BRUKSANVISNING GZ-MS100

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BRUKSANVISNING GZ-MS100"

Transkript

1 BRUKSANVISNING videokamera med minne GZ-MS100 E LYT B SW SVENSKA Bästa kund, Tack för inköpet av denna videokamera med minne. Innan du använder den bör du läsa säkerhetsföreskrifterna och försiktighetsåtgärderna på sidorna 4 och 5 för en säker användning.

2 Snabbguide 1 Förberedelser Q Fäst batteripaketet Ladda batteripaketet. ( sid. 18) R För in ett SD-kort Formatera ett SD-kort vid första gångens användning. ( sid. 21) S Öppna linsskyddet BATT. 2 Videoinspelning Q Välj! (videoläge) R Välj inspelningsläge (REC) [ 5 h 5 6 m ] SELECT PLAY/REC 3 Spela upp Q Välj! (videoläge) R Välj uppspelningsläget (PLAY) för att visa miniatyrbilder på skärmen SELECT PLAY/REC

3 OBS!: Tryck på sensorn med fingret. Sensorerna fungerar inte om du trycker på dem med med naglarna eller använder handskar. T Öppna LCD-skärmen Kameran startar automatiskt. U Välj [YES] (JA) inom 10 sekunder när [SET DATE/TIME!] (STÄLL IN DATUM/ TID!) visas V Ställ in datum och tid ( sid. 19) CLOCK ADJUST DATE TIME SVENSKA SET DATE/TIME! YES NO ( sid. 8) S Tryck på START/STOP-knappen för att starta inspelningen S Välj fil med hjälp av peksensorn. Tryck sedan på knappen OK för att starta uppspelningen. L För att se bilder på TV ( sid. 33) L Glöm inte att göra kopior efter inspelning! För att kopiera filer till DVD-skivor. ( sid. 44) Stoppa uppspelningen Välj L.

4 Säkerhetsföreskrifter VARNING: UTSÄTT INTE APPARATEN FÖR REGN OCH FUKT FÖR ATT UNDVIKA BRAND OCH ELEKTRISKT ÖVERSLAG. OBSERVERA: Fara för elektrisk stöt. Öppna inte höljet! Det finns inga delar inuti apparaten som konsumenten kan åtgärda. Överlämna alla reparationer till kvalificerad personal. Om du inte använder nättillsatsen under en längre period rekommenderar vi att du drar ut sladden ur nätuttaget. ANMÄRKNINGAR: Märkskylt och säkerhetsföreskrifter sitter på huvudenhetens undersida och/eller baksida. Serienummerskylten finns på batteriets monteringsenhet. Information om spänning och säkerhetsföreskrifter för nättillsatsen återfinns på dess ovansida och undersida. VARNING: Batteripaketet och videokameran med batteriet installerat bör inte utsättas för extrem hetta som t.ex. direkt solljus, eld eller liknande. OBSERVERA: Huvudströmkontakten ska vara funktionell. Rikta aldrig objektivet rakt mot solen. Detta kan skada ögonen och leda till fel på enhetens inre delar. Det föreligger också risk för brand eller elstötar. OBSERVERA! Iakttag noga nedanstående punkter för att undvika skador på såväl videokameran som användaren. Om du bär eller håller videokameran i LCDskärmen kan du tappa den eller skada den på andra sätt. Den kan falla och orsaka allvarliga skador på videokameran. OBSERVERA! Videokameran bör inte lämnas ovanpå TV:n när kablar (Audio/Video, S-videokabel, osv.) är anslutna. Någon kan snubbla på kablarna och göra att videokameran faller ned och skadas. Om enheten installeras i ett skåp eller på en hylla ska du försäkra att det finns tillräckligt friutrymme på alla sidor för god ventilation (minst 10 cm på båda sidor, ovansidan och baksidan). Undvik att blockera ventilationshålen. (Värmen inuti enheten kan inte tränga ut om ventilationshålen blockeras av en tidning, en duk el.dyl.) Placera inga öppna värmekällor, t.ex. ett stearinljus, ovanpå enheten. Av miljöskäl får batterier inte slängas med det övriga avfallet utan ska göras av med i enlighet med gällande lagar och lokala föreskrifter. Utsätt inte enheten för droppar eller vattenstänk. Använd inte enheten i ett badrum eller andra fuktiga ställen. Placera aldrig en behållare fylld med vatten eller annan vätska (t.ex. smink, läkemedel, blomvaser, krukväxter, koppar el.dyl.) ovanpå enheten. (Det uppkommer risk för brand eller elstötar om vatten eller annan vätska tränger in i enheten.) OBSERVERA: Undvik elstötar eller skador på enheten genom att först ansluta den smala ändan av nätkabeln till nätadaptern tills den sitter ordentligt, och anslut sedan nätkabelns breda ända till ett vägguttag.

5 Information för användare gällande bortskaffning av gammal utrustning och batterier Kom ihåg att denna videokamera bara är avsedd att användas av privatpersoner. Kommersiell användning utan tillstånd är förbjuden. (Vi rekommenderar att tillstånd inhämtas även om du spelar in en show, uppträdande, utställning el.dyl. enbart för personligt bruk.) SVENSKA Produkter Batteri Observera! Märkningen Pb under symbolen för batterier indikerar att detta batteri innehåller bly. [Europeiska unionen] Dessa symboler indikerar att elektrisk och elektronisk utrustning och batterier med denna symbol inte ska hanteras som hushållsavfall när de är uttjänta. Istället ska produkterna överlämnas till lämplig uppsamlingsplats för återvinning av elektriskt och elektronisk utrustning samt batterier, för rätt hantering, återanvändning och återvinning i enlighet med nationell lagstiftning och direktiven 2002/96/EC och 2006/66/EC. Genom att bortskaffa dessa produkter på rätt sätt hjälper du till att förhindra möjliga negativa konsekvenser för miljö och hälsa som annars skulle kunna bli fallet vid olämplig avfallshantering. Om du behöver mer information om uppsamlingsplatser och återvinning av dessa produkter kontaktar du ditt lokala kommunkontor för avfallshantering eller affären där du köpte produkten. Straffavgifter kan i enlighet med nationell lagstiftning användas vid felaktig bortskaffning av produkterna. [Företag] Om du vill bortskaffa denna produkt, besöker du vår webbsida för att få information om återtagning av produkten. [Övriga länder utanför den Europeiska unionen] Dessa symboler gäller endast i den Europeiska unionen. Om du vill bortskaffa dessa enheter gör du det i enlighet med tillämplig nationell lagstiftning eller andra bestämmelser i ditt land för hantering av gammal elektrisk och elektronisk utrustning samt batterier. Varumärken Tillverkad på Dolby Laboratories licens. Dolby och dubbel-d-symbol är registrerade varumärken som tillhör Dolby Laboratories. Windows är ett registrerat varumärke eller varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA och/eller andra länder. Macintosh är ett registrerat varumärke som tillhör Apple Inc. YouTube och YouTube s logon är varumärken och/ eller registrerade varumärken av YouTube LLC. Andra varumärken och företagsnamn i den här handboken är varumärken och/eller registrerade varumärken som tillhör sina respektive ägare.

6 JVC licensavtal för programvara JVC LICENSAVTAL FÖR PROGRAMVARA VIKTIGT TILL VÅRA KUNDER: LÄS DETTA NOGA INNAN DU INSTALLERAR ELLER ANVÄNDER PROGRAMVARAN DIGITAL PHOTO NAVIGATOR ( Programmet ) PÅ DIN DATOR. Rätten att använda Programmet beviljas Dig av Victor Company of Japan, Limited ( JVC ) förutsatt att du godkänner följande: Om Du inte Godkänner villkoren får Du varken installera eller använda Programmet. OM DU INSTALLERAR ELLER ANVÄNDER PROGRAMMET INNEBÄR DET ATT DU ACCEPTERAR DESSA VILLKOR. 1 COPYRIGHT; ÄGANDERÄTT Du godtar att all copyright och övrig upphovsrätt i Programmet ägs av JVC och dess licensgivare, och fortsätter att tillhöra JVC och sådana licensgivare. Programmet skyddas av den japanska upphovsrättslagstiftningen samt berörda internationella avtal. 2 LICENS (1) Baserat på villkoren i detta Avtal ger JVC Dig en icke exklusiv rätt att använda Programmet. Du får installera och använda Programmet på en hårddisk eller annan lagringsenhet som finns på din dator. (2) Du får göra en (1) kopia av Programmet för eget behov för säkerhetskopiering eller arkivering. 3 BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE PROGRAMMET (1) Du får inte omvändt programering dekompilera, disassemblera eller ändra Programmet, förutom i enlighet med det som tillämplig lagstiftning medger. (2) Du får inte kopiera eller använda Programmet, varken helt eller delvis, annat än på det sätt som Avtalet uttryckligen medger. (3) Du har inte rätt att ge tredje part licens att använda Programmet, och får heller inte distribuera, hyra ut, leasa ut eller överföra Programmet till tredje part, eller på annat sätt låta dem använda Programmet. 4 GARANTI JVC garanterar att det media som Programmet levereras på är fritt från materialoch funktionsfel under en period på trettio (30) dagar från och med det datum Du inköpte en av våra produkter där Programmet medföljer. JVCs hela skyldighet, och Din enda ersättning avseende Programmet, är begränsad till att dylik defekt media ersätts. FÖRUTOM DE UTTRYCKLIGA GARANTIER SOM ANGES HÄR, SAMT DE SOM TILLÅTS AV GÄLLANDE LAGSTIFTNING, FRÅNSKRIVER SIG JVC OCH DESS LICENSGIVARE ALLA ANDRA GARANTIER, AV VILKET SLAG DET VARA MÅ, INKLUSIVE PROGRAMMETS OCH MEDFÖLJANDE TRYCKT MATERIALS LÄMPLIGHET FÖR VISST SYFTE. OM DU HAR PROBLEM SOM ORSAKATS AV DETTA PROGRAM SKALL DESSA PROBLEM ÅTGÄRDAS PÅ EGEN BEKOSTNAD. 5 ANSVARSBEGRÄNSNING TILL DEN GRÄNS SOM LAGSTIFTNINGEN TILLÅTER KAN JVC OCH DESS LICENSGIVARE INTE ANSES VARA SKYLDIGA FÖR NÅGRA SOM HELST SKADOR, OBEROENDE AV OM DETTA GÄLLER KONTRAKT ELLER AVTAL, ELLER OM DET RÖR BRUKET AV, ELLER OMÖJLIGHETEN ATT BRUKA, PROGRAMMET, ÄVEN OM JVC HAR INFORMERATS OM MÖJLIGHETEN FÖR DETTA. DU FRISKRIVER JVC FRÅN ALLA FÖRLUSTER, ALL SKULD ELLER ALLA KOSTNADER SOM KAN UPPSTÅ PÅ GRUND AV ELLER I ANSLUTNING TILL KRAV FRÅN TREDJE PART RÖRANDE ANVÄNDNING AV DETTA PROGRAM.

