ÅRSMÖTE Verksamhetsår 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅRSMÖTE Verksamhetsår 2014"

Transkript

1 ÅRSMÖTE Verksamhetsår 2014

2 Årsmöte Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av föredragningslista/dagordning 3. Frågan om mötets behöriga utlysande 4. Fastställande av röstlängd 5. Val av mötets ordförande 6. Val av mötets sekreterare 7. Val av två rösträknare att jämte ordföranden justera årsmötesprotokollet 8. Behandling av verksamhetsberättelser, styrelse och utskott berättar 9. Behandling av verksamhetsplaner, styrelse och utskott berättar 10. Behandling av ekonomisk berättelse och budget Föredragning av revisorernas berättelse 12. Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen 13. Fastställande av medlemsavgifter för lokalföreningen för Fastställande av antal ledamöter i styrelsen 15. Val av styrelse, ordförande, ledamöter och suppleanter 16. Val av revisorer och suppleanter till dessa 17. Val av ombud till riksårsmötet 18. Val av ledamöter i Valberedningen, varav en sammankallande 19. Motioner till Riksårsmötet 20. Fastställande av föreningens stadgar 21. Övriga i förväg anmälda frågor 22. Övrig information 23. Prisutdelning (Årets Gneistimästare, Gneistavlare, Gneistiavelshäst och nomineringar) 24. Mötet avslutas Punkt 8 - Behandling av verksamhetsberättelser, styrelse och utskott berättar Föreningens/styrelsens övergripande verksamhetsberättelse 2014 Under 2014 har förstås stort fokus legat på planerande och genomförande av SM på Wången. Flera styrelsemedlemmar var mycket engagerade i SM-arbetet och därför beslutades tidigt att lägga mesta krutet på detta. SM blev mycket lyckat både ekonomiskt och som arrangemang i helhet. I övrigt har styrelsearbetet flutit på mycket bra med god uppslutning till styrelsemötena. Nyligen har en ansökan skickats in angående inträde i Riksidrottsförbundet, genom Sve nska Ridsportförbundet - allt i enlighet med riktlinjer från SIF. Vi ser med spänning fram emot vad detta kan leda till i framtiden. Det har under året varit svårt att uppbåda alla de ideella krafter som behövs för att hålla föreningen flytande, till exempel var det enormt svårt att hitta funktionärer till årets Gneisti Open och Islandshästens dag ställdes in. Kanske sög årets jättearrangemang SM musten ur medlemmarna, men förhoppningsvis kommer nya friska tag att tas under Ett tecken på detta är att det under höstens medlemsmöte, som var något av ett krismöte då föreningen faktiskt hotades av nedläggning, uppenbarade sig ett flertal nya medlemmar i de flesta utskott - även de som varit vilande under Detta gäller med undantag av GneistiWeb och GneistiNytt, som fortfarande hänger lite i luften.

3 Verksamhetsberättelse Tävlingsutskottet 2014 blev ett lite annorlunda tävlingsår då största fokus låg på SM. Vintertölten kunde genomföras i vanlig ordning i mars, vilken anordnades på passbanan. Light och kval kunde dock inte genomföras då ovalbanan var under renovering inför SM juni genomfördes ett mycket lyckat SM som vi i Gneisti kan vara stolta över. Som en bonus har vi nu, förutom ett uppsving i föreningskassan också en riktigt snygg och uppdaterad tävlingsplats med perfekt pass- och ovalbana samt fräscha domarkurer. Trots sinande krafter efter SM lyckades vi även genomföra ett Gaedingakeppni-kval 22 augusti med 33 anmälda, samt ett Gneisti Open med SM-kval augusti, med 47 anmälda ekipage. //Katarina Bodne Verksamhetsberättelse Kursutskottet Februari februari var det en helgkurs för Gummi Einarsson på Wången. Vi körde en all inclusive kurs med mat, boende, fika och ridhus. 11 st. deltagare två dagar samt två st. deltidskursare (1 lördag och 1 söndag) Våren 2014 Seriekurs med tävlingsinriktning för Gummi Einarsson. Vi hade sju träffar under våren, varav en heldag och med första träffen endast teori. Träning både i ridhus, ovalbana och passbana. Gruppen åkte och tävlade i Timrå i början av maj och efter det hade vi sjunde gången teori med genomgång av film som vi hade filmat på alla i Timrå. 9 deltagare Augusti 2014 Ridkurs på Wången, den klassiska tredagars augusti för Atli Gudmundsson och Gummi Einarsson. 20 deltagare med logi, mat, fika, spabad, massage, ridning i ridhus paddock - ovalbana och passbana. Clinics och teori. Kurserna anordnade i Gneists regi har gått ganska jämnt upp ekonomiskt. Utöver dessa kurser har det anordnats ett flertal ridkurser i privat regi runt om i länet. Utskottet har saknat kursansvarig, därför har jag varit tillfälligt inhoppad kursfixare. //Maria Ärnström Verksamhetsberättelse Ungdomsutskottet Under 2014 har ungdomsverksamheten fokuserat på SM. Alla ungdomar/juniorer som tog sig till SM fick tävlingsavgiften betald av Gneisti. På SM på Wången deltog 3 av våra duktiga ungdomar. Det var juniorerna Jack Eriksson och Linda Rós Gudnadotter samt YR Angelica Löfgren. Alla gjorde fina prestationer och visade fin ridning och bra hantering av hästar! Angelica Löfgren och Spenna frá Ytra Skógum tog sig till B-final i T1 och kom på tredje plats med poängen 5,78. Jack Eriksson tävlade på 3 hästar; sin egen Yggdrasill från Jarde samt de inlånade hästarna Ask från Gullunge och Kolskeggur frá Bakkakoti. Jack lyckades bäst med Kolan och blev 2:a i T1, samt svensk mästare i T1 och dessutom 3a i V1. Jacks prestationer tog honom hela vägen in i landslaget! Linda Rós Gudnadotter tävlade på Kjarkur från Kåbäckängen och tog brons i T1 samt fick utmärkelsen bästa svenskfödda häst i T1.

4 Jack och Kolan red SM och NM. På NM vann han V1 för juniorer! Angelica och Spenna Linda Rós och Kjarkur På medlemsmötet den 8 november valdes nya krafter in i ungdomsutskottet: Erica Herbertsson, Linda Rós Gudnadotter och Elina Hellman. Lena Fernlund finns kvar och stöttar om så behövs! //Lena Fernlund Verksamhetsberättelse Fritidsutskottet Detta utskott har under 2014 saknat ansvariga, därför saknas verksamhetsberättelse.

5 Verksamhetsberättelse Avel Detta utskott har under 2014 saknat ansvariga, därför saknas verksamhetsberättelse. Under SM-veckan arrangerades ett Avelschampionat på Wången. Verksamhetsberättelse GneistiNytt I vanlig ordning har fyra nummer av tidningen utgivits med plan om utdelning i februari, maj, augusti och december. Årets näst sista nummer (nr 3) blev dock försenat ända till slutet av oktober. Det var trögt att få in material under det gångna året, speciellt till årets två sista tidningar. Tidningarna har över lag varit tunnare än tidigare år. Redaktionen har bestått av Birgitta Svensson, Sofia Ljungdahl och Gun Sjöström. Bigge har jagat in material och snickrat ihop tidningen inför tryck och Sofia har även detta år hjälpt till med korrekturläsning. Gun har ansvarat för annonsförsäljning. Redaktionsmedhjälpare/ny ansvarig har sökts även detta år. Sedan hösten 2011 har medhjäl -pare efterlysts inom föreningen och den efterlysningen kvarstår. Tidningen har tryckts och distribuerats av CT Impress i Linköping. //Östersund , Birgitta Svensson Verksamhetsberättelse Web Tillfälligt ansvarig Maarit Friman, i övrigt vilande utskott Punkt 9 - Behandling av verksamhetsplaner, styrelse och utskott berättar Föreningens övergripande verksamhetsplan 2015 Antal styrelsemöten - minst 4 st, enligt stadgarna. Datum bestäms under konstituerande styrelsemöte. Ett medlemsmöte hålls under hösten, förhoppningsvis i samband med aktivitet som tex Islandshästens dag vilket varit mycket uppskattat. En belöning till områdesansvariga personer före, under och efter SM kommer att ordnas i form av övernattning, supé och Wallmansshow på Holiday Club. Det har även diskuterats att en större fest vore på sin plats för att fira ett lyckat SM och även som en "kick-off" inför framtiden, dock finns inga specifika planer ännu. Verksamhetsplan Tävlingsutskottet Årets tävlingar; -Norrländska mästerskapen, nationell tävling Wången juni -Gneisti Open, regional tävling Wången augusti Under våren 2015 kommer utskottet att fokusera på att introducera och utbilda nya medlemmar som kan hjälpa till med framtida tävlingar och därför kommer vårens tävlingar (kval och light) att ställas in. Detta pga. att vi i nuläget är för få medlemmar som kan anordna tävlingar samt även för att det under de senaste åren varit väldigt få anmälda. Vi hoppas dock att vi kan återuppta dessa tävlingar under Vintertölten har vi i år lämnat över till Wångens hippologer åk. 2 med hopp om att kunna rekrytera framtida intresserade medlemmar till tävlingsutskottet. //Katarina Bodne

6 Verksamhetsplan Kursutskottet Ridning och Självkänsla April. Intruktör: Haffi Gíslason deltagare. Plats: Wången. Ridning och Självkänsla Maj. Intruktör: Haffi Gíslason deltagare. Plats: Wången. INSTÄLLD - pga för få anmälningar. Miljöträningskurs. 4-5 Juli. Instruktör: Madelene Olsson. Minst 8 deltagare, max 12. Plats: Österåsens rid- och köranläggning. Miljöträningskurs Augusti. Instruktör: Madelene Olsson. Minst 8 deltagare, max 12. Plats: Österåsens rid- och köranläggning. Seriekurs i pass Juni -Oktober. Instruktör: Guðmundur Einarsson. Tredagarskurs Augusti. Instruktörer: Anton Páll Nielsen "Toni", Atli Guðmundsson, Guðmundur Einarsson. 24 deltagare. Plats: Wången Ridning och Självkänsla 2 Eventuellt hösten. Instruktör: Haffi Gíslason Baskurs i hästkännedom. Oktober / November. Instruktör: Anna Rudbäck Danielsson eller Rebecka Frej. Plats: Sörbygården. Långsiktiga kursplaner inför 2016: Seriekurs Haffikurs fortsättning Tölt in harmony Miljöträningkurs Ofta finns ett stort utbud av kurser och utbildningar i Gneistiland, i de fall dessa arrangeras av privatpersoner kan kurserna vara svårtillgängliga för medlemmar med begränsat kontaktnät. Det känns därför viktigt att kurser även fortsättningsvis arrangeras i Gneistis regi, och annonseras ut till samtliga medlemmar. Det är fritt fram för medlemmar i Gneisti att arrangera kurser i Gneistis regi; i dessa fall gäller Gneistis kursregler samt att kursavgifter skall inbetalas på Gneistis konto, samt ev överskott tillfalla föreningen. Styrelsen eller kursutskottet ska kontaktas innan. //Helené Olofsson, Emma Rasmusson, Brigitti Åström Verksamhetsplan Ungdomsutskottet Ungdomsgruppen planerar att försöka få till en Bowlingkväll på Mötesplats Oviken för Gneistis ungdomar. Under denna kväll tänkte vi höra vad ungdomarna vill göra, så vi får fler idéer till aktiviteter. //Linda Rós Gudnadotter, Elina Hellman, Erica Herbertsson

7 Verksamhetsplan Fritidsutskottet **Privat visning av filmen "Hästar & män" för Gneistis medlemmar på Bio Regina. ** Ridtur med utgång från Sörbygården i Påsk. Förslag på datum? 2 timmars tur med fika. Möjlighet att hyra häst hos Ann-Sofie finns för dom som ingen har, el bor långt ifrån & vill följa med. Annars tillfälle att kunna locka med nya medlemmar kanske? Normalpris 575:- men specialpris för Gneistimedlemmar inkl fika 400:- Med egen häst betalar man bara fika 75:-. Fika när vi kommer tillbaka i Grillkåtan vid utsiktsplatsen. Tidsåtgång inkl hästskötsel, intro på ridplan ridtur samt fika: ca 3,5 timmar. ** Fjällritt Ljungdalen med erfaren guide & hovslagare v 33 ons-sön. Dagsturer med utgång från Ljungdalen till bla Himmelsrasta - Helags. Ljungdalen till Ljungris mot Gåsen (gamla lappvägen-tjallingen) Ljungdalen- Nyvallen mot Postvallen- Kläppen- Kesudalen. Ev lasta hästar & rida uppe på Flatruet. Dagsform & väder styr målet! Boende på Wärdshuset Helags. Ca pris 3300:- ** Almanacka, som köps privat el bekostas av Gneisti? ** Dagsturer med utgång från de som vill, spontanannonseras ut eftersom på FB. ** Ridtur med utgång från Åkre i Brunflo ev möjlighet till bad med häst. Ca 2 mil egen medhavd fika? ** Anordna en Trec - bana ev i Brunflo? ** Tappskokurs i år annars ** Halloweenritt? Var när hur? //Åsa Lewin, Lena Vedin Verksamhetsplan GneistiNytt Utgivningsplan, preliminär: Nr 1 18 februari (Sista materialdag 18 januari) Nr 2 15 maj (Sista materialdag 15 april) Nr 3 4 september (Sista materialdag 4 augusti) Nr 4 11 december (Sista materialdag 11 november) Den planerade utgivningsplanen är i största möjliga mån anpassad efter de olika arrangemang som Gneisti kör under året. Låt 2015 bli året då vi alla hjälps åt att skicka in bidrag till tidningen! Utan bidrag, i form av både text och bild, blir det tunna tidningar... Nuvarande redaktör Birgitta Svensson fortsätter uppdraget tills vidare mot överenskommet arvode. Korrekturläsare Sofia Ljungdahl och annonsförsäljare Gun Sjöström fortsätter sina respektive uppdrag. Och finns det någon där ute som vill vara med i redaktionen hör av er! :) //Östersund , Birgitta Svensson Verksamhetsplan Avel Ej inkommit till styrelsen

8 Punkt 10 - Behandling av ekonomisk berättelse och budget Gneisti ekonomi 2014 Plusgiro saldo ,72 Plusgiro saldo ,61 Fordringar 9 724:- Skulder o eget kapital ,11 Intäkter (se resultaträkning) ,38 Kostnader (se resultaträkning) ,89 Resultat ,49 Antal medlemmar: 152 Kommentarer till Gneisti ekonomi Ungdomarna har inte själva haft några aktiviteter som kostat pengar under Gneisti har sponsrat ungdomarna på anmälningsavgiften till SM och även haft en lägre anmälningsavgift på de övriga tävlingarna. Utbildning har heller inte haft någon verksamhet under året. Gneisti-Nytt har kostat totalt :- och hemsidan har kostat 5 653:- Den totala annonsintäkten har varit :- vilket har gett tidning och hemsida ett minus på :- SM buffar trycktes, köptes in och såldes Dessa gav oss en vinst på ,50 Lotter såldes under SM för :-, där var alla priser sponsrade så det blev ett bra netto till föreningen. Ovalbanan med tillhörande sekretariat, framridning och passbana har renoverats, byggts och förbättrats med nya ytskikt, nytt staket, nya domarkurer och ett uppfräschat sekretariat mm för ,65. Välbehövligt! Kursverksamheten har inte varit särskilt omfattande under året, men de kurser som varit har gått med en liten vinst på 3 558,70 Tävling har förutom SM också gått lite på sparlåga. Gneisti Open blev en dyr tillställning eftersom vi hade fem domare och det var SM kval. Övriga tävlingar har gått med vinst, så totalen för tävlingar blev ,61 Sponsorbidrag på 5 000:- vardera har vi delat ut till Hjalti Gudmundsson och Jack Eriksson som representerade Sverige under Nordiska Mästerskapen i Herning. Möteskostnader har dels varit fika och priser till våra egna medlems och årsmöten. Det har också varit externa möten, såsom utvärderingsmöte SM i Stockholm samt tävlingsseminarium också i Stockholm. SM blev en mycket lyckad tillställning både ekonomiskt och trivselmässigt! Gneisti gjorde en total vinst på SM med ,35!! Hurra! Årets totala omsättning blev ;38 Balansrapport - se separat bilaga Resultatrapport - se separat bilaga

9 BUDGET 2015 BUDGET 2015 INTÄKT UTFALL KOSTNAD UTFALL Medlemsavg Kurs Gneisti-Nytt Annons övr. 0 Möteskostn Tävling Hemsida Ovalbana Resekostnad 0 Porto o adm Försäkringar Ungdom Utbildning Bankkostnad Övrigt Funktionärsresa* Summa * Pengar från SM vinst 2014

10 Punkt 15 - Val av styrelse, ordförande, ledamöter och suppleanter Valberedningens förslag till styrelse 2015: Ordförande 1 år (nyval) Joanna Sätter Sekreterare 2 år (nyval) Jenny Dalby Ledamot (1 år kvar) Kattis Bodne Ledamot 1 år (nyval) Helene Olofsson Ledamot och kassör 2 år (nyval) Sara Sonidsson Suppleant 1 år (fyllnadsval Helene O) Emma Rasmusson Suppleant 1 år (nyval) Camilla Hed Punkt 18 - Val av ledamöter till Valberedningen Styrelsens förslag: Greta Germer, Ulla Ellebrink (tillfrågade och tackat ja) Sammankallande? En tredje medlem är önskvärt, förslag? Punkt 19 - Motioner till Riksårsmötet Inga motioner har inkommit till Gneistis styrelse från Gneistimedlemmar. MOTION nr 1, Vilja Förslag Att se över SIFs policy angående våra medlemmar med funktionshinder, kanske i synnerhet handikappidrotten. Att se över behovet/intresset i Sverige av en handikappsekton. Kan SIF påverka internationellt samarbete i den här frågan? Islandhästen förs ofta fram som en hästras som är synnerligen väl lämpad för personer med funktionshinder bla på grund av sin storlek och sitt fantastiska lynne samt mjuka gångarter, men det finns tex ingen möjlighet för personer med funktionshinder att tävla annat än mot personer utan funktionshinder. Inom dressyrsporten finns ett väl utvecklat system inom handikappidrotten och vi kan kanske dra nytta av deras erfarenheter. Styrelsen föreslår att motionen bifalles

11 Motionen är riktig i tiden och vi finner att motiveringen är väl grundad. MOTION nr 2, Roland Ekström som egen medlem Förslag -Det fastställs en SM bana där vi anordnar SM varje år. Då kan vi satsa på förbättringar efterhand när det gäller bankvalité och publikvänlighet. OM man drar en linje från Uppland till Norska gränsen så bor 85% av Sveriges befolkning söder om denna linje, därför bör banan finnas strax söder om Mälardalen så att den totala milen för samtliga hästar att transporteras, minimeras. Chansen ökar också att det kommer mer publik om banan ligger mer centralt. - Det bildas en SM grupp (ex. 3-5st) som har till uppgift att organisera SM varje år. Gruppen skulle kunna använda medlemmar i samtliga föreningar runt om i Sverige för genomförandet. Man skulle kunna ordna SM kurser/info för de som är intresserade ute i föreningarna. Det är bra om det finns en kontinuitet i gruppen så att varje års erfarenhet samlas i gruppen. Det är bra om det finns en kontinuitet i gruppen så att varje års erfarenhet samlas i gruppen Förhoppningsvis ska det bli lättare att organisera och genomföra SM efter varje år då banan och organisationen förbättras efterhand. Styrelsen föreslår anses besvarad Tävlingssektionen (TS) föreslår att SIF tar över genomförandet av SM från lokalföreningarna. Tills vidare bör man hyra in sig på existerande banor. En arbetsgrupp som utreder möjligheten till detta fr.o.m SM 2017 bör utses med representant från TS och Styrelse. MOTION nr 3, Ofeigur genom ordf. Roland Ekström Förslag - Det bildas en SM grupp (ex. 3-5st) som har till uppgift att organisera SM varje år. Gruppen skulle kunna använda medlemmar i samtliga föreningar runt om i Sverige för genomförandet. Man skulle kunna ordna SM kurser/info för de som är intresserade ute i föreningarna. Det är bra om det finns en kontinuitet i gruppen så att varje års erfarenhet samlas i gruppen. Det är bra om det finns en kontinuitet i gruppen så att varje års erfarenhet samlas i gruppen Förhoppningsvis ska det bli lättare att organisera och genomföra SM efter varje år då banan och organisationen förbättras efterhand. Styrelsen föreslår anses besvarad Tävlingssektionen (TS) föreslår att SIF tar över genomförandet av SM från lokalföreningarna. Tills vidare bör man hyra in sig på existerande banor. En arbetsgrupp som utreder möjligheten till detta fr.o.m SM 2017 bör utses med representant från TS och Styrelse. MOTION nr 4, Vallfari genom ordf. Sverre Launy (tillägg/ändring i fet text) Förslag Vi yrkar att ett stycke tillförs under 6 Medlemskap i förbundets stadgar med lydelse och placering enligt medan: Medlemskap i förbundet medges den som har intresse av att stödja förbundet, dess syfte och målsättning och som förbinder sig att efterleva dessa stadgar samt årligen erlägga fastställd medlemsavgift. Förbundet och dess föreningar är öppna för alla som stödjer och bejakar dess verksamhet och syften. Inga former av särbehandling beroende på fysiskt eller psykiskt handikapp, sexuell läggning, etnisk, social eller kulturell bakgrund får förekomma.

12 Alla medlemmar är medlemmar i både förening och förbund. Varje medlem är huvudmedlem i en förening, men det är även tillåtet att vara med i flera föreningar och då som stödmedlem. Stödmedlem har samma rättigheter som huvudmedlem. Stödmedlemmar i förening räknas dock inte in i underlaget för beräkning av antalet ombud till riksmötet. Inom förbundet finns två typer av föreningar: Lokalföreningar och Ridverksamhetsförening. Knuten till Ridverksamhetsförening skall det finnas en av förbundet godkänd verksamhet. I tävlingssammanhang representerar man alltid den förening i vilken man har sitt huvudmedlemskap. I Lokalförening är medlemskap som kan sökas senior, junior, och familjemedlemskap. Junior är en person t o m det kalenderår hon/han fyller 18 år. Familjemedlem är en person boende på samma adress som en seniormedlem. En form för introduktionsmedlemskap finns. I Ridverksamhetsförening är medlemskap som kan sökas Ridverksamhetsmedlem senior eller -junior. RV-junior är en person t o m det kalenderår hon/han fyller 18 år. Samt ordinarie senior och juniormedlemskap. Endast medlemmar med ordinarie medlemskap kan tävla vid officiella tävlingar. Enskild medlem som uppträder uttalat illojalt eller aktivt motarbetar förbundet kan varnas och/eller uteslutas efter beslut av förbundsstyrelsen. Medlem kan överklaga ett sådant beslut till riksmötet. Lokalförening eller Ridverksamhetsförening som bedriver en verksamhet som står i strid med förbundets målsättning och regler kan varnas och/eller uteslutas efter beslut av f örbundsstyrelsen. Medlem, lokalförening eller Ridverksamhetsförening kan överklaga ett sådant beslut till riksmötet. Det blir allt mer nödvändigt att tydligt markera mot alla former av diskriminering i samhället i stort. Det är därför nödvändigt att som förbund tydligt markera att så länge man stödjer förbundets och dess föreningars verksamheter är man välkommen som medlem oberoende av var man kommer ifrån, vilken sexuell läggning man har eller vilken kulturell eller etnisk bakgrund man har. Styrelsen föreslår att motionen bifalles Inga ytteliggare kommentarer förutom det som motionen åberopar MOTION nr 5, ungdomssektionen genom ordf. Tanja Zabel Förslag Att regeln som gör att ekipage är tvungna att uppnå kvalpoängen två gånger ska ändras så att man återigen bara behöver uppnå kvalpoängen en gång. Den nya regeländringen innebär att det kommer bli både dyrare och svårare att kvala till SM. Hästarna kommer behöva hållas på topp under en mycket längre period vilket of ta inte gynnar resultaten som görs senare under säsongen och vissa kommer inte längre ha råd att försöka kvala till SM. Styrelsen föreslår att motionen avslås 2013 hade TS ett förslag till tävlingsmötet att genomföra att man ska kvala två gånger till SM. Detta beslutades då att genomföras fr o m 2015, vilket genast informerades om på hemsidan Bakgrund till förslaget: Det har länge varit så att många startande på SM ej når upp till kvalpoängen igen på SM. På SM 2013 gällde det mer än 50% av ekipagen. Dvs på SM är det mer än halva startfältet som får poäng lägre än vad kravet är för att man ska få starta på SM. Det är för stort antal. Vi vill genom det nya förslaget få ryttarna bättre förberedda inför tävlandet på SM, samt få ett rättvisare system.

13 MOTION nr 6, Vestur Barbro Bäckström Förslag 1. Arbeta fram ett bra förslag på fast ordningsföljd för regionala och nationella tävlingar. Mycket onödig tid läggs ner i många klubbar inför varje tävling för att hitta en bra lösning. 2. Ersätt hästägarförsäkran med en ruta att sätta kryss i på anmälan. Där bekräftar hästägaren att hästen varit frisk och inte har varit i kontakt med sjuka hästar tre veckor innan tävlingstillfället. Samma text som vi i dag har på hästägarförsäkringen. Ridsportförbundet har ett liknande system. Ersätta hästägarförsäkran enligt vårt förslag, samt att göra ev. förändring på anmälningsblanketten. Styrelsen föreslår anses besvarad Svar på fråga 1: En tidsplanering för nationella tävlingar finns och kommer att skickas ut från TS. Svar på fråga 2: Angående hästägarförsäkran så föreslå vi att TS får i uppgift att utreda möjligheten i detta. Punkt 20 - Fastställande av föreningens stadgar STADGAR FO R GNEISTI ISLANDSHA STFO RENING 1 Föreningens firma Föreningens firma är Gneisti Islandshästförening. 2 Föreningens ändamål Gneisti Islandshästförening är en ideell förening med syfte att verka för islandshästens användning inom hästsporten samt därtill anknuten verksamhet. Föreningen ska uppmuntra avel till en renrasig islandshäst som kan användas inom tävling, utbildning och fritidsridning. Föreningen följer de normer och lagar som gäller för sporten enligt FEIF och FITE. Föreningen ska bedriva barn- och ungdomsverksamhet för att främja samma intresse. Föreningen skall i sin verksamhet främja all användning av islandshästen för sport och rekreationsändamål samt verka för god utbildning i islandshästanvändning och hästkännedom. Föreningen ska uppfylla sitt ändamål bl a genom att arrangera kurser inom ridning, avel och hästkännedom, arrangera tävlingar på alla nivåer, uppmuntra barn- och ungdomsverksamhet, stimulera fritidsaktiviteter inom islandshäst, handha en hemsida om verksamheten samt ge ut tidningen GneistiNytt. 3 Organisation och tillhörighet Verksamheten leds av en styrelse. Till styrelsen finns utskott knutna för de olika verksamhetsområdena. Föreningen är en lokalförening ansluten till Svenska Islandshästförbundet och följer förbundets stadgar som antas enhälligt årligen på förbundets riksårsmöte. Förbundets högsta beslutande organ är riksmöte. Regionens högsta beslutande organ är regionsårsmöte. Föreningarnas högsta beslutande organ är föreningsårsmöte. 4 Regiontillhörighet SIFs riksstyrelse beslutar om regionindelning och fastställer efter samråd med föreningarna vilken region viss förening skall tillhöra. Då förening flyttas mellan regioner skall medel fördelas mellan de inblandade regionerna i proportion till medlemsantalet i föreningarna. 5 Föreningens säte Föreningens säte är i Jämtlands län med omnejd.

14 6 Medlemskap Medlemskap i föreningen medges den som har intresse av att stödja föreningen, dess syfte och målsättning och som förbinder sig att efterleva dessa stadgar samt årligen erlägga fastställd medlemsavgift. Alla medlemmar är medlemmar i både föreningen och förbund. Varje medlem är huvudmedlem i en förening, men det är även tillåtet att vara med i flera föreningar och då som stödmedlem. Stödmedlem har samma rättigheter som huvudmedlem. Stödmedlemmar i förening räknas dock inte in i underlaget för beräkning av antalet ombud till riksmötet. I tävlingssammanhang representerar man alltid den förening i vilken man har sitt huvudmedlemskap. Medlemskap som kan sökas är senior, junior, minior och familjemedlemskap. Minior är en person t o m det kalenderår hon/han fyller 12 år. Junior är en person t o m det kalenderår hon/han fyller 18 år. Familjemedlem är en person boende på samma adress som en seniormedlem. Enskild medlem som uppträder uttalat illojalt eller aktivt motarbetar förbundet kan varnas och/eller uteslutas efter beslut av förbundsstyrelsen. Medlem kan överklaga ett sådant beslut till riksmötet. Förening som bedriver en verksamhet som står i strid med förbundets målsättning och regler kan varnas och/eller uteslutas efter beslut av förbundsstyrelsen. Medlem eller lokalförening kan överklaga ett sådant beslut till riksmötet. 7 Medlemsavgifter Medlemsavgiften är uppdelad i två delar: förbundets medlemsavgift som fastställs på riksmötet och föreningsavgiften som fastställs på föreningsårsmöte. Hela medlemsavgiften betalas till förbundet som sedan fördelar ut föreningens andel till respektive förening. Nya medlemmar skall betala hela årsavgiften när helst under året inträde i förbundet sker. 8 Styrelsen Styrelsen består av ordförande, kassör, sekreterare, 2-3 ledamöter jämte 2-3 suppleanter. Antal ledamöter och suppleanter beslutas av och styrelsen utses av årsmötet. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden t o m nästa årsmöte. Suppleanter och ledamöter väljs på 1 eller 2 år för att få kontinuitet i styrelsearbetet. 9 Styrelsens uppgifter Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut, handha föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret. Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst tre styrelseledamöter begär detta. Styrelsen är beslutsför då minst 3 personer är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. 10 Firmatecknare Firman tecknas av ordförande och kassör var för sig eller på så sätt som styrelsen bestämmer. 11 Räkenskaper och revisorer Verksamhets- och räkenskapsår skall vara kalenderår. 2 revisorer och 2 revisorsuppleanter väljs för ett år på årsmötet. Dessutom skall revisorerna också avgöra om användandet av föreningens medel har skett i överensstämmelse med dess målsättning. Revisorerna skall vid räkenskapsårets utgång granska årsbokslut, räkenskaperna och styrelsens förvaltning samt avge revisionsberättelse till föreningsårsmötet. Styrelsens årsredovisning ska överlämnas till föreningens revisorer senast 2 veckor innan årsmötet. 12 A rsmöte Ordinarie årsmöte, vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen i god tid före förbundets riksmöte på tid och plats som styrelsen bestämmer. Förbundet anger datum för

15 lokalföreningarnas årsmöte i förhållande till tid för riksmöte. Skriftlig kallelse ska avsändas till alla medlemmar senast 3 veckor före ordinarie årsmöte och senast 14 dagar före extra årsmöte. Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas: 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av föredragslista 3. Val av ordförande för årsmötet 4. Val av sekreterare för årsmötet 5. Val av 2 rösträknare 6. Val av 2 justerare att jämte ordföranden justera protokollet 7. Fastställande av röstlängd för mötet 8. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt 9. Behandling av verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret för styrelse och utskott 10. Fastställande av verksamhetsplan för styrelse och utskott 11. Behandling av ekonomisk berättelse samt budget 12. Förslag för budget för nästa verksamhetsår 13. Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret 14. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser 15. Fastställande av medlemsavgifter 16. Fastställande av antalet medlemmar i styrelsen. 17. Val av styrelse: a) Ordförande, 1år b) Kassör, 2 år c) Sekreterare, 2 år d) Ledamöter på 1 eller 2 år och suppleanter på 1 eller 2 år 18. Val av revisorer samt suppleanter, 1 år 19. Val av minst 2-4 ledamöter i valberedning varav en sammankallande 20. Val av ombud till riksmötet 21. Behandling av inkomna motioner till föreningen 22. Behandling av motioner till riksmöte 23. O vriga i förväg anmälda frågor 24. O vrig information 25. Prisutdelning (Gneistimästare, årets avlare, årets avelshäst samt nomineringar) 26. Mötet avslutas Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får inte fattas om detta inte funnits med i kallelsen till årsmötet. 13 Extra årsmöte Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 1/10 av föreningens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas. 14 Rösträtt Vid årsmöte har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig (och kan/kan inte utövas genom ombud). 15 Beslut, omröstning och beslutsmässighet Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning (votering). Omröstning sker öppet, utom vid val där sluten omröstning ska äga rum om någon begär detta. Beslut fattas, såvida dessa stadgar ej föreskriver annat, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, vid val sker dock avgörandet genom lottning.

16 Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig, inte heller vid val av revisor. Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet. 16 Riksmöte Riksmöte skall hållas senast i april månad. Extra riksmöte kan vid behov inkallas av förbundets styrelse. Kallelse och alla nödvändiga handlingar skickas till varje förening minst 30 dagar före mötet. Varje medlem och förening kan ställa förslag till riksmötet. Sådana förslag skall vara SIFs kansli tillhanda senast den 15 januari. Alla medlemmar har rätt att närvara och yttra sig på riksmötet. Rösträtt har varje föreningsombud. Varje förening utser ombud och en suppleant per påbörjad 50- talet medlemmar. I detta stycke räknas de medlemmar som är huvudmedlemmar i föreningen. Fullmakter är inte tillåtna, alla beslut fattas med enkel majoritet, i händelse av lika röstetal har mötesordförande utslagsröst. Riksmötet är beslutsmässigt med det antal ombud som efter kallelse i vederbörlig ordning deltar i mötets beslut. 17 Valberedningens arbetsuppgifter i föreningen Valberedningen skall bestå av 2-4 personer varav en sammankallande. Valberedningen har att i god tid före riksmötet genom kontakter med styrelse och medlemmar fram förslag på kandidater till ny styrelse samt revisorer. 18 Regler för ändring av stadgar För bifall till stadgeändring fordras beslut av ett enhälligt årsmöte (ordinarie eller extra) eller med minst 2/3 av antalet avgivna röster vid två på varandra följande årsmöten, varav ett ordinarie, hållna med minst en månads mellanrum. 19 Utträde Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. 20 Upplösning av föreningen Förening kan upplösas efter beslut på årsmöte med 2/3 majoritet. Kvarvarande tillgångar tillfaller förbundet. Punkt 21 - Övriga i förväg anmälda frågor Viktig information från SIF:s ordförandekonferens till alla medlemmar. En kort sammanfattning av de punkter från ordförandekonferen som pekades ut som särskilt viktiga för lokalföreningarna att ta med sig hem: VM i Herning - Timo Rajasaari Mycket kommer att förändras utifrån erfarenheterna från sommarens NM. Timo kommer att framöver se till att föreningarnas ordförande får mer information om NM än vi gjort hitintills. Det här är vårt gemensamma VM! Vi från Sverige behöver engagera oss mer i VM. Det behövs ca 500 funktionärer men det finns 250 anmälda än så länge. Men bara 10 av dessa kommer från Sverige. Vi behöver hjälpas åt att marknadsföra detta i våra lokalföreningar. Man anmäler via VMs hemsida. NIF (Nordiska Islandshestförbundet) söker nu en svensk funktionärskoordinator dit vi från Sverige kan vända oss om vi är intresserade av att hjäl pa till.

17 Det behövs svensk representant i kulturgruppen till NM. Ta kontakt med Timo om ni har någon person som skulle passa. Det finns en lång lista med förslag och idéer men nu ska de jobbas vidare med. Det finns en facebookgrupp för VM. Lokalföreningarna behöver hjälpa till med att den får spridning. Dela, bjud in våra medlemmar osv. Gruppen heter Vm World Championships for Icelandic Horses Det finns roll-ups att låna för att använda på större evenemang som lokalklubbarna arrangerar runt om i landet. Daniel Sundin har ansvaret för dem. Har vi kontakter till olika hästmagasin eller andra hästrelaterade informationsspridningar så skicka de kontakterna vidare till Timo. Har varit svårt att få sponsorer. Öppnar nu för mindre sponsorer, annonser i trycksaker mm. Kan lokalklubbarna hjälpa till att sprida information, eller har vi möjliga sponsorer? Behövs en chefskock från varje land, för att få lite variation till funktionärernas mat. Någon som har några förslag? Riksidrottsförbundet - Tanja Zabel och Göran Montan Nu i första läget - klubbarna ska bara ansöka om medlemskap i RF, via SvRF. När vi blivit antagna kommer vi att få registrera in alla våra medlemmar i IdrottOnline. För ett antal klubbar har antagandet till RF gått på mindre än en vecka. Man kan i IdrottOnline hämta ut en importfil för att lägga in många medlemmar samtidigt. Är inte helt utrett hur och vem som ska göra det. Kansliet hade tänkt hjälpa oss med detta men det har dragit ut på tiden då vi inte fått svar på våra frågor från RF eller SvRF. Och kansliet får nu en mindre anställd och har då inte samma möjlighet att hjälpa föreningarna med detta. Brag Olafsson och Ingemar Tapper har erbjudit sig att ingå i en grupp för att bistå styrelsen med hur vi gör rent praktiskt kring medlemskapet i IdrottOnline mm Sannolikt behövs fullständigt personnummer för att registrera. Det finns i SIFs medlemsregister idag men klubbarna får inte ut de sista fyra siffrorna när vi gör exporter till excel på alla våra medlemmar. Vi kan då behöva hjälp från kansliet att få ut de listorna. Mer instruktioner kommer förhoppningsvis från RF när de antagit våra ansökningar. Vårt samarbetsavtal med SvRF gäller till och med sista maj 2015 och det är i avtalet skrivet att det innan 1 maj ska vara beslutat om ett nytt samarbetsavtal eller uppsägning av avtalet. SIF har beslutat att inte säga upp avtalet utan låta SvRF ta det beslutet. RFs årsmöte är i maj och SIF har ju lämnat in en ny egen ansökan om att få bli direkt ansluten till RF. Så i slutet av maj bör vi ha besked om vad som gäller. När vi har fått besked om hur vårt medlemskap i RF blir så har vi behov av en ny ordförandekonferens. Förslag att hålla den i samband med SM på Strömsholm. Många är ju då redan på samma plats och slipper extra resor för ett möte. Inom RF är distrikten en viktig mellannivå och de har stort inflytande på den lokala idrotten. När föreningarna nu blir medlemmar, redan klart för några, så kommer vi att tillhöra ett distrikt (följer länsindelningen i Sverige). Ordförandekonferensen var eniga om att RFs distriktsindelning är mer funktionell för SIF än den regionindelningen vi har idag (som bara Vestur jobbar enligt).

18 Lokalklubbarna behöver börja titta på hur vi kan och vill arbeta i distrikt. Innan riksårsmötet borde någon klubb i varje distrikt kontakta RFdistriktet och inleda dialog med dem. De kan sedan kostnadsfritt informera oss, och hjälpa till med, hur RFdistrikten fungerar och hur vi kan jobba i distrikt. Behöver inleda dialoger med grannklubbarna inom distrikten också innan årsmötet. Förslag att vi på riksårsmötet blir placerade i distriktsgrupper, de som är ensamma i sitt distrikt kan sitta ihop. Och att vi sedan också fikar tillsammans i distrikten under mötet. Som ett sätt att få ansikten på övriga klubbar i distriktet. Vi börjar riksårsmötet med en punkt för information om distrikt. SIF tar fram konkreta exempel. Valberedningen - Marcus Ljungqvist Valberedningen har från och med förra årsmötet att bereda val till två styrelser, SIF och SIFAvel. Vårt riksårsmöte ska välja till bägge styrelserna. Det är viktigt att lokalklubbarnas ombud som kommer på riksårsmötet vet att de ska göra detta, och skillnaden på de båda styrelserna. Lokalföreningarnas ansvar att till valberedningen lyfta fram den delen av medlemsskaran som är avelsintresserade så de kan ta fram förslag till avelsstiftelsens styrelse Bör vi ha separata valberedningar för SIFstyrelsen och SIFavel? En fråga till riksårsmötet. Valberedningen har en nyckelroll i förbundet. Viktigt att lokalklubbarna tänker igenom vilka som kan tänkas väljas till valberedningen. De är 7 personer idag där hälften har fullgjort sitt uppdrag till det kommande årsmötet. Idag har valberedningen många representanter från norra Sverige men inga från Stockholm eller södra Sverige (undantaget Göteborg och Linköping). Föreningarna måste fundera över de stora ekonomiska och organisatoriska utmaningar som SIF nu står inför. Dvs att konkret förvandlas från att vara en hästägarförening/förbund till att bli ett idrottsförbund. Hur ska vi göra detta? Det är lokalordförandenas ansvar att i föreningarna lyfta frågorna om förbundets framtida utmaningar och behov av förändrade arbetssätt. Viktiga framtida frågor som måste besvaras (snart): SIFs anpassning till RFs distrikt. Distrikten följer i stort sett länsgränserna. När vi utformar distrikt, en nivå till i förbundet, behöver vi reda ut hur vi fattar beslut i den nivån och vart läggs ansvaret för olika saker. Hur ska val till distriktsstyrelsen göras? Hur ska det beredas ute i distrikten? Valberedningen kommer föreslå förbundsstyrelsen i SIF att tillsätta en extern projektgrupp som jobbar med detta och kommunicerar detta ut i distrikten/lokalklubbarna. Finansiering för distrikten behöver också redas ut. Lokalklubbarna få då i uppdrag att ta fram personer till en projektgrupp som tar fram förslag till modell för hur vi gör distrikt i SIF. Vi kan få hjälp av distriktsidrottsförbunden i detta jobb. Någon större klubb i varje distrikt kan ta ansvaret att sammankalla sitt distrikt. Vilket distrikt vår förening hör till beror på vad vi angav för hemkommun för vår förening när vi ansökte om organisationsnummer. Det går att samarbeta över distriktsgränserna också, om vi t ex är bara en lokalförening i ett distrikt. Vi behöver nu anpassa ekonomi och administration efter RF, för styrelsen, sektioner och lokalföreningar. Styrelsen och sektionerna hinner inte med detta. Det behövs skaps arbetsgrupper.

19 Valberedningen har förslag till årsmötet att för att avlasta styrelsen, att tillsätta projektgrupper som under begränsad tid bistår styrelsen med detta arbetet. Styrelsen behöver hjälp från lokalföreningarna med förslag på personer att tillsätta i dessa grupper. Förbundet skickar ut förfrågningar till lokalföreningarna. Gruppen behöver ta fram förslag på stadgar för central, distrikts och lokalnivå. RF anpassning. Ta upp frågan på våra lokalföreningsårsmöten/styrelser. Viktigt att SIF och lokalklubbarna mobiliserar våra och medlemmarnas krafter för att genomföra de här förändringarna och att göra det på ett bra sätt. Framtidsfrågor för valberedningen och årsmötet/sif Separata valberedningar för SIF och SIFavel? Riksårsmöten med representation från distrikten eller som nu från alla klubbar? I RF är det distrikten som är representerade på årsmötet. Ska valberedningen bereda även förslag på vilka som ska jobba i sektionerna? Eller tillsätta en personalkommitté som hjälper styrelsen med att hitta sektionsordförande, och kan ge förslag på personer till sektionen? SIF behöver tillsätta en disciplinnämnd, snarast. Tar emot förslag på bra och kunniga personer som kan sitta i den. (Nu är RF den högsta överklagandeinstansen för disciplinärenden.) SIFs förtjänsttecken - Ingemar Tapper Ingemar Tapper sitter i kommittén som ska utse personer som får SIFs förtjänsttecken. De får för få förslag till kommittén. Lokalklubbarna behöver fundera igenom vilka personer det finns som vi vill premiera ute i lokalklubbarna? Behöver skicka in våra förslag med motivering. Brukar delas ut i samband med årsmötet och höstmötet. Finns idag inga tydliga sista datum för att lämna in nomineringar. Ridverksamhetsmedlemskap Möjligheten till denna nya typ av medlemskap skapades på senaste riksårsmötet. En arbetsgrupp bildades för att definiera det här medlemskapet och besluta om detaljerna. Gruppen har inte kunnat göra allt som var tänkt men SIF har jobbat på att lösa de tekniska delarna, som hur man registrerar och betalar för detta medlemskap. Under året har enbart en ridverksamhetsförening bildats, Gerstorps med 285 medlemmar. Vi behöver nu sätta ihop en ny arbetsgrupp som kan se till att vi får bra informationsmaterial om medlemskapet och föreningsformen till alla ridverksamheter som har islandshästar men även till lokalföreningarna som kan öppna för den här typen av medlemmar i sina föreningar också. Målet är att få fler medlemmar till SIF och att uppfylla SIFs stadgar, att vi ska samla alla människor som är intresserade av islandshästar. Karin Andersson - Vinir och Tanja Zabel - styrelsen ställer upp i arbetsgruppen. Det behövs nu fler personer som vill jobba med detta, både företagare och från föreningarna. Anmäl intresse till Tanja.

Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011

Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011 1(5) Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011 Dessa stadgar följer i tillämpliga delar SVENSKA ISLANDSHÄSTFÖRBUNDETS (SIFs) stadgar som antogs vid Riksårsmötet

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund STADGAR för Sveriges Skateboardförbund Antagna 2012-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 2 Organisation 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ 2 5 Firmateckning 2 6 Verksamhets-

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE Grundstadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 23

Läs mer

Stadgar för Lokalförening

Stadgar för Lokalförening 1 (8) Stadgar för Lokalförening 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3. Årsmöte... 3 4. Konstituerande årsmöte... 5 5. Extra årsmöte... 5 6. Lokalföreningens styrelse... 6 7. Valberedning...

Läs mer

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Förslag till STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Ideell förening, stiftad 1991-06-28. Stadgarna fastställda av årsmöte 1991-06-28. Stadgarna ändrade av årsmöte 2013- IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING Idrott är

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

REIJMYRE IDROTTSFÖRENING Grundad 1905 STADGAR Antagna av årsmötet 2011-02-21 Stadgar för den ideella föreningen Reijmyre Idrottsförening med hemort i Rejmyre i Finspångs kommun. Organisationsnummer: 825000-4010

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. ÄNDAMÅL Syftet med Föreningen Kattakuten i Norrbotten är höja kattens status i samhället för att stävja

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Stadgar för Stockholms Judoförbund

Stadgar för Stockholms Judoförbund Stadgar för Stockholms Judoförbund Fastställda av årsmötet den XX februari 2015 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet RS Riksidrottsstyrelsen RIN Riksidrottsnämnden

Läs mer

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR Faställda av 1996 årsmöte Stadgar för Föreningen Rekryteringsgruppen Dalarna Dessa stadgar har antagits av föreningens årsmöte 1996. 1 Namn Föreningens namn

Läs mer

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 1. Ändamål och säte. Föreningens ändamål är att skapa möjlighet för medlemmar och allmänhet att fiska i naturskön

Läs mer

Gotlands Armborst Förening STADGAR

Gotlands Armborst Förening STADGAR Gotlands Armborst Förening STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Armborstförening (GAF) med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 2007-11-26 Stadgarna Antagna i och med bildandet den 26 nov 2007.

Läs mer

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet Stadgar 2013 Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013 Astma- och Allergiförbundet Stadgar för Astma- och Allergiförbundet Antagna av kongressen 2013 1. Ändamål Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974.

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. Dans är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015)

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015) STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM (antagna på årsmöte mars 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1. Ändamål... 5 2. Sammansättning... 5 3. Tillhörighet m.m....

Läs mer

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 1 STADGAR för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningens främsta syfte är att stävja antalet

Läs mer

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Stadgar för Svenska Aikidoförbundet SVENSKA AIKIDOFÖRBUNDET Antagna vid konstituerande förbundsstämma 2009-10-11, ändrade vid ordinarie förbundsstämmor 2010-03-20, 2011-03-26, samt 2014-03-22. 1 kap Idrottsrörelsens

Läs mer

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag 2 Syfte Föreningens syfte är att stärka gemenskapen mellan boende i Rangarnö att ansvara för gemensamma angelägenheter för medlemmarna

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening Stadgar för Tygelsjö fiberförening 1 Stadgar för den ideella föreningen Tygelsjö fiberförening med hemort Malmö stad. Bildad den 4 juni 2015. Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA Ägare: Idrottsföreningen Friskis & Svettis JÄRFÄLLA Datum: 2003-02-02 Sid 1 av 7 1. Inledande bestämmelser 1.1 Föreningens firma är Idrottsföreningen

Läs mer

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987.

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö FK Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö Fotbollklubb Stiftad den 23 april 1899, ombildning den 9 juni 1987 Idrottens mål och inriktning Definition

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Svenska Shorinji Kempoförbundet bildades 1993 11 06. Medlem i World Shorinji Kempo Organization sedan 1994 07 19. Senaste ändringar av dessa stadgar antagna

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben.

Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben. Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben. Fastställda av Svenska Terrierklubbens styrelse 2009-12-16 att gälla fr.o.m. 2010-01-01 Redaktionellt justerat 2012-03-31 i 7 avseende numrering av moment

Läs mer

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning.

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning. STADGAR FÖR UDDEHOLMS GOLFKLUBB som är en ideell förening, stiftad 1965-05-24 och med hemort i Hagfors kommun. Stadgarna fastställda 1965-10-29. Stadgarna ändrade genom årsmötesbeslut 1975-11- 27, 1998-12-03,

Läs mer

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 STADGAR Saga Motion Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 Hälsa runt hörnet Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sidan 1 Ändamål 2 2 Sammansättning 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ

Läs mer

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012...

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012... SGF:s NORMALSTADGAR FÖR GOLFKLUBB 1. STADGAR för Sölvesborgs Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 20 januari 1988 och med hemort i Sölvesborg Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna

Läs mer

Stadgar för Linköpings Koloniträdgårdar

Stadgar för Linköpings Koloniträdgårdar Stadgar för Linköpings Koloniträdgårdar 1 Föreningens namn Föreningens namn är Linköpings koloniträdgårdar. 2 Föreningens ändamål 2.1 Linköpings koloniträdgårdar är en allmännyttig ideell förening som

Läs mer

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 FÖRENINGENS VERKSAMHET 1. INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Jönköpings Södra Idrottsförening är en ideell förening, stiftad 9 december

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963.

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. STADGAR För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 25 maj 2008. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÈ

Läs mer

STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992.

STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992. STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992. 1 (6) Reviderade mars 1996, november 1998, november 2000, november 2001. HYC syfte. HYC är en ideell förening vars syfte är

Läs mer

Stockholmspolisens IF Simförening Stadgar

Stockholmspolisens IF Simförening Stadgar Stockholmspolisens IF Simförening Stadgar Föreningen bildades den 16 juni 2014 med hemort i Stockholm. (Föreningen ursprungligen bildad som sektion i Stockholmspolisens Idrottsförening 9 augusti 1912.)

Läs mer

Sleipnir, Protokoll fört vid styrelsemöte/konstitueringsmöte 2008-02-06

Sleipnir, Protokoll fört vid styrelsemöte/konstitueringsmöte 2008-02-06 Protokoll fört vid styrelsemöte/konstitueringsmöte 2008-02-06 Tid: 18.00 Plats: hos Camilla Reichenberg, Löpargatan 91 Närvarande: Camilla Reichenberg (CR) Sofia Kindlund (SK) Lise-Lott Jansson (LJ) Mia

Läs mer

STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB

STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB Förslag till nya stadgar STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB Visby Tennisklubb har till ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva tennis och annan passande idrottsverksamhet i enlighet med klubbens vision

Läs mer

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF)

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) Antagna vid konstituerande årsmöte den 2006-10-29 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Svenska RC-Flygförbundet, nedan kallat RCFF, är en ideell förening

Läs mer

Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006

Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006 Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006 Klubben är ansluten till Kungliga Svenska Aeroklubben samt till Motorflygförbundet KSAK och Svenska

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad 1949 och med hemort i Lerdala i Skövde kommun Stadgarna antagna den 11 april 1996,

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013.

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. 1 STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011 KL 15.00 Föregås av miniseminarium 12.00: Myter, missförstånd och sanningar kring Aspergers syndrom med företrädare för OA och psykiatern Andreas Fries,

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE Riksnätverket är Sveriges organiserade nattvandrares gemensamma förening 1. Mål och uppgifter 1.1 Organisationens mål Organisationens grundläggande mål

Läs mer

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet.

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SAINT LOUIS FRITIDSVERKSAMHET IDEELL FÖRENING ORG NR 802422-1999 1 Föreningens firma Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. 2 Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen

Läs mer

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18).

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). STADGAR Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). ÄNDAMÅL AIK Fotboll skall bedriva fotbollsverksamhet för män och kvinnor i alla åldrar. Idrott är fysisk

Läs mer

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening.

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening. STADGAR för den ideella föreningen Mälarhöjdens IK Tennis med hemort i Stockholms kommun. Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK

Läs mer

Exempelstadga med instruktion

Exempelstadga med instruktion Exempelstadga med instruktion Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna har Sveriges Elevråd tagit fram

Läs mer

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande STADGAR Antagna vid det konstituerande årsmötet 1999-05-08 i Missionskyrkan, Alingsås. Ändrade 2007-04-21 vid ordinarie årsmöte i Konserthuset, Grästorp. Ändrade 2011-04-16 vid ordinarie årsmöte på Hjälmareds

Läs mer

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet STADGAR Antagna Kapitel Allmänna bestämmelser... 3 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Tillhörighet... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Verkställande organ... 3 7 Medlemskap... 4 7 Verksamhets- och räkenskapsår

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Stadgar för den ideella korpföreningen

Stadgar för den ideella korpföreningen Inledning Till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet anslutna lokala föreningar har mycket varierande storlek och omfattning beträffande organisation och verksamhetsform. Lokala anpassningar kan därför

Läs mer

STADGAR. Idrott är Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra.

STADGAR. Idrott är Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra. STADGAR För den ideella föreningen Dykarklubben Kalmarsund med hemort i Kalmar kommun Bildad den 10 oktober 1957. Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 22 februari 2003. Idrottsrörelsens verksamhetsidé

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

Normalstadgar för lokalområde inom rasklubb med en nivå

Normalstadgar för lokalområde inom rasklubb med en nivå Normalstadgar för lokalområde inom rasklubb med en nivå Fastställda av Baserade på grundstadgar för Svenska Brukshundklubben vilka är fastställda av kongressen och godkända av Svenska Kennelklubben. 1

Läs mer

Vulcan Riders Sweden

Vulcan Riders Sweden Arbetsgruppens slutförslag till Vulcan Riders Swedens årsmöte 2011-07-02 Vulcan Riders Sweden - s t a d g a r - 1. Föreningens firma är Vulcan Riders Sweden 1.1 Vulcan Riders Sweden är en självständig,

Läs mer

STADGAR. för den ideella klubben Ersboda Sportklubb med hemort i Umeå kommun. Ersboda Sportklubb är bildad 1986. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ

STADGAR. för den ideella klubben Ersboda Sportklubb med hemort i Umeå kommun. Ersboda Sportklubb är bildad 1986. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ Sida 1 STADGAR för den ideella klubben Ersboda Sportklubb med hemort i Umeå kommun. Ersboda Sportklubb är bildad 1986. Stadgarna är senast ändrade av årsmötet den 30 mars 2014. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ

Läs mer

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF).

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). STADGAR 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). 2 Förbundets ändamål och verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet är en politiskt obunden ideell sammanslutning

Läs mer

Stadgar för Rimbo Idrottsförening

Stadgar för Rimbo Idrottsförening Stadgar för Stadgarna reviderade och fastställda i oktober 1992 Stadgarna ändrade avseende 6 vid årsmöte 1996 Stadgarna ändrade avseende 5, 6, 9, 12, 13, 14, 15, 17 och 22 vid årsmöte 2012 Sida 2 av 6

Läs mer

Stadgar för GF Nissaflickorna

Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för den ideella föreningen GF Nissaflickorna med hemort i Halmstads kommun. Föreningen bildades den 11 april 1953. Stadgarna senast fastställda av årsmöte den 6 mars

Läs mer

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND 1 Uppgift Göteborgs Fotbollförbund, med säte i Göteborg, och stiftat den 27 maj 1905, i dessa stadgar kallat GFF är en politiskt, religiöst oberoende ideell organisation,

Läs mer

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar Juridiska föreningen i Uppsala Grundad 24 maj 1844 Stadgar Innehållsförteckning Kapitel 1 Inledande bestämmelser... 3 Kapitel 2 Medlemskap... 3 Kapitel 4 Föreningsstämma... 5 Kapitel 5 Styrelse... 6 Kapitel

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

STADGAR FÖR STUDENTFÖRENINGEN FÖR STS- SEKTIONEN 2007-05-16 2009-12-15 2012-11-25 2014-01-13 2014-06-08. Senast reviderad: 2015-07-15

STADGAR FÖR STUDENTFÖRENINGEN FÖR STS- SEKTIONEN 2007-05-16 2009-12-15 2012-11-25 2014-01-13 2014-06-08. Senast reviderad: 2015-07-15 FÖR STUDENTFÖRENINGEN FÖR STS- SEKTIONEN 2007-05-16 2009-12-15 2012-11-25 2014-01-13 2014-06-08 Senast reviderad: 2015-07-15 Kapitel 1 Allmänna stadganden 1 Studentföreningen för STS-sektionen, hädanefter

Läs mer

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 1 Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera,

Läs mer

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING STADGAR FÖR LOKALFÖRENING Antagna vid RSMHs kongress 13 15 maj 2011 Riksförbundet för Social och Mental Hälsa 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer.

Läs mer

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2 STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP Föreningens namn och firma 1 Föreningens namn och firma är Solängets Travsällskap. Föreningens ändamål är särskilt: Föreningens ändamål 2 anordna travtävlingar verka

Läs mer

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH 1 Ändamål och organisation Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH) är en riksorganisation med ändamål att främja kvalitativ

Läs mer

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008, 2010 och 2012 Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008,

Läs mer

RONNEBY BOLLKLUBB. STADGAR För den ideella föreningen. med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933.

RONNEBY BOLLKLUBB. STADGAR För den ideella föreningen. med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933. RONNEBY BOLLKLUBB STADGAR För den ideella föreningen RONNEBY BOLLKLUBB med hemort i Ronneby kommun.(initialer RBK) Bildad i november 1933. Antagna & fastställda den 27:e november 1999. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund 2014 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte... 3 2 Ändamål... 3 3 Organisationer... 3 4 Medlemmar... 4 5 Medlemsavgift... 4 6 Kongress... 4 7 Förbundsmöte... 7 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 (5) Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 Klubbens namn är MERCEDES-BENZ KLUBBEN SVERIGE, förkortat MBKS. 2 Klubbens säte är Linköping 3 Klubbens syfte MBKS är en politiskt och religiöst obunden

Läs mer

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Ursprunget antagna den 20 feb. 1992 vid ordinarie kretsstämma. Förslag till ändringar markerat i rött skall antas definitivt på årsmöte 25/2 2016

Läs mer

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013 Stadgar Svenska Blå Stjärnan 2013 STADGAR SVENSKA BLÅ STJÄRNAN SBS 2013 STADGAR FÖR SVENSKA BLÅ STJÄRNANS SBS RIKSFÖRBUND INLEDNING Svenska Blå Stjärnan (SBS) är det centrala organet för SBS föreningar

Läs mer

Idrottsklubben Hakarpspojkarna STADGAR

Idrottsklubben Hakarpspojkarna STADGAR Idrottsklubben Hakarpspojkarna Reviderade vid möte 2010-02-28 STADGAR för den ideella föreningen IK Hakarpspojkarna med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 1 februari 1929 Stadgarna senast fastställda

Läs mer

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förslag Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förord Detta förslag till stadgar utgår från de normalstadgar som Svenska Budo- och Kampsportsförbundet har tagit fram för underförbund. Följande förändringar

Läs mer

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 1 15 Reviderade 2008-03-01. Fastställda 2008-07-19 Reviderade 2009-03-28. Fastställda 2009-09-12 1 ÄNDAMÅL Västerdalarnas Flygklubb, i dessa stadgar kallad VFK

Läs mer

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 1 FIRMA Föreningens firma är Särö Villaägareförening, (org. nr. 849400 7076) 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet.

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet. 1 2 Stadgar Kap. 1 Allmänna bestämmelser Kap. 2 Medlemskap Kap. 3 Allmänna mötet Kap. 4 Odontologiska studentkårens styrelse (OSS) Kap. 5 Styrelsemedlemmarna Kap. 6 Inspektorn Kap. 7 Utskotten Kap. 8 Grupper

Läs mer

SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF. Stadgar. Innehåll: Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07.

SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF. Stadgar. Innehåll: Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07. 1 SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF Stadgar Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07. Innehåll: 1 Föreningens syfte och ändamål 2 Verksamhet 3 Struktur och

Läs mer

1 Namn och syfte 1:1. Lokalföreningens namn är Svenskar och Invandrade Mot Narkotika i X (förkortat SIMON i X).

1 Namn och syfte 1:1. Lokalföreningens namn är Svenskar och Invandrade Mot Narkotika i X (förkortat SIMON i X). Normalstadgar för lokalförening inom Riksförbundet Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON) Fastställda av Riksförbundet Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON) den 8 april 2006 vid stämma i

Läs mer

Arbetsgivaralliansens. stadgar

Arbetsgivaralliansens. stadgar Arbetsgivaralliansens stadgar Stadgar för Arbetsgivaralliansen Innehåll 1 Organisationsform och firma 4 2 Föreningens uppgift 4 3 Medlemskap 4 4 Utträde och uteslutning 5 5 Avgifter 5 6 Organisation 5

Läs mer

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014-

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014- Rättvik 2014- Rättviks gymnastikklubb är en ideell förening med verksamhet i Rättviks kommun. Föreningen har som mål att bedriva motions- och hälsofrämjande aktiviteter i olika former - för alla åldrar.

Läs mer

Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014.

Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014. 1 Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014. 1 Organisationsform och firma Famna är en ideell förening för organisationer

Läs mer

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE Sida 1 av 6 STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE 1. Föreningens firma Den ideella föreningens firma är Energiföretagen Sverige. 2. Föreningens ändamål Föreningen är en sammanslutning av företag inom den

Läs mer