Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen"

Transkript

1 Lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa aktörer på central och regional nivå i den samlade hanteringen av flyktingsituationen. De åtgärder som berörs i den nationella lägesbilden tar ytterst sin utgångspunkt i målen för vår säkerhet. Lägesbilden syftartill att belysa områden där MSB bedömer att det finns gemensamma utmaningar för de operativa aktörerna utan att ansvarsprincipen åsidosätts. Bakgrund Regeringen förtydligade i budgetpropositionen för 2015 målen med krisberedskapsarbetet utifrån ett förebyggande respektive hanterande perspektiv. Med dessa utgångspunkter är målen för krisberedskapen: Att minska risken för olyckor och kriser som hotar vår säkerhet Att värna människors liv och hälsa samt grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri-och rättigheter genom att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och hindra eller begränsa skador på egendom och miljö då olyckor och krissituationer inträffar (Prop. 2015/16:1). Den 1 oktober 2015 uppdrog regeringen till MSB att, utan att det påverkar ansvarsprincipen, på nationell nivå samordna ansvarigaaktörers hantering av den situation som har uppstått till följd av att ett stort antal flyktingar och andra skyddsbehövande anländer tillsverige. I uppdraget ingår bl.a. att ta fram nationella lägesbilder. Lägesbilderna ska innehålla information om områden där behov av åtgärder har identifierats av de ansvariga aktörerna, men där tillräckliga åtgärder inte har vidtagits (Ju2015/07321/SSK).

2 Händelseutveckling Under föregående vecka har totalt sökt asyl enligt Migrationsverket. Prognos för antalet asylsökande ligger på per vecka. Migrationsverket ser ingen avsevärd minskning av antalet. Utöver dessa anländer flyktingar och migranter som inte söker asyl. Flera län och kommuner uppger att de fortsatt är hårt ansträngda av den pågående hanteringen av asylsökande.samhällsviktiga verksamheter som hälso-och sjukvård, socialtjänst och skola är även efter vissa åtgärder ansträngda i flera delar av landet. Trelleborg, Malmö, Göteborg och Stockholm rapporterar fortsatt om utmaningar med omhändertagandet av ensamkommande barn. Figur: Antal asylsökande (Migrationsverket). Samlad bedömning MSB bedömer att det även med aktörernas nu vidtagna åtgärder fortsatt föreligger utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet. Situationen avseende boende, socialtjänstsamt skola utgör akuta utmaningar i den samlade hanteringen. Det finns fortsatt behov av samordnade åtgärder. Ansvariga myndigheter i de hårdast belastade länen, Skåne, Västra Götaland och Stockholm, bedöms fortsatt vara i behov av förstärkning inom ett flertal områden främst avseende registrering av asylsökande, anvisning av ensamkommande barn, kvalificerad personal ochtillgång på boenden. I takt med att asylsökande flyttar ut i övriga delar av landet kommer även påfrestningen på andra samhällsfunktionersom hittills inte har berörts av flyktingmottagandet i någon större utsträckning att öka. Mottagandet av ensamkommande barn kommer fortsatt inte kunna genomföras i enlighet med gällande lagar och regler. Alla aktörer, även de som idag inte är främst berörda, bör vidta förberedande åtgärder för en långvarig hantering. Förmågan att hantera situationen utan att annan samhällsviktig verksamhet åsidosätts behöver upprätthållas.

3 Läget avseende hälso- och sjukvård Läget i stort avviker inte från lägesbilden från den 27 oktober. Bilden har kompletterats med enkätsvar från länsstyrelserna om i vilken utsträckning hälso-och sjukvården i länet påverkas av situationen. På grund av kort svarstid är svaren i enstaka fall ofullständiga. Landstingen är fortsatt hårt belastade men i varierande grad. I sex län anges landstingens verksamhet vara betydligt påverkadmedan 13 län anger måttlig påverkan. Ett län är inte alls påverkat och ett län har inte kunnat göra någon bedömning. Primärvård, flyktinghälsa,mödravård, och tandvård är fortsatt starkt belastade. Även laboratorier, infektionskliniker, sjuktransporter, smittskydd och traumavård anges påverkas av situationen på olika sätt. En stor utmaning är att hinna genomföra hälsoundersökningar av asylsökande. Barn-och elevhälsan uppges i flera kommuner ha ökad arbetsbelastning och i ett län framhålls att Elevhälsan inte hinner med att säkerställa hälsokontroller och vaccinering. Många län anger att bristen på tolkar är stor. För att etablera former för hur en samlad lägesbild inom hälso-och sjukvårdsområdet fortsättningsvis ska tas fram och vilka gemensamma åtgärder som behöver vidtas har Socialstyrelsen kallat till ett möte med MSB, Folkhälsomyndigheten, SKL och Migrationsverket onsdagen den 4 november. Läget avseende socialtjänst Läget i stort avviker inte från lägesbilden från den 27 oktober. Bilden har kompletterats med enkätsvar från länsstyrelserna om i vilken utsträckning socialtjänsten i länet påverkas av situationen. På grund av kort svarstid är svaren i enstaka fall ofullständiga. En stor andel av landets kommuner rapporterar antingen måttlig eller betydande påverkan på socialtjänsten med anledning av situationen. Fem län anger allvarlig påverkan på socialtjänsten i flera kommuner och fyra län redogör för kritisk påverkan i enskilda kommuner. I de flesta län råder, eller förväntas inom en snar framtid råda, brist på kompetent personal. Det rör sig främst om tolkar, socionomer och personal som handlägger boenden för ensamkommande barn. Personalbristen gör att flera Socialtjänster anger att de inte kan uppfylla lagstadgade krav om utredning och uppföljning.

4 Läget avseende skola och utbildning Läget i stort avviker inte från lägesbilden från den 27 oktober. Bilden har kompletterats med enkätsvar från länsstyrelserna om i vilken utsträckning skolverksamheten påverkas av situationen. På grund av kort svarstid är svaren i enstaka fall ofullständiga. Belastningen på skola och utbildning (även förskola och SFI) varierar mellan länen. I tio län uppger 50 % eller fler av kommunerna att det handlar om måttlig eller betydande påverkan på skolverksamheten, där utvecklingen i flera kommuner dock bedöms gå mot betydande påverkan. Isju län har kommuner bedömt att verksamheten är allvarligt påverkad och två av dessa län har därtill rapporterat att samtliga kommuners verksamhet inom området är allvarligt påverkad. De flesta kommuner uppger att de har svårt att rekrytera lärare med rätt kompetens och även annan behörig personal. Det råderbrist på ämneslärare med språkkunskap, lärare i svenska som andraspråk och i modersmål, tolkar samt studie- och yrkesvägledare. I flera län rapporterar kommunerna om brist på utbildningsplatser och vissa kommuner framhåller att de har svårt att klara avtidsfrister för utbildningsstart. Några kommuner lyfter särskilt fram att gymnasieskolan är hårt belastad, medan det i andra kommuner handlarombrist på platser på samtliga utbildningsnivåer. Att det i flera kommuner inte kan erbjudas platser enligt närhetsprincipen medför därtill att deti allt större utsträckning krävs transport-och logistiklösningar. Många kommuner rapporterar om brist på lokaler och lyfter att tillgången på lokaler påverkas av att skollokaler används som tillfälliga boenden. De samtal som inkommit till den telefonlinje som Skolverket upprättat för vägledning till huvudmän har hittills framförallt rörtfrågor kring reglering, bl.a. om den nya lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet 2015/2016 och som bedöms innebära en skärpning av regelverketför nyanlända (bl.a. bedömning av kunskapsnivå inom två månader). Skolverket meddelar vidare att de har fått ta emot många samtal från allmänhetensom har frågor kring hur deras barn kommer att påverkas och om det kommer att innebära undanträngningseffekter med anledning av det ökade antalet nyanlända.

5 Läget avseende säkerhet och trygghet Lägesbeskrivning hämtas bland annat från enkätsvar från länsstyrelserna om i vilken utsträckning räddningstjänsten i länet påverkas av situationen. På grund av kort svarstid är svaren i enstaka fall ofullständiga. Polisens verksamhet omfattades inte av enkäten. Majoriteten av kommunerna rapporterar att de har ingen eller måttlig påverkan på räddningstjänsten. Två län har rapporterat att de har kommuner som bedöms ha betydande påverkan på räddningstjänsten. Den ökade belastningen är främst kopplade till ärenden som rör brandskydd(tillsyn, information och rådgivning), men till viss del även ett ökat antal automatlarm och bränder på boenden. Polisen rapporterar att 5 av 7 polisregioner bedömer läget som ansträngt. Polisen och Migrationsverket rapporterar om ordningsstörningar på boenden, vilket främst kopplas till trångboddheten. Migrationsverket meddelar att man till följd av detta har utökat bevakningenpå boendena. I mindre orter/kommuner med ett stort antal asylsökande eller med hög etableringstakt av asylsökande har polisen senaste veckan sett en viss ökning av det uttryckta missnöjet mot asylmottagandet och detta bedöms kunna fortsätta och kan komma att öka. Regional dialog kring säkerhetsfrågan efterfrågas av flera kommuner. Läget avseende hanterande aktörers krishanteringsorganisationer Lägesbeskrivningen hämtas från enkätsvar från länsstyrelserna om i vilken utsträckning länets krishanteringsorganisationer påverkas av situationen. På grund av kort svarstid är svaren i enstaka fall ofullständiga. Samtliga länsstyrelser bedömer att de i nuläget kan lösa länets behov av inriktning och samordning, samt information och kommunikation. Majoriteten av länsstyrelserna har skapat en särskild struktur-tillfällig projektgrupp eller vanlig krishanteringsorganisation-för att hantera situationen. Vidare är regionala samverkansformer inom länet etablerade. I dessa ingår berörda och ansvariga aktörer, i mångafall även frivilligorganisationer. Flera länsstyrelser nämner att man tittar på hur den långsiktiga hanteringen ska lösas, och vissa uttrycker oro för uthålligheten i organisationen. En stor majoritet av länsstyrelserna anger att man skulle ha en förmåga att hantera en samtidig störning/parallell händelse i länet. Några länsstyrelser betonar dock att tillgängliga resurser redan är mycket ansträngda och att en samtidig störning sannolikt skulle behöva vara begränsad i tid och rum för att kunna hanteras. Bilden av kommunernas krishantering är något mer osäker och varierande och i flera fall har inte länsstyrelserna fått in tillräckligt underlag för att kunna göra en bedömning. Majoriteten av kommunerna i landet tycks dock i nuläget ha förutsättningar för att lösa lokala behovavinriktning och samordning, samt information och kommunikation. I några kommuner i landet är strukturer för att hantera situationen mycket ansträngda.

6 Konsekvenser för samhällsviktiga verksamheter Bedömning Samhällsviktiga verksamheter såsom socialtjänst, hälso-och sjukvård, överförmyndarverksamhet, polis samt skola är ansträngda i delar av landet. Förmågan att hantera situationen med ett stort antal asylsökande utan att åsidosätta ordinarie samhällsviktig verksamhet är utmanad. Det är avgörande att alla aktörer förbereder sig på att hantera konsekvenserna av situationen under lång tid, även de aktörer som hittills inte har varit berörda. Belastningen över landet är fortfarande ojämn. Detta riskerar att ge ett ineffektivt resursutnyttjande och bristande förtroende för offentliga aktörer hos allmänheten. Behov av samordnade åtgärder Tydligt kommunicera till allmänheten om situationen och dess konsekvenser. Fortsätta samordnade åtgärder för att underlätta situationen inom hälso- och sjukvård, socialtjänst samt skola. Behov av regional struktur för analys, hantering och kommunikation av säkerhetsfrågor. Vidtagna åtgärder MSB har via digitala enkäter fått svar från samtliga länsstyrelser avseende läget för samhällsviktiga verksamheter inom länen Resultatet kommer att följas upp genom nya enkäter varannan vecka. Socialstyrelsen har publicerat frågor och svar som ska underlätta för handläggare inom socialtjänsten. 28 oktober fick Polisens Nationella operativa avdelningen (NOA) det operativa ansvaret att samordna utredningarna av mordbränder mot flyktingboenden nationellt. Polisen har börjat använda sig av polisflyget (helikopter) för bevakning av flyktingboenden. Skolverket har bildat en samordningsgrupp för frågor relaterade till flyktingsituationen. Skolverket har uppdaterat sin information om tidsfrister inom vilka skolgång för nyanlända ska ordnas och lagt upp en checklista för huvudmän och rektorer med samlad information avseende nyanlända elevers lärande på sin hemsida.

7 Boendesituationen för asylsökande Migrationsverket analyserar fortfarande det inkomna underlaget från länsstyrelsernas inventering och det är i första hand boenden i kommunal ägo som är av intresse. Migrationsverket beslutade den 30 oktober att utöka antalet kommunala evakueringsplatser från 3000 till 5500, då läget är mycket ansträngt. Upphandling 12 bedöms kunna ge ca platser, vilka kommer att fyllas relativt fort då man behöver flytta ut personer från evakueringsplatserna till upphandlade platser. Situationen är mer ansträngd än det varit tidigare när det gäller upphandlingar. Boendebristen är fortsatt mest akut i Skåne, Västra Götaland och Stockholm men även andra län är hårt belastade. Migrationsverket region väst rapporterade under veckan en ökning av antalet asylsökande och man vädjade därför till kommunerna om en ny inventering angående tillgängliga evakueringsplatser då behovet ökat från 600 till 1000 platser. Upphandling 12 har inte gett önskat resultat i region väst och ökningen av antalet asylsökande beror till del på att redan hårt belastade region väst avlastar region syd. MSB efterfrågade återigen den 30 oktober eventuell överskottsinformation avseende bland annat tomma stora lokaler från den inventering som länsstyrelserna genomfört. Finns sådant underlag ska det skickas till tib@msb.se. Nya boenden som inkommer till länsstyrelserna med anledning av inventeringen ska kanaliseras genom Migrationsverkets epost beredskapsplanering-boende@migrationsverket.se. Migrationsverket behöver fortsatt återkomma till länsstyrelserna kring hur man avser använda den fördelningsnyckel länsstyrelsen Norrbotten tog fram iregeringsuppdraget. Gränssättande faktorer som framkommit i genomförd inventering: konkurrenssituation uppstår vid brist på sängmaterial, upplevdhotbild har lett till tillbakadragande av boenden, kommuner har även tagit tillbaka vissa platser då de behövs till ensamkommande barn. Ytterligare en gränssättande aspekt som framkommit i flera spår är försäkringsproblematiken. Det gäller både fall där man inte får försäkring för nya boenden, fall där man drar tillbaka erbjudna lokaler med hänvisning till brandrisk samt fall där befintliga boenden får förändrade försäkringskrav, till exempel krav på rondering nattetid samt vaken personal på boenden under natten. Det är i nuläget oklart för kommunerna hur deska ersättas för ökade kostnader med anledning av krav på bevakning. Flera aktörer har fått information från försäkringsbolag som indikerar att försäkringsproblematiken är med anledning av ökad hotbild mot ankomst-och asylboenden. Migrationsverket sätter för närvarande ihop ett informationspaket kring ersättningsfrågor och ansvarsfördelning när det gäller boende, där även information kring ersättning förbevakning ska ingå. Under vecka 45 kommer Migrationsverket etablera ett telefonnummer för kommunerna som avses vara bemannat dagligen. Branschorganisationen Svensk försäkring uppger att man inte upplever att något bolag helt slutat försäkra asylboenden men attman i många fall höjer kraven och därmed premierna, både med anledning av en ökad hotbild och på grund av att man i vissa fall inte anser att lokalerna i fråga är acceptabla bostäder, vilket medför höjda krav kring säkerhet.

8 Fortsättning boendesituationen för asylsökande Ett antal av tidigare rapporterade problemområden kvarstår fortfarande; det gäller till exempel ojämn belastning över landet,konkurrenssituation mellan boenden för ensamkommande barn och andra asylsökande, oklarheter kring bygglov, plan-och bygglagen samt otydlighet i kommunikationen mellan Migrationsverket på regional nivå och länsstyrelser och/eller kommuner. De ensade boendebegreppen med förklaringar av alla de olika begrepp som används har fått spridning och till viss del förbättrat situationen. Det är fortsatt viktigt att Migrationsverket både på central och regional nivå använder sig av de begrepp som beskrivs när man kommunicerar med aktörerna samt att man för ut samma budskap på central och regional nivå. I vissa fall har bristande kommunikation mellan aktörerna lett till att kommunala evakueringsboenden har öppnat, med personaloch matservering, men inga asylsökande har kommit. Detta blir en kostnad för kommunen och slöseri med resurser då behovet av boendet finns men koordineringen brister. Från enkätsvaren som inkommit genom länsstyrelsernas rapportering till MSB kan konstateras att boende är en kritisk fråga. Fleralänsstyrelser rapporterar att man ser problem vid ankomstboenden, både vad gäller oro kopplat till tristess, brist på information och möjligenhotbild. Barn, äldre, sjuka och gravida sover i vissa fall på madrasser på golvet under längre tid och det går på en del platser inte att upprätthålladrägliga förhållanden i nuläget. Många kommuner rapporterar om svårigheter att hitta lämpliga lokaler och åtminstone en kommun har tagit beslut om att inte ta emot fler asylsökande. En länsstyrelse rapporterar att situationen kommer bli övermäktig 2016 om prognosen håller sig.

9 Registreringsprocessen Migrationsverket öppnade den 2 november en mottagningsenhet i Uppsala vilket ökar Migrationsverkets samlade registreringskapacitet och till del minskar belastningen på motsvarande enhet i Stockholm. Migrationsverket har meddelat att de från och med den 29 oktober inte kommer använda begreppet oregistrerade asylsökandeutan hädanefter används begreppet förregistrerade asylsökande för att beskriva personer som fått ett tillfälligt dossiernummer men ännu inte lämnat in sin formella asylansökan. Migrationsverket har förtydligat att deras registreringsbalanser endast avser de förregistrerade asylsökande och således intedeflyktingar/migranter som ännu ej har erhållit ett dossiernummer. För att underlätta asylregistreringen i Migrationsverkets region syd och där framförallt utdelningen av dossiernummer har Trelleborgs kommun efterfrågat dossiernummer som kommunen kan dela ut till ankommande flyktingar/migranter när Migrationsverket håller stängt påkvällar och helger.

10 Boendesituationen och registreringsprocessen för asylsökande Bedömning Växande försäkringsproblematik kan komma att bli starkt begränsande för möjligheterna att öppna ett tillfredsställande antal boenden framöver. Det finns risk för friktion mellan kommunal och statlig nivå om inte kommunernas behov av fortsatt stöd tas i beaktande. Bristen på samsyn kring begrepp för boendetyper leder fortfarande till missförstånd i vissa fall. Det är viktigt att Migrationsverket både på central och regional nivå använder de ensade begreppen. Brister i kommunikation mellan berörda aktörer resulterar i att boenden som skulle kunna nyttjas inte har tagits i anspråk. Långa handläggningstider av bygglov försenar ianspråktagande av identifierade boenden. Allvarliga prioriteringsutmaningar och ansträngd registreringsprocess får till följd att ett godtagbart mottagande av ensamkommande barn försvåras. Behov av samordnade åtgärder Behov av samlad bild av försäkringsproblematiken och dess konsekvenser. Bostadsfrågan behöver samordnas så att både Migrationsverkets och kommunernas behov tillgodoses. Berörda aktörer bör fortsatt tydligt kommunicera de framtagna ensade begreppen för boendetyper. Berörda aktörer bör förbättra formerna för kommunikation sinsemellan. Gemensam modell för jämnare fördelning av ensamkommande barn mellan kommuner för att förbättra mottagandet av barnen. Registreringsprocessen behöver ytterligare anpassas efter nuvarande situation. Fortsatt prioritering av ensamkommande barn och barnfamiljer vid asylregistrering. Den förenklade registreringsprocessen medför att viktig information går förlorad och försvårar för Migrationsverket att bistå de hanterande aktörerna med relevanta planeringsunderlag. Registrering av asylsökande och tillgång på boenden kommer att vara en stor utmaning under en längre tid.

11 Boendesituationen och registreringsprocessen för asylsökande Vidtagna åtgärder MSB har genomfört samverkanskonferens avseende boendefrågor. Migrationsverket sätter ihop ett informationspaket kring ersättningsfrågor och ansvarsfördelning samt kommer att etablera ett telefonnummer för kommunernas frågor. Upphandlingsmyndigheten har publicerat en vägledning kring tillämpning av lagen om offentlig upphandling i akuta situationer som svar på regeringsuppdraget (Fi2015/04599/UR). Trafikverket arbetar med en översyn av trafiksäkerhetsåtgärder kring asylboenden nationellt. Brandskyddsföreningen förbereder vägledning kring exempelvis vilka krav som finns på lokaler för boende. MSB avser Fortsätta arbeta för en samlad bild av försäkringsfrågan. Fortsätta förstärka Migrationsverket genom b.la. logistik, stabs-och ledningsstöd samt kommunikatörer för att underlätta kommunikation mellan berörda aktörer. Fortsätta verka för tydlig och samordnad kommunikation. MSB genomför den 6 november ytterligare en samverkanskonferens avseende boendefrågor. MSB bistår löpande Migrationsverket i arbetet avseende ankomstcentraler. Branschorganisationen Svensk försäkring har haft en samverkanskonferens angående försäkringsproblematiken. Migrationsverket har förtydligat på sin hemsida att höga krav på brandskydd fortsatt gäller på ankomst-och asylboenden, med hänvisning till MSB:s information om brandskydd.

12 Ensamkommande barn Under v. 43 ankom ca ensamkommande barn till Sverige, en minskning med ca 400 ensamkommande barn från tidigare vecka. Detfinns dock inget som tyder på att antalet ensamkommande barn som kommer till Europa har minskat under veckan. I sin senaste prognos (22/10) rapporterade Migrationsverket om ett ökande antal yngre ensamkommande barn. På grund av det förenklade asylansökningsförfarande som Migrationsverket nu tillämpar, saknas det idag information om denna yngre barngrupp. Migrationsverket har inte sett några förändringar i antalet ensamkommande barn efter den politiska överenskommelsen om flyktingsituationen (23/10). Då ensamkommande barn och barnfamiljer även i fortsättningen har rätt till permanent uppehållstillstånd väntas inga större förändringar som en följd av denna. Migrationsverket gick under förra veckan ut med ett brev till länsstyrelser och ankomstkommuner om att deras datasystem för anvisning av ensamkommande barn är under hård belastning vilket innebär förseningar i anvisningarna. Migrationsverket arbetar för att komma till rätta med problematiken. Situationen i Trelleborgs kommun är fortfarande mycket ansträngd på grund av det stora antal ensamkommande barn som reser in i landet via hamnen. Sedan den 22 september har kommunen tagit emot ensamkommande barn, ca 56 procent av dessa har avvikit från boendena ochkommunen har för närvarande ensamkommande barn i sina ankomstboenden. 756 av de barn som ankommit har lämnat in en asylansökan hos Migrationsverket och 442 av dessa har fått en anvisning. Hittills har dock endast 87 av de anvisade barnen hämtats av anvisningskommunerna. De övriga(355) finns kvar i kommunens sovsalar. Trelleborgs kommun anger att de fått signaler från fler anvisningskommuner om att de inte avser hämta de barn som de fått anvisade sig. Problematiken är störst i Trelleborgs kommun men finns även i andra ankomstkommuner i olika utsträckning. Enligt Trelleborgs kommun skulle dess mottagande av de ensamkommande barn underlättas avsevärt om Migrationsverket kunde bemannakommunens transitcentral för ensamkommande barn, gärna för att på plats ta emot asylansökningar från denna barngrupp, samt om anvisningskommunerna hämtade de barn som anvisats dem inom utsatt tid. Migrationsverket region syd har dock fattat ett principbeslut om att inte ta upp asylansökningar på andra platser än Malmö eftersom detta enligt Migrationsverket skulle riskera att splittra dess samlade kapacitet i Malmö. Det finns dock enligt Migrationsverket inga praktiska hinder för att undanta ensamkommande barn från detta principbeslut och på så vis bidra till att förkorta redan sårbarabarns vistelse i mycket enkla boendeförhållanden i ankomstkommunen. Till exempel planerar Migrationsverket region väst, tillsammans med Göteborgs stad att samlokalisera Migrationsverket och stadens mottagningsverksamhet för ensamkommande barn i den ankomstcentral som där är under etablering.

13 Ensamkommande barn I syfte att fördela ansvaret för de ensamkommande barnen jämnare mellan kommuner har Socialstyrelsen, i samråd med Migrationsverket och MSB, sett över tolkningen av vistelsebegreppet i socialtjänstlagen. Den gemensamma bedömningen är att det inte föreligger några juridiska hinder för att fördela det initiala ansvaret för ensamkommande barn mellan ett större antal kommuner. Socialstyrelsen skriver: Ankomstkommunens ansvar följer av 2 a kap. 1 SoL. Det finns ingen särskild reglering vad gäller ankomstkommunens ansvar motsvarande den reglering som gäller för en anvisningskommun enligt 3 LMA. Det innebär att om Migrationsverket flyttar ett ensamkommande barn från den kommun där han eller hon först gav sig till känna (ankomstkommunen) till en ny kommun så blir den kommunen barnets nya vistelsekommun i avvaktan på att anvisningskommunen tar över ansvaret. Migrationsverket har i dag åtta kontor där ensamkommande barn kan ansöka om asyl. Dessa ligger i Malmö, Mölndal, Norrköping, Solna, Sigtuna, Örebro, Gävle och Umeå. Migrationsverkets närvaro i dessa kommuner gör att de oftast blir ankomstkommuner för ensamkommande barn. Malmö,Mölndal, Solna, Sigtuna (och Trelleborg) tar emot många ensamkommande barn och har undantagits från att bli anvisningskommuner. Eftersom Migrationsverket överväger/planerar att öppna en ny ankomstcentral i Göteborgstrakten kan även Göteborg komma att bli ankomstkommun i större utsträckning framöver. SKL har under veckan fört diskussioner med Umeå, Skellefteå, Örebro och Norrköping om svårigheter och möjligheter att bli ankomstkommuner (för ensamkommande barn som omfördelas från bland annat Trelleborgs kommun). SKL menar att det är viktigt att staten kan bistå de kommuner som nu överväger att bli ankomstkommuner med full kostnadstäckning samt garantier för att de inte senare kan drabbas av viten för att de inte klarat av att uppfylla lagar och regler för mottagandet av de ensamkommande barnen. Enligt SKL har IVO meddelat Umeå kommun att de kommer att förläggas med vite på grund av att de tillämpar en boendeform som för närvarande inte finns, s.k. stödboende. Situationen för kommuner som tar emot ensamkommande barn Rapporterna till MSB från länsstyrelserna visar på ett fortsatt mycket högt tryck på den kommunala verksamheten med ansvar för ensamkommande barn. Västernorrland, Värmland och Norrbotten rapporterar om bristerna på kompetent personal och lämpliga lokaler som kan bli boenden för ensamkommande barn. Majoriteten av kommunerna i Västernorrland bedömer mottagandet av ensamkommande barn som ansträngt och anger att en försvårande omständighet är de nya reglerna på flygbolaget SAS, vilka innebär att anvisningskommuner måste sända personal till södra Sverigeför att hämta de barn som de fått anvisade sig. Värmland rapporterar om en stor ekonomisk belastning för kommunerna på grund av de många ensamkommandebarn som de nu tar emot. Uppsala och Kronobergs län rapporterar starka undanträngningseffekter i sina överförmyndarverksamheter med konsekvenser för andra utsatta grupper. Slutligen rapporterar Norrbotten att en kommun har problem inom verksamheten plan och miljö, främst handlar det om bygglov och inspektioner av påtänkta boenden för ensamkommande barn liksom för andra asylsökande. Generellt utgör ansvaret för att ta emot ensamkommande barn den största belastningen för kommunerna. Kvaliteten på utredningar blir lidande och barnens boendesituation kan inte alltid följas upp. Barn som inte är asylsökande men också behöver stöd från socialtjänsten prioriteras ned trots sin sårbarhet. Ett län rapporterar om ett ökande antal sjukskrivningar vid socialtjänsten.

14 Ensamkommande barn Bedömning Det svenska samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är starkt utmanad och principen om barnets bästa i beslut som rör barnet kan inte uppfyllas. Myndigheternas gemensamma tolkning av vistelsebegreppet behöver kommuniceras och praktiska åtgärder vidtas för att sprida ansvaret för ensamkommande barn mellan fler ankomstkommuner. Innevarande år kommer det sannolikt att komma ca barn utan vårdnadshavare till Sverige. Förra veckans minskning av ensamkommande barn till Sverige beror troligen på att resorna genom Europa inneburit fler stopp på vägen. Behov av samordnade åtgärder Migrationsverkets åtgärder för att stärka sin asylmottagningskapacitet måste genomsyras av principen om barnets bästa. Samverkan mellan Migrationsverket syd och kommunerna i länet behöver stärkas för ett samlat mottagande av ensamkommande barn, på motsvarande sätt som nu planeras i Västra Götaland. Socialstyrelsen behöver kommunicera tolkningen av vistelsebegreppet till aktörerna. Aktörerna bör samverka, och vidta praktiska åtgärder, för att sprida ansvaret för ensamkommande barn jämnare över landet. Förenklade regler/standarder behöver kommuniceras till aktörerna. Vidtagna åtgärder Socialstyrelsen har i samverkan med Migrationsverket och MSB utrett vistelsebegreppet i socialtjänstlagen. Möjligen SKL anordnade kommer 28/10 genomströmningen ett möte med kommunerna i ankomstboendena där Trelleborgs i region kommun berättade om sin situation och vädjade till anvisningskommuner att Syd hämta att sina öka barn något inom under utsatt veckan tid tack för att vare på kortare så vis öka kötider genomströmningen till i ankomstboendena. asylmottagningen. Problematiken kring registrering/asylansökan för ensamkommande barn i Trelleborg diskuterades vid mötet 2 november mellan SKL, Migrationsverket och MSB. Migrationsverket ska ta upp frågan med den operativa ledningen och återkopplar eventuella lösningartill MSB och SKL. SKL för diskussioner med fyra kommuner som enligt Migrationsverket har strukturer för att ta emot asylansökningar från ensamkommande barn. MSB har bjudit in IVO och Socialstyrelsen till mötet med SKL, Migrationsverket och MSB 9 november för att diskutera hinder och möjligheter för att bli ankomstkommuner. MSB bistår löpande Migrationsverket med etableringen av tre ankomstcentraler i Malmö, Göteborg och Stockholm. Migrationsverket region väst planerar tillsammans med kommunerna i Göteborgstrakten för en gemensam mottagningsplats för ensamkommande barn.

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Information om lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en intensiv

Läs mer

Rapportering av MSB:s uppdrag från regeringen avseende flyktingsituationen

Rapportering av MSB:s uppdrag från regeringen avseende flyktingsituationen MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (29) Rapportering av MSB:s uppdrag från regeringen avseende flyktingsituationen samhällsskydd och beredskap PM 2 (29) Förord Det stora antalet

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en god

Läs mer

Webbmöte 3 november. Ensamkommande barn samt Handlingsplanen för den sociala barn- och ungdomsvården

Webbmöte 3 november. Ensamkommande barn samt Handlingsplanen för den sociala barn- och ungdomsvården Webbmöte 3 november Ensamkommande barn samt Handlingsplanen för den sociala barn- och ungdomsvården Introduktion Karin Falck, kommunikatör. karin.falck@skl.se Kjerstin Bergman, samordnare. Kjerstin.bergman@skl.se

Läs mer

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa aktörer på

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-18 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2011 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2010 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Kartläggning och bedömning av kapaciteten att hantera flyktingsituationen och skapa kontinuitet i berörda verksamheter i Västmanlands län

Kartläggning och bedömning av kapaciteten att hantera flyktingsituationen och skapa kontinuitet i berörda verksamheter i Västmanlands län UNDERRÄTTELSE 1 (5) D.nr 457-4415-2015 LÄNSSTYRELSEN MYNDIGHETEN FÖR SAMHÄLLSSKYDD OCH BEREDSKAP Kartläggning och bedömning av kapaciteten att hantera flyktingsituationen och skapa kontinuitet i berörda

Läs mer

INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Socialnämnden 2016-01-15 1 (7) Socialförvaltningen 05 Socialnämnden INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Förslag till beslut Med utgångspunkt från rapporten till Inspektionen

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Varje år kommer flera hundra barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så kallade

Läs mer

Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet Bedömning av läget i hälso- och sjukvården

Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet Bedömning av läget i hälso- och sjukvården 2016-03-17 Dnr 10.5-29723/2015 1(6) Avdelningen för kunskapsstyrning för hälso och sjukvården Axana Haggar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet

Läs mer

MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB

MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB MSB:s arbete med ISF och ISF-stöd på nationell nivå Susanne Axmacher Samordningsfunktionen Operativa Avdelningen MSB Susanne.axmacher@msb.se Tel: 0702-538138 MSB ser till att berörda aktörer vid en kris

Läs mer

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Lätt att bli fartblind.. Regeringsförslag för att skapa andrum Den svenska lagstiftningen anpassas till minikrav enligt

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Tak över huvudet garanti i Täby

Tak över huvudet garanti i Täby TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-06-04 Jeanette Adlertz Socialnämnden 2010-06-16 Tak över huvudet garanti i Täby Sammanfattning Regeringen fattade i februari 2007 beslut om en strategi för att motverka hemlöshet

Läs mer

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15 ÖPPET SVERIGE Förslag för en bättre migrationsprocess Fokus: Jämtland Regional rapport 2015-10-15 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil

Läs mer

INNEHÅLL. UTKAST 160314 (Version 3) 2

INNEHÅLL. UTKAST 160314 (Version 3) 2 NULÄGESBESKRIVNING: ENSAMKOMMANDE BARN SOM ANVISATS TILL STOCKHOLMS LÄN 2015 160314 INNEHÅLL 1. Inledning 2. Bakgrund, syfte och metod 3. Respondenter, avgränsningar, svarsfrekvens, bortfall och osäkerhet

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10 Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott Plats och tid: Stadshuset, Lärande och familj, rum 346, 2015-12-10, klockan 09:00 Ärenden:

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Rättsutredning 2016-03-21

Rättsutredning 2016-03-21 Bfd22 141107 1 (8) Patrik Havermann Telefon: 010-485 29 20 Rättsutredning 2016-03-21 Diarienummer 1.3.4-2016-45137 FRÅGOR OM BEDÖMNING AV ÅLDER Uppdraget är att utreda hur ansvaret för bedömning av ålder

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Information om lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa

Läs mer

... 9... 10... 11 ... 26... 27

... 9... 10... 11 ... 26... 27 ... 3... 4... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 11... 13... 14... 15... 16... 17... 26... 27... 28 2 Malmö stad strävar efter ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Malmö - ett samhälle där

Läs mer

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Information om lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar. Kartläggning och åtgärdsplan

Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar. Kartläggning och åtgärdsplan Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar Kartläggning och åtgärdsplan Förord Det stora och ökande antalet ensamkommande asylsökande barn och ungdomar till Sverige innebär att bristen på platser

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Projekt 10 från handlingsplanen för den svenska beredskapen för radiologiska och nukleära

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun En utvärdering av de nya bestämmelserna i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du får gärna citera

Läs mer

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14 1 (5) Indelningskommittén fi.indelningskommitten@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER ARBETET MED NY LÄNS- OCH LANDSTINGSINDELNING Indelningskommittén har ställt två frågor till länsstyrelserna, dels om

Läs mer

Perspektiv på samverkan och ledning vid flyktingsituationen. Ola Slettenmark 20 april 2016

Perspektiv på samverkan och ledning vid flyktingsituationen. Ola Slettenmark 20 april 2016 Perspektiv på samverkan och ledning vid flyktingsituationen Ola Slettenmark 20 april 2016 En tidig känsla. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Vad är detta Personliga reflektioner och erfarenheter

Läs mer

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2009-05-11 119 296 Arbets- och personalutskottet 2009-04-14 97 212 Dnr 09.105-13 majks10 Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverket konstaterar att

Läs mer

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen

Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Information om lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa

Läs mer

MSB hantering av flyktingsituationen. MSB:s insynsråd 26 februari Anna Nyman

MSB hantering av flyktingsituationen. MSB:s insynsråd 26 februari Anna Nyman MSB hantering av flyktingsituationen MSB:s insynsråd 26 februari 2016 Anna Nyman MSB:s inriktning på arbetet Samordna och stödja ansvariga aktörers hantering Stödja informationssamordning Upprätthålla

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 1. Uppdrag och arbetssätt Regeringen uppdrog den 25 november 2010 (IJ 2010/2001/IU) till länsstyrelserna att, inom ramen

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande Promemoria Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande Näringsdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Det stora antalet asylsökande som sökte sig till

Läs mer

Meddelanden 2014-09-23

Meddelanden 2014-09-23 Meddelanden 2014-09-23 Sveriges Kommuner och Landsting 1 Cirkulär 14:34 Konsekvenser av skärpta behörighetsregler och legitimation för lärare och förskollärare samt övergångsbestämmelser. sida 1 Ifau 2

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE?

GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE? GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE? Louise Dane, Barnrättscentrum, Stockholms universitet Karin Ödquist Drackner, UNICEF Sverige Barnrättsdagarna 12 april 2016 BAKGRUND

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 17.30 18.45 Beslutande Ledamöter Elisabet Edlund (S), ordförande Mira Wedenberg (M), vice ordförande Thomas Lidberg (S) Emmelie Rexhell (S) Peder Griph

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av flyktingmottagning. Trelleborgs kommun. Gabriella Fredriksson. Alf Wahlgren. Fredrik Ottosson. Kristina Hermansson

Revisionsrapport. Granskning av flyktingmottagning. Trelleborgs kommun. Gabriella Fredriksson. Alf Wahlgren. Fredrik Ottosson. Kristina Hermansson www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson Granskning av flyktingmottagning Alf Wahlgren Fredrik Ottosson Kristina Hermansson Trelleborgs kommun April 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Redovisning av uppdrag att utreda förutsättningarna för inrättande av stödboende och hem för vård eller boende

Redovisning av uppdrag att utreda förutsättningarna för inrättande av stödboende och hem för vård eller boende 2015-12-22 Dnr 1.1.1-3398-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag att utreda förutsättningarna för inrättande av stödboende och hem för vård eller boende (S2015/06476/FST) 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel De satsningar som finansieras

Läs mer

Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015

Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015 Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015 PM: Åtgärder för att möta flyktingkrisen Det pågår en humanitär kris i världen. Krig, förtryck, islamistiska terrorgrupper samt förföljelse av

Läs mer

Förstudie återvändande ensamkommande

Förstudie återvändande ensamkommande Förstudie återvändande ensamkommande En förstudie genomförd av Strömsunds kommun Finansierat av Europeiska återvändandefonden och Strömsunds kommun Presentationens upplägg INTRODUKTION Vad och varför?

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

KAPA KRÅNGLET I KOMMUN-SVERIGE

KAPA KRÅNGLET I KOMMUN-SVERIGE KAPA KRÅNGLET I KOMMUN-SVERIGE KAPA KRÅNGLET I KOMMUN-SVERIGE 21 förslag för mindre krångel och sänkta kostnader i asylmottagandet 1 KAPA KRÅNGLET I KOMMUN-SVERIGE 2 FORTSATT STORA REFORMBEHOV Antalet

Läs mer

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2015:801-723 Administrativa enheten 2016-01-15 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Socialnämnden Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning

Tolktjänst för vardagstolkning YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/01886 2016-06-10 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Henrik Gouali Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Tolktjänst för vardagstolkning Sammanfattning

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 1 Inledning Stenungsunds kommun tar emot nyanlända barn och elever i åldrarna 0-18 år. Barn 0-5

Läs mer

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 12:00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Kenneth Axelsson, (M) Peder Griph, (S) Marianne Sandberg, (M) Astrid-Marie

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en intensiv

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg 25 frågor och svar

Ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg 25 frågor och svar Ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg 25 frågor och svar 1 Det här är andra upplagan av vägledningen Ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg. 25 frågor och svar. Vägledningen finns även att tillgå

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun 2012-05-21 Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-06-14 143 Innehåll Inledning 3

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

Samhällsorientering för vissa nyanlända. - överlever landsbygden utan invandrare? Tylösandsveckan

Samhällsorientering för vissa nyanlända. - överlever landsbygden utan invandrare? Tylösandsveckan Integration Nummer 2 juni 2013 Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor Vem behöver vem - överlever landsbygden utan invandrare? Samhällsorientering för vissa nyanlända I huvudet på en ankomstkommun:

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 10:1 Kommunstyrelsen KS 197 Sammanträdesdatum 2014-11-05 18/49 Dnr KS/2014:495-106 Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn Beslut

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun December 2014 Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer

Läs mer

Förtroendet för polisen skadas

Förtroendet för polisen skadas Förtroendet för polisen skadas Publicerad 2016-01-21 Efter DN:s avslöjande. Polisledningen prioriterar myndighetens varumärke framför att ge korrekt information. Det hävdar kritiker efter DN:s uppgifter

Läs mer

file:///c:/users/de680/appdata/local/temp/notesd67d64/~web1483.htm

file:///c:/users/de680/appdata/local/temp/notesd67d64/~web1483.htm file:///c:/users/de680/appdata/local/temp/notesd67d64/~web1483.htm Sida 1 av 3 2015-11-18 MSB Nationell lägesbild och information från SKL flyktingsituationen till: 'vellinge.kommun@vellinge.se', 'kommunen@staffanstorp.se',

Läs mer

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST inspektionen för vård och omsorg 2015-11-24 Dnr 10.1-23692/2015 1(8) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Monica Jacobson monica.jacobson@ivo.se Socialdepartementet Yttrande gällande slutbetänkande

Läs mer

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4039 2015-10-23 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Karin Perols Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik Beslut Styrelsen

Läs mer

Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden

Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden 2013-11-20 Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden Följande rutin syftar till att öka likabehandlingen och rättssäkerheten kring ensamkommande barn och ungdomar

Läs mer

Om uppdraget god man för ensamkommande barn

Om uppdraget god man för ensamkommande barn Om uppdraget god man för ensamkommande barn Bakgrund ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN OCH AVDELNINGEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARÄRENDEN I varje kommun i Sverige finns en överförmyndarfunktion, antingen en överförmyndare eller

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Lessebo kommun lnfo@lessebo.se efter riktad tillsyn av utbildning i Lessebo kommun för asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan tillstånd 2(12) Riktad tillsyn i Lessebos kommun Skolinspektionen

Läs mer

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade Meddelande 2005:14 Lex Sarah i Kalmar

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Personliga kostnader hemmavarande barn och skolungdom, i kronor

Personliga kostnader hemmavarande barn och skolungdom, i kronor Riktlinjerna avser att vara vägledande kring hur ekonomisk ersättning ska hanteras då ett ensamkommande barn placeras tillfälligt och stadigvarande hos en anhörig. Vid varje placering måste individuellt

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer