Från skiss till färdig spelyta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från skiss till färdig spelyta"

Transkript

1 Från skiss till färdig spelyta - Ombyggnation av Forsgårdens Golfklubb med hjälp av skotsk golfentreprenör HGU 13/15 Robin Eriksson Forsgårdens Golfklubb

2 Bakgrund/Inledning Forsgårdens Golfklubb är en 27 hålsanläggning belägen i centrala Kungsbacka. Banan är uppdelad i en 18 hålslinga och en 9 hålslinga som är permanenta. Klubben startades 1982 som en intresseförening under namnet Lundens GK. Efter ett intensivt arbete av intresseföreningens styrelse kunde till slut Forsgårdens Golfklubb bildas. Det dröjde ytterligare tre år innan de första 18 hålen kunde invigas år 1989 av friherre Niclas Silversköld, ägare till Gåsevadsholms fideikommiss, vars mark banan är belägen på. Dessa 18 hål kallas idag för Mastersbanan. Forsgården har vid två tillfällen stått värd för Volvo Scandinavian Masters, nuvarande Nordea Masters. Första gången var 1993, då Peter Baker stod som segrare efter särspel mot Anders Forsbrandt. Tre år senare, 1996, var det dags igen. Denna gång stod en ung Lee Westwood som segrare. Hans första seger på Europatouren. Året efter Lee Westwoods seger, 1997, öppnades de resterande nio hålen för spel under ett par veckor i september månad, vilket också blev invigningen för den nya 18 hålslingan. De tidigare sista nio hålen blev därmed dagens niohålsslinga. Idag är Forsgården en väldigt välmående förening med ca 1650 seniormedlemmar. Klubbens medlemmar har två alternativ av medlemsformer, antingen är man fullvärdig medlem där båda banorna får spelas eller så väljer man att endast bli medlem på niohålsbanan. Organisationen består idag av nio personer som är anställda på årsbasis. På banan arbetar fem personer inklusive fastighetsansvarig. Under högsäsong växer personalstyrkan till mellan nio och elva heltidsanställda. Forsgårdens Golfklubb har beslutat via årsmöte att under en obestämd tid göra en omfattande renovering av banan. Därför antogs en masterplan av golfbanearkitekt Christian Lundin sattes masterplanen i bruk med ombyggnation av två teekomplex i egen regi, kallad etapp ett. Etapp två startades och slutfördes under våren 2015 och är det som ligger till grund för det här arbetet då det till stora delar utfördes av en skotsk entreprenör, Nelson & Vecchio. Det här arbetet kommer att beskriva hur hela projektet, steg för steg, har gått till. Allt ifrån framtagande av masterplan till budget, kostnader och utförande av den skotska entreprenören, Nelson & Vecchio. Det jag har utgått ifrån är någonting som kallas för Schedule of services, ett dokument som är framtaget av EIGCA, (European institute of golf course architects). I avslutningen kommer jag redogöra för positiva och negativa saker samt att ge en reflektion hur detta på sikt kommer att påverka Forsgårdens Golfklubb och dess skötsel. Till sist vill jag belysa en del saker som vid en eventuell nästa etapp med en entreprenör som byggare bör finnas med i en upphandling.

3 Förstudie Bakgrunden till att Forsgården valde att satsa på en masterplan var dels att banan behövde göras mer spännande och konkurrenskraftig och dels för att minska bankommitténs inflytande över ständiga förändringar och byggnationer kring banan. Klubben ansåg att det behövdes en röd tråd som skulle genomsyra alla åtgärder och förbättringsarbete samtidigt som man långsiktigt kan budgetera och planera dessa arbeten. Detta ledde till att bankommittén slopades och istället bildades en Banutvecklingsgrupp (BUG). BUG har som sin största uppgift att tillsammans med banpersonalen göra en prioriteringslista över kommande byggnationer i enighet med den antagna masterplanen. Banutvecklingsgruppen fick som sin första uppgift, tillsammans med banchefen, att hitta rätt arkitekt. Valet föll till slut på Christian Lundin, dels för att dennes presentation och ideér var fantastiskt bra, dels för att han bor endast 15 minuter ifrån Forsgården. Detta gjorde att valet till slut blev ganska enkelt. Det som var prioritet för denna etapp av masterplanen (etapp 2) var först och främst bunkrar. BUG tillsammans med banpersonalen gjorde en lista på de bunkrar, främst greenbunkrar, som var i störst behov av en renovering. Grundproblemet med dessa bunkrar var att de samlade upp vatten vid regn. Det här ledde till stora washouts som krävde stora arbetsinsatser att återställa. För att den nya designen på bunkrarna skulle passa in beslutades även att nio greenområden, utan att för den delen göra några större justeringar på själva greenytan, skulle byggas om. Även en ny teeplatta på hål 17 och ett helt nytt teekomplex på hål nummer fem, ett kort par trehål, beslutades att bygga om. Där var tidigare en relativt liten teeyta där alla längder var samlade som snabbt blev uppslagen. Det blev också högt prioriterat. Framtagandet av denna prioriteringslista var helt fri ifrån inblandning av konsulter. Det var helt och hållet klubbens egna prioriteringar och önskemål inom ramen av den ursprungliga masterplanen som till slut ledde fram till vad som blev bestämt att göras i etapp två. När det fastställts vad som skulle innefattas av ombyggnationen fick arkitekten i uppdrag att ta fram upphandlingsdokument till eventuella entreprenörer.

