Redovisning av Terminologicentrum TNCs medelsanvändning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av Terminologicentrum TNCs medelsanvändning"

Transkript

1 Näringsdepartementet STOCKHOLM Redovisning av Terminologicentrum TNCs medelsanvändning 2015 TNC har under 2015 erhållit kronor från Näringsdepartementet för att genom terminologiarbete verka för en effektiv fackspråklig kommunikation i det svenska samhället. TNCs verksamhet bedrivs i fyra program, se nedan. De första två programmen finansieras i huvudsak med statsanslaget: Terminologiskt basarbete, t.ex. metodutveckling, omvärldsbevakning, projekt, referensbibliotek. Utåtriktad information, t.ex. drift och underhåll av Rikstermbanken, webbplats, termtjänst, föredrag och utbildning, internationell och nationell samverkan. TNC utvecklar, förbättrar och tillgängliggör svensk terminologi inom en rad olika fackområden. TNCs utbildningsverksamhet bidrar till att höja den terminologiska medvetenheten i samhället. TNCs arbete bidrar därmed på kort och lång sikt till organisationers och hela samhällets förmåga att kommunicera effektivt, mellan människor och mellan IT-system. För en mer detaljerad beskrivning av verksamheten under 2015, se sidan 1 9 i bilagan som följer. I tabellen nedan redovisas hur arbetstiden fördelar sig procentuellt mellan de olika programmen. För den ekonomiska redovisningen hänvisar vi till TNCs årsredovisning som kommer att fastställas vid årsstämman i maj Program Terminologiskt basarbete och informationsförsörjning 36 % Σ 59 % 19 % Σ 44 % Utåtriktad information 23 % 25 % Projekt och uppdrag 35 % Σ 41 % 53 % Σ 56 % Verksamhet för Terminologifrämjandet 6 % 3 % Med vänliga hälsningar Karin Dellby Verkställande direktör

2 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Verksamheten vid Terminologicentrum TNC under 2015 Terminologiskt basarbete Inom det här området bedrivs arbete som är nödvändigt för ett nationellt terminologicentrum att utföra och för vilket det är svårt att hitta extern finansiering. Basarbetet är en viktig grund i allt annat arbete, liksom för det nationella och internationella samarbetet i stort. Arbetet omfattar: metodutveckling, både internt på TNC, i samarbete med abonnenter och kunder, språkvårdare och terminologer nationellt och internationellt utarbetande av utbildningar i terminologi med tillhörande läromedel underhåll och komplettering av TNCs interna termbank biblioteksarbete, såsom inköp, insamling, katalogisering och klassificering av externt material av terminologisk betydelse utarbetande av informationsmaterial om TNC och terminologiarbete viss intern informationsförsörjning och kompetensutveckling. Basarbetet är en viktig grund för det nationella och internationella samarbetet inom terminologiområdet. Vissa projekt kan helt eller delvis finansieras med statsbidraget om de bedöms ha ett stort nationellt värde eller bedöms innebära värdefullt utvecklingsarbete som kan tillgodogöras också i senare projekt. Metodutveckling Tillsammans med Socialstyrelsen genomfördes den 22 januari ett seminarium om samarbetet mellan terminologer, modellerare och informatiker i projekt som syftar till att ta fram eller utveckla begrepps- och informationsmodeller. Samarbetet presenterades av TNCs medarbetare, och av Socialstyrelsen, på konferensen Nordterm i juni Med hjälp av detta arbete har Socialstyrelsen nu tillgång till en metod som gör deras arbete med nationell e-hälsa och gemensam informationsstruktur mer effektivt och ger slutprodukter av högre kvalititet. TNC kommer självklart att fortsätta att praktisera och presentera metoden så att den blir mer känd och kommer fler till del. TNC genomförde i mars tillsammans med Ersta Sköndal Högskola ett seminarium om olika metoder för begreppsanalys. Gäst och föreläsare på seminariet var professor Anita Nuopponen från Vasa universitet. Deltog gjorde, förutom TNCs medarbetare, forskare och studenter från Ersta Sköndal Högskola. TNC deltar i ett projekt med avsikt att bygga upp en termdatabas som ska främja mobilitet inom Norden (se nedan). Projektet har inneburit viktig metodutveckling om ekvivalens mellan de nordiska begreppssystemen och hur detta ska presenteras i termbasen. Dessa metodmässiga framsteg kommer att dokumenteras och presenteras, så att andra organisationer som arbetar med flerspråkig terminologi, myndigheter och företag, får möjlighet att lära och utveckla sina egna verksamheter.

3 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under TNC har deltagit i urvalskommittéer inför ett par stora internationella terminologikonferenser. TNC-bas TNC-bas är en intern termbank vid TNC som i allt terminologiskt arbete utgör ett viktigt komplement till Rikstermbanken. Den innehåller annat material än det som står att finna i Rikstermbanken, till exempel frågor och svar från termtjänsten vid TNC, termer och definitioner från interna utredningar och externa uppdrag, terminologisk information ur facklitteratur. TNC-bas innehåller ca termposter, och växer för varje år. Innehållet i TNC-bas ger TNC möjlighet till överblick över utvecklingen inom olika fackspråk vilket i sin tur är nödvändigt för samordning av terminologier inom olika fackområden. Den samlade terminologiska kunskapen i TNC-bas säkerställer att viktig information blir tillgänglig och sökbar för framtiden. Termbanken utgör därigenom en grund för i stort sett allt vidare arbete på TNC och används som informationskälla i alla våra uppdrag, i termtjänsten och i förberedelser för olika utbildningar och kurser. TNC prenumererar på omkring 30 tidskrifter som behandlar olika fackområden eller som rör språk. I samband med läsningen excerperas också terminologiskt intressant information i tidskrifterna. Det innebär att vi väljer ut till exempel nya termer i löpande text, termer med definitioner eller hela ordlistor. Sådant material införs sedan i TNC-bas. Referensbibliotek TNCs referensbibliotek har under 2015 utökats med 127 volymer av olika karaktär, men huvudsakligen ordlistor och handböcker. En del av dessa nyförvärv var antikvariska, eftersom verken inte längre finns tillgängliga i handeln. Det elektroniska biblioteket har också utökats; förutom ordlistor finns här akademiska arbeten i form av uppsatser och avhandlingar, artiklar från konferenser och rapporter från olika utredningar. Några verk i biblioteket har digitaliserats i sin helhet eller i delar. Till biblioteket hör även de svenska och utländska facktidskrifter som TNC prenumererar på och excerperar ur. Till detta kommer prenumerationer på digitala tjänster som NE och Mediearkivet. TNCs bibliotek är den största terminologiska samlingen i Sverige och har kontinuerligt byggts upp under hela vår verksamhet, det vill säga i över 75 år. Omvärldsbevakning TNC gör veckovisa sökningar på Internet och i nyhetskorpusar utifrån vissa valda sökord. Syftet är att vi ska ha en uppdaterad överblick över allt som händer rörande terminologi i Sverige, både vad gäller teori och praktik. Tanken är också att omvärldsbevakningen ska ge underlag till TNCs olika marknadsföringskanaler (t.ex. TNC-aktuellt) och samtidigt utöka TNCs kontaktnät. På så sätt ökas också den terminologiska medvetenheten i samhället.

4 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Delfinansierade projekt TNC deltog under året i projektet Flerterm, ett samarbetsprojekt som är delfinansierat av projektdeltagarna TNC, Språkrådet och Bani Interlingua. Projektet har också medel från Vinnova. Syftet med projektet är att skapa en organisationsmodell för framtagande av flerspråkig samhällsterminologi och en termbank där resultatet av arbetet kan lagras och göras tillgängligt. Flerterm har potential att bli ett kraftfullt verktyg för att långsiktigt kvalitetssäkra beskrivningar av vårt samhälle på viktiga minoritetsspråk. Den blir ett effektivt stöd för myndigheter, översättare, tolkar, utbildningar för tolkar och översättare osv. Ett annat projekt som TNC har medfinansierat är Fackverket 3.0. Det projektet, som också har Vinnova-stöd, har drivits i samarbete med Wikimedia och Bobitek AB. Syftet med projektet är att skapa en plattform för att göra terminologiska data tillgängliga som länkade öppna data. En biträdande lektor vid Lunds universitet har vänt sig till TNC angående revidering av terminologin i VA-teknisk ordlista (TNC 65). En gemensam ansökan om medel för detta lämnades till Svenskt Vatten. Projektansökan fick tyvärr nej, men efter samtal med Svenskt Vatten kommer nya medel från samma finansiär att kunna sökas samt från ytterligare en finansiär, Richertska stiftelsen.

5 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Utåtriktad information Verksamheten inom detta område består i att verka för en terminologisk medvetenhet i samhället genom utåtriktad information och upplysningsverksamhet samt positionering av terminologiarbete och TNC i lämpliga sammanhang. Exempel på verksamhet inom området är att TNC tillhandahåller Rikstermbanken via Internet samt utvecklar, förbättrar och utökar dess innehåll har en ständigt aktuell webbplats med allehanda terminologisk information tillhandahåller gratis termtjänst för förstagångsfrågare (som sedan erbjuds bli abonnenter) har en Facebooksida där bland annat nyheter om terminologi publiceras samverkar med övriga språkvårdande organ i Sverige, nationella terminologiorgan i andra länder och överstatliga terminologiorgan, som ISO TC 37 och europeiska terminologiföreningen EAFT, samt deltar i internationellt terminologiarbete hävdar terminologiska principer och fackspråkliga infallsvinklar i externa språkvårds- och klarspråksdiskussioner (i Sverige) där detta är relevant informerar om TNC och terminologiarbete genom att ta emot studiebesök, medverka i konferenser, kurser etc. både inom och utom Sverige skriver artiklar och håller föredrag om fackspråk och terminologi som publiceras i nationella och internationella tidskrifter, böcker och konferensrapporter verkar för att få in terminologiläran i den högre utbildningen och för att utveckla den terminologiska forskningen i Sverige genom samarbeten med lärosäten i Sverige och internationellt står för en stor del av den utbildning som ges i Sverige i terminologilära och terminologisk metod. Rikstermbanken Rikstermbanken finansieras helt och hållet via statsbidraget. Innehållsligt har Rikstermbanken under året utökats med material från många nya organisationer, från både offentlig och privat sektor: Riksdagens ombudsmän (JO): Ordförklaringar; SKL: ordlistor ur rapporter; Språkrådet: svensk-albansk tolkordlista; Internetstiftelsen i Sverige (IIS): ordlistor ur rapporter; Sametinget: Ordförklaringar; SkandiaMäklarna: BostadsOrdlistan; Svensk Galopp: Ordlista A Ö, Engelsksvenskt galopplexikon; Svenska Golfförbundet: Begreppslista; Trollsländeföreningen: Ordlista; Örebro konstskola: Konstordbok; IAF: terminologi; Johan Fredriksson: Sjötermer; Jämställt AB: ordlista; Mangold Fondkommission AB: ordlista; SKAGEN Foder AB: ordlista; SIS/STANLI: Stanlitermer; Svetskommissionen: Svetsteknisk ordlista; Visma SPSC AB: Ekonomisk ordlista för företagare; terminologi ur föreskrifter och rapporter från Energimarknadsinspektionen, Statens jordbruksverk, Transportstyrelsen, Energimyndigheten, Finansinspektionen, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Riksrevisionen, Brottsförebyggande rådet, Post- och telestyrelsen och VTI.

6 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Antalet termposter uppgick vid årets slut till ca ( vid utgången av 2014). Mest eftersökt har som vanligt byggtermer varit, till exempel småhus, storkök, byggnad, våning, komplementbyggnad, våningsplan, byggnadsarea, bruttoarea, bostad. Antalet svenska termer var ca ( vid utgången av 2014) och antal språk 28. I snitt görs 840 sökningar per dag (inklusive helger och semestertider). En stor del av sökningarna (ca 75 %) görs via EU-kommissionens sökverktyg Quest; troligen är det översättare vid EUs olika organ som söker. Nya frågor och svar om Rikstermbanken läggs fortlöpande ut på Rikstermbankens webbplats. Senaste nytt uppdateras vid behov. På webbsidorna Om Rikstermbanken finns länkar till informationsblad om Rikstermbanken på andra språk. TNCs webbplats På TNCs webbplats publicerar vi information om vår verksamhet, som t.ex. projekt, kurser och seminarier, men också information om andra händelser som berör terminologi och språk i Sverige och världen (under rubrikerna Nyheter, Blogg, Kalendarium). Länksamlingen växer och uppdateras fortlöpande. Under 2015 påbörjades ett arbete med att revidera hela webbplatsen till innehåll och utseende. Termtjänsten 31 frågor som inkommit till TNCs termtjänst från allmänheten har registrerats i TNC-bas. En del av dessa har publicerats i TNC-aktuellt, på TNCs webbplats och i Språktidningen. Frågorna kan handla om hur ett antal närliggande begrepp definieras, vilken svensk term av flera möjliga som rekommenderas, hur en viss förkortning uttyds, vilken svensk motsvarighet en engelsk term har eller hur vissa termer ska skrivas. Språkvårdssamarbete, särskilda termgrupper och övrig nationell språklig samverkan Kemistsamfundets nomenklaturutskott har haft ett möte där TNC deltagit. Namnvårdsgruppen har under året hållit två möten, och bland annat på TNCs initiativ utarbetat riktlinjer för hur myndighetsnamn ska skrivas. Standardisering: TNC har även detta år deltagit i standardiseringskommittén TK 115 som behandlar terminologi och andra språkliga resurser och som är en spegelkommitté till den internationella kommittén ISO/TC37. Under året har vi deltagit i kommitténs möten och även kommenterat förslag till nya, och revideringar av befintliga, standarder. Under året var ISO-standarden 704 föremål för diskussion i ISO/TC 37. Standard 704 behandlar terminologiarbetets principer och metoder, och är därför en av de viktigaste standarderna inom terminologiarbete. TNC deltog aktivt i diskussionerna. SIS årsmöte: TNC, som är medlem i SIS, deltog i årsmötet i april. Språkvårdsgruppen har haft fyra möten, och i och med det sista mötet lämnade TNC över ordförandeskapet till Språkrådet.

7 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Svenska biotermgruppen har haft tre möten. En app med Svenska biotermgruppens terminologi (för Iphone och Android) lanserades under året. Svenska datatermgruppen har haft ett möte. Svenska Läkaresällskapets kommitté för medicinsk språkvård har haft fyra möten. Svenska optiktermgruppen har haft tre möten. Svenska termgruppen för byggd miljö (Byggtermbanken): Ett nytt treårsavtal har utarbetats och diskuterats med Kungl. Biblioteket. Flera högskolor och universitet har också erbjudits en testperiod av Byggtermbanken. En teknisk utveckling av termbankens programvara har diskuterats och påbörjats. Terminologiskt material från byggsektorn har under året preparerats för inläggning i Byggtermbanken, och visst existerande material har också uppdaterats. TNC-praktikanter: TNC har haft tre praktikanter från Tolk- och översättarinstitutet, TÖI. Nationellt: medverkan i konferenser, seminarier och möten TNCs terminologer har som föredragshållare eller deltagare medverkat i följande konferenser, seminarier och möten i Sverige för att informera om terminologiarbete, verka för en effektiv fackspråklig kommunikation i svenskt näringsliv och i samhället eller rent allmänt positionera TNC: Seminarium om kategoriseringar, anordnat av Delegationen för migrationsstudier. ESS (Examinerade språkkonsulter i svenska) medlemsmöte om aktuell forskning inom föreningens intresseområde. ESS-seminarium om normkritisk språkvård. ESS-konferens om lättläst. Två möten inom Foster (Fortbildningsgruppen för yrkesverksamma terminologer), med Saab respektive Socialstyrelsen som värdar. Temat var vid första mötet drivkrafter i terminologiarbete och vid andra tillfället anmärkningar i termposter. Deltagare var, förutom Socialstyrelsen, Saab och TNC, även Scania och Atlas Copco. Humsamverkans slutkonferens på Vinnova. Socialstyrelsens Användarforum, en årlig konferens för nationellt fackspråk och nationell informationsstruktur. Seminarium på Språkrådet, då ämnet var svensk språkpolitik. Språkrådets klarspråksdag. Språkpolitikens dag anordnat av Språkrådet. Sverigefinska språkdagen. Programkonferens på Vinnova.

8 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Internationellt: samarbete, deltagande i konferenser m.m. TNC besökte Europeiska kommissionens terminologer. TNC innehar ordförandeposten i Europeiska terminologiföreningen (EAFT). Föreningen har under året hållit två styrelsemöten. TNC deltog, tillsammans med katalanska terminologiorganisationen Termcat, med ett föredrag i fackspråkskonferensen LSP2015 i Wien. I Köpenhamn hölls i januari en konferens som avslutade ett forskningsprojekt om värdet av en nationell kunskaps- och termbank. TNC medverkade med ett anförande om våra erfarenheter från Rikstermbanken. Konferensen följdes dagen efter av en workshop om extraktion av information och uppbyggnad av ontologier. Nordterm-konferensen hölls i år på Island, med terminologiskt ansvar som tema. TNC höll en introduktionskurs i terminologi, och ordnade tillsammans med danska kolleger en workshop om terminologi i de nordiska länderna. TNC bidrog även med två föredrag om terminologi och modellering. Information och medvetandehöjande insatser Insatser med anledning av språklagen (SFS 2009:600) Språklagen (SFS 2009:600) säger i paragraf 12 följande: Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas. Det finns en generell beskrivning på TNCs webbplats som redovisar hur en myndighet skulle kunna organisera sitt interna terminologiarbete. En liknande beskrivning finns också i Språklagen i praktiken riktlinjer för tillämpning av språklagen som 2011 gavs ut av Språkrådet. Denna checklista har sedan utökats och preciserats av TNC. När nya kontakter med myndigheter tas hänvisar TNC alltid till paragraf 12 i språklagen som ett av flera argument till varför myndigheter bör arbeta med terminologi. TNC har tidigare arbetat fram programmet Termostat tillsammans med företaget Fodina Language Technology AB. Termostat ger stöd och hjälp för myndigheter som vill sätta igång och arbeta med terminologi enligt språklagen. Under 2015 har TNC tillsammans med Fodina arbetat vidare på att utveckla Termostat-idén för tematiskt grundad samordning mellan myndigheter i terminologifrågor. Som exempel skulle myndigheter verksamma på ekonomiområdet (alt. tillhörande Finansdepartementet) kunna arbeta myndighetsövergripande med terminologi. Under året har TNC samverkat med flera myndigheter för att stödja och hjälpa i terminologiarbetet, bland annat Statistiska centralbyrån, Bolagsverket och Folkhälsomyndigheten och Arbetsförmedlingen. Detta arbete ger myndigheterna viktiga verktyg för att förbättra sin interna kommunikation och kommunikationen med medborgarna. Den 12 oktober anordnade TNC återigen ett Termostat-seminarium med 28 deltagare som representerade 17 olika myndigheter.

9 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Särskilda evenemang ordnade av TNC Den 30 januari anordnade TNC ett öppet hus. Cirka 50 besökare fick miniföreläsningar om TNC, vår historia, våra projekt, fackspråk, Rikstermbanken, termtjänsten, vårt bibliotek och vårt arkiv. Många olika intressentgrupper var representerade: företag och myndigheter, tolkar, översättare, språkvårdare, jurister. Särskilt roligt var att många av besökarna var personer som vi aldrig träffat förut. Publicerat om och av TNC Publikationer av det slag som presenteras här nedan är också forum för metodutveckling inom terminologi. Nyhetsbrevet TNC-aktuellt har kommit ut med tre nummer under året. Det distribueras till ca 700 läsare som får ta del av det senaste om TNCs arbete, vad som sker nationellt och internationellt på terminologiområdet, svar på aktuella termfrågor samt tips om ny litteratur. Benjamins förlag i Nederländerna (som är det mest ansedda förlaget i terminologivärlden) har givit ut en handbok i terminologi, Handbook of Terminology, där två TNC-anställda har författat varsin artikel: den ena om extensionella definitioner och den andra om olika sorters terminologiprojekt. Under året har termfrågor från TNC publicerats i Språktidningen. Norska språkrådet har publicerat två nummer av skriften Terminologen om terminologi och fackspråk. I nummer 4 i serien är temat vad som händer på de norska lärosätena i fackspråksfrågorna, och TNC bidrar med en artikel om språkval på de svenska lärosätena ur ett terminologiskt perspektiv. I nummer 5, Alle termer på (r)ett sted? ingår artiklar om utvecklingen av nationella termbanker i de nordiska länderna. TNC har bidragit med en artikel om Rikstermbanken. SOU 2015:41 Yttrande om Patentlagsutredningens slutbetänkande: TNC har yttrat sig om betänkandet. I huvudsak påpekar TNC att lagförslaget inte når upp till ambitionen att bli mer lättillgänglig. Lagen brister terminologiskt vilket gör den svår att ta till sig. TNC har skrivit en artikel om översättarens terminologiska ansvar för ATAs (American Translators Association) tidskrift. Flera TNC-medarbetare har publicerat artiklar i en kommande nordisk bok om terminologiarbete (som redigeras av Vasa universitet och beräknas utkomma under 2016). Forskning och högre utbildning Universitetet i Vasa, Finland har tagit initiativ till ett nordiskt samarbete kring forskning om terminologi. Två möten har hittills hållits i frågan, ett i maj på TNC och ett i oktober i Vasa. Deltagare var TNC, Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet och Vasa universitet. Forskningsämnen diskuterades, liksom hur vi ska lägga upp arbetet. Planen är att i första hand söka mer finansiering för förberedelser av arbetet så att vi i januari 2017 kan skicka in en ansökan om finansiering för projektet. Vasa universitet håller i taktpinnen.

10 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Föredrag och utbildning TNC, som enda större utbildningsaktör på terminologiområdet i Sverige, bidrar med sina utbildningar i grundläggande terminologilära till att höja den terminologiska medvetenheten bland såväl yrkesverksamma som studenter. Terminologisk medvetenhet är en grundläggande ingrediens i TNCs statliga uppdrag från Näringsdepartementet. Making terms matter again. En internationell terminologikonferens där TNC talade om terminologisk konsekvensbedömning inspirerat av bland annat miljökonsekvensbeskrivningar. Kammarkollegiets bedömarkonferens i Stockholm. TNCs anförande handlade om terminologi i relation till bedömning av auktorisationsproven för tolkar. Språktidningens språkkryssning. TNC talade på temat fackspråk. Crossing Borders i Helsingfors. TNC talade om termbanker och termbanksteknik och presenterade projektet Fackverket 3.0. Informellt nordiskt möte om terminologiresurser i Helsingfors. BOTIs konferens. TNC talade om terminologi, terminologisk konsekvens och om trender i terminologivärlden (BOTI, Branschorganisationen för teknikinformation). Den årliga konferensen för Föreningen Teknisk Information. TNC var utställare, höll ett föredrag och firade Rikstermbankens sjätte födelsedag (19 mars) på konferensen med bland annat en tävling. Heldagsseminarium för översättare i offentlig tjänst, anordnat av Utrikesdepartementet. TNC bidrog med ett föredrag om terminologiskt ansvar i översättningsarbete och deltog i en diskussionsgrupp om hur samordningen av terminologi myndigheter emellan kan bli bättre. Föreläsning om fackspråklig språkvård och terminologi på Uppsala universitet. TNC höll en som riktade sig till studenter på flera olika studieprogram.

11 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Projekt och uppdrag TNCs tjänster och varor görs allmänt tillgängliga på affärsmässiga grunder. Verksamheten består till exempel i att TNC medverkar i terminologiprojekt (ibland med projektledaransvar) som syftar till att reda ut begreppen inom ett ämnesområde deltar med terminologisk kompetens i projekt av varierande slag men med strukturering av information som en gemensam nämnare erbjuder professionell hjälp med att föreslå och utveckla en funktion för terminologisamordning inom en organisation och mellan organisationer erbjuder myndigheter tjänster med anledning av paragraf 12 i språklagen erbjuder utbildning i terminologi, fackspråklig språkvård, skrivregler och fackspråk i skrift, termbanksstrukturering, översättningsorienterat terminologiarbete, utvärdering och bedömning av terminologiska källor o.d. erbjuder terminologisk kvalitetsgranskning av facktexter av olika slag. Slutförda uppdrag bidrar till att stärka den terminologiska infrastrukturen i Sverige. Uppdragen är ett viktigt bevis för att TNCs tjänster är efterfrågade och att TNC har rätt inriktning. De, tillsammans med omvärldsbevakningen, är också en sorts kompass som visar åt vilket håll samhällets och näringslivets terminologibehov pekar. I uppdragsverksamheten använder vi ofta de kunskaper och resurser som ackumulerats i de statligt finansierade programmen ovan. Terminologiprojekt TNC har på uppdragsbasis medverkat i terminologiprojekten nedan. Syftet har varit att skapa terminologisk reda inom specifika områden samt publicera resultatet i ordlistor, antingen som böcker, standarder, avsnitt i böcker, eller i form av elektroniska filer, databaser eller termbanker på webben. Universitets- och högskolerådet, UHR: Svensk-engelsk ordbok för den högre utbildningen, ett arbete som vi bedriver i samarbete sedan åtta år tillbaka. (Dåvarande Högskoleverket inledde arbetet redan innan språklagen fanns.) Syftet med arbetet var att informationen på engelska skulle vara samstämd och enhetlig när lärosätena informerade om utbildningar, program, villkor etc. För att de engelska ekvivalenterna skulle bli så korrekta och ändamålsenliga som möjligt behövde de svenska begreppen noga analysera. Ordboken publiceras på UHRs webbplats och i Rikstermbanken. EU-kommissionen: TNC tillförde svenska termer och definitioner inom ämnesområdena sjöfart och luftfart till EUs termbank IATE. Arbetet genomfördes i samarbete med sakkunniga från bland annat Luftfartsverket och Trafikverket. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket: Ett projekt om terminologi inom läkemedelshantering. Socialstyrelsens termbank: TNC har varit projektledare för ett arbete med övergripande terminologi för vård och omsorg. En arbetsgrupp bestående av sakkunniga och jurister från Socialstyrelsen har arbetat fram en samordnad syn på vissa

12 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under övergripande begrepp som används inom hälso- och sjukvård och socialtjänsten. TNC har presenterat begreppen på ett seminarium på Socialstyrelsen, de har också gått ut på både intern remiss inom Socialstyrelsen och på extern remiss till kommuner och landsting i Sverige. Alla de begrepp som utretts under de arbeten som TNC har deltagit i har lagts in i Socialstyrelsens termbank och i Rikstermbanken. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: Utredning om organisation för fackspråk inom informationssäkerhet. Nordisk termbase: Ett nordiskt samarbetsprojekt som ytterst syftar till att främja mobilitet i Norden. Termbanken ska beskriva terminologi inom viktiga samhällsområden som skola och utbildning, arbetsmarknad osv. Arbetet bedrivs i samarbete med Hallå Norden, Nordiska ministerrådets informationstjänst, och målet är att ge stöd för den som vill flytta inom Norden, till exempel med att förstå skolsystem, arbetsförmedling och liknande. Vad heter till exempel gymnasium i Danmark? Är förhållandet ett till ett mellan det svenska begreppet gymnasieskola och det danska vidaregående skole? Med en termbank som stöd får Hallå Norden ytterligare en möjlighet att illustrera och förklara likheter och skillnader mellan våra länder. SKL och Försäkringskassan: Inom SRS, Stöd för rätt sjukskrivning, utreds förutsättningarna för att utveckla ett it-baserat bedömningsstöd som kan användas i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Man vill i projektet få en samlad kunskap om vilka insatser som är verksamma i processen och som kan underlätta för individer att återgå i arbete. TNC har dels bland annat terminologiskt analyserat innebörden i ett antal utvalda insatser och definierat dem, dels terminologiskt granskat och vidareutvecklat förstudierapportens ordlista. SIS: Översättning och terminologisk granskning av översättningar, terminologistöd, studiebesök, kurser och föreläsningar. Städteknisk ordlista (TNC 105) har tillsammans med Städbranschen Sverige omarbetats något och tryckts i en ny utgåva. Den är också importerad i Rikstermbanken. Terminologimetoden som verktyg i andra sammanhang Terminologisk kompetens efterfrågas ofta i andra typer av uppdrag än rena terminologiprojekt. Terminologimetoden är användbar i många sammanhang där det är nödvändigt med struktur, ordning och klargöranden. Exempel är hantering av terminologi inom områdena informationsmodellering, verksamhetsutveckling, klassifikationer och kodverk eller i utvecklingen av it-stöd. Under 2015 hade TNC följande uppdrag: SKL: TNC har i en arbetsgrupp lett arbetet med att samordna innehållsligt och språkligt ett antal grupper av allmängiltiga kvalitetsvariabler (om bland annat boende, försörjning, sysselsättning, utbildning) som det ställs frågor om i ett tiotal nationella kvalitetsregister för psykiatrisk vård. Inera: TNC har medverkat i arbetet med HSAs nationella kodverk över landstingsrelaterade verksamheter sedan 2007.

13 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under För Inera och Stockholms läns landsting har TNC arbetat med projektet Nationellt utförarregister. Målet är att skapa en gemensam struktur för beskrivning av utförare som ska kunna användas på nationell nivå. TNCs uppgift var att stötta verksamhetsanalytikerna med terminologisk metod för att säkerställa att begreppen i begrepps- och informationsmodeller är utredda och att de håller språkligt. Stockholms läns landsting har använt TNCs tjänster för arbetet med Gemensam utbudsinformation, GUTI. Det är ett arbete för att strukturera och presentera utbudet av hälso- och sjukvård på ett enhetligt sätt. Man vill skapa en gemensam modell för att alla vårdgivare inom landstinget ska kunna presenteras likvärdigt, och för att deras utbud ska vara känt och sökbart av patienter och remittenter. Socialstyrelsen: TNC har sedan flera år ett ramavtal med Socialstyrelsen. Under 2015 har TNC medverkat i följande arbeten där terminologimetoden varit verktyg och där syftet med arbetet inte i förstone varit att definiera nya begrepp för Socialstyrelsens termbank (se vidare under Terminologiprojekt ovan): Vidarutveckling av nationell informationsstruktur, en gemensam resurs för all vård och omsorg i Sverige Uppmärksamhetsinformation Klassifikation av socialtjänstens insatser Läkemedelshantering Utbildning och kurser TNC har på uppdragsbasis lett seminarier och hållit kurser om framför allt terminologiarbetets metoder och principer men också om fackspråklig språkvård och skrivregler för ett varierat och stort antal målgrupper, se nedan. Två föreläsningar har hållits på Mälardalens högskola för studenter på programmet för textdesign. Linnéuniversitetets översättarstudenter fick en föreläsning om terminologi i översättningsarbetet. SBU fick en kurs i språkvård och skrivregler för svenska och engelska. Riksdagens textgranskare fick en halvdagskurs i terminologi. Södertörns högskola fick en halvdagskurs i terminologi. Termdist: Nordisk nätbaserad grundkurs i terminologi om 7,5 högskolepoäng. TNC ansvarade för en del av undervisningen och uppföljningen. För översättningsstudenter på Tolk- och översättarinstitutet har TNC hållit en delkurs i terminologi, som omfattade två föreläsningar och en examinationsuppgift inom ramen för kursen Översättning II. Teknikinformatörer på Etteplan fick en föreläsning och en kurs om terminologi och teknikinformation. TNC höll ett seminarium på teknikinformationsföretaget Dokumentera. TNC höll föredrag om facktermer och andra ord på Språkrådsdagen, anordnad bland annat av Institutet för de inhemska språken i Finland. De blivande språkkonsulterna på Stockholms universitet har fått en delkurs i terminologilära. TNC har stått för undervisning och examination av 23 studenter.

14 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Utrikesdepartementets nya terminolog har fått enskild utbildning, i allmän terminologilära, översättningsinriktat terminologiarbete och termbankshantering. Blivande teknikinformatörer som går en yrkeshögskoleutbildning på Hermods fick en föreläsning om varför fackspråklig språkvård behövs. Föreningen Natur och samhälle i Norden (NOS) var på studiebesök hos TNC. TNC höll en introduktionskurs i terminologi både inom ramen för projektet Fackverket 3.0 TNC höll en introduktionskurs på engelska för en arbetsgrupp inom den internationella standardiseringskommittén CEN/TC 431. Öppna kurser och seminarier i TNCs bibliotek: Under året har vi hållit öppna kurser vid sex tillfällen och med totalt 44 deltagare. Kurserna har behandlat terminologi och fackspråk ur olika perspektiv och vänt sig till terminologer, språkvårdare, översättare, tolkar och andra.

15 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Verksamhet i Terminologifrämjandet TNC tillhandahåller förhandsbetalda tjänster för abonnenterna i nätverket Terminologifrämjandet. Ett stort abonnemang ger tillgång till TNCs tjänster under nio timmar. Abonnenterna kan välja vilka tjänster de vill använda ur TNCs utbud. De flesta abonnenter använder sig av den så kallade termtjänsten där de kan få råd om enstaka begrepp eller termer. Andra abonnenter vänder sig till TNC för att få hjälp med att granska färdiga dokument, till exempel översatta facktexter. Några abonnenter vill i stället att TNC medverkar i löpande arbete eller håller utbildningar av olika slag. Genom abonnemanget kan abonnenterna på ett smidigt sätt snabbt få tillgång till TNCs tjänster, särskilt för mindre uppdrag. Ambitionen från TNCs sida är att tillhandahålla tjänsterna på ett sådant sätt att abonnenterna blir nöjda och sprider kännedom om nyttan med ett abonnemang. TNC försöker årligen ordna ett eller ett par evenemang för Terminologifrämjandet där abonnenterna kan träffas, lära sig mer om terminologiarbete, diskutera angelägna frågor och samtidigt få information om andras terminologiarbete. Under 2015 har Terminologifrämjandet haft 51 abonnenter (2014: 49). Här följer exempel på hur några av abonnenterna använt sitt abonnemang (en del av föreläsningarna ovan skedde också inom ramen för ett abonnemang): Mälardalens högskola använde sitt abonnemang för undervisning. Polisen använde sitt abonnemang för att anlita TNC till en introduktion i terminologiskt angreppssätt. Både Statistiska centralbyrån och Folkhälsomyndigheten har använt sina abonnemang för terminologiskt arbete. Statistiska centralbyrån fortsätter att publicera terminologi i en extern ordlista. TNC medverkar tillsammans med SCBs språkvårdare i arbetet med termer inom befolkningsstatistiken och metodstatistiska termer. SIS Swedish Standards Institute använder abonnemangstimmarna till att anlita TNC för mindre eller mer kortvariga arbetsuppgifter, medan större uppdrag avtalas i särskild ordning. Årets abonnenttimmar har använts till bland annat följande: studiebesök på TNC för nyanställda granskning av den svenska översättningen av standarder och standardtitlar terminologisk granskning av standarder medverkan i, och undervisning i terminologi, för svenska och internationella tekniska kommittéer. Svenska Läkaresällskapets kommitté för medicinsk språkvård finansierar TNCs medverkan i det löpande arbetet genom abonnemang i Terminologifrämjandet.

16 Bilaga: Redovisning av verksamheten vid Terminologicentrum TNC under Sexton termfrågor som inkommit till TNCs termtjänst från abonnenter har registrerats i den interna databasen TNC-bas. En del av dessa har publicerats i TNCaktuellt och på TNCs webbplats. Frågorna kan handla om hur ett begrepp definieras, vilken svensk term som rekommenderas, hur en viss förkortning uttyds, vilken svensk motsvarighet en engelsk term har eller hur vissa termer ska skrivas. TNC har också ordnat seminarier som abonnenterna får delta i utan kostnad eller med viss rabatt. Även till TNCs öppna kurser erbjuds abonnenterna rabatt. Den 1 april hölls ett tvåtimmarsseminarium för medlemmarna i Terminologifrämjandet. Två talare deltog: Michael Cimbritz talade om sin facktermsmodell, hur svenska termer presenteras i avhandlingssammanfattningar, och Linus Salö om engelska i högre utbildning och forskning.

Hjälpmedelsinstitutet. Ett nationellt kunskapscentrum

Hjälpmedelsinstitutet. Ett nationellt kunskapscentrum Hjälpmedelsinstitutet Ett nationellt kunskapscentrum Vår kunskap bidrar till ett bättre samhälle för människor med funktionsnedsättning. Vi på Hjälpmedelsinstitutet är med och bygger ett samhälle där alla

Läs mer

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08.

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Inledning BLR (Bibliotek & läranderesurser) vid Högskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Process för terminologiarbete

Process för terminologiarbete Ledningssystem Rutin 2014-02-03 1(6) Avdelning R Regler och behörighet Upprättad av Emma Leeb-Lundberg Gäller från och med 2011-11-10 Process för terminologiarbete Typ av process Process för terminologiarbetet

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Resultat av remiss för begrepp inom området välfärdsteknologi

Resultat av remiss för begrepp inom området välfärdsteknologi 2015-12-03 Dnr 4.2.1-25012/2015 1(6) Resultat av remiss för begrepp inom området välfärdsteknologi Begreppen i denna remiss är resultatet från terminologiarbete i ett projekt kring välfärdsteknologi. Begreppen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08 Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016 Roswitha Melzer Informationsmöte Göteborg/ 2012-02-08 08.30 Samling med kaffe Program några hållpunkter 09.00 Kort om

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Strategi för forskningsdokumentation

Strategi för forskningsdokumentation Karolinska Institutet Dnr 5130/2010-600 Innehåll Sammanfattning... 3 Framtidsmål och strategi... 4 Information och utbildning... 4 Elektroniska system... 6 Forskningsstöd... 7 Avslutande kommentar... 8

Läs mer

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser VERKSAMHETSPLAN 1(9) Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser kommun kommundel gatuadressområde metertalsadressområde byadressområde gatuadressplats metertalsadressplats gårdsadressområde byadressplats

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Erasmus/Nordplus-seminarium 2 februari 2012

Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Erasmus/Nordplus-seminarium 2 februari 2012 Nordplus ny programperiod 2012-2016 Roswitha Melzer Erasmus/Nordplus-seminarium 2 februari 2012 Nordplus 2012-2016 Nordplus deltagande länder Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige Färöarna, Grönland

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Slutbetänkande från Delegationen för mänskliga rättigheter till regeringen Delegationen för mänskliga rättigheter har arbetat med mänskliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Föreningen för Kognitivt Stöd - FKS verksamhetsåret 2014

Verksamhetsberättelse för Föreningen för Kognitivt Stöd - FKS verksamhetsåret 2014 Verksamhetsberättelse för Föreningen för Kognitivt Stöd - FKS verksamhetsåret 2014 Styrelsen för FKS med organisationsnummer 802411-2636 ger här sin redovisning för år 2014. Föreningens verksamhetsår är

Läs mer

Vilken betydelse har den nya språklagen för Sveriges kommuner och landsting?

Vilken betydelse har den nya språklagen för Sveriges kommuner och landsting? Vilken betydelse har den nya språklagen för Sveriges kommuner och landsting? Anna-Lena Bucher Terminologicentrum TNC Termkonferensen 2009 Uddevalla 23 september Invigningen av Rikstermbanken 19 mars 2009:

Läs mer

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket L U F T VATTEN STANDARDER M A R K OCH MILJÖ ENERGI HÖR DET IHOP? PRODUKT SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket Visste du att standarder kan ge stora miljövinster? Har standardisering med

Läs mer

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete Socialdepartmentet 103 33 Stockholm Handläggare Elsa Rudsby strandberg Vårt ärendenummer 03984-2014 Ert ärendenummer S2014/4634/FST Datum 2016-05-01 Sida 1 (10) Folkhälsomyndighetens återrapportering av

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Några tankar kring tekniskt terminologiarbete i praktiken Egil Nicklin Sprog i Norden, 1972, s. 79-84 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Läs mer

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet US1000, v 1.2, 2015-10-08 1 (6) 2015-12-01 Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet Härmed inbjuds att lämna offert till genomförande av en forskningsöversikt

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016!

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! 1 ( 6) Ansökan om! Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! För några år sedan väcktes tanken av tjänstemän vid Västra Götalandsregionens kultursekretariat att Nätverkstan

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Citera gärna

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Dövas Nordiska Råd (DNR) Dövas Nordiska Råd (DNR) är ett nordiskt samarbetsorgan

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde 5 januari 2011 Personal och verksamhetsutveckling Karin Laurin Länsstyrelsen i Stockholm Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde Samråd Ett viktigt inslag i regeringens strategi

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning VT 2011 Lena Widefjäll lenawidefjall@hotmail.com Praktikrapport Praktikplats FN:s livsmedels-

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Expertkompetens för innovation 15 steg 1

Expertkompetens för innovation 15 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 15 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar

Läs mer

Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH)

Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH) 1(8) German Bender Tel: 782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH) Dnr 15-0024 TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet erhållit

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP5

Extern utvärdering av projektet HP5 Extern utvärdering av projektet HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Delrapport I 2010-08-01 2010-10 31 1. Bakgrund...1 Problem och utgångsläge... 1 Jämställdhetsintegrering... 1 Tillgänglighet för personer

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen

Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen Bakgrund I maj 2007 beslutades att UB skulle satsa på att skaffa egen kompetens inom området usability. Ärendet hamnade på kvalitetsgruppens

Läs mer

Resultat av terminologiremiss om distanskontakt och relaterade begrepp

Resultat av terminologiremiss om distanskontakt och relaterade begrepp 2017-03-15 Dnr 32041/2016 1(5) Resultat av terminologiremiss om och relaterade begrepp Begreppen i denna sammanställning är resultatet av ett terminologiarbete. Begreppen har förankrats dels internt på

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (10) Datum: 2011-09-01

Läs mer

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i regleringsbrevet för

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12

Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016. Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12 Internationellt lärande i Norden och i Baltikum Nordplus ny programperiod 2012-2016 Roswitha Melzer Informationsmöte Lund/ 2012-01-12 Nordplus deltagande länder Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige

Läs mer

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp Utdrag ur PM Den verksamhetsförlagda delen i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2001-09-27 Reviderad 2002-09-12, 2003-11-07, 2004-05-13 Uppdaterad 2008-05-27

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare/ställföreträdande avdelningschef 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2015-08-12 Diarienummer Dnr

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Rektorer enligt sändlista

Rektorer enligt sändlista Rektorer enligt sändlista Utvärderingsavdelningen Aija Sadurskis BESLUT 2003-12-16 Reg.nr 641-2642-03 Uppföljning av rätt att ge specialistsjuksköterskeexamen Regeringen införde den 1 mars 2001 en ny yrkesexamen,

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Inledning Högskolebibliotekets kvalitetssystem ska se till att den service och det stöd som ges via biblioteket håller hög kvalitet. Högskolebiblioteket arbetar

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Rikstermbanken. Alla termer på ett ställe. Karin Dellby. Terminologicentrum TNC. 29 november 2014. Västra vägen 7 B 169 61 Solna

Rikstermbanken. Alla termer på ett ställe. Karin Dellby. Terminologicentrum TNC. 29 november 2014. Västra vägen 7 B 169 61 Solna Rikstermbanken Alla termer på ett ställe Karin Dellby Terminologicentrum TNC 29 november 2014 Rikstermbanken Hur kom den till? finansiering, uppdrag innehåll Användning Förvaltning Framtid Hur kom Rikstermbanken

Läs mer

Bibliotek och den digitala klyftan. - en överlevnadsfråga?

Bibliotek och den digitala klyftan. - en överlevnadsfråga? Bibliotek och den digitala klyftan - en överlevnadsfråga? Fjärde basfärdigheten I framtida samhället och delvis redan nu är digitala färdigheter den fjärde basfärdigheten utöver att läsa, skriva och räkna.

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-03-02 Dnr: 09-1276 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare

Läs mer

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare/ställföreträdande avdelningschef 010-4700390 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2016-01-12 Diarienummer Dnr

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

- Redovisning av regeringsuppdrag i regleringsbrevet för 2012

- Redovisning av regeringsuppdrag i regleringsbrevet för 2012 2012-06-20 Dnr 011-2011-5066 Förslag på hur Tillväxtverket kan ge stöd i förenklingsarbetet på myndigheter med omfattande verksamhet riktad till företag. - Redovisning av regeringsuppdrag i regleringsbrevet

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sex personer har fyllt i utvärderingsenkäten. En person läser kursen HU4304 som fristående kurs och de övriga läser den inom ett program.

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2013 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning.

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning. Personalnämnden Malin Ferbas Handläggare 040-675 36 30 Malin.Ferbas@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-18 Dnr 1500978 1 (8) Personalnämnden Uppskalning snabbspåret Ordförandens förslag 1. Personalnämnden

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

NSR Målsättning 1 29.1.2011

NSR Målsättning 1 29.1.2011 NSR Målsättning 1 29.1.2011 1 INLEDNING 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Strategin 3 1.4 Verksamhetssätten 3 1.5 Påverkningsmedel 4 1.6 Gemensam uppträdande 4 2 NSR-STRUKTUR 4 2.1 Kommittéer 5 3 NSR-RÅDSMÖTET 5

Läs mer

Vad är SIS och standardisering?

Vad är SIS och standardisering? Vad är SIS och standardisering? Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. 2008-07-31 4 Fjärrkommunikation med debiteringsmätare Projektet innebär i huvudsak svensk medverkan i

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

Utvärdering av samverkansprojekt

Utvärdering av samverkansprojekt 1 (10) Kommunledningen Ulrika Lundgren Kvalitetscontroller 0302-521815 Utvärdering av samverkansprojekt Bakgrund Sedan 1995 finns ett samverkansavtal mellan s universitet, Västra Götalandsregionen och

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning Dir. 2011:25 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur patientens

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Resultat av remiss för begrepp kring vårdplatser, överbeläggning och utlokaliserad patient

Resultat av remiss för begrepp kring vårdplatser, överbeläggning och utlokaliserad patient 2011-11-21 Dnr 32505/2011 1(9) Resultat av remiss för begrepp kring er, överbeläggning och utlokaliserad patient Begreppen i denna remiss är resultatet från det terminologiarbete som är en del av projektet

Läs mer

Version 2005-09-12. Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag. Medlemskap och programforskning

Version 2005-09-12. Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag. Medlemskap och programforskning Version 2005-09-12 Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag Medlemskap och programforskning Värmebehandlingscentrum för metalliska material (preliminär version) 1 INLEDNING

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer