Skellefteå kommun. Riktlinjer för arbete vid bildskärm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skellefteå kommun. Riktlinjer för arbete vid bildskärm"

Transkript

1 Skellefteå kommun Riktlinjer för arbete vid bildskärm Riktlinjerna baseras på Arbetsmiljöverkets föreskrifter för arbete vid bildskärm (AFS 1998:5) och syftar till att förtydliga dessa. 6:e utgåvan, september 2006 Antagen av personalnämnden , 127

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 3 sid 1. Arbetets organisation 4 2. Synergonomi 4 Allmän belysning 5 Platsbelysning 5 Bländning/reflexer 5 Färgsättning 5 Sammanfattning 6 3. Synundersökning och glasögon 6 4. Ventilation och buller 7 5. Elektriska/magnetiska fält försiktighetsprincipen 7 6. Arbetsställningar och arbetsrörelser 8 7. Utrustning 8 Dator Bildskärm Bilaga Råd och Rön avseende dator/kontorsarbetsmiljö 9-10

3 3 Förord Det dagliga och interaktiva umgänget med datorer nödvändiggör - för vår hälsas skull - att arbetsplatserna inrättas så att hälsoriskerna minimeras. Arbetets innehåll och organisation är en viktig nyckel till att nedbringa obekväma, stressiga och monotona arbetssituationer. Arbetsrotation bör utnyttjas där så är möjligt. Man måste också sätta i system att regelbundet ta pauser från arbetet vid datorn. För att ett IT-baserat verksamhetssystem ska bli ett bra hjälpmedel, ska det vara: Enkelt att använda Driftsäkert Enkelt att förändra

4 4 1 Arbetets organisation Undersökningar har visat att förutom statisk, ensidig fysisk belastning, så har även den psykosociala arbetsmiljön betydelse för uppkomsten av symtom som kopplas till bildskärmsarbete Förebyggande åtgärder måste därför omfatta både fysiska, ergonomiska och psykosociala faktorer exempelvis: Människans fysiska och psykiska förutssättningar Arbetsbelastning Möjlighet att påverka arbetets uppläggning; delaktighet Stödjande arbetsledning Regelbunden återkoppling Meningsfulla arbetsuppgifter Arbetsplatsens utformning 2 Synergonomi Arbete vid bildskärm är mera ansträngande för ögonen än kontorsarbete i allmänhet. Ljusförhållandena behöver kunna anpassas så att de passar både bildskärmsarbete och övrigt kontorsarbete. Detta kräver ibland att belysningsstyrkan och ljusfördelningen kan varieras.

5 Allmänbelysning 5 Allmänbelysningen ska utformas så att arbetsplatsen får en jämn belysning och att direktljuset inte träffar ögon eller bildskärm. Takarmaturen får inte spegla sig i skärmen eller blända. Hänsyn måste dessutom tas till andra verksamheter i rummet t ex vanligt kontorsarbete, städning mm. Möjlighet finns att använda direkt eller indirekt ljusarmatur eller en kombination. Vid nyinstallation rekommenderas lysrörsarmaturer med indirekt belysning med högfrekvensdon och dimmerfunktion. Platsbelysning Om god ljusfördelning och belysningsstyrka inte kan uppnås med takbelysningen finns behov av platsbelysning. Platsbelysningen ska vara sådan att den inte ger upphov till reflexer i bildskärmen. Detta förutsätter att armaturen inte kan vridas på ett sådant sätt att ljuskällan kan ses. Armaturen ska ge möjligheter att sprida ljuset i en bestämd riktning. Bländning/reflexer Bländning uppstår när ögat En lämplig möblering träffas av mer ljus än det är inställt för. Bländning kan vara direkt eller indirekt. Synförsvårande bländning kan uppstå när t ex blicken växlar mellan bildskärmen och ett för starkt upplyst vitt papper, ett fönster, en ljusarmatur etc. Det är viktigt att skärma av för starkt ljus utifrån med t ex gardiner, rullgardiner, persienner eller dylikt. Färgsättning Tak, väggar, golv och möbler ska vara färgsatta i ljusa färger (undvik helt vita väggar) som harmonierar med varandra. Starka färger eller kraftiga mönster bör undvikas.

6 6 Sammanfattning Bra synergonomi kan erhållas om: * belysning och bildskärm har rätt placering * belysningsstyrkan kan modereras med dimmer * fönster i blickriktningen undviks * takarmaturen är väl avbländand * bord och väggar är inte alltför ljusa * möjlighet till avskärmning av infallande ljus i bildskärmen 3 Synundersökning och glasögon vid bildskärmsarbete Föreskrifter för arbete vid bildskärm (AFS 1998:5) trädde i kraft och innebär i korthet följande. Arbetsgivaren skall se till att arbetstagare som normalt arbetar mer än 1 timme per dag vid bildskärm genomgår synundersökning. Anm. Om synundersökningen leder till remiss hos ögonläkare svarar arbetsgivaren för kostnader enligt nedanstående sammanställning. Härvid gäller: Rekvisition utfärdas av arbetsledare Endast optiker med kommunavtal nyttjas. Glasögonbågar upp till ett pris av 600 kr bekostas av arbetsgivaren. Bågar kan utan kostnad för arbetstagaren bytas vart 6:e år. Undantag om nytt glas kräver större bågar så står arbetsgivaren för kostnaden när den uppstår. Arbetsgivaren bekostar alltid glaset i arbetsglasögonen. Förnyade undersökningar genomförs vid behov på eget initiativ av arbetstagaren.

7 4 Ventilation och buller 7 Datautrustning avger olika föroreningar samt värme. Det krävs därför ett väl fungerande ventilationssystem, d.v.s. tillräcklig luftväxling utan att drag skapas. Drag från fönster och dörrar skall undvikas. För att inte försämra inomhusmiljön med luftföroreningar och buller (emissioner) skall kringutrustning som skrivare, kopiatorer, faxar m m. vara placerade i ett separat frånluftventilerat (undertrycksventilerat) apparatrum. 5 Elektriska/magnetiska fält - försiktighetsprincipen För att undvika att bildskärms-användare utsätts för dessa fält och för att undvika oro ska krav ställas på bildskärmarna vid inköp. För närvarande gäller TCO normen-03 för bildskärmar och TCO normen 05 för stationära och bärbara datorer I övrigt gäller att så långt ekonomi och teknik tillåter minimera den totala elbelastningen på kontorsrummen. Det kallas försiktighetsprincipen och innebär att: Kablage, transformatorer, skarvdosor mm, skall placeras i kabelrännor som jordas. Arbetsbord med stålstativ jordas. All belysning, såväl allmänbelysning (takbelysning) som plats-belysning, skall vara jordade.

8 6 Arbetsställningar och arbetsrörelser 8 Arbetsplatsen skall vara dimensionerad, utformad och utrustad så, att den arbetande kan inta bekväma arbetsställningar samt variera arbetsställningar och arbetsrörelser. Arbetsbord och arbetsyta skall vara tillräckligt stora så att en flexibel placering av skärm, tangentbord, datormus eller annat styrdon, dokument och övrig utrustning är möjlig. Utrymmet vid tangentbordet och utrymmet för datormus eller annat styrdon skall vara så stort att den som arbetar kan avlasta armar och händer på bordsytan. Bildskärm samt tangentbord eller motsvarande skall placeras så, att de kan anpassas till den arbetandes kroppsmått så att arbetshöjden liksom blickvinkeln till skärmen blir lämpliga. Så långt det är praktiskt möjligt skall tangentbord och bildskärm kunna vridas, vinklas och flyttas efter den arbetandes behov. Om manushållare används, skall den vara stabil och reglerbar och placeras så att olämpliga huvud- och ögonrörelser undviks. Arbetsstolen skall vara stadig och ge möjlighet till rörelsefrihet och en bekväm arbetsställning. Stolen skall vara lätt att ställa in. Sitsen och ryggstödet skall vara reglerbara i höjdled och ryggstödet skall kunna vinklas. Dagens datorarbete behöver ökade möjligheter till variation mellan sitta och stå. El-bord bör ingå som standardmöblering för arbets-tagare där datorarbetet är den huvudsakliga arbetsuppgiften och självfallet på arbetsplats som delas av flera personer. Arbetshöjden bör vara anpassad så att underarmar och händer kan hållas avspända och avlastade på bordskivan vid bildskärmsarbetet. Blickriktningen mot skärmen bör vara 20 grader under horisontalplanet. 7 Utrustning Dator Vid inköp av datorer tas kontakt med kommunens IT-avdelning. Bildskärm TFT skärmar (platta skärmar) är uppbyggda med pixlar och har därför en optimal upplösning enligt tillverkaren, som ger den bästa skärpan på text och bilder. Kommunhälsan

9 9 Kommunhälsans råd och rön avseende bildskärmsarbetsplatser. Möbler Arbetstiden/dag vid bildskärm tenderar hela tiden att öka. Datorn är ett centralt arbetsredskap. Detta ställer högre krav på utrustning, möbler och ergonomihjälpmedel. El-bord bör ingå som standardutrustning framför allt för personer där bildskärmsarbete är den huvudsakliga arbetsuppgiften och självfallet på arbetsplatser som delas av flera personer. Skärmar Med de programvaror som idag hanteras, krävs oftast minst 17 bildskärmar av typen CRT för att få med så stor bildyta som möjligt. Detta främst för att minimera skrollning med musen i horisontalplanet. De platta bildskärmarna av typen TFT, är numera bra synergonomiskt och dessutom mindre känsliga för bländning/reflexer. Prisbilden har dessutom utvecklats positivt, Leverantörerna hävdar också att livslängden är 2 3 gånger längre i förhållande till en traditionell CRT skärm. Bildskärmar som inköpes ska uppfylla TCO normen 03. Bärbara datorer ska uppfylla TCO normen 05. Belysning Belysningen i kontorsrummen är anpassad efter gårdagens kontorsarbete i många fall, vilket ofta skapar bländning och reflexer. Vid nyanskaffningar rekommenderas armaturer med indirekt ljus, vilket ger behagligare ljusflöde i arbetsrummet vid bildskärmsarbete. Lysrör av typ 827 är det som kommunhälsan rekommenderar. En åtgärdsplan bör upprättas i kommunen förvaltningar i samband med det årliga budgetarbetet för att ersätta bristfällig belysning. Buller Ljudnivån på dagens datorer är normalt sett så låg att man inte kan tala om buller. Om störande ljud ändå upplevs kontaktas helpdesk på kommunens IT- avdelningen.

10 Tekniska hjälpmedel Mousetrapper, Rollermouse och underarmsstöd, är exempel på hjälpmedel som kan vara bra för att underlätta arbete med datamus. 10 Hälsokontroll av personer som arbetar vid bildskärm. Arbetsgivare skall se till att arbetstagare som normalt arbetar mer än 1 timme per dag vid bildskärm genomgår synundersökning. På kommunhälsan utför vi efter beställning enklare synundersökning, (synscreening), främst på personer under 40 år. Personer äldre än så hänvisas till optiker, rekvisition fås av arbetsgivaren. Om du undrar över något som rör arbetsmiljön, kontakta kommunhälsan för rådgivning, tel eller via mail kommunhalsan@skelleftea.se

CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ

CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det

Läs mer

Bra arbetsmiljö vid datorn. arbetsgivarens ansvar

Bra arbetsmiljö vid datorn. arbetsgivarens ansvar Bra arbetsmiljö vid datorn arbetsgivarens ansvar 1 Reglerna gäller alla arbetsmiljöer 2 Se bra på skärmen fritt från flimmer tydliga tecken bra kontrast 3 Styr utan värk 4 Syna belysningen 5 Anpassa arbetsplatsen

Läs mer

Arbete vid bildskärm. Arbetsmiljöverket 2013 1

Arbete vid bildskärm. Arbetsmiljöverket 2013 1 Arbete vid bildskärm Arbetsmiljöverket 2013 1 Bra arbetsmiljö vid datorn arbetsgivarens ansvar Arbetsmiljöverket 2013 2 Reglerna gäller alla arbetsmiljöer Arbetsmiljöverket 2013 3 Se bra på skärmen Fritt

Läs mer

Belasta rätt vid bildskärmen och i den digitala miljön

Belasta rätt vid bildskärmen och i den digitala miljön Belasta rätt vid bildskärmen och i den digitala miljön 1 Idag använder fyra av fem yrkesverksamma i Sverige datorer i sitt arbete. Utvecklingen av det digitala arbetet fortsätter i en allt snabbare takt.

Läs mer

Enheten för optometri Tentamen i Arbetsplatsoptometri VT 2014 Torsdag 24 /4 2014

Enheten för optometri Tentamen i Arbetsplatsoptometri VT 2014 Torsdag 24 /4 2014 Sida1/x Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap Enheten för optometri Tentamen i Arbetsplatsoptometri VT 2014 Torsdag 24 /4 2014 Vid inlämning lämnas samtliga papper in, även anteckningsblad

Läs mer

Det är viktigt att planera och organisera bildskärmsarbetet så att det medger egen styrning, variation av arbetsuppgifter, återhämtning och pauser.

Det är viktigt att planera och organisera bildskärmsarbetet så att det medger egen styrning, variation av arbetsuppgifter, återhämtning och pauser. 1 Av Sveriges drygt 4 miljoner arbetstagare är det nu cirka 2,5 miljoner som använder dator av något slag i sitt arbete. Utvecklingen går mot att allt fler arbetar mycket och länge vid bildskärm. Den här

Läs mer

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg.

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg. Genomförd senast 31 maj. Redovisas till verksamhetschef senast 15 augusti Checklista - Arbetsmiljörond Verksamhetsområde Arbetsplats Datum Ansvarig chef Medverkande skyddsombud Övriga medverkande Frågorna

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd och

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola Fastställd av Kalix Folkhögskolas styrelse 2011-06-09 2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN En god fysisk arbetsmiljö ändamålsenliga lokaler ändamålsenlig utrustning

Läs mer

Arbeta rätt vid bildskärmen

Arbeta rätt vid bildskärmen Arbeta rätt vid bildskärmen Av Sveriges drygt 4 miljoner arbetstagare är det nu närmare 3 miljoner som använder dator av något slag i sitt arbete. Utvecklingen går mot att allt fler arbetar mycket och

Läs mer

The wellness mouse. Ont i axlar eller nacke? Prova the wellness mouse!

The wellness mouse. Ont i axlar eller nacke? Prova the wellness mouse! The wellness mouse The wellness mouse Ont i axlar eller nacke? Prova the wellness mouse! Mousetrapper är ett hälsosamt musalternativ som förebygger musarm och andra problem som kan uppstå vid arbete med

Läs mer

SUPPORT- & SADELSTOLAR ARBETSSTOLAR FÖR ALLA MILJÖER

SUPPORT- & SADELSTOLAR ARBETSSTOLAR FÖR ALLA MILJÖER SUPPORT- & SADELSTOLAR ARBETSSTOLAR FÖR ALLA MILJÖER Arbetsstolar för den medvetne Vår kollektion av sadel- och supportstolar vänder sig till dig som förstår vikten av att variera mellan att sitta och

Läs mer

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för datorarbetsplatsen 2011-12-05 Riskbedömningen kan användas som en egenkontroll för arbete vid bildskärm. Den kan även användas vid skyddsronder där man går

Läs mer

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24%

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24% Utdrag ur arbetsmiljöundersökning November 2007 Om undersökningen Undersökningen genomfördes bland 1 801yrkesarbetande svenskar över 20 år under hösten 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e-postenkät.

Läs mer

Allmän checklista/handlingsplan vid skyddsrond

Allmän checklista/handlingsplan vid skyddsrond Bilaga 10 Allmän checklista/handlingsplan vid skyddsrond Datum: 201 - - Enhet:.. Chef:... Skyddsombud:.. Övriga deltagare:. Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, ansvarig chef, enhet

Läs mer

skyddsrond: Digital arbetsmiljö

skyddsrond: Digital arbetsmiljö skyddsrond: Digital arbetsmiljö förvaltning eller motsvarande: datum: ansvarig chef: övriga deltagare: arbetsplats: skyddsombud: En skyddsrond för den digitala arbetsmiljön genomförs som en vanlig skyddsrond,

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ

CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ Telefon 08-402 02 20 CHECKLISTA FÖR BILDSKÄRMSARBETSPLATSER I KONTORSMILJÖ ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande

Läs mer

IT, stress och arbetsmiljö

IT, stress och arbetsmiljö IT, stress och arbetsmiljö Människa-datorinteraktion Inst för informationsteknologi Uppsala universitet http://www.it.uu.se.@it.uu.se Vård- och omsorgsarbete Process-, fordons- och trafikstyrning Administrativt

Läs mer

Den ergonomiska arbetsplatsen

Den ergonomiska arbetsplatsen Den ergonomiska arbetsplatsen Den ergonomiska arbetsplatsen Stå och sitt, överarmarna intill kroppen, skärmen i rätt höjd, pausa och bensträck. Det finns mycket man ska tänka på för att kroppen ska orka

Läs mer

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav.

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 2. För att arbetsmiljön påverkar produkternas

Läs mer

AVSNITT I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. Artikel 1. Syfte

AVSNITT I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. Artikel 1. Syfte Rådets direktiv 90/270/EEG av den 29 maj 1990 om minimikrav för säkerhet och hälsa i arbete vid bildskärm (femte särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) Europeiska gemenskapernas officiella

Läs mer

Detaljerad checklista belysning/synergonomi, i första hand för ergonomer/arbetsmiljöingenjörer och andra specialister

Detaljerad checklista belysning/synergonomi, i första hand för ergonomer/arbetsmiljöingenjörer och andra specialister Detaljerad checklista belysning/synergonomi, i första hand för ergonomer/arbetsmiljöingenjörer och andra specialister Bilaga 3 till Prevents skrift Syn och belysning i arbetslivet (sidhänvisningar till

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1990L0270 SV 27.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 29 maj 1990 om minimikrav för säkerhet

Läs mer

Uppgift 14 Ergonomi. 1. Arbetsplatsanalys. Ljus. Ergonomiska riktlinjer för en optimal datorarbetsplats. Annika Lundin

Uppgift 14 Ergonomi. 1. Arbetsplatsanalys. Ljus. Ergonomiska riktlinjer för en optimal datorarbetsplats. Annika Lundin Uppgift 14 Ergonomi 1. Arbetsplatsanalys Hjälp - vårt hus är för litet! Det har jag visserligen tänkt på enda sedan 3:e barnet föddes, men det blir extra påtagligt då jag nu ska försöka fotografera det

Läs mer

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1 ! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida 1! ! Ljuset är den mest kraftfulla mekanismen för att reglera människans dygnsrytm. Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp samt öka den kognitiva

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren

KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren KAROLINSKA INSTITUTET Universitetsförvaltningen Teknik- och planeringsavdelningen Miljöenheten Christina Hallgren 2003-06-05 Dnr 4954/03-204 BEDÖMNING AV ARBETSMILJÖFAKTORER VID INSKRÄNKNING AV LOKALYTOR

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND Laboratorium/verkstad

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND Laboratorium/verkstad CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND Laboratorium/verkstad ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Fortsätt fylla i de fyra följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som kan ingå i

Läs mer

Belastningsskador Nej tack!

Belastningsskador Nej tack! Belastningsskador Nej tack! Minska belastningsskadorna med kunskap och motivation Belastningsergonomi handlar om hur arbetsställningar, arbetsrörelser, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar

Läs mer

HJO KOMMUN CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND (ALLMÄN DEL)

HJO KOMMUN CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND (ALLMÄN DEL) HJO KOMMUN CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND (ALLMÄN DEL) Använd checklistan vid skyddsrond minst en gång per år när områdeschef och skyddsombud (eller annan anställd) går runt och tittar på arbetsmiljön.. Om

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge

Arbetsmiljöpolicy. Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge Arbetsmiljöpolicy Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge Målsättning En atmosfär av delaktighet skall råda hos både personal, forskare, gästforskare och studenter. Institutionens strävan är att

Läs mer

2005-03-22 ^êäéíëãáäà Ü~åÇÄçâÑ êp~üäöêéåëâ~~â~çéãáå j~íéêá~äéíáçéåå~é êã êí åâíëçãéííëí ÇÑ ê~â~çéãáåëåüéñéêçåü~êäéíëäéç~êéá~êäéíëãáäà ~êäéíéík j~íéêá~äéíâçãéäéííéê~êçé~åîáëåáåö~êçåüêìíáåéêëçãñáååëé d íéäçêöëìåáîéêëáíéíëüéãëáç~ìåçéê

Läs mer

ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING Arbetsmiljörond mm - kontorslokaler

ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING Arbetsmiljörond mm - kontorslokaler Företag, adress och telefon ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING Arbetsmiljörond mm - kontorslokaler Se även vår checklista för systematisk arbetsmiljöarbete avseende bildskärmsarbete. Arbetsställe Våning, lokal, rumsnr

Läs mer

Grundprinciper för skonsamma förflyttningar

Grundprinciper för skonsamma förflyttningar Grundprinciper för skonsamma förflyttningar Innehåll Kursöversikt... 2 Inledning... 6 Syfte och mål... 7 Belastningsskador... 8 Hur väl rustad är du för ditt jobb?... 10 Kroppshantering... 11 Kroppens

Läs mer

10 Ergonomiska tips. 3 Bordet

10 Ergonomiska tips. 3 Bordet Ergonomiska tips 7 3 4 Variation Variation är ett nyckelord inom ergonomi. Undvik att sitta för länge i samma ställning. Gör det till en vana att växla mellan sittande och stående ställning. Ta små pauser,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST

Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST Arbetsmiljöpolicy och riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete på Fackförbundet ST Fastställd av kanslichefen efter behandling i skyddskommittén den 2005-06-03 Allmänt Arbetsmiljöverksamheten på Fackförbundet

Läs mer

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30 Falköpings kommun Jämställdhetsplan Personalavdelningen 2004-09-30 1 Inledning I Jämställdhetslagen (1992) anges att en arbetsgivare skall, inom ramen för sin verksamhet, bedriva ett målinriktat arbete

Läs mer

Skyddsrond. Grund- och gymnasieskola

Skyddsrond. Grund- och gymnasieskola Skyddsrond Grund- och gymnasieskola En skyddsrond ska genomföras minst en gång per år och är en undersökningsmetod för att kartlägga den fysiska arbetsmiljön. Vid en rond går man igenom arbetsplatsen tillsammans

Läs mer

Projektarbete i Arbetsplatsoptometri

Projektarbete i Arbetsplatsoptometri Yrkeskategori: Socionom Projektarbete i Arbetsplatsoptometri 1 Arbetstagarens bakgrundsfakta. Lokförare på Roslagståg AB, 56 år med arbetstid 100 %. I 36 år har han jobbat på banan och han trivs bra på

Läs mer

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress ett viktigt ämne Stress är näst vanligast bland de arbetsrelaterade hälsoproblem som rapporteras. Stress

Läs mer

CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING

CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Chefen/arbetsledaren i samverkan med skyddsombudet använder checklistan som underlag och hjälpmedel under skyddsronden. Checklistans funktion

Läs mer

Arbetsplatsbesök vid östra. blomstergården. Rapport. Maja Majasson

Arbetsplatsbesök vid östra. blomstergården. Rapport. Maja Majasson Arbetsplatsbesök vid östra blomstergården Maja Majasson Rapport Kartläggning av nuvarande arbetssituation för egenföretagare Anna Andersson samt åtgärdsförslag gällande arbetsplatsen. Majas företagshälsa

Läs mer

Belysning vid bildskärmsarbete, krav och rekommendationer

Belysning vid bildskärmsarbete, krav och rekommendationer Text Hillevi Hemphälä och Per Nylén Illustration Anette Hedberg Belysning vid bildskärmsarbete, krav och rekommendationer Mer än hälften av alla arbetstagare arbetar dagligen med datorer och behöver därför

Läs mer

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO Designanpassade produkter från ELKO Scandic Grand Central Hotell ELKO vill som ledande leverantör av designprodukter, inom elinstallation, ge dig en helhetsbild av lösningar för hotellmiljöer. I denna

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST SORTERINGSPLATTA * Sorteringsplattan utgörs ofta av ett avgränsat markområde utomhus. Grovsortering av plastavfall på sorteringsplattan utförs med hjälp av olika slag

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Arbetsbord Leverantör: Kinnarps

Arbetsbord Leverantör: Kinnarps 2015-08-31 Primärvårds- och rehabcentrum Ergonomiavdelningen Personalsjukgymnastiken Riktlinjer inköp utrustning datorarbetsplats Arbetsbord Leverantör: Kinnarps Alla arbetsbord skall vara reglerbara i

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m 1!! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall genom skivmaterial e d som

Läs mer

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Februari 2016 1 Hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning över 20 år Hjälpmedelsrekommendationer

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

Ergonomi i teori och praktik

Ergonomi i teori och praktik Ergonomi i teori och praktik Namn: Klass: ERGONOMI Din kropp är bra på att anpassa sig efter vad den behöver göra. Kroppsdelar som utsätts för påfrestningar bygger automatiskt upp sig för att klara detta,

Läs mer

CHECKLISTA ARBETSMILJÖ VÅRDCENTRALER

CHECKLISTA ARBETSMILJÖ VÅRDCENTRALER CHECKLISTA ARBETSMILJÖ VÅRDCENTRALER Att använda checklistan Arbetstagarnas arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar. Arbetsmiljöansvaret är detsamma oavsett om det finns en eller flera personer anställda

Läs mer

Skapa variation i arbetet vid datorn

Skapa variation i arbetet vid datorn Skapa variation i arbetet vid datorn Centrum för arbets- och miljömedicin Solnavägen 4, 113 65 Stockholm 08-123 400 00, camm@sll.se http://camm.sll.se Datorarbetsplatsen ska vara utformad så att du kan

Läs mer

Psykosocial belastning på arbetsplatsen

Psykosocial belastning på arbetsplatsen Psykosocial belastning på arbetsplatsen Vad är psykosociala belastningsfaktorer? Skadlig psykosocial belastning kan förekomma på vilken arbetsplats som helst. Med psykosociala belastningsfaktorer avses

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Synergonomisk expertis blir nödvändigt

Synergonomisk expertis blir nödvändigt Kapitel 3 Synergonomisk expertis blir nödvändigt Roger Wibom arbetade i början av sin yrkeskarriär inom belysningsindustrin. Han var produkt- och ljusteknisk chef på Lumalampan AB. Han höll också föreläsningar

Läs mer

CHECKLISTA ARBETSMILJÖ KONTOR

CHECKLISTA ARBETSMILJÖ KONTOR CHECKLISTA ARBETSMILJÖ KONTOR Att använda checklistan Arbetstagarnas arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar. Arbetsmiljöansvaret är detsamma oavsett om det finns en eller flera personer anställda vid företaget.

Läs mer

Namn. Nummer. Datum. Yrke/befattning. Bedömare

Namn. Nummer. Datum. Yrke/befattning. Bedömare ERGONOMISK CHECKLISTA - DATORARBETE Semi-kvantitativ bedömning av arbetsplatsutformning, arbetsteknik och arbetsställningar vid datorarbete. 16 sep 1997 1 Namn Nummer Datum Yrke/befattning Bedömare Synundersökning

Läs mer

Konceptmanual butiksutställningar

Konceptmanual butiksutställningar Konceptmanual butiksutställningar Innehållsförteckning Varumärket måste speglas i utställningen 3 Återförsäljarna viktiga för varumärket 3 Exteriör profil 4 Skyltar och skyltbelysning 5 Interiör profil

Läs mer

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen.

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Trapphusrenovering Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Det krävs planering för att resultatet

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Fortsättningskurs

Systematiskt arbetsmiljöarbete Fortsättningskurs Systematiskt arbetsmiljöarbete Fortsättningskurs Maria Landberg Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Beskriver HUR arbetsgivaren förväntas arbeta förebyggande. 1 Arbetsolyckor Bidragande orsaker till

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning Avtal om lokal lönebildning..3 1 Avtalets omfattning 4 2 Lönebildningens syfte och förutsättningar.. 4 3

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Digital Arbetsmiljö. Jan Gulliksen, Ann Lantz, Åke Walldius, KTH Bengt Sandblad och Carl Åborg, Uppsala universitet

Digital Arbetsmiljö. Jan Gulliksen, Ann Lantz, Åke Walldius, KTH Bengt Sandblad och Carl Åborg, Uppsala universitet Digital Arbetsmiljö Jan Gulliksen, Ann Lantz, Åke Walldius, KTH Bengt Sandblad och Carl Åborg, Uppsala universitet Vad är Digital Arbetsmiljö? Den arbetsmiljö, med dess problem och möjligheter av såväl

Läs mer

Checklista för kartläggning av arbetsmiljön. Checklistan används som underlag vid fysisk och/eller ergonomisk kartläggning.

Checklista för kartläggning av arbetsmiljön. Checklistan används som underlag vid fysisk och/eller ergonomisk kartläggning. 20070307 1 / 5 Checklista för kartläggning av arbetsmiljön Checklistan används som underlag vid fysisk och/eller ergonomisk kartläggning. Hjälp och stöd samt ev. medverkan vid kartläggning lämnas av: Huvudskyddsombud

Läs mer

Skapa variation i arbetet vid datorn

Skapa variation i arbetet vid datorn Skapa variation i arbetet vid datorn På uppdrag av Stockholms läns landsting Datorarbetsplatsen ska vara utformad så att du kan arbeta bekvämt och få ett bra arbetsresultat, utan att få problem med nacke,

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar?

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Hur länge har man råd att elda för kråkorna? En modern belysningsanläggning drar bara en femtedel så mycket el som en 10-15

Läs mer

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut.

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. användar- och kopplingsguide denna guide Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. Denna guide visar hur Helvars idimsystem används

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

Replik AB. Skyddsrondsprotokoll Avdelning: Kontor/administration År VAR NYFIKNA OCH KREATIVA NÄR NI ANVÄNDER FRÅGORNA.

Replik AB. Skyddsrondsprotokoll Avdelning: Kontor/administration År VAR NYFIKNA OCH KREATIVA NÄR NI ANVÄNDER FRÅGORNA. Replik AB Skyddsrondsprotokoll Avdelning: Kontor/administration År Instruktioner Skyddsronder genomförs enligt företagets plan för skyddsronder. Arbetsledaren är ansvarig för genomförandet. Skyddsombudet

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker Arbete med truck Arbete med truck Du som jobbar inom till exempel partihandeln, på ett åkeri eller en godsterminal och kör mycket truck kan undvika många farliga situationer med rätt kunskaper. Varje år

Läs mer

Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09. RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively

Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09. RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively RAMP: Ett nytt belastningsergonomiskt bedömningsverktyg Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09 RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively RAMP: Bakgrund & mål Bakgrund Behov

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Foto: Igor Kecskés Maconkai 1!! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien Kontorsbelysning SE PRANA+serien GOLV OCH PENDLADE ARMATURER LED I PRANA+serien INDIREKT TAKRIKTAT LJUS UTDRAGBART LAMPHUVUD DIREKT LJUS AVANCERAD SENSOR LJUSSTYRKA SCENARIESTYRNING TUNABLE WHITE FÖR ANPASSNING

Läs mer

Det miljövänliga kontoret

Det miljövänliga kontoret Det miljövänliga kontoret För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv. 2 AFA FASTIGHETER,

Läs mer

Friska fläktar. Bra luftkvalitet i lokaler med förorenande processer

Friska fläktar. Bra luftkvalitet i lokaler med förorenande processer Friska fläktar Bra luftkvalitet i lokaler med förorenande processer Luftföroreningar påverkar människans andningsvägar, ögon, hud och inre organ. Ventilation är ett sätt att hålla luftföroreningskoncentrationen

Läs mer

Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath

Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath GOLIATH Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath Professionellt dagsljus dygnet runt. För stort, smått och allt däremellan Goliath När solen går

Läs mer

Ergonomisk arbetsmiljö för kundtjänstpersonal

Ergonomisk arbetsmiljö för kundtjänstpersonal Ergonomisk arbetsmiljö för kundtjänstpersonal ANDREAS FREDRIKSSON Examensarbete Stockholm, Sverige 2007/2008 Ergonomisk arbetsmiljö för kundtjänstpersonal av Andreas Fredriksson Examensarbete MMK 2008:20

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

I datorlokalen O4. Klass/grupp: O3. Observatör: O5 Lokalens namn: O6. Typ av lokal som observeras?

I datorlokalen O4. Klass/grupp: O3. Observatör: O5 Lokalens namn: O6. Typ av lokal som observeras? Observation av elevers datorarbetsplatser i skolan ID= klasskod enligt excellista Klass skolkod.xls R1 = reliabilitetstest (1=Nej, 2=Ja utvald, 3= Ja ej utvald) ( Med utvald innebär den observation som

Läs mer

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N Kulturbelysning GÅRD OCH HUS När kvalité är viktig FASADBELYSNING Våra lykthus i gjutjärn finns i 4- och 6-kantiga modeller. Klassiska armaturer efter förlagor från början av 1900-talet. en går att kombinera

Läs mer

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 bildar ett harmoniskt tak som ger ett vackert helhetsintryck. Ett nytt taksystem med dolt bärverkssystem En trivsam känsla Ett tak

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

BORD 18 03 03 ARBETSBORD. Förskrivare

BORD 18 03 03 ARBETSBORD. Förskrivare BORD 18 03 18 03 03 ARBETSBORD A Kan förskrivas till brukare som är i behov av elektriskt höj/sänkbart bord för att bli självständig vid utförandet av grundläggande ADL så som att äta och sköta sin hygien.

Läs mer

Belastningsergonomi. Den här bild-serien bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter Belastningsergonomi, AFS 2012:2.

Belastningsergonomi. Den här bild-serien bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter Belastningsergonomi, AFS 2012:2. Belastningsergonomi Den här bild-serien bygger på s föreskrifter Belastningsergonomi, AFS 2012:2. Använd bilderna i utbildningssammanhang. Genom att lyfta fram föreskrifternas olika delar paragraferna

Läs mer

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet STs jobbsökarguide tips och råd på vägen mot drömjobbet 1 ST, 2015. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, juni 2015. Upplaga 2 000 ex. Beställ fler exemplar på www.st.org. Artikelnr

Läs mer

R E H A B I L I T E R I N G

R E H A B I L I T E R I N G GÖTEBORGS UNIVERSITET R E H A B I L I T E R I N G Mål och rutiner Gäller fr. o. m. 1 januari 1992 Uppdaterad 2005-04-28 Innehåll Sid Arbetsgivarens ansvar 1 Mål för arbetslivsinriktad rehabilitering 1

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Arbetsplatsoptometri, Optikerprogrammet, KI Sidan 1 av 6

Arbetsplatsoptometri, Optikerprogrammet, KI Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Uppgift En arbetsgivare som känner ett stort ansvar för sina anställdas hälsa är orolig för att ett antal av hans anställda har huvudvärk mm. Han ber Dig som konsult och optiker att utvärdera

Läs mer

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar Ergonomin kan ses i tre delar: 1. Belastningsergonomi ( Gamla ergonomin ) Arbetsställning Ensidig belastning

Läs mer

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING MOBBNING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER på arbetsplatsen Policy och vägledning Kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och mobbning Kränkande särbehandling förekommer överallt.

Läs mer