4 Upphandlingsprocess Utifrån ovan nämnda prioriteringslista blev det arkitektens uppdrag att ta fram ritningar till upphandlingsdokumentet. Det var i huvudsak tre olika ritningar som fanns med. Översiktsritning, Layoutritning och slutligen en ritning över massförflyttning och dränering. För att göra det enkelt för entreprenör att sätta ett pris på vad de olika arbetena kom att kosta användes ett väldigt enkelt och bra enhetsdokument som heter Bill of Quantities. I det här dokumentet, som är ett okomplicerat exceldokument, står det utförligt hur de specifika delmomenten ska utföras i tur och ordning och hur stora arbetsytor det är som berörs. Nedan redogörs i punktform ett exempel för hur processen gick till på hål nummer fem, där både greenområde och tee gjordes om. Tee: Avskalning av matjord. Materialimport. Formning (Shaping). Dränering. Installering av bevattning (utförs av banpersonalen). Klubben står för sandleverans som entreprenör sedan importerar. Installation av växtbädd på tee. Matjord läggs tillbaks runt om teeområdet. Förgödsling. Förberedelser för sådd. Sådd. Mulch (utförs av banpersonalen)

5 Greenområde: Avskalning av greenomrråde. Materialimport. Formning av ytor och bunkrar. Hylla grävs ut i bunkerkanter för att senare torvas. Dränering. Läggning av bunkerkanter. 3-8 torvor läggs i tjocklek runt om hela bunkern för att skapa naturliga och mjuka former. 15cm såbädd att installeras över greenområdet. Installation av bunkerliner (Capillary Concrete, utförs av banpersonal). Bunkerkanter torvas med rätt angivet gräs. Preparering av såbädd. Krattning m.m. Torvning av ytor. Sådd av resterande ytor. Mulch (utförs av banpersonalen). De tre företag som fick förfrågan var Nelson & Vecchio, 1st golf och MSC. Efter att ha fått svar från de här tre entreprenörer startade utvärderingen av anbuden. Det som skulle tas med i beaktning var givetvis vilket totalpris de olika entreprenörerna lämnat men också vad de egna kostnaderna skulle bli beroende på vilket av anbuden som skulle väljas. En av de stora posterna för egna kostnader var Capillary Concrete. Inte bara i materialkostnader utan också personalkostnader att installera. Vid installering av Capillary Concrete rekommenderar försäljaren att man är minst tre stycken som är involverade i arbetet, helst fyra personer. Den andra stora posten för egna kostnader var material i form av sand och torv. Sanden beställdes av Forsgården men importerades till de olika arbetsplatserna av entreprenören. Det samma gällde torv, det beställdes av klubben men lades på plats av entreprenör. För att göra denna ombyggnation möjlig tog klubben in lermassor från ett lokalt företag. Utan import av dessa massor hade inte de ytor som byggnationen innefattade kunnat formas enligt de ritningarna som banarkitekten skapat. Det blev även en del utav finansieringen av hela projektet då klubben fick betalt för att ta emot massorna. Intäkterna för massmottagning budgeterades till 300tkr.

