Program våren - sommaren 2016 Stockholmcentret KSDL Hökarvägen 2, Mälarhöjden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program våren - sommaren 2016 Stockholmcentret KSDL Hökarvägen 2, Mälarhöjden"

Transkript

1 Program våren - sommaren 2016 Stockholmcentret KSDL Hökarvägen 2, Mälarhöjden Återkommande program Onsdagar: Stillhetsmeditation (Shiné) Stillhetsmeditation ( shiné på tibetanska och calm abiding på engelska) är en buddhistisk utövning då vi mediterar under tystnad. Meditationen hjälper oss att stilla vårt vanligtvis splittrade sinne. Med denna metod kan vi successivt lära oss mer om hur vårt eget sinne fungerar, hur tankar och känslor uppstår, samt hur vi kan hantera dessa på ett konstruktivt sätt. Stillhetsmeditationen ligger till grund för all vidare meditation inom vår tradition. Det kommer att ges instruktioner och kortare undervisning i samband med meditationen. För både nya och erfarna. Varannan onsdag finns det i anslutning till meditationen, möjlighet att ställa frågor enskilt eller i grupp till Lama Tsultim Rinpoche. Man behöver dock anmäla sitt intresse genom att skriva till stefan@ktg.nu. Varje onsdag kl Obs. EJ onsdagen 16/3, 23/3 och 6/4. Torsdagar: Meditation på kärlek och medkänsla Meditation på Chenrezig medkänslans Bodhisattva Genom denna meditation kan vi lära känna sinnet och utveckla opartisk medkänsla och visdom. Meditationen innehåller recitation på svenska, visualisering och mantra. Det kommer att ges instruktioner och kortare undervisning i samband med meditationen. För både nya och erfarna. Alla är välkomna för att successivt lära sig utövningarna. I anslutning till meditationen finns möjlighet att ställa frågor enskilt eller i grupp till Lama Tsultim Rinpoche. Man behöver dock anmäla sitt intresse genom att skriva till johanna@ktg.nu. Varje torsdag mellan kl Obs! EJ torsdagen 14/4 och 21/4. OBS! vissa torsdagar finns möjlighet att gemensamt titta på Shamar Rinpoches undervisning på DVD. För mer info se längre fram i programmet. Söndagar: Meditation på kärlek och medkänsla Recitation på tibetanska med svensk översättning och transkribering meditation på Chenrezig Guru Rinpoche Öpagme Sangchömönlam och Tonglen meditation. Meditation varje söndag, Mälarhöjden, Stockholm På söndagar öppnar Stockholmcentret kl Meditationen börjar kl. 17. Vi mediterar på Chenrezig (Avalokiteshvara), medkänslans Bodhisattva, som representerar det fullständigt uppvaknade sinnets allomfattande kärlek och vishet. Detta följs av kort meditation på Guru Rinpoche (Padmasambhava) och Öpagme (Buddha Amitabha). Efter meditationen reciterar vi önskeböner. Detta följs av en kortare meditation kallad tonglen (att sända och ta), som är en lättillgänglig men likväl oerhört djup och verkningsfull utövningsmetod där man drar nytta av svåra situationer för att utveckla insikt och medkänsla.

2 Lama Tsultim Rinpoche kommer vid vissa tillfällen att ge kortare undervisning om just tonglen. Alla är välkomna för att successivt lära sig meditationerna. Varje söndag mellan kl :30. Obs! EJ söndag 17/4 och 12/6. Återkommande program och undervisning men på vissa datum Introduktion till buddhism och meditation Vad är buddhism? Åsa Backlund ger en introduktion till den buddhistiska vägen. Datum/tid: lördagar 27/2, 12/3, 23/4 och 7/5, kl Anmäl dig till Vad är meditation? Åsa Backlund ger grundläggande förklaringar till buddhistisk meditation, och leder olika kortare meditationer. Datum/tid: lördagar 27/2, 12/3, 23/4 och 7/5, kl Anmäl dig till Meditation på Gröna Tara Recitation på tibetanska med svensk översättning och transkribering. Tara symboliserar den upplysta medkänslans aktiva och snabba kraft. Alla är hjärtligt välkomna att sitta med, men för att helt kunna följa Taras text krävs vissa förkunskaper. Datum/tider: mån 15/2 kl.18, ons 16/3 kl. 18, tors 14/4 kl. 18, lör 14/5 kl. 9 och sön 12/6 kl. 18. Chö-utövning Recitation på tibetanska med svensk översättning och transkribering. Chö som betyder att skära är en kraftfull utövningsmetod, vilken förmår skära igenom vårt fastklängande vid felaktiga föreställningar om oss själva och vår omvärld. För att aktivt kunna delta krävs förkunskaper, lung (textöverföring) samt tillåtelse av Lama Tsultim Rinpoche. Nybörjare är dock välkomna att sitta med och lyssna. Ta gärna med till exempel kakor, frukt eller juice som gåvor till Chö-tsogen (tsog är en lovprisningsfest som hålls direkt efter utövningen). Datum/tid: mån 2/5 kl. 18 och tis 31/5 kl. 18. OBS! fre 4/3 kl. 18 och lör 2/4 kl. 17 kommer Chö istället utföras på Solbo retreatcenter i samband med att vi har arbetsvecka där. Fullmånemeditation Recitation på tibetanska med svensk översättning och transkribering. Fullmånedagarna är i enlighet med buddhistisk tradition särskilt gynnsamma för meditation. Dessa dagar vill vi ägna särskilt åt meditation på Buddha Shakyamuni och vår inre potential till uppvaknande. Datum/tider: mån 22/2 kl , ons 23/3 kl. 18, tors 21/4 kl. 18 och lör 21/5 kl 17. I samband med meditationen kommer Lama Tsultim Rinpoche vid några tillfällen ge undervisning. För mer info se längre fram i programmet.

3 Mahakala-utövning Recitation på tibetanska med transkribering, ingen översättning. Mahakala-utövningen görs för den buddhistiska lärans bevarande, för att den ska förbli autentisk och till hjälp för alla varelser. För att delta i själva recitationen krävs dels att man tagit tillflykt, mottagit lung (textöverföring) och tillåtelse av Lama Tsultim Rinpoche. Själva meditationsutövningen utförs enbart av personer som fått sådana instruktioner i längre retreat. Alla är dock välkomna att sitta med. Datum/tid: tis 8/3 kl. 18, ons 6/4 kl. 18, fre 6/5 kl. 18 och lör 4/6 kl. 17. Fullmånemeditation Undervisning och meditation med Lama Tsultim Rinpoche Lama Tsultim Rinpoche undervisar och ger förklaring till de meditationsutövningar som utförs på centret i samband med fullmånedagarna och som alla har anknytning till Buddha Shakyamuni och de tre juvelerna. I samband med undervisningen kommer även meditationen att utföras. Datum/tid: mån 22/2, ons 23/3 och tors 21/4 kl Avgift: medlemmar 100 kr övriga 150 kr. Stillhetsmeditation Lama Tsultim Rinpoche undervisar och ger fortlöpande instruktioner i samband med stillhetsmeditationen på onsdagar ojämna veckor. Datum: onsdagar, ojämna veckor (obs! ej 2/3 och 16/3), kl Undervisning om meditation på kärlek och medkänsla Lama Tsultim Rinpoche undervisar och ger fortlöpande instruktioner i samband med meditationen på kärlek och medkänsla på torsdagar. Datum/tid: torsdagar (obs! ej 3/3, 17/3, 31/3, 14/4 och 21/4), klockan: Besök av Trehor Lama Trehor Lama Tulku föddes 1963 i Kham i Östra Tibet. Vid 13 års ålder igenkändes han som inkarnationen av Agyal Rinpoche. På klostret i Tibet studerade han buddhistisk filosofi, texter och ritualer och fullföljde den traditionella treårsretreaten under överinseende av Kalu Rinpoche efter flykten till Indien. Därefter undervisade han på uppdrag av den 16:e Karmapa i Rumtek-klostret, Sikkim, Indien. År 2005 utnämndes han av den 17:e Karmapa och Shamar Rinpoche till andlig ledare av Institut Karmapa i Frankrike. Milarepas liv Trehor Lama undervisning Milarepa var en tibetansk mästare och poet som genomgick många prövningar både innan och efter han valde ett liv som buddhistisk asket. Genom Milarepas inspirerande exempel kan vi bl.a. lära oss mer om relationen och bandet (samaya) som finns mellan läraren och eleven, samt hängivenhet och tillit som är grundförutsättningarna för att Dharma-utövningen ska bli effektiv.

4 Datum/tid: lör 16/4, kl Avgift: Medlemmar 300 kr övriga 500 kr. Exklusive enkel vegetarisk lunch och fika 80 kr. Anmälan: senast 10/4. Milarepatsog till Lama Ngawangs minne Trehor Lama och Lama Tsultim Rinpoche leder gemensamt Milarepatsogen till vördade Lama Nagawans minne, KTG:s andlige lärare mellan 1976 och Ta med ett bidrag till tsog-festen, så som dryck, veg. mat, frukt, ost, kex etc. Efter meditationen äter vi gemensamt. Datum/tid: sön 17/4, kl Frivillig gåva till lamorna. Ingen föranmälan. Sanghakvällar Shamar Rinpoche gav som sista undervisning, innan han gick bort i juni 2014, en oerhört djup men även mycket enkelt förklarad undervisning om hur man tränar sitt sinne lodjong (på tibetanska). Undervisningen ges på engelska, finns på DVD och är sammanlagt 346 min lång. Vi delar upp den och lyssnar på den vid 5 tillfällen, direkt efter meditationen på torsdagarna. I samband med detta ges även tillfälle till samtal och reflektion. Datum/tid: torsdagar 25/2, 10/3, 17/3, 7/4 och 28/4, kl. ca 19: Avgift: Frivillig gåva som oavkortat går till återuppbyggandet av Swyambutemplet i Nepal. Buddhadag Saka Dawa Det är en stark tradition i hela den buddhistiska världen att fira högtiden då vi minns Buddhas födelse, uppvaknande och uppgång i Parinirvana. Alla är varmt välkomna att delta i den gemensamma meditation som vi regelbundet utför på fullmånedagarna. Datum: Lör 21/5, kl Ingen föranmälan. Njungne under Saka Dawa firandet av Buddhas födelse och uppvaknande. Njungne är en djupgående retreat på två och en halv dag, en tidsperiod som kan vara speciellt lämplig för människor vars tidsschema inte tillåter längre retreater. I utövningen ingår flera löften som tas under retreatdagarna, där den andra dagen ägnas åt fasta och tystnad. Meditationen baseras på den tusenarmade Chenrezig (Avalokiteshvara) förkroppsligandet av alla Buddhors kärleksfulla vänlighet och medkänsla och har sitt ursprung i den indiska nunnan Gelongma Palmos insikter. Njungne är en kraftfull utövning som om den utförs med en altruistisk motivation, är mycket effektiv i att utveckla medkänsla och rena negativ karma. I samband med retreaten ges även kortare undervisning och instruktioner vid behov. På grund av begränsade möjligheter till övernattning, får man räkna med att sova på en madrass på golvet. Ta med sängkläder, kudde och/eller sovsäck. Vi vill även be deltagarna att hjälpa till praktiskt inför och efter Njungne-retreaten med städning och så vidare. Datum: 20/5 22/5. Klockan: Eftersom Njungnen startar tidigt på morgonen bör man infinna sig på centret eftermiddagen/kvällen innan (dvs. 19/5). Varje pass slutar dag tre ung. kl. 8 på morgonen (dvs. 22/5). Avgift: Kostnad för ett set: medlem 400 kr, övriga 650 kr (inkluderar mat samt

5 övernattning). Anmälan: För att delta i hela retreaten krävs vissa förkunskaper och godkännande av Lama Tsultim Rinpoche. Alla välkomnas dock att vara med och recitera Chenrezigs mantra under dagen/dagarna, även om man inte har möjlighet att delta under hela perioden. Anmäl dig till johanna@ktg.nu eller per tel senast fem dagar innan utövningen börjar. Meditation i Norrort Sätraängsvägen 134, Danderyd, Sthlm Stillhetsmeditation Genom stillhetsmeditation kan vi träna upp vårt inre lugn och förmågan att vara närvarande och inkännande i de olika situationer vi befinner oss i. Vi träffas varannan onsdag, inleder med dagens ekosoppa, bröd och sallad (frivilligt), varefter vi mediterar. Nybörjare är välkomna! Den 20/1 kommer KTGs tibetanske lama Tsultim Rinpoche att närvara och introducera i meditationen, därefter leds onsdagsmeditationen av två erfarna utövare (Trudy eller Denise). Datum/tid: ons 20/1, 3/2, 17/2, 2/3, 16/3, 30/3, 13/4, 27/4, 11/5 och 25/5 kl kl Om man enbart kommer till meditationen gäller kl Plats: EkoButiken, Sätraängsvägen 134, Danderyd. Avgift: 50 kr/gång exklusive frivillig måltid som kostar 95 kr. Frågor och anmälan: meditation@ktg.nu eller ring Det är möjligt att anmäla sig om man missat tidigare tillfällen. Program våren - sommaren 2016 Retreatcentret, Fellingsbro Introduktion i buddhistisk meditation Trudy Dechen ger en allmän introduktion i buddhistisk meditation och buddhistisk stillhetsmeditation ( shiné på tibetanska, calm abiding på engelska) som hjälper oss att stilla vårt vanligtvis splittrade, överaktiva sinne. Genom att fokusera på en referenspunkt övar vi oss i att vara medvetna och närvarande i varje ögonblick och i varje situation. Vi kan successivt lära oss mer om hur vårt eget sinne fungerar, hur tankar och känslor uppstår, samt hur vi kan hantera dessa när vi möter problem eller livskriser. Datum och tider: tors 24/3 kl lör 30/4 kl Eventuella övriga datum följer senare, kontakta trudy@ktg.nu om du vill delta i eller boka en gruppintroduktion. Rek. gåva: 50 kr./gång. Anmälan och frågor: senast 18/3 och 24/4 till stupan@buddhismen.nu eller För info om ev. extra insatta introduktioner kontakta stupan@buddhismen.nu. Kort stillhetsretreat Trudy Dechen leder denna korta retreat i stillhet som innehåller flera korta pass med både sittande meditation (stillhetsmeditation) och gående meditation kring stupan (kora). För personer som deltagit i introduktion i buddhistisk stillhetsmeditation (som ovan t.ex).

6 Datum/tid: fre 25/3 kl Eventuella övriga datum följer senare, kontakta om du vill delta i en gruppretreat. Avgift: medlem 100 kr., övriga 200 kr. Vid ev. övernattning: medlem 200 kr/natt, övriga 300 kr/natt. Mat: frukost 30 kr, lunch 70 kr, middag 40 kr. Anmälan och frågor: senast 18/3 till stupan@buddhismen.nu eller och vilka nätter och måltider det gäller samt ev. allergier. Ta med sängkläder. För info om ev. extra insatta retreater kontakta stupan@buddhismen.nu. Besök av Shangpa Rinpoche Shangpa Rinpoche blev igenkänd vid två-årsåldern som inkarnation av den store yogin Shangpa Rinpoche. Han har studerat för Dubsing Rinpoche, 16:e Karmapa, Tulku Urgyen Rinpoche, Shamar Rinpoche m.fl. Vid Varanasi universitetet läste han buddhistisk filosofi, litteratur och sanskrit. Rinpoche leder flera munk- och nunnekloster, retreatcenter och buddhistiska institut i Nepal, Indien och Singapore och inbjuds till många platser världen över. Shangpa Rinpoche - A Path of Wisdom Att färda visdomens väg fördjupar gradvis vår insikt i den uppvaknade verklighet som vi alla har som potential. Genom reflektion, meditation och ett omtänksamt förhållningssätt utvecklas vår förmåga att integrera visdomen i vårt vardagsliv. Språk engelska. Datum/tider: ons 15/6 kl. 18 fredag 17/6 kl Dagsschemat 16/6 innehåller undervisning kl och praktiskt arbete kl , kl. 20 kvällsmeditation. Avgift: medlemmar 350 kr, övriga 500 kr. How to follow the Inner Path - Foundations for Meditation Practice Shangpa Rinpoche sammanfattar kursen ovan och instruerar i grunderna för buddhistisk meditation. Språk engelska. Datum/tider: fre 17/6 kl. 18 söndag 19/6 kl Dagsschemat 18/6 innehåller undervisning kl och praktiskt arbete kl , kl. 20 kvällsmeditation. Avgift: medlemmar 350 kr, övriga 500 kr. Bodhisattvavägen Shangpa Rinpoche undervisar om Bodhicaryavatara eller Bodhisattvas väg, en av Mahayanabuddhismens klassiker, skriven av den indiska mästaren Shantideva på 700-talet. Boken beskriver hur vi kan utveckla Bodhicitta, upplysningens sinnelag, genom bl.a. kärlek, medkänsla, generositet och tålamod. Språk engelska. Datum: må 20/6 kl tis 21/6 kl Avgift: medlemmar 400 kr, övriga 600 kr. Övrigt praktiskt för kurserna med Shangpa Rinpoche: Övernattning: medlemmar 50 kr/natt, övriga 100 kr/natt. Mat: frukost 30 kr, lunch 70 kr, middag 40 kr. Anmälan och frågor: senast 1/6 till stupan@buddhismen.nu, ange kursen(erna) det gäller, vilka nätter och måltider, samt ev. allergier. Ta med sängkläder. OBS. Meddela hur du tänker resa med tanke på samordning av hämtningen. För ytterligare frågor mejla eller ring Njungne retreat I samband med högtiden Chökhor Duchen till minne av Buddhas första undervisning. Njungne är en djupgående retreat på två och en halv dag, en tidsperiod som kan vara speciellt lämplig för människor vars tidsschema inte tillåter längre retreater. I utövningen

7 ingår flera löften som tas under retreatdagarna, där den andra dagen ägnas åt fasta och tystnad. Meditationen baseras på den tusenarmade Chenrezig (Avalokiteshvara) förkroppsligandet av alla Buddhors kärleksfulla vänlighet och medkänsla och har sitt ursprung i den indiska nunnan Gelongma Palmos insikter. Njungne är en kraftfull utövning som om den utförs med en altruistisk motivation, är mycket effektiv i att utveckla medkänsla och rena negativ karma. I samband med retreaten ges kortare undervisning och instruktioner vid behov. Ta med sängkläder, kudde och/eller sovsäck. Vi vill även be deltagarna att hjälpa till praktiskt inför och efter Njungne-retreaten med städning och så vidare. Datum: 22/7-7/8. Observera att du kan delta i ett eller flera set Njungne. (Första set: 22/7-24/7, andra set: 25/7-27/7 osv. under sammanlagt 16 dagar). Klockan: Eftersom Njungnen startar tidigt på morgonen bör man infinna sig på retreatcentret eftermiddagen/kvällen innan. Varje pass slutar dag tre ung. kl. 8 på morgonen. Avgift: Kostnad för ett set: medlem 400 kr, övriga 600 kr. Kostnad per set om du gör fler än ett set är: medlemmar 250 kr övriga 350 kr/per set (inkluderad mat och övernattning). Anmälan: För att delta i hela retreaten krävs vissa förkunskaper och godkännande av Lama Tsultim Rinpoche. Anmäl dig till johanna@ktg.nu senast fem dagar innan utövningen börjar. OBS! Drumchö Amitabha retreaten kommer i år flyttas fram till november då vi redan har fullt program på retreatcentret i sommar. Preliminärt kommer Drumchö att infalla november (vid Lhabab Duchen enligt den tibetanska kalendern). Mer info kommer längre fram. Program Örebro Buddhistgrupp Karma Machik Chöling Meditationskvällar Örebro buddhistgrupp träffas varannan onsdag för meditation och samtal. Datum: 10/2, 24/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4, 4/5, 18/5, 1/6, 15/6. Klockan: Plats: Medborgarskolan, Storgatan 18, våning 3, lokal 309, Örebro. Anmälan och frågor: kontakta lars@ktg.nu eller Buddhistisk meditation ett stöd i vardagen Föreläsning av Lama Tsultim Rinpoche Datum: torsdag 17/3 kl Avgift: 100 kr. Plats: Medborgarskolan, Storgatan 18, vån. 3, lokal 306, Örebro. Anmälan: lars@ktg.nu eller

Återkommande program Stockholm

Återkommande program Stockholm PROGRAM VÅREN - SOMMAREN 2016 Återkommande program Stockholm Onsdagar: Stillhetsmeditation (Shiné) Meditation varje onsdag, Stillhetsmeditation ( shiné på tibetanska och calm abiding på engelska) är en

Läs mer

Program våren - sommaren 2016

Program våren - sommaren 2016 Program våren - sommaren 2016 Stockholmcentret KSDL Hökarvägen 2, Mälarhöjden Återkommande program Onsdagar: Stillhetsmeditation (Shiné) Stillhetsmeditation ( shiné på tibetanska och calm abiding på engelska)

Läs mer

Invigning,- wang, abisheka.

Invigning,- wang, abisheka. 1. Invigning,- wang, abisheka. Olika mediciner har olika slags styrka och förmåga. Vatten har förmågan att väta ner ting och att rena dom. Elden har förmågan att bränna. När vi bevattnar en åker hjälper

Läs mer

onsdag den 1 februari 2012 Buddhismen

onsdag den 1 februari 2012 Buddhismen Buddhismen Religion försöker förstå världen, tolka den och göra den begriplig - ge namn åt krafter som påverkar oss och förklara orsakssammanhang Buddhismen gjorde en ny analys av världen och människans

Läs mer

Program hösten vintern 2016/2017

Program hösten vintern 2016/2017 Program hösten vintern 2016/2017 För information om våra lärare se: www.tibetanbuddhism.se/vara-larare/ Stockholmcentret är stängt för helgledighet fre 15/12 lör 7/1. Stockholmcentret KSDL - Hökarvägen

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg MEDICINSK YOGA Föreläsning Malmö 160204 Jeanette Strömberg Leg. Fysioterapeut Instruktör i Mediyoga Kundalini- och Hathayogalärare jeanette@fysioifokus.se BAKGRUND YOGA Indien minst 5000 år nämns i det

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

Pris: 15kr. November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro

Pris: 15kr. November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro Pris: 15kr November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro Inledning Till mötesplatsen är du välkommen, antingen du bor på Sommaros trygghetsboende eller i annat boende. Här finns olika aktiviteter. Kanske

Läs mer

Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv)

Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv) Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv) Jag heter Dietmar Dh Kröhnert och mitt Buddhistiska namn är Dhammamitra,Karunavajra Kröhnert.När jag tog tillflykt (konverterade till Buddhismen 1997

Läs mer

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem 2009 28 juni - 4 juli Rekreation och inspiration 5 juli - 11 juli Personlig utveckling genom självkännedom Om Kosmosgården

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Själens kallelse Under dessa dagar frisläpps själens vibration, den du är. Vi kliver upp på berget och låter oss synas, det finns inget att dölja. Våra ord och våra handlingar

Läs mer

TUNA 4H s. Att lära genom att göra. Sommaren 2008. Frågor? Kontakta vår klubbledare Sofie Ivarsson 0174-12059 070-735 65 18 Sofie4h@hotmail.

TUNA 4H s. Att lära genom att göra. Sommaren 2008. Frågor? Kontakta vår klubbledare Sofie Ivarsson 0174-12059 070-735 65 18 Sofie4h@hotmail. Sommaren 2008 Vecka Aktivitet Sida senast till 25 Dagläger 2 2 juni Sofie 0174-120 59 26 Pilsbo 2 13 juni Sofie 0174-120 59 27 Trolleri 3 2 juni Johannes 0173-126 37 29 Traktorrace 3 Catarina 0174-12059

Läs mer

Walking the path of gratidude

Walking the path of gratidude Walking the path of gratidude Walk your Talk Under dessa dagar kastar vi oss ur boet och flyger vinge till vinge med den store anden, vi vet att våra egna vingar bär. Vi lär känna vår själsresa i detta

Läs mer

INFORMATIONSBLAD 22 september 2 oktober 2010

INFORMATIONSBLAD 22 september 2 oktober 2010 Trädgården som ateljé tid: onsdag 22 september 2010, kl 00:00-00:00 Höstkväll med internationellt tema på Kyrkön Plats: Kyrkön, Järvsö tid: torsdag 23 september 2010, kl 19:00-00:00 "Självfull samklang

Läs mer

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick Kundaliniyoga- vad är det? Kundaliniyoga är en kraftfull yoga som kom till väst i slutet av 1960-talet. Kundaliniyogan fördes hit av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare,

Läs mer

Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn. 1997 03 01 reviderad 2008 06 19

Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn. 1997 03 01 reviderad 2008 06 19 Specialkurs SPÅR utarbetad av Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn 1997 03 01 reviderad 2008 06 19 Varför specialkurs? Specialkurser är ett steg i vidareutvecklingen från allmänlydnadsinstruktör

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Socialt engagerad Buddhism.

Socialt engagerad Buddhism. Socialt engagerad Buddhism. Ibland beskylld Buddhismen för att vara samhällsfrånvänd och allt för inriktad på individen, ofta symboliseras det av en världsfrånvänd munk, djupt försjunken i meditationen.

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013

2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013 2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013 Iyengar Yogacenter i Stockholm, kommer att starta en 2-årig fördjupningskurs i Iyengar Yoga med Monica Haar, Certifierad

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Vi i styrelsen önskar er alla en riktigt njutbar sommar. Särskilt välkomnar vi våra nya medlemmar. Marita Idh-Gauntlett/ Ordförande

Vi i styrelsen önskar er alla en riktigt njutbar sommar. Särskilt välkomnar vi våra nya medlemmar. Marita Idh-Gauntlett/ Ordförande Program Hösten 2012 Bästa medlemmar Det här är min första introduktion till Höstprogrammet som ny ordförande. Våren har varit mycket intressant. Det har varit väldigt roligt att få vara delaktig i en sådan

Läs mer

I samband med den nationella anhörigdagen så ordnas det aktiviteter runt om i kommunerna.

I samband med den nationella anhörigdagen så ordnas det aktiviteter runt om i kommunerna. Hög luft, en del sol och en del regn hösten kryper närmare. Vi fortsätter att förena nytta med nöje och ordna aktiviteter, föreläsningar och deltar i olika brukarråd och dialoggrupper. Styrelsen Attention

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Själens kallelse Under dessa dagar frisläpps själens vibration, den du är. Vi kliver upp på berget och låter oss synas, det finns inget att dölja. Våra ord och våra handlingar

Läs mer

kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda

kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda 1 kontakt Församlingsexpedition Partille och Sävedalens församlingar Öppettider: mån, tis, tor 8-14, lunch 12-13. Ons

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Höstlovsaktiviteter. 29 oktober - 2 november

Höstlovsaktiviteter. 29 oktober - 2 november Höstlovsaktiviteter 29 oktober - 2 november Sjöbo bibliotek Bibliotekshäxan Bibliotekshäxan läser en spännande berättelse för dig som är 6-10 år. Ingen föranmälan. Fri entré. Plats: Sjöbo bibliotek, Gamla

Läs mer

Bodhicitta: Dharmas fulländning av Lama Thubten Yeshe

Bodhicitta: Dharmas fulländning av Lama Thubten Yeshe Bodhicitta: Dharmas fulländning av Lama Thubten Yeshe Den bästa Dharmaövningen, den mest underbara och väsentligaste, är utan tvekan bodhicitta 1. Jag tror att det är helt nödvändigt för oss att känna

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Välkommen till Mariebergs förskola. Såsom du själv vill bli behandlad ska du också behandla andra!

Välkommen till Mariebergs förskola. Såsom du själv vill bli behandlad ska du också behandla andra! Välkommen till Mariebergs förskola Såsom du själv vill bli behandlad ska du också behandla andra! 1 Syftet med denna arbetsplan är att alla som önskar ska få en inblick i verksamhetens mål och inriktning.

Läs mer

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start Schema Höst 2012 Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start MÅNDAG 13.00 14.15 Yoga, Fibromyalgi & RA** För alla ingen yogaerfarenhet krävs 1 Jennie V 40 16.45 18.15 Mjuk Yoga & Avspänning*

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE INBJUDAN TILL KEMILÄRARE Billerud Skärblacka 1-2 november 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för kemilärare Den 1-2 november (vecka 44) arrangerar Skogsindustrierna fortbildningsdagar

Läs mer

Församlingsbrev. Hösten 2009

Församlingsbrev. Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Församlingsbrev Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Ny kyrkoherde Kära församling! Det är er nye kyrkoherde som skriver denna hälsning, och det är väl på sin

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Några tankar om medkänsla. som jag ser det.

Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Frasen medkänsla och att släpa taget toppar säkert listan på 2000 talets New-age klichéer och den används även flitigt i den västerländska Buddhismen. Den används

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Hjärtats dagar Dessa dagar ligger fokus på att öppna hjärtat för att kunna omfamna och kommunicera med hela vårt jag. Jag delar tankesätt om att jag är skaparen och således

Läs mer

Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9. Kalvhagens Förskola. Läsåret 2009/2010

Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9. Kalvhagens Förskola. Läsåret 2009/2010 Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9 Kalvhagens Förskola Läsåret 2009/2010 Värdegrunden är hjärtat i vårt hälsoarbete Trygghet Respekt Kunskap Livsglädje Social kompetens

Läs mer

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani Björksäterkyrkan december 2015 - februari 2016 Människor med djup är vår tids brist. Det finns ett överflöd av intelligenta och begåvade människor i vår tid. Men djupa människor kan vi kanske räkna på

Läs mer

Londonprojektet 2015

Londonprojektet 2015 Londonprojektet 2015 För första gången någonsin på Stålforsskolan har elever i år fått möjligheten att besöka London i ett slags utbytessyfte med en brittisk skola samt för att få möjligheten att utforska

Läs mer

FörsamlingsNytt hösten 2010

FörsamlingsNytt hösten 2010 kyrkan.. Svenska.... BJARREDS FORSAMLING FörsamlingsNytt hösten 2010 Välkommen till Öppet Hus på Tallkotten! I Foto: Lynn-Marie Palm Redaktionen Öresundsvägen 9 23735 Bjärred Ansvarig utgivare: www.svenskakyrkan.se/bjarred

Läs mer

SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009

SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009 SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009 UPPSALA PONNYKLUBB Lunda Jälla 755 94 Uppsala Kontor 018-31 71 03 Mejl upk@telia.com Hemsida www.uppsalaponnyklubb.se SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009

Läs mer

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Kanehalls förskola är en plats för lek, lärande och utforskande där barnens behov och intressen styr verksamheten. En förskola som är mer bortalik än

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Schema Vår 2014. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start

Schema Vår 2014. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start Schema Vår 2014 Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start MÅN 17.00 18.30 Mjuk Yoga & Avspänning* För alla ingen yogaerfarenhet krävs 1 Jennie v 6 19.00 20.30 Dynamisk Hatha Flow*

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Reserapport från Barcelona VT-2013

Reserapport från Barcelona VT-2013 Reserapport från Barcelona VT-2013 Praktik på sjukhuset Vall d Hebron Patricia Sjuksköterskeprogrammet, termin 5 Universitat Autonoma de Barcelona, Spanien Erasmusgrupp Utsikt över Barcelona Parc Guell

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Seendets dagar Under dessa dagar kliver vi in i de seendes värld, att öppna upp sinnena för det synliga och det osynliga. Vi lär oss att se från olika nivåer av oss själva

Läs mer

Kalachakra. For World Peace. hela världens tibetaner samlas. 4 tidningen tibet 1 2012

Kalachakra. For World Peace. hela världens tibetaner samlas. 4 tidningen tibet 1 2012 4 tidningen tibet 1 2012 Kalachakra For World Peace hela världens tibetaner samlas Mer än 250 000 människor från hela världen samlades i Bodh Gaya, Bihar, i nordöstra Indien för att delta i Dalai lamas

Läs mer

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK BIBLIOTEKET måndagar och onsdagar kl 13-19 tisdagar kl 10-12, 13-19 torsdagar och fredagar kl 10-12, 13-17 tel 042-10 41 95 CAFÉET måndagar kl 13-15.30 tisdagar* och torsdagar** kl 9.30-12, 13-15.30 beställningar

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Body and Soul retreat i. Marocko

Body and Soul retreat i. Marocko Body and Soul retreat i Magiska Marocko 22-29 april 2015 Längtar du efter nya äventyr, stillhet och livsglädje? Behöver du komma bort från vardagen och dyka in en ny värld, fylld med Mindfulness, Yoga,

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

PM 1. Vendelsö Gymnastikförening och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL

PM 1. Vendelsö Gymnastikförening och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL PM1 9-10 april 2016 PM 1 Vendelsö Gymnastikförening och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig Information Information och upplysningar lämnas av: Arrangörsgruppen och Vendelsö GF kansli

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

GEMLABLADET. Årgång 8 Juni 2015 Ges ut av Gemla Samhällsråd Äntligen sommar!

GEMLABLADET. Årgång 8 Juni 2015 Ges ut av Gemla Samhällsråd Äntligen sommar! Mån 1 14.30 Tradition och liv på Solgården, Eva Carlsson Tors 4 14.00 16.00 Små och stora, Sommaraktivitet, Gemla församlingshem. 18.00 20.00 Stickcafé, Gemla församlingshem Tors 4 Träffpunkten 14.00-16.00

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Kundpanelrapport. Midsommar och maten

Kundpanelrapport. Midsommar och maten Kundpanelrapport Midsommar och maten Genomförd 11-16 juni Rapport 21 juni 2010 Bakgrund ICAs Kundpanel och den aktuella undersökningen Under hösten 2009 rekryterades sammanlagt 3 379 ICA-kunder till det

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Studieprogram Örebro

Studieprogram Örebro Studieprogram Örebro Vi tror på att Vi äldre lär äldre bäst! Webbsida Örebroklubben: orebro.seniornet.se Jan 2016 Terttu Bohlin Studiecirklar våren 2016 i Örebro Studiecirklarna bedrivs i grupper med ca

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98/10) som underlag. Vår vision Att ha den mest lustfyllda och lärorika verksamheten

Läs mer

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter Täby seniorcenter Aktuella aktiviteter taby.se/seniorcenter Välkommen till Täby seniorcenter Täby seniorcenter är en öppen kommunal verksamhet där du kan träffa andra seniorer. Vi har ett varierat utbud

Läs mer

Träningsdag och tider: Grupp 1 måndagar kl 16.45-17.30. Max 20 platser Grupp 2 måndagar kl 17.45-18.30. Max 20 platser

Träningsdag och tider: Grupp 1 måndagar kl 16.45-17.30. Max 20 platser Grupp 2 måndagar kl 17.45-18.30. Max 20 platser Välkommen till juniorsäsongen 2016 på Barsebäck Golf & Country Club! Precis som tidigare år har vi ett fullmatat juniorprogram där barn från 4 år är välkomna. Nedan finner ni all information och vid ev

Läs mer

JNM-kval 6 feb 2016 PM 1

JNM-kval 6 feb 2016 PM 1 JNM-kval 6 feb 2016 PM 1 Information Information och upplysningar lämnas av: PM 1 ABGS och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL JNM-kval 6 feb 2016 Lindåshallen, Göteborg

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS. inspiration & utbildning i Skåne under hösten 2012!

SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS. inspiration & utbildning i Skåne under hösten 2012! SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS inspiration & utbildning i Skåne under hösten 2012! Information Du som är Friskis&Svettis-funkis och vill gå på någon av inspirationsdagarna, anmäl dig till din förening

Läs mer

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet!

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Vintern har rasat ut, vår dvala är över och alla kryper ur sina bon när solens strålar lockar. Vårflöden bryter alla dämningarna, ljuset och värmen släpper alla

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Walk your Talk Under dessa dagar kastar vi oss ur boet och flyger vinge till vinge med den store anden, vi vet att våra egna vingar bär. Vi lär känna vår själsresa i detta

Läs mer

Yoga Meditation. Kurser i Sydsverige. www.yoga.se. Hösten 2009

Yoga Meditation. Kurser i Sydsverige. www.yoga.se. Hösten 2009 Yoga Meditation www.yoga.se Hösten 2009 Kurser i Sydsverige Jag skrattar när jag hör att fisken i sjön är törstig. Kabir Berika ditt liv med yoga Ju mer du är medveten om vad du består av, och ju mer du

Läs mer

Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a.

Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a. Inbjudan DM/JDM 28-29 maj 2011 Citadellbadet i Landskrona Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a. Härmed har vi i Landskrona Simsällskap nöjet

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer