HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING, VÅLD & TRAKASSERIER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING, VÅLD & TRAKASSERIER"

Transkript

1 Bilaga 5 till Cronhjelmskolans plan för undervisningen HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING, VÅLD & TRAKASSERIER Skolans värdegrund: (enligt läroplanen) I Larsmo vill vi särskilt betona respekten för alla människors lika värde. Eleverna i Larsmo skall göras medvetna om sin egen kulturella förankring samt stödas i sin identitetsutveckling som larsmobor. Barn och unga som hjälps till en egen identitet kan och vågar leva i ett pluralistiskt samhälle i framtiden och utvecklar förmågan att acceptera olikheter. Målsättning: Alla i skolan skall ha möjlighet till en trygg och trivsam miljö och ingen skall utsättas för mobbning, våld eller trakasserier. Klimatet i skolan skall präglas av ett gemensamt ställningstagande mot alla negativa beteenden och en tydlig markering och sammanhållning mot all form av mobbning. Det är viktigt att hela personalen och alla elever enas om detta mål. Fr.o.m. hösten 2009 är Cronhjelmskolan med i KiVa Skola-programmet, dvs. ett åtgärdsprogram med målsättningen att förebygga och minska förekomsten av mobbning. Programmet är utvecklat vid Åbo Universitet och finansierat av Undervisningsministeriet. Se Definition: Mobbning är när en person blir systematiskt utsatt av en eller flera personer. Mobbning är en medveten, kränkande och destruktiv handling. Mobbning och trakasserier kan ta olika uttryck: Fysisk, t.ex. att slå, knuffa, sparka, nypa, hålla fast, trycka in i väggen, sätta krokben, gömma eller söndra någons kläder eller saker. Psykisk, t.ex. att göra miner, kasta blickar, sucka, tystna, vända ryggen till, inte svara på tilltal, behandla någon som luft och utestänga någon från gruppen. Verbal, t.ex. att säga elaka saker, håna, göra narr av, skratta åt någon, sprida skvaller, lögner eller elaka rykten, viska, hota, ironisera över kläder, utseende, frisyr etc. Elektronisk, sker med hjälp av teknik t.ex. skicka elaka eller hotfulla sms- eller e- postmeddelanden, trakassera någon i olika chattforum och bloggar samt publicera förnedrande bilder på Internet. Rasistisk, t.ex. att trakassera någon pga. nationalitet, hudfärg, språk eller religion. Sexuella trakasserier, t.ex. miner som anspelar på sex, oanständiga skämt som gäller kropp eller klädsel, oanständig fysisk beröring eller bilder på avklädda som sprids elektroniskt. Mobbning är inte enskilda konflikter, bråk och slagsmål, men dessa skall naturligtvis också redas ut.

2 Förebyggande arbete: Klara ställningstaganden och överenskommelser på lektioner, raster, genom enkäter och annan uppföljning. KiVa-skola lektioner och Våga-lektioner. Vänelevsdagen för åk 7 på Köpmanholmen samt övrig vänelevsverksamhet. Enskilda samtal mellan eleverna och kuratorn/resurspersonen inom elevvården samt lärarnas vitsords- och handledningsdiskussioner. Beredskap: I skolan finns ett antimobbningsteam, ett sk. KiVa-team, vars huvudsakliga uppgift är att tillsammans med klassföreståndarna utreda de mobbningsfall som kommer till kännedom. KiVa-teamet träffas regelbundet. Vid misstanke om mobbning kan elever, föräldrar, lärare och övriga kontakta någon i KiVa-teamet. Förutom telefonsamtal går det också bra att skicka sms-, e-post- eller Wilmameddelande eller lämna en lapp i postlådan i väntrummet på vån. 2 i Cronhjelmskolan. Medlemmar i KiVa-teamet : Rektor Maria Sämskar tel Studiehandl. o. bitr.rektor Åsa Laxåback-Nyman tel Kurator Åsa Björnvik tel Resursperson inom elevvården Heidi Ahlö tel Lärarrepr. Ann-Louise Sundström tel Berörda klassföreståndare tel (lärarrum) E-post: fornamn.efternamn@edu.larsmo.fi Vid behov: Katarina Barkar (repr. från nämnden för barnomsorg och bildning) tel I skolan finns också en vänelevsgrupp i åk 9. Väneleverna genomgår en vänelevsutbildning. Målsättning med vänelevsverksamheten: Öka trivseln och sammanhållningen i skolan. Medverka till att göra skolan till en trygg plats för alla. Öka elevernas förmåga att visa hänsyn mot varandra och motverka mobbning. Hjälpa de nya eleverna att komma till rätta i skolan men även finnas till för övriga elever i skolan. Till vänelevsgruppens uppgifter hör bl.a. att: Se och prata med den som är ensam eller utanför. Följa med vad som händer på rasterna och i klassen. Rapportera till KiVa-teamet eller någon vuxen i skolan. I mån av möjlighet själv ingripa i en mobbningssituation.

3 Väneleverna förbinder sig att vara vänelev genom att godkänna de uppgifter som uppdraget medför. Se vänelevskontraktet (bilaga). KiVa-teamet och vänelevsgruppen träffas regelbundet. Vänelever : 9A: Victoria Hagman Philip Hjulfors Hanna Wiklund 9B: Benjamin Brännbacka Sonja Grankulla 9C: Benjamin Byggmästar Anne Enqvist 9D: Elias Ahlskog Sam Björkskog Helga Gäddnäs 9E: Noora Kotanen Rebecka Sundelin Hannes Uunila Oscar Vesternäs Åtgärder vid mobbning i skolan: När skolan misstänker att någon mobbas utreder klassföreståndaren om det är mobbning eller en enskild händelse t.ex. en konflikt eller ett bråk. Detta gör klassföreståndaren med hjälp av en sållningsblankett (blankett 1 i KiVa-materialet). Om det inte är fråga om mobbning reder klassföreståndaren ut situationen. Om det är fråga om mobbning går fallet vidare till KiVa-teamet. KiVa-teamet träffas och börjar samla in så mycket information och iakttagelser som möjligt från den mobbade, lärare, övrig personal och (vän)elever. Då teamet fått en helhetsbild av situationen fattas ett beslut om hur man skall gå till väga. Cronhjelmskolans strävan är att två medlemmar ur KiVa-teamet diskuterar enskilt och utan förvarning med mobbaren/mobbarna och ev. medlöpare. Detta görs helst under en och samma lektion. I KiVa-teamet följs handlingsplanen som finns i KiVa-materialet. Den viktigaste målsättningen med de enskilda samtalen är att klargöra för var och en av eleverna att de vuxna känner till mobbningen, att den inte tolereras i skolan och att den genast måste upphöra = den mobbningsfördömande metoden. En överenskommelse görs hur eleven ska förändra sitt beteende.

4 Alternativt kan gemensamt bekymmer-metoden användas, dvs. man strävar efter att väcka omsorg om den mobbade och tillsammans fundera på vad eleven i fortsättningen kan göra för att förändra situationen. Samtalen dokumenteras med hjälp av blanketter från KiVa-materialet och uppbevaras i skolans arkiv. Efter att utredningen kommit igång kontaktas hemmen vid behov av medlem i KiVateamet eller klassföreståndaren. Innan hemmen kontaktas kan eleverna ges möjlighet att själva berätta för sina föräldrar vad som hänt. Därefter följer teamet kontinuerligt upp situationen med den mobbade. Kontinuerliga uppföljningssamtal förs även med mobbaren/mobbarna. Utredningar görs om ev. behov av stödåtgärder för de inblandade. KiVa-teamet för eventuellt ett samtal mellan mobbare och den mobbade när mobbningen helt upphört. Ifall mobbningen inte upphör förs ärendet vidare till skolans elevvårdsgrupp, som tar ställning till eventuell fortsatt behandling i nämnden för barnomsorg och bildning. Polisanmälan vid behov. Åtgärder hemma: Om du som förälder vet eller misstänker att ditt barn blir mobbat, prata om det med henne eller honom. Uppmuntra ditt barn att berätta, ta mobbningen på allvar och säg att du kommer att göra allt för att stöda ditt barn. Kontakta någon i skolans KiVa-team och samarbeta med skolan. Följande tecken kan tyda på att mobbning förekommer: - ovilja att berätta om skolan och att åka till skolan - nedstämdhet - är ofta utan kamrater och kamrater följer inte med hem på fritiden - huvudvärk eller magont, speciellt på morgnarna - förändras och blir mera tystlåten eller tillbakadragen samt sämre självförtroende - får oförklarliga blåmärken, sår och skråmor - borttappade/trasiga saker och kläder - förändras och blir mera stressad och ångestfylld - humörsvängningar och vredesutbrott - sämre aptit - dålig nattsömn - sämre studieresultat Dessa tecken kan innebära mobbning, men kan även ha andra orsaker. Tveka inte att ta kontakt med skolan om du som förälder känner oro!

5 Om du som förälder misstänker att ditt barn mobbar, gör klart att du inte godkänner mobbning och att den omedelbart måste upphöra. Försök att väcka empati för den mobbade, t.ex. genom att berätta hur illa det känns för den som blir utsatt för mobbning. Kontakta skolan och stöd ditt barn för att få mobbningen att upphöra. Som förälder bör man vara medveten om vad som sker på Internet, särskilt på olika nätgemenskaps- och diskussionsforum. För mer information läs handboken för föräldrar på Föräldrar. Handboken kan även lånas från Cronhjelmskolan. Information om handlingsplanen och antimobbningsarbetet: Ges årligen i samband med skolstarten åt eleverna av klassföreståndarna samt av KiVateamet vid morgonsamling. Handlingsplanen uppdateras årligen av medlemmarna i KiVa-teamet och tas upp till behandling på ett lärarmöte i slutet av vårterminen. Lärarna och övrig skolpersonal erhåller egna exemplar av planen varje höst i samband med skolstarten. Ges årligen på olika föräldramöten. Finns även på skolans webbadress. Se Lärarna uppmuntras att delta i kurser och fortbildningar som tangerar antimobbningsarbetet. Handlingsplanen är en del av skolans arbetsplan, som årligen fastslås av nämnden för barnomsorg och bildning. Handlingsplanen mot mobbning, våld & trakasserier har förordats av elevkårsstyrelsen våren 2011 och därefter behandlats och godkänts vid lärarkårsmötet / 131. Våren 2014 uppdaterades planen av Åsa Björnvik.

6 Bilaga till Cronhjelmskolans handlingsplan mot mobbning, våld & trakasserier VÄNELEVSKONTRAKT Härmed förbinder jag mig att vara vänelev läsåret och godkänner alla de uppgifter som uppdraget medför. Till detta hör bland annat att jag skall: visa hänsyn mot alla; dvs. både mot alla elever i åk 7-9 samt mot lärare och övrig personal (t.ex. genom att hälsa på andra, bry mig om och hjälpa andra) föregå med gott exempel, t.ex. genom att följa skolans ordnings- och trivselregler medverka till att göra skolan och skolvägen till en trygg plats för alla (t.ex. genom att sätta mig bredvid ensamma t.ex. i matsalen, korridoren, bussen osv. samt prata med ensamma elever och ta med dem i gemenskapen) förebygga mobbning (t.ex. säga till om någon knuffas, retas, bråkar ) bidra till att det är en god stämning i skolan (t.ex. genom att ordna olika rastaktiviteter) vara med och ordna program för de nya sjuorna (t.ex. vänelevsdagen och program med min vänklass). Att vara vänelev är ett förtroendeuppdrag! Jag hjälper de nya sjuorna att komma till rätta i skolan, men finns även till för övriga elever i skolan. Som vänelev får jag inte: döma andra efter utseende, beteende, åsikter eller fritidsintressen använda ett ovårdat eller kränkande språk mobba Som vänelev har jag anmälningsplikt, d.v.s. skyldighet att berätta åt någon vuxen i skolan om jag känner till mobbning eller om jag misstänker att någon är utsatt för mobbning. tystnadsplikt, d.v.s. jag berättar inte vidare åt andra vad vi diskuterat inom vänelevsgruppen.

7 Ifall jag hamnar att vara frånvarande från lektioner p.g.a. vänelevsuppdraget meddelar jag själv läraren. Dessutom tar jag själv reda på läxor från de missade lektionerna. Om jag bryter mot detta kontrakt samtalar vänelevshandledarna med mig och jag får i uppdrag att bättra mig. Lyckas jag inte med detta upphör mitt vänelevsuppdrag. LYCKA TILL! ö. vänelevshandledarna

8 KiVa Skola-programmet i Cronhjelmskolan Startskottet: Fredagsmorgonsamling 22.8: väneleverna utlyser skolfreden. Fredagsmorgonsamling 12.9: Info om KiVa Skola åt hela skolan. Vänelevshandledarna ansvarar. Infobrev till hemmen om KiVa Skola (via Wilma). Information på höstens föräldramöte av vänelevshandledarna. Tema 1: Tema 2 & 3: Tema 4: Maj Klassföreståndarna i åk 7 håller 2 x 70 min. i sina egna klasser under period 1. KiVa Skola: Lärarens handbok används som underlag. Ifall man inte har eleverna i helklass, byter lärarna lektioner med varandra, så att detta blir möjligt att genomföra. Lösenord till det virtuella spelet KiVa-street delas ut åt alla elever. Hälsokunskapslärarna håller 4 x 70 min. under sina hk-lektioner i åk 7. KiVa Skola: Lärarens handbok används. Kuratorn och resurspersonen håller 2 x 70 min. enligt ett givet schema i alla klasser i åk 8. Bl.a. filmerna Så ingen blir ensam och Vem är rädd? visas samt efterföljande diskussioner. KiVa Skola: Lärarens handbok används. KiVa-enkäten genomförs i alla årskurser. Studiehandledaren ansvarar. * Så ingen blir ensam : fem kortfilmer och ett diskussionsmaterial om mobbning producerad 2008 av Folkhälsan och Mannerheims Barnskyddsförbund. Tilläggsmaterial: sexuella trakasserier och könsmobbning producerat av Folkhälsan ** Vem är rädd? : en kortfilm och ett diskussionsmaterial om rasism producerad 2012 av Daniel Nikander/Motionswork och Folkhälsan.

9 Bok- o. webbsidrekommendationer: Henrik Aalto: Bara lite småskoj Gunnar Höistad: Mobbning. En bok om att förebygga, upptäcka och stoppa mobbning. Gunnar Höistad: Mobbning och människovärde. Om förtryck, utanförskap och vad vi kan göra. KiVa Skola Handbok för föräldrar: kan lånas från Cronhjelmskolan (Kelpo-hyllan) eller läsas på föräldrar Cronhjelmskolans handlingsplan mot mobbning, våld och trakasserier: finns med i lärarpärmen och på Cronhjelmskolans webbsida:

10 Infobrev Kik, snapchat, WhatsApp, ask.fm, facebook, instagram är några exempel på sociala medier som unga i dag använder sig av. Fördelarna med sociala medier är många; nya bekantskaper, trevliga kommentarer och komplimanger, möjlighet att hålla kontakt med kusinen i USA osv. Samtidigt som vi njuter av fördelarna med sociala medier behöver vi vara medvetna om riskerna. En undersökning visar att en tredjedel av ungdomarna har blivit kränkta via sociala medier. Många är de ungdomar som fått elaka meddelanden eller kommentarer. Samma undersökning visar att vi som föräldrar och lärare kan bli bättre på att engagera oss i ungdomarnas liv på nätet. ( Vad kan vuxna göra för att förebygga kränkningar på nätet? 1. Visa intresse. Skapa förtroendefulla relationer genom att vara delaktig och visa intresse för ungas liv på nätet. 2. Var en positiv förebild. Föregå med gott exempel och prata om vad man ska tänka på för att skapa ett bra klimat på nätet. 3. Erbjud ditt stöd. Berätta att du finns där för dem som stöd om något händer. ( Vad kan barn och unga göra för att bidra till ett bra klimat på nätet? 1. Var kritisk. Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet. 2. Ljug inte. Använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar. 3. Såra ingen. Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv. 4. Säg till. Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra. ( Nyttiga sidor Unga som blir kränkta på nätet tenderar att vända sig till vuxna som visat intresse för deras liv på nätet. ( Samarbetshälsningar, KiVa-teamet (antimobbningsteamet) Cronhjelmskolan

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person Handlingsplan mot mobbning Vad är mobbning? - Att gräla och vara av olika åsikt är inte mobbning - Att retas eller leka häftigt är inte mobbning - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

KiVa Skola-programmet

KiVa Skola-programmet KiVa Skola-programmet Åtgärdsprogram med målsättningen att förebygga och minska förekomsten av mobbning KiVa = Kiusaamisen vastainen, kiusaamista vastustava: mot mobbning Utvecklat vid Åbo universitet,

Läs mer

Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning. Reviderad 2013-2014

Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning. Reviderad 2013-2014 Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning Reviderad 2013-2014 1. Mål Målsättning: Samtliga elever på vår skola ska känna sig

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning MÅLSÄTTNING: På Krika Bygdeskola har vi ett arbetsklimat, där varje enskild individ blir synlig. Om det uppstår problem är det viktigt att vi kan hantera

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan Inledning Jacobsskolan 1, Vård- och omsorgsprogrammet

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

ASKEBYSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2012/2013

ASKEBYSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2012/2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ASKEBYSKOLAN ASKEBYSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2012/2013 Gäller förskoleklasser, skola, särskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling. Hillerstorpsskolan 2011/2012

Likabehandlingsplan. Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling. Hillerstorpsskolan 2011/2012 23 Likabehandlingsplan Plan mot mobbning, diskriminering och övrig kränkande behandling Hillerstorpsskolan 2011/2012 Från den 1 januari 2009 gäller en ny diskrimineringslag DISKRIMINERINGSLAGEN (2008:567).

Läs mer

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2 Innehållsförteckning VISION,POLICY OCH ANSVAR... 3 DET ÅTGÄRDANDE ARBETET

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på.

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på. LIKABEHANDLINGSPLAN för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på Öregrunds skola 2015 2 (6) Avsiktsförklaring Likabehandlingsplanen syftar till att

Läs mer

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Vision Solhyttans förskola ska ha ett klimat där alla tillåts vara den man

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Läsåret 2006 2007 Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig Handlingsplan mot kränkande behandling Lägesbeskrivning åtgärder uppföljning

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 Vår vision Pårydsskolan skall vara en plats där elever och personal trivs och känner trygghet. Vårt mål Vårt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, lag (2006:67), innebär att diskriminering på grund av kön,

Läs mer

Handlingsplan vid mobbning och all form av kränkning

Handlingsplan vid mobbning och all form av kränkning Malmö stad Strandskolan Handlingsplan vid mobbning och all form av kränkning Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i skolan utsättas för mobbning. Tendenser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola Reviderad oktober 2013 Vision Skolan är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. På Lillmons skola

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Skolan Läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Östra skolan Planen gäller från 2014-09-21 till 2015-09-21

Läs mer

Eslövs Montessorifriskolas likabehandlingsplan för att förebygga och förhindra kränkande behandling och mobbning 2015-2016

Eslövs Montessorifriskolas likabehandlingsplan för att förebygga och förhindra kränkande behandling och mobbning 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Eslövs Montessorifriskolas likabehandlingsplan för att förebygga och förhindra kränkande behandling och mobbning 2015-2016 Långsiktiga mål: Vår verksamhet grundar sig på att alla elever

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan

Årlig likabehandlingsplan Årlig likabehandlingsplan för trygghet respekt ansvar på S:ta Gertruds skola Denna plan har utarbetats i samråd med personalen, föräldrasamrådet, elevvårdsteamet och elevrådet. reviderad mars 2010 Förord

Läs mer

ANTIMOBBNINGSPROGRAMMET I BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA. Vad gör vi? Info till alla föräldrar! ALLA ÄR VÄRDEFULLA!

ANTIMOBBNINGSPROGRAMMET I BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA. Vad gör vi? Info till alla föräldrar! ALLA ÄR VÄRDEFULLA! ANTIMOBBNINGSPROGRAMMET I BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA Vad gör vi? Info till alla föräldrar! ALLA ÄR VÄRDEFULLA! Vad är mobbning? Mobbning är när en person upprepade gånger och under en viss tid blir utsatt

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid.

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid. Likabehandlingsplan Innehåll... sid.1 Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2 Vår vision... sid.3 Skolans ryggsäck... sid.3 Delaktighet och förankring... sid.3 Utvärdering och revidering...

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan 2009-09-23 Mariebergsskolans vision och uppdrag Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. Uppdraget

Läs mer

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014.

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Om du blir mobbad, orättvist eller elakt behandlad i skolan...

Om du blir mobbad, orättvist eller elakt behandlad i skolan... Om du blir mobbad, orättvist eller elakt behandlad i skolan... Plan mot kränkande behandling och diskriminering för Grundsärskolan i Ljusdal 2015-2016 Alla elever ska känna sig välkomna till Grundsärskolan.

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

2015-2016. Datum: 2015-08-13

2015-2016. Datum: 2015-08-13 Datum: 2015-08-13 Mönsteråsgymnasiets Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling (gäller både gymnasieskolan och vuxenutbildningen) 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning

Läs mer

Fridhems förskola. Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling

Fridhems förskola. Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling Fridhems förskola Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2015 Innehållsförteckning VISION... 3 POLICY... 3 ANSVARIGA... 3 RUTINER NÄR VUXNA

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola Inledning Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola En ny lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever trädde i kraft den 1 april 2006. Enligt denna lag

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling:

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling: Likabehandlingsplan inklusive plan mot kränkande behandling och handlingsplan för jämställdhet Enligt diskrimineringslagen ska en likabehandlingsplan upprättas. Enligt skollagen ska även en plan mot kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Förebyggande och åtgärdande handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN. Förebyggande och åtgärdande handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN Förebyggande och åtgärdande handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller Alsteråskolan under läsåret 2009-2010 Så som du själv vill att andra ska behandla

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PETERSLUNDSSKOLAN 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 3 Vad säger skollagen 3 Vad säger läroplanen? 3 Vad

Läs mer

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Upprättad höstterminen 2014 Elevrådet åk 7-9 Christel Nilsson Utvärderas vårterminen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (7) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra skolan läsåret 2010/2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007 Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014/2015 Reviderad 141007 Innehållsförteckning Inledning - verksamhetens långsiktiga mål och policy s. 3 Kartläggning av läsåret 2013/2014 s. 4

Läs mer

Innehållsförteckning. Syfte och mål 3. Vad säger lagen? 3. Främjande och förebyggande 4. Uppföljning 4. Åtgärder 4. Dokumentation 5.

Innehållsförteckning. Syfte och mål 3. Vad säger lagen? 3. Främjande och förebyggande 4. Uppföljning 4. Åtgärder 4. Dokumentation 5. Innehållsförteckning Rubrik: Sida: Syfte och mål 3 Vad säger lagen? 3 Främjande och förebyggande 4 Uppföljning 4 Åtgärder 4 Dokumentation 5 Revidering 5 Bilaga 1 Mobbning och kränkningar 6 Bilaga 2 Ord-

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

Bergaskolans likabehandlingsplan Definition: Kränkning/diskriminering är när en person utsätts för nedanstående handlingar pga sexuell läggning,

Bergaskolans likabehandlingsplan Definition: Kränkning/diskriminering är när en person utsätts för nedanstående handlingar pga sexuell läggning, Bergaskolans likabehandlingsplan Definition: Kränkning/diskriminering är när en person utsätts för nedanstående handlingar pga sexuell läggning, funktionshinder, religion, trosuppfattning, etnisk tillhörighet

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 STORÄNGSSKOLAN Grundskola & Fritidshem 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning 3 Definitioner och begrepp 3 Främjande arbete

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Reviderad 2009-05-08 Innehåll 1. Inledning 1.1 Så säger lagen 1.2 Definitioner 1.3 Lägesbeskrivning 1.4 Målbeskrivning 1.5 Förebyggande arbete skola 1.6

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Läsåret 2013/2014 0 Innehåll Likabehandlinsplan för Skolan Lär läsåret 13/14... 2 Förord... 2 Skolan Lärs likabehandlingsarbete... 2 Framtagning och spridning av likabehandlingsplan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem

Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem Vision: Rinnebäcksskolan, en bättre skola där eleverna utvecklar sina förmågor för att verka i samtiden och påverka framtiden! Upprättad 2007 Reviderad

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Likabehandlingsplan

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Likabehandlingsplan Långekärrs skola Handläggare: Hans Persson Datum: 2015-09-01 Verksamhet: Förskoleklass, årskurs 1-5, och fritidshem Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN Stoby Skola Område 2 Läreda Hässleholm 070620 Stoby skolas bilagor till LIKABEHANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSPLAN... 1 MOT KRÄNKANDE BEHANDLING... 1... 1...

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING Rosenfeldtsskolan Reviderad, sept. 2008. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 1.1 Vad är mobbning? 3 1.2 Så säger lagar och förordningar 3 2 MOBBNINGSTEAM AV VUXNA PÅ SKOLAN

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Kunskapsskolan Nacka. Likabehandlingsplan

Kunskapsskolan Nacka. Likabehandlingsplan Kunskapsskolan Nacka Likabehandlingsplan 2015/2016 Läsåret 15/16:s plan för likabehandling och årlig plan mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Nacka Varje Kunskapsskola skall vara en frizon mot

Läs mer

Likabehandlingsplan. Solhagaskolan Jag Kan. Läsåret 2015-2016

Likabehandlingsplan. Solhagaskolan Jag Kan. Läsåret 2015-2016 Likabehandlingsplan Solhagaskolan Jag Kan Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 1-9 Ansvarig för planen Joakim Börjlind, rektor Diskrimineringslagen 1

Läs mer

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-03-03 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1.Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Förskolan Måsen Skolområde Centrum/Väster Bsf Lunds stad 2013 Upprättad:2013 02 26 Gäller tom 2014 02 26 Förslaget upprättat av förskolechef Pernilla

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering för förskolor inom pedagogisk enhet Norr 2014-2015

Plan mot kränkande behandling och diskriminering för förskolor inom pedagogisk enhet Norr 2014-2015 Pedagogisk enhet Norr 140817 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för förskolor inom pedagogisk enhet Norr 2014-2015 Planen gäller för: Barkassen, Gatan, Kaptensgården, Strannegården, Dannebacka,

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

G R I P S H O L M S S KO L A N. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/2013

G R I P S H O L M S S KO L A N. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/2013 G R I P S H O L M S S KO L A N!! Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning: 1. Gripsholmsskolans vision och värdegrund 2. Främjande arbete 3. Förebyggande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Lika värde Alla barn är lika mycket värda. Ingen annan är som du. Du och alla andra människor har rätt att respekteras för den du är. Det spelar ingen

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014

Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014 1 (1) Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014 Främjande arbete Syftar till att förstärka respekten för allas lika värde, omfattar alla diskrimineringsgrunderna, riktas mot alla

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund. LIKABEHANDLINGSPLAN Likabehandlingsplan för Sven Eriksonsgymnasiet 10/11 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

SLOTTSSKOLANS handlingsplan mot mobbning 2012/13

SLOTTSSKOLANS handlingsplan mot mobbning 2012/13 SLOTTSSKOLANS handlingsplan mot mobbning 2012/13 Var och en som arbetar eller är elev vid har ansvar för att främja likabehandling och motverka alla former av kränkande behandling. Hos oss ska alla elever

Läs mer

Hagaskolans likabehandlingsplan läsår 2010-2011

Hagaskolans likabehandlingsplan läsår 2010-2011 Hagaskolans likabehandlingsplan läsår 2010-2011 Ansvarig; Annelie Hjelm, Rektor & Gunilla Eriksson, Rektor Gäller från 101030-111030 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid 3 2. Definitioner av begrepp

Läs mer

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro Likabehandlingsplan Alsalamskolan i Örebro 2015/2016 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling POLICY Datum 2015-08-31 1(6) Franserudsskolan Birgitta Stenbratt Birgitta.stenbratt@bengtsfors.se Antagen av Rektor Plan mot kränkande behandling Reviderad 2015-09-03 2 Syfte Alla elever har samma rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016 Barn och utbildningsnämnden ASKERSUNDS KOMMUN Förskolor Norra skolområdet: Rönneshytta, Snavlunda, Åsbro LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016 Oktober 2015 Lisbeth Gunnarsson Inledning En likabehandlingsplan

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter 1 Stina Forsberg FN:s konvention om barnets rättigheter Barnets rättigheter gäller alla barn (0-18 år) (artikel 1) Inget barn får diskrimineras p.g.a. egna eller vårdnadshavares egenskaper, åsikter eller

Läs mer

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Giltig 140602-150602 Borås stads vision: Lust att lära Möjlighet att lyckas 1 Likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling. för Friskolan Mosaik Reviderad 151027

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling. för Friskolan Mosaik Reviderad 151027 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Friskolan Mosaik Reviderad 151027 Handlingsplanen gäller för elever samt personal och har sin utgångspunkt i följande lagtexter: Diskrimineringslagen

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

Likabehandlingsplan Ullervads skola och fritidshem

Likabehandlingsplan Ullervads skola och fritidshem Likabehandlingsplan Ullervads skola och fritidshem 1. Vision Alla, barn och vuxna, ska trivas och känna sig trygga på Ullervads skola, såväl i klassen, fritidsgruppen och personalgruppen som på skolan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Alla barn är välkomna till vår förskola! Vi accepterar olikheter och ser det som en tillgång och förutsättning för utveckling!

LIKABEHANDLINGSPLAN. Alla barn är välkomna till vår förskola! Vi accepterar olikheter och ser det som en tillgång och förutsättning för utveckling! LIKABEHANDLINGSPLAN 1 Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Vallentuna Montessoriförskola. Alla på Vallentuna Montessori, såväl barn som personal, skall känna trygghet

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2016 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete... 4 Åtgärder

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. För Nordingrå Förskola

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. För Nordingrå Förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING För Nordingrå Förskola Reviderad september 2014 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är.

Läs mer