Uppföljning av arbetet med Struktur Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av arbetet med Struktur 2015. Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Ärendenr HSN 2013/444 1 (56) Datum 11 april 2016 Uppföljning av arbetet med Struktur 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden

2 2 (56) Sammanfattning Arbetet med att förverkliga delarna inom Struktur 2015 har pågått sedan omedelbart efter beslut togs av Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni Ärendena har redovisats för nämnden enligt genomförandeplan antagen i oktober 2014, därefter reviderad vid två tillfällen. Denna rapport är en sammantagen uppföljning för arbetet som genomförts hittills. Införandeplanen för förändringarna är enligt tidigare beslut 3 år, med start omgående efter beslutet i juni Arbetet med genomförandet fortsätter, förmåga att på alla nivåer hålla i och hålla ut bedöms vara en framgångsfaktor. För fördjupad information hänvisas till separata handlingar.

3 3 (56) SAMMANFATTNING... 2 BAKGRUND OCH ARBETSPROCESS... 6 ARBETSPROCESS... 6 Arbetsprocess- under utredningsfas... 6 Arbetsprocess- under genomförandet... 7 GENOMFÖRANDET AV DE FRAMARBETADE FÖRSLAGEN... 8 DISPOSITION FÖR DETTA KAPITEL... 8 ENHETEN FÖR DET AKUTA OMHÄNDERTAGANDET... 9 Beslutspunkt 1,2 och 3 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten UTVECKLINGSARBETET INOM DEN PSYKIATRISKA VÅRDEN Beslutspunkt 4 i slutrapporten Nu då? Uppföljning av aktiviteten PALLIATIV VÅRD Beslutspunkt 5 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL Beslutspunkt 6 i slutrapporten: Nu då? FÖRBÄTTRAD TILLGÄNGLIGHET TILL PRIMÄRVÅRDEN Beslutspunkt 7 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten PK-PROVTAGNING Beslutspunkt 8 i slutrapporten: Nu då? OMHÄNDERTAGANDET AV FLERBESÖKARE Beslutspunkt 9 i slutrapporten: Nu då? LÄGSTA EFFEKTIVA OMHÄNDERTAGANDENIVÅ Beslutspunkt 10 i slutrapporten: Nu då? ÖKAT ANVÄNDANDE AV TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR Beslutspunkt 11 i slutrapporten: LOKALA STÖDRESURSER FÖR FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING Beslutspunkt 12 i slutrapporten:

4 4 (56) Nu då? Uppföljning av aktiviteten PRODUKTIONS- OCH KAPACITETSPLANERING Beslutspunkt 13 i slutrapporten: PRIMÄRVÅRDENS ERSÄTTNINGSMODELL Beslutspunkt 14 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten INRÄTTA TRYGGHETSPUNKTER Beslutspunkt 15 i slutrapporten Nu då? Uppföljning av aktiviteten SJUKVÅRDSRÅDGIVNING/1177 I EGENREGI Beslutspunkt 16 i slutrapporten: Nu då? OMHÄNDERTAGANDET AV ÄLDRE Beslutspunkt 17 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten UNGDOMSHÄLSA Beslutspunkt 18 i slutrapporten: Nu då? FÖRSTA LINJENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Beslutspunkt 19 i slutrapporten: Nu då? HABILITERING Beslutspunkt 20 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten SAMARBETE MED FÖRSKOLAN Beslutspunkt 21 i slutrapporten: Nu då? BESTÄLLARFUNKTIONERNA Beslutspunkt 22 i slutrapporten: Nu då? IT FÖR ATT FÖRA VÅRDEN NÄRMARE Beslutspunkt 23 i slutrapporten: Nu då? RÄTT ANVÄND KOMPETENS- RAK Beslutspunkt 24 i slutrapporten:... 44

5 5 (56) Nu då? STRATEGIER FÖR ATT ÖKA PRIMÄRVÅRDENS ATTRAKTIONSKRAFT SOM ARBETSGIVARE Beslutspunkt 25 i slutrapporten: Nu då? Uppföljning av aktiviteten UPPFÖLJNING AV STRUKTURUTREDNINGEN Beslutspunkt 26 i slutrapporten: Nu då? UTBUD AV VÅRDCENTRALER I EGENREGI Beslutspunkt 27 och 28 i slutrapporten: BEHANDLING VIA NÄTET Beslutspunkt 29 i slutrapporten: Nu då? Beslutspunkt 30 i slutrapporten: EKONOMISK BEDÖMNING Beslutspunkt 31 i slutrapporten: Nu då? SAMARBETE MED ANDRA NÄMNDER Beslutspunkt 32 och 33 i slutrapporten: Hälso- och sjukvårdsnämnden ska söka samarbete med: VÅRD NÄRMARE PATIENTERNA... 55

6 6 (56) Bakgrund och arbetsprocess I november 2013 fick Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att med patientperspektivet som utgångspunkten ta fram den framtida organisationsstrukturen för hälso- och sjukvården på Gotland. En struktur där det ska uppnås långsiktig balans mellan verksamhet och ekonomi. Slutrapporten för utredningen redovisades för nämnden i juni Slutrapporten innehöll förslag på 33 beslutspunkter, nämnden fattade beslut i enlighet med förslagen. Arbetet med att förverkliga delarna inom Struktur 2015 har pågått sedan omedelbart efter beslut togs av hälso- och sjukvårdsnämnden i juni Ärendena har redovisats för nämnden enligt genomförandeplan antagen i oktober Införandeplanen för förändringarna är enligt tidigare beslut 3 år, med start omgående efter beslutet i juni Arbetet med genomförandet fortsätter, förmåga att på alla nivåer hålla i och hålla ut bedöms vara en framgångsfaktor. Arbetsprocess Arbetsprocess- under utredningsfas Utredningen genomfördes under en begränsad tidsperiod och av ordinarie personal. Det har varit en framgångsfaktor, men har också utgjort en utmaning både i att frigöra tid för utredningen och i arbetet med att delaktiggöra brett; både inom och utom förvaltningen. Under utredningen genomfördes flera informations- respektive kommunikationsinsatser beroende på fas i utredningen. Det har handlat om informationsmöten, dialogmöten, mingelträffar, hemsida med uppdaterad information samt möjlighet till att skicka in tankar och idéer via e-post såväl som en enkätundersökning. Medborgardialoger har genomförts i Hemse, Slite, Visby och Roma. Sammanlagt deltog cirka 280 personer i dessa möten. Utgångspunkten var att använda olika kanaler för att ge så bra förutsättningar som möjligt för delaktighet. För att kunna ha en nära dialog mellan politik och förvaltning om hur utredningen utvecklade sig skapades ett särskilt forum med bred politisk representation. Inom förvaltningen tillsattes en styrgrupp för att leda och samordna genomförandet av samtliga aktiviteter. Avstämning har under arbetets gång skett löpande i nämnden, förvaltningens ledningsgrupper och med de fackliga organisationerna i ordinarie strukturer för samverkan.

7 7 (56) Arbetsprocess- under genomförandet Även under genomförandet har arbetet fortsatt organiserats med en särskild styrgrupp. Deltagare i styrgruppen har anpassats under gång beroende på fas i arbetet. Avstämning har under arbetets gång skett i ordinarie strukturer. Struktur 2015 har under hela genomförandeperioden stått som stående punkt på agendor i olika forum; nämnd, förvaltningens ledningsgrupper, samverkansforum och förvaltningens mall för arbetsplatsträffar. Den hemsida som upprättades under utredningen har fortlöpande fyllts på med information om vad som pågår. Detta för att skapa förutsättningar för att kunna ställa frågor och/eller komma med synpunkter. Under genomförandet har projektledarresurser funnits knutna till arbetet som stöd för verksamheten. Primärt i frågor som berört flera verksamheter. Från och med 1 april 2016 avslutar styrgruppen sitt arbete. Styrning och uppföljning av de olika aktiviteterna övergår därefter till berörda verksamheter. Hemsidan kommer fortsatt att vara tillgänglig men kommer inte att fortsätta uppdateras.

8 8 (56) Genomförandet av de framarbetade förslagen Arbetet med att förverkliga delarna inom Struktur 2015 har pågått sedan omedelbart efter beslut togs av Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni Ärendena har redovisats för nämnden enligt beslutad genomförandeplan. Denna rapport är en sammantagen uppföljning för arbetet som genomförts hittills. Införandeplanen för förändringarna är enligt tidigare beslut 3 år, med start omgående efter beslutet i juni Disposition för detta kapitel Beslutspunkten i slutrapporten - Beskriver kortfattat aktiviteten utifrån slutrapporten. För mer information hänvisas till slutrapporten. Fördjupad information: Samlingsärende för struktur 2015: ärendenummer 2013/444 Slutrapport strukturutredningen, beslutad HSN (2014:500) Genomförandeplan Struktur 2015, beslutad HSN (2014:530) - Ger en sammanfattande bild av arbetet som gjorts inom aktiviteten. I de flesta aktiviteter finns även andra texter som tidigare redovisats för nämnden. För fördjupad information hänvisas till dessa, vilka texter som finns inom respektive aktivitet och var de återfinns framgår. De flesta texter finns idag även att tillgå på hemsidan för Struktur Nu då?- Som i alla förändringsarbeten måste arbetet med implementering och fortsatt utveckling fortsätta. Under dessa rubriker beskrivs nästa steg. Uppföljning av aktiviteten - En av beslutspunkterna i utredningens slutrapport handlade om uppföljning, se formulering nedan. Huruvida uppföljningen är utformad som löpande uppföljningsmått eller som särskilda uttag skiljer sig åt mellan aktiviteterna. Under denna rubrik kommenteras arbetet med uppföljning för respektive aktivitet.

9 9 (56) Enheten för det akuta omhändertagandet Beslutspunkt 1,2 och 3 i slutrapporten: 1) Inrätta en enhet för akut omhändertagande med tillhörande observations/behandlingsplatser, utan att öka det totala antalet vårdplatser på lasarettet. 2) I uppdraget för enheten för akut omhändertagande även inkludera uppdraget som lots -funktion och utbildningsenhet för de yrkeskategorier som tjänstgör på enheten. 3) Öka och bredda kompetensen inom enheten för akut omhändertagande. Dessa tre beslutspunkter redovisas ihop då alla berör enheten för akut omhändertagande. Akutmottagningen kan liknas vid ett nav för akutsjukhuset. Till en akutmottagning kommer patienter med många olika besvär inom alla medicinska specialiteter. Från mindre akuta besvär till livshotande. Från diffusa besvär av sjukdomssymtom till komplexa trauman. Från unga till gamla. Med detta som bakgrund beslutade nämnden att akutmottagningens uppdrag skulle utvecklas. Enheten för akut omhändertagande ska bestå av flera delar; tidigare akutmottagning, ett antal nyinrättade observationsplatser, ett uppdrag som lotsfunktion och ett tydligt uppdrag avseende utbildning. Observationsplatser; Många patienter som skrivs in skrivs ut igen inom 24 timmar. Observationsplatser skall förbättra för patienterna och underlätta handläggning där det är oklart om inskrivning i slutenvården är nödvändig. Patienterna kommer via akutmottagningen, kopplingen är naturlig. En annan fördel med att observationsplatser knyts till akutmottagningen är att medarbetarna på akutmottagningen får arbeta med både patienter under observation och kortvård, samt patienter som är tydligt öppenvårdspatienter. Detta bidrar till att både öka helhetssynen på patienten och bredda kompetensen inom de olika medicinska specialiteterna. Lotsfunktion; Utifrån två av ledorden i utredningen; trygghet och kostnadseffektivitet identifierades att enheten för det akuta omhändertagandet skulle få ett uppdrag som Lotsfunktion. Uppdraget sträcker sig utöver den akuta situationen och ska säkerställa att patienten, även efter ett avslutat besök, får ett fortsatt omhändertagande vid rätt instans när så behövs. Samtidigt konstaterades även att mångbesökarna tar mycket resurser vid många enheter inom sjukvården. Lotsfunktionen blir en viktig funktion i vårdkedjan både vad gäller att sjukvårdens resurser används rätt men främst för patienternas trygghet. Trygghet hos patienterna ska minska deras behov av vård.

10 10 (56) Utbildningsuppdrag samt ökad och breddad kompetens; Till en akutmottagning kommer, som tidigare beskrivits, patienter med många olika besvär inom alla medicinska specialiteter. Detta gör att arbetet på akutmottagningen kräver en hög diversifierad kompetens. Med ett sådant patientflöde och en sådan tillgänglig kompetens finns också goda möjligheter för personer under utbildning att tillägna sig en hög och bred kompetens. Det är en strategiskt viktig fråga för förvaltningen att kunna möta medarbetarnas behov och önskemål av utbildning och utveckling. Samtidigt bidrar en högre kompetensnivå i det akuta omhändertagandet till en handläggning som är mer rätt från början och skapar värde för patienten. Genom en tydlig struktur kan krav på höjd kompetens och uppdraget som utbildningsplats kombineras. Observationsplatser; arbetet med att inrätta observationsplatser har påverkats starkt av rådande svårigheter att bemanna vårdplatser, liksom hög beläggningsgrad på befintliga platser. Tanken som beskrevs i slutrapporten kvarstår; att observationsplatserna skall avlasta den somatiska slutenvården och underlätta handläggning av patienter där det finns ett oklart behov om inskrivning i slutenvården är nödvändig. Omständigheterna runt vårdplatserna; där sjukvården under 2015 vid flera tillfällen behövt vidta olika åtgärder, har medfört att inrättandet av observationsplatser vållat mycket farhågor i verksamheten. I och med att vårdplatsläget periodvis är ansträngt är det förståeligt att en förändring av vårdplatserna upplevs oroande. Samtidigt är det uppenbart att förändring behövs, Gotland är inte ensamma om att inte kunna bemanna på traditionellt sätt. Nya arbetssätt är nödvändiga. En utmaning i arbetet är att effekterna av observationsplatserna måste komma parallellt med inrättandet. En arbetsgrupp har utrett inrättandet av observationsplatser. Utifrån det arbetsgruppen funnit har sjukvårdschefen beslutat att ett test ska genomföras. Arbetsgruppens slutsatser redovisades för nämnden i november Nämnden beslutade att stödja nästa steg i inrättandet i form av ett test och uppdrog åt förvaltningen att återkomma med uppföljning, löpande muntligt och skriftligt då testet betraktas avslutat. Lotsfunktion; I november 2015 redovisades för nämnden hur långt man kommit i arbetet. Bland annat hade intervjuer genomförts med 152 patienter för att bättre förstå vilka aktiviteter som skulle skapa trygghet för patienterna som besöker akutmottagningen. I mars redovisades hur de olika identifierade frågorna omhändertagits. Behandlingsmeddelande ges nu till alla som besöker akutmottagningen. Informationen till patienten tydliggörs när den även ges skriftligt. Anhöriga och omvårdnadspersonal i hemmet eller boendet kan också tydligt ta del av informationen, vilket skapar trygghet

11 11 (56) för patienten. Behandlingsmeddelandet är nyligen implementerat, de synpunkter som inkommit spontant från patienter är att det upplevs positivt. Det är konstaterat att det finns ett antal patienter som inte är så många, men som konsumerar väldigt många besök per år på akutmottagningen. Rutiner för att identifiera och omhänderta dessa mångbesökare är under utarbetning, ett test startar inom kort. Multisjuka äldre är en annan viktig grupp, vilka lotsåtgärder som ska vidtas utformas i arbetet med att inrätta ett äldresjukvårdsteam. Ett närmare samarbete med specialistmottagningarna ska innebära att mottagningarna får signaler om eventuella brister i planeringen för bland annat smärtbehandling. Utbildningsuppdrag samt ökad och breddad kompetens; Dessa delar av uppdraget förutsätter att arbetet med observationsplatser och lotsfunktion har kommit längre. Av denna anledning har aktiviteterna ännu inte planlagts. Arbetet med de påbörjade delarna utvecklas utifrån tanken med utbildningsuppdrag respektive ökad och breddad kompetens. Fördjupad information: Lotsfunktion, enheten för akutomhändertagande, beslutad HSN (2016:190) Lotsfunktion, enheten för akutomhändertagande, beslutad HSN (2015:127) Enheten för akut omhändertagande- observationsplatser, beslutad HSN (2015:126) Nu då? Observationsplatser; För att kunna genomföra testet med bibehållen god patientsäkerhet ska testet i första led omfatta patienter där ställningstagande skett att behov av inläggning finns men där vårdtiden bedöms kortare än 24 timmar. Testet omfattar därmed patienter som med dagens arbetssätt redan finns inom slutenvården. När det bedöms lämpligt ska även patienter som inte bedömts behöva slutenvård ingå. En viktig del för att få full utväxling av effekterna. Testet kommer att påbörjas snarast och fortgå under sommaren Under januari genomfördes riskanalyser som en naturlig del av utvecklingsarbetet. Förvaltningen har i uppdrag att återkomma med muntlig uppföljning hur testet utvecklar sig och att lämna en skriftlig rapport månaden efter att testet avslutats. Lotsfunktion; Ett test för att identifiera mångbesökare startar inom kort. Bedömningen är att dessa patienter skulle bli hjälpta av att berörda aktörer, tillsammans med patienten, samlas och upprättar en individuell planering för patienten. Detta för att skapa trygghet för patienten men också för att tillförsäkra att sjukvårdens resurser används på bästa sätt. Rehabkoordinatorer i primärvården (REKO) bedöms vara rätt funktion för att bedöma behov och initiera en planering.

12 12 (56) Arbete med testet pågår. En Lotsblankett har tagits fram, möjligheten att lägga blanketten i befintliga systemstrukturer undersöks. Den delen av kedjan som handlar om identifiering är därmed väl påbörjad. Nästkommande del i processen som handlar om överföring till primärvård pågår också. Därefter ska den del av kedjan som handlar om vidare hantering med andra aktörer, inom och utom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, initieras. Testet bedöms vara i operativt skede under april månad. Utbildningsuppdrag samt ökad och breddad kompetens; Arbetet med dessa delar ska konkretiseras och genomförandet påbörjas under Uppföljning av aktiviteten Observationsplatser; preliminära uppföljningsmått finns framtagna. Arbete med att säkra att måtten kan tas fram med systemstöd pågår. Som exempel på preliminära mått kan nämnas; - Totalt antal patienter som vårdats på observationsplats, samt fördelat per specialitet och diagnos. - Totalt antal färdigvårdade patienter inom 24 h. på observationsplats samt fördelat på respektive specialitet och diagnos. - Beläggning per dygn, antal patienter på observationsplatser. - Genomsnittlig vårdtid på observationsplats. Lotsfunktion; Uppföljningsmått för testet är: - antal identifierade patienter vid akutmottagningen - antal SIP - berörda patienters antal besök under 1 månader före testets start respektive 1 månad efter att en gemensam planering har genomförts. Resultat av testet finns inte ännu att tillgå.

13 13 (56) Utvecklingsarbetet inom den psykiatriska vården Beslutspunkt 4 i slutrapporten 4) Fortsätta det beskrivna utvecklingsarbetet inom den psykiatriska vården. Nya metoder och arbetssätt har utvecklats och överlag går psykiatrin liksom övrig sjukvård mot att bli allt mer strukturerad, patientsäker och evidensbaserad. Genom att tidigare ge patienten rätt behandling kan en mer kostnadseffektiv vård bedrivas. Psykiatrin behöver därför göra ett paradigmskifte där patienten står än mer i fokus. Hur psykiatrin på Gotland ska genomföra detta har beskrivits i en utvecklingsplan som antogs av Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni I linje med patienters önskemål och den nya patientlagen ska verksamheten arbeta med att göra patienten och anhöriga än mer delaktiga i sin egen vård. Verksamhetens ska införa personcentrerad vård som grund. Heldygnsvården ska fokusera på att ge en god psykiatrisk omvårdnad medan öppenvårdens resurser och kompetens ska användas till de psykologiska interventionerna även under vårdtiden. På så vis etablerar patienten också tidigt en kontakt med öppenvården, något som kan bidra till en säkrare utskrivning med mindre risk för avbrott i vårdkedjan I april 2015 återredovisades aktuellt läge för de olika delområdena för nämnden. Parallellt med arbetet kopplat till utvecklingsplanen pågår förberedelser för den påbörjade ombyggnationen av psykiatrins lokaler. Under ombyggnationen kommer verksamheten att ske i tillfälliga lokaler vilket naturligtvis i hög grad påverkar utvecklingsplanen. Både i form av fler utmaningar att lösa, men också i form av att de nya lokalerna ger helt andra förutsättningar än idag för nya arbetssätt. Mycket av fokus i arbetet med utvecklingsplanen är därför att sjösätta de nya arbetssätten fullt ut i samband att man flyttar in i de nya lokalerna. Själva ombyggnationen behandlas dock inte som en del av utvecklingsplanen och beskrivs därmed inte i detta sammanhang. Nedan följer en summarisk beskrivning av aktiviteter som genomförts, inom ramen för utvecklingsplanen, sedan återredovisningen i april Psykiatrin har fortsatt arbetet med deltagande i kvalitetsregister och bland annat tagit hjälp från Kvalitetsregistercentrum (QRC) i Stockholm för att ta fram ett stöd i ledningsgruppen för att få fram och kunna följa upp medicinska resultat. En utvecklingsledare på 40 procent har frigjorts för att få mer kraft i utvecklingsarbetet. Läkare och sjuksköterskor har utbildats i markörbaserad journalgranskning, vilket möjliggör uppföljning och granskning av kvaliteten på de strukturerade suicidriskbedömningarna.

14 14 (56) Det psykiatriska omvårdnadsteamet startade i början av december Teamet skall vara en akutresurs som alternativ till traditionell heldygnsvård och som komplement till mer sedvanlig öppenvård. Teamet förväntas kunna minska behovet av heldygnsvård. Utbildning i medarbetarskap/coachande ledarskap har fortgått enligt planering med studiecirklar i medarbetarskap på respektive enhet inom psykiatrin. En återkommande analysdag där ledning, läkargrupp och särskilt utsedda medarbetare deltar för att gemensamt analysera data gällande produktion och medicinska resultat har inrättats. Fördjupad information: Separat ärendenummer 2014/248 Återrapportering av arbetet utifrån utvecklingsplanen, beslutad HSN (2015:54) Utvecklingsplan psykiatriska vården, beslutad HSN (2014:497) Nu då? Målsättningen är att den nya organisationen ska vara implementerad fullt ut i samband med att vuxenpsykiatrin flyttar tillbaka in i nyrenoverade lokaler våren En delavstämning med nämnden är planerad till oktober Uppföljning av aktiviteten En av delarna i psykiatrins utvecklingsplan är att produktionsplan och kapacitetsplanering ska upprättas som verktyg för verksamhetsstyrning. Att ta fram mätetal är en självklar del i det arbetet. Arbetet med produktions- och kapacitetsplanering är dock inte ingångsatt än varför inga tal kan redovisas i detta läge. Palliativ vård Beslutspunkt 5 i slutrapporten: 5) Utöka uppdraget för det palliativa teamet till att inkludera fler diagnosgrupper. Palliativ vård erbjuds när botande behandling inte längre är möjlig. Syftet är att kunna erbjuda omvårdnad och medicinsk vård i hemmiljö och minska behovet av inläggning på sjukhus för de patienter som uttryckt en önskan att få sluta sina liv i sina egna hem. Allmän palliativ vård bedrivs inom alla verksamheter som vårdar döende patienter, oavsett diagnos. Specialiserad palliativ vård bedrivs via Palliativa teamet i samarbete med hemsjukvården och sker i slutenvård, öppenvård och i patientens hem. I strukturutredningen lyftes att endast vuxna patienter med cancerdiagnos inkluderades och att teamets uppdrag borde utökas till att omfatta flera diagnoser.

15 15 (56) För att säkerställa att olika perspektiv och delar i den specialiserade Palliativa vården beaktas vid inkludering av andra diagnosgrupper togs en modell med tillhörande checklista fram. Modellen samt vilka diagnoser och i vilken ordning de skulle inkluderas redovisades för nämnden i april I arbetet identifierades även två framgångsfaktorer för palliativa teamets utökade uppdrag: Formalisera gränssnitten och samarbetet med Primärvård och verksamheter inom Socialförvaltningen. Möjliggöra kostnadsuppföljning av Palliativa teamets verksamhet. Ledningsgruppen för Verksamhetsområde Medicinska och Opererande specialiteter fick i uppdrag att ange vilka övriga diagnosgrupper som är aktuella för inkludering i det Palliativa teamets utökade uppdrag. Följande ordning fastställdes: 1. Diagnos hjärtsvikt 2. Diagnos KOL 3. Neurologiska diagnoser, exempelvis ALS. Hjärtsvikt bedömdes aktuellt att titta på i första hand. Patienter med palliativ neurologisk sjukdom är ytterst få på Gotland, dessa patienter brukar teamet inkludera efter hänvändelse från och med stöd av neurolog. Kontakter med befintliga team i bl a Södertälje gav vid handen att gruppen hjärtsvikt inte är helt lättdefinierad och att gränsdragningsproblem lätt uppstår åt båda hållen. Detta gäller ännu mer för KOLgruppen. Att inkludera dessa grupper var för sig bedöms därför kräva en ganska stor utvidgning av palliativa teamet och ett väsentligt ändrat arbetssätt förutom att läkare med kompetens att ge stöd för dessa tillstånd skulle behöva utses och utbildas. Den bäst anpassade modell som identifieras utgår från närsjukvårdsteamet i västra Skaraborg. Närsjukvårdsteamet behåller patienter som övergår i palliativ fas och arbetar då med stöd av palliativa teamet. Av detta skäl är bedömningen att frågan om palliativa teamets uppdrag inte bör separeras utan hanteras tillsammans med frågan om äldresjukvårdsteam. Avseende arbetet med att formalisera gränssnitten och samarbetet med Primärvård och verksamheter inom Socialförvaltningen så ska dessa delar inarbetas i befintlig överenskommelse om läkarmedverkan. Arbetet med revideringen sker i enlighet med den förvaltningsgemensamma handlingsplanen. Fördjupad information: Palliativa teamets utökade uppdrag, beslut HSN (2015:52)

16 16 (56) Nu då? Arbetet med att förbättra omhändertagandet för patienter i palliativt skede fortgår. Fler patienter och anhöriga ska få den trygghet och stöd man behöver i det egna boendet. Palliativa teamet följer utveckling av arbetet med uppbyggnaden av äldresjukvårdsteamet. Därefter nytt ställningstagande under hösten Uppföljning av aktiviteten Ur ett helårsperspektiv har 86 patienter fått insatser från teamet under 2014, motsvarande siffra för 2015 är 92 patienter. Särskild statistik över vilka insatser som gjorts går inte att få fram. Vid en teoretisk beräkning antas varje patient aktuell under en månad generera fyra patientveckor. Detta skulle innebära 896 patientveckor under 2014, för 2015 är motsvarande siffra 936 patientveckor. En grov uppskattning är att ca hälften av patienterna skulle vårdas inom slutenvård istället för i hemmet om inte palliativa teamet fanns som alternativ. En uppskattad beräkning av kostnad per vårddag visar att kostnaden för ett vårddygn för en patient inskriven på avdelning är drygt tio gånger högre än för de patienter som vårdas i hemmet av teamet. Observera dock att det i denna summa inte ingår de kostnader som bärs av socialförvaltningen, vilka är högre för patienter som vårdas i hemmet. Primärvårdens ersättningsmodell Beslutspunkt 6 i slutrapporten: 6) Principen för primärvårdens uppdrag ska vara ett grunduppdrag och tilläggsuppdrag. Med de förutsättningar som Gotland har i sin litenhet och geografiska belägenhet som ö finns utmaningar men också flera styrkor. Litenheten ger speciella förutsättningar för samverkan och möjlighet att hitta unika resurseffektiva lösningar. Med ett primärvårdsuppdrag som bygger på en modell med grunduppdrag och tilläggsuppdrag, och vid behov även med ansvar att implementera kunskap hos andra aktörer, kan krav på alltmer ökad specialisering mötas. Tilläggsuppdragen ska beställas hos vårdenheterna oavsett om vårdenheten bedrivs i Region Gotlands regi eller privat. Detta för att säkerställa konkurrensneutralitet och ett effektivt användande av resurser inom hela regionen. Primärvårdens uppdrag formulerat i Krav- och Kvalitetsboken (KOK-boken) omarbetas årligen och beslutas av nämnden i november för att gälla från och med 1 januari påföljande år.

17 17 (56) Från och med 2015 är uppdraget formulerat utifrån den nya principen. Särskilda medel avsätts bl. a för specifika utvecklingsuppdrag. Inför 2016 års KOK-bok har skrivningen förtydligats och några fler åtaganden är nu tilläggsuppdrag. Fördjupad information: Separat ärendenummer 2015/499, 2014/542 Krav- och kvalitetsbok för Primärvården på Gotland 2016, beslutad HSN (2015:129) Krav- och kvalitetsbok för Primärvården på Gotland 2015, beslutad HSN (2014:577) Nu då? Omarbetningar av KOK-boken görs årligen utifrån den antagna principen. Förbättrad tillgänglighet till Primärvården Beslutspunkt 7 i slutrapporten: 7) Vidta åtgärder för ökad tillgänglighet, besök och telefon, till primärvården så som ändrat öppethållande, anslutning till kalendern i mina vårdkontakter och öppen mottagning liksom möjlighet att boka tid vid besök på vårdcentralen. Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa en öppen och aktiv dialog mellan förvaltningsledning, medarbetare, patienter, medborgare, intresseorganisationer och nämnd. Synpunkter, önskemål och idéer samlades in via olika kanaler såsom informationsmöten, dialogmöten, hemsida med uppdaterad information samt möjligheter att skicka in tankar och idéer via e-post. Många viktiga synpunkter inkom från olika intressenter gällande hälso- och sjukvården som helhet. Ett ytterst viktigt och tydligt budskap från patienter och medborgare var att man, bland mycket annat, önskade en ökad tillgänglighet till sjukvårdens första linje: Primärvården. Ett antal åtgärder skulle vidtas med syfte att stärka patienternas tillgång till primärvård; Förändrade öppettider till kl 19 för att möta befolkningens önskemål öppen mottagning för patienter med lättare infektioner utbyggnad av mina vårdkontakter på webben, där patienter själv kan boka, avboka och omboka sina besök på vårdcentralen. ändrat arbetssätt och ändrade arbetstider för att bättre kunna möta upp den stora volymen av telefonsamtal till vårdcentralen främst på morgnar/förmiddagar. Alla dessa åtgärder ökar tillgängligheten dels direkt för den aktuella patienten, men även indirekt genom att flera åtgärder syftar till att även frigöra tid till andra patienter exempelvis genom att de patienter som vill och har möjlighet själva bokar sitt besök istället för att ringa.

18 18 (56) Sedan nämndens beslut i juni 2014 har många åtgärder för att stärka tillgängligheten vidtagits, vilka beskrivs kortfattat nedan. Viktigt att poängtera är dock att tillgängligheten fortfarande inte är tillfylles. Detta gäller framförallt telefon, se diagram nedan. Vid nationell mätning i oktober 2015 fick 88 procent av alla med behov av läkarbesök ett sådant inom 7 dagar (motsvarande för riket 90 procent). I mars 2015 var motsvarande värde 93 procent för Gotland och riket 89 procent. Vårdbarometern är en årlig nationell befolkningsundersökning som speglar den vuxna befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård. På Gotland telefonintervjuas årligen personer. För 2015 uppgav 70 procent av de svarande att man helt eller delvis instämde i påståendet att väntetider till vårdcentral är rimliga. Arbetet med de olika aktiviteterna fortsätter med kraft. Den absolut största påverkande faktorn för att större genomslag inte ses är svårigheter med kontinuitet i bemanning, framförallt avseende läkare. Flera åtgärder vidtas för att förbättra denna situation (se även beslutspunkt 25). Telefontillgänglighet primärvård, egenregi % 100% 80% 60% 40% 20% 0% Slite Wisby Söder Hemse Utb.enhet Klinte Visby Norr Följande har gjorts: I januari 2015 infördes drop-in mottagning på samtliga regiondrivna vårdcentraler. En uppföljning har nyligen gjorts som visade bland annat att: Åtgärder behövs för att säkra att patienten omhändertas av rätt kompetens, förskjutning av vårdnivå måste undvikas. Kriterier för vilka patienter som kan söka till drop-in mottagning behöver ses över, eventuellt kan fler besöksorsaker inkluderas.

19 19 (56) Sedan december 2014 är webb- tidboken i primärvården, egenregi, i drift och invånarna har möjlighet att boka tid till läkare, distriktssköterska och provtagning via e- tjänsterna på Alla tider till disktriktsköterska respektive alla tider till provtagning är möjliga att boka via webben. Läkartider ska läggas ut enligt särskild rutin. En uppföljning har nyligen gjorts som visade bland annat att: Läkartider inte publicerats i den omfattning som planerades. Kriterier för besök dvs. vid vilka åkommor kan besök bokas via webben behöver ses över. Informationen till patienterna är inte tillräckligt tydlig. Samtalsstyrning i form av knappval har införts vid en vårdcentral (Wisby Söder). Införande pågår vid Hemse vårdcentral. Knappvalet innebär att patienterna får ange om de behöver; rådgivning, omboka/avboka en bokad tid eller provtagningssvar. De trygghetspunkter som etablerats gemensamt med socialförvaltningen utgör även de ett sätt att stärka patienternas tillgång till primärvård då de inte behöver resa till sin vårdcentral, se beslutspunkt 15. I slutet av 2014 infördes förändrade öppettider vid primärjouren. Syftet var bättre möta patienternas behov utifrån sökmönster. Efter fem månader gjordes en utvärdering av den förändrade öppettiden. Medarbetarnas synpunkter inhämtades och en patientenkät genomfördes. Uppföljningens resultat utgjorde grund för att hälso- och sjukvårdsdirektören i juni 2015 fattade beslut att ändra till tidigare öppettid. Under sommaren 2015 testades förlängda öppettider vid den så kallade sommarmottagningen. Syftet var att öka tillgängligheten och avlasta akutmottagningen. Sommarmottagningen hade öppet till kl 19. Uppföljning av sommarmottagningen har gjorts, denna visar att personalen uppfattar att patienterna inte i någon hög utsträckning önskat tiderna runt kl Eventuellt skulle ytterligare senare tider vara mer uppskattade. Plan inför 2016 håller på att formuleras. Ställningstagande ska göras bl a om förändrade öppettider. För att ersättningsmodellen ska styra mot medborgarnas önskemål och ge ytterligare incitament till ökad tillgänglighet har en bonus införts. Bonusen utgår månatligen till de vårdcentraler som uppnår minst 95 procents täckningsgrads för telefontillgänglighet. Under 2015 utgick bonus vid fem tillfällen, alla gånger till Slite vårdcentral.

20 20 (56) Fördjupad information: Uppföljning av webbtidbok och drop-in mottagning, antagen HS direktör (2016: januari) Ökad tillgänglighet till Primärvården, information till HSN (2015:8) Primärvårdens förändrade öppettider, beslut HS direktör (2014: oktober) Primärvårdens förändrade öppettider, beslut HS direktör (2015: juni) Nu då? Arbetet med justering och fortsatt implementering pågår. Utifrån nyligen gjorda uppföljning avser ledningen för egenregins primärvård att genomföra bland annat följande aktiviteter: Införliva patienter med kroniska sjukdomar i konceptet, så att även de kan kunna boka sina besök via webbtidboken. Detta för att säkerställa att ingen undanträngningseffekt kan ske. Villkorstexterna ska förändras i och med ovanstående och även förtydligas för att det ska vara lätt för patienten att göra rätt. Utbildningsinsatser ska vidtas för att öka medborgarnas kännedom, gärna gemensamt med bank, då e-legitimation krävs. Samtalsstyrning i form av knappval ska successivt införas på alla vårdcentraler i egenregi. Sjuksköterska ska triagera patienterna vid drop-in mottagningar för att säkerställa att rätt kompetens används till rätt uppgifter. Uppföljning av aktiviteten Tillgängligheten till primärvården följs månatligen genom mätning av: Andel besvarade samtal jämfört med totalt inkommande samtal (se diagram ovan). Läkarbesök inom 7 dagar (i enlighet med vårdgarantin) PK-provtagning Beslutspunkt 8 i slutrapporten: 8) I dagsläget inte initiera egenprovtagning av PK-prover. I strukturutredningens slutrapport framgick att frågan om egenprovtagning av PKprover utretts och att denna typ av provtagning är förknippad med relativt stora initiala kostnader samt att endast en mindre del av patienterna skulle komma i fråga. Detta samtidigt som utvecklingen gällande behandling med blodförtunnande medel (antikoagulantia) går framåt. Då strukturutredningen genomfördes var bedömningen att behandlingen inom ett par års tid sannolikt till stor del skulle komma att ske med andra läkemedel, vilket förutspådde minska behovet av PK-provtagning kraftigt.

21 21 (56) Trygghetspunkterna var istället ett sätt att fylla behovet av provtagningen närmare patienten. Ett minskat resande för provtagning har varit ett starkt önskemål för denna patientgrupp. Beslutspunkten betraktades i och med beslutsformuleringen som genomförd i genomförandeplanen. Efterfrågan på egenmätning av PK har nationellt i stort sett helt fallit bort efter introduktionen av NOAK (nya orala antikoagulantia). Totalt behandlas idag ca patienter (alla diagnoser) varav med Waran och 220 med NOAK. Viktigt att veta är att NOAK inte är problemfria, utan är liksom Waran en högriskbehandling. I Stockholms läns landsting pågår en noggrann uppföljning av hur de fungerar. Totalantalet patienter inom detta område kommer sannolikt öka sakta över tid och andelen med NOAK likaså. På Gotland behandlas idag runt 10 procent av patienterna med indikation för antikoagulantia med NOAK. Andelen kommer mycket troligen att öka över tid även på Gotland, framförallt när de nya läkemedlen utvecklas och förbättrade antidoter utvecklas. Nu då? Behandlingen med nya blodförtunnande medel (NOAK) har gått framåt, dock inte i den hastighet som förutspåddes Förvaltningen bedömer fortfarande att det inte är kostnadseffektivt att införa egenprovtagning av PK- prover och att möjligheten för patienterna att besöka de inrättade trygghetspunkterna är ett bättre sätt att fylla behovet av att flytta provtagningen närmare patienten. Bedömningen kvarstår att nationell utveckling på området antikoagulantia eventuellt gör att behovet av provtagning försvinner. Omhändertagandet av flerbesökare Beslutspunkt 9 i slutrapporten: 9) Inom sjukvården utarbeta rutiner för omhändertagandet av patienter med besök på flera olika enheter. I samband med strukturutredningen gjordes en genomlysning av vårdkonsumtion på Gotland. Analysen visade att cirka 5 procent av gotlänningarna stod för cirka 20 procent av kontakterna med vården. Dessa hade sina kontakter spridda på fler än 5 mottagningar utan att ha mer än hälften av besöken på en och samma enhet. Granskning genomfördes för patienter med många besök och en djupare granskning av patienter med många besök fördelat på flera olika enheter. Journalgranskningen visade att i båda åldersgrupperna återfanns många symptomdiagnoser så som olika typer av smärtproblematik och trötthet, inte sällan förekommande är även någon form av psykisk ohälsa. Här återfanns också patienter med flera kroniska sjukdomar och patienter med

22 22 (56) cancersjukdom. Patienterna söker vård utifrån sina symptom och återfinns därför på flera mottagningar. Denna del av granskningen inriktades på patienter som besökt fler än 10 mottagningar under Sammantaget konstaterades i slutrapporten att många patienter skulle vara hjälpta av en ökad tydlighet i sina vårdkontakter. Detta antas kunna öka de berörda patienternas trygghet och minska antalet besök i den specialiserade vården. Besök som var för sig inte tillgodoser patientens vårdbehov. I enlighet med den reviderade genomförandeplanen återredovisades denna beslutspunkt i mars I rapporten redovisades bland annat den journalgranskning som genomförts utifrån statistiska uttag med särskilt fokus på sk symptomdiagnoser som exempelvis buksmärta och allmän sjukdomskänsla. Arbetet fortsätter med att; testa och fastställa framtagna kriterier för flerbesökare, utreda vilka åtgärder som ger ökad tydlighet och trygghet i vårdkontakterna för flerbesökare samt ta fram rutiner för hur flerbesökare identifieras och omhändertas och hur ansvaret för flerbesökare bör organiseras. Uppdraget är även utvidgat till att omfatta mångbesökare i primärvården. Fördjupad information: Omhändertagande av patienter med besök på flera olika enheter, beslutad HSN (2016:191) Nu då? Arbetet fortgår; vilka åtgärder som ger ökad tydlighet och trygghet i vårdkontakterna ska utredas. Rutiner ska tas fram för hur mångbesökare i primärvården ska identifieras och omhändertas samt hur ansvaret bör organiseras. Hur de identifierade frågorna omhändertagits ska återredovisas till nämnden i september 2016.

23 23 (56) Lägsta effektiva omhändertagandenivå Beslutspunkt 10 i slutrapporten: 10) En generell inriktning ska gälla om lägsta effektiva omhändertagande nivå (intern nivåstrukturering), gäller såväl i kontakt med patient såväl som för andra arbetsuppgifter. Med begreppet lägsta effektiva omhändertagande nivå (LEON) menas att en uppgift ska genomföras på lägsta kompetens- och kostnadsnivå där den kan utföras säkert exempelvis vid vård av patienter såväl som för administrativa arbetsuppgifter. Förvaltningen efterfrågade och fick nämndens stöd i detta förhållningssätt. I enlighet med den av nämnden beslutade genomförandeplanen följs denna beslutspunkt inte som en egen aktivitet. För exempel på hur förhållningssättet tillämpats aktivt se andra aktiviteter exempelvis beslutspunkt 24 Rätt använd kompetens. Nu då? Att aktivt använda detta förhållningssätt är en nyckelfråga för hälso- och sjukvården på Gotland. Detta både av ekonomiska skäl såväl som förutsättning för att kunna bemanna organisationen. I linje med förhållningssättet kan nya yrkesroller behöva utvecklas. Ökat användande av tekniska förutsättningar Beslutspunkt 11 i slutrapporten: 11) En generell inriktning ska gälla att använda tekniska förutsättningar som ett medel att flytta vården närmare patienten respektive till att frigöra resurser till mer värdeskapande aktiviteter. Vården har stora möjligheter att använda IT-lösningar i betydligt större utsträckning än idag, både nationellt och på Gotland. Införande av telemedicin förväntas ske inom flera områden under de närmaste åren. Den stora utmaningen är att tydligt identifiera och beskriva en plan för successivt införande, både i själva vården för att föra den närmare patienten och vid utbildningar, informationsmöten och vårdplaneringsmöten samt att få användandet av tekniska lösningar att bli ett naturligt arbetssätt. Grundförutsättningar är att den tekniska utrustningen är lättanvänd och tillgänglig, samt tillgång till adekvat support. Förvaltningen efterfrågade och fick nämndens stöd i detta förhållningssätt. I enlighet med den av nämnden beslutade genomförandeplanen följs denna beslutspunkt inte som en egen aktivitet. För exempel på hur förhållningssättet tillämpats aktivt se andra aktiviteter exempelvis beslutspunkt 23 IT för att föra vården närmare.

24 24 (56) Lokala stödresurser för forskning, utveckling och utbildning Beslutspunkt 12 i slutrapporten: 12) Samordna de lokala stödresurserna för forskning, utveckling och utbildning inom Region Gotland. Det finns ett ökande behov av att skapa mötesplatser för erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan teori och praktik, verksamheterna och vetenskapen inom sjukvården och i samverkan med andra aktörer inom och utanför Region Gotland. Därför bör en lokal stödresurs för forskning, utveckling och utbildning (FoUU) tillskapas. Resultat av forskning omsätts i nya metoder. Metodutveckling kan påverka den gotländska sjukvården på både kort och lång sikt. Det är viktigt att alla verksamheter och professioner har en aktiv omvärldsbevakning och att Region Gotland har en bra struktur för att hjälpa enskilda specialiteter att analysera och vid behov införa nya tekniker/metoder som kan förbättra eller effektivisera vården. Strukturen ska utgå från en helhetssyn, där både ett naturvetenskapligt och ett humanistiskt perspektiv präglar kunskapsinhämtningen. Utgångspunkten i arbetet har varit strukturer inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Som beskrevs i slutrapporten är FOUU även en regional fråga. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, socialförvaltningen samt folkhälsa och välfärd genomför idag gemensamma utvecklings- och kompetensinsatser. Vid utvecklandet av strukturer inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är det viktigt att detta beaktas. En delrapport lämnades till nämnden i juni Fokus var identifierandet av befintliga strukturer, uppdrag och behov som idag finns inom förvaltningen samt de externa samverkans- och stödresurser som är viktiga delar i förvaltningens FoUU-arbete. Den fortsatta beredningen sattes till att ta fram ett förslag på önskat läge för samordning, organisation och uppdrag för det framtida FoUU-arbetet inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Förslaget ska omfatta kostnadsberäkning samt eventuell påverkan på och konsekvenser för befintliga funktioner och IT. Lämpliga uppföljningsmått och förslag på implementering ska ingå i förslaget. Sedan senaste återredovisningen har arbetet fortgått; förslag på målsättning för hälsooch sjukvårdens FoUU-arbete har tagits fram men inte beslutad. Kompetenser för beredning och samordning på en övergripande nivå har identifierats och förslag på uppdrag för denna berednings och samordningsgrupp finns framtaget. Målet är att skapa en verksamhetsinriktad FoUU som främjar och förbättrar gotlänningars hälsa. Detta mål

25 25 (56) ska nås bl.a. genom att höja den vetenskapliga kompetensen och kunskapen om förbättringsmetodik hos våra medarbetare. FoUU-verksamheten ska stimulera, initiera och stödja forskning och utvecklingsprojekt med både en kvalitativ och kvantitativ inriktning. Fördjupad information: FOUU inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen delrapport, beslut HSN (2015:76) Nu då? Arbetet pågår. En ny redovisning till nämnden är planerad till september Uppföljning av aktiviteten Att utarbeta lämpliga uppföljningsmått ingår som en del i pågående uppdrag. Produktions- och kapacitetsplanering Beslutspunkt 13 i slutrapporten: 13) Vidareutveckla produktions- och kapacitetsplanering inom hälso- och sjukvården på Gotland. I utredningens slutrapport konstaterades att det finns behov av att ytterligare utveckla produktions- och kapacitetsplanering med ännu större samverkan inom hela hälso- och sjukvården på Gotland. Ett framgångsrikt arbete har genomförts inom somatisk vård, framförallt inom specialiserad somatisk vård. Under 2015 beslutade sjukvårdschefen att arbetet med produktions- och kapacitetsplanering skulle fokuseras inom primärvård (egenregi) respektive psykiatrisk verksamhet. Vissa insatser pågår exempelvis genomförs i primärvården under första kvartalet 2016 en tidsstudie av hur läkarnas tid används, vilket är ett steg i att säkra kapacitet. Inom psykiatrin sker viss kapacitetsplanering på läkarsidan inom barn- och vuxenpsykiatri, vilket upplevs ge en bättre kontroll och överblick. Även om flera aktiviteter genomförts, alternativt pågår, visar erfarenheterna att ett mer samlat grepp behövs. Ett framgångsrikt arbete med produktions- och kapacitetsplanering behöver i de flesta fall göras gemensamt med angränsande verksamheter. Samtidigt är hälso- och sjukvård en komplex verksamhet med många sambandsförhållanden. För att få kraft i arbetet och kunna lära av varandra är det viktigt att utvecklingen sker planerat och successivt. Tidpunkt för återredovisning har reviderats avseende denna beslutspunkt. Återredovisning ska göras under hösten 2016.

26 26 (56) Primärvårdens ersättningsmodell Beslutspunkt 14 i slutrapporten: 14) Omarbeta primärvårdens uppdrag, formulerat i krav- och kvalitetsboken. I omarbetningen ta ställning till eventuellt namnbyte för vårdcentralerna till hälsocentraler. Privata utförare ska bjudas in i arbetet. Omarbetningen inkluderar att: a. Utforma uppdraget så som ett grunduppdrag respektive tilläggsuppdrag. Beskriva vilka tilläggsuppdrag som är aktuella och vilken enhet som anses som lämplig utförare. b. Utforma uppföljning av respektive uppdrag. c. Utforma ersättningsmodellen inom primärvården utifrån principen om konkurrensneutralitet och med beaktande av modellen med grunduppdrag och tilläggsuppdrag. d. Utforma principer för listning enligt intentionen med team. e. Tydliggöra eventuella andra ställningstaganden. Primärvårdens uppdrag formulerat i Krav- och kvalitetsboken omarbetas årligen i december, för att gälla från och med 1 januari påföljande år. KoK-boken har således reviderats två gånger sedan slutrapporten för strukturutredningen antogs. För 2016 är BVC, trygghetspunkter, studierektorsuppdrag, läkaransvar på korttidsboendet exempel på tilläggsuppdrag. Dessutom avsätter beställaren en summa pengar att fördela för deltagande i utvecklingsarbete. Detta för att skapa samma förutsättningar för all primärvårdsverksamhet oavsett utförare tillfördes budgetmedel för att helt finansiera ST-läkare i allmänmedicin, dvs lönemedel både vid tjänstgöring på vårdcentral och sidoutbildning oavsett var ST-läkaren har sin placering, all sidoutbildning förutsätts genomföras på Gotland. För att möjliggöra ett ställningstagande avseende eventuellt namnbyte från vårdcentraler till hälsocentraler genomfördes under november 2014 två enkäter; den ena via strukturutredningens hemsida och den andra riktad till den som arbetar inom primärvården oavsett regi. Syftet vara att undersöka om medborgares och/eller personalens förväntningar skulle ändras vid ett eventuellt namnbyte och att det hälsofrämjande arbetet därmed kunde antas påverkas positivt. De inkomna svaren indikerade inte att ett namnbyte skulle göra skillnad för medborgares och/eller personalens förväntningar. Nämnden beslutade i december 2014 att benämningen vårdcentraler skulle kvarstå.

27 27 (56) Frågan om att utforma principer för lisning på team, istället för som idag på läkare, har ännu inte omhändertagits. Frågan avses utredas och återredovisas till nämnden i november 2016 i samband med den årliga omarbetningen av Krav- och kvalitetsboken. Fördjupad information: Ställningstagande avseende eventuellt namnbyte från vårdcentral till hälsocentral, beslut HSN (2014:568) Delvis separat ärendenummer 2015/499, 2014/542 Krav- och kvalitetsbok för Primärvården på Gotland 2016, beslutad HSN (2015:129) Krav- och kvalitetsbok för Primärvården på Gotland 2015, beslutad HSN (2014:577) Nu då? Krav- och kvalitetsboken omarbetas årligen. Arbete pågår med att ansluta Gotland till det nationella registret för indikatorer inom primärvård. Uppföljning av aktiviteten Uppföljning av verksamheten görs månatligen avseende de parametrar som genererar ersättning dvs listningspoäng, besöks- och andra prestationsersättningar samt bonusbelopp för hög telefontillgänglighet respektive täckningsgrad. Patienternas upplevelse följs upp via den nationella patientenkäten. Enkäten genomförs vartannat år.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården Ärendenr HSN 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (8) Datum 21 januari 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ökad tillgänglighet till Primärvården Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015.

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015. Maria Dalemar Ärendenr 2013/444 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum Rev. 30 september Hälso- och sjukvårdsnämnden Struktur - Genomförandeplan Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås: Besluta att anta

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Ingela Thorell, Primärvården, projektledare Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 4 Arbetsformer...

Läs mer

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri.

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri. Beställarförbundet DELTA Tjänsteutlåtande Dnr 2004/23 på Hisingen 2004-10-13 Sekretariatet Ärendenr. 6 Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2014/008-01 Kungälvs kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn

Läs mer

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS)

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) 2016-05-25 Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) Fysioterapeuterna har tagit del av utredningens analys och förslag med stort intresse. Vi bedömer att

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg.

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Regional handlingsplan 2014 2015 med särskilt fokus på de mest

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna.

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna. få Uppsala ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Mia Gustafsson 2016-01-20 ALN-2015-0311 Äldrenämnden Slutrapport Palliativa Förstärkningsteamet Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Vårdsamordning tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård

Vårdsamordning tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård Region Jönköpings län Jönköpings läns kommuner i samverkan Ärendenr: RJL 2016/784 tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård Bakgrund I slutet av 2015 presenterades betänkandet Trygg och effektiv

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå BESLUTSUNDERLAG 1(4) Landstingsstyrelsen Handlingsplan för medarbetarnas delaktighet Systematiskt arbete för ökad delaktighet Utifrån uppdraget som gavs i landstingsstyrelsens verksamhetsplan för år 2012

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Landstinget Dalarna. Granskning av Fast vårdkontakt. Rapport. KPMG AB 2011-12-12 Antal sidor:17

Landstinget Dalarna. Granskning av Fast vårdkontakt. Rapport. KPMG AB 2011-12-12 Antal sidor:17 Granskning av Rapport KPMG AB Antal sidor:17 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Bakgrund 4 3. Syfte och avgränsning

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården

Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården Analys av sambandet mellan stabiliteten i vårdcentralernas läkarbemanning och den patientupplevda kvaliteten RAPPORT Juni

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1 1 (13) Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1

Läs mer

Granskning av omhändertagande och vård vid depression och ångest

Granskning av omhändertagande och vård vid depression och ångest www.pwc.se Revisionsrapport Lars Åke Claesson Erik Wottrich 15 oktober 2014 Granskning av omhändertagande och vård vid depression och ångest Region Gotland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Diagnos på primärvården i Region Skåne

Diagnos på primärvården i Region Skåne Sveriges läkarförbunds Sverigerond i Skåne 25 november 2015 Diagnos på primärvården i Region Skåne Det viktigaste mötet mellan patient och läkare äger rum på kliniker och vårdcentraler där den kliniska

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention Nyköpings kommun september 2009 Christina Norrgård Inledning och bakgrund År 2007 genomfördes en revisionsgranskning om hur

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning SVAR PÅ REGERINGSUPP 1 (26) Avdelningen för analys och prognos Karin Mattsson 69161/2011 Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014

Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014 Handläggare 0480-452900 Datum 2012-08-16 INFORMATIONSÄRENDE Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014 1. Bakgrund Utvecklingsplanen för äldreomsorgen i Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02

Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02 Bättre liv för sjuka äldre 2011-05-02 Eftermiddagens workshop utmynnande i några prioriterade områden/frågor från varje grupp. Här följer en sammanställning av gruppdiskussionerna utifrån de två frågeställningarna.

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2011 2012-02-28 Anneli Kinnunen Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

Kostnad och kvalitet i förskolan Revisionsrapport

Kostnad och kvalitet i förskolan Revisionsrapport Revisionsrapport KPMG Antal sidor: 8 Antal bilagor: 5 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Uppdrag 2 1.2 Bakgrund 2 1.3 Revisionsmål 2 1.4 Genomförande 3 2. Resultat av granskningen 3 2.1 i Grästorps kommun

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Avtalsextra 21 april 2016

Avtalsextra 21 april 2016 Avtalsextra 21 april 2016 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade den 20 april 2016 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 maj 2016 31 mars 2017, vilket motsvarar 11 månader. Avtalets

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02

Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02 SPsH080010 Ärende 12 DN PS 2012-02-16 Utvä rdering äv Ä tstö rningsenheten i Hälländ 2011-12-02 Denna rapport är framtagen i samband med en utvärdering av nuvarande organisation under tre veckor i november

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Överenskommelse om samverkan

Överenskommelse om samverkan Överenskommelse om samverkan Ansvarsfördelning och samordning av insatser till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning behöver vård och stödinsatser från samhället INNEHÅLL Syfte 3 Mål 3

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS www.pwc.se PM Fredrik Markstedt Certifierad kommunal revisor och Charlotte Erdtman Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS Nynäshamns kommun Förstudie kring övertagandet av viss hälso-

Läs mer

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-12-18 1(8) Verksamhetsplan Samspelet Stegen Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Samspelet

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marie Hellström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 6 1 (5) HSN 1111-1442 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Rutin Beslut om vak/ extravak

Rutin Beslut om vak/ extravak Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Beslut om vak/ extravak Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Verksamhetschef ÄO Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:55 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:10 av Anna Berger Kettner (s) om att utveckla kompetenscentra för barn med ADHD/DAMP Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer