Välkommen till en upplevelserik vecka i Umbrien Italiens gröna hjärta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till en upplevelserik vecka i Umbrien Italiens gröna hjärta"

Transkript

1 Välkommen till en upplevelserik vecka i Umbrien Italiens gröna hjärta Spännande utflykter, läckra måltider och goda viner, historia, konst, kultur, natur och ett bekvämt, elegant boende i den medeltida idyllen Panicale. En resa för den lilla gruppen, personer. Inte färre, inte fler. För dig och din vänkrets. För dig och din förening. För dig och ditt företag

2 Dag 1. Ankomst till Italien & transfer till Panicale Vår buss och våra guider möter upp utanför flygplatsterminalen, antingen du och din grupp valt Rom, Florens eller Bologna som destination. Färden till Panicale tar ca 2,5 timmar. Halvvägs gör vi ett kort stopp för att stilla eventuell kaffetörst. I Panicale checkar du in på Hotel le Grotte di Boldrino (***). Där bjuder vi på en drink och ger information. Sedan blir det välkomstmiddag i hotellets matsal. Dag 2. Avstressande dag i 1000-åriga Panicale Utanför vårt hotell samlas vi vid 10-tiden för en guidad promenad genom stadens medeltida gränder. Vi berättar om det historiska Panicale men också om dagens. Vi beskådar mästerverk från renässansen (av bland andra Pietro Perugino och Rafael). Vi visar var du hittar viktiga butiker. För trots sin ålder och småskalighet (ca 400 invånare) är Panicale en mycket levande liten stad. Här finns post, bank, tre livsmedelsaffärer, slaktare, apotek, läkare, restauranger, barer, barberare, damfrisör, ja till och med en mycket fin teater! Vi tipsar även om olika vandringsleder bland de omgivande olivrika kullarna. Vi avrundar vår sightseeing med en umbrisk salladslunch på Panicales lilla torg. Återstoden av denna första dag efter nerresan har vi lämnat öppen. Du kan ägna den åt att bara finnas till, njuta av tillvaron på en kaféterrass eller under ett olivträd. Du kan ge dig ut på en upptäcktsfärd i omgivningarna. Företaget kan utnyttja resten av dagen till möte (Vi servar då med lokal, teknisk utrustning etc.)

3 Dag 3. Mystiska etrusker & arkitektonisk fantasi (Heldagsäventyr) Chiusi: Etruskerna kallade sin stad Clevsin, romarna döpte om den till Clusium, idag säger vi Chiusi. En plats späckad med historia, såväl ovan jord som under. Vi vandrar ner i etruskiska gravkammare (specialvisning för oss), vi besöker imponerande Museo Nazionale Etrusco och tittar in i San Secondiano-domen, uppförd på 500-talet (!) på ruinerna av en romersk basilika. Vi lunchar på Chiusis mest prisade restaurang, lovordad av bl.a. Guide Michelin. Tomaso Buzzis medarbetare och efterträdare, Marco Solari, ansvarar för parken idag. Här visar han upp en av Buzzis originalritningar till parken. La Scarzuola: Efter måltiden går färden till en av Umbriens allra märkligaste skapelser, arkitektur- och skulpturparken La Scarzuola nedanför bergsbyn Montegiove. En utopistisk, neomanieristisk anläggning, ritad av arkitekten/designern/konstnären Tomaso Buzzi ( ). En person minst lika gåtfull som de etrusker vi besökt tidigare. Denna eftermiddag beskådar vi också den äldsta kända avbildningen av den helige Franciskus, en porträttfresk målad på 1200-talet av en konstnär som sannolikt själv träffade helgonet!

4 Dag 4. Gastronomisk underhållning hos Luigi Buitoni (Halvdagsäventyr) För många av oss är namnet Buitoni nästan synonymt med pasta. Det var Luigis farfar som drog igång spaghettiätandet i Sverige. Och det var Luigis farfars far som grundade företaget Buitoni, men också Perugina, Italiens mest berömda chokladfirma. Två trappor upp i familjeborgen Rocca Buitoni i byn Paciano bevittnar vi (och deltar i) Luigis kulinariska artisteri. För att optimera utbytet av evenemanget delar vi idag upp oss i två grupper. Därefter njuter vi av maten och de utvalda vinerna. Som minne får du Luigis handskrivna recept på måltiden. Buon pranzo - buona cena! Hemma i sitt kök i familjeborgen Rocca Buitoni avslöjar Luigi Buitoni det umbriska kökets hemligheter. Han berättar också om olivoljans betydelse och om traktens okända viner.

5 Dag 5. En blodig historia & kyssar från Perugia (Heldagsäventyr) Exakt på platsen där det hände stannar vi till och rekonstruerar en av världshistoriens mest berömda och blodiga bataljer! I detta slag, på Trasimenosjöns norra strand, besegrade kartagerkrigaren Hannibal och hans mannar den dubbelt så stora romerska armén för 2200 år sedan. Det blev ett av världshistoriens mest legendariska fältslag. Minnet av drabbningen lever fortfarande kvar i trakten genom att många ortsnamn anspelar på händelsen. Efter lunch med hänförande utsikt över Lago di Trasimeno kör vi till Umbriens huvudstad Perugia. Perugia, en stad med dramatisk historia och upproriska traditioner, numera mest känd för sitt prestigefyllda universitet och chokladkyssarna, baci, från firman Perugina. Vi vandrar genom Rocca Paolinas källarvalv, samlas runt skulptörerna Pisanos 800-åriga mästerverk Fontana Maggiore, tittar på renässansutsmyckningarna i Collegio del Cambio. Efter ytterligare ett par sevärdheter skiljs vi åt några timmar. För att shoppa, strosa, fika, etc. Vid återföreningen vandrar vi tillsammans ner till Basilica San Pietro och besöker il orto medievale, den medeltida klosterträdgård som förvaltas av Perugias Universitet. Därifrån hemfärd till Panicale.

6 Dag 6. Läckerheter, konst & klassisk keramik (Heldagsäventyr) Uppe på en kulle nästan mitt i Umbrien ligger Montefalco, Umbriens balkong. Eller Assisi 2 som någon också kallat platsen på grund av de berömda Franciskusfreskerna. Vi njuter av skönheten hos dessa renässansens mästerverk innan vi lunchar på stadens bästa restaurang. Där dricker vi Montefalcos stolta vin, il Sagrantino. Montefalco är dessutom känt för sin tryffel och sina konstfärdiga linnevävnader. På återfärden gör vi först ett stopp i Bevagna, vars torg är omtalat för sin magiska atmosfär. Deruta blir sedan vår nästa anhalt. Så välkomna till Italiens centrum för handmålad majolikakeramik! Deruta formligen svämmar över av keramikverkstäder och krukmakare. Men vi går raka vägen till den äldsta (från 1500-talet) och mest ansedda verkstaden, Majoliche Grazia. Här studerar vi de olika faserna i framställningen tillsammans med vår engelsktalande guide Luona. För den som vill går det sedan att i fabrikens butik handla den eleganta keramiken.

7 Dag 7. Boschetto ett skandinaviskt vinäventyr (Halvdagstur) Vingården Boschetto drivs av danska paret Lars-Erik och Kaja Nimskov. För 20 år sedan lämnade de sina jobb som ingenjör respektive sjuksköterska och flyttade till Umbrien för att bli vinbönder. Medan vi vandrar runt berättar de med dansk humor om vedermödorna med att få fram ett förstklassigt vin. Givetvis kan vi både provsmaka och handla. Eftermiddagen denna avslutningsdag håller vi öppen. För den som vill ägna den åt golf hjälper vi gärna till med transport till och från Lamborghinis trevliga niohålsbana. (Tillkommer transportkostnad och green fee. Anmäl gärna då du beställer resan). På kvällen äter vi tillsammans stor finalmiddag och summerar dagens och hela veckans upplevelser. Dag 8. Arrivederci Panicale Efter frukost, återfärd till flygplatsen. Bussen anländer till terminalen vid lunchtid. Företag kan om så önskas avsätta tid till fortbildning, studier, konferens. Vi möblerar i så fall om i schemat och servar med mat och dryck. Kostnad för lokal och teknisk utrustning tillkommer enligt överenskommelse. Uppgraderat boende: I mån av tillgång och mot pristillägg kan uppgradering av hotellrummet till egen kulturvåning ske, se Utökad resa: Kombinera med individuella extra dagar i Panicale eller Rom. Vi tipsar om centralt och prisvärt boende, utflykter och trevliga restauranger mm. Kontakta oss för info.

8 Hotel Boldrino, en trestjärnig klassiker i Panicale Hotel Boldrino är beläget i Panicales södra stadsmur. Namnet har hotellet tagit efter traktens medeltida frihetshjälte. Hotellet är trestjärnigt och har trevliga enkel- och dubbelrum med nyrenoverade badrum. Restaurang med utmärkt kök, pizzeria, bar och trivsam uteservering. Bra urval av lokala umbriska viner och varierad meny. Fabio, Boldrinos jovialiske källarmästare, ser till att du verkligen trivs. Han pratar dessutom engelska. Dina guider på resan i Umbrien Bobby Hommerberg, journalist, lämnade 2004 det svenska Roslagen tillsammans med hustrun Ann för att slå sig ner i italienska Umbrien. Tillsammans förvaltar paret åtta kulturvåningar i Panicale. Bobbys stora intressen är historia, mat och vin, något som han gärna delar med sig av vid guidning i regionen. Han och Ann har tidigare skrivit en bok om annorlunda vägkrogar i Europa. Lars Hommerberg är utbildad i konstvetenskap och arkeologi och har närmare 20 års erfarenhet som reseledare. Han har bl.a. guidat flera säsonger på Louvren i Paris. Lars specialiserar sig idag på Umbrien och dess konstskatter. Parallellt med turismen Välkommen till Italiens gröna hjärta För många turister är Umbrien en vit fläck på den italienska kartan i skuggan av det mer kända Toscana. Men bland italienarna är det sedan antiken känt som Italiens gröna hjärta eller som det mystiska Umbrien. Förklaringen är enkel: allemansrätt, gröna mjuka kullar med ek och olivträd, fast också höga dramatiska berg i en storslagen natur. Umbrien har dessutom en spännande historia ända från etruskerna och från Umbrien kommer många av renässansens stora konstnärer. Det sägs att här finns en tredjedel av Italiens alla konstskatter! Och det bästa av allt i Umbrien är det nära till det mesta! Det kommer du att märka på den här resan. Så, välkommen till Italiens gröna hjärta. Välkommen till Le Grotte di Boldrino Lars och Bobby är guider på resan i Umbrien har han under många år arbetat i läromedelsbranschen, och bl.a. författat språkmaterial för gymnasiet och högstadiet. Florens Bologna ROM Paciano Lago Trasimeno Tuoro Gubbio Perugia Panicale Assisi Deruta Trevi Bevagna Montefalco För bokning eller ytterligare info, ring idag! PROITAFRA, Lars Hommerberg , THE LANDLORD, Bobby Hommerberg Norcia

9 Uppgradera till något alldeles extra Bo i kulturhistorisk våning Uppgradera ditt boende till någon av våra pittoreska kulturvåningar i Panicale! De flesta är från medeltiden! Bostäderna är varsamt renoverade och stilfullt möblerade för att behålla sin ursprungliga charm stenväggar, valv, takbjälkar, öppen spis. Allt finns där! De flesta av våningarna har dessutom egen trädgård. För våra gästers bekvämlighet är dock köken modernt utrustade och bad/duschrum försedda med WC och tvättmaskin. Här kan du verkligen koppla av mellan utflykterna. (Gästerna i våra lägenheter lagar själva sin frukost. Te, kaffe, välkomstvin, vatten, kryddor och vår egen olivolja finns på plats i köket. Färskt bröd till frukosten köper gästerna hos byns bagare). Pristillägg för våra våningar och extradagar Våning Pris/gäst Extradygn/gäst La Scala, 4 pers, 100: 20:- La Principessa 2 pers, 140: 29: Il Mulino, 2 pers, 140: 29: La Stalla, 2 pers, 155: 36: Casa Rosada, 2 pers, 160: 36: Il Napoleone, 4 pers 160: 25: *Hotell Boldrino, per extranatt 45:-/gäst* Extradagar med golf i Umbrien Om du vill kan du förlänga din vistelse i Panicale med golfspel på närbelägna Lamborghini Golf Club, eller på någon golfbanorna i Perugia. Du kan också göra egna upptäckter i grannskapet. Fråga oss gärna innan du bokar din resa.

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland GRUPPRESOR 2014 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Polen Toscana Holland Flygresor Rom Sorrento Andalusien New York resmål till mer 110 än 30 länder 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se i Reseinformation

Läs mer

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Vintern 2014/2015. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Vintern 2014/2015. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 Konst. Kultur. Kvalitet Hösten och Vintern 2014/2015 www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 1 Resor 2014 21/8 Skagen ljusets och konstens stad... 4 1/9 Svenska Pommern med öarna Rügen och Usedom... 6 2/9

Läs mer

Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer

Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer Charmigt och personligt Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present

Läs mer

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss.

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss. GRUPPRESOR 2015 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Italien Holland Frankrike Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se Det är lätt att följa med! Våra bussar startar från Ulricehamn

Läs mer

Konst. Kultur. Kvalitet. Våren och Sommaren 2014. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35

Konst. Kultur. Kvalitet. Våren och Sommaren 2014. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 Konst. Kultur. Kvalitet Våren och Sommaren 2014 www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 1 Resor i Europa 23/4 28/4 Blommornas och konstens Holland... Fåtal platser kvar!... 4 3/5 10/5 Toscana, Italiens hjärta

Läs mer

March e, Adriatiska havets pärla och klassiska Bologna

March e, Adriatiska havets pärla och klassiska Bologna March e, Adriatiska havets pärla och klassiska Bologna Specialresor March e & Bologna Det kallas Adriatiska havets pärla - Marche det lilla landskapet med de stora upplevelserna. Länge har det levt i skuggan

Läs mer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer Minisemester Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present ger dig rätt att

Läs mer

Charmigt och personligt. Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning med frukost för två personer

Charmigt och personligt. Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning med frukost för två personer Charmigt och personligt Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning med frukost för två personer 2 1 Grattis! Du har fått en upplevelse i present, en Smartbox Charmigt och

Läs mer

Turkiet 2010. Aqua. Kemer - Side - Alanya Antalya - Belek Çamyuva Turkiet Special NYHET! NYHET! TeenClub

Turkiet 2010. Aqua. Kemer - Side - Alanya Antalya - Belek Çamyuva Turkiet Special NYHET! NYHET! TeenClub u o Turkiet 2010 Kemer - Side - Alanya Antalya - Belek Çamyuva Turkiet Special NYHET! Aqua NYHET! TeenClub Innehåll Turkiet 4 Rabatter 6 Bra att veta 7 Kemer 8 Çamyuva 18 Side 20 Belek 32 Antalya 36 Alanya

Läs mer

Välkommen till oss på Röke Buss

Välkommen till oss på Röke Buss BUSSRESOR 2015 visitfinland Välkommen till oss på Röke Buss Låt oss servera Dig alla godbitarna för det nya reseåret! Vår katalog är fylld med inspirerande innehåll, allt för att Du ska kunna drömma, önska

Läs mer

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se M RESOR 2015 2015 Det är fantastiskt roligt och vi är otroligt stolta över att så många människor har följt med oss genom åren! Nu ser vi fram emot ett nytt år med en del nya resmål men naturligtvis finns

Läs mer

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Låt dig förföras av Skottlands sagolika slott, hisnande natur och fascinerande historia. Följ med på en rundtur i whiskyns, kiltens och

Läs mer

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor Operakvällar i Verona och Venedig Specialresor Vero na oc h Ven ed ig En Operaresa i den milda italienska eftersommaren i landskapet Venetien med sina pärlor, Verona och Venedig. Italien är utan tvekan

Läs mer

På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011

På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011 På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011 Följ med på en annorlunda resa till Frankrikes underbara huvudstad Paris! Vi kommer under denna resa att se och uppleva Paris och dess invånare på nära

Läs mer

Vi 30-årsjubilerar! E-post: info@mkbussresor.se Hemsida: www.mkbussresor.se

Vi 30-årsjubilerar! E-post: info@mkbussresor.se Hemsida: www.mkbussresor.se 2014 30 ÅR 1 Vi 30-årsjubilerar! I år är det 30 år sedan Mikael Bergh med hjälp av sin far Karl-Erik startade MK bussresor. De första resorna den sommaren gick till Gotland, ett resmål som blivit något

Läs mer

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER Christers Resor Buss- & Flygresor Resor med reseledare 2010 GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN Flygresor med reseledare: Färöarna 11 Grönland 9 Island sagornas

Läs mer

Ett samarbete mellan Grimslövsbuss, Moheda Buss, Sven Carlsson Trafik och Erlings resor

Ett samarbete mellan Grimslövsbuss, Moheda Buss, Sven Carlsson Trafik och Erlings resor Vår, sommar & höst Vår, sommar & höst 2011 Ett samarbete mellan Grimslövsbuss, Moheda Buss, Sven Carlsson Trafik och Erlings resor Upplevelser med KronobergsResor 2011 Efter ett mycket lyckat år för KronobergsResor

Läs mer

Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer

Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer Spa och en natt Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present ger dig

Läs mer

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER Christers Resor Buss- & Flygresor Resor med reseledare 2011 GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN 0200-38 50 00 www.christers.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Låt dig

Läs mer

SPF föreningars DEL I RESA program 2014

SPF föreningars DEL I RESA program 2014 SPF föreningars DEL I RESA program 2014 AKTUELLT DEL I RESA PROGRAM FINNS PÅ WWW.RESESKAPARNA.SE/SPFRESOR Ett urval av resor för SPF föreningar som vill dela avresa och bredda sitt reseprogram för sina

Läs mer

Din lokala researrangör med personlig service!

Din lokala researrangör med personlig service! Din lokala researrangör med personlig service! 039321466 / 0737339829 busslinus.se busslinus@busslinus.se Ring oss när det passar dig! Vi har resegaranti BussLinus Resor 1 Vår 28/2, 28/3, 25/4 Höst 10/10,

Läs mer

Kalabrien. miniguide till

Kalabrien. miniguide till Kalabrien miniguide till 2 Välkommen till Kalabrien! Solresor hälsar dig välkommen till Kalabrien det oexploaterade & äkta Italien. Kalabrien är Italiens sydligaste region och erbjuder något för alla smaker.

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

Vi önskar er en härlig frukost! Smartbox Sverige

Vi önskar er en härlig frukost! Smartbox Sverige Grattis! Du har fått en upplevelse i present, en Smartbox Frukost för två. Den ger dig och en vän möjligheten att välja er favorit bland över 30 olika erbjudanden och få en härlig frukost. Alla erbjudanden

Läs mer

Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014

Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014 inbjuder till: Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014 Sexdagars etapplopp genom regionerna Emilia-Romagna och Toscana och enklaven San Marino Italienska halvön när det är som vackrast!

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten!

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! I grova drag följer vi denna rutt: 17/10: Avresa från Sverige 18/10: Ankomst Kapstaden 19/10 Stellenbosch,

Läs mer