Åby-Alebo och Kärnebo vindparker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åby-Alebo och Kärnebo vindparker"

Transkript

1 STATKRAFT SÖDRA VI NDKRAFT AB Åby-Alebo och Kärnebo vindparker Samråd enligt miljöbalken i samband med ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för uppförande av två vindparker i Mönsterås kommun i Kalmar Län Januari 2012 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (15) Adress Tel Skogsudden Växjö

2 Kontaktperson Statkraft Södra Vindkraft AB Kontaktperson i tillståndsärendet Pierre Ståhl, Statkraft Statkraft Södra Vindkraft AB Skogsudden Växjö Johnny Carlberg, Sweco Sweco Energuide AB Box Stockholm Ort och datum Stockholm, januari 2012 Foton, illustrationer och kartor har, om inte annat anges, tagits fram av Sweco och Statkraft Södra Vindkraft AB. 2 (15)

3 Innehållsförteckning 1. INLEDNING VINDKRAFT OCH KLIMATFRÅGAN 4 2. TILLSTÅND OCH SAMRÅD ADMINISTRATIVA UPPGIFTER VERKSAMHETSKOD BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE 6 3. TEKNISK BESKRIVNING AV VINDPARKEN LOKALISERING UTFORMNING VINDKRAFTVERKEN FUNDAMENT OCH UPPSTÄLLNINGSYTOR VÄGAR OCH TRANSPORTER ELANSLUTNING OCH INTERNT ELNÄT VINDMÄTNING 9 4. PLANFÖRHÅLLANDEN 9 5. MILJÖPÅVERKAN OCH UTREDNINGAR LANDSKAPSBILD NÄRBOENDE NATURMILJÖ KULTURMILJÖ FRILUFTSLIV OCH TURISM PÅVERKAN VID BYGGNATION MARK- OCH VATTENANVÄNDNING LJUD SKUGGA HINDERMARKERING SÄKERHET AVVECKLING ALTERNATIV LOKALISERING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TIDPLAN SYNPUNKTER 15 BILAGA 1 Kartor över vindparkerna med identifierade natur- och markanvändningsintressen BILAGA 2 Kartor över vindparkerna med identifierade kulturmiljöintressen BILAGA 3 Kartor över exempel på utformning BILAGA 4 Sändlista 3 (15)

4 1. Inledning Statkraft Södra Vindkraft AB utreder möjligheterna att anlägga två nya vindparker i närheten av Fliseryd i Mönsterås kommun i Kalmar län. De två aktuella områdena benämns Åby-Alebo samt Kärnebo (se figur 1.1). Figur 1.1. De två planerade vindparkerna är belägna öster respektive söder om samhället Fliseryd i Mönsterås kommun. Statkraft Södra Vindkraft AB är ett bolag som till 90,1% ägs av Statkraft AS och till 9,9% ägs av Södra Skogsägarna ekonomisk förening. Statkraft är Europas största producent av förnybar el och Sveriges fjärde största elproducent. Statkraft har för närvarande drygt ett hundratal vindkraftverk i drift i Norge och Storbritannien och har närmare medarbetare i mer än 20 länder. Södra skogsägarna har ett medlemsantal på ca skogsägare och ca 4000 medarbetare inom koncernen. I Södras fyra affärsområden tillverkas sågade och hyvlade trävaror, inredningsdetaljer, pappersmassa och biobränsle. 1.1 Vindkraft och klimatfrågan Vindkraftverk fångar upp rörelseenergi ur vinden och omvandlar den till el. Vind är en förnyelsebar energikälla som producerar ren energi och inte ger upphov till utsläpp eller kräver transporter av bränsle. Under 2011 svarade vindkraften för cirka 6 TWh av den svenska elproduktionen, som totalt uppgick till cirka 145 TWh. I juni 2009 antog riksdagen en proposition (2008/09:163) om en sammanhållen klimat- och energipolitik. I propositionen anges en planeringsram för vindkraft på 30 TWh till år 2020, varav 20 TWh på land och 10 TWh till havs. Även inom EU är klimatfrågan viktig, och man har satt ett bindande mål om att 20 procent av EU:s energikonsumtion år 2020 ska komma från förnybara källor. 4 (15)

5 Åby-Alebo och Kärnebo vindparker bidrar till att långsiktigt trygga produktionen av förnybar energi, vilket bidrar till att motverka riskerna för ökad växthuseffekt genom att utsläppen av koldioxid kan minskas. Då vindkraft ersätter fossila bränslen bidrar detta till minskade utsläpp av koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider och andra miljöskadliga ämnen. 2. Tillstånd och samråd Den lagstiftning som en ny vindpark berör är främst miljöbalken (1998:808). Vindkraftsanläggningar prövas enligt 9 kap. miljöbalken, men även 7 kap. miljöbalken kan vara tillämpligt om särskilda bevarandeområden berörs. Enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) krävs tillstånd a v länsstyrelsen för anläggande och drift av gruppstation för vindkraft med två eller fler vindkraftverk med en totalhöjd överstigande 150 meter eller sju eller fler vindkraftverk med en totalhöjd överstigande 120 meter. Även andra lagar utöver miljöbalken kan vara tillämpliga, t.ex. kan kulturminneslagen (1988:950) bli aktuell om fornlämningar berörs, för anslutande kraftledningar kan ellagen (1997:857) komma att beröras. Enligt 6 kap. 4 miljöbalken ska samråd ske med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten (i detta fall länsstyrelsen) och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. En verksamhet av den omfattning som planeras i Åby-Alebo och Kärnebo antas medföra betydande miljöpåverkan, och samråd ska därför även ske med övriga statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda. Ett inledande samrådsmöte med Länsstyrelsen i Kalmar län och Mönsterås kommun ägde rum den 12 december Samråd med övriga myndigheter och organisationer sker främst skriftligen. Samråd med närboende och allmänhet sker både skriftligen samt via ett samrådsmöte. Samrådsmötet kommer att kungörs i lokalpressen. Information om de planerade vindparkerna Åby-Alebo samt Kärnebo läggs även upp på Statkraft Södra Vindkraft AB:s hemsida, På hemsidan kommer information om projektet finnas tillgängligt, samt kontaktinformation och svar på vanliga frågor rörande vindkraft. 2.1 Administrativa uppgifter Sökande: Kontaktperson: Adress: Statkraft Södra Vindkraft AB Pierre Ståhl Statkraft Södra Vindkraft AB Skogsudden Växjö Telefon: E-post: Pierre.stahl@statkraft.com Kontaktperson i tillståndsärendet: Johnny Carlberg Sweco Energuide AB Box Stockholm Telefon: E-post: Johnny.carlberg@sweco.se 5 (15)

6 2.2 Verksamhetskod De planerade vindparkerna har SNI-koden Berörda fastighetsägare Det föreslagna etableringsområdet Åby-Alebo omfattar sammanlagt 38 privatägda fastigheter och etableringsområdet för Kärnebo omfattar totalt 5 privatägd a fastigheter. Arrendeavtal avseende vindkraftsetablering har tecknats med de berörda fastighetsägarna. 3. Teknisk beskrivning av vindparken 3.1 Lokalisering Det två föreslagna vindparkerna är lokaliserade strax öster om, respektive 6 km söder om Fliseryd samhälle i Mönsterås kommun, se karta i figur Utformning Statkraft Södra Vindkraft AB projekterar för en etablering av maximalt 70 st vindkraftverk i de båda etableringsområdena, med en effekt om cirka 3 MW per verk. Vindkraftverkens navhöjd kommer att vara cirka m och rotordiametern ca m. Totalhöjden beräknas bli maximalt 200 meter. En karta som visar exempel på utformning av vindparkerna kan ses i figur 3.1. Den layout som presenteras är ett exempel på placering av maximalt antal vindkraftverk. Observera att detta är ett exempel på placering av och antal vindkraftverk. Vindkraftverken kommer att placeras i syfte att åstadkomma maximal elproduktion med hänsyn tagen till natur- och kulturmiljövärden samt övriga intressen. Ansökan för vindparken kommer att utformas som en så kallad box-layout, där den slutliga placeringen av de enskilda verken beslutas i samband med detaljprojekteringen. De två parkerna har med ovan nämnda egenskaper möjlighet att tillsammans producera maximalt ca 350 GWh, vilket motsvarar förbrukningen av el hos ca eluppvärmda villor. 6 (15)

7 Figur 3.1. Exempel på utformning av Åby-Alebo och Kärnebo vindparker. 3.3 Vindkraftverken Ett vindkraftverk består av huvudbeståndsdelarna rotor, maskinhus och torn. Tekniken är i princip densamma i alla vindkraftverk. Via en vanligtvis trebladig rotor överförs vindens energi genom en axel till en generator som omvandlar energin till el. Utvecklingen av vindkraftverk har varit snabb, och vindkraftverken blir allt effektivare. För att nyttja vinden optimalt och minimera turbulenseffekter från marken blir rotordiametern större och tornen högre. Den exakta storleken på vindkraftverken är beroende av vilken leverantör som väljs. 7 (15)

8 De planerade vindkraftverken bedöms preliminärt uppgå till följande värden: Navhöjd: Ca m Rotordiameter: Ca m Totalhöjd: Ca 200 m Figur 3.2. Beskrivning av de olika måtten på ett vindkraftverk. Vindkraftverken förses med hinderbelysning i enlighet med Transportstyrelsens föreskr ifter. Transformatorer placeras inne i vindkraftverkens maskinhus, nederst inuti tornet eller utomhus bredvid vindkraftverken. Generator och eventuell växellåda kommer att vara luft- och/eller vattenkylda. Eventuell växellåda och hydraulsystem kräver olja för att fungera. Vilken tillverkare och modell av vindkraftverk som kommer att användas är ännu inte bestämt, utan beslutas innan parken byggs. Genom att avvakta med beslut om tillverkare och modell av vindkraftverk kan Statkraft Södra Vindkraft AB säkerställa att möjligheten finns att välja bland de vindkraftverk som då finns på marknaden och välja de vindkraftverk som är bäst lämpade för detta område. 3.4 Fundament och uppställningsytor Vindkraftverkets torn monteras på ett grundfundament. De två vanligaste typerna av fundament för vindkraftverk är bergförankrat fundament och gravitationsfundament. Typ av fundament för respektive vindkraftverk kommer att bestämmas i detaljprojektering en. Val av fundament beror bland annat på typ av vindkraftverk, navhöjd och de geotekniska förutsättningarna. Ett bergförankrat fundament gjuts direkt på berget och förankras med bergbultar. Denna typ av fundament kan användas där etableringsplatsen har en lämplig berggrund där endast ett tunnare jordtäcke finns ovanpå berggrunden. Om berggrunden är ojämn kan plansprängningar behöva göras för att jämna till ytan för fundamentet. Vid större jorddjup används vanligen gravitationsfundament där fundamentet i sig utgör motvikten till vindkrafterna. Gravitationsfundament består av betong samt tillhörande armering. Fundamentets djup och storlek beror på bland annat verkstyp, geotekniska förhållanden, grundvattennivå samt berggrund. Fundamentet täcks över med schaktmassor och jord vilket gör att fundamentet inte är synligt efter att vin dkraftverket byggts. 8 (15)

9 Under byggtiden och driftstiden behövs permanenta uppställningsytor för exempelvis de kranar som används för att montera ihop vindkraftverken. Utöver de permanenta uppställningsytorna kommer ytterligare tillfälliga uppställningsytor krävas under byggtiden, dessa kan efter byggfasen återbeskogas. De färdiga vindparkerna kommer utöver själva vindkraftverken även att innefatta vägnät, elkablar, eventuella byggnader för personal och servicefunktioner, samt huvudtransformator och byggnad för kopplingsutrustning. 3.5 Vägar och transporter Vägar behövs för transporter vid byggnation av vindparkerna samt för service och underhåll av vindkraftverken under drift. Befintligt vägnät kommer att användas i så stor utsträckning som möjligt. Vid behov kan befintliga vägar komma att justeras för att klara de transporter som krävs, t.ex. genom breddning, vägförstärkning eller rätning. Vägnätet behöver kompletteras med vägar fram till respektive vindkraftverk. Projekteringen sker i samråd med berörda markägare och hänsyn kommer att tas till natur- och kulturmiljövärden. Vindparkerna ligger nära väg E22, vilket innebär att transportmöjligheterna till området bedöms som goda. Under byggtiden kommer tunga och stora transporter att förekomma. Under drifttiden bedöms transportbehovet vara litet. Det förväntas normalt endast vara lättare transporter några gånger i veckan. Normala serviceintervall på vindkraftverken varierar mellan 6 och 12 månader. Vid större service krävs kran och lastbil. 3.6 Elanslutning och internt elnät Statkraft Södra Vindkraft AB ansvarar för det interna uppsamlingsnätet inom vindparkerna. Vindkraftverken sammankopplas med markförlagda elkablar. Kablarna förläggs i ledningsschakt som så långt som möjligt följer vägarna inom parken. Anslutning till överliggande elnät är under utredning. Den producerade elen kommer att levereras till EON:s regionnät. Anslutningspunkt och sträckning av kabel mellan vindparkerna och det överliggande elnätet är inte bestämd. 3.7 Vindmätning För att kartlägga vindförhållandena kommer tre 120 m höga vindmätningsmaster att uppföras i området. Masterna kommer att leverera vinddata för området för att fastställa hur vindresursen ser ut. Eventuellt kommer dessa mätningar att kompletteras av så kallade Sodar-mätningar (mobil vindmätningsutrustning). 4. Planförhållanden Som ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan har en vindbruksplan upprättats. I vindbruksplanen som antogs i kommunfullmäktige delas kommunen in i områden som är mer eller mindre lämpliga för etablering av vindkraft. Huvuddelen av de planerade vindparkerna Åby-Alebo och Kärnebo är utpekade som område lämpligt för vindkraft, medan resterande delar huvudsakligen är områden där mindre grupper av vindkraftverk kan accepteras (figur 4.1). Delar av Åby-Alebo är även utpekat som riksintresse för vindbruk, se figur (15)

10 Figur 4.1. Översiktskarta för de planerade vindparkerna Åby-Alebo och Kärnebo, områden utpekade i vindbruksplanen som lämpliga för vindkraft samt område för riksintresse vindbruk. 5. Miljöpåverkan och utredningar Det aktuella området har inventerats översiktligt genom studier av kommunal översiktsplanering och digitalt underlagsmaterial från Länsstyrelsen (RUM), Skogsstyrelsen (Skogens Källa) och Riksantikvarieämbetet (FMIS). Under respektive rubrik nedan beskrivs kortfattat den miljöpåverkan som kan antas uppstå med anledning av de planerade vindparkerna samt exempel på utredningar som är aktuella att genomföra. I miljökonsekvensbeskrivningen kommer dessa faktorer att beskrivas mer ingående. Miljöpåverkan från etablering och drift av vindkraftverk består främst i att vindkraftverk innebär ett nytt inslag i natur- och kulturmiljön. Landskapsbilden påverkas då vindkraftverken syns på långt håll. Till detta ger vindkraftverken upphov till ljud samt skuggbildningar som, om verken placeras för nära bostäder, kan innebära störningar för de boende. Vind- 10 (15)

11 kraftverken kommer inte att orsaka några utsläpp till vare sig luft eller vatten. Förutsatt att elproduktion från vindkraftverk på marginalen ersätter fossil elproduktion så innebär etableringen att miljöbelastningen indirekt kommer att minska någon annanstans. 5.1 Landskapsbild Landskapsbilden påverkas då nya vindkraftverk uppförs. Vid skoglig etablering syns verken mindre än i det öppna landskapet. För att åskådliggöra den inverkan som en etablering av vindparkerna Åby-Alebo och Kärnebo innebär, avser projektören att framställa ett antal fotomontage som visar vyn över landskapet från viktiga punkter. Fotomontagen kommer att ingå som en bilaga till miljökonsekvensbeskrivningen. Fotomontage kommer även att visas vid samrådsmöten. 5.2 Närboende I närområdet kring den planerade vindparken Åby-Alebo finns samlad bebyggelse främst väster om etableringsområdet vid Fliseryd. I övrigt finns spridd bebyggelse i närområdet. Samlad bebyggelse i närområdet kring Kärnebo finns främst i Värlebo i väster. Spridd bebyggelse återfinns kring Skärshult, Ramshult och Kärnebo. 5.3 Naturmiljö Projektområdena består till största delen av produktionsskog. Samtliga delar av Emån med bifloder i Kalmar län är utpekade som riksintresse för naturvården och även som Natura 2000-område. Detta riksintresseområde berör projektområde Åby-Alebos norra del. Natura 2000-området ligger norr om och i anslutning till projektområdet. Inom Åby-Alebos nordvästra del återfinns ett tallskogsområde med utpekat höga naturvärden. För berörda naturmiljöer, se karta i bilaga 1. Inom Kärnebos projektområde finns inga kända utpekade områden med höga naturvärden, En naturvärdesbedömning inklusive studie av fåglar kommer att utföras av Eco Konsult, Uno Björkman. Förekomsten av skyddsvärda arter och andra naturvärden kommer att redovisas i MKB:n som bifogas tillståndsansökan. Placering av vindkraftverk kommer att anpassas till resultatet av inventeringen Fåglar och fladdermöss Ett antal studier av vindkraftverks påverkan på fåglar har genomförts, bland annat inom kunskapsprogrammet Vindval. De studier som gjorts, bland annat av fågelsträck, visar på små konsekvenser. För de aktuella områdena kommer projektören att anlita Eco Konsult, Uno Björkman för att göra en naturinventering inklusive studie av fåglar. Syftet är att identifiera vilka arter som förekommer samt vilka hänsynsåtgärder som kan vara lämpliga att vidta. Fokus i fågelinventeringen ligger på flyttfågelsträck, rovfåglar och skogshöns. Parallellt med inventeringen av fåglar görs även en studie över förekomsten av fladdermöss på områdena. Fladdermöss kan lockas av de insekter som vistas kring verken. Flertalet arter av fladdermöss är dock knutna till bebyggelse och hagmarker snarare än till ren barrskog, varför risken för mer än marginell påverkan på fladdermöss i detta läge bedöms som liten. 11 (15)

12 5.4 Kulturmiljö Ett stort fornminnesområde finns norr om Åby-Alebos projektområde vilket till stor del sammanfaller med Natura 2000-området och riksintresseområdet för naturvård. I området finns bland annat lämningar från tider då området brukats för slåtter. I projektområde Åby-Alebos sydöstra del finns ett riksintresseområde för kulturmiljö. Värdet består bland annat av ett odlingslandskap och fornlämningsmiljöer med anknytning till både bronsålder och järnålder. I projektområde Kärnebos nordvästra del återfinns ett riksintresseområde för kulturmiljö som innehåller ett småskaligt odlingslandskap. För berörda kulturmiljöer, se karta i bilaga 2. Inom projektområdena förekommer ett antal kända kulturhistoriska lämningar. Generell hänsyn visas genom att tillämpa skyddsavstånd till fasta fornlämningar och där så är möjligt till övriga kulturhistoriska lämningar. Om det i samband med arbetets genomförande skulle påträffas lämning som kan antas vara en fast fornlämning skall den del av arbetet som berör lämningen avbrytas och fyndet anmälas till Länsstyrelsen enligt kulturminneslagen 3 kap. 10 (KML). Ett eventuellt ingrepp i en fornlämning kräver ett separat tillstånd enligt KML. En arkeologisk utredning med kulturmiljökonsekvensbeskrivning kommer att utföras av Kulturmark, Sune Jönsson. Denna utredning kommer att redovisas i MKB som bifo gas tillståndsansökan. Placering av vindkraftverk kommer att anpassas till resultatet av utredningen. 5.5 Friluftsliv och turism I direkt anslutning till Åby-Alebos norra gräns är ett riksintresse för friluftsliv beläget, se bilaga 1. Områdena används mestadels för jakt och friluftsliv av vardagskaraktär. 5.6 Påverkan vid byggnation I samband med byggnationen kan störningar från arbetsmaskiner och transporter tillfälligt upplevas. Det rör sig främst om gräv- och schaktarbeten, transport av grus, jordmassor och betong samt intransporten av vindkraftverken. Även sprängningsarbeten kan komma att genomföras inom områdena. 5.7 Mark- och vattenanvändning Den dominerande markanvändningen i de berörda områdena är skogsbruk. Eventuell övrig mark- och vattenanvändning kommer att utredas. Skog kommer att behöva avverkas permanent för vindkraftverk, uppställningsytor, vägar med mera. Under byggskedet kommer tillfälliga uppställningsytor krävas, som efter byggfasen kan återbeskogas. Skogsbruk kommer även efter anläggande av vindparkerna kunna bedrivas i området. 5.8 Ljud Det huvudsakliga nuvarande ljudet i områdena utgörs av ljudet som skapas av vindens rörelse genom träd och buskar, samt trafik från närliggande vägar. Ett vindkraftverk ger upphov till två olika ljud. Dels ett mekaniskt ljud från vindkraftverkets maskindel, dels ett aerodynamiskt ljud som alstras vid rotorbladens passage genom luften. 12 (15)

13 Det aerodynamiska ljudet är det dominerande, och påminner om ljudet som uppstår i vegetation när det blåser. Intill vindkraftverken har det aerodynamiska ljudet en svischande karaktär, ju längre från vindkraftverket desto dovare blir ljudet. Det aerodynamiska ljudet hörs främst vid tämligen låga vindhastigheter, när det blåser mer tar de naturliga bakgrundsljuden över (vinden som blåser genom träden), och maskerar ljuden från vindkraftverken. I marknivån vid ett vindkraftverk ligger den ekvivalenta ljudnivån på cirka db(a), vilket innebär att man kan prata i normal samtalston direkt under ett vindkraftverk i full drift. Ljudberäkningar kommer att genomföras för att kunna göra en bedömning av vindparke rnas ljudpåverkan vid bostadsbebyggelse. Gällande värde 40 db(a) vid bostadshus kommer att hållas. 5.9 Skugga Vindkraftverkens rotorblad kan under vissa omständigheter ge upphov till rörliga s kuggbilder. Skuggornas utbredning är som störst när solen står lågt, det vill säga vid solens upp - och nedgång under våren och hösten, och då på vindkraftverkens skuggsida. I Sverige finns inga fastställda riktvärden för skuggor från vindkraftverk. I praxi s används dock rekommendationer från Tyskland som innebär att den teoretiska skuggtiden för störningskänslig bebyggelse inte bör överstiga 30 timmar per kalenderår, och att den faktiska skuggtiden bör vara högst 8 timmar per år och 30 minuter om dagen. Skugganalys kommer att genomföras för att kunna göra en bedömning av vindkraftverkens skuggpåverkan på störningskänslig bebyggelse. Värdet 8 faktiska skuggtimmar per år kommer att hållas för störningskänslig bebyggelse. Skulle någon bebyggelse beröras av skuggning i större omfattning kan driften för berörda vindkraftverk begränsas för de tider då skuggpåverkan riskerar att överskrida gällande värden Hindermarkering I Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten (TSFS 2010:155) finns reglering kring hur vindkraftverk ska markeras. Hinderljuset placeras på den högsta fasta punkten på vindkraftverket, d.v.s. på ovansidan av generatorhuset. Vindkraftverk med en höjd som överstiger 150 m ska enligt föreskrifterna hindermarkeras med vit färg samt med vitt blinkande högintensivt ljus. I en vindpark med vindkraftverk med en höjd över 150 m ska de vindkraftverk, som utgör parkens yttre gräns, markeras enligt ovan. Övriga verk inom parken ska markeras med vit färg samt förses med minst lågintensiva ljus om inte Transportstyrelsen meddelar annat i sitt beslut. Lågintensiva ljus ska, enligt föreskrifterna, utgöras av fast rött ljus. Under dager ska det högintensiva ljusets styrka vara candela (cd), under gryning och skymning cd, och i mörker minskas det till cd. Ljuskällan är riktad uppåt och ljusets styrka avtar därmed mot marken Säkerhet I det fall vindkraftverket har växellåda rymmer den ca liter olja. Därutöver finns ca 200 liter hydraulolja i hydraulsystemet. Olja kommer att bytas enligt anvisningar från leverantör, normalt sker detta var femte år. Uttjänt olja kommer att tas omhand och transporteras till godkänt företag för upparbetning och destruering av oljor. Om is bildas på bladen kan det bli obalans i vindkraftverkens rotorblad, och vindkraftverket kan då stängas av. Om det vid studier av väderförhållanden vid de aktuella vindparkerna bedöms att risken för nedisning är stor finns tekniker för att avisa rotorbl aden som kan installeras vid behov. 13 (15)

14 Vindkraftverk har en betydligt högre höjd än andra byggnader i landskapet, och kan därmed vara mer mottagliga för blixtnedslag. Moderna vindkraftverk är utrustade med åskledarsystem i rotorblad, maskinhus och torn som skyddar vid blixtnedslag Avveckling När vindkraftverken tjänat ut avvecklas parkerna. Vid en framtida avveckling kan berörda områden återställas. Kablar kan tas upp, vindkraftverken monteras ned och marken återställas till stor del om detta då befinns vara den miljömässigt mest lämpliga åtgärden. 6. Alternativ lokalisering För att ett område skall bedömas som lämpligt för etablering av vindkraftverk måste det uppfylla ett antal urvalskriterier: 1. Goda vindförhållanden. Lönsamheten i ett vindbruksprojekt är helt beroende av detta. Som hjälpmedel används här den vindkartering som Uppsala universitet tagit fram på uppdrag av Energimyndigheten. Vinddata verifieras därefter med vindmätning på eller i närheten av projektområdet. 2. Utrymme för ett väl sammanhållet projektområde med ett minsta avstånd till bostadshus om 500 meter. 3. Inga eller måttliga motstående intressen. 4. Goda möjligheter avseende vägar och elanslutningar. Om förutsättning finns och om markägarna är intresserade, upprättas ett arrendekontrakt för projektområdet. Varje projekt knyts därmed direkt till vissa markägares fastigheter och är unikt. Som följd av denna process har vart och ett av de ca 30 projekt som Projektören driver redan tidigt ställts mot andra tänkbara projekt. I denna process har drygt 500 projekt gallrats bort då förutsättningarna bedömts som sämre. De aktuella projekten uppfyller enligt bolaget ovanstående kriterier. 7. Miljökonsekvensbeskrivning En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) kommer att tas fram som en bilaga till tillståndsansökan för de aktuella vindparkerna. MKB:n ska enligt miljöbalken identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som en planerad verksamhet eller åtgärd kan medföra på människor, djur, växter, mark vatten luft, klimat, landskap och kulturmiljö, på hushållning med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt, och annan hushållning med material, råvaror och energi. Syftet med en MKB är att möjliggöra en samlad bedömning av dessa effekter på människors hälsa och miljön. MKB:n kommer sammanfattningsvis att innehålla följande information: - Inledning och bakgrund med presentation av sökande och förutsättningar för projektet. - Beskrivning av planerad verksamhet. - Redovisning av alternativ och nollalternativ. - Beskrivning av planförhållanden. - Nulägesbeskrivning av området med avseende på landskapsbild, naturmiljö, kulturmiljö, friluftsliv och turism, bebyggelse samt mark- och vattenförhållanden. 14 (15)

15 8. Tidplan - Bedömning av de konsekvenser som verksamheten väntas medföra på miljön samt förslag på skyddsåtgärder för att minska miljöpåverkan. - Samrådsredogörelse med redovisning av inkomna synpunkter - Verksamhetens överensstämmelse med miljömål, miljökvalitetsnormer och hänsynsregler. - En samlad bedömning av den planerade verksamheten. För tillståndsärendet enligt miljöbalken, som ska lämnas in till Miljöprövningsdelegationen, är den planerade tidplanen i huvuddrag: Samråd Inventeringar och utredningar Vår/sommar 2012 Sammanställning av tillståndshandlingar Vinter/vår 2012, med samrådsutskick och samrådsmöten i februari 2012 Vår/Sommar 2012 Inlämning av tillståndsansökan Augusti 2012 Ett vindkraftsprojekt är komplext med långa ledtider. Vindmätning kommer att pågå under minst ett års tid för att klarlägga vindresursen och de tekniska kraven på vindkraftverken. Likaså skall vindkraftverk, väg-, el och byggnadsarbeten (fundament) upphandlas. Vid en smidig förprojektering bedömer vi att anläggningen kan tas i drift tidigast under år Synpunkter Skriftliga synpunkter på projekten tas tacksamt emot. Eventuella kommentarer rörande projektet skickas till Sweco, glöm inte att ange namn och kontaktuppgifter. Synpunkter skickas senast den 16 mars 2012 till följande adress: Sweco Energuide AB Att. Johnny Carlberg Box Stockholm Eller med e-post till: johnny.carlberg@sweco.se 15 (15)

16 0 Riksintresse kultur Riksintresse MB 4:6 Riksintresse vindbruk Planerad vindpark Kärnebo Planerad vindpark Åby-Alebo Reg bev.plan odlinslandskap Naturvårdsplan Naturminne Krossbergsinventering Grusinventering Emån inventering Bilaga 1 Riksintresse natur Naturvärde Naturmiljö- och markanvändningsintressen Natura 2000 Sweco Energuide AB Beställare:Statkraft Södra Vindkraft AB Datum: Skala: 1: (A4) Sumpskog 4 Km Riksintresse friluftsliv 2 AB anläggningar 1

17 0 Kulturmiljöintressen Planerad vindkraftpark Åby-Alebo 4 Km Planerad vindkraftpark Kärnebo Riksintresse kultur Kulturmiljö, yta 2 Kulturmiljö, punkt 1 Bilaga 2 Sweco Energuide AB Beställare:Statkraft Södra Vindkraft AB Datum: Skala: 1: (A4)

18 0 Åby-Alebo vindpark Kärnebo vindpark 2 4 Km Exempel på placering av vindkraftverk 1 Bilaga 3 Sweco Energuide AB Beställare: Statkraft Södra AB Datum: Skala: 1: (A4)

19 Sändlista för samråd för Åby- Alebo och Kärnebo vindparker Bilaga 4 Länsstyrelsen i Kalmar län Att: Mikael Nilsson KALMAR Regionförbundet i Kalmar län Box KALMAR Bätteropps Hästsällskap Anna Ambjörnsson Torget Mönsterås Kalmar läns muséum Box KALMAR Fliseryds Emågårdsparken UPA Fliseryd/ Stefan Eriksson Grimhult Fliseryd Sveriges Ornitologiska Förening Stenåsa Mörbylånga Ålem Energi AB Råsnäs TIMMERNABBEN Mönsterås Kommun Box Mönsterås E.on Sverige AB Malmö Fliseryds Hembygdsförening Ann Aspequist Källargränd FLiseryd Fliseryds Jaktskytteklubb c/o Anita Gidö Lötvägen Kalmar Fliseryds Motorklubb Ingemar Ragnar Ljusgrundsvägen Mönsterås Högsby kommun HÖGSBY Forsabygdens Ortfiskeförening Lars Linder Elmhult Mönsteås Fliseryds Sportfiskeklubb Ann Aspequist Källargränd Fliseryd Oskarshamns kommun Box OSKARSHAMN Oskarshamnsbygdens Fågelklubb c/o Jan Brenander. Tällskärsgränd Oskarshamn Stranda Hembygdsförening Box MÖNSTERÅS Fliseryds Ungsomsskytteförening Patrik Sjöberg Örnabäcksvägen Fliseryd Jägarförbundet Mönsterås Jaktvårdskrets Birger Fransson Hagavägen Fliseryd Mönsterås Civilförsvarsförening Yvonne Olausson Pionjärgatan 6 B Mönsterås Mönsterås Motorklubb Bertil Persson Box Mönsterås Fliseryds hembygdsförening Källargränd FLISERYD Fliseryds sockens samh.för. c/o Ove Kåreberg Bruksvägen FLISERYD

20 Fritid och Fiske i Blomstermåla c/o Peder Johansson Lindstigen TIMMERNABBEN Forsabygdens ortfiskeförening c/o Lars Linder Elmhult MÖNSTERÅS Arise Windpower AB Box HALMSTAD Möckhults byalag c/o Kim Sandén Möckhult BERGA Sandbäckshults samhällsför. c/o Lena Fransson Kullens väg BLOMSTERMÅLA Skälleryds samhällsförening c/o Kristian Norrby Skälleryd BLOMSTERMÅLA Tålebo-Nyebo byalag c/o Hans-Olof Karlsson Tålebo BLOMSTERMÅLA Mönsterås NSF-Scouter Martin Karlberg Ekeholmsvägen Mönsterås Mönsterås Ridklubb Kvistagården Mönsterås Åby Löparklubb Jörgen Boman Ljungvägen Fliseryd LFV Division Flygtrafiktjänsten Norrköping Naturskyddsföreningen Åsögatan Stockholm Östra Smålands Ornitologiska f. c/o Kenneth Rosén Nygatan 3 C HULTSFRED Naturvårdsverket Stockholm Fliseryds Sportfiskeklubb c/o Stig Gunnarsson Åbyvägen FLISERYD LRF:s kommungrupp Anders Johansson Östra Kråkerum MÖNSTERÅS Kommunikationsmyndigheten PTS Box 5398 Stockholm FRA Box Bromma Emåförbundet Box VETLANDA Svenska Skyttesportförbundet Idrottens Hus Stockholm Boverket Box Karlskrona Energimyndigheten Box Eskilstuna Luftfartsverket LFV Norrköping Friluftsfrämjandet Region Öst Box JÖNKÖPING

21 Emåbygdens Framtid c/o Göran Ulfsparre Em MÖNSTERÅS Net 1 Box Stockholm Skanova Elskyddsärenden Farsta Bergsstaten Varvsgatan Luleå Sveriges Geologiska Undersökning Box Uppsala Telenor Sverige AB Karlskrona Kalmar Flygplats Kalmar Oskarshamns Flygplats Oskarshamn Skogsstyrelsen Jönköping Trafikverket Borlänge Ålem OK Stefan Olsson Habbestorp Mönsterås Teliavindkraft@teliasonera.com vindkraftsremisser@teracom.se vindkraftverk@tele2.com windpower@3gis.net info@net4mobility.com Exp-hkv@mil.se

Storhögen vindkraftpark

Storhögen vindkraftpark STATKRAFT SCA VIND AB Storhögen vindkraftpark Samråd enligt miljöbalken i samband med ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för uppförande av vindpark vid Storhögen, Östersunds kommun, Jämtlands

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

~SSE. Vindkraftverk . SWECO ~ Fakta i kortformat. Korta fakta om vindkraftverk. Varför vindkraftverk

~SSE. Vindkraftverk . SWECO ~ Fakta i kortformat. Korta fakta om vindkraftverk. Varför vindkraftverk Vindkraftverk Fakta i kortformat Varför vindkraftverk är höga Korta fakta om vindkraftverk Ett högt vindkraftverk utvinner mer energi än ett lågt då höjden gör att markens eventuella ojämnheter spelar

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag VKS Vindkraft Sverige AB Vindkraftsområde Breberg Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag Oktober 2012 Sammanfattning Sammanfattning Organisation VKS Vindkraft Sverige AB planerar att etablera

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701 TILLSTÅNDSANSÖKAN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken avseende uppförande och drift av gruppstation för vindkraft vid Fredriksdal i Nässjö kommun, Jönköpings län Sökande: Höglandsvind AB Org. nr 556543-8701

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun SAMRÅDSHANDLING Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i MÖRTELEK med omnejd i Uppvidinge kommun ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Billyvind AB Adress: Pistolvägen 10 226 49 LUND Telefon: 046-188 432

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag

Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag Samråd enligt Miljöbalken September 2014 Medverkande SÖKANDE Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 3 Kontaktpersoner: Pia Hjalmarsson

Läs mer

Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun

Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANBESKRIVNING 4 HANDLINGAR 4 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 4 PLANDATA 5 Lägesbestämning 5 Areal 6 Markägoförhållanden

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap Miljöbalken för vindkraftsanläggning på fastigheterna Björtveten 1:27, Björtveten

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO www.statkraftsodra.com Bilaga C8 SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE 3 2.1

Läs mer

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Bodhögarna - Ögonfägnaden Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Mötet öppnas och medverkande i projektet presenteras (Statkraft, SCA, SWECO, kommunerna). Presentationen

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Vindkraftprojektet Kettstaka

Vindkraftprojektet Kettstaka Vindkraftprojektet Kettstaka Miljökonsekvensbeskrivning Juni 2010 Kettstaka Vind AB www.kettstakavind.se Innehållsförteckning 1 Icke-teknisk sammanfattning sid 2 2 Redovisning av verksamhetens omfattning

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till uppförande och drift av Vindpark Marhult i Uppvidinge kommun, Kronobergs län 2012-06-12 2(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget wpdonshorebroborgetabochwpdonshore LannabergetABplanerarföruppförandetavtvånära liggandevindkraftsparkerirättviksochovanåkers

Läs mer

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå 2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 4 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 2:4

Läs mer

Vindkraftprojekt Boarp. Underlag för samråd. Ulricehamns kommun Västra Götalands län. enligt 6 kapitel 4 miljöbalken

Vindkraftprojekt Boarp. Underlag för samråd. Ulricehamns kommun Västra Götalands län. enligt 6 kapitel 4 miljöbalken Vindkraftprojekt Boarp Ulricehamns kommun Västra Götalands län Underlag för samråd enligt 6 kapitel 4 miljöbalken 2014-05-13 VATTENFALL VINDKRAFT SVERIGE AB 1 Innehåll 1 Presentation av sökande och ärendet...

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET DALEN, KUNGÄLVS KOMMUN SAMT STENUNGSUNDS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET DALEN, KUNGÄLVS KOMMUN SAMT STENUNGSUNDS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET DALEN, KUNGÄLVS KOMMUN SAMT STENUNGSUNDS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken 2013-05-06 Denna handling utgör samrådsunderlag

Läs mer

Vindpark Rata Storgrund

Vindpark Rata Storgrund Vindpark Rata Storgrund Samrådsunderlag Etapp2 Etapp 1 Bild 1. Vindpark Rata Storgrund, etapp 1 och etapp 2, består av tillsammans av ca 23 vindkraftverk 652 21 Karlstad Sida 1 ReWind Offshore AB ReWind

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN

ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN www.statkraftsodra.com Bilaga D ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN SEPTEMBER 2013 1 ÖVERENSSTÄMMELSE MED KOMMUNAL ÖVERSIKTSPLAN 2 2 NATURGRUS 2 3 MARKAVVATTNING 2 4 STRANDSKYDD 2 5 VILDMARKSLEDEN

Läs mer

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D.

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D. D.nr: 551-34334-2011 Vindpark Lyrestad Komplettering av tillståndsansökan enligt MB Kompletteringsdatum 2012-04-27 Prövningskod 40.90 Rabbalshede Kraft AB (publ) Telefon Telefax Reg.nummer Sida 1 av 9

Läs mer

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB UMEÅ UNIVERSITET 2007-10-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB Anders Strömberg ET03 Emma Renström ET03 Handledare:

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk

Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk Fastighet Medevi 4:1 i Motala kommun Innehållsförteckning 1 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Vindkraft

Läs mer

Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema. Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län

Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema. Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län 1(15) Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema 2015-02-24 Medverkande i MKB Hultema 2013-02-12 Beställare

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge.

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Fyra markägare från bygden har tillsammans med prästlönetillgångar i Växjö stift bildat UppVind ekonomisk förening som avser att uppföra nio vindkraftverk norr och

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015 Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna Informationsmöte juni 2015 Syfte & agenda Syfte Ett informationsmöte för dialog (inte en del av tillståndsprocessen) Informera och diskutera om projektet - Hur vi begränsat

Läs mer

GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET BÄRÅSEN, ÅNGE KOMMUN, VÄSTERNORRLANDS LÄN

GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET BÄRÅSEN, ÅNGE KOMMUN, VÄSTERNORRLANDS LÄN SAMRÅDSUNDERLAG 2012-05-31 GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT INOM PROJEKTOMRÅDET BÄRÅSEN, ÅNGE KOMMUN, VÄSTERNORRLANDS LÄN Underlag för samråd enligt 6 kap. miljöbalken Carina Lundgren Rebecca Palmgren 2 Sammanfattning

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010 LINDA ANDERSSON, LARS GERRE, ANNA LJUNGGREN OCH ANNIKA ÖSTLUND

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

MKB med Hållbarhetsanalys

MKB med Hållbarhetsanalys Översiktsplan Söderhamns kommun TEMA - VINDKRAFT Utgrunden vindkraftpark, Kalmarsund Källa:WPD Scandinavia AB MKB med Hållbarhetsanalys Söderhamn i juni 2009 KUS-förvaltningen Planerings- och utvecklingsavdelningen

Läs mer

Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland

Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland Edsbygdens Naturskyddsförening Färgelanda Naturskyddsförening Nordals Naturskyddsförening Skogsdals Naturskyddsförening Vänersborgs Naturskyddsförening

Läs mer

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 Vindpark Össjöhult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 2 (16) Förprojektering av vindkraftverk söder om Vrå, Vrå församling, Ljungby kommun

Läs mer

MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring.

MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring. Miljökonsekvensbeskrivning för vindkraftsanläggning på Gabrielsberget Bild tagen från http://magasin08.files.wordpress.com/2010/06/vindkraft37.jpg Johan Dyrlind johan.dyrlind@gmail.com Viktor Johansson

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Några Reflektioner om vindkraft VARFÖR? Två huvudskäl EKONOMISKT Ägare slipper

Läs mer

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till uppförande och drift av Vindbruksanläggning Rosenholm i Uppvidinge kommun, Kronobergs län 2012-07-03 2(17)

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Samrådsunderlag för ny vindkraftpark Borgvattnet i samband med tillståndsansökan enligt miljöbalken

Samrådsunderlag för ny vindkraftpark Borgvattnet i samband med tillståndsansökan enligt miljöbalken Samrådsunderlag för ny vindkraftpark Borgvattnet i samband med tillståndsansökan enligt miljöbalken 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: JP Vind AB Adress: Box 380, 831 25 Östersund Telefonnummer:

Läs mer

Vindpark Äskås-Harshult

Vindpark Äskås-Harshult Vindpark Äskås-Harshult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar Klavreström: 2009-01-22 Observera att tiden för inlämnande av synpunkter är förbi. 2 (18)

Läs mer

Söderköping/ Valdemarsviks vindkraftprojekt

Söderköping/ Valdemarsviks vindkraftprojekt Utgåva 2.0 2012-09-12 Vindvision Norr AB Söderköping/ Valdemarsviks vindkraftprojekt Samrådsunderlag Söderköping Vind AB planerar att uppföra vindkraftverk på fastigheterna Härsebråta 1:19, Börrum 6:1,

Läs mer

Vindkraftsinformation

Vindkraftsinformation Vindkraftsinformation Uppvidinge kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2013-09-10 138 1-0 Förord Detta informationsmaterial om vindkraft i Uppvidinge kommun har tagits fram på uppdrag av kommunfullmäktige

Läs mer

DOM 2009-12-07 Stockholm

DOM 2009-12-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1313 DOM 2009-12-07 Stockholm Mål nr M 9960-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-10 i mål nr M 1363-08, se bilaga B KLAGANDE

Läs mer

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK PELLO KOMMUN GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK Resultatet av internationellt samrådsförfarande, svar till inkomna utlåtanden i planutkastskedet SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.4.2016 GENERALPAN FÖR

Läs mer

DOM 2013-06-03 Stockholm

DOM 2013-06-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-06-03 Stockholm Mål nr P 1574-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-04 i mål nr P 4923-11, se bilaga

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 10 PM Skuggor

Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 10 PM Skuggor Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 10 PM Skuggor MEDVERKANDE Sweco Energuide AB Stockholm Uppdragsledare: Magnus Bergman Utredare och text: Gabriella Nilsson GIS: Gabriella Nilsson Granskare: Johnny Carlberg,

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Våssberg vindkraftanläggning

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Våssberg vindkraftanläggning Gamesa Energy Sweden A B Solna Strandväg 78, 7tr SE-171 54 Solna Org.nummer 556814-4181 Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Våssberg vindkraftanläggning Borås kommun, Västra Götalands Län Sammanfattning

Läs mer

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning 3 dec 2010 tryggve.sigurdson@afconsult.com martin.almgren@afconsult.com Skuggor ÅFs expert Tryggve Sigurdson ÅF, Tavelsjö Tavelsjö Hur uppstår skuggor

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Uppförande av vindkraftsanläggning vid Tåhult i Ulricehamns och Mullsjö kommuner

Miljökonsekvensbeskrivning Uppförande av vindkraftsanläggning vid Tåhult i Ulricehamns och Mullsjö kommuner Miljökonsekvensbeskrivning Uppförande av vindkraftsanläggning vid Tåhult i Ulricehamns och Mullsjö kommuner miljökonsekvensbeskrivning Uppförande av vindkraftsanläggning vid Tåhult i Ulricehamns och Mullsjö

Läs mer

MANNHEIMER SWARTLING

MANNHEIMER SWARTLING MANNHEIMER SWARTLING Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-1796-2013; angående tillstånd till att uppfora och driva en gruppstation för vindkraft inom Lycksele

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010 Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen Lagstiftning Exempel JämtlandJ Vad göra? g Harry Westermark 29 sept 2010 Fysisk riksplanering riksintressen 1960 Lokala protester mot stora

Läs mer

Vattenfalls Vindkraftsplaner

Vattenfalls Vindkraftsplaner Vattenfalls Vindkraftsplaner Vattenfall förser idag cirka 400 000 hem i norra Europa med ren el från vindkraft Vattenfall utvecklar vindkraft på land och till havs i nio länder Vattenfall kommer att fördubbla

Läs mer

Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun

Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun Bilden är ett fotomontage. Motala kommun Kommunledningskontoret Stadsbyggnad Handläggare: Alisa Basic,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande. Tematiskt tillägg till översiktsplanerna avseende vindkraft i:

Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande. Tematiskt tillägg till översiktsplanerna avseende vindkraft i: Utställningshandling - december 2009 Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande Tematiskt tillägg till översiktsplanerna avseende vindkraft i: Helsingborgs stad Höganäs kommun Ängelholms kommun Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Förslag på dagordning

Förslag på dagordning Förslag på dagordning Syfte med detta samråd Presentation av Holmen Förutsättningar Teknik Tidplan Lagstiftning Genomgång av specifika förutsättningar för respektive delprojekt Frågestund Fika Koncernen

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Vindpark Marviken Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Offshore AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet

Läs mer

Vindkraft vid Stormyrberget

Vindkraft vid Stormyrberget Vindkraft vid Stormyrberget Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län Underlag för samråd enligt 6 kapitel 4 Miljöbalken 2014-05-23 VATTENFALL VINDKRAFT SVERIGE AB Innehåll 1 Presentation av sökande...

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19 Kontaktperson vid Gothia Vind 11 AB Norra Ågatan 32 Box 231 431 35 Mölndal Daniel

Läs mer

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Rapport 2008-12-02 Rapport 2008-12-02 Kommungemensamt projekt för lokalisering av vindkraft Planeringen

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över Vindplats Göteborg stadsledningskontorets dnr 0793/10

Yttrande till kommunstyrelsen över Vindplats Göteborg stadsledningskontorets dnr 0793/10 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-16 Diarienummer: 00685/13 Miljöskyddsavdelningen Jonny Flink Telefon: 031-368 38 73 E-post: jonny.flink@miljo.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över Vindplats

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR PROJEKT STENSHULT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR PROJEKT STENSHULT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR PROJEKT STENSHULT MAJ 2010 LARS GERRE OCH BENJAMIN GRAHN-DANIELSSON Beställare: Rabbalshede Kraft AB Författare: Maria Magnusson, Tina Mathiesen, Stefan Pettersson, Rio Kulturkooperativ

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Miljöskyddskontoret 441 81 Alingsås Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd För uppförande av 2 st vindkraftverk på fastigheten

Läs mer

Vindkraftprojekt Gröninge. Kinda kommun yttrande

Vindkraftprojekt Gröninge. Kinda kommun yttrande Vindkraftprojekt Gröninge Kinda kommun yttrande Eon samrådshandling daterad 2011-12-13 Eon samrådsmöte 2012-01-17 1 Rev 2012-03-15 Arbetsgång Arbetsgång för utarbetande av yttrande Eon samrådshandling

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär -Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär Projektansvarig: Johan Burström Erik Johansson Marcus Persson Sammanfattning av projektet... 3 Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten Maj 2010 Information till prospekteringsföretag i Västerbotten OMRÅDEN SOM KRÄVER SÄRSKILD HÄNSYN Nationalparker Syftet med nationalparker är att bevara ett större sammanhängande område av en viss landskapstyp.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 598. Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun

ANTAGANDEHANDLING 598. Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING 598 Handlingarna består av: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplaneprogram Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Agenda Göteborg Energi korta fakta Sveriges uttalade mål med vindkraft Genomgång av möjligheter för vindkraft

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FÖR VINDPARK PÅ ULVBERGET SÖDER OM GNARP, NORDANSTIGS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN. Sweco Environment AB

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FÖR VINDPARK PÅ ULVBERGET SÖDER OM GNARP, NORDANSTIGS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN. Sweco Environment AB Rabbalshede Kraft AB UPPDRAGSNUMMER 5464080 KARLSTAD 2011-12-15 Sweco Environment AB Martin Stenqvist Magdalena Westerberg 1 (64) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00

Läs mer

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen Jonny Fagerström 2011-04-04 Sid 1 (9) Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen 1. Bakgrund 1.2 Skara Kommun Skara kommuns översiktsplan, antagen 19 december 2005,

Läs mer

Samrådsunderlag 2011-10-21. Vindpark Ramnared

Samrådsunderlag 2011-10-21. Vindpark Ramnared Samrådsunderlag 2011-10-21 Vindpark Ramnared Innehåll 1. BAKGRUND 4 1.1 Syfte med samrådsunderlag 4 1.2 Varför vindkraft? 5 1.3 Gothia Vind AB 6 1.4 Administrativa uppgifter 6 1.4.1 Sökande och projektör

Läs mer