till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Färgelanda kommun Munkedal kommun Uddevalla kommun ABVA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Färgelanda kommun Munkedal kommun Uddevalla kommun ABVA"

Transkript

1 till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Färgelanda kommun Munkedal kommun Uddevalla kommun ABVA

2 2 Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning är en av de viktigaste förutsättningarna för ett fungerande samhälle. Västvatten AB är ett kommunalt bolag som ägs av Färgelanda, Munkedal och Uddevalla kommun. Ett driftbolag för respektive kommun är bildat och ansvarar för att producera och distribuera dricksvatten med god kvalitet samt att leda bort och behandla avloppsvatten och dagvatten utan att olägenheter uppstår. I Västvatten finns över 50 mil ledningar, flera vattentäkter, vattenverk och reningsverk. På nätet finns också vattenreservoarer, tryckstegringar och pumpstationer. För att bibehålla hög driftsäkerhet underhålls och förbättras anläggningarna kontinuerligt. Västvatten distribuerar renvatten och tar emot avloppsvatten för över personer. Ett väl fungerade VA-system är starkt beroende av hur fastighetsägarna utför sina delar av systemet och hur systemet används. Det är därför mycket viktigt att följa de bestämmelser och regler som finns. Den här broschyren har tagits fram för att klargöra vad som krävs av den som använder de allmänna VA-anläggningarna. Råd och anvisningar ger praktiska råd och upplysningar om vanligt förekommande vatten- och avloppsfrågor. Broschyren är ett komplement till ABVA, det vill säga allmänna bestämmelser för brukande av de allmänna VA-näten. ABVA är antagen av kommunfullmäktige i respektive kommun och gäller inom verksamhetsområde. ABVA är tillsammans med publikation P95 från Svenskt Vatten våra styrande dokument vid mottagande av avloppsvatten från industri och annan verksamhet. ABVA och P95 hittar du på Västvatten AB:s hemsida: Behöver du ytterligare råd eller fler exemplar av broschyren är du välkommen att kontakta oss på Västvatten AB.

3 3 Innehåll VATTEN OCH AVLOPP I SIFFROR... 4 ANSVARSFÖRDELNING... 4 Huvudmannens ansvar Fastighetsägarens ansvar FÖRBINDELSEPUNKTER... 6 Förbindelsepunktens läge Gemensamma förbindelsepunkter ANSLUTNINGS- OCH NYBYGGNADSFRÅGOR... 8 Allmänt vid om- och tillbyggnad Regler för anslutning till dricksvatten- och avloppsledning UPPDÄMNINGSNIVÅER... 9 Uppdämningsnivåer Inkoppling av servisledning Avgiftsskyldighet DRICKSVATTEN Kvaliteten är hög och jämn Dosering av tvätt- och diskmedel Problem med dricksvatten Vattenmätning Många droppar små Begränsning av vattenleverans Placering och installation av vattenmätare Mätarfel Vattenläckor i fastigheten Förebyggande av frostskador Återströmningsskydd Mätarbrunn AVLOPPSVATTEN Spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten Regler för användning av avlopp LTA-pumpar Riktlinjer för dagvattenhantering Översvämning i fastighet Hur förebygger du översvämningsskador? Vad för du om det blir översvämning? VI GER RÅD FÖR MER INFORMATION VIKTIGA TELEFONNUMMER Illustratör: Mathias De Maré

4 4 Vatten och avlopp i siffror I Västvatten finns över 50 mil ledningar. Vanliga material i det allmänna ledningsnätet är järn, stål, betong och plast. Idag används mestadels ledningar av pvc-plast, polypropylen och polyeten. Vanligt förekommande material i vattenledningar i fastigheter är koppar, plast och stål. I ledningsnätet ingår vattenreservoarer, tryckstegringsstationer och pumpar. Västvatten har flera vattentäkter, vattenverk och reningsverk. Spillavloppsvatten Vårt spillavloppsvatten innehåller olika föreningar av fosfor, kväve och syreförbrukande ämnen. I reningsverket grovrensas avloppsvattnet från fasta partiklar. Spillvattnet renas även från näringsämnen som fosfor, kväve och syreförbrukande ämnen innan vattnet släpps ut. Fasta partiklar går till förbränning. Vattenförbrukning Förbrukningens fördelning 10 liter dryck och mat 30 liter toalettspolning 25 liter disk 25 liter tvätt 50 liter personlig hygien 10 liter övrig användning 150 liter per person och dygn Den genomsnittsliga användningen av vatten per person och dygn är ca 150 liter. Det motsvarar cirka 55 m 3 per år. För ett hushåll kan det därmed variera från 55 m 3 till över 300 m 3 per år. Ansvarsfördelning Huvudmannens ansvar VA-huvudmannen ansvarar för produktion och distribution av dricksvatten samt bortledning och rening av avloppsvatten inom verksamhetsområdena för vatten och avlopp. Alla ledningar, verk och stationer som huvudmannen äger, kallas för den allmänna VA-anläggningen. Västvatten och ägarbolagen finansierar sina tjänster genom att ta ut avgifter. Innan fastigheten ansluts till den allmänna VA-anläggningen tas en anläggningsavgift ut. Därefter debiteras en årlig brukningsavgift uppdelad på fast och rörlig avgift. Den fasta avgiften baseras på vattenmätarens storlek och servicen att ha ständig tillgång till det allmänna VA-nätet. Rörlig avgift baseras på den mängd vatten som förbrukas.

5 5 Fastighetsägarens ansvar Fastighetsägaren ansvarar för ledningar och andra VA-installationer innanför förbindelsepunkten. Ägaren ansvarar för att allt installationsarbete, även sådant som inte kräver bygglov eller bygganmälan, utförs så att det uppfyller kraven enligt Boverkets byggregler. Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan fastighetsägarens ansvarsområde och VAhuvudmannens. Förbindelspunkten är den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till det allmänna ledningsnätet. Se bild nedan. Fastighetsägaren ansvarar för att informera eventuella hyresgäster och verksamheter om gällande regler i ABVA, exempelvis vad som får släppas ut i avloppet, att ägarbyte skall meddelas och att vattenmätaren skall läsas av årligen. Ansvaret gäller även för att lokala anordningar, såsom olje- och fettavskiljare, tillses och sköts regelbundet. Fastighetsägaren är ansvarig för att alla avgifter betalas. En hyresgäst kan faktureras om huvudmannen godkänner detta. Om hyresgästen inte sköter sina betalningar krävs fastighetsägaren på skulden. Det skall vara minst 0,75 m mellan lägsta golvbrunnen och spillvattenledningens innertak.

6 6 Förbindelsepunkter Förbindelsepunkt: Den punkt där inkoppling av en fastighets ledning till den allmänna VA-anläggningen sker. Servisledning: Ledning som förbinder byggnadens installationer med kommunens ledningar i gatan. VA-installation: Servisledning och VA-anordningar inom fastigheten fram till förbindelsepunkt. Förbindelspunktens läge Normalt ligger förbindelsepunkten 0,5 m utanför fastighetsgränsen (tomtgränsen) när fastigheten ligger vid en gata där det finns allmänna ledningar. Se bild nedan. Om fastighetsägaren begär annat utförande av eller ny förbindelsepunkt än det VAhuvudmannen beslutat om och VA-huvudmannen kan tillgodose detta, får fastighetsägaren betala eventuella merkostnader. Även kostnaden för ändring eller borttagning av servisledning betalas av fastighetsägaren. När de allmänna ledningarna ligger i tomtmark eller i så kallat u-område tillämpas andra regler för förbindelsepunktens läge. U-område är mark med allmänna underjordiska ledningar. Det framgår av detaljplan eller områdesbestämmelser på vilken mark eller i vilket område ledningarna ligger i. Se bild nedan.

7 7 Gemensamma förbindelsepunkter VA-huvudmannen kan i särskilda fall godkänna att två eller flera fastighetsägare kopplar in sina VA-installationer till det allmänna ledningsnätet i för fastigheterna gemensamma förbindelsepunkter. För att undvika framtida tvister och andra problem måste juridiska villkor först uppfyllas. Det kan ske på två sätt: 1. Gäller anslutningen endast två eller tre fastigheter skall fastighetsägarna träffa avtal med huvudmannen om gemensamma förbindelsepunkter. Det är nödvändigt att fastighetsägarna sinsemellan upprättar servitut. Det kan då vara lämpligt att kontakta en juridiskt kunnig person. Det är viktigt att varje fastighet förses med en avstängningsventil för vatten. Ventilen skall vara åtkomlig utifrån. Se bild. 2. Gäller anslutningen tre eller flera fastigheter skall fastighetsägarna inrätta gemensamhetsanläggning (samfällighet) för vatten och avlopp enligt anläggningslagen. Se bild. För gemensamma servisledningar bildas en samfällighet och gemensamhetsanläggning för VA-ledningar. Samfällighetsföreningen skriver avtal med Västvatten. Detta gäller oavsett om föreningen ligger inom eller utanför verksamhetsområdet. Innanför verksamhetsområdet tecknas avtal om förbindelsepunkt och leverans av vatten och/eller avledning av spillvatten. Lantmäteriet skall kontaktas för bildning av en gemensamhetsanläggnng. Oftast placeras mätaren i ett gemensamt uppvärmt utrymme t ex förråd eller garage eller i en lättåtkomlig mätarbrunn. Mer information finns under stycket om Vattenmätning. För gemensamma servisledningar upprättas gemensamhetsanläggning. Är det endast två eller tre fastigheter kan ett servitut dem emellan skrivas.

8 8 Anslutnings- och nybyggnadsfrågor Allmänt vid om- och tillbyggnadsfrågor Ansökan om anslutning till det allmänna VA-nätet förs via en blankett på Blanketten kan även fås av Västvatten:s kundservice, telefon Nyanläggning eller omläggning av VA-installation inom fastighet kräver bygglov eller bygganmälan. Installationer skall utföras enligt bestämmelser i Boverkets Byggregler, bbr. Råd och upplysningar lämnas av avdelning för bygg och miljö, telefon En förutsättning för att få ansluta sig är att fastigheten ingår i verksamhetsområde för allmänt VA och att förbindelsepunkt är upprättad. Avgift för dagvatten kommer att tas ut, även om förbindelsepunkt inte har upprättats, om behovet finns och avledning sköts av VA-huvudmannen. Efter beviljad ansökan skall anläggningsavgiften betalas, förbindelsepunkten besiktigas, inkoppling utföras, uppsättning av vattenmätare och återströmningsskydd ske innan vatten för uttas. Regler för anslutning av dricksvatten- och avloppsledning Dricksvatten Dricksvattenledningen skall anläggas på frostfritt djup (1,5 1,7 m). För en villa används normalt 40 mm pe-rör. Spillvatten Spillvatteninstallation med självfall får inte anslutas under den angivna uppdämningnivån för spillvatten. Nivån anges på VA-uppgiften. Normalt används ledningsdimensionen 110 mm och pp-rör. Spillvatten: Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar od. Dagvatten: Ytligt avrinnande regn- och smältvatten. Dräneringsvatten: Vatten som avleds genom dränering. LOD: Lokalt omhändertagande av dagvatten. Dagvatten Dagvattenservis får inte anslutas till spillvattenledning. Dagvattenservis kan anslutas till dagvattenledning om sådan finns. Normalt används ledningsdimensionen 160 mm och pp-rör. En samlingsbrunn, vattenlås och sandfång skall sitta på fastighetsägarens servisledning. Om inte servis finns skall lokalt omhändertagande av dagvatten tillämpas. Husgrundsdränering Husgrundsdränering skall anslutas till dagvattenledning. Ansluts husgrundsdränering till dagvatteninstallationen på en nivå som ligger under den uppdämningsnivå som huvudmannen har angivit, skall husets grundkonstruktion utföras med hänsyn till detta. Alternativt kan dräneringsvatten pumpas till dagvattenledningen.

9 9 Ny- och ombyggnad Vid ny- och ombyggnad skall fastigheten om möjligt läggas på sådan nivå att det blir betryggande självfall mot ledningar i gata. Spillvatten skall ha egen servis. I områden med befintligt dagvattennät skall dagvatten ha en egen servis annars skall LOD tillämpas. Förbindelsepunkten skall besiktigas av Västvatten. Uppdämningsnivåer Uppdämningsnivå Uppdämningsnivån är den nivå under vilken fri inloppsöppning med självfall inte får anordnas. Detta är alltså den nivå spillvatten respektive dagvatten maximalt kan vara under extrema förutsättningar utan att riskera översvämningar. Spillvattenledningen får aldrig gå mer än full dvs till hjässan (ledningens innertak). Det skall alltid sättas en nivåskillnad mellan spillvattenledning och källargolv för att vara på den säkra sidan. Spillvattenledning Om VA-huvudmannen inte anger annat ligger uppdämningsnivån 0,75 meter över spillvattenledningens inre hjässa (innertak) där servisledningen möter huvudledningen. Se bild ovan. Dagvattenledning För dagvattenledning anges uppdämningsnivån på VA-uppgiften.

10 10 Inkoppling av servisledningar Inkoppling sker när förbindelsepunkten besiktigats och godkänts av Västvatten. Innan dess skall anläggningsavgiften betalas. Endast Västvattens personal får öppna och stänga servisventiler. Vatten får inte uttas från det allmänna vattenledningsnätet innan mätare och godkänt återströmningsskydd satts upp eller särskilt medgivande lämnats av Västvatten. En särskild kontrollplan för anslutning fås vid byggsamråd. Vattenledning från den egna brunnen får inte vara ihopkopplad fysiskt med det allmänna dricksvattennätet. Det räcker inte med avstängningsventiler. Fastighetsägaren skall anmäla till Västvatten så fort det är förberett för vattenmätare. Det innebär att fastighetens servisledningar är inkopplade och mätarplatsen är utförd enligt VA-huvudmannens anvisningar. Vattenmätare skall senast installeras i samband med inflyttning. Avgiftsskyldighet Avgiftsskyldighet för fastighetsägaren inträder när VA-huvudmannen upprättat förbindelsepunkt och informerat fastighetsägaren om detta. Därutöver krävs att fastigheten ligger inom verksamhetsområdet för vatten, spill- och dagvatten, att fastigheten har behov av en vattentjänst samt att behovet inte kan tillgodoses bättre på annat sätt. Har förbindelsepunkt för dagvatten från fastighet inte upprättats, men fastigheten anses i behov av bortledning, inträder avgiftsskyldighet för detta när VA-huvudmannen ordnat anordningar för bortledande och informerat fastighetsägaren om detta.

11 11 Dricksvatten Kvaliteten är hög och jämn Dricksvattnet från huvudmannens vattenverk klassas som livsmedel och håller mycket hög och jämn kvalitet. Vattnet uppfyller med bred marginal de kvalitetskrav som Livsmedelsverket ställer på dricksvatten för hushållsändamål. Vattenkvaliteten kontrolleras dagligen vid vattenverken. Dessutom sänds flera vattenprov per månad, både från vattenverk, ledningsnät och hemma hos abonnenter, in för analys vid ackrediterat laboratorium. Proverna tas enligt ett kontrollprogram godkänt av tillsynsmyndigheten. Observera att det är endast kallvatten som räknas som livsmedel, inte varmvatten. Använd inte varmvatten till matlagning pga ökad risk för bakterier och kopparhalt om du har kopparrör. Ta för vana att alltid spola ur vattnet som stått i ledningen över natten eller när du varit bortrest. Västvatten garanterar inte ett visst tryck men i praktiken är trycket på ca 1,5 7,5 kg/cm 2. Läs mer om vattenkvalitet på Dosering av tvätt- och diskmedel Doseringsmängden av tvätt- och diskmedel är beroende av vattnets hårdhet och ph. Mycket hårt vatten kräver hög dosering, medan mjukt vatten kräver låg dosering. I Västvattens område finns många olika vattentäkter och därmed skiljer sig vattnets hårdhet och ph mycket åt. Information om hårdhet och ph i de olika områdena finns på

12 12 Problem med dricksvatten Någon enstaka gång kan problem med missfärgat vatten förekomma på ledningsnätet. Det är inte hälsofarligt och oftast väldigt lokalt. Gråvitt vatten Vid vissa tillfällen kan vattnet innehålla små luftbubblor som gör att vattnet ser gråvitt ut. Spola vattnet så försvinner luftbubblorna snabbt och vattnet blir klart. Gulbrunt vatten Eftersom vattenledningar ofta är gjorda av järn bildas med tiden rost i ledningarna. I samband med driftstörningar på ledningsnätet eller i fastigheter, exempelvis vattenläckor och uttag av vatten vis släckning av brand, ökar vattenhastigheten i ledningarna och rost kan lossna och missfärga vattnet. Spola vattnet tills det blir klart. Järnhaltigt vatten är inte skadligt för hälsan men kan ge småbarn och känsliga personer diarré. Järnhaltigt vatten kan missfärga porslin och ljus tvätt. Rost betraktas mest som ett tekniskt problem som skall åtgärdas. Vid problem ta kontakt med Västvatten. Dålig lukt eller smak Vid problem med dålig lukt eller smak skall vattnet spolas tills det känns kallt eller tills lukten och/eller smaken försvinner. Dricksvatten skall inte smaka eller lukta någonting! Ta för vana att alltid spola ur vattnet som stått i ledningen över natten eller är du varit bortrest. Smak av metall kan bero på järn och mangan. Vattenmätning För att mäta vattenförbrukningen finns vattenmätare monterad på fastighetens inkommande ledning. Västvattens utgifter skall täckas av avgifter, vilka delvis är baserade på vattenförbrukning. Vattenmätaren ägs av Västvatten som sköter service av vattenmätarna. För en villa byts vattenmätare minst vart tionde år. Det är endast Västvatten som får byta eller demontera vattenmätaren och manövrera servisventilen i gatan. Mätarplatsen och dess armatur, tex ventiler, skall skötas och underhållas av fastighetsägaren. Fastighetsägaren skall då anlita och bekosta en rörmokare om ventiler vid mätaren behöver bytas. Fastighetsägaren måste lämna fritt tillträde till mätare eftersom Västvattens personal behöver komma åt att bland annat kontrollera och byta mätaren. Därför får mätaren inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning. Kontrollera vattenmätaren regelbundet. Ha som vana att stämma av vattenmätarens ställning med uppskattad förbrukning, när du får din räkning. Stor förbrukning kan tyda på vattenläckage t ex en rinnande toalett.

13 13 Många droppar små. Tycker du att vattenräkningen är ovanligt hög? Det kan bero på läckande kranar eller rinnande toaletter. Titta på det lilla centrumhjulet i vattenmätaren. Är alla kranar stängda skall det stå still. Det som bara är några droppar då och då blir med tiden stora och dyra vattenmängder. Illustration av de mängder en liten läcka orsakar. Ett hushåll förbrukar i snitt m 3 /år.

14 14 Begränsning av vattenleverans VA-huvudmannen har rätt att begränsa eller stänga av vattenleveranserna för att förebygga skada samt vid reparationer, tillsyn och liknande omständigheter. Vid planlagt leveransbrott informerar huvudmannen fastighetsägarna om detta på lämpligt sätt, t ex genom skriftligt meddelande, sms samt på Vid mer omfattande akut avstängning kan information ges genom lokalradio eller Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägaren skyldig att minska sin vattenförbrukning efter de anvisningar som Västvatten lämnar. Placering och installation av vattenmätare Vattenförbrukningen fastställs genom mätning om inte Västvatten bestämmer annat. Innan du tappar vatten från nätet, måste du ha en mätare inkopplad permanent. Mätarens plats och placering skall godkännas av Västvatten. Den får inte placeras så att den tynger och därigenom skadar ledningen. Om mätaren placeras så att den fryser får fastighetsägaren själv bekosta en ny mätare. Mätarfel Antas mätaren visa annan förbrukning än den verkliga, låter huvudmannen undersöka mätaren och om huvudmannen finner det nödvändigt eller fastighetsägaren begär det. Är vattenmätaren godkänd efter provning skall fastighetsägaren stå för huvudmannens kostnader, om fastighetsägaren begärt provningen. I annat fall bekostar huvudmannen undersökningen. Kan mätfelets storlek inte bestämmas eller har mätaren inte fungerat, har huvudmannen rätt att uppskatta förbrukningen. Vattenläckor i fastigheten Vattenläckor är svåra att upptäcka, speciellt om läckan är belägen före mätaren. Då registreras inte någon ökning i förbrukning. Ta för vana att lyssna vid mätaren. Susar det vid mätaren, trots att kranar i huset är stängda, så läcker ledningen. Vattenskador är ofta kostsamma. Vid fel på fastighetens VA-installation har fastighetsägaren ansvaret att vidta erforderliga åtgärder. Behövs det uppschaktning av servisledning mellan förbindelsepunkt och tomtgräns, skall arbetet utföras och bekostas av ägaren eller av ägaren utsedd entreprenör. Västvatten kan medge att arbetet utförs av fastighetsägaren eller av entreprenör som fastighetsägaren anlitar. Är det oklart om felet på servisledningen finns på fastighetens del eller på den allmänna delen av servisledningen, bör fastighetsägaren först låta undersöka på vilken del av servisledningen felet finns. Visar det sig att felet finns på den allmänna delen, betalar Västvatten skälig del av undersökningskostnaderna. Å andra sidan skall fastighetsägaren betala skälig del av Västvattens utredningskostnader om det skulle visa sig att felet är beläget på fastighetens del av servisledningen.

15 15 Förebyggande av frostskador Vid stark och långvarig kyla finns risk för att vattnet fryser i ledningar och vattenmätare. Det är särskilt stor risk i ouppvärmda utrymmen och i ledningar som ligger grunt. Du bör därför se till att vattentemperaturen i vattenledningen inte tillåts sjunka under nollstrecket. Otäta dörrar och öppen ventilation bör ses över. Vid akut frysrisk kan frysning förhindras genom att låta en tappkran tillfälligt stå något öppen så att det blir ett svagt, men jämnt flöde i ledningen. Kranen måste förstås hållas under uppsikt så att det inte blir översvämning. Återströmningsskydd Fastighetsägaren som brukar den allmänna dricksvattenanläggningen skall alltid förse inkommande dricksvattenledning med återströmningsskydd och underhålla den enligt standarden SS-EN Detta gäller även byggvatten. Mätarbrunn Mätaren bör placeras så nära anslutningspunkten som möjligt för att bland annat upptäcka läckor bättre. Om servisledningen är längre än normalt bör mätaren placeras i en mätarbrunn eller t ex en bod. Brunnen bör vara av typen där mätaranordningen är upphissningsbar. Placeras mätaren inomhus skall tillräckligt utrymme finnas runt mätaren för en god arbetsmiljö för Västvattens personal.

16 16 Avloppsvatten Spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten Avloppsledningar tar emot spillvatten från t ex bostäder och dagvatten (regnvatten och smältvatten) från t ex tak, gårdar och gator liksom dräneringsvatten från husgrunder. I äldre områden kan det förekomma att spill-, dag- och dräneringsvatten avleds i samma ledning (kombinerat system). I nyare områden byggda efter 1960, finns normalt skilda ledningar för spillvatten respektive dag- och dräneringsvatten (duplikatsystem). Avsikten med det separerade systemet är att minska belastningen på avloppsreningsverken och förhindra källaröversvämningar. I samband med att befintligt ledningsnät förnyas separeras ledningar för dag- och dräneringsvatten respektive spillvatten även i äldre områden. Regler för användning av avlopp Eftersom våra avloppsreningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten från hushåll får endast vatten från toaletter, bad, tvätt, disk och matlagning släppas ut i avloppet. Om andra ämnen eller fasta föremål spolas ned i avloppet äventyras ledningsnätets och avloppsreningsverkens funktion. Dessutom blir slammet från avloppsreningsverken oanvändbart som jordförbättringsmedel på jordbruksmark. Avfallskvarnar är inte heller tillåtna då ledningsnätet inte är dimensionerat för detta. Se exempel på nästa sida gällande produkter och miljöfarliga ämnen som INTE får släppas till avloppet. Endast det som har passerat kroppen samt toalettpapper får spolas ner i avloppet. Du får inte hälla färgrester, lacknafta, bomull med borttagningsmedel för nagellack, tops, underkläder, nylonstrumpor, plastpåsar, kattsand, fett, råa ägg eller syreförbrukande ämnen mm i avloppet. Detta kan orsaka pumphaverier, störa reningsprocessen eller det biologiska livet i recipienten som det renade avloppsvattnet släpps ut i.

17 17 Exempel på farligt avfall som skall lämnas på miljöstation: Olja, bensin och diesel Lösningsmedel t ex lacknafta, aceton Färg- och lackrester, även rester av kostnärsfärger och vattenbaserade färger Lim Starkt surt eller alkaliskt avfall som syror eller lut Bekämpningsmedel Tungmetaller som kvicksilver, kadmium och bly Avfall som innehåller andra slags tungmetaller i höga koncentrationer Fotovätskor Regler för hushåll Spola inte ned miljöfarliga ämnen i avloppet o lämna dessa vid någon miljöstation. Vägledning om var kemikalier skall lämnas finns på Biltvätt skall ske vid anläggning med bra reningsutrustning o för biltvätt i liten omfattning kan tvätt också ske på plats där avloppsvattner kan infiltrera, t ex på grusad plan eller gräsmatta. Tvätta inte bilen på gatan eller ytor där vattnet rinner på gatan eller ytor där vattnet rinner renat via dagvattenbrunnar till vattendrag. Överdosera inte hushållskemikalier Spola inte ned fasta föremål i avloppet o skaffa sophink i badrummet och använd den istället. Använd miljömärkta hushållskemikalier så långt det är möjligt. o dessa är framtagna särskilt för att orsaka så liten skada som möjligt i avloppsreningsverk och på miljön. Lämna läkemedelsrester till apoteket. Släpp inte ut vatten som är varmare än 45 o C i förbindelsepunkten, dvs till kommunens ledningar.

18 18 Torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg i komposten eller bland hushållssoporna! Skölj inte stekpannan med varmt vatten. Fettet stelnar och bildar en kaka i spillvattenledningar och bidrar till avloppsstopp. Regler för industrier och restauranger För industrier och restauranger finns särskilda regler om vad som inte får släppas till allmänna avlopp. Fastighetsägaren ansvarar för att fett- eller oljeavskiljare monteras och sköts. LTA-pumpar LTA står för LågTryckAvlopp och är en teknik som används där självfallssystem är mindre lämpliga på grund av topografiska eller ekonomiska skäl. Om ett område byggs med LTA-system står VA-huvudmannen för pumpenheten. Ansvarsförhållande fastighetsägare/va-huvudman regleras i ett separat avtal. Riktlinjer för dagvattenhantering Västvatten arbetar aktivt med dagvattenfrågor. Ambitionen är att bland annat ta hand om dagvattnet nära källan för att i första hand filtrera, i andra hand rena, fördröja och utjämna flödena. I tredje hand avleda det dagvatten som inte kan tas om hand lokalt till kommunens ledningar eller diken och vattendrag. Den enklaste LOD-anläggningen är ett suprör med utkastare över en gräsmatta som lutar från huset. En annan lösning är att med en ledning avleda vattnet till en grus- eller sandbädd på tomten.

19 19 Dagvatten från den egna tomten får inte orsaka besvär för grannar. Mer information finns att hämta på Ett exempel på LOD-lösning när de geologiska förutsättningarna är lämpliga

20 20 Översvämning i fastighet Det finns flera orsaker till att en fastighet drabbas av översvämning; det regnar in, marken lutar mot huset, avloppsvatten tränger in genom avlopp, stopp i avloppsledning mm. För att förhindra översvämning på grund av ytvatten bör marken luta från huset och det bör finnas tak över källartrappor samt funktionell dränering. För bästa funktion vid normal drift är ledningssystemet dimensionerat för normala regnmängder. Därför kan problem med uppdämning och översvämning i tex källare ske i samband med extrema regn eller hastigt snösmältning. Försäkringar täcker sällan alla de skador som kan drabba fastigheten när det blir uppdämning i ledningsnätet. Kommunen är ansvarig endast om den har begått något fel eller inte fullgjort sina skyldigheter.

21 21 Vid separat ledningssystem orsakas översvämning vanligen av stopp i fastighetens servisledning eller av stopp i kommunens spillvattenledning. En vanlig orsak är fel användning av avloppet. I källartrappor eller garagenedfarter finns golvbrunna sk spygatter, som är kopplade till dagvattenledningen i gatan. Vid häftiga regn klarar dagvattenledningen inte att transportera bort allt regn utan regnvatten ansamlas på gatan. Om golvbrunnen då är lägre placerad än gatan tränger vatten upp ur golvbrunnen med risk för översvämning i garage och källare. Om stuprör är felkopplade dvs anslutna till spillvattenledningen innebär det att ledningen blir överbelastad. Ledningen är ju endast dimensionerad att ta hand om spillvatten. Om spillvattenledningen överbelastas finns det risk för att spillvatten tränger upp i fastigheter och medför stora skador. Att ha dagvatten kopplad på spillvattenledningen är förbjudet, men det förekommer. Felkopplingen innebär att man är medskyldig till eventuella översvämningar. Kontakta Västvatten vid frågor. Backventil på avloppsledning Hur förebygger du översvämningsskador? I källare och lågt liggande lokaler kan golvbrunnarna innebära risker. Vatten kan också tränga upp ur toalettstolen och andra avlopp när de är anslutna till en kombinerad ledning eller spillvattenledning där felaktiga inkopplingar av dagvatten har skett. Se därför till att värdefulla och känsliga varor inte förvaras i källare som har golvbrunn. I utsatta hus är det tryggast att installera ventiler som stängs för hand. Automatiska ventiler bör för säkerhets skull också kunna stängas manuellt. Tänk på att sätta upp anslag, om var ventiler finns och hur de används! Om inget annat kan göras så placera åtminstone sakerna högt upp. Ju högre upp, desto mindre risk är det för vattenskador. Vad gör du om det blir översvämning? Som fastighetsägare bör du vidta en del åtgärder för att minska skadeverkningarna om vatten börjar tränga upp ur golvbrunnarna vid exempelvis häftiga regn eller hastig snösmältning: Stäng eventuella ventiler på avloppsledningen. Montera lock över golvbrunnarna eller täck golvbrunnarna med något tätande och ställ på ett tungt föremål. Bryt elströmmen om det finns risk för kortslutning. Flytta undan föremål som kan skadas av vattnet. Tänk på hygienen efter kontakt med inströmmande vatten. Kontakta ditt försäkringsbolag. Dokumentera eventuella skador genom att t ex fotografera. Kontakta Västvattens kundservice för omgående besiktning.

22 22 Vi ger råd Behöver du ytterligare råd eller upplysningar eller kanske fler exemplar av broschyren är du välkommen att kontakta oss på Västvatten Västvatten AB Kanslibacken Uddevalla Besöksadress: Kanslibacken 9, Uddevalla För mer information: Färgelanda kommun Munkedals kommun Uddevalla kommun Svenskt Vatten Dagvattenguiden Naturvårdsverket Vattenportalen Boverket Håll Sverige Rent Livsmedelsverket Standarder i Sverige Lantmäteriet Kemikalieinspektionen Sveriges miljömål Avloppsguiden (enskilt avlopp)

23 23 Viktiga telefonnummer Driftstörningar utanför fastighet Vid fel på vatten- och avloppsledningar i gator och vägar utanför fastighets- och tomtgräns eller problem med missfärgat vatten, gör du felanmälan: Måndag-torsdag kl 09,00-12,00 och kl 13,00-15,00 Fredag kl 09,00-12,00 Dag före helgdag kl 09,00-12,00 till Västvattens kundservice, Vid akuta ärenden, dygnet runt, ringer du SOS Alarm, Driftstörningar innanför fastighet Om du drabbas av översvämning kontakta Västvattens kundservice för dokumentation. Se tider och telefonnummer ovan. Om fel uppstår inom fastighets- och tomtgräns, se Gula sidorna i telefonkatalogen under Rörarbeten. Länspumpning görs av vissa firmor, se Gula sidorna under Oljesanering eller Slamsugning. Vid akuta problem, ring 112 till Räddningstjänsten. De kan eventuellt ordna med länspumpning om de har kapacitet och bemanning. Övriga frågor angående allmänt vatten och avlopp Ansökan om allmänt vatten och avlopp gör du på blanketten Begäran om anslutning till vatten- och avloppsnäten" som skickas till: Västvatten AB, Kanslibacken 9, Uddevalla Blanketten finns att hämta på

RÅD ANVISNINGAR. till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011

RÅD ANVISNINGAR. till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 RÅD ANVISNINGAR till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 ABVA Allmänna Bestämmelser för brukande av Uddevalla kommuns allmänna Vatten- och Avloppsanläggningar Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. till Partille kommuns ABVA. Allmänna Bestämmelser för användande av Partille kommuns Vatten- och Avloppsanläggning.

RÅD OCH ANVISNINGAR. till Partille kommuns ABVA. Allmänna Bestämmelser för användande av Partille kommuns Vatten- och Avloppsanläggning. RÅD OCH ANVISNINGAR till Partille kommuns ABVA Allmänna Bestämmelser för användande av Partille kommuns Vatten- och Avloppsanläggning. Samhällsbyggnadskontorets arbetsgrupp Per Söderquist, Teknisk chef

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2011 Gäller från och med 1 januari 2012 Inledning 1 Lagar,

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05 (Antagen av kommunfullmäktige den 27 oktober 2008) (Gäller från och med den 1 januari 2009) ABVA 2009 Allmänna bestämmelser

Läs mer

ABVA. ABVA antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-08. Att gälla från och med 2009-01-01

ABVA. ABVA antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-08. Att gälla från och med 2009-01-01 ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning och Information till fastighetsägare rörande den allmänna VA-anläggningen ABVA antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Att tänka på om man drabbas av översvämning

Att tänka på om man drabbas av översvämning Att tänka på om man drabbas av översvämning Informationsskrift om källaröversvämningar. Man skiljer mellan fyra typer av källaröversvämning: 1. Vatten tränger in genom fastighetens avloppssystem. 2. Vatten

Läs mer

ABVA 2006. Inledande bestämmelser

ABVA 2006. Inledande bestämmelser ABVA 2006 Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Bromölla-, Hässleholms-, Hörby-, Osby-, Perstorps- Kristianstads- och Östra Göinge kommun. Gäller fr.o.m.

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Mariestads kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Mariestads kommun ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Samt bilaga Information till fastighetsägare Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen A BVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i samverkande kommuner nedan benämnda VASAM enligt förteckning i denna skrift Gäller från 2009-01-01 A BVA Allmänna

Läs mer

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Detta meddelande är ett komplement till ABVA, som innehåller bestämmelser för brukande av kommunens

Läs mer

Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun ABVA 2012 ABVA. ABVA fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 ABVA VATTEN & AVLOPP

Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun ABVA 2012 ABVA. ABVA fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 ABVA VATTEN & AVLOPP 2012 VATTEN & AVLOPP Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 TEKNIK- & FRITIDSFÖRVALTNINGEN 1 2012 Allmänna bestämmelser för användande

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Innehållsförteckning ABVA... 3 Inledning... 3 Inkoppling

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser ..,;,..?,. L-J ' 9: ji, EDA wr, Tv,.m.Lpirk B. 1LN Allmänna bestämmelser /01 "r tc! it en _ = o c.: " - av. o - s ani a- g onin 0-ar A VA 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDANDE BESTÄMMELSER 1. Lagar, författningar

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA)

Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) 2003-09-26 Dnr KS 03/215-340 Tekniska avdelningen Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) Antagen av kommunfullmäktige 2003-11-26 48 1. För

Läs mer

2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod. Övrig

2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod. Övrig 2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod Övrig 3(5) INFORMATION TILL DIG SOM VILL ANSLUTA TILL ALLMÄNT VATTEN OCH AVLOPP INOM SANDVIKENS

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 2 Utbyggnad Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Råd och Anvisningar Råd och anvisningar till Borgholms kommuns ABVA

Råd och Anvisningar Råd och anvisningar till Borgholms kommuns ABVA Råd och Anvisningar Råd och anvisningar till Borgholms kommuns ABVA Gäller från och med 1 januari 2012 Innehållsförteckning Borgholm Energi AB........................ 3 Verksamhetsområde.......................

Läs mer

ABVA 09. Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA 09. Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av Kommunfullmäktige i Smedjebacken kommun 2009-02-23

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av kommunalfullmäktige den 2 februari 2009 att gälla

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA)

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-23 Allmänna bestämmelser för brukandet av s allmänna vatten och

Läs mer

ABVA 2010. Öckerö kommun

ABVA 2010. Öckerö kommun ABVA 2010 Öckerö kommun Allmänna bestämmelser för användande av Öckerö kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Gäller från 2010-05-01 och ersätter ABVA 1985

Läs mer

Innehåll. Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår i den allmänna va-anläggningen... 4 Va-installation... 4

Innehåll. Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår i den allmänna va-anläggningen... 4 Va-installation... 4 Innehåll Inledande bestämmelser... 3 Lagar, författningar och föreskrifter... 3 Huvudman för den allmänna va-anläggningen... 3 Fastighetsägare... 3 Fastighet... 3 Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår

Läs mer

Antagna av kommunalfullmäktige den 2011.01.31 63 att gälla fr.o.m. 2011.02.01. Dessa bestämmelser ersätter tidigare allmänna bestämmelser.

Antagna av kommunalfullmäktige den 2011.01.31 63 att gälla fr.o.m. 2011.02.01. Dessa bestämmelser ersätter tidigare allmänna bestämmelser. abva Sundsvall Allmänna bestämmelser för användande av Sundsvall Vatten AB:s allmänna vattenoch avloppsanläggning samt information till fastighetsägare Antagna av kommunalfullmäktige den 2011.01.31 63

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA 1 (5) ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA Antagna av kommunfullmäktige i Nässjö kommun 2009-09-24 att gälla från 2009-11-01. Dokumentet ersätter motsvarande

Läs mer

Viktigt att veta om KÄLLARÖVERSVÄMNINGAR

Viktigt att veta om KÄLLARÖVERSVÄMNINGAR Viktigt att veta om KÄLLARÖVERSVÄMNINGAR Förord Att få översvämning i sin källare innebär stort obehag och en mängd extra arbete. Den ekonomiska ersättningen du eventuellt kan få ut från ditt försäkringsbolag

Läs mer

KF Ärende 6. Löpnummer i Politikerrummet: 23. Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar

KF Ärende 6. Löpnummer i Politikerrummet: 23. Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar KF Ärende 6 Löpnummer i Politikerrummet: 23 Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar Tjänsteskrivelse KSAU 2013-11-16 KS 2013.0000 Handläggare: Bosse Björk ABVA 2014 för Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09. med. Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07)

Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09. med. Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07) Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09 med Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07) och dessutom kompletterande VA-information till fastighetsägare

Läs mer

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Mälarenergi hoppas att denna information om utbyggnaden av VA-anläggning i Munga ska ge Er den information som behövs inför VA-anslutningen av Er fastighet.

Läs mer

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 ABVA Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 Tjörn Möjligheternas ö ABVA - Inledande bestämmelser 1.

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Allmänna bestämmelser för användande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Sollentuna - ABVA Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-17, 120 att gälla fr.o.m. 1 januari 2009. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

Information från Kungsörs KommunTeknik AB

Information från Kungsörs KommunTeknik AB Information från Kungsörs KommunTeknik AB Till dig som ska ha en villapump, LTA enhet. Senast reviderad 2014 05 16 Postadress Besöksadress Telefon, vxl Telefax Org. nummer 736 85 KUNGSÖR Drottninggatan

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne.

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne. Gävle januari 2016 Fastighetsägare 1 Fastighetsägare 2 Adress Postnummer Ort Till våren är det dags för kommunalt vatten och avlopp! Vatten- och avloppsnätet där du bor blir färdigt under våren 2016. I

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN LÄNSFÖRSÄKRINGAR SKÅNE OCH SVENSKT VATTEN UTVECKLING 1 Bakgrund Med anledning av det stora antalet

Läs mer

Anslutning av tryckavlopp och vatten

Anslutning av tryckavlopp och vatten Anslutning av tryckavlopp och vatten Information till fastighetsägare. Vattenanslutning Tryckavloppsanslutning Ansluta kommunalt vatten och tryckavlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till

Läs mer

2015-02-20 Rev. 15-03-06. Gäller fastigheter bildade före december 2012

2015-02-20 Rev. 15-03-06. Gäller fastigheter bildade före december 2012 Information till dig som har fastighet i omvandlingsområdet Västra Sund-Kinna 2015-02-20 Rev. 15-03-06 Gäller fastigheter bildade före december 2012 Arvika Teknik AB, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun 1 SLAMBIL Fettavskiljare och vegetabilisk olja Den här broschyren vänder sig till dig

Läs mer

Allmänna Bestämmelser för VAttentjänster i Mölndals stad.

Allmänna Bestämmelser för VAttentjänster i Mölndals stad. Allmänna Bestämmelser för VAttentjänster i Mölndals stad. Gäller från och med 1 januari 2009 Beslutad av kommunfullmäktige 2008-11-12 s 1/20 ABVA - Allmänna Bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster

Läs mer

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen.

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen. vattenmätare I den här broschyren får du veta hur det fungerar med vattenmätare i Botkyrka kommun. Hur ansvaret är fördelat, hur vattenmätaren ska placeras och hur och när den ska bytas ut. Innehåll Ansvar...

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 2009 Antagen av Laxå Vatten AB 2008-10-21 och Laxå kommunfullmäktige 2008-11-26 Gäller från 2009-01-01 1 Innehållsförteckning ABVA INLEDANDE

Läs mer

Information till fastighetsägare om Håbo kommuns allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare om Håbo kommuns allmänna vatten- och avloppstjänster Vatten och avlopp Information till fastighetsägare om Håbo kommuns allmänna vatten- och avloppstjänster samt ABVA Allmänna bestämmelser för användandet av Håbo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

RÅD ANVISNINGAR till Färgelanda Kommuns ABVA 1 januari 2009 Munkedal Kommuns ABVA 1 juni 2009 Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011

RÅD ANVISNINGAR till Färgelanda Kommuns ABVA 1 januari 2009 Munkedal Kommuns ABVA 1 juni 2009 Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 RÅD ANVISNINGAR till Färgelanda Kommuns ABVA 1 januari 2009 Munkedal Kommuns ABVA 1 juni 2009 Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning är en av de viktigaste förutsättningarna

Läs mer

ABVA. Del 1. Allmänna bestämmelser för användande av Simrishamns, Sjöbo, Skurups, Tomelilla och Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA. Del 1. Allmänna bestämmelser för användande av Simrishamns, Sjöbo, Skurups, Tomelilla och Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VERSION 20071113 ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Simrishamns, Sjöbo, Skurups, Tomelilla och Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Del 1 Innehållsförteckning FÖRORD 2 INLEDNING

Läs mer

ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m.

ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m. ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m. 2009-01-01 www.telge.se Innehållsförteckning Inledning 3 Inkoppling till den

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användande av Katrineholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt information till fastighetsägare,

Allmänna bestämmelser för användande av Katrineholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt information till fastighetsägare, Styrdokument Allmänna bestämmelser för användande av Katrineholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt information till fastighetsägare, Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDANDE BESTÄMMELSER 1. Lagar, författningar och föreskrifter 2. Verksamhetsområde

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö Dnr Information om anslutning av vatten och avlopp 2/15 Innehållsförteckning Allmänt...3 Alternativ 1 - Självfall...3 Alternativ 2 LTS-pump...4 Anslutning...4 Steg för steg: Alternativ 1 - självfall...5

Läs mer

Informationspaket för nyanslutning

Informationspaket för nyanslutning Informationspaket för nyanslutning Hej Här får ni ett informationspaket som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten och avloppsnätet. Servisanmälan Servisanmälan skall skickas

Läs mer

ABVA 07. Allmänna bestämmelser för användande av Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA 07. Allmänna bestämmelser för användande av Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ABVA 07 Allmänna bestämmelser för användande av Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Bestämmelserna antogs av kommunfullmäktige den / 2008 att gälla fr o m 1 / 1 2009. Innehållsförteckning

Läs mer

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013.

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. 2013-01-30 Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. Allmänt 1. Fastighetsägare som brukar VA-anläggningen

Läs mer

Brandholmens avloppsreningsverk.

Brandholmens avloppsreningsverk. Brandholmens avloppsreningsverk. 1 2 Brandholmens avloppreningsverk. Vattnet i Nyköping. I Nyköpings kommun är ca 55 % av vårt dricksvatten producerat av ytvatten från bland andra sjön Yngaren. Vattnet

Läs mer

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun 2015-10-01 Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun Det här bladet innehåller kortfattad information och förklaringar om de bestämmelser som gäller för det kommunala vattnet

Läs mer

RÅD ANVISNINGAR. till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011

RÅD ANVISNINGAR. till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 RÅD ANVISNINGAR till Uddevalla kommuns ABVA 1 mars 2011 ABVA Allmänna Bestämmelser för brukande av Uddevalla kommuns allmänna Vatten- och Avloppsanläggningar Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning

Läs mer

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA.

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. 1 (6) Kort om LTA-system Ett LTA-system (Lätt Tryckavlopp) består av små pumpenheter,

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

Bilagor tillhörande geoteknisk utredning

Bilagor tillhörande geoteknisk utredning Bilagor tillhörande geoteknisk utredning Bilaga 2.1 Laboratorieundersökningar Bilaga 2.2 Utbredning plan, mossmark Bilaga 2.3 Situations- och borrplan Bilaga 2.4 Sond- och provtagningsresultat BILAGA 2:1

Läs mer

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun.

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun. Författning 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Reviderad av kommunfullmäktige 72/15 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2015 Huvudman

Läs mer

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri Allmänna bestämmelser För vatten- och avloppsanläggningar ABVA 2009 Industri INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1-2. Avloppsvatten som är av annan typ än hushållsavlopp 3. Industrier måste samråda med Karlskoga Miljö

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN Handbok för verksamhetsutövare och fastighetsägare Härryda kommun 1(6) Reningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten (toalett-, tvätt- och diskvatten)

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

VA-fakta för fastighetsägare

VA-fakta för fastighetsägare VA-fakta för fastighetsägare VA-fakta för fastighetsägare Uppsala Vatten och Avfall AB är VA-huvudman i Uppsala kommun. Här följer information om vatten och avlopp i en fastighet. Utgåva 2011 Ansvarsfördelning

Läs mer

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit.

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit. Presentation Mikael Lindgren Projektledare VA Michael Johansson Arbetsledare, VA-planering Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning

ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen

Läs mer

WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21)

WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21) [919] LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-03-09 Au 47 Dnr KS 461/2014 Avtal med samfällighetsföreningar utanför gällande verksamhetsområden för

Läs mer

RÅD ANVISNINGAR. till Vänersborg kommuns ABVA januari 2009

RÅD ANVISNINGAR. till Vänersborg kommuns ABVA januari 2009 RÅD ANVISNINGAR till Vänersborg kommuns ABVA januari 2009 ABVA Allmänna Bestämmelser för brukande av Vänersborg kommuns allmänna Vatten- och Avloppsanläggningar Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ABVA 2009 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-30 att gälla fr.o.m 2009-01-01 Huvudman för den allmänna

Läs mer

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD...

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD... BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 ALLMÄNT...3 SLAMAVSKILJARE...3 MARKUNDERSÖKNING...4 PROVGRÄVNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 TRADITIONELL INFILTRATION...5 UPPLYFT ELLER YTLIG INFILTRATION...6

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Handbok Vatten och Avlopp. Riktlinjer för anslutning till den allmänna va-anläggningen

Handbok Vatten och Avlopp. Riktlinjer för anslutning till den allmänna va-anläggningen Handbok Vatten och Avlopp Riktlinjer för anslutning till den allmänna va-anläggningen 1 Grundläggande begrepp inom VA...1 2 Bygglovsprocessen kortfattat...3 3 Begäran om anslutning till den allmänna va-anläggningen...4

Läs mer

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Agenda Presentation av projektmedlemmar Kort om Roslagsvatten Bakgrund Vad är gjort hittills? Vad händer? Hur påverkas du? Frågestund Projekt

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

RÅD ANVISNINGAR. till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Trollhättans kommun ABVA

RÅD ANVISNINGAR. till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Trollhättans kommun ABVA RÅD ANVISNINGAR till Allmänna bestämmelser för Vatten- och Avloppstjänster för Trollhättans kommun ABVA Väl fungerande vatten- och avloppsförsörjning är en av de viktigaste förutsättningarna för ett fungerande

Läs mer

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument 1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016 Styrdokument 2(19) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-03-26 44 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200 SKISTAR AB VA utredning Handelscenter Lindvallen UPPDRAGSNUMMER 3314571200 2015-02-19 Sweco Environment AB Falun Boel Nyberg repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 1.1 Orientering

Läs mer

Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 av 9 VA-TAXA

Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 av 9 VA-TAXA Höörs kommun va-taxa textdel antagen av KF 2000-12-20.doc sida 1 VA-TAXA för Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktig den 2000-12-20. Förvaltningen av va-anläggningen

Läs mer

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Datum 2013-08-20 Ärendenummer 2012-000854 Sida 1 av 9 Till fastighetsägare i Envikens verksamhetsområde för vatten och avlopp Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Här kommer

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning ABVA Vindeln Allmänna bestämmelser för den allmänna vattenoch avloppsanläggningen (ABVA) i Vindelns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-16. Träder i kraft 2016-01-01. Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning DESSA ABVA HAR ANTAGITS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I NYBRO KOMMUN DEN 15 DEC 2008 OCH GÄLLER FR. O. M. DEN 1

Läs mer

Information om dag- & dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten Information om dag- & dräneringsvatten Information från VA- och Gatuavdelningen I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer