HUNGERPROJEKTET GHaNa 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUNGERPROJEKTET GHaNa 2014"

Transkript

1 HUNGERPROJEKTET Ghana 2014

2 Inledning Under 2014 kom vi, genom framsteg inom lokalt ledarskap och entreprenörsskap, flera steg närmare självförsörjning i Ghana. Kommittémöten hölls för att diskutera inkomstgenererande möjligheter och epicenterbyggnadernas behov. Detta resulterade i upprustade byggnader, många nya inkomstgenererande företag och projekt, nya förskolor och sanitetsanläggningar. Många epicenter påbörjade projekt inom utbildning och hälsotjänster, och vi utökade till exempel vaccinationsprogrammen för barn. Stärkta relationer med myndigheter ökade matsäkerheten på olika sätt. Förhöjd kunskapsnivå inom jordbrukstekniker och väderprognoser samt utbildning inom hälsa och näring bidrog till detta. Detta har varit möjligt tack vare er, företag och privatpersoner, som stöttat våra partners i sin strävan att själva avskaffa sin egen hunger och fattigdom. Det skulle aldrig gå utan er, kära investerare! Men de största hjältarna är trots allt människorna i våra program, ute på den fattiga landsbygden i Ghana. De modiga och resursstarka kvinnor och män som målinriktat varje dag tar sig ett steg längre bort från fattigdomen, genom att förverkliga den framtid de drömmer om, för sina barn och sina samhällen. Tack för allas ert stöd! Ellen Hoas Ströman, projektledare/ fundraiser Hungerprojektet Fakta Ghana Befolkning: Ca 25,9 milj Andel som lever på mindre än 1,25 USD om dagen: 28,6 % Andel med rent vatten: 87 % Förväntad livslängd: 61 år Hungerprojektet i Ghana: Antal epicenter i landet: 49

3 Boti Epicenter i Ghana. Epicenterstrategin Hungerprojektets program för mobilisering och utbildning av människor på Afrikas landsbygd kallas för epicenterstrategin. I Ghana finns 49 epicenter, som når ut till ungefär 545 byar och människor. Epicenterstrategin innefattar ett omfattande holistiskt program för självförsörjning och utveckling för människor på landsbygden, och det kretsar även kring en byggnad, ett så kallat epicenter som fungerar som ett samhälls- eller utvecklingscenter. Kring epicentret byggs en fysisk såväl som social infrastruktur. Epicentret blir en dynamisk samlingspunkt för flera byar och ett samhällscentrum där människors grundläggande behov tillgodoses. Det är befolkningen i området som driver och äger epicentret, som vanligtvis omfattar personer från byar. Målet med strategin är att epicentret ska vara självförsörjande inom tio år och nå hållbar utveckling inom alla de områden som också täcks av FN:s millenniemål; hälsa och näring, jordbruk och vatten, utbildning, familjeekonomi och inkomstgenererande aktiviteter på gräsrotsnivå. Epicenterstrategin omvandlar ett samhälle i hunger och fattigdom, som ofta karaktäriseras av beroende, resignation och könsdiskriminering, till ett samhälle där människor tar ansvar för att avskaffa sin egen hunger och fattigdom. Epicenterstrategin väcker lokalt ledarskap genom att människor hittar sin egen drivkraft och självförtroendet att börja agera för att uppnå självförsörjning.

4 Epicenterstrategin Utvecklingen inom epicentret sker i fyra steg: 1. Att mobilisera byar för självförsörjning och att skapa en vision av en framtid fri från hunger och fattigdom (i genomsnitt ett år). 2. Ett flertal byar samverkar som ett mobiliserat samhälle, vilket även innebär att epicentrets byggnad byggs och brytpunkten, ögonblicket då arbetet börjar ge utdelning, uppnås (inom två år efter mobilisering). Varje fas kräver många distinkta aktiviteter, som gör att deltagarna blir mer aktiva, mer drivande i sina roller som ansvariga för förändring av sin omgivning och blir starka aktörer i sin egen utveckling. På så vis medverkar var och en till det övergripande målet, att människor i området kring epicentret själva avskaffar sin hunger så att förändringen blir hållbar. 3. Framsteg på alla fronter och etablerat partnerskap med de lokala politikerna (inom tre till fem år efter mobilisering). 4. Självförsörjning, inklusive 52 kriterier inom områden såsom hälsa, utbildning, inkomst etc. som ska vara uppfyllda. Under utgången av 2015 är målet att fyra epicentersamhällen i Ghana ska ha uppnått självförsörjning.

5 Resultat Ghana 2014 Under 2014 har våra partners i Ghana gjort stora personliga och samhälleliga framsteg för att avskaffa hunger och fattigdom. I synnerhet inom självförsörjning, byinitierade utvecklingsprojekt och inkomstgenererande aktiviteter. Under året har en mängd olika projekt genomförts för att avskaffa hunger och fattigdom i Ghana. Bland annat följande: Ledarskap och mobilisering Samarbetet med myndigheter har varit fortsatt positivt. Hungerprojektets ledarskapsteam såg till att reparera vissa epicenter, initiera inkomstgenererande projekt, organisera fundraisingevent och workshopsutbildningar, och ordna möten för att diskutera övergången mot självförsörjning. Kompetensutveckling och byprojekt Många inkomstgenererande projekt startades, allt ifrån biodling och tvåltillverkning till uppfödning och försäljning av sniglar som föda. Epicenterbyarna påbörjade gemensamma byggen av bland annat förskolor, sjuksköterskebostäder och hälsocentraler. För att länka småföretagare till den lokala marknaden har Hungerprojektet berett väg för diskussioner med myndigheter. Nya sjuksköterskebostäder vid Matsekope epicenter, med vatten och elektricitet Jämställdhet kvinnor och män utbildades i 540 VCA-workshops (vision, committment, action) kvinnor och män genomgick ledarskapsutbildningar för olika kommittéer i epicentren, i 270 workshops. 261 kvinnor och 315 män utbildades till animators (volontärer som kan utbilda och motivera andra), i 38 workshops. Under WEP-sessionerna (Women s Empowerment Program) diskuterades frågor som våld i hemmet, sexuellt överförbara sjukdomar, barns rättigheter, flickors utbildning, barnarbete, barnuppfostran, tillgång till mat och kläder osv. Familjeplanering, reproduktiv hälsa och tonårsgraviditeter var annat som togs upp. I många epicenter firades FNs internationella kampanj 16 dagarna mot könsbaserat våld, där temat Från fred i hemmet till fred i världen diskuterades. Kvinnor uppmanades att inte acceptera någon form av våld och rapportera om det förekom både psykisk och fysisk misshandel.

6 Resultat Ghana kvinnor och män utbildades inom Women s Empowerment Program (WEP) i 852 Hungerprojekt-workshops och 307 samhällsinitierade workshops. Jämställdhet diskuteras i Agyapomaa epicenter. vård vid epicenterklinikerna, och 879 kvinnor fick tillgång till säker förlossning flickor och pojkar blev vaccinerade mot de vanligaste sjukdomarna flickor och pojkar blev vägda och fick sin hälsa undersökt på epicenterklinikerna kvinnor och män genomgick Hungerprojektets hiv/aids- och jämställdhetsworkshops, vid 1027 tillfällen. 747 kvinnor och 262 män fick hiv/aidsvård vid epicenterklinikerna. Hälsa och näring Hungerprojektets hälso- och näringsprogram i Ghana erbjuder bl.a. hälsovård och näringsutbildningar för framförallt gravida och mödrar. Workshopsutbildningar om sjukdomar som ebola och kolera, men även hiv/aids, organiserades, för att öka kunskapen och sprida medvetenhet, och barn blev vaccinerade mot de vanligaste sjukdomarna, fick mediciner och vård. Tio nya vattenkällor (brunnar/borrhål) grävdes. 374 kvinnor och 85 män utbildades till trainees inom hälsa, genom 15 matdemonstrationer och 6 Hungerprojekt-workshops kvinnor och män utbildades inom näring, i 177 Hungerprojekt-workshops personer fick hälso- och sjukvård kvinnor fick gravid- och prenatal Matdemonstration och utbildning i 1000 Days Näringsprojekt vid Osonson epicenter Läskunnighet och utbildning 797 kvinnor och 451 män genomgick läsoch skrivkurs för vuxna. 455 flickor och 545 pojkar var inskrivna på epicenterförskolorna. På de 67 förskolorna i epicentren i Ghana var flickor och pojkar inskrivna, alla serverades näringsrika måltider varje dag.

7 Resultat Ghana 2014 Matsäkerhet och jordbruk Brist på tillgång till förbättrade jordbrukstekniker och -material är en av grundorsakerna till dåliga skördar. Hungerprojektets jordbruksprogram säkrar kvalitéten, ökar skördarna och förbättrar hela jordbrukssystemet. Våra TOT-volontärer (Trainers of Trainees) inom jordbruk utbildar jordbrukarna för att säkra bättre skördar. Ungefär 90 % har hittills förbättrat sina jordbrukstekniker. Mikrofinans och självförsörjning kvinnor och män var aktiva partners/kunder i mikrofinansbankerna vid årets slut personer hade mikrolån och US-dollar hade lånats ut USD var det sammanlagda sparandet. 51 kvinnor och 33 män utbildades som nya volontärer inom mikrofinansprogrammet, i 80 workshops. 329 kvinnor och 330 män var aktiva i mikrofinansbankernas kommittéer, alla utbildades löpande under året. Samarbeten och påverkan Wisdom Akoto visar upp sina nya grödor vid Fesi-Bame Epicenter kvinnor och män utbildades inom matsäkerhet och jordbruk. Totalt hölls workshops, 743 av Hungerprojektet och 548 av bysamhällena. 19 personer utbildades till TOT-volontärer inom jordbruk och 35 personer som TOTs inom matprocesstekniker kg gödningsmedel, kg frön och 648 kg bekämpningsmedel delades ut/ såldes kg mat lagrades i matbankerna kg mat såldes från matbankerna. 19 besök av investerare/potentiella investerare till epicentren genomfördes. 39 besök gjordes från myndigheter, och 35 ministerier var representerade vid besöken. Uppföljning och utvärdering För att förbereda de sex epicenter som nu går mot självförsörjning, utbildades ett antal animatorer och projektledare.utbildningarna var både praktiska och teoretiska och innehöll bland annat kunskap inom handledning, principer inom vuxenutbildning, genusanalyser, olika typer av bedömningar/kartläggningar, samhällsplanering och analys mm. I ett flertal workshops diskuterades också framsteg inom olika nyckelområden, målstyrning, svagheter och styrkor inom olika områden som ska ha uppnåtts för självförsörjning av epicentren, utmaningar och möjligheter.

8 Resultat Ghana 2014 LÄRDOMAR AV MIKROFINANS- PROGRAMMET Hungerprojektet startade mikrofinansprogrammet 1999, som senare kom att bli en integrerad del av epicenterstrategin. Programmets tjänster nyttjas av över landsbygdsbor i Hungerprojektets program i Afrika. De får tillgång till basala finansiella tjänster och många av bankerna har blivit lönsamma landsbygdsbanker. Hungerprojektet har genomfört en utvärdering av mikrofinansprogrammet, genom kvalitativa intervjuer med personal och genomgång av extern litteratur. Bland annat visar utvärderingen på följande styrkor, svagheter, möjligheter och hot: Styrkor Mikrofinansprogrammet vänder sig till (framförallt) kvinnor i fattiga områden långt ute på landsbygden, Dess partners (låntagare, sparare) får även tillgång till andra basala tjänster på epicentret Räntorna är generellt lägre än andra alternativ Svagheter Det är svårt att hitta och behålla utbildad, kompetent personal och styrelsemedlemmar Låntagarna betalar inte alltid tillbaka sina lån i tid, av olika orsaker Att skapa självförsörjande landsbygdsbanker kräver tid, tålamod och investeringar Möjligheter Hungerprojektet kan hitta samarbeten med exempelvis myndigheter och andra ideella organisationer Mikrofinansprogrammet skulle kunna nå ännu fler partners med dess tjänster Banknätverk skulle kunna stötta landsbygdsbanker finansiellt och tekniskt Hot Bland de flesta epicenter finns andra aktörer som erbjuder liknande tjänster (konkurrens/potentiella samarbeten) Lånefonderna kan minska om lån inte betalas tillbaka i tid Bankerna tjänar inte alltid tillräckligt med pengar för att täcka sina kostnader Utvärderingens slutsats är att mikrofinansprogrammet/finansiella tjänster är en viktig del av epicenterstrategin men att det inte finns någon one-size-fits-all -modell för att främja finansiell inkludering. Rekommendationen är att varje epicenter överväger tre alternativ: Mindre formella lånegrupper, landsbygdsbanker som de Hungerprojektet har eller länkar till mer formella mikrofinansinstitutioner. Epicentren bör väga för- och nackdelar bland de olika modellerna i de lokala kontexten, och välja det/de alternativ som antas vara mest lämpliga. Vad gäller nästa steg, kommer det nya afrikanska regionkontoret genomföra en undersökning epicenter för epicenter, och hålla möten med epicenterledare och medlemmar för att välja de bästa modellerna för varje epicenter, för att kunna expandera de finansiella tjänsterna.

9 Cecilia Ankrah berättar Cecilia Ankrah är 62 år, ensamstående med tre barn. Innan hon kom i kontakt med Hungerprojektet Ghana, kunde hon varken läsa eller skriva. Hon är jordbrukare som de flesta andra på Ghanas landsbygd, med mat så det tidigare räckte för självhushållning men inte mer. Tack vare mötet med VCA-volontärer (vision, committment, action) började hon i en läs- och skrivklass för vuxna, och hon har nu lyckats ta examen. Hon kan läsa bibeln på det lokala språket, och även ta till sig skriven information, som de medicinska ordinationer hon fått av sin läkare. Dessutom kan hon läsa vad som står i hennes bankbok. Hon började gå till epicenterkommitté-möten, och blev snabbt engagerad och inröstad i kommittéen för livsmedelssäkerhet. Genom Hungerprojektet har Cecilia Ankrah lärt sig läsa och har nu engagerat sig i frågor kring matsäkerhet. Cecilia Ankrah och hennes majsodling majsodling, två tunnland med kassavaodling och ett halvt tunnland där hon har en äggfarm. Hon har vunnit stort förtroende bland bybefolkningen, vilket har gett henne två starka ledarpositioner. Hon är ledare för The Women Fellowship of the African Faith Church nära sin hemby, och hon är även ledare för det styrande National Democratic Congress Party i sitt samhälle. Kunskaperna hon anammade inom de effektivaste jordbruksmetoderna och strävan efter att bli självförsörjande, fick henne att förhandla till sig mer mark av familjens överhuvud. På så sätt kunde hon öka produktionen och sina egna inkomstnivåer. Cecilia äger nu två tunnland där hon har

10 TACK! Tack vare Vision, Commitment, Actionworkshops och mikrofinansprogrammet, har det startats ett krukmakeri vid Nkawanda epicenter (se bild nedan). De sexton kvinnorna arbetar tillsammans och hjälper varandra, men driver var för sig sin egen business. Alla har sin egna mönster på skålarna, som gör att de kan hålla isär dem. De hämtar leran i skogen från grannbyn, blandar till den med sand, formar den i olika faser, bränner och målar dem, allt för hand. Kvinnorna beskriver hur de nu framförallt kan ge sina barn en bättre framtid, och att de är glada att kunna tjäna egna pengar. Tack för att ni investerar i Hungerprojektet!

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013 HUNGERPROJEKTET Ghana 2013 Inledning Hungerprojektet tackar alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat vårt arbete i Ghana. Med rapporten vill vi ge er kunskap,

Läs mer

HUNGERPROJEKTET ENTREPRENöRsKaP OcH MiKROfiNaNsER RaPPORT 2014

HUNGERPROJEKTET ENTREPRENöRsKaP OcH MiKROfiNaNsER RaPPORT 2014 HUNGERPROJEKTET Entreprenörskap och Mikrofinanser RAPPORT 2014 Inledning Hungerprojektet arbetar med att stärka människors ekonomiska ställning genom att uppmuntra till och skapa förutsättningar för lokalt

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år.

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år. HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat våra

Läs mer

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har investerat i en framtid fri från

Läs mer

Noll hunger och fattigdom

Noll hunger och fattigdom Noll hunger och fattigdom HUNGERPROJEKTET GHANA RAPPORT 2015 INLEDNING 2015 VAR ETT HISTORISKT ÅR. Ett år som många kommer att minnas för sina dystra rubriker. Över 60 miljoner människor befann sig på

Läs mer

Stoppa hunger. Köp en tröja.

Stoppa hunger. Köp en tröja. Stoppa hunger. Köp en tröja. Resultat - Style It Forward Stockholm 2014 I samarbete med: Inledning Med denna rapport vill vi på Hungerprojektet tacka alla individer och företag som genom Style it Forward

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET Mikrofinansprogram RAPPORT 2013 Inledning Ett stort tack till alla de företag och individer som under 2013 valde att rikta sina investeringar till Hungerprojektets mikrofinansprogram. I

Läs mer

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014

HUNGERPROJEKTET NäRiNG OcH Hälsa RaPPORT 2014 HUNGERPROJEKTET Näring och Hälsa RAPPORT 2014 Inledning Näring och hälsa är ett av de områden som prioriteras högt på den kommande universella hållbarhetsagendan. Tillgång till rent vatten, sanitet och

Läs mer

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014 HUNGERPROJEKTET Jula Resultat 2014 Inledning Varmt tack till Jula AB - ledningen och medarbetarna - som under det som under det gångna året har investerat i en framtid fri från hunger och fattigdom i Bangladesh.

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé.

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Vi gör stor skillnad med små medel. Tänk vad vi kan göra om du satsar lite mer: Hungerprojektet är effektivt. Vi ser till att hålla

Läs mer

HUNGERPROJEKTET. Foto: Johannes Odé

HUNGERPROJEKTET. Foto: Johannes Odé Foto: Johannes Odé HUNGERPROJEKTET Global rapport 2013 Inledning Vi vill tacka alla de företag och individer som under 2013 har valt att investera i Hungerprojektet. Den här rapporten ger dig en överblick

Läs mer

Bangladesh Resultatrapport

Bangladesh Resultatrapport Bangladesh 2018 Resultatrapport TILLSAMMANS KAN VI UTROTA HUNGERN I BANGLADESH Bangladesh är ett av de mest tätbefolkade länderna i världen, vilket är en bidragande faktor till landets omfattande och djupt

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Vad vill vår organisation uppnå?

Vad vill vår organisation uppnå? Hungerprojektets effektrapport 2015 1 Effektrapport 2015 Namn Organisationsnummer Juridisk form Hungerprojektet 802010-8315 Stiftelse Vad vill vår organisation uppnå? Hungerprojektet är en global, ideell,

Läs mer

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD I Afrika finns det miljontals människor som saknar det kapital de behöver för att utveckla sina företag och därmed bidra till den lokala ekonomiska utvecklingen. Mer än 15 procent

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Stiftelse. Hungerprojektet är en global, ideell, strategisk organisation som verkar för att avskaffa hunger och fattigdom i världen.

Stiftelse. Hungerprojektet är en global, ideell, strategisk organisation som verkar för att avskaffa hunger och fattigdom i världen. Hungerprojektets effektrapport 2016 1 Effektrapport 2016 Namn Hungerprojektet Organisationsnummer 802010-8315 Juridisk form Stiftelse Vad vill vår organisation uppnå? Hungerprojektet är en global, ideell,

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Praktikrapport Hungerprojektet

Praktikrapport Hungerprojektet Samira Rabit Utbildning: Statsvetsvetarprogrammet Mail: samira.rabit@gmail.com Praktikplats: Hungerprojektet Göteborg Besöksadress: c/o World Trade Center, Mässans gata 18, 412 51 Göteborg Postadress:

Läs mer

EPICENTERSTRATEGIN JÄMSTÄLLD SAMHÄLLSUTVECKLING PÅ DEN AFRIKANSKA LANDSBYGDEN

EPICENTERSTRATEGIN JÄMSTÄLLD SAMHÄLLSUTVECKLING PÅ DEN AFRIKANSKA LANDSBYGDEN EPICENTERSTRATEGIN JÄMSTÄLLD SAMHÄLLSUTVECKLING PÅ DEN AFRIKANSKA LANDSBYGDEN SID 1 Om Hungerprojektet Hungerprojektet är en global biståndsorganisation som arbetar för en värld fri från hunger och fattigdom.

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY Ukraina Brovary Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

Vad vill er organisation uppnå?

Vad vill er organisation uppnå? Effektrapport 2014 Namn Hungerprojektet Organisationsnummer 802010-8315 Juridisk form Stiftelse Vad vill er organisation uppnå? Hungerprojektet är en global, ideell och strategisk organisation vars mission

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Moçambique Landinfo 2017 Om Moçambique Moçambique är ett land på Afrikas södra östkust. Landet var tidigare en portugisisk koloni och genomled ett frihetskrig och ett blodigt inbördeskrig

Läs mer

MER MINDRE LÄRARHANDLEDNING. Kvinnliga småbrukare i Afrika vet vad som krävs

MER MINDRE LÄRARHANDLEDNING. Kvinnliga småbrukare i Afrika vet vad som krävs MER MINDRE LÄRARHANDLEDNING JÄMSTÄLLDHET FATTIGDOM MER MINDRE LÄRARHANDLEDNING JÄMSTÄLLDHET FATTIGDOM Om materialet Angela och Juliana har världens tuffaste jobb att vara kvinna och bruka jorden i ett

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

IDA:s GENUS. Världsbankens utvecklingsfond för de fattigaste

IDA:s GENUS. Världsbankens utvecklingsfond för de fattigaste IDA:s GENUS Världsbankens utvecklingsfond för de fattigaste IDA:s GENUS Världsbankens utvecklingsfond för de fattigaste Fostra jämställdhet mellan könen och självbestämmande I de fattigaste länderna saknar

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn

Läs mer

Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2005

Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2005 Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2005 1 (12) Årsredovisning för år 2005 Stiftelsen Hungerprojektet Org. nr. 802010-8315 Styrelsen i Stiftelsen Hungerprojektet avger härmed följande årsredovisning.

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen HUVUDSTAD Lilongwe BEFOLKNING 17,2 miljoner (2015) SPRÅK Engelska och Chichewa är officiella

Läs mer

Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten

Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten Rekommendation för vuxna fysisk aktivitet 150 aktivitetsminuter/vecka med måttlig intensitet eller

Läs mer

FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga

FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga FNs Agenda 2030 för Hållbar utveckling: Ett folkhälsoperspektiv - barn och unga Carolyn Hannan Docent, Lunds Universitet Folkhälsodagen Blekinge Ronneby Brunn, 20 oktober 2017 AGENDA 2030 FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala situation - utbildning! Jag/Vi kommer presentera grunderna

Läs mer

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv Ghana Tamale Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv En mamma och hennes barn i SOS barnby Tamale. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till SOS barnby Tamale I SOS barnby Tamale bor för närvarande 105 barn i

Läs mer

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 En familj i SOS barnby Abobo Gare. Tack för att ni ger barn och unga i Abobo Gare en bättre framtid I SOS barnby Abobo Gare bor för närvarande 82 barn i 14

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

Sverige Hammarkullen. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 SVERIGE HAMMARKULLEN

Sverige Hammarkullen. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 SVERIGE HAMMARKULLEN Sverige Hammarkullen Återrapport 2/2018 Tack för ert stöd till ungdomar i Sverige! SOS Barnbyar har nu haft aktiv programverksamhet i Sverige i ett och ett halvt år. Vårt främsta fokus här är att tillhandahålla

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bouar

Centralafrikanska republiken, Bouar Centralafrikanska republiken, Bouar Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Francis har kämpat hårt för att ge sina barn ett bättre liv. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barn och familjer i Bouar Det

Läs mer

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd Rätten till hälsa exemplifierat genom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Elin Jacobsson, utredare Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2006

Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2006 Stiftelsen Hungerprojektet Årsredovisning 2006 1 (12) Årsredovisning för år 2006 Stiftelsen Hungerprojektet Org. nr. 802010-8315 Styrelsen i Stiftelsen Hungerprojektet avger härmed följande årsredovisning.

Läs mer

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning.

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. Frågor & Svar Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. INNEHÅLL Varför sprider Plan en film om flickors rätt till utbildning? Är det Plan som står bakom Girl Rising? Hur jobbar Plan med

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Vikten av vatten vid livets början

Vikten av vatten vid livets början Vikten av vatten vid livets början Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare WaterAid Sverige @c_martinsen @wateraidsverige Hur ser det ut? Ny undersökning av WHO av sjukhus och vårdmottagningar

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport 2014 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Hej! Det här är Barnfondens andra effektrapport och vi är glada att du tar dig tid att läsa den. I den här rapporten

Läs mer

Hungerprojektets Årsberättelse 2012

Hungerprojektets Årsberättelse 2012 Hungerprojektets Årsberättelse 2012 1 Jordens bästa affärsidé Vision En värld fri från hunger och fattigdom, där alla människor lever ett hälsosamt, meningsfullt och värdigt liv som de själva har makt

Läs mer

Sammanställning, enkäter APROFRUSA, Colombia

Sammanställning, enkäter APROFRUSA, Colombia Sammanställt och översatt av: Maja Nilsson Sammanställning, enkäter APROFRUSA, Colombia Sammanställning av enkäter på uppdrag av APROFRUSA, utdelade i november 2012 i kommunerna San Augustin, Pitalito

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv De tre husen i Awoyo är nästan färdigställda, i alla fall på utsidan. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni stödjer framtidens barnby! 2018 är andra året för

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN.

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. SVENSKA AFGHANISTANKOMMITTÉN BILDEN AV AFGHANISTAN är ofta mörk. Men i landet sker också framsteg. Uppskattningsvis går över sex miljoner barn i skolan

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

temarapport minioritet

temarapport minioritet för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Dennis Sabangan 2016 temarapport minioritet Tillsammans gör vi skillnad! Mangyan och Moken är namnen på två av minoritetsbefolkningarna

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

INNER WHEEL och UNICEF

INNER WHEEL och UNICEF Från Flickorna i Madagaskars Regnskogar till Flickorna bland Bolivias Bergsindianer INNER WHEEL och UNICEF Tillsammans igen 2009-2012 för Flickors Utbildning MÅL: Att öka möjligheterna till en god grundskoleutbildning

Läs mer

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA Botswana Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn, unga och familjer i Botswana! Genom SOS Barnbyars sociala center i Botswana bedrivs familjestärkande program

Läs mer

Hungerprojektets Årsberättelse 2015

Hungerprojektets Årsberättelse 2015 Hungerprojektets Årsberättelse 2015 2 INNEHÅLL ORDFÖRANDE HAR ORDET 3 VD HAR ORDET 3 ÅRET I KORTHET 4 VAD GÖR HUNGERPROJEKTET 5 17 GLOBALA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING 6 MÅL 16: SKAPA FREDLIGA OCH INKLUDERANDE

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bossangoa

Centralafrikanska republiken, Bossangoa Centralafrikanska republiken, Bossangoa Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och familjer i Bossangoa, Centralafrikanska republiken! Den turbulenta situationen i Centralafrikanska

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 En bättre värld United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 Landyta Källa: Worldmapper Befolkning Källa: Worldmapper 1. Utrota extrem fattigdom och hunger Delmål: Halvera andelen människor

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Malawi. motverkar skogsskövling. + 1 skola

Malawi. motverkar skogsskövling. + 1 skola MALAWI HÄNDELSE Skolan i Fundo kan inte användas för att tak och väggar är så dåliga att barnen får gå hem igen under regnperioden. Ett gäng svenska scoutledare bidrar med arbete, tillsammans med lokala

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv SOS barnby Bouar. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Centralafrikanska republiken en bättre framtid SOS barnby Bouar ligger i västra

Läs mer

TEMARAPPORT FLICKAFADDER

TEMARAPPORT FLICKAFADDER TEMARAPPORT FLICKAFADDER Tack för att du är Flickafadder och bidrar till Plan Internationals insatser för flickors rättigheter! Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen.

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Sverige Hammarkullen. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 SVERIGE HAMMARKULLEN

Sverige Hammarkullen. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 SVERIGE HAMMARKULLEN Sverige Hammarkullen Återrapport 2/2018 Tack för ert stöd till ungdomar i Sverige! SOS Barnbyar har nu haft aktiv programverksamhet i Sverige i ett och ett halvt år. Vårt främsta fokus här är att tillhandahålla

Läs mer

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING Effektrapport 2015 Flickors Utbildning i Kamerun 802442-1341 IDEELL FÖRENING Flickors Utbildning i Kamerun FUIK, är en humanitär, ideell, icke-vinstdrivande och ickestatlig organisation som har till uppgift

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Effektrapport 2013. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport 2013. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport 2013 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Hej! Det här är Barnfondens första effektrapport och vi är glada att du tar dig tid att läsa den. Vi vill i

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Omvandlingen av. Kannankudi

Omvandlingen av. Kannankudi Omvandlingen av Kannankudi STOLTASTE SPONSORERNA Nu är vi igång! Vi är så glada och stolta att kunna hjälpa de fattigaste av de fattiga, inte bara genom att donera pengar utan faktiskt få människor i en

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer