Informationsträff för piloter. Treserva Genomförandewebb 3 mars 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsträff för piloter. Treserva Genomförandewebb 3 mars 2016"

Transkript

1 Informationsträff för piloter Treserva Genomförandewebb 3 mars 2016

2 Avvikelsemodulen

3 Avvikelse på missad medicin, ingen SSK var med på meddelandelistan. Vilka får meddelande om avvikelsen? Avvikelser ska aldrig skickas till SSK. Avvikelsen skickas till enhetschefen. Är omvårdnadspersonal involverad utreder enhetschef tillsammans med SSK/rehab. Om SSK/rehab är involverad skickar enhetschef avvikelsen vidare till respektive enhetschef HSL.

4 Om brukaren inte vill ta medicin, är det då Daganteckning, Ej utförd insats eller Avvikelse? Man markerar på signeringslistan, en ring, och meddelar sjuksköterska. En Arbetsanteckning bör göras, bra för den som kommer senare att veta. Ville inte ta sin medicin, mådde illa. Kontaktat sjuksköterska Om det står upprepade gånger ser man ett mönster och tar upp det med sjuksköterska samt skriver det i Arbetsanteckning.

5 Vart kan vi se våra skickade avvikelser? Omvårdnadspersonal kan inte se sina avvikelser, bara enhetschefen kan se inkomna avvikelser. Därför är det viktigt att händelsen dokumenteras som Viktig händelse och man skriver att avvikelse är skickad och när.

6 Social- eller medicinsk dokumentation

7 Myndighet (Handläggare) Utförare (Enheten) HSL (Rehab/SSK) Ansökan Utredning/Beslut Uppdrag insatser som är beviljade och ska utföras Patientjournal Myndighetsjournal Genomförandejour nal Genomförandeplan (Görs av enhetschef eller utsedd personal) Vårdplan HSL-insatser som ska utföras (Skrivs av Rehab/SSK) Daganteckningar sammanställs/överförs till genomförande-journal (Görs av enhetschef eller utsedd personal) Daganteckningar (skrivs av all personal) Uppföljning vårdplan (skrivs av all personal)

8 Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har haft anmärkningar på Hudiksvalls kommuns dokumentation, nu gör vi som man ska. Vi skriver sociala händelser i Daganteckningar som sedan sammanfattas till genomförandejournalen. Vi skriver medicinska händelser i uppföljning på vårdplan som går direkt in i patientjournalen.

9 Mycket av det som händer våra kunder är sociala händelser, en liten del är hälso- och sjukvård.

10 Från Dokumentera mera (2008) Social dokumentation inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

11 Vi har märkt att enligt förslag på det som ska över till journalen att mycket från våra anteckningar försvinner. Om det blir en miss från SSK, som kan hända då och då, så kommer det stå ord mot ord om inte våra anteckningar finns kvar. Då kan det lätt bli att det är vi som gjort fel, man vill skriva av sig... Journalen är inte rätt plats att skriva av sig på. Skriv en avvikelse om det blir en miss, de finns kvar. Viktiga saker som rör kunden som står i Arbetsanteckning ska sammanfattas och föras över till Genomförandejournalen som Viktig händelse, men aldrig sådant som rör personalens samarbete. Då är det en intern avvikelse.

12 Jag frågade vad vår SSK var intresserad av att få över till journalen (Viktig händelse). Hon vill ha allt: fall, förändring i status, från en förhårdnad på tån till hudspricka, förändring av kroppsfunktioner, förändring av psykiskt mående... Det skiftar ofta hos oss, så typ allt ska in på Viktig händelse? SSK/rehab kan inte läsa Genomförandejournal eller Daganteckningar. De ska dokumentera hälso- och sjukvårdsrelaterade händelser i Patientjournalen. Ska åtgärder vidtas av omvårdnadspersonal skriver SSK/rehab en Vårdplan. Omvårdnadspersonal dokumenterar det som är viktigt för kunden i daganteckningar. Fall ska registreras på fallblankett alternativt Avvikelse om det leder till åtgärd från sjuksköterska. Förändring av status, att brukaren t.ex. är tröttare, är en social händelse. Det kan bli en medicinsk händelse om t.ex. Hb är lågt. Förändring av psykiskt mående är en social händelse, tex ledsen eller mer orolig för att frun gått. Omvårdnadsåtgärder ska i första hand sättas in, medicin i sista hand.

13 Önskar fler rubriker att välja på t.ex. "Övrigt både i daganteckningar och när vi gör avvikelser. Nej, finns Övrigt så hamnar det mesta där. Diskutera på arbetsplatsen vart ni ska skriva vad. Saknas något viktigt och vanligt förekommande alternativ i Avvikelsemodulen? Meddela enhetschef som tar upp det med Emma I/Karin WP.

14 Är det helt omöjligt att använda sig av Daganteckning Medicinsk och Social händelse istället för arbets-anteckning och Viktig händelse? Det hade förenklat allt och blivit betydligt lättare för t.ex. nattpersonal som har ett stort antal boende att hitta det viktiga för dem. Lättare även för övrig personal som är van att sortera under flikarna. Hur det än är så har vi jättemycket medicinskt på våra anteckningar. Ja Det är omöjligt. Det är två olika journaler, Genomförandejournalen och Patientjournalen. Journalföring är lagstyrt, både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen.

15 Nattpersonal - Eftersom de har hand om hela husets boende plus de ute i hemtjänsten, så skulle de vilja ha upp varje ny vårdplan som kommit till utan att behöva gå in på varje vårdtagare. Går det? Man kan söka efter uppföljning på vårdplaner mellan olika datum. Flik: Patientjournal. Där kan man direkt läsa uppföljningar som skrivits under perioden. Vill man se nya uppdrag (vårdplaner) söker man Daganteckning Nytt/ändrat uppdrag. Där ser man på vilka brukare det kommit ett nytt/ändrat uppdrag men man måste gå in på varje brukare för att läsa uppdraget/vårdplanen

16 Nytt/ändrat uppdrag. Är det enbart en rubrik som används om handläggaren beslutat om ett nytt/ändrat uppdrag? Det är både SoL och HSL-uppdrag (vårdplaner) När ett nytt/ändrat uppdrag fördelas till enheten ligger det under mappen Nya uppdrag i Treserv GFW. Uppdraget ska kvitteras och daganteckning skrivas för att uppmärksamma kollegor på att nytt/ändrat uppdrag inkommit. I Daganteckning väljer man Typ: Nytt/ändrat uppdrag. I anteckning skrivs att man fått ett nytt (eller) ändrat uppdrag och vad uppdraget avser. (Se Utbildningsportalen: Uppdrag - Kvittera Nytt/ändrat uppdrag)

17 Ska man kunna se Rehab i Treserva också? Vi har tittat runt litegrann men ser inget. Är det något som är aktuellt? Om det gäller ForsaRehab så har dom gästerna inget SoL-beslut och finns inte i GFW ännu. Systemansvariga klurar på en lösning. Gäller det övrig rehab så finns det Vårdplaner om de är fördelade.

18 Hur löser vi problemet att sköterskorna inte kan se våra Daganteckningar om vid behovsmedicinering? Vi har inte och kan inte ha en separat vårdplan för varje typ av behovsmedicin som en brukare står på. Därför skrivs given medicin i daganteckningar även om vi frågat sköterskan innan vi ger en medicin. Sköterskan kan vid nästa förfrågan INTE se hur mycket behovsmedicin en patient fått innevarande dygn. De vb mediciner som ges regelbundet ska ha en vårdplan. Vid enstaka vb givningar görs Arbetsanteckning om problemet huvudvärk, att man kontaktat sjuksköterska och gett t.ex. smärtstillande. Man ska alltid kontakta SSK innan man ger vb medicin, SSK ansvarar för att det dokumenteras i Patientjournalen. (Se exempel i Utbildningsportalen)

19 Tar återigen upp frågan om en generell vårdplan för behovsmediciner. Vi har svårt att hinna läsa mellan 15 och 30 vårdplaner för att hitta rätt vårdplan att skriva in uppföljning på given medicin framförallt som det tar mellan 30 sek och 1 minut att öppna en vårdplan? Hur löser vi detta? Varje enskild brukare ska inte ha vårdplaner. Viktigt att SSK/rehab döper vårdplaner rätt och fördelar Vårdplan på det som är av vikt för personalen att veta. De vb mediciner som ges regelbundet ska ha en vårdplan. Vid enstaka vb givningar kontakta SSK och gör en Arbetsanteckning om problemet. SSK dokumenterar i patientjournalen. Segheten i systemet felsöks.

20 Vart är det tänkt att vi ska skriva in vidbehovsmedicin? Vad vi gett, när och vilken förändring och resultat det ev. gett. De vb mediciner som ges regelbundet ska ha en vårdplan. Vid enstaka vb givningar görs Arbetsanteckning om problemet huvudvärk, att man kontaktat sjuksköterska och gett t.ex. smärtstillande. Man ska alltid kontakta SSK innan man ger vb medicin, SSK ansvarar för att det dokumenteras i Patientjournalen. (Se exempel i Utbildningsportalen)

21 När vi sammanställer till journal uppfattade vi det som att det vi sammanfattar går direkt till journal men frågan är om det är två separata journaler? I så fall hur ska sköterskorna se vad vi sammanfattat? Ska de anteckningar vi gjort om t.ex. medicin eller status på boende skrivas över till vårdjournal? i så fall hur och av vem? Det är två separata journaler: Genomförandejournal och Patientjournal. Den sociala dokumentationen som skrivs i daganteckningar sammanfattas till Genomförandejournalen. Sjuksköterska/rehab kan aldrig se det som skrivs i Daganteckningar eller läsa Genomförandejournalen. Medicinska anteckningar ska skrivas i Uppföljning i Vårdplan och dessa går direkt in i Patientjournalen. De sammanfattas inte. Finns ingen vårdplan ska SSK kontaktas.

22 Var ska man skriva så att sjuksköterskorna ser vad vi skriver på Treserva? Vikarierna behöver ju också ta del av detta. Kommer det att komma någon uppdatering som förenklar kommunikationen mellan all personal, även rehab, ssk och vikarier? Sjuksköterska ska inte se det ni skriver i daganteckningar. Skriv i Vårdplan eller ring sjuksköterskan om vårdplan saknas. Det är skilda journaler, Genomförandejournal och Patientjournal, enligt lagarna SoL och HSL.

23 Vårdplanen tar så lång tid att komma in i så vi kan inte skriva utvärderingen/ uppföljningen där. Därför skrivs utvärderingen som daganteckning hur ska vi lösa detta? Uppföljningen får absolut inte skrivas i daganteckning SSK/rehab kan inte läsa Daganteckning. Uppföljningen SKA skrivas i Uppföljning i vårdplan. Felsökning av segheten i systemet pågår.

24 Biståndshandläggare Myndighetsjournal SoL Aktualisering Utredning Beslut Enhetschef Genomförandejournal/Genomförandewebben Uppdragsdokument - VAD Genomförandeplan - HUR Genomförande I den här processen är enhetschef ansvarig för omvårdnaden = Social dokumentation SoL HSL-personal Patientjournal HSL Om något händer som behöver medicinska- eller rehabåtgärder kontaktas sjuksköterska/rehab. Medicinska uppföljningar skrivs av omvårdnadspersonal i Vårdplan = Medicinsk dokumentation HSL

25 Daganteckningar skulle endast vara ett ställe för sociala anteckningar men eftersom vi bedriver mer vård inne på husen så fungerar systemet relativt dåligt för oss. Finns det någon möjlighet att i systemet ha en daganteckning för HSL som eventuellt kan sammanfattas av piloterna till HSL-journal? Nej. Det är två skilda journaler, genomförandejournal och patientjournal, som styrs av två skilda lagar, Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen. All medicinsk uppföljning ska skrivas i Uppföljning i vårdplan. Finns någon annan lösning? Fundera på om vård verkligen är hälso- och sjukvård när ni dokumenterar.

26 Ska vi sammanfatta HSL anteckningar som ligger i daganteckningar? Om vi ska sammanfatta dessa, ska de i så fall ligga kvar i SoL journalen eller ska de kopieras över till patientjournalanteckningar och vem är i så fall ansvariga för detta? Om vi inte ska sammanfatta dessa hur ska man då lösa problemet med att viss HSL-dokumentation ex. om patientstatus försvinner? HSL-anteckningar ska INTE skrivas i Daganteckningar. Finns det sådana anteckningar ska de inte sammanfattas till genomförandejournalen. Man måste prata med SSK/rehab och rapportera över. SSK/rehab är ansvarig att dokumentera i Patientjournal.

27 Sköterskorna har tre dagar på sig att skriva en vårdplan. Skriven vårdplan tar ibland upp till ett dygn att komma upp så att undersköterskorna ser den. Vart dokumenterar vi under tiden? Ingen tredagarsregel finns! Direkt när Vårdplan är skriven och fördelad finns den i GFW. Är du inloggad kan du behöva uppdatera sidan (tryck F5) eller logga in igen. Tekniska problem felsöks.

28 Sköterskor från andra hus skriver inte alltid en vårdplan, dels för att de inte hinner dels för att de för över uppgiften till ordinarie sköterska. Det kan dröja flera dagar innan en vårdplan kommer på plats. Under tiden kan tillståndet för en boende ha försämrats kraftigt, flera åtgärder har vidtagits utan att det blivit dokumenterat från USK. Gör det något? eller ska vi bara strunta i statusuppdateringar på nätet? ALLA SSK ska skriva Vårdplan direkt om det behövs. Skriv avvikelse om ovanstående händer! Om åtgärder vidtagits har väl SSK kontaktats och SSK ska dokumentera händelsen i Patientjournalen.

29 Blåmärken, svullnader osv vi upptäcker när någon kommer på korttidsplats, hur dokumenterar vi det om det inte finns någon plan? Måste göra en bedömning. Beror blånader på fall i hemmet eller är det Våld i nära relationer? Då är det en social händelse och dokumenteras i daganteckning -Viktig händelse. Är det svullnader/ödem kontaktas sjuksköterska som dokumenterar i Patientjournal och gör en plan om något ska följas upp.

30 Det är inte fel att skriva vissa medicinska händelser i Arbetsanteckningar om ni utgår från kunden och dennes problem/behov och att ni kontaktat sjuksköterska pga. detta. Det blir då en social händelse. När man skriver i Genomförandewebben/Daganteckningar så ska man inte skriva preparatnamn. Skriv t ex smärtstillande/lugnande i stället. Däremot i Vårdplan/Uppföljning kan man skriva: Ger 1 T Morfin 10 mg enligt vid behovs ordination efter kontakt med sjuksköterska. Återkommande problem i Arbetsanteckningar sammanfattas till Viktig händelse.

31 Sociala anteckningar ska spegla vardagen och hur man mår, medicinska anteckningar ska spegla det som är sjukt. Det friska åldrandet.. Var noga med att skriva uppföljning i rätt vårdplan. Det som skrivs i planer går direkt in i Patientjournalen, sammanställs eller redigeras inte av sjuksköterska. Om primärvården/slutenvården har hälso- och sjukvårdsansvar för kunden/klienten/brukaren dokumenteras inte medicinska händelser i Genomförandewebben. Då fortsätter man att skriva i pappersjournal precis som idag och kontaktar sjuksköterska vid behov. Primärvården har inte tillgång till Treserva.

32 Övrigt

33 Vart finns informationen om de nya flikarna som ska sitta i de boendes pärmar? Register finns redan på de ställen som har pärmar. Ny Innehållsförteckning har EC fått, där finns information om vad som ska finnas under varje flik. Använder man inte pärmar utan har aktmappar behövs inget register.

34 Vart ska vi skriva in det som vi nu har i varje pensionärs egna pärm. Som Rehab, anhöriguppgifter, sjukhus, tandvård, vikt, fallrapport, målsättningar? Ska vi ha allt kvar i pärmarna som backup? Vart ska vi skriva speciella händelser? Som ska vara kvar och som är viktigt för all personal att veta? Pärmen ska vara kvar för de som har pärm idag. Övriga använder sina arkivmappar. I pärmen ska det som finns med på den nya Innehållsförteckningen sitta.

