EN SAGA OM TIDENS VÄSEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN SAGA OM TIDENS VÄSEN"

Transkript

1 EN SAGA OM TIDENS VÄSEN roman RUTH OZEKI Översättning Molle Kanmert Sjölander

2 Tidigare utgivning på annat förlag Mitt år med kött 1998 (Senare med titeln Min amerikanska hustru 2003) Citatet av Marcel Proust på sidan 125 och 397 är översatta av Gunnel Vallquist (Den återfunna tiden, Bonniers, 1993). Texten av Baruch Spinoza på sidan 285 är översatt av Dagmar Lagerberg (Etiken, Thales, 1989). Citatet ur Sokrates Faidon på sidan 314 översatt av Jan Stolpe. Översättaren vill tacka Vibeke Emond och Patrik Hultin för ovärderlig hjälp med japanska respektive buddhistiska begrepp och termer. Bokförlaget Forum, Box 3159, Stockholm Engelska originalets titel A tale for the time being Copyright Ruth Ozeki Lounsbury 2013 Utgiven enligt avtal med Canongate Books Ltd, 14 High Street, Edinburgh EH1 1TE Omslagsdesign Jim Tierney Omslagsbilder Paul Buckley (landskap), CSA Images (huvud, röd bok), Corbis Images (kamikazeplan), Granger Collection (havsvågor) Omslagsproduktion JojoForm Tryckt hos ScandBook AB i Falun 2015 ISBN

3 Till Masako, för stunden och för alltid

4

5 FÖRSTA DELEN En uråldrig buddha sa en gång: För närvarande, i stillhet på bergets högsta topp, För närvarande, i rörelse på havets djupaste botten, För närvarande, en demon med tre huvuden och åtta armar, För närvarande, en buddhas enorma gyllene kropp, För närvarande, en munks stav eller en mästares flugviska 1, För närvarande, en pelare eller en lykta, För närvarande, en helt vanlig person vem som helst 2, För närvarande, hela jorden och den gränslösa himlen. Dōgen Zenji, För närvarande 3 1. Jap. hossu viska av tagel som används av zenbuddhistiska präster. 2. Jap. chōsan rishi ordagr. tredje sonen till Zhang och fjärde sonen till Li, ett idiom som betyder vem som helst. 3. Eihei Dōgen Zenji ( ) japansk zenmästare och författare till Shōbōgenzō. För närvarande (Uji) är elfte kapitlet i den.

6

7 Nao 1 Hej! Jag heter Nao, och jag är en närvarande. Vet du vad en närvarande är? Inte? Då ska jag berätta det. En närvarande är en som lever i tiden, det vill säga du och jag och varenda en av oss som är eller har varit eller kommer att vara. För egen del sitter jag just nu på ett french maidkafé i Akiba, elektronikkvarteren, och lyssnar på en sorgsen chanson som spelas någon gång i ditt förflutna som också är mitt nu. Jag skriver det här och är nyfiken på dig, som är nånstans i min framtid. Och om du läser det här kanske du börjat bli nyfiken på mig också. Du är nyfiken på mig. Jag är nyfiken på dig. Vem är du och vad gör du? Står du och håller dig i en stropp i en tunnelbanevagn i New York eller ligger du i din jacuzzi i Sunnyvale? Solar du på en strand i Phuket eller får du pedikyr i Brighton? Är du man eller kvinna eller nåt däremellan? Lagar din tjej en smaskig middag åt dig eller käkar du kalla nudlar ur en hämtmatslåda? Ligger du hopkurad med ryggen avogt vänd mot din snarkande fru, eller väntar du ivrigt på att din vackre älskare ska bada klart så att du kan älska lidelsefullt med honom? Har du katt och sitter den i knät på dig? Luktar den cederträ och frisk luft om pannan? Egentligen spelar det inte så stor roll, för när du läser det här kommer allt att vara annorlunda och du kommer att vara nånstans var som helst och bläddra förstrött i den här boken, som råkar vara min dagbok från mina sista dagar på jorden, och fundera på om du ska läsa vidare.

8 10 Ruth Ozeki Och om du bestämmer dig för att inte läsa mer så är det lugnt, för då var det ändå inte dig jag väntade på. Men om du bestämmer dig för att fortsätta, då! Ja då är du en närvarande för mig och tillsammans ska vi skapa magi! 2 Usch. Det lät dumt. Nu får jag skärpa mig. Du undrar väl vad det är för en korkad tjej som skriver sånt. Det skulle i alla fall jag undra. Nao skulle det. Nao är jag. Mitt fullständiga namn är Naoko Yasutani, men du kan säga Nao för det gör alla andra. Och jag måste nog berätta lite mer om mig själv om vi ska fortsätta att träffas så här! A Det är faktiskt ungefär som nyss. Jag sitter fortfarande på samma french maidkafé i Akiba, och Edith Pilaf sjunger ännu en sorgsen chanson, och Babette kom just med en kopp kaffe som jag har läppjat på. Babette är mitt franska hembiträde och dessutom min nya kompis, och kaffet jag dricker är Blue Mountain och jag dricker det svart vilket är ovanligt för en tonårstjej, men det är absolut så som gott kaffe ska drickas om man hyser vördnad för den beska bönan. Jag har dragit upp strumpan och kliat mig i knävecket. Jag har rättat till kjolvecken så att de ligger i prydliga rader högt uppe på låren. Jag har strukit mitt axellånga hår bakom höger öra, som jag har tagit fem hål i, men nu låter jag det falla sedesamt framför ansiktet igen eftersom otaku 4 -tjänstemannen som sitter vid bordet intill glor, och det är läskigt även om det är lite lustigt samtidigt. Jag har på mig min gamla skoluniform, och det märks på hans blickar att han tänder på skolflickor, och i så fall kan man ju undra varför han 4. otaku (お 宅 ) lidelsefull fan eller fanatiker, datageek, nörd.

9 En saga om tidens väsen 11 hänger på ett maidkafé. Vilken loser, eller hur? Fast man vet aldrig. Allt förändras och allt är möjligt, så jag kanske ändrar mig i fråga om honom med. Alldeles strax kanske han böjer sig förläget fram mot mig och säger något överraskande fint, och jag blir överväldigad av ömhet för honom trots hans feta hår och dåliga hy och nedlåter mig till att faktiskt prata lite med honom, och till slut frågar han om jag vill gå och shoppa, och ifall han kan övertyga mig om att han är galet förälskad i mig hänger jag med till ett varuhus och låter honom köpa en gullig kofta åt mig eller en keitai 5 eller en handväska, trots att det syns lång väg att han inte har gott om pengar. Sen går vi kanske till en klubb och dricker ett par drinkar och tar in på ett kärlekshotell med en stor jacuzzi, och när vi har badat och jag har börjat slappna av i hans sällskap visar sig plötsligt hans sanna natur och han binder mig och trär plastpåsen som koftan låg i över huvudet på mig och våldtar mig, och flera timmar senare hittar polisen mig naken och död i en förvriden ställning på golvet intill den stora runda zebrarandiga sängen. Eller också kanske han bara ber mig halvstrypa honom med mina trosor medan han kåtar upp sig på den ljuvliga doften i dem. Eller också kanske inget av det där händer utom i mina och dina tankar, för tillsammans skapar vi som sagt magi, åtminstone för närvarande. 3 Är du kvar? Jag läste just det jag skrev om den nördiga tjänstemannen, och jag vill be om ursäkt. Det var perverst. Det var ingen bra början. Jag vill inte ge fel intryck. Jag är ingen blåst brud. Jag vet att Edith 5. keitai ( 携 帯 ) mobiltelefon

10 12 Ruth Ozeki Pilaf inte heter Pilaf egentligen. Och jag är inte pervers, och ingen hentai 6 heller. Jag är faktiskt inte så värst förtjust i hentai, så om du är det kan du väl bara lägga ifrån dig boken och inte läsa mer. Okej? Annars blir du bara besviken och slösar bort din tid, för det här ska inte bli någon pervig tjejdagbok full med sexfantasier och snuskiga fetischer. Den är inte alls vad du tror. Jag skriver den för att jag vill berätta om min gammelmormors fascinerande liv innan jag dör. Hon är hundrafyra år och zenbuddhistisk nunna. Du tror säkert inte att nunnor är fascinerande, men min gammelmormor är det helt utan att vara snuskig. Finns säkert massor av snuskiga nunnor eller kanske inte så himla många snuskiga nunnor, men snuskiga präster finns det absolut, det finns snuskiga präster överallt men min dagbok ska inte befatta sig med dem och deras sjuka beteende. Dagboken ska berätta den sanna historien om min gammelmormor Yasutani Jikos liv. Hon var nunna och författare och Ny kvinna 7 under Taishōperioden 8. Hon var dessutom anarkist och feminist med ett flertal älskare, både män och kvinnor, men hon var aldrig pervers eller äcklig. Och även om det kan bli så att jag nämner hennes kärleksförbindelser kommer allt jag skriver att vara historiskt sant och stärkande för kvinnorna, inte en massa dumt geishablaj. Så om du gillar perviga och snuskiga grejer kan du slå ihop boken och ge den till din fru eller kollega och slippa spilla tid och skapa besvär. 6. hentai ( 変 態 ) pervo, sexuellt avvikande person 7. Ny kvinna var ett uttryck som användes i Japan i början av 1900-talet som beteckning på reformivrande, utbildade kvinnor som förkastade de traditionella könsrollernas begränsningar. 8. Taishōeran, , uppkallad efter kejsar Taishō (även Taishōdemokratin): en kort period av social och politisk liberalisering vilken slutade med det konservativa maktövertagande som ledde till andra världskriget.

11 En saga om tidens väsen 13 4 Jag tycker det är viktigt att ha tydliga mål här i livet. Gör inte du? Särskilt om man inte har så mycket liv kvar. För har man inga klara mål kan tiden ta slut för en, och när den dagen kommer kanske man står där på taket till ett högt hus eller sitter där på sängen med en burk tabletter i handen och tänker: Fan också, det sket sig! Om jag bara hade haft tydligare mål! Jag säger detta eftersom jag inte ska vara här så länge till, och det är lika bra du får reda på det i klartext så att du inte tar nåt för givet. Det suger. Precis som förväntningar. Inget förhållande klarar att man förväntar sig eller tar saker för givna, så vi kan väl undvika det, du och jag! Faktum är att jag inom kort blir utexaminerad från tiden, eller utexaminerad kanske inte är rätt ord, för det låter som om jag har uppnått mina mål och gjort mig förtjänt av att gå vidare. Sanningen är att jag just fyllt sexton och inte har åstadkommit nånting alls. Ingenting. Nada. Låter det patetiskt? Det är inte meningen. Jag vill bara säga som det är. Istället för utexaminera borde jag kanske säga hoppa av tiden. Hoppa av. Sluta. Avsluta min närvaro. Jag räknar ögonblicken. Ett Två Tre Fyra Du, nu vet jag! Vi räknar ögonblicken tillsammans! 9 9. Fler tankar om ögonblick enligt Zen, se bilaga A.

12 Ruth 1 En pytteliten glimt fångade Ruths blick, en liten skymt av brutet solljus som stack ut under en jättehärva av torkande tång som havet hade vräkt upp i sanden vid högvatten. Hon tog det felaktigt för blänket från en döende manet och hade sånär gått förbi. Stränderna var översållade av maneter numera, sådana där otäcka röda brännmaneter som liknade sår där de låg i vattenbrynet. Men av någon anledning stannade hon. Hon böjde sig ner och petade på tånghögen med gympaskons tå, sedan med en pinne. Hon trasslade isär de pisksnärtlika revorna och lossade dem så pass att hon såg att glansen där under inte kom från en döende manet utan från plast. En plastpåse. Föga förvånande. Havet var ju fullt av plast. Hon rotade lite mer, tills hon kunde få grepp om ena hörnet av påsen. Den var tyngre än väntat, en ärrad fryspåse med ytan täckt av en skorpa av havstulpaner, som utslag. Den måste ha legat i havet länge, tänkte hon. Inuti påsen skymtade hon något rött, utan tvekan någons skräp som slängts överbord eller lämnats kvar efter en picknick eller en rejv. Havet spydde ständigt upp saker och vräkte tillbaka dem: metrevar, flöten, ölburkar, plastleksaker, tamponger, Nikeskor. Ett par år tidigare var det avhuggna fötter. Folk hittade dem överallt på Vancouver Island, uppspolade i sanden. En fot hade legat på just den här stranden. Ingen kunde förklara var resten av kropparna blivit av. Ruth ville inte tänka på vad som kanske låg och ruttnade i påsen. Hon slungade den längre upp på stranden. Hon skulle promenera färdigt, ta med sig den hem på tillbakavägen och slänga den.

13 En saga om tidens väsen 15 2 Vad är det här? ropade hennes man från grovköket. Ruth stod och lagade mat, koncentrerad på att slanta morötter. Det här, upprepade Oliver när hon inte svarade. Hon lyfte blicken. Han stod i dörröppningen med den stora koppärriga fryspåsen dinglande i nypan. Hon hade lagt den ute på altanen i akt och mening att slänga den i soptunnan, men något hade kommit emellan. Låt den ligga, sa hon. Det är skräp. Det låg på stranden. Ta inte in det. Varför var hon tvungen att förklara? Men det ligger ju någonting i, sa han. Vill du inte veta vad det är? Nej, sa hon. Maten är snart klar. Han tog in påsen ändå och lade den på köksbordet så att där blev sandigt. Han rådde inte för det. Det låg i hans natur att vara vetgirig, att ta isär saker och ibland sätta ihop dem igen. Frysen var full med plasthöljen som dolde små kadaver efter fåglar, näbbmöss och andra smådjur som katten hade kommit med och som alla väntade på att bli dissekerade och uppstoppade. Det är inte bara en påse, rapporterade han medan han försiktigt öppnade den första och lade den åt sidan. Det är flera inuti varandra. Katten, som lockats dit av uppståndelsen, hoppade upp på bordet och ville hjälpa till. Där fick han inte vara. Katten hade ett namn, Schrödinger, men det använde de aldrig. Oliver kallade honom Pesten, vilket ibland blev Pesto. Den hade jämt en massa äckligt för sig: tog ur inälvorna på ekorrar mitt i köket, lade små blanka njurar och tarmar och andra organ precis utanför sovrumsdörren där Ruth trampade på dem när hon var på väg barfota till toaletten om nätterna. De jobbade i lag, Oliver och katten. När Oliver gick upp på övervåningen gick katten upp på övervåningen. När Oliver kom ner och åt kom katten ner och åt. När Oliver gick ut och

14 16 Ruth Ozeki pinkade gick katten ut och pinkade. Nu betraktade Ruth dem när de undersökte innehållet i plastpåsarna. Hon grinade illa vid tanken på stanken av ruttnande picknickmat, eller något ännu värre, som skulle fördärva matlagningsdoften. Linssoppa. De skulle äta linssoppa och sallad till middag, och hon hade just lagt i rosmarin. Skulle du kunna dissekera dina sopor ute på altanen? Det är ju du som tagit hem påsen, sa han. Förresten tror jag inte det är sopor. Det är för snyggt inslaget. Han fortfor med sitt kriminaltekniska skalande. Ruth vädrade, men kände inga andra lukter än sand och salt och hav. Plötsligt brast han ut i skratt. Kolla, Pesto! sa han. Det är ju till dig! En matlåda med Hello Kitty på! Snälla du, sa Ruth smått förtvivlat. Och det ligger något i den Jag menar allvar! Öppna den inte här inne. Ta ut den på För sent. 3 Han hade slätat ut påsarna, lagt dem på varandra i storleksordning med den minsta överst och därefter sorterat innehållet i tre prydliga samlingar: en liten bunt handskrivna brev, en knubbig inbunden bok med urblekta röda pärmar, ett robust antikt armbandsur med mattsvart urtavla och lysande visare. Bredvid stod Hello Kittylådan som hade skyddat innehållet från att brytas ner av havet. Katten nosade på matlådan. Ruth lyfte upp honom och släppte honom på golvet innan hon tittade närmare på föremålen på bordet. Breven såg ut att vara skrivna på japanska. Texten på den röda boken var på franska. På baksidan av klockan stod något, men det var så svårt att urskilja att Oliver tagit fram sin Iphone och nu granskade gravyren med mikroskopappen.

15 En saga om tidens väsen 17 Det här är nog också på japanska, sa han. Ruth bläddrade igenom breven och försökte urskilja tecknen som var skrivna med bleknat blått bläck. Handstilen är gammal och kursiv. Vacker, men jag kan inte läsa ett ord. Hon lade ifrån sig breven och tog klockan. Ja, sa hon, det är japanska siffror. Fast inget datum. Yon, nana, san, hachi, nana. Fyra, sju, tre, åtta, sju. Kanske ett serienummer? Hon höll upp klockan mot örat och lyssnade efter tickandet, men den var trasig. Hon lade ifrån sig den och tog den knallröda matlådan. Det var den röda färgen som skymtat genom den repiga plasten och fått henne att ta påsen för en brännmanet. Hur länge hade den guppat omkring ute i havet innan den spolats upp på land? Kring matlådans lock löpte en gummipackning. Hon tog boken, som var förvånansvärt torr: klotpärmen var len och nött, hörnen trubbiga efter omild behandling. Hon förde ryggen till näsan och drog in den unkna lukten av damm och mögliga blad. Hon läste titeln. À la recherche du temps perdu, läste hon. Par Marcel Proust. 4 De tyckte om böcker alla böcker, men särskilt gamla och huset svämmade över av dem. Det låg böcker över högt och lågt, travade i hyllorna och staplade på golven, på stolarna, på stegen i trappan, men det störde ingen av dem. Ruth var romanförfattare, och enligt Oliver skulle romanförfattare ha katter och böcker. Och att köpa böcker var faktiskt Ruths tröst för flytten till en ö mitt ute i Desolationsundet, där biblioteket bestod av ett enda litet, fuktigt rum på övervåningen i byföreningshuset och kryllade av barn. Utöver det omfattande och hundörade beståndet av barn- och ungdomsböcker och en handfull bestsellers utgjordes bibliotekets samlingar huvudsakligen av litteratur om trädgårdsskötsel, konservering,

16 18 Ruth Ozeki livsmedelsförsörjning, alternativ energi, alternativmedicin och alternativ skolgång. Ruth saknade mängden och bredden hos biblioteken i större städer, saknade den rymliga tystnaden. När hon och Oliver flyttade till den lilla ön kom de därför överens om att hon skulle få skicka efter vilka böcker hon ville, och det gjorde hon också. Research kallade hon det, fast i slutänden blev det han som läste de flesta medan hon bara läste ett fåtal. Hon gillade att ha dem runt sig, bara. Men på sistone hade hon märkt att den fuktiga havsluften börjat få bladen i dem att buckla sig och att silverfiskar hade bosatt sig i ryggarna. Slog hon upp dem luktade de mögel. Det gjorde henne sorgsen. På spaning efter den tid som flytt, översatte hon den glanslösa guldtiteln som löpte i relief längs den röda klotryggen. Den har jag inte läst. Inte jag heller, sa Oliver. Och jag tror inte jag ska ge mig på den på franska. Hon hummade instämmande men slog ändå upp pärmen, bara för att se om hon förstod åtminstone de första raderna. Eftersom hon väntat sig att få se boksidor fläckade av ålder och med urmodigt typsnitt var hon helt oförberedd på den omogna handstil i lila som spretade över sidan. Det kändes som en skändning, och hon blev så bestört att hon sånär hade tappat boken. 5 Tryckt text är förutsägbar och opersonlig och förmedlar information via ett mekaniskt mellanhavande med läsarens öga. Handskrift kämpar istället mot ögat, avslöjar inte genast sin betydelse och är lika intim som hud. Ruth stirrade på boksidan. De lila orden var mestadels på engelska, med enstaka japanska tecken utspridda här och var, men blicken registrerade inte så mycket ordalydelsen som en dunkel och

17 En saga om tidens väsen 19 känslosam förnimmelse av författarens närvaro. Fingrarna som hållit i pennan med lila gelbläck måste ha tillhört en flicka, en tonåring. Handstilen, de nippriga lila tecknen som skrivits på sidan, höll kvar hennes humörsvängningar, och så fort Ruth fäste blicken på dem visste hon tveklöst att flickans fingertoppar var rosa och fuktiga och att hon hade bitit ned naglarna så långt att det blödde. Ruth granskade bokstäverna. De var rundade och lite slarviga (som hon nu tänkte sig att flickan också måste vara), men de stod mer eller mindre upprätt och marscherade morskt över sidan, utan brådska men också utan att söla. Ibland trängdes de lite i slutet av en rad, så som man trängs för att komma med i en hiss eller en tunnelbanevagn precis när dörrarna börjar stängas. Ruth blev nyfiken. Det var uppenbarligen ett slags dagbok. Hon skärskådade omslaget på nytt. Skulle hon läsa den? När hon slog upp första sidan på nytt, betänksam nu, kände hon sig en smula lysten, som en tjuvlyssnare eller fluktare. Romanförfattare ägnade sig mycket åt att rota i andras angelägenheter. Känslan var inte obekant för Ruth. Hej! läste hon. Jag heter Nao, och jag är en närvarande. Vet du vad en närvarande är? 6 Tur för den som tappade i sakerna, sa Oliver. Han skärskådade havstulpanerna som växte på utsidan av den yttersta påsen, att de var så väl skyddade. Ruth tittade upp från boksidan. Tror du de har tappats i? sa hon. Boken kändes varm i hennes händer och hon ville läsa vidare, men hörde sig istället själv fortsätta: Jag tror de är islängda. Tja, de är ju så väl emballerade att det ser medvetet ut. Så du har kanske rätt. Han lade påsen på bordet igen. Jag tror det har börjat komma. Vilket då?

18 20 Ruth Ozeki Skräp, sa han. Som sliter sig ur Stillahavsströmmens bana. Hans ögon glittrade och ivern var påtaglig. Hon lät boken sjunka i knät. Vad är det? Det finns elva stora oceanvirvlar på jorden, sa han. Två av dem strömmar rakt mot oss från Japan och går isär alldeles utanför kusten i British Columbia. Den mindre av dem, den Aleutiska havsströmmen, går norrut mot Aleuterna. Den större strömmar söderut. Den kallas ibland för Sköldpaddsströmmen, för havssköldpaddorna följer den när de migrerar från Japan till Californiahalvön. Med händerna ritade han en stor cirkel. Katten, som hade somnat på bordet, måste ha känt av hans entusiasm, för den gläntade på ett grönt öga och betraktade honom. Här är Stilla havet, sa Oliver. Sköldpaddsströmmen löper medsols och Aleutströmmen motsols. Händerna formade havsströmmarnas stora bågar och spiraler. Är det inte samma sak som Japanströmmen? Japanströmmen hade han berättat om tidigare. Den kallades också för Svarta strömmen, och den förde varmt tropiskt vatten från Asien och över till norra Stillahavskusten. Men han skakade på huvudet. Inte riktigt, sa han. De här strömmarna är större. Som en kedja av strömmar. Tänk dig en ring av ormar där varje orm biter framförvarande i svansen. Japanströmmen är en av de fyra eller fem strömmar som utgör Sköldpaddsströmmen. Ruth nickade. Hon slöt ögonen och såg ormarna framför sig. Alla strömmarna går runt med olika fart, fortsatte han. Och längden på en havsströms omkrets kallas ibland för en ton. Vackert, va? Som sfärernas musik. Den längsta omloppstiden är tretton år, vilket slår an grundtonen. Sköldpaddsströmmen har en halvton på sex och ett halvt år. Aleutströmmen en kvartston på tre år. En massa skräp förs med av strömmarna. Skräp som stannar kvar i strömmen anses ingå i strömmens minne. Flykthastigheten ur

19 En saga om tidens väsen 21 strömmen bestämmer skräpets halveringstid Han lyfte upp Hello Kitty-lådan, vände och vred på den. All bråte ur de japanska hemmen som tsunamin spolade ut till havs? Det finns de som har spårat den och menar att den kommer att sköljas upp på våra stränder. Jag tror att den är på väg tidigare än väntat.

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar.

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar. böckerna om monsteragenten nelly rapp: Monster-akademin 2003 Frankensteinaren 2003 Varulvarna 2004 Trollkarlarna från Wittenberg 2005 Spökaffären 2006 De vita fruarna på Lovlunda slott 2007 Häxdoktorn

Läs mer

Kroppen. Studiematerial. TEMA:

Kroppen. Studiematerial. TEMA: Studiematerial. TEMA: Kroppen Studiematerial från Göteborgs Naturhistoriska Museum. Slottsskogen Östra, Museivägen 10, 413 11 Göteborg. 010-441 44 01 www.gnm.se Vad luktar det? Ta fram tre skålar. Lägg

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44 pp på Novas arm och hon flämtade till ennes hud. Då hon höjde handen för att en upp, tittade på henne med sina sneda t Illustration - na er i nn tet n bt n nan STOFTÖDLA Bor på ökenplaneten Karech. Blir

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Alvas önskehund. Susanne Pelger. Kalvö Förlag

Alvas önskehund. Susanne Pelger. Kalvö Förlag Alvas önskehund Susanne Pelger Kalvö Förlag 2013 Kalvö Förlag och Susanne Pelger Utgiven av Kalvö Förlag Omslag: Emilia Nilsson Tryckt hos LaserTryck AB, Stockholm ISBN 978-91-637-3917-0 Bokens hemsida:

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar SPÖKET VALLONA SOM FILM OCH TV-SERIE Just nu pågår arbetet med att samla pengar för att göra film och tv-serie av Spökskeppet Vallona. I tv-versionen finns det plats för några extra specialskrivna spökhistorier

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

den fuktiga bilden innan han doppade den i badet med stoppvätska och sen i tråget med fixeringsvätska. Gnisslet från trädgårdsgrinden gjorde honom

den fuktiga bilden innan han doppade den i badet med stoppvätska och sen i tråget med fixeringsvätska. Gnisslet från trädgårdsgrinden gjorde honom 1. Mörkrum Plötsligt var de där, kvinnorna. De kom fram ur intet, utstyrda i sina kläder, byxor, kjolar, blusar och kappor. Ibland tycktes det honom som om de trädde fram ur det vita eller som om de bara

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Hjalmar Söderberg. Förvillelser

Hjalmar Söderberg. Förvillelser Hjalmar Söderberg Förvillelser Han stod en stund och betänkte sig med klappande hjärta och återhållen andedräkt innan han kunde besluta sig för att dra i det lilla röda och svarta klocksnöret. Han visste

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze Pappa och påläggstjuven av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer