

AMMARNÄS. Fjällen - sommar 2008. Lapphelgen Kvarndagen Ammarnäsdagarna Fjällmarschen Hembygdsdagarna Pärfestival AMMARNÄS Fjällen - sommar 2008 Besök Ammarnäs i sommar, vi har mycket att erbjuda! Harvning av potatisbacken Lapphelgen Kvarndagen Ammarnäsdagarna Fjällmarschen Hembygdsdagarna Pärfestival Ammarnäs kyrka

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda 1 Färdbeskrivning vers. 4 2016 Cykla på banvallar i Glasriket Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda Totalt ca 65 km Nybro Åseda Nybro Orrefors Målerås, längd ca 30 km Målerås

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta...

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... Ängenleden Sida 1 av 5 Innehållsförteckning Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... 5 Snabbfakta: Avstånd till Sunne: 30 km.

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Kulturreservat i Västerbottens län FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Fatmomakke kyrkstad 1890. Strategisk samlingsplats Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och kyrka vackert

Läs mer

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Den portugisiska vägen/camino Portugués, Porto Tui, 7 nätter 1(5) Vandra i Portugal Bro bygd av Romare i Ponte da Lima Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Efter Den franska pilgrimsvägen

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Trots att jag har det bra, mår jag inget vidare. Det känns som att livet snurrar på och att jag följer

Läs mer

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten!

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten! Vandring vid Höga Kusten Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten Är du en Äntligen friluftsmänniska får du chansen som gillar Nu att vandra? arrangerar Vill du Ung

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s Way, Melrose Lindisfarne, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s way är en underbar led som följer St Cuthberts liv

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 3-2011. Ordföranden har ordet. Person-nytt: Hej alla KLF:are!

Nyhetsbrev Nr 3-2011. Ordföranden har ordet. Person-nytt: Hej alla KLF:are! 1 Nyhetsbrev Nr 3-2011 2011-06-13 Information till medlemmar inom KLF Göteborgskretsen Ordföranden har ordet Hej alla KLF:are! I din hand eller på bildskärmen har du nu vårt höstprogram. Vi hoppas att

Läs mer

Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på

Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på Västkusten... 2 Fjällretreat i Saltoluokta... 3 Naturretreat i Storforsen...

Läs mer

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921.

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Skånes största träd SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Inte minst på stora träd. De är av skiftande kvalitet, tagna av olika fotografer under 100

Läs mer

2011-05-29. 2011-06-19 t.o.m. 2011-09-11. Spionutställning

2011-05-29. 2011-06-19 t.o.m. 2011-09-11. Spionutställning 2011-05-29 Spionutställning Ta del av en spännande och intressant miniutställning om spioneri och underrättelsetjänst under det kalla krigets dagar (1945-1991). Det är föreningen Sveriges öga och öra som

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Sverigemiddagen 2016

Sverigemiddagen 2016 Sverigemiddagen 2016 Varmt välkomna till årets Sverigemiddag den 4 6 augusti i Göteborg Välkommen till Göteborg och årets Sverigemiddag med tillhörande aktiviteter. I år är det 30 år sedan SWEA Göteborg

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Kalendarium DALABULLEN

Kalendarium DALABULLEN DALABULLEN Nr 1 Våren 2015 www.celiaki.se/dalarna Kalendarium Fikaträffar Se sid 3 Föreläsning för anhöriga! 25 mars, se sid 4 Föreläsning för barn! 18 april, se sid 6 Barn & Ungdomsverksamhet Se sid 8

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland

Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland Under tre härliga dagar i juli bjuds vi på det bästa Hälsingland har att erbjuda gällande mat, dryck, kultur

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer

UÜâ~áaçàà Strömsbergs bruks egen lilla tidning Nr 4-2014

UÜâ~áaçàà Strömsbergs bruks egen lilla tidning Nr 4-2014 UÜâ~áaçàà Strömsbergs bruks egen lilla tidning Nr 4-2014 Partytält Förberedelser Innehåll Höstmöte i Strömsbergs Bruksgille Kalendarium augusti Smedsmiddag Surströmmingsfest Söderhamn Strömsbergs IF:s

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 Banbeskrivning i bild Bilderna är till som hjälp för den som vill testa banan innan den snitslas dagarna innan loppet Se även övriga banbeskrivningar på hemsidan

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Välkommen med! Onsdagar 13 januari 27 april kl. 11-12 Gymnastik Plats: Hässelby Strands kyrkas motionslokal Avgift: 100 :- per termin för

Läs mer

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien Barbaresco Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter Alba - Alba 6 vandringsdagar Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är

Läs mer

Välkommen till Idre Fjäll!

Välkommen till Idre Fjäll! Välkommen till Idre Fjäll! Aktiviteter och öppettider 19-26 juni Har du akuta frågor gällande ditt boende som inte kan vänta till dagen efter så ringer du 070-532 1963. Aktiviteter Träning Avkoppling Ledarledda

Läs mer

Fiska med oss i Högbo Bruk & på andra or ter!

Fiska med oss i Högbo Bruk & på andra or ter! Fiska med oss i Högbo Bruk & på andra or ter! Äventyrs Service grundades år 2005 vår ambition då och nu är att erbjuda oförglömliga Äventyr & Event! Den här katalogen är riktad till våra gäster som vill

Läs mer

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU!

