En ung och nyfiken högskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En ung och nyfiken högskola"

Transkript

1 malmö En ung och nyfiken högskola Malmö högskola En ung och nyfiken högskola

2 07.56 anna lindhs plats Modern och internationell Malmö högskola är en modern och internationell högskola. Ungefär en tredjedel av våra nybörjarstudenter har internationell bakgrund och vårt mål är att skapa en internationell studiemiljö, för alla. Vi är det lärosäte i landet som har störst andel kvinnliga professorer och vi rekryterar framgångsrikt studenter från studie ovana miljöer. Att högskolans studenter och forskare utgör en förhållandevis blandad grupp ser vi som en stor tillgång. Högskolan samarbetar aktivt med näringsliv och offentlig sektor och ambitionen är att ytterligare öka detta engagemang. Många av våra utbildningar är yrkesorienterade och innehåller inslag av praktik eller projektarbete i nära kontakt med externa aktörer. Forskningen är ofta flervetenskaplig och bedrivs i tätt samarbete med partners av olika slag. Malmö högskolas utbildning och forskning har fokus på: skola och utbildning, hälsa och välfärd, nya medier, idrott, migration samt urbana studier.

3 08.36 malmö högskola Mycket energi och engagemang»malmö högskola är ung och fortfarande nyfiken på det som är nytt och utvecklingsbart. Högskolan rymmer mycket energi och engagemang, både bland studenter och medarbetare«, säger vice rektor Ingrid Elam. Prorektor Cecilia Christersson instämmer och fortsätter:»att vi värnar om mångfald och har fokus på professionsutbildningar utmärker oss; våra studenter får arbete inom de områden de utbildats för«.»med ett stort fokus på entreprenörskap och innovation är våra studenter också väl förberedda för en föränderlig arbetsmarknad«, menar vice rektor Eva Engquist. Rektorerna betonar att högskolans styrkor är tvärdisciplinär forskning och utbildning i sam verkan med det omgivande samhället.»och vi ska fortsätta utveckla Malmö högskolas särart och roll bland de svenska lärosätena«, avslutar högskolans nya rektor Stefan Bengtsson. morgonmöte: malmö högskolas ledning Från vänster: Eva Engquist, vice rektor med ansvar för samverkan, Stefan Bengtsson, rektor för Malmö högskola sedan augusti 2011, Ingrid Elam, vice rektor med ansvar för internationalisering och prorektor Cecilia Christersson, med ansvar för högskolans kvalitetsarbete och grundutbildning.

4 09.08 orkanenbiblioteket internationell högskola Julie Remillard från Kanada, Ann Marie Borg från Malta, Cezara Pádurariu från Rumänien, Tarek Oraby från Egypten och Karwan Mohammad från Sverige är några av Malmö högskolas många internationella studenter. De läser alla Internationell migration och etniska relationer (imer).» Jag har lärt mig tänka mer självständigtstämningen är vänlig och informell. Här i Malmö kan jag tilltala lärarna vid förnamn och ringa dem när som helst, det är jag inte är van vid hemifrån«, säger Julie Remillard från Kanada. Hon läser det tvååriga masterprogrammet International Migration and Ethnic Relations. Anne Marie Borg från Malta håller med:»lärarna är mer öppna här, men ställer också höga krav.«cezara Pádurariu kommer från Rumänien, där hon hade fler lektioner än hon har på Malmö högskola.»jag har lärt mig ta mer eget ansvar, att leta upp fakta på egen hand och tänka mer självständigt. Det arbetssättet vill jag ta med mig hem.«både Ann Marie och Cezara är Erasmus-studenter och läser på Malmö högskola under en termin.

5 10.22 fakulteten för hälsa och samhälle Forskning med direkt koppling till arbetslivet På Fakulteten för hälsa och samhälle bedrivs forskning om hur biologiska gränsytor fungerar och påverkas av faktorer utifrån, till exempel hur hud reagerar på olika läkemedel. Bakom varje projekt finns tydliga uppdrag från industripartners med verkliga problem att lösa på utsatt tid. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Akzo Nobel, Galenica och Innovator Skåne. Tautgirdas Ruzgas är professor i biomedicinsk teknologi och ansvarar för det tvååriga mastersprogrammet Biomedicinsk metodik och teknologi.»en direkt koppling till arbetslivet är den bästa motorn för studenter att studera på riktigt«, säger han. Surendra Vutti och Selvakumar Subramanian uppskattar att få arbeta med uppdrag och teknisk utrustning de inte har tillgång till hemma i Indien.»Att studera här ger oss möjlighet att utveckla det vi är mest intresserade av.«biologiska gränsytor Biologiska gränsytor är en av Malmö högkolas profiler för utbildning och forskning och handlar om samspelet mellan ytor och biologiskt material. Här möts lärare och forskare från olika fakulteter och discipliner i gemen samma projekt.

6 10.48 pildammsparken mia malmö idrottsakademi mia drivs av Malmö stad, i nära samarbete med Skåneidrotten, Malmö högskola samt Lunds universitet. Malmö högskola vill genom mia underlätta för elit idrottare att ta en hög skoleexamen. Kombinerar elitidrott med studier Louise Nilsson är en elitsatsande triathlet som kombinerar träning och tävling med heltidsstudier på Malmö högskola. Hon har ett mia-stipendium (Malmö Idrottsakademi) och läser andra året på Folkhälsovetenskapliga programmet. Via mia har hon tagit del av karriärvägledning, kostrådgivning samt fått möjlighet att kombinera egen träning med studier.»det går bra och jag har ingen tenta efter mig så här långt«, säger hon. Efter avslutad elitsatsning hoppas Louise kunna arbeta med att förebygga fetma. Peter Martinsson är studie- och karriärvägledare vid Malmö högskola och mia. Om undervisning, praktik eller tentor krockar med tävlingar eller läger hjälper han Louise att hitta lösningar.»malmö högskolas samarbete med mia börjar ge eko. Vi rankas högt bland landets lärosäten när det gäller att kombinera studier med elitträning«, säger Peter.

7 11.16 malmö stadshus medea collaborative media initiative medea är ett center för kollaborativa medier vid Malmö högskola. medea:s arbete bygger på samproduktion mellan högs kolans forskare och aktörer utanför högskolan: företag, organisationer, institutioner, konstnärer och medborgare. En fysisk upplevelse av en möjlig framtid I framtidskikaren ser du panoramabilder av hur en plats skulle kunna se ut i framtiden. Genom att placera framtidskikaren i den miljö som skall förändras kan man direkt jämföra bilderna med verkligheten. Kikaren har utvecklats av Unsworn Industries, som drivs av två före detta studenter vid Malmö högskola. Konceptet växte fram i samarbete med Malmö stad, som ville skapa medborgardialog och hitta lösningar för att visualisera medborgarnas idéer kring hållbar stadsutveckling. medea vid Malmö högskola har varit med och utvecklat en metod för panoramaworkshops som låter medborgare bygga sina egna framtidspanoraman.»det har varit väldigt spännande att utveckla framtidskikarens användningsområden tillsammans med Malmö högskola; forskningsperspektivet har tillfört mycket till projektet. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att utarbeta fler medborgarverktyg tillsammans«, säger Tina Giannopoulou på Malmö stad.

8 12.03 lunchmatsalen, odontologiska fakulteten odontologiska fakulteten Odontologiska fakulteten är Malmö högskolas äldsta fakultet. Här kan du utbilda dig till tandhygienist, tandläkare eller tandtekniker. Cirka tandläkare har utbildats här och sedan 1953 har över 200 forskare disputerat vid fakulteten. För att slippa hänga i luften som en ballong»för oss är det viktigt att ha en anknytning till Odontologiska fakulteten; det stärker oss i arbetet med att kvalitetsutveckla vården. Vi kan både bidra till och ta del av forskning. Samarbete med fakulteten gör det också lättare att rekrytera nya medarbetare.«omdömet kommer från Anders Nylander, tandvårdschef i Kalmar, idag i Malmö för ett möte i den Regionala samverkansgruppen för tandläkares specialiserings utbildning. Lars Bondemark, dekan på Odontologiska fakulteten, håller med:»vi kan inte bedriva utbildning och forskning utan en bra dialog med tandvården. Vi är helt beroende av samverkan, utan den hänger vi i luften som en ballong. Via samverkan kan utbildnings- och forskningsresultat lättare få genomslag och tillämpas i vården och forskningsfrågor som uppstår i vården snabbare nå forskarna.«

9 13.21 teknik och samälle Utbildningar som motsvarar branschens behov I utvecklingsrådet för Medieteknik möts lärare, studenter och representanter för mediebranschen. Tillsammans har de en rådgivande funktion och diskuterar aktuella och planerade utbildningar.»via utvecklingsrådet får vi en återkoppling på om våra utbildningar motsvarar mediebranschens behov«, säger Henriette Lucander, studierektor för Medieteknik. Andreas Engler arbetar som produktionsledare för tryck- och webbproduktioner på ikea Communications. Han har varit både student och lärare inom Medieteknik på Malmö högskola.»jag kan vara med och påverka aktuella utbildningar, ge råd utifrån ikea:s perspektiv vad studenterna behöver för att snabbt komma in i sina blivande arbetsuppgifter. Jag kan också vara ett bollplank för dem som vill genomföra projektarbete eller examensarbete hos oss.«med örat mot marken Malmö högskola samarbetar med externa partners för att ta fram nya utbildningar eller omarbeta befintliga. Allt för att på bästa sätt förbereda högskolans studenter för arbetslivet.

10 13.57 odontologiska fakulteten»via samarbete kommer vår forskning f ler till delför att få något gjort går det inte att sitta ensam på sin kammare. I många forskningsprojekt är det nödvändigt med specialistkompetens från flera håll och då gäller det att samarbeta!«det säger Ann Wennerberg, professor vid Odontologiska fakulteten, med ett brett nätverk av forskarkollegor världen över. «Via samarbete kommer vår forskning fler till del. Det är också både roligare och lättare att komma fram till något vettigt om man gör det tillsammans.«i ett av hennes forskningsprojekt om implantat deltar postdoc-studenterna Ryo Jimbo från Japan och Stefan Vandeweghe från Belgien:»Ann är en av de bästa inom implantatforskning. Många forskare vill komma hit och vi känner oss lyckligt lottade.«implantatforskningen bedrivs i nära samarbete med industrin, där företaget Promimic varit en samarbetspartner i flera år. forskning i samverkan Malmö högskolas forskning bedrivs i nära samspel med medborgare, företag och andra samhällsaktörer. Promomic är ett av de drygt 200 företag Malmö högskola samarbetar med.

11 15.22 folkets park näktergalen Mentorsprogrammet Näkter galen är ett led i Malmö hög skolas arbete med breddad rekrytering och sker i samarbete med skolor i Malmö stad. Näktergalen ger studenter chansen att vara mentor åt ett skolbarn, som de träffar en gång i veckan under ett läsår.» Jag lär mig lyssna och kompromissa«omega och Nicole har förlagt veckans möte till Folkets Park. Sedan i oktober har de träffats några timmar varje vecka. De har varit och badat, fikat, gått på bio eller träffats hemma hos någon av dem. En gång bakade de kanelbullar. Omega går på lärarutbildningen, för att bli lärare i engelska och samhällsgeografi.»det här är mitt andra år som mentor och det har varit en bra erfarenhet. Det är nyttigt att försöka förstå någon som inte är i ens egen ålder. Jag lär mig lyssna och kompromissa. Jag vet ju inte alltid bäst bara för att jag är äldst. När Nicole berättar olika saker för mig ger det mig idéer om hur jag vill arbeta som lärare.«nicole går i tredje klass och verkar vara trygg i Omegas sällskap.»omega är rolig och snäll«, säger hon och har svårt att välja vad som varit roligast hittills.»allt har varit bra.«

12 16.53 pricewaterhousecoopers mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap Malmö högskola och Mittuniversitetet driver en nationell mötesplats för att utveckla forskning, kunskap och kompetens inom social innovation och samhällsentreprenörskap. Verksamheten drivs i samarbete med näringsliv, offentliga och ideella aktörer, målsättningen är att främja framväxten av sociala innovationer.» Vi vill bidra till att minska mellanrummet«det är sen eftermiddag och arbetsdagen går mot sitt slut. I ett konferensrum högst upp på Anna Lindhs plats 4 tar Eva Lidmark på PwC emot Fredrik Björk från Malmö högskola och Björn Wäst från Skåne Stadsmission. De utgör en arbetsgrupp inom Mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap.»jag hoppas på ett kompetensutbyte mellan aktörerna och vill bidra till att minska mellanrummet mellan offentlig sektor, näringsliv, högskolan och den ideella sektorn«, säger Eva Lidmark. Hon säger att hon uppfattar Malmö högskola som professionell och visionär, med en tydlig ambition att ligga i framkant. Björn Wäst håller med och uppskattar att Malmö högskola aktivt driver frågan:»del aktighet och sam arbete med andra är viktigt för vårt arbete.«

13 17.28 fakulteten för lärande och samälle män på lut 2009 startade Mats Olsson nätverket Män på lut, för manliga studenter på Lärarutbildningen. Syftet är att diskutera och motverka det faktum att män är underrepresenterade inom yrket och att förhållandevis många av dem inte avslutar sin lärarutbildning.»för mig är mångfald kvalitetdet är skönt att träffa andra killar och få reflektera tillsammans med dem«, tycker Manuel Santos. Manuel deltar i nätverket Män på lut vars diskussioner hittills cirklat kring aktuella tv-program, filmer, böcker eller tidningsartiklar. Den så kallat nya mansrollen är ett ämne de varit inne och nosat på. Finns det till exempel en könsneutral lärarroll? Är det ens önskvärt? Mats Olsson som startat nätverket berättar om sitt uppsåt:»lärarutbildningen har i uppdrag att sträva efter jämnare könsbalans bland våra studenter. Vi måste helt enkelt försöka få fler män att söka och fullfölja våra utbildningar och uppmuntra dem att börja arbeta inom skolan. För mig är mångfald kvalitet.«

14 19.25 orkanenbiblioteket Hoppa om ni älskar Malmö FF! skiften Skiftesföreläsningarna på Malmö högskola är en serie kvalificerade samtal om skiften och förändringar i tiden. Föreläsningarna sker en gång i månaden under terminerna, är gratis och öppna för alla. Kvällens föreläsning på Malmö högskolas bibliotek har underrubriken: En kväll om identitet, lokal patriotism och fotboll. Utanför de flera meter höga biblioteksfönstren anas Malmös innerstad och en stor färja glider förbi medan publiken lyssnar och debatterar fotbollens roll igår, idag och imorgon. Andra följer föreläsningen via webben, direkt eller i efterhand. Skiftesföreläsningarna har funnits i flera år, kvällens samtal är nummer 115 i ordningen. I panelen sitter Malmö högskolas Torbjörn Andersson, som forskar om fotbollens roll som identitets skapare i några svenska städer. Torbjörn är lektor i idrottsvetenskap och kom precis ut med boken Spela fotboll bondjävlar. Under debatten flankeras han av Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan och Tony Ernst, journalist och före detta ordförande i mff Support.

15 20.07 kallbadhuset arbete efter studierna Malmö högskola vill hjälpa studenterna att ta tillvara studietiden och göra övergången till yrkeslivet så enkel som möjligt. Praktik under studierna, externa föreläsare och inspiration till att starta eget är några exempel på hur vi arbetar. Malmö högskola öppnar många dörrar Magnus Jönsson, Pauline Ernerfors, Per Salomonsson och Carl Vult von Steyern har alla gått på Malmö högskola. Ikväll möts de på»after work«på Kallbadhuset och samtalar kring hur deras vägar från studier till arbete sett ut.»jag hade inte fixat jobbet utan mina studier«, säger Pauline. Hon gick utbildningsprogrammet Produktionsledare Media och arbetar idag som produktionsledare på en webbyrå i Malmö. Här gjorde hon praktik och blev erbjuden jobb direkt efter studierna. Både Per och Carl har startat egna företag och tycker att Malmö högskola uppmuntrade dem att våga starta eget.»malmö högskola driver frågor kring entreprenörskap; det gav mig inspirerande möten och öppnade många dörrar«, säger Carl. Förmågan att vara självgående och ta ansvar för den egna utvecklingen är vad Magnus främst bär med sig från studietiden.

16 21.43 malmö Malmö högskola Grundad studenter medarbetare Erbjuder 100 program och 500 kurser Omsättning 1.2 miljarder kr Fem flervetenskapliga fakulteter/områden: Fakulteten för hälsa och samhälle Fakulteten för kultur och samhälle Fakulteten för lärande och samhälle Odontologiska fakulteten Området för teknik och samhälle produktion Hanna Holm, kommunikationsavdelningen, Malmö högskola formgivning Marie-Louise Friberg, Above foto Christoffer Lomfors text Lotta Solding, Ordspråk tryck Exaktaprinting 2011

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap 1 partnerskap Samverkan är viktigt för Malmö högskola. Vi samverkar aktivt med såväl näringsliv,

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Foto: Leif Johansson Vad kan Malmö högskola erbjuda ditt företag? Att avsätta resurser för samarbete med högskolan kan vara en viktig

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015 Utbildning, forskning och tandvård i symbios Odontologiska fakultetens vision för år 2015 utgår från Malmö högskolas visionsdokument Där mångfald gör

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Varför samverkar Malmö högskola? Partnerskap och samarbete är viktigt för Malmö högskola. Genom samverkan med andra aktörer vill vi på

Läs mer

» Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE

» Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE » Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE Upplägg: första halvan Utbildningssamverkan för jobb, innovation och

Läs mer

Högskolepedagogisk utbildning Modul 3 - perspektivkurs Projekt på K3 med kultur producenter Hösten 2005

Högskolepedagogisk utbildning Modul 3 - perspektivkurs Projekt på K3 med kultur producenter Hösten 2005 Högskolepedagogisk utbildning Modul 3 - perspektivkurs Projekt på K3 med kultur producenter Hösten 2005 Malmö, den 15 maj 2005 José Luiz Barbosa Kultur Produktion Konst, Kultur och Kommunikation (K3) Malmö

Läs mer

UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016

UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016 UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016 VÄLKOMMEN TILL ÖREBRO UNIVERSITET Universitetsdagarna är ett unikt tillfälle att se Örebro universitet från insidan. En dag fylld av möjligheter

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

VISION. Malmö högskola intar en framträdande roll när det gäller kunskapsdelning i Malmö, regionen och internationellt.

VISION. Malmö högskola intar en framträdande roll när det gäller kunskapsdelning i Malmö, regionen och internationellt. MALMÖ HÖGSKOLA DÄR MÅNGFALD GÖR SKILLNAD 2006 2015 VISION Malmö högskola har etablerat sig som Europas främsta professionsuniversitet känt som Malmömodellen där gränsöverskridande handlingskompetens inom

Läs mer

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en vinna-vinna-vinnasituation för CO-OP 1 Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för studenten, arbets givaren och oss på högskolan.

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 DSpace som system för årsredovisning av forskning Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 Malmö högskolas forskningsmiljöer, ett urval Medicin Biomaterial

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST Lina Benatti B2A ESTETISKA PROGRAMMET GY-GEMENSAMMA ÄMNEN Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Matematik 1b Engelska 5 Engelska 6 Samhällskunskap

Läs mer

Förverkliga din företagardröm!

Förverkliga din företagardröm! Förverkliga din företagardröm! Dags att gå vidare med din idé! Du får hjälp med att starta eller utveckla ditt företag. Välkommen med din ansökan senast 19 maj. www.kickstart2011.se Västerås Science Park

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School EIO Ledarskapsprogram Så här tycker några av deltagarna om vad programmet haft för omvälvande betydelse

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Sida: 2 (7) Om målbilden en för består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter

Läs mer

Konflikthantering. Malmö högskola. Självständigt arbete på grundnivå del 1. Ann-Sofie Karlsson. Lärarutbildningen. Kultur Språk Medier

Konflikthantering. Malmö högskola. Självständigt arbete på grundnivå del 1. Ann-Sofie Karlsson. Lärarutbildningen. Kultur Språk Medier Malmö högskola Lärarutbildningen Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå del 1 15 högskolepoäng Konflikthantering Ann-Sofie Karlsson Lärarexamen 210 hp Kultur, Medier, Estetik 2011-03-28

Läs mer

Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande

Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande Välkommen till Tallbohovskolan! Kunskap, kreativitet och nytänkande Kunskap, kreativitet och nytänkande Tallbohovskolan står för kunskap, kreativitet och nytänkande. Vi tänker i nya banor, har stark idérikedom

Läs mer

Entrepreneurship for Women

Entrepreneurship for Women Catching the Future Entrepreneurship for Women 5 oktober Ingrid Thuresson Välkomna! Vad är det för fel på Kvinnor.. Tolv myter om kvinnors företagande Uppdraget Ambassadör för kvinnors företagande Erfarenhet

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Övriga Bengmark, Daniel utb handl Bäckström, Lena utb hand/ sekr studievägledare Anna Edenbrandt 72 alumnikoordinator Mah

Övriga Bengmark, Daniel utb handl Bäckström, Lena utb hand/ sekr studievägledare Anna Edenbrandt 72 alumnikoordinator Mah 1 Närvarande ledamöter Christersson, Cecilia univ lekt vice ordf Neroth, Björn tandläkare klinikchef ftv Vult von Steyern, Per univ lekt ansv tandteknikerutb Wretlind, Katarina univ lekt ansv tandhygienistutb

Läs mer

Barns uppmärksamhet. Självständigt arbete på grundnivå, SAG, del III. Farzaneh Foroghi Examinator: Els-Mari Törnquist.

Barns uppmärksamhet. Självständigt arbete på grundnivå, SAG, del III. Farzaneh Foroghi Examinator: Els-Mari Törnquist. Malmö högskola Lärande och samhälle Kultur, språk, medier KME kurs 3:2 Barns uppmärksamhet En studie om att fånga barns uppmärksamhet och behålla den. Självständigt arbete på grundnivå, SAG, del III Farzaneh

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 BESLUT. Sara Bjärstorp, prefekt. Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3

Verksamhetsplan 2012 BESLUT. Sara Bjärstorp, prefekt. Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3 MAH /Kultur och samhälle Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3 Sara Bjärstorp, prefekt BESLUT Fastställd i KS fakultetsstyrelse 2011-11-21 Dnr KS 19-2011/1708 Verksamhetsplan 2012 Institutionen

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi I-mentor mentorsprogrammet på Industriell ekonomi Lunds Tekniska Högskola Text: Christian Johansson & Nina Åxman. Bilder: Johan Majtorp & Mats Nygren. Layout: Hanna Johansson Välkommen till I-mentor! För

Läs mer

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå Mahr 16-2014/532 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2014-11-19 Cecilia Christersson Karin Sjögren,

Läs mer

Videdal för Framtida Malmö

Videdal för Framtida Malmö Videdal för Framtida Malmö Vi har varit med om en resa. Kanske en annan resa än vad som var tänkt från början. Det har blivit annorlunda än om det inte funnits något projekt. Men vi vet inte ännu vad det

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

ITinstitutionen bit för bit

ITinstitutionen bit för bit ITinstitutionen bit för bit Institutionen för informations teknologi: världs ledande med en unik bredd och ett djupt vetenskapligt kunnande INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONS TEKNOLOGI unik bredd och unikt

Läs mer

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering?

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 18 nov 2016 Aleksandra Sjöstrand Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? Vad handlar breddad rekrytering om? Jag är, hittills, den enda i familjen som läst på universitet. En följd av att komma

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN VI SKAPAR KUNSKAP TILLSAMMANS! Kan en högskola förändra världen till det bättre? Svaret på frågan är tveklöst ja! Men vår tids stora samhällsutmaningar är komplexa och

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Erland Skommevik MEDVERKANDE

Erland Skommevik MEDVERKANDE Erland Skommevik Erland Skommevik Jag har lång erfarenhet som idrottslärare och är fortfarande verksam som lärare på gymnasiet. Jag startade Undervisningsvideo 1988, eftersom jag tyckte att det saknades

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Att bygga en generell examen

Att bygga en generell examen Att bygga en generell examen - TANKAR OM HUR EN GENERELL EXAMEN FÅR RÄTT INNEHÅLL Anna Selfvén Allmän studievägledare, Lunds universitet Allmän studievägledning LU -Vad kan jag välja utifrån mina intressen?

Läs mer

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM AUDITION SPEED DATE FÖRBEREDANDE AKTIVITETER FÖR STUDENTER Inför Audition Kartlägg

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Verksamhetsplan 2017 Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Allmänt Litteraturvetenskap är det största ämnet inom Institutionen för kultur och estetik (IKE) sett både till antalet anställda

Läs mer

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik 2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik Saco studentråds tiopunktsprogram Så kan studenter bidra till regional kompetensförsörjning Saco studentråds

Läs mer

Så klarar dina tänder julens goda Julklappstips Öppet hus hos Folktandvården

Så klarar dina tänder julens goda Julklappstips Öppet hus hos Folktandvården t e d a l b Frisk Så klarar dina tänder julens goda Julklappstips Öppet hus hos Folktandvården Gott nytt Frisktandvårdsår! Ett nytt år är snart här. För många är det dags att teckna ett nytt Frisktandvårdsavtal.

Läs mer

SkanskaGymnasiet Välkommen till verkligheten

SkanskaGymnasiet Välkommen till verkligheten SkanskaGymnasiet Välkommen till verkligheten Om Skanska Skanska är ett internationellt ledande byggföretag med lång erfarenhet inom branschen (grundades 1887). Skanska arbetar med projektutveckling och

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare Domstolsakademin Utbildning för nyutnämnda domare I dag är frånvaron av tingsmeritering inget hinder för den som vill söka en domartjänst. Nyttan är ömsesidig. Jurister från den privata sektorn eller andra

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Den högre utbildningen i Dalarna har långa traditioner inom ingenjörsutbildning (Fahlu Bergsskola 1822), lärarutbildning (Folkskolelärarinneseminariet

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Kommunikationsstrategi för samverkan och externa relationer vid GIH

Kommunikationsstrategi för samverkan och externa relationer vid GIH STRATEGI Datum: 2017-01-30 Diarienummer: GIH 2016/600 Författare: Louise Ekström Karin Larsén Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2017-02-17 Giltighetstid: februari 2017 - juni 2018 1(6) Kommunikationsstrategi

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SUHF-seminarium om lärosätenas roll i arbetet med flyktingar 2016-02-16 Patricia Staaf 2 AV 4 PRIORITERINGAR 2016: Att utveckla

Läs mer

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg 2017-11-10 Aleksandra Sjöstrand Ett förslag från regeringen till ändring i högskolelagen att universitet och högskolor i stället för att aktivt

Läs mer

Kerstin Thams tal vid rektorsinstallationen 12 februari Det är en stor ära för mig att bli installerad som rektor vid Sveriges största högskola ett

Kerstin Thams tal vid rektorsinstallationen 12 februari Det är en stor ära för mig att bli installerad som rektor vid Sveriges största högskola ett Kerstin Thams tal vid rektorsinstallationen 12 februari Det är en stor ära för mig att bli installerad som rektor vid Sveriges största högskola ett ungt, ambitiöst lärosäte med stor potential. Det har

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer