Tillsammans kan vi öka trafiksäkerheten på Andersberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsammans kan vi öka trafiksäkerheten på Andersberg"

Transkript

1 (9) Datum Ökad trafiksäkerhet på Andersberg Tillsammans kan vi öka trafiksäkerheten på Andersberg Andersbergs BVC Andersbergs bibliotek Skolan Mitt I Byn NTF - Väst

2 1(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Planerat startdatum: Planerat slutdatum: Beställare: Skolan Mitt I Byn, Halmstad kommun Projektledare: Linda Törner Sökt summa SEK 233 Projekt Ökad trafiksäkerhet på Andersberg Innehållsförteckning 1. Bakgrund.2 2. Syfte Mål.2 4. Tillvägagångssätt Avgränsningar Förutsättningar Budget.7 8. Utvärdering.7 9. Projektorganisation Bilaga 1 Budget för NTFs kostnader Bilaga 2 Budget för cykelhjälmskostnader...9

3 2(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Bakgrund Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om trafiksäkerhet bland både barn och föräldrar i Andersberg. Vår uppfattning är att invånarna på Andersberg använder cykelhjälm, bilbälte, cykel- och bilbarnstolar i betydligt mindre utsträckning än i övriga delar av Halmstad och vi anser att det finns stora potential i att få till en positiv föränding. För att nå ut med viktig information och lyckas genomföra förändring krävs engagemang, samarbete och tydliga mål. Bakom denna ansökan står Andersbergsskolan, BVC, Biblioteket på Andersberg, NTF och projektet Skolan Mitt I Byn. Sedan augusti 214 arbetar projektet Skolan Mitt I Byn för att öka föräldraengagemang kring barnens skolgång och hälsa och strävar samtidigt efter ett ökat KASAM för både barn och föräldrar, dvs. en ökad positiv känsla av sammanhang. Skolan Mitt I Byn har många samarbetspartners i syfte att bryta den segregation som våra föräldrar och elever lever i. Vi har nu en bra plattform för att kommunicera med våra föräldrar och barn och vi märker att våra satsningar uppskattas. Gemensamt vill vi nu på ett kraftfullt sätt ta oss an utmaningen i att få barnen på Andersberg att börja använda cykelhjälm, cykelbarnstol, bilbarnstol och bilbälte. 2. Syfte Att genom ökad kunskap om trafiksäkerhet för både barn och föräldrar få fler barn i Andersbergsområdet att använda cykelhjälm, cykelbarnstol, bilbarnstol och bilbälte. 3. Mål Att se en markant ökning i antal barn som bär cykelhjälm. För att kunna mäta detta behöver vi genomföra cykelhjälmsobservationer innan och efter utdelning av cykelhjälmar påbörjas.

4 3(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Tillvägagångssätt Vi utgår alla från vår kärnverksamhet enligt följande metoder. 1. Andersbergsskolan och Skolan Mitt I Byn Tematräff Skapar en tematräff gemensamt med NTF, BVC och Biblioteket med tema trafiksäkerhet och cykling.vi kommer även att bjuda in polis, räddningstjänst, cykelservice och kommunen (HFAB och Teknik- och Fritidsförvaltningen). Vid våra temakvällar som hålls på kvällstid brukar vi nå runt 18 barn och 1 föräldrar. Kvällen startar och avslutas Föräldrarna kommer att utbildas inom trafiksäkerhet av NTF i matsalen, medan pedagogerna på skolan tar emot barnen i klassrummen där de får en lektion i trafiksäkerhet och får observera ägg-hjälms experminentet. Efter lektionen får elverna ta emot sina nya cykelhjälmar och ge sig ut på cykel-tipspromenad i piggelinrundan på 1 km. För de barn som inte kommer på temakvällen kommer våra pedagoger att ge samma trafiksäkerhetslektion vid annat tillfälle innan cykelhjälmen delas ut. Trafiksäkerhet och säker cykling en del av läroplanen Våra pedagoger kommer att utbildas av NTF under en halvdag per läsår under projekttiden med start hösten 216, därefter 217 och 218. Med hjälp av NTFs utbildningsmaterial en lektion i en väska med tema cykling och gångtrafikanten så kommer våra pedaoger att väva in trafiksäkerhet och säker cykling i såväl SO- som svenskaundervisningen i samtliga årskurser under projektets gång. Skolan kommer även att ta upp användning av cykelhjälm på elevernas utvecklingssamtal. Vi kommer att läsa böcker om trafik och olika färdsätt för och med våra elever i alla våra årskurser. EHT (Elev Hälso Teamet) i skolan kommer att prata med föräldrar om vikten i att ha cykelhjälm. Cykellopp För att befästa informationen från temakvällen kommer vi att anordna ett cykellopp i samarbete med vår idrottslärare och fritidspersonal i maj både för elever, personal och föräldrar. Detta kommer att ske på en veckodag från 12.

5 4(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] fram till 17.. Cykelloppet genomförs i sammarbete med BVC, biblioteket och skolan. Fokusklasser För att få kontinuitet i vår satsning kommer vi i tre år framåt att ha två fokusklasser, F-klass och åk 4, där eleverna och deras föräldrar får genomgå en temakväll i trafiksäkerhet och där barnen får var sin cykelhjälm. 2. Biblioteket Vi kommer att köpa in bilderböcker om trafikregler både till vårt eget bibliotek och till barnkapprummet på BVC som skall finnas på plats från starten av projektet. Under höstterminen 216 bjuder vi in barn och föräldrar till biblioteket vid fyra tillfällen där vi gemensamt med logoped, barnläkare och BVC-sköterska tar upp trafiksäkerhet. Målgruppen för dessa träffar är föräldrar till barn i ålder -4 år. I vår satsning på högläsning i samarbete med Andersbergsskolan kommer vi att läsa böcker om trafik och cykling både inför och efter tematräffen 14 april. Dessa träffar äger rum varje måndag för våra 6-7 åringar. Vi medverkar vid tematräffar och cykellopp och arbetar med såväl barnen som föräldrarna med att få ut information om både boktips och fakta kring trafiksäkerhet. 3. BVC BVC har 45 barn inskrivna i åldern -6 år, vilket är ca 11% av vårdcentralens totala listning. I samband med besök på BVC vid 4-årskontroll ger vi information om trafiksäkerhet både skriftligt och muntligt där vi klargör positiva effekter av att skydda huvudet vid cykling. Som avslut på besöket får fyraåringen en cykelhjälm i födelsedagspresent. Vi har ca 7 fyraåringar. Vi medverkar vid tematräffar och cykellopp. 4. NTF Genom ett riksdagsbeslut 1997 fastställdes att Nollvisionen ligger till grund för allt trafiksäkerhetsarbete i Sverige. Att tillsammans med BVC, biblioteket och Skolan Mitt I Byn dela ut cykelhjälmar till alla 4-åringar samt till alla elever på Andersbergsskolan i ovan beskrivna metod är ett sätt för oss att arbeta mot nollvisionen.

6 5(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Tematräff Anderbergsskolan Vi deltar med två personer från NTF Väst där vi utbildar föräldrar i ca 6 minuter. Vi tar fram informationsmaterial till lärarna, minihjälmar för att genomföra äggexperimentet och gör en tipspromenad med tema säker cykling. Cykelhjälmsobservationer för uppföljning av hjälmanvändning Obersvationen görs vid uppstart av projektet samt återkommande under projekttiden (samma tid, samma platser), totalt 4 tillfällen (216, 217, 218, 219) Observationerna görs vid två lämpliga platser där cyklister finns, två timmar/plats/mättillfälle. Vi tar även ansvar för sammanställning av resultatet av observationerna. Utbildning för lärare om säker cykling och trafiksäkerhet Vi utbildar personalen på skolan under en halvdag per läsår under projekttiden, start hösten 216, därefter 217 och 218. Utbildning för BVC-sköterskor om säker cykling och trafiksäkerhet Vi utbildar personalen på BVC under en halvdag per år under projekttiden, start hösten 216, därefter 217 och 218. Enkätundersökning om cykelhjälmsanvändning genom BVC Vi tar fram en enkät som BVC-sköterskor lämnar ut till föräldrar i samband med 4- årskontrollen då hjälm delas ut under hela projekttiden. Vi sammanställer resultatet av enkäterna en gång per år under projekttiden. Framtagande av informationsbroschyrer om säker cykling på olika språk Vi tar fram en folder med det viktigaste som rör cykelhjälmsanvändning, cykelns utrustning, lagar och regler mm. Broschyrerna tas fram på tre olika språk (svenska, engelska, arabiska) och trycks i 5 ex/språk till att börja med. Broschyrerna delas ut i samband med 4-årskontrollen på BVC, samt vid tematräffar om cykling på Andersbergsskolan.

7 6(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Hjälp vid inköp av cykelhjälmar Med våra kontakter gör vi inköpen av cykelhjälmarna och kvaltitetssäkrar val av hjälmar. Broschyrerna delas ut i samband med 4-årskontrollen på BVC, samt vid tematräffar 5. Avgränsningar Observationerna som vi genomför är begränsade till cykelhjälmsanvändande. I nuläget gör vi inga mätningar på använding av bilbälte, bilbarnstol och cykelbarnstol. Alla träffar vi har och all information som ges ut till både barn och föräldrar handlar om trafiksäkerhet där cykelhjälmsaanvänding är en del. Vår bedöming och förhoppning är att vi kommer att nå en ökning även vad det gäller bilbälte, bil- och cykelbarnstolsanvänding och allmän trafiksäkerhets kunskap. Vår fokusgrupp är i dagsläget barn i ålder -12 år. 6. Förutsättningar 6.1. Tidsram Vi börjar projektet maj 216 och avslutar maj Ram för personella resurser Våra personella resurser är en styrka i projektet då den tid BVC, Skolan och Bibliotektet lägger ned på detta ingår i våra uppdrag. Projektet organiseras med Skolan Mitt I Byn som samankallande organ. Vi har alla samma mål och en konkret plan där alla hjälper till med sin expertis. Projektet är begränsat och vi har mycket goda organisatoriska förutsättningar.

8 7(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Budget Budeten för att genomföra aktiviteter beskrivna i tillvägagångsätt består av två kostnader. 1. Kostnadsberäkning NTF väst 2. Kostnadsberäkning cykelhjälmar 1. NTFs kostnader 167 kr (56 kr/år, projekttid 3 år), se bilaga 1, sid Cykelhjälmskostnader kr (64 kr/år, projekttid 3 år), se bilaga 2, sid 9. År Aktivitet Total kostnad (SEK) 216 NTFs kostnader 56 Cykelhjälmskostnader NTFs kostnader 56 Cykelhjälmskostnader NTFs kostnader 56 Cykelhjälmskostnader 2 Totalt 233 Alla kostnader förutom NTFs arbete och cykelhjälmarna bekostar vi själva med vår personal och tid. 8. Utvärdering Med NTFs mätningar kommer vi att kunna mäta våra resultat varje år. 9. Organisationen Linda Törner Skolan Mitt I Byn Karin Uneram Kurator, Andersbergsskolan Ann-Christin Rosén Sjuksköterska Andersbergsskolan Anna Krona, Helen Abrahamsson, Camilla Kristensson BVC Andersberg Rebecca Ahlström, Jennie Henrysson Biblioteket Andersberg Cecilia Fries NTF

9 8(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Bilaga 1 Kosntadsberäkning NTF Väst AKTIVITET Tematräff Andersbergsskolan - NTF Väst deltar med två personer - Utbildning för föräldrar, ca 1 tim - Framtagande av informationsmaterial till lärarna + minihjälmar för äggexperiment - Framtagande av tipspromenad med tema säker cykling Cykelhjälmsobservationer för uppföljning av hjälmanvändning - Görs vid uppstart av projektet under april månad samt återkommande under projekttiden (samma tid, samma platser), totalt 4 tillfällen (216, 217, 218, 219) - Görs vid två lämpliga platser där cyklister finns, två timmar/plats/mättillfälle - Sammanställning av resultat Utbildning för lärare om säker cykling och trafiksäkerhet - En halvdag per läsår under projekttiden, start hösten 216, därefter 217 och 218 Enkätundersökning om cykelhjälmsanvändning genom BVC - Framtagande av kortare enkät som BVC-sköterskor lämnar ut till föräldrar i samband med 4-årskontrollen då hjälm delas ut under hela projekttiden - Sammanställning av resultat en gång per år under projekttiden Utbildning för BVC-sköterskor om säker cykling och trafiksäkerhet - En halvdag per år under projekttiden, start hösten 216, därefter 217 och 218 Framtagande av informationsbroschyrer om säker cykling på olika språk -En folder tas fram med den viktigaste som rör cykelhjälmsanvändning, cykelns utrustning, lagar och regler mm - Tas fram på tre olika språk (svenska, engelska, arabiska) - Trycks i 5 ex/språk till att börja med. - Kan delas ut i samband med 4-årskontrollen på BVC, samt vid tematräffar om cykling på Andersbergsskolan. - Möjlighet finns att beställa redan färdiga foldrar som handlar om bältesanvändning och barnsäkerhet i bil Övrigt Projektavstämning + övrig administration/möten, kvalitetssäkring av cykelhjälmar som köps in (kostnad för hjälmar ligger utanför denna post) KOSTNAD Ca 15 kr Ca 35 kr Ca 3 kr Ca 12 kr Ca 3 kr Ca 25 kr Ca 2 kr Totalt 167 kr (56 kr/år, projekttid 3 år)

10 9(9) Ökad trafiksäkerhet på Andersberg [Diarienummer] Bilaga 2 Kostnadsberäkning för cykelhjälmar För att ändra normen om cykelhjälmsanvänding anser vi att det inte räcker att ge våra 4-åringar hjälmar, utan vi bedömmer att vi behöver ge mågna barn cykelhjälm på en och samma gång för att lyckas skapa en förädning. Vi vill ge alla 4-åringar boende på Andersberg samt alla elever på Andersbergsskolan var sin hjälm. I två år framöver vill vi dessutom fortsätta att ge alla fyråringar samt våra nya elever i F-klass och åk 4 på Andersbergsskolan nya cykelhjälmar. Vi räknar med en kostnad per hjälm på 25 SEK Vi söker samarbetspartners för att täcka denna kostnad och vår förhoppning är att dela kostnaden utöver Regionens bidrag mellan tre andra aktörer. Totalkostnad År Målgrupp Antal Total kostnad åringar samt Andersbergsskolans elever 7+32 = åringar samt F-klass och åk 4 på Andersbergsskolan 7+12 = åringar samt F-klass och åk 4 på Andersbergsskolan 7+12 = Totalt Kostnad sökt av regionen År Målgrupp Total kostnad Kostnad för regionen åringar samt Andersbergsskolans elever åringar samt F-klass och åk 4 på Andersbergsskolan åringar samt F-klass och åk 4 på Andersbergsskolan Totalt

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

Uppföljning av projektet Ökad trafiksäkerhet i Andersberg

Uppföljning av projektet Ökad trafiksäkerhet i Andersberg TJÄNSTESKRIVELSE 2018-12-11 LN HSTD160005 Regionkontoret Social hållbarhet Anna Lindskog Social hållbarhetstrateg Lokala nämnden Halmstad Uppföljning av projektet Ökad trafiksäkerhet i Andersberg Förslag

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Terra Novaskolan Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret Det

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(14) Margareta Skog 2013-06-24 Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Inledning Järbo/Jäderfors ro kvalitetsredovisar sin verksamhet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg Barns säkerhet i bil vid ankomst till förskolan Helen Sjöberg RAP. 4 juni 2005 Bakgrund NTF Stockholms län gör regelbundet mätningar av i vilken mån barn är fastspända i bil i samband med generella undersökningar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Skärgårdsskolan Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Innehåll Inledning 2 Förutsättningar.. 2 Elevernas arbetsmiljö.3 Elevernas lärande och skolans studieresultat.4 Elevernas personliga och sociala utveckling.

Läs mer

Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014

Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014 Väsby Välfärd 2014-06-03 Kent Norström 08-590 97445 Dnr Fax 08-590 kent.norstrom@upplandsvasby.se Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014 Matematiklyftet är ett centralt program som Skolverket driver tillsammans

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Verksamhetsplan elevhälsan

Verksamhetsplan elevhälsan Verksamhetsplan elevhälsan För EduLexUs AB 2012/2013 Innehåll Elevhälsan blir ett nytt begrepp i skollagen...3 Om sekretess...3 Elevhälsan inom EduLexUs...4 Så här fungerar det...5 Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Praktik läkare och sjuksköterskor med utländsk kompetens

Praktik läkare och sjuksköterskor med utländsk kompetens TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret HR Susann Lidqvist HR Strateg Diarienummer 2016-03-15 Regionstyrelsen Praktik läkare och sjuksköterskor med utländsk kompetens Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner

Individuella utvecklingsplaner Ett arbetsmaterial för arbetet med Individuella utvecklingsplaner Barn- och ungdomsförvaltningen 2004-09-17 1 Innehåll Inledning, Syfte 3 Mål, Innehåll, Struktur, Uppföljning, Förvaring 4 Överlämnande,

Läs mer

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Andreas Christoffersson 2014-03-24 UAN-2014-0184 Rev. 2014-04-02 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Transfer

Läs mer

Guide och Handledning

Guide och Handledning Guide och Handledning - för trafikantombudens arbete inom pensionärsföreningarna NTF Skånes Trafikäldreråd December 2006 Möten med varandra behöver vi realisera så ofta det är möjligt. Inom NTF Skåne och

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan.

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Teamet: Mål: Teamet består av 6 personer verksamma på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. De som ingår i teamet är Leif Jansson (Ma/No lärare år6) Karin Jakobsson (So-lärare

Läs mer

Förskolan Mjölken. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14

Förskolan Mjölken. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 1 Förskolan Mjölken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 4 Beslutade mål och åtgärder 6 Slutord 7 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 a för planen

Läs mer

Skogsbacken har 4 avdelningar. Humlan och Myran är 1-3 års avdelningar. Knotten och Flugan är

Skogsbacken har 4 avdelningar. Humlan och Myran är 1-3 års avdelningar. Knotten och Flugan är Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015-2016 150901 Förskolan Skogsbacken avdelning:flugan 1 Vår förskola Förskolan Skogsbacken ligger på Tallåsvägen, centralt belägen i Vilhelmina tätort med närhet till

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

kuratorer, psykologer, skolsköterskor, specialpedagoger (förskola), innebär att två rektorer finns i psykolog, och

kuratorer, psykologer, skolsköterskor, specialpedagoger (förskola), innebär att två rektorer finns i psykolog, och Fråga 1: Hur är kommunens stödteam uppbyggt. Vilka verksamheter ingår? Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv I nuläget har vi det som kallas Stödteamen är Psykolog, kurator, Följande yrkesgrupper

Läs mer

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Stimulerande lärande och utmaning för alla Arbetsklimat Grindskolan 2015-2016 Ansvar och inflytande för elever Bedömnings för lärande (BFL)

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 1-6, fritidshem och förskoleklass Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Kompassens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Projektet Afrovadå vadå afrofobi? utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Syfte Projektet är planerat som ett treårigt projekt med övergripande mål att motverka och

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015 Ulriksdalsskolans Verksamhetsplan 2014-2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Verksamhetens organisation Tokarpsskolan är en F-9 skola, vilket innebär att eleverna är mellan 6 till 16 år. Skolan är indelad i olika arbetslag, F-3 DE, 4-6 DE, 7-9 DG

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Munspelets fritidshem Ansvarig: Eva Persson, rektor LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2014-15 Vår vision: Vi ger våra barn och elever trygghet så

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst

Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten Slutrapport för särskild satsning på matematikaktiviteter för elever i skolår 8 och 9 samt en inspirerande lärandemiljö med avsikt

Läs mer

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Annsofie Falk 20150831 TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Kvalitetsrapport (läsår 2014/2015)

Kvalitetsrapport (läsår 2014/2015) 2015-06-08 1 (8) Kvalitetsrapport (läsår 2014/2015) NT-Gymnasiet Ansvarig för redovisningen Gunilla Carlsson, rektor 2 (8) Sammanfattning Verksamheten har hög måluppfyllelse vad det gäller kunskaper och

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - åk 6, fritids Ansvariga för planen Rektor All personal Vår vision

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

Verksamhetsplan Bromstensskolan 2015

Verksamhetsplan Bromstensskolan 2015 Per Hansson 2015-03-04 A 1 (13) Verksamhetsplan Bromstensskolan 2015 Introduktion Den här verksamhetsplanen beskriver vilka arbetsområden vi på Bromstensskolan kommer att fokusera på under 2015. Den beskriver

Läs mer

A-Ö läsåret 2015-2016. Rålambshovsskolan Elever

A-Ö läsåret 2015-2016. Rålambshovsskolan Elever A-Ö läsåret 2015-2016 Rålambshovsskolan Elever Innehåll BAL... 3 BESÖK UTIFRÅN... 3 BETYG... 3 BIBLIOTEK... 3 BRAND... 3 BROTT... 3 DROGER... 3 ELEVHÄLSA... 4 ELEVSKÅP... 4 FRIENDS... 4 FRÅNVARO-ELEVER...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbacksskolan Åsa Bergström rektor . Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Trollbacksskolan Verksamhet Grundskola F-5 skola Vår vision Ingen

Läs mer

Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16

Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16 Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16 Inledning Varje utbildningsanordnare har skyldighet att varje år upprätta en likabehandlingsplan enligt diskrimineringslagstiftningen

Läs mer

UTBILDNINGAR, UNDERSÖKNINGAR OCH ANDRA TJÄNSTER KRING TRAFIKSÄKERHET FRÅN NTF

UTBILDNINGAR, UNDERSÖKNINGAR OCH ANDRA TJÄNSTER KRING TRAFIKSÄKERHET FRÅN NTF Skola 1. Utbildning av personal i grundoch gymnasieskola Trafikundervisning i skolan förekommer idag i begränsad omfattning. I de lägre årskurserna kan den finnas kvar om än sparsamt. NTF kan påvisa för

Läs mer

Den här broschyren är en sammanfattning av redovisningen för kalenderåret 2006.

Den här broschyren är en sammanfattning av redovisningen för kalenderåret 2006. Vad är en kvalitetsredovisning? Enligt lag ska Lycksele kommun varje år göra en kvalitetsredovisning för förskola, skola och fritidshem. Där ska vi skriva om vi har nått målen för undervisningen. Om något

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Lokal elevhälsoplan för Rosendalsskolan

Lokal elevhälsoplan för Rosendalsskolan Lokal elevhälsoplan för Rosendalsskolan Inledning I enlighet med Skollagen (2010:800) har skolan ansvar för att skapa en god lärandemiljö för elevernas kunskapsutveckling och personliga utveckling. Visioner

Läs mer

Insatser som genomfördes 2015

Insatser som genomfördes 2015 2016-01-12 Ansökan om medel för att genomföra verksamhetssatsningar inom IFF för integrationsinsatser 2016 Bakgrund: Kommunen har tilldelats 56,3 mkr och varje förvaltning som bedriver verksamhet som påverkas

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh Digital IUP med Skriftliga omdömen Guide för Vh jan 2011 UNIKUM FÖR VÅRDNADSHAVARE I HALMSTAD KOMMUN Halmstad Kommun har valt att använda systemet Unikum för digital hantering av IUP med skriftliga omdömen.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet Lundabyns fritidshem Läsår 2011-2012 Elisabeth AnderssonHult Rektor FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET ENHET Lundabyns fritidshem TIDSPERIOD Läsåret 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 Pärm 2, 5:2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 2 Lokal pedagogisk

Läs mer

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC GR Lotta Wall 2009-12-01 Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Läs mer

Enhetsrådsmöte 2012-11-15

Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenäsenheten Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenässkolan, (biblioteket) klockan 18.00-20.00 Presentation av mötesdeltagare; Anki Lundin, förskolechef, ordförande på gemensamma mötet. Christina Ottoson, rektor

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Verksamhetsplan för Tallbackens fritidshem 2013/2014

Verksamhetsplan för Tallbackens fritidshem 2013/2014 Det är roligt att få lagom utmaningar. Det är roligt att lära sig nya saker. Vi lär av varandra Det är roligt att känna att man lyckas. Det gör man när man får utvecklas i sin egen takt. Det är roligt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Nyckeltal för verksamhet, F-3 Färingtofta Fklass: 10 barn; 0,85 pedagog;8,50 lärare/100elever;

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Rapportering Tillsyn/ Inspektion

Rapportering Tillsyn/ Inspektion Rapportering Tillsyn/ Inspektion Kottens förskola Piteå 2014-06-24 Organisation Kottens förskola är ett föräldrakooperativ som startade 1989. Förskolan drivs som en ekonomisk förening. Förskolechef är

Läs mer

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande.

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande. Verksamhetsplan 2015 FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Nätverksträffar Kvalitetsarbetet

Nätverksträffar Kvalitetsarbetet Nätverksträffar Kvalitetsarbetet Nationella Turistfiskeprojektet inom Leader Målet med nätverksträffarna är att deltagarna skall få en förståelse för vad marknaden kräver av en sportfiskeanläggning utifrån

Läs mer

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever A-Ö läsåret 2014-2015 Rålambshovsskolan Elever Innehåll ANSVARSOMRÅDEN... 3 ARBETSPLAN... 3 BAL... 3 BESÖK UTIFRÅN... 3 BETYG... 3 BIBLIOTEK... 3 BRAND... 3 BROTT... 3 DROGER... 4 ELEVHÄLSA... 4 ELEVSKÅP...

Läs mer

Lönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-4 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Elevhälsoplan/EHP. för Järvsö utbildningsområde. Gäller från och med höstterminen 2013

Elevhälsoplan/EHP. för Järvsö utbildningsområde. Gäller från och med höstterminen 2013 sidan 1 av 8 Elevhälsoplan för Järvsö utbildningsområde Gäller från och med höstterminen 2013 Lärare och klassföreståndare Elevhälsosarbetet är en mycket viktig del av varje elevs socialisationsprocess

Läs mer