6 Genomförande Efter noggranna utvärderingar av de olika entreprenörerna och dess anbud föll valet till slut på Nelson & Vecchio. De lämnade det i särklass billigaste priset och gav ett oerhört förtroendeingivande och seriöst intryck. Även den tidsram som var uppsatt passade dem väl. Den tidsramen innefattade inget startdatum men deadlinen var ursprungligen satt till den 1:e april. 1st Golf var det andra företaget som kom in med ett anbud. Dessa låg ca 400tkr över Nelson & Vecchios anbud. Det här projektet låg även bra tidsmässigt för dem men priset gjorde till slut valet av entreprenör relativt enkelt. MSC, den tredje entreprenören som fick inbjudan att sätta pris på detta projekt var tyvärr fullbokade inom den uppsatta tidsramen och lämnade därför aldrig in något anbud. Den förste februari var det överenskommet att projektet skulle dra i gång. Problemet var att vid det datumet låg det 15 cm snö över Kungsbacka och det beslutades att skjuta upp byggstarten tio dagar. När snön smält bort, anlände Nelson & Vecchio till Forsgården. Ägaren, David Nelson, var själv med för att starta upp arbetet tillsammans med sitt team. Teamet bestod inledningsvis av en mätingenjör som hade till uppgift att mäta och sätta ut korrekta höjder enligt arkitektens ritningar. Ingenjörens uppgift bestod även av att räkna ut hur mycket massor som skulle köras in på de olika byggställena. För att säkerställa volymen på de massor som körts in till klubben fick ingenjören också i uppgift att kontrollräkna att det stämde överens med de volymer som uppgavs från lastbilsföretaget. Teamet bestod även av två grävmaskinister, en försteshaper och en andreshaper. Andreshaperns huvudsakliga uppgift var att skala av matjorden på de olika arbetsytorna. Denna matjord sparades för att vid slutfasen återplaceras och blandas upp med sand för att få en bättre markstruktur.

7 Avskalning av matjord. När all matjord var avskalad och placerad i högar började importern av lermassor som försteshapern stod och tog emot. De portionerades ut med två smidiga dumprar som kördes av Douglas, som fungerade som arbetsledare när inte David var på plats. På de ytor som senare skulle bli bunkrar formade shapern (Graham) först kullar i rätt höjder för att sedan gräva ur dem och med stor precision forma till de nya moderna bunkrarna. Efter att bunkrarna formats enligt arkitektens ritningar och godkänts av den samme lades dränering. Dräneringen grävdes efter att bunkern var färdigformad för att säkerställa att den hamnade på lägsta punkten. Det sista som gjordes med bunkrarna innan banpersonalen kunde börja installationen av Capillary Concrete var att det grävdes en hylla längst upp i bunkerkanten. På den hyllan lades sen torv i olika antal på höjden som sen var tanken att bli en levande bunkerkant med gräs. Så fort de var färdiga med en bunker kom banpersonalen efter och installerade bunkerlinern. Att installera Capillary Concrete i en normalstor bunker tog lite mindre än en dag.

8 Efter installation av Capillary concrete och torvade bunkerkanter. Tre veckor in i arbetet anlände resten av Nelson & Vecchios team. Deras huvuduppgift var att lägga torv. Sammanlagt under projektet lades nästan ett hektar färdigt gräs. För att så snabbt som möjligt kunna öppna upp mastersbanan för spel lades torven i greenområdena där det i normala fall förekommer mycket spel. De ytor som inte direkt var i spel såddes. De ytorna uppgick till ungefär det samma som de torvade ytorna, alltså ca ett hektar. Greenområde, hål nummer 7.

9 Greenområde, hål nummer 14. Greenområde, hål nummer 5.

10 Uppföljning Tidigt i processen bestämdes det att betalningen av arbetet som Nelson & Vecchio utförde skulle fördelas på fyra fakturor. Dessa fakturor utgick ifrån enhetsdokumentet Bill of Quantities. Redan från start av byggnationen var de olika momenten i arbetet prissatt och utefter hur mycket av arbetet som var utfört skickades fakturor ca varannan vecka. För att ha koll och underlätta uppföljningen av de fakturor som rörde våra egna kostnader, så som bunkerlinern och sand t ex, uppfördes ett helt vanligt excelark, där de olika posterna var märkta med speciella färgkoder. I tabellen nedan visas budget och utfall över hela projektet. En kortfattad förklaring följer varför utfallet skiljer sig från budgeten. Budgeten för hela projektet var på 1,9 mkr och landade till slut på 2,45 mkr. De stora skillnaderna låg på de egna kostnaderna. Det som drog iväg var framförallt åtgången av bunkerlinern och antalet timmar det tog att installera. Även fyllnad av sand i bunkrarna var tid som inte var budgeterad. Den sammanlagda bunkerytan som täcktes med bunkerliner och sand var ca 3000kvadratmeter. Den andra stora orsaken var att vi inte fick in de volymer lermassor som var planerat. Det berodde i stor utsträckning på att vi var tvungna att tacka nej till de massor som kördes till klubben på grund av att de helt enkelt var för dåliga och otroligt blöta. Budget Utfall Anbud, Nelson & Vecchio 1,5 mkr 1,5 mkr Eget arbete/materialkostnader 0,7 mkr 1,1 mkr Materialimport 0,3 mkr 0,15 mkr Summa 1,9 mkr 2,45 mkr

11 Avslutning, sammanställning och reflektioner Sammanfattningsvis tycker jag att projektet i helhet har flutit på väldigt bra. Den försening som orsakades av snötäcket som låg vid tilltänkt byggstart samt en miss i kommunikationen mellan klubb och entreprenör gällande de olika bansträckningarna, jobbades till viss del in och arbetet blev ändå färdigt inom en rimlig tidsplan. Att jobba nära en entreprenör som livnär sig på att bygga golfbanor eller större ombyggnationer/renoveringar har varit väldigt nyttigt och lärorikt. Framförallt att se vilken inställning och yrkesstolthet dessa besitter är fascinerande. De egenskaperna tillsammans med ett grundligt arbete och en fantastisk masterplan av arkitekt Christian Lundin har gjort att Forsgårdens Golfklubb fått ett rejält lyft och att projektets mål har blivit genomfört med ett mycket tillfredsställande resultat. Resultatet har enligt mig, lett till att gäster och medlemmar som kommer till Forsgården för att spela golf får en betydligt bättre och roligare golfupplevelse. Med de stora förändringarna som skett har banan fått ett nytt, modernt utseende som dels är vackert och naturligt men också utmanande och ställer relativt höga krav på spelstrategi. Något som också var väldigt bra var dispositionen mellan sådd och torv. I mitt tycke och som uttryckts från många medlemmar är att det torvades på de ställen där vi visste att det förekommer mycket spel och såddes där spelfrekvensen inte var lika hög. Gehöret på detta har varit väldigt positivt och spelet har flutit på (givetvis förutom de första veckorna) väldigt bra. Påverkan av spelet har därför varit minimalt. Vad var det då som var negativt och inte fungerade helt tillfredställande? Det som inte fungerade och där det internt brast var bland annat den egna uppföljningen. I ett projekt av den här digniteten är det av yttersta vikt att ha koll på var pengarna tar vägen och hur man ligger till mot budget. Här har arkitekten, som kvalitetsansvarig och projektledare ett stort ansvar, tillsammans med personal från klubben. De ska följa upp och reflektera över hur väl budgeten följs och att höja ett varningens finger vid misstankar om överskridande av den uppsatta pengaramen. Alla fakturor som inkommer till klubben som rör byggnationen ska arkitekten få kopior på så uppföljningen sker kontinuerligt istället för att sitta med ett avslutat projekt och fråga sig vart pengarna tog vägen. Innan ett projekt startas måste arbetsfördelningen internt vara glasklar. Alla måste veta vem som gör vad. Det är väldigt viktigt så inte en sådan här sak faller mellan stolarna.