35

36 Vart tog fraserna i daganteckningar vägen? Inga förslag har inkommit. Varje enhet måste skicka in de fraser man i arbetsgruppen kommit överens om att man ska använda till systemansvariga.

37 Behörighetsproblem eller andra systemfrågor

38 Problem med inloggningar har funnits men det mesta har gått att lösa snabbt. Nu är problemet störst när det gäller vikarier. Det tar mycket tid att skriva åt dem. Problemet är inte att skriva sociala anteckningar men däremot alla HSL- utvärderingar och uppföljningar. Risken är stor att insatser inte dokumenteras i tid eller inte alls. Farligt? Vikarier som är introducerade och har behörighet kan dokumentera själva. Har de inte behörighet, kontakta enhetschef som kan lägga upp dem i Treserva. (Rutin finns)

39 Hur gör man med vikarier, med inloggning till Treserva och information? T.ex. inför sommarvikariaten? Vikarier som redan är anställda har fått kallelse och varit på visning av Treserva. Nya vikarier får information om att GFW finns, att man dokumenterar i Treserva. När nya vikarier gått introduktion och blivit inlagda i Heroma skickar rekryteringen ut deras H-id och lösen till vikarien. Ansvaret ligger på enheterna att lära ut hur de dokumenterar när de är där på introduktion. Enheterna (EC) lägger själva upp behörigheten i Treserva så vikarien ser de avdelningar etc. som den är behörig att se.

40 Vikarier ska ha eget inlogg enligt rutin. De som skriver på någon annans inlogg i GFW skriver initialer efter anteckningen. I Vårdplaner registreras den inloggades signatur direkt i Patientjournalen då ingen redigerar de uppföljningarna.

41 Synonymer

42 Sammanställning från grupparbetet på dokumentationsutbildningen. De ord som är markerade med grönt är de ord som ni tycker är helt OK att använda. Övriga ska ni undvika att använda. Dialektala ord ska absolut inte användas.

43

44

45 Kommunikation är A och O, det är inte ändrat! Prata med varandra.

Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15. Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser

Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15. Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser Socialtjänsten Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15 Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser Som omvårdnadspersonal utför man ibland hälso- och sjukvårdsuppgifter

Läs mer

informationsöverföring Fastställd av Fastställd datum Omprövas Ansvarig för omprövning

informationsöverföring Fastställd av Fastställd datum Omprövas Ansvarig för omprövning Användarmanual Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg 1 2014-03-17 Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av Kommunikation och MAS/MAR/SAS informationsöverföring

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet RAPPORT 1(6) 2011-11-02 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet Våren 2009

Läs mer

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben. 2013-10-28 Omvårdnadspersonal 2.0. Senast reviderad: Manual för: Version:

Treserva. Genomförandewebben. Alla funktioner i Genomförande Webben. 2013-10-28 Omvårdnadspersonal 2.0. Senast reviderad: Manual för: Version: Genomförandewebben Alla funktioner i Genomförande Webben Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 35 Senast reviderad: Manual för: Version: 2013-10-28 Omvårdnadspersonal 2.0 Sida 2 av 23 Innehåll Skrivbordet...

Läs mer

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan)

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2015-01-13 SN 2015/0025.11.01 0480-453819 Socialnämnden Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) Förslag till beslut

Läs mer

Lathund för dokumentation i Treserva

Lathund för dokumentation i Treserva RUTIN 1(12) 2015-08-03 VON 2015/12, nr 2015.504 Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Lathund för dokumentation i

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering

Rutin för samordnad vårdplanering 1(12) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2005-12-19 Gäller från och med: 20150301 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Rutin för beställning av delegerad/instruerad hälso- och sjukvårdsinsats samt information mellan legitimerad personal och omvårdnadspersonal.

Rutin för beställning av delegerad/instruerad hälso- och sjukvårdsinsats samt information mellan legitimerad personal och omvårdnadspersonal. 12-03-27 1(5) Rutin för beställning av delegerad/instruerad hälso- och sjukvårdsinsats samt information mellan legitimerad personal och omvårdnadspersonal. Kommunens övertagande av hälso- och sjukvårdsansvar

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Jonsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2014-05-09 Gäller

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Omsorgsnämnden år 2014 Dnr 2015-104-790 Innehåll 1 Sammanfattning 7 1.1 Hemsjukvård... 7 1.2 Senior Alert... 7 1.3 Efterlevandesamtal... 8 1.4 Smärtskattning... 8 1.5 Hygien...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Reviderad 140324 Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer. Vård och omsorg 140311

Reviderad 140324 Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer. Vård och omsorg 140311 Rutin Reviderad 140324 Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg 140311 Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av MAS MAR Fastställd av Fastställd datum

Läs mer

Användarmanual Procapita HSL Journal ICF

Användarmanual Procapita HSL Journal ICF 2014-04-11 1 (33) Användarmanual Procapita HSL Journal ICF Karin Bendroth Silfwerbrand Vellinge Kommun 2014-04-11 2 (33) Innehåll Inoggning... 3 Centralen... 4 Komihåg... 4 Mina meddelanden... 5 Bevakningar...

Läs mer

Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst

Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsområde Äldreomsorg Karlstad 2013-04-12 Verksamhetsutvecklare Reviderad 2013-09-11, 2015-12-21 Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst Bakgrund En genomförandeplan

Läs mer

Förvaltning av 48-72

Förvaltning av 48-72 2016-04-25 Förvaltning av 48-72 Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningsgrupp personer med sammansatt behov av vård och omsorg Ssk på avdelningar Kontaktperson 48-72 Bashandledare Vårdplaneringsenheten Omsorgskoordinatorer

Läs mer

LifeCareMobil Enköping Hemtjänst

LifeCareMobil Enköping Hemtjänst LifeCareMobil Enköping Hemtjänst Skapad av Eva Lotta Benzeriane 141219 1 Inloggning Klicka på ikonen LifeCare Mobil för att logga in. OBS!! Viktigt att du har rätt telefon, dvs en telefon som tillhör den

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn

Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Lena Z ander 0413-628 82 Vo0.2011.0084 12-02-28 Vård- och omsorgsnämnden Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn Ärendebeskrivning Socialstyrelsen

Läs mer

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Omvårdnadsinformatik 2016-04-18 Åsa Cajander, Uppsala universitet Isabella Scandurra, Örebro universitet Rapport om kunskapsläget på gång 11

Läs mer

Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg. Valdemarsviks kommun

Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg. Valdemarsviks kommun Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg Valdemarsviks kommun 2011-05-13 Marita Pettersson 2 (11) Inledning Inom vård och omsorg i Valdemarsviks kommun dokumenterar vi idag i personakter

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Individuell Genomförandeplan Genomförandeplanen upprättas i Magna Cura efter beslut från biståndshandläggare och när kontaktpersonen

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Treserva. Gemensamma funktioner. Skrivbord, meddelande funktionen och personuppgifter. 2014-09-24 VEC Gruppchef Samordnare Leg personal

Treserva. Gemensamma funktioner. Skrivbord, meddelande funktionen och personuppgifter. 2014-09-24 VEC Gruppchef Samordnare Leg personal Gemensamma funktioner Skrivbord, meddelande funktionen och personuppgifter Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 34 Senast reviderad: Manual för: 2014-09-24 VEC Gruppchef Samordnare Leg personal 2 (37) Innehåll

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 575-2013 Omsorgsnämnden Gävle kommun 801 84 Gävle Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Förvaltningschef Catharina Johansson Fastställelsedatum: 20121107 Dokumentansvarig:

Läs mer

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt FÖRSTÄRKT MOTTAGANDE Arbetssätt för att säkerställa adekvat informationsöverföring och uppföljning i primärvården efter ett slutenvårdstillfälle SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt www.vardgivarguiden.se/sammanhallenvard

Läs mer

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Omsorgsförvaltningen Kristianstads kommun introduktionsmaterial mobipen version2 1 Mobipen IT-stöd för hemtjänstinsatser! Bakgrund, mål och syfte: 2006

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten Utfo rarenheten Innehåll 1 Ta emot och fördela uppdrag... 2 1.1 Fördelabild... 5 2 Återkalla insats tillfälligt... 8 3 Omfördela insats... 10 4 Rätta verkställighet... 12 5 Skapa ny journal, om det ej

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement)

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Förbättringsprogram PROGRAMRAPPORT Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Teammedlemmar/deltagare Enhetschef: Mia Löfgren, mia.lofgren@gotland.se Omvårdnadsansvarig

Läs mer

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller RIKTLINJE 1(6) 2014-10-13 SN2014/25 nr 2014.2054 Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för tandvårdsstöd

Läs mer

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten LSS enheten i Leksands kommun kännetecknas av att: Brukaren ges valfrihet i sin vardag Personalen arbetar på ett professionellt

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Svarsjournal 4 enheter har svarat. Namn Datum

Svarsjournal 4 enheter har svarat. Namn Datum Svarsjournal 4 enheter har svarat Publikationsnamn Namn Datum webbenkät hälso och sjukvård 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Skriftliga riktlinjer finns gällande avvikelsehantering 3. Rutin finns

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

Förskolan Ekens. Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016

Förskolan Ekens. Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016 Förskolan Ekens Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016 Förskolan skall vara en plats där man får vara den man är och där olikheter ses som en tillgång. En plats där man vågar

Läs mer

Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar

Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar Ale Totalt 800 100 HSL 50-60 ÄO/FH/AME 550 Totalt 4 personer Systemadministratör 50 % Systemadministratör HSL 50 % Systemadministratör

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

Lathund Web Help Desk

Lathund Web Help Desk Lathund Web Help Desk Placering och Avdelning är information som automatiskt hämtas från vår katalogtjänst LDAP, rör ej! F: Hur blir jag tekniker på ett ärende? S: Klicka på Välj-knappen (gubben) längst

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016. Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall

Rapport. Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016. Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall Rapport Verksamhetsuppföljning, Hemtjänst Vård- och äldreomsorgen i Alingsås kommun 2016 Alingsås 2016-04-01 Christine Sjökvist Kristina Bornhall 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Sammanfattning...3

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Social dokumentation. Lisbeth Hagman Utredare Stiftelsen Äldrecentrum

Social dokumentation. Lisbeth Hagman Utredare Stiftelsen Äldrecentrum Social dokumentation Lisbeth Hagman Utredare Stiftelsen Äldrecentrum Vad reglerar? Förvaltningslagen (1986:223) Socialtjänstlagen (2001:453) SOSFS 2006:5 2013-10-25 Vilka bestämmelser gäller? SoL 11 kap.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Jämställdhetsmålen VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS ÄLDRE Kerstin Kristensen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart ProReNata Journal Snabbstart 1 av 8 Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din vardag. Den här

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Introduktion - Svevac

Introduktion - Svevac Introduktion - Svevac Inloggning Det finns två olika versioner av Svevac. Den ena är den skarpa versionen (här kallad Svevac) där alla vaccinationsenheter anslutna till Svevac registrerar, och den andra

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Läkemedelsförteckningen

Läkemedelsförteckningen Läkemedelsförteckningen till privatpraktiserande förskrivare Sammanställning Anna-Lena Nilsson [7-6-1] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 1. Sammanfattning För att främja användningen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Sid 1(8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Språket

Läs mer

Poliklinisk anteckning

Poliklinisk anteckning Polikliniska anteckningar skrivs på icke inneliggande patienter som kommer på besök till läkare, barnmorska på förlossningen, kurator, sjukgymnast eller psykolog. Barnmorksekontroll på MVC registreras

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Vikariehandledning rev 2016-03-16 Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Allmänt om vikariebokning...2 Time Care Pool Webb...3 Startsidan...4 Menyval... 4 Mina Meddelanden... 5 Mitt schema

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

Rutin gällande Lex Sarah

Rutin gällande Lex Sarah RUTIN GÄLLANDE LEX SARAH 2015-04 Ansvarig: Kvalitetschef Utfärdat av: Kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 3/2015-04 Rutin gällande Lex Sarah Styrdokument Socialtjänstlagen

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna Bakgrund Då den enskilde behöver insatser från både socialtjänst och hälsooch sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en så kallad samordnad

Läs mer

Han fick ge sin bild av sig själv, (snarare) än att jag hade mammans bild av honom

Han fick ge sin bild av sig själv, (snarare) än att jag hade mammans bild av honom Han fick ge sin bild av sig själv, (snarare) än att jag hade mammans bild av honom - Pappa/partnersamtal på BVC Amanda Wikerstål Leg psykolog Mödra- och barnhälsovården Bakgrund Föräldrars välbefinnande,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Lizbeth Blennerup, Medicinskt Ledningsansvarig

Läs mer

Riktlinje för dokumentation vid genomförandet av insatser enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen

Riktlinje för dokumentation vid genomförandet av insatser enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen Riktlinje för dokumentation vid genomförandet av insatser enligt SoL och LSS för personal inom äldre- och handikappomsorgen Antagen i socialnämnden 129 Genomförande Varför är det viktigt med dokumentation

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013-2014

Likabehandlingsplan 2013-2014 Likabehandlingsplan 2013-2014 Kometen Utfärdat av: Marie Gunnarsson Helena Jansson Lotta Zilén Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Vår enhetschef Sirpa

Läs mer

vårt arbete med brukarna

vårt arbete med brukarna vårt arbete med brukarna A1 Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria som ska flyttas från sängen till rullstolen med hjälp av en taklyft. Men Maria vill absolut inte bli flyttad så,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Referensgruppsmöte 140408 - Kista. Uppdragstagare - Resurs Birgit Wahlström april 2014

Referensgruppsmöte 140408 - Kista. Uppdragstagare - Resurs Birgit Wahlström april 2014 Referensgruppsmöte 140408 - Kista Uppdragstagare - Resurs Birgit Wahlström april 2014 CGI Group Inc. 2014 Deltagare Jana Olbin Göteborg Mona Grönberg Göteborg Lena Persson Salem Helena Johansson Gävle

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun Socialförvaltningen Verksamhetsuppföljning 2007 Inom vård och omsorg Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Stenbocksgatan 24 TELEFON: 0414-81 94 00 FAX: 0414-174 17 E-POST: social@simrishamn.se

Läs mer

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person Handlingsplan mot mobbning Vad är mobbning? - Att gräla och vara av olika åsikt är inte mobbning - Att retas eller leka häftigt är inte mobbning - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Minnesanteckningar verksamhetsombudsträff leg personal 160121

Minnesanteckningar verksamhetsombudsträff leg personal 160121 Minnesanteckningar verksamhetsombudsträff leg personal 160121 Närvarande: Helena Holmberg (Bräcke diakoni), Bengt Druid (Leanlink), Madelene Ruden (Leanlink), Charlotte Ejdehage (Vardaga), Carina Leijon

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom Nationella

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S)tjänstgör. ers. Ulf Sjölinder (FP) Leif Appelgren (M) Anders Tenghede

Läs mer

Linnea 7 Björkäng Ljungby Kommun 2012

Linnea 7 Björkäng Ljungby Kommun 2012 Linnea 7 Björkäng Ljungby Kommun 2012 Författare: Anna Sjöberg Karina Karlsson Sofie Svensson 1 Innehållsförteckning: 1. Bakgrund... 3 2. Syfte... 3 3. Metod... 3 4. Resultat... 3 4.1 Enkät... 3 4.2 Antalet

Läs mer

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport Användarstöd Webbstöd till leverantörer för Arbetsmarknadsutbildningar, Förberedande utbildningar och Insatser Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se

Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se 1 (2) 2009-10-12 Tjänsteskrivelse Dnr 08/189 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se Äldre och omsorgsnämnden Tillsynsrapport

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Grunduppgifter

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN INSTRUKTION Sid: 1 (16) GENOMFÖRANDEWEBB -16 Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 1 2014-11-25 Chef utföraravdelningen Instruktion Genomförandewebb Godkänd

Läs mer

Riskbedömning VNS-pilot med bilagda handlingsplaner

Riskbedömning VNS-pilot med bilagda handlingsplaner RISKBEDÖMNING: Införandet av VNS-pilot Datum:140923 Sida: 1 (12) Analysobjekt: Pilot VNS Deltagare: Se grundförutsättningarna Myndighetskrav: Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1 Underlag: SWOT-analys

Läs mer

Rutin Beslut om vak/ extravak

Rutin Beslut om vak/ extravak Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Beslut om vak/ extravak Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Verksamhetschef ÄO Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterska

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer