Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN MCS, Heartmate II

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13935 su/med 2016-01-11 5 RUTIN MCS, Heartmate II"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Innehållsansvarig: Lisa Hård af Segerstad, Ivasjuksköterska, Thoraxintensivavdelning (lisha21) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef, Verksamhetsledning (helre3); Per Albertsson, Verksamhetschef, Verksamhet Kardiologi (peral2) Denna rutin gäller för: Verksamhet Kardiologi; Operation 3 Sahlgrenska; Thoraxintensivavdelning SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET HeartMate II LVAD Detta PM ger information om de tekniska detaljerna kring HeartMate II och särskilda rutiner som utförs i vården av patienter med HeartMate II. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 27)

2 Innehållsförteckning SYFTE... 4 BAKGRUND... 4 KONTRAINDIKATION... 4 KOMPLIKATION... 4 FUNKTION... 5 SYSTEMSTYRENHET... 6 STYRENHETENS SYMBOLER... 8 BATTERIKNAPP... 9 UTFÖRA SJÄLVTEST... 9 VILOLÄGE TYSTA LARM DISPLAYKNAPPEN ANSLUTA DRIVLINAN TILL SYSTEMSTYRENHETEN RESERVBATTERI 11-VOLTS INTERNT STRÖMMODULEN UTFÖRA SJÄLVTEST AV STRÖMMODULSSYSTEMET STRÖMMODULENS LARM SYSTEMMONITOR PUMPFLÖDE (PUMP FLOW) PUMPHASTIGHET (PUMP SPEED) EFFEKT (PUMP POWER) PULSINDEX (PI) UNIVERSALBATTERILADDAREN BATTERI OCH BATTERIKLÄMMOR BYTA TILL BATTERIDRIFT OMLÄGGNINGSRUTIN DOKUMENTATION RENGÖRING OCH RUTINMÄSSIG INSPEKTION ÖVRIG INFORMATION MAGNETKAMERA (MR) Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 27)

3 TRANSPORT AKUTA SITUATIONER HLR ELKONVERTERING/DEFIBRILLERING BILAGA 1 LARM OCH VARNINGSLAMPOR STYRENHETEN BILAGA 2 STRÖMMODULENS LARM Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 27)

4 SYFTE Detta PM ger information om de tekniska detaljerna kring HeartMate II och särskilda rutiner som utförs i vården av patienter med HeartMate II. För mer information om specifik omvårdnad se PM: ECMO och andra korttidsassister Omvårdnadsaspekter och teknisk information. BAKGRUND HeartMate II LVAD (Left Ventricular Assist Device) ger mekaniskt understöd till vänster kammare vid grav hjärtsvikt orsakat av olika sjukdomstillstånd såsom dilaterad cardiomyopati, ischemisk cardiomyopati, myocardit, post hjärtinfarkt etc. Patienten är accepterad för hjärttransplantation och/eller är i ett sådant skick att annan medicinsk behandling inte är tillräcklig. KONTRAINDIKATION Sepsis eller annan allvarlig infektion, aortainsufficiens, avancerad multiorgansvikt, patienten tål ej antikoagulationsbehandling, malignitet, svår neurologisk sjukdom, dåligt ordnade sociala förhållanden. KOMPLIKATION Framför allt högerkammarsvikt, blödning, hemolys, infektion, njursvikt, leversvikt, stroke och embolier. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 27)

5 FUNKTION HeartMate II vänsterkammarstödpump (LVAD) är en roterande pump med axiellt flöde. HeartMate II LVAD är en aktiv pump, parallellkopplad med den nativa cirkulationen. Detta gör att pumpflödet varierar med hjärtcykeln. Pumpens inflödeskanyl är ansluten till apex i vänsterkammaren och pumpens utflödesgraft är anslutet till aorta ascendens. I pumpen finns en rotor som innehåller en magnet. Rotorenheten drivs runt av den elektromagnetiska kraften som genereras av motorn. Rotorrotationen åstadkommer den drivkraft som driver blodet från vänster kammare genom pumpen och ut i den kroppsegna cirkulationen. Pumputflödet är beroende av rotorns rotationshastighet och tryckdifferensen mellan pumpens in- och utflödesdel. Förändringar av vänster kammares fyllnad (preload) och systemvaskulär resistans = SVR (afterload) påverkar direkt flödet i pumpen. En liten ökning av afterload eller en liten minskning av preload resulterar i ett minskat pumpflöde. Därför är det viktigt att följa preload och afterload för att få optimalt flöde (l/min). Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 27)

6 SYSTEMSTYRENHET Styrenheten har 3 olika funktionslägen: 1. Körläge (run) Systemet fungerar och är i bruk. Systemstyrenheten ställer per automatik om sig till driftläge när den kopplas till en pump. 2. Viloläge (sleep mode) Systemet är inte i bruk men är klart för användning. Reservstyrenheten är vanligtvis satt i viloläge. 3. Laddningsläge (charge) Systemet är inte anslutet till den perkutana kabeln men är anslutet till en strömkälla för laddning och aktivering av det interna 11-voltsbatteriet. I körläge lyser den gröna symbolen för pump på, och styrsystemenheten har följande funktioner: Styr motorns effekt och hastighet Innehåller reservfunktioner för drift av system Övervakar, tolkar och reagerar på systemet Utför diagnostisk övervakning Displayen visar pumpparametrar (flöde, varvtal, effekt, pulsindex och status för backup batteriet). Utlöser larm med tydliga instruktioner för åtgärder Visar 6 senaste allvarliga larmen Registrerar och lagrar händelser i minnet (240 händelser) Utför diagnostik av drivlinan Överför information om systemets funktion till systemmonitorn Systemstyrenheten har två stycken elkablar som kopplas till strömkälla i form av batteri eller nätspänning. Båda kablarna tillför lika mycket ström men den vita kabeln överför även data mellan systemstyrenheten och systemmonitorn. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 27)

7 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 27)

8 STYRENHETENS SYMBOLER Symbolen för pump på lyser grönt när pumpen är igång. Den gula skiftnyckelsymbolen tänds när styrenheten påträffar ett mekaniskt eller elektriskt fel eller programvarufel i systemet. Den röda hjärtsymbolen tänds när styrenheten påträffar ett allvarligt problem som kan orsaka allvarlig skada eller död. Detta är ett varningslarm. Läs eventuella anvisningar på skärmen när det röda hjärtat tänds och vidta omedelbart åtgärder. När den gula diamanten tänds är det mindre än 15 min batteritid kvar. Byt omedelbart strömkälla! Den röda symbolen för svagt batteri tänds när det återstår mindre än fem minuter av batterinivån (gäller endast vid batteridrift med 14-volts litiumjonbatteri). Detta är ett varningslarm. När den röda batterisymbolen tänds måste de tomma batterierna omedelbart ersättas med ett fulladdat par, eller så måste modulen för strömtillförsel kopplas till styrenheten. Den gula lampan vid den svarta strömkabelkontakten tänds när den svarta strömkabeln har lossnat eller kopplats bort från styrenheten. Detta är ett informationslarm. Sätt omedelbart tillbaka den svarta strömkabeln om den har kopplats bort eller lossnat. Den gula lampan vid den vita strömkabelkontakten tänds när den vita strömkabeln har lossnat eller kopplats bort från styrenheten. Detta är ett informationslarm. Sätt omedelbart tillbaka den vita strömkabeln om den har kopplats bort eller lossnat. Den röda lampan vid den perkutana kabelkontakten tänds när kabeln har lossnat eller kopplats bort från styrenheten. Detta är ett varningslarm. Sätt omedelbart tillbaka den perkutana kabeln om den har kopplats bort eller lossnat. Om den perkutana kabeln inte ansluts omedelbart, stannar pumpen. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 27)

9 BATTERIKNAPP Batteriknappen används för att: 1. kontrollera batteristatus på tillkopplade batterier (ej backupbatteriet) 2. utföra självtest 3. försätta en aktiv styrsystemenhet i viloläge Batteriknapp Batteriindikator UTFÖRA SJÄLVTEST Självtest utförs dagligen av ansvarig sjuksköterska. 1. Tryck in batteriknappen i 5 sekunder 2. Släpp knappen 3. Skärmen blir först vit sedan svart. Därefter kommer texten självtest upp. 4. Vid test skall alla lampor lysa med fast sken och en fast hög ton ljuda i 15 sekunder. 5. Skärmen blir därefter svart, självtestet är då avslutat och endast symbolen för att pumpen är i drift lyser. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 9 (av 27)

10 VILOLÄGE Viloläge används för att försätta styrsytemenheten i vila och används bl.a. vid byte av styrsystemenhet. Gör såhär: 1. Koppla bort den aktiva systemstyrenheten genom att avlägsna drivlina och extern strömkälla. 2. Håll batteriknappen intryckt i 5 sekunder, varefter styrenheten går över i viloläge. Backup-styrsystemenhet: För att sätta en backup-enhet som är i laddningsläge (där enheten inte är kopplad till en patient) i viloläge, avlägsnas enbart den externa strömkällan. TYSTA LARM Tystalarmknappen används för att tysta larm. Om man trycker på Tysta larm knappen och Displayknappen samtidigt kan man trycka fram de senaste sex allvarliga larmen. Displayknapp Tysta larm knapp DISPLAYKNAPPEN Displayknappen används för att aktivera displayskärmen och visar: Pumphastighet, PI (pulsatilitetsindex), Effekt, Flöde och Reservbatteriets status Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 10 (av 27)

11 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 11 (av 27)

12 ANSLUTA DRIVLINAN TILL SYSTEMSTYRENHETEN 1. För att ansluta drivlinan, se till så att säkerhetsspärren är öppen. (röda knappen skall synas). 2. Rikta in pilen på kabeln med pilen på systemstyrenheten. För in kabeln tills den klickar fast. 3. Stäng säkerhetsspärren genom att föra tillbaka den över den röda knappen 4. Kontrollera anslutningen genom att dra försiktigt i den isatta metalländen på den perkutana kabeln. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 12 (av 27)

13 RESERVBATTERI 11-VOLTS INTERNT Reservbatteriet installeras i samband med implantation och har kapacitet att driva pumpen i ca 15 min. Batteriet laddas så fort det är kopplat till nätström eller externt batteri. Backup batteriet som sitter i reservsystemstyrenheten måste laddas en gång var 6:e månad för att backup batteriet skall fungera optimalt. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 13 (av 27)

14 STRÖMMODULEN Strömmodulen är konstruerad för att: Förse pumpen med ström under fastkopplad drift Förbinda systemmonitorn med systemstyrenheten i övervakningsläge Förse systemmonitor med ström Avge samma larm som systemstyrenheten Strömmodulen har ett internt reservbatteri som kan förse pumpen med reservström i ca 30 minuter. OBS! Koppla alltid patient till batteri vid transport! UTFÖRA SJÄLVTEST AV STRÖMMODULSSYSTEMET Ett självtest utförs innan strömmodulen används första gången och därefter minst en gång dagligen för att kontrollera att strömmodulen fungerar som den ska: 1. Tryck på och håll in strömmodulens larmtystningsknapp i fem sekunder. 2. Lyssna efter den avbrutna ljudsignalen (3 pip) och se på strömmodulens framsida för att se om alla lamporna tänds i sekvens (dvs. en i taget: inte alla på en gång). 3. Om något av nedanstående inträffar kan det vara något fel på strömmodulen: Ingen ljudsignal Annan ljudsignal Alla lampor tänds samtidigt Inga lampor tänds En av lamporna tänds inte 4. Kontakta läkare/perfusionist om något av ovanstående inträffar. I annat fall har strömmodulen klarat självtesten. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 14 (av 27)

15 STRÖMMODULENS LARM Strömmodulens interna dator övervakar kontinuerligt strömmodulens funktion. Den avger larm vid fyra olika tillstånd: Växelströmsfel Varning LO BATT (svagt batteri) Larm om fara: LO BATT (kritiskt svagt batteri) STRÖMMODULSFEL Vid larm från strömmodulen kontrollera först att strömmodulens nätsladd sitter i ett vägguttag. För fortsatt felsökning se bilaga 2 Strömmodulens larm Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 15 (av 27)

16 SYSTEMMONITOR Systemmonitorn visar information om systemets funktion och används för att göra ändringar av parametrar som har ställts in i styrenheten. Systemmonitorn kommunicerar med blodpumpen och styrenheten via strömmodulen. PUMPFLÖDE (PUMP FLOW) Systemets styrenhet tillhandahåller en uppskattning av blodflödet ut ur pumpen i liter/minut. Denna uppskattning är baserad på pumpens hastighet och hur mycket ström som levereras till pumpmotorn. Om flödesuppskattningen ligger utanför det förväntade driftintervallet visas +++ eller ---. Om pumpen körs med en inställd hastighet under 8000 varv/min visas -,- Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 16 (av 27)

17 PUMPHASTIGHET (PUMP SPEED) Hastigheten mäts i varv/minut (RPM). Pumpen körs med en inställd hastighet som avgörs av läkare. Det inställda värdet försöker nu styrenheten att hålla men det kan variera något beroende på hjärtats förmåga att kontrahera. Utöver pumphastigheten ställs även en låg hastighetgräns in. Om pumpen av någon anledning skulle suga fast kommer den varva ner till detta värde tills den släpper och därefter öka hastigheten gradvis till den inställda hastigheten. Om driftshastigheten faller under värdet för den låga hastighetsgränsen visas det rådgivande larmet WARNING: Low Speed Operation (VARNING: Drift med låg hastighet). Orsaker till detta kan t.ex. bero på hypovolemi eller inflödeskanylens läge i vänsterkammaren. EFFEKT (PUMP POWER) Effekten mäts i Watt, och visar hur mycket energi som går åt till att driva pumpen. Förändringar i pumpens hastighet, flöde eller fysiologiska krav kan påverka pumpeffekten. Successiva ökningar i effekt (över timmar och/eller dagar) kan signalera en deponering eller tromb inuti pumpen. Effektvärden som är högre än 10 watt (W) kan indikera förekomst av en tromb. PULSINDEX (PI) Även ett mycket sjukt hjärta har förmågan att generera någon form av kontraktion. Flödet över pumpen blir därför pulsativt. Vid kontraktion av vänster kammare under systole ger det ökade vänsterkammartrycket ett ökat pumpflöde. PI representerar kardiell pulsatilitet, och värdena varierar normalt mellan 1 och 10. Högre värden anger en högre pulsatilitet (pumpen tillhandahåller en mindre grad av avlastning till vänster kammare). Lägre värden anger en lägre pulsatilitet (pumpen ger mera stöd och en högre grad av avlastning av kammaren). Vid stabila förhållanden i övrigt, kan en signifikant sänkning av PI vara tecken på en minskning av den cirkulerande blodvolymen. Vid PI-värden omkring 10 eller högre måste läkare kontaktas för en eventuell justering av pumphastigheten. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 17 (av 27)

18 UNIVERSALBATTERILADDAREN Universalbatteriladdaren: Laddar upp max 4 batterier samtidigt på ca fyra timmar. OBS! Låt batterierna sitta kvar i laddaren tills de används. Innehåller smart teknologi som mäter tillgänglig batterikraft och räknar antalet användnings/uppladdningscykler. Kan visa informationen om batteriets tillgängliga kraft och det totala antalet användnings/uppladdningscykler. Detta erhålls på universalladdarens display genom att trycka på knappen för batterifacket i fråga Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 18 (av 27)

19 BATTERI OCH BATTERIKLÄMMOR När patienten inte är kopplad till strömmodulen drivs pumpen av två 14 volts litiumjonbatterier. Ett par nya 14 volts litiumbatterier kan driva systemet i 6-10 timmar. Pumpen är optimerad för drift med två batterier. Kontrollera alltid att ett batteri har laddats klart innan det tas i bruk genom att trycka på batterisymbolen på batteriet. Varje lampa representerar ca 20 % av den tillgängliga kraften. Vid omkoppling till batteridrift får endast en strömkabel åt gången tas från systemmonitorn och direkt kopplas till ett batteri. Batteriets spänningsmätare; tryck på batterisymbolen för att aktivera indikatorlamporna Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 19 (av 27)

20 BYTA TILL BATTERIDRIFT Minst en av styrsystemenhetens kablar ska alltid vara kopplad till en strömkälla. Vid anslutning av kablar får kontakterna inte tvingas ihop utan att först ha riktats in korrekt mot varandra. Om felinriktade kontakter tvingas ihop kan kontakterna skadas! 1. Lägg två batteriklämmor, två fullt uppladdade batterier och de vita och svarta patientkabelkontakterna så att du lätt når dem. 2. Sätt i ett batteri i en batteriklämma genom att rikta in de röda pilarna på batteriet och batteriklämman mot varandra och tryck in batteriet tills det klickar till. OBS! batteriet skall nu sitta fast i batteriklämman! 3. Sätt i nästa batteri på samma sätt. 4. Lossa styrenhetens vita kabelkontakt och den vita kontakten till patientkabeln på modulen för strömtillförsel. Larmet Elkabel bortkopplad aktiveras. Detta är normalt. 5. Anslut omedelbart batterihållarens kontakt till styrenhetens vita strömkabelkontakt. Larmet upphör när styrenhetens vita strömkabel ansluts. 6. Upprepa punkt 4 och 5 med kabeln med den svarta kontakten. Turordningen spelar ingen roll, bara man kopplar vitt till vitt och svart till svart. 7. Ta med reserv-systemstyrenheten och två stycken extra batterier vid alla transporter. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 20 (av 27)

21 OMLÄGGNINGSRUTIN Omläggning utförs normalt 2 gånger /vecka. Direkt postoperativt kan det behöva läggas om fler gånger pga vätskande sår eller blödning. Stabilisera/immobilisera den perkutana kabeln vid exitsite för att gynna sårläkningsprocessen och minska risken för infektioner. Mycket noggrann handhygien vid omläggningar är av yttersta vikt för att förhindra infektioner. Sprita händerna! Sårområdet runt patientens drivlina tvättas med DesCutan-svamp (klorhexidin) 2 gånger/vecka. Sårområdet bearbetas ordentligt under minst 30 sekunder. På så sätt avlägsnas gammalt hudepitel. Klorhexidinet kan nu bindas till en ren hudyta och bygga upp en antibakteriell långtidseffekt. Vid behov torka torrt med torra sterila kompresser. Vätskande sår som kräver omläggning och tvätt mer än 2 gånger/vecka kan däremellan rengöras med Klorhexidinlösning 2 mg/ml. (OBS! Sprit får ej användas eftersom det kan påverka materialet!!) Gör såhär: 1. Sprita händerna. 2. Ta på plastförkläde och rena handskar. 3. Avlägsna förbandet. Tvätta huden med descutansvamp runt exit site och omgivande sårområde. Tvätta därefter ca cm upp på den perkutana kabeln 4. Ta av handskar och sprita åter händerna. 5. Ta på sterila handskar. 6. Tvätta sårområdet ytterligare en gång med Klorhexidinlösning 2 mg/ml 7. Torka torrt med steril kompress 8. Linda aquacel och sterila kompresser runt den perkutana kabeln vid exitsite. 9. Sätt på Mepilex Border lite ett från varje håll. 10. Vid behov förstärks förbandet med kompress eller dyna. 11. Var noga med att fixera perkutana kabeln vid exitsite. Använd 2 st Grip-lock som placeras i 90graders vinkel för att avlasta kabeln. För utförligare steg-för-steg bildserie kring omläggning se Heartmate II omläggning av kanyler i Heartmate II -pärmen. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 21 (av 27)

22 DOKUMENTATION Varje timme dokumenteras följande parametrar på IVA-kurvan: Pumpflöde, Pulsindex, Pumpeffekt. Pumphastigheten dokumenteras endast då ändringar i varvtalen utförs. Självtest av strömmodul och styrenhet dokumenters på särskild checklista. RENGÖRING OCH RUTINMÄSSIG INSPEKTION Dagligen utförs självtest av styrenheten och strömmodulen. En gång i veckan, i samband med helavtvätt kontrolleras samtliga HeartMate II komponenter så att det inte uppstått några bucklor eller sprickor. Samtliga kablar kontrolleras så att de inte är knickade eller skadade på något sätt. Om någon komponent uppvisar skador så skall ansvarig läkare och perfusionist kontaktas. Rengör utsidorna på HeartMate II komponenterna efter behov med en lätt fuktad trasa (ej våt). Vatten med eller utan tillsats av ett milt rengöringsmedel kan användas. Vatten får inte tränga in i komponenterna. OBS! Patienten får inte vara kopplad till den komponent som skall rengöras. Rengjord utrustning måste ha torkat innan den åter kopplas till patienten! ÖVRIG INFORMATION MAGNETKAMERA (MR) MR är kontraindicerad för patienter med HeartMate II TRANSPORT Vid transport skall HeartMate II alltid kopplas till batteri DETTA PM ÄR EJ HELTÄCKANDE. FÖR ÖVRIGA FRÅGOR HÄNVISAS TILL HEARTMATE II HANDBOK Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 22 (av 27)

23 AKUTA SITUATIONER HLR Risk föreligger att pumpen kan skada hjärtat vid HLR. ELKONVERTERING/DEFIBRILLERING Det går bra att el-konvertera eller defibrillera patienter med HeartMate II. Pumpen tar ingen skada av detta. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 23 (av 27)

24 BILAGA 1 LARM OCH VARNINGSLAMPOR STYRENHETEN Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 24 (av 27)

25 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 25 (av 27)

26 BILAGA 2 STRÖMMODULENS LARM Larm Innebörd Vad du skall göra VÄXELSTRÖMSFEL Ström på -indikatorn lyser gult istället för grönt Och en pipande ljudsignal hörs. VARNING OM SVAG BATTERI Den gula indikatorn för det interna reservbatteriet lyser Och ett pipande ljud hörs. Larm om fara! SVAGT BATTERI Den röda indikatorn för det interna reservbatteriet lyser Nätströmmen är avstängd eller frånkopplad. När det interna reservbatteriet är nytt kan det driva HM II i ca 30 minuter. Strömmodulens interna reservbatteri laddas inte upp under växelströmsfel. Det interna reservbatteriet har endast kraft kvar för mindre än 15 minuters drift. Det interna reservbatteriet har endast kraft kvar för mindre än 5 minuters drift. 1. Tryck på strömmodulens larmtystningsknapp för att tysta larmet (det förblir tystat för alltid eller tills det annulleras p.g.a. ett annat larm). 2. Koppla över till batteri 3. Kontakta läkare/perfusionist 1. Tryck på strömmodulens larmtystningsknapp för att tysta larmet det förblir tystat i 8 tim. 2. Koppla över till batteri 3. Kontakta läkare/perfusionist. 1. Koppla OMEDELBART över till batteridrift. 2. Kontakta läkare/perfusionist. och en ihållande ljudsignal hörs. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 26 (av 27)

27 VARNING OM FEL Gul skiftnyckelsymbol lyser och ett pipande ljud hörs. Ett inre fel har upptäckts i strömmodulen 1. Koppla över till batteridrift 2. Kontakta läkare/perfusionist KRITISKT FEL Gul skiftnyckelsymbol lyser Och en ihållande ljudsignal hörs. Ett inre fel har upptäckts i strömmudulen 1. Koppla OMEDELBART över till batteridrift 2. Kontakta läkare/perfusionist Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 27 (av 27)

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sjuksköterska, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN MCS, HeartMate 3

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN MCS, HeartMate 3 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27889 su/med 2016-06-23 6 Innehållsansvarig: Eva Ryrlén, Instruktör, Hjärtintensivvårdsavdelning 92-93 Sahlgrenska (evary10); Pia Watson, Ivasjuksköterska,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13902 su/med 2014-06-16 2 RUTIN MCS, Excore

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13902 su/med 2014-06-16 2 RUTIN MCS, Excore Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13902 su/med 2014-06-16 2 Innehållsansvarig: Anders Hjärpe, Ivasjuksköterska, Operation 3 Sahlgrenska (andjo16) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Aortaballongpump IABP

Aortaballongpump IABP Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13943 su/med 2016-03-29 3 Innehållsansvarig: Anders Hjärpe, Ivasjuksköterska, Operation 3 Sahlgrenska (andjo16) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

Pure binax. Bruksanvisning. www.siemens.se/horsel. Livet låter fantastiskt.

Pure binax. Bruksanvisning. www.siemens.se/horsel. Livet låter fantastiskt. Pure binax Bruksanvisning www.siemens.se/horsel Livet låter fantastiskt. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Apparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter och namn 6 Kontroller 8 Inställningar

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL

FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL Tjänsteställe, handläggare Kristina Malmborg 2015 12 15 1(8) Hjälpmedel Västernorrland Distribution FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL All in One är en lösning för att vidaresända larm och larma

Läs mer

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Symboler Notera Viktig information eller råd om handhavande. För enklare och säkrare användning. Tips Sparar tid och

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HDW-3 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10 Bruksanvisning Talande fickuret Larma 10 Larma är ett talande fickur som läser upp tiden i klartext (analogt). Den säger t ex Klockan är halv 8 eller Klockan är fem minuter över halv 8. Du kan lyssna på

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING

CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING 1 Ref: BASS-0010-B/21.02.2014 Innehållsförteckning 1- EGENSKAPER... 4 1-1 Modeller... 4 1-2 Mått och vikt... 4 1-3 Interiör (standard och tillval)... 5 2- TRANSPORT...

Läs mer

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare SW Exergon art: 27-6600 15A (WT-1215-TB) 27-6700 25A (WT-1225-TB) 27-6800 45A (WT-1245-TB) Användarmanual Läs noggrannt denna manual innan installation och

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Viktig uppdatering av säkerhetsinformation

Viktig uppdatering av säkerhetsinformation Thoratec Corporation HEARTMATE II LEFT VENTRICULAR ASSIST SYSTEM Viktig uppdatering av säkerhetsinformation Tillägg till bruksanvisning för HeartMate II LVAS (dokumentnummer 106020 och 106021) USA och

Läs mer

Förnybar energi. Komma igång med LEGO Energimätare

Förnybar energi. Komma igång med LEGO Energimätare Förnybar energi Komma igång med LEGO Energimätare registradas de LEGO Group. 2010 LEGO Group. 1 Innehållsförteckning 1. Energimätare översikt... 3 2. Ansluta energilagret... 3 3. Ladda och ladda ut energimätaren...

Läs mer

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BRUKSANVISNING Vänligen läs alla instruktioner innan installationen ÖVERBLICK 00701/00708 med kamera (480x640 pixlar) och 00707

Läs mer

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA BODYGROOMER MT 6030 Wet & Dry SVENSKA A B E F G C D H I J 2 SVENSKA 43-50 3 SÄKERHET Observera följande instruktioner vid användning av enheten: 77Enheten är bara utformad för användning i hemmet. 77Den

Läs mer

SmartCat Pejlare S300

SmartCat Pejlare S300 1. Introduktion SmartCat Pejlare S300 Pejlare S300 har en räckvidd på upp till 300 meter vid fri sikt. Det medföljer en halsbandsficka som skyddar sändaren mot väta och slitage, samt gör att det går att

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1 Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1. Rutiner för installation av trygghetstelefon... 2 1.1 Viktigt att tänka på om vårdtagaren har... 2 ADSL-modem... 2 villalarm...

Läs mer

Lingo Bärbart hjälpmedel för meddelanden och kommunikation Snabbstart för att komma igång

Lingo Bärbart hjälpmedel för meddelanden och kommunikation Snabbstart för att komma igång Lingo Bärbart hjälpmedel för meddelanden och kommunikation Snabbstart för att komma igång Överlägg och idé, www.ablenetinc.com 1 Att ladda och starta På Laddning Lampa för batteristatus Koppla in den medföljande

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj.

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj. MLS Software EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Software: MLS EM2050 Att Öppna: Tryck in kod: ex. 1-2-3-4-5-6 Rekommenderade Knappsatser:

Läs mer

OKAYO II trådlösa mikrofonsystem

OKAYO II trådlösa mikrofonsystem OKAYO II trådlösa mikrofonsystem Personligt konferenssystem, 16 kanaler, 863-865 MHz Art nr. 501007 (A-EX) Innehåll Systembeskrivning...2 Översikt ficksändare (EJ-7XT)...3 Översikt fickmottagare (EJ-7R)...4

Läs mer

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

Bruksanvisning. Enfas elmotor typ: E80, E100, E150. OBS! Ägaren/användaren måste läsa och fullständigt förstå informationen som anges här.

Bruksanvisning. Enfas elmotor typ: E80, E100, E150. OBS! Ägaren/användaren måste läsa och fullständigt förstå informationen som anges här. Bruksanvisning Enfas elmotor typ: E80, E100, E150 OBS! Ägaren/användaren måste läsa och fullständigt förstå informationen som anges här. Innehåll A. Mått- och parameterskiss B. Delnamn C. Varningar D.

Läs mer

Brukanvisning Candy5 HD

Brukanvisning Candy5 HD Bruksanvisning Brukanvisning Candy5 HD 1. Vad är CANDY5 HD?... 5 2. Säkerhetsinformation... 6 3. Vad finns i förpackningen?... 7 4. Beskrivning... 8 5. Kom igång... 10 5-1. Ladda batteriet... 10 5-2. Ta

Läs mer

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual -

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual - Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel - Manual - SJÖSALA ELCYKEL SJÖSALA ELCYKEL Lycka till med din nya elcykel. Läs noggrant igenom den här bruksanvisningen. Den innehåller information om underhåll och hur

Läs mer

6 ACS-Systemet (Advanced Control System)

6 ACS-Systemet (Advanced Control System) 6 ACS-Systemet (Advanced Control System) 6.1 Manöverboxens utförande 1) Display för batteriladdning 2) Display för körprogram 3) Hastighet upp 4) Varningsblinkers 5) Vänster blinkers 6) Joystick 7) Statusdisplay

Läs mer

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt.

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt. Carat binax Carat A binax Bruksanvisning www.bestsound-technology.se Livet låter fantastiskt. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Hörapparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter och namn

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ Innehåll 1. Introduktion 2. Knappförklaringar 3. Användning 4. Kalibrering 5. Batteri Scandinavian Scale Company AB Järnvägsgatan 23 360 51 Hovmantorp www.scandscale.com Mail :

Läs mer

Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal

Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal VIKTIGT! Läs bruksanvisningen noga innan Du börjar använda patientstolen! Tillägg till bruksanvisning i orginal: Innan Ni börjar

Läs mer

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier INTRODUKTION Tack för

Läs mer

Nokia Bluetooth-headset BH-609. Utgåva 2.0

Nokia Bluetooth-headset BH-609. Utgåva 2.0 Nokia Bluetooth-headset BH-609 Utgåva 2.0 ÖVERENSSTÄMMELSE MED KRAV OCH BESTÄMMELSER Härmed tillkännager NOKIA CORPORATION att denna BH-609-produkt överensstämmer med väsentliga krav och andra relevanta

Läs mer

Comfort Duett Svenska

Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Introduktion 3 Presentation av Comfort Duett 3 Funktioner - Comfort Duett 4 Komma igång 6 Volym 7 Batteri 7 Comfort Duett som

Läs mer

Viktig uppdatering av säkerhetsinformation

Viktig uppdatering av säkerhetsinformation Thoratec Corporation HEARTMATE II LEFT VENTRICULAR ASSIST SYSTEM Viktig uppdatering av säkerhetsinformation Tillägg till patienthandboken för HeartMate II LVAS (dokumentnummer 106022) USA och Kanada Thoratec

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

Energihantering Användarhandbok

Energihantering Användarhandbok Energihantering Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument kan komma

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810 Bruksanvisning SuperNova BabyCall Art nr: 221 810 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

Bruksanvisning. Läs-TV Handläsglas Looky+

Bruksanvisning. Läs-TV Handläsglas Looky+ Bruksanvisning Läs-TV Handläsglas Looky+ Handläsglaset Looky+ är ett förstoringshjälpmedel med kamera. Med en handtag som är infällbart är den lämplig att ha med sig i väskan eller i fickan. 3,5 tum bildskärm

Läs mer

DANA R. Felsökningsguide

DANA R. Felsökningsguide DANA R Felsökningsguide LARM OCH FELMEDDELANDEN FÖR INSULINPUMPEN SKÄRM BETYDELSE ÅTGÄRD Skärmen för svagt batteri visas när batteriet inte längre räcker till för att driva pumpen. Ett ihållande larm aktiveras

Läs mer

Nokia Bluetooth-headset BH-217. Utgåva 1

Nokia Bluetooth-headset BH-217. Utgåva 1 Nokia Bluetooth-headset BH-217 1 2 3 4 5 6 8 7 Utgåva 1 10 9 12 13 11 14 ÖVERENSSTÄMMELSE MED KRAV OCH BESTÄMMELSER Härmed tillkännager NOKIA CORPORATION att denna BH-217-produkt överensstämmer med väsentliga

Läs mer

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Dokument: BFM24TD_UM_sv Version: 2014-08-26 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306

Läs mer

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL Art: 542028 DC-25P Art: 542030 DC-35P Art: 542032 DC-62P Art: 542034 DC-82P Gratulerar till köpet av denna kvalitets kyl- och frysbox.

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-11W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning SPISVAKT STARTKNAPP LÄCKAGEVAKT 20837 v4.5.3 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 1 8.4.2015 21.21 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 2 8.4.2015 21.21

Läs mer

CLA40 VOX. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning CLA40 VOX. Art nr 273051

CLA40 VOX. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning CLA40 VOX. Art nr 273051 Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll Bruksanvisning CLA40 VOX Art nr 273051 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Bildöversikt CLA40 VOX sid 4-6 Instruktion för montering på vägg sid 5 Installation

Läs mer

Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok

Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-53W uppfyller villkoren i följande EU-direktiv: 1999/5/EG.

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL KC

INSTRUKTIONSMANUAL KC INSTRUKTIONSMANUAL KC Innehåll 1. Introduktion sid. 3 2. Knapp förklaringar sid. 4 3. Enkelt handhavande sid. 5 3.1 Nollställ vågen sid. 5 3.2 Tarera vågen sid. 5 4. Räknevägning sid. 6 4.1 Ställ in enhetsvikt

Läs mer

Sumake Instruktion för EW-1941L

Sumake Instruktion för EW-1941L Sumake Instruktion för EW-1941L A. Hammarhus i aluminium B. Slagtåligt komposithus C. Utbytbara kol D. LED lyse E. Omkastare för fram/back F. Avtryckare med elektronisk broms G. Softgrip handtag H. Ergonomiskt

Läs mer

Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren

Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren 1100 Rev. D Innehåll INLEDNING 4 SYSTEMÖVERSIKT 4 INSTALLATION 5 Installation av mätenheten 5 Installation av elektroniken 5 ANVÄNDNING 7 ALARM 7 BESKRIVNING AV

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

Maxlast: 125kg. Visuell inspektion Gör regelbundna funktionskontroller på lyften. Kontrollera att materialet är helt fritt från skador.

Maxlast: 125kg. Visuell inspektion Gör regelbundna funktionskontroller på lyften. Kontrollera att materialet är helt fritt från skador. Manual 1 5 MiniLift125 är en elektrisk uppresningslyft för personer med nedsatt rörlighet. Den är utvecklad för inomhusbruk och för att på ett skonsamt sätt resa upp en person till stående tillsammans

Läs mer

Bruksanvisning. Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0

Bruksanvisning. Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0 Bruksanvisning Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0 Spisec AddOn spisvakt 1. Varningar Bruksanvisning Grattis till köpet av Spisec AddOn spisvakt. I denna anvisning beskrivs användning och underhåll av produkten.

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG MANUAL V-COM V20 SE ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG Innehållsförteckning Översikt, delar och funktioner 4 Installera och avlägsna batteriet 5 Installera batteriet 5 Avlägsna batteriet

Läs mer

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd

Läs mer

Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok

Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok Utgåva 1.1 2 Inledning Om ditt headset Med Nokias Bluetooth-headset BH-112 kan du ringa och besvara samtal och hålla händerna fria, även när du använder två

Läs mer

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Återförsäljare i Sverige: Bromsvägen 3, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Tel: +46 660 22 28 50 OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Bruksanvisning Art nr.: OC4-085200 Datum: 2013-11-01 Art nr.: OC4-Q3032 ------------------------

Läs mer

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok Argon DAB4+ Strävan efter kvalitet har alltid varit vår drivkraft, och grundandet av Argon Audio är en naturlig förlängning av denna filosofi. Vi har 20 års erfarenhet av att skapa och ta fram produkter

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

Trådlös Rök Detektor SD14

Trådlös Rök Detektor SD14 Instruktions manual Trådlös Rök Detektor SD14 Passar till följande larm: Home Prosafe SC9100 och Homesafe SC14 Innehållsförteckning Kapitel: Sida: 1. Introduktion... 3 2. Funktion... 3 3. Säkerhets- och

Läs mer

Skräddarsydda hörapparater Insio binax Bruksanvisning. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant.

Skräddarsydda hörapparater Insio binax Bruksanvisning. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant. Skräddarsydda hörapparater Insio binax Bruksanvisning www.bestsound-technology.com Life sounds brilliant. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Apparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har tagit det första steget mot yngre, piggare ögon genom att köpa denna produkt från FOREO. Passa på och

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

Milliamp Process Clamp Meter

Milliamp Process Clamp Meter 771 Milliamp Process Clamp Meter Instruktionsblad Inledning Fluke 771 Milliamp Processklämmätare ( mätare ) är en handhållen, batteridriven klämmätare som mäter 4-20 ma likström utan att den elektriska

Läs mer

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar.

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. A.VARNING Läs säkerhetsanvisningarna innan du gör några

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 I26143-S-13.04 INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 ASSALUB AB - 1 - www.assalub.se GENERELLA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OBS! Läs instruktionen noga innan fettpistolen tas i bruk. Om inte instruktionerna

Läs mer

Din manual NOKIA RX-4 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828653

Din manual NOKIA RX-4 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828653 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA RX-4. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA RX-4 instruktionsbok (information,

Läs mer

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Viktig information... 3 Användbara funktioner.... 3 I förpackningen skall följande finnas.... 3 Tillbehörssortiment... 3 Radio.... 4 Display... 4 Drifttagning... 5 Antenn...

Läs mer

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Lämplig för blyackumulatorer med elektrolyt i form av vätska eller gel Vi gratulerar till att du valt den här produkten, som har konstruerats

Läs mer

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah se 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden.

Läs mer

AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem

AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem Funktion och användning 1. Aktivering Tryck på fjärrkontrollens tryckknapp en gång för att aktivera larmsystemet. Aktivering bekräftas av : - ett långt blink på blinkers

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100 sv Användarhandbok Radiomottagare LE10 Innehållsförteckning sv 3 Innehållsförteckning 1 Säkerhetsinstruktioner 5 1.1 Allmänna säkerhetsinstruktioner 5 1.2 Driftsmiljö

Läs mer

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T 8 Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T Handhavandeinstruktion Deponeringsboxen har ett elektroniskt kodlås med tidsfördröjning. Låset drivs av ett 9 volts batteri. Låset har två programmerbara

Läs mer

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen Tinytag Strömtångspaket www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1 Rev: 2013-05-23 Intab strömlogger är en logger för växelström Strömloggern är användbar vid, till exempel,

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2 NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES04.NE328A vol. 2 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger flera goda råd. Kom alltid

Läs mer

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Bruksanvisning Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Användarinformation Microsafe Mkomfy är en säkerhetsprodukt från EnöQue Svenska AB. En spis bör aldrig lämnas utan uppsyn under användande, även om säkerhetsutrustning

Läs mer

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan.

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan. STOLVÅG VEH-200-EC VEH-200-EC är krön / verifierbar och kalibrerad 200 kg / 100 g. (Samma våg kan levereras icke krön / verifierbar för andra kapaciteter) Anm Från senare delen av 2004 levereras vågen

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare E-nr. 421 00 50 Elma AT3000 sida 2 Förord Amprobe AT-3000 är det professionella sökverktyget för lokalisering av kablar och rör. Den robusta konstruktionen

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB MANUAL TILL LARMANLÄGGNING MED INBROTTSALARMCENTRAL MOD. PC 3000 STAR ALARM AB Anläggningsansvariga personer: 1:e ansvarig (mottagare av information från Star Alarm ) Namn: Tel.arbete: / Tel. bostad: /

Läs mer

Bruksanvisning. Easy TILT. Hygienstol. Easy TILT/Gas 56-270 Easy TILT/El 56-271

Bruksanvisning. Easy TILT. Hygienstol. Easy TILT/Gas 56-270 Easy TILT/El 56-271 Bruksanvisning Easy TILT Hygienstol Easy TILT/Gas 6-70 Easy TILT/El 6-7 Övriga instruktioner Kopplingsschema Styrbox Laddning Batteri Kära Användare Gratulerar! Du har införskaffat en Easy Hygienstol.

Läs mer

Instruktion Vetek Stolvågar VEH-250-10/11/12

Instruktion Vetek Stolvågar VEH-250-10/11/12 Instruktion Vetek Stolvågar VEH-250-10/11/12 Samtliga modeller till serienummer 96241 För Stolvågar med högre serienummer gäller INSTRUKTION-VEH-200-EC Sid 2 VEH-250-10 med serienummer från Sn 96001-96060.

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2 Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2 Mod. 1103/2 EGENSKAPER: Proxiläsaren tillåter tidsreglerad öppning från 0 99 sekunder när: En användare placerar sin proxinyckel framför frontpanelen. En

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Manual Likriktare SM3000

Manual Likriktare SM3000 Manual Likriktare SM3000 Postadress/Postal address Swansons Telemekanik AB Hålstensvägen 4 SE-446 37 Älvängen Telefon nr/telephone no +46(0)303-746 320 Hemsida/Webb www.swtm.se Telefax nr/telefax no +46(0)303-748

Läs mer

Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning

Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning Smart laddare SBC - 8168 Bruksanvisning Inledning SBC-8168 är en switchad batteriladdare med mikrodatorstyrning. Laddningen sker på effektivast möjliga sätt i fyra steg (batterianalys, bulkladdning, pulsladdning

Läs mer