Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2016-02-11. Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Socialnämnden Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. De ansökningar som inkommit till socialförvaltningen skickas vidare till kommunstyrelsen för behandling och beslut. 2. Beslutet justeras omedelbart för att kunna sändas till kommunstyrelsen till den 28 februari Ärendet i korthet Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har under år 2015 fattat beslut om att inrätta en kompetensfond. Kommunstyrelsen har fattat beslut om regelverk och tillämpning gällande kompensfonden. Många ansökningar har inkommit till socialförvaltningen. Flera ansökningar innehåller flera olika typer av kompetensinsatser. Alla verksamheter som ansökt vill på olika sätt satsa på medarbetarnas kompetensutveckling. Totalt uppgår summan av ansökta medel till omkring 10 miljoner kronor, några insatser är dock planerade över mer än ett år. Handlingar 1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse Ansökningshandlingar från alla verksamheter (inklusive prioriteringslista från driftsavdelningen Vård och omsorg och kompetensutvecklingsplan från myndighetsavdelningarna inom IFO). Bakgrund Den 4 maj 2015 fattade kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ett beslut om att en kompetensfond på 20,0 mnkr skulle inrättas. Fondens övergripande inriktning skulle avse vidareutbildning och kompetenshöjning för kommunens medarbetare. Samtidigt fick kommunstyrelsen i uppdrag att besluta om ett mer preciserat regelverk. Kommunstyrelsen beslutade den 2 oktober 2015 om det regelverk och den tillämpning för kompetensfond i Järfälla kommun som skulle gälla under perioden Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3, 3 tr., Jakobsberg Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Postadress: JÄRFÄLLA Telefon växel: E-post: socialnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (6) Sammanfattningsvis ska 5 mnkr utdelas årligen för insatser avseende vidareutbildning och kompetenshöjning. Respektive nämnd ansöker om medel ur fonden, där ansökan ska stödja respektive verksamhetsmål och uppdrag samt följa riktlinjerna i den personalpolitiska handlingsplanen. De fackliga organisationerna garanteras inflytande genom centrala samverkansgruppen. Ansökan ställs en gång per år (senast den 31 oktober det aktuella året, för år 2015 kan ansökan ställas till och med den 28 februari 2016). Beslutet om tilldelning sker vid ett tillfälle där samtliga inkomna ansökningar behandlas. Varje nämnd ska sammanställa önskad kompetensutveckling i en samlad ansökan per nämnd. Kompetensutvecklingsinsats för år 2016 ska alltså vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 28 februari Inom socialnämndens område har 26 ansökningar inkommit, men vissa ansökningar avser samma verksamhet, andra verksamheter har sammanställt alla ansökningar till en ansökan. Totalt uppgår summan av ansökta medel till omkring 10 miljoner kronor, några insatser är dock planerade över mer än ett år. Analys Sammantaget har kartläggningen hos de olika verksamheterna/enheterna tagit sin utgångspunkt i politiska prioriteringar, verksamhetsmål och fokusområden, medarbetarsamtal, medarbetarundersökning samt övrigt, till exempel gällande en utvecklingssamordnare på 75 % inom bedömnings-, barn- och ungdoms- samt behandlingsenheterna för metodutveckling inom området, input och utbildning till nyanställda. Behoven av kompetensutveckling inom socialnämndens verksamhetsområde är stort. Behoven är olika inom de olika verksamheterna/enheterna, varför olika verksamheter skickat in olika ansökningar. Ansökningarna om medel ur komptensfonden är av olika art och gäller kompetensutveckling inom vilt skilda områden. Ansökningarna har följande huvudsakliga inriktningar: Ansvar och Omsorg/Lönnens äldreboende ansöker om medel till demensutbildning för tio (10) undersköterskor (en utbildning) och personcentrerad omvårdnad vid demenssjukdom för två (2) sjuksköterskor. Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB (ingår i kommunens LOV-upphandlingar hemtjänst och boendestöd) ansöker om medel för att utbilda tolv (12) av de anställda som saknar adekvat teoretisk kompetens (definition i förfrågningsunderlaget) samt för vikariekostnader och omkostnader. Bambi daglig verksamhet (ingår i kommunens LOV-upphandling daglig verksamhet) ansöker om medel för kurser i alternativa kommunikationer (TAKK) samt studiebesök för två (2) specialpedagoger. Cameleonten Sollentuna (ingår i kommunens LOV-upphandling daglig verksamhet) söker medel för att utbilda fyra vägledare i delaktighetsmodellen DMO inom Carpe (kurstillfällen, infoträffar, återföringsträffar, tid för föreberedelser och efterarbete, vägledning) samt vikariekostnader och resekostnader.

3 (6) Enheten funktionsnedsättning ansöker om medel för att utbilda enhetschef, gruppledare, handläggare och administratörer (olika målgrupper och antal för olika utbildningar) inom följande områden: Personlig assistans LSS-handläggning Psykiatri Arkivfrågor Motivational Interviewing (MI) Tillgänglighet Proffssystern (ingår i kommunens LOV-upphandlingar hemtjänst) söker medel för undersköterskeutbildning och validering för sju (7) personer. Allomsorg Stöd och Resurs (S & R) AB/ korttidsvistelse enheterna Göra, Lundis och Högås med inriktning neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ingår i kommunens LOV-upphandling korttidsvistelse) ansöker om medel i två (2) snarlika ansökningar för kompetenshöjning inom området att hantera problemskapande beteenden för 21 personer (personalkostnader, temadagar, planeringsdagar, timlön, semesterlön och arbetsgivaravgifter) Avdelningen Äldreomsorg och funktionshinder har lämnat två (2) ansökningar om medel för vardera ett stort utvecklingsområde, totalt två (2) utvecklingsområden, nämligen: Kompetensutveckling genom kunskap om demens samt att utveckla arbetet utifrån Nationella riktlinjer, förebygga BPSD och vid förekomst utreda och åtgärda. Dessutom verksamhetsutveckling genom att omsätta demenskunskapen i praktiken med fokus på ett demensvänligt Järfälla. Ansökan sträcker sig över år 2016 och år Handlingsplan kring mat och måltider föräldreomsorgen med koppling till antagna mål och med utveckling av arbetet kring mål i genomförandeplaner, måltidsobservationer i särskilda boenden samt praktisk matlagning för hemtjänstpersonal. Äldreenheten har lämnat fem (5) ansökningar om medel som avser olika målgrupper inom enheten, men med fokus på Utveckling av grupp, konflikthantering och teambuilding Ökad kunskap om möte med personer med drag av rättshaveristiskt beteende Endags demensutbildning för 30 personer. Motiverande samtal (MI) 2-dagarsutbildning för 26 personer. Arkivhantering en tre (3)-dagarskurs för två personer (arkivombud). Driftsavdelningen Vård och omsorg/ Almens äldreboende ansöker om medel för kurskostnad och vikariekostnad, material med mera för: fördjupade kunskaper i i demensvård (startavgift samt utbildningar i 3 steg för olika personalgrupper/personer) Äldrecentrums utbildning i Reflektion och bemötande,) Driftsavdelningen Vård och omsorgs grupp- och servicebostäder har ansökt om medel för kompetensutveckling utifrån olika yrkeskrav för utbildning/ föreläsare, vikarier för ordinarie personal som är på utbildning, för lunch, fika och lokal. Driftsavdelningen Vård och omsorg/ Ekens äldreboende har lämnat två (2) ansökningar om medel för kompetensutveckling, nämligen:

4 (6) studiebesök på Silviahemmet samt vikariekostnader för detta för att öka kunskapen om demens specialistutbildning för sjuksköterskor i demensvård för att kunna utveckla de två demensavdelningarna (Silviahemmets demensutbildning för sjuksköterskor) Driftsavdelningen Vård och omsorg/ Tallbohovs äldreboende med inriktning demens har lämnat två (2) ansökningar om medel för kompetensutveckling, nämligen: Utbildning för två sjuksköterskor för specialistkompetens i demensvård (kurs, vikariekostnad, litteratur) med kostnader över två år Öka kunskapen hos alla medarbetare gällande demens på alla plan (fem utbildningar enligt kompetensplanen) Driftsavdelningen Vård och omsorg/grupp- och servicebostäder inom socialpsykiatrin ansöker om medel för utbildning av samtliga anställda på grupp- och serviceboenden inom socialpsykiatrin (fem dagarsutbildning + lokalkostnader + personalkostnader /vikariekostnader) IFO bedömnings-, barn-, ungdoms- samt stöd och behandlingsenheterna ansöker om kompetensutveckling för arbete med barn och ungdomar för ca 70 medarbetare i form av Utbildning Signs of Safety Utvecklingssamordnartjänst 75 % som fortsättningsvis kan vara uppdaterad på metodutvecklingen inom området, ge input samt ge utbildning till nyanställda. IFO stöd- och behandlingsenheten/förebyggargruppen ansöker om medel för kompetensutveckling för skräddarsydd utbildningsinsats via Arbinger Institute Sverige och studiebesök för kunskapsinhämtning för representanter för SAMBU styrgrupp samt representanter från de lokala SAMBUgrupperna. IFO Stöd- och behandlingsenheten/ungdomsmottagningen utbildning i sexologi (för två kuratorer) och andrologi (för två barnmorskor) på ungdomsmottagningen. IFO Stöd- och behandlingsenheten söker medel för utbildningshandledning och datorstöd för Ungdomsteamet MiniMaria, Vuxenmottagning, Missbruk, familjebehandlare kopplade till hemtagningar. Medel till utbildningshandledningen söks för en tvåårsperiod för att få certifiering. Mer information om de enskilda ansökningarna finns i de filer som bifogas. Till vissa ansökningar finns bilagor i form av kompetensutvecklingsplaner, informationsmaterial om kurser med mera. Driftsavdelningen Vård och Omsorg har bifogat en sammanställning med avdelningschefens prioriteringsordning av ansökningarna från Vård och omsorg. Överväganden Kommunstyrelsen har 5 mnkr att fördela till kompetensutveckling för år Sammantaget motsvarar alla ansökningar från socialnämndens område mer än vad kommunstyrelsen har att fördela. Utifrån detta behöver kommunstyrelsen göra

5 (6) prioriteringar. Det framgår inte av det regelverk och den tillämpning för kompetensfond om och i så fall hur socialnämnden eventuellt ska hantera en prioritering och i vilka fall en sådan prioritering ska göras. Riktlinjerna styr att vissa medel kan sökas för studiebesök, kurser, utbildningar, konferenser, nätverkssamverkan, reskostnader, utlandsbesök samt lön för vikarier under den tid insatser pågår för ordinarie personal. De sökta pengarna faller till stor del under dessa exempel på godkända insatser. Barnkonsekvensanalys Beslutet kommer i viss utsträckning att beröra barn och ungdomar nu eller i framtiden, men inte på ett uttalat sätt. De verksamheter som riktar sig mot barn och ungdomar har i grunden ett eget ansvar för att kompetensutveckla sin personal, vilket innebär att de, med eller utan medel ur kompetensfonden, måste ansvara för kompetensutvecklingen. Däremot kan kompetensutvecklingen genomföras under en kortare tidsperiod om medel beviljas för densamma. Barns och ungas bästa sätts i främsta rummet även fortsättningsvis, då verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar också har ett eget ansvar för kompetensutveckling av personalen utifrån behov hos de barn, ungdomar, personer mitt i livet och äldre som ingår i dess målgrupp. För leverantörer som bedriver verksamhet enligt avtal framgår detta krav också av förfrågningsunderlagen. Barn och ungdomar har därför inte fått uttrycka sin mening i ärendet. Ekonomiska konsekvenser De kostnader som redovisas i ansökningarna om medel ur kompetensfonden överskrider medlen i kompetensfonden för år Det finns alltså en stor risk att de verksamheter som planerar utbildning antingen får betala hela eller delar av utbildningen ur egen kassa och då kan tvingas skjuta på utbildningsinsatsen om de inte kan omprioritera i sin budget. Slutsatser De ansökningar som inkommit avser viktiga områden ur ett kompetensutvecklingsperspektiv och för att öka professionaliteten inom de olika verksamheterna som ligger under socialnämndens område. Det framgår inte av det regelverk och den tillämpning för kompetensfond om och i så fall hur socialnämnden eventuellt ska hantera en prioritering och i vilka fall en sådan prioritering ska göras. Socialförvaltningen föreslår därför att alla ansökningar översänds till kommunstyrelsen för prioritering och beslut. Johan Bergman Socialdirektör Stefan Lidsten Avdelningschef

6 Expedieras Kommunstyrelsen Johan Bergman Stefan Lidsten Jenny Wilhelmsson Lotta Erlandsson Dennis Forsberg Inger Brandell (6)

Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017

Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-12 Socialnämnden Dnr Son 2016/340 Ansökningar till kompetensfonden från socialnämndens område år 2017 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Kompetensfonden ansökningar 2016 Dnr Kst 2016/59 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-05-15 Socialnämnden Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Son 2017/165 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018

Dnr Son 2017/165 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2017-08-31 Socialnämnden Dnr Son 2017/165 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Kompetensfond i Järfälla kommun

Kompetensfond i Järfälla kommun Dnr Kst 2015/375 Kompetensfond i Järfälla kommun Regelverk och tillämpning Fredrik Persson September 2015 2015-09-21 2 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 3 1. BAKGRUND... 3 2. REDOVISNING... 3 2.1. Kompetensfond

Läs mer

2015-12-29. Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller

2015-12-29. Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-12-29 Socialnämnden Dnr Son 2015/497 Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Son 2018/245 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018 för 2019

Dnr Son 2018/245 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018 för 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2018-08-31 Socialnämnden Dnr Son 2018/245 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område år 2018 för 2019 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2011-10-25 Socialnämnden Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden)

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-08-04 Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-08-26 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 De områden som Kompetensförvaltningen

Läs mer

Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola

Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola 1 (6) Ansökan om bidrag Regelverk vid ansökan om godkännande av fristående förskola Ställs till Barn och utbildningsförvaltningen, 451 81 Uddevalla. Ansökan kan ske när som helst under året. Ansökan ska

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag.

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag. UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-29 Expedieras till Kommunstyrelsen Ekonomisk förening personalkooperativet Lasse-Maja förskola Rektorer och förskolechefer

Läs mer

Behov i korthet Utbildning inom äldreomsorgen kring hur man arbetar funktionsbevarande,

Behov i korthet Utbildning inom äldreomsorgen kring hur man arbetar funktionsbevarande, 2017-08-31 1 (7) Socialnämndens ansökan till kommunstyrelsen genom personalavdelningen Ansökningarna är presenterade utifrån prioriteringsordning. Ansökan från Äldre och funktionshinder (avdelningen) Stockholms

Läs mer

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 112 Ks 151 Au 177 KS/2014-0267 Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Läs mer

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Socialnämnden Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Integrering av Vård och omsorg

Integrering av Vård och omsorg Bilaga 2015-11-25 1 (6) Integrering av Vård och omsorg Frågor att beakta Inför integreringsarbetet har socialförvaltningen beaktat olika frågor som lyfts upp i PwC:s rapport samt inriktningar som En väg

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-12-22 Handläggare Peter Kreitz Telefon: 08-508 22 020 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Individ- och myndighetsnämnden

Individ- och myndighetsnämnden Individ- och myndighetsnämnden kallas till sammanträde torsdagen den 21 augusti 2014, kl. 9.15 i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil, för behandling av följande ärenden: ÄRENDE BILAGA Förslag,

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar 2014.

Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar 2014. Uppsala "KOMMUN KOMMUN ALDREFORVALTNINGEN 3 Handläggare Datum Diarienummer Carina Kumlin 2015-01-14 ALN-2012-0161.30 Äldrenämnden Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar

Läs mer

2012-01-19 1 (2) Dnr Son 2011/606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år 2011

2012-01-19 1 (2) Dnr Son 2011/606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år 2011 2012-01-19 1 (2) Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Att: Juha Mäntymäki Box 22067 104 22 STOCKHOLM 704-27710- Dnr Son /606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år I följande bilagor

Läs mer

2015-09-08. Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut

2015-09-08. Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-08 Dnr Bun 2015/119 Arbetsmiljökompassen 2014 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut 1. Redovisningen av medarbetarundersökningen Arbetsmiljökompassen

Läs mer

Granskning av medelstilldelning

Granskning av medelstilldelning Granskning av medelstilldelning ur kompetensfonden KPMG AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Syfte 2 4 Revisionsfrågor 3 5 Metod 3 6 Projektorganisation 3 7 Styrdokument och rutiner

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-10-03 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 Kompetensnämnden prioriterar önskade

Läs mer

Lägesrapport, arbetsmarknad s 1(2) 2007-11-23 Bilaga 1 Bakgrund Vid möte den 22 okt 2007(samordningsförbundet) diskuterades bl a arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Man lyfte även utredningen gällande navigatorcentrum.

Läs mer

Sekreterare Lina Edkvist

Sekreterare Lina Edkvist Datum: kl 13:15 Plats: Ordförande Anja Nyström Nämndrummet, Kommunkontoret i Hova Sekreterare Lina Edkvist Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Lagstiftning Paragraf Mål Analys Mätetal Analys Aktivitet/åtgärd Analys Arbetsförhållanden 4 Lämpliga arbetsförhållanden Vilka åtgärder planerar genomföra

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Hasselbol Fastställd 20150915 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2014-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2014-11 Månadsrapport Socialnämnden -11 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt Socialförvaltningen Socialförvaltningen

Läs mer

Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården

Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-08-23 Socialnämnden Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Förslaget till Tillämpningsregler

Läs mer

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet.

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet. 1 (5) Socialkontoret Helena Paulsson Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Ansökan om medel till utbildningssatsning inom Samtalsmetodik Motiverande Intervjuer (MI), riktad till

Läs mer

Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019

Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-08-24 Dnr Kon 2018/87 Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019 Förslag till beslut 1. Kompetensnämnden prioriterar önskade kompetensutvecklingsåtgärder enligt följande

Läs mer

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Eva Andrén Landstingsdirektörsstaben +46155245795 2015-12-01 LS-LED15-0230-3 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSYTTRANDE Nämnd, förvaltning Dnr Socialförvaltningen 2008-12-18 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet 044-309 33 21 Lisa.davidsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-09 Dnr 1101776 1 (3) Riktlinjer gällande förmåner under specialistutbildning till anställda med medellång

Läs mer

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2015-01-16 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd

Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bylund Lindman Ida Datum 2015-03-16 Diarienummer AMN-2015-0167 Arbetsmarknadsnämnden Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Uppföljning av ramavtal HVB missbruk och socialpsykiatri 2013

Uppföljning av ramavtal HVB missbruk och socialpsykiatri 2013 2013-12-11 SN 2013/5180 1 (6) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning av ramavtal HVB missbruk och socialpsykiatri 2013 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Förteckning 2013-02-20

Förteckning 2013-02-20 In/ut-datum: 2012-03-18 Son 2013/61-3 Kontrakt- Avtal för utförande av tjänsterna enligt LOV Aleris Omsorg AB, äldreomsorgen, programchef Marie Weckström/Funktionshinder, programchef Jenny Wilhelmsson/

Läs mer

2014-03-25. Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg

2014-03-25. Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Arbetsutskott Marie Normalm KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2014-03-25 Socialnämnden Torsdag den 10 april 2014, kl. 15.30 Kvarnen konferens, Kvarnhuset, Jakobsberg Justering Tisdag den 15 april 2014,

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar.

Revidering av socialnämndens delegeringsordning. 1. Socialnämnden antar föreslagna revideringar. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-02-03 Reviderad 2017-02-14 Socialnämnden Dnr Son 2017/2 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar

Läs mer

Tjänsteutlåtande. I bakgrundsdiskussionen har två principer diskuterats. Dessa är: 2011-01-25 Sidan 1 av 2. Leif Hildebrand. arbetsmarknadsnämnden

Tjänsteutlåtande. I bakgrundsdiskussionen har två principer diskuterats. Dessa är: 2011-01-25 Sidan 1 av 2. Leif Hildebrand. arbetsmarknadsnämnden Tjänsteutlåtande Leif Hildebrand 2011-01-25 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/15 UAN.659 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rekommendation att följa principen att en studerande inom vuxenutbildningen som flyttar

Läs mer

Projekt inom ramen för Stadsdelsförnyelsen i Östberga

Projekt inom ramen för Stadsdelsförnyelsen i Östberga Avdelning förskola-skola Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2006-03-08 Dnr 05-004/165 Handläggare: Karin Aleberg Lövgren Tfn: 08-508 14 109 Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA VerksamhetV Verksamhetsplan för 2009 DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA STENHAMRA FÖRSKOLA SÅNGA SÄBY FFM Uppdrag Enhetens förskolor erbjuder förskoleverksamhet till barn i åldrarna 1-5 år vars föräldrar förvärvsarbetar,

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, kl. 08:30-10:55 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith Jansson (C)

Läs mer

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till arbete och studier

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till arbete och studier Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt Rätt stöd till arbete och studier Innehåll 1. Om kompetensinventeringen... 4 2. Vilket kompetensbehov ingår inte i delprojektet?... 4 3. Redovisning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

Inkontinensprojektet

Inkontinensprojektet Inkontinensprojektet Personalens uppfattningar om äldre vårdtagares urininkontinens vid tre kommunala vård- och omsorgsboenden och hantering av frågor kring detta Kortversion av slutrapport Problemet påverkar

Läs mer

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 144 Ks 178 Au 210 KS/2015-0257 Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården

Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården PM 2013: RI (Dnr 125-192/2011) Överklagande av Kammarrätten i Stockholms dom 2013-01-23 angående beslut att avbryta upphandling av drift av Katarinagården Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52)

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) 2008-10-23 Yttrande 1(6) Dnr 2008:184 Regeringen Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) U2008/3815/S Sammanfattning

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE Farsta Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-08-04 DNR 254/2004 Handläggare: Ann-Sofie Fröberg, Iris Birath Tfn: 08-508

Läs mer

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari sida 1 2015-03-09 Dnr: KS2013-000413 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari Månadsavstämningen utformas som en årsprognos över det ekonomiska utfallet för räkenskapsåret.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Dnr KS 2009-178

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Dnr KS 2009-178 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 KOMMUNSTYRELSEN 2009-12-09 Dnr KS 2009-178 Ansökan om bidrag till elinstallation i förrådsbyggnad vid Saltkällan Intresseföreningen Maltes Stig (återremitterat ärende, KS 2009-11-11

Läs mer

Personlig assistans. Uppdrag och kvalitetskrav. Personlig assistans

Personlig assistans. Uppdrag och kvalitetskrav. Personlig assistans Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2016-04-20 Ärendenr SON 2016/137 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 1 på insatsen personlig

Läs mer

Slutrapport "Tidig upptäckt av riskbruk och riskbeteende bland unga vuxna och gymnasieungdomar"

Slutrapport Tidig upptäckt av riskbruk och riskbeteende bland unga vuxna och gymnasieungdomar HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-10-28 SID 1 (3) Handläggare: Ulf Haag Telefon: 08-508 05 308 Dnr 500-441 - 2009 Sammanträde 24 november

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

Minnes anteckningar från BPSD resan.

Minnes anteckningar från BPSD resan. 2015-12-07 Minnes anteckningar från BPSD resan. Mellerud 2015-10-07 Kl. 8.30-11.30 Till mötet hade 30 deltagare kommit och av dessa fanns följande professioner representerade: Vård- och omsorgschef, MAS

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016.

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Komvux under hösten 2015, avseende bidragsåret

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-14 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport e'n Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kungsbyns förskola belägen i Västerås kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) utbilda personalen i förskolor om risker med gifter i verksamheterna

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) utbilda personalen i förskolor om risker med gifter i verksamheterna EMELIE HALLIN SID 1/4 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) utbilda personalen i förskolor om risker med gifter i verksamheterna Förslag

Läs mer

Förteckning 2013-03-25

Förteckning 2013-03-25 In/ut-datum: 2012-05-27 DiarieNr: Son 2009/186-79 Delegeringsbeslut Bifall - Beslut i upphandling enligt LOV, familjerådgivning Socialförvaltningen, programchef Birgitta Lindskog, IFO In/ut-datum: 2012-11-21

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Period: September 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Här är det full fart, under september

Läs mer

Avveckling Ekeby förskola. Förslag till beslut Ekeby förskola avvecklas 31 december 2015.

Avveckling Ekeby förskola. Förslag till beslut Ekeby förskola avvecklas 31 december 2015. Stefan Zangelin E-post: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2015-11-02 Dnr: 2015/551-FSN Förskolenämnden Avveckling Ekeby förskola Förslag till beslut Ekeby förskola avvecklas

Läs mer

Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014

Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014 Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014 trygghet d I alog möj L igheter de L aktighet meningsfullhet framåtaanda engagemang jämlikhet hälsa utveckling ansvar Antagen av kommunstyrelsen den 8 februari

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-15.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) 51-61

Läs mer

Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00

Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00 Omsorgsnämnden 2016-05-11 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 11 maj 2016 kl. 13.15 16.50 Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00 Justerade paragrafer 15, 17-27 ande Mats

Läs mer

ANSÖKAN om ersättning enligt 37 (regionala medel) förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN om ersättning enligt 37 (regionala medel) förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan Bil 2 ANSÖKAN om ersättning enligt 37 (regionala medel) förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan Sökande kommun: Regionförbundet Östsam/Länsbibliotek Östergötland Ansökan

Läs mer

Förteckning

Förteckning In/ut-datum: 2017-01-02 DiarieNr: Son 2016/444-2 Delegeringsbeslut - Ansökan om föreningsbidrag 2017 - Hörselskadades lokalförening i Järfälla - Upplands Bro Socialförvaltningen, Jenny Wilhelmsson, avdelningschef

Läs mer

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga sida 1 2014-09-19 Dnr: KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga På uppdrag av det Politiska Samrådet för Vårdsamverkan Fyrbodal har Mathias Lind

Läs mer