Nr Mot Mo tioner nr är av herr He len m. fl. angående skattepolit i.ken. Folkp artiets s kattepolitik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nr 1219. Mot. 1974 12 19-1223. Mo tioner nr 12 19-1223 är 1974. av herr He len m. fl. angående skattepolit i.ken. Folkp artiets s kattepolitik"

Transkript

1 Mo tioner nr är 1974 Mot Nr 1219 av herr He len m. fl. angående skattepolit i.ken. Folkp artiets s kattepolitik skattepo litiken har under lång tid va rit ett central t inslag i folkpa rtiets po litik. Folkpartie t drev länge och energiskt kravet på att sambeskattningen skulle e rsättas av individuell beskattning. Detta krav tillgod osågs till en del i och med 1970 års skattebeslut. Men även efter d et beslutet kva rs tod många skattepolitiska problem. Vi kritiserade 1970 års beslut bl. a. därför att barnfamiljerna inte fick någon verklig fö rbättring, fö r at t marginalskatterna inte lättades utan tvärtom skärptes k raftigt i vanliga inkom stlägen och fö r att det rådde så stor bris t på samordning mellan skat te- och bidragssystemen att orimliga marginaleffekter kunde uppstå för sto ra grupper. Dessutom begärde vi ett inflatio nsskydd i skattesys teme t. Utvecklingen från 1970 har bekräft at att vår kritik var rik tig och befogad. l ställe t för skattelindring, som 1970 års beslu t utlovade för lågoch m ellaninkoms tgrupperna, har skattetrycke t skärpts i de vanliga inkom stlägena. Barnfamiljernas, pensio närernas och lågin koms!tagarnas eko no miska s ituatio n har inte förbättrats; i m ånga fall har no minellt sto ra lö neökningar genom olycklig kombinatio n av inflatio n sam t skatteoch bid ragssysteme ns ko nstruktion in te kunnat medverka till faktiska stand ard förbät tri nga r. Aktuella fo lkpartikrav Många grupper och enskilda har upptäckt att det lö nar sig säm re att arbeta än det tidigare gjort. Den kraftiga inflationen leder med nuvarande skattesystem automatiskt till höjda skatter. Om man ökar sin inkomst, försvinner fö r st ora grupper nästan hela löneökningen geno m högre skatter, lägre bostadstillägg och högre daghemsavgifter. Detta är s ituationen för barnfamiljerna i dag. Folkpartie t har krävt en rad åtgärder för att det på nytt skall vara möjligt att genom egna arbe tsinsatser förbättra sin egen situation : o Prisökningarna mås te håll as tillbaka, särskilt gäll er de t livsm edelspriserna. Därför bör momsens fö rdyrand e inverkan på dc viktigaste livsmed len neutraliseras. o Skatter och bidrag mås te inflationsskyddas så at t prisökningar inte autom at isk t höjer inkomstskatten eller att t. ex. barnbidragens kö pkraft urholkas. o Skattc- och bidragssystemen måste sa mordnas bättre. Dessutom l Riksdagen J sam/. Nr

2 Mot : måste avtrappnings- eller skärpningsreglerna för bostadsstödet och daghemstaxorna ändras så att nettoresultatet av en löneökning blir rimligt. o Marginalskatterna i vanliga inkomstlägen måste sänkas väsentligt. o Regeringen bör i god tid inför varje avtalsomgång tillsammans med riksdagen, lö ntagarna och arbetsgivarna överlägga om de samhällseko nomiska förutsättningarna. Detta har folkpartiet kallat för stabiliseringskonferenser. Det yttersta syftet är att med bevarande av samhällsekonomisk balans garantera löntagarna e n reell andel av den samhällseko nomiska tillväxten. Et t bättre skattesystem Det nuvarande skattesystemet svarar inte mot de krav som kan ställas på ett fungerande skattesystem. Genom de tilläggsdirektiv som den sittande skatteutredninge n nu har fått torde flera av de krav, som folkpartiet drivit under senare å r bli förem ål för överväganden och förslag. Det är självfallet nu inte möjligt att bedöma i vilken utsträckning förslagen kan komma att tillgodose våra krav. Till detta får vi återkomma när utredningen är klar och när en regeringsproposition föreligger. Vi förutsätter att utredningen och sedermera regeringen under år 1974 kommer att lägga fram förslag som innebär e n rejäl lindring av marginalskatt och marginaleffekt, e n skattesänkning för inkomsttagare med lägre inkomster och e n bättre samordning mellan skatte- och bidragssys tern en. Vi kommer i det följande att beröra några punkter, där vi vill genomföra sn abba förändringar. Förenklad löntagarbeskattning I e n offentlig utredning - kallad "Förenklad löntagarbeskattn ing", SOU 1972: 11 - har man undersök t möjligheterna att infö ra ett förenk lat system för löntagarnas beskattning. Enligt utredningsdirekt i ven skulle utredningsarbetet och även eventuella förslag hållas inom den ram, som utgörs av vårt nuvarande skattesystem och nuvarande taxe rings- och uppbördsförfarande. Utredningens möjligheter att komma m ed verkli gt avgörande förslag till föränd ri nga r har starkt hämmats av de snäva direktive n. Likväl har utredningen genomlyst e tt a ngeläget område och ko mmit med flera förslag som nu successivt få r prövas i praktiskt arbete. Några avgörande möjligheter till förenklingar har inte bedömts vara m öjliga med nuvarande skattesystem. Därför måste det vara e n av flera viktiga uppgifter för de n nu arbetande skatteutredningen att beakta möjlighe te rna till förenklad lö ntagarbeskattning.

3 Mot. 1974: Faktiskt sambeskattade Företagarinkomste rna redovisas i det helt övervägande antalet fall hos den ene av makarna, även när den andra utfört en betydande arbetsinsats i företaget. l inkomstlägen över ca kr. innebär detta en alltmer ökad skattebelastning jämfört med o m makarna skulle beskattas var för sig efter vars och ens arbetsinsatser. De t är därför från både principell o ch praktisk synpunkt angeläget at t öppna möjligheter till individuell beskattning, o m båda makarna varit verksamma i förvärvskällan i ej blott ringa o mfattning. De t är o rimligt att m a n i ett skattesystem, som bygger på den individuella principen, fortfarande sambeskattar makar som arbetar tillsammans i det egna företaget. Särskil t stötande ter detta sig vid en jämförelse med de företag som bedrivs som handelsbo lag eller aktiebolag, där individue ll beskattning redan är möjlig. Borttagandet av den s. k. faktiska sambeskattningen hör till dc ändringar i skattesystemet som bör genomföras med förtur. Vi tar utförligare upp denna fråga i en m ot io n ang. familjeföretagens situa ti on ( 1974:190) och kräver där förslag om slopad faktisk sambeskattning av makar verksamm a i den egna rörelsen. Förslag bör läggas fram för årets riksdag. Barnfamiljernas situation En förstärkning av stödet till barnförsörjarna måste utgöra ett av de viktigaste leden i en kommande omläggning och förbättring av skattesysteme t. Barnbidragen är en viktig del av det familjepolitiska stödet och måste liksom hittills utgöra e tt centralt inslag i samhällets åtgärder för att utjämna standarde n mellan dem som har barn och dem som inte har barn. Barnbidragen motsvarar emellertid endast e n mindre del av de totala barnkostnaderna. De höjningar som genomförts i samband med skatteomläggningarna 1970 och 1972 innebär ingen s tandardhöjning för barnfamiljerna. Värde t av ökninge n var från början konsumerat av fortlöpande pe nningvärdeförsämringar. Endast genom starkt utbyggda barnbidrag kan i alla inkoms tlägen en rimlig utjämning ske mellan barnförsörjare och icke-barnförsörjare. De t är också angeläget att barnbidragens värdebeständighet tryggas på samma sätt som för länge sedan skett beträffande folkpe nsionerna. Barnfamilje rna m åste få kompensation för kostnadsökningarna. Detta kan ske genom en indexreglering av barnbidragen. För familjer i låg- och mellaninkomstlägen utgör dc statliga och kommunala bostadstilläggen ett komplement till barnbidragen och samhällets övriga barnstöd. Genom kombinationen av minskade bidrag och ökade skatter vid inkomsthöjningar blir emellertid i betydande mellaninkomstlägen ofta en ökad inkomst lika med mins kad köpkraft. Sådana effekter är givetvis inte acceptabla. Det är synnerligen angeläget att de avsevärda tröskeleffekte r som den nuvarande utformningen innebär kan nedbringas.

4 Mot. 1974: Det är enligt vår mening viktigt att i så stor utsträckning som möjligt ge e n förälder valfrihet mellan hemarbete och förvärvsarbete utanför hemmet. Stat och kommun måste därför vid utformningen av det familjepolitiska stödet ta särskild hänsyn till kostnaderna för vården av barn i de åldrar där regelbunden tillsyn är nödvändig. Samhällsstödet till vård och tillsyn av barn är huvudsakligen inriktat på att minska fö räldrarnas kostnader för den av samhäll et organiserade barntillsynen. Denna har också byggts ut kraftigt under senare år. Däremot har samhället hittills inte med tillräcklig konsekvens värderat tillsyne n och vården som utövas i hemmet. Vi finner det angeläget att dc föräldrar som vill vårda barn i lägre ålder i hemme t ock så skall få samhällets stöd. Genom ett vårdnadsbidrag skulle en större valfrihet vara möjlig. Ett vårdnadsbidrag kan utnyttjas antingen som en ersättning till den förälder som svarar för vård och tillsyn av barn i hemmet eller användas för den vårdnadsinsats som någon annan än föräldrarna fullgör. Förslag om vårdnadsbidrag och indexskydd av barnbidragen framfö rs i annan motion till årets riksdag ( 1974 :424). Pensionärernas situation Forfarande drabbas en pensionär av betydande avbränningar av en extrainkomst. Skatte- och bidragssystemen är så konstruerade att det knappast lönar sig för en pensionär att arbeta. Den nu aktuella om läggningen av folkpensionsavgiften innebär relativt sett små förbät t ringar för folkpensionärerna jämfört med flertalet inkomsttagare. Särskilt ogynnsam har utvecklingen blivit för statspensionärerna. Vi förutsätter att skatteutredningen tar hänsyn till utvecklingen av pens ionärernas ekonomiska förhållanden och snart fram lägger förslag som innebär väsentliga fö rbättringar av pe nsionäre rnas situatio n. Skattefusk och skatteflykt En energisk kamp m o t skattefusk och skatteflykt är nödvändig. Alltför länge har regeringen åsidosatt denna vikttga fråga. skattelagstiftningen maste vara så utformad att skattefusk och skatteflykt försvåras. Respekten för lagstiftningen m åste upprät t h ållas också på skat te om rådet. Härtill kommer att en mera energisk kamp mot skattefusk och skatteflykt kan medföra att lojala skattebetalare kan få lägre skatt. In f/a t ionsskydd skatteutredningen komme r uppenbarlige n inte att nu lägga fram fö rslag till inflationsskydd i skattesystemet. Departementschefen har uttryckligen förbjudit skatteutredningen att e ns ta upp och pröva denna viktiga fråga. Riksd agen bör därför snaras t besluta att begära att utredningen får tilläggsdirektiv så att frågan o m hur skattesystemet skall skyddas från inflationens verkningar kan tas upp till seriös, allsidig och

5 Mot. 1974: fö rutsä ttningslös p rövning. Löneska/1 Under senare å r har i snabb takt genom löneskatt - och den skatt på arbe tskraft som officiellt kallas allmän arbetsgivaravgift - en övervältring av allmänna utgifter skett på företagen, k ommune rna och lands tingen m. fl. arbe tsgivare. Fo lkpartiet h a r kritise rat lö neskatten framfö r allt för all den höjts unde r tide r av hög arbetslöshet. Finansieringsbördan har alltför lättvindigt kastats öve r p å arbetskraften och detta utan all man känt till konsekvenserna p å kort och lång sikt fö r sysselsättningen. Sänkt moms l de n all männa d ebatten framförs allt oftare och all t starkare krav på en differentiering av m ervärdeskatten, framfö r allt att m om sen p å samtliga eller vissa livsmed el slopas eller sänks. Vi har för vår del sagt att en sänkning av livsmedelsprise rna bättre kan uppnås gen om all via statsbudge ten ta bo rt momsens prishöjande effekter på livsmedlen. De t blir emellertid alltme r nödvändigt att få e n grundlig belysning av en rad problem i samband med en differentiering av me rvärdeskatten. Vi anser d ä r fö r all 1972 års skat te ut redning bö r få i uppdrag att med förtur kartlägga d e sociala verkningarna och de administrativa konsekvenserna av slop ad eller sänkt me rvärdeskatt på samtliga livsmedel eller på b aslivsmedel samt av dc höj ningar av m omsen p å andra varor som i så fall kan bli erforde rliga. Sådana undersökningar är nödvändiga som underlag för eventuellt kommande beslut om differentiering av m omsen. Å t gärder i ett längre perspektiv Vi har i tidigare skattem o ti one r utvecklat vi ssa allmänna riktlinjer fö r en mera långtgående skalte reform. Vi har bl. a. sagt följande: T yngdpunkte n i e n kommande stö rre skattereform m åste e nligt vår uppfattning ligga p å förändringar i den personliga inko mstbeska ltningen. Jämsides med detta kan de t också finnas skäl att gö ra ändringar in om och me ll an o lika delar av skattesyste met. Därigenom bör det bli möjligt att inte bara uppnå den ändrade fördelningen av skallebörd a n mellan olika inkomstgrupper som är nödvändig utan också att uppnå en bättre samordning mellan olika ska tteforme r samt me ll an skatte r och bidrag. Det är viktigt att utred ningsarbetet här bedri vs i nära samarbe te med andra verksamma utredningar på skatteområdet, bl. a. utredningarna om företagsbeskattningen, realisationsvinstbt:skaltninge n och dt:n k ommunala ek o nomin. En kommande skatterevision m åste ta sikte på att fö rverkliga intentione rna om e n o mfördelning av skallebördan till låginkumsuagarnas förmän. Inte minst avvägningen me llan statlig och kommunal beska ttning och den fortsatta utvecklinge n på kommunalskatteområdet är här av stor be tydelse. De allra lägsta inkoms ttagarnas fö rhållanden mås tt: i detta sammanhang särskilt beaktas.

6 Mot. 1974: l mella ninko mstlägcna m åste särskilt de starka marginaleffekterna uppmärksam mas såväl när det gälle r själva skattesystemet som avtrappninge n av o lika sociala förmåner. Marginalskalleproblemen är inte minst p åfallande i inkomstlägena omkring kronor. Inko mstrelate rade bidrag m åste ses i samband med skattesyste mets utformning. Vi anser att utredningen bör analysera dc särskilda proble m som hänge r samman med att en inflationsutveckling kan leda till ökat skattcul tag. Måle t bör vara att skattesystemet få r en sådan utformning, att inkomstö kningar som enbart utgör kompensation för prisökningar inte slå r igenom i ökat skatteuttag. Utredningen bö r också söka utforma ett framtida skattesystem så att det befrämjar e n jiirnn ekonom isk tillväxt. skattefusk och skatteflykt m åste effektivt bekämpas. En huvuduppgift för 1972 års skatteutredning m åste också vara att försöka åstad ko rn m a förändringar, som ger barnfamiljerna en j ä m fö rt med icke barnfamilje r förbättrad eko nomisk ställning. Att jämförelser och förhällringar m åste ske även horisontellt mella n barnfamiljer och icke barnfamiljer i samma inkomstlägen är självklart. Skattcr och bidrag har t rad itio nellt ett mycke t nära samband och dc påtalade samo rdningsproblemen berör därför inte minst detta o mråd e. En om läggning av en del av socialfö rsäkringssystemet till ett bruttosystem, dvs. e tt sys tem d ä r f örmånerna beskattas är viktig. Med e n sådan ordning, ö kar jämförbarheten mellan olika inkomstsituationer och ett rättvisa re skatteuttag kan erhållas. Möjlighe ten att gå vidare på denna väg bör också prövas. Till de principiella utgå ngspunkterna för arbete t med ett mo dernt skattesystem för fysiska pe rsoner hör alltså att skattesystemet skall vara tillväxtbefrämjande och stimulera de e nskilda människo rnas arbetsvilja. Det måste också fylla högt ställda krav på rättvisa både mer formellt och socialt. Utöver dessa allmänna riktlinjer, som fortfarande är aktuella, skall vi här ta upp ytterligare några problem, som hör samman med utarbetandet av e tt reformerat skattesystem. En rad a llvarliga svårlösta problem uppko mmer vid utformningen av ett fram tida skattesystem. Att väsentligen minska det direkta skattetrycke t fö r fysiska personer (inkomstskatten) utan a tt samtidigt höja skatter och avgifter på andra områden går inte, om man vill behålla e n hög socialliberal m ålsättning. Samtidigt är d e t viktigt att en tillväxtbefrämjande politik led er till ökade intäkter för det allmä nna utan att skattetrycket behöver öka. Bättre plane ring och bä ttre hushållning med de off en t liga resurserna är nödvändiga. Garanterad minimiinkomst Det brister i det eko nomiska och sociala trygghetssystemet som fortfarande finns, skulle e nligt vår uppfattning kunna rättas till i betydande grad, om den fortsatta utbyggnaden av socialförsäkringssystemet och övriga sociala välfärdsa nord ningar mera medve tet inriktas på att stärka d e fö rm åner som i första hans är avsedda att skapa e n allmän ekonomisk och social grundtrygghet. Detta bö r naturligtvis i första hand ske genom en utbyggnad av de nuvarande ge nerella stödformerna, t. e x. folkpensione r och de allmänna barnbidragen. Inte minst viktigt är därvid

7 Mot : att undersöka om resp. stödform kan utvidgas till nya grupper. Därmed bör behovet av behovsprövad socialhjälp minska. Det finns anledning att analysera de faktiska och ekonomiska m öjligheterna att i de t lå nga pe rspektive t ås tadkomma någon form av "garanterad minimiinkomst" för dem som inte är i stå nd att försörja sig själva. l princip kan ett sådant system antingen knytas till s kattesys temet, då det delvis få r fornlen av negativ s katt, eller utformas som e tt bidragssystem. Genom att införa ett generellt system kan resurserna inom den egentliga socialvården i ökad utsträckning i ställe t ko ncentre ras på rådgivande, uppsökande, förebyggande och rehabiliterande ve rksamhe t. Energi- och resursskatt l debatten om vårt framtida skat tesystem har då och då höjts röste r fö r att lägga e n väsentlig d el av skatten i produktionsledet. Den nu aktuella energikrisen har också aktualiserat tanken på att via skatter och avgifter styra förbrukningen av e nergi och råvaror. Vad beträffar praktiska, politiska å tgärder för att stimulera en bättre energi- och miljöpolitik, är d et nödvändigt att noga ta unde r övervägande ekonomiska å tgärde r fö r att stimulera e n bättre energianvändning. Maskinerna kan inte gö ra sit t jobb utan att tära på e nergiresurserna. En skatt på arbetskraft kan g~:: vissa inkomster på k ort sikt till statskassan, me n är från andra synpunkter lagd på fe l plats: dt:n kan dels leda till att ännu fle r arbe tsm öjligheter rationaliseras bort, dels till att energiresurserna utnyttjas ännu h årda re. En "energi skatt" stimulerar däre m ot till att skapa energisnå l teknik p å e n mängd olika sätt. Proble me t skulle kunna sammanfattas så här: För att långsiktigt leda produktion och ko ns umtio n in i mer e ne rgioch råvarusnål riktning bör man överväga en annan beskailning av energi och råvaror. De nna beskattning bör också väga in dc miljöko nsekvenser som e nergi- och råvaruproduktion m edfö r. Därmed kan man också skapa en rimligare avvägning m ellan skall på energi och råvaror. arbete och kapital, vilket på sikt kan ge en mer tryggad sysselsättning. Detta m ål kan inte nås med en h ög skatt på arbete. Riksdage n bör besluta att begära att skatteut redningarna, i första hand företagsskattebc redningcn, får tilläggsdirek tiv att utforma ett framtida reforme rat skattesystem i de n riktning som här skisserats. Med hänvis ning till det anförda hem ställer vi l. att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhå ll er o m tilläggsd irektiv till 1972 års skatteutredning om införandet av ett inflationsskydd i det direkta skattesyste me t, 2. att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om tilläggsdin::ktiv till 1972 års skatteutredning at t kartlägga de sociala ve rkninga r na och administrativa konsekvenst:rna av slopad eller sänkt m ervärdeskatt på sam tl iga livsmedel eller å baslivsmedel, 3. att riksd agen h os Kungl. Maj: t a nhåller om tilläggsd irektiv till skatteutredningarna, i första hand företagsskatteberedningen,

8 Mot. 1974: att utreda förutsättningarna för sådana inslag i ett nytt skattesystem som beaktar kravet på hushållning med knappa resurser och i övrigt innebär en rimligare avvägning mellan beskattning av energi, råvaror, arbete och kapital, 4. att riksdagen ger Kungl. Maj :t till känna vad som i övrigt anförts i denna m otion beträffande skattep olitikens allmänna inriktning p ä kort och lång sik t. Stockholm den 26 januari 1974 GUNNAR HELEN ( fp ) ERIC ENLUND (fp) INGEMAR M UNDEBO (fp) OLA ULLSTEN (fp) KARL E RIK ERIKSSON (fp) iarvika INGEGÄRD FRIENKEL (fp) CECILIA NETTELBRANDT (fp) ROLF WIRTEN (fp) SVEN GUSTAFSON (fp) i Göteborg ANDERS JONSSON (fp) i Mora

Nr 2028. Mot. 1973 :2028 8

Nr 2028. Mot. 1973 :2028 8 Mot. 1973 :2028 8 Nr 2028 av herr Arne Geijer i Stockholm m. fl. i anledning av Kungl. Maj:ts proposition 1973:129 med förslag tilllag om anställningsskydd, m. m. Kungl. Maj :ts proposition 1973:129 angående

Läs mer

Nr 2059. Mot. 1973:2059 12

Nr 2059. Mot. 1973:2059 12 Mot. 1973:2059 12 Nr 2059 av herrar Norrby i Åkersberga och SeUgren i anledning av Kungl. Maj :ts proposition 1973:143 angående godkännande av den europeiska överenskommelsen om internationell transport

Läs mer

Nr 1767. Mot. 1974: 1767 12

Nr 1767. Mot. 1974: 1767 12 Mot. 1974: 1767 12 Nr 1767 av herr Krönm ark i anledning av Kungl. Maj:ts proposition 1974:81 med förslag till ändrad lagstiftning om rätt att döda annans hund, m. m. propositionen 1974 :8 1 fö reslås

Läs mer

Förmån av tandvård en promemoria

Förmån av tandvård en promemoria Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmån av tandvård en promemoria 1 Förmån av tandvård Sammanfattning Utgångspunkten är att den offentliga finansieringen av tandvården skall ske i huvudsak

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

1977178:373. Motion. av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån

1977178:373. Motion. av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån Il Motion 1977178:373 av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån Vid tillämpningen av gällande arbetsmiljölag och i andra sammanhang förtjänar problem och förhållanden som

Läs mer

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN 3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN STELLAN MALMER OCH PATRIK ZAPATA Finansieringsprincipen innebär att staten inte skall ålägga kommuner och landsting nya uppgifter utan att de får möjlighet att

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m.

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. En oroväckande utveckling under senare år är att det har blivit allt svårare för utsatta grupper att finna

Läs mer

= = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = e~êëáíì~íáçåéåñöêìíë~íí~ ÖêìééÉêé ~êäéíëã~êâå~çéåääáîáí Ä ííêéãéçêéöéêáåöéåë éçäáíáâ\ ^êäéíëã~êâå~çëéçäáíáëâê~ééçêíñê åiáäéê~ä~ìåöççãëñöêäìåçéímtlmu ^o_bqpj^ohk^apmlifqfpho^mmloq fkibakfkd Regeringen gick

Läs mer

Uppsala Summer Heat Blues

Uppsala Summer Heat Blues Inspirerad av den mellansvenska sommaren 200 (och av ohn Fogertys "A Hundred and Ten in the Shade"). Text och musik: Eva Toller 200 "Uppsala" och "Fyrisån" kan ytas ut mot lokala varianter. Soprano c Alto

Läs mer

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 VALMANIFEST antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 I valet 1970 skall vi för första gången samtidigt välja riksdag och förtroendemän i landsting och kommuner.

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86:422

Motion till riksdagen 1985/86:422 Motion till riksdagen 1985/86:422 Ulf Adelsohn m. fl. (m) Inkomstskatten för åren 1987 och 1988 (prop. 1985/86: 130) l. Regeringens skatteförslag Erfarenheterna av socialdemokraternas s. k. skatteomläggningar

Läs mer

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 165/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att 7 i barnbidragslagen

Läs mer

ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN

ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN Av sekreterare CARL SWARTZ DEN SAMHÄLLELIGA nykterhetsvården kan sägas ha börjat med 1913 års alkoholistlag, som bl. a. förordnade om tillsättande av kommunala nykterhetsnämnder,

Läs mer

Småföretagande i världsklass!

Småföretagande i världsklass! Småföretagande i världsklass! Vi vill att: det ska vara kul att driva företag fler vågar starta och livnära sig som företagare fler företag kan vara lönsamma och växa allt företagande ska bedrivas rättvist

Läs mer

Nr 2082. Mot. 1973:2082 8. av herr FäJidin m. fl. i anledning av KungL Maj :t s proposition 1973:146 angående godkännande

Nr 2082. Mot. 1973:2082 8. av herr FäJidin m. fl. i anledning av KungL Maj :t s proposition 1973:146 angående godkännande Mot. 1973:2082 8 Nr 2082 av herr FäJidin m. fl. i anledning av KungL Maj :t s proposition 1973:146 angående godkännande av överenskommelser mellan Sverige och Danmark om dels fasta förbindelser över Öresund,

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 190/2014 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2014/3383 2015-02-16 Remissyttrande avseende betänkande Förenklade skatteregler för enskilda

Läs mer

3:12-reglerna i allsidig(are) belysning. Replik till. av Alstadsæter och Jacob. peter ericson och johan fall

3:12-reglerna i allsidig(are) belysning. Replik till. av Alstadsæter och Jacob. peter ericson och johan fall nr 1 213 årgång 41 3:12-reglerna i allsidig(are) belysning. Replik till Alstadsæter och Jacob peter ericson och johan fall Beskattningen av fåmansföretagare uppmärksammades av Alstadsæter och Jacob (212a)

Läs mer

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER Brandpåverkad stålkonstruktion Temperaturhöjningen i en brandpåverkad stål kon struk tion beror på profilens volym eller

Läs mer

DEMOKRATISK KAPITALBILDNING

DEMOKRATISK KAPITALBILDNING DEMOKRATISK KAPITALBILDNING Av civilekonom CARL LEISSNER DIREKTÖR AxEL IVEROTH i Sveriges Industriförbund gjorde för kort tid sedan ett uttalande om kapitalbildningen under 60-talet. Han framhöll bl. a.

Läs mer

Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag

Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag Bostadsutskottets betänkande 2002/03:BoU6 Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2002/03:33 Barns förmögenhet vid beräkning av

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Ålderdomshemmet Marthabo.

Ålderdomshemmet Marthabo. Ålderdomshemmet Marthabo. Malmö 1914 EOD Miljoner böcker bara en knapptryckning bort. I mer än 10 europeiska länder! Tack för att du väljer EOD! Europeiska bibliotek har miljontals böcker från 1400- till

Läs mer

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19)

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) ~ LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOIT 2015-10-08 Bos 192 Dnr KS 484/2014 Yttrande över motion rörande kostnadsfri pedagogisk

Läs mer

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens.

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens. q = 72 & bb 4 4 1. Vatt 2. Mol net rörs nen gli & bb der vin lätt dagio m den spe lar, vind som vi ta sva nar vat ö ten tar ver him F B b Text: Bo Bergman Musik: Lasse ahlberg var 1ens ann. sjö, Bak men

Läs mer

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror 1 (8) Handläggare Datum P-GN 2013-10-18 Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror Inledning Det svenska hyressystemet är komplicerat och i jämförelse med andra länder unikt. Det svenska

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag (Fi 2014:06) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag (Fi 2014:06) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag (Fi 2014:06) Dir. 2015:2 Beslut vid regeringssammanträde den 15 januari 2015. Ändring av och

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Finansminister Eero Heinäluoma

Finansminister Eero Heinäluoma Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv (beskattning av personbilar) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska gemenskapernas

Läs mer

ASTRIDS VISOR Från Lönneberga till de sju haven Arrangemang: ANNA BERGENDAHL

ASTRIDS VISOR Från Lönneberga till de sju haven Arrangemang: ANNA BERGENDAHL STRIS VISOR rån Lönneberga till de sju haven rrangemang: NN BERENHL Sida Opp och ner (Emil i Lönneberga)... 3 Bom sicka bom (Emil i Lönneberga)... 4 Kattvisan (Rasmus på luffen)... 6 Mors lilla lathund

Läs mer

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS Social- och hälsovårdsn. 50 22.04.2015 ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS SOHÄN 22.04.2015 50 Beredning:

Läs mer

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE 1 (5) Agneta Dreber Göran Persson Olle Wästberg REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE Föreliggande rapport har inte sänts på remiss men HSB Riksförbund anser att

Läs mer

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta?

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Ingrid Höjer Professor i socialt arbete Institutionen för socialt arbete Presentationens innehåll: Vad vet vi redan? Kort om situationen

Läs mer

Nr 1906. Mot. 1974:1906 15

Nr 1906. Mot. 1974:1906 15 Mot. 1974:1906 15 Nr 1906 av herr Gösta Gustafsson i Göteborg m. fl. i anledning a'' Kungl. Maj:ts proposition 1974:150 angående riktlinjer för bostads politiken m. m. Med anledning av K ungl. Maj:ts proposition

Läs mer

RP 47/2009 rd. I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen, lagen om förskottsuppbörd och lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet

RP 47/2009 rd. I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen, lagen om förskottsuppbörd och lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet RP 47/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen om beskattning av dividender som baserar sig på en arbetsinsats PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen,

Läs mer

Promemoria 2016-04-28. Finansdepartementet. Finansministern. Arbetet mot skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt

Promemoria 2016-04-28. Finansdepartementet. Finansministern. Arbetet mot skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt Promemoria 2016-04-28 Finansdepartementet Finansministern Arbetet mot skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt Ett fungerande skattesystem där var och en gör rätt för sig är en förutsättning för

Läs mer

Presentation av motionen till årsmötet i Midälvaklubben tisdagen den 17 februari 2009.

Presentation av motionen till årsmötet i Midälvaklubben tisdagen den 17 februari 2009. Presentation av motionen till årsmötet i Midälvaklubben tisdagen den 17 februari 2009. Motionen gäller ökade aktiviteter i klubben, övriga klubbar i distriktet och SPF centralt, för att manifestera och

Läs mer

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail:

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail: 1 (7) SWE D I S H E NV I R O NME N T A L P R OTE C T I O N A GEN C Y Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13 Regionförbundet Uppsala

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Fastighetsskatten är ofta på tapeten i skattedebatten. Bland såväl politiker som ekonomer framförs

Läs mer

Förmån av tandvård och övertagande av pensionsutfästelser, m.m. (prop. 2003/04:21, skr. 2003/04:14 och skr. 2002/03:145)

Förmån av tandvård och övertagande av pensionsutfästelser, m.m. (prop. 2003/04:21, skr. 2003/04:14 och skr. 2002/03:145) Skatteutskottets betänkande 2003/04:SkU12 Förmån av tandvård och övertagande av pensionsutfästelser, m.m. (prop. 2003/04:21, skr. 2003/04:14 och skr. 2002/03:145) Sammanfattning I betänkandet tillstyrker

Läs mer

Rösträtten. Gå och rösta är budskapet i valpropagandan från socialdemokraterna 1928. Foto: AB Foto. Eskilstuna stadsmuseum.

Rösträtten. Gå och rösta är budskapet i valpropagandan från socialdemokraterna 1928. Foto: AB Foto. Eskilstuna stadsmuseum. Rösträtten När Sveriges riksdag i maj 1919 fattade beslut om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor var det en viktig milstolpe för den svenska demokratin. Beslutet innebar att en stor andel av landets

Läs mer

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen är den dag på året då medelinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets

Läs mer

081129 Akt 2, Scen 7: Utomhus & Den första förtroendeduetten. w w w w. œ œ œ. œ œ. Man fick ny - pa sig i ar-men. Trod-de att man dröm-de.

081129 Akt 2, Scen 7: Utomhus & Den första förtroendeduetten. w w w w. œ œ œ. œ œ. Man fick ny - pa sig i ar-men. Trod-de att man dröm-de. 1 esper H2 c oco Rec. 081129 Akt 2, Sce 7: Utomhus De örsta örtroededuette 207 ao c c p Vil -ke mid - dag! Vil -ket ö - ver-dåd. Ó Ma ick y - pa sig i ar-me. Trod-de att ma dröm-de. 5 isk - pi -ar och

Läs mer

Nr 1719. Mo t. 1973 :17 19 J J

Nr 1719. Mo t. 1973 :17 19 J J Mo t. 1973 :17 19 J J Nr 1719 av herrar Olsson i Sundsvall och Winberg i anledning av Kungl. Maj:ts pro position 1973:55 angående omlokalisering av viss statlig verksamhet. Do mstolsverksutredningen föreslog

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd till 5 lagen (1984:3) om kärnteknisk

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1993 ref. 43 Målnummer: 4811-1992 Avdelning: Avgörandedatum: 1993-03-11 Rubrik: Lagrum: Frågor, vid avyttring av fastighetsandelar till värden understigande taxeringsvärdet,

Läs mer

Kompletteringsutbildning på svenska

Kompletteringsutbildning på svenska Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 58 26.05.2015 Kompletteringsutbildning på svenska 368/00/01/02/2015 Soh 58 Svenska sektionen 7.4 2015 42: Svenska sektionen beslöt ta upp till behandling

Läs mer

1 Inledning. Hemvistprincipen. Källstatsprincipen

1 Inledning. Hemvistprincipen. Källstatsprincipen 21 1 Inledning Hemvistprincipen Källstatsprincipen Denna handledning behandlar internationell beskattning. Uttrycket innefattar de svenska interna reglerna för beskattning av i Sverige bosatta eller hemmahörande

Läs mer

effektivitetsförluster av skatter: de vanliga måtten är irrelevanta och leder till systematiska överskattningar 1

effektivitetsförluster av skatter: de vanliga måtten är irrelevanta och leder till systematiska överskattningar 1 effektivitetsförluster av skatter: de vanliga måtten är irrelevanta och leder till systematiska överskattningar 1 Roland Granqvist 1. Inledning det är en vanlig uppfattning bland ekonomer att skatter leder

Läs mer

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst 15 Motion 1977178:1351 a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst Statens avtalsverk-sav-äger enligt instruktion för ämbetsverket SFS 1965:642

Läs mer

UberPOP. En fråga om skatt

UberPOP. En fråga om skatt UberPOP En fråga om skatt Inledning Att åka med UberPOP är billigt. Faktum är att det är jättebilligt. Tyvärr är anledningen till det låga priset varken teknologi eller delningsekonomi, företeelser som

Läs mer

KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI

KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI 221 Av sekreterare JAN GILLBERG Radioutredningens betänkanden har nyligen offentliggjorts. "Man behöver inte vara speciellt visionärt begåvad för att våga förutse, att utredningens

Läs mer

Motioner nr 14 72-14 7 3 år 1971. Mot. 1971 1472-1473. Nr 1472. av herr Hermansson i Stockholm m. fl.

Motioner nr 14 72-14 7 3 år 1971. Mot. 1971 1472-1473. Nr 1472. av herr Hermansson i Stockholm m. fl. Motioner nr 14 72-14 7 3 år 1971 Mot. 1971 1472-1473 Nr 1472 av herr Hermansson i Stockholm m. fl. i anledning av Kungl. Maj :ts proposition nr 107 med förslag till lag om anställningsskydd för vissa arbetstagare,

Läs mer

1994 rd - RP 156. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 lagen om gottgörelse för bolagsskatt

1994 rd - RP 156. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 lagen om gottgörelse för bolagsskatt 1994 rd - RP 156 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 lagen om gottgörelse för bolagsskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att stadgandena

Läs mer

Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer

Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer Ensamföräldrar är otvivelaktigt en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle, där det finns för nästan hela gruppen finns en social eller en ekonomisk

Läs mer

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i Sverige exportvärdet har mer än fördubblats under åren från 2000. Näringen skapar årligen hundratusentals

Läs mer

Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder

Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder 1 Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder av Laure Doctrinal och Lars- Olof Pettersson 2013-10- 10 2 Sammanfattande tabell I nedanstående tabell visas senast

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

50/50 eller 70/30? Gender budgeting! Johanna Ek

50/50 eller 70/30? Gender budgeting! Johanna Ek 50/50 eller 70/30? Gender budgeting! Johanna Ek Kommunallagen, kapitel 2, 2 Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Mer då? FN:s konventioner

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer. Mot. 1987/88 T213-214

Motion till riksdagen. 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer. Mot. 1987/88 T213-214 Motion till riksdagen 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer Mot. 1987/88 T213-214 I en specialstudie som publicerats som bilaga till finansdepartementets långtidsutredning

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 24 april 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets ärendenr. N/2013/ 934/RS Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian

Läs mer

I DESPERATIONENS TECKEN

I DESPERATIONENS TECKEN I DESPERATIONENS TECKEN I FINANsPLANEN i årets statsverksproposition, avlämnad till kamrarna den 11 januari, gjordes som bekant med synnerlig styrka gällande, att de allvarligaste riskerna för den samhällsekonomiska

Läs mer

Beskattning av enskilt aktieägande i OECD och EU. Sammanfattning

Beskattning av enskilt aktieägande i OECD och EU. Sammanfattning Beskattning av enskilt aktieägande i OECD och EU 26 Sammanfattning Förord Förord Ett viktigt mål för s Aktiesparares Riksförbund är att verka för en internationellt konkurrenskraftig riskkapitalbeskattning

Läs mer

VÄRDESTEGRINGSINDRAGNING OCH BOSTADSBYGGANDE

VÄRDESTEGRINGSINDRAGNING OCH BOSTADSBYGGANDE VÄRDESTEGRINGSINDRAGNING OCH BOSTADSBYGGANDE A.v prof. CARSTEN WELINDER A v DE synpunkter man kan lägga på markvärdeutredningens förslag i SOU 1957: 43 till total eller partiell indragning av oförtjänt

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

Effekterna av 2006 års reform av 3:12-reglerna: Kommentarer

Effekterna av 2006 års reform av 3:12-reglerna: Kommentarer Effekterna av 2006 års reform av 3:12-reglerna: Kommentarer Statssekreterare Mikael Lundholm 25 mars 2014 Varför 3:12-regler? I ett dualt inkomstskattesystem beskattas inkomst av tjänst högre än inkomst

Läs mer

Starta bolag i Estland Bolestia Group OÜ

Starta bolag i Estland Bolestia Group OÜ Starta bolag i Estland Kontakta oss www.bolestia.se support@bolestia.se 010-10 10 208 Tack fo r att du har besta llt va rt informationspaket! I detta dokument har vi sammansta llt den viktigaste informationen

Läs mer

70 procents sysselsättning år 2025

70 procents sysselsättning år 2025 PM 2015-10-01 70 procents sysselsättning år 2025 Ett nytt sysselsättningsmål för Sverige Ett sysselsättningsmål för Sverige Folkpartiet Liberalerna föreslår i vår budgetmotion ett sysselsättningsmål för

Läs mer

äkta Bredband, ett krav för framtidens multiservice nät?

äkta Bredband, ett krav för framtidens multiservice nät? äkta Bredband, ett krav för framtidens multiservice nät? U lf V in n e ra s D e s ig n c o n s u lta n t, C is c o S y s te m s 2 0 0 2, C is c o S y s te m s, In c. A ll rig h ts re s e rv e d. U lf V

Läs mer

Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation

Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation Ks 173 Dnr KS06/595 001 Nytt reglemente för kommunstyrelsen, ny organisation Kommunstyrelsens reglemente har reviderats med anledning av ny organisation. Kommunfullmäktige beslutar anta reviderat reglemente

Läs mer

1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et.

1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et. Styrels e möte 7mars 2010 Bila gor: 1. D ago r d ning 2. N är va r o lis t a 1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et. 2. F o rma

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

q Smedgesäl en i Norge a

q Smedgesäl en i Norge a q Smedgesällen i Norge a Sagan är satt med typsnittet Ad Hoc kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på

Läs mer

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013 Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013 i AV x -»i * Ä Ekbu 1-:3AéTiAAÄNjjiVfVvNgih2.0.7.f As istolar, patenterade af i BERGSERÖM, Smedjegatan 20, Jönköping. De stolar, som jag härmed har nöjet presentera

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Svenska staten och skatteteori

Svenska staten och skatteteori Svenska staten och skatteteori Plan Svenska staten Skatteteori Hur bör skatter utformas? 1 2 Upplägg Offentliga utgifter som andel av BNP Varför skatter? Hur bör skatter utformas? Viktiga kriterier för

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

Ändrad intäktsränta i skattekontot

Ändrad intäktsränta i skattekontot Fi2016/01094/S3 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad intäktsränta i skattekontot Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att intäktsräntan på skattekontot

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

Motion 1975176:800. av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken

Motion 1975176:800. av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken 9 Motion 1975176:800 av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken "Cykeln är ett billigt, energisnålt och miljövänli gt samt föga ytkrävande transportmedel och erbjuder därmed

Läs mer

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Ds 2015:1 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Justitiedepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Förslag till lag om ändring i utsökningsbalken... 7 2 Ärendet...

Läs mer

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien C LAES N O R G R E N R I K S R E V I S O R Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien Riksrevisor Claes Norgren talar om informationssäkerhet inför Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Försvarshögskolan 27 april

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om inkomstskatteskalan för 2013 samt till lag om ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Denna proposition innehåller

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter En undersökning om effekterna av regeringens skatteförslag för småföretagarna Öhrlings PricewaterhouseCoopers Stockholm, november 2006 www.pwc.com/se 2

Läs mer

Roadshow i Roadshow 2013 - # 4 av 5lentuna 2013Roads

Roadshow i Roadshow 2013 - # 4 av 5lentuna 2013Roads Roadshow i Roadshow 2013 - # 4 av 5lentuna 2013Roads De senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb i näringslivet skapats i små företag. #4av5jobb 2 Välfärdsskaparna Småföretagens betydelse för kommunernas

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

En liten bok. om bilskatter

En liten bok. om bilskatter En liten bok om bilskatter Inledning Bilskatterna slår blint Den svenska privatbilismen har beskattats nästan lika länge som den har funnits, redan år 1929 kom den första bensinskatten. Idag tar staten

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 38

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 38 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 1994 ref. 38 Målnummer: 4131-93 Avdelning: 3 Avgörandedatum: 1994-04-28 Rubrik: Ett aktiebolag avsåg att överföra medel till en vinstandelsstiftelse för att av stiftelsen

Läs mer

Nr 787. Mot. 1975:787 14. av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete.

Nr 787. Mot. 1975:787 14. av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete. Mot. 1975:787 14 Nr 787 av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete. l Bilaga 10 till budgetpropositionen 1975, 1. I nternalionelh-kulturellt samarbete,

Läs mer

Motion 1983/84:615. Gullan Lindblad m. n. Utiandsstationerade statstjänstemäns socialförsäkringsförmåner

Motion 1983/84:615. Gullan Lindblad m. n. Utiandsstationerade statstjänstemäns socialförsäkringsförmåner 10 Motion 1983/84:615 Gullan Lindblad m. n. Utiandsstationerade statstjänstemäns socialförsäkringsförmåner Utiandsstationerade statstjänstemän betalar numera full kommunal- och statsskatt i hemlandet.

Läs mer

HOTET MOT. KOMMUNERNAs SJÄLVSTYRELSE

HOTET MOT. KOMMUNERNAs SJÄLVSTYRELSE HOTET MOT KOMMUNERNAs SJÄLVSTYRELSE Av riksdagsman 1VIARTIN SKOGLUND Doverstorp UTVECKLINGEN rider fort på det kommunala området. Den praktiske kommunalmannen ställes ideligen inför spörsmål av den storleksordningen,

Läs mer