12 Tidigare i arbetet har jag redogjort för hur stora ytor som torvades och såddes. De torvade ytorna hade vi en oerhört bra etablering på och de rotade sig väldigt fort. Däremot hade vi inte alls lika bra etablering på de sådda ytorna. En orsak till det var bland annat att vädret var så pass dåligt med mycket regn, att det knappt gick att gå på dessa ytor. Därför togs beslutet att sprutså de flesta områdena. Med facit i hand skulle vi väntat med sådden tills marken torkat då min fasta övertygelse är att täckningsgraden på fröna blir oerhört mycket bättre vid användning av en klassisk fallspridare. Efter det hade sprutsåmaskinen kunnat användas men då endast för fuktbindningsmedlet (mulch). Även här ska vi vara lite självkritiska. I ärlighetens namn hade vi inte riktigt de resurser som krävdes för att hålla fröna på de sådda ytorna ständigt fuktiga. Att bara åka runt och vattna under torra perioder krävde i stort sett en heltidstjänst. Även var vattnet ska tas ifrån där inte vattenuttag finns tillgängligt eller att spridarna inte täcker, är något som ska tas med i beräkningarna vid projektering. För att uppnå bästa möjliga resultat är det en viktig del för en snabb och bra etablering. Tidsåtgången att utföra det egna arbetet med bunkrarna dvs. bunkerlinern och sandfyllnad krävde mer personal och mantimmar än vad som var grundtanken från första början. Endast i personalkostnader gick det på ungefär 165tkr. Även materialåtgången blev betydligt mer än vad som hade räknats på. Det tackvare att den hyllan som de torvade bunkerkanterna ligger på kläddes med Capillary Concrete, vilket inte fanns med i den ursprungliga beräkningen. Ett annat problem som stötts på efter avslutat bygge, under spelsäsongen var bunkersanden. Problemet var att vi inte fick den att stanna kvar i slänterna. Sanden var helt enkel för grov med för liten andel fint material i sig. Det gjorde att sanden aldrig packade sig mer än i botten av bunkern, där bunkerlinern hjälpte till att hålla sanden fuktig. Så fort sanden torkade blev den väldigt vindkänslig, började kasa ner och betongen blottades. Det ska tilläggas att vissa bunkerslänter är på gränsen till för branta för att vara riktigt lättskötta. De spelare som hamnade med sin boll i bunkerkanten löpte i vissa bunkrar stor risk för att slå klubban i betongen eller toppa bollen på grund av rädsla för att slå ner i sanden/betongen.

13 Blottad bunkerliner i bunkerslänt. Branta bunkerslänter som gör det svårt att hålla kvar sanden i kanterna.

14 Tankar och visioner Klubbens tankar och visioner med den här etappen av masterplanen och framtida projekt är som jag nämnt tidigt i detta arbete, att skapa en röd tråd som genomsyrar hela anläggningen. Den röda tråden går ut på att få en, ur spelsynpunkt mer utmanande bana och en bättre golfupplevelse och ur ett arbetsmässigt perspektiv få en mer naturlig och mer lättskött bana. Med mer lättskött menar jag att vi kommer släppa upp mer ruff bakom bunkrar som inte alls kräver samma skötsel som tidigare och hittar vi rätt sand i våra bunkrar betyder det att vi inte behöver kratta våra bunkrar med samma frekvens som tidigare, dvs. att vi med lätthet kan minska ner till två krattningar i veckan mot tidigare tre krattningar. Med uppsläppt ruff bakom bunkrar minskar även vissa klippmoment. Det märks speciellt när vi klipper semiruff runt våra greener. Det momentet tog ungefär 10 till 12 timmar tidigare för en person att klippa, redan idag hinns det med på en dag. Även ur miljösynpunkt är det positivt då det inte går åt lika mycket diesel som tidigare. Sammantaget tror och hoppas vi att det blir mer tid över till finisharbeten. I och med att klubben disponerar 27 hål är tanken att mittenpartiet av banan görs färdigt först i kommande byggnationer. Det skulle medföra att när den delen av banan är färdig, kan man stänga av nio hål åt gången och fortfarande ha en fullständig 18hålsbana att tillgå för spel. Hur ska då en eventuell nästa etapp genomföras vid anlitande av entreprenör? I det stora hela har projektet genomförts mycket professionellt av entreprenör Nelson & Vecchio. Det stora bekymret har istället varit att våra egna resurser inte riktigt har räckt till för att slutprodukten skulle bli som vi önskat redan i år. Nu har förändringarna blivit väldigt bra ändå men för att nå upp till maximalt resultat och att inget övrigt arbete på banan kommer på efterkälken krävs det mer resurser. När vi nu vet vad som krävs och vilken tidsåtgång olika moment tar för att t ex installera bunkerliner eller fylla sand i bunkrar tror jag att vi från klubbens sida är överens. Vid en eventuell nästa etapp av vår masterplan ska allt det här finnas med i upphandlingen av projektet. Det betyder i så fall att entreprenören tar hand om allt som innefattar byggnationen. Efter avslutat bygge är min tanke att det till och med ska finnas kvar en gubbe från entreprenören under en månads tid som enbart ska ägna sig åt vattning och gödsling på de

15 ytor som sås och torvas beroende på årstid. På det sättet uppnår vi det resultat som önskas med snabb etablering av sådd och att torven rotar sig snabbt, vilket också betyder att banpersonalen kan ägna sig åt allmän banskötsel. Det är givetvis en fråga om ekonomi men för att uppnå maximalt resultat och bibehålla kvaliteten på övriga banan är det här den rätta vägen att gå. Det är möjligt att kostnaden gör att nästa etapp inte blir lika omfattande, då det är pengarna som styr, men att kvaliteten på ombyggnationen blir mycket bättre och övriga banan inte blir lidande. Ny greenbunker på hål 16. En sak kan vi vara säkra på, när masterplanen är helt genomförd, kommer Forsgården att vara en toppmodern golfanläggning som kommer att konkurrera med de stora anläggningarna runt om i Sverige. Robin Eriksson Forsgårdens Golfklubb

16 Källförteckning: - Dokument från Banarkitekt Christian Lundin. - Arbetet är skrivet utifrån EIGCA:s dokument Schedule of services. - Klubbens egna handlingar.

17

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Course Set-Up ett arbete från tee till green Golf är ett strategiskt spel Hur

Läs mer

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar Varbergs Golfklubb Östra Banan Översikt/förbättringsplan 2015 Innehåll 3 Allmänna kommentarer 3 Banutsträckning 3 Säkerhet 3 Greener 4 Tees 5 Bunkrar 5 Fairways 5 Vägar 5 Hål 1 7 Hål 2 8 Hål 3 9 Hål 4

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21 Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb Antagen på Höstmötet 2013-11-21 1 Innehållsförteckning Inledning Utvecklingsplan... 4 Bakgrund anläggning... 4 Målsättningar och förslag... 5 Spelbarhet - Tillgänglighet...

Läs mer

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong Nyhetsbrev #1 2016 Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong kallelse Sida 1 av 6 Kallelse årsmöte Frösåker Golfklubb

Läs mer

Falkenbergs Golfklubb

Falkenbergs Golfklubb Falkenbergs Golfklubb Introduktion General comments Efter ett antal besök på er golfanläggning vill jag ge följande tankar och kommentarer om era banor. Jag har funnit att era banor är populära och välskötta.

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Budgetmöte 19 oktober 2013

Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Dagordning 1. Ordförande öppnar mötet 2. Ordförandens punkt 3. Upprop och fastställande av dagordning för mötet 4. Fråga om mötet har behörigen utlysts

Läs mer

Nytt koncept för golfbanor

Nytt koncept för golfbanor Nytt koncept för golfbanor Entreprenadskötsel av golfbanor en ny möjlighet Många golfklubbar jobbar idag med strama budgetar, minskad bemanning och mindre pengar till drift och investeringar. Att anlita

Läs mer

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Josefin Strid, 16 år A. Analysera en spelare utifrån Golfpyramiden. Påverkan direkt: Är att resultaten måste sänkas, medianen/snittscoren måste ner med cirka 3 slag (under

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30.

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Plats: Klubbhuset Närvarande Svante Gustafson, ordförande Ossian Nilsson Johan Grevelius

Läs mer

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener Konstgräsgreener 1 Innehåll Sid. 2 Sid.3 Sid.4 Sid.5 6 Sid.7 Sid.8 9 Sid.10 Innehåll Förord Greenuppbyggnad Skötselplan konstgräsgreen Historik/ordlista Våra erfarenheter Referenser 2 Förord Konstgräs

Läs mer

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

Bedinge Gk Tee ombyggnad

Bedinge Gk Tee ombyggnad Bedinge Gk Tee ombyggnad Nuläge. Efter en längre tids problem med bollar som omedvetet eller medvetet slås över skogen och hamnar i trädgårdarna längs med hål 11 som är ett par fyra på 300 m dogleg höger.

Läs mer

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Saltsjöbadens Golfklubb Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Styrelsens sammansättning 2013 Peter Rejler Ordförande ej närvarande av privata skäl Johan Wijkström ordinarie

Läs mer

14 Mötet öppnades av ordförande Svante Gustafsson som hälsade alla välkomna.

14 Mötet öppnades av ordförande Svante Gustafsson som hälsade alla välkomna. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 9 april 2012 mellan kl 09.00-12.30 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafsson, ordförande Ossian

Läs mer

Höstmöte 4 november 2015. Hills Golf & Sports Club

Höstmöte 4 november 2015. Hills Golf & Sports Club Höstmöte 4 november 2015 Hills Golf & Sports Club Vid ordet om inte annat anges: Mats Sterner, VD Hills Golf & Sports Club 1 2015 MEDLEMSANTAL Hills Golf & Sports Club har idag ca 760 betalande medlemmar

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor Hydrosådd Kostnadseffektiv etablering av gräs Proffs på gröna sportytor Hydrosådd en effektiv metod för etablering av gräs Hydrosådd är en mycket effektiv metod för etablering av gräs. Med stor precision

Läs mer

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana HGU 2008 Examensarbete Av Jonas Määttä Södertälje Gk 1. Bakgrund Sid 3 2. Inledning Sid 3 3. Myndigheters krav.. Sid 4 4. Kommande Lagar & Regler Sid 4

Läs mer

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB Plats: Falkenberg Strandbad Tid: 2015-11-30 klockan 18.30 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR HÖSTMÖTET 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Fråga om mötet har utlysts på rätt

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet:

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet: Idrottsprogram Nicklastorp Golfklubb 2005 Framtaget av Idrottsteamet: Lars Remröd, instruktör, medarbetare i utbildningskommittén, marknadskommittén, junior/elitkommittén, adjungerad i styrelsen. Huvudansvarig

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK.

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB 2013 03 25 UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. Innehållsförteckning 1. Bakgrund utvecklingsplan... 3 2. Bakgrund anläggning...

Läs mer

Vår framtid som golfnation en satsning på idrotten golf 2011-2017

Vår framtid som golfnation en satsning på idrotten golf 2011-2017 Proposition till extra Förbundsmöte 21 februari 2010 Vår framtid som golfnation en satsning på idrotten golf 2011-2017 Bakgrund På några decennier gick golf från att vara en överklassport utan förankring

Läs mer

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn Innovation En ny generation Konstgräs CoverLawn 0 Nyinstallerat 1 Helt integrerat i gräsmattan CoverLawn är... En helt ny generation konstgräs där grässtrået är integrerat med basstrukturen som är utformat

Läs mer

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time.

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time. ÄVENTYRSGOLF Spännande och utmanande Äventyrsgolf - den mest spännande & utmanande minigolfen Kvalitet, lönsamhet och spelbarhet. det finns Många anledningar till att välja en äventyrsgolfbana från scandinavian

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger. Hemstudieuppgift 2 Grupp: Johanna Ericsson, Michael Lundqvist, KG Nissén, Christian Borgström, Träningsprogram/planering Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Läs mer

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner,

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner, Juniorbladet 1/2016 Hej golfvänner, Nu gäller det att Du börjar planera golfsäsongen 2016 för att få ut så mycket så möjligt av denna fantastiska sport! I det här Juniorbladet har vi listat alla aktiviteter

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf Juridiska Nämnden Dnr 18/2009 JurN 18-14 BESLUT 2010-03-12 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE Stefan E, medlem i Hagge GK MOTPART Peter B, medlem i Hagge GK

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

FOTO: EMIL DALQVIST FOTO: BORÅS TIDNING. Vill du vara med. på en annorlunda resa med mig? Nytt år nya möjligheter!

FOTO: EMIL DALQVIST FOTO: BORÅS TIDNING. Vill du vara med. på en annorlunda resa med mig? Nytt år nya möjligheter! FOTO: EMIL DALQVIST FOTO: BORÅS TIDNING Vill du vara med på en annorlunda resa med mig? Nytt år nya möjligheter! Talang är lika med lusten att vilja! FOTO: LENNART MAGNUSSON, BORÅS TIDNING Jag heter Emma

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification Ombyggnad av greener Agenda USGA - Specifikationen. Greenområden Bevattning, dränering Val av gräs Sådd/torvning Skötsel av de nya greenytorna Kim Sintorn, Bankonsulent SGF USGA specifikation för greenmtrl

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Helsingborg Open 2015 - FAQ s

Helsingborg Open 2015 - FAQ s Helsingborg Open 2015 - FAQ s Följande frågor och svar är sammanställda för att informera både medlemmar i Vasatorps Golfklubb och övriga funktionärer under Helsingborg Open. När spelas Helsingborg Open?

Läs mer

Nyhetsbrev 25/6 13 Rapport från din bankonsulent!

Nyhetsbrev 25/6 13 Rapport från din bankonsulent! Nyhetsbrev 25/6 13 Rapport från din bankonsulent! Så är vi då snart framme vd halvårskiftet och då kan det kanske var lite intressant med en summering av det första halvåret. Som nämnts i tidigare nyhetsbrev

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

2002 hade vi Sveriges bästa 14-åringar fr.v. Erik Larsson och Josefine Sundh med på bilden är också Sofie Hagberg

2002 hade vi Sveriges bästa 14-åringar fr.v. Erik Larsson och Josefine Sundh med på bilden är också Sofie Hagberg 1 (10) GOLFAREN NYHETSBREV för dig som är medlem i Kumla Golfklubb GOLF CAMP GOLF CAMP Semestergolf och sommar Se bildcollage på sid 3 7 Mathias Weiderman siktar mot Europatouren mathias weiderman är förstaårssenior

Läs mer

Veckans regelnöt nr 12:1 2016

Veckans regelnöt nr 12:1 2016 Regeltest på nivå 1 (Uppgifter från SGF:s Grönt kort-material) Besvara frågorna med a () eller ej () Försök hitta rätt moment i Regler för Golfspel (regel eller definition) Komplettera gärna svaren med

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret!

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret gör det enklare. Golfäventyret är barnens resa i golfen vägen från att vara ny till att

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

VIKTEN AV GRÖNA MARKBESIKTNINGSMÄN

VIKTEN AV GRÖNA MARKBESIKTNINGSMÄN LIR VIKTEN AV GRÖNA MARKBESIKTNINGSMÄN AV Kerstin Nilsson, Taggen Markkonsult Vid ett seminarium i Alnarp i januari 2008 kring utbildning av besiktningsmän inom mark/landskap/trädgård, belyste jag behovet

Läs mer

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK Bunkerrenovering Greenbunker hål 3, Lyckorna GK Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK 1 Sammanfattning I mitt arbete har jag skrivit om renovering av gamla bunkrar. Jag har följt och dokumenterat

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Guide till projektarbetet

Guide till projektarbetet Guide till projektarbetet 10 Guide till projektarbete, 100p Projektarbete 2010/2011 2010 Ett projektarbete är en obligatorisk kurs i gymnasieskolan. Kursen är på 100 poäng, vilket skall motsvaras av 100

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana -

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Inledning I Svensk golfguide från 2013 står följande att läsa om Skaftö golfbana: Teknisk, lätt kuperad parkbana. Hålen slingrar sig likt

Läs mer

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014.

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup Juniorblogg 2015 Vinterträning juniorer 2015-12-15 Nu är det hög tid att börja tänka på nästa golfsäsong. För att komma väl förberedda till den är det dags att börja träningen inomhus med oss. I år vill

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

Protokoll fört vid medlemsmöte för Ingelsta GK den 22 oktober 2014 kl. 18:30-20:00 ca vid Stadiums kontor Norra Promenaden 63, Norrköping.

Protokoll fört vid medlemsmöte för Ingelsta GK den 22 oktober 2014 kl. 18:30-20:00 ca vid Stadiums kontor Norra Promenaden 63, Norrköping. Ingelsta GK Medlemsmöte 2014-10-22 Protokoll fört vid medlemsmöte för Ingelsta GK den 22 oktober 2014 kl. 18:30-20:00 ca vid Stadiums kontor Norra Promenaden 63, Norrköping. 0 Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TBB Upptäck RAMSÖN i juli Vad gör KOMMUNEN för Timmervik? NYA BADBRYGGOR! Ordförande har ordet För dem som gillar skridskoåkning,

Läs mer

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB Plats: Samlingssalen på Falkenbergs Sparbank Tid: 2013-11-25 klockan 18.30 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR HÖSTMÖTET 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Fråga om mötet har

Läs mer

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Klippans Läderfabrik 2010-09-24 Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Foto: Lennart Hermansson, Klippan Lägesrapport Rivning 2010 sidan 2 (5) Inledning Rivning

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER?

VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER? PROJEKTARBETE 2006-02-01 HGU-utbildning 04-06 VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER? Författare: Stefan Thoresson Skaftö Golfklubb 1 Sammanfattning I enkätundersökningen har jag frågat varför leasar vi

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 Team-Handigolf Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg. Redaktör Conny Dahlberg. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 INNEHÅLL 1. Inledning. 2. Smålands

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

Sagt & gjort. House of Alvik

Sagt & gjort. House of Alvik House of Alvik För drygt två år sedan fick eleverna i årskurs 5 och 6 på Alviksskolan i Luleå egna datorer. I samband med det började jag, som undervisar i matematik, no och bild, och min kollega, som

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer