Emerichfonden. Verksamhetsberättelse Fondens verksamhet 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Emerichfonden. Verksamhetsberättelse 2015. Fondens verksamhet 2015"

Transkript

1 Fondens verksamhet 2015 Emerich Roth Emerich Roth har fortsatt sina uppskattade föreläsningar runt om i Sverige om hur man kan motverka våld, rasism och främlingsfientlighet. 51 skolor fick besök av Emerich på dagtid och nästan lika många kvällsföreläsningar i samband med Emerichfonden Verksamhetsberättelse 2015 Fonden Mot Våld för Medmänsklighet, Stiftelse Box 27, Järfälla, Org.nr info@emerichfonden.nu

2 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen har under året haft följande sammansättning: Kerstin Blomberg ordförande 1/1-9/6 Barbro Norén Sundin ordförande 9/6 31/12 Sophie Nordström vice ordförande Crister Melander kassör Emerich Roth ledamot Björn Frändegård ledamot Karin Hagman ledamot Jesper Magnusson ledamot Samt: Constanza Rodriguez Kerstin Roth Lill Lindfors Per Gunnar Mossberg Ingemar Nilsson Margaretha Forsman adj. (Loud Liberation) vice kassör hedersmedlem hedersordförande projektledare, adj. till styrelsen revisor Kontaktperson: Ingemar Nilsson Styrelsen har under året haft sex protokollförda sammanträden. Årsstämman hölls den 16 mars i Stockholm.

3 Förintelsens minnesdag i Auschwitz Den 27 januari hölls en minnesceremoni i Auschwitz för att högtidlighålla 70-årsminnet av Auschwitz befrielse. Av regeringen inbjöds Kronprinsessan Victoria, Hédi Fried och Emerich Roth samt regeringsdelegater att följa med i regeringsplanet för att tillsammans delta i minneshögtiden. Hela ceremonin direktsändes i TV världen över. 27Januaripriset Sedan 2006 delar Emerich Roth ut ett pris till skolor som med stort engagemang arbetar för att hålla minnet av Förintelsen levande. Priset SEK avser bidrag till en resa till ett koncentrationsläger. Fondens målsättning är att priset varje år ska delas ut under ceremoniella former och följas upp av en utställning där pristagarna på olika sätt dokumenterar resan års 27Januaripris tilldelades Timrå gymnasium, Österslättskolan i Karlshamn och Påskbergsskolan i Varberg.

4 Emerich Roths föreläsningar Emerich Roth fortsatte under året med sina uppskattade föreläsningar om hur man kan motverka våld, rasism och främlingsfientlighet. Under året har 48 skolor runt om i Sverige fått lyssna till hans föreläsningar på dagtid och i samband med skolbesöken har han också genomfört lika många kvällsföreläsningar för föräldrar och andra vuxna. Föreläsningarna är mycket uppskattade och förhoppningsvis kommer alla de tusentals ungdomar och vuxna som lyssnat till honom föra budskapet vidare till kommande generationer. Emerich Roths föreläsningsarvoden används till Fondens verksamhet. Under sommaren har Emerich Roth föreläst även i andra sammanhang, såsom Fryshusets Camp Connect på Kärsön, Änglagårds ungdomsläger i Trosatrakten, Försvarshögskolan, Kulturdepartementet samt en konfirmandträff med deltagare från Skellefteå. Vision - Loud Liberation Loud Liberation består av ungdomar, som uttryckt en önskan att vara ambassadörer till Emerichfonden med syfte att besöka skolor för att värva medlemmar till sin verksamhet. Deltagarna skall med stöd och inspiration från Emerich Roth fortsätta att föra hans budskap vidare. Under verksamhetsåret genomförde gruppen sina första föreläsningar i egen regi.

5 Emerichfondens stipendiater Emerichfonden belönar varje år skolor och personer, som framgångsrikt arbetar mot våld, mobbning och främlingsfientlighet. Den 27 april delade H.M Konungen ut priserna till Emerichfondens stipendiater. Ceremonin ägde rum på Fryshuset i Stockholm. Pristagarna fick, förutom prissumman, diplom och Emerichfondens Fredsduva i kristall. Skolornas Fredspris Första pris S.t Mikaelskolan i Mora kr Andra pris Stenhamreskolan/School of Performing Art i Ljusdal kr Tredje pris Startskolan/Värnhemskolan, Malmö kr Tredje pris Själevadskolan, Själevad kr Årets Eldsjälar Konstantinos Kostas Gountas Kärrtorps gymnasium Stockholm, kr Charlotte Granat, Viksjöskolan Järfälla, kr Henrik Almén Kungsholmens gymnasium Stockholm, kr 27Januaripriset Timrå gymnasium i Timrå kr Påskbergaskolan i Varberg kr Österslättsskolan i Karlshamn kr Uppsatstävlingen Första pris: Nora Dome, Wisby gymnasium i Visby kr Andra pris: Beatrice Kang, Kungsholmens gymnasium i Stockholm kr Tredje pris: Nebila Tedros, Sjölingymnasiet i Nacka kr Hedersomnämnanden (utan inbördes rangordning) August Magnusson, Wisbygymnasiet Visby Matilda Larsson, Wisbygymnasiet i Visby Vilma Claésson, Finnvedens gymnasium i Finnveden

6 Fredens Hus och utveckling av materialet Vägen ut ur hatet (vagenuturhatet.se) Med finansiering av dåvarande Ungdomsstyrelsen (numera MUCF) påbörjades under 2014 ett arbete som syftar till att komplettera och vidareutveckla Emerichfondens pedagogiska material Vägen ut ur hatet (VUUH). Emerichfonden gav uppdraget till Fredens Hus genom verksamhetsledaren Jesper Magnusson, tillika styrelseledamot i Fonden. Syftet med projektet är att skapa ett brett pedagogiskt paket, där VUUH kompletteras med ytterligare övningar kring civilkurage, mod, intolerans, åskådarroll mer mera. Utvecklingsarbetet leds av Fredens Hus i nära samarbete med tio pilotskolor runt om i Sverige. Dessa är Morkarlbyhöjden, Noret och St Mikaelskolan i Mora, Hebyskolan, Östervålaskolan och Önstaskolan i Västerås, Tunabergskolan och Fyrisskolan i Uppsala, Dialogskolan i Spånga samt Engelska skolan i Järfälla. Arbetet började med en stor studie av den psykosociala miljön bland cirka 800 elever på skolorna. Sex nya pedagogiska övningar skapades därefter kring områdena Flykt, Propaganda, Civilkurage 1 och 2, Gruppdynamik och Maskuliniteter. För att kunna testa övningarna på så många klasser som möjligt utbildade Emerichfonden sex pedagoger som genomförde övningarna på alla skolor i projektet. Pedagogerna arrangerade dessutom tillsammans med Fredens Hus 13 lärarutbildningar. Projektet innehåller också utveckling av en ny tävling, långsiktig planering på respektive skola i arbetet mot intolerans, vidareutveckling och anpassning av hemsidan vagenuturhatet.se samt skapande av diplomering eller certifiering av de skolor som använder sig av materialet. Bidrag söks nu för att fler skolor ska kunna använda sig av de nya övningarna. Viksjöskolan är en av de pilotskolor som ingår i Emerichfonden/Fredens Hus projektet, Vägen Ut Ur Hatet!

7 Raoul Wallenbergpriset Emerich Roth och Hédi Fried fick den 27 augusti motta årets Raoul Wallenberg pris vid en högtidlig ceremoni på Nalen i Stockholm. Emerich Roth erhöll priset med motiveringen att han outtröttligt besökt skolor och upplyst om Förintelsen. Genom Emerichfonden verkar han för att hindra att rasism får fotfäste i Sverige. Prisutdelare var statsminister Stefan Lövén. Den 22 september blev Emerich Roth inbjuden till Kulturdepartementet för att hålla en föreläsning enligt den modell han använder runt om i landets skolor. Vid detta tillfälle presenterades även Loud Liberation och deltagarnas planer på föreläsningar i Emerich Roths anda. Budskapet förs vidare I december var det 65 år sedan Emerich Roth kom till Sverige. I samband med det bjöd eldsjälen Ingrid Ohlsson Emerich till Ängelholm för att föreläsa i skolor och kyrkan för elever och allmänhet. Den 23 januari publicerade DN en debattartikel av Emerich Roth i samarbete med gymnasielärare Petter Jenner. Artikeln spreds sedan vidare i sociala medier och fick delningar. På eget initiativ läste en för oss främmande person in hans artikel och sammanställde den till ett bildspel, som spreds på FB och fick nära 3 miljoner visningar. Vice ordförande Sophie Nordström arrangerade dessutom att Emerich Roths budskap lästes in av honom själv för att kunna användas i framtiden.

8 Tollarekursen Tollarekursen genomfördes den april på Tollare Folkhögskola under rubriken Att förebygga våld bland ungdom, ett mångkulturellt perspektiv. Ingrid Hallman och Anna Vormisto ansvarade för program, planering och genomförande av kursen som hade 28 deltagare av vilka 17 var lärare/rektorer och 7 elever. Föreläsarna bestod av Emerich Roth och Mikael Spreitz, Emir Selimi från Unga Romer och Suzanne Chiverton från Fredens Hus i Uppsala. Skolåret avslutades med en föreläsning för alla elever av Emerich Roth, som samtidigt delade ut boken Vägen ut ur hatet till samtliga. För att behålla kontinuiteten i det arbete som Emerichfonden länge har bedrivit, måste framtida utbildningsinsatser framöver övergå till en självklar del av folkbildningsarbetet. Därför har en dialog inletts med NBV, som är representerade i fondens styrelse, om möjligheten att t ex erbjuda skolelevernas föräldrar mfl. studiecirklar under rubriken Vägen ut ur hatet. En studieplan skulle kunna produceras till boken och hemsidan - vagenuturhatet.se och vara klar till höstterminen En dialog har under året inletts med Riksarkivet. Tanken är att arkivera Emerich Roths rika skatt av brev, ljudband och filminspelningar. Arkivet skall vara en tillgång för alla som vill forska kring förintelsen och Emerich Roths arbete mot hat, våld och främlingsfientlighet.

9 Fryshuset På Emerich Roths 90-års dag 2014 överlämnade Fryshusets VD Johan Oljeqvist en gåva i form av ett sammanträdesrum på Fryshuset som fått namnet Emerichrummet. Emerichfonden har historiskt ett nära samarbete med Fryshuset, som färdigställde Emerichrummet under Fryshuset har dessutom generöst upplåtit lokaler till olika möten. Emerichstipendium på Gotland Ett Emerichstipendium på kr delas varje år ut på Gotland av Kerstin Blomberg (Fondens fd ordförande) till en ung person som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda gick priset till Anna Hedlund.

10 Premieringar 2016 Under 2015 beslöt styrelsen att fortsätta premiera skolor, lärare och elever, samt personal i anslutning till skolans värld för goda insatser i Emerichfondens anda, Mot Våld För Medmänsklighet. De områden som premieras är; 27Januaripriset Skolornas Fredspris Emerichpriset Konferencier & artister vid prisutdelningen 2015: Lill Lindfors, Sarah Dawn Finer, Timbuktu, Jacob Kellerman och Erik Wahlgren Övrigt Hemsidan hade cirka besökare Verksamhetsåret avslutades på Tollare folkhögskola då Emerich bjöd fondstyrelsen och Loud Liberation på jullunch.

11 Samarbetspartners Samarbetspartners har varit NBV, Dagens Nyheter, Fryshuset, Tollare folkhögskola, Lärarförbundet & Lärartidningen, Sitrus (fd. JG Communication), Fredens Hus i Uppsala och Min Egen design i Saltsjö-Boo Ekonomiska bidrag Emerichfonden har tacksamt tagit emot bidrag från: MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) Kronprinsessan Margaretas Minnesfond Stiftelsen Lars Hiertas minne Petrus och Augusta Hedlunds stiftelse Barbro Osher Pro Suecia Foundation Stiftelsen Oscar och Maria Ekmans donationsfond samt från privatpersoner

12 Emerich Roths bok Varför just han och fler böcker, kan beställas på vår hemsida - Ditt bidrag går oavkortat till skolor och ungdomar som arbetar med att förhindra våld, mobbning och främlingsfientlighet. Emerichfonden tar tacksamt emot en gåva på bankgiro

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar är en årligen återkommande filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter. Vi arrangerar

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Finn upp gör problemlösning roligt!

Finn upp gör problemlösning roligt! Vad är det här? Finn upp gör problemlösning roligt! Finn upp är en pedagogisk metod för alla lärare i skolår sex till nio som vill väcka elevernas lust att upptäcka kunskap. I Finn upp används uppfinnande

Läs mer

Årsredovisning. Svenska Downföreningen

Årsredovisning. Svenska Downföreningen Årsredovisning för Svenska Downföreningen Räkenskapsåret 2009 Svenska Downföreningen 1(7) Styrelsen för Svenska Downföreningen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009. Förvaltningsberättelse

Läs mer

I samarbete med. 2011 Året som gått och lite om det som komma skall.

I samarbete med. 2011 Året som gått och lite om det som komma skall. I samarbete med 2011 Året som gått och lite om det som komma skall. Styrelse 2010-2012 Oscar Björk, Ordförande Ann-Catrin Wingård, Kassör Ronja Sannasdotter, Sekreterare Arne Falkbäck, Ledamot, övergripande

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Artister för miljön Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Bakgrund Med den mängd människor vi är och kommer att bli på jorden, i kombination med det nuvarande sättet att

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Ljunggrens släktarkiv.

Ljunggrens släktarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Ljunggrens släktarkiv. 2014-10-07 Historik Handlingarna omfattar åren 1856-1999. Ljunggrens släktarkiv innehåller handlingar från fem personer som på olika sätt är släkt

Läs mer

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L Sid 1 (10) S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2011-11-16 Plats Suite Boulogne, Konserthuset Tid Kl. 14.00-17:00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

Tillsammans får vi Gotland att växa

Tillsammans får vi Gotland att växa Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Tillsammans får vi Gotland att växa 2015 2015 2015 TILLVÄXT GOTLAND/VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 Tillväxt Gotlands roll är att skapa bättre

Läs mer

Ha en underbar sommar!

Ha en underbar sommar! maj 2012 Hej Klippan-vänner! brev Ett nytt Klippan-brev! Läs nyhetsbrevet tillsammans eller välj ut vilka saker du tar upp med din Klippan-sektion. Hör gärna av er om ni vill veta mer om något av det vi

Läs mer

De vill se ledare som tar ett stort ansvar

De vill se ledare som tar ett stort ansvar De vill se ledare som tar ett stort ansvar MALMÖ Swedbanks vd, Michael Wolf, ställer större krav än ekonomisk hållbarhet på företag som vill vara kunder i hans bank. Hållbarhet handlar också om till exempel

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Ämne: Skogen i skolan 2012-03- 01 Datum: måndag den 5 mars 2012 kl. 16.08.50 Sverige Från: Foreningen_Skogen Till: Gunilla Häggström

Ämne: Skogen i skolan 2012-03- 01 Datum: måndag den 5 mars 2012 kl. 16.08.50 Sverige Från: Foreningen_Skogen Till: Gunilla Häggström måndag den 5 mars 2012 kl. 16.21.19 Sverige Ämne: Skogen i skolan 2012-03- 01 Datum: måndag den 5 mars 2012 kl. 16.08.50 Sverige Från: Foreningen_Skogen Till: Gunilla Häggström 2012-03-01 Om ditt nyhetsbrev

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Attraktiva fritidshem

Attraktiva fritidshem Kvalitetshöjande insikter och inspirerande praktikfall Attraktiva fritidshem Höjd status och samverkan med pedagogik och barnen i fokus Pedagogisk samverkan mellan skola, förskola och fritids så lyckas

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011 Elgán brister i analys och väcker många frågor Sophie Nyman & lena hejll* Historiska museet, Stockholm Elisabeth Elgán, ordförande i Svenska Historiska Föreningen,

Läs mer

Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy

Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy Verksamhetsbeskrivning Sammanfattning Löfströms gymnasium erbjuder idag en högkvalitativ och framgångsrik satsning på innebandy. För att säkerställa

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION JUNI Resultat SM i Ung Företagsamhet Certifiering Registrering 1/9 Elevinspiration HT 2016 Grundutbildning 7/9 2016 Kick Off 19/9 2016 Kalendarium Personalförändringar Tack för i år! Viktiga

Läs mer

Skolinspektionens uppdrag 2012-05-29. Skolinspektionen granskar förskolan. Skolinspektionen

Skolinspektionens uppdrag 2012-05-29. Skolinspektionen granskar förskolan. Skolinspektionen Skolinspektionen granskar förskolan Presentation den 30 maj IngBeth Larsson, Fil.dr/projektledare 1 Skolinspektionen - En statlig tillsynsmyndighet 2 Skolinspektionens uppdrag Har varje barns och varje

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Styrelsen har under 2015 bestått av Augusta Hagman ordförande Ingrid Dahlström vice ordförande Åsa Sjöstedt Nilsson kassör Sigrid Sjöstrand sekreterare Christine Lindbäck Solveig

Läs mer

Hjälpledarprojektet. En utbildningsmodell för ungdomar med ungdomar

Hjälpledarprojektet. En utbildningsmodell för ungdomar med ungdomar Hjälpledarprojektet En utbildningsmodell för ungdomar med ungdomar Hjälpledarprojektet På Efyran Ungdomens hus har ett tvåårigt EU-finansierat projekt pågått under namnet Hjälpledarprojektet. Projektet

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro?

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Jonas Beilert och Karin Reschke 2008-02-22 Sammanfattning Haninge kommuns vision har ett uttalat fokus på kunskap, ökad måluppfyllelse och lärarens

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Friidrott för 2010 talet Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och

Läs mer

Kalender för Svenska Kyrkan Örnsköldsvik

Kalender för Svenska Kyrkan Örnsköldsvik Kalender för Svenska Kyrkan Örnsköldsvik Februari 2019 Lör 02 15:00 Pippi och det stora dopkalaset Kom och var med då Pippi Långstrump går på fest i kyrkan. Efteråt blir det stort kalas på församlingshemmet

Läs mer

Alla har uppdraget men ingen kan förverkliga det ensam

Alla har uppdraget men ingen kan förverkliga det ensam Alla har uppdraget men ingen kan förverkliga det ensam Nuläge Skolan erbjuder stöd inför ungdomarnas transition men stödet upphör i samband med skolavslutning Jobbtorget erbjuder arbetsmarknadsinriktat

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen.

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen. Stadgar Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige och Teknikarbetsgivarna Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige 1 Föreningens ändamål 5 2 Föreningens säte 5 3 Föreningen och dess medlemmar

Läs mer

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm.

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma dä ä mor min, dä! lär författaren Tage Aurell ha utropat, när några yngre kollegor på besök talade nedvärderande om Selma Lagerlöf och hennes

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 2008-02-13 1 (12) Plats och tid Orbaden Konferens, Orbaden, klockan 09.00 12.00. Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Lennart Olsson, vice ordf, c, Söderhamn Olle Nilsson Sträng,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Jag ser fram mot gott samarbete mellan hem och skola! Kom ihåg, vi får det inte bättre än summan av var och ens bidrag ;-)

Jag ser fram mot gott samarbete mellan hem och skola! Kom ihåg, vi får det inte bättre än summan av var och ens bidrag ;-) Jättekul att så många kunde komma på föräldramötet i onsdags! I detta dokument finns presentationen som jag inledde med för den som inte kunde närvara eller vill ta en extra titt på vårt övergripande verksamhetsarbete

Läs mer

Projektmaterial. SKAPA OCH UNDERHÅLLA KURSHEMSIDOR Färnebo folkhögskola

Projektmaterial. SKAPA OCH UNDERHÅLLA KURSHEMSIDOR Färnebo folkhögskola Projektmaterial SKAPA OCH UNDERHÅLLA KURSHEMSIDOR Färnebo folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net Projektrapport

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2013 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009 Själevads 1 (6) Själevads 2 (6) Dagordning för årsmöte måndag 9 februari 2009 18:30 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av dagordningen 3 Godkännande av kallelse 4 Parentation 5 Val av Presidium: A. Ordförande

Läs mer

centerpartiets partiledarkandidater

centerpartiets partiledarkandidater centerpartiets partiledarkandidater Foto: Fredrik Persson/Scanpix anna-karin hatt Jag vill bli din partiledare, därför att jag tror på Centerpartiet som ett angeläget allmänborgerligt parti som är drivande

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014. STYRELSE Närvarande

Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014. STYRELSE Närvarande Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014 STYRELSE Närvarande Frånvarande Eva Eriksson, ordf + sekr från 8 Urban Jonsson, vice ordförande Åke Andersson, kassör Åsa Malkusson, sekreterare

Läs mer

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00 Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Dagordning årsmöte 2010-02-04 Alnarp 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Lönebildning och lönesamtal

Lönebildning och lönesamtal Lönebildning och lönesamtal Bildspel att använda vid arbetsplats möten vid Uppsala universitet Uppdaterad 2011-11-04. Personalavdelningen. 1 Mål för lönebildning i staten Verksamhetens behov i centrum

Läs mer

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 INNEHÅLL sida Kallelse och dagordning 2 Verksamhetsberättelser 2013 4 Resultaträkning 2013 6 Balansräkning 2013 7 Förslag verksamhetsplaner 2014 8 Budgetförslag

Läs mer

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Som kommunutvecklare har vi fått chansen att under en period vara med och påverka Knivsta, så att kommunen kan bli en bättre

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2

PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2 prövning grnengz Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2 Innan du anmäler dig till en prövning i Grundläggande engelska, bör du göra ett språktest på Vägledningscentrum,

Läs mer

Att handleda framtidens kollega. Birgitta Fläckman 16 05 09-12

Att handleda framtidens kollega. Birgitta Fläckman 16 05 09-12 Att handleda framtidens kollega AVC - Vad är det? Kamratlärande kontra Idag finns åtta Akademiska vårdcentraler i Stockholmsområdet, inom Stockholms läns landsting, de driver nätverk och knyter samman

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Förskolan Måsen Skolområde Centrum/Väster Bsf Lunds stad 2013 Upprättad:2013 02 26 Gäller tom 2014 02 26 Förslaget upprättat av förskolechef Pernilla

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Lundabygdens Prova På IF

Lundabygdens Prova På IF Lundabygdens Prova På IF bjuder in till: Sommar Under hela sommaren i Lund! Sportcamp - Mer än bara Idrott! Med sportcamp samt temaveckor i fotboll, parkour & basket. Sida 2 Lundabygdens Prova På IF -

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

Folkdansringen i Örebro län

Folkdansringen i Örebro län Folkdansringen i Örebro län Protokoll från Distrikts Årsmötet den 5 mars 2011 i Åmmebergs Folkets Hus, Arrangör Norra Vätterbygdens folkdansgille. 1 Mötets öppnande Ordförande Rolf Östman hälsar välkommen

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Läsåret 2013/2014 0 Innehåll Likabehandlinsplan för Skolan Lär läsåret 13/14... 2 Förord... 2 Skolan Lärs likabehandlingsarbete... 2 Framtagning och spridning av likabehandlingsplan

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse - 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund, Linköping 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Medlemmar... 3 3. Styrelsen... 3 3.1 Arbetssätt... 4 3.2 Mål...

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Presentation av medlemmarna i arbetsgruppen för Hållbara bygder

Presentation av medlemmarna i arbetsgruppen för Hållbara bygder Presentation av medlemmarna i arbetsgruppen för Hållbara bygder Thomas Norrby Jag är bördig från Gotland, lever med en underbar familj med fru och 4 barn i Storvreta. Jag gillar att laga mat, sporta och

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Venemalm Sofia Datum 2016-03-30 Rev 2016-04-13 Diarienummer SCN-2016-0127 SCN-2016-0068 Socialnämnden RFSU- ansökan om föreningsbidrag avseende utbildningsinsatser riktade

Läs mer

Föreningen Fredens Hus på Uppsala Slott

Föreningen Fredens Hus på Uppsala Slott Föreningen Fredens Hus på Uppsala Slott Verksamhetsberättelse 1 januari 31 december 2012 Fredens Hus: Fredens Hus på Uppsala Slott invigdes den 24 oktober 2011 i nya och betydligt större lokaler lokaler

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2003. Verksamhetsberättelse behandlad av årsmötet 2004-04-01

Verksamhetsberättelse 2003. Verksamhetsberättelse behandlad av årsmötet 2004-04-01 Verksamhetsberättelse 2003 Verksamhetsberättelse behandlad av årsmötet 2004-04-01 Innehåll Inledning Verksamhet Medlemmar Hemsidan Styrelsen Inledning Föreningen bildades / konstituerades den 1 april 2000

Läs mer

Medlemsrättigheter & skyldigheter

Medlemsrättigheter & skyldigheter Medlemsrättigheter & skyldigheter Spelare & Ledare Som spelare eller ledare i Skogås Trångsund Innebandy strävar jag efter ödmjukhet inför uppgiften på innebandyplanen, ödmjukhet mot alla både på och utanför

Läs mer

GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2010-03-11

GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2010-03-11 Verksamhetsberättelse 2009 2 GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2010-03-11 Gotlands Idrottshistoriska Förenings medlemmar inbjudes härmed till årsmöte torsdag 11 mars 2010 kl 18.30 i Gurkans kvarterslokal,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Kontaktuppgifter...sida 1. Innhållsförteckning...sida 1. Bakgrund...sida 2. Projekt Detektor...sida 2. Spelet Detektor...sida 2

Kontaktuppgifter...sida 1. Innhållsförteckning...sida 1. Bakgrund...sida 2. Projekt Detektor...sida 2. Spelet Detektor...sida 2 PROJEKTANSÖKAN DETEKTOR KONTAKTPERSON : Isabel Bävermalm Sommarvädersgan 8 418 33 Göteborg Telefon : 0739 38 17 19 E-post : tillisabel@gmail.com Innehåll: Kontaktuppgifter...sida 1 Innhållsförteckning...sida

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

EFFEKTRAPPORT 2018 RAOUL WALLENBERG ACADEMY

EFFEKTRAPPORT 2018 RAOUL WALLENBERG ACADEMY EFFEKTRAPPORT 2018 RAOUL WALLENBERG ACADEMY Namn: Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse Organisationsnummer: 802424-1740 Juridisk form: Insamlingsstiftelse Alla organisationer

Läs mer

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män Pressmeddelande 2015-10-19 Tibro kommun vill ta vara på allmänhetens engagemang för flyktingar: Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Läs mer

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse Civilförsvarsförbundet Region Mellersta nr 2 Information till distrikt och medlemmar i den Mellersta regionen. Vi verksamhetsledare har som avsikt att informera om vad som händer i distriktet 4 gånger

Läs mer

Jordbruksverkets service till företagare

Jordbruksverkets service till företagare Dnr 07-13968/10 1(5) 2011-10-13 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Jordbruksverkets service till företagare Inledning Enligt regleringsbrev för budgetåret 2011 avseende Statens jordbruksverk

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Utbildnings- och kulturnämnden 2006-12-13 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00 Beslutande

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2015-09-02 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig Av Michael Lundholm Inledning Att forska om släkter med patronymika utan släktnamn har sina speciella problem. Patronymika är ju inte

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Nettoomsättning 1 1 816 230 2 977 069 1 816 230 2 977 069 Rörelsens kostnader Råvaror och förnödenheter samt köpta

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3)

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3) Datum: 2014-03-21 kl 13:00-16:00 Sammanträde: Årsmöte Plats: EnArena, Rosenlundsgatan 33 Ordförande: Katarina Linné Sekreterare: Mona Riis Justerare: Britta Markusson Justerare: Pelle Kanbjer 88 röstberättigade

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner

Individuella utvecklingsplaner Ett arbetsmaterial för arbetet med Individuella utvecklingsplaner Barn- och ungdomsförvaltningen 2004-09-17 1 Innehåll Inledning, Syfte 3 Mål, Innehåll, Struktur, Uppföljning, Förvaring 4 Överlämnande,

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 nnehållsförteckning Tannbergsskolans vision... 3 Definitioner... 4 Mobbning... 5 Agerande vid kränkning... 6 Rutiner

Läs mer

PROTOKOLL. Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00

PROTOKOLL. Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00 Tid och plats för sammanträdet Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00 Beslutande Övriga deltagare Emma Engberg Marielle Nordström Jimmy Morad Tomas Bill Hanna Bromée Marielle

Läs mer

Skräddarsydda utbildningsmaterial

Skräddarsydda utbildningsmaterial Skräddarsydda utbildningsmaterial Var är ni? Vart ska ni? Hur ska ni komma dit? En presentation hämtad från www.verksamutveckling.se 1 Skräddarsydda program för kompetensutveckling Varje organisation har

Läs mer

Gemensamt förskola och skola:

Gemensamt förskola och skola: LERUM4000, v2.1, 2013-02-21 1 (5) Lärande Enhet Aspenäs Minnesanteckningar Enhetsråd Aspenäsenheten 4 november 2015 Presentation av deltagare Gemensamt förskola och skola: Ekonomi Ekonomin är i balans.

Läs mer

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Verksamhetsåret 2014 Kallelse till årsmöte 2015 Härmed kallas alla medlemmar i MK Gotlands Terräng Gäng till årsmöte Söndag den 8 Mars ca kl 15.00 Plats:

Läs mer