ERICSSONDAGEN PÅ GRÖNA LUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ERICSSONDAGEN PÅ GRÖNA LUND"

Transkript

1 Innehåll Medlemstidning för Ericssons Datorklubb Årgång 25, Oktober 2008 Nr 80 INNEHÅLL 1 Info-sida 2 Ledaren 3 Ericssondagen Ericssondagen Datorbygge, Björn L 6 Datorbygge, forts. 7 Datorbygge, forts. 8 Datorbygge, forts. 9 Datorbygge, bilder 10 CD-skiva med reparationsverktyg Medlemsanmälan/ Adressändring Skönt att vila fötterna!! ERICSSONDAGEN PÅ GRÖNA LUND Se mer på sidan 5 ****************************************************************** Kolla in FORUMET på!!

2 Sidan 2 Genom datorklubben har du som medlem möjlighet att beställa hela sortimentet från med varierande rabatt på ordinarie priser. Dustin erbjuder ett stort sortiment från de flesta leverantörer av datautrustning, digitala kameror och mycket mera. Besök gärna företagets hemsida på Lista vad du är intresserad av och skriv ett mail (med Dustins beställningsnummer) till datorklubben och vi hjälper dig med rabatterade priser och beställning. Klubbens -adress finns på Leveranserna sker till datorklubben och normalt har du vad du beställt nästkommande vecka. Varorna hämtas i klubblokalen i Älvsjö. Endast kontant betalning.

3 Sidan 3 Redaktion Anders Rosenkvist Jan Wedlund Ledaren Ansvarig utgivare C-M Svensson Produktion EDKXpressen produceras av Ericsson Datorklubb, EDKX Programvara Microsoft Publisher Tryckeri EDKX Adresser Hus 03, källarvåningen Externpost Ericsson AB ÄL/EDKX Datorklubb Stockholm Internpost ÄL/EDKX Datorklubb Hemsida Plusgiro Klubblokal Götalandsvägen 230 ÄL/hus 03 bottenv. Öppet onsd (Vi är kvar längre!) Receptionen stänger Telefon Hej ALLA MEDLEMMAR, Inledningsvis vill jag delge att den 1/ inträffade det STORA även för mig, nämligen att bli FRIHERRE!!! ERICSSONS erbjudande om frivillig avgångspension, publicerad den 15 april 2008, trädde i laga kraft för min del, ovan nämnda datum. Efter nästan 34 år tog det roliga slut, så numer har jag ingen närvaroplikt på ERICSSON och måste hitta på något annat kul att göra. Som vi i klubben redan informerat om måste vi lämna våra lokaler i HUS 3 i Älvsjö under år 2010 och för första gången under klubbens historia, troligen hyra lokaler på öppna marknaden. Klubben står alltså inför en stor utmaning vad gäller att finna nya lokaler och den förändrade sponsringen av hyran. De nya reglerna är mindre fördelaktiga i förhållande till de gamla. EDKX är ju inte ensam om att befinna sig i denna situation, utan delar den med samtliga andra ERICSSON-klubbar. Skillnaden är ju att EDKX s verksamhet kräver större utrymme än de andra. Vi har ju fn. sexton datorer med resp. arbetsyta och tre skrivare och en kopiator. Vid ÖPPET HUS i kväll var ca hälften av datorerna upptagna av besökare. En kurs med Senior-föreningen är under förberedelse och det gjorde att de övriga var under uppsättning. Vi har ännu inte fått Ericssons nya hyresregler men muntlig info ger att vår bruttohyra kan bli så hög som ca SEK i månaden. Vår yta är ca 96 kvm. Det pratas om att man kan söka om subventionering för de som är Ericsson anställda eller är Ericsson-pensionärer. Vi har sett uppgift om att man kan få 65% på medlemsavgiften. Vi har bett om förtydligande men har ännu ej fått något. I närheten av ÄL kan man få bättre lokaler för samma peng. Vi i styrelsen jobbar febrilt på en lösning av denna lokalfråga tillsammans med de andra klubbarna. CarlMagnus Ordförande Ingen telefon för närvarade. Företaget har dragit in den Gamla.

4 Sidan 4 ERICSSON-dagen på Gröna Lund Traditionsenligt så sken solen på oss när vi var på Gröna Lund. I år hade vi fått en placering vid Lustiga Huset. Om det var en fördel eller en nackdel kan nog diskuteras. Det var många besökare på hela Gröna Lund men hos oss i de olika stånden var det nog lite glesare än vanligt. Men de som kom in var mycket intresserade av den demoskärm som vi byggt upp av lite utskrotade datorer. Det var ett moderkort från en gammal Pentium Dator och en hårddisk som kunde snurra men som i övrigt var död. En floppy med En diskett kunde ge oss en dator som startade upp som en DOS-dator och sen hade vi en CD-spelare som gav oss möjligheten att starta upp en Linux-dator. Det var flera fäder som höll skola för sina juniorer. Till höger syns den bärbara Ericsson-dator som var i fungerande skick och det var ett enkelt spel som visade att det var liv i den. Den bör vara från ca mitten av 80-talet.

5 Sidan 5 BÄRBAR MINIDATOR FÖR UNDER SEK Ultraportable Asus EeePC (EeePC 900) mini notebook numera kallad netbook. Dimensioner Mått (BxHxD): 225x170x30 mm Vikt: 0,990 kg Processor Processorhastighet: 0,9 GHz Processorkärntyp: Single Core Processormodell: Intel Celeron M 353 (Mobil) Lagring Hårddiskstorlek: 16 GB flash memory solid-state drive (SSD) Hårddisktyp: SSD spar strömbehovet och stöttålig. Internminne: 1GB of DDR2 RAM (667MHz) Bildskärm 8,9"-skärm 1024 x 600 upplösning Portar: 3 USB 2.0, 1 VGA monitor ut, hörlur jack, mikrofon input, SD kortläsare (SDHC compatible), Ethernet: 10/100 Mb/s Webkamera (1.3 MP) Xandros operativsystem ( variant av Linux) I s.k. Easy mode navigerar man med 6 flikar Internet, Arbete, Inlärning, Spela Upp, Inställningar och Favoriter och har tillgång till bl.a: Firefox Web, , OpenOffice 2.0 kalkylark och Ordbehandlare. Man kan lämna Easy mode med : Hotkeys: ctrl + alt +T ger terminalfönster. Därifrån kan bl.a genom att skriva kwrite så startas en texteditor. Eller genom att använda SD kort och USB penna kan andra operativsystem startas från dessa, eller varför inte bara använda dessa att lagra data. USB portarna kan även användas mot yttre DVD/CD läsare, mus och fullstort tangentbord.

6 Sidan 6 Några erfarenheter från att komponent-bygga en dator. Bakgrund Min gamla häck från 2002 har länge varit besvärlig främst p.g.a. att den kraschade allt oftare och operativ:et degenererades allt snabbare. Det verkade bero på att elektrolyterna på moderkortet successivt försämrats ja det gick att se med blotta ögat att de jäst upp. Detta ger ökad störningsnivå och bitfelsfrekvens. Ett ytterligare skäl att titta efter en ny är ju också att kraven som man har på sin dator som verktyg hela tiden ökar och i dag ligger långt över den gamla datorns prestanda. Dags alltså att se sig om efter något som funkar bättre. Jag började med att samla ihop till en liten kravspec kanske inte så ambitiöst som det låter och som jag vant mig att det skall vara från jobbet. Kravbilden och tänkbara alternativ Jag delade upp kravbilden i några delar Användningsområden: Mitt viktigaste och mest krävande användningsområde är videoteknik dvs att fånga, redigera, omkoda och i övrigt manipulera och behandla videofiler inkl tillhörande ljud. För övrigt har jag ganska vanlig användning såsom mail, ordbehandling, lagring och justering av foto/bilder, bränna DVD/CD etc. Det är också viktigt att det finns och man kan köra bra verktyg för att ta hand om systemet. Säkerhet- tillförlitlighet: Förutom det vanliga har jag bara några saker som jag tycker är viktigt. Det skall gå att konfigurera 2 diskar som RAID. Chassiet /lådan skall vara rymlig med väl utbyggda kylmöjligheter framför allt för många (ca 6) hårddiskar. Flexibilitet- utbyggbarhet Jag räknar med att behöva 3 expansionsplatser (utöver videokort). Nätaggregatet bör ha extra effekt för detta + upp till 6 hårddiskar. Viktiga prestanda Dual Core processor på ca 2,8-3,2 GHz. FSB buss på minst 1 GHz. Minnesbussen bör ligga väl över 800MHz. Minneskapacitet min 2 GB men möjlighet att bygga upp till 8 GB. För att utnyttja >3GB måste processor + moderkort kunna köra ett 64bit operativ och att det finns drivrutiner tillgängliga för 64bit. Det krävs plats för 3 av mina nuvarande hårddisk:ar + upp till 3 nya. Minst 1 helst 2 Firewire anslutningar och minst 10 USB 2.0 interface var krav. Planering och val av lösning. Det stora avgörandet som måste beslutas nu var att antingen satsa på något färdigt eller att bygga ihop med lösa delar. En färdig dator har ju full funktionsgaranti och kräver inte så mycket ansträngning. Jag började därför med att inventera marknaden för färdiga burkar. Då upptäckte jag snart att 3 viktiga krav var svåra att få uppfyllda: Utrymme + interna anslutningar för upp till 6 hårddisk enheter kunde jag inte hitta på färdigmarknadens datorer.

7 Sidan 7 Effektiva chassilösningar med tillräcklig kylning var mycket svårt att hitta Minnesbusshastigheten specificeras i stort sett aldrig och om man frågade tillverkaren kan dom oftast inte svara eller så ligger den under eller på 800 MHz. FSB hastigheten låg undantagsvis över 1 GHz och oftast lägre. Dessutom finns sällan några expansionsmöjligheter i dagens färdiga datorer möjligen 1 st PCIE 1x dessutom har nätaggregaten inga extra marginaler. Kanske kunde en speldator i den högre divisionen kunna klara de flesta av mina krav men då till ett pris runt 20,000 kr. Här får man med funktioner som crossfire, dubbla videokort som dessutom har extra egenskaper som jag ej har nytta av. Detta gjorde att jag började att mer allvarligt undersöka marknaden för datorkomponenter inför ett självbygge. Processorer finn flera som är OK. Betr. Moderkort surfade jag runt på nätet och fastnade för en sajt som har mycket info och jämförande tester, En annan sajt som är användbar är Denna verkar dock mer kommersiellt inriktad. Efter en del jobb kom jag fram till att ASUS anses vara en både pålitlig och tekniskt kunnig tillverkare som verkar vara ledande betr. lösa moderkort. Slutsatsen blev att det var fullt möjligt att klara önskemålen ovan med lösa komponenter som dessutom kunde köpas från Dustin med rabatt. Priset torde hamna strax under 10,000 kr. Jag kom fram till följande lösning med lösa delar: Processor: Intel Dual Core E8400, 3 GHz med 6 MB cache, Moderkort: ASUS P5KC med Intel P35 chipset, tot. 6 expansionsplatser, FSB 1330 MHz, minnesbusshastighet 1066 MHz med DDR2 (4 platser) alt 1330 MHz med DDR3 (2 platser), 5 st SATA + 1 ESATA anslutningar för hårddisk, 2 st anslutningar med RAID stöd, 1 IDE/PATA ansl. master/slave. Jag bestyckade inledningsvis moderkortet med 2 st DDR2-minnesmoduler tot. 2GB men planerar bygga ut till 4GB(+500SEK) För att använda mer måste jag installera ett 64bit Operativ med alla drivrutiner för 64 bit. Det senare kan vara svårt att hitta för vissa enheter. Moderkort och processor är specade för 64bit Vidare köpte jag följande: 2 st hårddiskar á 500 GB (32 MB cache) samt

8 Grafikkort ASUS- Radeon ATI HD4850 med 1 GB DDR3 grafikminne och HDTV. Nätaggregat: 600W Zalman silent. Låda: Antec P180 med 6 hårddisk-platser som är fläktkylda (minskar avsevärt risken för hårddisk-krash) samt 2 ytterligare chassifläktar alla stor diameter 120mm+ hastighets val i 3 steg varför ljudnivån är lägre än min gamla trots betydligt högre effektutv. Lådan har 4 st externa 5,25" platser + 1st 3,5". Sidan 8 Från min gamla dator återanvände jag förutom 3 hårddiskar á 300 GB en Sony DVD- läsare+ Plextor DVD-brännare/läsare +floppydisk. Beslutet som jag tog om att bygga själv föll sig naturligt med tanke på det dåliga/ dyra urvalet av färdiga alt. som klarar mina krav. Framför allt fick jag en FSB buss hastighet som bättre motsvarade processorhastigheten jämfört med ett färdigt alternativ. Jag var dock medveten om att ett komponentbygge kunde innebära en del strul och kontakter med supportenheterna hos Dustin och de olika tillverkarna. Jag visste ändå att som en extra säkerhet finns det i nödfall bra kompetens inom EDKX att rådfråga. Bygget Hur gick då själva bygget? Sammanfattningsvis det blev klart över förväntan bra. Efter att ha läst de delar av manualerna för resp. enhet främst moderkortet så gick det ganska problemfritt att skruva dit och ansluta alla delenheter. En mycket viktig förberedelse är att ha ett jordningsarmband med minst 2 st. anslutningssladdar för att jorda sig ordentligt till kretskort (om de är lösa) samt chassi. Statiska urladdningar kan annars paja grejor för många sköna tusenlappar. Tänk även på att inte dra fast enheterna med mer kraft än nödvändigt speciellt elektronikkort.. Det som fordrade mest förberedelse och noggrannhet var monteringen av processorn med tillhörande kylpaket på moderkortet. Här dök första problemet upp. För att förenkla montaget la jag moderkortet på antistatplast + filt löst på ett bord och tryckte avslutningsvis ner kylpaketets fästdon av plast genom kretskortets fästhål en i taget enl. beskrivning. Jag tänkte då inte på att när jag tryckte dit en så trycktes ju den motsatta upp av kraften som blev när jag samtidigt pressade kretskortet mot bordet. Det tog en stund att lista ut men när jag sedan lade radergummin runt det hål som jag skulle fästa i så löste sig problemet. Tydligen är det vanliga att man monterar processorn efter att moderkortet monterats in i chassilådan och då får man ju inte detta problem men på mig låter det som om man då utsätter kretskortet för onödigt starka böjkrafter. Sedan allt var monterat och på plats provkörde jag. När jag tryckte på startknappen gick fläktarna igång men dog sedan direkt. Flera försök med samma resultat. Jag misstänkte då något betr. strömförsörjningen. Och mycket riktigt strömkontakten som försörjer CPU-n hade halkat snett. Efter att ha tryckt ner den ordentligt startade hela härligheten som den skulle.

9 2 st IDE- SATA- adaptrar för 2 av mina gamla IDE-diskar. Sidan 9 Jag hade tidigare gjort i ordning en systempartition med WinXP på den ena hårddisken (fortfarande bättre än Vista enl. min uppfattning) Det fixades genom att ansluta hårddisken via en USB-adapter till min bärbara och installera. Nu kunde jag direkt efter uppstarten se WinXPloggan och allt fungerade klanderfritt. Sedan var det bara att installera drivrutinerna för moderkort, grafikkort samt fax- modemet (på PCI-kort) som jag hämtat från den gamla datorn. Ett problem till inträffade när jag skulle komplettera med de gamla IDE hårddiskarna. De IDE till SATA adaptrar som jag köpt hade ingen dokumentation förutom det självklara hur kontakterna skulle anslutas. Ingenting hur hårddisken skulle strappas hur SATA interfacet skulle konfigureras i BIOS etc. Dustin hänvisade till leverantören Deltaco. Dom visste inget och deras svar från Chinatillverkaren blev man inte klokare på så jag tvingades att testa mig fram och lyckades efter 3-4 tim jobb få det hela att spela. Jag bad Deltaco att tillsammans med tillverkaren göra en kort beskrivning av strappning och Biosinställningar samt vad lysdioderna på höljet betyder. Det borde vara ett minikrav som en användare har. Nu har jag kört min nya burk i ca. en vecka utan några ytterligare problem. Den är mycket snabbare än den gamla som ändå hade 2,4GHz Pentium men ca 500 MHz buss- hastighet. Framförallt verkar mer än 2 ggr. hastighetsökning på bussarna 3Ghz processor samt 2 kärnor ha gjort förbättringen. Efter att ha kört datorn ca 2 veckor installerade jag diagnostikprogramet FreshDiagnose. Då kom jag underfund med att minnesbussen bara gick med 800 MHz. Kontakter med Dustin visade att minnena från Kingston visserligen klarar 1066 MHz men att dom i normalkonfig. kör i 800 MHz. För att få moderkort och minnen att samspela i 1066MHz krävdes ändringar i BIOS där hastigheten tvingande upp och att drivspänningen för minnena ökas från 1,8 till 2,2 Volt. Av någon outgrundlig anledning som ingen ännu lyckats förklara så startade datorn ej när 1066 MHz ställts in utan först sedan jag angett minneshast 889 MHz i BIOS. Då visade det sig att den verkliga busshastigheten som diagnostikprogrammet detekterade var 1066 MHz!!! Troligen är det något som inte stämmer i neddelningen av styrfrekvensen för bussen. Sammanfattande erfarenheter Utifrån andras erfarenheter och vad man kan läsa på nätet brukar det ibland hända vid komponentbyggen att man råkar ut för diverse kompatibilitetsproblem, kanske främst när det gäller RAM-minnena. Visserligen tog det mycket tid och ansträngning att få minnena att jobba på den högsta utlovade hastigheten men jag hade ju även innan en fullt fungerande dator om än med något slöare minneshantering. För övrigt gick ju allt förvånansvärt smidigt och enkelt. Dessutom tog det inte speciellt lång tid heller. Förberedelserna som var specifika för själva bygget var ca 20 tim och själva ihopmonteringen tog 10 tim. Tester och trimning av minnen m.m. tog ca 8 tim Nå hur blev det med den praktiska användningen och snabbheten? Allmänt tyckte jag att datorn öppnar och hanterar applikationer betydligt snabbare än den gamla men det är svårt att beräkna någon förbättring i siffror speciellt som den gamla burken inte går att använda efter att jag tagit hårddiskar från den. Det är dessutom så olika för olika applikationer. Jag har gjort en del krävande omkodningar från DV-videofiler till DivX resp X-vid format.

10 Årgång 25, Oktober 2008 Nr 80 Sidan 10 Här gick det klart att mäta en avsevärt högre snabbhet. Mellan 2-4 ggr snabbare beroende på materialet och codec- inställningar. Vissa filmer som tidigare tog dubbla filmlängden i tid att konvertera tog nu bara drygt halva filmlängden dvs nästan 4 ggrs förbättring. Dessutom har jag ännu (peppar peppar) inte råkat ut för att omkodningsprocessen spårat ur / craschat. Detta var inte ovanligt med den gamla datorn Mitt totala intryck blev ett avsevärt mycket enklare och problemfritt bygge än vad jag trodde från början. Björn Lengquist

11 Årgång 25, Oktober 2008 Nr 80 Sidan 11 UBCD for Windows! Vad är detta??. UBCD4Win är en bootbar CD som innehåller mjukvara för att reparera, återställa eller diagnostisera nästa vilket dataproblem som helst. The Ultimate Boot CD for Windows. Se hemsidan : Nästan all mjukvara som är inkluderad är freeware för Windows. En del verktyg är fria att använda för personligt bruk. Du behöver UBCD om du vill : köra floppybaserade diagnostik verktyg från din CD-spelare. få tillgång till så många diagnostikverktyg som möjligt på en boot-cd. köra UBCD från en USB pinne. UBCD4Win baseras på Bart's PE. Bart's PE bygger en Windows "pre-install" miljö CD, i huvudsak ett enkelt Windows XP som bootar fråm en CD. UBCD4Win inkluderar nätverkstöd och tillåter att man modifierar NTFS volymer, återställer borttagna filer, skapar nya NTFS volymer, scannar hårddiskar för virus, m.m. När du bootar från CD n så kommer en textbaserad meny upp och där kan man välja vilket verktyg man vill köra. För min egen del hade jag stor nytta av denna cd, när jag råkade ut för Malware på min dator hemma. Jag bootade med UBCD och valde Fprot antivirus som verktyg, skannade hårddisken. Jag lyckades ta bort eländet. Rekommenderas att läsa deras tutorial och faq. Denna CD får inte fattas i verktygslådan.

12 RETURADRESS: Ericsson Datorklubb, EDKX ÄL/EDKX Datorklubben, hus03 Ändringsanmälan Namn:... Tjänsteställe:... Nuvarande anställningsnummer:... Eventuellt tidigare anställningsnummer:... E-postadr. Arbets-telefon (hela numret):... Ny Medlem Jag vill gärna bli medlem i Datorklubben Efternamn:... Förnamn:... Anställningsnummer:... Tjänsteställe:... Telefon:... Datum:... Ev. e-postadr Namnteckning:... Pensionärer från Ericsson anger namn och bostadsadress samt ev e-postadr

16.00 17.00!!!!!! Glöm inte medlemsavgiften! Se sid 5!!!!!! ÅRSMÖTE DEN 25 mars kl 16,30 i konferenscenter ÄL Götalandsvägen 230, Älvsjö

16.00 17.00!!!!!! Glöm inte medlemsavgiften! Se sid 5!!!!!! ÅRSMÖTE DEN 25 mars kl 16,30 i konferenscenter ÄL Götalandsvägen 230, Älvsjö Medlemstidning för Ericssons Datorklubb Årgång 26, Mars 2009 Nr 82 Innehåll Innehåll + foto 1 Annonsplats DUSTIN 2 Ledaren 3 Extra medlemsmöte 4 Flexpay eller hur man betalar medlemsavgift 5 Test av USB-minne

Läs mer

HÖSTFEST! Kursinfo finns även på webben! Se Ericssondagen på sid 7. Innehåll. Annons 2. Ledaren 3. Anti-virus som gratis program

HÖSTFEST! Kursinfo finns även på webben! Se Ericssondagen på sid 7. Innehåll. Annons 2. Ledaren 3. Anti-virus som gratis program Medlemstidning för Ericssons Datorklubb Årgång 24, Oktober Nr 76 Innehåll HÖSTFEST! 1 Annons 2 Ledaren 3 Anti-virus som gratis program 4 Fortsättning från sid 4 5 AIS-info, ombord och 6 i land Ericssondagen

Läs mer

Årsmöte den 29/3 kl 17:00

Årsmöte den 29/3 kl 17:00 Medlemstidning för Ericssons Datorklubb Årgång 21 Februari 2006 Nr 71 Innehåll Årsmöte den 29/3 kl 17:00 Årets årsmöte hålls i Konferens-center i ÄL vid receptionen. Lättare förtäring innan mötet börjar.

Läs mer

Dator och Nätverksteknik V2012 ARBETSBOK DATOR OCH NÄTVERKSTEKNIK. Thelin Läromedel. www.skolportalen.se. Läromedel för GY2011. Jan-Eric Thelin 2012

Dator och Nätverksteknik V2012 ARBETSBOK DATOR OCH NÄTVERKSTEKNIK. Thelin Läromedel. www.skolportalen.se. Läromedel för GY2011. Jan-Eric Thelin 2012 DATOR OCH NÄTVERKSTEKNIK Dator och Nätverksteknik V2012 ARBETSBOK Läromedel för GY2011 Jan-Eric Thelin 2012 ISBN: 978-91-7379-184-7 Thelin Läromedel www.skolportalen.se FÖRORD Detta är Arbetsboken i Dator

Läs mer

Hur man väljer och köper rätt bärbar dator

Hur man väljer och köper rätt bärbar dator Hur man väljer och köper rätt bärbar dator Den snabba utvecklingen på datorsidan gör att en bärbar dator kan vara ett alternativ för dig som vill arbeta utan att vara bunden till ett kontor. Bärbarhet

Läs mer

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna bygg & fixa T e s t : 1 2 d a t o r l å d o r Kall låda passar het dator De tider då datorlådan var kantigt gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna med lcd-skärmar,

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

PERSONALKÖP & BREDBAND

PERSONALKÖP & BREDBAND ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS OM PERSONALKÖP & BREDBAND FRÅN MEDIAPLANET ANNONS PERSONALKÖP & BREDBAND DIN GUIDE TILL EN LYCKAD UPPHANDLING OKTOBER 2005 Så här fungerar personalköp hos oss

Läs mer

Moderkorten som har allt

Moderkorten som har allt Moderkorten som har allt Testade produkter Märke modell Asrock Z68 Extreme 7 Gen 3 Asus ROG Maximus IV Gene-Z Biostar TZ68K+ EVGA Z68 SLI Gigabyte Z68XP-UD4 Intel DZ68DB MSI Z68A-GD80 Zotac Z68ITX-A-E

Läs mer

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08 Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013 Therése Haglind 2013-12-08 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Metod och genomförande... 3 1.1.1 Enkät... 3 1.1.2 Fokusgruppintervjuer... 4

Läs mer

Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003

Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003 Avdelning för datavetenskap Jan Ljungkvist Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003 Evaluation of Microsoft SharePoint 2003 Examensarbete C-uppsats 10p Datum: 07-06-05 Handledare: Examinator: Katarina

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Persondatorer. Innehåll. Datorns delar... 4 Vanliga ord... 4. Moderkortet... 15

Persondatorer. Innehåll. Datorns delar... 4 Vanliga ord... 4. Moderkortet... 15 Persondatorer Innehåll Datorns delar... 4 Vanliga ord... 4 Moderkortet... 5 Processorn... 5 Primärminnet... 6 Sekundärminnet... 7 Drivrutiner... 8 Grafikkortet... 8 Ljudkortet... 9 Nätverkskortet... 10

Läs mer

VAG-COM. Diagnostisk Programvara för VW/Audi/SEAT/Skoda Användarmanual för programversion 311.3

VAG-COM. Diagnostisk Programvara för VW/Audi/SEAT/Skoda Användarmanual för programversion 311.3 VAG-COM Diagnostisk Programvara för VW/Audi/SEAT/Skoda Användarmanual för programversion 311.3 Originalet till denna manual (på engelska) kan ses här online: http://www.ross-tech.com/vag-com/tour/ Copyright

Läs mer

AMIGA FORUM #009 JUNI 2014

AMIGA FORUM #009 JUNI 2014 Classic AmigaOS 4 MorphOS AROS UAE AMIGA FORUM www.suga.se #009 www.amigaforum.se JUNI 2014 I detta nummer: AMIGBG 2014 Noisetracker 25 år Nyheter och rapporter Recension: Putty Squad FPGA-baserade Amigakloner

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Asustor AS-504T. Bra prestanda under hög belastning, mängder med anslutningar. utbud av applikationer. Sidan

Asustor AS-504T. Bra prestanda under hög belastning, mängder med anslutningar. utbud av applikationer. Sidan Skaffa ett eget moln Det är ingen vild gissning att var och varannan kommer ATT ha privat molnlagring inom en snar framtid. Behovet ökar i takt med att allt fler enheter behöver komma åt filer på distans.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Power8 Nu har IBM lanserat en ny generation servrar

Power8 Nu har IBM lanserat en ny generation servrar #217 MEDLEMSBLADET JUNI 2014 MED KOMPETENS OCH NÄTVERK FÖR DIG WWW.DATA3.SE IBM i 7.2 Listan på nyheter i 7.2 är långt ifrån kort. OpenPower Patrik Gunnersten om OpenPower Foundation. Power8 Nu har IBM

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Många av de IT-standarder som du

Många av de IT-standarder som du IT-standarder ur ett moderkorts perspektiv Känner du att det är svårt att hålla reda på alla begrepp i IT-världen? Som ett steg i strävan efter bättre koll bjuder Datormagazin dig på en sammanställning

Läs mer

AMIGA FORUM #008 AMIGBG ÄR TILLBAKA! Dags för SUGA:s årsmöte C= och CD MARS. 2014. Missa inte årets stora händelse

AMIGA FORUM #008 AMIGBG ÄR TILLBAKA! Dags för SUGA:s årsmöte C= och CD MARS. 2014. Missa inte årets stora händelse Classic AmigaOS AMIGA FORUM www.suga.se #008 www.amigaforum.se MARS. 2014 4 MorphOS AROS UAE AMIGBG ÄR TILLBAKA! Missa inte årets stora händelse Dags för SUGA:s årsmöte C= och CD Hur Commodore försökte

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

MORGAN. unga mobilvanor

MORGAN. unga mobilvanor unga mobilvanor Välkommen! För att få en dagsaktuell bild av hur ungdomar använder sina mobiler, vad som är viktigt när de väljer telefoner och operatörer, och vad de önskar sig av sin mobil framöver har

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer