Översiktsplan för Lomma kommun. Projektbeskrivning. Lomma augusti 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översiktsplan för Lomma kommun. Projektbeskrivning. Lomma augusti 2007"

Transkript

1 Översiktsplan för Lomma kommun Projektbeskrivning Lomma augusti 2007

2 Bakgrund Uppdraget Kommunfullmäktige har den 19 oktober 2006 beslutat att dels aktualitetsförklara gällande översiktsplan Översiktsplan för Lomma kommun 2000, antagen år 2001, och dels ge kommunstyrelsen i uppdrag att under mandatperioden upprätta förslag till ny kommuntäckande översiktsplan för Lomma kommun. Plan- och bygglagen Enligt plan- och bygglagen är det en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. I varje kommun skall det finnas en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen skall ge vägledning för beslut om användningen av mark- och vattenområden samt om hur den bebyggda miljön skall utvecklas och bevaras. Planen är inte bindande för myndigheter och enskilda. För närvarande pågår en översyn av plan- och bygglagen och olika propositioner inom området kommer att läggas fram under 2007 och Slutliga ändringar beräknas ske under år 2009, men vissa justeringar av lagen kan komma ske redan under Vad gäller den översiktliga planeringen kan följande ändringar komma att genomföras från 1 januari 2008: * För att enklare kunna ändra i översiktsplanen när nya anspråk aktualiseras ska det vara möjligt att fördjupa översiktsplanen och att komplettera den med så kallade tematiska tillägg, tillägg som avser en viss verksamhet eller ett intresseområde, som exempelvis vindkraft eller infrastruktur. * Hänsyn ska tas inte enbart till människors hälsa utan även till deras säkerhet vid lokalisering av bebyggelse till viss mark. I det betänkande som varit föremål för remissbehandling, Får jag lov?om planering och byggande, SOU 2005:77, har man bland annat lyft fram följande om översiktsplaneringen: - den skall vara enklare och mer strategisk, - den skall redovisa mål och riktlinjer, - tillägg och fördjupningar, geografiska och tematiska, skall kunna göras, - samrådsprocessen skall kunna anpassas efter situation och utställningsprocessen göras enklare än i dag, - att den liksom tidigare bör vara en politisk långsiktig vision för mark- och vattenanvändningen samt bebyggelseutvecklingen, - den regionala dialogen är viktig. Generellt sett innehåller betänkandet förslag om förstärkning av översiktsplaneringen.

3 Ändrade förutsättningar Sedan den gällande översiktsplanen upprättades och antogs år 2001 har förutsättningarna för den översiktliga planeringen förändrats i många avseenden. Internationaliseringen har fortsatt bland annat till följd av utvecklingen och utvidgningen av Europeiska Unionen. Lägre transportkostnader, borttagande av handelshinder och utvecklingen av internet är faktorer som påverkar alla länder och regioner, och förändrar bland annat produktions- och konsumtionsförhållandena. I det lokala perspektivet har integrationen ökat markant mellan Skåne och Själland. Ökat resande, fler och fler danskar som bosätter sig i Skåne, och allt fler svenskar som arbetar på den danska sidan av sundet är tydliga tecken på detta. Den fysiska bron mellan Danmark och Sverige spelar en mycket stor roll i sammanhanget, men det handlar säkert också om mentala broar som slås över sundet. Skillnader i boende- och andra levnadskostnader och lönenivåer spelar utan tvekan också stor roll för det ökade utbytet mellan Skåne och Själland. Ekonomin för såväl den enskilde som för samhället har förbättrats under de senaste åren. Arbetslösheten är nere på rekordlåga nivåer. Bostadsbyggandet är omfattande i hela västra Skåne till följd av en stor efterfrågan inte minst beroende på stor inflyttningen till Malmö- Lundområdet från såväl övriga Sverige, som Danmark och andra länder. Investeringarna i stora infrastrukturprojekt i Skåne går emellertid något trögt. Citytunneln i Malmö rullar dock på med bra fart och den senaste tidsplanen ser ut att hålla. Tunnelprojektet genom Hallandsåsen har blivit ytterligare försenat. Den angelägna utbyggnaden av järnvägen mellan Malmö och Lund har blivit ytterligare fördröjd, och det gäller också många andra järnvägsprojekt runt Malmö och Lund. Studier av alternativa spårsystem (snabbspårväg, duospårväg mm) har genomförts och kan bli intressanta inslag i den översiktliga planeringen. Såväl lastbilssom personbilstrafiken har ökat betydligt på det skånska vägnätet. Även utbyggnaden av vägsystemet har drabbats av förseningar inte minst till följd av ökade investeringskostnader. Transittrafiken genom Skåne är omfattande och ytterligare utbyggnader planeras bland annat i våra hamnar. Miljöfrågorna i vid mening har blivit allt viktigare inslag i den fysiska planeringen. Störningar i samhällsfunktionerna på grund av väderförhållanden har blivit allt vanligare. Effekterna av den globala klimatförändringen kommer att drabba även Sverige. För västra Skånes del kommer klimatförändringarna med stor sannolikhet att innebära ökande temperatur, en stigande havsnivå, ökande totalmängd nederbörd och oftare förekommande extrema regnmängder.

4 I den kommunala planeringen kommer den ökande mängden vatten att innebära att nya ställningstaganden krävs för byggande, mark- och vattenanvändning och för dagvattenhantering. I oktober 2007 kommer den statliga Klimat- och sårbarhetsutredningen med förslag kring bland annat ansvarsfördelning vid klimatanpassningsarbetet. Underlagsmaterial Det finns idag en stor mängd underlagsmaterial för en ny översiktsplan inte minst inom kommunen. Sedan den förra kommuntäckande översiktsplanen togs fram har tre nya fördjupningar av översiktsplanen antagits: Lomma tätort, kustzonen mellan Lomma och Bjärred och kommunens kulturmiljöprogram. Ett naturmiljöprogram, tematisk fördjupning, är under utarbetande och geografiska fördjupningar är på gång för Alnarpsområdet och Flädie by. Dessutom har miljömålsarbetet inletts. Arbetet med en vattenplan för kommunens del av Lommabukten har också påbörjats. Även på de regionala och statliga nivåerna finns mycket nytt kunskapsunderlag. Se vidare bilaga. Tidsplan och arbetsmoment Tidpunkt Arbetsmoment/aktivitet 2007 våren Visionsseminarium för förtroendevalda Projektbeskrivning ( godkännande av planledningsgruppen 22 augusti) 2007 hösten Arbetsprogram Församråd med länsstyrelsen med flera Startmöte med kommunens tjänstemän Framtagande av kunskapsunderlag 2008 våren Framtagande av mål och riktlinjer för översiktsplanen 2008 hösten Framtagande av planförslag 2009 våren Samråd 2009 hösten Utställning Antagande av kommunfullmäktige

5 Finansiering Det är idag inte möjligt att göra en specificerad budget för framtagandet av översiktsplanen. En översiktlig bedömning är dock att kostnaden för framtagandet av översiktsplanen bör kunna rymmas, med reservationen för planerad klimatstudie, inom kommunstyrelsens konto för fysisk planering om den nuvarande nivån ligger kvar 2008 och Organisation Planledningsgruppen är politisk styrgrupp för arbetet med översiktsplanen. Plangruppen är ansvarig inom verksamhetsorganisationen för framtagandet av översiktsplanen. Under plangruppen bildas särskilt arbetsgrupp för översiktsplanen med representanter för samtliga förvaltningar. Arbetet med översiktsplanen skall så långt som det är möjligt ske med befintliga resurser inom kommunen. För utredningsfasen kommer det dock att krävas extern medverkan av såväl kompetens- som tidsskäl. Även i övrigt kan det för vissa delar av översiktsplanearbetet krävas extern medverkan. Nya frågor att belysa i översiktsplanen Sociala aspekter Synen på mobilmaster Definiera särskilda skäl för att få bygga utanför planlagt område Definiera och ange vad som är samlad bebyggelse (förslag finns på karta, behöver ses över) Sårbarhet och riskhantering Balanseringsprincipens tillämpning Ange område med förorenad mark Ange skyddsområde för vattentäkt Ramdirektiv för vatten Hantering av dagvatten och avloppsvatten Användning av vattenområden.

6 Frågor att utreda Det finns ett ganska omfattande underlagsmaterial för att kunna utforma ett förslag till ny översiktsplan. Det finns dock ett antal områden som behöver belysas ytterligare innan förslag till mål och riktlinjer kan tas fram. Detta ytterligare kunskapsmaterial föreslås tas fram genom ett antal utredningar av varierande omfattning. Vissa kommer helt att kunna tas fram inom den kommunala organisationen, medan andra kräver extern medverkan antingen för att de kräver särskild kompetens eller att de är mycket tidskrävande. Följande utredningar föreslås genomföras Klimatförändringen hur påverkar klimatförändringen förutsättningarna för översiktsplanering i kommunen samt hur kan kommunen medverka till att minska klimatpåverkan? Det är för närvarande inte möjligt att ta ställning till kostnaderna för denna delutredning, men mycket talar för att material kommer att behöva köpas in och konsulter anlitas. Avlopps- och dagvattenfrågor hur kommer ökande extremväder att påverka avlopps- och dagvattenhanteringen? Behöver utformningen ändras på befintligt nät? Ska andra tekniker användas när det byggs nytt? Underlag i dessa sammanhang kommer att kunna hämtas från utredning som genomförs och finansieras av tekniska förvaltningen/nämnden. Luftkvalitémätningar, halterna och förekomsten av olika ämnen luftkvalitémätningar kommer att behöva genomföras på ett antal platser inom kommunen. Underlag kommer här att kunna hämtas från kommande utredning inom ramen för kommunens miljömålsarbete. En sådan utredning planeras att utföras hösten Markradon var finns det sådant i Lomma kommun? En preliminär och översiktlig bedömning av risken för markradon inom Lomma kommun baserad enbart på geologisk, geofysisk och geokemisk information som finns i SGUs databaser kostar uppskattningsvis mellan och kronor exkl moms. Till detta kommer vissa smärre kringkostnader. För att göra riskbedömningar krävs markmätningar.

7 Trafikutredning En översyn att det övergripande trafiksystemet i kommunen behöver göras. Viktiga frågor att studera är ny trafikplats mellan Lomma och Åkarp, trafiklösningar i södra delen av Lomma tätort, exempelvis nya utfarter på Malmövägen. Belysning av Vägverkets planer vad gäller E6 och riksväg 16 bör ingå i utredningen. Konsultmedverkan behövs, och totalkostnaden för delutredningen beräknas uppgå till cirka kronor. Kollektivtrafikutredning Hur ska kollektivtrafiken i Lomma kommun se ut under de närmaste 25 åren. Pågatåg, kustlinje med buss, lätt spårtrafik är exempel. Konsultmedverkan behövs, och totalkostnaden för delutredningen beräknas uppgå till cirka kronor. Näringsliv och sysselsättning Hur ser näringslivet och sysselsättning ut idag i kommunen? Vilka utvecklingstendenser finns inom sysselsättningsområdet? Vilka verksamhetsområden skall vi planera för i framtiden? Vad ger Lomma Hamn Lomma Centrum? Alnarp vilka möjligheter finns där? Arbetet genomförs av egen personal. Inga externa kostnader förväntas. Kommersiell service Hur ser den kommersiella servicen ut i kommunen idag? Vilka utvecklingstendenser finns? Stora delar av underlaget kan hämtas från pågående arbete med profilprogram för Lomma tätort. Därutöver kommer att krävas visst ytterligare material bland annat vad avser den norra kommundelen. Det arbete som behöver göras vid sidan av profilprogrammet kan genomföras av egen personal. Inga externa kostnader förväntas. Friluftsliv, kultur och rekreation Stora delar av kommunens kustlinje med närliggande områden har studerats inom olika projekt. Sträckan mellan Höje åns utlopp och Alnarps fälad har dock inte ägnats så stor uppmärksamhet. Här finns till exempel Öresundsparkens fritidsområde, vilket idag är dåligt utnyttjat. För att få ett mera komplett underlag till översiktsplanen genomförs en studie av framtida markanvändning av kustområdet mellan ungefär småbåtshamn i Lomma tätort och Alnarps fälad. Ett ytterligare område som kommer att bli viktigt att hantera inom översiktsplanen är Borgeby slott med omgivning. Här kommer ett särskilt projekt att genomföras, vilket kommer att kunna lämna bidrag till översiktsplanen.

8 Utredningen för kustområdet söder om Lomma tätort genomförs och finansieras inom projektet Strandstråket. Vad gäller kring Borgeby slott förväntas inga särskilda kostnader uppstå för översiktsplanens behov. Generell markanvändningsstudie vilka markområden skall användas för framtida exploatering för bostäder, verksamheter, infrastruktur? Hur stora? Vilka områden i kommunen har stora bevarandeintressen? Exploateringsgrader för bostadsområden? Vilka är förutsättningarna för att etablera vindkraftsanläggningar inom kommunen? Konsultmedverkan behövs, och totalkostnaden för delutredningen beräknas uppgå till cirka kronor. Bostäder och befolkning hur och var ska vi planera för byggande i framtiden, hustyper mm? Vilka befolkningsmässiga konsekvenser ger detta? Konsekvenser för kommunens verksamheter och ekonomi? Arbetet bör kunna genomföras av egen personal. Inga externa kostnader förväntas. Hållbar stadsutveckling (boende, resande och service) vad är det? Arbetet bör kunna genomföras av egen personal. Inga externa kostnader förväntas. Alnarpsområdets framtida användning utredningen tillsammans med SLU och Akademiska Hus inom ramen för fördjupad översiktsplan för Alnarpsområdet Konsult kommer att anlitas för detta arbete. Planen avses få egen budget och arbetet löpa över 2-3 år. Flädie by med omgivning studeras inom ramen för fördjupad översiktsplan för Flädie by med omgivning Konsult kommer att anlitas för detta arbete. Planen avses få egen budget och arbetet löpa över 2-3 år.

9 Plan/dokumentstruktur Den nu gällande översiktsplanen har visat sig fungera väl för såväl information till allmänheten, som politiskt styrdokument och arbetsdokument för kommunens tjänstemän med flera. Avsikten är att den nya planen ska ha ungefär samma omfattning och struktur med många kartor, tabeller och bilder samt tydliga mål och riktlinjer. Tidsperspektiv Översiktsplanen bör kunna ha ett operativt tidsomfång på cirka 10 år, alltså från år 2010 till år Den bör sedan kunna ha ett längre visionärt tidsperspektiv som kan variera beroende på vilka frågor det handlar om. Dialogprocess Förutom den traditionella processen med samråd och utställning är avsikten att arbeta med andra inslag när det gäller dialogen med kommunens invånare och andra intressenter. Lämpligt kan vara att vända sig till olika ålders- eller intressegrupper, utse fokusgrupper eller liknande. Övrigt Översiktsplanen kommer att miljöbedömas i enlighet med de nya reglerna i plan- och bygglagen.

10 Kunskapsunderlag för ny översiktsplan i Lomma kommun Kommunalt underlagsmaterial Fördjupningar av översiktsplanen Bjärred-Borgeby, antagen 1999 Lomma tätort, antagen 2003 Kustzonen mellan Lomma och Bjärred, antagen 2006 Flädie by med omgivning, ej påbörjat, men beslut om start har fattats Alnarpsområdet, ej påbörjat, men beslut om start har fattats Kulturmiljöprogram för Lomma kommun, antaget 2005 Naturmiljöprogram för Lomma kommun, pågående Planprogram Lomma Hamn, fastställt 2003, 2006 Lomma Centrum, antaget 2006 Centrala Bjärred, fastställt 2005 Bilaga Övriga Övergripande mål riktlinjer för Lomma kommun , antagen 2007 Ortsanalys för Lomma tätort, godkänd 2001 Ortsanalys för Flädie, godkänd 2004 Ortsanalys för Fjelie (studentarbete), 2007 Bostads- och markförsörjningsprogram för Lomma kommun, godkänt 2006 Genomförandeplan för Lomma tätort, godkänd 2007 Vindkraftspolicy för Lomma kommun, antagen 2004 Energiplan för Lomma kommun, pågående Transporter i Lomma kommun, underlag till energiplanen för Lomma kommun, godkänd 2001 Miljökvalitetsprogram (miljömålsarbete) för Lomma kommun, pågående Miljöpolicy, fastställd 2004 Profilprogram för Lomma Centrum och Lomma Hamn, pågående Marin naturvårdsplan och vattenplan för Lomma kommun, pågående Busskörvägar i Lomma, godkänd 2003 En studie av ett strandstråk i Lomma kommun, godkänd 2001 Stranderosion i Lomma kommun, godkänd 2001 Gestaltningsprogram för Lomma strandstråk, godkänd 2004 Avfallsplan för Lomma kommun, godkänd 2006 Trafiksäkerhetspolicy, fastställd 2005 Trafiksäkerhetsplan för Lomma kommun, åtgärdsprogram, fastställt 2005 Riktlinjer för Maltestorp, Haga, Ängslyckan, godkända 1992 Riktlinjer för mobilmaster, godkända 2002 Riktlinjer för murar och plank, godkända 2003 Riktlinjer för Furet, godkända 2004 Riktlinjer för Norra Vinstorps industriområde, godkända

11 Regionalt underlagsmaterial Länsstyrelsen i Skåne län Det skånska landsbygdsprogrammet, 2007 Naturvårdsprogram för Skåne, 1996 Kulturmiljöprogram för Skåne Pluskatalogen, länsstyrelsen i Skånes underlag för planering Vägledning för Skånes kommuner i arbetet med de skånska och nationella miljömålen, pågående Vindkraftsplanering i Skåne Materialhushållningsprogram för Skåne län Våtmarksstrategi för Skåne, 2007 Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen, 2007 Region Skåne med Skånetrafiken Regionalt utvecklingsprogram för Skåne, 2004 Strategi för en grön struktur i Skåne, 2004 Strukturbild för Skåne, del 1 Att arbeta och bo i Skåne, 2006 Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2004 Tågstrategi , pågående Med buss i Skåne, strategi för busstrafiken, 2006 Öresundsregionen 2045, scenarier för trafik och byutveckling, 2007 Övriga Lätt spårtrafik, regional mellankommunal utredning, 2007 Vägars närområde en planeringsinriktning för markanvändningen, 2004 Kvalitetsprogram för Yttre Ringvägens närområde, godkänd 2000 Godstransporter genom Skåne, 2006 Vägutredning väg 913 och 16, 2007 Landskapsvårdsplan för Höje å Statligt underlagsmaterial Plan- och bygglagen Banverkets nationella banhållningsplan: Framtidsplan för järnvägen, 2004 Vägverkets nationella plan för vägtransportsystemet, 2004 Boverkets Miljöbedömningar för planer enligt plan- och bygglagen en vägledning, 2006 Nationella miljömål Klimat- och sårbarhetsutredningen, pågående 11

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010

Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010 Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010 - en sammanfattning Hur kommer Kävlinge kommun att utvecklas framöver? Var kommer det att byggas bostäder? Vilka vägar och cykelvägar planeras? Planerad utbyggnad 2010

Läs mer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2016-04-06 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-82 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Remissvar 2007-12-06 M2007/3162/H 013-2007-3317 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har anmodats inkomma med remissvar

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesdatum s. 1 (5) Tekniska nämndens arbetsutskott 2009-06-15 Plats Kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 15 juni 2009, kl. 19.00-19.15 Beslutande Anders Berngarn (M) Alf Michelsen (M) Per Kullman

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Strukturbild för Skåne

Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne - Grönstruktur i Skåne GR 21 september 2012 Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

PROGRAM för markanvändning

PROGRAM för markanvändning PROGRAM för markanvändning med riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal Dokumentets syfte Programmet anger grunden för hur kommunen ska använda sitt markinnehav för att utveckla Nacka som

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2013-10-17 Sida 1 (12)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2013-10-17 Sida 1 (12) Planutskott Sammanträdesdatum 2013-10-17 Sida 1 (12) Plats och tid Beslutande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 9:00-10:55 Katja Larsson (S), ordförande Lars-Erik Wollmér (S) Lars-Anders Espert

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier

Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier Anders Larsson, SLU Alnarp Makten över marken, KSLA, 2014-03-13 Alla på kartan markerade tätorter med mer än 836 invånare I Skåne samlade i ett

Läs mer

Stora Sessionssalen Tid Kl. 15.30-17.30

Stora Sessionssalen Tid Kl. 15.30-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Stora Sessionssalen Tid Kl. 15.30-17.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Jerry Ahlström (M) Kristina Kinnman-Starck (M) Sofia Forsgren-Böhmer (M)

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Härnösands kommun Ekonomichef Datum Bo Glas, 0611-34 80 97 2015-07-09 bo.glas@harnosand.se Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Linda Larsson Sekreterare. Ärende Beteckning Sida

Linda Larsson Sekreterare. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2013-10-10 Plats: Lilla sessionssalen, medborgarhuset, Arlöv Tid: 2013-10-17 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO F Ö R S L A G T I L L ÖV E R S I K T S P L A N F Ö R Ö R E B R O KO M M U N VI BEHÖVER DIN HJÄLP MED ATT FUNDERA ÖVER EN VIKTIG FRÅGA! Hur ska vi använda mark och vatten

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur - Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur - Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur - Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

Österåkers kommun Sanhällsbyggnadsförvaltningen Datum: 2014-04-28 Dnr: KS 2014/0114-219 PM, Ställningstagande till översiktsplanens aktualitet Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar

Läs mer

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Datum Bilaga till protokoll styrelsen 2007-12-14 Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Kommunförbundet Skånes vision att anta vision för förbundet enligt bifogade

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 1 Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 Beslutande Eva Skoglund Lotta Husberg Kerstin Gadde Elsie-Marie Östling Claes Nordevik Michael Relfsson Els-Marie Ragnar Ingrid Cassel

Läs mer

Planeringens nivåer. Kommunen har planmonopol. Översiktsplan (KS) Aktualitetsförklaring Antagande KF

Planeringens nivåer. Kommunen har planmonopol. Översiktsplan (KS) Aktualitetsförklaring Antagande KF Planeringens nivåer Kommunen har planmonopol Översiktsplan (KS) Aktualitetsförklaring Antagande KF Fördjupad översiktsplan Tematiskt tillägg Detaljplan (MBN) Normalt planförfarande Enkelt planförfarande

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

Yttrande. Kommunstyrelsen beslutar att lämna följande yttrande:

Yttrande. Kommunstyrelsen beslutar att lämna följande yttrande: Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2015-09-30 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-883 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delbetänkande från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

bergshamrapartiet Inledning Vad är en översiktsplan? Jämförelse mellan ÖP2030 och ÖP2006 ÖP2030 vs ÖP2006 ur Bergshamraperspektiv

bergshamrapartiet Inledning Vad är en översiktsplan? Jämförelse mellan ÖP2030 och ÖP2006 ÖP2030 vs ÖP2006 ur Bergshamraperspektiv Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen (ÖP) introducerades med plan- och bygglagen (PBL) år 1987 och ersatte flera äldre översiktliga planformer (t.ex. generalplan, kommunplan eller markdispositionsplan).

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22 Kommittédirektiv Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län Dir. 2013:22 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare, som ska fungera

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Christine Andersson Jurist, LRF Konsult (Malmö) Översvämningsdirektiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007

Läs mer

2 Strategier. 2.1 Framtidsfrågor 2.2 Mål

2 Strategier. 2.1 Framtidsfrågor 2.2 Mål ÖP 2 Strategier 2.1 Framtidsfrågor 2.2 Mål 2.1 Strategier Framtidsfrågor kunna åtgärdas, i synnerhet om det är bra för såväl kommunen som regionen. Men det är viktigt att betona att Partille även måste

Läs mer

Kommittédirektiv. Språklag. Dir. 2007:17. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007

Kommittédirektiv. Språklag. Dir. 2007:17. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Kommittédirektiv Språklag Dir. 2007:17 Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utarbeta ett förslag till språklag, där svenska språkets

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011

Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011 Sollentuna Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011 Vi har här samlat de vanligaste frågorna vi mött om Väsjöplaneringen den senaste tiden och försöker ge svar på dem. Fråga: Varför är Väsjön viktigt

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan RESULTAT FRÅN ENKÄTUNDERSÖKNING 2011 Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan Fysisk planering för minskad klimatpåverkan 1 Förord Detta är den tredje enkäten från SKL om kommunernas arbete

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län GRANSKNINGSYTTRANDE 2011-10-20 1 (5) Yvonne Egnér Telefon 0455-871 29 yvonne.egner@lansstyrelsen.se Olofströms kommun Box 302 293 24 Olofström Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun

Läs mer

Rudenschöldsrummet, Stadshuset kl. 08:15 Sluttid:12:00. Kajsa Ezelius (S), ordförande Göran Larsson (MP) Frida Nilsson (C)

Rudenschöldsrummet, Stadshuset kl. 08:15 Sluttid:12:00. Kajsa Ezelius (S), ordförande Göran Larsson (MP) Frida Nilsson (C) Plats och tid ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Rudenschöldsrummet, Stadshuset kl. 08:15 Sluttid:12:00 Kajsa Ezelius (S), ordförande Göran Larsson (MP) Frida

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Hantering av översiktsplaner och detaljplaner i Kristinehamns kommun

Hantering av översiktsplaner och detaljplaner i Kristinehamns kommun Hantering av översiktsplaner och detaljplaner i Kristinehamns kommun * Frågor & svar, översiktsplaner * Frågor & svar, detaljplaner * Om översiktsplaneprocessen.. * Om detaljplaneprocessen * Detaljplanehandlingarna

Läs mer

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING RAMPROGRAM FÖR SÖDRA VIKEN VIKEN IDAG OCH IMORGON - inventering, analys och förslag till struktur? Upprättad den 1 februari 2011 BAKGRUND Genom de lagändringar och ändringar

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

STN. - att godkänna föreliggande start-pm - att föreslå kommunstyrelsen att besluta om planläggning enligt föreliggande start-pm

STN. - att godkänna föreliggande start-pm - att föreslå kommunstyrelsen att besluta om planläggning enligt föreliggande start-pm VÄRMDÖ KOMMUN Start-PM Samhällsbyggnadskontoret 2009-08-03 Dnr 08STN/0215 Handläggare: Hamid Roshangar Tel: 08-570 47000 STN Start-PM för detaljplanering av Stavsnäs vinterhamn, etapp 1 Stavsnäs 1:562,

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

www.m.lst.se Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? 2008-08-28

www.m.lst.se Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? 2008-08-28 2008-08-28 Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? Länsarkitekt Kerstin Nilermark, Länsstyrelsen i Skåne Samhällsbyggnadsdirektör Hans

Läs mer

KAP 7 TEKNISK FÖRSÖRJNING

KAP 7 TEKNISK FÖRSÖRJNING KAP 7 TEKNISK FÖRSÖRJNING De tekniska försörjningssystemen i kommunen ska bidra till ett hållbart samhälle med minskad klimat- och miljöbelastning. Infrastruktur för internet ska beaktas vid planläggning

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Yttrande avseende remiss delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande avseende remiss delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Kommunstyrelsen Yttrande 2016-03-01 1(5) Regeringskansliet, Näringsdepartementet Yttrande avseende remiss delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Johanna Hellsten Samhällsplanerare Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional

Läs mer

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll.

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll. Promemoria 2016-06-21 Finansdepartementet Näringsdepartementet Sammanfattning av regeringens förslag Innehåll Mer byggklar mark... 1 Sänkta byggkostnader... 2 Kortare ledtider... 3 Förändrade uppskovsregler

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer