Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr /2010)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr 667-2861/2010)"

Transkript

1 Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr /2010) Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun ( 3 avseende utökning av antal officiella strandbadplatser som offentliga platser och 23 avseende hundförbud på officiella strandbadplatser) Förslag från miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun, 3 och 23 samt bilaga 2, godkänns enligt detta utlåtande, bilaga 2 och Brunnsvikens strandbad (tidigare Brunnsviksbadet), Ekhagens strandbad (tidigare Lappkärrsbadet), Flatenbadet allmänna och Flatenbadet barnbad (tidigare Flatenbadet), Gröndals brygga (Ormberget), Hägerstens bassängbad (tidigare Hägerstensbadet), Hässelby allmänna bad (tidigare Hässelbybadet), Johannesdalsbadet (tidigare Johannesdals strandbad), Lilla Essingebadet (tidigare Lilla Essinge bryggbad), Långholmens strandbad (tidigare Långholmens friluftsbad), Nytorps bassängbad (tidigare Nytorpsbadet), Skrubba strandbad, Sköndals bassängbad för funktionsnedsatta, Stora Essingebadet (tidigare Stora Essinge sol- och duschbad), Tanto strandbad (Årstaviken), Älvsjö bassängbad och Örnberget fastställs som nya namn på officiella badplatser i Stockholm enligt bifogad karta, bilaga Exploateringsnämnden ges i uppdrag att ta fram förslag på plats, samt förslag på ordningsföreskrifter, för en ny strandbadplats där hundar bereds tillträde.

2 Föredragande borgarrådet Per Ankersjö anför följande. Ärendet Ordningslagen (1993:1617) ger kommunerna rätt att föreskriva vad som gäller för upprätthållande av den allmänna ordningen på offentliga platser. I 3 Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun (hädanefter ordningsföreskrifterna) finns en uppräkning av de platser som ska jämställas med offentlig plats och där ordningsreglerna ska efterlevas. I paragrafens tredje stycke anges de officiella badplatser och bassängbad som omfattas av de lokala ordningsföreskrifterna. I 23 ordningsföreskrifterna, anges att hundar inte får vistas på de uppräknade badplatserna under perioden 1 juni 31 augusti. I nuvarande ordningsföreskrifter är de officiella badplatserna uppräknade i såväl 3 som 23. För att förenkla föreskrifterna föreslås att uppräkningen utelämnas i 23, vilken enligt föreslagen lydelse istället kommer att hänvisa till uppräkningen i 3. Under 2009 inrättades fem nya strandbad, varmed uppräkningen i ordningsföreskrifterna behöver uppdateras med dessa. Vidare föreslås att två befintliga bassängbad som ej är upptagna i ordningsföreskrifterna, men där samma villkor för allmänhetens tillträde gäller som för två upptagna bassängbad, hädanefter ska omfattas av dessa. Därtill avviker den nuvarande uppräkningen av områden till de ovan nämnda paragraferna sinsemellan i flera avseenden, vilket således behöver korrigeras. Beredning Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, idrottsnämnden, Enskede- Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, Farsta stadsdelsnämnd, Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Skarpnäcks stadsdelsnämnd samt Södermalms stadsdelsnämnd. Stadsledningskontoret har inte något att erinra mot förslaget. Idrottsnämnden konstaterar att ett förbud mot att medföra hundar till bassängbad är närmast självklart. Nämnden är dock av uppfattningen att hundar borde kunna tillåtas på några strandbad, med lämplig geografisk spridning, och föreslår därför att tillträdesrätt för hundar på några av strandbaden bör övervägas.

3 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd anser att det är bra att ordningsföreskrifterna ses över så att det blir tydligt vad som gäller i Stockholms stad. Nämnden har märkt av ett ökat problem med lösspringande hundar på allmänna platser samt att allmänheten upplever att det är otydligt var man ska vända sig med påpekanden om detta. Farsta stadsdelsnämnd anser att förslaget till ändringar är bra. Nämnden anser dock att Sköndals bassängbad för funktionsnedsatta är en mer korrekt benämning än det föreslagna namnet Sköndals bassängbad för handikappade och föreslår därför att detta namn istället bör övervägas. Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd är positiv till förslaget att uppräkningen av de offentliga platser där ordningsreglerna ska efterlevas endast anges på ett ställe i föreskrifterna. Nämnden anser dock när det gäller Hägerstenshamnen att badplatsen istället anges som Örnberget. Som skäl anges bland annat risk för sammanblandning med en näraliggande icke officiell badplats samt att namnet Örnberget tydligare anger att det handlar om ett klippbad. Nämnden ser däremot positivt på att namnet Gröndals brygga används för den andra badplatsen inom stadsdelen. Kungsholmens stadsdelsnämnd ser positivt på att en uppdatering görs av ordningsföreskrifterna. Nämnden anser dock att det kan bli missvisande för besökare om baden vid Lilla Essingen och Stora Essingen benämns som strandbad, eftersom dessa saknar sandstrand och bad sker därför från bryggorna. Nämnden föreslår istället namnen Lilla Essingebadet och Stora Essingebadet. Nämnden anser vidare att den enligt ordningsföreskrifterna i 23 angivna tiden 1 juni 31 augusti då hundar inte får vistas vid baden kan leda till ett otydligt budskap då vissa bad öppnar före 1 juni och/eller stänger efter 31 augusti. Nämnden föreslår därför att 23 ändras till att hundförbud ska gälla 15 maj 15 september. Skarpnäcks stadsdelsnämnd har inte något att erinra mot förslaget. Södermalms stadsdelsnämnd tillstyrker förslaget att de nya strandbaden läggs till i ordningsföreskrifterna och att uppräkningen av strandbadplatser och bassängbad anpassas enligt förslaget. Nämnden anser även att förslaget till korrigering av strandbadens namn är bra då dessa blir mer enhetliga. Nämnden anser dock att det nya badet i Tanto bör benämnas Tanto strandbad, då exempelvis Långholmens strandbad benämns med strandbad.

4 Mina synpunkter Stockholms geografiska läge erbjuder sina invånare unika möjligheter till strand- och klippbad på många olika platser i staden. Efter kommunfullmäktiges beslut efter valet 2006 inrättades det år 2009 fem nya officiella strandbadplatser inom kommungränsen. Med dessa fem inräknade kan staden idag stoltsera med 32 officiella badplatser. Stadens strandbad är också uppskattade av stockholmarna; i den senaste medborgarenkäten uppgav hela 65 procent att de brukar bada vid dessa. Stadens officiella badplatser finns uppräknade i ordningsföreskrifterna 3. På grund av att staden har inrättat fem nya officiella badplatser behöver således denna förteckning uppdateras. Därtill föreslår miljö- och hälsoskyddsnämnden att förteckningen också ska uppdateras med två befintliga bassängbad som ej är upptagna i ordningsföreskrifterna, men där samma villkor för allmänhetens tillträde gäller som för två redan officiella bassängbad. Remissinstanserna har inte haft någonting att erinra mot detta förslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har även uppmärksammat att det råder en inkonsekvens mellan olika paragrafer i ordningsföreskrifterna, där stadens officiella badplatser är uppräknade. Skillnaden består både i att vissa badplatser saknas i vissa paragrafer och att olika namn används. För att råda bot på denna inkonsekvens både nu och potentiellt även i framtiden föreslår miljö- och hälsoskyddsnämnden att systematiken avseende officiella strandbad i ordningsföreskrifterna förändras. Förslaget går ut på att uppräkningen hädanefter endast sker i 3 och att övriga paragrafer av relevans för de officiella strandbaden istället hänvisar till denna uppräkning. Remissinstanserna har inte heller haft någonting att erinra mot detta förslag. Jag delar flera av remissinstansernas uppfattning att miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag i dessa hänseenden är goda och väl motiverade. I 23 ordningsföreskrifterna anges att hundar inte får vistas på de uppräknade badplatserna under perioden 1 juni 31 augusti. Det har sedan länge funnits ett hundförbud på stadens officiella badplatser. Anledningen till detta är framför allt hygieniska aspekter, men även trivsel och hänsyn till pälsdjursallergiker och hundrädda motiverar förbudet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår således att hundförbudet i 23 ordningsföreskrifterna utökas till att omfatta även de nya officiella badplatserna. I detta sammanhang har idrottsnämnden och majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd framhållit att hundförbudet inte borde omfatta samtliga officiella strandbad, utan att somliga strandbad borde beredas tillträde även för hundar.

5 Jag har full förståelse för att hundägare vill kunna nyttja stadens badplatser tillsammans med sin hund. Sedan borttagandet av det generella badförbudet finns också gott om platser för hundägare att bada med sin hund. Det är dock viktigt att understryka de olägenheter för andra besökare, i synnerhet barnfamiljer och pälsdjursallergiker, som ett tillåtande av hundar på stadens officiella badplatser kan medföra. En badplats där hundar skulle tillåtas kräver också vissa ytterligare faciliteter, som exempelvis en rastgård, speciell hantering för avföring etc. Även vattenkvaliteten kommer att behöva övervakas mer noggrant. Det generella hundförbudet för stadens officiella badplatser bör därför kvarstå. Däremot ska exploateringsnämnden uppdras att inventera var en badplats med speciella faciliteter anpassat för bad med hund skulle kunna lokaliseras. Eftersom vattenkvaliteten är avgörande för var det är lämpligt att lokalisera stadens badplatser samt att detta kommer att vara föremål för återkommande uppföljning och tillsyn, ska exploateringsnämndens arbete ske i samråd med miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kungsholmens stadsdelsnämnd anser att den i 23 ordningsföreskrifterna angivna tiden 1 juni 31 augusti för hundförbudet kan leda till ett otydligt budskap då vissa bad öppnar före 1 juni och/eller stänger efter 31 augusti. Nämnden föreslår därför att 23 ändras till att hundförbud ska gälla 15 maj 15 september. Stadsdelsnämndens invändning är för all del beaktansvärd, men jag ser för egen del ingen anledning att frångå det sedan tidigare gällande tidsspannet. Hundförbudet mellan den 1 juni och 31 augusti har gällt sedan en längre tid och det får därmed förutsättas att denna tidsperiod är inarbetad i staden. En ej särskilt motiverad förändring av nuvarande ordning skulle därmed kunna medföra en otydlighet. Det bästa sättet att undvika osäkerhet kring hundförbudet på stadens officiella badplatser torde vara att staden säkerställer att gällande ordningsföreskrifter är tydligt skyltade vid dessa. Majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd adresserar i ett särskilt uttalande frågan om förtäring av alkoholhaltiga drycker vid stadens officiella strandbad. Av 15 ordningsföreskrifterna följer att spritdrycker, vin och starköl inte får förtäras på skolgårdar, parklekar, lekparker på offentlig plats eller inom de parker, bad och centrumanläggningar m.m. inom staden som anges på bifogade kartor, annat än i samband med och inom områden som omfattas av tillåten utskänkning av sådana drycker. Nio av stadens numera trettiotvå officiella badplatser omfattas enligt bilaga 6 till ordningsföreskrifterna (kartorna) av ett sådant förbud. Miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag nämner förbudet i 15, men avser inte någon förändring av ordningsföreskrifterna i detta hänseende. De till-

6 kommande officiella badplatserna ligger inte inom de sedan tidigare utpekade områdena och kommer därmed inte heller att omfattas av förbudet. De namn som föreslås för de fem nya officiella strand- och klippbaden och två nya officiella bassängbaden överensstämmer med de namn som badplatserna har i registret för vattenprovtagning. Namnen överensstämmer också i allt väsentligt med de namn som används i folkmun sedan talet. Utöver det föreslår miljö- och hälsoskyddsnämnden ett antal mindre namnredigeringar för vissa av de befintliga officiella badplatserna. Anledningen är dels att olika namn anges i olika paragrafer i ordningsföreskrifterna, varmed ett givet namn bör fastställas, dels att ett mer enhetligt namnsystem bör införas varigenom det blir tydligt för besökaren om badplatsen exempelvis är ett strandbad eller bassängbad. Samtliga remissinstanser tillstyrker eller avstår från att kommentera miljöoch hälsoskyddsnämndens ansats att skapa ett mer enhetligt namnsystem, men vissa stadsdelsnämnder har däremot bidragit med synpunkter på vissa namnval: Farsta stadsdelsnämnd anser att Sköndals bassängbad för funktionsnedsatta är en mer lämplig benämning än det föreslagna namnet Sköndals bassängbad för handikappade ; Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd anser att Örnberget är att föredra framför det föreslagna namnet Hägerstenshamnen, eftersom det annars föreligger risk för sammanblandning med en näraliggande icke officiell badplats samt att namnet Örnberget tydligare anger att det handlar om ett klippbad; Kungsholmens stadsdelsnämnd anser att det kan bli missvisande för besökare om baden vid Lilla Essingen och Stora Essingen benämns som strandbad, eftersom dessa saknar sandstrand och bad sker från bryggorna, varmed namnen Lilla Essingebadet och Stora Essingebadet istället föreslås; Södermalms stadsdelsnämnd anser att det nya badet i Tanto i konsekvens med det gängse språkbruket för övriga officiella badplatser bör benämnas Tanto strandbad istället för det förslagna namnet Tanto. Jag anser att samtliga stadsdelsnämnder har angivit goda och beaktansvärda skäl för sina förslag. Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar i linje med stadsdelsnämndernas förslag och i övrigt enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag vad gäller de nya, och i vissa fall redigerade, namnen på stadens officiella badplatser. Bilagor 1. Reservationer m.m. 2. Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun

7 3. Kartor avseende badplatser som utgör offentlig plats samt områden med hundförbud (Bilaga 2 till Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun) Borgarrådsberedningen tillstyrker föredragande borgarrådets förslag. Kommunstyrelsen delar borgarrådsberedningens uppfattning och föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun, 3 och 23 samt bilaga 2, godkänns enligt detta utlåtande, bilaga 2 och Brunnsvikens strandbad (tidigare Brunnsviksbadet), Ekhagens strandbad (tidigare Lappkärrsbadet), Flatenbadet allmänna och Flatenbadet barnbad (tidigare Flatenbadet), Gröndals brygga (Ormberget), Hägerstens bassängbad (tidigare Hägerstensbadet), Hässelby allmänna bad (tidigare Hässelbybadet), Johannesdalsbadet (tidigare Johannesdals strandbad), Lilla Essingebadet (tidigare Lilla Essinge bryggbad), Långholmens strandbad (tidigare Långholmens friluftsbad), Nytorps bassängbad (tidigare Nytorpsbadet), Skrubba strandbad, Sköndals bassängbad för funktionsnedsatta, Stora Essingebadet (tidigare Stora Essinge sol- och duschbad), Tanto strandbad (Årstaviken), Älvsjö bassängbad och Örnberget fastställs som nya namn på officiella badplatser i Stockholm enligt bifogad karta, bilaga Exploateringsnämnden ges i uppdrag att ta fram förslag på plats, samt förslag på ordningsföreskrifter, för en ny strandbadplats där hundar bereds tillträde. Stockholm den 11 maj 2011 På kommunstyrelsens vägnar: S T E N N O R D I N Per Ankersjö Ylva Tengblad

8 ÄRENDET Ordningslagen (1993:1617) ger kommunerna rätt att att föreskriva vad som gäller för upprätthållande av den allmänna ordningen på offentliga platser. I 3 i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun finns en uppräkning av de platser som ska jämställas med offentlig plats och där ordningsreglerna ska efterlevas. I paragrafens tredje stycke anges de officiella badplatser som omfattas av de lokala ordningsföreskrifterna. I 23 i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna, anges att hundar inte får vistas på de uppräknade badplatserna under perioden 1 juni 31 augusti. I nuvarande ordningsföreskrifter är de officiella badplatserna uppräknade i såväl 3 som 23. För att förenkla föreskrifterna föreslås att uppräkningen utelämnas i 23, vilken enligt föreslagen lydelse istället kommer att hänvisa till uppräkningen i 3. Efter valet hösten 2006 uttalade kommunfullmäktige en ambition att öka antalet officiella strandbad i staden. I budgeten för 2007 gavs miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för hur detta mål skulle kunna uppfyllas, vilket resulterade i att det under år 2009 inrättades fem nya strandbad (Fredhällsbadet, Gröndalsbrygga (Ormberget), Hägerstenshamnen (Örnsberget), Skrubba strandbad samt Tanto (Årstaviken)). Med anledning av dessa tillskott av officiella badplatser behöver uppräkningen i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun uppdateras. Vidare upptas även i 3 två bassängbad som allmänheten har tillträde till under sommaren utan att betala inträdesavgift. Utöver dessa finns ytterligare två bassängbadanläggningar till vilka allmänheten också har tillträde med samma villkor. Dessa anläggningar är dock inte upptagna överhuvudtaget, vare sig under 3 eller 23 om hundförbud. Mot bakgrund av att samma villkor för allmänhetens tillträde gäller för dessa icke upptagna bassängbad som för de två upptagna bassängbaden, föreslås att även dessa hädanefter ska omfattas av ordningsföreskrifterna. Därtill avviker den nuvarande uppräkningen av områden till de ovan nämnda paragraferna sinsemellan i flera avseenden, vilket således behöver korrigeras. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 7 december 2010 att anta förvaltningens förslag till beslut.

9 Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 november 2010 har i huvudsak följande lydelse. Förslag till beslut 1. Godkänna förvaltningens förslag till ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun enligt tjänsteutlåtande 2. Hemställa att Kommunfullmäktige godkänner förslaget till ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun Bakgrund Ordningslagen (1993:1617) ger kommunen rätt att föreskriva vad som gäller för upprätthållande av den allmänna ordningen på offentlig plats. I 3 Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun (KFS 2009:10) finns en uppräkning av de offentliga platser där ordningsreglerna ska efterlevas. Paragrafens tredje stycke anger Stockholms kommun offentliga strandbadplatser och bassängbaden som omfattas av de lokala ordningsföreskrifterna. Dessa behöver kompletteras enligt Bilaga 1 3. I 23 föreskrifterna avsnittet om hundar och katter reglerar de offentliga strandbadplatser inom Stockholms kommun där hund inte får medföras eller vistas under perioden 1juni 31 augusti (Bilaga 2, 23). Denna uppräkning avviker i fler avseenden från den i 3. Till dessa paragrafer finns en bilaga med kartor där dessa områden är markerade i Bilaga 2 till lokala ordningsföreskrifterna. Kommunfullmäktige uttalade efter valet hösten 2006 en ambition om att öka antalet officiella strandbad inom Stockholms kommun. I budget för 2007 gavs miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att arbeta fram en handlingsplan för hur Stockholm skulle få fler badplatser. Uppdraget ledde till att det under 2009 inrättades fem nya officiella strandbadplatser inom kommungränsen. Dessa är: Fredhällsbadet, Gröndalsbrygga (Ormberget), Hägerstenshamnen (Örnsberget), Skrubba strandbad och Tanto (Årstaviken). Av 15 ordningsföreskrifterna framgår vidare att spritdrycker, vin och starköl inte får förtäras inom bl.a. bad, med undantag där utskänkningstillstånd finns inom området. Förvaltningens synpunkter Förbudet att medföra hund i 23 på officiella strandbad och bassängbad inom kommunen har funnits länge. Hygieniska aspekter ligger till grund för och är en av orsakerna att hundförbudet infördes. En annan betydande anledning till hundförbudet är att vid strandbad vistas många människor på samma plats, varav en del med allergi mot

10 pälsdjur. I 19 finns ett generellt undantag från hundförbudet i fråga om ledarhund för synskadad eller för polishund i tjänst. De nya badplatserna bör läggas till i föreskrifterna men förvaltningen uppmärksammar också att det finns skillnader i benämningen av vissa strandbadplatser i förhållande till de namn som används i gällande bestämmelser. Dessutom finns en oklarhet i det att vissa bassängbad finns med men inte andra. I 3 som behandlar offentliga platser nämns två bassängbad - Nytorpsbadet och Hägerstensbadet - som allmänheten har tillträde till under sommaren utan att betala inträdesavgift. Utöver dessa finns ytterligare två bassängbadanläggningar - Sköndalsbadet och Älvsjöbadet - till vilka allmänheten också har tillträde med samma villkor. Dessa anläggningar är inte upptagna överhuvudtaget vare sig under 3 eller 23 om hundförbud. Miljöförvaltningen föreslår nu att texten till 3 och 23 integreras genom att baden bara nämns en gång i 3 och utökas med de strandbad som har tillkommit och med de bassängbad som tidigare inte har varit upptagna i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun. Korrigering bör även ske för de bad som nämns i föreskriften med andra namn än de gängse. Givetvis bör kartor för de tillkommande baden fogas till Bilaga 2 till lokala ordningsföreskrifterna så att respektive område framgår klart. Idrottsförvaltningen och eventuellt ytterligare förvaltningar/stadsdelsnämnder bör ges tillfälle delta i beredningen av ärendet inför fastställelsen av Kommunfullmäktige. Det får dock ske på sedvanligt sätt genom att Kommunstyrelsen remitterar ärende till berörda nämnder. Bilaga 1: Tabell över strand- och bassängbad 3 (ej tryckt) Bilaga 2: Tabell över strand- och bassängbad 23 (ej tryckt) BEREDNING Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, idrottsnämnden, Enskede- Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, Farsta stadsdelsnämnd, Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Skarpnäcks stadsdelsnämnd samt Södermalms stadsdelsnämnd. Innehållsförteckning Stadsledningskontoret Idrottsnämnden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Farsta stadsdelsnämnd Sid

11 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsnämnd Skarpnäcks stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Stadsledningskontoret Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande daterat den 18 februari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Stadsledningskontoret har inte något att erinra mot förslaget. Förslag till ändringar i 3 c) och 23 i Ordningsföreskrifterna samt i Bilaga 2 till Ordningsföreskrifterna bifogas. I förslaget har Gröndals brygga (Ormberget), Hägerstenshamnen (Örnsberget), Skrubba strandbad och Tanto (Årstaviken), Sköndals bassängbad för handikappade och Älvsjö bassängbad lagts till i 3 c) i Ordningsföreskrifterna samt i Bilaga 2 till föreskrifterna (Fredhällsbadet finns redan upptaget i Ordningsföreskrifterna). I 23 i Ordningsföreskrifterna har namnen på baden strukits och istället görs en hänvisning i denna paragraf till 3 c). I Bilaga 2 till Ordningsföreskrifterna har namnen på nedanstående bad korrigerats så att de överensstämmer med de namn som anges i den föreslagna lydelsen till 3 c) i Ordningsföreskrifterna. Brunnsvikens strandbad (tidigare Brunnsviksbadet) Ekhagens strandbad (tidigare Lappkärrsbadet) Flatenbadet allmänna och Flatenbadet barnbad (tidigare Flatenbadet) Hägerstens bassängbad (tidigare Hägerstensbadet) Hässelby allmänna bad (tidigare Hässelbybadet) Johannesdalsbadet (tidigare Johannesdals strandbad) Lilla Essinge strandbad (tidigare Lilla Essinge bryggbad) Långholmens strandbad (tidigare Långholmens friluftsbad) Nytorps bassängbad (tidigare Nytorpsbadet) Stora Essinge strandbad (tidigare Stora Essingebadet). Bilagor 1. Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun (ej tryckt) 2. Kartor avseende badplatser som utgör offentlig plats samt områden med hundförbud (Bilaga 2 till allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun) (ej tryckt)

12 Idrottsnämnden Idrottsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 15 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande. Idrottsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Beträffande de sju bassängbad som förvaltas av idrottsförvaltningen, syns ett förbud mot att medföra hundar dit vara närmast självklart. På dessa bad kan på sommardagar med fint väder, på en förhållandevis liten yta, samlas ett mycket stort antal personer. Där finns då helt enkelt inte plats för hundar. Emellertid är förvaltningen av uppfattningen att hundar borde kunna tillåtas på några bad, med lämplig geografisk spridning. I Stockholms län har procent av hushållen hund. Antalet hundar i länet uppskattas till ca Dessa hundägare, och hundar, bör också kunna erbjudas den service, trivsel och rekreation ett iordningsställt bad kan erbjuda. De fåtaliga bassängbaden är dock, som nämnts, inte särskilt lämpliga för hundtillträde. Däremot bör, enligt förvaltningens mening, möjligheterna prövas att tillåta hundtillträde på några av de ca. 30 strandbaden i staden. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att som svar på remissen från miljöoch hälsoskyddsnämnden åberopa detta tjänsteutlåtande, d.v.s. bifall till förslaget om hundförbud på utomhusbad, dock med överväganden om tillträdesrätt för hundar på några av strandbaden. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 17 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande samt att omedelbart justera paragrafen. Särskilt uttalande gjordes av Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist m.fl. (s) samt Linnéa Haglund m.fl. (mp), bilaga 1. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 10 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Förvaltningen anser att det är bra att detta ses över och regleras så att det blir tydligt vad som gäller i Stockholms stad.

13 Förvaltningen har märkt av ett ökat problem med lösspringande hundar på allmänna platser, samt att allmänheter upplever att det är otydligt var man ska vända sig med påpekanden om detta. För att underlätta för hundägare som vill kunna släppa sin hund lös på ett säkert sätt finns sju hundrastgårdar i Enskede-Årsta-Vantör. Tre av dessa har förvaltningen uppfört på uppdrag av nämnden i och med medborgarförslag. Dessa är geografiskt spridda i stadsdelsområdet, men det finns ändå ett fortsatt önskemål hos medborgare om fler rastgårdar. Farsta stadsdelsnämnd Farsta stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 17 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande samt att omedelbart justera paragrafen. Farsta stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 26 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Fem nya offentliga bad har tillkommit sedan 2009 inom Stockholms kommuns område. Med anledning av detta måste de allmänna lokala ordningsföreskrifterna revideras så att samtliga bad omfattas av samma bestämmelser. Förhoppningen är att beslut fattas så att bestämmelserna kan börja gälla från badsäsongen Bassängbaden Hägerstensbadet, Nytorpsbadet, Sköndalsbadet och Älvsjöbadet bör också omfattas av föreskrifterna. Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår att texten om hundförbud på badplatser under perioden 1 juni 31 augusti som finns under 23 flyttas och infogas i 3 under punkt c) som är en uppräkning av offentliga strandbad. Resultatet av denna ändring blir att strandbaden endast nämns i en paragraf i ordningsföreskrifterna, 3, och att 23 utgår från föreskrifterna. Förvaltningen kan konstatera att bassängbaden Hägerstensbadet och Nytorpsbadet endast tas upp i föreskrifternas bilaga 2, kartor över områden där hundförbud gäller, men inte nämns i nuvarande text i 23. Detta blir justerat vid de föreslagna ändringarna av föreskrifterna. Det är behövligt både att revidera nuvarande text och att lägga till de nya baden samt alla bassängbad i föreskrifterna. Förvaltningen anser därför att förslaget till ändringar är bra. Det enda bad inom Farsta stadsdelsområde som omfattas av revideringen i förslaget är Sköndals bassängbad. Sköndals bassängbad är endast för funktions- nedsatta vilket innebär att det är något annorlunda regler som gäller där än för övriga offentliga bad. Det är ett bad som är öppet endast för personer med funktionsnedsättning och deras familjer, närstående eller medhjälpare. I förslaget föreslås namnet vara Sköndals bassängbad för handikappade. Förvaltningen föreslår istället Sköndals bassängbad för funktionsnedsatta som är en mer korrekt benämning.

14 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 17 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande samt att omedelbart justera paragrafen. Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 3 februari 2011 har i huvudsak följande lydelse. De två nya strandbad som inrättats i stadsdelen bör läggas till i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna enligt förslaget. Vidare bör uppräkningen av de offentliga platser där ordningsreglerna ska efterlevas endast anges på ett ställe i föreskrifterna varför det är en god idé att det sker endast i 3. Det förenklar för de som läser och ska förstå föreskrifterna och även vid uppdateringar av texterna etc. I förslaget anges de två nya strandbaden, i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsområde, som Gröndals brygga (Ormberget) respektive Hägerstenshamnen (Örnberget). Förvaltningen ser hellre när det gäller Hägerstenshamnen att den badplatsen istället anges som Örnberget. Anledningen är att det vid Hägerstenshamnen finns en liten strandbit som används som badplats men inte är anlagd som officiell badplats. Anledningen att förvaltningen valt att inte inrätta bad där är att det för några år sedan inträffade en tragisk drunkningsolycka där eftersom bottnen bara några meter ut stupar tvärt ner och blir mycket djupt. Platsen är därför mycket olämplig som badplats. Förvaltningen tror att det lätt kan uppstå osäkerhet kring vilken plats som avses om den benämns Hägerstenshamnen. Namnet Örnberget blir däremot tydligt och anger också att det handlar om ett klippbad. Förvaltningen ser däremot positivt på att namnet Gröndals brygga används. Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 17 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande samt att omedelbart justera paragrafen. Kungsholmens stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 12 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Förvaltningen ser positivt på att en uppdatering görs av ordningsföreskrifterna. Förvaltningen har dock synpunkter på lydelsen för baden på Essingeöarna.

15 Enligt förvaltningens bedömning kan det bli missvisande för besökare om baden vid Lilla Essingen och Stora Essingen benämns som strandbad, eftersom dessa saknar sandstrand och bad sker därför från bryggorna. Förvaltningen föreslår att de aktuella badens namn istället blir Lilla Essingebadet och Stora Essingebadet. Därmed skulle Oxhålsbadet, som Stora Essingebadet också benämns, följaktligen bli ett inofficiellt namn. Vad som inte nämns i remissen men som också borde uppmärksammas är perioden för hundförbud vid baden. Enligt ordningsföreskrifterna i 23 är den angivna tiden då hundar inte får vistas vid baden den 1 juni 31 augusti. Vissa bad öppnar före 1 juni och/eller stänger efter 31 augusti. Det kan leda till otydliga budskap för både hundägare och polis. Förvaltningen föreslår därför att 23 ändras till att hundförbud ska gälla 15 maj 15 september. I övrigt har förvaltningen inget att erinra mot förslaget. Skarpnäcks stadsdelsnämnd Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 10 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande. Särskilt uttalande gjordes av Billy Östh m.fl. (m) och Daniel Forslund (fp) med instämmande av ersättare Simon Lundberg (c), bilaga 1. Skarpnäcks stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 12 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget, som för Skarpnäcks del innebär att det nyinrättade officiella badet, Skrubba strandbad, omfattas av de allmänna lokala föreskrifterna. Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 17 februari 2011 att anta förvaltningens förslag till utlåtande samt att omedelbart justera paragrafen. Södermalms stadsdelsförvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 26 januari 2011 har i huvudsak följande lydelse. Förvaltningen tillstyrker förslaget att de nya strandbaden läggs till i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna och att uppräkningen av strandbadplatser och bassängbad

16 anpassas enligt förslaget. Förvaltningen anser även att förslaget till korrigering av strandbadens namn är bra då dessa blir mer enhetliga. Förvaltningen anser att det nya badet i Tanto bör benämnas Tanto strandbad då exempelvis Långholmens strandbad benämns med strandbad.

17 RESERVATIONER M.M. Bilaga 1 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Särskilt uttalande gjordes av Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist m.fl. (s) samt Linnéa Haglund m.fl. (mp) enligt följande. Det är positivt att det tillkommit fler offentliga badplatser på senare år i staden. Det är också positivt att hundförbudet förtydligas på det välbesökta och mycket uppskattade Älvsjöbadet, som ligger inom vårt stadsdelsnämndsområde. Men för många medborgare är hunden ett stort glädjeämne och som en familjemedlem. Det är välkänt att det är en hälsofaktor att ha ett djur. Därför föreslår vi att staden bör undersöka möjligheterna att inrätta någon offentlig badplats med tillåtelse att medföra hund, för gemensamt bad. Det finns positiva exempel i andra delar av landet, t.ex. Malmö. Skarpnäcks stadsdelsnämnd Särskilt uttalande gjordes av Billy Östh m.fl. (m) och Daniel Forslund (fp) med instämmande av ersättare Simon Lundberg (c) enligt följande. Att Skrubba strandbad blir officiellt strandbad är positivt. Nya möjligheter till bad och rekreation för stadsdelens invånare ökar livskvalitén. Miljöförvaltningens förslag till nya ordningsföreskrifter innebär förbud mot att medföra hund till stadens officiella strandbad under perioden 1 juni till 31 augusti. Hygien och hänsynstagande till grupper med allergi bör alltid beaktas. Ett förbud mot att medföra hund vid samtliga strandbad vore dock olyckligt. Det borde kunna övervägas om tillträdesrätt kan beviljas för hundar på några av strandbaden, exempelvis vid det nya strandbadet i Skrubba. Miljöförvaltningens förslag till nya ordningsföreskrifter innebär även förbud mot alkoholintag vid stadens strandbad. Detta hör inte hemma i en modern storstad som Stockholm.

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Utlåtande 2003:39 RI (Dnr 667-2627/2002) Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014)

Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014) Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014) Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun (utvidgning av undantaget från förbudet att medföra hund på vissa offentliga platser) Kommunstyrelsen

Läs mer

Baywatch som sommarjobb Skrivelse av Cristopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarsson (mp)

Baywatch som sommarjobb Skrivelse av Cristopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarsson (mp) PM 2007:193 RVIII (Dnr 445-624/2001, 328-763/2002) Inför badvakter på stadens bad Skrivelse av Cristopher Ödmann (mp) Baywatch som sommarjobb Skrivelse av Cristopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarsson

Läs mer

Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67)

Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67) Utlåtande 2005: RVII (Dnr 327-4546/2004) Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Förslag till ändrade föreskrifter och allmänna råd om laser och intensivt pulserande ljus Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten

Förslag till ändrade föreskrifter och allmänna råd om laser och intensivt pulserande ljus Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten PM 2011:8 RVI (Dnr 001-2503/2010) Förslag till ändrade föreskrifter och allmänna råd om laser och intensivt pulserande ljus Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN ROTEL VI - STADSMILJÖROTELN

KOMMUNSTYRELSEN ROTEL VI - STADSMILJÖROTELN KOMMUNSTYRELSEN ROTEL VI - STADSMILJÖROTELN DNR: 667-2861/2010 DATUM: 2011-01-05 Till berörd remissinstans Förslag till ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun ( 3 avseende

Läs mer

Norra Smedjegatan Gatan som försvann Motion av Birgit Marklund Beijer (s) (2009:49)

Norra Smedjegatan Gatan som försvann Motion av Birgit Marklund Beijer (s) (2009:49) Utlåtande 2010: RVIII (Dnr 312-2498/2009) Norra Smedjegatan Gatan som försvann Motion av Birgit Marklund Beijer (s) (2009:49) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:49)

Läs mer

Tillägg till avgifter för upplåtelse av offentlig plats avseende tillfälliga bostäder

Tillägg till avgifter för upplåtelse av offentlig plats avseende tillfälliga bostäder Utlåtande 2015:93 RI (Dnr 123-1120/2015) Tillägg till avgifter för upplåtelse av offentlig plats avseende tillfälliga bostäder Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Avgifter

Läs mer

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52)

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Utlåtande 2005: RV (Dnr 339-3440/2005) Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd tid till 5 maj 2003

Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd tid till 5 maj 2003 Bilaga 7:31 till kommunstyrelsens protokoll den 9 april 2003, 32 PM 2003 RVIII (Dnr 301-144/2003) Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Byggande av hisstorn med personhiss för ökad tillgänglighet till och från tunnelbanan i Farsta Strand Motion av Lilian Falkbäck och Tomas Rudin (båda s) (2008:23)

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR HAGFORS KOMMUN. Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR HAGFORS KOMMUN. Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR HAGFORS KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 2000-01-25, 1 Hagfors kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet PM 2007: RVII (dnr 001-825/2007) Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7)

Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7) Utlåtande 2010:85 RII (Dnr 319-419/2009) Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:7)

Läs mer

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2013:85 RV (Dnr 316-324/2013) Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Förmedlingsavgiften tas bort

Läs mer

Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet

Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RV (Dnr 001-1076/2009) Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Som svar på remissen Moderna hyreslagar

Läs mer

Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret

Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret PM 2005 RI (Dnr 119-1789/2005) Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsledningskontorets

Läs mer

Principer för borgarrådens löner Motion av Per Bolund och Christopher Ödmann (båda mp) (2002:39)

Principer för borgarrådens löner Motion av Per Bolund och Christopher Ödmann (båda mp) (2002:39) Utlåtande 2005: RI (Dnr 210-2013/2002) Principer för borgarrådens löner Motion av Per Bolund och Christopher Ödmann (båda mp) (2002:39) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Motion

Läs mer

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6)

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Utlåtande 2003:65 RIV (Dnr 410-139/2000, 419-616/1999) Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Simkunnighetsundersökning

Läs mer

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Utlåtande 2010:90 RIII (Dnr 329-258/2010) Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Motion av Teres Lindberg (s) (2010:1) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 PM 2015: RV (Dnr 001-1811/2014) Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36)

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Utlåtande 2007: RI (Dnr 016-3853/2006, 035-204/2004) Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Handlingar tillgängliga på nätet Skrivelse

Läs mer

Framtagande av ett skyltprogram för ökad kunskap om Stockholms fantastiska gatunamn och deras historia Motion (2011:16) av Tomas Rudin (S)

Framtagande av ett skyltprogram för ökad kunskap om Stockholms fantastiska gatunamn och deras historia Motion (2011:16) av Tomas Rudin (S) Utlåtande 2011: RIII (Dnr 319-434/2011) Framtagande av ett skyltprogram för ökad kunskap om Stockholms fantastiska gatunamn och deras historia Motion (2011:16) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket

Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket PM 2014:119 RI (Dnr 669-820/2014) Underrättsorganisationen i Stockholms län - förslag till förändringar (Domstolsverkets rapport 2014-05-28) Remiss från Domstolsverket Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp)

Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp) PM 2010: RVII (Dnr 331-2768/2008) Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet

Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2012:141 RIV (Dnr 001-1124/2012) Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Utökad

Läs mer

Namn för park i stadsdelen Kungsholmen - Holmiaparken

Namn för park i stadsdelen Kungsholmen - Holmiaparken Utlåtande 2010:37 RIII (Dnr 312-282/2010) Namn för park i stadsdelen Kungsholmen - Holmiaparken Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Holmiaparken fastställs som namn för park

Läs mer

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10)

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Utlåtande 2005:130 RI (Dnr 307-740/2005) Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2005:10) av Magnus Haglund (m)

Läs mer

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S)

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Utlåtande 2013:118 RI (Dnr 329-384/2013) Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S)

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) PM 2010:119 RII (Dnr 325-1608/2009) Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelse av Carin Jämtin

Läs mer

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-)

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:91 RVI (Dnr 106-896/2015) Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:37) av Maria Danielsson

Läs mer

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003)

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Köp av fastigheterna Sjövik 7 och 8 i Liljeholmen Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast den 1 juli 2003

Läs mer

Uppdatering av finanspolicyn för kommunkoncernen Stockholms stad

Uppdatering av finanspolicyn för kommunkoncernen Stockholms stad Utlåtande 2014:91 RI (Dnr 023-1152/2014) Uppdatering av finanspolicyn för kommunkoncernen Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Finanspolicy för kommunkoncernen

Läs mer

Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats)

Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats) Utlåtande 2008: RI (Dnr 016-128/2008) Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats) Motion av Stefan Nilsson och Yvonne Ruwaida (båda mp) (2008:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11)

Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11) Utlåtande 2009: RV (Dnr 322-155/2001) Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet

Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet PM 2011:39 RVI (Dnr 001-2744/2010) Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Stadgeändring för bostadsrättsföreningen Nybodaberget

Stadgeändring för bostadsrättsföreningen Nybodaberget Utlåtande 2006: RIII (Dnr 316-463/2006) Stadgeändring för bostadsrättsföreningen Nybodaberget Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Bostadsrättsföreningen Nybodaberget medges att

Läs mer

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 PM 2003 RIII (Dnr 329-3086/2003) Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Tillvaratagande av avfall som kan återanvändas istället för att återvinnas Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:5)

Tillvaratagande av avfall som kan återanvändas istället för att återvinnas Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:5) Utlåtande 2005:226 RVIII (Dnr 303-484/2005) Tillvaratagande av avfall som kan återanvändas istället för att återvinnas Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:5) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Bidrag till SL-kort för äldre med försörjningsstöd Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Bidrag till SL-kort för äldre med försörjningsstöd Skrivelse av Leif Rönngren (s) PM 2004 RVII (Dnr 423-1866/2001) Bidrag till SL-kort för äldre med försörjningsstöd Skrivelse av Leif Rönngren (s) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Leif Rönngren

Läs mer

Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun gällande Stockholms stads hundrastplatser m.m.

Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun gällande Stockholms stads hundrastplatser m.m. Utlåtande 2015:116 RI (Dnr 105-575/2015) Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun gällande Stockholms stads hundrastplatser m.m. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet

Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1057/2009) Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Prolongering av färdtjänstavtalet

Prolongering av färdtjänstavtalet Utlåtande 2009: RVI (Dnr 327-2938/2008) Prolongering av färdtjänstavtalet Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms Län Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Färdtjänstavtalet

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Dnr: Sida: 1 (5) Datum: 2009-11-11 Bilaga: Kommunal författningssamling - Lokala ordningsföreskrifter för Mariestads kommun Beslutade av kommunfullmäktige den 18 mars 1996 och reviderade den 17 september

Läs mer

Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5)

Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5) Utlåtande 2005: RIII (Dnr 314-1019/2004) Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2004:5) av Ewa

Läs mer

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42)

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Utlåtande 2004:187 RI (Dnr 023-4280/2003) Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Stärkt stöd för studier - tryggt, enkelt och flexibelt (SOU 2009:28) Remiss från Utbildningsdepartementet

Stärkt stöd för studier - tryggt, enkelt och flexibelt (SOU 2009:28) Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2009: RIV (Dnr 001-799/2009) Stärkt stöd för studier - tryggt, enkelt och flexibelt (SOU 2009:28) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Ett rökfritt Slussen Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2009:4)

Ett rökfritt Slussen Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2009:4) Utlåtande 2010: RII (Dnr 303-161/2009) Ett rökfritt Slussen Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2009:4) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:4) av Åsa Hagelstedt (v)

Läs mer

Utveckling av statens fastigheter Motion (2015:54) av Joakim Larsson (M)

Utveckling av statens fastigheter Motion (2015:54) av Joakim Larsson (M) Utlåtande 2016:78 RI (Dnr 106-1319/2015) Utveckling av statens fastigheter Motion (2015:54) av Joakim Larsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:54) av Joakim

Läs mer

Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24)

Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24) Utlåtande 2009: RI (Dnr 317-1348/2009) Installation av Ecofont ett litet steg mot en stor lösning Motion av Mattias Ericson (v) (2009:24) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Ny luftfartslag - supplement (Ds 2007:36) Remiss från Näringsdepartementet

Ny luftfartslag - supplement (Ds 2007:36) Remiss från Näringsdepartementet PM 2008: RII (Dnr 001-248/2008) Ny luftfartslag - supplement (Ds 2007:36) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på remissen överlämnas

Läs mer

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen PM 2003 RVIII (Dnr 303-2270/2003) Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Upplands-Bro kommun 1(5) Nr U06 Ersätter U05 Gäller fr.o.m.

FÖRFATTNINGSSAMLING. Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Upplands-Bro kommun 1(5) Nr U06 Ersätter U05 Gäller fr.o.m. 1(5) FÖRFATTNINGSSAMLING Nr U06 Ersätter U05 Gäller fr.o.m. 2001-05-01 Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Upplands-Bro kommun (Beslutade av kommunfullmäktige 1995-12-21, 151, reviderad 1996-06-17,

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras

Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras Utlåtande 2009:105 RV (Dnr 316-803/2008) Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras Motion av Leif Rönngren (s) (2008:26) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. 04FS 2010:197 Utkom från trycket 2010-04-16 KUNGÖRELSE

FÖRFATTNINGSSAMLING. 04FS 2010:197 Utkom från trycket 2010-04-16 KUNGÖRELSE FÖRFATTNINGSSAMLING 04FS 2010:197 Utkom från trycket 2010-04-16 ISSN 0347-1640 KUNGÖRELSE Kommunfullmäktige i Oxelösunds kommun beslutade den 17 februari 2010 om ny lokal ordningsföreskrift. Med stöd av

Läs mer

Surfa med kanot i Stockholms ström Skrivelse från Viviann Gunnarsson och Christopher Ödmann (båda mp)

Surfa med kanot i Stockholms ström Skrivelse från Viviann Gunnarsson och Christopher Ödmann (båda mp) PM 2008:198 RVIII (Dnr 328-790/2005) Surfa med kanot i Stockholms ström Skrivelse från Viviann Gunnarsson och Christopher Ödmann (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hallsbergs kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hallsbergs kommun Datum 2013-06-05 Sida 1(7) Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hallsbergs kommun Beslutade av kommunfullmäktige 2013-04-29 KF 59 Hallsbergs kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Bättre information för turister Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2008:53)

Bättre information för turister Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2008:53) Utlåtande 2009:52 RI (Dnr 305-1619/2008) Bättre information för turister Motion av Åsa Hagelstedt (v) (2008:53) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2008:53) av Åsa Hagelstedt

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-28. Rökförbud i restauranger och andra serveringsmiljöer

T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-28. Rökförbud i restauranger och andra serveringsmiljöer Socialtjänstförvaltningen T ILLSTÅNDSENHETEN Handläggare: Ann Hilmersson Tfn: 08-508 25 042 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-28 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-03-15 DNR 106-79-2005 Till Socialtjänstnämnden Rökförbud

Läs mer

Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S)

Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S) Utlåtande 2011: RVIII (Dnr 328-2642/2010) Bildandet av ett Evert Taubemuseum i Stockholm Motion (2010:38) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2010:38)

Läs mer

Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s)

Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s) PM 2009: RI (Dnr 209-939/2009) Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelsen av Carin Jämtin (s) anses besvarad med vad som

Läs mer

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen)

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avtal med Djurgårdens Hockey AB, Djurgårdens

Läs mer

Lärare i barnrehabiliteringen Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:2)

Lärare i barnrehabiliteringen Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:2) Utlåtande 2009:198 RIV (Dnr 419-63/2000) Lärare i barnrehabiliteringen Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:2) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2000:2)

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kalix kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kalix kommun Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kalix kommun Kalix kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

KVINNO. - en utvärdering. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson

KVINNO. - en utvärdering. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson KVINNO SIM - en utvärdering Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson F O R S K N I N G E N Innehållsförteckning Sid. Inledning 1 Undersökningen 3 Resultat 4 Vilka besöker kvinnosimmet? 4 I vilken utsträckning

Läs mer

Älvsbyns kommuns Lokala ordningsföreskrifter

Älvsbyns kommuns Lokala ordningsföreskrifter 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2009-10-19 Älvsbyns kommuns Lokala ordningsföreskrifter Detta dokument ersätter senaste revidering, 13 av kommunfullmäktige den 16 juni 2008, KF 14 Älvsbyns kommun föreskriver följande

Läs mer

Akuta insatser för gatubarn Skrivelse av Christer Öhgren (mp) och Christopher Ödmann (mp)

Akuta insatser för gatubarn Skrivelse av Christer Öhgren (mp) och Christopher Ödmann (mp) PM 2004 RVII (Dnr 325-3035/2003) Akuta insatser för gatubarn Skrivelse av Christer Öhgren (mp) och Christopher Ödmann (mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Avgifter vid exponering i det offentliga rummet Motion av Teres Lindberg (s) (2007:13)

Avgifter vid exponering i det offentliga rummet Motion av Teres Lindberg (s) (2007:13) Utlåtande 2007: RII (Dnr 329-1171/2007) Avgifter vid exponering i det offentliga rummet Motion av Teres Lindberg (s) (2007:13) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2007:13)

Läs mer

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2014: Rotel V (Dnr 316-573/2014) Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Köavgiften fastställs till en

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR EKSJÖ KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR EKSJÖ KOMMUN Nr 1-2014 Ersätter nr 2-2013 ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR EKSJÖ KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 1995-10-26, 189 Reviderad 2013-11-28, 213 (avser 3, 9, 10, 13, 15, 17 ) Reviderad 2014-02-27,

Läs mer

Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag

Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag Bostadsutskottets betänkande 2002/03:BoU6 Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2002/03:33 Barns förmögenhet vid beräkning av

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR NYBRO KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR NYBRO KOMMUN NYBRO KOMMUN STADGA 1 (7) Gäller från och med KF 187.2010 2010-09-27 KF 203.2009 ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR NYBRO KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 26 februari 1996 och ändrade av kommunfullmäktige

Läs mer

Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats

Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats Utlåtande 2008:7 RII (Dnr 312-2703/2007) Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Anna Lindhs Plats godkänns som namn för allmän

Läs mer

Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29)

Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29) Utlåtande 2008: RI (Dnr 009-807/2008) Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2008:29)

Läs mer

Erbjudande till stadens anställda att pensionsspara genom löneavstående/löneväxling Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2003:3)

Erbjudande till stadens anställda att pensionsspara genom löneavstående/löneväxling Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2003:3) Utlåtande 2003:134 RV (Dnr 217-591/2003) Erbjudande till stadens anställda att pensionsspara genom löneavstående/löneväxling Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2003:3) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter

Lokala ordningsföreskrifter 1 Lokala ordningsföreskrifter Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Karlskrona kommun Beslutade av kommunfullmäktige. Reviderad den 28 maj 2009 115. Karlskrona kommun föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp)

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) PM 2009:62 RVII (Dnr 325-459/2002) Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M)

Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M) Utlåtande 2015:133 RII (Dnr 106-779/2015) Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Slutrapport för projektet Möjligheter att anordna avlopp inom delar av Listuddens koloniområde Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Slutrapport för projektet Möjligheter att anordna avlopp inom delar av Listuddens koloniområde Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd Utlåtande 2008: RI (Dnr 315-12/2008) Slutrapport för projektet Möjligheter att anordna avlopp inom delar av Listuddens koloniområde Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ewa Samuelsson anför följande.

Föredragande borgarrådet Ewa Samuelsson anför följande. PM 2009: RVI (Dnr 327-1364/2009) Avtalsmall avseende läkarinsatser i särskilda boenden och daglig verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen 26 d Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Förlängd

Läs mer

Boende för äldre i Högdalen Motion (2012:54) av Roger Mogert (S)

Boende för äldre i Högdalen Motion (2012:54) av Roger Mogert (S) Utlåtande 2013:186 RV (327-1487/2012) Boende för äldre i Högdalen Motion (2012:54) av Roger Mogert (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:54) av Roger Mogert

Läs mer

Skälig levnadsnivå för elförbrukning Motion av Karin Rågsjö (v) (2008:71)

Skälig levnadsnivå för elförbrukning Motion av Karin Rågsjö (v) (2008:71) Utlåtande 2009:124 RVII (Dnr 325-2415/2008) Skälig levnadsnivå för elförbrukning Motion av Karin Rågsjö (v) (2008:71) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2008:71) av

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Namnbyte till Olympiastadion Motion (2009:26) av Stefan Nilsson (MP)

Namnbyte till Olympiastadion Motion (2009:26) av Stefan Nilsson (MP) Utlåtande 2010: RIII (Dnr 328-1367/2009) Namnbyte till Olympiastadion Motion (2009:26) av Stefan Nilsson (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2009:26) av Stefan

Läs mer

Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg- svar på remiss från kommunstyrelsen

Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg- svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSNÄMND PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för Enköpings kommun

Lokala ordningsföreskrifter för Enköpings kommun Lokala ordningsföreskrifter för Enköpings kommun Inledande bestämmelser Paragraf 1 Grundläggande bestämmelser om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats finns i kapitel 3 i ordningslagen. Dessa

Läs mer

Förslag till lokala miljömål för Nacka.

Förslag till lokala miljömål för Nacka. 6 (57) 52 Dnr MSN 2012/156-003 Förslag till lokala miljömål för Nacka Beslut Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden beslutar att remittera bifogat förslag till lokala miljömål för Nacka till berörda nämnder i

Läs mer

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Utlåtande 2013:101 RI+RV (Dnr 311-814/2013) Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde

Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde Trollhättans Stad föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen (1993:1617). Föreskrifternas

Läs mer

Utveckling av läxhjälp och föräldrastöd Skrivelse av Erik Nilsson och Kersti Py Börjeson (båda s)

Utveckling av läxhjälp och föräldrastöd Skrivelse av Erik Nilsson och Kersti Py Börjeson (båda s) PM 2008:74 RIV (Dnr 322-2629/2006) Utveckling av läxhjälp och föräldrastöd Skrivelse av Erik Nilsson och Kersti Py Börjeson (båda s) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer