Läsförståelse. på läger Elevmaterial. Vilket påstående stämmer? Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsförståelse. på läger Elevmaterial. Vilket påstående stämmer? Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger."

Transkript

1 Namn: på läger SIDAN 1 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger. Det är söndag när Noa ska på läger. 2. Noa ska på läger med scouterna. Noa ska på läger med klassen. Noa ska på läger med familjen. 3. Det tar en timme att komma fram till stugan. Det tar en halvtimme att komma fram till stugan. Det tar två timmar att komma fram till stugan.

2 Namn: på läger SIDAN 2 4. Noas ledare heter Hans. Noas ledare heter Fredrik. Noas ledare heter Lars. 5. Alla är i skogen för att leta efter djur. Alla är i skogen för att leta efter ved. Alla är i skogen för att leta efter bär. 6. Musen kilar in i ett hål. Musen gömmer sig i en trädstubbe. Musen kilar in under en buske.

3 Namn: på läger SIDAN 3 7. Träden liknar monster. Träden liknar spöken. Träden liknar troll. 8. Scouternas egen signal är hoho hoho. Scouternas egen signal är ahhh ahhh. Scouternas egen signal är uhu uhu. 9. Lars har långt hår. Lars har skägg. Lars har lockigt hår.

4 Namn: på läger SIDAN De grillar korv. De grillar hamburgare. De grillar marshmallows.

5 Namn: på läger SIDAN 5 Läsjournal 1. Vilken är bokens titel och vad heter författaren? 2. Vad heter illustratören? 3. Vilka svåra ord hittar du i texten? 4. Vilka personer var med i boken? 5. Hur ser personerna ut? 6. Hur många sidor har boken?

6 på läger Lärarmaterial sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de andra för han hittar ett spännande djur att titta på. Plötsligt är han ensam i den stora skogen Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (åk 1-3) Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (åk 1-3) Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter. (åk 1-3) Eleverna tränar på följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Genomföra systematiska undersökningar i biologi.

7 på läger Lärarmaterial sidan 2 Lärarmaterial Samla eleverna och diskutera följande kring boken: 1. Titta gemensamt på omslaget och boktiteln diskutera begrepp. 2. Vad tror ni boken kommer att handla om? Varför tror ni det? 3. Vem har skrivit boken? Vet ni något om författaren? 4. Bläddra igenom boken, se på bilderna, bilda er en uppfattning om vad boken tar upp. 5. Vad vet ni om ämnet sedan tidigare? Ge exempel på detta, diskutera. 6. Finns det någon huvudidé i boken? (Titta i inledningen eller i avslutande stycket.) Djur i skogen I boken ser Noa en mus. Efter att ha läst boken kan man arbeta vidare med vilka djur det finns i skogen. Brainstorma på tavlan kring vilka djur som lever i våra svenska skogar. Låt eleverna välja ett djur att lära sig mer om. Använd nedanstående tabell. Innan eleverna börjar leta fakta om sitt djur ska de skriva vad de redan vet om djuret. Sedan skriver de vad de vill veta om djuret. Låt eleverna sedan enskilt eller i grupp leta upp fakta om sitt djur. Om de har svårt att komma på vad de vill veta mer om så hjälp dem genom att själv skriva upp några frågor som du har. Ämne: Vad vet jag? Vad vill jag veta? Vad har jag lärt mig?

8 på läger Lärarmaterial sidan 3 Ett sätt att visa vad de lärt sig om djuret de valt är att göra följande lek: Gissa djuret Dela upp eleverna i två lika stora lag. Varje lag väljer ut sex ledtrådar som är typiska för djuret. Ledtrådarna ska stegvis bli lättare. När de är klara med sina ledtrådar läser de upp dem för de andra lagen som får gissa. Om man gissa efter första ledtråden får man 6 poäng och sedan går det nedåt. Om man gissar rätt på sista ledtråden får man alltså 1 poäng. Exempel på ledtrådar: 1. Jag rör mig snabbt nu, men det gjorde jag inte som ung. 2. Jag brukar jaga i närheten av vatten. 3. Jag äter insekter som flyger. 4. Jag är en duktig flygare. 5. Jag har fler ben än en mus och mycket stora ögon. 6. Med mina fyra vingar utspända liknar jag en helikopter. (Rätt svar: trollslända) Be eleverna leta hemma i tidningar och ta med så många olika bilder de kan hitta på djur. Påminn om att djur är allt som lever utom växter. När eleverna samlat ihop en stor mängd djurbilder är det dags att börja sortera dem. Eleverna kan arbeta individuellt eller i grupp. Samtala om vilda och tama djur innan de börjar. 1. Sortera djuren i två högar; vilda djur och tama djur. 2. Sortera sedan de två högarna i nya högar beroende på var de hör hemma: på land, i vatten eller i luften. 3. Om man vill kan man sortera i ännu fler undergrupper: däggdjur eller ej, antal ben osv. Sedan kan eleverna klistra upp djuren på ett stort papper och skriva sex faktameningar utifrån ledtrådarna de skrev i föregående övning.

9 på läger Lärarmaterial sidan 4 Heta stolen Noa är med scouterna i skogen på läger. Ta reda på elevernas erfarenheter kring skogen genom en Heta stolen -övning. Exempel på frågor: 1. Har du byggt en koja i skogen? 2. Vågar du gå ensam i skogen? 3. Har du plockat blåbär och lingon? 4. Är du rädd för ormar? 5. Är du rädd för att möta en björn eller annat stort djur i skogen? 6. Har du sett en älg i skogen? 7. Har du en egen kikare? 8. Har du varit med i skogen och huggit en julgran? (Efter denna fråga kommer man osökt in på Allemansrätten.) Lek kring djur i skogen Daggmaskarna Sprid ut 100 till 200 snörstumpar (= daggmaskar) på en 30 x 30 meter stor yta på en gräsmatta eller äng. Deltagarnas uppgift är att under fem minuter hitta så många daggmaskar som möjligt. Varianter Dela in deltagarna i mindre grupper. Laget som plockar flest snörstumpar vinner. Märk de olika lagens snörstumpar med olika färger. Dela in deltagarna i par. En i varje par har förbundna ögon och leds av den andra. Deltagaren som ser letar efter snörstumparna och navigerar sedan deltagaren med förbundna ögon som plockar upp dessa. Se till att deltagarna byter roller så båda får ha förbundna ögon.

10 på läger Facit elevmaterial sidan 5 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger. Det är söndag när Noa ska på läger. 2. Noa ska på läger med scouterna. Noa ska på läger med klassen. Noa ska på läger med familjen. 3. Det tar en timme att komma fram till stugan. Det tar en halvtimme att komma fram till stugan. Det tar två timmar att komma fram till stugan.

11 på läger Facit elevmaterial sidan 6 4. Noas ledare heter Hans. Noas ledare heter Fredrik. Noas ledare heter Lars. 5. Alla är i skogen för att leta efter djur. Alla är i skogen för att leta efter ved. Alla är i skogen för att leta efter bär. 6. Musen kilar in i ett hål. Musen gömmer sig i en trädstubbe. Musen kilar in under en buske.

12 på läger Facit elevmaterial sidan 7 7. Träden liknar monster. Träden liknar spöken. Träden liknar troll. 8. Scouternas egen signal är hoho hoho. Scouternas egen signal är ahhh ahhh. Scouternas egen signal är uhu uhu. 9. Lars har långt hår. Lars har skägg. Lars har lockigt hår.

13 på läger Facit elevmaterial sidan De grillar korv. De grillar hamburgare. De grillar marshmallows.

14 Namn: på tivoli SIDAN 1 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Noa är på cirkus. Noa är på tivoli. Noa är på zoo. 2. Noa åker tåg först. Noa åker flygplanen först. Noa åker bilarna först. 3. Noa tror att han ser mamma vid en damm. Noa tror att han ser mamma bredvid en dam. Noa tror att han ser mamma vid båtarna.

15 Namn: på tivoli SIDAN 2 4. Noa åker flygplanen för att han tycker det är kul. Noa åker flygplanen för att kunna titta efter sina föräldrar. Noa åker flygplanen för att mamma och pappa åker dem. 5. Noa ser mamma och pappa vid en sjö. Noa ser mamma och pappa vid en kiosk. Noa ser mamma och pappa vid båtarna. 6. Mamma och pappa pratar med en dam. Mamma och pappa pratar med en polis. Mamma och pappa pratar med en vakt.

16 Namn: på tivoli SIDAN 3 7. Noa får en glass av mamma och pappa. Noa får en glass av en vakt. Noa får en glass av en dam. 8. Noas pappa har slips och mamma har shorts på sig. Noas pappa har shorts och mamma har kjol på sig. Noas pappa har slips och mamma har kjol på sig. 9. Noa är blond. Noa är långhårig. Noa är lockig.

17 Namn: på tivoli SIDAN 4 Ringa in de ord som du tycker hör ihop med boken sommar kakor flygplan fisk tåg rädsla vinter glass cirkus blommor vilse zebra ensam barn katter flicka vakt moln höst poliser tanter pojke tråkigt glad

18 Namn: på tivoli SIDAN 5 Läsjournal 1. Vilken är bokens titel och vad heter författaren? 2. Vad heter illustratören? 3. Vilka svåra ord hittar du i texten? 4. Vilka personer var med i boken? 5. Hur ser personerna ut? 6. Hur många sidor har boken?

19 på tivoli Lärarmaterial sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på tivoli med sina föräldrar. Noa ser bilarna och vill gärna åka dem. Men efter att ha åkt bilarna blir han av med sina föräldrar och han blir ledsen och känner sig ensam. Efter att ha letat efter dem en stund får han en idé. Han kan ju åka flygplanen för att komma högt upp och då kanske han ser sin mamma och pappa Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (Sv åk 1-3) Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (Sv åk 1-3) Instruerande texter, till exempel spelinstruktioner och arbetsbeskrivningar, och hur de kan organiseras med logisk ordning och punktuppställning i flera led. (Sv åk 1-3) Teckning, måleri, modellering och konstruktion. (Bild åk 1-3) Eleverna tränar på följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

20 på tivoli Lärarmaterial sidan 2 Lärarmaterial Samla eleverna och diskutera följande kring boken: 1. Titta gemensamt på omslaget och boktiteln diskutera begrepp. 2. Vad tror ni boken kommer att handla om? Varför tror ni det? 3. Vem har skrivit boken? Vet ni något om författaren? 4. Bläddra igenom boken, se på bilderna, bilda er en uppfattning om vad boken tar upp. 5. Vad vet ni om ämnet sedan tidigare? Ge exempel på detta, diskutera. 6. Finns det någon huvudidé i boken? (Titta i inledningen eller i avslutande stycket) Att gå vilse Låt eleverna kortskriva om att gå vilse i några minuter. Säg att du vill att de ska fokusera på vad de gjorde när de gick vilse eller vad de tycker att man ska göra om man går vilse. Kortskrivande är att under 5 10 minuter låta eleverna skriva ner sina spontana tankar om ett bestämt ämne eller fråga. Texterna är inte till för att bedömas, vare sig språkligt eller innehållsmässigt. Eleven ska så lite som möjligt känna sig begränsad att uttrycka det han/hon verkligen tycker eller uppfattar. Syftet med skrivningarna kan vara: upptäcka vad man redan vet inventera förväntningarna samla tankarna inför uppgiften associera till centrala begrepp utvärdera fundera över vad man har lärt sig När eleverna har kortskrivit, så dela in klassen/gruppen i små grupper. Låt varje elev berätta om det de skrivit. Inventera sedan vad de olika grupperna har kommit fram till. Skriv upp deras förslag på tavlan. Nu ska ni träna på att göra en instruerande text. Gå igenom hur man skriver en instruerande text och låt sedan eleverna skriva en text om vad de tycker att man ska göra om man går vilse.

21 på tivoli Lärarmaterial sidan 3 Tivoli I boken är Noa på tivoli med sina föräldrar. Vad är ett tivoli? Fråga eleverna om de har varit på tivoli. Vad tycker de ska finnas på ett tivoli? Har de åkt de karusellerna som finns i boken? Låt eleverna sitta i grupper och prata om vilka attraktioner de tror finns på tivolit som Noa var på. Låt grupperna arbeta med att ta fram förslag som sedan tas upp i klassen. Sedan gör varje grupp en karta över tivolit på ett stort papper. Ett förslag är att göra tivolit i form av ett collage, där de klipper ut bilder från tidningar. När kartan är gjord ska eleverna skriva hur de tror att Noa och hans föräldrar gick runt på tivolit. Vart gick de först, efter det... (i boken får man veta i vilken ordning han besöker några attraktioner). Innan eleverna börjar så passar det bra att prata om tidsord, eftersom eleverna ska skriva ett händelseförlopp där det krävs att man varierar sina tidsord. Förklara att tidsord är ett eller flera ord som för tiden framåt. Ge exempel på några tidsord (en gång för länge sedan, när, sedan...). Skriv eller kopiera upp en text som innehåller olika tidsord. Gå igenom texten tillsammans. Stryk under de tidsord ni hittar. Skriv sedan upp dem på tavlan så att de finns som stöd för eleverna när de ska skriva sina egna texter. Gör ett eget tivoli Låt eleverna arrangera ett eget tivoli. Förslag på aktiviteter: Armbrytning mot Starke Adolf, kasta boll genom däck, kasta stövel, äta kex och vissla, göra sin fulaste grimas, bli spådd av spådam, och många andra spännande aktiviteter. Tips på andra böcker att läsa som handlar om att gå vilse: Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum Gå vilse och andra spökisar - av Kenneth Bøgh Andersen

22 på tivoli Facit elevmaterial sidan 4 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Noa är på cirkus. Noa är på tivoli. Noa är på zoo. 2. Noa åker tåg först. Noa åker flygplanen först. Noa åker bilarna först. 3. Noa tror att han ser mamma vid en damm. Noa tror att han ser mamma bredvid en dam. Noa tror att han ser mamma vid båtarna.

23 på tivoli Facit elevmaterial sidan 5 4. Noa åker flygplanen för att han tycker det är kul. Noa åker flygplanen för att kunna titta efter sina föräldrar. Noa åker flygplanen för att mamma och pappa åker dem. 5. Noa ser mamma och pappa vid en sjö. Noa ser mamma och pappa vid en kiosk. Noa ser mamma och pappa vid båtarna. 6. Mamma och pappa pratar med en dam. Mamma och pappa pratar med en polis. Mamma och pappa pratar med en vakt.

24 på tivoli Facit elevmaterial sidan 6 7. Noa får en glass av mamma och pappa. Noa får en glass av en vakt. Noa får en glass av en dam. 8. Noas pappa har slips och mamma har shorts på sig. Noas pappa har shorts och mamma har kjol på sig. Noas pappa har slips och mamma har kjol på sig. 9. Noa är blond. Noa är långhårig. Noa är lockig.

25 Namn: Noa åker skidor Kirsten Ahlburg SIDAN 1 Läsförståelse Under läsningen Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad hittar Noa när han går i snön? 2. Var börjar Noa åka skidor? 3. Vad krockar Noa med när han åker skidor? 4. Varför kan inte Noa resa sig när han har krockat med trädet? 5. Vem kommer när Noa är rädd? 6. Vart åker Noa och pappa?

26 Namn: Noa åker skidor Kirsten Ahlburg SIDAN 2 7. Vad ska Noa göra nästa dag? Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) 8. I vilket land är Noa? 9. Vilken årstid är det (vinter, vår, sommar eller höst) i boken? Frågor bortom raderna (Genom att använda dig av vad du själv har varit med om och sett, hört eller läst förut, kan du tänka ut ett svar på frågan.) 10. Varför ska inte Noa åka skidor mer, tror du? 11. Har du åkt skidor någon gång? Om du svarar ja på frågan, så berätta lite om var ni var, och hur du tyckte att det var att åka skidor.

27 Namn: Noa åker skidor Kirsten Ahlburg SIDAN 3 Sätt ett kryss i rutan om meningen stämmer: Sant Falskt 1. Noa är i Sverige. 2. Noa har fått skidor av sin pappa. 3. Noa krockar med en sten. 4. Noa får ont i benet. 5. Noa och hans pappa åker till sjukhuset.

28 Namn: Noa åker skidor Kirsten Ahlburg SIDAN 4 Året I Sverige har vi fyra årstider: vinter, vår sommar och höst. På bilderna ser du fyra träd. Måla dem och skriv rätt årstid, under rätt bild. Skriv också något, som du tycker om, med varje årstid.

29 Namn: Noa åker skidor Kirsten Ahlburg SIDAN 5 Noa åker skidor Vågrätt 1. Vilken årstid är det i boken? 4. Krockar Noa med? 5. Hit åker Noa och hans pappa. Lodrätt 2. Landet, där Noa är på semester. 3. Vad har Noa på huvudet, när han åker skidor?

30 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är på semester i Norge. Noa hittar ett par skidor och vill gärna testa dem. Han bestämmer sig för att gå upp på toppen av en backe, och åka ner. Noa tycker att det är roligt, men plötsligt ser han ett träd. Kommer Noa att hinna svänga, eller kommer han att krocka med trädet? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form, och innehåll. (SV åk 1-3) Strategier för att skriva olika typer av texter, med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter, där ord och bild samspelar. (SV åk 1-3) Eleverna tränar följande förmågor: Formulera sig, och kommunicera, i tal och skrift. Läsa, och analysera, skönlitteratur och andra texter, för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. (SV åk 1-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, till exempel meddelanden. (SV åk 1-6) Eleverna tränar följande förmågor: Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften, och mottagare.

31 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 2 Bildpromenad Var inte rädd för att upptäcka samma bok flera gånger! Prova olika läs-sätt ochmetoder, som t.ex. en bildpromenad (picture walking), innan ni börjar läsa boken tillsammans. Kopiera bokens omslag och sätt upp omslagsbilden. Diskutera med barnen: Vad, tror du att boken handlar om? Varför då? Vem, tror du att det handlar om? Hur ser framsidan ut? Vad, tror du kommer att hända? Fortsätt sedan med några centrala bilder, ur boken. Därefter läser ni boken tillsammans, och diskuterar. Efter läsningen Låt eleverna samla ord, eller begrepp, som de tycker att boken handlar om. Låt dem skriva på post-it lappar. Sedan sätter de upp lapparna på whiteboarden, eller på ett blädderblockspapper. Diskutera vilka ord de har valt, och varför. skidor krocka sjukhus snögubbe Låt eleverna sedan plocka ord, från ordsamlingen, och göra sin egen dikt Rita gärna en bild till. Frågor att ställa, efter det att ni har läst boken: 1. Har något av det som händer i boken, hänt dig? 2. Hur lång tid, tar det för allting att hända, tror du? 3. Om du skulle skriva en fortsättning, vad skulle den då handla om?

32 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 3 Orsak och verkan Orsak och verkan är en relation, som författare använder. Den visar hur fakta, och händelser, inträffar, på grund av andra omständigheter och händelser. Dela ut ett papper till eleverna. Papperet ska ha två kolumner, med en linje i mitten. Börja med att träna, och skriva upp, några meningar med orsak och verkan-relationer. Låt eleverna sedan fylla i det som saknas. Till exempel: Verkan Orsak 1. Anna kan inte träna fotboll idag (eftersom hon skadat foten) 2. Mohammed hade inga rätt på provet 3. Mamma brände köttbullarna 4. Om jag duschar så 5. Om man äter för mycket godis så Gå sedan in och titta på orsak och verkan-relationerna i Noa åker skidor. Verkan Orsak 1. Det är snö ute eftersom det är vinter 2. Noa åker ner för en backe för att han hittar ett par skidor, som han vill prova 3. Noa krockar med ett träd eftersom han inte har åkt skidor tidigare Etc Memory Man kan göra ett memory av orsak och verkan-meningar. Klipp ut meningarna, så att varje orsak, och varje verkan, är på ett eget kort. Låt sedan eleverna sitta i par. Blanda alla korten, och placera dem nedåt. Spela därefter memory med korten. Om man tycker att två kort hör ihop, och motståndaren godkänner det, får man dessa kort.

33 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg facit SIDAN 4 Läsförståelse Under läsningen Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad hittar Noa när han går i snön? (Noa hittar två skidor, när han går i snön.) 2. Var börjar Noa åka skidor? (Noa börjar åka skidor på toppen av en backe.) 3. Vad krockar Noa med, när han åker skidor? (Noa krockar med ett träd.) 4. Varför kan inte Noa resa sig, när han har krockat med trädet? (Noa kan inte resa sig, för att han har skadat benet.) 5. Vem kommer, när Noa är rädd? (Pappa kommer, när Noa är rädd.) 6. Vart åker Noa och pappa? (Noa och pappa åker till sjukhuset.) 7. Vad ska Noa göra nästa dag? (Nästa dag, ska Noa bygga en snögubbe.)

34 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg facit SIDAN 5 Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) 8. I vilket land är Noa? (Noa är i Norge.) 9. Vilken årstid är det (vinter, vår, sommar eller höst) i boken? (Det är vinter i boken.) Frågor bortom raderna (Genom att använda dig av vad du själv har varit med eller läst förut, kan du tänka ut ett svar på frågan.) om och sett, hört 10. Varför ska inte Noa åka skidor mer, tror du? (Eget svar) 11. Har du åkt skidor någon gång? Om du svarar ja på frågan, så berätta lite om var ni var, och hur du tyckte att det var att åka skidor. (Eget svar)

35 Noa åker skidor Kirsten Ahlburg facit SIDAN 6 Sätt ett kryss i rutan om meningen stämmer: Sant Falskt 1. Noa är i Sverige. x 2. Noa har fått skidor av sin pappa. x 3. Noa krockar med en sten. x 4. Noa får ont i benet. x 5. Noa och hans pappa åker till sjukhuset. x Korsord Vågrätt 1. Vilken årstid är det i boken? Vinter 4. Krockar Noa med? Träd 5. Hit åker Noa och hans pappa. Sjukhuset Lodrätt 2. Landet, där Noa är på semester. Norge 3. Vad har Noa på huvudet, när han åker skidor? Mössa

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på tivoli Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på tivoli Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på tivoli med sina föräldrar. Noa ser bilarna och vill gärna åka dem. Men efter att ha åkt bilarna blir han av med

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på semester, till solen, med sina föräldrar. Noa får gå upp väldigt tidigt för att åka till flygplasten. När han sitter

Läs mer

Noa gör fel Kirsten Ahlburg

Noa gör fel Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är ensam hemma. Han vill göra mamma glad, och bestämmer sig för att baka en kaka till henne. När han har gjort klart smeten, stoppar

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kim Dalsgaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Viggo som kommer försent till skolan. Han berättar för klassen, och fröken Anna, att en tiger försökte äta upp honom, och därför

Läs mer

Skejtarna i rampen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Skejtarna i rampen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Rudi och Ali B brukar skejta ihop. Idag vill Rudi gå bort till rampen men det vill inte Ali B. Alla de äldre är

Läs mer

Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Han får veta att det ska vara en motor-show, i deras hage. Pappa berättar att mannen, som ska hyra hagen, har lovat att Leo ska får åka

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik och pappa är på Liseberg. De ska åka en häftig karusell, där man åker upp och ner. Pappa är van. Han har åkt karsusell många gånger förr. Erik

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Anton är lagets hjälte

Anton är lagets hjälte SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Nypon förlag VAD HANDLAR BOKEN OM? Antons fotbollslag ska spela cup på söndag. Laget längtar och de har bestämt att de ska gå på tivoli

Läs mer

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Boken handlar om Äntligen är det julafton. Erik har längtat i flera veckor. Allra mest har han längtat efter julklapparna. Innan det är dags att öppna julklapparna, ska de äta och kolla på Kalle

Läs mer

Läsförståelse. skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial

Läsförståelse. skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial Namn: skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Noa skickar ett sms till mormor. Noa skickar ett sms till Lina. Noa skickar ett sms till mamma. 2. Noas mormor är på

Läs mer

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle blir hämtad sist på fritids och han känner sig ledsen. Alla andra barn har gått hem och alla verkar ha någon

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på museet tillsammans med sina föräldrar. Han tycker det är tråkigt. Mamma och pappa vill bara titta på konst. Plötsligt

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ser en nyponbuske. Han bestämmer sig för att plocka nypon, så att mamma kan göra soppa och sylt. Det är svårt att plocka

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Erik på rally Lärarmaterial

Erik på rally Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Emma sover över hos Måns och de ligger nakna i sängen och tar på varandra. Plötsligt kommer Måns mamma in i rummet. Hon tittar på dem och sedan på

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina är nervös. Stallet Lyckan ska ha en uttagning och om tre veckor är det tävling. Förra gången Lina hoppade

Läs mer

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Nasir älskar sin mammas citronlemonad. Nasir dricker citronlemonaden i klassrummet och fröken säger till honom

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Erik vill så gärna ha en egen hund, men det går inte för att hans pappa är allergisk. Ibland brukar han låna tant veas hund, Bus. Bus måste gå i koppel, för annars kan han rymma.

Läs mer

Daniel deckare på semester

Daniel deckare på semester SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Daniel Deckare har semester och är i Paris. Plötsligt ser han i sin kikare att hotellets chef behöver hjälp. Chefen

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer

Isak är en tjuv Nypon förlag

Isak är en tjuv Nypon förlag Emma Askling SIDAN 1 Nypon förlag Nypon förlag Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Isak och Hugo brukar spela fotboll ihop på rasterna. När Hugo frågar om

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Alva ordnar loppis Lärarmaterial

Alva ordnar loppis Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes klasskompisar som ska samla in pengar till en skolresa. De behöver få ihop mycket pengar. De bestämmer sig för

Läs mer

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik fyller år och har fått en BMX-cykel av pappa. Erik och Lea träffas i skogen med sina cyklar för att göra en bana. När de är

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Leo

Djurdoktorn: Linus och Leo ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Djurdoktorn: Linus och Leo Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus har bråttom hem från skolan. Idag ska han följa med sin mamma till zoo. Hans mamma jobbar som veterinär

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Daniel deckare i snön Karsten S. Mogensen

Daniel deckare i snön Karsten S. Mogensen SIDAN 1 Boken handlar om: Daniel Deckare är på semester, när en tjuv plötsligt rånar hotellet. Tjuven rymmer, på skidor. Daniel tar upp jakten efter honom. Under jakten tappar han bland annat en skida,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Boken handlar om: Olle är åtta år. Olle, och hans kompis Amir, tycker om skolmaten, men inte idag när det är fisk. De vill hellre äta knäckebröd. Fröken säger att de

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Kaninen som rymde Lärarmaterial

Kaninen som rymde Lärarmaterial sidan 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Mia och Shirin vill gärna ha var sitt husdjur men får inte det för sina föräldrar. Varje lördag går de till djuraffären. Där gosar de med kaninerna,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? När Olle åker på semester får Turbo ta hand om hans hund Lillis. Turbo och hans kompis Simon tar en promenad i skogen och låter Lillis springa fritt. Plötsligt

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max och hans pappa har fått besök av en rymdvarelse som de kallar Allan Zongo. Allan har störtat med sitt rymdskepp vid deras gård

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska vara ensam hemma, medan hans pappa är på arbetet. Han måste lova sin pappa att inte hitta på något bus, och ringa om något skulle hända.

Läs mer

Leo och olyckan Lärarmaterial

Leo och olyckan Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Leos pappa har en gård där han har kor. En kväll hör Leo hur det brakar utanför. Hela taket på ladan har rasat in, för att

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE spelar fotboll. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE spelar fotboll. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem. Nu är han på en viktig fotbollsmatch. Plötslig får Daniel ett samtal. Någon har tagit pokalen. Daniel måste leta

Läs mer

Funky går vidare Line Kyed Knudsen

Funky går vidare Line Kyed Knudsen Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Yrsa har det svårt hemma. Hennes mamma dricker, och Yrsa får klara sig själv. Yrsa spelar trummor i bandet Funky. Funky är det viktigaste i hennes liv. Det är hennes

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Boken handlar om: Vilma och Sara är bästa vänner. De gillar att dansa, men Vilma har skadat foten. Hon kan inte dansa, när de är på fritids. Niklas, som jobbar på fritids, föreslår att Vilma ska

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Marta som har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare flera gånger. Vi får veta var

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om älgar. Vi får bland annat veta vad de äter, hur de ser ut samt varför tjurarna har horn. Men vem är Skogens konung? Och finns

Läs mer

Minifakta om djurungar på landet

Minifakta om djurungar på landet TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi träffa några av de vanligaste djurungarna på en gård. Vi får träffa föl, kalvar, griskultingar, lamm och kycklingar. Vi får

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Daniel deckare gör en tavla

Daniel deckare gör en tavla SIDAN 1 Elevmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Daniel Deckare går till museet för att Möller, som sköter museet, har ringt honom. Möller visar Daniel att en tavla

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Erik dyker Lärarmaterial

Erik dyker Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om marsvin. Vi får bland annat veta var de kommer ifrån, hur de ser ut, vad de äter, saker om deras ungar och andra spännande

Läs mer

Fröken Spöke på sommarlov

Fröken Spöke på sommarlov KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Fröken Spöke på sommarlov Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. Det är skolavslutning och ett långt sommarlov börjar. När

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

VAD HANDLAR BOKEN OM?

VAD HANDLAR BOKEN OM? TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik tältar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och Lea sätter upp ett tält i Leas trädgård. Lea föreslår att det ska sova över i tältet, men först måste de fråga sina föräldrar.

Läs mer

Minifakta om djurungar i staden

Minifakta om djurungar i staden ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En del djur lämnar skogen och flyttar in till staden. I den här boken får vi möta några djur som lever med sina ungar i staden. Hare,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nova har varit på den nybyggda rampen vid skolan och kört BMX. Hon är duktig och kan göra många olika trick. Den här gången försökte hon att göra sin första uperman.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Tim

Djurdoktorn: Linus och Tim SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. Linus mamma är veterinär och arbetar på ett

Läs mer

Lärarmaterial. Erik mitt i röken. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Erik mitt i röken. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik är hos Lea och gör läxor. När de är klara med läxorna, bestämmer de sig för att baka en kaka. De sätter in kakan i ugnen, på 300 grader.

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Lärarhandledning. och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016. I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank

Lärarhandledning. och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016. I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank Lärarhandledning och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016 I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank Inledning Den här lärarhandledningen kopplar till utställningen

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem, och nu får han i uppdrag att hjälpa en dam med att hitta hennes fågel. Fågeln älskar röda bär, men det verkar vara

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Skräck bakom masken Jørn Jensen

Skräck bakom masken Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Felix får monstermasker av sin pappa. Han provar några, och skrämmer både sin kompis och sin hund. Plötsligt står ett monster i Felix rum. Monstret säger att det ska äta upp Felix.

Läs mer

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Angus, som gillar Ella. För att imponera på Ella, säger Angus att han är bra på att läsa av ansikten. Han säger att han vill bli mentalist (vilket

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Boken handlar om: Simon tränar på fintar. Det är svårt. Hans kompis Jakob kommer och vill visa en fint som han kan. Nu måste Simon få ordning på hur han ska göra ett snyggt

Läs mer

Minifakta om hamstrar

Minifakta om hamstrar LIZZIE HØYSHOLDT SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I den här boken får vi lära oss mycket om hamstrar. Vi får bland annat lära oss om vad de äter, hur de bor och hur många ungar de föder varje

Läs mer