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU! CYKLA I ROSLAGEN Foto: Ewa Wikström, Wik Bed & Breakfast. CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % > TVÅ SKÄRGÅRDSIDYLLER PÅ CYKEL ÖSTHAMMAR OCH ÖREGRUND Bo & Kajak och Villa Östhammar Upplev småstadsidyllen Östhammar

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

VÄLKOMMEN UT! Önskar Anette Aspegren-Güldorff

VÄLKOMMEN UT! Önskar Anette Aspegren-Güldorff Jag vill tacka alla som har förgyllt mina naturutflykter och hoppas att ni och alla nya nyfikna EKOTURS vänner blir sugna på att följa med mig ut till naturen även 2016. Fortfarande så är Ekoturens motto,

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus!

Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus! Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus! FAMILJEFEST UTOMHUSAFTERSKI JAN JOHANSEN PARTYPATRULLEN MARKOOLIO LOTTA ENGBERG KIDSZON HOPPBORG VALLE SHOW SARA EDWARSSON MIDNATTSAFTERSKI DJ ALTÉGO URBAN ARTROOM

Läs mer

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRISKIS PÅ GÅNG På Vinterstigar i Skrylle, lördag 17/1 Följ med på en frisk vintervandring med F&S Friluft i naturreservatet Skrylle. Vi vandrar in på den smala

Läs mer

Villa de la Mariposa 2010-04-05 Senast uppdaterad 2010-04-05

Villa de la Mariposa 2010-04-05 Senast uppdaterad 2010-04-05 Villa de la Mariposa 2010-04-05 Senast uppdaterad 2010-04-05 I en liten by i nationalparken Montseny 45 min norr om Barcelona driver Kristin Ehrenborg och hennes sambo ett B&B. Här delar de sin dröm med

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011

GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011 GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011 UPPTÄCK KARLSTADS NATUROMRÅDEN 1 VÄLKOMMEN PÅ GUIDAD TUR I KARLSTADS NATUR! Genom 13 guidade turer under 2011 vill vi locka dig att upptäcka några av alla våra fina

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

Isabergs skidanläggning Töllstorps fritidsområde

Isabergs skidanläggning Töllstorps fritidsområde en rik bygd När utvandringen till Amerika var som störst använde emigranterna smålandsbörsen till att förvara sin värdefulla reskassa i. En stor del av börstillverkningen ägde rum i just Gnosjö, på den

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Vi vandrar tillsammans Samma dag var två lärjungar på väg till en by som ligger en mil från Jerusalem och som heter Emmaus. De talade med varandra om allt det

Läs mer

St. Lucia The Elephant Coast

St. Lucia The Elephant Coast St. Lucia The Elephant Coast Stranden vid St. Lucia The Elephant Coast på Sydafrikas östkust, sträcker sig från staden St. Lucia i söder till Kosi Bay i norr. En kuststräcka på mer än 200 km, som har varit

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Arvidsjaur. Äventyrsbadet Lappstaden. Guide utanför Lappstaden, Arvidsjaur. Foto: Peter Manner

Fyra måsten när du besöker Arvidsjaur. Äventyrsbadet Lappstaden. Guide utanför Lappstaden, Arvidsjaur. Foto: Peter Manner Turistguide Arvidsjaur Fyra måsten när du besöker Arvidsjaur Äventyrsbadet Lappstaden Vår underbara natur Hängengården i Glommersträsk Kommunfakta 01 Antal invånare 6 791 Yta 5 708 km² Centralort Arvidsjaur

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Turismcheckens namn Kölingareds Byalag Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Natur-

Läs mer

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda Natur- & kulturguidningar Känn vårt K inda MAJ Lördag 2 maj kl 10.00 VÄSBY BRANTER Ur elden och askan kommer livet Sommaren 2014 brann det högst upp på berget vid Väsby branter. Direkt eber branden började

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer.

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer. Guidning bokategefjall.se erbjuder privat guidning i Årefjällen bortom de vanliga turiststråken. Vi har inga fasta aktiviteter schemalagda utan sätter ihop skräddarsydda arrangemang med kort varsel eftersom

Läs mer

Resmålet för dina sinnen

Resmålet för dina sinnen Sveriges vackraste park 2007 Stora turismpriset 2007 FIRAR MED GULDKANT 2009 Resmålet för dina sinnen För dig som vill uppleva och lära mer om trädgård, natur, konst, hantverk och mat eller bara vill göra

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E

63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E Sandslån 63 00,6N 17 48,3E 62 53N 17 54E Klockestrand Turistcentrum......med insegling i prickad led. 25 gästplatser med ett hamndjup på 2-4 meter. Vatten, wc, dusch, bastu, el, miljöstation, bensin, diesel,

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

LÖPARFEST FÖR HELA FAMILJEN

LÖPARFEST FÖR HELA FAMILJEN INBJUDAN TILL VÄXJÖLOPPET 1 MAJ 2014 LÖPARFEST FÖR HELA FAMILJEN Huvudsponsorer: Arrangör: www.vaxjoloppet.nu Bredden ger spetsen VÄLKOMMEN TILL Växjöloppet 2014 Den 1 maj är det, för 47:e året i rad,

Läs mer

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Runrapport från Riksantikvarieämbetet Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Riksantikvarieämbetet 2011 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se riksant@raa.se Datum 2011-10-10 Dnr 322-4240-2011 Avdelning

Läs mer

Svealands Bouleförbund

Svealands Bouleförbund Svealands Bouleförbund i samarbete med Mora-Orsa Boulesällskap inbjuder härmed distriktets föreningar till DM 2-5 juni 2011 Skytte Singel Dubbel V65 Trippel Dubbel Extratävling fredag den 3/6 Matmeny:

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

Nr 2 mars 2014. Konstrunda på Hotel Tylösand. Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson.

Nr 2 mars 2014. Konstrunda på Hotel Tylösand. Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson. Tylösandsnytt Nr 2 mars 2014 Trivselföreningen Konstrunda på Hotel Tylösand Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson. Vi träffas måndagen den

Läs mer