7 6 VILLKOR Detta Avtal blir giltigt det datum Du installerar och använder Programmet på Din dator, och fortsätter att vara giltigt fram tills det avbryts under följande förhållanden. Om Du bryter något villkor i detta Avtal kan JVC avsluta Avtalet utan att informera Dig i förväg. I så fall kan JVC kräva skadestånd för eventuella skador som orsakats av Ditt avtalsbrott. Om detta Avtal avslutas måste Du omedelbart förstöra det Program som finns lagrat på Din maskin (inklusive radering från minne som finns i datorn) och Du får inte längre äga Programmet. 7 EXPORTREGLERING Du accepterar att Du inte får skicka, överföra eller exportera Programmet, eller tillhörande information och teknik, till de länder för vilka Japan eller andra relevanta länder har lagt exporthinder för dylikt gods. 8 ANVÄNDARE INOM DE AMERIKANSKA MYNDIGHETERNA Om Du är en myndighet inom USA ( Myndigheten ) godkänner du att JVC anser Programmet varande en Kommersiell Artikel i enlighet med definitionen i Federal Acquisition Regulation (FAR), del (g) bestående av Commercial Computer Software såsom dessa artiklar används i FAR, del och licensieras endast till Dig på samma villkor som gäller för alla kommersiella slutanvändare i detta Avtal. 9 ALLMÄNT (1) Justeringar, ändringar, tilläggning radering eller annan förändring av detta Avtal kommer att anses ogiltiga om detta inte sker skriftligen och undertecknas av en behörig JVC-representant. (2) Om någon del av detta Avtal kan anses vara ogiltigt eller stå i konflikt med lagstiftning som avser detta Avtal, anses ändå återstående villkor vara giltiga. (3) Detta Avtal regleras och tolkas i enlighet med japansk lagstiftning. Tokyos tingsrätt har jurisdiktion över alla tvister som kan uppstå avseende Avtalets ikraftträdande, tolkning och vikt. Victor Company of Japan, Limited ANMÄRKNING Om du införskaffat Programmet i Tyskland kommer villkoren i Avsnitt 4 (Begränsad garanti) och 5 (Begränsad skyldighet) ovan att ersättas med de som finns i Avtalets tyska version. VARNING: Använd utrustningen enligt anvisningarna i denna handbok. Använd endast den medföljande CD-ROMskivan. Använd aldrig någon annan CD- ROM-skiva för att köra mjukvaran. Försök inte modifiera mjukvaran. Eventuella ändringar som inte godkänts av JVC kan orsaka att användaren inte längre har rätt att använda utrustningen. Så här sköter du CD-ROM-skivan Var försiktig så att den blanka ytan (den sida som inte har något tryck) blir smutsig eller repig. Skriv inte på och sätt inte på några etiketter på någondera sida av skivan. Om CD-ROM-skivan blir smutsig ska du torka av den försiktigt med en mjuk trasa från centrumhålet och utåt. Använd inte vanligt skivrengöringsmedel eller rengöringsspray. Böj inte CD-ROM-skivan och rör inte vid dess blanka yta. Förvara inte CD-ROM-skivan på en dammig, varm eller fuktig plats. Förvara inte skivan på plats i direkt solljus. Den senaste informationen (på engelska) om medföljande programvaran finns på vår world wide web-server: co.jp/english/global-e.html SVENSKA

8 Läs detta först! Så här väljer du alternativ med peksensorn En skärmbild på engelska används som exempel i nedanstående beskrivning. L Välja alternativ i menylistan (på menyskärmen Z sid. 64) MENU SHUTTER MODE IMAGE QUALITY GAIN UP BASIC SETTINGS L Använda knapparna på skärmen (t.ex. under uppspelning Z sid. 29) A Q För fingret uppåt och nedåt på sensorn. R Tryck på knappen OK. ANMÄRKNING Markören flyttas från 1 till 9 på indexskärmen när du drar med fingret över peksensorn. SD B A För att välja en knapp som visas på vänster sida av skärmen trycker du på skärmsensorn i höjd med knappen du vill välja. B För att välja en knapp som visas på nederst på skärmen trycker du på peksensorn under den knapp du vill välja. OBSERVERA Tryck på sensorn med fingret. Sensorerna fungerar inte om du trycker på dem med naglarna eller använder handskar.

9 Säkerhetskopiera viktiga inspelade data JVC ansvarar inte för eventuella data som går förlorade. Vi rekommenderar att du kopierar viktiga inspelade data till en DVD-skiva eller annan inspelningsenhet för förvaring (Z sid. 45). SVENSKA Gör en provinspelning Innan du spelar in viktiga data bör du göra en provinspelning och spela upp inspelade data för att kontrollera att video och ljud har spelats in på rätt sätt. Vi rekommenderar er att använda samma inspelningmedium, när både försökinspelningen och den faktiska inspelningen utförs. Återställ videokameran om den inte fungerar som den ska I den här videokameran används en mikrodator. Faktorer såsom bakgrundsbuller och störningar kan hindra den från att fungera korrekt. Återställ videokameran om den inte fungerar som den ska. (Z sid. 68). Försiktighetsåtgärder vid hantering av batterier Använd JVC BN-VF808U/VF815U/VF823U-batteripaket. Om videokameran utsätts för elektrostatisk urladdning, stänger du av den innan du använder den igen. Sluta omedelbart att använda videokameran om det uppstår ett fel och kontakta din lokala JVC-återförsäljare Om det uppstår problem när du använder SD-kortet lämnar du in både kortet och videokameran för reparation. Om du lämnar någon del hemma kan inte felorsaken fastställas och videokameran inte repareras. Inspelade data kan raderas då videokameran repareras eller kontrolleras. Säkerhetskopiera alla data innan du begär reparation eller översyn. Eftersom videokameran kan användas i demonstrationssyfte i butiken är demonstrationsläget aktiverat på [PÅ] som standard Ställ in [DEMO.LÄGE] på [AV] för att avaktivera demonstrationsläget (Z sid. 67). Använda ett SD-kort Funktionerna är konfirmerade på följande SD-kort. SD-kort eller SDHC-kort kompatibla av klass 4 eller högre. Panasonic, TOSHIBA, SanDisk, ATP SD-kort (256 MB 2 GB) eller SDHC-kort (4 GB 16 GB). Om du använder andra media kanske data inte spelas in på rätt sätt eller så kan data som redan spelats in försvinna. MultiMediaCards stöds inte.

10 Innehåll KOMMA IGÅNG Tillbehör Montera kabelfilter på USB-kabeln...13 Register Indikatorer på LCD-skärmen Nödvändiga inställningar före användning Ladda batteripaketet...18 Inställningar för datum/tid...19 Språkinställning...19 Andra inställningar Justering av greppet...20 Linsskydd...20 Kontrollera återstående batteriladdning Montering av stativ...20 Använda ett SD-kort...21 SPELA IN/ SPELA UPP. Spela in filer Videoinspelning...22 Inspelning av stillbild...23 Zoomning...24 LED-lampa...24 Koppla filer till händelser...24 Kontrollera återstående utrymme på inspelningsenheten...25 Spela in ett Videoklipp för uppladdning Manuell inspelning Ändra till manuellt inspelningsläge...26 AE-program...26 Kompensering av bakgrundsljus...26 Manuella inställningar påa funktionsmenyerna...27 Spela upp filer Visa video/stillbild...29 Filsökningsfunktion...30 Spela upp MPG-filer...31 Uppspelning med specialeffekter...32 Se bilder på TV REDIGERA/SKRIVA UT Hantera filer Radera/skydda filer...34 Se filinformation...35 Ändra lagrad händelse för videofiler efter inspelning...36 Radera delvis (REDIGERAD KOPIA)...37 Spellistor Skapa spellistor...38 Spela upp spellistor...39 Andra funktioner för spellistor...40 Utskriftsinställning DPOF-utskriftsinställning...41 Direktutskrift med en PictBridge-skrivare KOPIERA Kopiera filer Använda en DVD-brännare för att Kopiera Filer från Videokameran...44 Använda en videobandspelare/dvd-inspelare för att Kopiera Filer från Videokameran

11 DATORFUNKTIONER Säkerhetskopiera filer på en Windows - PC Systemkrav...49 Programinstallation...50 Ansluta Videokameran till datorn...52 Säkerhetskopiera filer till datorn...52 Säkerhetskopiera filer till datorn utan att använda programvara...53 Filuppladdning på en dator med Windows Filuppladdning på YouTube...54 Andra datorfunktioner i Windows Spela upp filer på PC:n...56 Skapa en DVD-video...57 Få mer nytta av programmet...59 Säkerhetskopiera filer på en Macintosh Systemkrav...60 Ansluta Videokameran till Macintosh-datorn...60 Säkerhetskopiera filer till Macintosh-datorn...61 Mappstruktur och filnamnstillägg Supportinformation MER INFORMATION Felsökning Varningsindikationer Rengöring Specifikationer Varningar Register SVENSKA MENYINSTÄLLNINGAR Ändra menyinställningarna

12 Innehåll Om ikonerna i den här bruksanvisningen Ikon överst på sidan När det finns ikoner på ovankanten på en sida visar den om sidan gäller video eller stillbilder.! Sida förknippad med video # Sida förknippad med stillbilder Ikon vid underrubriken! Endast för videoläge # Endast för stillbildsläge Funktionsinformation på skärmen Information om funktioner visas längst ned på skärmen när menyer osv. visas. EDIT PLAYLIST EFFEKT STRYKA/TONA GRUNDINSTÄLLNINGAR LÄGG TILL EFFEKT PÅ BILD 12

13 KOMMA IGÅNG Tillbehör Nätadapter AP-V19E Batteripaket BN-VF808U Audio-/videokabel SVENSKA USB-kabel (Z sid. 42, 44, 52 och 60) CD-ROM (Z sid. 50, 59) Kabelfilter (Z nedan) ANMÄRKNING Använd medföljande kablar för anslutning. Använd inga andra kablar. Montera kabelfilter på USB-kabeln Montera kabelfiltret på USB-kabeln. Kabelfiltret reducerar störning. När du ansluter kabeln till videokameran är det änden med kabelfiltret som fästs på videokameran. Öppna anordningen. 3 cm Vira ett varv. 13

14 Register ANMÄRKNINGAR LCD-skärmen kan vridas 270. Slå på/av Du kan också sätta på/stänga av videokameran genom att öppna/stänga LCD-skärmen under inspelning. Var noga med att inte täcka över 4, 5, 7 och 9 under inspelning. 14

15 Videokamera! Skärmsensor (Z sid. 8) # OK (DISP)-knapp [OK/DISP] (Z sid. 17) $ Menyknapp [MENU] % Strömbrytare [ ] (Du kan stänga av kameran genom att trycka på och hålla denna knappen nere.) & Högtalare ( Knapp för att växla mellan uppspelning och inspelning [SELECT PLAY/REC] (Z sid. 22) ) Åtkomst-/laddningslampax [ACCESS/ CHRG.] (Blinkar då du använder filer eller laddar batteriet. Stäng inte av strömmen eller ta ur batteripaketet/nätadaptern när filerna används.) * Knapp för direkt DVD [DIRECT DVD] (Z sid. 45)/Titel-knapp [INFO] (Z sid. 35) + Lägesknapp för Ladda upp/förinspelning för uppladdning [UPLOAD] (Z sid. 22, 25, 54), Knapp för automatiskt/manuellt läge [AUTO/MANUAL] (Z sid. 26) - Start-/stoppknapp för videoinspelning [START/STOP] (Z sid. 22). Stillbildsknapp [SNAPSHOT] (Z sid. 23) / Zoomkontroll [W 7,T,] (Z sid. 24) Högtalarvolymkontroll [ VOL+] (Z sid. 29) 0 Lägesomkopplare [!, #] 1 DC-uttag [DC] (Z sid. 18) 2 Audio-/videouttag [AV] 3 USB (Universal Serial Bus)-uttag [ 2 ] (Z sid. 42, 44, 51 och 60) 4 LED-lampa (Z sid. 24) 5 Kamerasensor 6 Linsskydd (Z sid. 20) 7 Objektiv 8 Linsskyddsknapp [ =, > ] (Z sid.20) 9 Stereomikrofon : SD-kortplats (Z sid.21) ; Stativhål (Z sid. 20) < Fäste för kamerastativ (Z sid. 20) = Batteriets frigöringsknapp [BATT.] (Z sid. 18) > Batteripaketets fäste (Z sid. 18)? Grepprem (Z sid. 20) SVENSKA 15

16 Indikatorer på LCD-skärmen Under inspelning av både video och stillbild Endast under videoinspelning [ 5 h 5 6 m ] 0 : 0 4 : 0 1 REC 1/ X SD :55! Indikator för valt driftsläge (Z sid. 26) 4 : Automatiskt läge 3 : Manuellt läge # Indikator för effektläge (Z sid. 28) $ Indikator för Tele Macro-läge (Z sid. 28) % Indikator för LED-lampa (Z sid. 24) & AE-programlägets indikator (Z sid. 26) ( Zoomindikator (Z sid. 24) ) Indikator för SD-kort (Z sid. 21, 67) * Ungefärlig zoomningsgrad (Z sid. 24) + Indikator för vitbalans (Z sid. 28), Indikator för manuell justering av fokus (Z sid. 27) - Batteriindikator (Z sid. 71). Datum/tid (Z sid. 19) / Indikator för kontroll av ljusstyrka (Z sid. 27) 0 Indikator för bakgrundsljuskompensation (Z sid. 26) 1 Indikator för bländarlås (Z sid. 27, 28) 2 ± : Indikator för manuell exponeringsjustering (Z sid. 28). : Indikator för punktexponeringskontroll (Z sid. 26) 3 Slutartid (Z sid. 28)! Lägesindikator # Räkneverk $ Uppladda Förinspelat läges Indikatorn (Visas under UPLOAD REC ON) (Z sid. 25, 54) % Bildkvalitet: B (ULTRAFIN), C (FIN), D (NORMAL), E (EKONOMI) (Z sid. 64) & Återstående tid (Z sid. 22, 74) ( MREC: (visas under inspelning.) (Z sid. 22) MQ: (Visas när inspelningen står i vänteläge.) ) Indikator för digital bildstabilisator (DIS) (visas då [BILDSTABILISERING] är inställt på [AV].) (Z sid. 65) * Indikator för vindreducering (Z sid. 65) + Händelseindikator (Z sid. 24) Endast vid inspelning av stillbilder! Lägesindikator # Fokusindikator (Z sid. 27) $ Bildstorlek % Bildkvalitet: FINE (fin) eller STD (standard) (Z sid. 64) & Återstående antal bilder (Z sid. 74) ( Indikator för fotografering (Z sid. 23) ) Slutarlägesindikator (Z sid. 64) * Indikator för inspelning med timer (Z sid. 64) 16

17 Under uppspelning av video 9 : 5 5 : SD Under uppspelning av stillbilder SD SVENSKA :55! Lägesindikator # Indikator för effektläge (Z sid. 32) $ Indikator för svepeffekt/tonad effekt (Z sid. 32) % 6 : Indikator för uppspelning av spellista (visas under uppspelning av en spellista.) (Z sid. 30) ª : Indikator för händelsesökning med uppspelning (visas under uppspelning av en videofil från händelsesökningen.) (Z sid. 30) : Indikator för datumsökning med uppspelning (visas under uppspelning av en videofil från datumsökningen.) (Z sid. 30) & Bildkvalitet: B (ULTRAFIN), C (FIN), D (NORMAL), E (EKONOMI) (Z sid. 25, 64) ( Räkneverk ) Uppspelningsläge (Z sid. 29) F :Uppspelning Q :Paus K :Sök framåt J :Sök bakåt G : Slowmotion framåt E :Slowmotion bakåt (siffran till vänster visar hastigheten.) * Indikator för SD-kort (Z sid. 21, 67) + Indikator för volymnivå, Batteriindikator (Z sid. 71) - Datum/tid (Z sid. 19) :55! Lägesindikator # Indikator för effektläge (Z sid. 32) $ Mapp-/filnummer % Indikator för uppspelning av bildspel (Z sid. 29) & Indikator för SD-kort (Z sid. 21, 67) ( Batteriindikator (Z sid. 71) ) Datum/tid (Z sid. 19 ) Byta indikatorläge på LCD-skärmen Varje gång du trycker på DISP-knappen byter du indikering på LCD-skärmen på följande sätt; Inspelningsläge: Alla indikeringar/indikeringar för valda funktioner Uppspelningsläge: Alla indikeringar/endast datum och tid/inga indikeringar 17

18 Nödvändiga inställningar före användning Glöm inte att konfigurera nedanstående tre inställningar före användning. Ladda batteripaketet 1 Stäng LCD-skärmen för att stänga av videokameran. 2 Fästa batteripaketet Skjut ned batteripaketet tills det låses på plats. Videokamerans undersida L Ta bort batteripaketet Skjut på och håll ned BATT. (Z steg 2) och lossa sedan batteripaketet. L Kontrollera återstående batteristyrka Se sida 20. ANMÄRKNINGAR Du kan också använda kameran med bara nätadaptern. Böj eller dra inte i nätadapterkontakten eller -kabeln. Det kan skada nätadaptern. BATT. 3 Anslut nätadaptern. DC-uttag Laddnings Lampa Till vägguttag (110 V till 240 V) Nätadapter Laddningslampan blinkar för att ange att laddning har startat. När lampan släcks är batterierna laddade. Dra ut nätadaptern (eller strömsladden) ur vägguttaget och koppla ifrån nätadaptern från videokameran. 18

19 Inställningar för datum/tid 1 Öppna LCD-skärmen för att sätta på videokameran. 2 Välj [JA] (YES) inom 10 sekunder när [STÄLL IN DATUM/TID!] (SET DATE/ TIME!) visas. Språkinställning Skärmens språk kan ändras. 1 Öppna LCD-skärmen för att sätta på videokameran. 2 Tryck på knappen MENU. SVENSKA 3 Välj [GRUNDINSTÄLLNINGAR] (BASIC SETTINGS). Skärmbilden försvinner efter 10 sekunder om du inte har valt något. I så fall, tryck ner knappen -och sätt på videokameran igen. 3 Ställ in datum och tid. JUSTERA KLOCKA DATUM TID Välj [LANGUAGE]. SLUTARLÄGE BILDKVALITET FÖRSTÄRKNING UPP GRUNDINSTÄLLNINGAR GRUNDINSTÄLLNINGAR LANGUAGE DEMO.LÄGE DRIFTSLJUD VÄLJ TV-TYP VÄLJ SPRÄK Upprepa detta steg för att ange månad, dag, år, timmar och minuter. 4 Tryck på knappen OK för att avsluta. L Ändra datum och tid 1) Tryck på MENU-knappen. 2) Välj [GRUNDINSTÄLLNINGAR] och sedan [JUSTERA KLOCKA]. 3) Ställ in datum och tid. L Återgå till föregående skärm L Stänga skärmen Tryck på knappen MENU. 5 Välj språk. GRUNDINSTÄLLNINGAR LANGUAGEPOLSKI DEMO.LÄGE ČEŠTINA TÜRKÇE DRIFTSLJUD MAGYAR VÄLJ TV-TYP SVENSKA L Återgå till föregående skärm L Stänga skärmen Tryck på MENU-knappen. Du är nu klar med att konfigurera de nödvändiga inställningarna. L Använda videokameran direkt Se sida 22. L Konfigurera andra inställningar Se sida

20 Andra inställningar Justering av greppet Öppna dynan och justera greppet. ANMÄRKNINGAR Om KOMMUNIKATIONSFEL visas kan det vara något fel på batteriet. Kontakta i så fall din närmaste JVC-återförsäljare. Den visade återstående inspelningstiden ska bara ses som vägledning. Den visas i enheter om 10 minuter. Montering av stativ Linsskydd Stäng linsskyddet när du inte använder videokameran för att skydda linsen. För videokamerans stativhål i linje med stativstiftet, och stativfästet med skruven, och lås fast den. Videokamerans undersida Öppna linsskyddet Stänga linsskyddet AV ANMÄRKNING Var försiktig när du skjuter på linsskyddet. Om du inte är det kan du skada linsen. Kontrollera återstående batteriladdning ANMÄRKNING Använd inte stativ på ostadigt eller ojämnt underlag. Den kan falla och orsaka allvarliga skador på videokameran. Förberedelse: Fäst batteripaketet. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. För!-läget: Tryck på INFO-knappen två gånger eller tryck på INFO-knappen och välj sedan ;. För #-läget: Tryck på INFO-knappen. DIRECT DVD BATTERISKICK INFO MAX TID min AVSL L Återgå till normalskärmen Tryck på INFO-knappen igen. 20

21 Använda ett SD-kort Om du vill spela in på ett SD-kort måste nedanstående steg utföras. Funktionerna är konfirmerade på följande SD-kort. SD-kort eller SDHC-kort kompatibla av klass 4 eller högre. Panasonic, TOSHIBA, SanDisk, ATP SD-kort (256 MB 2 GB) eller SDHC-kort (4 GB 16 GB). Om du använder andra media kanske data inte spelas in på rätt sätt eller så kan data som redan spelats in försvinna. MultiMediaCards stöds inte. Kort som används för att göra videoinspelningar på den här videokameran kan inte användas för uppspelning på andra enheter. Vissa kortläsare (inklusive interna kortläsare i datorer) kanske inte klarar av att understödja SDHC-format. Om du använder ett SDHC-kort för inspelning och det uppstår eventuella läsfel, är kanske den kortläsare du använder inte lämpad att användas med SDHC-kort. Var vänlig använd kamera eller andra SDHC-kompatibla enheter för att få åtkomst till kortet. Q Sätt i ett Sd-kort SD-kort Förberedelser: Stäng LCD-skärmen för att stänga av kameran. 3 Stäng SD-kortfacket. L Hur man tar ut ett SD-kort Tryck en gång på SD-kortet. När kortet kommer ut en liten bit, drar du ut det helt. ANMÄRKNINGAR Sätt bara i och ta ur SD-kort med avstängd kamera. Annars kan data på kortet skadas. Rör inte vid terminalerna på etikettens motsatta sida. R Formatera ett microsd-kort microsd-kort när du använder det för första gången Detta garanterar också stabil hastighet och funktion när SD-kortet används. Välj [FORMATERA SD-KORT] för att formatera kortet (Z sid. 67). SVENSKA 1 Stäng LCD-skärmen för att stänga av videokameran. Videokamerans undersida 2 Tryck in kortet ordentligt med den klippta kanten först. Klippt kant 21

22 SPELA IN Spela in filer Videoinspelning Förberedelse: Sätt in ett SD-kort. Öppna linshöljet. Öppna LCD-skärmen för att sätta på videokameran. Skjut lägesväljaren för att välja! (video)-läge. Tryck på knappen SELECT PLAY/ REC för att välja inspelningsläge. SELECT PLAY/REC Tryck på knappen START/STOP för att börja spela in. 22 L Stoppa inspelning Tryck på START/STOP-knappen igen. L Titta på en video som du just har spelat in Välj A under paus. Under förhandsgranskning kan du radera videon genom att välja *. L Ändra bildkvalitet Ändra inställningarna under [VIDEOKVALITET] (Z sid. 64). Ungefärlig tid som återstår för inspelning visas. L Koppla en fil till en händelse Se sida 24. L Ändra bildformat (16:9/4:3) Ändra inställningarna under [VÄLJ SIDFORMAT] (Z sid. 65). Hur man spelar in ett videoklipp (ungefär 10 minuter) Innan ni börjar inspelning, tryck knappen UPLOAD två gånger till UPLOAD REC ON (sid. 25) ANMÄRKNINGAR Videoinspelningsläget väljs automatiskt när du stänger av och sätter på videokameran igen. Om videokameran är påslagen och inte används på 5 minuter stängs den av automatiskt för att spara ström. För att sätta på videokameran igen då du använder batteripaketet, stäng LCD-skärmen och öppna den igen. Videofilerna ges namnen MOV001.MOD till MOV009.MOD, MOV00A.MOD till MOV00F.MOD och MOV010.MOD i inspelningsordning. Efter att video spelats in under 12 timmar i sträck, stoppas inspelningen automatiskt. En ny fil skapas för varje 4 GB av oavbruten filmning. Denna videokamera spelar in video i MPEG2-format som överensstämmer med SD-VIDEO-format. Denna videokamera passar inte med andra digitala videoformat.

23 Inspelning av stillbild Förberedelse: Sätt in ett SD-kort. Öppna linshöljet. Öppna LCD-skärmen för att sätta på videokameran. SVENSKA Skjut lägesväljaren för att välja # (stillbild)-läge. Tryck på knappen SELECT PLAY/ REC för att välja inspelningsläge. SELECT PLAY/REC Tryck på och håll ned knappen SNAPSHOT halvvägs.? -indikatorn lyser grönt när bilden är fokuserad. L Titta på en bild som du just har tagit Välj A när bilden har tagits. Under förhandsgranskning kan du radera bilden genom att välja *. L Ändra bildkvalitet Ändra inställningarna under [BILDKVALITET] (Z sid. 64). L Spela in stillbilder kontinuerligt Ställ in [SLUTARLÄGE] på [OAVBRUTEN FOTOGR.] (Z sid. 64). Tryck på knappen SNAPSHOT för att ta bilden. ANMÄRKNINGAR DIS (Digital Image Stabiliser) fungerar inte vid stillbildstagning. Om kameran är påslagen och inte används på fem minuter stängs den av automatiskt för att spara ström. För att sätta på videokameran igen då du använder batteripaketet, stäng LCD-skärmen och öppna LCD-skärmen igen. 23

24 Spela in filer (Forts.) Zoomning Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. Zooma ut Zooma in W: Vidvinkel T: Telefoto Zoomningsgrad (fabriksinställd)!-läge 70X #-läge 35X Koppla filer till händelser! Om du väljer en händelse som filen ska kopplas till innan du börjar spela in kommer filen att kopplas till den valda händelsen, och därigenom blir det lätt att hitta filen för uppspelning. Det finns upp till tre olika destinationer inom varje händelse (t.ex.: BABY1, BABY2, BABY3). Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [REGISTRERA HÄNDELSE]. L Ändra maximal zoomningsgrad (endast för!-läget) Ändra inställningarna under [ZOOM] (Z sid. 65). 24 ANMÄRKNING Makrofotografering är möjlig på så korta avstånd som 5 cm från motivet, när zoomreglaget är inställt helt till W. LED-lampa Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [LJUS]. 3 Välj inställning. D DA Inget visas Lampan förblir tänd oavsett de omgivande förutsättningarna. Lampan tänds automatiskt vid fotografering under otillräckliga ljusvillkor. Avaktiverar funktionen. 3 Välj händelse som du vill koppla filen till. Välj [SORT.] för att välja en annan destination. Välj [AVBRYT] om du vill avbryta händelseregistreringen. REGISTRERA HÄNDELSE SEMESTER 1 Den valda händelsen visas på skärmen. Tryck på START/STOP-knappen för att börja spela in. L Stänga skärmen Välj [AVSL]. L Söka efter en fil med hjälp av händelsen Se sida 30. ANMÄRKNING När du en gång har valt att koppla en fil till en viss händelse kommer inställningen att bevaras även om du stänger av kameran. Om du inte ändrar inställningen kommer du att koppla en fil till samma händelse som du valde innan. SORT. AVSL

25 Kontrollera återstående utrymme på inspelningsenheten Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. Tryck på INFO-knappen. DIRECT DVD INFO MAX INSPELNINGSTID SELECT STÄLL 0h12m 0h18m 0h24m 1h05m SD LEDIG ANVÄND Maximal inspelningstid visas för varje bildkvalitetsläge ( B : ULTRAFIN, C : FIN, D : NORMAL, E : EKONOMI). L Ändra bildkvalitet 1) Välj bildkvalitet. 2) Tryck på knappen OK. L Återgå till normalskärmen Inspelning av videoklipp för uppladdning! Om ni väljer att uppladda förinspelat läge funktionen, för att spela in ett videoklipp, är fil tiden satt till ungefär 10 minuter och detta gör det enkelt för er att uppladda videoklippet till en gemensam video webbsida. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. Tryck på UPLOAD- knappen för LÄGE PÅ så att indikatorn visas. Tryck på START/STOP- knappen för att börja spela in. UPLOAD 0 : 0 4 : 0 När inspelning avslutas återgår videokameran automatiskt till normalt inspelnings läge. L Hur man avbryter funktionsläget med förinspelning för uppladdning Innan inspelning av Videoklipp, tryck knappen UPLOAD till off läge. ANMÄRKNINGAR Maximal tidsgränsen för 1 videoklipp är ungefär 10 minuter. När 10 minuter har gått, stoppas inspelningen automatiskt och funktionsläget för förinspelning för uppladdning avaktiveras. Ni kan filma i vilket kvalitets läge som helst men högre kvalitet tar längre tid att konvertera för uppladdning. För att uppladda videoklippet till YouTube, se sidan 54. SVENSKA 25

26 Manuell inspelning Manuellt inspelningsläge låter dig manuellt ställa in skärpa och skärmens ljusstyrka. Ändra till manuellt inspelningsläge Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja inspelningsläge. Tryck två gånger. AUTO / MANUAL L Återgå till automatiskt inspelningsläge Tryck på knappen AUTO/MANUAL så att indikatorn 4 visas. AE-program Du kan spela in videor eller stillbilder med optimal ljusstyrka genom att justera exponering och slutartid efter omgivningen eller motivet. Efter att Ändra till manuellt inspelningsläge (Z ovan) har utförts 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [PROGRAM AE]. L Inställningar för AE-programmet 5 NATT: Gör det möjligt att spela in på platser med svagt ljus genom att justera slutartiden automatiskt. 3 SKYMNING: Gör att kvällsmotiv ser naturligare ut. 6 PORTRÄTT: Motivet framhävs genom att bakgrunden görs suddig. H SPORT: Spelar in ett motiv som rör sig snabbt tydligt. G SNÖ: Kompenserar motiv som kan verka för mörka vid fotografering i extremt ljusa omgivningar, som till exempel i snö. / SPOTLIGHT: Välj detta alternativ när en strålkastare gör att motivet ser för ljust ut. Kompensering av bakgrundsljus Kompensering av bakgrundsljus gör motivet ljusare genom att exponeringen ökas. Efter att Ändra till manuellt inspelningsläge (Z vänster spalt) har utförts 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [KOMP. BAKGRUNDSLJUS]. 3 Ställ in på [PÅ]. 3 Välj inställning. Se den högra kolumnen för information om de olika inställningarna. L Avbryta kompensering av bakgrundsljus Välj [AV] i steg 3. L Avbryta AE-programmet Välj [AV] i steg 3. 26

27 Manuella inställningar på funktionsmenyerna Du kan enkelt använda manuella inspelningsfunktioner genom att välja alternativ på funktionsmenyerna. Efter att Ändra till manuellt inspelningsläge har utförts (Z sid. 26) 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [MANUELLA INSTÄLLNINGAR]. 4 Välj inställning. Beroende på vilken inställning du valt kan du ställa in värdet med hjälp av peksensorn. Menyn försvinner och indikatorn för den inställda funktionen visas. SVENSKA 3 Välj meny. Se nedan för mer information om alla menyer. L Återgå till föregående skärm L Stänga skärmen Tryck på MENU-knappen. Menyer Inställningar: [ ] = fabriksinställning För!-läget [AUTO] : Ljusstyrkan justeras automatiskt. 6 till +6 : Korrigerar ljusstyrkan inom detta område i steg om 1. JUSTERA LJUSSTYRKA Justerar ljusstyrkan. FOKUS Justerar skärpan. För #-läget [AUTO] : Ljusstyrkan justeras automatiskt. 2,0 till +2,0 (EV) : Korrigerar ljusstyrkan inom detta område i steg om 1/3EV. L Låsa exponeringen När menyn försvinner efter att du är klar med att konfigurera inställningen väljer du [LOCK]. Indikatorn C visas. [AUTO] : Skärpan justeras 9 : A : Justera fokusen för hand genom att använda pek sensorn. (Under zoomning försvinner inte motivet ur fokus om du justerar skärpan på telefotosidan (T) innan du zoomar till vidvinkelsidan (W).) 27

28 Manuell inspelning (Forts.) Menyer VITBALANS Justerar vitbalansen för att åstadkomma optimala färger för ljusmängden i din omgivning under inspelning. SLUTARHASTIGHET En kort slutartid kan frysa rörelsen hos ett motiv som rör sig snabbt och en lång slutartid kan göra motivet suddigt för att ge intrycket av rörelse. OMRÅDE FÖR PUNKTEXP. Används för att kompensera ljusstyrkan på en viss punkt när kompenseringen av bakgrundsljuset inte fungerar tillfredsställande. EFFEKT Du kan spela in video eller stillbilder med specialeffekter. TELE-MAKRO Du kan maximera storleken på ett objekt på ett avstånd av cirka 50 cm. Inställningar: [ ] = [AUTO]: Vitbalansen justeras automatiskt. B MVB : Vitbalansen justeras manuellt beroende på ljuskällan. 1) Håll ett vanligt vitt pappersark framför motivet så att det täcker skärmen. 2) Tryck på knappen OK tills indikatorn B börjar blinka och sedan slutar blinka. D FIN : Vid fotografering utomhus en solig dag. E MOLN : Vid fotografering utomhus en molnig dag. F HALOGEN : När en videolampa eller liknande typ av belysning används. [AUTO] : Slutartiden justeras automatiskt. 1/2 till 1/4000 (för!-läget) / 1/2 till 1/500 (för #-läget) : Ju mindre värdet är, desto kortare blir slutartiden. ANMÄRKNING Du bör använda stativ (Z sid. 20) vid inspelning med lång slutartid. 6 [HELSKÄRM] : Ljusstyrkan justeras automatiskt över hela skärmen. 7 PUNKT : Ljusstyrkan justeras automatiskt för en angiven punkt. Dessutom kan ljusstyrkan i den angivna punkten låsas genom att välja [LOCK]. Indikatorn C visas. L Avbryta punktexponeringskontroll Välj [HELSKÄRM] på nytt så att C-indikatorn försvinner. 1 [AV] : Ingen effekt används. J SEPIA : Bilden får en brunaktig nyans som gamla fotografier. K SVARTVIT : Bilden blir svartvit som gamla filmer. L KLASSISK FILM* : Den här effekten hoppar över bilder för att ge en känsla av gamla tiders film. M STROB* : Bilden ser ut som en serie fotografier i följd. * Ej tillgängligt i #-läge. 1 [AV] : Avaktiverar funktionen. 0 PÅ : Aktiverar funktionen. 28

29 Spela upp filer Visa video/stillbild 1 Skjut lägesväljaren för att välja! (video)-läge eller # (stillbild)-läge. 3 Välj fil. SD UPPSPELNING AV VIDEO SVENSKA 2 Tryck på knappen SELECT PLAY/ REC för att välja uppspelningsläge. L Visa på TV Se sida 33. SELECT PLAY/REC L Kontrollera filinformationen Tryck på knappen INFO när du gjort uppehåll i uppspelningen. (Z sid. 35) L Justera ljudvolymen för videor Registerskärmen för video öppnas. Sänka volymen Höja volymen L Olika funktioner under uppspelning av video L Funktioner under visning av stillbilder! N : Återgå till filens första scen # O : Gå till den första scenen i nästa fil $ L : Återgå till registerskärmbilden % J : Sök bakåt (under uppspelning) E : Sök bakåt/uppspelning bild för bild (under paus)* & F : Uppspelning Q : Paus ( K : Sök framåt (under uppspelning) G : Sök framåt/uppspelning bild för bild (under paus)* * Uppspelning i slowmotion börjar när du trycker på sensorknappen under E / G en kort stund.! ( : Rotera 90 grader motsols P : Byta riktning för bildspelet till bakåtriktning # ) : Rotera 90 grader (medsols) F : Byta riktning för bildspelet till framåtriktning $ L : Återgå till registerskärmbilden % N : Visa föregående fil & F : Starta/avsluta bildspelet ( O : Visa nästa fil 29

30 Spela upp filer (Forts.) Filsökningsfunktion Du kan byta från registerskärmen till datumregister- eller händelseskärmen och söka efter filer per inspelningsdatum eller händelse. Datumregisterskärm Du kan söka efter önskad fil enligt inspelningsdatum. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. Händelseskärm! Du kan söka efter önskad fil via händelsen som du kopplade filen till vid inspelningen. (Z sid. 24). Efter sökningen enligt händelse kan du söka enligt inspelningsdatum för att minska sökningens omfång. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. 1 Välj 4. 2 Välj händelse. 1 Välj?. 2 Välj inspelningsdatum. SÖKDATUM AVSL 3 Välj filen som du vill spela upp Välj inspelningsdatum. Välj [ALLA SCENER] för att visa alla filer. SOK HANDELSE ALLA SCENER AVSL 4 Välj filen som du vill spela upp. SD AVSL L Återgå till registerskärmen L Stänga skärmen Välj [AVSL]. L Återgå till registerskärmen L Ändra en fils lagrade händelse Se sida 36. SD 30

31 Spela upp MPG-filer! MPG-filer lagras i mappen EXTMOV. Följ metoden nedan för att spela MPG-filerna i mappen EXTMOV. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. SVENSKA 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [SPELA MPG-FIL]. SPELA MPG-FIL REDIGERAD KOPIA ÄNDRA HANDELSE REG. REDIGERA SPELLISTA SPELA SKADADE FILER 3 Välj filen som du vill spela upp. [MPG] SD L Återgå till filens normala uppspelningsläge L Stänga skärmen Välj [AVSL]. ANMÄRKNING En MOD-fil skapas i mappen EXTMOV när hanteringsinformationen är skadad. Beroende på den skadade filens kondition, uppspelning kan misslyckas eller inte bli jämnt spelad. 31

32 Spela upp filer (Forts.) Uppspelning med specialeffekter Svepeffekt eller tonad effekt Lägg till effekter i början och slutet av en video. Dessa effekter kan inte tillämpas på stillbilder. Uppspelningseffekter Lägg till effekter som, till exempel, att ändra färgtonen på bilder. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. Skärmbilderna i följande illustrationer är exempel på när [EFFEKT] är inställt på [SEPIA]. 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [STRYKA/TONA] (endast!-läge) eller [EFFEKT]. REDIGERA SPELLISTA EFFEKT STRYKA/TONA GRUNDINSTÄLLNINGAR LÄGG TILL EFFEKT PÅ BILD 3 Välj önskad effekt. Se den högra spalten för information om alla effekter. REDIGERA SPELLISTA AV EFFEKT SEPIA STRYKA/TONA SVARTVIT GRUNDINSTÄLLNINGAR KLASSISK BILD TONA SOM GAMLA FOTOGRAFIER 4 Välj filen som du vill spela upp. L Stänga av effekten Välj [AV] i steg 3. L Inställningar för STRYKA/TONA O TONA-VIT: Tonar in eller ut med en vit skärm. P TONA-SVART: Tonar in eller ut med en svart skärm. Q TONA-SVARTVIT: Tonar in i en färgskärm från en svartvit skärm eller tonar ut på motsatt sätt. R STRYKA-HÖRN: Sveper in på en svart skärm från det övre högra till det nedre vänstra hörnet eller sveper ut på motsatt sätt. S STRYKA-FÖNSTER: Börjar i mitten på en svart skärm och sveper in mot hörnen eller sveper ut på motsatt sätt. T: STRYKA-SIDA: Sveper in från höger till vänster eller sveper ut på motsatt sätt. U STRYKA-DÖRR: Sveper in som två halvor av en svart skärm som öppnas åt vänster och höger och visar scenen, eller sveper ut på motsatt sätt. V STRYKA-BLÄDDRA: Sveper in från nederkanten och uppåt på en svart skärm, eller sveper ut på motsatt sätt. W STRYKA-LUCKA: Sveper in från mitten på en svart skärm mot ovan-/nederkanten, eller sveper ut på motsatt sätt. ANMÄRKNING När skärmen sveper in eller ut tonar även ljudet in respektive ut. L Inställningar för EFFEKT J SEPIA: Bilden får en brunaktig nyans som ett gammalt fotografi. K SVARTVIT: Bilden blir svartvit som gamla filmer. L KLASSISK FILm* : Bilden ger intryck av en gammal film genom att bildrutor hoppas över. M STROB* : Bilden ser ut som en serie fotografier i följd. * Ej tillgängligt i #-läge. 32

33 Se bilder på TV Förberedelse: Stäng av alla enheter. DC-uttag AV-uttag SVENSKA AV-kabel Nätadapter Till vägguttag AV-ingång ANMÄRKNINGAR Denna videokamera är konstruerad för användning med färgsignaler av typen PAL. Den kan inte användas med TV-apparater med någon annan standard. 1 Sätt på videokameran och din TV. 2 Ställ TV:n i dess VIDEO-läge. 3 (Endast vid anslutning av videokameran till videobandspelaren/dvd-spelaren) Slå på videobandspelaren/dvd-inspelaren och ställ in den på läget för AUXindata. 4 Starta uppspelning på videokameran. (Z sid. 29) L Om bildformatet inte är rätt enligt bilderna till höger Ändra inställningarna under [VÄLJ TV-TYP] (Z sid. 67). L Visa videokamerans skärmvisning på TV:n Ställ in [VISA PÅ TV] på [PÅ] (Z sid. 67). 16:9 TV 4:3 TV 33

34 REDIGERA/SKRIVA UT Hantera filer OBSERVERA Ta inte bort SD-kortet eller utför någon annan funktion (som till exempel att stänga av strömmen) samtidigt som du använder filer. Se även till att använda medföljande nätadapter eftersom data på SD-kortet kan förstöras om batteriet laddas ur under användning. Formatera SD-kortet om data på SD-kortet förstörs. (Z sid. 67). Radera/skydda filen som visas Efter att steg 1-2 har utförts 3 Välj [AKTUELL]. TA BORT AKTUELL VÄLJ FIL TA BORT ALLA VÄLJ FILER EN I TAGET Radera/skydda filer Skyddade filer kan inte raderas. Du måste avaktivera skyddet för att kunna radera dem. När filerna raderats kan de inte återställas. Kontrollera filerna innan du raderar dem. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja läget! eller #. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. Skärmbilderna i följande illustrationer är exempel på när [TA BORT] används. 1 Tryck på knappen MENU. Du kan öppna raderingsmenyn direkt genom att välja *. 4 Välj [JA] när [RADERA?] eller [SKYDDA?] visas. RADERA? Återstående filer: Du kan välja föregående eller nästa fil genom att trycka på { eller }. Radera/skydda filer Efter att steg 1-2 har utförts 3 Välj [VÄLJ FIL]. JA NEJ AVSL 2 Välj [TA BORT] eller [SKYDDA/ AVBRYT]. 4 Välj fil. RADERA VIDEO SD Någon av markeringarna * (radering) eller x (skydd) visas på filen. Upprepa detta steg för att välja andra filer. Om du för zoomreglaget mot T visas förhandsgranskningsskärmen. Om du för zoomreglaget mot W kommer du tillbaka till registerskärmen. AVSL 5 Välj [AVSL]. 34 Fortsättning på nästa sida

35 6 Välj [UTFÖR OCH AVSLUTA] (när du har valt [TA BORT]) eller [JA] (när du har valt [SKYDDA]). Se filinformation Förberedelse: För!-läget: Gör paus i uppspelningen. Du kan också välja filen från registerskärmen. För #-läget: Spela upp stillbilden. Du kan också välja filen från registerskärmen. SVENSKA Tryck på INFO-knappen. Radera/skydda alla filer Efter att steg 1-2 har utförts (Z sid. 34) DIRECT DVD INFO FIL MAPP DATUM/TID UPPSPEL-TID KVALITET SKYDDA :18 ULTRAFIN OFF 3 Välj [TA BORT ALLA] eller [SKYDDA ALLA]. 4 Välj [JA] när [TA BORT ALLA?] eller [SKYDDA ALLA?] visas. L Stänga skärmen Välj [AVSL]. L Ta bort skyddet Välj den skyddade filen i steg 4 ( Radera/skydda filer Z sid. 34). L Ta bort skyddet för alla filer 1) I steg 3 väljer du [AVBRYTA ALLA]. 2) Välj [JA]. FIL: Filnamn MAPP: Mappnamn DATUM/TID: Datum och tid för inspelningen UPPSPEL-TID (för videofiler): Uppspelningstid (filens längd) FORMAT (för stillbilder): Bildstorlek KVALITET: Bildkvalitet (Z sid. 64) SKYDDA: Filens skyddsstatus (Z sid. 34) L Stänga av visning av filinformation Tryck på INFO-knappen igen. 35

36 Hantera filer (Forts.) Ändra lagrad händelse för videofiler efter inspelning Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. 1 Tryck på knappen MENU.! Ändra händelse för valda filer Efter att steg 1-2 har utförts 3 Välj [VÄLJ FIL]. 4 Välj filen som du vill lagra. ÄNDRAD (HÄRIFRÄN) 2 Välj [ÄNDRA HÄNDELSE REG.]. Ändra händelse för filen som visas SD När du väljer en fil ändras färgen på markören. Om du vill välja fler filer flyttar du markören framåt. Du kan bara välja filer i rad. Om du för zoomreglaget mot T visas förhandsgranskningsskärmen. Om du för zoomreglaget mot W kommer du tillbaka till registerskärmen. AVSL 3 Välj [AKTUELL]. ÄNDRA HÄNDELSE REG. AKTUEL VÄLJ FIL VÄLJ FILER EN I TAGET AVSL 5 Välj en ny händelse att lagra filen tillsammans med. Välj [SORT.] för att välja en annan destination. Välj [AVBRYT] för att avbryta händelselagringen. ÄNDRA HÄNDELSE REG. 4 Välj filen som du vill lagra. SEMESTER 1 SORT. AVSL L Stänga skärmen Välj [AVSL]. Du kan välja föregående eller nästa fil genom att trycka på { eller }. 36

37 Radera delvis (REDIGERAD KOPIA) Du kan dela den valda videofilen i två delar och kopiera önskat avsnitt till en ny videofil. Förberedelse: Skjut lägesväljaren för att välja!-läget. Tryck på knappen SELECT PLAY/REC för att välja uppspelningsläge. 1 Tryck på knappen MENU. 2 Välj [REDIGERAD KOPIA].! 5 Välj filen som du vill kopiera. [KOPIERA 1:A AVSN.]: Kopiera avsnittet före delningspunkten. [KOPIERA 2:A AVSN.]: Kopiera avsnittet efter delningspunkten. När kopieringen är klar läggs den kopierade filen till på registerskärmen. L Stänga skärmen Välj [AVSL]. SVENSKA 3 Välj fil. REDIGERAD KOPIA ANMÄRKNING När du spelar upp den kopierade filen visas inspelningsdatum för den ursprungliga filen. Samtidigt visas vilket datum du kopierade den på filinformationsdisplayen. (Z sid. 33) SD Uppspelningen börjar. AVSL 4 Ange den punkt där du vill dela filen. 37

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

55201 Digitalkamera med video

55201 Digitalkamera med video 55201 Digitalkamera med video Användarhandbok Behåll dessa instruktioner för framtida bruk. Tuff-Cam 2 innehåller ett obytbart, uppladdningsbart batteri. Försök inte att ta loss batteriet. Om den råkar

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

VIDEOKAMERA GZ-MS110 BE. Detaljerad användarhandbok LYT2228-015A

VIDEOKAMERA GZ-MS110 BE. Detaljerad användarhandbok LYT2228-015A VIDEOKAMERA GZ-MS110 BE ad användarhandbok LYT2228-015A Contents Nybörjarhandbok 4 Laddning 4 Inspelning 4 Uppspelning 4 Tips för tagning 4 Praktiska tekniker vid tagning Semestern/Julen 5 Bröllop 6 Resor

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Använda panelen... 5 Strömförsörjning... 6 Lägen... 7 DV-läge Filmning... 11 Videoutgång... 12 DSC-läge

Läs mer

Nokia Fun Camera PT-3 Användarhandbok. 9356921 Utgåva 2

Nokia Fun Camera PT-3 Användarhandbok. 9356921 Utgåva 2 Nokia Fun Camera PT-3 Användarhandbok 9356921 Utgåva 2 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten PT-3 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

HP Photosmart 6220 Digital Camera Dock Användarhandbok

HP Photosmart 6220 Digital Camera Dock Användarhandbok HP Photosmart 6220 Digital Camera Dock Användarhandbok HP Photosmart 6220 dockningsstation för digitalkamera Användarhandbok Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informationen kan ändras

Läs mer

Skärmförstoring... 26 Öka och minska förstoringen... 26 Kontrollera aktuell läsposition... 27 Färgläge... 28 Kontrastjustering...

Skärmförstoring... 26 Öka och minska förstoringen... 26 Kontrollera aktuell läsposition... 27 Färgläge... 28 Kontrastjustering... GoVision 20160513 Innehållsförteckning Introduktion... 4 Upphovsrätt... 5 Säkerhetsföreskrifter... 6 VARNING! För din säkerhet... 6 Säkerhetsanvisningar... 7 Produktinformation... 8 Förpackningens innehåll...

Läs mer

Aosta DS5124. Svensk Manual

Aosta DS5124. Svensk Manual 760047 Aosta DS5124 Svensk Manual Innehåll: Allmän information Snabbguide Felsökning Drivrutiner & installation av mjukvara Allmän information Specifikationer: * 5.1 megapixelskamera med upp till 12 megapixels

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

Produktbild och funktionsknappar

Produktbild och funktionsknappar Produktbild och funktionsknappar 1. USB kontakt 2. 5V Laddkontaktuttag 3. Minneskort 4. Högtalare 5. Monteringsfäste 6. Mikrofon 7. Batterilucka 8. Kameralins 9. IR lampor (för mörkerseende) 10. PÅ / AV

Läs mer

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex MP3 spelare. Med denna kompakta MP3-spelare kan du njuta av

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Att missbruka enheten Easi-Speak Pro eller att öppna den gör garantin ogiltig. Allt arbete utöver

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

CMX 118 Digital klockradio

CMX 118 Digital klockradio CMX 118 Digital klockradio Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Läs dessa

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF28-300mm f/3,5-5,6l IS USM är ett kraftfullt zoomobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror som

Läs mer

Brukanvisning Candy5 HD

Brukanvisning Candy5 HD Bruksanvisning Brukanvisning Candy5 HD 1. Vad är CANDY5 HD?... 5 2. Säkerhetsinformation... 6 3. Vad finns i förpackningen?... 7 4. Beskrivning... 8 5. Kom igång... 10 5-1. Ladda batteriet... 10 5-2. Ta

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4. 9310659 Utgåva 1

Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4. 9310659 Utgåva 1 Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4 9310659 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten SU-4 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data TMT-918 Fjärrkontroll med timer KOMPATIBILITET Den här sändaren är kompatibel med alla självlärande mottagare från System Nexa. Timerfunktionerna bör dock inte användas på mottagare med dimmer. FUNKTIONALITET

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

full HD vapen kamera Bruksanvisning

full HD vapen kamera Bruksanvisning full HD vapen kamera Bruksanvisning Varning! 1. Använd inte kameran i extremt varm, kallt eller dammiga förhållanden. 2. Kameran är byggd för att tåla rekyl. Men undvik hårda smällar eller att tappa den

Läs mer

AV Receiver. Svenska. Säkerhetsanvisningar

AV Receiver. Svenska. Säkerhetsanvisningar AV Receiver Svenska Säkerhetsanvisningar Svenska OBSERVERA: LÄS DETTA INNAN ENHETEN TAS I BRUK. 1 Läs noga denna bruksanvisning för att kunna ha största möjliga nöje av enheten. Förvara bruksanvisningen

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

Komma igång. 9247672, Utgåva 2 SV. Nokia N73-1

Komma igång. 9247672, Utgåva 2 SV. Nokia N73-1 Komma igång 9247672, Utgåva 2 SV Nokia N73-1 Knappar och delar (framsida och sida) Modellnummer: Nokia N73-1. Nedan kallad Nokia N73. 1 Ljussensor 2 Sekundär kamera med lägre upplösning 3 Väljarknappar

Läs mer

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Symboler Notera Viktig information eller råd om handhavande. För enklare och säkrare användning. Tips Sparar tid och

Läs mer

Introduktion. Temperatursändarens finesser

Introduktion. Temperatursändarens finesser Introduktion Gratulerar till köpet av denna fjärrstyrda temperaturstation med radio-kontrollerad tid. Att använda denna produkt är enkelt och okomplicerat, men var vänlig och läs denna bruksanvisning så

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Xpress-on TM Fun-skal (för telefonen Nokia 3220) 9233896 Utgåva 2

Användarhandbok för Nokia Xpress-on TM Fun-skal (för telefonen Nokia 3220) 9233896 Utgåva 2 Användarhandbok för Nokia Xpress-on TM Fun-skal (för telefonen Nokia 3220) 9233896 Utgåva 2 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten CC-140D uppfyller

Läs mer

SOUNDSTICKS WIRELESS. Installationsguide

SOUNDSTICKS WIRELESS. Installationsguide SOUNDSTICKS WIRELESS Installationsguide 2 SOUNDSTICKS WIRELESS 1. Läs dessa anvisningar. 2. Spara anvisningarna. 3. Uppmärksamma alla varningar. 4. Följ alla anvisningar. 5. Använd inte apparaten nära

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

Energihantering Användarhandbok

Energihantering Användarhandbok Energihantering Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument kan komma

Läs mer

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok Bluetooth-högtalare med NFC-teknik Användarhandbok Bäste kund, Tack för att du köpt en IRC-produkt. Vi är mycket glada att du har valt en av våra produkter. Vi är säkra på att du kommer att ha mycket glädje

Läs mer

BRUKSANVISNING INNEHÅLL

BRUKSANVISNING INNEHÅLL PV100D DOCKNINGSSTATION FÖR PV100 3.0 MEGAPIXELS DIGITALKAMERA MED JUMBO DISPLAY BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING INNEHÅLL Introduktion... 1 Huvudfunktioner... 2 Vy Framsida / Baksida / Sida... 2 Användning

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons TS-E-objektiv har lutnings- och perspektivkontroll och är avsedda för EOSkamerorna. TS-mekanismen ger lutnings-

Läs mer

TOPAZ PHD. Användarmanual

TOPAZ PHD. Användarmanual TOPAZ PHD Användarmanual Freedom Scientific, Inc. Februari 2015 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com Informationen

Läs mer

Lumitester PD-20. Användarmanual. Innehållsförteckning

Lumitester PD-20. Användarmanual. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Lumitester PD-20 Användarmanual Tack för att du har valt Lumitester PD-20. Hela användarmanualen måste läsas innan produkten används, för att garantera en säker och korrekt användning.

Läs mer

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK www.axxion-electronics.com www.moon.se 1 1. Installera inte denna enhet på en trång yta eller inbyggd utrymme så som en bokhylla eller liknande,

Läs mer

EXPLORE 7 HD 20151124

EXPLORE 7 HD 20151124 EXPLORE 7 HD 20151124 Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 1. DELAR OCH TILLBEHÖR... 3 2. ÖVERSIKT... 3 3. ANVÄNDA EXPLORĒ 7... 5 3.1 STRÖM PÅ/AV... 5 3.2 ÖKA OCH MINSKA FÖRSTORING... 6 3.3 FÄRGLÄGE

Läs mer

Solo HD. Nordic. SOLO manual version 20120808 1

Solo HD. Nordic. SOLO manual version 20120808 1 Solo HD Nordic SOLO manual version 20120808 1 1 Gratulerar till ditt val av förstoringshjälpmedel. Vi hoppas att det kommer att hjälpa dig i din vardag. SOLO HD från Nordiceye är ett flexibelt portabelt

Läs mer

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska There`s a new kid in town. Det kommer mycket mer från Lenco. www.stl.nl hittar du ytterligare produkter. Lenco SCR-81 Radio kassett

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

STRIX Användarhandbok

STRIX Användarhandbok STRIX Användarhandbok Innehåll 1 Allmänt...2 2 Att använda STRIX...3 3 Användningsområden...4 4 Anslutningar...5 5 säkerhet...6 6 Sist men inte minst...9 7 Garanti...10 1 Allmänt Grattulerar till dit köp

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning 2 Svensk bruksanvisning DITO PhotoProffs AB Skolvägen 10. 121 32 Enskededalen Tel: 08-720 03 23. Fax: 08-720 03 24 E-post: dito@dito.se. Web: www.dito.se POLARIS 2 BLIXTLJUSMÄTARE Översättning av bruksanvisningen

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Egenskaper Egenskaper: - Stor tydlig display med blå bakgrundsbelysning. - Klarar MP3 (MPEG 1/2 Layer2) och WMA uppspelning. - Digital röstinspelning. - USB lagring av datafiler.

Läs mer

Bruksanvisning SD videokamera

Bruksanvisning SD videokamera Bruksanvisning SD videokamera Model No. SDR-SW20 Läs hela bruksanvisningen före användning. Web Site : http://www.panasonic-europe.com E VQT1M32-1 Säkerhetsinformation VARNING: FÖR ATT MINSKA RISKEN PÅ

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

HANDBOK TAD-10021. www.facebook.com/denverelectronics Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

HANDBOK TAD-10021. www.facebook.com/denverelectronics Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. HANDBOK TAD-10021 www.facebook.com/denverelectronics Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Egenskaper...3 Överblick

Läs mer

FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR

FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR LJUDINSTÄLLNING Välj i Main Meny (Huvudmenyn) AUDIO, Här kan 5.1 kanalutgång anpassas separat. fördröjning fördröjning BASS MANAGEMENT () Här finns två valmöjligheter: ON: Basen

Läs mer

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok 1 9246086 Utgåva 2 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-58W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

TRUST 120V WIRELESS DVD & VIDEO VIEWER

TRUST 120V WIRELESS DVD & VIDEO VIEWER Instruktioner för att komma igång Kapitel 1. Anslutning (4.2) 2. Använda Fjärrkontrollsförlängaren (4.3) 3. Kontroll efter installationen (5) 1 Inledning Den här bruksanvisningen är avsedd för användare

Läs mer

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan.

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Användarhandbok Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Vi skyddar fler människor från fler hot på Internet än någon annan i världen. Det är det enda rätta är att bry sig om miljön. Symantec

Läs mer

BRUKSANVISNING GZ-HD320 GZ-HD300 VIDEOKAMERA

BRUKSANVISNING GZ-HD320 GZ-HD300 VIDEOKAMERA BRUKSANVISNING SW VIDEOKAMERA GZ-HD320 GZ-HD300 E E Bästa kund Tack för att du har köpt denna videokamera. Innan du använder den bör du läsa säkerhetsföreskrifterna och försiktighetsåtgärderna på sidorna

Läs mer

GR-D50 GR-D40 GR-D30 GR-D20

GR-D50 GR-D40 GR-D30 GR-D20 DIGITAL VIDEOKAMERA GR-D50 GR-D40 GR-D30 GR-D20 INNEHÅLL ENSKA AUTOMATISK DEMONSTRATION 6 FÖRBEREDELSER 7 10 INSPELNING & AVSPELNING AV BAND 11 15 Uppsök vår hemsida på World Wide Web för närmare detaljer

Läs mer

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC BRUKSANVISNING VARNING Innehåller smådelar, ej lämplig för barn under 3 å. Rör aldrig en roterande propeller. Flyg aldrig helikoptern ovanför någons huvud. En vuxen person bör alltid närvara när helikoptern

Läs mer

Nokias trådlösa headset (HS-36W) Användarhandbok. 9239252 Utgåva 2 SV

Nokias trådlösa headset (HS-36W) Användarhandbok. 9239252 Utgåva 2 SV Nokias trådlösa headset (HS-36W) Användarhandbok 9239252 Utgåva 2 SV KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-36W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

BLUETOOTH SPEAKER BLUEBEAT GSB 110

BLUETOOTH SPEAKER BLUEBEAT GSB 110 BLUETOOTH SPEAKER BLUEBEAT GSB 110 SV 2 8 + A AUX IN MICRO USB 3 5 SÄKERHET OCH INSTALLATION 5 RF-exponeringsvarning 5 Viktig varningsinformation om batteri 6 ÖVERSIKT 6 Kompatibilitet med Bluetooth-enhet

Läs mer

JVC LICENSAVTAL FÖR PROGRAMVARA

JVC LICENSAVTAL FÖR PROGRAMVARA HANDLEDNING FÖR INSTALLATION AV MJUKVARAN OCH USB-ANSLUTNING SVENSKA LYT1334-009A Tryckt i Japan 2004 Victor Company of Japan, Limited M4S3/S5 0904FOH-AL-VP JVC LICENSAVTAL FÖR PROGRAMVARA VIKTIGT TILL

Läs mer

Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok

Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok Nokia trådlöst headset (HS-53W) Användarhandbok KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-53W uppfyller villkoren i följande EU-direktiv: 1999/5/EG.

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-11W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

HP Photosmart E330 series Digitalkamera. Användarhandbok

HP Photosmart E330 series Digitalkamera. Användarhandbok HP Photosmart E330 series Digitalkamera Användarhandbok Juridiska meddelanden Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Denna information kan komma att bli inaktuell utan föregående avisering.

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps Inledning Utsätt inte det trådlösa LAN PCI-kortet 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd inte

Läs mer

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING MOVIE MAKER- MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING Författad av Anna Sabelström i samarbete med Film Stockholm och Ungdomsstyrelsen FILM STOCKHOLM REGIONALT RESURSCENTRUM FÖR RÖRLIG BILD I STOCKHOLMS LÄN Kultur-

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H 1(8) 1. Allmänt Dataloggern Testo 174H mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena registreras, sparas och överförs

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HDW-3 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

RUBY Handkamera. Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011. Art Nr. 1-3058

RUBY Handkamera. Användarmanual. Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011. Art Nr. 1-3058 RUBY Handkamera Användarmanual Freedom Scientific BLV Group, LLC Juni, 2011 Art Nr. 1-3058 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23 1 SMARTBOX Användarmanual 14.10.23 INNEHÅLL. FJÄRRKONTROLL... 3 PRODUKT... 4 KOM IGÅNG... 5 KANALSÖKNING... 6 ANVÄNDNING... 7 TV-GUIDE... 8 HEJ OCH GRATTIS TILL DIN SMARTBOX! I den här manualen kan du

Läs mer

SWE - Användarmanual. BlueEye. Action Camera. Wi-Fi - Waterproof - Ultra HD

SWE - Användarmanual. BlueEye. Action Camera. Wi-Fi - Waterproof - Ultra HD SWE - Användarmanual BlueEye Action Camera Wi-Fi - Waterproof - Ultra HD FUNKTIONER Upp/Uppspelning -knapp Slutare/Val -knapp Ström/Läges -knapp Högtalare Ned/Wi-Fi -knapp Mikrofon Objektiv Inspelning

Läs mer

MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232)

MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232) MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232) BRUKSANVISNING Rev 20110525 Patentsökt ALLMÄNT Tack för att du köpt denna produkt. Det är viktigt att du läser

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Kortfattad användarhandbok

Kortfattad användarhandbok Registrera din produkt och få support på www.philips.com/welcome D200 D205 Kortfattad användarhandbok Viktiga säkerhetsinstruktioner Varning Elnätet har klassificerats som farligt. Det enda sättet att

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus Egenskaper Nummerpresentatör (CID) med engelsk röst Minne för 69 st ingående- och 20 st utgående telefonnummer (max 12 siffror), 10 st kortnummer (max 12 siffror), Olika ringmelodier

Läs mer

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare BRUKSANVISNING Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare FUNKTIONER: * 67 miljoner kodkombinationer, inga störningar från grannarna. * Enkel användning,

Läs mer

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun - En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun Denna handledning är än så länge bara ett arbetsmaterial. Innehållsförteckning Ladda ner/installera... 3 Börja använda programmet... 4 Första

Läs mer

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL Vad roligt att du köpt en av våra produkter! Visste du att... grundades 1976, och var dom första att tillverka bilstereo med autoreverse deck funktion

Läs mer

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning EF50mm f/1.2l USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF50mm f/1,2l USM är ett normalobjektiv med höga prestanda och stor bländare för EOS-kameror som är utrustat

Läs mer

BRUGSANVISNING FIN S GR PL HUN SK 31

BRUGSANVISNING FIN S GR PL HUN SK 31 BRUGSANVISNING FIN S GR PL HUN SK 31 Du har valt en hörapparat från HANSATON Vi gratulerar till Ditt val, eftersom Du med en HANSATON hörapparat äger en högkvalitetsprodukt med den modernaste tekniken.

Läs mer

Vocatex Standard och Plus

Vocatex Standard och Plus Vocatex Standard och Plus 120719 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Säkerhets- och underhållsinstruktioner... 3 Säkerhetsinstruktioner... 3 Underhållsinstruktioner... 4 2. Kom igång... 5

Läs mer

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT Svensk Instruktions Manual Din enhet har tillverkats och monterats under Roadstars strikta kvalitetskontroll. Innan du använder enheten, läs igenom

Läs mer

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual -

Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel. - Manual - Image Elcykel!!?? Sjösala Elcykel - Manual - SJÖSALA ELCYKEL SJÖSALA ELCYKEL Lycka till med din nya elcykel. Läs noggrant igenom den här bruksanvisningen. Den innehåller information om underhåll och hur

Läs mer

DVP-740 X2. DVD-MPEG4-CD-MP3-spelare

DVP-740 X2. DVD-MPEG4-CD-MP3-spelare DVP-740 X2 DVD-MPEG4-CD-MP3-spelare Bruksanvisning Läs dessa instruktioner noga till säkring för en rätt och säker användning. Förvara instruktionerna för kommande behov. 1 APPARATENS KONTROLLER LCD-display

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 7 Filmläge Filmning...

Läs mer

KAL. V145, V182 SOLCELLSLUR

KAL. V145, V182 SOLCELLSLUR KAL. V145, V182 SOLCELLSLUR DRIVS MED LJUSENERGI INGA BATTERIBYTEN BEHÖVS RÄCKER 6 MÅNADER (Kal. V145) / 2 MÅNADER (Kal. V182) EFTER FULL LADDNING VARNINGSFUNKTION VID ENERGIBRIST SNABBSTART ÖVERLADDNINGSSKYDD

Läs mer

Var vänlig och kontrollera att kameran funktionerar normalt innan användning.

Var vänlig och kontrollera att kameran funktionerar normalt innan användning. ACTION VIDEOKAMERA BRUKSANVISNING Tack för att du valde GoXtreme Race videokamera. Den här bruksanvisningen är skriven till den senaste informationen som vi hade när denna bruksanvisningen gjordes. Skärmen

Läs mer

Milliamp Process Clamp Meter

Milliamp Process Clamp Meter 771 Milliamp Process Clamp Meter Instruktionsblad Inledning Fluke 771 Milliamp Processklämmätare ( mätare ) är en handhållen, batteridriven klämmätare som mäter 4-20 ma likström utan att den elektriska

Läs mer

Bluebiit Rocker 4G MANUAL

Bluebiit Rocker 4G MANUAL MANUAL Bluebiit Rocker 4G MANUAL 2 Bluebiit Rocker 4G manual Garanti: ett år Kontakt: www.bluebiit.com, asiakaspalvelu@bluebiit.com Förord Tack för att du valde Bluebiit product! Vi hoppas att du läser

Läs mer

Svenskbruksanvisning

Svenskbruksanvisning 2009 02 02 Svenskbruksanvisning Viktigt! Inuti produkten finns elektricitet. Därför är det viktigt att aldrig öppna upp produkten då kroppsskada kan uppstå! CD: Har enheten CD spelare finns även laserstrålar

Läs mer

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100 sv Användarhandbok Radiomottagare LE10 Innehållsförteckning sv 3 Innehållsförteckning 1 Säkerhetsinstruktioner 5 1.1 Allmänna säkerhetsinstruktioner 5 1.2 Driftsmiljö

Läs mer