Ljud - för större upplevelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ljud - för större upplevelse"

Transkript

1 Ljud - för större upplevelse Ljud och musik berikar vår tillvaro på många sätt: Med filmmusik görs sorgen i filmen starkare och glädjen större, musik till bilderna i ett bildspel skapar mer känsla. Varför inte använda ljud och musik i din presentation eller göra radio? Lars visar dig hur du gör detta möjligt. Datorn är ett utmärkt verktyg att spela in och redigera ljud med bra ljudkvalité. Med några få musklick i gratisprogrammet Audacity har du spelat in din eller någon annans röst. Sedan är det inte svårt att mixa tal, ljudeffekter och musik. Resultatet kan användas i PowerPoint, bildspel eller i en radio- och filmproduktion. De får fritt användas i skolan eller för ditt egna nöjes skull. I detta avsnitt tar vi också upp vad som gäller för musik enligt upphovs-rätten. I avsnittet Ljud och dramaturgi kan du följa ett exempel på hur man kan bygga upp en berättelse med dialog, musik, ljudeffekter och atmosfärsljud. På Multimediabyråns hemsida finns mängder av ljudeffekter och musikstycken att ladda ner. Ljud går igenom hur du Spelar in i programmet Audacity Redigerar ljud Använder mikrofoner och ljudformat Laddar ner gratis ljud och musik Gör ett radioprogram A Spela in och spela upp 1.Lyssna på ljud 2. Ljudinställningar 3. Ljudinspelaren 4. Redigera ljudet 5. spela in i Audacity 6. Redigering i Audacity B Mer om ljud 1. Mikrofoner 2. Ljudkvalité 3. Ljudformat 4. Ljud och upphovsrätt C Skapa, fixa och mixa 1. Ladda hem ljud 2. Effekter i Audacity 3. Skapa radioinslag 4. Egna ljudeffekter 5. Ljud och dramaturgi

2 A Spela in och spela upp Ljud finns alltid omkring oss. Skulle vi hamna i ett totalt ljudisolerat rum skulle många uppleva det som ganska obehagligt. Att använda ljud, till exempel sin röst för att kommunicera, är centralt i vår kultur. Faktiskt är det ju så att det första vi människor gör när vi föds är att skrika. Språket är ett viktigt verktyg för att förklara, fråga och förstå. Att spela in och dokumentera elevens språkliga utveckling kan vara ett värdefullt verktyg. Datorn är ett utmärkt redskap att spela in, strukturera och bevara det inspelade materialet i bra kvalité under en längre period. Men hur spelar man in? Förutom mikrofon går det att till datorn överföra ljud och musik från kassettbandspelare, skivspelare, MP3-spelare andra ljudkällor. Det är även möjligt att spela in den musik som kommer från datorn. Du kan spela in samtidigt som du lyssnar på något som kommer ur datorns högtalare utan mikrofon. Allt ljud från Internet går också att spela in. Vad ska man då göra med allt ljud? Ja, förutom att bränna en musik-cd, kan man göra spännande barnsagor och bildspel med musik, radioteater, radioprogram, filmmusik, med mera. Man kan även spela in när klassen spelar eller sjunger. Dessutom är det lätt att klippa och klistra i musiken, att lägga på effekter, att slå ihop olika ljud med varandra och att ändra tonhöjd utan att hastigheten ändras. Möjligheterna är många. Vi ska titta på några av dem.

3 1 Lyssna på ljud För att kunna lyssna på ljud och musik i datorn krävs ett eller flera program, beroende på i vilka format som ljuden är inspelade i. När man installerar Windows operativsystem följer programmet Windows Media Player med. Några andra vanliga program som används är Real Player och Quicktime. Förutom dessa tre finns en uppsjö av andra program att ladda hem gratis från Internet. Dessa program kan spela upp de flesta vanligaste ljudformaten på Internet. Några format är dock knutna till speciella program, till exempel är det nästan bara Real Player som kan spela upp.ra- och.rm-format. Det kan vara bra att känna till det finns olika format för olika program om det inte fungerar när du till exempel vill lyssna på nyheterna på Sveriges radio över Internet. Vad du ska tänka på om du installerar mediespelare, är att de gärna vill ta över och spela de flesta ljudformat. Resultatet kan bli att det nyinstallerade programmet spelar upp musiken istället för det program du är van vid. Det kan kännas irriterande då man äntligen har lärt sig hur det första programmet fungerar. Var därför observant vid installationen av en ny mediespelare.

4 2 Ljudinställningar Innan du börjar spela in ska du ansluta mikrofonen till ljudkortet på datorn. Det finns billiga och nätta mikrofoner för kr. Berätta i affären att du ska ansluta mikrofonen till en dator så att du får rätt kontakt. På en stationär dator sitter ljudkortet och mikrofonkontakten nästan alltid på datorns baksidan. Uttaget för mikrofon på ljudkortet brukar ha en liten mikrofon instansad ovanför. Ett vanligt ljudkort kan se ut så här: Blir det för svagt? Ställ in mikrofonförstärkning Som regel behöver enklare mikrofoner en förstärkning av signalen för att ge ett bra inspelningsresultat. Utan förstärkning kan inspelningen tyvär bli helt ohörbar. Denna funktion finns inbyggt operativsystemet. Mikrofonförstärkningen ställer man in via kontrollpanelen. I Windows XP gör du så här: 1. Klicka på Start 2. Välj Kontrollpanelen 3. Dubbelklicka på Ljud och ljudenheter 4. Bocka i rutan Visa volymikonen i Aktivitetsfältet 5. Välj fliken Ljudenheter 6. Vid Inspelning av ljud välj Volym 7. Klicka på Avancerat. (Syns inte Avancerat så klicka först på Alternativ -Avancerade kontroller så får du fram Avancerat. ) 8. Bocka i rutan Mikrofonförstärkning (Det kan även stå MIC Boost eller liknande) 9. Stäng det översta förnstret. 10. Bocka för Mikrofon för att välja den som källa Stäng alla fönster. Ta som vana att göra en kort testinspelning när du använder en ny dator eller mikrofon och prova både med och utan mikrofonförstärkning så minskar du risken för misslyckade inspelningar.

5 3 Ljudinspelaren Du ska nu göra en inspelning i programmet Windows Ljudinspelare. Det är ett litet inspelningsprogram som ingår i Windows. Först ska du se till att datorns högtalare är på. Om du läst föregående avsnitt om mikrofonförstärkning och gjort de inställningar jag gick igenom där så ska du ha en ikon för datorns högtalare nederst till höger på skärmen. Har du många ikoner nederst till höger kanske du först måste klicka på pilen för att se alla dolda ikoner. Klicka på högtalarikonen. Se till att rutan Ljud av inte är förbockad och att reglaget står ganska långt upp som på bilden. Nu ska du starta Ljudinspelaren. Leta dig fram till programmet och starta det. Gör så här: 1. Klicka på Start 2. Välj Alla program 3. Välj Tillbehör 4. Klicka på mappen Underhållning 5. Välj Ljudinspelaren Utan att titta närmare på programmet så prövar vi att spela in med en gång. Se till att mikrofonen är ansluten. Avståndet till mikrofonen ska vara runt cm. Klicka på den röda inspelningsknappen till höger i programmet. Börja prata. Inspelningen i programmet är begränsad till max 60 sekunder. Stäng av med knappen till vänster om inspelningsknappen när du är klar. Medan du pratar kan du se hur ljudvågorna ritas upp på den gröna ljudlinjen. Vill du fortsätta inspelningen efter 60 sekunder? Varje gång du klickar på den röda inspelningsknappen igen, så får du 60 sekunder till att spela in på. Dess läggs efter de första 60 sekunderna i ljudspåret. Använd mikrofonen på rätt sätt Lika viktigt som att göra rätt inställningar för inspelning i olika inspelningsprogram är det att placera mikrofonen rätt i förhållande till munnen. Håller man mikrofonen för nära och rakt framför munnen finns risk för att vissa ljud blir för starka och att ljudvågorna "slår i taket". Andning och suckar liksom konsonanter som "p", "b", och "t" orsakar ibland blås- eller puffljud som man bör undvika. Ha därför mikrofonen på centimeters avstånd. Får du blåsljud, placera mikrofonen lite vid sidan av munnen. Pröva dig fram. Ställ in inspelningsnivån i Ljudinspelaren Lyssna på inspelningen. Grundinställningen för ljudkvalitén ska ge ett godtagbart resultat och de gröna ljudvågorna ska vara lagom höga som på bilden ovan. Låter det inte bra är antagligen mikrofoninställningen fel. Är inspelningen för svag? Det kanske inte hörs något alls? (Vissa mikrofoner har on/offknapp). Kanske är den för hög och "går i taket? Gör så här:

6 Klicka på Redigera och välj Ljudegenskaper. Vid Inspelning av ljud klicka på knappen Volym. Se till att rutan Välj för mikrofon är ikryssad. Klicka och dra i reglaget för mikrofon upp eller ner för rätt ljudstyrka på inspelningen. (Du kan ha detta fönster uppe samtidigt som du arbetar i Ljudinspelaren).

7 Pröva att spela in igen. Glöm inte att spara när du är nöjd. Klicka på Arkiv - Spara.

8 4 Redigera ljudet I Ljudspelaren kan du göra några enkla redigeringar. Du kan klippa bort ljud i början eller i slutet av inspelningen, du kan ändra hastighet, spela ljudet baklänges och även lägga på ett eko. (När det gäller effekten eko har du ingen ångra-funktion. Spara eller kopiera därför ljudet och testa sedan att lägga på eko på din inspelning). Gör nu en enkel inspelning med lite tystnad i början. Denna tystnad ska du sedan ta bort. Dra i det vågräta reglaget (markerat i bilden) till rätt position. Gå till menyn Redigera och välj Ta bort före aktuell position. Detta är ett enkelt sätt att ta bort oönskat material från början eller slutet av en inspelning. Det går dock inte att radera i mitten av en inspelning med Ljudinspelaren. Kopiera och klistra in i Word Funktionen Kopiera i menyn Redigera erbjuder några intressanta fördelar: a. Om du vill pröva olika effekter kan du välja att kopiera din inspelning. När du vill ha tillbaka originalet, klickar du bara på Arkiv - Nytt och väljer sedan Redigera - Infoga urklipp. b. Välj att kopiera din inspelning med Redigera - Kopiera. Starta sedan Word eller annat Office-program. Sätt markören på lämpligt ställe i texten och välj Redigera - Klistra in. En högtalarikon blir inklippt i texten. När du dubbelklickar på ikonen spelas din inspelning upp. Den sparas också med Worddokumentet som kan skickas som bilaga till e-post. Vad säger att man bara kan ha med text och bild i ett Worddokument? Spara i annat format än wav Wav som är en förkortning av "wave" är det vanligaste ljudformatet i Windows. När du sparar din inspelning sparas den automatiskt i formatet wav. Har du ont om utrymme på din hårddisk, eller vill skicka inspelningen över Internet, kan det vara en bra idé att spara inspelningen i ett komprimerat format, exempelvis mp3. Om filen sparas i mp3-format blir filen 7-12 gånger mindre i storlek och går snabbare att skicka över nätet. Hur man konverterar till mp3-format kommer vi till lite senare.

9 5 Spela in i Audacity Audacity (eng. ådä siti, djärvhet, fräckhet) är ett gratis ljudredigeringsprogram, som gör det möjligt att spela in och mixa olika ljud- och musikspår. Börja med att starta Audacity. Följ sedan instruktionerna. Siffrorna inom parentes återfinner du i bilden nedan. Börja med att klicka och välj Hz (44 khz) (se siffra 1 i bilden). Se till att Mikrofon är vald bland de ljudkällor man kan välja (2). Till vänster om ordet "Mikrofon hittar du reglaget för inspelningsvolymen (3). Blir inspelningen för svag eller för stark, så kan du dra reglaget i sidled för att rätta till det. Du ställer in inspelningsnivån samtidigt som du spelar in. Det går tyvärr inte att ställa Audacity i pausläge och göra lämpliga inställningar. Gör en provinspelning innan du gör den riktiga inspelningen. Starta inspelningen genom att klicka på den röda inspelningsknappen (4), eller tryck R på tangentbordet. Börja prata i mikrofonen. Avståndet till mikrofonen bör vara centimeter. Audacity ritar upp ljudet digitalt. (Du ser inspelningsnivån på mätarpanelen i rött överst till höger, samtidigt som du spelar in). För att stanna inspelningen, klicka på gula stoppknappen (5) eller tryck S på tangentbordet. För att lyssna, klicka på den gröna knappen (6). För att justera volymen till högtalaren, flytta volymreglaget (7) i sidled. Ser du inte mätarpanelen? Ibland kan det hända att mätarpanelen inte är framme (bild nedan). Ser du inte den går du till Arkiv - Inställningar, klickar på fliken Gränssnitt och bockar för Använd mätarpanel. Klicka Ok. Spara i Audacity

10 När du är klar med din ljudfil måste du välja Arkiv - Exportera som wav. Ge filen ett namn och lägg den på din dator så har du en färdig.wav-fil. Väljer du att spara som vanligt med Arkiv - Spara får du ingen färdig ljudfil utan en projektfil som bara kan användas i Audacity. Detta använder du bara om du arbetar med flera ljudfiler på en gång eller tänker redigera mycket i din ljudfil och först när du är klar exportera till wav. Är din dator rätt konfigurerad för att kunna spara ljud i mp3-format, kan du också välja att Exportera som mp3. Då kan du både spela ljudfilen på datorn och i vilken mp3-spelare som helst. Läs hur du konfigurerar Audacity för detta i avsnittet Programvaror i PIM som du hittar på PIMs startsida. Spela in ljud från datorn Det mesta av ljud som kommer inifrån datorn kan man spela in, vare sig du lyssnar på en CD, midi-filer eller strömmande ljud (Real Audio-filer, mm). I Audacity spelar du in detta ljud, genom att istället för Mikrofon (2) välja Stereo Mixer (bild nedan) och klicka på den röda inspelningsknappen (4). Beroende på vilket ljudkort man använder, kan det istället för "Stereo mixer" stå What U hear eller Wave - utgångsmix eller liknande. Hittar du inget av alternativen får du pröva dig fram. Ljudet blir digitalt och kan sedan redigeras i Audacity. När du är klar, kan du använda ljudet i lämplig programvara som PowerPoint, till radioprogram eller på annat sätt, men tänk på upphovsrätten. Allt ljud är inte gratis. Hittar du inte Stereo Mixer? Finns inte Stereo Mixer som val i dropdown-menyn? Följ instruktionerna för hur du ställer in mikrofon-förstärkning. Istället för att klicka på knappen Avancerat, välj Alternativ överst t.v. och Egenskaper. Välj Inspelning och kryssa i rutan för Stereo Mixer. Välj OK. Klart!

11 6 Redigering i Audacity I det här avsnittet kommer vi att använda två av Audacitys verktyg. Du finner dem längst upp till vänster i programfönstret och du kan se vilket som är vilket genom att föra muspekaren över dem. Det första vi ska använda är zoomningsverktyget och det andra är markeringsverktyget. Om zoomningsverktyget är markerat och du klickar i ett ljudspår med vänster musknapp så zoomas ljudspåret in. Om du i stället klickar med höger musknapp så zoomas ljudspåret ut. Vill du markera något i ljudspåret så får du i stället se till att markeringsverktyget är markerat. Om inspelningen fortsätter längre än vad som får plats att visas i programfönstret, ser man inte hur lång inspelningen blir. Däremot ser man att rullningslisten (bild nedan) i programfönstrets nederkant ändras under inspelningens gång. Nu ska vi se hur lång inspelningen är i sekunder. Det gör du genom att Gå till menyn Visa. Välj Anpassa till fönster så får hela ljudspåret plats i fönstret och du kan se hur långt det är. På tidslinjalen kan man då se att inspelningen är drygt 50 sekunder lång. För att kunna arbeta med dina ljudspår så underlättar det om du kan orientera dig i ljudspåret. Du kan, som jag nämnde ovan, zooma in och ut om zoomningsverktyget är markerat, men det går också att göra genom att klicka på på någon av de inringade ikonerna på bilden nedan. Om du vill förflytta dig fram eller tillbaka i ljudspåret så använder du rullningslisten. Ta tag i listen och dra åt höger eller vänster. Vill du återigen se hela ljudspåret så går du upp i Visamenyn och väljer Anpassa till fönster. Markera och klippa ett avsnitt Lyssna dig fram till det avsnitt som du vill ta bort eller redigera på annat sätt. Zooma in med zoomningsverktyget så du kan avgränsa och markera det avsnitt du vill redigera. Välj markeringsverktyget och klicka och dra, så markeras avsnittet med grått. Genom att klicka på Spela (eller tryck mellanslag) så spelas bara själva

12 markeringen upp. Nu går det att göra en mängd olika förändringar med markeringen. Men vi väljer att bara klippa bort det markerade avsnittet. Gå till Redigera och välj Klipp ut. Om du gör någon förändring som du inte är nöjd med kan du alltid gå upp i Redigeramenyn och välja Ångra. I Audacity kan du ångra i flera led, inte bara det senaste du gjorde. Flytta eller kopiera ett avsnitt Förutom att klippa bort delar av inspelningen, kan det ibland vara praktiskt att kunna flytta om i inspelningen. Markera ett avsnitt, genom att klicka och dra med markeringsverktyget. Vill du flytta avsnittet till en annan del av inspelningen, välj Redigera och Klipp ut. Sätt dit strecket med markeringsverktyget på en annan lämplig plats i inspelningen och klistra in avsnittet med Redigera - Klistra in. Vill du kopiera, välj Redigera - Kopiera.

13 B Mer om ljud Det finns olika typer av mikrofoner och ljudkort. För skolbruk räcker det mer än väl att använda enklare mikrofoner och det ljudkort som sitter i datorn för att få ett bra resultat. Vill man däremot använda datorn som en inspelningsstudio, där man spela in musiker och blandar olika typer av musik, exempelvis midi och wav, bör man köpa ett ljudkort som är anpassat till sådan verksamhet. Detta gäller också mikrofoner. Ljud kan sparas i en mängd olika format på datorn. Som om det inte var nog, så kan kvalitén också variera mycket inom ett ljudformat. Men vi ska försöka reda ut härvan.

14 1 Mikrofoner Det finns i princip två sorters mikrofoner: dynamiska mikrofoner och kondensatormikrofoner. En dynamisk mikrofon är egentligen en omvänd högtalare. Ljudet får ett membran att svänga. Membranet är fäst vid en spole som skapar den svaga ström som leds till datorn eller bandspelaren. Dynamiska mikrofoner används ofta till tal och sång. De är i regel billigare än kondensatormikrofoner, de är tåliga för stötar men är bara bra när de kan vara nära ljudkällan. En kondensatormikrofon har ett elektriskt ledande membran och kräver ström för att fungera. Antingen kommer strömmen från ett inbyggt batteri eller från någon annan yttre strömkälla som till exempel ett mixerbord. Kondensatormikrofonen reagerar snabbare än en dynamisk mikrofon på snabba ljud, till exempel ett trumslag. Signalen från kondensatormikrofonen är också starkare. De är ganska ömtåliga men bra på att ta upp ljud på upp till flera meters avstånd. Specialmikrofoner En mygga är en liten mikrofon som man oftast fäster på lämplig del av klädesplagget på bröstet. Psykologiskt fungerar den så att den inte upplevs som så besvärande, eftersom man inte ser mikrofonen när man blir intervjuad. Oftast tittar ju intervjuaren och den intervjuade varandra i ögonen. En stereomikrofon är en variant av en kondensatormikrofon som spelar in både från vänster och höger och ger en stereobild. De är i regel dyrare och förekommer inte så ofta. Denna typ av mikrofon kan rekommenderas när man spelar in en kör eller en orkester. Vad ska man då välja i första hand? Ofta har man flera olika sorter. En dynamisk av hyfsad kvalité är den mest användbara som allroundmikrofon inne eller ute, för intervjuer, solosång och textinläsning samt ljudeffekter. Ska man spela in en skolpjäs eller en kör behöver man dock använda kondensatormikrofoner. Har du ingen mikrofon men vill prova spela in med en gång? Fundera lite, kanske följde det med en enkel med datorn, videokameran eller med någon leksak? Jag är nästan säker på att du har en hemma i någon form.

15 2 Ljudkvalité I regel är det tre faktorer som har betydelse när vi pratar digital ljudkvalité: Samplingsfrekvens 8- eller 16-bitars ljud Komprimering (wma, mp3, ogg med flera) Samplingsfrekvensen anger hur många gånger datorn mäter ett ljud i sekunden. Dina gamla kassettband glider över bandspelarens tonhuvud och musiken läses av kontinuerligt. Det digitala ljudet fungerar på ett annat sätt och måste läsas av ett mycket stort antal gånger per sekund för att det ska bli riktigt bra kvalite. Samplingsfrekvensen för CD-kvalité anges som Hz (Hertz), det vill säga ljudet mäts gånger varje sekund. Detta uttalas 44 kilohertz (44kHz). Vid denna frekvens får man med allt ett mänskligt öra kan uppfatta. Man kan välja att spela in ljud med en lägre samplingsfrekvens på datorn, till exempel 22 khz. Det spar halva utrymmet men ljudet har sämre kvalité. Det brukar fungera bra för tal men sämre för musik. 8- eller 16-bitars ljud anger i hur många nivåer som ljudstyrkan (amplituden) mäts i. Jämför med en volymkontroll, ju fler nivåer eller steg på volymkontrollen desto noggrannare mätning men också desto större plats på hårddisken. Siffran 8 innebär att ljudstyrkan mäts i 256 nivåer. Det kan låta mycket, men 16-bitars inspelning ger nivåer vilket är mer än vad vi människor kan höra skillnad på. CD-kvalité bygger på 16-bitars ljud. Olika samplingsfrekvens i Audacity Ta för vana att inte blanda ljud och musik med olika samplingsfrekvens. Flera program där man arbetar med både musik och ljud utgår från att alla ljudfilerna ska ha samma samplingsfrekvens. I Audacity går det dock att blanda. Välj samplingsfrekvens att spara i Vill du byta samplingsfrekvens på en ljudfil så gör så här: 1. Importera ljudfilen i Audacity genom att välja Projekt - Importera ljudfil. 2. Välj den samplingsfrekvens du vill spara filen i nere till vänster i Audacitys programfönster. 3. Gå till menyn Arkiv och välj Exportera som wav... (eller mp3). Döp din fil till ett nytt namn om du vill ha kvar ljudfilen i båda samplingsfrekvenserna och klicka på Spara. Var noga med att spara en kopia av originalfilen om det är något viktigt som du vet att du kommer behöva i något annat sammanhang. Precis som med bilder kan du inte få tillbaka originalkvalitén om du en gång "försämrat" och sparat över. Byter du från 44 khz till 22 khz och sparar kan du alltså inte få tillbaka originalkvalitén en annan gång.

16 3 Ljudformat När du dubbelklickar på en ljudfil, startas den mediespelare som datorn har associerat med ljudfilen och spelar upp den. Programmets ikon visas vid filnamnet. I bildexemplet ser du namnet på ljudfilen, dess ikon samt även den så kallade filändelsen, det vill säga de bokstäver och siffror som står efter punkten i filnamnet (wav, mid, au, wma med flera). Du kan också bara hålla muspekaren över ljudfilen och en inforuta som beskriver några av ljudfilens egenskaper dyker upp. De flesta datorer med Windows XP visar inte filändelser efter standardinstallation utan du måste själv ställa in så du ser de olika filformaten. Utan filändelser ser du inte någon skillnad på filformaten; du ser bara filnamnet och ikonen. Hur du ställer in så du ser filändelser hittar du i Hantera - B - 4 Filändelser. Okomprimerade ljudformat Wave eller.wav är det vanligaste okomprimerade ljudformatet till PC. När datorn startar upp eller stängs av är det wav-filer som spelas upp. Wav stöds av alla mediaspelare, men förekommer inte så ofta på Internet på grund av at de tar stor plats. Där är det bättre att använda något komprimerat format som inte tar så lång tid att ladda ner. Aiff eller.aif - standardformatet för okomprimerade ljudfiler på Apple-datorer. Stöds av de vanligaste mediaspelarprogrammen. Au eller.au - ett vanligt ljudformat på Unix-datorer. Stöds av de vanligaste mediaspelarprogrammen. Midi eller.mid - är inget ljudformat men du bör känna till vad det är då det rör musik och datorer. Midi är ett stumt skriftspråk som möjliggör att syntar och annan midiutrustning kan samtala med varandra och med en dator. Det är inte ljud som lagras eller skickas med midi utan enbart styrsignaler för vilka toner som ska spelas var och när ungefär som en sångbok bara innehåller noter och text. Ljudet alstras sedan i synten eller i datorns ljudkort när midisignalerna kommer. Därför låter ett musikstycke bättre på datorer med bra ljudkort än datorer med billigare. Tack vare att midifilen inte innehåller något ljud utan bara siffror för tonhöjd, tonlängd med mera, blir filerna förnämligt små; en låt på tre minuter kan vara kring 30 KB medan samma låt i wav-format på cd är runt 1000 gånger större. Komprimerade ljudformat Komprimering eller inte komprimering, det är frågan. För det mesta försämras ljudet vid komprimering. Frågan är dock om vi hör försämringen av ljudet eller inte. Fördelen är i alla fall att filerna blir mycket mindre och fler låtar får plats på hårddisken eller i mp3-spelaren. Självklart går det fortare att skicka en komprimerad låt på Internet än en okomprimerad.

17 Av alla olika komprimerade ljudformat nämner vi här tre stycken:.mp3 - det vanligaste komprimerade ljudformatet. I standardläge (128 kbits) blir en okomprimerad ljudfil ungefär gånger mindre i storlek vid komprimering. Komprimeringsgraden kan ställas åt båda hållen bättre ljudkvalité men större ljudfil eller tvärtom. Mp3-formatet stöds av många ljudredigeringsprogram..wma - Windows komprimerade ljudformat. Många mp3-spelare kan spela upp musik i både wma och mp3. Wma-formatet stöds inte av flera ljudredigeringsprogram..ogg med flera Medan Microsoft äger rätten till wma-formatet och en annan grupp äger mp3-formatet har ogg utvecklats för att bland annat kunna distribueras gratis. En anledning är att om användningen av komprimerade ljudformat avgiftsbeläggs så finns ogg-formatet som ett gratis alternativ. Det finns fler gratisformat men.ogg är vanligast. Många mp3-spelare stödjer inte ogg-formatet. Formatet stöds dock av Audacity ljudredigeringsprogram.

18 4 Upphovsrätt Det finns mycket musik att ladda ner från Internet. Dels finns webbplatser med gratismusik och dels lägger vissa artister ut sina låtar för gratis nedladdning. Det största diskussionsämnet har gällt hemladdning av musik på Internet via så kallade peer to peer -program. Enkelt uttryckt har man med vissa program kunnat logga in och söka efter låtar hos andra användare och därigenom kunnat tanka ner musik som andra gjort tillgängliga på sin egen dator. Detta får till följd att musik kopieras utan att upphovsmannen får någon ekonomisk ersättning trots att han eller hon har upphovsrätten till sin musik. Förslag på åtstramningar av upphovsrätten sker löpande vilket gör att från den 1 juli -05 gäller vissa ändringar Här har vi sammanställt några punkter som gäller för upphovsrätt till musik. Upphovsrättslagen gäller alla upphovsmän till musik, oavsett nationalitet. Upphovsrättslagen ger upphovsmannen ensamrätt att bestämma över verket. Så länge som upphovsmannen lever får ingen framställa exemplar eller sprida musiken utan upphovsmannens tillstånd. Upphovsrätten till musiken gäller till utgången av det 70: e året efter att upphovsmannen har avlidit. Därefter är verket fritt. Ett verk får inte återges på ett sådant sätt så att det kränker den andliga odlingens intressen, det vill säga återges på ett icke acceptabelt sätt. Enligt 12 : Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål. Man får inte för eget bruk låta en utomstående framställa kopior av musikaliska verk eller filmverk. Att inga exemplar får framställas utan upphovsmannens tillstånd förrän 70 år efter upphovsmannens död innebär alltså också att du inte får göra egna inspelningar av musik och sprida dem. Det finns dock undantag just vad gäller undervisning: lärare och elever får göra upptagningar av sina egna framföranden av verk för undervisningsändamål. Du får alltså dokumentera elevernas musicerande oavsett vilken musik de framför, om syftet är att dokumentationen ska användas i undervisningen. Däremot får upptagningarna inte användas för andra ändamål. Om ni vill spela in en skiva där elever framför musik och sedan kunna sälja den krävs tillstånd från skivbolag och STIM.

19 C Skapa, fixa och mixa Det finns många anledningar till att använda musik i undervisningen; man kanske behöver musik till ett bildspel, som stämningsmusik i den egenhändigt gjorda filmen, i teaterpjäsen eller som jingel och pausmusik mellan de olika inslagen i ett radioprogram. Listan kan göras längre. Musik är ett snabbt och effektivt medel att försätta en publik i lämplig stämning före och under ett framförande. Är du Mac-ägare kan du jämte Audacity även använda programmet GarageBand för alla typer av ljudproduktioner. GarageBand ingår i ilife-serien, så om du köpt din dator nyligen har du redan programmet. Multimediabyrån erbjuder kurser i GarageBand både som ett radiopodcastverktyg och som ett musikprogram.

20 1 Ladda hem ljud På Multimediabyråns webbsida finns, förutom en mängd kurser, program och pedagogiska idéer, också en mängd material att ladda hem och använda gratis i icke-kommersiellt syfte. Bland annat finns en mängd musikstycken, jinglar och olika ljudeffekter. Gå till Ladda hem musik Kompositören till de nedladdningsbara musikstyckena heter Karl Malbert. Du hittar musiken genom att gå till Arkivet och klicka på Musik. I menyn till vänster hittar du flera olika kategorier med olika typer av teman eller stämningslägen. För att lyssna på en låt klickar du på den röda dubbelpilen framför låtens titel. Musiken är sparad i två olika format: wav och mp3. För att göra en lång diskussion kort, rekommenderas du att ladda ner musiken i mp3-format. Dels går det fortare att ladda ner, dels stödjer de flesta program som använder olika ljudformat mp3. Somliga stycken har beteckningen "loop"; med det menas att dessa stycken är anpassade för att "läggas på rad". Du kan alltså anpassa längden på ett sådant musikstycke. För mer information om att loopa musik, se denna kortkurs. Obs! Loop-stycken bör laddas ned i wav-format. För att spara musikstycket på din dator, högerklicka på det filformat du vill ha och välj Spara mål som. Spara musiken på lämpligt ställe på din hårddisk. Du kan importera musiken i Audacity och klippa till lämplig längd. Hur du kan ändra musiken på annat sätt tittar vi på längre fram i kursen. Ladda hem ljudeffekter I Arkivet hittar du också en del ljudeffekter. För att ladda hem dem måste du vara inloggad. Börja med att logga in genom att klicka på Logga in / ut i vänstermenyn. Har du inget lösenord så registrerar du dig genom att klicka på den länk du hittar vid inloggningen.

21 Efter att du loggat in kan du välja arkivet Ljudeffekter och börja söka. Ljudeffekterna ligger ordnade i kategorier. Välj en kategori och klicka sedan på Sök. Du kan också söka genom att skriva in ett ord du letar efter. I så fall är det bra att ställa in kategorirutan på Alla kategorier, annars hittar du bara effekter som finns i den valda kategorin. När du hittar ett ljud du är intresserad av klickar du på rubriken. Om du är inloggad kan du sedan ladda hem det genom att klicka med höger musknapp på texten Ladda hem och välja Spara mål som. Du kan nu importera ljudet i Audacity och arbeta vidare med det där. Hur du kan ändra ljudet på olika sätt tittar vi på längre fram i kursen.

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Trädet 3 - bruksanvisning

Trädet 3 - bruksanvisning Trädet 3 - bruksanvisning 1 Introduktion... 3 Systemkrav... 4 Avinstallation / modifiering:... 6 Installation av digital penna... 6 Starta programmet... 6 Menyfönstret... 7 Lärarinställningar... 7 Var

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

DTR1210 100 poäng. Version 1.01. Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1

DTR1210 100 poäng. Version 1.01. Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1 DTR1210 100 poäng Version 1.01 Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1 Innehållsförteckning DEL 1 PLANERA EN MEDIEPRODUKTION... 4 INLEDNING... 5 PLANERING... 6 Val av media...6 Produktionsorganisation...7

Läs mer

Bruksanvisning EasyMail

Bruksanvisning EasyMail Bruksanvisning EasyMail Handitek Innehållsförteckning Introduktion...4 Bakgrund...5 Utrustning...5 Installation...5 Registrera programmet när demoversion finns installerad...6 Allmänt om Internet och mail...6

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

Manual. Introduktion. Om du vill läsa manualen på ett annat språk än svenska eller senare upplagor av den kan du gå in på webbplatsen www.bones.ch.

Manual. Introduktion. Om du vill läsa manualen på ett annat språk än svenska eller senare upplagor av den kan du gå in på webbplatsen www.bones.ch. Manual Introduktion Den här manualen ger en heltäckande beskrivning av Milestone 312. Om du bara vill ha en kortare introduktion för att komma igång med att använda spelaren räcker det att läsa snabbguiden

Läs mer

Hur man gör för att sända podradio. Utrustning. Mjukvara

Hur man gör för att sända podradio. Utrustning. Mjukvara Hur man gör för att sända podradio Jag tänkte berätta hur jag kopplat upp min utrustning, vilka program jag kör och vad jag har för inställningar. Tanken är att du som läser detta och är sugen på att börja

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Windows Datorns delar Skrivbordet

Windows Datorns delar Skrivbordet Windows Datorns delar Skrivbordet Mushantering Tangentbord Fönster Mappar och filer Kopiera och flytta Lathunden är anpassad för Kumla kommun Innehållet är avgränsat till datorer utan tryckskärm Anställd

Läs mer

STUDIEMATERIAL. Webbpublicering. Ingrid Hallman, Merja Pikkuaho. Mars 2001. Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser

STUDIEMATERIAL. Webbpublicering. Ingrid Hallman, Merja Pikkuaho. Mars 2001. Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser STUDIEMATERIAL Webbpublicering Ingrid Hallman, Merja Pikkuaho Mars 2001 Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, Sweden. Det material

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Linux Mint 14 Nadia Svensk version: Zwopper och Jan-Olof Sidan 1 av 30 Innehållsförteckning INTRODUKTION TILL LINUX MINT... 3 Historia...3 Syfte...3 Versionsnummer

Läs mer

HANDLEDNING KONTAKT. Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles

HANDLEDNING KONTAKT. Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles HANDLEDNING KONTAKT Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles Lund 046-270 48 00 Stockholm 08-562 776 00 Göteborg 031-712 44 00 info@lundalogik.se www.lundalogik.se 1 HANDBOKENS

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur Redaktör: Mattias Vepsä Text och research: Thor Rutgersson Grafisk form: Andreas Kjellander Illustrationer: all-silhouetts.com & Sthlm Connection Arbetarnas Bildningsförbund 2014 INNEHÅLL Inledning 3 Steg

Läs mer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer 2014 Innehåll ipad grunder ipad inställningar Surfa på ipad Läsa på ipad Dela filer från ipad Kommunicera i realtid ipad kamera Skriva på ipad Skapa filmer

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Dautagrunder Windows Vista

Dautagrunder Windows Vista 2011 Dautagrunder Windows Vista Torsten Nilsson Thor Stone Education 2011-09-20 Grunderna i Windows Vista: alla avsnitt Syftet med avsnitten i Grunderna för Windows är att ge en introduktion till persondatorer

Läs mer

Lexia 4 Handbok. Olle Gunnilstam & Martti Mårtens Stiftelsen Stora Sköndal 2010 4.33 www.lexia.nu

Lexia 4 Handbok. Olle Gunnilstam & Martti Mårtens Stiftelsen Stora Sköndal 2010 4.33 www.lexia.nu Lexia 4 Handbok Olle Gunnilstam & Martti Mårtens Stiftelsen Stora Sköndal 2010 4.33 www.lexia.nu 2 3 FÖRORD Välkommen! Lexia är ett flexibelt datorprogram som låter dig tillrättalägga träning av språklig

Läs mer

PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2009 Widgit pictures Widgit Software 2009 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2009 We would like to

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer