Gör ditt nästa drag så som beskrivits ovan. Tryck STOP när Du vill för att stänga av datorn. Lycka till med partiet!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gör ditt nästa drag så som beskrivits ovan. Tryck STOP när Du vill för att stänga av datorn. Lycka till med partiet!"

Transkript

1 Bruksanvisning KOM IGÅNG SNABBT! För att snabbt komma igång med Ditt första parti, utan att läsa hela bruksamvisningen, gå först igenom följande Quick Start Guide!, 1 Anslut AC adaptern (bifogad) eller ladda datorn med sex AA (Type AM3/R6) batterier. Var noga med att batteriernas poler hamnar rätt. 2 Tryck GO för att starta ett parti. Om datorn inte reagerar, tryck i hålet som är märkt ACL på enhetens övre kant (bredvid adapterdelen), så som beskrivs i kapitel 1.1 och Sätt upp schackpjäserna i utgångsställningen för ett nytt parti med de vita pjäserna närmast Dig. 4 För att göra datorn klar för ett NEW GAME (nytt parti), tryck CLEAR och ENTER samtidigt. 5 Gör Dina drag på brädet genom att mjukt trycka på från- och till rutorna vid varje drag. 6 Så snart datorn gjort ett drag visas detta i displayen. Två brädlampor tänds också för att markera rad och linje för den pjäs som ska flyttas. Tryck mjukt ner datorns pjäs på de utpekade från-och till fälten för att utföra datordraget. Det är det hela! Gör ditt nästa drag så som beskrivits ovan. Tryck STOP när Du vill för att stänga av datorn. Lycka till med partiet! 3 TANGENTER OCH FUNKTIONER 1. SENSORBRÄDE: Varje ruta innehåller en sensor som automatiskt registrerar när en pjäs flyttas. Vissa rutor kan också användas i Level Mode och Option Mode för att välja nivåer och inställningar. 2. ACL (Reset): På datorns ovansida (intill adaptordelen). Används för att avlägsna statisk elektricitet efter att nya batterier satts i. 3. ADAPTERDEL: Hållare för Mephisto adapter. 4. BATTERIFACK: Anpassat för sex iaai (Type AM#/R3) batterier. 5. LCD DISPLAY FÖNSTER: Används för att visa drag och draginformation under partiet. Används dessutom för att välja nivåer och inställningar, bekräfta pjäsplaceringar, ställa upp ställningar, roterande display och annan partiinformation.

2 6. SPELTANGENTER. a. GO-TANGENT: TRYCK FÖR ATT STARTA DATORN. b. STOP-TANGENT: Tryck för att stänga av datorn. När datorn är stängd sparar den i minnet den senaste ställningen på brädet, och dragen från partiet (upp till ca. 200 halvdrag) i upp till ett helt år. c LEVEL-TANGENT: Tryck för att komma till Level Mode. I Level Mode, tryck LEVEL för att hoppa över åtta nivåer i taget. d. PJÄS- SYMBOL-TANGENTER: Används för att bekräfta och ställa upp ställningar. Används ocksså vid bondeförvandling. e. POSITION-TANGENT: Tryck för att komma i Position Mode för att sätta upp eller ändra ställningar på brädet. f. OPTION-TANGENT: Tryck för att komma till Option Mode för tillgång till parti- och displaymöjligheter. g. INFO-TANGENT: Tryck för att komma till Info Mode för att visa partiinformation och se datorn tänka. h. TAKE BACK-TANGENT: Tryck för att ta tillbaka ett drag (av antingen vit eller svart). Du kan ta tillbaka upp till 200 halvdrag.. i. BLACK/+ og WHITE/- TANGENTER: Tryck för att ändra en nivå i taget i Level Mode och tryck för att bläddra genom inställningarna i Option Mode och Info Mode. Används också för att välja färg i Position Mode. j. CLEAR-TANGENT: Tryck för att lämna Optio Verify, Two Player och Position Mode. Tryck för att lämna Level Mode utan att ändra nivå (om du inte har tryckt på brädets fält för att byta nivå). I så fall ger ett tryck på CLEAR samma effekt som ENTER och väljer den nya nivån. ). Tryck samtidigt på ENTER-TANGENTEN för att nollställa och starta ett nytt parti.. k. ENTER-TANGENTEN: Tryck för att byta färg med datorn; tryck medan datorn tänker för att tvinga den att göra ett drag. Används också till att städa upp brädet i Position Mode, och att slå inställningarna av och på i Option Mode., för att hoppa fram och tillbaka i ett parti i Two Player Mode och för att lämna Level Mode efter att ha valt en ny nivå. Tryck ner tillsammans med CLEAR-TANGENTEN för att nollställa och starta ett nytt parti l. NYTT PARTI: Tryck och håll på CLEAR och därefter på ENTER för att nollställa datorn för ett nytt parti. Släpp först upp ENTER och därefter CLEAR. 7. BRÄDETS LAMPOR: Används för att visa partidrag, återtagna drag och för att sätta upp eller bekräfta ställningar på brädet. EN SNABBTITT PÅ SPECIELLA FUNKTIONER! ï Starkt 64K program med en Elo rating på 2200 och idealisk för avancerade spelare! ï Innehåller en kraftfull 32 bit RISC mikroprocessor! ï De 256 olika nivåinställningarna betyder att du alltid kan höja din spelstyrka. ï Erbjuder 64 spelnivåer för inlärning, variation, och experimenterande inklusive Speed Chess (snabbschack), Tournament (turnering), Training (träning) ochb Problem Solving (problemlösning) och till och med de speciella Fun Levels som anpassats exakt för nybörjare!

3 ï Se hur datorn tänker; du kan se huvudvarianten, datorns värdering av den aktuella ställningen, analysdjupet och mycket annat! ï Behöver du en ledtråd? Be bara datorn föreslå ett drag! ï Ställa upp ställningar och problem för vidare undersökning. ï Använd den avancerade, blixtsnabba Selective Search, eller den kraftfulla Brute Force Search! ï Innehåller stora, användarvalda öppningsregister ï Coach Mode tillåter nybörjaren att lära sig under spelet och varnar för hot och förbiseenden! ï Innehåller schackur och en unik funktion för tickande ljud. ï Ta tillbaka upp till 200 halvdrag! ï Spela mot en motståndare med datorn som domare! ï Fantastisk problemlösare; upp till matt i 8 drag! ïsparar din senaste ställning och upp till ca. de 200 senaste halvdragen! ï Avancerad energbisparfunktion - Automatic Power Down - och inbyggd Power Management Intelligence hjälpewr till att spara ström och förlänger batteriernas överlevnadstid! ïfyra olika Fire Power Saving Mode inställningar förbättrar bredden i spelstyrkan genom att försämra datorns spel, medan ström sparas och batteriernas överlevnadstid blir 8 gånger längre! INTRODUkTION Gratulerar till köpet av denna spännande nya schackdator! Perfekt för alla typer av spelare, kan den här datorn bli precis vad du vill att den ska vara; en stark motståndare som testar spelstyrkan även hos avancerade spelare, en perfekt partner för medelstarka spelare eller en tålmodig schacklärare för nybörjare! Schack är ett mycket fascinerande spel och den här datorn innehåller en fantastisk mämngd funktioner som hjälper dej att njuta av spelet ännu mer. Så fortsätt nu, undersök möjligheterna efter behag, spela några fina partier och, framförallt, ha kul! 1. ATT KOMMA IGÅNG: DE GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONERNA 1 Börja med att sätta i batterierna eller ansluta adaptern Din dator använder sex iaai (Typ AM3/r6)batterieroch vi rekommenderar alkaline batterier för att uppnå längre användningstid. Se till att datorna är avstängd och sätt i batterierna så som visas på manualens framsidad. Tryck därefter Go för att slå på datorn. Efter att datorn testat brädets lampor och LLCDdisplay signalerar ett pip att den är klar för spel. Om datorn inte reagerar (statisk elektricitet kan får den att hänga sig), anävd då ett game eller ett annat spetsigt föremål för att trycka i det hål som är märkt ACL på datorns ovansida under minst en sekund. Detta nollställer datorn.

4 Management Intellegence. För att spara energi och förlänga batteriernas livslängd har denna dator en inbyggd Power Management Intelligence, med ett speciellt Power Saving Mode som används vid olika tidpunkter under ett parti. Du får ingen synlig indikation när denna funktion är i bruk. Däremot märker du att du behöver byta batterier mer sällan. Lägg märke till att denna funktion försvagar datorns spel. För ytterligare information om Power Saving Mode och hur denna kopplas bort, se Kapitel 6.2. För att kunna minska strömförbrukningen ytterligare kan Du också ansluta Auto Power Down funktionen, så som beskrivs i Kapitel 6.1. Denna funktion garanterar att datorn stänger av sig sajälv när det gått femton minuter utan tangenttryckning eller drag på brädet. Var vänlig använd endast den adapter som beskrivs i Kapitel 7.3, eftersom användning av annan adapter upphäver Dina garantivillkor. För att använda adaptern, tryck först STOP för att stänga av datorn, anslut därefter adapterkabeln till huvudströmkällan och först därefter ansluts adapterkabeln till datorn. Tryck GO för att starta datorn. Viktigt: För att garantera att innehållet i datorns minne inte går förlorat, se till att ha fungerande batterier i dtaorn även när adaptern är inkopplad. 2 Gör på följande sätt för att börja ett parti: a. Tryck GO för att starta datorn. b. Tryck CLEAR och ENTER för att återställa datorn inför ett nytt parti. GO to turn the computer on. Stääl sedan upp pjäserna i deras utgångsställningar, med de vita pjäserna närmast Dig. Om du är osäker om pjäsernas placering, titta i spelreglerna. c. För att göra ett drag, tryck mjukt på den pjäs Du vill flytta tilkls Du hör ett pip. Sensorbrädet känner igen pjäsen automatiskt, ocg brädets lampor tänds för att indikera den. Displayfönstret visar också färgen, pjäsen och och vilken ruta den står på. d. Ta pjäsen och tryck mjukt ner den på den ruta dit du flyttar den. Och andra pip hörs och datorn börjar tänka. Märk: Vid början av ett parti svarar datorn ofta omedelbart på flera nivåer, eftersom den gör drag som finns lagrade i öppningsregistret. För fullständig beskrivning se Section Så är det datorns tur När datorn drar piper den och visar draget i displayen. Den tänder också två brädlampor som visar den horisontala och den vertikala rad där pjäsen den tänker flytta står. Tryck försiktigt ner pjäsen på rutan tills Du hör ett pip. Datorn använder nu lamporna för att visa vart pjäsen ska flyttas hän. Flytta pjäsen till den utpekade rutan och tryck ner för att fullfölja datorns drag. Displayen visar färg, pjäs och drag. 4 Change Your Mind? Take Back! 4 Har du ångrat Dig? Ta tillbaka ditt drag! När som helst när det år din tur kan du trycka på TAKE BACK och därefter trycka på WHITE/- för att ta tillbaka draget. Displayen visar det återtagna draget och till-rutan visas

5 också med brädets lampor. Tryck ner den utpekade pjäsen på rutan varefter datorn visar var den kom ifrån. Tryck ner pjäsen på från-rutan för att fullfölja återtagandet av draget. Upprepa detta genom att trycka på WHITE/- och därefter genom att trycka på det utpekade fältet för att ta tillbaka flera drag. Du kan ta tillbaka ca 200 hajvdrag. För att när som helst återuppta partiet, tryck CLEAR och gör ett annat drag. Lägg märke till: När Du tagit tillbaka ett drag där Du slagit en pjäs, påminner datorn Dig om att sätta tillbaka den slagna pjäsen på brädet! Pjäsen och dess ruta visas i displayen och brädlamporna för den rutan tänds.sätt den slagna pjäsen tillbaka på brädet och tryck på rutan för att fullborda åtyertagandet av draget. 5 Partiet slut? Varför inte spela ett nytt parti?! Närhelst Du avslutat ett parti ( eller väljer att avbryta ett pågående parti) kan Du återställa datorn för att påbör ja ett nytt parti genom att trycka CLEAR och ENTER samtidigt. En serie av pipsignaler bekräftar att datorn är redo för ännu ett parti på samma spelnivå. 6 För lätt/svårt? Byt spelnivå! När datorn först slås på är den inställd på spelnivå 4 (5 sekunder per drag). Du kan emellertid välja vilken som helst av datorns 64 spelnivåer. För en detaljerad beskrivning av samtliga spelnivåer och hur man byter nivå, se Kapitel YTTERLIGARE MÖJLIGHETER 2.1 Indikation på vem som är vid draget. När datorn spelar svart blinkar en svart ruta i displayen medan den tänker. När datorn gjort sitt drag visas en fast vit ruta för att visa att vit nu är vid draget. Denna funktion gör det möjligt för Dig att snabbt se om datorn tänker eller ej och vem som är vid draget. 2.2 Slag av pjäser och speciella drag För att slå en pjäs, tryck ner den pjäs Du önskar flytta, ta bort den slagna pjäsen från brädet och tryck ner din pjäs på den ruta där den slagna pjäesen stod. Slag visas i displayen som t, ex. G6xH5. En Passant Vid slag en passant påminner datorn Dig om att avlägsna den slagna bonden genom att två av brädets lampor visar på dess ruta. Tryck ner den slagna bonden och ta bort den från brädet. Rockad Datorn känner automatiskt igen rockaden när kungen flyttats.efter att Du tryckt ner kungen på dess från och till rutor använder datorn brädets lampor för att påminna Dig om att flytta tornet. Tryck ner tornets från och till rutor och fullfölja draget. Notera: Kort kort rockad åt kungens håll visas som 0-0 och en lång rockad åt damens visas som Bondeförvandlingar

6 När Du förvandlar en bonde, tryck då först ner bonden på från-rutan som vanligt. För att förvandla till dam, tryck ner på till-rutan och tryck sedan på damtangenten. Datorn förvandlar automatiskt din bonde till dam. För att underförvandla bonden (till torn,löpare eller springare), följ samma grundläggande procedur. Tryck först ner på bondens från-ruta och därefter på dess till-ruta. Tryck sedan ner den pjässymboltangent som motsvarar den bondeförvandling du vill genomföra. Datorn känner omedelbart igen Din nya pjäs och börjat tänka på sitt nästa drag. Datorn kan också förvandla och underförvandla. När den förvandlar visas både bonden och den nya pjäsen. Kom ihåg att byta ut pjäsen på brädet efter bondeförvandlingen. 2.3 Illegala/Felaktiga drag Din dator accepterar aldrig olagliga drag. Om Du försöker göra ett sådant drag ger datorn ifrån sig ett dovt pip och brädets lampor och display indikerar den ruta pjäsen kom ifrån. Eftersom datorn inte tillåter Dig att flytta till en olaglig ruta kommer deh fullständigt ignorera en sådan ruta och vänta på ett legalt drag. Flytta antingen samma pjäs till en annan ruta eller tryck ner pjäsen på den ruta den kom ifrån och gör sedan ett annat drag. Om du inte utför ett drag korrekt kommer Du också att höra ett felpip och se ett felmeddelande. Detta indikerar att Du antingen försöker flytta en pjäs oalgligt eller försöker flytta datorns pjäs till en illegal ruta. Om datorn till exempel vill flytta en bonde från d7 till d5 och du trycker ner först d7 och sedan d6 visar displayen hastigt Er :d5, för att påpeka felet. Displayen återgår sedan till att visa draget d7-d5 igen och datorn förväntar sig att du ska trycka på d5 och fullborda draget. Om du trycker ner en pjäs och från-rutan visas i displayen, men du beslutar att inte göra draget, tryck då bara ännu en gång på samma ruta för att ta tillbaka det påbörjade draget. Gör sedan ett annat valfritt drag. Om du ångrar Dig efter att ha fullgjort hela draget, måste Du göra ta tillbaka så som beskrivs i Kapitel Schack, matt och remis När kungen står i schack visar datorn först draget precis som vanligt. När draget är utfört blinkar displayen CHECK under ett par sekunder, samtidigt som det schackgivande draget visas. Därefter återgår displayen till att visa klockan. Om datorn finner en forcerad matt mot Dig, visar den först sitt drag som vanligt. När draget bär utfört på brädet blinkar datorn sin mattannonsering under flera sekunder tillsammans med sitt drag (t. ex. =in 2 för matt i två drag). Därefter återgår displayen till att visa klockan. När ett parti slutat med matt piper datorn och displayen blinkar mate (tillsammans med det mattande draget eller klockan )) under en kort stund. Därefter återgår displayen till att visa klockan. Datorn känner igen remi genom patt, dragupprepning och enligt 50-dragsregeln. Om Du inte känner till dessa remiformer, till i Schackreglerna längst bak i manualen. Efter att en remi inträffat blinkar displayen under flera sekunder End för matt eller remi genom otillräckligt material, End:3 för dragupprepning och End:50 för remis enligt 50- dragsregeln tillsammans med drag- eller klockvisningen.

7 Notera: Även om datorn kan schackreglerna visar den inte schack, matt eller remis i Two Players Mode, och annonserar inte heller schack eller matt när det är datorns tur. 2.5 Avbryt datorns beräkningar För att avbryta datorns beräkningar, tryck på ENTER. Det tvingar datorn att spela det bästa drag den dittills funnit. Denna funktion kan vara till hjälp på en rad av de starkaste spelnivåerna, särskilt på Infinitenivån där datorn tänker i oändlighet om Du inte avbryter den. Notera: På Problem Solving-nivåerna, får inte ett tryck på ENTER datorn att göra ett drag. Istället avger datorn efter en kort stund ett felpip och displayen visa för att indikera att datorn blev avbruten innan den funnit en matt. För att fortsätta partiet, byt spelnivå. HAR DU PROBLEM? NÅGRA TIPS! Är det verkligen Ditt drag? Kontrollera färgsymbolen i displayfönstret - om rutan för datorns färg blinkar tänker datorn på sitt drag. Utförde Du datorns senaste drag felaktigt? Om displayen visar ett flemeddelande, Er : d5 t. ex, tryck då ner den utpekade rutan för att rätta till problemet och fullborda datorns drag. Piper datorn och envisas med att visa Dig från-rutan när Du försöker göra Ditt drag? Du försöker utföra ett otillåtet drag. Flytta antingen pjäsen till en annan ruta eller tryck ner den utpekade från-rutan igen för att ångra och gör sedan ett annat drag. Lita på datorn - den kan schackreglerna och kommer aldrig att tillåta ett illegalt drag! Är Du osäker på ställningen på brädet? Har några pjäser flyttats oavsiktligt? Använd Verify Mode för att kontrollera pjäsernas ställning För detaljer se kapitel 5.1. Står Din kung i schack? Om Din kung står i schack måste du åtgärda schacken innan du kan göra ett annat drag. Vägrar datorn flytta? Two Players Mode är aktiv. Tryck CLEAR en eller ett par gånger för att komma ur TPM. Gör sedan antingen Ditt drag eller tryck ENTER (om det är datorns tur att göra ett drag). PROVA TWO PLAYERS MODE! Spela igenom mästarpartier. Tryck CLEAR och sedan ENTER för att få datorns analys av varje ställning på brädet! Upprepa serier av drag för att studera dem. Studera bokvarieanter genom att spela dem manuellt på datorn. Spela mot en vän och låt datorn kontrollera så att ni båda följer reglerna och inte gör ottillåtna drag. 2.6 Byt färg med datorn Du kan byta färg med datorn när Du vill, även under partiet så ofta du vill. För att göra detta, tryck bara ENTER när det är Din tur. Datorn börjar omeddelbart fundera över nästa drag för Dig!

8 2.7 Öppningar Vid partiets början svarar datorn ofta direkt på många nivåer. Detta beror på att den spelar drag som den har lagrade i minnet. Datorns öppningar består av många drag och ställningar från stormästares partier. Om ställningen på brädet finns i datorns minne använder den ett drag ur minnet i stället för att tänka ut ett nytt drag. Din dator kan också hantera öpningsövergångar med hjälp av sin inbyggda Automatic Transposition Manager. En övergång mellan öppningar inträffar när en ställning som uppnåtts via en viss dragföljd också kan uppkomma via en annan följd av drag. Notera: Den här schackdatorn erbjuder ett unikt användarval för öppningsrepertoaren och Du kan till och med stänga av datorns öppningsbok om Du vill. För detaljer, se kapitel Partiminne Du kan avbryta ett parti närhelst Du vill genom att trycka STOP. Partiet avbryts och dtaorn lagrar Din aktuella ställning och parti (upp till ungefär 200 halvdrag). När Du slår på datorn igen kan Du fortsätta partiet i den ställning det avbröts! 2.9. To Players Mode Normalt svarar datorn med ett motdrag varje gång Du gör ett drag. Om Du går in i Two Players Mode genom att trycka TAKE BACK kan Du emellertid utföra hur många drag som helst ett och ett utan att låta datorn svara. Denna funktion kan användasa för att lägga in serier av drag för båda sidor eller för att återuppspela ett parti fram till en viss ställning. Den tillåter Dig också att spela mot en annan person med datorn som en domare som kontrollerar att Era drag är tillåtna. För att gå ur Two Players Mode, tryck CLEAR. Du kanske också vill gå tillbaka till en tidigare ställning (upp till cirka 200 halvdrag) och spela vidare från den. Detta är givetvis möjligt genom att återta drag ett och ett fram till den aktuella atällningen, som beskrivs i kapitel 1.4. Men Du kan också återta drag snabbare utan att göra det steg för steg, drag för drag. Dett sker genom att Du först trycker TAKE BACK för att komma in i Two Players mode. Tryck sedan ENTER för att komma fram till den slutliga ställningen i partiet eller bakåt till den första stälningen i datorns minne. Du kan också tryck TAKE BACK för att hoppa framåt tio drag ell hoppa till slut/start-posistionen i minnet. Tryck BLACK/+ eller WHITE/- för att gå fram eller tillbaka ett drag i taget. Tryck CLEAR när Du nått den önskade ställningen. Du kan sedan göra drag för båda sidor från den ställningen, eller trycka CLEAr igen för att för att gå ur Two Players Mode och spela mot datorn från den positionen. Om det är datorns tur att göra ett drag efter att Du gått ur Two Players Mode, tryck då ENTER. Notera: Om du behöver hjälp när Du spelar mot en annan spelare i Two Players Mode kan Du trycka INFO och datorn kommer att visa sitt föreslaghna drag med utvärdering, om det går Att tänka under motståndarens betänketid När Du spelar kanske Du lägger märke till att ibland besvarar Ditt drag omeddelbart, även i mittspelet på höga spelnivåer (när Power Saving Mode är avstängt). Detta beror på att datorn tänker på Din betänketid och använder Din tid för att själv göra upp planer och strategier. Den föröker förutsäga vilket drag Du kommer att göra och beräknar sedan sitt svar för detta drag medan Du fortfarande tänker. Om datorn gissat rätt har den ingen anledning att fortsätta tänka - den spelar det drag den redan funnit!

9 Du kan stänga av den här funktionen genom att välja en Power Saving Mode, så som beskrivs i kapitel SPELNIVÅER Din schackdator erbjuder 64 olika spelnivåer, inklusive nivåer för nöjesspel, turneringsspel, snabbschack, problemlösning, och till och med nivåer anpassade till nybörjare. När Du ställer in spelnivån, kom då ihåg att när datorn får längre betänketid för sina drag blir den starkare och spelar bättre, precis som en mänsklig schackspelare! Din schackdator har också en unik Power Saving funktion, som beskrivs i kapitel 6.2. Denna funktion förlänger avsevärt batteriernas livslängd, samtidigt som den breddar bredden på spelnivåerna till att omfatta 256 oilka nivåer. Att ställa in spelnivån Det finns två sätt att ställa in spelnivån. Du kan välja nivåer genom att använda speltangenterna eller brädets rutor. Vilken metod Du än använder, måste Du ändå trycka LEVEL först för att komma till Level Mode. Notera att byte av spelnivå alltid återställer schack-klockan. För att välja en nivå genom att använda speltangenterna, tryck först LEVEL och datorn visar den nuvarande spelnivån. För att överblicka samtliga spelnivåer, se nivåöversikten. Nivåerna finns också enskilt beskrivna i detta kapitel. När du går in i Level Mode för första gången är datorn automatiskt inställd på nivå 4 (med em genomsnittlig svarstid på 5 sekunder per drag) och displayen visar L0:05. Byt nivåerna en i taget genom att använda BLACK/+ och WHITE/- tangenterna. Som en genväg, tryck LEVEL upprepade gånger och hoppa åtta nivåer i taget. När displayen visar den önskade nivån, tryck ENTER för att hamna i ditt nivåval på datorn och lämna Level Mode. Notera: Om du trycker LEVEL men inte vill byta spelnivå, tryck CLEAR. Detta tillåter Dig att gå ur Level Mode utan att ändra spelnivå eller klockinställningar, även när datorn tänker. Ett annat sätt att byta spelnivå är att använda brädets rutor. Som visas på nivåöversikten motsvarar var och en av brädets 64 rutor en spelnivå. Tryck LEVEL för att gå in i Level Mode och tryck sedan en ruta för att aktivera en nivå, genom att använda översikten som guide. När du trycker ner den önskade rutan och nivån visas i displayen, tryck då ENTER för att lägga in ditt val i datorn och gå ur Level Mode. När du gör ditt nivåval via brädets rutor, tryck då CLEAR, vilket har samma effekt som att tryck ENTER - det lägger in ditt nivåval i datorn. Märk att byte av spelnivå återställer klockorna. Det rekommenderas inte att Du ändrar spelnivå medan datorn tänker. Om Du vill byta nivå, tryck då ENTER för att tvinga datorn att sluta räkna och gör datorns drag, eventuellt. Efter att ha tagit tillbaka datorns drag och bytt spelnivå, tryck ENTER för att få datorn att börja tänka på en ny nivå. 3.1 Normala spelnivåer (Rutorna A1-B8) NIVÅ TID PR. DRAG DISPLAY sekund... L 0: sekunder... L 0: sekunder... L 0:03

10 sekunder... L 0: sekunder... L 0: sekunder... L 0: sekunder... L 0: sekunder... L 0: sekunder... L 0: minut... L 1: minuter... L 1: minuter... L 2: minuter... L 3: minuter... L 5: minuter... L10: minuter... L15:00 När Du väljer en av de normala spelnivåerna, väljer du en genomsnittlig svarstid för datorn. Lägg märke till att genomsnittstiderna är beräknade över ett stort antal drag. I öppning och slutspel har datorn en tendens att spela snabbarte, men i komplicerade mittspelsställningar kan den ta längre tid på sig att göra ett drag. TIPPS OM HUR MAN VÄLJER SPELNIVÅ Är Du nybörjare? Börja med Fun Levels eller de lägre Training Levels. Dessa nivåer begränsar datorns sökdjup vilket leder till svagare spel och ger Dig en chans att lära Dig spelet och kanske till och med vinna! För att få ännu bättre vinstchanser, kombinera en av dessa nivåer med Power Saving funktionen så att datorn tänker kortare tid. För detaljer, se kapitek 6.2 Är du en medelstark eller stark spelare? Försök Normal eller Tournament nivåerna, ewller de högre Training Levels. Normal nivåerna når hela vägen från lätt motstånd till den svåra 15 minuters betänketiden.traing Levels tillåter Dig att ställa in Ditt önskade sökdjup - varefter du erövrat en nivå, gå vidare uppåt till nästa. Tournament Level är den mest utmanande nivån. Vill Du experimentera? Prova Speed Chess nivåerna för några snabba och spännande partier. Eller använd Problem Solving nivåerna för att lösa problem upp till matt i 8 drag - sök från en ställning i ett av Dina egna partier, eller ställ upp ett mattproblem för Din dator att lösa. 3.2 Tournament spelnivåer (Rutorna C1-C8) NIVÅ TID ANTAL DRAG DISPLAY t. 30 min. ÖÖÖ :30; t. 45 minööö :45; t. 45 minöööö40ö... 1:45; t. 30 minöööö35ö... 1:30; tööööööö ö... 2:00; t. 30 minöööö45...ö...ö... 2:30;45

11 tööööööö ö... 2:00; tööööööö öö...ö... 3:00;40 Turneringsnivåerna kräver att Du gör ett bestämt antal drag inom en given betänketid. Om en spelarev överskrider betänketiden innan han gjort det givna antalet drag piper datorn och displayen blinkar TIME. Samtidigt visas den överskridna betänketiden som anger att partiet är förlorat. Om Du så önskar kan Du välja att fortsätta partiet också efter att betänketiden gått ut. Märk: Om Du ställer in en Tournament Level kanske Du vill att datorns klocka ska visa nedräkning i ställer för använd tid. (se kapitel 6.1). När partitiden går ut går nedräkningsklockan automatiskt över till normal klockvisning. 3.3 Speed Chess (snabbschack) nivåer (Rutorna D1-D8) NIVÅ TID PER PARTI DISPLAY minuter... 0:05; minuter... 0:10; minuter... 0:15; minuter... 0:20; minuter... 0:30; minuter... 0:45; minuter... 1:00; minuter... 1:30;99 På SPEED CHESS (snabbschack) nivåerna spelas med en given betänketid för hela partiet. Om betänketiden överskrides piper datorn och displayen blinkar TIME (tillsammans med den överskridna betänketiden) och cisqar därmed att partiet är förlorat. Märk: Om Du väljer en Speed Chess nivå kan Du välja att ställa schackuret så att det visar resterande tid som nedräkning i ställeet för använd tid /se kapitel 6.1) När betänketiden tar slut stannar nedräkningen automatiskt och den normala tidsangivelsen visas i displayen. 8 VÄLJ DIN SPELNIVÅ FRÅN BRÄDETS 64 FÄLT NORMAL SPELNIVÅ (Gennemsnittlig tid per drag) TURNERINGSNIVÅ SNABBSCHACKNIVÅ

12 FUNNIVÅ/OBEGRÄNSADE NIVÅER PROBLEMLÖSNINGSNIVÅER TRÄNINGSNIVÅER (Analysdjup) 1 sekund per drag L0:1 2 sekunder per drag L0:2 3 sekunder per drag L0:3 5 sekunder per drag L0:5 10 sekunder per drag L0:10 15 sekunder per drag L0:15 20 sekunder per drag L0:20 30 sekund per drag L0:30 45 sekunder per drag L0:45 1 minut per drag L0: minut och 30 sekunder per drag L0: minuter per drag L0: minuter per drag L0:3.00

13 5 minuter per drag L0: minuter per drag L0: minuter per drag L0: drag på 1;30 1:30;40 35 drag på 1:45 1:45;35 40 drag på :45;40 40 drag på 2:00 2:00;40 45 drag på 2:30 2:30;45 50 drag på 2:00 2:00;50 40 drag på 3:00 3:00;40 5 minuter per parti 0:05;99 10 minuter per parti 0:10;99 15 minuter per parti 0:15;99 29 minuter per parti 0:20;99 30 minuter per parti 0:30;99 45 minuter per parti 0:45;99

14 60 minuter per parti 0:60;99 90 minuter per parti 1:30;99 Fun Nivå #1 Fun: 1 Fun Nivå #2 Fun: 2 Fun Nivå #3 Fun: 3 Fun Nivå #4 Fun: 4 Fun Nivå #5 Fun: 5 Fun nivå #6 Fun: 6 Fun Nivå #7 Fun: 7 Obegränsad Nivå 9:99;99 Matt i 1 Matt i 2 Matt i 3 Matt i 4 Matt i 5 Matt i 6 Matt i 7 Matt i 8

15 Analysdjup 1 halvdrag PLY:1 Analysdjup 2 halvdrag PLY:2 Analysdjup 3 halvdrag PLY:3 Analysdjup 4 halvdrag PLY:4 Analysdjup 5 halvdrag PLY:5 Analysdjup 6 halvdrag PLY:6 Analysdjup 7 halvdrag PLY:7 Analysdjup 8 halvdrag PLY:8 Analysdjup 9 halvdrag PLY:9 Analysdjup 10 halvdrag PLY:10 Analysdjup 11 halvdrag PLY:11 Analysdjup 12 halvdrag PLY:12 Analysdjup 13 halvdrag PLY:13 Analysdjup 14 halvdrag PLY:14 Analysdjup 15 halvdrag PLY:15 Analysdjup 16 halvdrag PLY:16

16 3.4 Fun nivåer (Rutorna E1-E7) NIVå TID PER PARTI DISPLAY sekund... Fun: sekunder...fun: sekunder...fun: sekunder...fun: sekunder...fun: sekunder...fun: sekunder...fun: 7 Dessa unika Fun Levels är tänkta speciellt för nybörjare och unga spelare - dessa nivåer tillåter den som kanske annars inte vinner något parti att hamna på den vinnande sidan som omväxling! På dessa Fun Levels beter sig datorn mycket mer mänskligt än de flesta datorer - den ger var och en chansen att vinna i en värld där schackmaskiner brukar vara skoningslösa och ofta mycket svåra att besegra. Även om den allmänna uppfattningen är att datorer aldrig gör misstag så kommer Din dator att göra detta på FUN LEVELS! Schackböcker ger ofta råd om grundläggande regler - ge inte bort material, flytta inte ut damen för tidigt och utveckla pjäserna innan Du startar ett angrepp. Ändå ser spelare sina motsåndare göra just så och klara av det! Fun Levels ger en möjlighet att träna på att bestraffa sådana typiska misstag, så att nybörjaren kan skärpa sitt spel mot kommande mänskliga motståndare. Olika handikapp finns inbyggda i Fun Levels, för att demonstrara vanliga nybörjarmisstag. Level 33 (Fun:1 i displayen) är den svagaste nivån. På den nivån värderas materialet så att datorn inte bara kommer att lämna pjäser ogarderade utan också aktivt försöka sätta bort dem. Att se datorn sätta bort damen är inte ovanligt på den här nivån! Nivåerna 34, 35 och 36 liknar nivå 33 i det att de ochså ger bort material, men inte fullt lika ofta. De börjar graadvis värdera pjäserna mer och mer och LEVEL 36 ger bara bort pjäser i sällsynta fall. PÅ Fun Levels 37 och 38 ger datorn inte frivilligt bort material. Här spelar den mer som en nybörjare som lärt sig spelets grunder och nivåerna blir sedan successivt smartare när det gäller materialet. Spelaren kommer att se datorn begå misstag som att flytta ut damen för tidigt, lämna pjäser ogarderade eller tillåta schack och/eller matt. Levels 37 till 39 är därför, även om de är smartare än Levels 33 till 36, i mångt och mycket Fun Levels som ger nybörjaren en chans att vinna. Även efter att en spelare behärskar Fun Levels kan de fortfarande ge värdefull träning. Ett parti kan starta i Fun Level t. ex. och när datorn gör ett dåligt drag, kan spelaren byta till Normal Level och försöka vinna partietr, men mot ett starkare motstånd på högre nivå. 3.5 Infinite Level (Ruta E8) NIVÅ TID DISPLAY Infinite... 9:99;99 På Infinite Level (oändlig) söker datorn tills dess den har hittat en forcerad matt (eller ett forcerat drag) tills den fullständigt analyserat ställningen till maximalt djup, eller tills Du

17 stoppar sökningen genom att trycka ENTER. Om sökningen stoppas gör datorn det drag den då anser vara det bästa. Använd Infinite Level för att låta datorn analysera komplicerade ställningar i timmar och dagar.! 3.6 Problem Solving Levels (Rutorna F1-F8) Nivå PROBLEM DISPLAY Matt i 1...=i: Matt i 2...=i: Matt i 3...=i: Matt i 4...=i: Matt i 5...=i: Matt i 6...=i: Matt i 7...=i: Matt i 8...=i:8 Väljer Du en av dessa nivåer aktiveras ett speciellt mattsökningsprogram. Om Du har en ställning där det kan finnas en mattoch Du vill att datorn ska hitta den, ställ in datorn på en av Problem Solving nivåerna. Din schackdator kan hitta matt i upp till 8 drag. Matt i 1-5 drag hittar den oftast snabbt, medan lösningar som kräver 6-8 drag kan ta en viss tid. Om det inte finns någon matt eller om datorn inte kan hitta den, piper datorn och displayen visar en serie streck (----). Du kan, om Du vill, fortsätta spela genom att byta nivå. 3.7 Training Levels (Rutorna G1-H8) NIVÅ DISPLAY NIVÅ DISPLAY PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY: PLY:16 På varje Training Level är datorns sökdjup begränsat till ett bestämt antal drag, så som visas här ovan. När Du bläddrar genom nivåerna, visar displayen PLY:s (=halvdrag) för varje nivå. Ett halvdrag är ett drag för en av spelarna. T. ex. söker datorn i nivå 49 till ett djup av ett individuellt drag och ser därmed ett drag framåt. På denna nivå kommer datorn därför ofta att förbise matt i ett drag. Detta ger datron lägre spelstyrka, men samtidigt får nybörjaren en chans att vinna! 4. PARTIINFORMATION I ett normalt parti schack skulle Du aldrig fråga motståndaren vilket drag han tänker göra och inte heller skulle Du fråga hur han bedömer den aktuella ställningen. Men när Du spelar mot en dator kan Du göra just detta! Du kan faktisk få en oerhörd mängd information om datorns tankeprocess - den visar Dig det drag den för ögonblicket

18 överväger, vilken fortsättning den förutspår efter det, sin bedömning av den aktuella ställningen, hur djupt den analyserar och myckete mer. Att studera datorns information kan lära Dig mer om schack! Att använda Info Mode Du kan få tillgång till all denna informationnär som helst genom att använda Info Mode. Om Du gör detta medan datorn tänker, kommer Du att se hur informationen i displayen förändras när datorn överväger andra drag och analyserar djupare. Vissa displayer ändras också om Du använder Info Mode när du själv är vid draget. Partiinformationen är indela i fyra grupper och genom att trycka INFO byter Du från en grupp till en annan. BLACK/+ och WHITE/ñ tangenterna kananvändas till att bläddra igenom informationen i var och en av grupperna, så som beskrivs i Info Mode-översikten i detta kapitel. När Du bekantat Dig med Info Mode, titta då i kapitel 6.3. för information om inställningarna i Rotating Display- funktionen. Om DU väljer denna funktion kommer datorn automatiskt att bläddra igenom den information som beskrivs nedan i sekundlånga intervall - varje gång den överväger ett drag kan Du faktiskt se datorn tänka högt! Märk: Det kan finnas tillfällen då viss partiinformation inte är tillgänglig. I dess fall kommer displayen att visa en serie streck (ñ ñ ñ ñ ñ ). 4.1 Huvudvariant Det första trycket på INFO visar Dig första draget i huvudvarianten (den förväntade varianten). Det första drag Du ser är det dragb som datorn här och nu funderar på att göra. Använd BLACK/+ och WHITE/ñ tangenterna för att se rersten av dragen. Huvudvarianten visas med ett maximalt analysdjup på 6 halvdrag eller tre drag från både vit och svart. 4.2 Information om datorns analyser Tryck INFO en andra gång för att få information om datorns analyser. Använd BLACK/+ och WHITE/ñ tangenterna för att bläddra igenom de olika displayerna, så som beskrivs i Info Mode-översikten i detta kapitel. 4.3 Schack-klockorna Ett tredje tryck på INFO ger Dig tillgång till schack-klockorna. Använd BLACK/+ och WHITE/- tangenterna för att bläddra igenom de olika inställningarna av klokcorna, så som visats i Info Mode-översikten. Schack-klockorna håller reda på tiden för båda sidor. Klockan stannat så fort du tar tillbaka ett drag, bekräftar en spelnivå, välger inställningar, bekräftar eller ställer upp en ställning, eller stänger av datorn. I samtliga dessa fall memorerar klockan tiderna och startar igen när spelet återupptas. Närhelst du trycker CLEAR och ENTER samtidigt för att återställa datorn inför ett nytt parti, återställs klockorna till 0:00,00. Lägg märke till: Tryck på CLEAR för att återstarta klockan när den har stannat efter att ha återgått från Normal Mode.

19 EN SNABBTITT PÅ INFO MODE! FOR INFORMATION OM HUVUDVARIANTEN: TRYCK P_ DISPLAY INFO(x1) Första draget i huvudvarianten SVART/+ Andra draget i huvudvarianten SVART/+ Tredje draget i huvudvarianten SVART/+ Fjärde draget i huvudvarianten SVART/+ Femte draget i huvudvarianten SVART/+ Sjätte draget i huvudvarianten FÖR INFORMATION OM DATORNS ANALYSER INFO(x2) Datorns värdering av den aktuella ställningen (siffran är baserad på att en bonde värderas till 1.0 poäng; ett positivt värde anger att vit har fördel). SVART/+ Två siffror: De aktuella sökdjupet (det antal enskilda drag som datorn räknar framåt); och antalet hittills analyserade drag. SVART/+ Drag som för ögonblicket analyseras. SVART/+ Antal drag som analyseras per sekund. FÖR INFORMATION OM SCHACKURET: TRYCK P_ DISPLAY INFO(x3) Förbrukad tid sedan det senaste draget gjordes. SVART/+ Förbrukad tid för vit. SVART/+ Förbrukad tid för svart. SVART/+ Vits återstående tid*. SVART/+ Svarts återstående tid*. *Endast på spelnivåerna Speed Chess och Tournament; på andra nivåer visar displayen ñ ñ ñ ñ. FÖR INFORMATION OM DRAGANTALET: TRYCK P_ DISPLAY INFO(x4) Antalet hittills spelade drag BLACK/+ eller WHITE/ñ Drag i pågående parti FÖR FÖRSLAG TILL ETT DRAG: TRYCK P_ DISPLAY INFO(när det är din tur) Föreslaget drag SAMMANSTÄLLNING AV ALLA INFO MODE DISPLAYS: TRYCK P_ DISPLAY ï INFO Första draget i huvudvarianten BLACK/+ Andra draget i huvudvarianten

20 BLACK/+ BLACK/+ BLACK/+ BLACK/+ ï INFO BLACK/+ BLACK/+ BLACK/+ ï INFO BLACK/+ BLACK/+ BLACK/+ BLACK/+ ï INFO Tredje draget i huvudvarianten Fjärde draget i huvudvarianten Femte draget i huvudvarianten Sjätte draget i huvudvarianten Datorns bedömning av den aktuella ställningen Analysdjup och antal analyserade drag Drag som för närvarande överväges Antal analyserede ställningar per sekund Förbrukad tid sedan senaste draget utfördes Förbrukad tid for vit Förbrukad tid for svart Vits resterende tid* Svarts resterande tid* Antalet drag som ska göras av svart BLACK/+ eller WHITE/ñ Drag i det pågående partiet ï INFO Föreslaget drag (när Du är vid draget) *Endast på SPEEDCHESS/TOURNAMENT-nivåerna. 4.4 Antalet drag Om Du trycker INFO en fjärde gång visar det antal svart drag som gjorts i partiet. Här kan DU använda BLACK/+ and WHITE/- tangenterna för att bläddra igenom de senaste dragen i det aktuella partiet (upp till 200 halvdrag). 4.5 Drag på förslag Om Du vill ha råd om ett speciell drag kan datorn föreslå Dig ett drag. Tryck INFO när det är Ditt drag och datorn visar det föreslagna draget. 5 BEKRÄFTA/STÄLLA UPP STÄLLNINGAR 5.1 Bekräfta ställningar Om Du skulle råka välta pjäser eller om Du tror att ställningen på brädet är felaktig, kan datorn bekräfta pjäsernas ställning för Dig. När det är Din tur, tryck då ner en av tangenterna med pjässymboler ( ). Datorn använder brädets lampor och dsiplayfönster för att visa var den första pjäsen av denna typ står. Lamporna visar rutan och displayen visar pjässymbolen, färgen och och rutans färg. tryck på samma pjässymbolstangent igen för att se var nästa pjäs av samma sort står. Alla de vita pjäserna visas först och därefter de svarta.. När det inte längre finns någon pjäs av aktuell typ slocknar lamporna och bara pjässymbolen visas i displayen.

21 Upprepa ovanstående procedur, om Du vill, genom att använda en av de övriga pjässymboltangenterna, tills hela ställningen på brädet är bekräftad. Tryck sedan CLEAR för att återgå till normalt spel. 5.2 Ändra och ställa upp ställningar Din schackdator tillåter Dig att ställa upp särkilda ställningar på brädet att spela från, eller problem som Du vill att datorn ska lösa åt Dig. Tryck POSITION MODE för att aktivera denna funktion och displayen visar -POS-. Du kan ändra eller ställa upp en ställning när som helst under partiet, när det är Ditt drag. Tryck alltid CLEAR efter att Du ställt upp önskad ställning, för att lämna Position Mode. För att ta bort en pjäs från brädet, tryck mjukt ner pjäsen på sin ruta och ta avlägsna den. Observera att displayen visar typ av pjäs och färg, tillsammans med ett minustecken och den aktuella rutan. För att flytta en pjäs från en ruta till en annan, tryck ner pjäsen på dess originalruta, lyft upp den och tryck ner den på den nya rutan. När Du gör detta visar displayen ett minustecken för den första rutan och ett plustecken för den andra. För att ställa en pjäs till på brädet, tryck först PIECE SYMBOL-tangenten för den pjäsen. Försäkra Dig om att displayen visar rätt färgsymbol för pjäsen Du vill ställa upp: Om den inte gör detta tryck BLACK/+ eller WHITE/- tangenten för att ändra färgen. När displayen visar rätt pjästyp och färg, ställ då ner pjäsen på den valda rutan och tryck mjukt. För att ställa upp ännu en pjäs av samma typ, tryck bara ner en annan ruta. För att ställa upp en pjäs av annan typ, tryck en annan pjässymbolstangent och följ samma schema som ovan. För att tömma brädet tryck ENTER när Du är i Position Mode. Displayen visar _ för att symbolisera ett tomt bräde. Tryck ENTER ännu en gång för att bekräfta att Du verkligen vill rensa brädet. Ställ sedan upp pjäser så som beskrivits ovan. Notera att denna funktion kan vara användbar om Du vill ställa upp ställningar som bara innehåller ett fåtal pjäser, då det skulle vara enklast att börja med ett tomt bräde. När Du väl har ändrat ställningen på brädet så som beskrivits ovan, försäkra Dig då om att displayen visar rätt färg för vem som är vid draget. Byt färg, om det behövs, genom att trycka BLACK/+ eller WHITE/-. Tryck CLEAR för att gå ur Position Mode. Varje tillåten ställning kan ställas upp på brädet genom ovanstående procedur. Datorn tillåter normalt inte att Du ställer upp en otillåten ställning, t. ex. en där det finns fler pjäser än i ett normalt parti, eller där kungen står i schack och inte flyttas. Om ställningen är otillåten ger datorn ifrån sig ett felpip och displayen återgår inte till normalvisning när Du trycker CLEAR. Kontrollera ställningen med hjälp av pjässymboltangenterna, om det behövs, och korrigera ställningen genom att ställa upp en pjäs, ta bort en överflödig pjäs eller flytta en pjäs som står fel. tryck sedan CLEAR för att lämna Position Mode.

22 FÖRSIKTIGHET: All tidigare drag i det pågående partiet suddas ut om Du ändrar ställningen på brädet under partiet. PROVA VERIFY MODE! TRYCK P_ DISPLAY CLEAR+ENTER [, 0:00;00 (Nytt parti, Vit vid draget) KNIGHT KEY White Knight, B1 (1st rutan med en vit springare) KNIGHT KEY White Knight, G1 (2nd rutan med en vit springare) KNIGHT KEY Black Knight, B8 (1st rutan med en svart springare) KNIGHT KEY Black Knight, G8 (1st rutan med en svart springare) KNIGHT KEY Knight only (Inga springare på brädet) CLEAR [, 0:00;00 (Lämna Verify Mode) PROVA POSITION MODE, OCKSÅ! TRYCK P_ DISPLAY CLEAR+ENTER [, 0:00;00 (Nytt parti, Vit vid draget) POSITION -POS- (Gå till Position Mode) Ruta D2 White pawn, ñd2 (Ta bort vit bonde från D2) Ruta D4 White pawn, +D4 (Flytta vit bonde till D4) BLACK/+ Black pawn (Ändra färg till svart) Ruta D8 Black Queen, ñd8 (Ta bort svart dam från D8) Ruta H5 Black Queen, +H5 (Flytta svart dam till H5) WHITE/ñ White Queen (Vit vid draget)

23 CLEAR [, 0:00;00 (Lämna Position Mode, vit vid draget) PRÿV OGS_ POSITION MODE! 6. SPELINSTÄLLNINGAR Utöver alla de funktioner som hittills beskrivits erbjuder Din schackdator även många spännande spelfunktioner som alla kan väljas när som helst under ett parti. För en översikt över dessa funktioner se Översikt i detta kapitel. Val av spelinställningar Datorns spelinställningar är uppdelade i tre grupper: Operation Mode, Playing Mode, och Rotating Display Mode. Ett tryck på OPTION bläddrar från den ena gruppen till den andra. Varje grupp innehåller åtta olika valmöjligheter, och BLACK/+ och WHITE/- tangenterna används för att bläddra igenom möjligheterna i varje grupp. För varje valmöjlighet visar ett plustecken i displayen att denna inställning är aktiverad, och et t minustecken visar att inställningen är avstängd. Tryck ENTER för at stänga av varje möjlighet eller välj andra möjligheter när de visas. Efter att ha gjort Dina val, tryck CLEAR för att återgå till normalt spel. Ett annat sätt att välja spelinställningar är att trycka på vissa av brädets rutor. Som visas i Översikten kan rutorna A1-H1 A2-H2 och A3-H3 användas för att slå av och på spelinställningarna eller välja andra möjligheter. Tryck först Option för att gå in i Option Mode; tryck sedan den önskade rutan för att nå valfri inställning enligt översikten. Lägg märke till att flera tryck på en ruta slår på och av vidhängande inställning eller ger andra möjligheter igen, med plustewcken för på och minustecken för av. När Du väl gjort alla dina val, tryck då CLEAR för att återgå till partiet. När datorn först slås på är vissa standardinställningar redan aktiverade och desa visas i översikten med ett plustecken medan inställningar som är avstängda visas med ett minustecken. När Du återställer datorn för ett nytt parti bevaras de flesta av Dina inställningar i det nya partiet. De enda inställningar som går tillbaka till standardläget är Auto Play Mode och Play White From the Top (spela med vit på motsatta sidan av brädet). 6.1 Inställningar i Operation Mode Dessa åtta inställningar påverkar hur du använder Din dator. Tryck OPTIOn för att välja denna grupp och använd sedan BLACK/+ och WHITE/- tangenterna för att välja inställningarna. Tryck ENTER för att slå inställningarna på (+) och av (-). Autoplay Mode (Ruta A1) Normalt svarar datorn alltid med ett svarsdarg närhelst Du gör ett drag. Om Du slår på Auto Play genom att välja +AuTo kan Du emellertid se datorn spela mot sig själv! Auto Play Mode kan vara extremt användbart om Du vill analyusera ställningen riktigt djupt, och de idealiska spelnivåerna för denna inställning är de högre Training Levels. På nivå 58, exempelvis, analyserar datorn 10 halvdrag för varje drag om den inte avslutar sin analys tidigare ( t. ex. omden spelar från sin öppningsbok, finner en forcerad matt eller remis, etc.). Att välja denna nivå gör det möjligt för datorn att analysera partiställningar myckewt djupt när den spelar mot sig själv, kanske över natten eller till och med under

24 flera dagar! När Du återkommer till datorn kan Du gå tillbaka ungefär de 200 senaste halvdragen och spela upp dem på brädet. Du kan sedan studera resultatet av datorns arbete när Du vill. Lägg märke till att, när Du lämnar datorn och låter den analysera under lång tid, rekommedears att Du använder AC-DC adaptern. Notera: Du kan snabba på datorns öppningsspel i Auto Play Mode genom att trycka CLEAR medan den ännu spelar från sitt öppningsminne. Märk också att Auto Play Mode stängs av om Du trycker ENTER för att avbryta analysen eller om partiet avslutas. ÖVERSIKT ÖVER SPELINSTÄLLNINGAR* ROTATING DISPLAY MÖJLIGHETER Huvudvariant 1 halvdrag -rd1 Huvudvariant 2 halvdrag -rd2 Huvudvariant 3 halvdrag -rd3 Huvudvariant 4 halvdrag -rd4 Ställningbedömning -rd:e Analysdjup/Antal analyserade drag -rd:d Antal halvcdrag analyserade per sekund -rd:n Betänketid per drag -rd:t PLAYING MODE MÖJLIGHETER Selective/Brute Force ANALYS

25 +SEL Power Saving Mode +PS:2 Slumpmässigt spel -rand Book On/Off +BOOK Full Book -BK:FL Passive Book -BK:Pa Active Book -BK:aT Tournament Book -BK:Tn OPERATION MODE MÖJLIGHETER Auto Play Mode -AuTo Ljud vid tangenttryck +SND Silent Reply Mode -SIL Coach Mode -Co:ch Ticking Clock -Tic Countdown Clock -c:dn Spela vit från motsatta sidan

26 -ToP Auto Power Down -apd *option on = +, option off = ñ (standardinställningarna visas) Ljud vid tangenttryck (Ruta B1) Den här funktionen tillåter Dig att ta bort det ljud som åtföljer varje tangenttryckning genom att välja - SNd. Du kommer fortfarande att höra pipen när datorn gör sitt drag eller när otillåtna drag eller tangenttryckningar göres. Silent Reply Mode (Ruta C1) Normalt piper datorn alltid när den funnit sitt drag. Att slå på Silent Reply Mode genom att välja +SIL tillåter en fullkomligt tyst arbetsprocess. Coach Mode (Ruta D1) Att välja +Co:ch aktiverar en särskild Coach mode som uppmanar Dig att koncentrera Dig på strategisk planläggning. I denna inställning varnar datorn Dfig när den anser at Du gjort ett misstag (utom i Fun Levels) genom ett dubbelt varningspip och genom att blinka det drag den tänker göra i LCD-displayen. Här kan Du antingen lägga in datorns drag eller ta tillbaka Ditt eget och göra ett annat. När Coach Mode är aktiverat varnar datorn också om Du håller på att förlora en pjäs. Om en av Dina pjäser hotas av en pjä som är mindre värd, exempelvis, ger datorn ifrån sig ett dubbelt varningspip och blinkar med den hotade pjäsens lampor under några sekunder. För att fortsätta partiet, gör Ditt nästa drag, eller ta tillbaka Ditt senaste drag och gör ett annat. Ticking Clock (Ruta E1) När Du slår på den unika Ticking Clock funktionen genom att välja +tic aktiveras ett tickande ljud som får datorns klocka att låta som en riktig schack-klocka! Föreställ Dig att Du kan skapa atmosfären från en mästerskapsturnering i Ditt eget vardagsrum. Countdown Clock (Ruta F1) Slå på denna funktion genom att välja +c:dn Detta får datorn att visa återstående tid i stället för förbrukad tid. Lägg märke till: Denna möjlighet är bara tillgänglig i kombination med Tournament- and Speed Chess- nivåerna. Spela vit från motsatta sidan (Ruta G1) Du kanske vill avvika från den vanliga standarden och låta datorns spela vit från andra sidan brädet. Slå på den här funktionen genom att välja +top vid början av ett nytt parti.

Bruksanvisning Advanced Travel Chess. GO/STOP NEW GAME ENTER CLEAR 3 x AAA/AM4/RO3 --------------------- KOM IGÅNG SNABBT!

Bruksanvisning Advanced Travel Chess. GO/STOP NEW GAME ENTER CLEAR 3 x AAA/AM4/RO3 --------------------- KOM IGÅNG SNABBT! Bruksanvisning Advanced Travel Chess GO/STOP NEW GAME ENTER CLEAR 3 x AAA/AM4/RO3 --------------------- KOM IGÅNG SNABBT! För att snabbt komma igång med Ditt första parti, utan att läsa hela bruksamvisningen,

Läs mer

Bruksanvisning KOM IGÅNG SNABBT!

Bruksanvisning KOM IGÅNG SNABBT! Bruksanvisning KOM IGÅNG SNABBT! För att snabbt komma igång med Ditt första parti, utan att läsa hela bruksamvisningen, gå först igenom följande Quick Start Guide!, 1 Anslut AC adaptern (bifogad) eller

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TSI VELOCICALC

FÄLTMÄTINSTRUKTION TSI VELOCICALC 1(10) Introduktion VelociCal-mätarna är utrustade med ett antal olika funktioner för mätning av lufthastighet, temperatur, tryck, luftfuktighet, daggpunkt och flöde. Fältmätinstruktionen följer Mätforums

Läs mer

Introduktion. Temperatursändarens finesser

Introduktion. Temperatursändarens finesser Introduktion Gratulerar till köpet av denna fjärrstyrda temperaturstation med radio-kontrollerad tid. Att använda denna produkt är enkelt och okomplicerat, men var vänlig och läs denna bruksanvisning så

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj.

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj. MLS Software EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Software: MLS EM2050 Att Öppna: Tryck in kod: ex. 1-2-3-4-5-6 Rekommenderade Knappsatser:

Läs mer

Skolmästerskap. Hur man arrangerar en schacktävling

Skolmästerskap. Hur man arrangerar en schacktävling Skolmästerskap Hur man arrangerar en schacktävling Det är omvittnat både av pedagoger och i forskning att schack utvecklar barn socialt och intellektuellt. Schack är ett spel, och något av det roligaste

Läs mer

Decipher och Datataker DT100

Decipher och Datataker DT100 Umeå Universitet Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Anders Åstrand Decipher och Datataker DT100 Lathund Reviderad: 981217 A.Å 990406 A.Å 011119 AÅ Decipher och Datataker DT100 Detta är endast

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus Egenskaper Nummerpresentatör (CID) med engelsk röst Minne för 69 st ingående- och 20 st utgående telefonnummer (max 12 siffror), 10 st kortnummer (max 12 siffror), Olika ringmelodier

Läs mer

LUFFARSCHACKETS GRUNDER

LUFFARSCHACKETS GRUNDER LUFFARSCHACKETS GRUNDER Många har frågat mig: Kan man träna luffarschack? Jodå, svarar jag. Det går alldeles utmärkt och det ger bevisligen resultat. Men lika väl som man inte blir fotbollsproffs efter

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Snabbinstruktion Mas-Hamilton högsäkerhetslås Modell 100, 200, 400 1. Öppning/stängning av låset 2. Vrid ratten så att

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

RC4-2. Bruksanvisning RC4-2 fjärrkontroll

RC4-2. Bruksanvisning RC4-2 fjärrkontroll RC4-2 Bruksanvisning RC4-2 fjärrkontroll Innehåll Fjärrkontroll och övriga delar som visas i denna bruksanvisning kan se annorlunda ut än de du har. Widex förbehåller sig rätten att göra de ändringar som

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23 1 SMARTBOX Användarmanual 14.10.23 INNEHÅLL. FJÄRRKONTROLL... 3 PRODUKT... 4 KOM IGÅNG... 5 KANALSÖKNING... 6 ANVÄNDNING... 7 TV-GUIDE... 8 HEJ OCH GRATTIS TILL DIN SMARTBOX! I den här manualen kan du

Läs mer

Handbok Hoppande kuben. Ian Wadham Eugene Trounev Matthias Kiefer Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Hoppande kuben. Ian Wadham Eugene Trounev Matthias Kiefer Översättare: Stefan Asserhäll Ian Wadham Eugene Trounev Matthias Kiefer Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 7 3.1 Regler.............................................

Läs mer

MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU

MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU OBS! För alla illustrationer till texten hänvisar vi till den engelska originalmanualen. INLEDNING RM316P är en radiostyrd klocka med flera funktioner.

Läs mer

SWE INNEHÅLLSFÖRTECKNING

SWE INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om denna manual... 2 Produktöversikt... 3 Att komma igång... 7 Batterier... 7 AC nätadapter... 7 Ändra inställningar... 7 Klocka... 8 Alarm... 10 Temperatur... 11 Bakgrundsbelysning...

Läs mer

DOWN/RESET(Knapp C) UP/START(Knapp D)

DOWN/RESET(Knapp C) UP/START(Knapp D) Tidszon/stad Tid och datum Klocka som räknar ner Indikator för 1 st till 9 nd PER Indikator som fylls i när matchen startar Indikator som fylls i när matchen stoppas Paus tid som räknar ner Klocka som

Läs mer

Helgrapport från Örebro-SM

Helgrapport från Örebro-SM Helgrapport från Örebro-SM I sista ronden av svenska mästerskapens särskilda weekendklass mötte jag den som spelat det bästa schacket, Stephan Kring från Hultsfred. Spelschemat är tätt: fem partier från

Läs mer

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Matematik är KUL men Mattekollo 2016 har tyvärr ett begränsat antal platser, nämligen 40 stycken. Det blir även ett roligare kollo om de som kommer

Läs mer

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt.

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt. Bruksanvisning Installera CubeBiz... 2 Välj språk... 2 När du vill köra testversionen i 15 dagar... 3 När du köper en CubeBiz-licens... 3 Registrera en giltig licensnyckel... 3 Starta ett nytt projekt...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning BRUKSANVISNING S8 s8bruks.doc Innehållsförteckning 1. System S8...2 2.0 Handhavande för kontrollenhet med lysdioder...3 2.1 Koppla till anläggningen...3 2.1.1 Om anläggningen inte går att koppla till...3

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA LS-2. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA LS-2 instruktionsbok (information,

Läs mer

BLASKAN # 1 DANIEL SEMCESEN. När jag var yngre ville jag bli schackspelare. blev stor. Välkomna tillbaka! www.lask.se VECKA 35 2013 MED 4 GM-NORMER

BLASKAN # 1 DANIEL SEMCESEN. När jag var yngre ville jag bli schackspelare. blev stor. Välkomna tillbaka! www.lask.se VECKA 35 2013 MED 4 GM-NORMER BLASKAN # 1 www.lask.se VECKA 35 2013 När jag var yngre ville jag bli schackspelare när jag blev stor. DANIEL SEMCESEN MED 4 GM-NORMER Välkomna tillbaka! DANIEL SEMCESEN JAN SLETTEBO BERÄTTAR OM HÖSTENS

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Mobil lagerhantering med streckkodsskanner

Mobil lagerhantering med streckkodsskanner Mobil lagerhantering med streckkodsskanner Innehåll: Konfigurering; skanner och Bluetooth 3 Inventering 4-7 Inleverans 8-10 Plock och Pack 11-12 Hyllplatshantering 13 2 Konfigurering Tänk på att denna

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lathund Web Help Desk

Lathund Web Help Desk Lathund Web Help Desk Placering och Avdelning är information som automatiskt hämtas från vår katalogtjänst LDAP, rör ej! F: Hur blir jag tekniker på ett ärende? S: Klicka på Välj-knappen (gubben) längst

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

Snabb guide Telia Centrex Uppringd

Snabb guide Telia Centrex Uppringd Snabbguide Tilläggstjänster för Telia Centrex Uppringd Index Instruktioner forts. Användning Tjänster och begrepp Koppla dina samtal vidare om ditt nummer är upptaget Koppla vidare ditt nummer till ett

Läs mer

Manual BC-545 ANVÄNDARMANUAL

Manual BC-545 ANVÄNDARMANUAL Manual BC-545 1 INTRODUKTION Manualen är till för att hjälpa dig att komma igång och ställa in vågen samt ge dig information om de grundläggande funktionerna. SÄKERHETSVARNING! Observera att personer med

Läs mer

n-abler PRO JOYSTICK Handledning

n-abler PRO JOYSTICK Handledning Underhåll n-abler PRO har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler PRO JOYSTICK För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

Regn och temperaturstation med regnhistorik Modell: RGR202

Regn och temperaturstation med regnhistorik Modell: RGR202 Regn och temperaturstation med regnhistorik Modell: RGR0 INNEHÅLL BRUKSANVISNING Produktöversikt... Vy Framsida... Vy Baksida... Fjärrsensor... Att Komma Igång... Sätta i batterier... Trådlös Fjärrenhet...

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Egenskaper Egenskaper: - Stor tydlig display med blå bakgrundsbelysning. - Klarar MP3 (MPEG 1/2 Layer2) och WMA uppspelning. - Digital röstinspelning. - USB lagring av datafiler.

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Användarmanual för nya funktioner

Användarmanual för nya funktioner Användarmanual för nya funktioner 070201 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Uppdateringar per 2006-06-15 3-5 3 Uppdateringar per 2007-02-01 6 1 Introduktion Detta är en användarmanual för nya funktioner i din

Läs mer

Portabel UV Monitor Modell: EB612 / UV888

Portabel UV Monitor Modell: EB612 / UV888 INNEHÅLL Portabel UV Monitor Modell: EB612 / UV888 BRUKSANVISNING Innehåll... 1 Introduktion... 2 Produktöversikt... 2 Vy Framsida... 2 Vy Baksida... 2 LCD Display... 3 Att Komma Igång... 3 Rem... 3 Batterier...

Läs mer

Careousel Mk3. Bruksanvisning. Rätt medicin i rätt tid och i rätt mängd

Careousel Mk3. Bruksanvisning. Rätt medicin i rätt tid och i rätt mängd Mintell Minitell är en liten och lätt medicinpåminnare som får plats i fickan. Den har 5 fack och kan påminna upp till 5 gånger per dag eller en gång om dagen i fem dagar. Vi ser den som ett bra komplement

Läs mer

BRUKSANVISNING VE ISO

BRUKSANVISNING VE ISO BRUKSANVISNING ISOLATIONSPROVARE VE ISO E9019200 Referenser märkta på instrumentet eller i manualen Mått i mm Varning för potentiell fara, kontrollera i manualen. Referens: Läs detta noga. Försiktighet!

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810 Bruksanvisning SuperNova BabyCall Art nr: 221 810 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Formulär 20 Boo J PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Fördelskohort 1923-88 åringar Frågor & Test Personnr: -. Namn:.. Proband nr.: 88 88 Undersökningsdatum: 20 / / (å,m,d) kl.. Allmän introduktion:

Läs mer

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Nya Perkinsmaskinen Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Svensk bruksanvisning Läs denna innan du börjar använda din nya Perkins. Såld i Sverige av: Iris Hjälpmedel AB Tel. 08 39 94

Läs mer

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB MANUAL TILL LARMANLÄGGNING MED INBROTTSALARMCENTRAL MOD. PC 3000 STAR ALARM AB Anläggningsansvariga personer: 1:e ansvarig (mottagare av information från Star Alarm ) Namn: Tel.arbete: / Tel. bostad: /

Läs mer

TOPAZ PHD. Användarmanual

TOPAZ PHD. Användarmanual TOPAZ PHD Användarmanual Freedom Scientific, Inc. Februari 2015 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com Informationen

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

NIKE. TimeWare LÖPARKLOCKA TRIAX 300 250 120 50 42 26. Bruksanvisning MODE INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Kunskap är makt.

NIKE. TimeWare LÖPARKLOCKA TRIAX 300 250 120 50 42 26. Bruksanvisning MODE INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Kunskap är makt. NIKE TimeWare TRIAX 300 250 120 50 42 26 LÖPARKLOCKA Kunskap är makt. Löparklockan Nike Triax är designad för att uppfylla de specifika användingskrav som en löpare har. Med en enstaka knapptryckning ger

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

BRUKSANVISNING APPlicator

BRUKSANVISNING APPlicator BRUKSANVISNING APPlicator Förpackningens innehåll Kontrollera noggrant innehållet i förpackningen: APPlicator-enhet USB-sladd Strömadapter Detta dokument Produktbeskrivning APPlicator är en trådlös kontaktlåda

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Använda panelen... 5 Strömförsörjning... 6 Lägen... 7 DV-läge Filmning... 11 Videoutgång... 12 DSC-läge

Läs mer

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1 Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1. Rutiner för installation av trygghetstelefon... 2 1.1 Viktigt att tänka på om vårdtagaren har... 2 ADSL-modem... 2 villalarm...

Läs mer

AB M&E Ohlssons Klockgjuteri

AB M&E Ohlssons Klockgjuteri AB M&E Ohlssons Klockgjuteri Huvud Styrenhet OPUS 4 - OPUS 10 Klockspels Manual AB M&E Ohlssons Klockgjuteri Palmelydersgatan 16 271 50 Ystad Tel. 0411-555163 Fax. 0411-555163 Mobil. 070-24 64 234 E-mail.

Läs mer

Snabbguide. Telia Maxi 10. Bruksanvisning. Ställa klockan Se sid 5. Viloläge. Du har bläddrat fram en påringning 16 LZTA 804 5013, 98-04

Snabbguide. Telia Maxi 10. Bruksanvisning. Ställa klockan Se sid 5. Viloläge. Du har bläddrat fram en påringning 16 LZTA 804 5013, 98-04 Snabbguide Ställa klockan Se sid 5. Viloläge Någon har ringt Antal nya (ej avlästa) påringningar Se den senaste påringningen Aktuellt datum och tid Du har bläddrat fram en påringning Påringningens löpnummer

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

MANUAL FÖR C-mini. -mini

MANUAL FÖR C-mini. -mini MANUAL FÖR by Coralba Sweden -mini RE Jemba ab Väpnarvägen 10, S-691 53 KARLSKOGA, Sweden el: 46-(0)586-55640, Fax: 46-(0)586-31451 Hemsida: wwwjembase, E-mail: info@jembase S rel 10 Marknadsföring/försäljning

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Handhavandeinstruktion

Handhavandeinstruktion Handhavandeinstruktion för centralapparat AC 948, 616 och 408 med LED-manöverpanel AC 1508 Denna instruktion är tänkt att läsas av den dagliga användaren av larmanläggningen. Grundläggande information

Läs mer

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 Inkoppling och överföring Börja med att sätta i batteriet. Luckan sitter på undersidan och öppnas genom att man skjuter den åt sidan. Kom ihåg att vända polariteten

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

Bruksanvisning. Maxcom KXT-801

Bruksanvisning. Maxcom KXT-801 Bruksanvisning Maxcom KXT-801 Egenskaper Nummerpresentatör (CID) för FSK och DTMF Skärm med bakgrundsbelysning Kontrasten på skärmen kan ändras Minne för ingående- och utgående telefonnummer 1 direktminne

Läs mer

Handbok Kiriki. Albert Astals Cid Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Kiriki. Albert Astals Cid Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll Albert Astals Cid Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 8 3.1 Spelregler..........................................

Läs mer

MANUAL SVENSKA. Notera att denna manual är översatt med Google Translate. För fullständig manual på engelska vänligen besök www.bushnellgolf.

MANUAL SVENSKA. Notera att denna manual är översatt med Google Translate. För fullständig manual på engelska vänligen besök www.bushnellgolf. MANUAL SVENSKA Notera att denna manual är översatt med Google Translate. För fullständig manual på engelska vänligen besök www.bushnellgolf.com Skötsel och underhåll Neo XS klockan är tålig och vattentät.

Läs mer

Utdrag ur manual DUCT. Drift & Skötselinstruktion

Utdrag ur manual DUCT. Drift & Skötselinstruktion Utdrag ur manual DUCT Drift & Skötselinstruktion Sida 14 av 20 13. Drift & Skötselinstruktion 13.1 Rengöringsintervall UV rören ska rengöras med jämna mellanrum för att funktionen på DUCT anläggningen

Läs mer

Din manual DORO X40 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881436

Din manual DORO X40 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881436 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

DANA R. Felsökningsguide

DANA R. Felsökningsguide DANA R Felsökningsguide LARM OCH FELMEDDELANDEN FÖR INSULINPUMPEN SKÄRM BETYDELSE ÅTGÄRD Skärmen för svagt batteri visas när batteriet inte längre räcker till för att driva pumpen. Ett ihållande larm aktiveras

Läs mer

Dual-Band RF Projektionsklocka med FM Radio Modell: RRM326P BRUKSANVISNING

Dual-Band RF Projektionsklocka med FM Radio Modell: RRM326P BRUKSANVISNING Dual-Band RF Projektionsklocka med FM Radio Modell: RRM326P BRUKSANVISNING INNEHÅLL Introduktion... 2 Produktöversikt... 2 VY Framsida... 2 VY Baksida... 3 LCD Display... 3 ATT Komma Igång... 4 Batterier...

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen.

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Bo Hejlskov Elvén & Tina Wiman Barn som bråkar Om låg-affektivt bemötande i vardagen Tina Wiman www.tinaw.se/ sollentuna Vem är jag? 8 5 6 Kärlek! Vi

Läs mer

Smartboard manual/bruksanvisning

Smartboard manual/bruksanvisning Smartboard manual/bruksanvisning 1 Smartboard manual/bruksanvisning KÄRA KUND, Tack för att du har valt en Smartboard ifrån Hobbex. Vi hoppas att du kommer få mycket glädje av den. Tänk på att läsa hela

Läs mer

DIGIAIR. Bruksanvisning. Version 2.0. Rev. A 2005-06-27

DIGIAIR. Bruksanvisning. Version 2.0. Rev. A 2005-06-27 DIGIAIR Version 2.0 Bruksanvisning Rev. A 2005-06-27 Innehållsförteckning 1 KOMMA I GÅNG... 3 1.1 Ström PÅ/AV... 3 1.2 Nätdriven laddare och batteri... 3 1.3 Hur man ansluter... 3 1.3.1 Handhavande och

Läs mer

Bruksanvisning för. Triplog AlcoTrue. Alkomätare. For everyone s. safety

Bruksanvisning för. Triplog AlcoTrue. Alkomätare. For everyone s. safety Bruksanvisning för Triplog AlcoTrue Alkomätare For everyone s safety Introduktion Tack för att du har köpt Triplog AlcoTrue alkoholmätare från Opus Prodox AB. AlcoTrue använder samma typ av mätteknik som

Läs mer

Hur får vi tjejer på skolan att fortsätta spela schack?

Hur får vi tjejer på skolan att fortsätta spela schack? Malmö högskola Lärande och samhälle Schack som pedagogiskt verktyg Hur får vi tjejer på skolan att fortsätta spela schack? Glenn Törnquist Schackpedagogisk kurs 7,5 hp Vårterminen 2014 1 Examinator: Lars

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer