PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SESAM SESAMS FÖRSKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 27.6.2013 DAGHEMMET SESAM SESAMS FÖRSKOLA"

Transkript

1 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SESAM SESAMS FÖRSKOLA

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 2. VERKSAMHETSIDÉ, VÄRDEGRUND OCH MÅL 2.1 Verksamhetsidé 2.2 Värdegrund och mål 3. FOSTRARENS ROLL 4. INLÄRNINGSMILJÖN 5. SPRÅKETS BETYDELSE 6. BARNETS SÄTT ATT FUNGERA 6.1 Barnets lek 6.2 Fysisk aktivitet 7. INNEHÅLLSMÄSSIGA INRIKTNINGAR 7.1 Matematisk inriktning 7.2 Naturvetenskaplig inriktning 7.3 Historisk samhällelig inriktning 7.4 Estetisk inriktning 7.5 Etisk, religions och åskådningsanknuten inriktning 8. HUR SMÅBARNSFOSTRAN BEAKTAR BARN SOM BEHÖVER SÄRSKILT STÖD 9. FÖRÄLDRARNAS ROLL I SMÅBARNSFOSTRAN 9.1 Fostringsgemenskap 9.2 Barnets individuella plan för småbarnsfostran och planens utvärdering 9.3 Individuella läroplanen för förskolebarn och utvärdering 10. SAMARBETE INOM OLIKA NÄTVERK 10.1 Elevvården 11. UTVÄRDERING, UTVECKLING OCH UPPFÖLJNING AV PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTAN

3 1. INLEDNING Daghemmet och förskolan Sesam öppnades och finns i Majstads nybyggda bostadskvarter bakom Arabia köpcentrum. Vår närmiljö växer fram bit för bit och på promenad- och bussavstånd finns tillgång till både parker och naturområden av olika slag. Vi har plats för ett sextiotal barn uppdelade i fyra grupper där den fjärde gruppen är ämnad för förskolebarn. Barngrupperna kallas Ankare, Roder och Fyrar (fyrarna är i år uppdelade i Sälar och förskola) I samma lokaler finns Arabias kvartersskola med årskurserna 1-2 (en filial till Kottby lågstadieskola). Vår adress är Parisgatan 4 med ingång från innergården. Med kollektivtrafiken tar man sig behändigt till Sesam. Spårvagn 6 och 8 samt ett flertal bussar stannar i närheten. Personalen på daghemmet Sesam gör hembesök till alla nya barns familjer och med sin kunnighet och positiva inställning bidrar de till att starten blir lyckad. För tillfället görs ej hembesök till förskolebarnens familjer. Vi har kökspersonal som tillreder alla måltider och städpersonal som ser till att våra utrymmen är rena. Vårdpersonalen är mån om att varje barn och familj ska känna sig välkommen och att en öppen famn alltid står till buds. 2. VERKSAMHETSIDÉ, VÄRDEGRUND OCH MÅL 2.1 Verksamhetsidé Småbarnsfostrans syfte är i främsta hand att främja barnets välbefinnande och att stödja barnet optimalt i dess utveckling till en trygg och harmonisk människa. Daghemmets verksamhet utgår från det enskilda barnet, en kundvänlighet som ligger till grund för barnets bästa och personalens yrkesskicklighet, där var och ens egen aktivitet, förbindelse och intresse för sitt eget arbete ligger till grund för att upprätthålla en arbetsglädje och ständig utveckling av det. Ett ekologiskt tänkande och hållbar utveckling är även viktiga nyckelord i vår diskussion om värden. 2.2 Värdegrund och mål Daghemmets övergripande mål är att få barnet att uppleva glädje, lustfylldhet, trygghet och respekt i en mångsidig verksamhet där barnets individuella utveckling tas i beaktande. Detta når vi genom att hjälpa barnet att känna sig delaktig i vardagens alla situationer. Vi vuxna är måna om att varje barn och familj ska känna sig välkomna. I en stimulerande och positiv uppväxtmiljö känner barnet sig tryggt vilket ger barnet möjlighet att lära sig nya saker och utvecklas i en positiv riktning. Barnet lär sig att visa hänsyn både till varandra och till vuxna. I samråd med föräldrarna förbereder daghemstiden barnet på att med öppna ögon och sinnen gå vidare i livet.

4 Trygghet är ett brett begrepp som kan ha många betydelser. Personalen på Sesam har tillsammans reflekterat över innebörden av ordet trygghet och hur trygghet i praktiken kan implementeras. 1. Närvarande vuxna: Barnen ska bemötas av både fysiskt och mentalt närvarande vuxna. Detta innebär att de vuxna är lyhörda, observanta och fokuserade på arbetet i alla situationer. En närvarande vuxen är mottaglig för barnen, agerar uppmuntrande och ger tid åt barnen genom daglig dialog både enskilt och i grupp. 2. Tydliga regler och struktur: Regler finns till för att trygga barnens fysiska och mentala säkerhet. Reglerna bör vara gemensamma, tydliga och konsekventa. Daghemmet har gemensamma regler för både inne- och utevistelsen. Struktur inom daghemmet syftar främst på de vuxnas gemensamma spelregler som består bland annat av gemensam ansvarskänsla samt respekt för arbetet, barnen, föräldrarna och arbetskollegerna. Den praktiska strukturen består av en fungerande arbetsturlista, planeringskvällar och regelbundna personalmöten. Även rutiner vid ut- och ingång bidrar till en fungerande struktur på daghemmet. 3. Rätt till lek, fantasi och harmoni: Harmoni på daghemmet leder till lek och fantasi, samtidigt som lek och fantasi också inger harmoni. På daghemmet och i förskolan Sesam strävar vi till att ge barnet tid, rum och medel för lek. Detta gör vi genom att ha smågruppsverksamhet, olika lekstationer med tillhörande lektavla där barnen väljer sin aktivitet, temalekar, lekar med tillhörande rekvisita (ex. utklädningskläder). Den vuxne fungerar som inspiratör och vägledare samt stöder, uppmuntrar och tröstar vid behov. 3. FOSTRARENS ROLL En helhetssyn som omfattar vård, fostran och undervisning vägleder fostraren i fostringsarbetet. Etiken styr fostraren till att använda sin ställning på ett respektfullt och rättvist sätt. Fostrarens roll är krävande, ansvarsfull och bör omfatta en öppen och ärlig växelverkan i förhållandet till barnet. Den vuxne är en betydelsefull förebild för barnet och påverkar dess uppväxtprocess. Sålunda bör fostraren vara medveten om hur hon/han uppfattar och utvärderar sin egen verksamhet för att kunna växa och utvecklas i sin uppgift och att inse dess påverkan hos det enskilda barnet. 4. INLÄRNINGSMILJÖN En positiv och trygg atmosfär och inlärningsmiljö främjar barnets utveckling. Vi vill skapa en uppväxtmiljö som är psykiskt och socialt trygg och formas av nära vuxen- och kompisförhållanden som i sin tur ökar barnets känslomässiga och sociala välmående.

5 Genom ett barncentrerat tänkande, en emotionell, varm atmosfär, ett uppställande av klara gränser och genom att övervaka verksamheten skapar vi en trygg miljö för barnet som möjliggör inlärning. Med en hemlik, trivsam och stimulerande inlärningsmiljö samt struktur, ordning och reda, intressant material och olika redskap vill vi ge barnet möjlighet att utveckla sin kreativitet med allt vad det innebär. 5. SPRÅKETS BETYDELSE Språket spelar en viktig roll när barn börjar intressera sig för omgivningen. Det öppnar helt nya världar för barnet som med hjälp av fantasin kan föreställa sig ting och händelser från förfluten tid, nutid och framtid. Att stödja barnets språkutveckling är av betydelse då barnet utvecklar sitt språk i samspel med vuxna och andra barn. För att barnet ska få ett rikt språk är det viktigt att uppleva och göra saker tillsammans samt att ge ord för det som händer. Därför ger vardagssituationerna goda möjligheter att stimulera språket. Leken, sagor, rim och ramsor, sång och musik har en speciell betydelse när det gäller att stödja barns språkutveckling. Leken formas efter språket och barnet lär sig att använda språket i kontaktskapande syfte. Barns egna erfarenheter och upplevelser då de får möta ord och begrepp i deras rätta sammanhang är viktiga för språkutvecklingen. En stimulerande och aktiverande uppväxtmiljö stöder språkets utveckling och uppmuntrar barnet att våga uttrycka sig, använda språket och lär sig att lyssna och förstå. I daghemmet strävar vi till att använda ett korrekt, nyanserat och rikt språk i samtal med både barn och vuxna. Vi samtalar mycket och strävar ytterligare till att var och en ges möjlighet att få och våga uttrycka sig, bli hörd och sedd. Till vår dagliga verksamhet hör sagor, rim, ramsor, drama, sång, så kallade språkpåsar, samlingar om språkglädje, stegvis samt lek i små och större grupper. Utöver detta använder vi språket i diskussioner och samtal i alla vardagssituationer så som mat-, tambur- och wc-situationer, aktivitetsstunder, utevistelser, mm. Under vilostunder får barnen höra sagor och musik av olika karaktär och svårighetsgrad. Sagoböcker och annan tidskrift finns inom räckhåll för barnen i de flesta rum. Vi vill på detta sätt ge det enskilda barnet möjlighet att berika sin fantasi och sitt intresse för sagovärlden, med allt vad det innebär. Vi har även en lånebokhylla där familjen kan låna hem av daghemmets böcker. Daghemsgrupperna har olika pedagogiska hjälpmedel för att i samarbete med föräldrarna stöda barnens svenska språkutveckling. Under läsåret kommer alla barn att få stifta bekantskap med bokkassar som språkstöds barnträdgårdsläraren samlat ihop. Biblioteket kommer att besökas regelbundet och personalen söker ständigt nya metoder och hjälpmedel för att stöda användningen av det svenska språket hos barnen.

6 6. BARNETS SÄTT ATT FUNGERA Barnets intresse, nyfikenhet och viljan att vara delaktig och fungera främjar dess utveckling och inlärning. Barnet lär sig nya ting genom samspel med sin omgivning. De dagliga erfarenheter som barnet får tillsammans med andra, i och utanför hemmet, främjar utvecklingen av olika slags kunskaper. Känslan av att vara en av gruppen är viktig för barnet och formar dess sätt att umgås med andra samtidigt som förståelse för sociala relationer växer och självkänslan utvecklas. Denna känsla vill vi i daghemmet förmedla och delge det enskilda barnet bl.a. genom positiv uppmärksamhet. Vi stöder även barnet i att få en uppfattning om hur dess eget agerande påverkar dess omgivning, både positivt och negativt. Vi vill ta vara på barnets rika inlevelseförmåga och spontanitet genom att respektera och förverkliga dess idéer, funderingar och tankar i vår verksamhet. 6.1 Barnets lek För barnet finns lekens betydelse i själva leken och den är grundformen för att lära för livet. Att leka är för barnet ett naturligt sätt att fungera. Barnet leker inte för att lära sig utan lär sig genom att leka. Med hjälp av leken behandlar barnet sina erfarenheter och bearbetar sina känslor. I leken löser barnet sociala problem som det möter m. h. a. sina tidigare erfarenheter och lär sig förmågan att växelverka. Barnet lär sig bl.a. att verka målmedvetet tillsammans med andra barn och att dela med sig, m.a.o. barnet lär sig att lyssna, diskutera, förhandla, välja, överväga, beakta och respektera olikheter, hjälpa, uttrycka sina åsikter och motivera dem och barnets jaguppfattning stärks. I de äldre barngrupperna används regelbundet Stegvis ett pedagogiskt material för utveckling av barns sociala kompetenser och stärker dess självkänsla. Programmet uppmuntrar barnet att arbeta för ökad gemensam trivsel och förebygger mobbning och våld. Materialet består bl.a. av fotoplanscher, rollspel, handdockor och CD-skiva med sånger som handlar om programmets olika teman. Barnen samlas i smågrupper och bearbetar materialet enligt schemat. 6.2 Fysisk aktivitet Daglig fysisk aktivitet är grunden för barnets välbefinnande och för en sund tillväxt. Rörelse och motion både inomhus och utomhus, enskilt och tillsammans med andra, ger positiva upplevelser, stärker barnets motorik, jagbild och sociala färdigheter. Lika viktig är det att låta kroppen vila och få slappna av. I daghemmet vill vi ge barnet möjlighet att genom rörelsestunder inom- och utomhus få lära sig rörelsesånger och regellekar. Under utevistelsen uppmuntras barnen till lek och motoriskt utvecklande verksamhet. Barnen får enskilt och i grupp, upptäcka sin egen kropp lära känna och benämna olika kroppsdelar, bl.a. med hjälp av olika redskap så som bollar, ringar, ärtpåsar,

7 hopprep. Vi strävar till att undvika tävlingssituationer alla skall få vara med och känna sig delaktiga utan krav från omgivningen. Förskolan gymnastiserar en gång i veckan i Kottby lågstadieskola. Där har barnen möjlighet att använda olika redskap. Samtidigt bekantar sig de flesta barnen med sin blivande gymnastiksal. På vintertid åker förskolebarnen skridskor på Brahekonstisbana. Barnen ges grunden till sunda levnadsvanor bl.a. genom att betona handtvättens betydelse, rätt klädsel vid utevistelse och ett sunt förhållande till vila och avkoppling med t.ex. saga och lugn musik vid dagsvilan. Ett gott bordsskick och övning i att använda alla bestick inger trivsel vid måltiderna och ger finmotorisk träning. 7. INNEHÅLLSMÄSSIGA INRIKTNINGAR Grundvårdens främsta målsättning är att trygga barnets välbefinnande i sin helhet, att inge barnet trygghetskänsla och ett accepterande av sig själv samt att bereda möjlighet att kunna bygga upp ett förtroende till den vuxne. Ett barn vars grundbehov tillfredställts kan nu rikta sin nyfikenhet till andra barn och vuxna, miljön, verksamheten och inlärningen. Småbarnsfostrans centrala innehåll bygger vidare på denna helhet och består av nedanstående inriktningar: 7.1 Matematisk inriktning Barnet får uppleva glädje och nytta av att förstå enkla matematiska begrepp och uttryck i den dagliga verksamheten. De ges möjlighet att upptäcka, jämföra, reflektera kring mängd, antal, volym, relationer och med hjälp av de egna sinnena och material. Vi övar på olika matematiska former, som kvadrat, rektangel, cirkel och trekant. I förskolan används dessutom arbetsböcker. 7.2 Naturvetenskaplig inriktning Barnet bör få positiva upplevelser av naturen och ges tillfällen till att orientera sig i sin närmiljö och på så sätt vidga sina erfarenheter och kunskaper. Miljöfostran har som målsättning att ge barnet hopp om framtidstro och miljön blir ett naturligt inslag i den dagliga verksamheten bl.a. genom utevistelser på gården och utfärder i närmiljön. I förskolan har vi Mulleverksamhet som bygger på att respektera och lära känna naturen. För att få uppleva de olika årstidsväxlingarna går förskolan till skogen sex gånger på hösten, två gånger på vintern och fem gånger på våren. Det ekologiska tänkandet, som bl.a. i daghemmet innebär sortering av avfall, och om den enskilda individens insikt om hans/hennes bidrag till en positiv utveckling för vår natur och miljö, är av stor betydelse.

