PROGRAM Umeå september Konferens om framtida utmaningar och möjligheter för en attraktiv arbetsgivare! MODERATOR Sara Ekenstedt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROGRAM Umeå. 19-20 september 2012. Konferens om framtida utmaningar och möjligheter för en attraktiv arbetsgivare! MODERATOR Sara Ekenstedt"

Transkript

1 PROGRAM Umeå september 2012 Konferens om framtida utmaningar och möjligheter för en attraktiv arbetsgivare! MODERATOR Sara Ekenstedt

2 VÄLKOMMEN Kompetensförsörjningsfrågan och den kommande generationsväxlingen är betydande utmaningar framöver och behovet att mötas kring dessa frågor är stort. Därför tar Nolia stafettpinnen och arrangerar i höst en ny mötesplats för dessa frågor: Nolia ACT - Attraktiva arbetsgivare. Nolia ACT genomförs i Umeå och Piteå. Det blir en ny spännande mötesplats för respektive län (Västerbotten och Norrbotten) som under två dagar ger oss kunskap om hur vi klarar de kommande utmaningarna och hur vi blir en attraktiv arbetsgivare i Det Nya Arbetslivet. På Nolia ACT tar du del av konkreta beprövade exempel, men även det som fungerat mindre bra. Programmet innehåller flera kunskaps- och inspirationsseminarier och såklart många spännande möten med kunniga föreläsare och kollegor i branschen. En röd tråd i Nolia ACTs program är att vi nu ska gå från Snack till Action och ha kul tillsammans! Välkommen till Nolia ACT i Umeå!... Psst! Röd tråd i programmet Från Snack till Action! På Nolia ACT tar du del av konkreta beprövade exempel, men även det som fungerat mindre bra. Programmet innehåller flera kunskaps- och inspirationsseminarier och såklart många spännande möten med kunniga föreläsare och kollegor i branschen. En röd tråd i Nolia ACTs program är att vi nu ska gå Från Snack till Action och ha kul tillsammans!

3 MODERATOR UNDER KONFERENSEN - Sara Ekenstedt Sara Ekenstedt är konsult på Esam AB och jobbar framförallt som föreläsare och projektledare i olika verksamhetsutvecklingprojekt. Förutom en magisterexamen i miljö- och hälsoskydd är hon också utbildad teaterpedagog, vilket lyser igenom både i föreläsningar och i val av metodik vid workshops och utbildningar. Humor, blandat med exempel från många olika branscher och verksamheter, är viktiga inslag. Bland hennes favoritämnen finns kreativa arbetsmetoder, hälsa, arbetsmiljö och hållbar utveckling. ONSDAG 19 september SMARTA OCH UPPKOPPLADE? Framtidens medarbetare gör entré! Klockan talister lämnar plats för en generation som sätter sig själva och sina sociala nätverk främst, som använder Facebook och bloggar på arbetstid men som samtidigt inte backar för att skicka arbetsrelaterade mejl när klockan har passerat midnatt. Vilka är framtidens medarbetare och hur kan vi förstå dem? Föreläsare: Annakarin Nyberg är disputerad forskare, ambassadör för kvinnors företagande och just nu aktuell med den kommande boken Digitalt entreprenörskap. Genom sin forskning har Annakarin många års erfarenhet av frågor som på olika vis rör vad det innebär att leva med IT. Erfarenheterna omfattar både unga och vuxna och belyser utmaningar och möjligheter som följer av att IT får allt större utrymme i våra liv. Hemsida: Klockan EMPLOYER BRANDING - bli en attraktiv arbetsgivare Att hitta rätt kompetens, få dem du vill att stanna och även utvecklas hos dig är en utmaning som de flesta arbetsgivare brottas med idag och du vet att det kommer bli ännu tuffare på sikt. Generationsväxlingar och urbanisering gör inte saken lättare och då gäller det att ha koll på vem du vill ha i framtiden och vad som gör dig till en attraktiv arbetsgivare i rätt målgrupper. Hur ser yngre generationer på sitt arbetsliv där lust och kultur mer får råda när de väljer? Vilka företag är duktiga inom området och hur gör de? Hur kan jag själv lägga upp min strategi bättre? Detta och mycket annat kommer jag att tala om under mina fartfyllda 90 minuter på konferensen. Jag utlovar även en stor portion humor. Föreläsare: Anna Dyhre var tidigare chef för Universum Sverige som har employer branding i fokus. Numera arbetar hon som rådgivare, författare och föreläsare. Anna Dyhre är 70-talist och har en jur. kand. från Lunds Universitet. Hon har tillsammans med Anders Parment gett ut en bok på ämnet om employer branding och detta är även hennes fokus som rådgivare och föreläsare.

4 ONSDAG 19 september VEM SKA GÖRA SVERIGES VIKTIGASTE JOBB? Klockan POOL 1 De närmaste tio åren kommer välfärdssektorn att rekrytera över medarbetare av dessa är chefer. För att klara kvaliteten i vården, skolan, omsorgen och andra viktiga välfärdsverksamheter måste arbetsgivarna få kompetenta medarbetare att trivas och vilja stanna kvar samtidigt som de lockar unga att söka sig till välfärdsjobben. Vilka är utmaningarna? Hur ser unga på välfärdsjobben? Vad driver välfärdens chefer? Vad behöver bra arbetsgivare göra för att bli ännu bättre? Föreläsare: Agneta Jöhnk är chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och ansvarig för såväl avtalsrörelsen, som arbetslivs- och arbetsrättsfrågor. Helena Färnsten är projektledare för SKL:s satsning Sveriges Viktigaste Jobb som syftar till att öka kunskapen om jobben i välfärdssektorn. Hemsida: Klockan HELHET OCH HÅLLBARHET - paradigmskifte för framtidens arbetsliv POOL 2 Vad vinner vi på ett helhetstänkande? Vad har självkännedom med lönsamhet att göra? Hur kan LEAN production kopplas till tillit och förtroende? Välkommen till en interaktiv föreläsning om hur vi får ihop insida, utsida, individ och system. Här får du förståelse för hur vi bygger en hållbar utveckling för såväl miljön som för ekonomin och framför allt för människorna. Föreläsare: Anna Rosengren är etikkonsult och teolog med inriktning på värdegrund, mångfald och personlig utveckling. Hon är arbetslivspräst i Stockholm och arbetar sedan många år med utbildningar för näringslivet, kommuner och organisationer över hela landet. Anna och en kollega kommer snart ut med en bok i detta ämne.

5 ONSDAG 19 september FRÅN SNACK TILL ACTION I JÄMSTÄLLDHETSARBETET! Kreativt inspirationsseminarium Klockan POOL 3 Jämställdhet är en överlevnadsfråga! Arbetsgivares aktiva jämställdetsarbete i regionen är en förutsättning för hållbar regional utveckling. För att du ska vara en attraktiv arbetsgivare och få tillgång till den absolut bästa kompetensen behöver du vässa dina verktyg och kunskaper i jämställdhet. Projekt Normstorm i Umeåregionen gestaltar med hjälp av teater och kreativa metoder vad du kan vinna på att våga utmana normer och invanda arbetsmönster. Vilka system är det vi behöver förändra? Föreläsare: Johanna Engström, projektsamordnare, och Emma Möller, lokal projektledare, Normstorm. Projekt Normstorm är ett jämställdhetsprojekt i Umeåregionen som arbetar för att förändra strukturer som leder till att vår arbetsmarknad är uppdelad efter kön. Att arbetsmarknaden är könssegregerad leder bl a till minskat rekryteringsunderlag för arbetsgivare samt till färre valmöjligheter för individen. Detta vill vi ändra på! Klockan OCN OPEN COLLEGE NETWORK - en metod för att kvalitetssäkra utbildningar och verksamheter Sedan 2002 när OCN (Open college network) startade i Sverige är Stig-Arne Bäckman VD för OCN Sweden AB. Metoden ger möjlighet att identifiera och komm-unicera lärande som erhålls utanför de traditionella utbildningssystemen. I framtiden krävs nya smarta och respektfulla modeller och lösningar för att ta tillvara allas kraft och möjligheter. OCN finns idag i ett 60-tal kommuner samt inom organisationer, företag med mera. Etablering i flera nordiska länder pågår. Föreläsare: Stig-Arne Bäckman - VD/visionär OCN Sweden. Initiativtagare och grundare av Urkraft. Hans föreläsningar bygger på erfarenhet av mer än 35 års arbete med människor i olika livssituationer. Anekdoter, episoder, otroliga händelser och humor blandas med ett stort socialt engagemang och en påtagligt offensiv framtidssyn genomsyrar föreläsningarna. Föreläsningarna engagerar och berör och har ett högt tempo. En tydlig förankring i vardagligt arbete med människor skapar trovärdighet och hög igenkänningsfaktor.

6 TORSDAG 20 september HUR OLIKA FÅR VI VARA? Klockan Hur olika får man vara hos er? Hur blir du en attraktiv arbetsgivare för fler? Hur ökar du din kundkrets och din sökyta vid rekrytering? Hur lockar vi fram vår egen och andras fulla potential? Hur är du programmerad - fungerar din frekvens eller är det dags att ändra inställning? Välkommen till en interaktiv föreläsning om mångfaldens fördelar - möt framtiden med öppenhet! Föreläsare: Anna Rosengren är etikkonsult och teolog med inriktning på värdegrund, mångfald och personlig utveckling. Hon är arbetslivspräst i Stockholm och arbetar sedan många år med utbildningar för näringslivet, kommuner och organisationer över hela landet. Vid seminariet får du med en arbetsbok i digital form. Klockan En turbulent framtid full av möjligheter för företag som tänker längre! Vi har en omvärld som förändras snabbt, där de sociala systemen inte hänger med. Regeringar fokuserar mycket av energin på budgetdisciplin samtidigt som både de mänskliga resurserna men även naturtillgångarna minskar. I detta växer det fram möjligheter för företag och organisationer som tänker längre, som går ett steg längre än konkurrenterna men framförallt vet vad de håller på med. Ni kommer att få ta del av en resa som börjar inifrån individen ända ut till samhället. Hur får man detta att bli en del av kulturen? Hur gör man så att detta blir en stor del av framtida vinster? Detta är några av de frågor som vi kommer fokusera på. Föreläsare: Pär Larshans, hållbarhetschef på Max men som också, på uppdrag av UD, SI, Novare management team mfl, utbildar och inspirerar ledare från Kina, Indien, Östeuropa samt svenska toppchefer från alla branscher, delar här med sig av sin kunskap och erfarenhet. UTMANA DIN KOMFORTZON! Klockan POOL 1 Inom komfortzonen är man som ordet säger - behaglig till mods. Man fungerar som en individ som har kontroll över livet och vet hur man skall agera i olika sammanhang. Bekvämligheten i komfortzonen vaggar en in i falsk trygghet och handlingsförlamar. För att kunna utvidga sin komfortzon måste man göra saker som man egentligen inte vågar. Med humor, olika exempel, tänkvärda filmer tar Peter oss igenom komfortzonens värld och ger oss både tankeställare och tips för att våga utmana oss själva. Det är i huvudet begränsningarna sitter och även möjligheterna. Föreläsare: Peter Lithovius är en inspirerande talare som vill med hjälp av sina föreläsningar inspirera och motivera sina åhörare. Peter är utbildad KBT och stressterapeut och arbetar med föreläsningar, coaching och utbildningar. Hemsida:

7 TORSDAG 20 september Klockan UTÖKAD ARBETSMARKNAD POOL 2 En workshop med Lars Westin som kommer att prata om regional utveckling. Vem tjänar på att utöka den lokala arbetsmarknaden så att den hänger ihop längs Bothniabanan? Vi får veta mer om varför kompetens, jämställdhet och mångfald är avgörande i sammanhanget. Efter föreläsningen blir det en workshop/paneldebatt med representanter från näringslivet i Umeå och Örnsköldsvik som ska prata om hot och möjligheter. Kom och delta i denna workshop som leder in på nya vägar och nya samarbetsformer! Föreläsare: Lars Westin är professor och föreståndare för CERUM, Centrum för regionalvetenskap, vid Umeå universitet sedan Han är en mycket uppskattad och ofta anlitad föreläsare. Lars blev filosofie doktor i nationalekonomi 1990 med avhandlingen Vintage Models of Spatial Structural Change som belönades med pris i Regional Science Association Dissertation Competition blev han universitetslektor i nationalekonomi och 1998 docent i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi. Professor i regionalekonomi FÖRTROENDEFULLT SAMARBETE - tillit är grunden till effektivitet! Klockan POOL 3 Öppenhet och tillit skapar upp till 186 % ökad effektivitet enligt forskningen. Den bästa marknadsföringen för en organisation är också en god arbetsmiljö. Framtidens generationer kommer att kräva kompetens av detta slag. Förse dig redan nu med en verktygslåda för tillit och effektivitet. Välkommen till en interaktiv föreläsning om hur du odlar samverkan, tillit och förtroende. Föreläsare: Anna Rosengren är etikkonsult och teolog med inriktning på värdegrund, mångfald och personlig utveckling. Hon är arbetslivspräst i Stockholm och arbetar sedan många år med utbildningar för näringslivet, kommuner och organisationer över hela landet. Vid seminariet får du med en enkel självskattning. Klockan DEN ATTRAKTIVA ARBETSPLATSEN Dagens människor vill kunna må och fungera bra på jobbet. Långsiktigt hälsoarbete ger välmående företag med effektiv personal, där också onödiga kostnader för ohälsa hålls nere. Det skapar en attraktiv arbetsplats dit dagens unga söker sig. Varje individ har ett stort egenansvar för hälsan. Samtidigt är personalens hälsa varje företags viktigaste resurs. I den här föreläsningen får Du veta hur hälsofrämjande arbete bedrivs, på vilket sätt effektiviteten ökar och hur motivation skapas hos medarbetarna. Du får också veta hur enkla medel kan förändra mycket, och på vilket sätt både företag och individ har allt att vinna på ett strategiskt hälsoarbete. Föreläsare: Marianne Valentin - är inspiratören som med stort engagemang talar om egenansvar, att våga välja rätt samt skapandet av välfungerande arbetsplatser där människor mår och fungerar bra. Sitt engagemang har Marianne från den tid då hon arbetade med rehabilitering av långtidssjuka. Hon var spindeln i nätet mellan individ, behandlande läkare, olika rehabiliteringsteam och arbetsgivare. Hon såg att insatser kom ofta för sent, vilket medförde ett stort personligt lidande för individen och höga kostnader för företagen. Marianne har sedan 15 år varit verksam som föreläsare och utbildare i både kommuner och näringsliv. Hon har en stark positiv utstrålning och är en inspiratör av stora mått. Hemsida:

8 ... Psst! Nolia ACT i samarbete med: Region Västerbotten, SCA Packaging Obbola, Umeåregionen, Sveriges HR Förening, Umeå Kommun, Vännäs kommun, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, och Landstinget. ANMÄLAN Välj hur du vill delta! Du kan göra det genom att välja endagspaket onsdag eller torsdag samt välja ett tvådagarspaket. Följande gäller: Endagspaket onsdag alternativt torsdag: 1600 kronor (exkl. moms). För- och eftermiddagskaffe samt lunch ingår. Tvådagarspaket: 2600 kronor (exkl. moms). För- och eftermiddagskaffe samt lunch ingår båda dagarna. Eftermiddagspasset båda dagarna börjar med olika pooler där du väljer det alternativ som du vill delta i. ANMÄLAN GÖRS PÅ:

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

excellens i mångfald Vad stoppar dig från att ta in kompetensen? Mångfald är avgörande för hela landets välstånd Mångfald är motsatsen till enfald

excellens i mångfald Vad stoppar dig från att ta in kompetensen? Mångfald är avgörande för hela landets välstånd Mångfald är motsatsen till enfald excellens i mångfald Ett projekt för ökad mångfald på arbetsmarknaden i Öresundsregionen Mångfald är motsatsen till enfald Möt våra kulturagenter Vilken brytning har högst status? Ses brytning som ytterligare

Läs mer

Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen:

Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen: 1. M å n g a s k ä l t i l l 6 Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen: Felrekrytering kostar - rekrytering är en dyrbar investering där man

Läs mer

KVINNORS ARBETSMILJÖ FOKUS PÅ. Anya Klöfving: Alla skulle må bra av att jobba i hemtjänstens

KVINNORS ARBETSMILJÖ FOKUS PÅ. Anya Klöfving: Alla skulle må bra av att jobba i hemtjänstens FOKUS PÅ KVINNORS ARBETSMILJÖ EN TIDNING FRÅN ARBETSMILJÖVERKET FOTO: ARBETSMILJÖVERKET Arbetsmiljö som framgångsfaktor Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsmiljöverket sid 2 FOTO: ERIK MÅRTENSSON FOTO:

Läs mer

ATT REKRYTERA FRAMTIDEN. Unga arbetstagares väg till kommunen

ATT REKRYTERA FRAMTIDEN. Unga arbetstagares väg till kommunen ATT REKRYTERA FRAMTIDEN Unga arbetstagares väg till kommunen Projektgruppen Trainee Södra Norrland 2012 Att rekrytera framtiden Unga arbetstagares väg till kommunen Projektgruppen Trainee Södra Norrland

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

SLUTRAPPORT EFTER AVSLUTAD GENOMFÖRANDEFAS. ESF-projektet YouLearn

SLUTRAPPORT EFTER AVSLUTAD GENOMFÖRANDEFAS. ESF-projektet YouLearn SLUTRAPPORT EFTER AVSLUTAD GENOMFÖRANDEFAS ESF-projektet YouLearn 1 Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. BAKGRUND Vi är sex delvis konkurrerande företag

Läs mer

VÅREN 2013 SISTA TERMINEN!

VÅREN 2013 SISTA TERMINEN! VÅREN 2013 SISTA TERMINEN! Uppdaterad 2013-03-11 INNEHÅLL ENTRIS 2.0 kompetensutvecklingsutbud våren 2013 Inledning 3 Kompetensutvecklingsutbud våren 2013 3 Övriga insatser våren 2013 4 Mötesplats ENTRIS

Läs mer

Relationer Helhetssyn Framgångstankar!

Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Välkommen till årets Rikskonferens i Eskilstuna 14-16 maj! Tre nya spännande och givande fortbildningsdagar för gymnasieskolans IM- program väntar på dig. Vi vänder

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling din tidning om företagshälsa från ab previa nr 3/2009 Attraktiva arbetsplatser VINN kampen om kompetensen Folktandvårdens friska liv ett hälsosamt försprång Konflikt som kräver mod när en anställd blir

Läs mer

Framtidens kontor och arbetssätt

Framtidens kontor och arbetssätt Anmäl dig tidigt läs om våra rabatter på baksidan! Framtidens kontor och arbetssätt så förbättrar du effektiviteten och når verksamhetsmålen genom moderna och aktivitetsbaserade arbetssätt Konferens och

Läs mer

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE INTRODUKTION Den Europeiska socialfonden i Sverige, ESF, har fem nationella temagrupper, vars uppdrag är att samla, analysera och systematisera erfarenheter

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR

INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR Personligt Mästerskap tydligt ledarskap Ett Personligt Mästerskap för ett tydligt ledarskap hitta ditt personliga mästerskap Ur innehållet

Läs mer

Jämställdhetsintegrering Vad krävs för att lyckas?

Jämställdhetsintegrering Vad krävs för att lyckas? Jämställdhetsintegrering - Vad krävs för att lyckas? Stockholm, 24 mars 2011 Umeå, 30 mars 2011 Interaktiv teater varvades med forskning, teori och reflektion när ESF Jämt i samarbete med SKL gick ut på

Läs mer

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

LAS Debatt. Vetenskapliga. Vad gör du när Janne Josefsson ringer? Om konsten att bli modig! Vision om HR-arbetet, än högre lön.

LAS Debatt. Vetenskapliga. Vad gör du när Janne Josefsson ringer? Om konsten att bli modig! Vision om HR-arbetet, än högre lön. Posttidning B Posttidning B Nr 3 2010 LAS Debatt Läs mer på s 37» Utmaningar viktigare än högre lön sidan 5» HITTA arbetsro Läs mer av Olof på s 15» Löne & Ekonomidagar Läs mer på s 25» Vetenskapliga upptäckter

Läs mer

Hur långt har företagen kommit när det gäller att positionera HR som en naturlig del av affären?

Hur långt har företagen kommit när det gäller att positionera HR som en naturlig del av affären? 3 februari 2010 Hur långt har företagen kommit när det gäller att positionera HR som en naturlig del av affären? Jag ser HR som en partner till ledningen Birgit Gadde, Personalchef, Sigtuna kommun Generationsskiftet

Läs mer

wise happiness 2015 En undersökning om vad som gör oss lyckliga

wise happiness 2015 En undersökning om vad som gör oss lyckliga wise happiness 2015 En undersökning om vad som gör oss lyckliga wise happiness 2015 Nyfikna på lycka! I årets undersökning har vi funnit att glada skratt med kollegorna får oss att må bra. Vi har också

Läs mer

Förändra på rätt sätt!

Förändra på rätt sätt! Affärslitteratur för ledare och chefer www.liber.se/bl Nummer 4 September 2007 Förändra på rätt sätt! Läs om periodens bok på sidan 2-3 Håll ett öga på omvärlden och kommunicera bättre! Välj vårt Inspirationspaket

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING

Verksamhetsplan och budget 2015 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING Verksamhetsplan och budget 2015 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING Förord Vad har 9,7 miljoner svenskar gemensamt? Utan SKL:s medlemmar skulle vardagen för den enskilda familjen kollapsa och utvecklingen

Läs mer

Chefsdagarna Personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 oktober 2012

Chefsdagarna Personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 oktober 2012 Chefsdagarna Personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 oktober 2012 EXPERTER KommunLex AB Jonas Reinholdsson Arbetsmiljöverket Agneta Karlström PRAKTIKFALL Praktisk arbetsledning

Läs mer

Verksamhetsberättelse och. årsredovisning 2012

Verksamhetsberättelse och. årsredovisning 2012 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2012 Innehåll Annika Strandhäll om året som gått... 3 Mål 2012 och Vi bygger Vision... 6 Förbundsstyrelsen... 9 2012: Året då Vision fortsatte växa... 13 Visions

Läs mer

Konsten att ta plats! Annika R Malmberg talar på KompetensMässan.

Konsten att ta plats! Annika R Malmberg talar på KompetensMässan. Posttidning B Posttidning B Nr 3 2011 Konsten att ta plats! Annika R Malmberg talar på KompetensMässan. LÄMNA RÖKAREN BAKOM DIG Att sluta röka är en utmaning, men det finns behandlingsalternativ som hjälper

Läs mer

Föreläsningar & Kurser 2015

Föreläsningar & Kurser 2015 Föreläsningar & Kurser 2015 För medlemmar i Unionen Chef Unionen Stockholm, Östra Sörmland/Gotland och Uppland Anmäl dig under Kurser och Spetsa din chefskompetens Innehållsförteckning @ Unionens chefslinje

Läs mer