Verksamhetsberättelse. HK Aranäs 2013/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. HK Aranäs 2013/14"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2013/14 66:e verksamhetsår 2013/14 blev ett år med återhämtning från den turbulens och ekonomiska bekymmer som följt föreningen under några år. Ett år när vi fortsatt har fått jobba stenhårt med såväl de ekonomiska utmaningar som utmaningarna att skapa stabilitet och förtroende inom föreningen. har under året haft 1158 medlemmar varav 813 aktiva spelare mellan 7-20 år, föreningens 1947-klubb hade vid verksamhetsårets slut 11 medlemmar. Under året har vi haft ca 65 lag i seriespel från de allra yngsta tjejerna och killarna till våra representationslag på dam och herrsidan. Säsongen för klubbens alla lag inleddes sista helgen i augusti med klubbläger i Skene, där spelare och ledare från de allra minsta till våra representationslag var med. Helgen var mycket lyckad med bra träning, goda möjligheter till lek över åldersgränserna och erfarenhetsutbyte för våra ledare. Våra duktiga ungdomar har visat framfötterna inte bara i seriespel utan även i USM/JSM och olika cuper nationellt och internationellt. Bakom bredden och framgångarna ligger många timmars ideellt arbete från många, framförallt våra fantastiska ledare och de som praktiskt arbetar med våra arrangemang.

2 STYRELSENS ARBETE OCH FÖRENINGENS EKONOMI Efter ett turbulent år 2012/13 har det gångna året präglats av att skapa stabilitet. Årsmöte hölls 12 juni och styrelsen tog tidigt ut riktningen att arbeta fokuserat med den interna organisationen, framförallt styrelsens olika ansvar samt hitta rutiner för att hantera medlemsregister och medlemsfrågor. Årsmötet beslöt att medlemsavgiften ska vara odifferentierad, 400 kr, och att differentieringen helt ska läggas på träningsavgifterna. Kansliet under Sophia Johanssons ledning lade ner mycket arbete för att få till stånd ett fungerande medlemsregister och medlemsavgifterna fakturerades med personliga fakturor vilket inneburit en högre andel har betalat medlems och träningsavgifter. Under sommaren drev föreningen, via ett kommanditbolag, glasskiosken i Badhusparken genom ett avtal med Innerstadens Café. Tyvärr genererade inte verksamheten de intäkter som föreningen hoppats på och inför sommaren 2014 beslöt föreningen att inte engagera sig vidare och kommanditbolaget avslutades. Vår klubbchef Sophia Johansson har ensam dragit det stora lasset när det gäller sponsring då den föreslagna organisationen med en person som på provisionsbasis arbetar med sponsring inte kommit på plats. Som konsekvens av detta har budgetens mål för sponsring inte fullt ut nåtts. Tre styrelseledamöter har på egen begäran utträtt ur styrelsen Håkan Gustafsson (aug 2013), Anders Franzén (okt 2013) och Fredrik Stockman (april 2014). Föreningen har också beslutat att idrotts- och hälsocertifiera förningen, enligt Kungsbacka kommuns modell, under 2014, ett arbete som startat och som kommer att slutföras innan november Som ett led i detta arbete har föreningens policy avseende ökad jämställdhet, mångfald, demokrati och delaktighet; drogförebyggande arbetet samt nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld, uppdaterats. Policydokumentet godkänt av styrelsen återfinns i bilaga 1. omsättning under 2013/14 var drygt 6 milj. kr och ett negativt resultat på kr. PERSONAL Kansliorganisationen har delvis förändrats då ungdomsansvarigtjänsten är delad på två personer Niklas Virolainen och Niklas Tengberg som båda dessutom är tränare för våra juniorlag (herr respektive dam). Anette Durling och Torbjörn Andersson har lämnat sina tjänster och Kristina Ambratt har kommit ny. ARRANGEMANG Arrangemangsgruppen för säsongen 2013/14 har involverat cirka 40 personer som arbetade på herrarnas hemmamatcher och som gjorde ett fantastiskt arbete under Anders Olofssons ledning. Ett särskilt gäng som ansvarat för herrarnas div 2 matcher (Fjärås HK) har också formats. Vår klubbchef Sophia Johansson har arbetat hårt med kringarrangemang i samband med matcher och också tagit fram en ny kollektion supporterattiraljer som sålts i samband med matcher. Dessutom tillkommer föräldrar till våra ungdomslag som ställde upp som läktarvärdar, hjälpte till att sälja lotter, fika, och städa läktaren efter matchen och det funkade mycket bra.

3 Vårt härliga veterangäng sålde som tidigare år lotter, och en rolig och inkomstgivande försäljning, och stort tack till dem som gav sin vinst till klubben! Aranäs Open * 2013 samlade 40 fler lag än En satsning gjordes på att erbjuda sponsorer och andra intressenter att visa upp sig samt förströelse och godsaker inte minst för de medföljande familjerna. Inför Aranäs Open 2014 har planeringen satts igång tidigare och med tydligare roller, detta tillsammans med kanon väder gjorde att Aranäs Open 2014 blev en stor succé. HERRSEKTIONEN HERRARNAS A-LAG: Efter den något turbulenta spelsäsongen 2012/2013 som slutade med tvångsnedflyttningen och en omstart för vårt herrlag i Allsvenskan och att hela 12 spelare lämnade truppen, startade vi om extra tidigt inför spelsäsongen 2013/2014, närmare bestämt måndagen den 15 april. nya lag var ett ungt, hungrigt och väldigt formbart lag vilket gjorde det mycket spännande och inspirerande att börja om på nytt. En mycket stark höst, en svajig vår men god spelarutveckling totalt sett under spelåret gav oss en mitten placering i årets allsvenska. Härlig spelarutveckling på flera av de unga killarna, främst Oscar Bergendahl och Anton Hallbäck som båda fått representera Sverige i sina respektive landslag. Fast gammal e äldst, Tommy Atterhäll levererar ständigt och med i skyttetoppen. Inför säsongen 14/15 tar vi nya kliv och känns det som att truppen blir så gott som intakt, förutom att Oscar Bergendahl lämnar för Alingsås HK, Renny Svennberg går till HK Drott och att Magnus Lindén väljer att kliva av tåget och satsa mer på egna företaget samt vårda familjen som vuxit. Tommy Atterhäll ersätter som spelande assisterande tränare och det är vi mycket glada för, hans erfarenheter och rutin kommer att bidra stort. Ledarstab under året har varit, Jerry Hallbäck, Magnus Lindén, Janne Gustafsson och Jennie Classon HERRARNAS B-LAG FJÄRÅS HK: Fjärås HK halkade ur division 2 Västra, efter kvalspel mot IK Baltichov. Säsongen inleddes svagt, men efter hand började laget plocka poäng och fick chans att kvala. Fjärås-matcherna spelades med i huvudsak juniorspelare med inlånade spelare ur A-lagstruppen, och i år märktes det på Fjärås HKs trupp att Herrarnas A-lag var ungt och att våra bästa juniorspelare spelade allsvensk handboll. HERRJUNIORER & A-POJKAR: För årets herrjuniorer och A-pojkar har utvecklingen skett på ett mycket bra sätt, där har vi breddat oss och Niklas Virolainen som har huvudansvaret för dessa grupper, har gjort ett mycket bra jobb samt ser till att killarna är välutbildade och redo för nästa steg i sin handbollsutveckling. * Aranäs Open ligger alltid i maj, dvs i början av varje verksamhetsår, men i slutet av säsongen. Så för verksamhetsåret 2013/14 inkluderar Aranäs Open 2013.

4 Herrjuniorerna lyckades ta sig till steg 5 (finalsteget) och kom där på en 6:e plats. AP åkte tyvärr ut i steg 4, men en mördande konkurrens gjorde att även de skall vara nöjda med årets säsong. Många killar i dessa åldersgrupperna har varit uttagna till riksläger som svenska handbollsförbundet arrangerar och några även uttagna till de yngre landslagen. Vi går en ljus framtid till mötes och många killar i årets HJ + AP kommer ni säkerligen se i vår herrtrupp inom några år. DAMSEKTIONEN DAMERNAS A-LAG: Vi spelade säsongen 2013/14 i Div 2. Huvudtränare för damerna denna säsong är Patrik Kocken Karlsson och assisterades av Christian Caca Andren målvaktstränare Peter Lövstrand, fys tränare Tommas och Patrik, lagledare/material sköttes av Kim och Anders. Laget slutade på en 3e plats bakom hårdsatsande Torslanda och duktiga Önnered. Säsongen präglades av mycket skador på spelare och spelare som flyttade utomlands. DAMER B-LAG (HK FJÄRÅS) Laget bestod av spelare från både junior och A lag. Man slutade i topp av Div 3. DAMJUNIORER Under stora delar av säsongen tränade Damer och Juniorer ihop. Resultatmässigt gick det bra men kom 2a i junior Elit serien och steg 3 i JSM. Tränare denna säsong var Niklas Tengberg. A-FLICKOR Säsongen 13/14 var det flickor födda som bildade A-flickor och tränades av Martina Lasson och Roland Jernström. UNGDOMSEKTIONEN 2013/214 har varit en handbollssäsong med glädje och mycket positivt som vi jobbar vidare med. Vi vill fortsätta utveckla våra ungdomar till aktiva, ansvarstagande personer, som känner glädje, engagemang på plan och blir duktiga handbollsspelare och medmänniskor. Flera av ungdomslagen redovisar stora framgångar på plan i serie och cup spel. Ungdomssektionen jobbar självklart vidare med att rekrytera spelare till Handbollskolan. En satsning för att få fler att prova på handboll har varit att arrangera skolhandboll med bästa 2:an och 3:an som alltid är väldigt uppskattat. Vi är som förening glada och stolta för att vi har över hundra ledare med mycket stor kompetens att träna våra tjejer och killar, ledare som är förebilder för våra ungdomar.

5 HANDBOLL-FÖR-ALLA Under våren har föreningen med stöd av ett stipendium från Erikshjälpens Kungsbackafond startat Handboll-för-alla en handbollskola för barn och ungdomar med neuropsykologiska funktionsnedsättningar. Vi vill från styrelsen framföra ett stort tack till alla våra fantastiska ledare, spelare, föräldrar och medlemmar för ett mycket gott arbete 2013/14. Det är ni som ger våra ungdomar chansen att spela och utöva handboll i Handbollsklubben Aranäs och Kungsbacka kommun. Kungsbacka För styrelse Ordförande

6 Bilaga 1 Idrotts och hälsocertifiering Policydokument För att få tyngd och hållbarhet i klubbens policys kommer vi att lyfta fram dem vid årsmöten, gemensamma träffar (såsom teorilektioner), representations- och informationsmöten samt för sponsorer och kommun. Dessutom skall våra policys finnas tillgängliga på vår hemsida, kansliet samt i vår verksamberättelse. 1. Policy för ökad jämställdhet, mångfald, demokrati och delaktighet I skall alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, ska få delta i föreningens aktiviteter. Föreningen strävar efter att utforma verksamheten så att den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap. 1.1 Mål och inriktning jämställdhets- och mångfaldspolicy anger övergripande mål och inriktning för jämställdhets- och mångfaldsarbetet i föreningen. Målet för jämställdhet och mångfaldsarbete är att alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter att bli behandlade med respekt oavsett kön, etnisk härkomst, funktionshinder, sexuell läggning, religiös eller politisk uppfattning. 1.2 Utgångspunkt Föreningen utgår ifrån svensk lagstiftning dvs. jämställdhetslagen och de diskrimineringslagar som reglerar jämställdhets- och mångfaldsarbetet. agerar i enlighet med förbudet mot diskriminering på grund av ras, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning och verkar aktivt för att behandla samtliga medlemmar med respekt. 1.3 Genomförande Det övergripande målet för är att alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden. Det ska finnas möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva sin sport hos. Kvinnors och mäns idrottande värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och resurserna fördelas rättvist. Ledare och medlemmar hos påverka attityder och värderingar på ett positivt sätt. Utöver detta skall kvinnor och män ha lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ. Flickor och pojkar, kvinnor och män skall ges samma möjligheter att utvecklas som aktiva, ledare, tränare, anställda eller förtroendevalda. Samma förutsättningar skall ges när det gäller budget, träningsanläggningar, träningstider och liknande och att flickor och pojkars idrottande får samma uppmärksamhet i information och arbetet mot massmedia.

7 Bilaga Ansvar Vi är alla i klubben gemensamt ansvariga för att policyn efterlevs. 2 Policy för utveckling av det drogförebyggande arbetet Föreningens drogpolicy är ett styrdokument till stöd för föreningens medlemmar och personal i detta viktiga arbete. Vår grundinställning är att vi ska hjälpa och stötta efter bästa förmåga i alla situationer. Det är ledarstabens ansvar att drogpolicyn efterlevs i samband med alla idrottsliga aktiviteter som arrangeras av föreningen och därigenom agerar som goda förebilder för ungdomarna. 2.1 Policy gällande tobak uppmuntrar ungdomar att värna om nikotinfria miljöer och en ungdomskultur utan tobaksrökning och snus, genom att ledare och aktiva görs medvetna om dess negativa inverkan. tillåter inte att våra ungdomar använder tobak under eller i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet. Åtgärd Skulle policyn gällande tobak inte efterföljas av spelare och ledare gäller följande: hänvisning till gällande tobakspolicy inom klubben Ansvarig Vi är alla i klubben gemensamt ansvariga för att dessa regler efterlevs. 2.2 Policy gällande alkohol Åldersgräns för alkoholintag är i Sverige 18 år vilket är den naturliga gräns vi beaktar inom klubben. Alkoholdrycker = Spritdrycker, vin och öl - dryck starkare än lättöl Inga alkoholdrycker ska förekomma vare sig bland ledare eller aktiva i samband med idrottsverksamhet i regi, t ex under träningsläger och tävlingar eller resor till och från dessa. på fester arrangerade av klubben är det 18-års gräns som gäller vid alkoholförtäring. Åtgärd Vid misstanke om alkoholproblem bland spelare och ledare gäller följande: hänvisning till gällande drogpolicyn inom klubben. enskilt samtal med styrelseledamot med ansvar för berörd sektion - föreningen erbjuder stöd och hjälp.

8 Bilaga 1 Ansvarig Styrelsen, men även övriga medlemmar har ett gemensamt ansvar för att eventuella misstankar uppmärksammas. 2.3 Policy gällande sniffning Vi inom tolererar inga former av sniffning eller boffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. I Sverige förekommer oftast sniffning/boffning bland ungdomar i den yngre tonårsgruppen. Åtgärd Vid all form av misstanke om nyttjande av lösningsmedelspreparat till sniffning såsom Aceton, Butan eller liknande skall uppmärksammas och rapporteras vidare. enskilt samtal via styrelserepresentant och föräldrakontakt om medlemmen är under 18 år. - eventuell kontakt med polis och sociala myndigheter. Ansvarig Styrelsen, samt övriga medlemmar har ett gemensamt ansvar för att eventuella misstankar om sniffning uppmärksammas. Naturligtvis så gäller ovanstående regler även besökande, föräldrar, tävlande och andra som uppehåller sig inom klubben och dess olika aktiviteter. 2.4 Policy gällande narkotika och dopingpreparat All förbrukning och hantering av narkotiska preparat är förbjudet enligt svensk lag. All dopning är förbjuden enligt de etiska idrottsliga reglerna. I gäller nolltolerans för narkotika och dopingpreparat. Undantaget för spelare med läkarordinerad medicin. Åtgärd Vid misstanke om olovligt användande av narkotiska preparat (ej medicinerat), dopingklassade preparat samt kosttillskott gäller följande: enskilt samtal med styrelseledamot med ansvar för berörd sektion och föräldrakontakt om medlemmen är under 18 år. eventuell kontakt med polis och sociala myndigheter Ansvarig Styrelsen, men även övriga medlemmar har ett gemensamt ansvar för att eventuella misstankar uppmärksammas. Naturligtvis så gäller ovanstående regler även besökande, föräldrar, tävlande och andra som uppehåller sig på klubben i olika situationer.

9 Bilaga Policy gällande kosttillskott I avråds alla spelare bestämt från att använda alla former av kosttillskott, då effekter och biverkningar på växande barn och ungdomar ännu inte är kartlagda. En god kosthållning, väl sammansatt mat och dryck, är en förutsättning för optimal träningseffekt, återhämtning, idrottsprestationer och god hälsa. En varierad kost innehållande tillräcklig energimängd täcker kroppens alla behov av näringsämnen. 3 Aranäs nolltoleranspolicy mot psykiskt och fysiskt våld 3.1 Allmänt Policyn skall motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbing, sexuella trakasserier och rasistiska beteenden. Det är viktigt att alla vuxna reagerar och agerar när en medlem uppträder olämpligt mot en kamrat eller vuxen. Det är viktigt att veta att varje utebliven tillsägelse indirekt betyder ett godkännande av handlingen. Det är viktigt att alla vuxna strävar efter att vara goda förebilder gentemot våra barn och ungdomar. Föreningen kommer att aktivt verka för att alla ska känna sig välkomna till. Den modell som presenteras här är ett resultat av erfarenheter. Generellt sett kan man säga att ju fortare ingripandet sker, desto lättare går det att stoppa vad som pågår. Det är en enkel men vettig slutsats som vi också måste arbeta efter. Att få reda på om mobbing pågår kan ibland vara den svåraste biten. Det kan ske genom lägesenkäter och lite detektivarbete i laget. Enskilda trivselsamtal med spelarna är ett annat sätt att få information om läget i laget. Vid andra tillfällen kanske någon förälder hör av sig. Vid enskilda samtal är det viktigt att finna en plats där samtalen kan äga rum ostört. har nolltolerans mot sexuella övergrepp. Sexuella trakasserier betyder ovälkommet uppträdande av sexuell natur eller annat uppträdande grundat på kön eller sexuell läggning, som kränker flickor och pojkar, kvinnor och män, vilka är aktiva, ideellt arbetande eller anställda inom idrottsrörelsen. Det viktigaste kännetecknet för sexuella trakasserier är att de är oönskade av den som utsätts för dem. Avgörande är den utsattas upplevelse, inte trakasserarens motiv. Sexuella trakasserier kan vara av olika slag, fysiskt, verbalt eller icke-verbalt. Det kan vara fråga om t ex oönskad fysisk kontakt såsom onödig beröring av en annan persons kropp, ovälkomna och återkommande förslag eller påtryckningar, oönskad visning av pornografiska bilder och texter, visslingar, blickar eller gester som är anstötliga. Det kan också vara annat uppträdande eller yttranden som svärtar ner eller förlöjligar individen på grund av kön eller sexuell läggning. Sexuella trakasserier handlar inte om en ömsesidig flirt självklart är det tillåtet utan om att någon utsätts för en ovälkommen handling med koppling till kön och/eller sexuell läggning.

10 Bilaga 1 När sexuella trakasserier förekommer drabbar det ofta någon som står i en beroendeställning till en annan individ. Inom idrotten kan det t ex gälla en tränare eller en ledare som trakasserar en adept. Det kan också gälla barn/ungdomar som utsätter andra barn/ungdomar. Trakasserier är ibland oavsiktliga och har sin grund i tanklöshet, men är andra gånger avsedda att såra, trycka ned eller förnedra. En person kan välkomna ett och samma beteende från en individ men inte från en annan. Det kan t ex ha att göra med vilken relation personerna i fråga har till varandra. har nolltolerans mot psykiskt våld. Exempelvis; kränkningar för hur man skrattar, lär sig, talar, tänker, vad man önskar sig, vem man umgås med, mobbning genom att tala nedlåtande dig, om din familj, din släkt, dina kompisar), gester, svordomar och grovt språk (könsord, etc.) har nolltolerans mot fysiskt våld. Exempelvis: slag med händer eller andra tillhyggen, sparkar, knäa, skallningar, 3.2 Åtgärd Alla spelare, tränare och ledare skall bry sig och ingripa vid alla former av dåligt beteende och kränkande behandling. Alla tränare, ledare aktiva inom är direkt skyldiga att vara lyhörda inför spelares misstanke om mobbing gentemot annan spelare, ledare eller liknande Ansvarig ledare inleder samtal med berörda parter samt föräldrar för att gemensamt komma tillrätta med problemet. Åtgärdsprogram ska vid allvarligare fall upprättas och noga dokumenteras. Dessa samtal syftar till att bygga upp förtroende och inge hopp om, och möjlighet till förändring. Avsikten med samtalen är att starta en process som ska leda till att mobbningen upphör. Arbetet med denna process kan pågå under en längre tid och skall inte avslutas förrän den som känner sig utsatt, anser att mobbingen upphört. 3.3 Ansvarig Styrelsen är ytterst ansvarig för en nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld. Ansvaret i vardagen vilar på ledare, tränare och andra vuxna i föreningen att tillsammans verka för att mobbing inte uppstår och agera i de fall som det uppstår. Om det mot förmodan uppstår allvarliga problem så kommer en styrelseledamot att ha enskilda samtal med de berörda.

Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening

Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening Innehållsförteckning 1. Övergripande policys ÅSA IF... 3 1.1 Ändamål/föreningsidé... 3 Idrotts- och hälsocertifiering... 4 2. Jämställdhets- och mångfaldspolicy...

Läs mer

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande.

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. Utveckla det drogförebyggande arbetet DROGPOLICY För oss i Kungsbacka Basketklubb är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Kungsbacka Basketklubb har med tanke på detta antagit en drogpolicy,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering

Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering Idrotts- och Hälsocertifiering 1.0 Bakgrund Idrotts- och hälsocertifieringen riktar sig till föreningar i Kungsbacka kommun och fungerar som en kvalitetsmärkning.

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Syftet med certifieringen är att barn/ungdomar och andra aktiva ska kunna vara aktiva i en hälsosam och ännu tryggare föreningsmiljö i Kungsbacka

Läs mer

POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND

POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND REV. 2018 INLEDNING Kungsbacka Konståkningsklubbs, KunKK, verksamhetsidé är att vi på alla nivåer vill bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt,

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb KUNGSBACKA TENNISKLUBB 2016-11-14 Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Syftet med certifieringen är att barn/ungdomar och andra aktiva ska kunna vara aktiva i en hälsosam och ännu

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb

Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå. Genom detta vill klubben

Läs mer

POLICYS DROGFÖREBYGGANDE & VÄRDEGRUND

POLICYS DROGFÖREBYGGANDE & VÄRDEGRUND POLICYS DROGFÖREBYGGANDE & VÄRDEGRUND REV. 2019 INLEDNING Kungsbacka Konståkningsklubbs, KunKK, verksamhetsidé är att vi på alla nivåer vill bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt,

Läs mer

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll.

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll. H 65-Drogpolicy. H 65 startade 1965 och bedriver en omfattande verksamhet med ca 500 medlemmar. Säsongen 2008/2009 spelar representationslagen Herr och Dam båda i Div. 1. inte många föreningar i landet

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Innehåll 1. Bakgrund 5 2. Syfte 6 3. Omfattning 7 4. Dopningspreparat och narkotika 8 Hantering av överträdelse i denna del 9 Ansvar 9 5. Alkohol 10 Hantering av överträdelse i

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

KUNGSBACKA KONSTÅKNINGSKLUBB

KUNGSBACKA KONSTÅKNINGSKLUBB KUNGSBACKA KONSTÅKNINGSKLUBB Policys: Idrotts- och hälsocertifiering Kungsbacka Konståkningsklubbs, Kbkk, verksamhetsidé är att vi på alla nivåer vill bedriva vår idrott så att den utvecklar människor

Läs mer

Detta är en policy/plan och en handlingsplan mot trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier samt olyckor och dödsfall.

Detta är en policy/plan och en handlingsplan mot trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier samt olyckor och dödsfall. Policydokument Solfjäderstaden Innebandy Policynamn: Krishanteringsplan Senast uppdaterad: 2012-01-31 Gäller åldrarna: Alla, alla föreningens lag Beslutad av/på: Styrelsemöte feb 2012 Syfte: Skapa förutsättningar

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Frillesås FF. Idrotts & Hälsocertifiering 0. - Det drogförebyggande arbetet 0.1. - Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld 0.2

Frillesås FF. Idrotts & Hälsocertifiering 0. - Det drogförebyggande arbetet 0.1. - Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld 0.2 Idrotts & Hälsocertifiering 0 - Det drogförebyggande arbetet 0.1 - Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld 0.2 - Ökad jämställdhet och mångfald 0.3 - Ökad demokrati och delaktighet 0.4 - Höjd utbildningsnivå

Läs mer

Annebergs IF Den vita tråden

Annebergs IF Den vita tråden Annebergs IF Dalavägen 37 434 99 Kungsbacka Annebergs IF Den vita tråden Upprättad: 201311 Senast reviderad: 201710 Dokumentansvarig: Anders Sundqvist Version: 201311 Sida 1 av 10 Godkänt av: Underskrift

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu 1 Innehållsförteckning Varla IBK Ledord... 3 Mål med Barnverksamhet... 4 Mål med Ungdomsverksamheten...

Läs mer

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 GF Tempo Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 1.Utveckla det drogförebyggande arbetet 1.1 Inledning Vår förening GF tempo är en ideell förening som inriktar sig på truppgymnastik för barn och ungdomar.

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering

Idrotts- och hälsocertifiering Idrotts- och hälsocertifiering Utveckla det drogförebyggande arbetet Drogpolicy Volleybollklubben Westan VK Westan är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social

Läs mer

Till dig som är spelare!

Till dig som är spelare! Till dig som är spelare! Sexuella övergrepp är namnet på många handlingar där någon eller några går över gränsen och kränker en annan person på ett sexuellt sätt. yngre personer, även om hon/han själv

Läs mer

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match:

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match: Idrotts- och hälsocertifiering: Lerkils IF Under 2013 utformar Lerkils IF en policy i samstämmighet med Kungsbacka kommuns krav för att bli en idrotts- och hälsocertifierad förening. Innehållet i denna

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

Lagföräldramöte ÖHK

Lagföräldramöte ÖHK Lagföräldramöte ÖHK 2018-02-28 Agenda Status FBC Vinga Peter & Yanick Status respektive lag - bordet runt - alla Feedback från lagen till styrelsen & frågor alla Sammanfattning Info & policy arbete - Yanick

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK)

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Innehållsförteckning Mål med Barnverksamhet... 2 Mål med Ungdomsverksamheten... 2 Seniorverksamhet... 3 Krav att använda Glasögon... 3 Idrotts och hälsocertifiering...

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1 Aktiva föräldrar Att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen och utanför En utgångspunkt för hur vi, föreningen och ni som föräldrar

Läs mer

Drog- och alkoholpolicy

Drog- och alkoholpolicy Drog- och alkoholpolicy för medlemmar i MSSK Drog- och alkoholpolicy är skriven av ungdomssektionen 2013-10-15 Ansvarig för policyn är huvudstyrelsen. 2 (5) Varför en drogpolicy? Att vara med i en förening

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN 2018 Värdegrund Målsättning Tävlingsverksamhet Anläggningar Ambassadörsskap ANDT-policy Inriktning enligt RF:s Strategi 2025 Inledning 2017 års verksamhet innebar att besökarantalet

Läs mer

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB 1 Om föreningen: Osby Atlet & BrottarKlubb bildades 1930 och är en ideell förening i Osby kommun. Vår verksamhet är att lära ut brottning i grekisk romersk stil

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2017-09-11 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Regler & Gränser

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB Bakgrund Västra Frölunda Konståkningsklubb bildades den 1:e september 1974 och bedriver konståkning. Vi bedriver idrott i alla ålderskategorier

Läs mer

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad Drogpolicy Antagen vid Styrelsemöte: 2012-03-13 Reviderad: Thomas Lundblad Inledning/Allmänt Visby AIK är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran.

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Checklista för hälsocertifiering

Checklista för hälsocertifiering Checklista för hälsocertifiering Checklistan och kriterierna riktar sig till föreningar som genomfört sitt startår och som vill fortsätta att certifiera sig. Fortsättning är mer inriktad på informationsspridning,

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Mål Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en

Läs mer

Checklista för hälsocertifiering

Checklista för hälsocertifiering & checklista 2017 Startår Checklista för hälsocertifiering Checklistan och kriterierna riktar sig till föreningar som vill certifiera sin förening för första gången. Var vänlig och fyll i uppgifter om

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Varför en drogpolicy?

Varför en drogpolicy? Förord till handlingsplan/drogpolicy för föreningar på Norra Hisingen. Varför en drogpolicy? Att vara med i en idrottsförening är mer än att bara träna och tävla. Här får ungdomarna en trygg och social

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Styrelse - Organisation

Styrelse - Organisation Policy och Verksamhetsbeskrivning för Älvkarleby Idrottsklubb. Föreningens verksamhet och organisation Föreningen Älvkarleby Idrottsklubb bedriver föreningsverksamhet kring fotboll och innebandy. Det finns

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

Policydokument för Nyhammars IF

Policydokument för Nyhammars IF NYHAMMARS IDROTTSFÖRENING Policydokument för Nyhammars IF Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Nyhammars IF. Det skall diskuteras och förankras med aktiva, tränare, styrelse och kansli.

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Trygg förening Loggan Handlingsplanen gäller från nov 2015, revideras nov 2016 Sida 1 En trygg förening för alla vårt gemensamma

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden:

VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden: Medlemmarna i skall känna till och följa gällande värdegrund. Värdegrunden bygger på ledorden: Glädje och utveckling Spännande och motiverande, vill bli bättre, glädjas av varandras framgång, ta tillvara

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

POLICY HANINGE HANDBOLL

POLICY HANINGE HANDBOLL HANINGE HANDBOLL POLICY Dokumentet beskriver policy och riktlinjer inom ett antal områden som berör lag, ledare, spelare, föräldrar och övriga aktiva inom Haninge Handbollsklubb. POLICY 1(13) 1 FÖRORD...

Läs mer

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument Den blå linjen Spånga Hockeys policydokument Verksamhetsidé Spånga Hockeys verksamhetsidé är att som breddförening erbjuda högkvalitativ individuellt inriktad träning, i en välkomnande miljö som präglas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Förskolan Barnens värld 2012/2013

Förskolan Barnens värld 2012/2013 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Förskolan Barnens värld 2012/2013 Inledning Vår förskola ska vara en plats för glädje, lek och utveckling. Vi ska ge varje barn de bästa möjligheterna

Läs mer

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Version 2013 Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Gemenskap Trygghet Respekt Utveckling Verksamhetsidé I vår förening får Alla vara med, pojkar, flickor, unga och gamla! Det ska vara kul att idrotta och

Läs mer

Kriterier och checklista 2013

Kriterier och checklista 2013 och checklista 2013 grundläggande krav nedan, till Anna Carlsson, Fritid & Folkhälsa, Livsstilsenheten, 434 81 Kungsbacka, senast 15/11. Har certifieringsarbetet presenterats för föreningens styrelse under

Läs mer

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier DIARIENUMMER: KS 30/2018 901 FASTSTÄLLD: 2018-03-13 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: 2022-12-31 DOKUMENTANSVAR: Pch Policy mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Läs mer

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2011-09-12 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... Error! Bookmark not defined.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Alkohol- och Drogpolicy Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Nationell och lokal nivå Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA 2009/2010 Vårt gemensamma arbete på Svensby skola skall grundas på ömsesidig respekt och utformas så att eleverna får goda kunskaper och redskap för ett livslångt lärande.

Läs mer

IDROTTS & HÄLSOCERTIFIERING

IDROTTS & HÄLSOCERTIFIERING 2016-12-06 TÖLÖ FOTBOLL IDROTTS & HÄLSOCERTIFIERING 2016 IDROTTS & HÄLSOCERTIFIERING 2016 Certifieringsansvarig: Helen Björkencrona INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utveckling av det drogförebyggande arbetet 2

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

DROGPOLICY FÖR LAGANS GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR LAGANS GOLFKLUBB Sida 1 FÖR LAGANS GOLFKLUBB Sida 2 INLEDNING Lagans Golfklubb är en idrottsförening med inriktning på golf. Klubben bildades 1966 och har sedan dess befunnit sig i ständig utveckling. Klubbens idrottsverksamhet

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

MHF-Ungdoms policy. mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten. Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse

MHF-Ungdoms policy. mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten. Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse MHF-Ungdoms policy mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse 2014-02-02 Inledning MHF-Ungdom är en demokratisk organisation som bedriver verksamhet för att

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB Drogpolicy för Båstad Golfklubb, Version 2013.1 1 INLEDNING Båstad Golfklubb är en idrottsförening med golf som sysselsättning och som bildades 1930. Klubbens idrottsverksamhet består

Läs mer

Föreningspolicy

Föreningspolicy Föreningspolicy 2010-2011 Alvesta Innebandyklubbs föreningspolicy ska vara ett levande dokument som uppdateras minst en gång/år. Policyn ska vara ett stöd för ledare, spelare, föräldrar, styrelse och andra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer