/<r r"<6 Uppsala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "/<r r"<6 Uppsala 2014-11-25"

Transkript

1 KS DEC 2014 UPPSALA KOMMUNSTYRELSE ink Diarienr.. Z o 0 _ 0( :fa /<r r"<6 Uppsala Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala (SIU) Summeringsrapport Skola för Alla Inledning Projektet är del i det arbetet SIU drivit sedan 2009 vilket är att vara den resurs i civilsamhället som aktivt jobbar för integration inom alla områden vi kan påverka. Bakgrund "Skolorna organiserar undervisningen för nyanlända elever så att de avskiljs och isoleras från övriga elever. Därmed införlivas de inte i den sociala gemenskapen. Nyanlända elever upplever att de inte blir visade respekt och hänsyn för sina olika bakgrunder". (Skolinspektionen rapport Utbildning för nyanlända elever 2009, s 13) Under projektet Uppsala Vision 2030 kom vi i kontakt med skolungdomar i familjer och även ensamkommande barn som visade tecken på ett annat utanförskap än vad vi har sett tidigare. Vi insåg att fler barn/ungdomar än någonsin kommer hit från orosdrabbade områden och väldigt många fler än tidigare är i gymnasieåldern och är sårbara på grund av deras utsatta familjesituation, den enorma skolpressen att hinna med hela grundskolan under väldigt kort tid för att sedan slussas ut i vanliga klasser, inte ha möjlighet och val att delta i aktiviteter ungdomar vanligtvis använder för att skapa band, och allvarligast brist på referenser i det nya hemlandet som ökade känslan av utanförskap. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-post siu@comhem.se Postgiro:

2 Skolan behöver stöd och hjälp med att skapa en integrationsprocess inom skolans ramar. Och att utifrån deras verksamhet eller begränsningar ta hjälp av SIUs metoder, kan vi hjälpa de börja arbetet, för att sedan förvalta och förfina dessa så metoderna kan bli del av ordinarie verksamhet. Vad är Skola för Alla Ett treårigt projekt som går ut på att medvetet och konkret jobba med integration i skolan. Inkludera nyanlända elever i skolgemenskapen och skapa en ömsesidig integrationsprocess. Och för gymnasieelever att ge dem chansen att komma i kontakt med jämngamla svenska skolkamrater även utanför skolan. Det är ett långsiktigt arbete som ska hjälpa lärare och skolledning i arbetet med nyanlända inom skola och för att positivt påverka ungdomar. Projektet syftar till att hjälpa nyanlända elever få en chans att göra bra ifrån sig i skolan och i det nya samhället. Vi är måna om att jobba i syftet att även förebygga mobbning, kränkning och diskriminering mellan nyanlända elever och deras skolkamrater. Projektet ska skapa en plattform främst inom skolan där nyanlända elever och "vanliga" klasser kommer i kontakt med varandra och får, på likadana villkor, ta del av varandras referenser och kultur. Och på så sätt underlätta för ungdomarna utslussningen till andra skolor eller ut på arbetsmarknaden. På grund av att många av ungdomarna kommer hit i äldre ålder och många är dessutom ensamkommande ser vi att det är ytterst viktigt att de får komma i kontakt med bland andra Arbetsförmedlingen och frågor som rör arbetslivet och framtiden. Vi vill påverka dem positivt att använda sig av antingen yrkesutbildning eller fortsatta studier på universitetet. Besöksadress: Skolgatan UPPSALA Telefon: Organisationsnr: E-post siu@comhem.se Postgiro:

3 3 i går tillväga En elev från ordinarie klass faddrar en elev från språkintroduktion (sprint) / förberedelseklassen (fbk). Aktiviteter och integrationsarbetet är på 3 plan, parallellt: individnivå, grupp, och eventuellt hela klasser. Dvs. Först, elever faddrar varandra, deltagarna träffas i grupp och lärare fbk/sprint vs. högstadiewgymnasieklass faddrar varandra. Sist nämnda innebär att hela klasser samarbetar och har lektioner under skoltid genom aktiviteter. Alla intresserade elever och lärare och hela skolledningen på skolan ingår i projektet. Och alla intresserade familjer likaså. Vi samarbetar nära med skolledningen på skolorna vi kommer till för att förbättra arbetet och se vad som behöver göras mer av. Skapa trygghetsband med alla deltagare, elever som lärare. Vi träffas i skolan på schemalagd tid och utanför skolan. Använda mentorer, unga vuxna med yrkesutbildning eller universitetsutbildning. Ungdomsmentorer kommer från SIUs medlemsföreningar. De jobbar och/eller pluggar, och har utländskbakgrund och varierande år i Sverige. Och vi försöker hålla en jämn fördelning mellan könen. Vi samarbetar med alla aktörer i civilsamhället för att även integrera civilsamhället emellan. Befinna oss i alla forum för att sprida information om oss och arbetet. Vi ser att samarbetet med Uppsala kommun är av oerhörd vikt, för alla men särskilt för de nyanlända ungdomarna på gymnasienivå. Diskussion och feedback med styrgruppen. Första året Vi jobbade främst med Rosendalsgymnasiet sedan Lundellskaskolan. Vi börjar alltid med att få med skolledning och elevkår. Besöksadress: Telefon: Skolgatan UPPSALA Organisationsnr: E-post siu@comhem.se Postgiro:

4 4 Rosendalsgymnasiet: inledningsvis anmälde sig ca 60 elever för att faddras. Därefter utökades det med en hel "vanlig" klass som anmälde sig. Lundellskaskolan: officiellt 60 elever gemensamt från sprint och ordinarie klasser. Siffran är mycket blygsam då det går många fler sprintelever på Lundellska än på Rosendal. Vi utökar nu antal anmälda och hoppas officiellt fördubbla antal under hösten -14. Lundeilska är en skola med ett brett studieprogram med exempelvis allt från ekonomistudenter till omvårdnadsstudenter. Vi vet att i de flesta fallen så finns det väldigt liten integrering mellan dessa grupper. Vi är därför måna om att komma in till alla klassrum och se till att blanda deltagare från ordinarieklasserna så även "vanliga" elever får integreras. Vi kontaktades på våren även av en lärare på GUC och en elev på Bolandgymnasiet som ansåg att vår närvaro var nödvändig. Sprintklassen ligger på Bolandgymnasiet. Samtal inleddes och vi deltog i en aktivitet. Dock fick vi avvakta på grund av turbulenta förändringar som rör skolorna GUC/Bolandgymnasiet. Nu hoppas vi det har lagt sig lite så vi kan återuppta arbetet. Vi ser Bolandgymnasiet som viktig skola att jobba med. På grund av de svårigheter vi fick rapporterat om genom lärare, kurator och elev men även det att de har yrkesförberedande utbildningar och dessa intresserar många nyanlända elever. Strax innan sommarlovet inledde vi samarbetet även med Västra Stenhagenskolan. Och även deras kulturcentrum. Vi ska även dra in FBK klassen på Stenhagenskolan som vi har hört är helt isolerad. Det mycket positiva är nästan hundra procent av alla nyanlända elever vill vara med. Det som är överraskande är att alla lärare och programrektorer känner och tycker lika positivt. Och alla dem använder sig av samma argument som fick oss att uppmärksamma frågan från start. Att ungdomarna behöver komma i kontakt och skapa relationer med svenska jämnåriga skolkamrater. I dagsläget jobbar vi officiellt med Rosendalsgymnasiet, Lundellskaskolan och Västra Stenhagenskolan. Vi har uppmanats av Lundellska att återuppta kontakten igen med Bolandsgymnasiet, vilket vi ser positivt på. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-post siu@comhem.se Postgiro:

5 0 Vi har även i dagarna blivit kontaktade av en nyanländ kille tidigare elev på Lundellska och som numera är elev på Fyrisskolan. Han vill ha dit projektet på grund av deras yrkesutbildningsprogram som lockar många nyanlända som liksom honom har slussats ut, dock att de har svårigheter med utanförskap. På Västra Stenhagenskolan jobbar vi med högstadieelever. Och vi är jätte positiva och stolta över att även rapportera att skolan fick inleda en ny fas i projektet. Tidigare än vi planerat dessutom. Aktiviteterna: Under första året har vi fokuserat mycket på banden mellan projektkoordinator och deltagarna. Och projektet i sig, koordinator och skolledningen. Utan trygghetsbanden skulle arbetet försvagas. Många möten och samtal individuellt, i små grupper och med hela klasser med upp till max 3 klasser per aktivitet. Möten och samtalsträffar har varit schemalagda i skolan. De har varit utanför skolan mellan faddrar och på våra lokaler. Samtalen har visat sig vara väldigt viktiga. Ungdomarna går med många frågor om framtiden och funderingar om vilka möjligheter de har i Sverige att utvecklas. Och ungdomarna är ju inte en homogen grupp. Det fmns olika referenser och olika utgångspunkter. Mycket samtal över nätet genom Facebook och på telefon, samtal och sms. Skolträffarna är väldigt uppskattade. Ungdomarna får en chans att komma i kontakt med flera och skapa "kompisgäng". Där tar vi upp även frågor som lärare eller tom kurator "upptäckt", eller som elever haft funderingar kring. Exempel på det har varit mobbning och jämställdhet. Utomhusaktiviteter har varit begränsade än så länge för att skapa trygghet inom skolan. Men med den nya fasen kommer de att bli fler och större med minst 60 personer/aktivitet/månad/skola. Under sommaren höll vi i ett sommarläger med Friluftsfrämjandets. Simning för tjejer på Friskis & Svettis. På skolan är de, liksom oss, måna om både tjejer och killars välmående. Därför och efter frågan från skolor så har vi bestämt att öppna upp för simning för killar också. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-post siu@comhem.se Postgiro:

6 6 Stort antal pojkar som inte kan, vågar inte lära sig på egen hand och får därför inget betyg pga. det. I början var det flera elever i projektet från Rosendal som läste journalist eller hade ambitioner att lära sig mer om kommunikation och media, både sprint och i vanliga klasser. Därför bestämde vi oss för att öppna upp 30 minuter radiotid på vår radiostation Radio RIU 98,95. Vi ville främst ge de nyanlända en merit på CV. Numera sänder en elev som nyligen slussats ut till vanlig klass. Han brukar bjuda in både lärare, forskare och elever från Uppsalas skolor till intervjuer och samtal. Effekt och resultat Genuin positivitet från lärare, skolledning och elever när vi informerar att kommunen och Uppsala politiker vill jobba med att få alla elever att må bättre i skolan. Energi till lärare att sammanföra klasslektioner genom våra aktiviteter, vare sig det är på högstadiet eller gymnasiet. Även mötet med Arbetsförmedlingen var väldigt uppskattat och viktigt. För båda elever och lärare och särskild de nyanlända på gymnasieskolan. Efter mötet med arbetsförmedlingen i februari insåg vi att många ungdomar hade gått omkring med frågor som rör arbetsmarknaden och blev jätte glada när de fick höra att de kan- och får söka sommarjobb. Mötet var så uppskattat till den grad att när vi väl kom till Lundellskaskolan så upptäckte vi att informationen vi hade sammanställt i form av ett dokument efter mötet med Arbetsförmedlingen och genom Uppsala Kommun användes av sprintlärarna för att informera eleverna, för att studievägledarens information antingen inte var tillfredställande eller tydlig. Dessutom så hade alla nyanlända elever som inte skulle få gå sommarskola sökt sommarjobb, och de allra flesta fick ett. Lärare och skolledningen har varit överväldigande positiva och ser effekterna i skolan i form av initiativtagande från eleverna. Nyanlända eleverna tar för sig lite mer i skolans aktiviteter/kalendarium genom att delta i skolans aktiviteter eller att vara initiativtagare. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-post siu@comhem.se Postgiro:

7 Elevkårer röstar för att aktivt jobba med integration i skolan. Innan vi kom visste inte sprintklasser överhuvudtaget inte vad elevkår var eller vad de gör. Och elevkåren med lärare hade helt missat att informera och inkludera de nyanlända eleverna. Numera går elevkår in med information till klassen. Och elever från sprint engagerar sig i kårerna. Programrektorer väljer att schemalägga skolträffarna. Ett resultat av det goda banden och samarbetet är att de har bestämt att tidigarelägga skolträffar på dagen för att svenska elever inte ska missa att vara med pga. extrajobb eller hobbyaktivitet. Projektkoordinator planerar aktiviteter med hela arbetslag på skolan. Ungdomsmentorer har fått med sig meriter och erfarenheter som stärkt dem i ledarskapsrollen. Ett oerhört viktigt resultat, och som vi är stolta över att ha redan uppnått och hoppas jobba mer på är att klasser kommer att faddra varandra. På Västra Stenhagenskolan och Rosendalsgymnasiet och snart även Lundellskaskolan, har lärare bestämt sig för att medvetet inkludera projektet med skolundervisning. Programrektorer och lärare inkluderar nu sprint/fbk klassernas undervisning med skolans ordinarieklasser utanför skolan under skoltid, och inom skolan. Detta gör att projektet inleder en ny viktig fas, tidigare än väntat. Och projektet blir större. Att det sker redan nu betyder att skolorna är i behov av oss och att vi har skapat det nödvändiga bandet för att förbättra arbetet. Vi kommer att även jobba parallellt med ungdomarna som slussats ut till vanliga klasser. De har uttryckt en önskan att ha månatliga stödgruppssamtal, vilket vi ser positivt på, att de vill fortsätta med oss. Projektet har en stor efterfrågan från lärare och man vill att det fortsätter för att man hoppas att genom oss hjälpa skolan ta de första stegen dom behöver för att normalisera arbetet med integration i skolan. Ryktet har nått utanför Uppsala stad och lärare i Gimo och Sigtuna har även tagit kontakt med förfrågan att låta oss även jobba på deras skolor. Under projektets gång upptäckte vi att för de nyanlända ungdomarna på gymnasienivå så är frågan om jobb större än vi tidigare har trott. De är väldigt måna om att ta reda på mer om arbetsmarknaden, var man vänder sig, hur man går till väga osv. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-postsiu@comhem.se Postgiro:

8 Därför hoppas vi att vi kan få till flera möten med Arbetsförmedlingen. Eller att återigen öppna upp för samtal om mötet mellan Arbetsförmedlingen och nyanlända gymnasieelever. Detsamma har de uttryckt om Uppsala kommun. De vill se vilka som sitter där, vad man gör, hur det styrs, varför osv. Att få komma nära de personer som styr och ställer är något väldigt främmande för de flesta nyanlända. Vi hoppas ta ut de på besök till Uppsala kommun och sedan till Riksdagshuset för att öka intresset för demokrati och demokratiska frågor och principer. Besöksadress: Telefon: UPPSALA E-post Postgiro:

9

10 SIU, Skola För Alla Rosendal gymnasiet, 14 bilder, Lundellska skolan, 8 bilder Västra Stengahen skola, 12 bilder, Idrott, midsommar och drakeflyg dagen Projekt som en process: träffa rektor, elevkåren, informations möte till skolpersonal, Informationsmöte till Sprint elever, informationsmöte till skolelever, workshop, mentorer, gruppsamtal, individsamtal, kulturaktiviteter, sommar läger, gemensamma resa, stödsamtal, och radiosändningar.

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Foto: Arash Atri / Bildarkivet.se Lupp - en väg till ökad kunskap. Kristinehamn ska vara

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever 2016-02-26 1 (10) Kommunförvaltningen Handlingsplan UN 2016/4 Ansvarig Ester Alavei Upprättad av Ester Alavei Upprättad den 2016-01-03 Reviderad den Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Skolan, huvudman och organisation Uppdragsgivare Skolverket gav Sociala Missionen rätt att bedriva Gymnasieskolan Futurum 2001-01-22. Sociala Missionen

Läs mer

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Presentation från Idrottsvetenskapliga programmet, C-uppsats vid Umeå Universitet

Läs mer

Integrationsprojekt Skola För Alla Delrapport

Integrationsprojekt Skola För Alla Delrapport Integrationsprojekt Skola För Alla Delrapport 2014-2015 redovisningsrapport Innehåll Inledning... 3 Förkortningar... 2 Varför vi startade projektet och vad vi ville åstadkomma... 4 Målet med projektet

Läs mer

15-09-24. Modell för arbetet med likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

15-09-24. Modell för arbetet med likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Modell för arbetet med likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsrådet Kamratstödjargrupp / Vuxengrupp Skolledning, elevvårdsgrupp 1 Föräldrarepresentant / arbetslag

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Enligt 14a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Sonfjällsskolan, Hede Rymden, Paviljongen och 6-9 Gäller under läsåret 2010-2011 Handlingsplanens

Läs mer

LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET FRAMTID ARBETE SKOLA FRITID

LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET FRAMTID ARBETE SKOLA FRITID LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN FRITID SKOLA POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET ARBETE FRAMTID Inledning 3 Fritid...4 Skola...8 Politik & Inflytande...15 Hälsa & Trygghet...19 Arbete.. 26 Framtid..28 LUPP 2010

Läs mer

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Gäller från och med 2012-10-18 2 Ungdomspolitiskt program Ungdomsrådet, som tidigare kallades ungdomsdemokratigruppen, där också framtagandet av ett ungdomspolitiskt

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap 2010-03-31 Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Norråsaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norråsaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norråsaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor ansvarar för att det varje år upprättas en

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Rapport från tillsynsbesök på Stensbergskolan 13 april 2016 Besöket varade mellan 13.00 och 15.30 Deltagare: Rektor/förskolechef: Nils-Göran

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid.

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid. Likabehandlingsplan Innehåll... sid.1 Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2 Vår vision... sid.3 Skolans ryggsäck... sid.3 Delaktighet och förankring... sid.3 Utvärdering och revidering...

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Kvalitetsredovisning 2009 FÖRSKOLEKLASSEN Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Rektor 2010-05-12 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015 Planen utvärderas varje år Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla har

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund. LIKABEHANDLINGSPLAN Likabehandlingsplan för Sven Eriksonsgymnasiet 10/11 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra

Läs mer

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskolan 7-9, grundsärskolan, förberedelseklass Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux, Elof Lindälv Godstransport (lastbil) och Fordonsförare (buss). Möte med ledning 100621 och lärare 100906 Individuell anpassning av studierna,

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision är att alla elever, personal och vårdnadshavare på Almåsskolan skall känna till och kunna leva utifrån vår gemensamma värdegrund. Skolans ledning

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Förslag från kommunutvecklarna

Förslag från kommunutvecklarna Förslag från kommunutvecklarna Hur Arvidsjaur ska kunna bli bättre för ungdomar 13-25 år under läsåret 14/15 Reza Mohammedi, Hjalmar Landström och Jawid Rahmani. Foto Kent Norberg. Vi - Reza Mohammedi,

Läs mer

Likabehandlingsplan Läsåret 2014/2015

Likabehandlingsplan Läsåret 2014/2015 Likabehandlingsplan Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Definitioner och begrepp...3 Vision...4 Vårt främjande arbete...4 Älvsbyns Gymnasium...4 Kartläggning och arbetsgång...6 Utvärdering

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Datum. 2014-06-26 Rev 2014-08-22. att lägga rapporten Uppföljning av ferieskola vårterminen 2014 till handlingarna, samt

Datum. 2014-06-26 Rev 2014-08-22. att lägga rapporten Uppföljning av ferieskola vårterminen 2014 till handlingarna, samt Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Annbritt Öqvist Datum 14-06-26 Rev 14-08-22 Diarienummer BUN-14-23 Barn- och ungdomsnämnden Rapport Uppföljning av ferieskolan vårterminen

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät om hälsa och livsstil som har tagits fram tillsammans med ungdomar i Östergötland. Resultaten kommer att användas för att ta hänsyn till vad unga tycker.

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektor Tommy Thundahl Biträdande

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan 2014 2015 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Frågor och svar från Demokratidagen 2013

Frågor och svar från Demokratidagen 2013 Frågor och svar Demokratidagen 2013 Torsdagen den 17 oktober genomfördes Demokratidagen 2013 på Sliperiet. Totalt deltog ca 140 personer och ca 15 st jobbade med det praktiska runt dagen. Av dessa 140

Läs mer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer Sida 1 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever Beslutat av Kongress14 Sida 2 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 1 Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 Gäller för förskoleklasser, grundskola 1-6, grundsärskola, fritids och skoldaghem 2 Innehållsförteckning Vision.3-5 Rektors ansvar

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Akademi Sinclair 2015

Akademi Sinclair 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Akademi Sinclair 2015 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Detta dokument ska årligen utvärderas och återupprättas. Antagen av elever

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

Elevbarometer för den kommunala gymnasieskolan 2015

Elevbarometer för den kommunala gymnasieskolan 2015 1(8) Tjänsteskrivelse 2015-08-03 Diarienummer: UAN 2015/0329 Version: 1,0 Beslutsorgan: UAN Halmstad Utbildning Klas Jacobsson E-post: klas.jacobsson@halmstad.se Telefon: 0738-11 88 44 Elevbarometer för

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 6-9, Kungsskolan Ansvariga för planen Klas Lundström Vår vision Skolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Rudbecksgymnasiet läsår 14/15

Plan mot kränkande behandling. Rudbecksgymnasiet läsår 14/15 Plan mot kränkande behandling Rudbecksgymnasiet läsår 14/15 1 Inledning Det finns två lagar, Skollagen och Diskrimineringslagen, som ska skydda mot kränkning, diskriminering och trakasserier i skolan.

Läs mer

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar.

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar. KVISTBERGSSKOLAN Plan för skolans arbete mot diskriminering, trakasserier, mobbning och annan kränkande behandling (direkt underställd Likabehandlingsplan Torsby kommuns skolor) Läsåret 2013/2014 Fastställd

Läs mer

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD EXTRA KRAFT Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 2 EXTRA KRAFT EXTRA KRAFT 3 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Östra skolan 2015 Upprättad 20150108 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Loggbok under vasabesök

Loggbok under vasabesök Loggbok under vasabesök Förberedelser... Jag tror det hade varit bra om vi hade läst om/diskuterat de finlandssvenskas situation mer inför resan, för att inte framstå som helt okunniga (och ointresserade)

Läs mer