8 7.3 Historisk samhällelig inriktning Barnet ges möjlighet att bli delaktig i upplevelser om förgångna tider genom att bekanta sig med olika traditioner, som t.ex. högtider och mattraditioner förknippade med dem. Vi gör även besök till olika museer och sevärdheter i närmiljön. Samtidigt ges barnen möjlighet att få uppleva tidsperspektiv och hur vårt samhälle fungerar och ser ut idag. 7.4 Estetisk inriktning Barnet ges möjlighet att utveckla rytmkänsla och språk, upplevelser av olika stämningar skapa ett intresse för andra länders musik, men också genom musik stärka sin identitet och självkänsla. I dramaleken bör barnet ges möjlighet att bearbeta sina känslor, pröva på att leda och att ledas, öva samspel mellan olika individer. I drama integreras sagor, musik, rörelse, rytm och språk. Då barn skapar och arbetar med olika material bör de ges tillfälle att utveckla fantasi, kreativitet, initiativförmåga samt att uttrycka sina tankar och känslor i bild. På ett lustfullt sätt övas rörelseförmågan. Främst tränas hand/fingerrörelser och samordning av öga/handrörelser. Barnet bör också få möjlighet att. komma till insikt om att vi kan olika saker, att alla kan göra något och att alla gör på olika sätt är en viktig del av skapandet och stärker självkänslan. I år när Helsingfors stad är kulturhuvudstad satsar förskolan på formgivning och design med hjälp av formgivarens skattkista. 7.5 Etisk, Religions- och åskådnings anknuten inriktning Barnet ges möjlighet att lära sig att acceptera, respektera, tolerera och värdesätta sig själv, andra och sin omgivning, trots olikheter. Viktigt är, att med beaktande av barnets utvecklingsnivå, ge det möjlighet till att förstå skillnaden mellan gott och ont, rätt och fel, sanning och lögn. Utgångspunkten för den etiska, religions och åskådningsanknutna inriktningen är att respektera familjers värderingar och åskådningar. Vi strävar till att barnet växer till en positiv individ med ett gott självförtroende och en öppen syn på livet och att han/hon förstår innebörden av allas värdefulla människovärde. 8. HUR SMÅBARNSFOSTRAN BEAKTAR BARN SOM BEHÖVER SÄRSKILT STÖD Barndomen är ett värdefullt livsskede. Varje barn har rätt till en lycklig och harmonisk barndom samt att bli sett, hört och förstått. Barn som är i behov av särskilt stöd i sin utveckling och

9 inlärning är berättigade till det av sin omgivning. Familjens rätt till stöd och välbefinnande är av största betydelse. Ändamålet med särskilt stöd, är att för barnet trygga en möjlighet till social delaktighet med jämnåriga samt lämplig undervisning, nödvändigt stöd, habilitering och hjälpmedel, stöda en integrering av barnet i barngruppen samt att skapa en trygg miljö för växelverkan och inlärning. I samråd med föräldrarna görs en individuell, skriftlig habiliteringsplan upp. Vid behov görs även en plan för intensifierat stöd för det enskilda barnet. Planen uppföljs då regelbundet. 9. FÖRÄLDRARNAS ROLL I SMÅBARNSFOSTRAN 9.1 Fostringsgemenskap Målsättningen med fostringsgemenskapen är att den bör främja en positiv utveckling mellan barnet, dess föräldrar och de vuxna i daghemmet. Då stöds barnets uppväxt, utveckling och inlärning och föräldrarnas känsla av delaktighet i fostran på daghemmet stärks ytterligare. Fostringsgemenskapen bidrar till att skapa en atmosfär som stöder en jämlik, öppen, ärlig och konstruktiv växelverkan mellan barnets föräldrar och de övriga vuxna kring barnet. Varje enskild familj har sin egen kultur, sina egna vanor och modeller för samspel och på samma sätt har vi i daghemmet våra egna sätt att verka tillsammans med barnen. En förståelse och respekt för dessa företeelser är en viktig utgångspunkt för en lyckad fostringsgemenskap. Alla nya familjer, utom förskolebarnens familjer, besöks i sitt hem av en egenvårdare samt av föreståndaren. Genom att bereda tid och rum för varje enskild familj då dagvården inleds, strävar vi till att starten skall bli så betydelsefull och trygg som möjligt för alla parter. Samtalen som förs lägger en god grund för den fortsatta, dagliga och öppna kontakten mellan daghemmet och hemmet. Föräldrakväll, där verksamhetsåret presenteras, ordnas en gång om året. Föräldrakvällar kan vid behov ordnas oftare. Information och förfrågningar delges föräldrarna även per e-post och brev. Föräldraföreningen ordnar i samråd med personalen t.ex. jippon för hela familjen. 9.2 Barnets individuella plan för småbarnsfostran och planens utvärdering En individuell plan görs för det enskilda barnet i samråd med föräldrarna för att stöda och trygga dess helhetsutveckling. Planen följs och utvärderas regelbundet tillsammans med föräldrarna. Syftet med de årliga föräldrasamtalen är att skapa en bild av barnets hela dag i daghemmet och kartlägga barnets utveckling i sin helhet. Samtalen hålls oftare enligt behov och önskemål för att barnet skall ges möjlighet att växa och utvecklas på bästa sätt. De dagliga diskussionerna med barnet och föräldrarna och de korta mötena i tamburen och på gården spelar en väsentlig roll. Samtalen med barnen, samt i viss mån dokumentering av dessa, ger möjligheten att följa med utvecklingen hos barnet.

10 Inlärningsplanen för barnens förskoleundervisning (LEOPS) görs upp på hösten i samråd med vårdnadshavarna, barnet och förskolans barnträdgårdslärare. I LEOPS:en beskrivs enskilda mål för förskoleundervisningen för varje barn. Inlärningsplanen utgår från barnets styrkor och mål för växande och utveckling som ställs upp tillsammans med vårdnadshavaren. Planen utvärderas på våren tillsammans med vårdnadshavarna. En del av planen flyttas i samband med överföringsmöte till skolan för att övergången från förskolan till nybörjarundervisningen skall bli trygg och lyckad. 10. SAMARBETE INOM OLIKA NÄTVERK Ett mångsidigt samarbete med olika institutioner spelar en väsentlig roll när det gäller att stöda utvecklingen av det enskilda barnet och utveckla dagvården till det optimala. Daghemmet stöder föräldraskapet och hemmets fostringsarbete och hänvisar vid behov till användning av service- och stödåtgärder samt informerar om där tillhörande verksamhet. Daghemmet samarbetar med de nätverk som betjänar barnet och familjen. Till dessa hör familjerådgivningen, barnrådgivningen, ambulerande specialbarnträdgårdsläraren, barnskyddet, andra daghem och närliggande skolor och förskolor. Ett samarbete upprätthålls bl.a. även med Palmia, Folkhälsan, Svenska skolan för synskadade, Arcada, Prakticum, BI samt biblioteket i Majstad Elevvård Elevvårdsarbetet baserar sig på konfidentiellt och ansvarsfullt samarbete mellan hemmet och personalen. Elevvården strävar efter att förebygga och identifiera inlärningssvårigheter och andra svårigheter som kan vara hinder för växande och lärande. Inom elevvården samarbetar man bland annat med social-, undervisnings- och hälsovårdsväsendet samt övriga samarbetspartners som barnskyddet, rådgivningsbyrån och skolan. Till elevvårdsgruppen hör förskolans barnträdgårdslärare, daghemmets föreståndare, ambulerande specialbarnträdgårdslärare, skolpsykolog och vid behov en representant för hälsovården. Med skriftligt samtycke av vårdnadshavaren kan övriga sakkunniga delta på elevvårdsgruppens möten, t.ex. barnskyddet, socialarbetare, barnets läkare eller terapeut. Elevvårdsgruppen träffas en gång per termin. På hösten behandlas bl.a. gruppdynamiska aspekter och oro för vissa förskolebarn. På elevvårdsmöten planeras även stödåtgärder för de förskolebarn som får intensifierat stöd eller särskilt stöd. Vårdnadshavaren meddelas muntligt ifall barnets ärende kommer att behandlas på mötet. Vårdnadshavaren har rätt att delta på mötet endast för den stunden då barnets ärende behandlas. Under höstens elevvårdsmöte går gruppen igenom vilka barn som rekommenderas att delta i skolberedskapsundersökningen samt fånga upp de barn som behöver stöd innan skolstarten. Under vårens elevvårdsmöte planeras det stöd som kommer att ges före terminens slut. Ifall något barn deltagit i skolberedskapsundersökningen går skolpsykologen och den ambulerande

11 specialbarnträdgårdsläraren igenom hur barnet klarat av skolberedskapsundersökningen på vårens möte. Vårdnadshavaren har möjlighet att få resultaten muntligt genom att delta i mötet, i annat fall skickas resultaten hem skriftligt. Det finns tre olika stödformer: 1. Allmänt stöd: ingår för alla barn 2. Intensifierat stöd: ges då allmänt stöd inte är tillräckligt. Denna stödform är mera långsiktig, mer omfattande, mera systematisk och fokuserar tydligare på det enskilda barnets växande och lärande 3. Särskilt stöd: Ifall intensifierat stöd inte är tillräckligt ges särskilt stöd på basen av ett expertutlåtande 11. UTVÄRDERING, UTVECKLING OCH UPPFÖLJNING AV PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Utvärdering och uppföljning av den pedagogiska verksamhetens innehåll, arbetssätt, förhållningssätt samt av barnets läroprocess syftar till att synliggöra och utveckla verksamhetens pedagogiska kvalitet och att ta barns perspektiv. Utvärderingen av barnets fostran och utveckling sker ständigt i de dagliga sysslorna, här och nu, genom observation och diskussion tillsammans med barnet, personalen och föräldrarna. Vår strävan är att utvärderingen och förverkligandet av verksamheten inom småbarnsfostran sker kontinuerligt och regelbundet. Utvärderingen sker bl.a. vid personalens utvecklingsdagar och planeringskvällar, i utvecklingssamtal mellan personal och förman samt vid föräldrakvällar både muntligt och skriftligt.

12

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund Stjärnans plan för småbarnsfostran Innehållsförteckning 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan 2. Målsättning och värdegrund 3. Egenvårdarmodellen - Med barnaögon 4. Gruppfamiljedagvårdarens roll inom småbarnsfostran

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Överby daghems arbetsplan 2015-2016

Överby daghems arbetsplan 2015-2016 Överby daghems arbetsplan 2015-2016 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1. Småbarnsfostran 2 2. Småbarnsfostran i Korsholms kommun 3 2.1. Syftet med småbarnsfostran 4 2.2. Målet för småbarnsfostran 4 2.3. Korsholms kommuns organisation

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran

Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran Kyrkbackens daghem Planen för småbarnsfostran 1 Planen för småbarnsfostran 2 Daghemmet Kyrkbackens daghem Ventusvägen 27 Daghemsföreståndare Leskelä Kristina Postnummer och postanstalt 67700 Tel:044-7809435

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Odenplans förskolor Förskolebarns framtidstro vår utmaning Vi ser det som vår utmaning att vara med och forma barnens framtidstro, där den moderna barndomen i

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Friggagatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Göteborgs Stad Centrum Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vår vision... 3 3. Vårt systematiska arbetsmiljöarbete präglas av ett

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Knattebo daghem 2014-2015 Allmänna uppgifter om förskolan Enhet: Knattebo daghem Grupp: Blåbär Gruppstorlek: 11 barn (6 flickor och 5 pojkar) Förskolelärare: Annika

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten. Arbetsplan Balders Hages Förskola Reviderad 2015 Värdegrund Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014-2015 Mumintrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Förskola; Tallbacken Avdelning; Nyckelpigan Välkomna till förskolan Tallbacken Nyckelpigan. Vi som arbetar här är engagerade pedagoger som brinner för barns lust och nyfikenhet till sitt eget lärande i

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN 0 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN Uppdaterad 30.05.13 INNEHÅLL Inledning 1 1 Målsättning och värdegrund 1 2. Med barnaögon 2 2.2 Egenvårdarmodell 3 2.1 Fostringsgemenskap 3 2.3 Smågruppsverksamhet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Daghemmet Alexia 2012-2013 Innehållsförteckning 1. Tankar kring planen för småbarnsfostran 3 2. Beskrivning av daghemmen Alexia och Skatan 3 3. Vår barnsyn och värdegrund 4 4.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus.

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus. Ämne: Natur Övergripande mål och riktlinjer/ Genomverksamheten stimuleras Har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling - Känna till vanliga djur och växter - Känna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOKAL ARBETSPLAN Tamburkontakt Lokal arbetsplan Minigiraffen - lugn och trygg lämning - man blir sedd och bemött både vid hämtning och lämning - informationsutbyte - någon personal möter upp vid lämning/hämtning

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Arbetsplan Skärsätra Förskola

Arbetsplan Skärsätra Förskola Arbetsplan Skärsätra Förskola Vi som arbetar på Skärsätra förskola Biet Helena Jensen Cicci Edin Sländan Eivor Pada Anna Furuvik Marita Eriksson Fjärilen Carin Stålhandske Maija Eriksson Sandra Jadesköld

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning Verksamhetsmiljö 3 sida Bystugans mål och värderingar: Grundtrygghet 4 Glädje och gemenskap 5 Språket 5 Naturen och miljöfostran

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 10.12.2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Enhetens verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av enhetens inlärningsmiljö...

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

BARNABO DAGHEM. Plan för Småbarnsfostran

BARNABO DAGHEM. Plan för Småbarnsfostran BARNABO DAGHEM Plan för Småbarnsfostran INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vad är småbarnsfostran 1.1 Värdegrund 1.2 Pedagogisk grundsyn 2 Verksamhetsidé Målsättning 3 Barnet är det centrala 4 Inlärningsmiljön 4.1

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Läroplan för vård, fostran och lärande

Läroplan för vård, fostran och lärande Esbo stad Läroplan för vård, fostran och lärande Läroplan för dagvård på svenska i Esbo Svenska bildningstjänster 1/1/2015 Innehåll INLEDNING... 3 1 SMÅBARNSFOSTRAN - BÖRJAN PÅ DET LIVSLÅNGA LÄRANDET...

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Kanehalls förskola är en plats för lek, lärande och utforskande där barnens behov och intressen styr verksamheten. En förskola som är mer bortalik än

Läs mer

Reviderad 111001. Handlingsplan för värdegrundsarbete. Bara förskolor. Vi har alla ett gemensamt ansvar för framtiden, och framtiden är våra barn

Reviderad 111001. Handlingsplan för värdegrundsarbete. Bara förskolor. Vi har alla ett gemensamt ansvar för framtiden, och framtiden är våra barn Reviderad 111001 Handlingsplan för värdegrundsarbete Bara förskolor Vi har alla ett gemensamt ansvar för framtiden, och framtiden är våra barn 1 VÄRDEGRUNDSARBETE Förbud mot diskriminering Lagen om förbud

Läs mer

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen Verksamhetsplan För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen VÄRDEGRUND Att främja alla barns lika värde. Att alla barn blir bekräftade och sedda. Att barn och föräldrar blir respekterade för den de är.

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun

Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Namn Kommun Läroplan för förskoleundervisningen i Larsmo kommun Larsmo Träder i kraft 1.8.2016 Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg 2014-08-15 Förskola 2013/2014 Förskolans namn: Forshälla förskola Förskolechefens namn: Birgitta Johansson Verksamhetsberättelsen i Uddevalla

Läs mer

Daghemmet Villa Solaris. läroplan för förskolan

Daghemmet Villa Solaris. läroplan för förskolan läroplan för förskolan uppdaterad i mars 2013 Läroplan för förskolan 1. Verksamhetsidé för förskoleundervisningen 3 2. Den pedagogiska miljön 3 3. Arbetsmetoder 3 4. Förskoleundervisningens centrala mål

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Blästad friförskolor 2010/11

Blästad friförskolor 2010/11 Blästad friförskolor 2010/11 VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LEK&LÄR Barns inflytande Barnen har inflytande och kan påverka sin situation på förskolan utefter sina egna behov och förutsättningar. Processutbildning

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer