Göteborgsregionens kommunalförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgsregionens kommunalförbund"

Transkript

1 Snabbkartläggning/Underlag för vidare arbete Göteborg 9 oktober 2015 Nyanlända barn/elever - Kartläggning av behovet inom kommunernas utbildningssektorer/utbildningsförvaltningar (förskola-vuxenutbildning) Under vecka 41 (5-9 oktober 2015) kartlade GR Utbildning kommunernas utbildningssektorers/utbildningsförvaltningars behov gällande nyanlända barn/elever. Fokus för kartläggningen var att få en bild av vad kommunerna upplever som de största utmaningarna just nu, behovet av kompetensutveckling/fortbildning kring mottagande av nyanlända flyktingar, rekrytering av yrkeskategorier som kan fylla en funktion kring flyktingmottagande samt att sprida exempel på framgångsrikt arbete mellan kommunerna. Kartläggningen är ett uppdrag från utbildningscheferna i kommunerna inom GR och en del av GR:s Förbundsstyrelses uppdrag till GR om att samordna de insatser som kan samordnas mellan kommunerna. Respondenter var kommunernas representanter i Förskolenätverket, Grundskolenätverket, Gymnasienätverket, Vuxenutbildningsnätverket, Kvalitetsnätverket, SYV-nätverket, GRAA-nätverket, Nätverket för barn i behov av särskilt stöd och Introduktionsprogramsgruppen inom GR. Samtliga kommuner besvarade enkäten. I denna rapport redovisas en översiktlig bild av kommunernas utbildningssektorers/utbildningsförvaltningars största utmaningar och behov. Det underlag GR har fått in från kommunerna har sammanfattats i den mån beskrivningarna är likartade. Resultatet av kartläggningen 1. Vilka 3 frågor/områden gällande mottagande av nyanlända flyktingar innebär de största utmaningarna just nu i din kommun? De utmaningar som lyfts fram flest gånger är Bostäder och lokaler o Boende för ensamkommande barn. o Bostäder för anhörigfamiljer. o Bemanning av boenden. Skolplacering o Att ha volymer i skola för mottagande o Att få in eleverna i studier. o Förbereda de mottagande skolorna på att ta emot och undervisa nyanlända elever. o Organisering, administration. Kartläggning av elevernas kunskaper. Organisation av "Välkomsten"/motsvarande. Därefter beskrivs följande områden som utmaningar. Delvis är det faktorer som återkommer under frågan angående rekryteringsbehovet då rekrytering av vissa yrkeskategorier ses som en stor utmaning framöver. Att rekrytera lärarpersonal med kort varsel eftersom behoven kommer snabbt.

2 Kompetensförsörjning. Rekrytering av personal med rätt kompetens och lärare med kompetens/behörighet inom o svenska som andra språk, o kunskaps- och språkutvecklande arbetssätt, o modersmålsstöd o modersmålslärare med rätt kompetens o studiehandledare med rätt kompetens att erbjuda tillräckligt med studiehandledning på modersmål o språkstödjare med rätt kompetens o SFI-lärare Omhändertagande avseende trauma etc. Samordningen inom kommunen gällande mottagande, mellan alla berörda parter, d.v.s. olika aktörer/förvaltningar. Delarna gör helheten. Att få skolor att se nyanlända som hela skolans ansvar. Information om att de (nyanlända) kommer. Samarbetet med arbetsförmedlingen. Brist på god man. Frågor kring betalningsansvar, samverkansfrågor och statsbidragsfrågor. Inkluderingsinsatser, motivation - se och förstå att det finns andra vägar att gå än nationellt program i gymnasieskolan. Stödja alla skolor i arbetet med de nyanländas lärande (rektorer och pedagoger). Få alla skolor, förskolor att se nyanlända elever som vilka elever som helst Osäkerheten kring antalet/volymen. Flexibiliteten: geografin och analfabetism vid skolplaceringar 2. Personal inom förskola Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända barn/elever? Om behovet ser olika ut för olika yrkeskategorier: ange behovet per yrkeskategori. Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Pedagoger: o Språkutvecklande arbetssätt, o Kunskap om andraspråksinlärning. Hur arbeta för att barn med ett annat modersmål än svenska kan ges möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på sitt modersmål. Pedagoger och ledare: o Handledning/Utbildning i bemötandet av flerspråkiga barn. Kompetensutveckling för specifika modersmålsstödjare. Kompetensutveckling och stöd till språkutvecklarna på förskolan. Kulturkunskap - att möta människor från andra kulturer. Interkulturellt arbete för all personal inom förskolan. Omhändertagande avseende trauma. Hur möta ett barn som varit på flykt? Kommunikation med hjälp av Ipads/samtalskartor. Förhållningssätt och bemötande. Kunskap om stöd i mottagandeprocesser. Kunskap om vilka skyldigheter som föreligger för oss. Handledning/utbildning i språkutvecklande arbetssätt. Kartläggning. Språk.

3 Allt som rör interkulturellt arbetssätt och språkutveckling. Hur kan en pedagogisk verksamhet se ut när man tänker in modersmålsstöd i den dagliga verksamheten. 3. Personal inom grundskola Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända barn/elever? Om behovet ser olika ut för olika yrkeskategorier: ange behovet per yrkeskategori. Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Lärare: o Kompetensutveckling i svenska som andra språk, o Andraspråksinlärning och kunskaps- och språkutvecklande arbetssätt. Modersmålslärare som saknar lärarutbildning: o Grundläggande utbildning i svenska skolsystemet, läroplan, kursplaner mm som ger en god grund. Rektorer: o Vikten av flexibla organisationer när skolan tar emot nyanlända elever. Pedagoger: o Kunskap om andraspråksinlärning, språkutvecklande arbetssätt. o Stöd till rektorer att organisera undervisningen. Elevhälsan: o Kontakter med Vg-regionen, gemensamma riktlinjer för hälsobedömningar. Alla pedagoger: o Språk- och kunskapsutveckling i teori och praktik. o Normer och värden, referensramar och kulturteori. o Tala, läsa, skriva och lyssna i ett flerspråkigt perspektiv. Alla pedagoger och ledare: o Språkutveckling på första- och andraspråket. o Sambandet mellan kognitiv och språklig utveckling. o Planering och bedömning i relation till ämnesöverskridande språkundervisning. Alla pedagoger: o Kompetensutveckling i språk- och ämnesövergripande undervisning. Alla lärare är språklärare. Modersmålslärare och personal som ska utföra kartläggningen: o Kunskap om den kommande obligatoriska kartläggningen för nyanlända. Kunskap om och organisering av studiehandledning. Våra skyldigheter. Vad ska/bör vi göra. Kulturkunskap - att möta människor från andra kulturer. Allt om interkulturellt arbetssätt/förhållningssätt. Omhändertagande avseende trauma. Användning av Ipads/datorer/telefoner i arbetet med barnen. Bemötande. Språkutvecklande arbetssätt. Stöd i mottagandeprocesser.

4 Implementering av Kartläggningsmaterialet från Skolverket (januari 2016) samt riktlinjerna. Språk -studiestöd på modersmål Språkutvecklande ämnesundervisning i alla ämnen. Svenska språket utvecklas genom ämnen. 4. Personal inom gymnasieskola Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända barn/elever? Om behovet ser olika ut för olika yrkeskategorier: ange behovet per yrkeskategori. Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Lärare som arbetar på IM-SPR; o Interkulturell kommunikation. Lärare: o Kompetensutveckling i svenska som andra språk, andraspråksinlärning och kunskaps- och språkutvecklande arbetssätt. Modersmålslärare som saknar lärarutbildning: o Grundläggande utbildning i svenska skolsystemet, läroplan, kursplaner mm som ger en god grund. Ämneslärare: o Kartläggning av de nyanländas kompetens. Elevhälsopersonal: o Traumakompetens. Samtliga pedagoger: o Kompetensutveckling i svenska som andarspråk. Kunskap om och organisering av studiehandledning. Kulturkrockar och fördomar mellan eleverna. Den höga stressnivån leder till spänningar när grupperna blir allt större och den personliga kontakten, bekräftandet av varje enskild elev minskar. Hur minska stress och ångest och öka motivation och framtidstro. Mottagandeprocesser. Kartläggningskompetens. Bemötande. Språk, Studiestöd på modersmål 5. Personal inom vuxenutbildning Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända elever? Om behovet ser olika ut för olika yrkeskategorier: ange behovet per yrkeskategori. Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Utbildning till studiehandledare på modersmål. Interkulturell kommunikation. Att utbilda samtalsledare som ska driva samhällsorientering för nyanlända elever. Kompetensutveckling gällande trauman och möta elever i kris. Validering av kunskaper på sfi-nivå, grundläggande och gymnasialnivå. Stort behov av språkstöd.

5 Kompetensutveckling inom analfabetisering (fler lågutbildade som kommer nu). Bakgrundskunskap och information om de länder som nyanlända kommer från (kultur, politik, religion mm). Lärare inom allmänna ämnen behöver kompetensutveckling kring andraspråksinlärning. 30-poängskurs i SFI för pedagoger. Bemötande och kartläggning. Språk- studiestöd på modersmål. SFI: hur arbeta med t ex språkpraktik för att underlätta snabbare etablering. 6. Personal inom mottagningsteam/motsvarande Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända barn/elever? Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Kompetensutveckling i att handleda och i att vara rådgivande åt kollegor på de skolor som tar emot eleverna efter sin tid på mottagningsenheten. Omhändertagande avseende trauma. Hur möta ett barn som varit på flykt? Kommunikation med hjälp av Ipads/samtalskartor. Lagstiftning angående vad som gäller för t.ex. socialtjänst. Kartläggningsprocesser. Samverkan i övergångar till hemskola. All personals bemötande och utvecklande av eleverna. Ny forskning kring mottagande. Språkutvecklande arbetssätt. Handledning för att kunna sprida sina kunskaper och erfarenheter av mottagande ut i kommunen. Fortbildning i olika myndigheters arbete med nyanlända för att få en helhetsbild kring eleven. Handledning för att kunna bearbeta svåra introduktionssamtal. Kunskap om nationell styrning och stöd (Eventuellt kommande krav på kommunerna fr.o.m. årsskiftet.) Lärare på mottagningsenhet: ökad kompetens i att läsa elevens behov för att kunna ge det stöd som behövs. Nära samarbete med elevhälsa och socialtjänst. Mer kompetens kring trauma. Kartläggning av kompetenser hos eleven. Studiehandledare skulle behöva utbildning i just studiehandledning, pedagogik, uppdraget som studiehandledare. Fokus ska alltid vara på eleven och elevens bästa. Bakgrundskunskaper om de länder som personerna kommer ifrån. 7. Personal inom studie- och yrkesvägledning Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända elever? Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Kunskap kring validering av olika yrkeserfarenheter och vem/vilka som erbjuder detta. Språkkompetenser.

6 Mottagandet av nyanlända; kartläggning och validering. Hur går man tillväga och vad behövs när det gäller validering av betyg och annan dokumentation som eleverna kan ha med sig. Validering av yrkeskunskaper som ungdomar har med sig från sina hemländer, ta tillvara den kunskapen Språkkunskaper. Vägledningskunskap. Kunskap om olika möjligheter att vägleda de äldre eleverna om vilka möjligheter som finns när de är sent anlända. Att vägleda nyanlända elever så att tidigare kunskap och erfarenhet kan tas till vara. Kulturkunskap - att möta människor från andra kulturer Omhändertagande avseende trauma. Hedersproblematik. Hur kan man stödja ungdomar med väldigt lite skolgång bakom sig att hitta möjliga utbildningar och möjlighet till arbete? UHR/Valideringsutbildning. Bemötande. Bakgrundskunskaper om de länder som personerna kommer ifrån. 8. All personal inom utbildningssektorn/förvaltningen Vilket behov finns av kompetensutveckling/fortbildning när det gäller mottagande av nyanlända barn/elever? Beskriv vad innehållet i kompetensutvecklingen bör fokusera på. Hur bygga beredskap vid stora ökningar. Hur hela kedjan ser ut när det gäller mottagande och vad som gäller i form av resurser, stöd etc. Språkkompetenser. Kulturkunskap - att möta människor från andra kulturer. Interkulturell kommunikation. Interkulturell kompetens för att på ett positivt sätt arbeta runt de frågor som kommer att uppstå. Kunskap hos alla personalkategorier om vanliga kulturkrockar och hur de kan undvikas, viktigt att tänka på vid tolkningsföreträde för de personalkategorier som använder sig av det i sitt uppdrag. Att arbeta med främst barn som har traumatiska upplevelser samt helt andra erfarenheter avseende undervisningsmetoder, etc. Hur ser lagstiftningen kring mottagande av nyanlända ut, vilka skyldigheter har vi som kommun. Vem ansvarar för vad och exempel på hur organisation av mottagande se ut. Omhändertagande avseende trauma etc. Regelverk och ansvar: vad gäller och vem ansvarar för vilka insatser. Samverkansfrågor: Det är viktigt att barnet/ungdomen kommer i studier omgående men ofta blir det fördröjning pga för lite information, mycket tid läggs på att söka tillstånd att ta in elever på skola som inte är anvisade vår kommun och eftersom det är olika förvaltningar (socialtjänsten samt utbildningssektorn) så är informationsflödet inte alltid optimalt. Vad gäller angående bidrag/sökbara statliga ersättningar, riktlinjer förskola/skola enligt statlig styrning. Juridiska och ekonomiska spörsmål, ansvarsfrågor mellan kommuner. Utbildning för elevhälsans professioner kring posttraumatisk stress och utredningar för ev. särskoleplacering.

7 Språkutvecklande arbetsätt och bemötande. Aktuell forskning kring flerspråkighet. Undervisningen bör vila på forskning och beprövad erfarenhet. Språk- och kunskapsutveckling i teori och praktik. Språkutveckling på första- och andraspråket. Sambandet mellan kognitiv och språklig utveckling. Organisationen kring de nyanlända, hur optimerar man den? Generell information kring bemötande och möjligheter till stöd. All personal skulle behöva få den utbildningar/konferenser som Skolverket anordnar just nu kring nyanländas lärande. Det handlar om ansvar, organisation, genomförande, inkluderande arbete, kartläggning etc. Kunskap om nyanländas villkor. 9. Rekryteringsbehov inom olika yrkeskategorier Vilket rekryteringsbehov finns i din kommun för att ni ska kunna arbeta med mottagande av nyanlända barn/elever på ett bra sätt? Ange yrkeskategori som saknas eller skulle behöva utökas i omfattning. Ange även hur mycket nyrekrytering/utökning som skulle behövas inom respektive yrkeskategori (ungefärlig uppskattning). Framförallt behov av lärare i svenska som andraspråk modersmålslärare studiehandledare Andra befattningar där det finns behov av rekrytering är Studie- och yrkesvägledare. Ämneslärare med SVA-kompetens. Studiehandledare med pedagogisk utbildning. Kvalificerade studiehandledare som kan göra kartläggning på modersmål. Lärare IM-Språk. SFI-lärare med bred kompetens och lärarlegitimation. Modersmålsstöd. Lärare med läs- och skrivinlärningskompetens i att utbilda analfabeter. Skolsköterskor och skolkuratorer. Behöriga lärare med rätt språkkompetens (dari, persiska, arabiska, somaliska, tigrinja) samt boendestödjare med samhällsinformationsansvar. Personal och lärarkompetenser med flerspråkighet. Specialpedagoger med inriktning mot flerspråkighet. Förskollärare som jobbar på ett interkulturellt sätt, med fokus på flerspråkighet som kompetens. Personal som pratar elevernas modersmål. Personal som kan tjänstgöra på boende för ensamkommande, gode män, socialpedagoger, fritidspedagoger. Boendeassistenter. Tolkar. Samtalsledare för samhällsorientering.

8 10. Exempel på framgångsrikt arbete med mottagande av nyanlända flyktingar Göteborg Har en kartläggnings/bedömningsenhet som tar emot alla nyanlända, dag ett är rektor på respektive skola rektor för eleven. Ca 4 veckors tid på Välkomsten. Pedagoger och skolsköterska. Kungsbacka Mediakampanjer, byggt upp samhällsorientering. Istället för introduktionsklasser har vi valt att arbeta för att eleverna ska bli direktintegrerade på hemskolan i sin klass. För att säkerställa att alla barn/elever får ett likvärdigt mottagande har vi ett introduktionsteam som stödjer och handleder förskolor och skolor i mottagandet. Genom detta arbete byggs kunskap upp hos pedagogerna i verksamheten. Det består av socialpedagog, specialpedagog, lärare i svenska som andraspråk och studiehandledare i olika språk. Teamet stödjer och handleder i allt från inskrivningssamtal, kartläggningar, planering av elevens studier, uppföljningar, knyter samverkan mellan studiehandledare och berörda lärare, t ex ämneslärare. Teamet initierar också till samverkan med andra aktörer som t ex fritid (så att eleverna kan få prova på/börja på någon fritidsaktivitet) samverkan med boenden för ensamkommande, etc. Arbetar helt enkelt för att få till en samverkan mellan olika berörda parter. Teamet går kontinuerligt på utbildning kring allt som rör nyanlända barn och elever. Alla nyanlända tilldelas fyra timmar studiehandledning på sitt modersmål och erbjuds modersmålsundervisning. Fyra timmar studiehandledning har resulterat i att nyanlända elever har fått en högre studietakt, klarar att få godkända betyg i flera skolämnen på kort tid (ca 6 mån). Att eleverna är integrerade i ordinarie klass har resulterat i att eleverna lär sig svenska snabbt. Vi börjar också märka av en attitydförändring hos de lärare som ska undervisa nyanlända elever: de förstår vikten av kartläggningarna, planeringen av elevens studier samt närmare samarbete med studiehandledare. Teamet har varit igång i snart två år och mycket har hänt på den tiden, men vi är inte helt framme än, men fortsätter envist med arbetet. Kan också tillägga att arbetet drivs i projektform och vi har två forskare från Borås högskola som följer projektet och ska till våren 2016 skriva en slutrapport på vårt projekt. Tjörn Vi startade tidigt ett nätverk för de tre förvaltningarna BoU, soc, KoF som träffas kontinuerligt och informerar varandra om nuläge, organisation mm. Vid vissa tillfällen har även civilsamhället bjudits in som Kyrkan, Röda korset mm. Kungälv Vi håller på att bygga en Välkomst och plockar goda exempel från närliggande kommuner. Stenungsund Yrkesutbildningar med språkstöd (inom Vuxenutbildningen). Se vår Välkomst: Enheten för Flerspråkighet som täcker alla elever från 6 till 18 år.

9 Lerum Start Lerum för mottagande av nyanlända barn. Start Lerum utgör en stödfunktion inom Sektor lärande i samverkan med Sektor stöd och omsorg, med uppdrag att samordna mottagningen av nyanlända barn och elever till förskola, grundskola och gymnasieskola. Start Lerum ska ge eleverna ett likvärdigt mottagande och utbildning samt hela familjen en god grund för integrering i samhället. Mölndal Vi har riktlinjerna för Mölndals stad Skolförvaltning. För arbetet med dessa och hela vår organisation på modersmålsenheten har vi fått priset European language label av Skolverket och EU. Modersmålsenheten i Mölndal fick utmärkelsen för sitt sätt att främja språkutveckling hos de flerspråkiga barnen och eleverna. De har byggt en ny organisation för att lyfta fram vikten av elevernas rätt till modersmål, studiehandledning och svenska som andraspråk. De har också utvecklat ett nära samarbete med biblioteket där inte bara eleverna går utan också föräldrarna inbjuds. Detta har medfört en stor efterfrågan på böcker och modersmålsbiblioteket lånar nu ut tusentals (böcker). För att ytterligare arbeta med språket på ett stimulerande sätt finns språkväskor på 36 olika språk som innehåller böcker, spel och CD-skivor som eleverna får låna hem. Man har också satsat på speciella språkutvecklare, som finns på varje enhet på förskolan, för att fokuserar på flerspråkighet i samverkan med övriga pedagoger. Samarbetet mellan svenskalärare och modersmålslärare har stärkts genom att organisationen möjliggör att lärarna kan arbeta tillsammans inom olika teman, t.ex. sagor och på så sätt styrka barnen och elevernas modersmål och svenska. Modersmålslärarna tillhör lärgrupper och utvecklingsgrupper där de träffas och får möjlighet till kompetensutveckling inom olika områden, såsom t.ex. skollagen, lgr11 och betyg och bedömning. Mellan träffarna möts man via nätet. Man har också byggt upp en digital plattform där gemensamt material inom olika områden finns att tillgå. Modersmålenheten har alltså genom sitt arbete på flera olika sätt stärkt elevernas lärande, utvecklat samarbetet mellan olika lärargrupper och byggt upp sin organisation så att barnen och eleverna ska utveckla både sitt modersmål och svenska som andraspråk. 5/Riktlinjer+nyanl%C3%A4nda+fastst%C3%A4llda+SKF+rev+juni+2015.pdf Partille Inte göra det speciellt utan så normalt som möjligt kopplat till alla verksamheter. Kungälv Inskrivning i skolan direkt och placering i klass. Bemötande viktigt. Se möjligheter och ingjuta hopp. Vänklass som språkintroduktionselever träffar regelbundet och gör schemabrytande aktiviteter tillsammans med.

10 Inspel från plattformsdeltagare och chefsnätverk på Välfärd som rör skolan Hur skolgång för ungdomar i gymnasieåldern kan underlättas när de har fått PUT. Till exempel upplägget kring IM Språkintroduktion eftersom dessa utbildningar inte är sökbara varken i Sverige eller inom GR utan bygger på en individuell studieplan. Vilken interkommunal ersättning som ska betalas ut mellan kommunerna om det skrivs avtal på individnivå (lång och krånglig hantering). Hur pengarna för skolgången från staten ska räcka och om de kan komma tillbaka snabbare än de gör idag. Hur ungdomarnas eventuella betyg ska valideras/värderas när de söker t ex till gymnasieskolan via vår antagning, men där det enligt regelverket är rektor som ska avgöra vilken nivå de ligger på. Att skolan får göra ganska många insatser kring integrationen som kanske inte täcks av pengarna som går till skolan. De finns kanske i kommunen men skolan uppmärksammas inte tillräckligt. Det kan vara intressant för oss att starta ett nätverk för personer i skolan som möter såväl ensamkommande som unga asylsökande som kommer med anhöriga. Vi har tidigare haft ett sådant nätverk för ledare i skolan, men det lades ner efter att de allmänna råden hade funnits ett tag i mitten på 2000-talet. Kanske dags nu igen. Överenskommelse angående skolgång för ensamkommande barn, framför allt i grundskolan, som placeras i annan kommun, exempelvis när en kommun öppnar ett boende i en annan kommun. Ansvar och ersättningar behöver regleras. Vi öppnade i somras med kort varsel ett boende i en kranskommun och när vi kontaktade skolan i berörd kommun ville de inte ta emot barnen (grundskoleelever). Vi drog inte frågan så långt eftersom vi av flera skäl gjorde en omflyttning så det bara blev gy-ungdomar kvar på boendet och de reste in till vår stad så det blev aldrig något skarpt läge. Däremot känns det viktigt att det fungerar utan diskussion framöver så barnen kommer till skolan. Svårigheten i det här fallet var nog att det inte handlade om något eller några enstaka barn utan det rörde sig om ca 20 barn och det var förstås väldigt många för en kommun med ett mindre mottagande. Finns det en överenskommelse så är det förstås jättebra, men då skulle vi behöva se den så vi vet vad vi ska förhålla oss till. Det gäller i första hand asylsökande barn och unga, där skollagen inte reglerar var de ska gå i skolan. För elever med PUT är det folkbokföringsadressen som styr och sedan blir det då köp och sälj i vanlig ordning. Skolfrågor är särskilt viktiga att samverka kring. Det är viktigt att det uppbådas solidaritet med framförallt Mölndal och Göteborg från övriga GR kommuner. Det är väl också viktigt att informera och prata om att vi kommer att etablera boenden i kranskommunerna, vilket kräver samverkan av nödvändighet. Hur arbeta strategiskt med kompetensförsörjning (t ex socionomer, modersmålslärare och studiehandledare på modersmålet).

11 Mottagande av nyanlända barn/elever Pågående insatser och förslag till kommande åtgärder Insatser som pågår eller kommer igång under de närmaste veckorna De åtgärder och insatser som redan pågår eller kommer att startas/erbjudas inom den närmaste perioden är 1. En fördjupad behovsinventering är gjord under vecka 41. Inventeringen fokuserade på kommunernas utbildningssektorers/utbildningsförvaltningars behov av nischad kompetensutveckling, rekryteringsbehov, framgångsrika exempel med goda resultat mm. Respondenter var representanterna i befintliga nätverk: Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Vuxenutbildning, Kvalitet, Barn-i-behov, SYV, GRAA och Introduktionsprogramsgruppen. 2. SFI - GRINT vad ger goda resultat? Redo att vidta konkreta åtgärder tillsammans med kommuner och fristående aktörer 3. Yrkesutbildning med språkstöd intensifieras. Fem yrkesutbildningar med språkstöd, exempel integrations/boende assistent, start januarui 4. Workshop/erfarenhetsutbyte: Workshop för nyckelpersoner på modersmålsenheter. Större konferens för erfarenhetsutbyte kring nyanländas skolgång. (december) 5. Utbildningar: Ordna nischade yrkesutbildningar för kompetenser som behövs för att ta hand om nyanlända (till exempel boendestödjare, modersmålsstödjare). Förslag till åtgärder/insatser efter kartläggning av kommunernas behov Utifrån ovan nämnd behovsinventering har ledningsgruppen för GR Utbildning tagit fram följande förslag till insatser som ska presenteras och hanteras via Utbildningschefsnätverket. Förslagen utgår ifrån sex perspektiv på stöd och/eller kompetensutveckling till kommunerna. Avslutningsvis presenteras tankar kring påverkan och finansieringsmöjligheter. 1. Rikta frågor till nätverk Ordförandena för nätverken får uppdraget att aktualisera flyktingsituationen i samband med nätverksmötena, sekreterarna får uppdraget att sammanställa underlag från mötena. Underlaget kan utgöra aktuell information om kommunernas behov i arbetet med kommande insatser. Inom GR Utbildnings nätverk och grupper har bland annat följande aspekter lyfts och behandlats kopplat till nyanlända barn/ungdomar. Möta kommande lagförändringar om Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång (Prop. 2014/15:45) Mångkulturell vägledning och hur studie- och yrkesvägledare arrbetar med vägledning av elever med annan bakgrund Nyanländas skolgång Placering av barn och ungdomar inom regionen och samordning av placering Kartläggning av nyanlända

12 Stöd och riktlinjer kring validering av kunskap samt bedömning av utländska betyg Läromedel och digitala verktyg för elever med annat modersmål än svenska Snabbare etablering på arbetsmarknaden 2. Konferenser Konferens för Modersmålsenheter - chefer, nyckelpersoner och lärare/dec Konferens gällande Nyanlända - Skolchefer, skolledare och nyckelpersoner. 3. Kursutbud/Kompetensutveckling Det kommer att erbjudas ett tjugotal olika kompetensutvecklingsinsatser under 2016 med fokus nyanlända. Utbudet bygger på inventeringen som gjorde i nätverken oktober De kurser som redan är klara och kommer att erbjudas under våren 2016 är exempelvis Att organisera nyanlända elevers lärande (Anna Gunnevik) Hur kan det upplevas för människor från ett överlevnadssamhälle att komma till en välfärdsstat? (Per Brinkemo) Nyanlända elevers språkutveckling (Tore Otterup) Vardagsrelaterad alfabetisering (Camilla Nilsson) En kurs kring traumatiserade barn kommer att erbjudas och föreläsaren är vidtalad (Tomas Sjödin). Utifrån dialog med kommuner kan ytterligare kompetensutvecklingsinsatser under 2016 utvecklas och anpassas efter specifika behov. För information så har följande kurser erbjudits i GR Utbildnings kursutbud under hösten 2015 Flera språk i förskolan - teori och praktik Flerspråkighet och språkstörning Språk, text och lärande - om att lyfta lärandet för både elever och lärare Skolgång för nyanlända - rätten till utbildning och innehållet i utbildningen Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med nyanlända för maximal utveckling hos varje individ Som nämns ovan erbjuds från och med januari 2016 även yrkesutbildningar med språkstöd för personer som inte har svenska som modersmål samt utbildning yrkesutbildning till boendeassistent för ensamkommande barn. 4. Justering nätverk med anledning av extraordinärt läge GR Utbildning bedömer att nuvarande nätverksorganisation kan ses över och att några grupper och/eller nätverk kan friställas från sitt uppdrag under en period framöver i syfte att möjliggöra kraftsamling kring de nätverk som har tydligast koppling till frågan om nyanlända barn/elever. Eventuellt finns behov av upprättande av ytterligare nätverk eller att befintliga nätverk omdefinieras för att möta uppdrag kring mottagande, bedömning och placering av nyanlända. Exempelvis kan det bli aktuellt med ett nätverk för ansvariga för mottagande av nyanlända i skolan och/eller chefer för modersmålsundervisning. Tillsättandet av nytt eller ombildning av befintligt nätverk blir i sådant fall en fråga för GR Utbildnings Utbildningschefsnätverk att ta ställning till.

13 5. Kompetens Pröva modell för nyanlända vuxna med lärarutbildning Kontakt med AF om att pröva möjligheten att hitta former för anställning av nyanlända vuxna med lärarutbildning. Ex genom att undervisa elever som tala samma språk. Vid sidan av undervisningen kan kompetterande utbildning och validering ske. Studenter på lärarhögskolan kontakt tagen med LUN För dom som studerar på lärarutbildningen kan det ges möjlighet att hjälpa till i skolan utanför studietid, läxläsning, resurs mm Pensionerade lärare tillbaka in i skolan Kontakt tas med personalchefsnätverket för att se möjligheterna till kartläggning inom GR avseende pensionerade lärare. 6. Processtöd riktat direkt till kommun Systematiskt kvalitetsarbete kopplat till nyanlända elever Systematiskt kvalitetsarbete handlar om att utveckla och förbättra skolans arbete. I arbetet med nyanlända ställs delvis andra krav på verksamheten, och man behöver tänka och agera specifikt utifrån denna grupps förutsättningar när det handlar om att tydliggöra elevernas upplevelse av utbildningen och övriga aspekter som är viktiga för verksamhetens kvalitet. I denna process kan Pedagogiskt Centrum erbjuda processledning och stödmaterial. Undervisning kopplat till elever med svenska som andraspråk Elever som inte har svenska som modersmål behöver mötas på ett kompetent sätt av alla lärare. Processtöd och kompetensutveckling inom området kan både handla om ett språkutvecklande arbetssätt för alla lärare, eller en mer riktad insats till lärare som arbetar extra mycket med nyanlända elever. Hur skapas effektiv samverkan inom skolan kopplat till nyanlända elever Nyanlända elever behöver ofta ha kontakt med många funktioner inom skolan lärare, specialpedagoger, skolsköterka, kurator, studie- och yrkesvägledare och/eller andra nyckelpersoner. För att samarbetet ska fungera väl krävs en förståelse för elevernas situation och en god samverkan. Processtöd inom området kan handla om en allmän kompetenshöjning för berörda grupper och/eller hjälp att strukturera samverkan. 7. Utredning, administrativa ingångar GR Utbildning kan genomföra kartläggningar av organisationer kopplat till nyanlända. 8. Påverkan och extern finansiering Strategiskt påverkansarbete med relevanta externa aktörer pågår för närvarande med fokus på flykting/nyanlända perspektivet. Syftet är att säkerställa att de resurser/finanseringsmöjligheter som finns att tillgå inom ramen för bland annat EUs strukturfonder riktas rätt så att de kan användas till de behov som nu har inventerats inom GRs alla sakpolitiska områden. Exempelvis pågår dialog med Sekretariatet för Strukturfondspartnerskapet kopplat till EUs strukturfonder. För att den typ av påverkansarbete som nu har initierats ska ge långsiktiga effekter har GR har i samråd med Göteborgs stad (inom ramen för överenskommelsen om EU-

14 samverkan) och Sekretariatet för strukturfondspartnerskapet, SFP, säkerställt att det kommer att ske en fortsatt dialog om identifierade behov kopplat till möjligheterna inom EUs fonder och program. Det innebär bland annat att frågan om prioriteringar och finansieringsfrågor kommer att förstärkas inom ramen för den Strategiska samordningsgruppen inom VGRs Kompetensplattformsarbete. Gruppen representeras av tjänstemän från delregionerna/kf och VGR och träffas 2-4 gånger/år. Gruppen har sedan tidigare uppdrag att ta fram förslag för årliga prioriteringar och finansieringsfrågor samt omvärldsbevakning, samordning och erfarenhetsutbyte. Arbetet för gruppen samordnas av VGR. Representanter från delregionerna förankrar och samordnar frågorna inom sin delregion. Gruppens arbete återkopplas till Västgruppen som bereder ärenden till VGRs samverkansorgan Beredningen för hållbar Utveckling (BHU).

15 MISSIV Utbildningsgruppen Till Utbildningsgruppen ÄRENDE 4 Förslag om Att ansöka om återcertifiering som Teknikcollegeregion under perioden Göteborgsregionen står inför en ny certifieringsomgång om att erhålla status som återcertifierad Teknikcollegeregion. Certifieringsperioden löper över fem år med självvärdering till granskningskommittén efter två år och med årliga verksamhetsberättelser, statistikuppgifter och regional kvalitetsuppföljning som krav. Det regionala Teknikcollegerådet ansvarar för att kvalitetsuppföljningen genomförs i de lokalt certifierade collegen. Föregående ansökan beviljades i november Göteborgsregionen genomförde en självvärdering 2014 med återkoppling vid ett självgranskningsmöte Underlag från självgranskningen samt beskrivning av arbetet inom Teknikcollege Göteborgsregionen 2014 bifogas i särskild handling, bilaga 1. Teknikcollegeprocessen bygger på partssamverkan, där varje part finansierar sina kostnader för det regionala arbetet med kvalitetssäkring av aktuella utbildningar inom teknik och industriteknik samt inom el-automation och datorteknik inom gymnasieutbildning, vuxenutbildning och YH-utbildning. För att stödja processen kring ett regionalt Teknikcollege föreslås Utbildningsgruppen besluta om att ansöka om att återcertifieras som Teknikcollegeregion under perioden Utbildningsgruppen föreslås besluta att ansöka om att återcertifieras som Teknikcollegeregion under perioden att uppdra åt utbildningschefen att verka för att en regional ansökan om återcertifiering kommer till stånd. Göteborg 12 oktober Bengt Randén Utbildningschef /Johanna Redelius Processledare Teknikcollege

16 Bilaga Teknikcollege Göteborgsregionen (TCGR) Rapport inför ansökan om återcertifiering Bakgrund Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är avgörande för svensk tillväxt. Företagen är i behov av skickliga medarbetare som har kvalificerad utbildning, både på gymnasial och också eftergymnasial nivå. För att öka andelen sökande till tekniskt inriktade utbildningar på olika nivåer, har industrins parter tillsammans engagerat sig för att utveckla Teknikcollege. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins framtida behov. Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar kan certifieras. 2. Parterna bakom Teknikcollege Bakom konceptet står Industrirådets aktiva medlemsorganisationer, parter i samverkan: Teknikföretagen, IF Metall, Livsmedelsföretagen, Trä- och Möbelföretagen, Industriarbetsgivarna, IKEM Innovations- och kemiindustrierna, GS Facket, Sveriges Ingenjörer, Grafiska Företagen, SLA-Skogen samt Unionen. Dessa organisationer är de som driver Teknikcollegekonceptet tillsammans med Riksföreningen Teknikcollege och de 26 certifierade regioner i Sverige. 3. Politiskt uppdrag inom GR Utbildningsgruppen beslöt att, tillsammans med utbildningscheferna i Göteborgsregionen, lämna en regional intresseanmälan och så småningom en ansökan till Industrirådets - Industrikommittén om att ingå i Teknikcollegekonceptet. Ansökan beviljades för tre år och Göteborgsregionen certifierades i april 2008 som den första storstadsregionen i landet. I dagsläget är 26 regioner certifierade. Över 143 godkända enskilda utbildningsanordnare är certifierade. 4. Parterna inom Teknikcollege Göteborgsregionen Parterna i Teknikcollege Göteborgsregionen är: Teknikföretagen IF Metall Unionen 1

17 Business Region Göteborg Göteborgsregionens kommunalförbund 5. Goda förutsättningar för TCGR Samverkansavtal gällande samtliga utbildningar inom gymnasieskolan Samverkansavtal kring en viss del vuxenutbildning Yrkesvux hanteras av GR ESF-projekt som drivs via GR Upphandling av vuxenutbildning Strukturerad samverkansorganisation Regional processledare och lokala processledare Kvalificerade yrkesutbildningar/yrkeshögskola 6. Teknikcollegerådet inom GR Teknikcollegerådet sammanträder 6 gånger per år. Arbetslivet är i majoritet och innehar ordförandeposten. Dokumentation finns under Deltagare i rådet är: Namn Företag/Organisation Göteborgs certifierade college Jan Johansson GTG/GTC Johan Bengtsson GTG Katarina Boric Volvo Car Corporation Svante Boström VAKANT Mona Ericsson Jens Kultje Moa Wennström Sheila Galt Håkan Cardfelt Ann Malmberg Johannes Appeby YRGO Områdeschef Lindholmen Processledare, Lindholmen Midroc Europé Chalmers Rektor, Polhemsgymnasiet SKF tekniska gymnasium SKF Sverige AB Kungälvs certifierade college VAKANT Stenungsunds certifierade college Anders Thelander Ordförande, Borealis AB Gunilla Forssell Rektor, Nösnäsgymnasiet Kungsbacka certifierade college Björn Winblad Rektor, Elof Lindälvsgymnasiet Pernilla Öhberg Processledare, Elof Lindälvsgymnasiet VAKANT 2

18 Kerstin Uddenberg Cecilia Ericsson Yrkeshögskolan, Kungsbacka Rektor, Aranäsgymnasiet Alingsås certifierade college Tomas Johansson Framtiden Alingsås Patrik Bredberg Rektor, Alströmergymnasiet Jarl Silander Alströmergymnasiet Övriga rådsmedlemmar Stina Johansson Vuxenutbildningen, Göteborgs Stad Kenneth Ardehed GRVux Cecilia Hamilton Arbetsförmedlingen Malin Blomqvist Chalmers Helene Wikström VolvoCars Kajsa Dahlsten och Stina Olén Västsvenska handelskammaren B-O Hertz Ericsson Parterna Christer Skogsberg Karin Ingelhag Malin Rosén Pierre Svensson Ordförande Anders Thelander Processledare Johanna Redelius Teknikföretagen BRG IF-metall Unionen Borealis AB GR 7. Aktuell statistik 7 godkända college 2 ev. blivande college 52 inriktningar på gymnasieprogram mot teknik och industri Gymnasieskolan 1879 elever är fördelade på: IN 67 kvinnor och 554 män, TE 285 kvinnor 765 män, EE 9 kvinnor 196 män 14 YH-utbildningar inom teknik och industri 1396 deltagare vuxenutbildning och YH-utbildning Tillkommer ett antal utbildningsplatser i form av uppdragsutbildning 8. Identifierade vinster med certifieringen av Teknikcollege Göteborgsregionen Vinster för skolan: * Nya uppdrag, förändrat innehåll, inbyggd kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter, bättre resursutnyttjande, uppdaterad utrustning * Ekonomi, kontaktnät samverkan, mm. TC certifiering ger nya kvalitetssäkrade uppdrag * Arbetssätt utvecklas * Utvecklat nätverk (TC), externa resurser, nya uppdrag/uppdragsbeskrivning för lärare 3

19 Vinster för företag och branscher: * Långsiktighet utveckling av de anställdas kompetens * Behovsanpassade utbildningar, flexibel nära utbildning * Brett utbud av utbildningar (inom Teknikcollege) * Deltar i utformningen av YH-utbildningar * Utbildning till vettiga priser Vinster för deltagarna: * De anställda i företagen får möjlighet till personlig relevant utbildning, även med möjlighet till betyg eller intyg * Eleven ser stegen i utbildningen från gymnasiet till yrkeslivet * Eleven får kvalitativt uppdaterad utbildning med nära företagskontakter (med möjligt till arbete) * Eleverna får kvalitetssäkrad utbildning, Teknikcollegemärkt Vinster för samhället: * Tydliga kvalitetssäkrade utbildningar * Den samlade kompetensnivån höjs * Regionen kan erbjuda välutbildad, anställningsbar arbetskraft, vilket gynnar tillväxt och attraktion * Bra resursutnyttjande med samverkande utbildningsanordnare 9. Riksföreningen Teknikcollege Samtliga parter, certifierade regioner och lokala teknikcollege är medlemmar i föreningen Teknikcollege Sverige. Medlemmar betalar en medlemsavgift beroende på roll och storlek. Föreningen har en webbsida, där samtliga regioner presenteras; föreningen har även skapat en TCportal där samtliga inom TC kan hämta information, dokument samt ta del av andra regioners, utbildningar samverkan. Föreningen har även skapat en fjärde modul av Skolverkets webbaserade handledarutbildning som knuten till teknikcollege och berör området teknik och industri. Vid årsmötet 2014 valdes en av TCGR-rådets medlemmar in i styrelsen för föreningen; Anders Thelander Borealis AB. 11. Inför återansökan under år 2016, certifieringsperiod Nuläge och kommande åtgärder Den 31 december 2016 går TCGR:s certifieringsperiod ut och det är möjligt att ansöka om återcertifiering som teknikcollegeregion för ytterligare fem år. Som tidigare nämnts har TCGR genomgått en självvärdering och ett självgranskningsmöte med granskningskommittén utifrån TCGR kvalitetsarbete utifrån Industrirådets riktlinjer. Industrirådets granskningskommitté för Teknikcollege har som uppgift att inför ägarna av varumärket fastställa att samtliga kriterier för Teknikcollege uppfylls. Kriterierna säkerställer processen för att ständigt utveckla Teknikcollege samt säkerställer utbildningarnas kvalitet gentemot elever, lärare och företag. De åtgärder som lyfts fram av granskningskommittén i syfte att förbättra och vidareutveckla arbetet med Teknikcollege i Göteborgsregionen är bland annat omfattningen på och innehållet i processledarens uppdrag samt att utvecklingsområden bör identifieras och beskrivas i en utförligare och konkretare progressionsplan/handlingsplan. Processarbetet och kopplingen mellan lokal och regional styrgruppen samt vikten av näringslivets medverkan på samtliga 4

20 nivåer inom TCGR. Detta kommer bland annat att innebära att omfattningen på processledarens uppdrag kommer att behöva utökas. De åtgärder som lyfts fram i självgranskningen som önskvärda att genomföra kommer att beaktas och beskrivas i ansökan om återcertifiering. 12. Återgranskningsprocess Processen går till så att varje lokalt teknikcollege skickar sin ansökan utifrån specifika riktlinjer till TCGR. De lokala delarnas beskrivningar/ansökningar bildar ett underlag för den regionala ansökan som lämnas till Industrirådet. I det fall den regionala styrgruppen anser att det finns så allvarliga brister i en lokal ansökan att de inte kan stå för den, så lämnas den utanför återansökan. Finns det endast tveksamheter lämnas den särskilt till granskningskommittén för besök. Styrkor och förbättringsområden i de lokala delarna ska framgå av den regionala ansökan. Därefter planeras ett återgranskningsbesök. I dagsläget har övriga parter har ställt sig bakom en återcertifieringen av TCGR. 5

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Snabbkartläggning/Underlag för vidare arbete Göteborg 9 oktober 2015 Nyanlända barn/elever - Kartläggning av behovet inom kommunernas utbildningssektorer/utbildningsförvaltningar (förskola-vuxenutbildning)

Läs mer

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 29/1 Plats: GTC Närvarande: Gunilla Forssell,Nösnäsgymnasiet Jens Kultje - Lindholmen Susanne Samuelsson, Ericsson

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Bryssel 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Agenda 13.00 13.30 Rundvandring och information Stenungsund Presentationsrunda, Anteckningar från föregående möte och lokala råd 13.30 14.00 Presentationsrunda

Läs mer

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 24 mars 13.00-16.00 Plats: SteelTech i Alingsås AB Deltagare Pernilla Öhberg - Kungsbacka Jens Kultje - Göteborg Mikael Andersson

Läs mer

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet Kompetensförsörjning Gemensamma metallavtalet 1 2 Vad är kompetens? Kompetens är ett begrepp som många använder sig av. Men vad betyder det egentligen? Kompetens är inte detsamma som formell utbildningsnivå.

Läs mer

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever 2013-09-04 Bou 231/2013 Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever Innehållsförteckning Förord... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Styrande dokument...4 Nyanländ och

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket 1 juli Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Måndag 8 juni 8.30-11.30 Plats: Konferensanläggningen At work, Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof Petersson, Ordförande

Läs mer

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE VÄLKOMNA! Dagordningen Nya i TCGR-rådet och presentationsrunda (5 min) Anteckningar från föregående möte och lokala styrgruppsmöten Presentationsrunda kvalitetskriterier 3. Tydlig profil Utbildningsverksamheten

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR 130305 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Torsdag 31 januari 9.00-12.00 Plats: Heka Mekaniska AB/Mylab AB, Aröds Industriväg 41, Hisings Backa Anteckningar Guidning genomfördes

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 1 Inledning Stenungsunds kommun tar emot nyanlända barn och elever i åldrarna 0-18 år. Barn 0-5

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1

Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1 Förslag till Avtal kring svenskundervisning för invandrare (sfi) i Göteborgsregionen, Etapp 1 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande medlemskommuner: Ale,

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever 2016-02-26 1 (10) Kommunförvaltningen Handlingsplan UN 2016/4 Ansvarig Ester Alavei Upprättad av Ester Alavei Upprättad den 2016-01-03 Reviderad den Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER Reviderad 2012-04-11 STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER (förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasium och gymnasiesärskola) Barn

Läs mer

HANDLING - Information gällande finansiering av regionalt samordnad vuxenutbildning i Sjuhärad

HANDLING - Information gällande finansiering av regionalt samordnad vuxenutbildning i Sjuhärad HANDLING - Information gällande finansiering av regionalt samordnad vuxenutbildning i Sjuhärad Sammanfattning Den beslutade avtalade samverkan kring regional vuxenutbildning i Sjuhärad (Regvux-avtalet)

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument Ale - målbeskrivningen är detaljerad och - ska skapa företagsförlagd utbild- - ska öka valideringsmöjligheterna - satsningar på alternativa undervisinriktar sig på verksamhetens ning/lärlingsutbildning

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Gymnasieplan Skurups kommun

Gymnasieplan Skurups kommun 1 Gymnasieplan Skurups kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-13 312 2 Gymnasieplan Gymnasieplanen anger Skurup kommuns målsättning och ambitioner för den gymnasiala utbildningen, gymnasiesärskolan

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista.

Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista. Göteborgs Stads riktlinjer för nyanländas elevers rätt till utbildning, inklusive checklista. (beslutade av KF 2014-12-11, Dnr 0523/13) För unga nya göteborgare är utbildning och inkludering viktiga förutsättningar

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation 1 (11) Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om rektors möjlighet att delegera och skolors organisation, i samband med myndighetens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 1 VISION Vuxenutbildningen är en mötesplats som främjar lärande, reflektion och utveckling utifrån de studerandes förutsättningar och behov. 2 POLICY Verksamheten vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen 2007-08-14 Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen Kriminalvårdens klientutbildning omfattar formell vuxenutbildning, yrkesutbildning och högskolestudier. Verksamheten har under de senaste

Läs mer

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år.

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år. RAPPORT 1 (5) Vår handläggare Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef Rapport Sommarskola 2010 Bakgrund Sommaren 2010 genomfördes, i Interkulturella enhetens regi sommarskola för elever i år 8, 9 och gymnasieskolan.

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112 Kommittédirektiv Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad Dir. 2015:112 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 Förslag till Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande

Läs mer

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-26 Handläggare: Björn Johansson Heléne Wallerstedt Telefon: 08 508 33 818 076 12 90 780 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Fastställt av Utbildningsnämnden Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Inom Utbildningsnämndens verksamhetsområde 2015-12-07 Ronneby Kommun Johanna Månsson Chef Start Ronneby Annika Forss Kvalitetssamordnare

Läs mer

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare APU - omvårdnad/sjukvård Syftet med avtalet är att höja kvaliteten inom omvårdnadsprogrammet genom att förbättra den arbetsplatsförlagda utbildningen både i

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp MISSIV Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp 2015-03-11 ÄRENDE 2 Till Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Förslag till Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk

Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Nyanlända elever i fokus

Nyanlända elever i fokus Nyanlända elever i fokus Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-067-7 Beställningsnummer:

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar.

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar. Mål vuxenutbildning Målområden som anges i Lpf 94 Kunskaper Normer och värden Elevernas ansvar och inflytande Utbildningsval Arbete och samhällsliv Bedömning och betyg Övrigt Målområden i Malmös Skolplan

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner Svenskar har fått nya kunskaper och insikter

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 2008-06-10 Margrethe Kristensson Mikael Johansson 1 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen Vad är svenskundervisning för

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1 Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1. Pedagogik Livslångt lärande Personalen på NKC ska vara väl förtrogen med begreppet livslångt lärande. Den nya lärplattformen, Fronter, har

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

K V A L I T E T S G A R A N T I

K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (13) Giltig fr.o.m. 2009-01-01 Enhet: OmsorgsLyftet Utbildningar Ektorpsvägen 2 bv 131 47 Nacka I N G R E S S OmsorgsLyftet Utbildningar är ett kunskaps- och utbildningsföretag

Läs mer

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik Utvecklingsplan Utifrån Bildningsstaden Borås är det fastslaget att nedanstående utvecklingsområden ska prioriteras i utvecklingsarbetet och alla nivåer i styrning och ledning behöver förhålla sig till

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2013-04-12 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Figur 1: Antal barn i åldern 0-18 år 1990-2014 och SCB:s prognos 2015-2021. Totalt. 500 000 Utrikes födda

Figur 1: Antal barn i åldern 0-18 år 1990-2014 och SCB:s prognos 2015-2021. Totalt. 500 000 Utrikes födda Promemoria Utbildningsdepartementet Utbildning för bättre etablering 1. Bakgrund Antalet barn i Sverige förväntas enligt SCB:s prognoser att öka under kommande år. Från att ha legat stabilt strax över

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Regionalt kunskapslyft... 3 Bakgrund... 4 Vår politik för ett regionalt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Agenda Presentation Industrin i Östergötland Källa: Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Östergötlands län, PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Industri-

Läs mer

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Protokoll 2013-04-09 1(6) Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Ledamöter Maria Rydén, Göteborg (M), Ordförande Dennis Jeryd, Lerum (S), Vice Ordförande Jan

Läs mer

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan 1 Föräldraorganisationen BARNverkets yttrande över Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan Dnr U2015 1888 S A. Sammanfattning av BARNverkets synpunkter Varför rektorernas arbetssituation

Läs mer

Status. Kvalitet. Matchning

Status. Kvalitet. Matchning = Status Kvalitet Matchning Bakgrund Ökande kompetenskrav på personal inom teknikintensiva branscher Konkurrenskraftiga företag behöver tillgång på välutbildad personal 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens.

1 Nyckeltal. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens. 1 Nyckeltal 2 Bakgrundsfrågor 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare 4 Måluppfyllelse och kvalitet 5 Kunskaper och kompetens 6 Vägledning 7 Samverkan 8 Företagande, entreprenörskap och eget företagande

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer